INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN TVÅSPRÅKIGA ÄMNESLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN TVÅSPRÅKIGA ÄMNESLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2017"

Transkript

1 1(5) INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN TVÅSPRÅKIGA ÄMNESLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2017 Välkommen till ämneslärarutbildningen! De pedagogiska studierna för lärare (60 sp) utgör en del av de behörighetsgivande studierna för ämneslärare. Studiehelheten kan avläggas som ett biämne inom en högre högskoleexamen eller som fristående studier utöver examen. Utbildningen som du antagits till ger dig behörighet att arbeta som ämneslärare i grundskolans årskurser 1-9 samt i gymnasium i alla ämnen inom vilka du har avlagt de ämnesstudier som krävs. Under studietiden kommer du att läsa pedagogik och didaktik och avlägga två praktikperioder som skall stöda dig i ditt framtida arbete tillsammans med barn och unga. Vi som arbetar vid ämneslärarutbildningen önskar dig välkommen och hoppas att du kommer att trivas med dina studier och finna dem intressanta och givande! NEDAN FÖLJER VIKTIG INFORMATION INFÖR STUDIESTARTEN Föranmälning OBS anmälningstiderna Förhandsanmälning till undervisningen (föreläsningar, seminarier, övningsgrupper) och tentamina sker i regel via WebOodi. Bifogat hittar du utbildningens struktur och de kurser som ingår i utbildningen. Studierna måste avläggas i det ordningsföljdet som står i examensprogrammet. Studierna i pedagogik bygger på varandra och därför finns förkunskapskrav och en viss rekommenderad studiegång. Om du har fristående studierätt avlägger du de pedagogiska studierna (60 sp) på ett läsår. Om du är examensstuderande (avlägger kandidat eller magisterexamen vid Helsingfors universitet) kan du välja om du avlägger studierna på ett eller flera läsår. Anmälningstiden till kurserna börjar den kl Notera att anmälningstiden för den grundläggande praktiken är redan Anmälan till vårterminens kurser sker i oktober-november. Läs noggrant igenom instruktioner om anmälan på Guide Anmäl dig både till föreläsningar och gruppövningar.

2 2(5) Studierna inom ämneslärarutbildningen Ett informationstillfälle om ämneslärarstudiernas innehåll och studieprogrammets struktur anordnas måndagen den kl i Porthania (universitetsgatan 3). Vi börjar Kl i sal P1 med en gemensam info om ämneslärarutbildningen och fortsätter kl i sal P722 info om de tvåspråkiga pedagogiska studierna för lärare. I samband med informationstillfället har du även möjlighet att träffa och bekanta dig med den personalen som jobbar med utbildningen och som du kommer att vara i kontakt med under din studietid. Undervisning inom utbildningen Undervisningen vid ämneslärarutbildningen är indelad i perioder. Indelningen i perioder är avsedd att strukturera undervisningen och studierna så att den stöder inlärningen. Både vårterminen och höstterminen är indelad i två perioder. Mellan perioderna finns vanligtvis en så gott som undervisningsfri mellanvecka, under vilken det kan ordnas tentamen, praktik och den studerande kan ägna sig åt självstudier men i ämneslärarutbildningen kan det ordnas också undervisning under en tentamens- och läsvecka och intensivveckor. Läsåret är undervisningsperioderna följande: Höstterminen Intensivperiod Undervisningsperiod I Tentamens- och läsvecka Undervisningsperiod II Tentamens- och läsvecka Vårterminen Intensivperiod Undervisningsperiod III Tentamens- och läsvecka Undervisningsperiod IV Tentamens- och läsvecka Intensivperiod Undervisningen börjar vecka 35. Du hittar närmare information om examensprogram, undervisning, förhandsanmälning och tentamina på WebOodi. Ta hänsyn till att vissa förändringar i undervisningsprogrammet kan förekomma. Alla ändringar uppdateras på WebOodi. OBS: Studier är heltidsstudier och kurserna har närvaroplikt. Det är svårt att jobba vid sidan av studierna.

3 3(5) Examensprogram Alla examensprogram och undervisningsprogram finns i WebOodi ( Studiehandböcker Pedagogiska fakulteten - > ämneslärarutbildningen. Tillgodoräknande av tidigare avlagda studier En studerande får vid avläggande av examen enligt vad universitetet beslutar räkna sig till godo studier som hen har genomfört vid en annan inhemsk eller utländsk högskola eller vid en annan läroanstalt samt ersätta studier som hör till examen med andra studier på samma nivå. En studerande får enligt vad universitetet beslutar räkna sig till godo studier samt ersätta studier i examen också genom kunskaper som visats på annat sätt. Du får mera info om tillgodoräknandet av tidigare studier på informationstillfället i augusti. Anmäla dig till alla kurser även om du eventuellt kan få kursen tillgodoräknat. När du gör upp din studieplan bör du beakta att det inte är möjligt att inkludera över 10 år gamla studieavsnitt eller studiehelheter i examina. Tidpunkten när studierna föråldras är den dag då det förflutit 10 år sedan studierna avlades. Praktik I de pedagogiska studierna för lärare ingår två praktikperioder á 10 sp, den grundläggande praktiken och den fördjupade praktiken. Praktikperioderna avläggs i utvalda partner- eller fältskolor. Du får inte skaffa dina praktikplatser själv och du får inte heller avlägga praktikerna på din egna arbetsplats. Den grundläggande praktiken ordnas och den fördjupade praktiken Båda praktikperioderna varar i sju veckor och är heltidsverksamhet, vilket gör att det är svårt att studera annat eller jobba vid sidan av praktiken. Examensstuderande måste ha tillräckligt med huvudämnesstudier avklarat för att kunna delta i praktikerna. Studentens hemfakultet bestämmer antalet studiepoäng. Före praktiken granskar hemfakulteten att de krävda studierna är avlagda. Om ditt huvudämne är biologi, geografi, matematik, fysik eller kemi gör du din praktik i två undervisningsämnen vilket betyder att du måste ha tillräckligt med studiepoäng också i biämnet. Om du studerar till modersmålslärare måste du ha tillräckligt med studiepoäng i både nordiska språk och litteratur. Student med fristående studierätt gör sina praktiker i det ämnet som hen har fått studierätt i inom ämneslärarutbildningen. Om du vill avlägga praktik också i ett annat ämne måste du visa motsvarighetsbetyg i det ämnet före anmälan till praktiken tar slut till utbildningsplaneraren som koordinerar praktikperioderna. Straffregisterutdrag Studerande som arbetar med minderåriga ska visa upp ett straffregisterutdrag innan praktiken påbörjas (i enlighet med Universitetslag 558/2009, 43 ). För främjande av minderårigas säkerhet är det nödvändigt att veta att en studerande som kommer att göra praktik inte har anteckningar i straffregistret om vissa grova brott (sexualbrott, uppsåtligt brott mot liv, grov misshandel, grovt rån och narkotikabrott).

4 4(5) Du bör vända dig till Rättsregistercentralen för att skaffa ett utdrag om brottslig bakgrund. Utdraget ska uppvisas i god tid innan praktiken startar. Utdraget kan ta ett par veckor att få, så skaffa det därför i god tid inför praktikstarten. Läs mer på Rättsregistercentralens webbsidor. Utdraget kan beställas genom en blankett på suomi.fi Straffregisterutdragen är kostnadsfria för studerande. Ange på blanketten att utdraget behövs för praktik inom ämneslärarutbildningen (Helsingfors universitet) så att du inte faktureras för utdraget. Utdraget är giltigt i sex månader. Studierådgivning siltavuori-student@helsinki.fi , mån-tis och ons-tors mottagning: Brobergsterrassen 5A våning K1 rum 141 (mån-tis och ons-tors 10-13, fre stängd) - information om studierätter - examinas uppbyggnad - examensbetyg - studenternas rättskydd - läsårsanmälan - namn- och adressförändringar - närvarointyg och officiella studieprestationsutdrag - specialarrangemang E-postlista Det skickas viktig info om aktuella ärenden inom ämneslärarutbildningen via ämneslärarutbildningens e-postlista edu-alu. Du registrerar dig till listan genom att skicka ett meddelande till majordomo@helsinki.fi. Lämna meddelandefältet tomt och skriv i textrutan subscribe edu-alu@helsinki.fi fornamn.efternamn@helsinki.fi ex: Mottagare: Ämne: Textfält: majordomo@helsinki.fi subscribe edu-alu@helsinki.fi fornamn.efternamn@helsinki.fi Noggrannare instruktioner för att registrera er till en e-postlista hittar ni via denna länk:

5 5(5) Studenter med fristående studierätt Behörighet till Helsingfors universitets IT-system Du behöver ett användarnamn och lösenord för att kunna använda universitetets IT-system (bl.a. WebOodi, som är ett system för anmälan till kurser och tentamina, universitetets persondatorer, intranätet Guide samt din e-post). All information om studierna ges via Guide och Weboodi. Anvisningar till aktivering av användartillståndet hittar du som bilaga. Du kan aktivera ditt användarnamn genast när dina uppgifter har införts i studeranderegistret. De studenter som blivit antagna i huvudantagningen och som tagit emot studieplatsen får en bekräftelse om detta per e-post. E-post Till alla studerandenas behörighet hör en helsinki.fi-e-postadress i programmet Outlook. Man kan läsa e-posten med alla e-postprogram eller med den webbläsarbaserade owa-läsaren. Du får också tillgång till att ladda hem hela Office-paketet på din egen hemdator. Bekanta dig med outlook och alla olika funktioner här: _erbjuds_av_universitetet/exchange_sv.html Guide Guide (guide.student.helsinki.fi), dvs. universitetets intranät. På Guide hittar du aktuell information om ämneslärarutbildningen och pedagogiska fakulteten. Via kalendern kan du se all undervisning och också få den kopplad direkt till din egen elektroniska kalender. Weboodi Vid sidan av e-posten och Guide är Weboodi det viktigaste verktyget för studerande. Via Weboodi kan du skapa din studieplan, anmäla dig till kurser och beställa studieutdrag. Du hittar Weboodi på adressen Weboodi kan man bekanta sig med också före man aktiverat sina IT-rättigheter. Under studiehandböcker hittas hela utbildningens undervisningsprogram. Du kan bekanta dig med Helsingfors universitets IT-system redan under sommaren här: Lycka till med studiestarten!

INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA BARNTRÄDGÅRDSLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2016

INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA BARNTRÄDGÅRDSLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2016 INFORMATION TILL DEN SOM BLIVIT ANTAGEN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA BARNTRÄDGÅRDSLÄRARUTBILDNINGEN I HELSINGFORS 2016 Välkommen till barnträdgårslärarutbildningen! Barnträdgårdslärarutbildningen är ett samarbete

Läs mer

Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner

Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner Humanistinen tiedekunta 8.11.2018 1 Innehåll Varför ska man avlägga valfria studier? Vilka, och hur mycket, valfria studier kan man avlägga?

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017-2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017 2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018 2019 svenskspråkig utbildning Svenskspråkiga fristående pedagogiska studier för lärare erbjuds på pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet 2018-2019. De pedagogiska

Läs mer

Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp)

Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp) Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp) 2018 2019 Ämnesdidaktiska studier och vilken behörighet de ger Målet med de ämnesdidaktiska studierna, dvs. studierna

Läs mer

Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn

Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn 215 3540 it-studieradgivare@abo.fi Mottagning enligt överenskommelse Fakultetsområdet i naturvetenskaper och teknik

Läs mer

Öppna universitetet. Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309

Öppna universitetet. Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309 Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309 Allmän information» Inga formella krav på tidigare utbildning» Undervisningen motsvarar Hankens examensfordringar, det är dock inte möjligt

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare i svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare i svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018 2019 i svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier före 1.8.2017 och inte har flyttat

Läs mer

Kandidat- och magisterexamina som kan avläggas vid fakulteten

Kandidat- och magisterexamina som kan avläggas vid fakulteten HELSINGFORS UNIVERSITET Beteendevetenskapliga fakulteten Fakultetsrådets beslut 11.9.2012 PERMANENTA FÖRESKRIFTER FÖR EXAMINA OCH STUDIER VID BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN, GÄLLER FRÅN 11.9.2012 I fråga

Läs mer

Ny utbildningsstruktur och nya antagningskriterier

Ny utbildningsstruktur och nya antagningskriterier Ny utbildningsstruktur och nya antagningskriterier * förändringar inom universitetsutbildningen Utbildning enligt den s.k. Bolognamodellen Träder i kraft 1.8.2005 Övergångstid till 31.7.2008 För diplomingenjörerna

Läs mer

Instruktion om studier och examination vid Hanken, Svenska handelshögskolan

Instruktion om studier och examination vid Hanken, Svenska handelshögskolan Instruktion om studier och examination vid Hanken, Svenska handelshögskolan Med stöd av Svenska handelshögskolans Examensstadga, godkänd av styrelsen 2005 med ändringar senast 10.12.2014, har rektor 27.2.2015

Läs mer

Nordiska språk vid Helsingfors universitet

Nordiska språk vid Helsingfors universitet Nordiska språk vid Helsingfors universitet En introduktion för läsåret 2014 2015 NORDISKA SPRÅK Svenska som modersmål Finska, finskugriska och nordiska institutionen Humanistiska fakulteten Helsingfors

Läs mer

Riktlinjer som gäller examina och studier vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet

Riktlinjer som gäller examina och studier vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Personalmötet, bilaga, 22.8.2017 1(10) Riktlinjer som gäller examina och studier vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet 1 Utbildningsområden, examina och utbildningens uppbyggnad

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till utbildningslinjen för rättsnotarie vid

Läs mer

Utbildningsprogrammet för språkbadsundervisning. Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma (KIKY)

Utbildningsprogrammet för språkbadsundervisning. Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma (KIKY) Utbildningsprogrammet för språkbadsundervisning Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma (KIKY) 28.8.2014 Karita Mård-Miettinen & Annika Peltoniemi Enheten för nordiska språk Filosofiska fakulteten 12.00-12.15

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA STUDIER HUR VÄGLEDNINGSINSATSER

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018-2019 svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier 1.8.2017 eller senare, eller har

Läs mer

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Vad är dubbelbehörighetsprojektet? Dubbelbehörighet betyder att en ämneslärare har

Läs mer

B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN. 1. Allmänt

B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN. 1. Allmänt 1 B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN 1. Allmänt Teologie magisterexamen är en högre högskoleexamen som omfattar. Rätt att avlägga teologie magisterexamen har den som avlagt lägre högskoleexamen i teologi eller

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA

Läs mer

Regler för övergången till de nya examensfordringarna för huvudämnesstuderande Examensfordringarna för läsåren 2012-2013 - 2014-2015

Regler för övergången till de nya examensfordringarna för huvudämnesstuderande Examensfordringarna för läsåren 2012-2013 - 2014-2015 Helsingfors universitet / Institutionen för beteendevetenskaper Utbildning i pedagogik (allmän och vuxenpedagogik) Regler för övergången till de nya examensfordringarna för huvudämnesstuderande Examensfordringarna

Läs mer

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT SIBELIUS- AKADEMIN KONSTUNI- VERSITETET URVALSGUIDE 2016 BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT Vill du byta huvudämne? ELLER Har du en lägre högskoleexamen från en annan högskola och vill byta från kandidatskedet

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Minna Lostedt studierådgivare minna.lostedt@abo.fi Välkommen till utbildningslinjen

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1 Genomgång av examensstrukturen Psykologi 30.8.2016 Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 1 Grundexamen Lägre högskoleexamen 180 sp Psykologie kandidat, PsK Bör avklaras på 3 år Högre högskoleexamen

Läs mer

Individuell studieplan (ISP): Instruktioner

Individuell studieplan (ISP): Instruktioner Individuell studieplan (ISP): Instruktioner Innehåll Individuell studieplan (ISP): Instruktioner... 1 Individuell studieplan (ISP)... 2 ISP:n för kandidatexamen... 2 Steg för steg anvisningar för ifyllande

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017 2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Examensstuderande vid Helsingfors universitet PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017 2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Examensstuderande vid Helsingfors

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1 Genomgång av examensstrukturen Psykologi 29.8.2017 Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 1 Grundexamen Lägre högskoleexamen 180 sp Psykologie kandidat, PsK Bör avklaras på 3 år Högre högskoleexamen

Läs mer

Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet

Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Godkänd av styrelsen 28.5.2012 Kompletterad 17.12.2012: till 31 har fogats ett nytt moment. Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Med stöd av 11 i instruktionen

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo16

Logopedins examensstruktur för Logo16 Logopedins examensstruktur för Logo16 Yasmin Nyqvist, studierådgivare yasmin.nyqvist@abo.fi Professor i logopedi, Pirkko Rautakoski pirkko.rautakoski@abo.fi Annette Nylund, egenlärare för Logo16 annette.nylund@abo.fi

Läs mer

DEN SVENSKSPRÅKIGA UNDERVISNINGEN I KEMI

DEN SVENSKSPRÅKIGA UNDERVISNINGEN I KEMI DEN SVENSKSPRÅKIGA UNDERVISNINGEN I KEMI Kemiska institutionen, laboratoriet för svenskspråkig undervisning PB 55 (A.I. Virtanens plats 1) 00014 Helsingfors universitet Tel. 02941 911 (växel) Hemsida:

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Tvåspråkiga fristående pedagogiska studier för

Läs mer

STRUKTUR. Kemistutbildningen. KANDIDATEXAMEN I NATURVETENSKAPER 180 sp HUVUDÄMNE. 93 sp. Grundstudier

STRUKTUR. Kemistutbildningen. KANDIDATEXAMEN I NATURVETENSKAPER 180 sp HUVUDÄMNE. 93 sp. Grundstudier Kemi Utbildningen för huvudämnesstuderande i kemin är indelad på två linjer; den ena leder till filosofie magisterexamen i kemi (kemist) och den andra till filosofie magisterexamen i kemi (kemilärare).

Läs mer

AALTO-UNIVERSITETETS ALLMÄNNA REGLER FÖR UNDERVISNING OCH STUDIER

AALTO-UNIVERSITETETS ALLMÄNNA REGLER FÖR UNDERVISNING OCH STUDIER 1 AALTO-UNIVERSITETETS ALLMÄNNA REGLER FÖR UNDERVISNING OCH STUDIER Med universitetslagen (L 558/2009) och Aalto-universitetets instruktion som grund godkände Aaltouniversitetets kommitté för akademiska

Läs mer

Svenska språket. Första året

Svenska språket. Första året Svenska språket Första året 2016-2017 Studieschema för kandidatexamen Studierna vid fakulteten är planerade så, att kandidatexamen avläggs på tre år och magisterexamen på ytterligare två. Den studerande

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 3 Gemensamma och språkstudier för magisterexamen... 6 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande

Läs mer

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken 2017-2018 Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Examensstruktur Studieschema för kandidatexamen Studiehelheter 2017-2018

Läs mer

Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet

Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Centrala författningar som gäller området för examens- och rättssäkerhetsinstruktionen är universitetslagen

Läs mer

Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet

Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Godkänd av styrelsen 28.5.2012 Kompletterad: - 11.2.2013 med ett tillägg i 22. - 25.4.2016 med en förändring av 10, 1 mom. Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Svenska social- och kommunalhögskolan

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall Genomgång av examensstrukturen Språk 30.8.2016 Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 30.8.2016 1 Innehåll Inriktningar Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år

Läs mer

Examensstadga för Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet

Examensstadga för Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet Examensstadga för Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet Fastställd av Matematisk-naturvetenskapliga fakultetens fakultetsråd 11.6.2013 1 Fakultetens utbildningsuppgift Matematisk-naturvetenskapliga

Läs mer

PERMANENTA FÖRESKRIFTER FÖR EXAMINA VID AGRIKULTUR-FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTE- TEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkända av fakultetsrådet 12.6.

PERMANENTA FÖRESKRIFTER FÖR EXAMINA VID AGRIKULTUR-FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTE- TEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkända av fakultetsrådet 12.6. Sida 1/11 PERMANENTA FÖRESKRIFTER FÖR EXAMINA VID AGRIKULTUR-FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTE- TEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkända av fakultetsrådet 12.6.2012 INNEHÅLL KAPITEL 1 KAPITEL 2 KAPITEL 3 KAPITEL

Läs mer

2 Studierätt: Studierätt som leder till examen, såvida inte annat anges.

2 Studierätt: Studierätt som leder till examen, såvida inte annat anges. 1 AALTO-UNIVERSITETETS ALLMÄNNA REGLER FÖR UNDERVISNING OCH STUDIER Med universitetslagen (L 558/2009) och Aalto-universitetets instruktion som grund godkände Aaltouniversitetets kommitté för akademiska

Läs mer

MinPlan: Att komma igång och hitta information

MinPlan: Att komma igång och hitta information MinPlan: Att komma igång och hitta information 28.8.2012 Monica Nerdrum Åbo Akademi Lärcentret Fänriksgatan 3 B 28.8.2012 1 Lärandemål för denna kurs Efter godkänd kurs förväntas deltagaren kunna: Använda

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Logopedi 29.8.2018 Elin Fellman-Suominen, studierådgivare Pirkko Rautakoski, professor i logopedi Innehåll Centrala begrepp Inriktningar Examensstruktur Studier första året

Läs mer

EXAMENSSTADGA FÖR GRUNDEXAMINA VID TEATERHÖGSKOLAN

EXAMENSSTADGA FÖR GRUNDEXAMINA VID TEATERHÖGSKOLAN 1 EXAMENSSTADGA FÖR GRUNDEXAMINA VID TEATERHÖGSKOLAN I kap. Allmänna bestämmelser 1 Man kan studera vid universitetet som 1. grundexamensstuderande vars studier leder till avläggande av kandidat eller

Läs mer

Studier i de inhemska språken i kandidatexamen

Studier i de inhemska språken i kandidatexamen Dagens program Studierna i de inhemska språken i kandidatexamen Introduktion till studier på Kandidatprogrammet i Elektroteknik inledning av kursen och praktiska ärenden Kurspraxis och modelläsordningar

Läs mer

Grundlärar- programmet 240 hp

Grundlärar- programmet 240 hp Grundlärar- programmet 240 Sökanvisningar och kursutbud vt 2014 Att söka kurs inom Grundlärarprogrammet Studiegången är fast inom Grundlärarprogrammet 240. Du ska ändå anmäla dig inför varje termin som

Läs mer

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande 1.11.2018 Läs först instruktionerna: oldwww.abo.fi/student/sv/tillgodo Ansökan gäller Ersättning av obligatoriska eller alternativt valbara studier

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande skall för en lägre eller högre högskoleexamen visa

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo17

Logopedins examensstruktur för Logo17 Logopedins examensstruktur för Logo17 Elin Fellman-Suominen, studierådgivare elin.fellman-suominen@abo.fi Pirkko Rautakoski, professor i logopedi pirkko.rautakoski@abo.fi Innehåll Centrala begrepp Examensstruktur

Läs mer

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT SIBELIUS- AKADEMIN KONSTUNI- VERSITETET URVALSGUIDE 201 BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT INNEHÅLL 1. FÖRESKRIFTER GÄLLANDE STUDIERÄTT... 1 2. BYTE AV STUDIERÄTT... 1 2.1. Byte av utbildningsprogram, huvudämne

Läs mer

Studierna och studieplanering

Studierna och studieplanering Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet Studierna och studieplanering Studierådgivare Anna Buss Onsdag 28 augusti 2013 kl. 10.15 Auditorium Bruhn Åbo Akademi Strandgatan 2 65101 Vasa 29.8.2013 1 Dagens

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Svenska språket. Första året

Svenska språket. Första året Svenska språket Första året 2014-2015 Studieschema för kandidatexamen Studierna vid fakulteten är planerade så, att kandidatexamen avläggs på tre år och magisterexamen på ytterligare två. Den studerande

Läs mer

STUDIEHELHETER

STUDIEHELHETER Psykologi Grundstudier (2013) 25.0 obligatorisk 25.0 118010.0 Utvecklingspsykologi 5.0 118011.0 Kognitiv psykologi och neuropsykologi 5.0 118012.0 Personlighet 5.0 118013.0 Klinisk psykologi 5.0 118014.0

Läs mer

TILLGODORÄKNANDE av studier. Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare

TILLGODORÄKNANDE av studier. Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare TILLGODORÄKNANDE av studier Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare Tillgodoräknande av studier 31.8.2016 1 Tillgodoräknande av studier Endast universitets-/högskolestudier

Läs mer

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 31.8.2018 http://www.abo.fi/csk Centret för språk och kommunikation (CSK, Språkcentret) Språkcentret

Läs mer

Välkommen till studierna i engelska!

Välkommen till studierna i engelska! 1(4) Juli 2011 Information till antagna till EN01H8, Engelska I, med didaktisk inriktning, heltid hösten 2011 Välkommen till studierna i engelska! Vi hoppas att du kommer att trivas som student hos oss

Läs mer

Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen

Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen Studiebyrån Snart kandidat?» Då du avlagt alla kurser som krävs för kandidatexamen ska du ansöka om kandidatbetyg.»

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

HELSINGFORS UNIVERSITET ANVISNING: ELEKTRONISKT STYRKTA DOKUMENT I OODI

HELSINGFORS UNIVERSITET ANVISNING: ELEKTRONISKT STYRKTA DOKUMENT I OODI HELSINGFORS UNIVERSITET ANVISNING: ELEKTRONISKT STYRKTA DOKUMENT I OODI STUDENTSERVICEN STUDERANDEREGISTRET 1 ALLMÄNT Helsingfors universitet tog i bruk elektroniskt styrkta studieutdrag och studieintyg

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik Utbildningslinjen för naturvetenskaper Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 Kerstin Fagerström Studierådgivare rum 366, Axelia I (3 vån),

Läs mer

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med Ett ode till gymnasieutbildningen Processen med 2 https://beta.oph.fi/fi/blogi Obs! Nya webbsidor kommer i sommar! Tillsvidare https://beta.oph.fi 3 Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja

Läs mer

Huvudämnesval och studieplanering i Helsingfors. Studiebyrån, våren 2015. Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.

Huvudämnesval och studieplanering i Helsingfors. Studiebyrån, våren 2015. Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken. Huvudämnesval och studieplanering i Helsingfors Studiebyrån, våren 2015 Dagens tema» Huvudämnesval Examenskraven ISP:en och huvudämnesvalet» Studieplanering» Karriärplanering Huvudämnet i examen» Minst

Läs mer

Examensprogrammets struktur

Examensprogrammets struktur Examensprogrammets struktur Högskolan för kemiteknik CHEM-A1000 Högskolestudentens ABC 16.5.2016 Heli Järvelä Programmet 9:00 9:30 Målet /Jouni 9:30 10:15 Examensprogrammets struktur och innehåll 10:30

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Undervisning. Fakultetens gemensamma studier i det nya systemet

Undervisning. Fakultetens gemensamma studier i det nya systemet Undervisning Obs! Under studieorienteringsveckan kommer samtliga studenter att i samråd med representanter från sitt huvudämne, lärcentret och fakultetskansliet göra upp en individuell studieplan. Fakultetens

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo!

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo! VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till magisterstudier

Läs mer

Förskollärarprogrammet. 210 hp

Förskollärarprogrammet. 210 hp Förskollärarprogrammet 210 hp studieort Uppsala Sökanvisningar och kursutbud vt 2016 Detta material vänder sig till dig som läser på förskollärarprogrammet och med studieort Uppsala. För dig som läser

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013. Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013. Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten Innehåll Genomgång av examensstrukturen Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013 Ämnen Linjer Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Studierådgivare Sabina Ringvall 1 Åbo Akademi Domkyrkotorget

Läs mer

Svenska språket

Svenska språket Svenska språket 2017-2018 Studieschema för kandidatexamen Studierna vid fakulteten är planerade så, att kandidatexamen avläggs på tre år och magisterexamen på ytterligare två. Den studerande uppmuntras

Läs mer

PRAKTIKEN KARRIÄRSERVICEN HARJOITTELUINFO

PRAKTIKEN KARRIÄRSERVICEN HARJOITTELUINFO PRAKTIKEN 1.11.2017 KARRIÄRSERVICEN HARJOITTELUINFO 31.10.2017 Urapalvelut Praktiken/Karriärservicen 02/11/2017 1 INNEHÅLL Allmänt om praktik Sök praktikplats Universitetets Frågor INNEHÅLL Allmänt om

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

STUDIEHELHETER

STUDIEHELHETER Psykologi Grundstudier (2013) 25.0 obligatorisk 25.0 118010.0 Utvecklingspsykologi 5.0 118011.0 Kognitiv psykologi och neuropsykologi 5.0 118012.0 Personlighet 5.0 118013.0 Klinisk psykologi 5.0 118014.0

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik. utbildningslinjen för kemi- och processteknik. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik. utbildningslinjen för kemi- och processteknik. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik utbildningslinjen för kemi- och processteknik Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 Kerstin Fagerström Studierådgivare rum 366, Axelia I

Läs mer

Johnny Nykvist studierådgivare. Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier

Johnny Nykvist studierådgivare. Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier Johnny Nykvist studierådgivare Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier 28.08.2018 1 Examensstruktur Examensstruktur och studieplanering

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall Genomgång av examensstrukturen Språk 28.8.2018 Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll Centrala begrepp Inriktningar Examensstrukturer Studier första

Läs mer

Utbildningslinjen för psykologi Studiehandboken Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation

Utbildningslinjen för psykologi Studiehandboken Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Utbildningslinjen för psykologi Studiehandboken 2017-2018 Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Examensstruktur Studieschema för kandidatexamen Studiehelheter 2017-2018

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, tyska och ryska Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, tyska och ryska Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten Genomgång av examensstrukturen Engelska, franska, tyska och ryska 28.8.2012 Innehåll Ämnen Linjer Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Studierådgivare Sabina Ringvall 1 Åbo Akademi Domkyrkotorget

Läs mer

Aalto-universitetets allmänna anvisningar för tillgodoräknande av studier.

Aalto-universitetets allmänna anvisningar för tillgodoräknande av studier. Aalto-universitetets allmänna anvisningar för tillgodoräknande av studier. Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden har den 14.6.2011 godkännt följande anvisningar. Uppdaterad med kommittés

Läs mer

Examensstadga för Aalto-universitetets tekniska högskola Godkänd av Tekniska högskolans styrelse den 13 december 2004 (uppdaterad t.o.m. 14.12.

Examensstadga för Aalto-universitetets tekniska högskola Godkänd av Tekniska högskolans styrelse den 13 december 2004 (uppdaterad t.o.m. 14.12. TEKNISKA HÖGSKOLAN Förvaltningsavdelningen INNOFFICIELL ÖVERSÄTTNING Examensstadgan för Aalto-universitetets tekniska högskola har upphävts fr.o.m. 1.8.2011 då examensstadgorna för Högskolan för elektroteknik,

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 29.8.2016 Utbildningslinjen för biovetenskaper Utbildningslinjen för farmaci Studierådgivare Heidi Karlsson Personal och enheter Dekanus Prof.

Läs mer

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan ett studieplaneringsverktyg Alla studerande vid ÅA ska göra en personlig studieplan MinPlan: ett verktyg som underlättar planeringen Studiechef

Läs mer

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen.

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen. EXAMENSORDNING FO R HO GSKOL LAN PA A A LAND 1 kap. Allmänna föreskrifter 1 Högskolan på Åland och dess uppgift Högskolan på Åland och dess uppgift framgår av Landskapslag om o Högskolan på Åland (2002:81)

Läs mer

Biokemi. Biokemi. Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp MÅLSÄTTNING

Biokemi. Biokemi. Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp MÅLSÄTTNING Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp MÅLSÄTTNING En biokemist med kandidatexamen i naturvetenskaper bör: - förstå biokemins betydelse för naturvetenskaperna och samhället, liksom också för tekniken

Läs mer

Umeå, Seoul eller Lissabon? - Info om utlandsvistelsen i kandidatexamen för årskurs 1

Umeå, Seoul eller Lissabon? - Info om utlandsvistelsen i kandidatexamen för årskurs 1 Umeå, Seoul eller Lissabon? - Info om utlandsvistelsen i kandidatexamen för årskurs 1 Jonna Mäenpää Internationell koordinator Utlandsterminen Utlandsterminen kan utföras som: 1. Utbytesstudier» en termin»

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 28.8.2018 Utbildningslinjen för informationsteknologi Studierådgivare Jessica Lindroos Personal och enheter Dekanus: professor Tapio Salmi (leder

Läs mer

ISP-verktyget i WebOodi

ISP-verktyget i WebOodi ISP-verktyget i WebOodi WebOodi har ett ISP-verktyg med vilket du kan skapa en individuell studieplan (ISP) på nätet. Med ISP-verktyget kan du kontrollera vilka studieperioder som hör till dina examensfordringar

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Pedagogiska fakulteten

Pedagogiska fakulteten 54 Pedagogiska fakulteten Examina Vid Pedagogiska fakulteten kan man avlägga pedagogie magisterexamen omfattande 160 sv samt pedagogie kandidatexamen omfattande 120 sv. Läsåret 2004-2005 antas studerande

Läs mer

Föräldramöte information om studentexamen

Föräldramöte information om studentexamen Föräldramöte 2.11.2016 - information om studentexamen Studentexamen arrangeras två gånger om året, på våren och på hösten får spridas ut över högst tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår)

Läs mer

Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Helsingfors universitet

Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Helsingfors universitet Examens- och rättssäkerhetsinstruktion för Helsingfors universitet Centrala författningar som gäller området för examens- och rättssäkerhetsinstruktionen är universitetslagen (558/2009), statsrådets förordning

Läs mer

3 ANNAN UNDERVISNING OCH UTBILDNING VID UNIVERSITETET Öppen universitetsundervisning Fristående studier... 7

3 ANNAN UNDERVISNING OCH UTBILDNING VID UNIVERSITETET Öppen universitetsundervisning Fristående studier... 7 1(17) 15.4.2015 Examens- och Godkänd av Helsingfors universitets styrelse den 15 april 2015. Centrala författningar som gäller området för examens- och en är universitetslagen (558/2009), statsrådets förordning

Läs mer

ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND

ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND Med erkännande av examen avses ett beslut om vilken behörighet en utländsk examen ger för ett arbete eller en studieplats.

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Historia, filosofi och litteraturvetenskap Ämnen vid fakulteten. Innehåll.

Genomgång av examensstrukturen. Historia, filosofi och litteraturvetenskap Ämnen vid fakulteten. Innehåll. Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi och litteraturvetenskap 28.8.2012 Studiechef Sanna Westerlund Ämnen vid fakulteten Språk - engelska - finska - franska - ryska - svenska - tyska HF Kultur

Läs mer

DEN SVENSKSPRÅKIGA UNDERVISNINGEN I KEMI

DEN SVENSKSPRÅKIGA UNDERVISNINGEN I KEMI DEN SVENSKSPRÅKIGA UNDERVISNINGEN I KEMI Kemiska institutionen, laboratoriet för svenskspråkig undervisning PB 55 (A.I. Virtanens plats 1), 00014 Helsingfors universitet Tel. 02941 911 (växel) Kemiska

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer