Projektbeskrivning ett rörligare Leksand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning ett rörligare Leksand"

Transkript

1 1. Bakgrund I Dalastrategin beskriver Region Dalarna fyra huvudsakliga utmaningar som kommunerna i Dalarna och regionen står inför kompetensförsörjningen, miljöomställningen, globaliseringen och Dalarnas särskildhet. Transportsystemet är en tydlig del av lösningen för dessa utmaningar i form av ökad rörlighet för varor, tjänster och människor från det lokala till det nationella perspektivet men delar av transportsystemet är också i sig en av de största utmaningarna genom den miljöpåverkan transportsystemet själv står för. Ett viktigt första steg i att minska miljöpåverkan från transportsystemet handlar om effektiviseringar. Ett viktigt övergripande åtgärd handlar om att ändra fördelningen av människors utnyttjande av egen bil till förmån för andra typer av transporttjänster som buss, tåg, taxi, poolbilar, cykel, mm. Ett mer attraktivt och mer utvecklat kollektivt transportsystem kan minska samhällets bilberoende och samtidigt öka tillgängligheten, servicegraden och komforten för länets invånare, företag och besökare. Framtidens transportlösningar, i form av tjänster, service och infrastruktur, måsta beakta samtliga av dessa utmaningar vilket också innebär att lösningarna inte hittas i de sätt som vi tidigare har löst liknande utmaningar utan vi måste möta dessa utmaningar med ett brett angreppssätt och involvera kompetenser och verksamheter som tidigare inte har setts som en del av transportsystemet. I Dalarna erbjuds en rad olika transportmöjligheter och dessa utförs i olika typer av transporttjänster som buss, tåg, taxi, skolskjuts, sjuktransporter, servicefordon inom vård och hemtjänst, mm. Vissa av dessa riktar sig idag enbart till begränsade målgrupper och servicegraden är på vissa håll tillfredställande och på andra inte. I framtiden måste alla dessa transporttjänster i större grad öppnas upp och bli tillgängliga för fler typer av resenärer. Genom detta projekt vill vi ta reda på hur och på vilket sätt detta kan bli möjligt. Genom att öppna upp dessa resurser kan vi öka möjligheterna för människor och företag att röra sig och bättre utnyttja de värden som regionen kan erbjuda. För boende i regionen handlar det om närhet och tillgänglighet till en så stor arbetsmarknad som möjligt, för turistnäringen handlar det om att kunna erbjuda attraktiva och tillgängliga besöksmål för sina gäster och för företagen handlar det om att ha tillgång till kompetent arbetskraft. För att näringslivet ska få en än bättre tillgång till den regionala arbetskraften och den lokala turismnäringen ska kunna erbjuda en än bättre service till sina gäster måste möjligheterna till att ta sig till olika platser i Leksand, Dalarna och kringliggande regioner bli effektivare, billigare och miljövänligare. Behovet av att öka tillgängligheten i regionen utan krav på egen bil är större än någonsin.

2 1.2 Projektets genomförande och framgång bygger på: Stark lokal förankring i byar och näringsliv En viktig aspekt som troligen särskiljer detta projekt från många andra är den starka förankringen ute i kommunens alla byar och näringsliv. Detta är också en av de grundläggande förutsättningarna för detta projekts framgång att kunna utgå från de behov som de boende, företagen och turismnäringen upplever samt de idéer om hur dessa behov ska tillfredställas. Dessa föreningar har ett starkt engagemang för sin bygd och dess fortsatta utveckling. Privatpersoner som är aktiva i de olika byaråden är också initiativtagare till detta projekt. I projektet ingår följande organisationer och som kommer att bidra aktivt i arbetet: Kommunbygderådet Byaråden för o Siljansnäs o Tällberg o Ullvi o Djura o Insjön o Mfl. Företagarföreningen i Leksand Hotellen i Tällberg Clas Ohlson Bergkvist Insjön Tomoku Hus Ejendals Leksands kommun Fritidsföreningar (kultur och idrott) De regionala insatserna och ansträngningarna Redan idag jobbar kommuner, företag och andra regionala aktörer med dessa utmaningar och framgången för Dalarna ligger i hur vi lyckas få alla dessa insatser att stödja varandra. Detta är en viktig utgångspunkt för detta projekt och vi har ett upparbetat samarbete med flera viktiga insatser och projekt i regionen. Resecentrum i en rad olika kommuner i Dalarna (Falun, Borlänge, Mora, mfl.) Dala-MaTs (regionalt projekt för hållbara transporter) Utveckling av regional pendeltågstrafik (Region Dalarna) Vägverkets Sektorsarbete (stödjer olika initiativ för hållbara transporter)??? Järnvägen kommer att öka i betydelse På det regionala planet arbetar man hårt för att utnyttja och utveckla den befintliga infrastruktur av räls som Dalarna har förmånen att besitta. Med Borlänge som knutpunkt kan

3 man ta sig vidare i fem olika riktningar. Möjligheten att bygga upp en regional pendeltågstrafik är stor vilket Region Dalarna redan arbetar med. Dessutom möjliggör denna knutpunkt även för nationella och internationella besökare att ta sig ut i Dalarna från Arlanda eller Stockholm på ett bekvämt och miljövänligt sätt. Dessa insatser måste Leksand utnyttja och knyta an till. Behovet av att utveckla förgreningar in i Leksand i ett genomtänkt nät som utgår från de tre stationerna i Leksand (Insjön, Leksand och Tällberg) är ett viktigt strategiskt arbete för Leksand och regionens framtida transportsystem. Behovet av att bygga upp attraktiva transportnoder med service och tjänster anpassade för de behov som platsen kan erbjuda och det som boende och turister efterfrågar är en viktig utgångspunkt för projektet Erfarenheter från andra transportprojekt i Dalarna och Sverige Runt om i Sverige och Dalarna har det under de senaste åren genomförts en rad olika projekt och initiativ för att testa och utveckla åtgärder för ett effektivare transportsystem. I detta projekt ska vi testa flera av dessa aktiviteter (som testresenärsprojekt, pendlarparkeringar, informationskampanjer, kollektivtrafikplanering, fordonspooler, mm.) och insatser samtidigt och se hur de kan samverka med varandra. Genom att utgå från en helhetsbild ska vi välja ut de bästa insatserna för en ökad rörlighet i hela kommunen och se till att dessa insatser samverkar och stödjer varandras funktioner. 2. Syfte Projektet syftar till att pröva en helhetslösning på lokala transporter utifrån medbogarnas, näringslivet och den lokala turismnäringes krav och behov genom en samverkan mellan transportslag i såväl planerings- som genomförandefasen. Projektet kommer att fungera som ett pilotprojekt i Dalarna med syfte att hitta och testa arbetsmodeller för att utveckla ett mer behovsstyrt transportsystem med fokus på arbetspendling och ökad rörlighet och tillgänglighet för turister. Frågor som vi vill söka svar på i detta projekt är bla: Är det möjligt att få människor att omfördela delar av sina bilpengar till andra typer av transportlösningar? Är det möjligt för de kommunala och statliga verksamheterna att omfördela sina bilpengar till andra typer av transportlösningar? Ökar vi servicegraden och tillgängligheten för turister genom att skapa ett bättre och attraktivare transportsystem med attraktiva transporttjänster och lösningar och på så sätt göra Leksand och Dalarna till ett attraktivare besöksmål och kommun att bo och verka i? Är det möjligt att utmana invanda mönster och sanningar genom att korsbefrukta lösningar och tankesätt?

4

5 3. Projektgenomförande Med utgångspunkt i de regionala satsningar och de olika byarnas specifika förutsättningar vill vi testa och identifiera de bästa tillvägagångssätten och lösningarna (planering och utföranden) utifrån varje bys specifika behov. 3.1 Behovsanalys Genom behovsanalysen vill vi: 1. Identifiera behoven och förutsättningarna i kommunen (boende, arbetspendling, hotellen, turismnäringen, storföretagen, mm. 2. Identifiera möjligheter för att ytterligare optimera befintlig kollektivtrafik (kopplat till tanken att leksands station utvecklas till ett resecentrum med hög service och tillgänglighet) 3. Hitta samverkansmöjligheter med andra transporttjänster (taxi, sjukresor, cykel, privatbilism, budbilar, godstransporter, mm) 4. Utveckla befintliga koncept och nya affärs och tjänsteområden utifrån identifierade behov (bilpooler, servicekluster, pendlarparkeringar, hyrbilskoncept, logistiktjänster, ITlösningar, anropsstyrd trafik (taxi), mm.) Inom detta område har vi gedigen erfarenhet från tidigare projekt (byabussen i Siljansnäs) där vi kommer ta med de erfarenheterna i de olika aktiviteter och metoder som vi ska använda för att genomföra behovsanalysen. 3.2 Utveckla transportnoderna i Leksand Med de regionala satsningarna på tågtrafiken är det naturligt för Leksand att också bygga vidare på dessa satsningar och ambitioner. Rälsen och de stationer som ligger på denna träckning blir centrala noder och anslutningspunkter för Leksands framtida transportsystem. Samspelet mellan dessa noder och de övriga noderna i kommunen samt olika transportjänster är avgörande för en bra helhetslösning. På detta område finns det ett behov av att genomföra satsningar och förbättringar i den fysiska miljön men också utveckla tjänster och service kopplad till dessa noder. När vi utvecklar dessa noder måste vi göra det i samspel med de behov och förutsättningar som de olika områdena har och som behovsanalysen visar på Resecentrum i Leksand Resecentret är ett steg i sig att öka förutsättningarna för en attraktiv tågpendling inom länet och till Leksand. Möjligheten till arbetspendling och studier utanför Leksand. För att ge denna investering en ytterligare skjuts vill vi även i projektet optimera de flöden som går in och ut från centrat utifrån de behov som finns i kommunen och regionen. VIKTIGT!!! Koppla ihop med kommunens arbete och investeringar i denna byggnad.

6 3.2.2 Tällberg station Är starkt influerat av turismen och hotellen som ligger där. Utveckling av stationsområdet och mottagarapparaten är centrala för att få fler att välja att resa till Dalarna med tåg. Här har man kommit en bit på väg men det finns mer att utveckla för att öka attraktiviteten för turister och besökare. VIKTIGT!!! Här har lokala intressenter inom näringslivet redan genomfört ett arbete och tagit fram ett underlag för hur de vill utveckla området. Lösningar/delprojekt Stationsområdet (och butiken) Pendlarparkering Resenärsinformation o Meddelandeservice om logistik, mat logi och evenemang via SMS till alla resenärer som anländer till stationen o Internetbaserad bokning av resor mellan station, byar och hotell o Station med Internetcafé för post- och bankärenden m.m Transfer (station och hotell) o Fungerande vandringsled mellan stationen och majstångsplatsen. o Väntrutor för de som vill ha skjuts till eller från stationen. Kanske en vill-haskjutslampa att tända utanför väntsalen? Ökad lokal transportservice för gäster Ringlinje som går mellan hotellen och stationen (anpassas efter säsong och behov) o Minibuss med schemalagda turer genom Laknäs, Tällberg och Plintberg. Lämnar tågpendlare och hämtar hotellgäster på morgonen. Lämnar hotellgäster och hämtar pendlare på kvällen. Kanske bystugor och hotellfoajéer kan vara väntrum? Busslingor till närliggande turistmål Skytteltrafik vid stora evenemang Bilpool o Miljöfordon och elcyklar att hyra Taxi Dagsturer till Tempo två ggr/vecka med utkörning av matkassar (för sommarstugegäster, boende och andra besökande). Samkörs med tågtiderna. Kanske fika och banktjänster på stationen kan arrangeras samtidigt. Information till resenärer Lokal utformad information (reception och skyltning) Regional utformad information (turistinfo och skyltning) Information på Stockholm Central (upplevelsen av Dalarna börjar på Centralen i Sthlm)

7 3.2.3 Insjön Station Domineras av Clas Ohlson, Tomoku Hus, Bergkvist Insjön, mfl. Stort inflöde av arbetspendlare från hela länet. Här gäller det att göra hela området enkelt, säkert och attraktivt för inpendling via Insjöns station. VIKTIGT!!! I Insjön pågår redan arbete och tankar kring hur området ska utvecklas. Koppla på kommunens arbete på denna punkt. Lösningar/delprojekt Stationsområdet (och butiken) Planarbete Bra anslutning till handelsområdet vid Hjultorget Pendlarparkering Resenärsinformation Transfer (till företagen) Siljansnäs Har en utvecklad centrumstruktur och är en naturlig transportnod i Leksand. Möjligheterna för att bygga vidare och eller utveckla tjänster till dessa noder är goda. VIKTIGT!! Här finns redan ett genomarbetat material om vilka behoven är och vilka insatser som kan vara lämpliga Djura Har en utvecklad centrumstruktur och är en naturlig transportnod i Leksand. Möjligheterna för att bygga vidare och eller utveckla tjänster till dessa noder är goda. 3.3 Kommunikation och synliggörande För att projektet ska lyckas måste vi skapa en bra och effektiv kommunikation mellan de ingående parterna. Om vi inte lyckas skapa delaktighet bland boende, företag och turistnäring kommer det aldrig gå att sälja in de nya transportlösningar och tjänster som ska utvecklas. Detta är en väldigt central och viktig uppgift för projektet. Informationen kommer att ske i tre olika delområden: 1. Bygga en kommunikativ relation mellan projektet och alla målgrupper som vi vill ska engagera sig i denna fråga. I grunden är förutsättningarna goda men vi har också goda erfarenheter från Siljansnäs tidigare arbete att ta med i detta arbete. Denna kommunikation ska pågå under hela projektet och förhoppningsvis även fortsätta efter projektets avslutande. 2. Längre in i projektet kommer vi också att behöva marknadsföra vissa enskilda aktiviteter och insatser på olika sätt a. Informationskampanjer för vissa aktiviteter

8 b. Testresenärsprojekt c. Klassisk reklam och marknadsföring 3. Skapa en enkel och tydlig information av de tjänster och transportutbud som erbjuds i den fysiska miljön. Exempelvis a. Realtidsinformation i butiker, arbetsplatser, idrotts- och kulturanläggningar, mm. b. Tydlig skyltning av centrala platser eller funktioner kopplat till olika tillgängliga transporttjänster c. Riktnings- och avstånds skyltning till olika platser 3.4 Nya tjänster Försöksprojekt fordonspool Att göra alla fordon (kommunala, landsting, företag, hotell, mm) tillgängliga för andra användare när man inte själv är i behov av dessa. När företagen inte är i behov av sina bilar är ofta privatpersoner i behov av bil, dvs det finns ett utmärkt matchningsförhållande mellan företag och privatpersoner. Dessutom kan man på detta sätt hitta potentiella inkomstkällor för sina ofta kostsamma bilar och fordon. Utifrån ett gemensamt bokningssystem och färddator och annan IT testa marknaden och hitta en kostnadseffektiv modell för hur man ska hantera en framtida kommersiell bilpoolslösning. Lyckas vi göra alla dessa outnyttjade fordon tillgängliga för turister, helg- och kvällsbilister, mfl. kan vi skapa ökad tillgänglighet till fordon i området vilket kommer tillgagn för både arbetspendlare och turister Informationsteknik o Realtidsinformation o Beställning av resor o Tillgänglighet av möjliga resalternativ Servicekluster kring de utvecklade transportnoderna Vilka typer av tjänster och erbjudanden är gångbara och attraktiva i de olika noder som vi vill utveckla. Vad kan man erbjuda vid de olika platserna och hur kan de olika nodernas service samverka mellan varandra? Driva olika typer av kreativa processer för att se om vi kan hitta nya sätt att tillfredställa boende och turister olika upplevda behov och dessutom skapa nya jobb. Viktigt att koppla ihop med de företagarstimulerande ansträngningarna som redan görs i kommunen och regionen (inkubatorer, enterprenörsprojekt, mm.).

9 3.4.4 Paketera hela resan (kombination av transportsätt) mot turister och fritidsboende. Geom att kunna paketera redan befintliga erbjudande i olika kombinationer och mot rätt målgrupper kan vi skapa nya områden och tjänster som turister eller arbetspendlare faktiskt efterfrågar och är villiga att köpa eller använda. Olika kombinationserbjudanden av - kollektivtrafik kort - taxi - parkering - bilpool/hyrbil - mat/post/vin service (?) utifrån olika typer av behov - sportevenemang - kultur - fritidsboende - paketresor - turism - bada 3.5 Utvärdering genom testresenärer När vi har genomfört vissa åtgärder så vill vi ju testa förändringarna och genom att rekrytera en grupp av testresenärer kan vi utvärdera de insatser och åtgärder vi genomför samt att utvärdera om dessa typer av förändringar och utveckling av transporttjänster accepteras av användarna och om man ska fortsätta i denna riktning. Kommunala arbetspendlare Regionala arbetspendlare Hotellgäster bilpoolsanvändare Andra turister? 3.6 Smarta möten Försöka att få så många verksamheter som möjligt att planera sin verksamhet utifrån tillgängligt transportutbud. Kommunen Landstinget Träning (sport) Kultur

10 3.7 Utvärdering och erfarenhetsspridning Finns flera olika sätt att utvärdera sådana projekt. Ett lämpligt sätt att försöka knyta till sig en följeforskare som är med hela resan med ett tydligt uppdrag om att utvärdera arbetet och granska det utifrån vissa förutbestämda områden. Utvärdering genom olika testresenärsgrupper är också en viktig källa för kunskap och informationsspridning.

11 4. Organisation och fortsatt arbete Förstudien föreslår följande organisation och fortsatt arbete för projektets genomförande: Projektägare: Styrgrupp: Leksands kommun Leksands kommun Kommunbygderådet Näringslivet Referensgrupper: Dalatrafik Vägverket Banverket Tåg och bussbolag Region Dalarna Angränsande kommuner Andra organisationer som berörs av insatserna För att projektet ska kunna realiseras måste Leksands kommun ta till sig ambitionen i detta förslag för att sedan utreda vilka projekt och insatser man redan är engagerad i och hur de skulle kunna samordnas. Dessutom behöver man se över vilka områden som måste utvecklas och kompletteras för att dessa frågeställningar ska hanteras utifrån en helhet och lösas i samspel med varandra. 4.1 Tidsplan för det fortsatta arbetet För att projektet ska kunna genomföras måste Leksands kommun (som projektägare) ta vid och färdigställa ansökan. En realistisk målsättning är att detta kan vara gjort under senare halvåret av Vi föreslår att Leksands kommun Bildar en arbetsgrupp inom kommunen Inventerar pågående arbete i kommunen Väljer ut insatsområden, utvecklar projektbeskrivningen och kompletterar med en budget tillsammans med representanter från föreslagen styrgrupp Beslutar att genomföra projektet i kommunen Lämnar in ansökan

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Lars Nord Projektledare Hållbara Resor och Transporter Vägverket Överenskommelse som metod Region Mitt har överenskommelser med de sex stora kommunerna i regionen

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010

Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010 Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010 Dagens presentation Henric Fuchs, Projektledare, Landstinget Västernorrland Dagens presentation c:a 25 minuter Kort presentation av mig själv och projektet RTS

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Koncept för elcykelpooler för VGR

Koncept för elcykelpooler för VGR Koncept för elcykelpooler för VGR Projektbeskrivning Pilotprojektet CykelDelaren syftar till att etablera en cykelpool med elcyklar för allmänheten i de deltagande kommunerna i Västra Götaland. Regionen

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen NTF 2 oktober 2007 Regiondirektör Magnus Persson Regionförbundet Örebro Länets tolv kommuner och landstinget Start 1 jan 2006 1 jan 2007 övertog samordningsansvaret

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

ALLMÄNNA INTRESSEN - Kommunikationer

ALLMÄNNA INTRESSEN - Kommunikationer Kommunikationer Det övergripande målet för Sveriges transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomisk effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgare och näringslivet i hela

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin 2010-09-29 Utvärderingsparameter Långsiktiga mål Metod Löpande dokumentation av aktiviteter/ utredningar /information i projektet Målen följs upp

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Målbild med mätbara samt generella mål

Målbild med mätbara samt generella mål Målbild med mätbara samt generella mål I regionala och kommunala dokument finns det en rad mål och visioner. Dessa mål är en viktig del i strukturbilden. Vissa mål är viktigare än andra därför har avgränsningar

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum LULEÅ KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Version 1 (5) Projektdirektiv för Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum Bakgrund Resecentrums betydelse som en attraktiv punkt i staden Resecentrum i modern

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Eskilstuna Marknadsföring

Verksamhetsinriktning. Eskilstuna Marknadsföring Verksamhetsinriktning Eskilstuna Marknadsföring Verksamhetsinriktning för Eskilstuna Marknadsföring AB. För den verksamhet som bedrivs i Eskilstuna Marknadsföring AB nedan kallat EMAB gäller denna särskilda

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Jan Lindgren, Trafikverket 1 2015-02-24 Åtgärdsval vad, varför? När ett problem i transportsystemet identifierats påbörjas ett åtgärdsval. Åtgärdsval

Läs mer

Välkommen till kickoffseminarium Härnösand 20 februari

Välkommen till kickoffseminarium Härnösand 20 februari V Välkommen till kickoffseminarium Härnösand 20 februari 2018 V Dagens program 09.30 09.45 Välkommen och projektinformation Mathias Sundin, Region Västernorrland 09.45 10.25 Trafikoptimering i Mittstråket

Läs mer

Strategi för miljöanpassade transporter i Dalarna POSITIONSDOKUMENT 2009-03-13

Strategi för miljöanpassade transporter i Dalarna POSITIONSDOKUMENT 2009-03-13 Strategi för miljöanpassade transporter i Dalarna POSITIONSDOKUMENT 2009-03-13 En strategi som visar vägen in i framtiden Transportsystemet är bärare av ekonomisk tillväxt och välfärd och något som alla

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Näringslivsutveckling Syfte utveckla innovativa miljöer främja entreprenörskap

Läs mer

Planering i tidiga skeden

Planering i tidiga skeden Planering i tidiga skeden -exempel och erfarenheter från trafikkonsekvensbeskrivningar kommunal nivå Transportforum 2012 Björn Wendle, Trivector Planering i tidiga skeden Varför hållbara transporter i

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Stefan Engdahl Planeringsdirektör

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Stefan Engdahl Planeringsdirektör TMALL 0141 Presentation v 1.0 Stefan Engdahl Planeringsdirektör 2 Transportsystemet och samhällsutveckling 3 Ett tillgängligt Sverige Megatrender som förändrar samhället Fler bor i växande stadsregioner

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Transporter är en viktig del i Skånes utveckling. Samverkan för att skapa hållbara transportlösningar är ett prioriterat arbetsområde i regionen. Skåne

Läs mer

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten?

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Anna Matsson Hållbarhetsstrateg, SITE Destination Från Ord till Handling dec 2011 Målet med konferensen var att initiera konkreta lösningar på kort sikt

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Länsplan 2014-2025 steg 1-åtgärder. Projektet Arbetsmetoder cykelleder för cykelturism och arbets- och skolpendling / Cykelleder i Dalarna

Länsplan 2014-2025 steg 1-åtgärder. Projektet Arbetsmetoder cykelleder för cykelturism och arbets- och skolpendling / Cykelleder i Dalarna Länsplan 2014-2025 steg 1-åtgärder Projektet Arbetsmetoder cykelleder för cykelturism och arbets- och skolpendling / Cykelleder i Dalarna Länsplan 2014-2025 steg 1-åtgärder Projektet är ett 2-årigt projekt

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod 20130318 Lena Lingqvist 2 2014-03-18 En kollektivtrafiknod? Resecentrum/ kollektivtrafiknod/ bytespunkt som en del i kollektivtrafiken Länk i ett transportsystemet

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Hej. Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län. Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län.

Hej. Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län. Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län. Uppsala län växer Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län Enköping Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län Gåvastbo i Tierps kommun Hej. Vi vill berätta

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Örebro läns Kvinnolobby

Örebro läns Kvinnolobby Örebro läns Kvinnolobby Vi stärker länets kvinnor 1 Publ.nr: 2009:6 2 Vi stärker länets kvinnor Kvinnolobbyn är en styrka för länet. Här samlas kvinnor med olika kompetenser och erfarenheter för att ta

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

Satsa på kollektivtrafiken

Satsa på kollektivtrafiken Satsa på kollektivtrafiken Grön strategi för att stärka kollektivtrafiksystemen i Östergötland Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Stora nationella trafikstråk passerar genom och fångar upp

Läs mer

Lägesrapport för år 2009

Lägesrapport för år 2009 Lägesrapport för år 2009 www.merkoll.se Finansiärer Mer Koll finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, samt följande organisationer: Surahammars kommun Skinnskattebergs kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Mats Petersson

Mats Petersson Mats Petersson 2008-10-10 Process Inriktningsdialog 2007 Etablerade samverkansformer - region, verk, kommuner mfl Politiska överläggningar region-kommuner Prioriteringar från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Destination Visit Bollnäs

Destination Visit Bollnäs Destination Visit Bollnäs Bakgrund: I spåren av det arbete som Region Gävleborg initierat via projektet Nu kör vi har vår förening Bollnäsdraget ekonomisk förening beslutat oss för att ta taktpinnen och

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik norrstyrelsen rapport 2009: 25 Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av

Läs mer

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2993 av Peter Helander och Daniel Bäckström (båda C) Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Komplettering till ansökan: Pulsåder i den hållbara staden, Örebro kommun

Komplettering till ansökan: Pulsåder i den hållbara staden, Örebro kommun Komplettering till ansökan Ärende nr Bn 364/2010 2010-08-19 Delegationen för hållbara städer Komplettering till ansökan: Pulsåder i den hållbara staden, Örebro kommun 1. Uppgifter om sökanden - 2. Sekretess

Läs mer

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv Marlene Hassel Stockholm 2019-04-02 1 Möjligheter & utmaningar Hur möter vi framtiden? Hur kan vi stärka våra platser och skapa tillväxt

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Projektplan Bilaga 1. 1. Projektnamn Lärsemester

Projektplan Bilaga 1. 1. Projektnamn Lärsemester Projektplan Bilaga 1 1. Projektnamn Lärsemester 2. Projektidé Projektet syftar till att pröva ett koncept/upplägg kring upplevelser och lärande. Att utveckla ett nytt tänk, där semestern kombineras med

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Trollhättan-Vänersborg TillväxtAllians

Trollhättan-Vänersborg TillväxtAllians Tvåstadskommitténs plattform I plattformen från maj 2003 konstateras bland annat följande: Kommunledningarna i / Trollhättan-Vänersborg / är överens om att utveckla samarbetet sinsemellan för att ytterligare

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET Station centralt eller externt? Alla vill ha en central station men utan nackdelarna Christer Ljungberg, Trivector AB Uppdrag till Trivector att studera: Vad betyder det för: Resandet Staden Regionen?

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake ITS Arlanda 2011-03-29 Catherine Kotake Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-03-30 Smidigt för alla Välinformerande trafikanter och transportörer Samordnad information mellan trafikslagen

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Upphandling av kollektivtrafik i Dalarnas län

Upphandling av kollektivtrafik i Dalarnas län Upphandling av kollektivtrafik i Dalarnas län Upphandling 2014 - Bemanningsplan Uppdragsgivare: Region Dalarna Styrgrupp: Projektledare: Projektsekreterare: Dalatrafiks ledningsgrupp Peter Holmberg Lena

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies OMSLAGSFOTO:DIGITALSTUDION Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Stadens nämnder och bolag skall upprätta riktlinjer för resande omfattande såväl resande

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

Trafikverket och stationerbytespunkter, Lena Lingqvist

Trafikverket och stationerbytespunkter, Lena Lingqvist Trafikverket och stationerbytespunkter, Lena Lingqvist Vad är en station? Stationen förr 2 2011-06-20 Stationen idag Kommunikationsnod Transportslagsövergripande Mötesplats i det stora och lilla Del av

Läs mer

Bran schi nrikt ad lä rling sutbildning inom besöksnäringen

Bran schi nrikt ad lä rling sutbildning inom besöksnäringen VIP Branschinriktad lärlingsutbildning VÄRDSKAP I PRAKTIKEN inom besöksnäringen Branschinriktat projekt inom besöksnäringen. November 2012 Mars 2013 Samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen och Entreprenörerna

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer