Noterat. Noterat. Texten ändrad i KU.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Noterat. Noterat. Texten ändrad i KU."

Transkript

1 TSF Sammanställning av remissynpunkter på Transportstyrelsens föreskrift (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten och om flyghinderanmälan 16 september 2016 Remissinstans Paragraf Synpunkt Beslut/kommentar Regelrådet KU Regelrådet finner att konsekvensutredningen uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning Polisflyget KU 1.3 NVD/NVG känner inte av värmestrålning, det gör IR-sensorer, t.ex. en värmekamera. 3.2 Samma krav för inmätning av hinderdata för civil och militär luftfart är bra alternativ 2 är att föredra och innebär ju inte heller någon ekonomisk fördyring Som flygsäkerhetsansvarig kan jag aldrig tycka att ett alternativ som inte omfattar befintliga, utan bara nyanlagda flyghinder är gott nog. Jag värderar människoliv högt. Den beräknade kostnaden, som ni också påpekar troligen är väl i överkant, måste bäras för att undvika olyckor. I er jämförelse med vad en JAS 39 kostar så är det även motiverat ur en ekonomisk aspekt Alternativ 2 är orealistiskt. Det bygger på högst osäkra antaganden. Alternativ 3 är det enda rimliga alternativet. Den beräknade kostaden för detta motsvarar inte ens kostnaden för en polis-, räddnings- eller ambulanshelikopter. Människoliv oräknade. 5.5 Försvarmakten flyger inte på lägre höjd än oss övriga aktörer, men med betydligt högre fart. Detta medför att deras piloter har betydligt kortare tid på sig att upptäcka och väja för okända flyghinder. Alternativ 1. Räddningstjänsten har inga piloter. Polisen KU 3.2 Olika kvalitetskrav vid inmätning av hinderdataför civil och militär luftfart. Enligt Polismyndighetens mening är det bra att ha samma krav för inmätning av hinderdata när det gäller civil och militär luftfart. När det gäller regleringsalternativen i avsnitt förordar Polismyndigheten alternativ 2 som ju inte Texten ändrad i KU.

2 heller innebär någon ekonomisk fördyring Hinderdatabasen är inte komplett och uppfyller inte datakvalitetskraven Enligt Polismyndighetens uppfattning bör en hinderdatabas omfatta alla befintliga flyghinder Hinderljus som utgörs av LED-ljus Polismyndigheten anser att alternativ 3 är det enda rimliga alternativet. Hindren finns i databasen men kvaliteten på inmätningen är inte säkerställd. Försvarsmakten KU Avseende punkt 1.1 och 1.2, Hinderdatabasen är inte komplett och uppfyller inte datakvalitetskraven, samt att det finns Olika kvalitetskrav vid inmätning av hinderdata för civil och militär luftfart, ställer sig Försvarsmakten positiv till att de militära kvalitétskraven vid inmätning av nya hinder tillgodoses. Dessa krav innebär att noggrannheten vid inmätning av hinder utanför en flygplats ska vara fem (5) meter vertikalt och tio (10) meter horisontellt. Som Transportstyrelsen även konstaterar i pkt samt pkt i respektive Alternativ 2, medför detta ingen merkostnad för att uppnå föreslagen nivå på högre datakvalitetskrav och noggrannhet. Försvarsmakten noterar att de nuvarande bristerna när det gäller hinderdatabasen Arbete pågår i enlighet med rekommendation R1 i på redan befintliga hinder inte kommer att förbättras med förslaget. Bristerna i SHK RM 2015:2 med att lösa frågan avseende hinderdatabasen där den verkliga positionen eller höjden är felaktiga kommer att kvaliteten för befintliga hinder i hinderdatabasen. kvarstå vilket är besvärande. Vid en kontroll har konstaterats att befintliga Därför omhändertas inte kvaliteten på befintliga hinders läge och eller höjd inte stämmer överens med inrapporterade data till hinder i det här föreskriftsförslaget. Försvarsmakten i % av fallen (SHK RM 2015:2). Den flygsäkerhetsrisk som genereras av nuvarande felaktigheter i hinderdatabasen omhändertas därmed inte i förslaget.

3 FM förordar därför alternativ nr 2 avseende hinderdatabasen vilket innebär genomförande av ett regleringsalternativ. Alternativ 2 innebär att föreslagen inmätningskvalitet på hinderdata ska omfatta samtliga äldre och nya hinder. De allvarliga konsekvenserna av en olycka mellan ett luftfartyg och ett hinder är desamma, oavsett hinder och därför är det FM uppfattning att kravet ska gälla samtliga befintliga och nya hinder. Den kostnadsuppfattning som redovisas är oprecist beräknad och antalet hinder är felaktigt redovisat (är enligt hinderdatabasen st). Försvarsmakten delar inte uppfattningen att kostnaden inte är försvarbar i förhållande till den ökade flygsäkerhet som uppnås. Särskilt i relation till den av TS redovisade informationen under punkt 6.1, där TS konstaterar att Om en olycka med till exempel ett JAS-plan inträffar uppgår kostnaden för endast planet till miljardbelopp därtill kommer kostnader för människoliv, både piloten samt de eventuella människor som kan befinna sig i närheten och skadas eller dödas. Försvarsmakten vill i sammanhanget även påpeka att detta förhållande även gäller andra nationers luftfartyg som i allt större utsträckning övar tillsammans med svenska luftstridskrafter i det svenska luftrummet. Dessutom innebär alternativet att en i sin helhet kvalitetssäkrad hinderdatabas på sikt skulle kunna appliceras i de luftfartyg som har förutsättningar ett hantera en sådan ombord, vilket SHK har rekommenderat FM i slutrapport, SHK RM 2015:02 R8. Mot bakgrund av ovanstående föreslår FM att Alternativ 2 utreds vidare och beräknas med högre precision. FM konstaterar även att antalet ägare av befintliga hinder är stort och utgörs av ett 40-tal större och mindre företag, samt av ca 5000 enskilda hinderägare. Försvarsmakten är positiv till förslaget om att de militära kvalitétskraven tillämpas vid inmätning av nya hinder vilket ökar databasens kvalitet och tillförlitlighet. Försvarsmakten föreslår att Alternativ 2 utreds vidare så att samtliga hinder i databasen mäts in och uppdateras, samt att kostnaderna beräknas med högre

4 Polisen Polisflyget Polisen Polisflyget utför idag räddningsinsatser och andra polisiära uppdrag året runt och under dygnets alla timmar, ofta i dåligt väder med nedsatt sikt och på låg flyghöjd. Polishelikoptrarna är visserligen utrustade med varningssystem men systemen förutsätter att de hinder som finns är med i hinderdatabasen, har rätt dimensionering och är rätt placerade. Så är emellertid inte alltid fallet dag och om inte något görs åt saken kommer problemet att öka i omfattning eftersom produktionen av flyghinder ökar kontinuerligt. Polismyndigheten är därför mycket positiv till en förändring av TSF 2010:155 men har följande synpunkter. Okända, oupplysta samt ej tillräckligt upplysta/markerade flyghinder utgör en reell fara för Polisflygets flygande besättningar. Vi utför både räddningsinsatser och polisiära uppdrag under årets och dygnets alla timmar, och ofta i dåligt väder med nedsatt sikt och låg flyghöjd som resultat. Vi har system i helikoptrarna som varnar för hinder, men det förutsätter att de finns med i hinderdatabasen, har rätt dimensionering och är rätt placerade. Så är inte fallet idag, och om ingenting görs så är problemet ännu större i morgon. Produktionen av flyghinder ökar hela tiden. Jag är därför mycket positiv till en förändring av TSFS 2010:155 Enligt Polismyndigheten bör det kunna krävas att hinderbelysning ska vara Vid nästa översyn av föreskrifterna kommer synlig ur alla vinklar. Så är inte fallet idag vid flygning på låg höjd mot ett frågan om markerade rotorblad utredas. vindkraftverk då det händer att belysningen skärmas av själva konstruktionen. De krav som idag gäller för vindkraftverken med belysning på högsta punkten på pylonen är heller inte tillfredsställande. Vid låga molnbaser ligger belysningen i moln och syns inte. Det är därför önskvärt att kraftverkens rotorblad är markerade, helt med belysning. Rotorbladen är idag nästan helt vita och syns därför mycket dåligt när sikten är nedsatt. Det bör införas en skyldighet för förare av luftfartyg att rapportera när flyghinder saknar belysning eller är ur funktion. 6 och 7 i föreskrifterna anger ett den som ansvarar för driften ska övervaka markeringarna. Fel och brister på en markering ska åtgärdas snarast. Fel som inte kan åtgärdas omedelbart ska omgående anmälas till flygbriefingtjänsten (AIS).

5 Polisflyget Övriga synpunkter: LED-belysningar har många fördelar, men också en del nackdelar. En av nackdelarna är att de inte utvecklar samma värme och därmed inte smälter bort snö och is på samma sätt. De riskerar därför att inte synas under vintertid. Det bör finnas krav på att hinderbelysningen ska synas från alla vinklar vilket inte är fallet idag vid flygning på låg höjd mot ett vindkraftverk. Belysningen skärmas idag ibland av själva konstruktionen. Det är inte tillfredsställande med vindkraftverkens belysningskrav på högsta punkten av pylonen. Vid flygning med låga molnbaser ligger då den enda belysningen som finns i moln och syns inte. Utmärkning av kraftverkens rotorblad, helst med belysning, är högst önskvärt. De är idag nästan alltid helvita och syns väldigt dåligt när sikten är nedsatt. Jag saknar även en rapporteringsskyldighet för den som framför luftfartyg när flyghinder saknar belysning eller är ur funktion. Tele 2 Tele2 Sverige AB har inget att erinra. Sjöfartsverket Sjöfartsverket har inga synpunkter på remissen. Försvarsmakten LED-belysning och upptäcktssannolikhet med NVG Försvarsmakten har av Regeringen uppgiften att genomföra militär luftfart. Därav har FM utvecklat ett stort antal uppdragstyper där luftfartygen kan uppträda på låg höjd under såväl dager som mörker och vid nedsatt/ dålig sikt. Ny teknik öppnar även för andra uppdragstyper med flygning på låga höjder i mörker och nedsatt sikt. Försvarsmakten följer den tekniska utveckling som finns inom NVG-området. Det finns dock restriktioner på vad Försvarsmakten kan anskaffa från olika tillverkare på marknaden. Inga revolutionerande tekniska framsteg förutses i närtid. Vissa delar i företrädesvis existerande utrustning kan dock komma att bytas ut. Vid nästa översyn av föreskrifterna kommer frågan om markerade rotorblad utredas. 6 och 7 i föreskrifterna anger ett den som ansvarar för driften ska övervaka markeringarna. Fel och brister på en markering ska åtgärdas snarast. Fel som inte kan åtgärdas omedelbart ska omgående anmälas till flygbriefingtjänsten (AIS).

6 Försvarsmakten Försvarsmakten föreslår att samtliga hinder som förses med belysning av LEDtyp, förses med en IR-emitterande komponent som alltid blinkar oavsett typen på den synliga hinderbelysningen. IR-delen är inte synlig för det mänskliga ögat och om den tillåts att blinka kan en flygbesättning utrustad med NVG alltid identifiera att ljuskällan markerar ett hinder. Det framgår inte av konsekvensutredningen eller av föreskriftsförslaget, avseende hindermarkering på befintliga hinder med LED-ljus, om utrustningen ska kompletteras med IR-ljus när lamporna ska bytas eller när hela armaturen ska bytas. Med nuvarande förslag på övergångsbestämmelser kan det tolkas på olika sätt. Försvarsmakten föreslår därför att man ställer krav på att även befintliga LED-ljus markerade hinder ska kompletteras med IR-ljus och att Transportstyrelsen i övergångsbestämmelserna medger ett tidsspann på förslagsvis maximalt tre år för byte/införande Transportstyrelsen anser att IR-ljus ska följa samma krav som det synliga ljuset. Föreskriften ändras inte 24 har förtydligast så att det framgår att vid byte av lampan ska komplettering med IR-ljus göras. Transportstyrelsen anser att en tidsbestämd övergångsbestämmelse inte är motiverad med hänsyn till kostnader. Föreskriften ändras inte. Försvarsmakten Försvarsmaktens kompletterande synpunkter till TSFS 2010:155 FM framför även följande synpunkter till TSFS 2010:155 i 9, 12 och 14. Det saknas exempelvis regler för förankrade ballonger med liten diameter där det inte krävs belysning vid användning i mörker. Försvarsmakten anser att även dessa regler ska förtydligas i den befintliga TSFS 2010:155 så att samtliga hinder som omnämns i 9, 12 och 14 (förankrade ballonger/drakar, vindkraftverk samt övriga hinder) om de överstiger 20 m höjd ska kravställas att utrustas med belysning. Vad avser förankrade ballonger/drakar så borde detta vara tillämpligt även på små dito (< 2.5 m) om de är i eleverat läge från skymning till gryning samt under dager vid nedsatt sikt (<5 km). Ses över vid nästa översyn. Försvarsmakten På sidan 4 pkt 2, i remissunderlaget till ny TSFS 2016:[XX], föreslår FM att en Transportstyrelsen anser att en tidsbestämd kompletterande text införs som innebär att äldre hinder inte får fortsätta att vara övergångsbestämmelse inte är motiverad med markerade enligt äldre bestämmelser. Försvarsmakten föreslår istället med tanke hänsyn till kostnader. på omfattningen och innehållet i detta remissvar att en bortre termin införs i syfte Föreskriften ändras inte. att likrikta utseendet på hindermarkeringen och att säkerheten därmed förbättras. Komplettering: dock måste markering enligt denna nya föreskrift vara införda på befintliga hinder senast [förslagsvis ett datum tre år efter fastställande av uppdaterad TFSF 2010:155].

7 Försvarsmakten Försvarsmakten Hinderbelysningens fysiska placering på vindkraftverk Vid nästa översyn av föreskrifterna kommer En avvikelse (DA-driftstörningsanmälan), från FM helikopterverksamhet pekar frågan om hinderbelysning på vindkraftverk att på att hinderbelysningens placering på vindkraftverken i vissa fall inte är ses över. optimal, se nedan; Vid anflygning med helikopter mot en vindkraftpark noterades att det var svårt att se belysningen ur den vinkel som anflygningen skedde. Vi såg belysningen först när vi hade kommit en bit på sidan av parken så att vi kunde se in bakom den del som skymde lampan. Vi bedömer att belysningen är skymd i en ganska stor vinkel när man flyger an mot vindkraftverket i riktning mot rotorn. Hinderbelysningen kunde alltså inte observeras därför att den skymdes av konstruktionen/hinderljusens placering. FM uppfattar att det rent faktamässigt finns en koppling till 25 i TSFS 2010:155 Placering av ljus, samt 26 som innehåller en beskrivning på rad två, som kan medföra nedsatt funktion på ljusen, vilka i sak utgör parallella företeelser jämfört med det beskrivna fallet ovan med en driftstörningsanmälan. Även om hinderljusen i sig inte hade någon teknisk eller annan felfunktion i detta fall, så är innebörden av det beskrivna att ljusen varit svåra/omöjliga att se i vissa skeden och konsekvensen av ljusens placering ovanpå nacellen har inte till fullo medfört en tillräckligt tydlig markering av dessa hinder för luftfarten. Försvarsmakten är medveten om förekomsten av olika placeringar av hinderbelysning på framförallt vindkraftverk och anser att Transportstyrelsen ska granska utformning och placering av hinderljus så att risken för utebliven upptäckt av dessa minimeras. Nuvarande regler om reducering av ljusstyrka samt tillåten avskärmning av högintensiv belysning. (Ur TSFS 2013:9) Högintensiva ljus 31 Högintensiva ljus ska utgöras av vitt blinkande ljus. Ljusen ska i övrigt följa de specifikationer som anges i bilaga 9 till dessa föreskrifter. Den reducering av ljusstyrkan som anges i kolumn 5 och 6 i bilaga 9 till dessa föreskrifter får göras under de förhållanden som anges i bilagan. 32 Högintensiva ljus som installeras på nivån 150 meter eller lägre över markeller vattenytan ska riktas uppåt för att minska störningar för omgivande bebyggelse. Ljusets riktning ska vara;

8 Försvarsmakten Försvarsmakten Försvarsmakten 1. 0º om ljusen installeras på en nivå över 151 meter, 2. 1º om ljusen installeras på en nivå av meter, 3. 2º om ljusen installeras på en nivå av meter, och 4. 3º om ljusen installeras på en nivå lägre än 92 meter. Försvarsmaktens uppfattning är att denna paragraf påverkar sannolikheten att upptäcka ett hinder och därmed påverkar flygsäkerheten negativt. Särskilt med referens till punkten om Hinderbelysningens fysiska placering på vindkraftverk ovan, samt slutsatser i SHK rekommendation i RM 2015:02, där ett hinder hade avskärmad belysning vilket försvårade upptäckten av det. Kombinationen med högintensiv belysning och omsättningen till ljuskällor med LED förstärker dessutom problematiken, eftersom befintliga (äldre) glödljuslampor har en ljuslob som vertikalt är mycket bredare än emittrar baserade på LED. Enligt uppgift från en tillverkare av ljusarmaturer kan en glödljuslampa för högintensiv belysning ha en vertikal ljusspridning om ca 60 grader, medan en LED-baserad armatur för högintensiv belysning typiskt har en vertikal ljusspridning om ca 5 grader. Försvarsmakten föreslår att en granskning av detta genomförs och att en avskärmning av högintensivt ljus, särskilt i kombination med LED, undviks. Radarstyrd hinderbelysning Försvarsmakten konstaterar att frågan om radarstyrning av hinderbelysning inte omfattas av denna remiss. Vid nästa översyn av föreskrifterna kommer frågan utredas. Övrig information från Försvarsmakten, PROD INFRA Alla höga objekt som planeras ska samrådas med Försvarsmakten för att säkerställa bevakning av riksintressen för totalförsvarets militära del. Det innebär att alla objekt högre än 20 meter (utanför område som utgör tätort i lantmäteriets karta 1: ) och högre än 45 meter (inom område som utgör tätort i lantmäteriets karta 1: ) ska insändas på remiss till Försvarsmakten. Dessa remisser sänds till exp-hkv@mil.se och tillämpliga blanketter för detta finns på Försvarsmaktens hemsida, (klicka på Om myndigheten, Samhällsplanering, Remissblanketter ). För telemaster används en särskild blankett där även uppgifter om den tekniska utrustningen framgår. Samråd ska senast ske i det juridiska skedet av planeringen, så som detaljplaneskede, bygglovsskede eller tillståndsskede.

9 SKL Svensk Vindenergi Sveriges Kommuner och Landsting avstår från att lämna synpunkter på rubricerad remiss. Övergripande synpunkter Det är positivt att Transportstyrelsen ändrar sina föreskrifter i syfte att förbättra flygsäkerheten. Vindkraften spelar en central för att nå regeringens målsättning att öka andelen förnybar energi. Frågan om hindermarkering och olika sätt att minska störningen från densamma är en viktig acceptansfråga för vindkraftbranschen, inte minst utifrån den pågående teknikutvecklingen med större och effektivare vindkraftverk. Nuvarande regler försvårar nyetablering av vindkraftverk och andra höga föremål. De svenska föreskrifterna är i de flesta falla strängare än i andra europeiska länder och vi ser ett behov av Europeisk harmonisering inom området Ett generellt undantag från föreskrifterna, genom användning av beprövad teknik för behovsstyrd hinderbelysning såsom radar-, transponder- och siktsystem, borde införas. Sådana undantag finns redan i till exempel Norge och Tyskland. Med det generella undantaget skulle dagens olyckliga situation, där försvarsmakten sätter stopp för merparten av de vindkraftsprojekt som är under tillståndsprövning, kunna undvikas. Tidigare har det funnits en egen rubrik Undantag som gällt undantag från föreskrifterna. Som det ser ut nu finns det istället undantag endast från flyghinderanmälan. Det skulle innebära att det inte längre blir möjligt att få undantag från föreskrifterna genom behovsstyrd hinderbelysning. Om detta hade varit avsikten borde en sådan omfattande förändring ha framgått av missivet, och föregås av en konsekvensanalys för berörda aktörer samt av Sveriges möjligheter att uppnå sina energi- och klimatmål. En ändringsföreskrift innehåller enbart ändringar, eftersom rubriken Undantag inte ändras utan bara paragrafnumrering så innehåller ändringen bara det nya paragrafnumret med befintlig text. I den konsolidera versionen som kommer att finnas på nätet efter publicering av ändringsföreskriften så finns rubriken med. Undantaget omfattar hela föreskriften.

10 Under 2013 utgavs TSFS 2013:9 med vissa ändringar av TSFS 2010:155. Det är TSFS 2013:9 var ett omtryck, dvs en komplett oklart om ny remiss avser ursprunglig utgåva av TSFS 2010:155 eller även utgåva av föreskriften men ingen ny grundförfattning. Hänvisning vid ändring av föreskrifter ändringar enligt Vidare är statusen oklar, gäller båda publikationerna eller gäller bara den ena, och i så fall vilken? Det naturliga vore att den senare ersätter görs till grundföreskriften. den förra. Noteras bör också att utgåvan 2013 var komplett medan nu föreliggande remiss endast avser ändringsförslagen. Vi får intrycket att den avses ges ut på detta sätt. Det är i så fall olämpligt. Under 2013 utarbetades en ny utgåva av ICAO Annex 14, med bland annat ändringar av lysvinklar för hinderljus. Dessa ändringar fördes inte in i 2013:9 och inte heller i nu föreliggande ändringsförslag. Idag saluförda hinderljus följer de nyare föreskrifterna i Annex 14. Naturligen bör TS uppdatera sina föreskrifter, om inte starka skäl talar för annat. I så fall bör detta meddelas. Kravet på IR-ljus kan ifrågasättas utifrån att det finns så kallade night vision goggles som klarar LED-ljus. Ett mer kostnadseffektivt krav vore att införa krav på den typen av utrustning hos piloterna. Det framgår inte huruvida föreskrifterna kommer att tillämpas på befintliga vindkraftsparker. Vid retroaktiv tillämpning är det viktigt att de ändringar som föreslås föregås av en konsekvensanalys för berörda aktörer, inklusive kostnadsanalys. Ses över vid nästa översyn av föreskriften. Det finns idag inga NVD som kan upptäcka vanliga LED-ljus. Bedömningen är att det tar cirka 10 år innan det finns godtagbar NVD-utrustning som upptäcker vanliga LED-ljus Se konsekvensutredning alternativ 3 där alternativet att ställa krav på befintliga hinderljus inte utreds vidare och därmed inte genomförs. Svevind AB Det är bra att föreskrifterna aktualiseras med hänsyn till den snabba teknikutveckling som sker avseende luftfartens navigationssystem och armaturerna för hinderbelysningen. Vi har inga synpunkter på förändringarna avseende hinderanmälan eller benämningen på staglinor. Krav på infrarött ljus innebär samlat en kostnadsökning på 1 2 MSEK för hinderljusen på de ca 1000 vindkraftverk som återstår att bygga inom Markbygdenprojektet. Även om det är en liten del av den totala vindkraftinvesteringen kan det på marginalen innebära att vindkraftsutbyggnaden försvåras i Sverige och att det därmed blir svårare att klara omställningen till förnybar energiproduktion. Vi önskar att ni tar detta i beaktande. Vi önskar att Transportstyrelsen i nästa steg utvecklar kriterierna för dispens

11 Teracom Trafikverket enligt den nya 40 så att det tydliggörs under vilka förutsättningar det kan ges dispens avseende s.k. behovsstyrd hinderbelysning, både med koppling till system för att detektera luftfart och avseende system som avläser andra faktorer som visibilitet, etc. Vindkraftprojektet Markbygden etapp 3 meddelades nyligen ett tillstånd från Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Norrbotten med villkor om att högintensiv hinderbelysning på vindkraftverken endast får tändas när en luftfarkost närmar sig vindkraftverken (beslut , ärende ), vilket innebär att tillståndet inte är förenligt med krav på hinderbelysning i TSFS 2010:155. Vi skulle även vilja peka på att föreskrifterna inte är anpassade för större vindkraftparker (fler än 200 verk). Vid så stora parker blir området där hinderbelysning på vindkraftverk behövs väldigt stort och ger på så sätt en stor påverkan på landskapsbilden. Ett sätt att lösa detta skulle kunna vara att göra det möjligt att avlysa sådana områden för flygtrafik. Teracom anser att föreskrifterna måste innehålla en uppgift om vilken våglängd IR-ljuset ska ha i Sverige. Vidare anser Teracom att föreskrifterna måste innehålla en uppgift på vilka nivåer en mast ska vara försedd med utrustning som strålar ut IR-ljus. Trafikverket tycker att föreslagna förändringar är bra. Trafikverket kommer vid byten/nybyggnation säkerställa att LED-belysningen uppfyller de nya kraven. Bakgrund Trafikverket kan enbart se en förändring som påverkar förvaltningen av master och torn. Trafikverket har under de sista 10 åren gått över till LED-belysning istället för halogenbelysning i hinderbelysningen i master och torn. Skälet till detta är att minska energikostnaderna samt att förbättra tillgängligheten då LEDbelysningen håller minst 25 gånger så länge, samt att Trafikverket kan köra belysningen på batterimatningen på site. (Personalkostnaden vid lampbyte kostar lika mycket som en LED-belysning). Då de flesta förvaltare av höga anläggningar gjort på samma sätt har man fått ett nytt problem i den militära flygtrafiken samt räddningsflygning då man använder Transportstyrelsen bedömer att föreslagen reglering avseende våglängd är tillräcklig. Föreskriften ändras inte. IR-ljus ska komplettera LED-ljus och ska därmed placeras på samma nivåer.

12 sig av utrustning för mörkerseende (NVD). Föreskriften innebär att vid utbyte av befintlig hinderbelysning/nybyggnation måste Trafikverket ha en LED-belysning som säkerställer att piloter med utrustning för mörkerseende kan uppfatta LEDljuset. Försvarsmakten Försvarsmakten har inga synpunkter på lydelsen i författningsrubriken. LFV 1 Första styckets sista mening bör "sammanhållen bebyggelse" ersättas med "tätort". Se svar i 2. Försvarsmakten 1 och 2 Försvarsmakten har inga synpunkter på lydelsen i 1 eller 2. LFV 2 begrepp Sammanhållen bebyggelse Med föreslagen definition kommer innehållet i den militära AIS-tjänsten inte att kunna tillhandahållas. Nuvarande definition av vad som är tätort är i enlighet med LM Översiktskarta (Röda kartan). Då den nya definitionen är mer generös med vad som är tätort kommer flera hinder mellan m inte behöva inrapporteras. Utan detta underlag kommer dessa hinder som en konsekvens att saknas i MIL AIS samt militära flygkartor och ombordsystem. Den faktiska konsekvensen enligt föreslagen definition är en icke funktionell indelning för luftfarten, eftersom många små områden av tätort skapas. Två eller fler angränsande tomter som anses vara sammanhållen bebyggelse - med annan hinderinformation som följd -finns inte beskriven någonstans i tillgängligt flygoperationellt underlag, vilket gör att en flygoperatör i luften omöjligt kan avgöra om denne passerar sammanhållen bebyggelse eller inte. Förslag är att ersätta sammanhållen bebyggelse med tätort, där definitionen av tätort är i enlighet med LM Översiktskarta (Röda kartan). Denna karta är en funktionell produkt av en gemensam nordisk definition av tätort (jmf SCB). Försvaret 2 Den föreslagna definitionen av sammanhållen bebyggelse innebär att många små områden av sammanhållande bebyggelse skapas. Det innebär även att ett betydande antal hinder mellan m inte behöver inrapporteras och därmed kommer att saknas i MIL AIS samt på militära flygkartor och i ombordsystem. Konsekvensen av den nya definitionen är att dessa områden inte kommer att framgå i godkänt flygoperationellt underlag. Därmed uppstår en situation då en Sammanhållen bebyggelse är det uttryck som används i luftfartsförordningen. Föreskriften ändras inte. Definitionen sammanhållen bebyggelse ändras till tättbebyggt område med minst tvåhundra invånare och där avståndet mellan husen är mindre än tvåhundra meter. Avsikten var inte att ändra tillämpningen. Ändringen innebär att Försvarsmaktens och LFV:s tillämpning av sammanhållen bebyggelse blir oförändrad, och det får i övrigt inga negativa konsekvenser. Definitionen sammanhållen bebyggelse ändras till tättbebyggt område med minst tvåhundra invånare och där avståndet mellan husen är mindre än tvåhundra meter. Avsikten var inte att ändra tillämpningen.

13 pilot inte kan avgöra om denne befinner sig över sammanhållen bebyggelse eller inte. Ett stort antal områden över hela landet kommer att finnas där hinder under 45 m varken är kända eller markerade. Förslaget medför en påtaglig flygsäkerhetsrisk för Försvarsmakten som regelbundet opererar på höjder under 45 m. Försvarsmakten föreslår att begreppet sammanhållen bebyggelse ersätts med tätort, där definitionen av tätort är i enlighet med LM översiktskarta (röda kartan). Försvarsmakten 5-7 LED-belysning och isbildning Vid byte av hinderbelysning till LED-typ finns ett antal ytterligare faktorer att beakta. LED-belysningen har mycket goda egenskaper avseende hållbarhet och energi-effektivitet. Dock innebär den lägre energiförbrukningen att mindre värme genereras och den är därför svalare. LED-belysning är därför känsligare för isbildning. Enligt TSFS 2010:155 Bilaga 9, specificeras hinderbelysningen till vissa ljusstyrkor. Nedisad hinderbelysning lyser med reducerad styrka och har därför en kraftigt nedsatt funktionalitet för att varna luftfarten vilket är huvudsyftet. TSFS 2010:155 anger enligt nedan att: Allmänna bestämmelser om drift, felanmälan och journalföring 5 Den som har ansvar för driften av ett markerat föremål ansvarar också för att markeringen uppfyller kraven i dessa föreskrifter. 6 Den som har ansvar för driften av ett markerat föremål ska upprätta anvisningar för fortlöpande övervakning av markeringarna. Anvisningarna ska innehålla rutiner för kontroller samt tidsintervaller för dessa kontroller. Samt att; Medel- och högintensiva ljus ska övervakas så att fel upptäcks omedelbart. 7 Fel och brister på en markering ska åtgärdas snarast. Fel som inte kan åtgärdas omedelbart ska omgående anmälas till flygbriefingtjänsten (AIS). När ett fel som anmälts har åtgärdats, ska en avanmälan av felet omgående ske till flygbriefingtjänsten (AIS). Ändringen innebär att Försvarsmaktens och LFV:s tillämpning av sammanhållen bebyggelse blir oförändrad, och det får i övrigt inga negativa konsekvenser Försvarsmakten föreslår därför att Transportstyrelsen skapar ett förhållningssätt Noterat, men ingen ändring görs i denna föreskrift. till det faktum att nedisad hinderbelysning tappar mycket av sin avsedda funktionalitet och att hindret/ hindren i dessa fall därför utgör en ökad fara för luftfarten. Rätt effekt på utstrålat ljus samt åtgärder för att förhindra nedisning av

14 Scandinavian MediCopter AB Scandinavian MediCopter AB 6, 12, 15, 19, 32 LED-baserad belysning bör kravställas på ett tydligare sätt, så att ägaren/driftansvarig för hinderbelysningen är medveten om dessa krav, samt att denne är ansvarig för att åtgärder för funktion och uppföljning är införda och kvalitetssäkrade. Dessa åtgärder bör även kompletteras med aktiva tillsynsaktiviteter från myndigheten SMC önskar dessutom uppmärksamma följande skrivningar i nuvarande dokumentation som vi anser bör förändras men som ej är del av remissunderlaget: SMC anser att det bör upprättas en förteckning över hinderansvariga och deras kontaktuppgifter för felanmälan genom SMC. Detta register måste vara enkelt att söka i och gärna i kombination med en kartbild. Våra flygbesättningar finner ofta hinder som saknar fungerande markeringar och torde därför vara ett bra komplement till kontrollen som föreskrivs i 6 men nu saknas en enkel väg att föra vidare den informationen till berörda. 12 SMC anser att all belysning skall vara tänd dygnet runt. Det ökar chansen tilldetektion och ger oss också en möjlighet att upptäcka och meddela om någon hindermarkering saknas eller är ur funktion. Försvarsmakten 15 Försvarsmakten vill att texten i 15 förtydligas. Bilden i bilaga 5, som kompletterar texten i 15 ger intrycket av att det bara är de delar av staget som är utanför ett horisontellt avstånd på 45 m från mastens centrum och på en höjd som över-stiger 45 m vertikalt från marken som ska markeras. Om detta är avsikten så bör det beskrivas i text tillsammans med övrig text. Alternativt hänvisa till annan paragraf som anger att markering inte behövs under 45 m på yttre stag. Transportstyrelsen uppfattar inte att det är någon diskrepans mellan text och bild. Ingen ändring. Scandinavian MediCopter AB 15 Yttre stag till master och andra liknande föremål med en höjd av 45 meter eller högre ska markeras med färg enligt 22 och med låg-intensiva ljus Ses över vid nästa översyn av föreskriften. Försvarsmakten 17 Försvarsmakten har inga synpunkter på lydelsen i 17 eller 22. Polisen 17 En radie på 450 meter inom vilken vissa flyghinder inte behöver markeras torde vara alltför väl tilltagen. När det gäller helikoptrar har man mindre säkerhetsavstånd än så kring kända upplysta hinder. Polismyndigheten anser att samtliga hinder ska markeras i enlighet med vad som framgår av 1 i föreskrifterna. Vid nästa översyn av föreskrifterna kommer frågan om radie mellan omarkerade föremål att ses över.

15 Polisflyget 17 En radie på 450 meter för inom vilken man slipper märka ut vissa flyghinder känns allt för väl tilltagen. Med helikopter så har man mindre säkerhetsavstånd än så omkring kända (det som är upplyst) hinder. Jag vill att alla hinder ska märkas ut i enlighet med 1. Scandinavian MediCopter AB 19 Kontrastmarkering. Vit färg anser SMC vara direkt olämpligt, då vi opererar i en miljö med vit bakgrund under stora delar av året och denna färg även ger bristfällig kontrastverkan mot en bakgrund av moln. SMC föreslår därför markering enl. bilaga 7 & 8. Polisen 24 Ur Polismyndighetens synvinkel är det nödvändigt att LED-belysningar kompletteras av IR-Ijus. Det bör även regleras i vilka vinklar som IR-ljuset ska vara synligt. Idag är LED-belysningar ofta avskärmade horisontellt i högre grad än vad traditionell belysning är och båda ljusslagen är ofta anpassade för att varna luftfartyg som befinner sig på samma höjd eller ovanför hindret. I det sistnämnda fallet torde dock behovet av varning inte vara lika stort som för luftfartyg som flyger under hindrets högsta höjd. En eventuell störning av personer på marken, t.ex. boende i närområdet torde inte väga tyngre än säkerheten för de som har sitt arbete i luften. Polisflyget 24 Att LED-belysningar ska kompletteras med IR är nödvändigt för oss som flyger med NVD. Man bör dock även reglera i vilka vinklar som IR-ljuset ska vara synbart. LED-belysningar är idag skärmade horisontellt i högre grad än traditionell belysning och bägge varnar ofta idag luftfartyg som befinner sig på samma höjd eller över hindret. De som befinner sig över hindret är i min mening inte i samma behov av en varning som de som flyger under hindrets högsta höjd. Detta är gjort för att inte störa personer på marken, exempelvis boende i närområdet. Jag kan inte se att en eventuell störning av personer på marken är viktigare än att riskera livet på de som har sitt arbete i luften. Försvarsmakten 24 Försvarsmakten anför synpunkter på innehåll och lydelsen i 24 och bilaga 5. Svensk Vindenergi 24 I paragrafen anges att LED-ljus ska kompletteras med IR-ljus av hänsyn till NVD-utrustning. Emellertid är LED och NVD inte definierat med avseende på frekvensområden. Vi anser att kravet på utstrålning av IR-ljus från LED-ljus bör förtydligas. Föreskriften bör, förslagsvis genom komplettering av bilaga 6, specificera vilket Vid nästa översyn av föreskrifterna kommer frågan om radie mellan omarkerade föremål att ses över. Ses över vid nästa översyn av föreskriften. I bilaga 9 i föreskriften anges vilka vinklar som belysningen ska ha oavsett typ av belysning. I bilaga 9 i föreskriften anges vilka vinklar som belysningen ska ha oavsett typ av belysning.

16 våglängdsområde och eventuella övriga tekniska krav på IR-utstrålningen som avses. Detta då det inte är möjligt för hinderägare att ta ställning till vilka typer av NVD som används, vilket våglängdsområde som är synligt för piloter, samt vilken hinderbelysning som uppfyller kravet. Med fördel samordnas kraven med de finska kraven för att underlätta hanteringen och minska kostnaderna. I den finska föreskriften definieras våglängdsområdet nm. Konsekvensutredningen saknar en genomgång av tillgängliga hinderljus på marknaden. Hur många av dagens godkända hinderljus (låg-, medel- resp. högintensiva) för vindkraftverk eller master är utrustade, eller kan utrustas med, IR-utstrålning och till vilken kostnad? Finns det idag godkända tekniska lösningar på problemet att LED inte syns i vissa NVD och hur ser dessa i så fall ut? Hinderljus på befintliga anläggningar som behöver bytas ut ska endast omfattas av de nya reglerna om det kan ske till en försvarbar kostnad (till exempel cirka SEK). Kostnaden för att byta fabrikat och modell på ett trasigt hinderljus i ett vindkraftverk kan potentiellt vara avsevärt högre, eftersom hinderljuset är integrerat i ett större system. Se konsekvensutredningen punkt alternativ 2 det finns inga alternativ idag. Transportstyrelsen anser att det är nödvändigt att hinderljus med LED-teknik även utstrålar IR-ljus av flygsäkerhetsskäl. Scandinavian MediCopter AB 32 Högintensiva ljus som installeras på nivån 150 meter eller lägre över mark- eller vattenytanska riktas uppåt för att minska störningar för omgivande bebyggelse. Ljusets riktning ska vara 1. 0º om ljusen installeras på en nivå över 151 meter, 2. 1º om ljusen installeras på en nivå av meter, 3. 2º om ljusen installeras på en nivå av meter, och 4. 3º om ljusen installeras på en nivå lägre än 92 meter. (TSFS 2013:9) SMC har flera rapporterade incidenter där hinderljusen ej detekterats då flyghöjden under dager i dåligt väder kan vara så låg att dessa ljus ej är synliga för piloterna pga. avskärmningarna. Ses över vid nästa översyn av föreskriften. Lågintensiva ljus ska inte skärmas. LFV 33 Försvarsmaktens formulär som används för flyghinderanmälan idag anger att anmälan ska vara Försvarsmakten tillhanda senast 30 dagar före uppförandet. Därför bör paragrafens text "minst fyra veckor innan arbetet påbörjas" synkroniseras med Försvarsmaktens formulär och ange samma tidsgräns. Sista meningen i andra stycket: Är det möjligt att Transportstyrelsen ger Försvarsmakten föreskrivningsrätt i en författning? Luftfartsförordningen anger fyra veckor, paragraf 33 är en upplysningsparagraf och återger 6 kap. 25 i luftfartsförordningen. Det gäller även sista meningen i andra stycket.

17 Svensk Vindenergi 33 Bra att TS tydliggör vad som krävs i frågan om hinderanmälan eftersom det inte har varit helt tydligt tidigare. Försvarsmakten 33 Avseende 33, det som framgår i textförslaget är att en anmälan till FM ska ske senast fyra veckor innan arbetet påbörjas. Försvarsmakten uppfattar att tiden är för kort med avseende på den ökade ambition som finns för uppdatering av digitala databaser inklusive hinderhantering och kartunderlag som med en högre periodicitet även ska implementeras i olika luftfartyg. Kravet på framförhållning med anmälan om byggstart till Försvarsmakten bör sättas till åtta veckor, vilken därutöver ska ha föregåtts av ett positivt svar från densamma vid förhandssamverkan. LFV 34 Förslag till ändrad formulering: "En flyghinderanmälan ska lämnas på sådant sätt som Försvarsmakten anvisar. En flyghinderanmälan ska minst innehålla de uppgifter som framgår av 38 och 39." Svensk Vindenergi 35 I paragrafen anges att höjdangivelse ska ske med upplösning 1 m, noggrannhet 5 m och konfidensnivå 90 %. Av dessa uppgifter är det endast noggrannheten som har någon direkt betydelse, eftersom övriga uppgifter inte synes tillföra något. Bör omarbetas tillsammans med kartografisk expertis. LFV 35 och 36 Enligt ICAO definition är integritetsklassningen Rutin för denna data, 10-3 = 1 tillåtet fel per 1000 representationer. Med en konfidensnivå på 90 % är det ok att 10 % av all data är felaktig. Det möter inte ICAO-definition, brukarnas behov eller resonemang i SHK Rapport 2015:02. Luftfartsförordningen anger fyra veckor, paragraf 33 är en upplysningsparagraf och återger 6 kap. 25 i luftfartsförordningen. Förändring av luftfartsförordning kan bara göras av regeringen. Transportstyrelsen har bemyndigandet att föreskriva om innehållet i en flyghinderanmälan. Föreskriften ändras inte Krav på upplösning, noggrannhet och konfidensnivå kommer från internationellt regelverk. Föreskriften ändras inte. ICAO:s definition för rutindata är ändrad, klassificeringen grundar sig på den risk som kan uppstå vid användning av förvanskade data, vilka kan vara av typen - rutindata, som ger en mycket låg sannolikhet för att luftfartygets fortsatta säkra flygning och landning allvarligt ska äventyras med risk för katastrof. Konfidensnivå 90 % är samma som ICAO anger för hinder i område 1, 2,3 och 4. Föreskriften ändras inte. Svensk Vindenergi 36 Upplösning i sekunder förutsätter koordinatsystemet WGS84, som används av För civil luftfart ska WGS84 användas enligt Försvarsmakten medan det civila samhället i huvudsak gått över till SWEREF99. internationella regler. Observera att sekund förkortas s i det internationella SI-systemet. Föreskriften ändras sek till sekunder.

18 LFV 36 Med beskrivet krav på noggrannhet är inte upplösning med 1 sekund tillräcklig. 1 sek kan i snitt motsvara 30 m och då kan noggrannheten på 10 m inte beskrivas. LFV 37 Det finns sannolikt svårighet för den som uppför byggnationer att konstatera om byggnaden är i närhet av flygplats, och därmed vilka kvalitetskrav som gäller. Svensk Vindenergi 38 För att uppgifterna ska bli mer anpassade till mått som används i vindkraftsammanhang bör punkt 8 a) avse vindturbinens navhöjd. LFV 38 och 39 Säkerställande om att Försvarsmaktens formulär, som ska användas vid anmälan, har samma innehåll bör göras då pågående omarbetning sker inom Försvarsmakten. LFV 39 Uppgifter på vem som äger objektet är viktigt att få in, inte bara uppgifter på den som lämnar en anmälan. Svensk Vindenergi 39 Uppgifterna bör anknyta till använt koordinatsystem, i första hand SWEREF99. Uppgifterna enligt 4 och 5 bör inskränka sig till noggrannheten i lämnade uppgifter. Föreskriften ändras till 0,3 sekunder. Det är den som är verksamhetsansvarige på flygplatsen som ansvarar, det berör delar av område 2, samt område 3 och 4. Föreskriften ändras enligt förslaget. Kontakt har tagits med Försvarsmakten. Eftersom det är den som för egen räkning som utför eller låter utföra byggnadsarbeten som ska göra anmälan enligt luftfartsförordningen, bör detta vara ägaren. Föreskriften ändras inte. För civil luftfart ska WGS84 användas enligt internationella regler, men när det gäller hinder som inte är i närheten av en flygplats är SWEREF99 acceptabelt. LFV 40 Förtydligande önskas vilka föreskrifter som avses. Det gäller den här föreskriften. Försvarsmakten Försvarsmakten har inga synpunkter på att 33 betecknas 40.

TSFS 2016:95. beslutade den 6 september 2016.

TSFS 2016:95. beslutade den 6 september 2016. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen

Läs mer

TSFS 2016:[XX] beslutade den [DATUM ÅR].

TSFS 2016:[XX] beslutade den [DATUM ÅR]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (16) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (16) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk

Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk PM - Regler för hindermarkering av vindkraftverk Scanergy, december 2016 Sammanfattning Från och med TSFS 2013:9 är skrivningen om att,

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

A. Allmänt. 3. Vilka är lösningsalternativen?

A. Allmänt. 3. Vilka är lösningsalternativen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Bilaga 14 Miljökonsekvensbeskrivning Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Utredning av tekniska och ekonomiska möjligheter för radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Innehåll 1. INLEDNING

Läs mer

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign Hinderbelysning Stephanie Sales WSP LJUSDESIGN utför tjänster inom: Belysningsplanering Ljusgestaltning Belysningsteknik Visuell komfort Dagsljusplanering Energieffektivisering Ekonomi, livscykelkostnader

Läs mer

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall TSL 2011-2214 Nya föreskrifter om luftledningar för starkström i närheten av flygplats Sammanställning av synpunkter intern och extern remiss Remissinstans Paragraf Synpunkt Beslut/kommentar Daniel Hellström

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Läs mer

Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats

Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats 2006-08-30 Luftfartsstyrelsen Via E-post Er beteckning LS 2006-3408 Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats Generellt Vi vill inleda

Läs mer

VINDKRAFT & LUFTFART Källsjö. Henrik Ivre

VINDKRAFT & LUFTFART Källsjö. Henrik Ivre VINDKRAFT & LUFTFART 2010-10-20 Källsjö Henrik Ivre 2 2010-10-21 Ny myndighet med möjlighet till trafikslagsövergripande lösningar 3 2010-10-21 4 2010-10-21 Trafikverket tillhandahåller inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser

Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser Flygplatser och kommuner måste vid prövning av vindkraft enligt miljöbalken säkerställa att vindkraftverken inte tränger

Läs mer

Tornhöjd 138 m och hinderbelysning

Tornhöjd 138 m och hinderbelysning Tornhöjd 138 m och hinderbelysning Teknikutveckling och enkätstudie Dnr 2008-001220 Svevind AB Kontor Piteå Norra Obbolavägen 115 Acusticum 4 904 22 UMEÅ 941 28 PITEÅ info@svevind.se 090-120793 0911-92240

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

TSFS 2010:155 LUFTFART. Serie AGA

TSFS 2010:155 LUFTFART. Serie AGA LUFTFART Serie AGA Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten och om flyghinderanmälan (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll Tillämpningsområde...

Läs mer

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m.

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Bilaga 1 Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Total föremålshöjd Markeringsnivåer över markeller 45 75 m > 75 100 m > 100 150m >150m vattenytan 45 75 m Färgmarkering på linan och ballongen/draken

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten LUFTFART Serie GEN Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten Innehåll Tillämpningsområde... 1 Definitioner och förkortningar... 1

Läs mer

Luftfarten och Vindkraften

Luftfarten och Vindkraften Disposition Grunderna för det globala flygsäkerhetsarbetet Föreskrift LSF 2008:47 Luftfartsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av byggnader, master och andra föremål Aerial Work: Flygoperationer

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Jörgen Andersson Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:29)

Läs mer

Förteckning över planerat/planerade byggnadsverk Beteckning RT90 2.5 gon V () RT90 2.5 gon V (Y) SWEREF 99 TM () SWEREF 99 TM (Y) Markens höjd (möh) Bygghöjd (m ö mark) Totalhöjd (möh) 140 6172131 381850

Läs mer

TSFS 2013:9 LUFTFART. Serie GEN

TSFS 2013:9 LUFTFART. Serie GEN LUFTFART Serie GEN Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten (omtryck) Innehåll Tillämpningsområde...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten och om flyghinderanmälan

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten och om flyghinderanmälan LUFTFART Serie GEN Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten och om flyghinderanmälan Innehåll Tillämpningsområde... 1 Definitioner

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb Rémi Vesvre ledningsstrateg

Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb Rémi Vesvre ledningsstrateg Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb 2018 Rémi Vesvre ledningsstrateg Remisser och ikraftträdande Har varit på omremiss delvis på grund av remisskommentarer om att omhänderta säkerheten

Läs mer

2010-12-03. Åtgärder för att minska skuggeffekten. Hur beräknas skuggeffekten? Luftfartsverksamheter på låga höjder (< 150 meter) Hinderbelysning

2010-12-03. Åtgärder för att minska skuggeffekten. Hur beräknas skuggeffekten? Luftfartsverksamheter på låga höjder (< 150 meter) Hinderbelysning Skuggor och hinderbelysning Skuggor och hinderbelysning 3 dec 2010 tryggve.sigurdson@afconsult.com martin.almgren@afconsult.com Skuggor ÅFs expert Tryggve Sigurdson ÅF, Tavelsjö Tavelsjö Hur uppstår skuggor

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9

Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9 2015-04-10 Pia Hjalmarsson Stena Renewable AB Box 7123 402 33 Göteborg Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9 Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE HINDERBELYSNING VINDKRAFTVERK HÖGRE ÄN 150 METER. En informationsskrift inför studiebesök i Lemnhult 2014-01-21

UNITED BY OUR DIFFERENCE HINDERBELYSNING VINDKRAFTVERK HÖGRE ÄN 150 METER. En informationsskrift inför studiebesök i Lemnhult 2014-01-21 UNITED BY OUR DIFFERENCE HINDERBELYSNING VINDKRAFTVERK HÖGRE ÄN 150 METER En informationsskrift inför studiebesök i Lemnhult 2014-01-21 INNEHÅLL BAKGRUND...3 HINDERBELYSNING AV VINDKRAFTVERK...4 Krav från

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget Föreskrifterna om obemannade

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Morgan Sundell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Stockholms kommun på fastgheten Timotejen 19 och Timotejen 28

Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Stockholms kommun på fastgheten Timotejen 19 och Timotejen 28 2015-10-01 Maria Majtorp Slipskäraren Holding Jakobsbergsgatan 22 111 44 Stockholm Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Stockholms kommun på fastgheten Timotejen 19 och Timotejen 28 Ni har

Läs mer

2014-11-21 Fredrik Joråd Kontur Arkitektkontor AB Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm

2014-11-21 Fredrik Joråd Kontur Arkitektkontor AB Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm 2014-11-21 Fredrik Joråd Kontur Arkitektkontor AB Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Upplands Väsby kommun - Vatthagen 1:103 Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

Kravet på tillstånd från Transportstyrelsen för drönare som väger under 7 kilo och som flygs inom synhåll är borttaget. Läs mer om de nya reglerna.

Kravet på tillstånd från Transportstyrelsen för drönare som väger under 7 kilo och som flygs inom synhåll är borttaget. Läs mer om de nya reglerna. Drönare på Elmia Från den 1 februari 2018 gäller nya regler för dig som flyger drönare. Den största förändringen är att reglerna även gäller för dig som flyger privat, samt att tillståndskravet från Transportstyrelsen

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m.

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Bilaga 1 Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Total föremålshöjd Markeringsnivåer över markeller 45 75 m > 75 100 m > 100 150m > 150m vattenytan 45 75 m Färgmarkering på linan och ballongen/draken

Läs mer

Flyghinderanalys gällande uppförande av fastighet i Oxelösunds kommun del av Oxelö 8:39 och 7:41

Flyghinderanalys gällande uppförande av fastighet i Oxelösunds kommun del av Oxelö 8:39 och 7:41 2014-08-29 Staffan Stenvall SWECO Box 8 721 03 VÄSTERÅS Flyghinderanalys gällande uppförande av fastighet i Oxelösunds kommun del av Oxelö 8:39 och 7:41 Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys till

Läs mer

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster.

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster. Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Yttrande avseende bygglov för telekommunikationsmast med tillhörande teknikbodar på fastigheten Erstavik 25:1, Nacka kommun, Stockholms län

Yttrande avseende bygglov för telekommunikationsmast med tillhörande teknikbodar på fastigheten Erstavik 25:1, Nacka kommun, Stockholms län Dnr B 2017-000646 Ankom 2017-07-07 Yttrande Datum Beteckning 2017-07-06 FM2017-14497:3 Sida 1 (2) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Nacka kommun, Klas Modin B 2007-000646 Vårt tjänsteställe,

Läs mer

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport LFV - 1 Innehåll Flygtrafiktjänstens uppgifter Styrande regelverk Flygvägssystemet i ansökan om nytt miljötillstånd Allmän beskrivning

Läs mer

Agenda. Del 1 Allmänt Del 2 Sjöfart Del 3 Luftfart Del 4 Frågor

Agenda. Del 1 Allmänt Del 2 Sjöfart Del 3 Luftfart Del 4 Frågor Stockholm 150512 Agenda Del 1 Allmänt Del 2 Sjöfart Del 3 Luftfart Del 4 Frågor Allmänt Del 1 Fakta Bildad: 1 JAN 2009 Tillhör: Lokalisering: Huvudkontor: Näringsdepartementet 13 st orter Norrköping Medarbetare:

Läs mer

Gunnar Landing JM AB Gustav III Boulevard Stockholm

Gunnar Landing JM AB Gustav III Boulevard Stockholm 2016-06-15 Gunnar Landing JM AB Gustav III Boulevard 64 169 82 Stockholm Flyghinderanalys gällande Uppförande av bostadshus fastigheten Marievik 15 Liljeholmen Stockholms kommun Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

Nu släcker vi ljuset med aktiv hinderbelysning

Nu släcker vi ljuset med aktiv hinderbelysning Examensarbete 15 P Datum 2012-03-16 Nu släcker vi ljuset med aktiv hinderbelysning Bild: Vattenfall Elev: Magnus Persson Handledare: Anna Josefson Sammanfattning Hinderbelysningen på vindkraftverken utgör

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Transportsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Fysisk utformning och drift av helikopterflygplats

Transportsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Fysisk utformning och drift av helikopterflygplats Transportsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Fysisk utformning och drift av helikopterflygplats Anpassning till ICAO Annex14 Inklusive utgåva 2 (tranche 2) 2 3 3 kap. Helikopterflygplats placerad

Läs mer

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utredningsuppdraget Avgränsning Problem Gällande/kommande regelverk Internationellt pågående arbete U space Luftrummets

Läs mer

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds Transporter till vindparken Stora/långa/tunga transporter: Rotorblad upp till 60 m långa Maskinhus upp emot 100 ton Torndelar över 4 m diameter Transport från hamn på allmänna vägar med följebil Nära till

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om behandling av personuppgifter och journalföring i hälsooch sjukvården

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om behandling av personuppgifter och journalföring i hälsooch sjukvården Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remissvar: Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg

Remissvar: Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg 1 Yttrande Transportstyrelsen luftfart@transportstyrelsen.se Ärendenummer: TSF 2017-13 Remissvar: Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Om Bildleverantörernas Förening BLF Bildleverantörernas

Läs mer

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning Promemoria 2011-01-20 Näringsdepartementet Kontroll av alkolås och tillsyn 1 Inledning I propositionen Alkolås efter rattfylleri, prop. 2010/11:26, har regeringen lämnat förslag som behandlar ett permanent

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-11-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ny lag om kontroll av ekologisk produktion Enligt

Läs mer

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6)

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Leila Kekkonen Hjalmarsson Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Sist i detta dokument hittar du mer information om vad analysen innehåller, samt en sammanfattande förklaring av LFV:s och flygplatsernas roller.

Sist i detta dokument hittar du mer information om vad analysen innehåller, samt en sammanfattande förklaring av LFV:s och flygplatsernas roller. 2017-04-04 Tove Mark Nacka Kommun Granitvägen 15 131 18 Nacka Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastigheter i Nacka kommun - Orminge 54:1 Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys till och vi

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund

Läs mer

Vissa förslag om personlig assistans

Vissa förslag om personlig assistans YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-12-15 Avdelningen för juridik Ellinor Englund Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Vissa förslag om personlig assistans Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften;

Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften; Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften; beslutade den 7 december 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 1 kap. 10 luftfartsförordningen

Läs mer

Förändringar i AGA föreskrifterna från och med 1 september

Förändringar i AGA föreskrifterna från och med 1 september Förändringar i AGA föreskrifterna från och med 1 september 2012 1 Föreskrifter som blivit omtryckta: - Föreskrifter och allmänna råd om drift av godkänd flygplats - Föreskrifter och allmänna råd om utformning

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (6) Datum Diarienummer TSF 2013-53 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98)

Läs mer

Per Andrén AB Familjebostäder/JM Box Stockholm

Per Andrén AB Familjebostäder/JM Box Stockholm 2016-05-26 Per Andrén AB Familjebostäder/JM Box 92100 120 07 Stockholm Flyghinderanalys gällande Uppförande av byggnad på fastigheten Perstorp 1 Farsta kommun Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys

Läs mer

Samuel Roihjert Sätuna Fastighetsförvaltning AB Stationsgatan 6 A Märsta

Samuel Roihjert Sätuna Fastighetsförvaltning AB Stationsgatan 6 A Märsta 2017-08-22 Samuel Roihjert Sätuna Fastighetsförvaltning AB Stationsgatan 6 A 195 25 Märsta Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Sigtuna kommun - Sätuna 3:178 och 3:179 Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse PROTOKOLL 2011-05-06 01.00 D 2011-007690 1(5) MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Kaija Sterner, LFV Maria Ullvetter, LFV Nils Palmqvist,

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Finansinspektionen

Finansinspektionen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/011 Er referens: FI Dnr 18-10416 1 (5) 2019-03-22 Finansinspektionen Via e-post till: finansinspektionen@fi.se Förslag till ändrade föreskrifter om tillsynskrav och

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

TSFS 2010:164 Flygbriefingtjänst Sammanställning av synpunkter externremiss

TSFS 2010:164 Flygbriefingtjänst Sammanställning av synpunkter externremiss TSFS 2010:164 Flygbriefingtjänst Sammanställning av synpunkter externremiss Remissinstans Kommerskollegium Kapitel Paragraf Synpunkt Kommerskollegium bedömer att de föreslagna föreskrifterna inte är anmälningspliktiga

Läs mer

Generella luftrumskrav

Generella luftrumskrav Generella luftrumskrav Alla luftfartyg som flyger i ett luftrum ska uppfylla de krav som finns inom den luftrumsklassen. Luftrumsklass C; kontrollerad luft, flygkontrolltjänst utövas, transponderkrav,

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

AKTUELL STATISTIK Flygsäkerhetsinfo kvartal

AKTUELL STATISTIK Flygsäkerhetsinfo kvartal Flygsäkerhetsinfo kvartal 1 2012 pernilla.gunnarsson@transportstyrelsen.se hakan.brobeck@transportstyrelsen.se Händelsestatistiken baseras på de händelser som är inrapporterade till Transportstyrelsen.

Läs mer

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-08-31 N2017/05438/MRT n.registrator@regeringskansliet.se Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Sammanfattning

Läs mer

Sist i detta dokument hittar du mer information om vad analysen innehåller, samt en sammanfattande förklaring av LFV:s och flygplatsernas roller.

Sist i detta dokument hittar du mer information om vad analysen innehåller, samt en sammanfattande förklaring av LFV:s och flygplatsernas roller. 2017-09-07 Eva-Lena Larsdotter Kalmar kommun Box 611 391 26 Kalmar Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Kalmar kommun - Del av fastigheten Flodhästen 5 Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Flyghinderanalys gällande vindkraftverk Marviken mfl i Norrköpings kommun

Flyghinderanalys gällande vindkraftverk Marviken mfl i Norrköpings kommun 2014-09-09 Scanergy Wind AB Lantvärnsgatan 8 652 21 Karlstad Flyghinderanalys gällande vindkraftverk Marviken mfl i Norrköpings kommun Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys till och vi återkommer

Läs mer

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller YTTRANDE Vårt dnr 2014-09-19 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden Socialdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Sammanfattning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Nilsson Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter med kompletterande bestämmelser

Läs mer

Remissynpunkter. Generella kommentarer från Transportstyrelsen angående remissvaren:

Remissynpunkter. Generella kommentarer från Transportstyrelsen angående remissvaren: [1] Remissynpunkter Följande föreskrifter berörs: Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:1) om luftfartsskydd Generella kommentarer från Transportstyrelsen angående remissvaren: Transportstyrelsen

Läs mer

PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel

PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel PM 2013-09-09 Diarienummer H13-01211 Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers 08-519 41 100 e-post: kemi@kemi.se PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel

Läs mer

Statistiska centralbyrån

Statistiska centralbyrån 1(6) Statistiska centralbyrån Er referens 2016/1545 Diarienummer Utr 2016/88 Datum 2016-11-15 Svar på remiss angående Föreskrift om ändring i Statistiska centralbyråns föreskrifter och allmänna råd (SCB-FS

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

HINDERBELYSNING HÖGA VINDKRAFTVERK 2011-02-14. Upprättad av Anna Lund, WSP, för:

HINDERBELYSNING HÖGA VINDKRAFTVERK 2011-02-14. Upprättad av Anna Lund, WSP, för: 2011-02-14 Upprättad av Anna Lund, WSP, för: Konsult Anna Lund WSP Ljusdesign Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46 31 727 25 04 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Hanna Garbergs Väg och järnväg Yrkestrafik Yrkestrafikregler Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid

Läs mer