Framgångsrik mångfaldsutbildning för Martin & Servera

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framgångsrik mångfaldsutbildning för Martin & Servera"

Transkript

1 Framgångsrik mångfaldsutbildning för Martin & Servera ett case från Aktivering Läs om hur vi med hjälp av engagerande övningar och lyckad kommunikation ökade mångfaldskompetensen hos medarbetare och chefer.

2 Inledning Restaurang- och storköksleverantören Martin & Servera vill skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna till jobbet, oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Företaget ser mångfald som en strategisk fråga som bland annat handlar om att säkerställa kompetensförsörjningen och möta kundernas behov. För att öka mångfaldskompetensen i organisationen genomfördes utbildningen Välkommen till jobbet! där 3000 chefer och medarbetare deltog. Martin & Servera valde att använda Aktiverings metodik som möjliggjorde för chefer på alla nivåer att själva leda sina grupper genom processen. Tillsammans utvecklade vi ett utbildningskoncept där deltagarna bland annat fick uppleva hur fördomar och det som uppfattas som normalt ibland ställer till det i mötet med andra, de fick upptäcka vilka beteenden som gör att alla känner sig inkluderade och träna på att säga ifrån när något inte känns okej. I det här caset berättar vi om utbildningen och tipsar om vad som är viktigt att tänka på för att en satsning av det här slaget ska bli framgångsrik och leda till varaktig förändring. KARIN ALLERGREN, VD, AKTIVERING VI SKAPAR FÖRÄNDRINGSPROCESSER SOM VÄCKER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH LEDER TILL VERKLIG FÖRÄNDRING. VÅRT BÄSTA RÅD? SÄKERSTÄLL ATT ER FÖRÄNDRINGSPROCESS HANDLAR OM MED ARBETARNAS VARDAG OCH GER CHEFERNA STÖD ATT LEDA. LÄS MER OCH KONTAKTA OSS PÅ AKTIVERING.SE För Martin & Servera handlar mångfald om att ge utrymme för olikheter gällande kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionsvariation, tro och ålder men också om olika erfarenheter, utbildning och värderingar.

3 Innehåll Ett företag med höga ambitioner Om utbildningen Välkommen till jobbet! 1. Gör research i medarbetarnas vardag 2. Testa, testa, testa! 3. Låt medarbetarna uppleva, upptäcka och utmanas 4. Film som budskapsbärare 5. Chefsförberedelse är A och O 6. Kommunikation som inspirerade 7. Medarbetardrivet innehåll för igenkänning Resultat Så jobbar vi

4 Ett företag med höga ambitioner Martin & Servera har verksamhet på flera platser runtom i landet och cirka 3000 medarbetare i lagerverksamhet, kundtjänst, transport och på huvudkontoret som ligger i Årsta. Satsningen på mångfald omfattar dels att utveckla företagskulturen, som utgår från värderingarna engagerad, modig och kompetent, dels att utveckla det strukturella arbetet med mångfald. Exempel på det senare är en ny diskrimineringsfri rekryteringsprocess och en handlingsplan med mätbara mål som bland annat anger hur många av cheferna i företaget som ska vara kvinnor respektive ha utländsk bakgrund. Martin & Servera deltar också i ett forskningsprojekt som har fokus på ledarutveckling och rekrytering. AKTIVERINGS ERFARENHET ÄR ATT DE FÖRETAG SOM LYCKAS BÄST MED SITT FÖRÄNDRINGSARBETE ÄR DE SOM LÅTER KULTUR OCH STRUKTUR SAMSPELA, PRECIS PÅ DET SÄTT SOM MARTIN & SERVERA GÖR. Tidigare jobbade jag på ett företag där det pratades mycket om mångfald men jag märkte aldrig av den i vardagen. På Martin & Servera känns det som att det är mångfald på riktigt. /MEDARBETARE PÅ MARTIN & SERVERA

5 Om utbildningen Välkommen till jobbet! Tillsammans med Martin & Servera har Aktivering utvecklat en mångfaldsutbildning för samtliga 3000 medarbetare. Utbildningen pågick under 8 veckor och bestod av både individuella uppgifter och övningar i grupp. Gruppövningarna genomfördes i de ordinarie arbetsgrupperna och leddes av respektive chef. Utbildningen var uppdelad i två steg: Det första steget hade fokus på vad mångfald är och vad företaget och individen har att vinna på mångfald. Det andra steget hade fokus på att förstå mer om hur fördomar och normer dagligen påverkar oss, att utforska hur inkluderande beteenden man har i sin egen grupp och hur man säger ifrån om någon agerar på ett oschysst sätt. I det här caset får du veta mer om hur vi skapade utbildningen och hur den gick till. Start för utbildningen Välkommen till jobbet. Du får den här boken av din chef. Gruppövning 1: Vad är mångfald, värdet med mångfald och vilka beteenden som är viktiga för att alla ska känna sig välkomna till jobbet. Gruppövning 2: Om normer och fördomar och vilka beteende vi kan bli bättre på i vår arbetsgrupp för att alla ska känna sig välkomna. Nu börjar det! Efter utbildningen har alla fått mer kunskap om hur vi tillsammans kan skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna oavsett vem vi är eller var vi kommer ifrån. Obligatorisk uppgift: När trivs du som bäst på jobbet? Obligatorisk uppgift: Ge mer beröm Obligatoriska uppgifter: Testa dig själv Sticker du ut? Obligatorisk uppgift: Beteenden som gör skillnad Bidra med din idé! DE HÄR MÅLEN SATTES FÖR UTBILDNINGEN: 1. Medarbetarna skulle uppleva en ökad förståelse för vad mångfald är och vilket värde Martin & Servera ser med mångfald. 2. Medarbetarna skulle få med sig kunskap som de har användning för i vardagen. 3. Medarbetarna skulle ha kunskap om vad de själva kan göra för att alla ska känna sig välkomna i arbetsgruppen.

6 Våra olikheter är en av Martin & Serveras främsta tillgångar. Med olika erfarenheter och kompetens har vi lättare att lösa problem och tänka nytt vilket gör vårt arbete både bättre och roligare. Vårt arbete med mångfald är en viktig del i att skapa en företagskultur som rustar Martin & Servera för framtiden så att vi kan skapa världens bästa arbetsplats! /HÅKAN ÅKERSTRÖM, VD, MARTIN & SERVERA

7 1. Gör research i medarbetarnas vardag För att skapa engagemang behöver man säkerställa att innehållet i uppgifter och övningar är relevanta för medarbetarna och handlar om deras vardag. Det bästa sättet att ta reda på hur vardagen ser ut för en viss grupp medarbetare är att uppleva den tillsammans med dem. Som en del i researchen genomförde Aktivering flera studiebesök där vi bland annat besökte lagerverksamheten och fick träffa medarbetare som plockade varor och tog hand om nya beställningar, löste olika vardagliga situationer och kommunicerade med varandra. Under arbetsplatsträffar fick vi ta del av aktuella frågor för arbetsgruppen och vi fick syn på beteendemönster hos medarbetarna. Vi passade också på att intervjua medarbetare vi träffade för att få en djupare förståelse för hur de uppfattade sig själva och sin arbetsgrupp. De insikter vi fick med oss var värdefulla för vårt fortsatta arbete med mångfaldsutbildningen. Baserat på studiebesök, intervjuer och övrig inventering av målgruppen tog vi fram så kallade personas, eller normpersoner, som representerade målgruppen. Det hjälpte till att hålla rätt fokus när vi skapade övningarna i utbildningen.

8 2. Testa, testa, testa! Genom att ta fram prototyper, genomföra användartester och justera materialet efter användarnas feedback säkerställer vi att övningarna i ett förändringsprogram upplevs som tydliga, relevanta och engagerande. Under utvecklingen av utbildningen Välkommen till jobbet! testades övningarna i fem omgångar. Vi ville skapa de bästa förutsättningar för chefer på alla nivåer att kunna leda sina medarbetare genom en utbildning om ett ämne som inte är alldeles enkelt. Vi behövde hitta balansen mellan att få tillräckligt djupa diskussioner och ändå styra diskussionerna mot en nivå som de allra flesta chefer skulle klara av. För att säkerställa detta gjordes tester på flera arbetsplatser med grupper av chefer och medarbetare, där chefen ledde övningarna med stöd av en prototyp. Aktivering var med i rummet, fångade upp förslag på justeringar och observerade vad som hände i diskussionerna som uppstod. Genom testerna fick vi ovärderlig feedback som användes för att färdigställa utbildningen. ÄVEN OM AKTIVERING INTE PRODUCERAR SPEL BRUKAR VI ANVÄNDA SÄLLSKAPSSPEL SOM EN LIKNELSE FÖR VAD VI VILL ÅSTADKOMMA. SPELAR DU ETT SPEL MED DINA VÄNNER SKA DU INTE BEHÖVA HA SPELUTVECKLAREN I RUMMET FÖR ATT FÖRSTÅ HUR SPELET GÅR TILL. PÅ SAMMA SÄTT UTVECKLAR AKTIVERING SJÄLVINSTRUERANDE MATERIAL SOM GÖR ATT CHEFERNA KAN SAMLA SINA MEDARBETARE OCH SJÄLVA LEDA SIN GRUPP GENOM EN ÖVNING.

9 3. Låt medarbetarna uppleva, upptäcka och utmanas Vi vet att vi lär oss mest när vi får vara aktiva och ges möjlighet till både reflektion och diskussion. Utbildningen Välkommen till jobbet! bestod av både individuella uppgifter och gruppövningar där medarbetarna fick uppleva, upptäcka och utmanas. Eftersom många av medarbetarna på Martin & Servera inte har tillgång till dator använde vi tryckt material.

10 EXEMPEL PÅ INDIVIDUELL ÖVNING DÄR MEDARBETARNA FÅR UPPTÄCKA NÅGOT OM SIG SJÄLVA: Cheferna gjorde testet som förberedelse inför gruppövningarna och medarbetarna fick i uppgift att göra testet efter gruppövningarna när de fått lite mer kunskap om normer. Sticker du ut? Om du tillhör normen i ett visst sammanhang betyder det att du tillhör den grupp som uppfattas som mest normal i just det sammanhanget. Men många av oss hamnar ibland i ett sammanhang där vi inte tillhör normen och då kan vi känna oss både obekväma och utsatta. I det här testet får du fundera över om du någon gång haft en dålig upplevelse på grund av vem du är. Kryssa för hur du upplever att påståendena stämmer in på dig: Jag har känt mig utanför eller obekväm på grund av min/mitt: Ålder Kön Utländska bakgrund Hudfärg Fysiska/psykiska funktionsnedsättning Religion Klass Sexualitet Könsidentitet Kroppsstorlek Aldrig Sällan Ofta Har du satt ett eller flera kryss under ofta? Då tillhör du förmodligen inte normen inom detta område men det betyder inte att du ska ändra på dig! För att skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna är det viktigt att vi ser våra kollegors olikheter som tillgångar, och inte hinder. Det är varje individs ansvar att agera och uttrycka sig på ett sätt som får alla att känna sig bekväma och trygga på jobbet, även de som inte tillhör normen. De som bara kryssat i aldrig och/eller sällan har störst ansvar! Har du bara kryssat i aldrig och/eller sällan? Du ser ut att tillhöra normen inom alla områden i det här testet, men tänk på att du har kollegor som inte gör det. För att skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna är det viktigt att vi ser våra kollegors olikheter som tillgångar, och inte hinder. Du som är norm har ett extra ansvar för att visa ditt personliga engagemang genom att alltid agera och uttrycka dig på ett sätt som får alla att känna sig bekväma och trygga på jobbet, även de som inte liknar dig.

11 EXEMPEL FRÅN GRUPPÖVNING DÄR MEDARBETARNA FÅR UTMANA SIG SJÄLVA: Den här övningen är ett delmoment i den andra gruppövningen i utbildningen. I research-fasen f ick vi syn på att medarbetarna, om de överhuvudtaget agerar, gärna anförtror sig åt sin chef om de själva eller någon annan blir oschysst behandlad. Det är förstås ett f int betyg till cheferna men det mest effektiva sättet att få tillstånd en förändring är att direkt säga till den det berör. Martin & Serveras värdering modig är dessutom helt i linje med ett sånt beteende. I den här övningen f ick medarbetarna i par utmana sig själva med hur de skulle agera om alternativet att anförtro sig åt chefen togs bort. Säg ifrån! 1. Vi läser igenom situationerna och markerar de vi själva har upplevt eller hört någon annan berätta om. 2. Du väljer en av de förkryssade situationerna och diskuterar tillsammans hur du skulle säga ifrån till kollegan som beter sig oschysst. I den här övningen får vi inte välja att be chefen hantera situationen syftet med övningen är att fundera över hur vi själva skulle kunna säga ifrån. Använd gärna tipsen på sidorna 20 och 21 i boken Välkommen till jobbet! En kollega säger nedsättande ord till en annan kollega. En kollega drar ett olämpligt skämt om en annan kollega. En kollega blir aldrig tillfrågad om att följa med på fika eller lunch. En kollega prata nedlåtande om människor på grund av deras utländska bakgrund. En kollega går till personangrepp mot en annan kollega. Dessa göms bakom en skämtsam attityd. En kollega kommenterar en annan kollegas utseende på ett nedlåtande eller sexistiskt sätt. Du kan också välja en egen situation du varit med om eller hört om där du tycker det är viktigt att säga ifrån.

12 DE BÅDA GRUPPÖVNINGARNA GENOMFÖRDES I MINDRE GRUPPER OM 6-10 PERSONER. DET ÄR EN LAGOM STOR GRUPP FÖR ATT DET SKA BLI DYNAMIK I DISKUSSIONERNA SAMTIDIGT SOM ALLA GES MÖJLIGHET ATT KOMMA TILL TALS. DE CHEFER SOM HADE STÖRRE GRUPPER FICK GENOMFÖRA ÖVNINGARNA FLERA GÅNGER. Arbetsboken Välkommen till jobbet en bok om hur vi blir världens bästa arbetsplats! innehöll fakta, tips och övningar på temat normer och fördomar, och den användes löpande under utbildningen.

13 4. Film som budskapsbärare I de förändringsprogram vi genomför använder vi oftast film som budskapsbärare, dels för att cheferna ska slippa läsa långa texter innantill, dels för att film är utmärkt för att inspirera och väcka känslor. Filmerna används ofta som introduktion eller summering av en övning. I utbildningen Välkommen till jobbet! tog Aktivering fram flera filmer som stöd för övningarna. Vi gjorde en film med Martin & Serveras VD där han hälsar välkommen till utbildningen och berättar om varför mångfald är viktigt för företaget. Vi gjorde en film som förklarade vad normer är och hur det påverkar oss i vår vardag och en film om fördomar där Zanyar Adami, mest känd som grundare till tidningen Gringo, delar med sig av sin upplevelse av att vara uppväxt med Pippi Långstrump och falukorv och ändå aldrig få känna sig riktigt svensk. Vi gjorde också en film där medarbetare runt om på Martin & Servera fick dela med sig av positiva aspekter av mångfald i vardagen. När jag började jobba här, för 17 år sedan fanns det inte på världskartan att det skulle jobba tjejer på lagret. Jag minns att de ringde in extrapersonal från ett bemanningsföretag och så kom det en tjej. Och vi bara stod och skrattade och tänkte att det här är för tungt, hon kommer ju aldrig klara det här. Men när dan var slut så visade sig att hon hade ju plockat bättre än nån av oss andra. Och sen dess har det ju hänt en hel del, både att vi har fler tjejer på lagret, men också att man har ändrat rutinerna och minskat storleken på många förpackningar. Så nu har arbetet blivit bättre och mindre tungt för alla oss som jobbar här. CITAT UR MEDARBETARFILM SOM TOGS FRAM FÖR UTBILDNINGEN

14 5. Chefsförberedelse är A och O Mångfald är ett ämne som både kan upplevas som svårt och negativt laddat. För att ge cheferna bästa möjliga förutsättningar att leda sina grupper genom övningarna och stötta sina medarbetare fick samtliga 400 chefer delta i en halvdagsworkshop. Martin & Serveras VD och HR-direktör turades om att introducera workshoppen som sedan leddes av Aktivering. Under workshoppen fick cheferna utforska vad normer är och hur normer påverkar det egna ledarskapet och de fick upp ögonen för sina fördomar. Cheferna fick också prova på övningarna de skulle genomföra med sina medarbetare under utbildningen. Både innan utbildningen Välkommen till jobbet! startade och under dess gång hade cheferna stöd av en digital portal. Portalen skapades i Aktiverings webbaserade tjänst Activate. I portalen presenterades olika förberedande uppgifter för cheferna i ett pedagogiskt flöde. Portalen möjliggjorde också för Martin & Servera att kontinuerligt följa upp aktivitetsnivån hos cheferna, samla in resultat från övningar och utvärdera de övningar som genomförs. Utsnitt från den digitala portalen

15 6. Kommunikation som inspirerade För att uppmärksamma mångfaldsutbildningen la vi stort fokus på den interna kommunikationen som löpte under hela utbildningen. All kommunikation utgick från konceptet Välkommen till jobbet! Med konceptet ville vi på ett tydligt sätt signalera kärnan i utbildningen: att alla ska känna sig välkomna oavsett vilka de är eller var de kommer ifrån. Kommunikationen täckte både etablerade interna kanaler som intranät och affischer, men också mer oväntade insatser. Bland annat klistermärken med budskap som Får en tjej gå på killtoan? och Hur skulle det vara att bara ha kollegor som liknar dig?. Klistermärken sattes upp runt om i Martin & Serveras lokaler

16 7. Medarbetardrivet innehåll för igenkänning Vi skapade en ambassadörsgrupp bestående av 9 medarbetare från olika delar av verksamheten. Deras uppgift var att rent praktiskt stötta projektet genom att sätta upp affischer, och klistermärken på sina respektive arbetsplatser. Men framförallt skulle de skapa engagemang kring utbildningen bland sina kollegor. För att förbereda dem skräddarsydde vi en kunskapsdag för ambassadörerna. Under dagen fick de bland annat testa olika övningar från utbildningen och diskutera hur de kunde lyfta Välkommen till jobbet! på sina arbetsställen. Under utbildningens gång drev ambassadörerna med stöd av Aktivering och Martin & Serveras internkommunikationsansvarig Välkommen till jobbet-bloggen på intranätet. Under olika teman delade ambassadörerna med sig av sina egna erfarenheter av att känna sig utsatta för olika typer av diskriminering. De gick även på studiebesök hos företag som ligger i framkant i mångfaldsarbete och fick i uppdrag att luncha med kollegor de inte känner och utmana sig själva att testa nya vanor. Allt detta ledde till personliga inlägg på bloggen.

17 9 ambassadörer 18 blogginlägg 830 tummen upp 37 kommentarer Jag tyckte att det var både roligt och lärorikt. Att man själv fick tänka till och dela med sig av sina tankar men även läsa andras inlägg var inspirerande. Vissa gjorde mer personliga inlägg och andra mer generella men det var intressant och lärorik att höra andras åsikter och perspektiv. Bloggen var ett bra sätt att få sina egna tankar och andras tankar i rull. SOFIE MARTIN, MÅNGFALDSAMBASSADÖR, MARTIN & SERVERA

18 Resultat 88% HAR FÅTT EN TYDLIGARE ELLER MYCKET TYDLIGARE BILD AV VAD MÅNGFALD ÄR OCH VILKET VÄRDE MARTIN & SERVERA SER MED MÅNGFALD. 67% KÄNNER ATT DET ÄR TYDLIGARE ELLER MYCKET TYDLIGARE VAD HEN SKA GÖRA FÖR ATT ALLA SKA KÄNNA SIG VÄLKOMNA I ARBETSGRUPPEN. 77% PROCENT KOMMER ATT HA MYCKET STOR ELLER GANSKA STOR ANVÄNDNING AV KUNSKAPEN FRÅN UTBILDNINGEN I SIN VARDAG. Utbildningen har gett upphov till flera konkreta idéer om vad Martin & Servera kan göra för att alla ska känna sig inkluderade, varav många förverkligas under året. Exempel är trygghetsronder i inre och yttre miljöer och lokala trivselgrupper. Vi har fått större förståelse för varandra och kommit varandra närmare. /MEDARBETARE PÅ MARTIN & SERVERA Det var en bra variation mellan filmer, samtal i grupp/parvis och andra övningar viket ledde till bra diskussioner. Materialet gjorde att man kände sig trygg när man har utbildningen, i ett ämne som är ganska svårt. /CHEF PÅ MARTIN & SERVERA

19 Så jobbar vi Aktivering skapar förändringsprocesser som väcker medarbetarnas engagemang och leder till verklig förändring. Genom att kombinera många års erfarenhet av varumärkesutveckling och kommunikation med change management, modern pedagogik och gamification skapar vi skräddarsydda förändrings program. KONTAKTA OSS SÅ BERÄTTAR VI MER OM HUR VI KAN HJÄLPA TILL. DU NÅR KARIN ALLERGREN PÅ ,

Dags för aktivitetsbaserat arbetssätt?

Dags för aktivitetsbaserat arbetssätt? Dags för aktivitetsbaserat arbetssätt? så förbereder du chefer och medarbetare Aktiverings guide till hur du som arbetsgivare förbereder din organisation för ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Ta del av

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan Vad är mångfald? Yalda, 37 år, har rötter i Mellanöstern och är född och uppvuxen i Sverige. Hon är den enda på sin arbetsplats som har utländsk bakgrund och det blir hon ofta påmind om av arbetskamrater

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

2. Reflektionsövningar

2. Reflektionsövningar Ö v n i n g 3. 2. Reflektionsövningar C. Synliggör H ä rskartekniker Tidsåtgång: 30 min Informationsblad till deltagarna FALL 1 På en arbetsplatsträff ställde Sima en fråga till chefen inför alla medarbetare.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Ta del av våra spelkort!

Ta del av våra spelkort! Ta del av våra spelkort! Observera att de även går att beställa i fysisk form. Välkommen att kontakta oss via www.ettjamstalltsormland.se På följande sidor hittar du först en introduktion och därefter

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

HANDLEDNING APL FÖR ALLA

HANDLEDNING APL FÖR ALLA HANDLEDNING APL FÖR ALLA HANDLEDNING APL FÖR ALLA 1 Förord Vid det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, möter eleverna den kultur de ska verka i, i framtiden. Att då inte behandlas schysst kan vara förödande

Läs mer

Se bilaga Upplägg för dagen Värdegrund och arbetsplatskultur Uppdraget genomförs på plats i Skaraborg, Sjuhärad och Fyrbodal.

Se bilaga Upplägg för dagen Värdegrund och arbetsplatskultur Uppdraget genomförs på plats i Skaraborg, Sjuhärad och Fyrbodal. KRAVSPECIFIKATION Uppdrag och syfte: Anbudet gäller det tredje utbildningstillfället i KOMPETENSNAVET utvecklingsprogram. Syftet med föreläsningen är att deltagarna ska få kunskap om kopplingen mellan

Läs mer

Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation.

Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation. Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation. För att kunna arbeta med mångfald i organisationen är

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Fokus framåt! Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet?

Fokus framåt! Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet? Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet? Förmedling mål och budskap: Hur vet vi om vi lyckas med vårt uppdrag? Återkoppling: Hur vill jag ha återkoppling om jag

Läs mer

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY POLICY 1(6) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

MÅNGFALD» 7 av 10 inom hr tror på rättvisemärkning

MÅNGFALD» 7 av 10 inom hr tror på rättvisemärkning MÅNGFALD» 7 av 10 inom hr tror p Sju av tio hr-medarbetare tror på idén om en rättvisemärkning av rekryteringsprocesser. Fem av tio anser att det bästa alternativet vore att rättvisemärka hela arbetsplatsen.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö med trygga vuxna som skapar

Läs mer

1. Belöna dem som lyckas

1. Belöna dem som lyckas 1. Belöna dem som lyckas A Det bästa sättet att få alla att satsa tid och energi på sin hälsa, är att belöna dem som når sina hälsomål. Till slut får man ändå med sig de som inte är så intresserade. Hälsa

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Ledarskap för mångfald och ett. Ett inkluderande arbetsklimat

Ledarskap för mångfald och ett. Ett inkluderande arbetsklimat Ledarskap för mångfald och ett inkluderande arbetsklimat KompoBib2020 Eva Löfgren Diversity AB eva.lofgren@diversity.se 070 211 98 68 Dagens program 8.30 12.00 Våra referensramar/ glasögon g och hur de

Läs mer

Mellangårdens förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling.

Mellangårdens förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Mellangårdens förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Ansvariga för planen: Förskolechefen. Vår vision:

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Mångfald som en del av medarbetarskapet

Mångfald som en del av medarbetarskapet CENTRUM FÖR MÅNGFALDSSTUDIER OCH PRAKTISK INTEGRATION IVF-skrift 06808 Mångfald som en del av medarbetarskapet Cecilia Ramberg 1 IVF Argongatan 30 431 53 Mölndal Telefon 031-706 60 00 Telefax 031-27 61

Läs mer

Moveri AB HANDLINGSPLAN FÖR ETNISK MÅNGFALD

Moveri AB HANDLINGSPLAN FÖR ETNISK MÅNGFALD Moveri AB HANDLINGSPLAN FÖR ETNISK MÅNGFALD INNEHÅLL Inledning och bakgrund 3 Mångfaldspolicy för Moveri AB 3 Nulägesbeskrivning 3 Moveri AB s mål för etnisk mångfald 4 Handlingsplan 5 Ansvarsfördelning

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Kjell-Olof Karlsson Stadsdirektör

Kjell-Olof Karlsson Stadsdirektör Lika men olika. 2 Alla arbetsplatser inom Lidingö stad ska vara fria från diskriminering. Som medarbetare ska du känna dig välkommen oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Mer kvalitetstid på jobbet

Mer kvalitetstid på jobbet Mer kvalitetstid på jobbet Sätt människan i fokus med ett HR-system som skapar smarta processer mellan anställda, chefer och HR och effektiviserar era interna rutiner. Med Simployer sätter du ledaren i

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Frågor och svar kampanj OSA-kollen

Frågor och svar kampanj OSA-kollen 2018-05-22 Frågor och svar kampanj OSA-kollen Här har vi samlat exempel på frågor och svar som vi tror kan komma när vi genomför lanseringskampanjen för OSA-kollen. Du kan använda underlaget för att själv

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg och förskola Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Galaxen 2(5) Vision Att vara förebild i en verksamhet där alla kan växa och utvecklas! Där man har mod att vara den man är och blir accepterad.

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö Checklistor för diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder

Så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö Checklistor för diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder Så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö Checklistor för diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder Vi är varandras arbetsmiljö Därför har vi alla ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Medarbetarindex 15 67. Förutsättningar i organisationen 25 53. Personlig arbetssituation 17 64. Samverkan och kunskapsdelning 12 72.

Medarbetarindex 15 67. Förutsättningar i organisationen 25 53. Personlig arbetssituation 17 64. Samverkan och kunskapsdelning 12 72. Sammanfattande mått Medarbetarindex 15 67 64 Förutsättningar i organisationen 25 53 52 Personlig arbetssituation 17 64 61 Samverkan och kunskapsdelning 12 72 63 Ledarskap 18 61 61 Handlingskraft 6 82 77

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund:

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Plan mot kränkande särbehandling Västra lunds förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Lillåns förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 år Ansvariga

Läs mer

sig på dessa delar. Den övergripande frågan är: Hur skapar man en öppen organisation som inkluderar?

sig på dessa delar. Den övergripande frågan är: Hur skapar man en öppen organisation som inkluderar? 5. O r g a n i s a t i o n e n s o m 40 Att kvalitetssäkra Att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen är ett viktigt steg i arbetet mot diskriminering, men för att få ett helhetsperspektiv måste flera aspekter

Läs mer

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Ansvariga för planen Förskolechef samt alla som arbetar på förskolan Örnen.

Läs mer

Friktion och fördelar

Friktion och fördelar En förutsättning för att jobba normutmanade är att bli medveten om de privilegier vi själva har i samhället. När vi passar in på olika normer eller tillhör vissa grupper får vi automatiskt fördelar. Det

Läs mer

IHM Ledarutveckling Resultat i affären.

IHM Ledarutveckling Resultat i affären. IHM Ledarutveckling Resultat i affären. Ditt ledarskap oc IHM Ledarutveckling IHMs ledarprogram vänder sig till dig som vill nå hela vägen i ditt ledarskap. Vi utgår alltid ifrån din specifika ledar ut

Läs mer

Byråundersökningen 2018/2019

Byråundersökningen 2018/2019 Byråundersökningen 2018/2019 Inledning Inledning Bakgrund och syfte Byråsamarbetet är ett gränsöverskridande samarbete mellan 72 byråer mot trakasserier och ojämställda förhållanden i kommunikationsbranschen.

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Boksammanfattning. Våga leda modigare! Om författaren. Egen erfarenhet och andras. Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd.

Boksammanfattning. Våga leda modigare! Om författaren. Egen erfarenhet och andras. Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd. Boksammanfattning Våga leda modigare! Om författaren Malin Trossing har en gedigen bakgrund som ledare inom olika branscher och började sin chefsbana redan vid 26 års ålder. Hennes första bok Våga leda

Läs mer

SCHYST VARDAG LÄRARHANDLEDNING

SCHYST VARDAG LÄRARHANDLEDNING SCHYST VARDAG LÄRARHANDLEDNING Innehåll Inledning... 3 Innehållet... 3 Vad då schyst vardag?... 3 Lite får man väl tåla eller?... 3 Men det var ju bara på skoj!... 3 Så vad gör man åt det?... 3 Att använda

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Utfall Efter att ni har samtalat färdigt kan du, om du vill, berätta om vilket utfall casen fick.

Utfall Efter att ni har samtalat färdigt kan du, om du vill, berätta om vilket utfall casen fick. Case från DO I den här övningen får deltagarna ta del av verkliga fall som Diskrimineringsombudsmannen (DO) har drivit. Syftet är att synliggöra hur fördomar och stereotypa föreställningar kan leda till

Läs mer

Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Handledarskap, inkludering och tolerans

Handledarskap, inkludering och tolerans Handledarskap, inkludering och tolerans TOLERANSÖVNINGAR - ATT PROAKTIVT TRÄNA PÅ HANDLEDARSKAPETS DYNAMIK INLEDNING Detta övningsmaterial har tagits fram av Lika Olika inom ramen för projektet Fastighetsbranschen

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Stormens fsk Från 2017-10 till 2018-10 Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 Ansvariga för planen Andreas

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

#Killmiddag För kollegor

#Killmiddag För kollegor För kollegor Kollegornas #killmiddag är en satsning från jämlikhetsstiftelsen Make Equal. Ambitionen med kollegornas #killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett

Läs mer

Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING. Prevent

Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING. Prevent Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING Innehållsförteckning Börja här!...3 Inledning...4 Om webbutbildningen...5 Webbutbildningens syfte... 5 Att få tillgång till webbutbildningen... 5 Innehåll och disposition...

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Välkomna till lärandelab 4!

Välkomna till lärandelab 4! Vi ser vad vi ser, därför kan det bli som det blir Välkomna till lärandelab 4! Moderator: Malin Skreding Hallgren, Region Jönköpings län Föreläsare: Malena Lau, Kunskapscentrum för jämlik vård, Kristina

Läs mer

Materialets syfte 00 INTRODUKTION

Materialets syfte 00 INTRODUKTION Okej? Lärarmaterial Materialets syfte Det här materialet är till för dig som är lärare och vill använda Okej?-filmerna i din undervisning. Det är också till för dig som på något sätt är ledare och vill

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020 Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020 Aktiva åtgärder mot diskriminering Definition Diskriminering är när skolan, som verksamhet, behandlar någon

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Att leda förändring i en post-metoo värld

Att leda förändring i en post-metoo värld Att leda förändring i en post-metoo värld Karol Vieker Equality and Diversity Manager Handelshögskolan i Stockholm See beyond today. Transform tomorrow. Vem är denna föreläsare? Över 12 års erfarenhet

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

Plan mot kränkande särbehandling

Plan mot kränkande särbehandling Plan mot kränkande särbehandling Bjälbotulls förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Ingrid Wennerth Svensson, förskolechef Vår vision:

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP 2016 SID 1 (8) Likabehandlingsplan för Solberga förskolor Citrusgården, Prästängen, Solängen SID 2 (8) Innehåll 1. Vad

Läs mer

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE.

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. H elhetssyn. Engagemang. Nytänkande. Tydlighet. Till dig som arbetar eller söker arbete i Söderköpings kommun. MEDARBETARSKAP Medarbetarskapet i Söderköpings kommun bygger

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Mångfald inte bara en fråga om rättvisa. Kajsa Rives 11 november 2016

Mångfald inte bara en fråga om rättvisa. Kajsa Rives 11 november 2016 Mångfald inte bara en fråga om rättvisa Kajsa Rives 11 november 2016 Mångfald handlar om likheter och olikheter Jämställdhet Innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Tibro kommuns riktlinjer

Tibro kommuns riktlinjer Datum 2013-02-12 Ärendenr 2013-000048.000 Tibro kommuns riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Riktlinjerna är antagna av Kommunstyrelsen 2013-03-05, 18, för perioden 2013-2016

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Mångfald som verksamhetsstrategi

Mångfald som verksamhetsstrategi Mångfald som verksamhetsstrategi Att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter i: - Förståelse för vad mångfald betyder och varför arbeta med mångfald - Kunskap om hur ett strategiskt mångfaldsarbete

Läs mer

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019 Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019 Aktiva åtgärder mot diskriminering Definition Diskriminering är när skolan, som verksamhet, behandlar någon

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan på Bräcke Östergårdsväg 15 i Göteborg Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter

Läs mer