Projektrapport Flippen 2016 Skiftinge Vårdcentral

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport Flippen 2016 Skiftinge Vårdcentral"

Transkript

1 Projektrapport Flippen 2016 Skiftinge Vårdcentral Signeras: Ort och datum Projektbeställare SID 1(12)

2 Versionshantering Version 1 Datum Kommentar 2 Ändringar markerade (j/n) 1 Versionerna numreras enligt följande: Versionsnummer är utkast eller remiss, dvs. de är inte godkända. Version 1.0 och kommande är godkända versioner. Kommande numrering är 1.1 osv. 2 Här skrivs kommentarer som är till nytta för att följa förändringar och versioner. Det kan t.ex. avse att en version är uppdaterad av projektbeställaren och vilka förändringar som skett. SID 2(12)

3 Innehållsförteckning 1 Projektförutsättningar Sammanfattande slutsatser Grundläggande information Bakgrund Syfte Effektmål Delmål/ aktiviteter Projektets arbetssätt Projektorganisation Resultat Aktiviteter Utfall budget och resurser Fortsatta leveranser Övrigt... Fel! Bokmärket är inte definierat. SID 3(12)

4 1 Projektförutsättningar Landstinget Sörmland arbetar mot det gemensamma målet att nå Sveriges friskaste län 2025, personcentrerad vård är ett av utvecklingsområdena inom satsningen. Den nya patientlagen förändrar kraven på delaktighet och rätten till bra kommunikation. Detta innebär förändrade arbetsätt för verksamheter och patienternas förväntan på vården. Som en del landstingets arbete för personcentrerad vård erbjöds vårdcentralen Skiftinge delta i det nationella innovationsprojektet Flippen. December 2015 fick vårdcentralen Skiftinge medel från Regionala kunskapsstyrningsgruppen för Uppsala-Örebro sjukvårdsregionen för att ge vårdcentralen en möjlighet att öka innovationstakten i projektet. Denna slutrapport är ett led i att rapportera gjorda aktiviteter till regionförbundet och ett stöd i vårdcentralens framtida arbete. 2 Sammanfattande slutsatser Innovationsprojektet Flippen har engagerat och involverat både patienter och personal i en rad förbättringsåtgärder på vårdcentralen Skiftinge. Vårdcentralen har inte bara genomfört förändringar utan också fått följande effekthemtagning: inga väntetider för patienter med psykisk ohälsa väntelistan till läkare har ersatts av en strukturerad väntelista för kroniskt sjuka där vårdcentralen numera är i fas som ett resultat av strukturerad väntelista har de egenproducerade samtalen minskat och därmed lett till en ökad telefontillgänglighet tvärprofessionella team som gemensamt arbetar utifrån patientens behov Det har varit utmanade och tidskrävande att få både patienter och personal involverade i förbättringsarbetet för att gemensamt hitta nya lösningar och arbetsätt. Vi är inte på något sätt färdiga ännu men börjar i större utsträckning förstå vilket behov som medborgarna har av framtidens vårdcentral. Medverkan i projektet har gjort det möjligt att identifiera fortsatta utvecklingsområden och framförallt organisera vårdcentralen så att den skapar möjlighet att kunna erbjuda personcentrerade vårdtjänster. En av vårdcentralen och landstingets fortsatta utmaning för att bygga framtidens sjukvård handlar om att få fart på digitaliseringen, detta gäller både för patienter och personal. I den dagliga driften av en verksamhet finns det frustration i att sitta fast i gamla digitala system och inte kunna erbjuda tjänster som verkligen vore möjligt om landstinget var mer i fas med införandet av digitala tjänster och system. Centralt i projektet har varit att använda tjänstedesign som metod för att identifiera verkliga behov och faktiskt våga vara i behovsanalysen något längre än normalt. Detta för att verksamheten ska kunna göra det möjligt att bygga lösningar som har effekt för de som ska använda tjänsten. Arbetssättet har gett energi in i verksamheten genom att med små medel finna lösningar som gör skillnad. SID 4(12)

5 3 Grundläggande information 3.1 Bakgrund Flippen i primärvården är en nationell satsning för att stödja utvecklingen av innovativa arbetssätt utifrån befolkningens behov. Målet är bästa möjliga hälsa och trygghet. Sveriges kommuner och landsting har fått i uppdrag genom överenskommelsen från socialdepartementets satsning för att främja nya patientcentrerade arbetsätt i primärvården. Projektet heter Flippen i primärvård och inspirationen kommer från begreppet Flipping healthcare. Grundidén är att i högre grad än tidigare vända på perspektivet inom hälso- /sjukvården. Den centrala frågeställningen är hur vi kan låta patienternas unika förutsättningar styra utformningen av våra insatser för hälsa och trygghet i befolkningen. En vårdcentral i varje region, totalt sju stycken, har valts ut för att verka som pionjärer i utvecklingen av framtidens primärvård. Vårdcentralen Skiftinge är en av dessa vårdcentreraler. Under hösten 2016 breddades införande och fler vårdcentraler arbetar nu i projektet. Det nationella projektet ska samla information om patientens och befolkningens behov, utmana nuvarande tankesätt för hur arbetet med hälsa och trygghet sker. Nya arbetsätt ska testas som på djupet tar tillvara på befintlig kompetens hos patienter, vårdpersonal och andra aktörer i samhället. Personcentrerad vård landstinget Sörmland Landstinget Sörmlands verksamheter arbetar mot det gemensamma målet att bli Sveriges friskaste län I detta arbete har nio utvecklings/programområden identifierats. Ett av dem är Personcentrerad vård. Att arbeta personcentrerat är att följa Hälso- och sjukvårdslagen och den nya patientlagen där det tydligt framgår att vården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård, vara av god kvalitet och tillgodose patientens behov av trygghet i vård och behandling, vara lätt tillgänglig samt bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet. Personcentrerad vård är vård där patienten blir sedd och respekterad som en jämlik partner och där vården utgår från personens förutsättningar, resurser och hinder. Det är också vård som möjliggör personens delaktighet i utformningen av vården. Personcentrerad vård har visat sig ge tryggare patienter, minskad vårdkostnad, bättre behandlingsresultat och minskad vårdtid i slutenvård. Landstingsstyrelsen beslutade 11 mars 2015 att framtagen arbetsmetodik för personcentrerad vård ska införas i landstinget Sörmland (LS-LED ). Den framtagna strategin för personcentrerad vård beskriver att införandet av personcentrerad vård kräver ett omfattande förankrings- och utvecklingsarbete både på organisations-, enhets- och medarbetarnivå. SID 5(12)

6 Skiftinge vårdcentral Skiftinge en av Sörmlands 18 Lanstingsdrivna Vårdcentraler. Upptagningsområdet är listade patienter i utkanten av Eskilstuna. Närområdet är socioekonomiskt belastat och har en del landsbygd. På vårdcentralen arbetar det ca 45 personer i tvärprofessionella team. Vårdcentralen har många års erfarenhet av att arbeta med förbättringsarbete och har bland annat deltagit i projekt samverkan för ett hälsosamt åldrande, utvecklat diabetes och hjärtsviktsteam och nu under projekttiden etablerat ett psykosocialt team. Vårdcentralen är HBTQ certifierad. 3.2 Syfte Genom personcentrerad vård hitta nya samverkansformer med vår befolkning. Syftet är att skapa trygg befolkning, smidig resa genom vården och rätt utnyttjande av resurser. Nya arbetssätt kommer att testas i projektet som på djupet tar tillvara på befintlig kompetens hos patienter, vårdpersonal och andra aktörer i samhället. 3.3 Effektmål Att nya arbetsmetoder har tagits fram för att möta framtidens vårdbehov. Att all personal som varit delaktiga i projektet känner att deras förutsättningar att använda patienter och deras närstående som en kontinuerlig resurs i vården ökat. Att deltagande patienter i projektet känner sig sedda och hörda och har kunnat ges möjlighet till att bidra till utvecklingen för personcentrerad vård. Att förbättringsmetodik, lösningar och verktyg som arbetas fram i projektet kan stå modell för övriga landstinget och resten av Sverige 3.4 Delmål/ aktiviteter Att utveckla en personcentrerad process för patienter med psykisk ohälsa där delaktigheten har stärkts för både patienter och personal. Stärka rehabiliteringen för patienter med återkommande besvär Att hitta nya mötesformer och utveckla befintliga mötesplattformar för patienter. Djupare förståelse för befolkningens behov genom att använda tjänstedesign som metod Att analysera och förstå vårdcentralens patientunderlag Förbättra kommunikation mellan icke svensktalande och vårdcentralen. Analysera och minska samtalen i TeleQ och få kontroll över våra egenproducerade samtal Se över samverkan mellan andra samhällsaktörer för att tillsammans skapa bästa möjliga hälsa. Att samtliga yrkesprofessioner skall kunna boka direkttid till läkare, psykolog, bettendevetare och sjukgymnast/fysioterapeut. IT- stöd och e-hälsa naturligt integrerat Möta befolkningen på offentliga platser (travbana, ica maxi/ apoteket hjärtat, mötesplatser i området). SID 6(12)

7 Prova innovativa arbetssätt för att möta befolkningens behov Utveckla nya arbetssätt för att möta kronisk sjukdom på vårdcentralen 3.5 Projektets arbetssätt Med SKLs innovationsmodell som utgångspunkt har nya samverkansformer och nya arbetsätt testats tillsammans med patienter och personal. I ett första skede har en behovsanalys gjort med focus på patienternas behov och för att på djupet förstå vad som behövs innan nya lösningar testas. Det väsentliga för projektet har varit att införa personcentrerad vård med hjälp av tjänstedesign som metod. Vårdcentralen har fått metodstöd från utvecklingsenheten. Tjänstedesign är ett iterativt angreppsätt för att lösa utmaningar och problem utifrån ett system perspektiv. Fokus är att förstå användarens (patientens) behov och hur den upplever att använda en tjänst före, under och efter användning och de olika interaktioner som uppstår. Utifrån denna kunskap byggs sedan lösningar som låter användare och tjänsteorganisation att samskapa värde för både användare och tjänsteorganisationen. Se fig 1. Figur 1 SKL s innovationsmodell 3.6 Projektorganisation SID 7(12)

8 Övergripande organisation Uppdragsgivarombud Ulla Mitt-Holm Verksamhetschef vårdcentralen Skf Uppdragstagare Aina Nilsson Divisionschef primärvård Metodstödjare Hanna Lundstedt Utvecklingsenheten Projektgrupp Skiftinge Tvärprofessionellt team bestående av Mari Hilli Kvalitetssamordnare Elin Larsson Roos Leg. Sjukgymnast Ola Hildonen Leg. Psykolog Intressenter/ referensgrupper Ledningsgrupp Division primärvård Styrgrupp för personcentrerad vård Designkompetens från Kroniskt Engagerad Patientråd 4 Resultat Personcentrerad vård i landstinget Sörmland handlar om att göra en omställning från en systemorienterad och produktionsanpassad organisation till en mer personcentrerad och medskapande vård. Under hösten 2015 genomfördes behovsanalyser på vårdcentralen och olika förbättringsområden identifierades. Flera uppstartsmöten initierades och en plan för projektet skissades upp (se bilaga 1 tidsplan). Tidsplanen har fyllts på och reviderats över tid och de flesta aktiviteter/åtgärder har följts enligt plan. Deltagandet i Flippen har gett vårdcentralen möjligheter att ytterligare stärka (snabba på) innovationstakten i primärvården. Verksamheten har gjort strukturella förändringar som utgår från patientens behov. Det första steget var att införa det psykosociala teamet för personer med psykisk ohälsa. Antalet patienter i väntelista har reducerats till 0 från tidigare 3 månaders väntetid och ca 40 personer som väntade på tid. Efter ett år i drift kvarstår förbättringen. Personalen i psykosociala teamet har utbildas i utmattningssyndrom för att handlägga tidig upptäckt och etablera samarbete med försäkringskassan. Ett annat identifierat förbättringsområde handlade om behovet av kommunikation med vårdcentralens befolkning. Som en del i att lösa detta har en undersköterska anställts som talar SID 8(12)

9 fem språk, under hösten 2016 kommer undersköterskan påbörja utbildning till tolk. Att ha en placerad person på vårdcentralen med tolkkompetens underlättar kommunikation och stöd till vår befolknings behov.. Vårdcentralen har mött befolkningen på andra plattformar än själva mottagningen tex ICA och kommunens mötesplatser. Resultatet är att vårdcentralen når de som inte söker vård aktivt och ger också en större möjlighet att arbeta med hälsofrämjande på ett närmare sätt än normalt. Både patienter och personal upplever att själva mötet får ett annat fokus då mötet inte sker inom vårdens väggar. Vårdcentralen Skiftinge har under projekttiden deltagit i projektet Kroniskt Engagerad 2.0. Det är ett projekt som drivs för att förbättra vården i primärvården med personcentrerad vård för kroniskt sjukdom. Här har vårdcentralen arbetat fram ett förbättrat flöde för patienter med diabetes och tvärprofessionella sambedömningar samt öppnat upp för telefontillgänglighet för diabetespatienter. Psykisk ohälsa kopplat till kronisk sjukdom är numera ett identifierat utvecklingsområde som vårdcentralen kommer att fortsätta att arbeta med. Detta projekt har också inneburit möjligheten att lyfta in kompetensen tjänstedesign i vårdcentralen. Inom IT och e-tjänster har vårdcentralen precis infört Visiba som är ett kommunikationsstöd för videosamtal. Vårdcentralen är nu utrustad för att kunna ta emot patienter digitalt men ännu har bara ett fåtal besök genomförts digitalt. Detta är ett fortsatt utvecklingsområde. Det har också varit svårigheter rent generellt att arbeta med IT-utvecklingen då förväntningarna på vad som är möjligt att genomföra ofta krockar med verkligheten. Vårdcentralen har under projekttiden etablerat nya former för att involvera patienterna i vårdens utvecklingsarbete. Bland annat har vaccinationsmingel genomförs, tjänstedesignaktivitet med behovsanalys för psykiskohälsa samt flertalet patientråd som kommer att bli ett etablerat arbetsätt på vårdcentralen. Att få prata med patienter på ett annat sätt än normalt upplevs som positivt och givande både bland patienter och personal. Ett stort problem vid uppstarten av projektet var att hantera den stora väntelistan till läkare. Denna väntelista var uppblandad med patienter med kroniska sjukdomar och patienter som i brist på möjlighet att erbjuda läkartid blev uppsatta på väntelistan eftersom det inte fanns något annat alternativ. Genom ett strukturerat arbete med väntelistan och en gemensam samsyn i arbetsgruppen om väntelistans syfte har nu väntelistan strukturerats och består nu endast av patienter med kroniska sjukdomar. Detta har resulterat i att arbetsmilön i telefon är bättre eftersom det numer finns läkartider att erbjuda patienterna och därmed lett till en ökad telefontillgänglighet Väntelistan hänger väl samman med utvecklingsområde för telefonrådgivningen. Patienterna efterlyser tillgänglighet och koninuitet och däremellan personalens frustration att kunna erbjuda läkartider och vara tillgängliga i telefon. Här har vårdcentralen arbetat med gemensamma mål och syfte kring telefontjänsten samt se över personalfördelningen. Nu ses en trend i minskade antal samtal samt något förbättrad tillgänglighet. SID 9(12)

10 För det preventiva arbetet har ett nytt koncept för att sluta röka arbetats fram. Ca ett 20 tal patienter har genomgått en slutaröka utbildning och fått professionell handläggning. Detta är en forskningsstudie som pågår med avslut i december Sist men inte minst har den nationella arenan för projektet bidragit till enkelt erfarenhets utbyte med andra liknande verksamheter i Sverige. 4.1 Aktiviteter Projektet har hållit sig inom ramen för tidplanen förutom möjligheten att starta upp vissa delar vad det gäller IT-strukturer. Aktiviteter 2015 Behovsanalys Patientmedverkan Uppstart patientråd Möte med samhällsaktörer (mötesplatsen, folkhälsostrateger i kommun) IT-enheten engageras Behovsanalys patientråd psykisk ohälsa Aktiviteter 2016 Uppstart psykosociala teamet, januari Införa former för patientdelaktighet Alternativa mötesformer Införa nya vårdformer (gruppbehandling) Förnyade former av rehabilitering för återkommande patientgrupper Anställt undersköterska med arabiska som modersmål Påbörjad tolkutbildning Delta i projektet Kroniskt Engagerad 2.0, område diabetes Pilotprojekt Visiba, kommunikationsstöd Kontinuerlig spridning av resultat Strukturerad väntelista Struktur för telefonrådgivningen och förbättrad tillgänglighet kroniskt sjuka och stärka den psykisk ohälsa Tvärprofessionell sambedömning Rökstopp, nytt koncept Slutrapportering Ej genomförda planerade aktiviteter SID 10(12)

11 Incheckning via dator till besök, webbokning (rehab.) Införa nya digitala verktyg i form av appar Datoristerad livsstilsenkät och möjlighet att fylla i den i väntrum för patienter Överföring av enkät/formulär till journal 4.2 Utfall budget och resurser Skiftinge vårdcentral fick under 2016 stöd från Regionala kunskapsstyrningsgruppen för Uppsala-Örebro sjukvårdsregion med Dessa medel har framförallt gått till personella resurser så att personal har fått möjliget till att arbeta med verksamhetsutveckling samt gå aktuella utbildningar vilket normalt är svårt med dagens grundbemanning. Utbildningsinsatser har varit en avgörande faktor för att få all personal engagerade i innovationsarbetet och utveckling av personcentrerad vård. De extra medlen från regionförbundet har gett förutsättningar för att driva på utvecklingsarbetet i snabbare takt än vad som annars är möjligt. I den tänkta budgeten 2016 hade medel lagts på att ta in designkompetens som stöd för innovationsarbetet men detta har inte behövs eftersom tjänstedesign kompetens har funnits i projektet Kroniskt Engagerad. Budget 2015 augusti - december Personella resurser, Projektledare 50 % Behovsanalys Design kompetens (inhyrd) Resor, seminarier, Studiebesök Totalt Budget 2016 Personella resurser, Projektledare 50 %, Övrig personal på VC, designkompetens Utbildningar, seminarier, studiebesök, Kommunikation, material, trycksaker SID 11(12)

12 Totalt 2016 * * Intäkt regionförbundet dec Fortsatta leveranser Projektresultatet lämnas över till Aina Nilsson, divisions chef primärvården. Ulla Mitt Holm verksamhetschef på vårdcentralen ansvarar för att driva de fortsatta planerade aktiviteterna inom Flippen. Identifierade utvecklingsområden Utveckling för diabetesteamet, förenkla kontaktmöjligheterna för patienterna Utveckla e-tjänsteutbudet Stärka hjärtsvikts teamet Utveckla etablerade former för patientmedverkan i förbättringsarbete Kompetensutveckla personalen i att ge stöd för psykisk hälsa vid kroniskt sjukdom Patientsäker väntelista SID 12(12)

Statusrapport Flippen Skiftinge vårdcentral

Statusrapport Flippen Skiftinge vårdcentral Statusrapport Flippen Skiftinge vårdcentral Statusrapportens syfte Genom personcentrerad vård hitta nya samverkansformer med vår befolkning. Syftet är att skapa trygg befolkning, smidig resa genom vården

Läs mer

Kroniskt Engagerad 2.0

Kroniskt Engagerad 2.0 Kroniskt Engagerad 2.0 Ett projekt med syftet att införa framtagna arbetsmetoder för personcentrerad vård för kroniskt sjuka i primärvården i landstinget Sörmland Personcentrerad vård ett luddigt begrepp

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

Kroniskt engagerad. Slutrapport S2014/134/FS LK/ LS-LED13-732

Kroniskt engagerad. Slutrapport S2014/134/FS LK/ LS-LED13-732 Kroniskt engagerad ett nationellt designprojekt Slutrapport Hanna Lundstedt Landstinget Sörmland Tomas Edman Landstinget i Värmland, Experio Lab SID 1(10) Innehåll 1. PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1. Sammanfattning...

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 Vårdcentralen Fröslunda Mallversion 1.0 151111 SID 1(10) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Projektorganisation... 3 1.2.1 Teamets medlemmar...

Läs mer

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 PROJEKTRAPPORT Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 Mallversion 1.0 151111 SID 1(36) PROJEKTRAPPORT Innehållsförteckning 1 Sammanfattande slutsatser... 3 2 Grundläggande information... 4 2.1 Bakgrund...

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende

Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende 2014-06-27 Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende Vid möte med politiska styrgruppen den 10 december 2012 gavs projektledarna i uppdrag att i en kort rapport beskriva

Läs mer

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Psykisk hälsa handlar om hela samhället! Kultur Fritid Hälso- och sjukvård Arbete Socialtjänst Förskola skola Familj Vänner-

Läs mer

Inera koordinerar och utvecklar digitala tjänster i samverkan med regioner och kommuner.

Inera koordinerar och utvecklar digitala tjänster i samverkan med regioner och kommuner. Inera koordinerar och utvecklar digitala tjänster i samverkan med regioner och kommuner. E-hälsocoachprogram i samverkan mellan regionerna och Inera stödjer vårdens digitalisering Eva Lindholm (Inera),

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Styrande måldokument Strategi Sida 1 (7) Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Utvecklingsstrategi för hälso- och sjukvården Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Strategin Vägen till framtidens

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Digital mötesform - samordnad vårdplanering

Digital mötesform - samordnad vårdplanering Kommunal utveckling 2017-10-27 1.1 1 (7) Digital mötesform - samordnad Kommunal utveckling 2017-10-27 1.1 2 (7) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 1.1 Versionshistorik... 3 2 Bakgrund och beställare...

Läs mer

Bra mottagnings projekt

Bra mottagnings projekt Bra mottagnings projekt Slutrapport Hud mottagningen Sunderby sjukhus 1 Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka tillgängligheten och få en bättre vårdmiljö för både patient och personal Population:

Läs mer

Kroniskt engagerad. Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar /

Kroniskt engagerad. Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar / Kroniskt engagerad Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar. 2014 / 2015 Bakgrund Strategin syftar till att utveckla vården för personer med kronisk sjukdom Projektet genomfördes

Läs mer

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Stöd på vägen En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Innehåll Uppdraget och vårt tillvägagångssätt Satsningens bakgrund Våra resultat och slutsatser Våra

Läs mer

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Överenskommelse God och jämlik hälsa, vård och omsorg Samspel mellan staten,

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Flippen" Nya innovativa arbetssätt i primärvården Sydöstra sjukvårdsregionen

Flippen Nya innovativa arbetssätt i primärvården Sydöstra sjukvårdsregionen Flippen" Nya innovativa arbetssätt i primärvården Sydöstra sjukvårdsregionen Landstinget i Kalmar län Region Jönköpings län Region Östergötland Maria A Hilberth Landstinget i Kalmar län Anna-Lena Waller

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Projektbeskrivning. Tidig rehabilitering i samverkan

Projektbeskrivning. Tidig rehabilitering i samverkan UTGÅVA Kommunerna i Sörmlands län HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ann-Sofie Karlsson 2008-12-18 Projektbeskrivning Tidig rehabilitering i samverkan Syfte: Syftet är att säkerställa närvaro från samtliga aktörer

Läs mer

Flera lösningar för olika behov. Att utveckla personcentrerad vård

Flera lösningar för olika behov. Att utveckla personcentrerad vård Flera lösningar för olika behov Att utveckla personcentrerad vård Introduktion Utveckla nya arbetssätt för en personcentrerad vård Perspektivskifte från mottagare till medskapare Beteenden och behov hos

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Personcentrerad vård i teori och praktik. 30 maj 2017

Personcentrerad vård i teori och praktik. 30 maj 2017 Personcentrerad vård i teori och praktik 30 maj 2017 Patientcentrerad vård Hälsofrämjande bemötande Personcentrerad vård Kärt barn har många namn! Personen i centrum Professionellt förhållningssätt Värdegrund

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Gunilla Carlson Kjell Utvecklingsenheten +46155247272 2015-09-22 LS-LED15-0830-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver a er Utvecklt utifrån he verksam behov! s n e r a använd Anmäl er till SKL:s utvecklingsprogram! Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Idag bygger ofta utveckling på antaganden

Läs mer

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Christin Anderhov Eriksson, region Östergötland leg dietist, med mag folkhälsovetenskap Nationella arbetsgruppen för levnadsvanearbete

Läs mer

Äldreuppdraget i Östergötland

Äldreuppdraget i Östergötland Äldreuppdraget i Östergötland Samverkan mellan landstinget och alla kommuner i länet ambitioner, framgångsfaktorer och erfarenheter Lars Olof Johansson landstingspolitiker sedan 1991 Torbjörn Holmqvist

Läs mer

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Utveckla er verksamhet utifrån användarens behov. Anmäl er till SKL:s utvecklingsprogram! Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Idag bygger ofta utveckling på antaganden

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Projekt "En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar"

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Projekt En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2014-01-17 Vår kontaktperson: Maryanne Rönnersten Roger Molin Enheten för folkhälsa och sjukvård Socialdepartementet Projekt "En väl fungerande primärvård för personer med kroniska

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Personcentrerad vård/förhållningssätt. Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet

Personcentrerad vård/förhållningssätt. Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet Personcentrerad vård/förhållningssätt Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet Bra bemötande i fokus Film från Region Kalmar https://www.youtube.com/watch?v=aycjkfnzjmq Film från Sörmland Https://www.youtube.com/watch?v=pG1YRcae8tw

Läs mer

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Patienter och närstående som medskapare i vården ERFARENHETER FRÅN SKARABORGS SJUKHUS Patientlagen Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet,

Läs mer

Patientens övergångar. Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten

Patientens övergångar. Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten Patientens övergångar Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten 1 Samordning vid patientens övergångar en välkänd brist i svensk hälso- och sjukvård Samordnad

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Huvudstrategi för utveckling av vårddokumentation

Huvudstrategi för utveckling av vårddokumentation Riktlinje Process: 3.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Patientsäkerhet Giltig fr.o.m: 2018-05-18 Faktaägare: Per Nordbeck, Utvecklingsenheten Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Revisions nr: 1 Huvudstrategi

Läs mer

Hälso - och sjukvårdens utveckling under 1990-talet. 2007-02-07 Hälso- och sjukvårdens utveckling under 90-talet BILD 1 Sjukvårdens utveckling

Hälso - och sjukvårdens utveckling under 1990-talet. 2007-02-07 Hälso- och sjukvårdens utveckling under 90-talet BILD 1 Sjukvårdens utveckling Hälso - och sjukvårdens utveckling under 1990-talet 2007-02-07 Hälso- och sjukvårdens utveckling under 90-talet BILD 1 Den medicinska kunskapen och den medicinska teknologin (arbetsmetoder, utrustning

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa 2 Kompetens Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare 2019-02-12 1 (2) Vård och omsorg Anette Nilsson Till regionernas projektansvariga för införande av Patientkontrakt Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare Nu finns

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

Projekt och aktiviteter inom kronisk sjukdom och primärvården

Projekt och aktiviteter inom kronisk sjukdom och primärvården Projekt och aktiviteter inom kronisk sjukdom och primärvården Sofia Kialt, Samordnare för verksamhetsutveckling Bodil Klintberg, samordnare för strategin för kronisk sjukdom bodil.klintberg@skl.se, 070-610

Läs mer

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Till Socialdepartementet Diarienummer S2017/02040/FST Remissvar Betänkande SOU 2017:21 Läs mig!

Läs mer

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Bild 2-7 Övergripande presentation av omställningen + beslutsinformation Bild 8-10 Lägesrapport Nära vård Bild 11-13 Lägesrapport Koncentration Bild 14-16

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när?

Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när? Dalarna, februari 2019 Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när? Utgångspunkten för arbetet 2018 och fortsatt arbete under 2019 har varit att stödja primärvård för att fortsätta

Läs mer

Digital vårdcentral primärvård

Digital vårdcentral primärvård Primärvårdsförvaltningens kansli 2018-05 - 04 Ärenden umme r 2018/00702 Eva Karlsson Pagels Dokumentn umme r 2018/00702-1 Till Nämnden för primärvård och folktandvård Digital vårdcentral primärvård Förslag

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren Patientsäkerhet Barometern 9 nov 2012 Trycksår 2008: Landstingets första trycksårsmätning - var femte patient har trycksår 2009-2012:

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Vägen till Flippen Primärvårdsförvaltningen Landstinget i Kalmar län

Vägen till Flippen Primärvårdsförvaltningen Landstinget i Kalmar län Vägen till Flippen Primärvårdsförvaltningen Landstinget i Kalmar län Vision - utveckling Vi ska vara den mest framgångsrika offentliga primärvårdsförvaltning avseende utvecklingsanda Landstinget i Kalmar

Läs mer

Patientkontrakt. Gemensamt ansvar för bättre hälsa och vård

Patientkontrakt. Gemensamt ansvar för bättre hälsa och vård Gemensamt ansvar för bättre hälsa och vård Patientmiljarden Gemensam överenskommelse mellan patient och vårdgivare ökar samskapande, som ger bättre resultat för hälsa och vård. Tillgänglighet Syfte att

Läs mer

Närvård i västra Sörmland

Närvård i västra Sörmland Närvård i västra Sörmland har varit i gång som projekt i två år. Jag har precis skrivit ihop en sammanfattning av arbetet som skett det senaste året, den går snart att läsa på hemsidan En sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Gemensam strategi för framtidens stöd och vård till personer med psykisk funktionsnedsättning 2016-05-25 Maria Andersson

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Telefontillgänglighet

Telefontillgänglighet Telefontillgänglighet En jämförande studie mellan två vårdcentraler 1 januari 31 oktober, 2005 Författare Anna-Lena Allerth, distriktssköterska Catarina Schander, distriktssköterska Vårdcentralen Billingen,

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Delrapport 1 Det retroaktiva spåret. Utveckling av styrsystem för medborgardialog

Delrapport 1 Det retroaktiva spåret. Utveckling av styrsystem för medborgardialog Delrapport 1 Det retroaktiva spåret Utveckling av styrsystem för medborgardialog Utveckling av styrsystem för medborgardialog Sammanfattning SKL driver ett projekt för medborgardialog i styrning under

Läs mer

Strategi för hälsa. En sammanhållen långsiktig strategi för framtidens hälsa, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg

Strategi för hälsa. En sammanhållen långsiktig strategi för framtidens hälsa, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Strategi för hälsa En sammanhållen långsiktig strategi för framtidens hälsa, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Bakgrund Kongressen har beslutat om en sammanhållen och långsiktig strategi.

Läs mer

Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov. En sammanfattning

Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov. En sammanfattning Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov En sammanfattning Författare: Joakim Edvinsson Årtal: 2014 Författare: Joakim Edvinsson Förvaltning Länssjukhuset Ryhov Arbetsplats/enhet Dialysenheten Kontaktinformation

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa

Kompetenslyftet ehälsa Kompetenslyftet ehälsa Januari 2011 december 2013 Slutrapport Ann-Marie Bönström, Projektledare Bakgrund Användning av IT-stöd inom hälso- och sjukvården har under de senaste åren ökat mycket snabbt och

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Nära vården och hälso- och sjukvårdsavtalet, vad händer i Skåne

Nära vården och hälso- och sjukvårdsavtalet, vad händer i Skåne Nära vården och hälso- och sjukvårdsavtalet, vad händer i Skåne Seminarium och workshop Lund 25 januari 2019 DOKUMENTATION Seminarium & workshop 25 januari Förslag till angreppssätt för dagens diskussioner

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner God och nära vård i Gävleborg I samarbete med Gävleborgs kommuner Nära vård: Bakgrund SOU 2015:98 Träning ger färdighet, Måns Rosén SOU 2016:2 Effektiv vård, Göran Stiernstedt Lag (2017:612) om samverkan

Läs mer

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar Bilaga 1/4 Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar I detta dokument redovisas beredningen för behovsstyrnings förslag på områden för behovsanalyser 2017.

Läs mer

Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa

Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa Om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort så får vi det resultat som vi alltid har fått Svensk vård behöver ställa om! En stark välfärd där våra

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm Socialdepartementet Regeringsbeslut 2012-03-22 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm I:3 S2011/9881/ /FS (delvis) S2012/2424/ /FS (delvis) Uppdrag att utbetala bidrag för utveckling av vårdvalssystemm

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Uppsala Fastställd av Närvårdssamverkan Uppsala (NSU)

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Uppsala Fastställd av Närvårdssamverkan Uppsala (NSU) Verksamhetsplan Uppsala 2015 2015-01-20 Fastställd av Uppsala (NSU) Innehållsförteckning 1 NÄRVÅRDSSAMVERKAN UPPSALA (NSU) - BESKRIVNING 2015... 3 1.1 INLEDNING... 3 1.2 BESKRIVNING AV NÄRVÅRDSSAMVERKAN

Läs mer

Ständigt lärande. Jesper Olsson

Ständigt lärande. Jesper Olsson Ständigt lärande Jesper Olsson Var skapas värde Hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens värde skapas där patienter, brukare, närstående och personal möts i vardagen E-hälsa skapar värde när den (på

Läs mer

PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering

PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering Titel: PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering Projekt: Stimulansmedel Idnr: Siffor Delprojekt: Samordnad rehabilitering Idnr: 17735 Beställare: Socialtjänsten Håkan Littzell

Läs mer