Kallelse /Underrättelse till Sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse /Underrättelse till Sammanträde"

Transkript

1 Antal: 21 Utsändningsdag: Tisdagen den 15 september 2015 V 39 Kallelse /Underrättelse till Sammanträde Kommunstyrelsen Tisdag 22 September Kommunstyrelsens ledamöter kallas till sammanträde tisdagen den 22 september 2015, klockan 8.15, sammanträdesrum Almen, för behandling av ärenden enligt föredragningslista. Kl Information om bredband punkt 1 Kl Teknik- och serviceförvaltningen punkterna 2-5 Kl Ekonomi punkterna Kl Kl Kl Fika och därefter gruppmöten S-gruppen: Almen, kommunkontoret Alliansen: Björken, kommunkontoret Lunch Information från Fjällsjö Framtid Sammanträde Susanne Hansson Ordförande Lena Haglund Sekreterare Vid förhinder ring i så god tid som möjligt!

2 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Information om bredband 2. Trafikförsörjningsprogram AU 154/2015 Programmet finns på intranätet och hemsidan Ansökan om ändring av hastigheten förbi campingen i Hammerdal AU 155/2015 Bilaga sid Detaljplan för fastigheterna Gäddede 1:136 och Gäddede 1:306 AU 156/2015 Bilaga sid Detaljplan för fastigheterna Gäddede 2:61 och Gäddede 2:24 AU 157/2015 Bilaga sid Ansökan om ytterligare statsbidrag för yrkesvux 2015 AU 160/ Budget för år 2015 för kommunalförbundet Partnerskap Inland - Akademi Norr AU 161/2015 Bilaga sid Justering (sign)

3 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Ansökan från Fjällsjö Framtid om verksamhetsbidrag för 2016 AU 162/2015 Bilaga sid Revidering av biblioteksplan/skolbiblioteksplan Au 163/ Ny idrottshall i Strömsund Au 164/ Ansökan om bidrag till skydd för fjällräven AU 165/2015 Bilaga sid Ansökan om bidrag för att delta i Landsbygdsriksdagen 2016 AU 166/2015 Bilaga sid Prognos per 31 augusti för kommunstyrelsen Bilaga sid Övriga handlingar delas ut vid sammanträdet 14. Bokslutsprognos per 31 augusti 2015 för kommunkoncernen inklusive investeringsprognos Handlingar delas ut vid sammanträdet Justering (sign)

4 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Finansrapport per 31 augusti 2015 Handlingar delas ut vid sammanträdet 16. Val av ledamot och ordförande i tillgänglighetsrådet efter Malin Axelsson (s) 17. Val av ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott efter Annakarin Olsson (m) 18. Val av ersättare i tillgänglighetsrådet efter Annakarin Olsson (m) 19. Delegationsbeslut a) Arbetsutskottets delegationsbeslut /2015 b) Gatu- och markingenjör Thord Engströms delegationsbeslut om parkeringstillstånd (nr 39-48/2015) c) Kommunstyrelsens ordförande Susanne Hanssons delegationsbeslut om utfärdande av fullmakt inför domstol och andra myndigheter (nr 3/2015) d) Förvaltningschef Irene Tängmarks delegationsbeslut om yttrande över ansökan om antagning i hemvärnet (nr 8/2015) e) Lönechef Carina Wiiks delegationsbeslut om KPAs pensionsberäkning m.m. f) Lönechef Carina Wiiks delegationsbeslut om nyanställningar/avgångar Justering (sign)

5 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Delgivningar a) Redovisning från kommunledningsförvaltningen över kvarstående medel i kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov: Budget :- Anvisat t.o.m. 192/2015 0:- Kvarstår :- b) Redovisning från kommunledningsförvaltningen över kvarstående medel i kommunstyrelsens utvecklingspott: Budget :- Anvisat t.o.m. 192/ :- Kvarstår :- Justering (sign)

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Trafikförsörjningsprogram Region Jämtland Härjedalen är regional kollektivtrafikmyndighet och har det ekonomiska och politiska ansvaret för den regionala kollektivtrafiken i länet och till angränsande län. En uppgift är att upprätta ett regionalt trafikförsörjningsprogam, där mål för den regionala trafiken fastställs. Programmet har sänts ut för yttrande. Teknik-och serviceförvaltningen har upprättat förslag till yttrande. Kommunala pensionärsrådet har kommit in med synpunkter på programmet. Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår arbetsutskottet besluta att avge yttrande enligt teknik- och serviceförvaltningens förslag samt att bifoga synpunkterna från kommunala pensionärsrådet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Yttrande avges enligt bilaga. 2. Synpunkterna från kommunala pensionärsrådet bifogas. Justering (sign)

7 Kommunstyrelsen YTTRANDE Dnr , 520 Dnr RUN/1082/ (1) Region Jämtland Härjedalen Regionala kollektivtrafikmyndigheten Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram i Jämtlands län Den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) har ansvar för att upprätta ett trafikförsörjningsprogram. I programmet ska mål fastställas, inriktning och strategier för trafiken beskrivas. Trafiken ska svara upp mot den önskade utvecklingen av länet som beskrivs i regional utvecklingsstrategi. Mål och strategier Strömsunds kommun anser att de övergripande målen för kollektivtrafiken är rimliga. Bussgods I remissen anges att det ska göras en översyn av bussgodsverksamheten eftersom verksamheten inte bär sina egna kostnader. För en glesbygdskommun som Strömsund är bussgodsverksamheten till väldigt stor nytta inte minst för näringslivet. Strömsunds kommun anser därför att det är av stor vikt att bussgodsverksamheten blir kvar i kommunen. Länstrafik och ungdomskort I remissen står det att det sedan 2013 finns möjlighet att byta ut elevkort mot ungdomskort. Det bör framgå och tydligöras att det inte är frågan om att byta ut korten, utan att kommunerna ges möjlighet att köpa ungdomskort till alla som är folkbokförda i kommunen och som är mellan 6-19 år. Kostnaden blir betydligt högre i de kommuner som saknar kollektivtrafik på många sträckor utanför tätorterna och som inte kan ersätta kostnaden för skolskjutsar med elevkort. STRÖMSUNDS KOMMUN Kommunstyrelsen Strömsunds Kommun Storgatan 15 Box Strömsund E-post stromsunds.kommun@stromsund.se Telefon vx Telefax Bankgiro

8 Till KS-AU. Kommunala pensionärsrådet har vid senaste sammanträde den 1/9-15 diskuterat det Regionala Trafikförsörjningsprogram som Region Jämtland Härjedalen skickat ut på remiss. De synpunkter som framkom vid sammanträdet var följande: Ledamöterna tycker det är viktigt att kollektivtrafiken är ett billigare alternativ till egen bil, inte minst med tanke på miljön. Som det är i dag är det billigare att ta egen bil t.ex Hammerdal- Östersund. Ledamöterna anser även att en större trafiktäthet och tillgänglighet i kommunens ytterområden är av stor vikt. Som det är idag går det i bästa fall en buss på morgonen och en buss på eftermiddagen och i de flesta fall i samband med skolskjutsarna in till tätorterna, t.ex Norråker-Hoting. Ledamöterna anser också som tidigare nämnts att kollektivtrafiken ska var det mest miljövänliga och det mest naturliga ressättet när det gäller längre resor inom regionen, i trafikprogrammet tas frågan om utveckling av kollektivtrafiken upp där det skrivs att Länstrafiken skall arbeta för att behovet av särskild kollektivtrafik minskas, rådets uppfattning är att ska så ske måste de synpunkter som anges ovan tas i största beaktning. KPR har också tagit del av det svar TSF har gett i frågan. eu./roger Kristofersson ordf. Kommunala Pensionärsrådet i Strömsundskommun.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ansökan om ändring av hastigheten förbi campingen i Hammerdal Fyråns vägsamfällighetsförening har i en skrivelse begärt ändring av hastigheten förbi campingen i Hammerdal under delar av året. Den 20 oktober 2005 beslutade kommunen om en lokal trafikföreskrift där hastighetsbegränsningen är satt till 30 km/h förbi campingen. Ägarna till campingen har vid ett flertal tillfällen framfört att hastigheten om 30 km/h inte efterlevs. Ägarna motsätter sig en ändring, enligt det förslag mötet beslutat. När beslutet togs om en föreskrift ansågs det vara befogat att ha en nedsättning året om. Teknik- och serviceförvaltningen ser inget skäl att ändra på den nu gällande föreskriften då ägarna bedriver sin verksamhet även under övrig tid på året. Teknik- och serviceförvaltningen föreslår att den nu gällande föreskriften hålls oförändrad. Yrkande Lennart Oscarsson (s) yrkar att hastigheten förbi campingen i Hammerdal återgår till 50 km/h under tiden 1 september 31 maj. Proposition Ordföranden ställer proposition på Lennart Oscarssons yrkande och finner bifall till detta. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Hastigheten förbi campingen i Hammerdal återgår till 50 km/h under tiden 1 september 31 maj Justering (sign)

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Detaljplan för fastigheterna Gäddede 1:136 och Gäddede 1:306 På fastigheten Gäddede 1:136 finns i dag en byggnad som inrymmer en hälsocentral samt ett apotek. På övervåningen i byggnaden planeras tillfälligt boende. På fastigheten Gäddede 1:306 finns i dag en byggnad som tidigare inrymt äldreboende samt två fritidshus med tillhörande uthus belägna vid vattnet. Äldreboendet ska ersättas med affärsverksamhet och tillfälligt boende. Dessa verksamheter överensstämmer inte med gällande detaljplanen vilket endast tillåter allmänt ändamål (A). För att möjliggöra de nya verksamheterna krävs att gällande detaljplanen ersätts med en ny plan. Miljö- och byggnämnden beslutade den 21 augusti 2014 att ge ett positivt planbesked och inleda planprocessen för en ny detaljplan som skulle ersätta gällande detaljplanen (Gäddede Södra, fastställd den 6 juni 1956). Planhandlingar upprättades och den 12 mars 2015 beslutade miljö- och byggnämnden att planförslaget skulle sändas ut för samråd. Planförslaget var utsänt för samråd mellan den 27 mars och 17 april En samrådsredogörelse upprättades där inkomna yttranden kommenterades. Planen reviderades efter samrådet vilket finns redovisat i samrådsredogörelsen samt i granskningsutlåtandet. Den 7 maj 2015 beslutade miljö- och byggnämnden att skicka ut planförslaget för granskning. Planförslaget var utsänt för granskning mellan den 17 juni och 24 juli yttranden kom in och har sammanställts i ett granskningsutlåtande. Yttrandena föranleder ingen ändring av detaljplanen. Miljö- och byggavdelningen föreslår att kommunstyrelsen godkänner granskningsutlåtandet och översänder detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande. Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår arbetsutskottet besluta i enlighet med miljö- och byggavdelningens förslag. Justering (sign)

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott forts. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Granskningsutlåtandet godkänns. 2. Detaljplanen översänds till kommunfullmäktige för antagande. Justering (sign)

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Detaljplan för fastigheterna Gäddede 2:61 och Gäddede 2:24 En utbyggnad av reningsverket på fastigheten Gäddede 2:61 planeras för att förbättra processen. Även framtida byggnationer på grannfastigheten Gäddede 2:24 kan komma att ske. Gällande detaljplan (byggnadsplan för Gäddede kyrkobygd, antagen den 30 juli 1962) består till största del av mark som inte får bebyggas (prickmark). Dessutom överensstämmer inte markanvändningen med planerade byggnationer. Därför behöver gällande detaljplan ersättas med en ny plan. Miljö- och byggnämnden beslutade den 16 oktober 2014 att ge ett positivt planbesked och inleda planprocessen för en ny detaljplan som skulle ersätta gällande detaljplan (byggnadsplan för Gäddede kyrkobygd). Den 12 mars beslutade miljö- och byggnämnden att planförslaget skulle sändas ut för samråd. Planförslaget var utsänt för samråd mellan den 27 mars och 17 april Inkomna yttranden sammanställdes i en samrådsredogörelse. Ingen revidering av planförslaget har genomförts efter samrådet. Den 7 maj 2015 beslutade miljö- och byggnämnden att skicka ut planförslaget för granskning. Planförslaget var utsänt för granskning mellan den 17 juni och 24 juli Tre yttranden kom in och har sammanställts i ett granskningsutlåtande. Yttrandena föranleder ingen ändring av planförslaget. Miljö-och byggavdelningen föreslår att kommunstyrelsen godkänner granskningsutlåtandet och översänder detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande. Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår arbetsutskottet besluta i enlighet med miljö- och byggavdelningens förslag. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Granskningsutlåtandet godkänns. 2. Detaljplanen översänds till kommunfullmäktige för antagande. Justering (sign)

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ansökan om ytterligare statsbidrag för yrkesvux 2015 Strömsunds kommun ansökte i början av 2015 om 21 platser för yrkesvux. Kommunen tilldelades 9,8 platser för I Vårändringsbudgeten aviserade regeringen om ytterligare satsning på vuxenutbildningen under 2015 motsvarande preliminärt platser. De redan tilldelade platserna för 2015 berörs inte. Under sommaren har Skolverket gett kommunerna möjlighet att lämna in en förenklad och preliminär ansökan. Framtids- och utvecklingsförvaltningen gjorde bedömningen att det finns ett stort behov av ytterligare platser inom yrkesvux och lämnade därför in en preliminär ansökan om 21 platser. Kommunen kommer i ett senare skede att behöva komplettera denna ansökan för att visa att kommunen uppfyller villkoren för statsbidraget. I kompletteringen krävs också ett beslut om ansökan från ansvarig nämnd. Framtids- och utvecklingsförvaltningen föreslår att Strömsunds kommun ansöker om ytterligare 21 platser inom yrkesvux Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår arbetsutskottet besluta i enlighet med framtids- och utvecklingsförvaltningens förslag. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Strömsunds kommun ansöker om ytterligare 21 platser inom yrkesvux Justering (sign)

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Budget för år 2015 för kommunalförbundet Partnerskap Inland - Akademi Norr Skrivelse har inkommit från kommunalförbundet Partnerskap Inland Akademi Norr om budget för Enligt förbundsordningen ska direktionen samråda med medlemmarna om budgeten senast den 15 september och direktionen ska fastställa budgeten under oktober månad. Direktionens budgetförslag är på totalt kronor för 2016 vilket är samma som för år Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår att Strömsunds kommun godkänner föreslagen budget. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Strömsunds kommun godkänner föreslagen budget. Justering (sign)

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ansökan från Fjällsjö Framtid om verksamhetsbidrag för 2016 Under 2015 fick Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid kronor i bidrag för att kunna upprätthålla den service som de utför på byservicekontoret. Föreningen jobbar kontinuerligt för att finna en hållbar lösning för finansieringen av verksamheten men har trots allt större utgifter än inkomster i arbetet för att upprätthålla service och utveckling i Fjällsjöområdet. Lönekostnaderna är den enskilt största utgiften, men även den viktigaste resursen utifrån ett service- och utvecklingsperspektiv. Föreningen har en servicelots, en byvaktmästare och en administratör anställda i dagsläget. Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid ansöker om kronor i bidrag för verksamhetsåret Föreningen föreslår att rapportering sker till kommunchefen enligt överenskommelse på samma sätt som under 2015 samt håller en presentation i slutet av året hos kommunen. Föreningen föreslår också att en överenskommelse görs mellan Strömsunds kommun och Fjällsjö Framtid i dialog och på liknande sätt som under Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår att Fjällsjö Framtid beviljas kronor i verksamhetsbidrag för 2016 och att medel anvisas ur utvecklingspotten. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Fjällsjö Framtid beviljas kronor i bidrag för år Medel anvisas ur kommunstyrelsens utvecklingspott Justering (sign)

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Revidering av biblioteksplan/skolbiblioteksplan Barn- och utbildningsförvaltningen har reviderat biblioteksplanen samt upprättat en skolbiblioteksplan. Barn-, kultur- och utbildningsnämnden har den 25 augusti 2015, 80, beslutat att anta upprättad biblioteksplan/skolbiblioteksplan. Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår att den reviderade biblioteksplanen antas. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges beslut Den reviderade biblioteksplanen antas. Bilaga Justering (sign)

17 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 Typ: Plan Giltighetstid: Version: 3.1 Fastställd: Uppdateras: Biblioteksplan Innehållsförteckning 1. Biblioteksfakta 2. Inledning 3. Finansiering, uppdrag och roller 3.1 Bibliotekets roll i kommunen 3.2 Folkbibliotekets roller 3.3 Skolbibliotekets roller 4. Förändringar och utmaningar 5. Strömsunds kommuns biblioteksverksamhet 6. Så ska vi arbeta 1. Biblioteksfakta På biblioteket går det att låna böcker, ljudböcker, få hjälp med informationssökning, använda datorer med internet, läsa tidningar och tidskrifter, låna DVD-filmer m.m. Genom bibliotekets webbplats BibliotekMitt.se, som är en gemensam webbplast för alla bibliotek i Jämtland, kan man: Söka i bibliotekets katalog Reservera böcker och göra omlån Ha koll på sina lån och reservationer Bli inspirerad av boktips och artiklar Söka i databaser Ladda ner e-böcker Se vilka arrangemang som biblioteken anordnar Ge inköpsförslag 2. Inledning Strömsunds kommuns biblioteksplan är ett politiskt, av kommunfullmäktige beslutat styrdokument som markerar riktningen för utvecklingen av biblioteken. Planen omfattar folkbiblioteken, som vänder sig till alla som bor i kommunen samt till skolbiblioteken, som vänder sig till elever inom förskola, grundskola och gymnasium. Årliga verksamhetsplaner, som anger konkreta åtgärder och tidsplan, utarbetas med planen som utgångspunkt. Uppföljning och utvärdering sker i den årliga verksamhetsberättelsen.

18 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 Biblioteksplanen revideras vid periodens slut. Folkbiblioteksverksamhet bedrivs i dag i Backe, Gäddede, Hammerdal, Hoting och Strömsund. Strömsund fungerar som centralbibliotek och de övriga fungerar som filialer. Folkbiblioteket har till dags dato även bedrivit viss biblioteksverksamhet gentemot skolorna i kommunen. Biblioteksverksamheten har en rad styrande dokument att ta i beaktan, där det viktigaste är Bibliotekslagen (2013:801). Därutöver finns bland annat UNESCO:s Folkbiblioteksmanifest. Skolbiblioteksverksamheten regleras även i Skollagen. (Bestämmelsen om skolbibliotek: 2 kap. 36 skollagen,bibliotekslagens hänvisning till skollagen: 5 bibliotekslagen (1996:1596) Bibliotekslagen om skolbibliotek: 8-9 bibliotekslagen). Strömsunds kommun har även antagit CEMR:s deklaration för jämställdhet där artikel 20 har följande skrivning: uppmuntra folkbiblioteken att utmana stereotypa könsrollsmönster i sitt utbud av böcker och annat material i sin reklamverksamhet. (CEMR 2009 sid. 23) 3. Finansiering, uppdrag och roller Folkbiblioteksverksamheten finansieras genom anslag från kultur- och fritidsavdelningen. Skolbiblioteksverksamheten finansieras genom anslag från barn- och utbildningsavdelningen. Bibliotekslagen fastsäller folkbibliotekets uppdrag och kärnverksamhet i samhället, nämligen: Främja litteratur och läsning Information Lärande Kulturell verksamhet Det finns ett klart samband mellan de olika uppdragen. Flickor och pojkars förmåga till läsupplevelser och läsförståelse är en förutsättning för framgångsrikt lärande. Läsförståelse och informationskompetens i kombination med tillgång till allsidig information skapar förutsättningar för ett aktivt medborgarskap i ett demokratiskt samhälle.

19 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 Folkbiblioteken har ett särskilt ansvar för: Barn och ungdomar Invandrare och andra minoriteter Människor med funktionsvariationer Skolbibliotekets uppdrag består i att: stimulera elevernas intresse för läsning och litteratur, samt för att tillgodose material för utbildning. vara en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande. att ingå i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande. Skolbibliotekens särskilda ansvar I enlighet med bibliotekslagen ska skolbiblioteken ägna särskild uppmärksamhet åt funktionshindrade samt invandrare och andra minoriteter bland annat genom att erbjuda litteratur på andra språk än svenska och i former särskilt anpassade till dessa gruppers behov. Vidare framgår att skolbibliotek ska ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar genom att erbjuda böcker, informationsteknik och andra medier anpassade till deras behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning. 3.1 Bibliotekets roll i kommunen God livsmiljö, utbildning samt ett expansivt och livskraftigt näringsliv ska leda till en kommun i balans. Biblioteket ska självklart vara en del av den utvecklingen. I kommunen finns ett huvudbibliotek i Strömsund samt biblioteksfilialer i Backe, Gäddede, Hammerdal och Hoting. På biblioteket finns möjlighet till avkoppling, stimulans och kunskap. Förutom ett brett utbud av fack- och skönlitteratur finns dagstidningar, tidskrifter, CD-böcker och filmer för hemlån. Via bibliotekets hemsida finns möjlighet till nedladdning av olika typer av elektronisk media. Via hemsidan finns även information om öppettider, personal, kontaktuppgifter och annat. Biblioteket används även som utställningslokal och samlingslokal för olika typer av träffar och sammankomster. Kommunen har en hög andel äldre, och så länge det är möjligt ska de kunna bo kvar i sina hem. Biblioteksservice till dem, som inte själva kan

20 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 kommat till biblioteket, måste istället ske med hjälp av bokbil eller annan form av Boken kommer. Då dessutom många av kommunens medborgare bor utanför tätorterna är det viktigt att kunna erbjuda biblioteksservice med ett väl utvecklat huvudbibliotek samt en bokbuss/bokbil. För invandrare och flyktingar spelar biblioteket en viktig roll som mötesplats, där det ges möjlighet att läsa böcker och tidningar på det egna modersmålet och att möta det svenska språket. Utbildningsnivån är lägre än riksgenomsnittet i vår kommun. Därför satsar kommunen resurser på utbildning för vuxna kvinnor och män. Många kommuninvånare studerar även på distans. Biblioteket är ett stöd till dessa studerande genom sin lärmiljö, sitt litteraturutbud samt handledning i informationssökning. Flickor och pojkars läsförmåga har minskat under de senaste åren. Undersökningar visar att tillgång till, och användning av bra bibliotek, böcker i hemmet och högläsning för barn har stor betydelse för barns läsförmåga och läsintresse. Här har biblioteken i Strömsunds kommun en stor och viktig uppgift att arbeta med. 3.2 Folkbibliotekets roller Kulturcentrum är en arena för kultur och kulturella upplevelser med evenemang som författarbesök, sagostunder, utställningar, olika typer av träffar och sammankomster, läsfrämjande arbete, förmedling av litteratur etc. Kunskapscentrum ger möjlighet till formellt och informellt lärande, är en resurs för vuxenutbildning och erbjuder vägledning till biblioteksanvändning och informationssökning. Socialt centrum, en arena för vardagens sociala liv, den fria mötesplatsen och samhällets vardagsrum med plats för alla. 3.3 Skolbibliotekets roller Inom dessa roller har skolbiblioteken ett extra fokus på rollen som kunskapscentrum. Funktionen som kunskapscentrum innebär för skolbibliotekens del att de dessutom ska ha fokus på sin roll som kunskapsbank och pedagogisk mötesplats.

21 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 4. Förändringar och utmaningar Förändringar i samhället påverkar naturligtvis biblioteken och får konsekvenser för inriktning och prioriteringar. Under de senaste åren har vi bland annat kunna konstatera att: De sociala och kunskapsmässiga klyftorna ökar i vårt land. Bokläsning, biblioteksbesök och internetanvändning är lägre bland lågutbildade än bland högutbildade. Ett flertal undersökningar, både nationellt och internationellt, visar att flickor och pojkars läsförmåga försämras. Störst är försämringen bland pojkar. Biblioteken använder en teknik som utvecklas i allt snabbare takt, digitala media typer och nätbaserade tjänster utvecklas, människors beteende förändras och behoven av service ökar i takt med att möjligheterna ökar. Ändrade levnadsvanor fritidsaktiviteter och nya kultur- och mediavanor leder till att flera aktörer gör anspråk på människors tid. Böcker kan köpas billigt på många ställen. Informationssökning via Internet gör att man idag inte längre är lika hänvisad till bibliotekets informationsresurser. För att kunna möta dessa förändringar krävs att biblioteken under de närmaste åren: Uppmuntrar och inspirerar till läsning Fokuserar på barn och ungdomars läslust Utvecklar det virituella biblioteket Arbetar aktivt för att skapa attraktiva biblioteksmiljöer både när det gäller folkbiblioteken och skolbiblioteken Slår vakt om den unika frizonen som folkbiblioteken utgör i samhället Erbjuder skräddarsydda och personliga tjänster till medborgarna både vad gäller folkbibliotek som skolbibliotek Samverkar med andra aktörer i samhället Utvecklar den lärande miljön, arbetssätt och stöd till studerande Värnar och utvecklar bibliotekets starka varumärke. Biblioteken har stor legitimitet bland medborgarna och knappast någon aktör kan erbjuda det breda utbud, och vara en arena för möten som biblioteket är.

22 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 5. Strömsunds kommuns biblioteksverksamhet För att biblioteksverksamheten i kommunen ska kunna utvecklas till mötesplatser för information, inspiration, lärande, läsande, åsiktsutbyte och upplevelser har ett antal mål för verksamheten tagits fram. För de flesta mål finns ett åtagande för både folkbiblioteks- och skolbiblioteksverksamheten. Det kan dock förekomma att bara den ena av de båda verksamheterna har åtaganden gentemot målet. Bidra till att höja bildnings- och utbildningsnivån i kommunen Folkbibliotekets åtagande Biblioteket ska arbeta utåtriktat till alla kommunens invånare. Framför allt prioriteras förskolor/skolor samt Lärcentrum. Biblioteket ska, inom ramen för folkbiblioteksverksamhet, utgöra stöd för skolans pedagogiska arbete samt erbjuda litteratur och andra media för fakta- och upplevelseläsning. Skolbibliotekets åtagande Skolbiblioteken ska genom sin verksamhet bidra till att höja elevernas måluppfyllelse. Skolbiblioteken ska ingå naturligt i det pedagogiska arbetet. Skolbiblioteken ska bidra med etiska, estetiska och faktamässiga perspektiv som stöd i undervisningen. Säkerställan Genom årliga rapporter från verksamheterna till nämnden. Öka läslusten och intresset för litteratur Folkbibliotekets åtagande Biblioteket ska erbjuda ett varierat utbud av media för fakta- och upplevelse/förströelseläsning. Biblioteket ska erbjuda minst ett författarbesök årligen. Skolbibliotekets åtaganden Skolbiblioteket ska erbjuda ett varierat utbud av media för fakta- och upplevelse/förströelseläsning. Skolbiblioteket ska bedriva uppsökande verksamhet i klassrummen. Säkerställan Genom årliga rapporter från verksamheterna till nämnden.

23 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 Bidra till att utveckla den lokala demokratin Folkbibliotekets åtaganden Biblioteket ska skapa det demokratiska torget genom att upplåta biblioteken för offentliga samtal, utställningar och evenemang. Bibliotekets urval av media ska baseras på kvalitet, mångfald, politisk och religiös neutralitet samt ta avstånd från pornografi, rasism och fördomar. På biblioteket ska media på främmande språk finnas att tillgå. Biblioteket ska fungera som navigatör i informationssamhället och ge möjlighet till att söka, välja och kritiskt värdera information. Biblioteket ska satsa särskilt på media för människor med funktionsvariationer. Skolbibliotekets åtaganden Skolbibliotekets urval av media ska baseras på kvalitet, mångfald, politisk och religiös neutralitet samt ta avstånd från pornografi, rasism och fördomar. På skolbiblioteket ska media på främmande språk finnas att tillgå. Skolbiblioteket ska fungera som navigatör i informationssamhället och ge möjlighet till att söka, välja och kritiskt värdera information. Skolbiblioteket ska satsa särskilt på media för elever med funktionsvariationer. Säkerställan Genom årliga verksamhetsrapporter från verksamheterna. Utveckla användardelaktighet och tillgänglighet Folkbibliotekets åtagande Biblioteket ska aktivt arbeta med marknadsföring av sina tjänster, både de fysiska och de elektroniska. Bibliotekets mediabestånd ska vara aktuellt och för kommuninvånarna upplevas intressant. Stor hänsyn ska tas till användarnas önskemål vid inköp av media. Bibliotekets verksamhet ska präglas av god tillgänglighet, både fysik, elektronisk och ur ett serviceperspektiv.

24 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 Bokbilsverksamheten ska utvecklas för att på så sätt nå flera kunder. Skolbibliotekets åtagande Skolbiblioteket ska aktivt arbeta med marknadsföring av sina tjänster, både de fysiska och de elektroniska. Skolbibliotekets mediabestånd ska vara aktuellt och för eleverna upplevas intressant. Stor hänsyn ska tas till elevernas och undervisande personals önskemål vid inköp av media. Skolbibliotekets verksamhet ska präglas av god tillgänglighet, både fysisk, elektronisk och ur ett serviceperspektiv. Skolbiblioteket ska verka uppsökande inom skolans olika verksamheter. Säkerställan Genom årliga verksamhetsrapporter från verksamheterna. Genom enkät. Utveckla biblioteket som mötesplats och socialt rum Folkbibliotekets åtagande Biblioteksverksamheten ska inspirera till att möten främjas. Biblioteket ska erbjuda ett varierat utbud av aktiviteter för alla åldrar. Biblioteket ska vara tillgängligt för alla och ge kostnadsfri och jämlik information, kunskap och utgöra arena för kulturupplevelser i vid bemärkelse. Biblioteket ska arbeta aktivt med andra aktörer i samhället. Skolbibliotekets åtagande Skolbiblioteksverksamheten ska inspirera till att möten främjas. Skolbiblioteket ska erbjuda ett varierat utbud av aktiviteter som stimulerar till lärande enligt läroplanens mål. Skolbiblioteket ska vara tillgängligt för alla elever och ge kostnadsfri och jämlik information och kunskap.

25 Titel: Biblioteksplan (9) Id nr: 6:8 Säkerställan Genom årliga verksamhetsrapporter från verksamheterna. 6. Så ska vi arbeta Medborgarperspektivet ska genomsyra bibliotekets verksamhet. Det innebär att lokaler, webbtjänster osv. ska anpassas efter användarnas behov och önskningar. Folkbibliotekets åtagande Besökarna ska vara i fokus för allt biblioteksarbete, och de ska få bästa möjliga bemötande och service. Besökarna ska känna sig sedda, respekterade och välkomna när de besöker kommunens bibliotek. Skolbibliotekets åtagande Eleverna ska vara i fokus för allt skolbiblioteksarbete, och de ska få bästa möjliga bemötande och service. Eleverna ska känna sig sedda, respekterade och välkomna när de besöker sitt skolbibliotek. Säkerställan Genom årliga verksamhetsrapporter från verksamheterna.

26 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ny idrottshall i Strömsund Kort historik IFK Strömsund skulle bilda bolag och bygga en idrottshall i anslutning till Dunderhallen i Strömsund. Näringslivet skulle bidra vid byggnation och drift av hallen. Kommunfullmäktige fattade i november 2014 beslut om att gå i borgen för ett banklån till IFK Strömsund samt skriva ett långsiktigt hyresavtal. Senare framkom att statsstödsregler och Lagen om offentlig upphandling gjorde en sådan lösning omöjlig. Vid möte med IFK Strömsund och representanter från föreningslivet i augusti 2015, bestämdes att kommunen skulle ta över och leda arbetet vidare. Ambitionen är att bygga en funktionell och modern hall till så låg kostnad som möjligt. Syftet med hallen är att avlasta trycket i den gamla sporthallen vid Hjalmar Strömerskolan. Idrottsföreningarna har svårt att få tider för sina aktiviteter. Den gamla sporthallen klarar inte kraven för t.ex. cupoch seriespel som både handbollen och innebandyn deltar i. Dessutom är sporthallen vid Hjalmar Strömerskolan inte publikvänlig. Ambitionsnivå I tidigare diskussioner om en idrottshall har följande lyfts: Hallen ska klara spelmåtten för nationella och internationella matcher. Läktarplatser ska vara publikvänliga och tillgängliga för funktionsnedsatta. Omklädning/dusch. Investeringskostnaden ska hållas så låg som möjligt. En arbetsgrupp med representanter från idrottsföreningarna har tagit fram en skiss utifrån de behov som idrotterna själva prioriterat. Det underlag som är framtaget ska bearbetas av arbetsgruppen för att hitta kostnadseffektiva lösningar. Alternativa koncept ska utredas. Målsättningen är att komma igång med ett bygge under våren/sommaren 2016 under förutsättning att finansieringen kan lösas. Finansiella lösningar för investeringen samt framtida finansiering av drift och underhåll ska utredas. Justering (sign)

27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott forts. Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår att arbetsgruppen, under ledning av teknik- och serviceförvaltningen, får i uppdrag att utreda och presentera det mest kostnadseffektiva förslaget för nybyggnation av en idrottshall i Strömsund och finansiella lösningar för investeringen utreds under ledning av ekonomichefen samt att ärendet återrapporteras löpande vid kommunstyrelsens arbetsutskott i oktober, november och december Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Arbetsgruppen, under ledning av teknik- och serviceförvaltningen, får i uppdrag att utreda och presentera det mest kostnadseffektiva förslaget för nybyggnation av en idrottshall i Strömsund. 2. Finansiella lösningar för investeringen utreds under ledning av ekonomichefen. 3. Ärendet återrapporteras löpande vid kommunstyrelsens arbetsutskott i oktober, november och december Justering (sign)

28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ansökan om bidrag till skydd för fjällräven Projektet Felles Fjellrev II är en uppföljning av Felles Fjellrev som under perioden 2010-augusti 2014 framgångsrikt lyckades öka antalet fjällrävar i det dåvarande projektområdet Tröndelag och Jämtlands län. Projektet utökas nu geografiskt och involverar fjällområdena i Nordlands fylke och Västerbottens län. Projekttiden Kommunstyrelsen beslutade den 18 augusti, 169, att avslå ansökan om totalt kronor i bidrag till projektet Felles Fjellrev II. En ny ansökan har inkommit där man nu i stället ansöker om ett årligt bidrag på kronor under en 4-årig projektid, , totalt kronor. Yrkande Göran Espmark (c) yrkar att kommunen beviljar ett bidrag på kronor per år i fyra år, totalt kronor. Proposition Ordföranden ställer proposition på Göran Espmarks yrkande och finner bifall till detta. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Strömsunds kommun beviljar ett bidrag till projektet Fjelles Fjellrev II på kronor per år, åren , totalt kronor. 2. Medel beaktas i respektive års budget. Justering (sign)

29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ansökan om bidrag för att delta i Landsbygdsriksdagen 2016 Hela Sverige ska leva Jämtlands län kommuner att delta på Landsbygdsriksdagen på Gotland den maj 2016 och önskan är att Jämtlands läns kommuner och Region Jämtland Härjedalen vill täcka kostnaderna för åtta representanter från den förtroendevalda styrelsen för Hela Sverige ska leva Jämtlands län (en person per kommun). Föreningen söker därför bidrag med kronor för en representant från Strömsunds kommun. Rapporter från Landsbygdsriksdagen kommer att lämnas. Föreningen uppmanar att samtliga kommuner utser två ungdomar (av båda kön) och en handledare som ska delta på Landsbygdsriksdagen Yrkande Ordföranden redogör för ärendet och föreslår att Hela Sverige ska leva Jämtlands län erhåller i bidrag för finansiering av en persons deltagande från Strömsunds kommun i Landsbygdsriksdagen 2016 och att medel anvisas ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1. Hela Sverige ska leva Jämtlands län erhåller i bidrag för finansiering av en persons deltagande från Strömsunds kommun i Landsbygdsriksdagen Medel anvisas ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter Justering (sign)

30 1

31 2

32 3

33 4

34 5

35 6 Detaljplan för Gäddede 1:136, 1:306, Gäddede, Strömsunds kommun Antagandehandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen, Strömsunds kommun, Reviderad

36 2 7 Planbeskrivning HANDLINGAR Detaljplanen består av: - Plankarta med bestämmelser - Planbeskrivning - Genomförandebeskrivning - Behovsbedömning - Fastighetsförteckning PLANPROCESSEN Planprocessen vid normalt planförfarande: Här är vi nu Program Samråd Granskning Antagande Överklagande Laga kraft Samråd Sakägare, myndigheter och andra berörda har möjlighet att yttra sig över planförslaget. Antagande Kommunfullmäktige antar detaljplanen. Laga kraft Detaljplanen vinner laga kraft ungefär en månad efter antagandet om ingen överklagar beslutet. PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG På fastigheten Gäddede 1:136 finns idag en byggnad som inrymmer en hälsocentral samt ett apotek. Dessa verksamheter kommer enligt beslut i närvård frostvikens nämnd att flyttas till andra lokaler. På övervåningen i byggnaden planeras lägenheter till asylboenden. På fastigheten Gäddede 1:306 finns idag en byggnad som tidigare inrymde äldreboende samt två fritidshus med tillhörande uthus belägna intill vattnet. Äldreboendets gamla lokaler ska ersättas med ett bed and breakfast och ett minilivs med försäljning av diverse varor samt ett boende för asylsökande. Dessa verksamheter överensstämmer inte med gällande detaljplan som tillåter allmänt ändamål (A). Gällande detaljplan måste därför ersättas med en ny plan. Miljö- och byggnämnden beslutade den 21 augusti 2014 att planarbetet ska påbörjas. Detaljplanen hanteras enligt plan- och bygglagens bestämmelser för normalt planförfarande (SFS 2010:900), det vill säga planförslaget kommer efter samrådet att skickas ut för granskning innan den antas av Kommunfullmäktige.

37 3 8 FÖRENLIGHET MED 3-5 KAP MB Planförslaget är förenligt med miljöbalkens krav om hushållning med naturresurser enligt kapitel 3, 4 och 5. Detaljplanens genomförande bedöms inte medföra att miljökvalitetsnormerna enligt 5 kap miljöbalken överskrids. PLANDATA Läge Området ligger ca 1 km söder om centrala Gäddede, i Frostviken, vid sjön Hetögelns östra strand. Området nås från länsväg 342 även kallad Strömsvägen. Areal Planområdet omfattar en areal på ca m². Markägoförhållanden Marken är privat ägd. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktsplan Nuvarande översiktsplan, antagen 2014, pekar ut Frostvikenområdet som ett område där verksamheter som möjliggör boende (från hotell till självhushåll) är av vikt för att området ska utvecklas ytterligare. Detaljplan Området är idag detaljplanelagt genom byggnadsplan Gäddede Södra, fastställd den 6 juni Byggnadsplanen tillåter allmänt ändamål. Den planerade användningen för området överensstämmer inte med gällande byggnadsplan avseende markanvändningen A - allmänt ändamål. Med A betecknades enligt äldre lagstiftning all verksamhet med ett offentligt organ som huvudman. Allmänt ändamål är inte längre en självständig markanvändningskategori i likhet med övriga markanvändningsändamål. Markens användning måste vara närmare angiven i detaljplanen. Riksintressen Planområdet omfattas av riksintresse för friluftsliv. Behov av miljöbedömning En behovsbedömning har gjorts för att se om detaljplanen och dess genomförande väntas medföra någon betydande miljöpåverkan. Slutsatsen är att planen inte bidrar till betydande miljöpåverkan. Detaljplanen bedöms inte heller innebära en sådan miljöpåverkan att en miljökonsekvensbeskrivning behövs enligt miljöbalken 6 kap. 12 (SFS 1998:808). Behovsbedömningen bifogas. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR Natur Planområdet består av ianspråktagen mark med gräsytor samt till viss del trädbeväxt. Planområdet sluttar relativt lite.

38 4 9 Fornlämningar En fast fornlämning av lämningstyp boplats som är skyddad enligt Kulturminneslagen (KML) är lokaliserad vid strandkanten intill fritidshusbebyggelsen. En närmare utredning om fornlämningens utbredning ska göras innan eventuella framtida byggnationer sker vid platsen. Bebyggelse Befintlig bebyggelse De fastigheter som planområdet utgör består av två större byggnader och två fritidshus med tillhörande uthus. Den ena av de större byggnaderna inrymmer hälsocentral och apotek och den andra byggnaden har tidigare inrymt ett äldreboende. I anslutning till planområdet finns bostäder. Planförslag Planen föreslår att fastigheten Gäddede 1:136 används till tillfälligt boende. Fastigheten Gäddede 1:306 föreslås att används till hotell/vandrarhem, handel, tillfälligt boende, samt bostadsändamål i området för fritidsbebyggelse. Planen medger att en byggnadsarea på 10 % av varje fastighet får bebyggas, 20 % får bebyggas inom B betecknat område. Höjden har begränsats till 8 meter i byggnadshöjd för de två byggnaderna där det planeras tillfälliga boenden, hotell/vandrarhem och handel, samt 4 meter för fritidshusbyggnaderna. Prickmark på 12 meter förläggs för att säkerställa byggnadsfritt avstånd från väg 342, samt 10 meter i planområdets norra och södra del. Strandskydd Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allmänrättslig tillgång till strandområden, och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Strandskyddet omfattar land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd (strandskyddsområde). Näst intill hela planområdet omfattas av strandskydd. Fastigheten Gäddede 1:306 omfattar fritidshusbebyggelse med tillhörande uthusbyggnader som ligger intill strandkanten. En fast fornlämning av lämningstyp boplats som är skyddad enligt Kulturminneslagen (KML) är lokaliserad vid strandkanten intill fritidshusbebyggelsen. En närmare utredning om fornlämningens utbredning ska göras innan eventuella framtida byggnationer sker vid platsen. Utifrån de förhållanden som råder på platsen upphävs strandskyddet delvis på denna fastighet. Det finns ingen möjlighet att avgränsa med fri passage närmast stranden, men däremot införs en fri passage på 10 meter ner till vattnet i planområdets norra del. Strandskyddet upphävs på fastigheten Gäddede 1:136 men 10 meter lämnas för en fri passage från vattnet Hetögeln, samt 10 meter i områdets södra del för att säkerställa tillgång till stranden för allmänheten. Byggnaden ligger ca 20 meter från strandlinjen. Särskilda skäl enligt 7 kap 18 c miljöbalken som kommunen bedömer föreligger för ett upphävande av strandskyddet:

39 5 10 området har redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften Tillgänglighet Befintliga byggnader som inrymmer hälsocentral, apotek och äldreboende har tillgängliga entréytor. Entréytor för eventuellt framtida byggnationer ska utformas så att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga kan komma fram till byggnaden. Tillgänglighetskraven ska uppfyllas. Tillgängligheten inne i lokalerna hanteras i samband med bygglov. Gator och trafik Vägar och parkering En länsväg passerar strax intill planområdet och mindre vägar finns inom planområdet. Parkeringar finns. Störningar Detaljplanen tillåter bostadsändamål, vård, handel och hotellverksamhet. Dessa verksamheter kommer inte att vara störande för omgivningen. Området är lämpligt för icke störande verksamheter med tanke på närhet till omkringliggande bostäder. Naturvårdsverkets riktlinjer ska följas. Teknisk försörjning Vatten och avlopp Fastigheterna inom planområdet ansluter idag till kommunalt vatten och avlopp. Elförsörjning Blåsjön Nät AB svarar för elförsörjningen av området. Avfall Renhållningen hanteras via kärl som hyrs av Strömsunds kommun. Grovavfall, farligt avfall och övrigt ska lämnas till behörig mottagare. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Tidplan Detaljplanen hanteras enligt plan- och bygglagens regler för normalt planförfarande. Beslut om samråd beräknas kunna tas i mars Antagande av detaljplanen beräknas kunna ske i september Genomförandetid Planens genomförandetid är 5 år från den dag planen vinner laga kraft. Ansvarsfördelning Miljö- och byggavdelningen upprättar detaljplanen.

40 6 11 Fastighetsrättsliga frågor Nyttjanderättsavtal av väg ska upprättas. Förmån för fastigheterna Gäddede 1:305 och 1:126. Last för Gäddede 1:306. Nyttjanderättsavtal för helikopterplatta inom fastigheten Gäddede 1:136 ska upprättas om den avses användas för framtida bruk. Planekonomi Planavgift enligt gällande taxa tas ut i enlighet med upprättat avtal med STG i Jämtland AB. Medverkande tjänstemän Planhandlingar har upprättats av planingenjör Jenny Novén och byggnadsingenjör Håkan Bredin. Jenny Novén Planingenjör Håkan Bredin Byggnadsingenjör

41 12 Miljö- och byggavdelningen Dnr: (16) Detaljplan för Gäddede 1:136, 1:306, Gäddede Strömsunds kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE Förslaget till detaljplan har varit utsänt för samråd mellan den 27 mars april 2015 samt granskning den 17 juni juli YTTRANDEN UNDER SAMRÅDSTIDEN 1. Länsstyrelsen BAKGRUND Syftet med detaljplan är att ändra gällande användning från allmänt ändamål (som gäller kommunal och statlig verksamhet) till den verksamhet som bedrivs där i dag vilket är handel, bostäder, vård samt hotell, vandrarhem. BEHOV AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING En behovsbedömning ska klaragöra om ett program eller en plan medför betydande Miljöpåverkan och därmed behöver genomgå en miljöbedömning och kompletteras med en miljökonsekvens-beskrivning (6 kap 11 MB). Bedömningskriterier finns i bilaga 2 och 4 till förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (4 MKB-förordningen). Länsstyrelsen liksom kommunen bedömer att ingen betydande miljöpåverkan uppkommer vid ett genomförande av detaljplanen. ÖVERENSTÄMMELSE MED ÖVERSIKTSPLAN För området gäller kommunövergripande översiktsplan, antagen Detta område, Frostvikensområdet, pekas ut i översiktsplanen som ett område där verksamheter som möjliggör boende är viktigt för områdets utveckling. Föreslagen detaljplan överensstämmer med intentionerna i översiktsplanen. Länsstyrelsen instämmer med kommunens bedömning. LÄNSSTYRELSENS ROLL I SAMRÅDSKEDET (PBL 2010:900, 4 kap. 14 ) Länsstyrelsen ska under samrådet särskilt ta tillvara och samordna statens intressen, ge råd om tillämpningen av 2 kap, verka för att riksintressen tillgodoses, att miljökvalitetsnormer följs. Länsstyrelsen ska vidare bevaka mellankommunala frågor samt verka för att bebyggelse inte blir olämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet eller risken för olyckor, översvämning eller erosion. Strömsunds Kommun Storgatan 15 Box Strömsund E-post miljobygg@stromsund.se Telefon vx Telefax Bankgiro

42 STRÖMSUNDS KOMMUN 2 (16) Miljö- och byggavdelningen Riksintressen Planområdet ligger inom riksintresse för friluftsliv enligt Miljöbalken 3 kap 6.. Enligt kommunen påverkas inte detta riksintresse av denna planläggning då verksamheten redan befintlig inom området. Länsstyrelsen delar kommunens uppfattning. Fornlämning På fastigheten Gäddede 1:306 finns en fornlämning, Raä Frost-viken 74:1 som kan komma att påverkas av planen. Fornlämningen består av en stenåldersboplats som är belägen nere vid vattnet. Vid senaste besiktningen kunde boplatsens utsträckning inte bestämmas eftersom det då var högvatten och större delen troligen var översvämmad. Inför fortsatt planarbete på fastigheten kan det därför bli aktuellt att utreda om fornlämningen kan komma att påverkas. Miljökvalitetsnormer Kommunen gör bedömningen att genomförandet av detaljplanen inte kommer att medföra någon miljökvalitetsnorm överskrids och är därmed förenlig med 5 kap miljöbalken. Länsstyrelsen instämmer i kommunens bedömning. Hälsa och säkerhet Länsstyrelsen bedömer att de risker för hälsa- och säkerhet som detaljplanens genomförande kan medföra har identifierats och diskuterats i planbeskrivningen på ett tillfredsställande sätt. Strandskydd Strandskyddet upphävs inom större del av detaljplanen med hänvisning till 7 kap. 18 c punkt 1. MB (miljöbalken). Länsstyrelsen bedömer att upphävandet har stöd i angiven paragraf. Upphävandet avser kvartersmark. Fri passage för allmänheten har säkerställts genom planens utformning. Påverkan på livsvillkor för växt- och djurliv bedöms ej bli sådan att ett upphävande ej kan medges. Prövning enligt 11 kap plan- och bygglagen, PBL (2010:900) Länsstyrelsen ser ingen anledning att varsla om prövning av detaljplanen enligt 11 kap 10 plan- och bygglagen. Kommentar: Skrivelsen föranleder ingen ändring av planförslaget. 2. Lantmäteriet Lantmäteriet har inga invändningar mot planförslaget. Kommentar: Skrivelsen föranleder ingen ändring av planförslaget.

Biblioteksplan/skolbiblioteksplan

Biblioteksplan/skolbiblioteksplan 1 (9) Typ: Plan Giltighetstid: 2015-2018 Version: 4.0 Fastställd: KF 2015-11-11, 109 Uppdateras: Biblioteksplan/skolbiblioteksplan 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Biblioteksfakta 2. Inledning 3. Finansiering,

Läs mer

Biblioteksplan 2014-2017

Biblioteksplan 2014-2017 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2014-2017 Version: 3.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 29 Uppdateras: 2016 Biblioteksplan 2014-2017 Innehållsförteckning 1. Biblioteksfakta 2. Inledning 3. Uppdrag och roller

Läs mer

öten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord Biblioteksplan Kramfors kommun 2008-2011 www.biblioteken.kramfors.

öten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord Biblioteksplan Kramfors kommun 2008-2011 www.biblioteken.kramfors. lust kunskap möten ord lust k öten ord lust kunskap möten kunskap möten ord lust kuns ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord lust k öten ord lust kunskap möten kunskap möten ord lust kuns ord

Läs mer

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s)

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s) Barn-, kultur- och utbildningsnämndens 2013-03-15 Blad 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum Almen kl 10.00-11.00 Beslutande Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2016-02-25 Reviderad 2016-04-22 2 tillägg till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2015-09-22 Blad 1 (27) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15-14.30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2015-09-22 Blad 1 (27) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15-14.30 Kommunstyrelsen 2015-09-22 Blad 1 (27) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15-14.30 Susanne Hansson (s) Göran Bergström (s) Lennart Oscarsson

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft:

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft: 1 (6) Datum 2015-10-07 Detaljplan för Ås-Hov 1:49 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Antagandehandling Antagen av Bygg- och miljönämnden: 2015-10-29 123 Laga kraft: 2015-11-25 Krokoms

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för Fannbyn 2:49, Dvärsätt, Krokoms kommun

Detaljplan för Fannbyn 2:49, Dvärsätt, Krokoms kommun 1 (6) Datum 2013-05-10 Samrådshandling Detaljplan för Fannbyn 2:49, Dvärsätt, Krokoms kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingarna består av: planbeskrivning plankarta fastighetsförteckning

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för del av Grängshammar 1:2 ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-14 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1 000, vilken också redovisar

Läs mer

Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning

Läs mer

Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 1-15 Carina Näsström. Barn-, kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 1-15 Carina Näsström. Barn-, kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-01-23 Blad 1 (22) Barn-, kultur- och utbildnings- nämndens Plats och tid Kommunhuset Strömsund, sammanträdesrum Almen kl 8.30 14.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Lena Johansson (s),

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Detaljplan för Katten 14, Strömsunds kommun. Granskningshandling

Detaljplan för Katten 14, Strömsunds kommun. Granskningshandling Detaljplan för Katten 14, Strömsunds kommun. Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2017-08-10 2 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av: - Planbeskrivning

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling Datum 2013-10-14 1 (7) Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling 1 (5) Datum 2013-12-16 Detaljplan för Hissmon 1:118, Krokom, Krokoms kommun Planområdet KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 PLANBESKRIVNING Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Dnr 2017/B0024. Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. Dnr 2017/B0024. Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING Dnr 2017/B0024 Ändring av detaljplan för del av ÅNÄSET 16:12 m fl fastigheter (P92/1) Robertsfors kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-08-31, reviderad 2017-12-21 Till planen hör:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HYBO 1:28, 12:1, 2:63 MED FLERA UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR HYBO STATIONSSAMHÄLLE LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum: 2014-10-29

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun

Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun 1 (5) Datum 2013-05-16 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun Tillägg till PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingarna består av:

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2014-06-12 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Fastighetsförteckning

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-05, rev 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för del av fastigheten Oxhalsö 2:112 i Blidö församling Dnr 11-30.214 Ks 11-69

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

Tillägg till. DETALJPLAN FÖR DEL AV TRANÅSKVARN 1:1 (Näckströms småbåtshamn) i Tranås tätort. DETALJPLAN - Samråd

Tillägg till. DETALJPLAN FÖR DEL AV TRANÅSKVARN 1:1 (Näckströms småbåtshamn) i Tranås tätort. DETALJPLAN - Samråd Datum Vår bet 2014-09-05 Dnr 2014-77 Er bet Adressat Enligt sändlista DETALJPLAN - Samråd Härmed översändes handlingar för: Tillägg till DETALJPLAN FÖR DEL AV TRANÅSKVARN 1:1 (Näckströms småbåtshamn) Upprättad

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199. Planhandlingar. Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199. Planhandlingar. Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05 Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199 Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05 Orust kommun Västra Götalands län Upprättad den 9 augusti 2012 av Verksamheten för samhällsutveckling, Orust

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29 109 Samrådstid:

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Dnr MBN17-243 214 Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan för kvarteren SMEDEN och SVARVAREN m.m. inom Österbackaområdet Bjurholms kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-06-14

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Planbeskrivning DP278 Dnr KS.2016.0860 Datum 2019-06-24 Antagandehandling Antagen 2019-08-26 Laga kraft 2019-09-23 U P P H

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1595/2013 Dnr planmodul: P 13/0019 Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5

Läs mer

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan LAGAKRAFTBEVIS 2011-08-18 Byggnads- och miljönämnden Dnr: 11BMN28 Handläggare: Sari Svedjeholm Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Detaljplanen antogs av Byggnads-

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan 2017-02-172017-02-17 Biblioteksplan 2015-2020 Antagen av Humanistiska nämnden 2015-04-29 Postadress Besöksadress Internet Telefon Telefax Bankgiro Org.nr 841 81 Ånge Torggatan 10 www.ange.se 0690-250 100

Läs mer

Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN Plan 1100 K. Standardförfarande, KS 2014/0579 Samhällsbyggnadskontoret

Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN Plan 1100 K. Standardförfarande, KS 2014/0579 Samhällsbyggnadskontoret TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Antagandehandling Tillhörande ändr ing av byggnadsplan för del av Sim långsdalens sam hälle (Breared 1:105, 1:191 och 1:194), Plan 473 Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN Plan

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2019-03-14 Blad 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.05 Sammanträde 11.05.- 11.30 Lars Andreasson, (S), ordförande Maud Persson,

Läs mer

Husaren:1 PLANBESKRIVNING TILLÄGG TILL. tillhörande ändring av detaljplan för. Enkelt förfarande, KS 2013/0412 Kommunstyrelsen

Husaren:1 PLANBESKRIVNING TILLÄGG TILL. tillhörande ändring av detaljplan för. Enkelt förfarande, KS 2013/0412 Kommunstyrelsen TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAG A N D E H A N D L I N G tillhörande ändring av detaljplan för Husaren:1 Maratonvägen 2a mfl, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande, KS 2013/0412 Kommunstyrelsen 2014-01-07

Läs mer

Planbeskrivning - Detaljplan för Tofsvipan 2, Ändring genom tillägg, Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun Samrådshandling

Planbeskrivning - Detaljplan för Tofsvipan 2, Ändring genom tillägg, Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun Samrådshandling Planbeskrivning - Detaljplan för Tofsvipan 2, Ändring genom tillägg, Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun Samrådshandling Planen är ute på samråd under tiden 2014-08-08 t.o.m. 2014-09-29. Synpunkter på detaljplanen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård)

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) Datum Diarienr 2011-09-26 KS 23/11 Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Planområdet

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning. 1 ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1014-211 PLANBESKRIVNING SOLDALEN 7 Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet P L AN- OCH GENOMFÖR AN DEBE S KRIVNII NG 2010-11-09 Antagen: 2011-01-26 Revideringsdatum: 2011-01-03 Laga kraft: 2011-02-24 Dnr: 10BMN341 Handläggare: Emma Svedberg Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 Granskningshandling november 2013 normalt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer