Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016"

Transkript

1 MINNESANTECKNING 1(9) Dnr Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016 Närvarande Anneli Hulthén, Landshövding (ordförande) Gunnar Bergström (ersätter Pehr Andersson), Malmö stad/skåne sydväst Jesper Theander, Helsingborgs kommun/skåne nordväst Merete Tillman (ersätter Christel Jönsson), Kristianstads kommun/skåne nordost Monica Holmqvist, Kommunförbundet Skåne Christina Ståhl, Hälso- och sjukvård, Region Skåne Mattias Larsson, Nätverket Idéburen sektor Skåne Rebecca Bichis, Migrationsverket Bengt Greiff, Arbetsförmedlingen Ingvar Stevensson, Försäkringskassan Cecilia Christersson, Malmö högskola/lärosäten syd Peter Cavala, Länsstyrelsen Helena Hölerman, Länsstyrelsen (föredragande) Mats Brandström, Länsstyrelsen /föredragande Gunvor Landqvist, Länsstyrelsen (sekreterare) Förhinder: Roger Larsson, Sjöbo kommun/skåne sydöst Inledning Anneli Hulthén hälsar välkommen till dagens möte och en presentationsrunda genomförs då landshövdingen är ny i gruppen. Landshövdingen betonar vikten av en väl fungerande samverkan i RÖK i syfte att kunna erbjuda nyanlända ett gott mottagande i länet. Omvärlden förändras ständigt och samverkan måste helat tiden underhållas och utvecklas. MANT strategisk RÖK 30 november.docx Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www Malmö Kungsgatan vx skane@lansstyrelsen.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A

2 MINNESANTECKNING 2(9) Minnesanteckningar Minnesanteckningar från mötet den 21 september godkänns. Arbete och kompetensförsörjning Fokus för dagens möte är arbete och kompetensförsörjning, ett av fem prioriterade områden i programförklaringen för RÖK. Bengt Greiff inleder med att ge en aktuell bild av hur det ser ut på arbetsmarknaden i Skåne. Läget kan sammanfattas i följande punkter: Antalet inskrivna arbetslösa (öppet arbetslösa plus arbetssökande i program) var drygt i slutet av oktober (minskning med 2,4 % på ett år) I oktober fick knappt i Skåne arbete (100 färre jämfört med 2015) Fler män än kvinnor är öppet arbetslösa eller programdeltagare. Antalet arbetslösa ungdomar år fortsätter att minska (med 16 % jämfört med 2015) Arbetslösheten ökar bland utrikesfödda (ökat med 5,4 % senaste året). Gruppen nyanlända som deltar i Arbetsförmedlingens etableringsinsatser har ökat i Skåne med 15,9 % under senaste året. I slutet av oktober 2016 var arbetslösa födda i Sverige vilket motsvarar 5,4 % av arbetskraften, minskning med 11,0 % senaste året. Nästan var tredje arbetslös har högst förgymnasial utbildning. Skillnaderna är stora mellan länets kommuner, spannet är 2,7-14,8 %. Även ungdomsarbetslösheten varierar mellan kommunerna, 5,1-26,6 %. Siffrorna visar på stora skillnader mellan olika grupper av arbetslösa och mellan kommunerna. Parallellt med arbetslöshet finns brist på arbetskraft i många branscher. Arbetsmarknaden är allt mer tudelad och i något högre grad i Skåne än i riket i stort. För att klara både kompetensförsörjning och ökad sysselsättning krävs insatser i flera parallella spår där reguljär skolundervisning är en viktig insats. Arbetsförmedlingen driver och deltar i en rad särskilda insatser för deltagare i etableringsuppdraget i hela eller delar av Skåne. Det handlar ex. om Projekt Växtplats Rosengård, 100-klubben, Samverkan med Skogsstyrelsen, Mentor till Mentor m, Preventionssamverkan, NAD, snabbspår inom 14 branscher m. fl.. För mer detaljerade uppgifter om statistik och särskilda insatser se bifogad information från Arbetsförmedlingen.

3 MINNESANTECKNING 3(9) Diskussion och inriktning för det fortsatt arbetet Hur kan arbetsgivarna bli bättre på att bredda rekryteringsbasen för att klara sin kompetensförsörjning? Köpenhamn är en viktig arbetsmarknad för andra och tredje generationen utlandsfödda, men där ID-kontrollerna dämpar utvecklingen. Innebär tillfälliga uppehållstillstånd att viktig kompetens bland nyanlända akademiker går förlorad då de inte har tiden att få sin kompetens validerad utan söker sig till enklare arbeten? Högskolan arbetar för att bekräftad utbildning bör väga lika tungt som anställning vid ny prövning av uppehållstillstånd. Privata näringslivet är bättre än offentliga sektorn på att anställa utlandsfödda arbetssökande. Kan RÖK:ens parter som arbetsgivare bli bättre på att anställa utlandsfödda? Länsstyrelsen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som representanter för statliga arbetsgivare kommer att påbörja en dialog i denna fråga den 9 december. Pågående insatser inom Kompetenssamverkan Skåne Helena Hölerman, som är en av Länsstyrelsens representanter i arbetsgruppen inom Kompetenssamverkan Skåne (KoSS), redogör för pågående aktiviteter: Styrgruppen för KoSS har i somras beslutat om en långsiktig strategi för arbetet med kompetensförsörjning i Skåne. Strategin kommer att kompletteras med årliga handlingsplaner och arbetsgruppen håller på att ta fram plan för som ska presenteras för KoSS styrgrupp i december. Aktiviteterna i handlingsplanen utgår från strategins prioriterade områden som är Främja lärande och kompetensutveckling i arbetslivet Förbättra samverkan mellan utbildning och arbetsliv Breddad rekrytering till arbete och studier för att möta kompetensbehov Exempel på aktiviteter är igångsättandet av branschvisa kompetensråd, kartläggning av insatser som redan görs och spridning av goda exempel. Inom integrationsområdet pågår flera insatser med KoSS som plattform: Regional plattform för Yrkes-SFI, placerad på Kommunförbundet Skåne, och som f.n. har 18 pågående utbildningar i olika spår nämligen SFI och yrkesutbildning, SFI i samband med Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar och utbildning för akademiker. Utmaningar och framgångsfaktorer är att erbjuda utbildningar av god kvalitet, att erbjudandet gäller nyanlända i hela Skåne och att utbildningarna anpassas till arbetsmarknadens behov. I projekt Nyanlända akademiker är två piloter igång, studiehandledare på modersmål på Malmö Högskola och ingenjörer/tekniker på Lunds universitet.

4 MINNESANTECKNING 4(9) Region Skånes satsning på snabb väg för legitimationsyrken är också igång och Region Skåne har upphandlat svenska för att också kunna arbeta med asylsökande. System- och processkartläggningen kring nyanlända akademikers väg till anställning är upphandlad av Trivector inom ramen för projektet Nyanlända akademiker. Ett rapportutkast har presenterats som arbetsgruppen nu hanterar. Validering är en viktig pusselbit i etableringen för nyanlända. Under 2017 blir en central fråga att hålla samman Valle 2.0 och Arbetsförmedlingens projekt SysKom samt kartläggningen inom tidiga insatser för asylsökande. Lärosätena har fått regeringsuppdrag att starta nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen, och i Skåne handlar det om psykologer, systemvetare, ekonomer och sjuksköterskor på Lunds universitet samt socionomer och tandläkare på Malmö Högskola. Under hösten 2016 har regeringen gett Tillväxtverket i uppdrag att ta fram riktlinjer för det regionala kompetensförsörjningsarbetet, som bland annat ska ta utgångspunkt i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag och länsstyrelsernas ansvar för att stödja det kommunala mottagandet av nyanlända. Uppdraget ska rapporteras i juni Arbetet inom KoSS bedöms ligga väl i linje med Tillväxtverkets kommande riktlinjer. För mer information om KoSS se Diskussion och inriktning för det fortsatt arbetet Strategi och utmaning i det fortsatta arbetet är att tidigt och på ett strukturerat sätt fånga in nyanlända med högskoleutbildning som med individuellt anpassade insatser har goda förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. Parallellt behöver det i den kommunala vuxenutbildningen erbjudas skräddarsydda modulutbildningar för nyanlända som saknar gymnasiekompetens. De räcker emellertid inte att rusta individerna. Insatser behöver också riktas mot arbetsgivarna, kompetens för att ta emot nyanlända i näringsliv och offentlig sektor. Här kan de kompetensråd som byggs upp i samverkan mellan Region Skåne och Arbetsförmedlingen utgöra en resurs. För att tydligare hålla samman de båda plattformarna KoSS och RÖK planeras ett gemensamt möte med strategiska RÖK och styrgruppen för KoSS i månadsskiftet maj/juni.

5 MINNESANTECKNING 5(9) Tidiga insatser för asylsökande I vårändringsbudgeten aviserades att länsstyrelserna från 2017 skulle få ett nytt uppdrag som innebär att samordna tidiga insatser för asylsökande. Det handlar om svenskundervisning, samhällsinformation och andra etableringsfrämjande insatser som ex. deltagande i föreningsaktiviteter, hälsoinformation m.m. Länsstyrelserna (Västra Götalands län) fick i uppdrag att ta fram ett digitalt språkinlärningsverktyg och Arbetsförmedlingen ett digitalt kompetenskartläggningsverktyg. Migrationsverket ska fortsatt ansvara för att ge grundläggande information ex. om asylprocessen. Mats Brandström informerar om länsstyrelsernas kommande uppdrag. Målgrupp är vuxna asylsökande i anläggningsboende, asylsökande i eget boende samt personer med uppehållstillstånd i anläggningsboende i väntan på kommunanvisning. Länsstyrelsernas uppdrag kan sammanfattas i följande punkter: - Samordna och koordinera aktörer och insatser - Stödja utförare - Fördela medel till utförare (civilsamhället, kommuner och kommunalförbund) - Följa upp Mats arbetar med förberedande insatser dels nationellt och dels regionalt. Han är sammankallande i en regional arbetsgrupp som förbereder hur tidiga insatser för asylsökande kan organiseras i Skåne. Fokus i pågående arbete är inventering av vad som sker idag samt att etablera nätverk och samverkan med relevanta aktörer. Tanken är att i så hög utsträckning som möjligt bygga på den befintliga struktur som byggts upp inom Partnerskap Skåne. Se bifogade ppt. Rekrytering av två handläggare pågår. Det finns utmaningar i uppdraget. Hur se till att det finns ett utbud i hela Skåne, hur mycket resor kan accepteras, reseersättningar? Hur nå ut med erbjudande till alla asylsökande, stora omflyttningar sker då anläggningsboenden läggs ner. Vilken roll vill kommunerna ha? Kommer insatsen praktik att finnas kvar och vem ska i så fall vara huvudman? Länsstyrelsen behöver ha en nära samverkan med Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Folkbildningen, idéburen sektor och kommunerna. Behövs en särskild regional arbetsgrupp under RÖK? Diskussion och inriktning för fortsatt arbete Hur kan forskningen knytas till arbetet med tidiga insatser? Vilka prioriteringar ska gälla vid fördelning av medel till utförare?

6 MINNESANTECKNING 6(9) Strategiska gruppens bedömning är att arbetet med att förbereda och genomföra uppdraget tidiga insatser kan kopplas till RÖK:s beredningsgrupp. Samordning behövs på olika nivåer och olika delar av länet. Målgruppens behov och synpunkter bör tas tillvara genom en referensgrupp. Kan detta ske genom att ta tillvara den information och kunskap som samhälls- och hälsokommunikatörerna får genom sina möten med personer som nyligen varit asylsökande? Frågan om praktik för asylsökande är oklar, regeringens beslut får väntas in. Information och frågor från samverkansparterna Migrationsverket Migrationsverkets prognos för väntat antal asylsökande som kommer till Sverige är under ständig uppdatering. Nyligen har Migrationsverket tagit beslut om nytt ställningstagande för asylsökande irakier med anledning av att det inte är säkert att återvända till vissa delar av Irak. Liknande beslut väntas för delar av Afghanistan. Ärenden som gäller Turkiet är för närvarande vilande. Varje vecka kommer det asylsökande till Sverige, varav 20 % till region Syd. Migrationsverket bedömer att målsättningen för beslutstakt kommer att uppnås dvs beslut 2016 varav i region Syd. Detta innebär att anläggningsboenden avvecklas kontinuerligt i snabb takt. I kvarvarande boenden görs insatser för att skapa trygghet i boendet. Från årsskiftet tar Migrationsverket över anvisningar av nyanlända med uppehållstillstånd från Arbetsförmedlingen. I handläggningen kommer förslag om tidiga ålderbedömningar av ensamkommande barn att påverka handläggningsrutinerna. Försäkringskassan Försäkringskassan har satsat på att utbilda sin personal och står väl rustade. Inga väntetider för utbetalning av ersättning. I ett nationellt samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket, SKL och Pensionsmyndigheten inrättas mötesplatser för information till nyanlända. Tanken är att nyanlända ska få. möjlighet att få behövlig information på ett ställe vid ett tillfälle. Syfte är att förenkla processen för nyanlända i deras myndighetskontakter och öka effektiviteten för berörda aktörer. Idag finns mötesplats i Helsingborg och under 2017 öppnas mötesplatser i Malmö och Kristianstad. Arbetsförmedlingen Utöver vad som beskrivits ovan informerar Arbetsförmedlingen om att nytt avtal tecknats med Region Skåne om att under närmaste året erbjuda 500 långtidsarbetslösa ungdomar år och ungdomar med funktionsnedsättning anställning under 3 månader.

7 MINNESANTECKNING 7(9) Vidare kommer Arbetsförmedlingen att ta sig an nya uppdraget om statliga beredskapsarbeten. Kommunförbundet Skåne Migrationsverket beviljar inte ersättning enligt LMA när en nyanländ anvisats till kommun. Inte heller om asylsökande fått avslag på sin ansökan och inte medverkar till att återvända. Kommer avslag på LMA kommer att innebära att fler söker försörjningsstöd hos kommunerna och hur hanterar kommunerna detta? Frågan kommer att lyftas på kommande dialogmöte med ekonomichefer med förslag att hitta system för att följa utvecklingen ekonomiskt. Region Skåne Avslag på asylansökan och utebliven ersättning enligt LMA påverka även hälso- och sjukvården, som har under beredning att tydliggöra vad den enskilde har rätt till i olika situationer. Region Skåne ser att psykosocial problematik ökat i hela målgruppen, men framförallt bland ensamkommande barn har söktrycket ökat. Region Skåne ser behov av att bygga ut basverksamheten men det finns utmaningar både vad gäller resurser och tillgång till kompetent personal. Helsingborg/Skåne nordväst Helsingborgs stad erbjuder nyanlända tidigt Svenska från dag ett. I nära samverkan med Arbetsförmedlingen erbjuder Helsingborgs stad nyanlända praktik på ordinarie arbetsplatser i kombination med vuxenutbildning. Val av praktikplatser sker utifrån lokal-regionala behov hos näringslivet och på arbetsmarknaden i övrigt. Nyanlända får en referens och en erfarenhet. I dagsläget omfattas inte asylsökande. Målsättningen med arbetet är att skapa kedjor. Valideringsarbetet är viktigt och kompletterande utbildning erbjuds. Mycket arbetsinriktade insatser kan göras innan nyanlända är klara med SFI, språkkraven kommer i slutet av etableringskedjan. Det är viktigt att identifiera nyanländas kompetens och sänka trösklarna så att de kan börja sin yrkeskarriär i Sverige. Det finns behov av att ta tag i gråzonsproblemen och jobba mer lösningsinriktat. En del insatser behövs för att förändra attityder. Exempelvis upphandlar Helsingborgs stad utbildningar med kända profiler (ex. inom restaurangbranschen) som ger en kvalitetsstämpel. Bostadssituationen är akut där regelverk ibland stoppar initiativ. Helsingborgs stad arbetar för att nyanlända ska bo i hela Helsingborg men kan inte styra egenbosättningen. Helsingborg satsar på områdesarbete där många nyanlända bor. Försörjningsstödet påverkas av att ett ökat antal nyanlända som avslutat etableringen saknar arbete och därmed inkomst. Likaså av att högre hyresnivåer behöver godkännas om hela bostadsbeståndet ska kunna användas.

8 MINNESANTECKNING 8(9) Familjen Helsingborg samverkar nära kring frågor om utbildning, arbete och validering. Alla 11 kommuner arbetar med liknande utmaningar. Kristianstad/Skåne nordost För att få bättre planeringsförutsättningar ser man i nordost ett behov av att få tydliggjort vad som gäller för ensamkommande barn. Det handlar om åldersbedömningar, ersättningsregler, vilka grupper av unga bedöms få avslag på asylansökan, vilka länder är aktuella för återvändande? Migrationsverket informerar om att det finns lättillgänglig information för handläggare och ungdomar på deras hemsida samt informationsfilm på Facebook. Länsstyrelsen, eventuellt i samverkan med Kommunförbundet Skåne, planerar för seminarium med fokus på ensamkommande barn i mars. I avvaktan på det hänvisas till Länsstyrelsens regelbundna telefonkonferenser för kommunerna där bland annat Migrationsverket medverkar. Malmö/Skåne sydväst De 11 kommunerna i sydväst arbetar utifrån lokala överenskommelser med Arbetsförmedlingen med handlingsplan för tidig kartläggning och planering för nyanlända. Beslut har tagits om ny organisationsstruktur för Malmö stad med start den 1 maj Fem stadsområdesnämnder upphör och istället införs facknämnder: en arbetsmarknads- och socialnämnd, en vård- och omsorgsnämnd samt en funktionsstödsnämnd. Ett fokus är jobb först samt insatser för personer med försörjningsstöd. Malmö högskola/lärosäten syd Högskolor och universitet har stora möjligheter att erbjuda kompletterande utbildningar för asylsökande och nyanlända. Kartläggning pågår av vad 28 lärosäten erbjuder/erbjudit för målgruppen. Ett arbete sker också för att ge asylsökande en tydligare ingång till högskolestudier. Nyanlända behöver göras mer delaktiga i olika aktörers planering. De har viktig kunskap och perspektiv att tillföra. Mycket bra lokala initiativ sker inom idéburen sektor och strukturer för socialt entreprenörskap behöver stärkas. Några exempel är Centrum för publikt entreprenörskap och Social innovation. Med utgångspunkt från RÖK tas en mängd initiativ. Forskningen kan erbjuda ett viktigt stöd med analys, utvärdering och rekommendationer om fortsatta vägval.

9 MINNESANTECKNING 9(9) Ensamkommande barn är ett viktigt område för forskningen. En del ensamkommande barn är otroligt motiverade och klarar sina studier förvånansvärt bra? Men hur ska stödet utformas för unga som inte mår så bra och inte ha samma goda förutsättningar för att lyckas med skolan? Hur klarar de unga det normala sociala livet? Hur förstår unga landet de kommit till? Hur möter vi den oro som väntan på besked om uppehållstillstånd innebär. Vad blir konsekvenserna av att unga inte beviljas tillstånd och inte frivilligt vill återvända?. Kommunikation med massmedia? Kan RÖK ta initiativ till en diskussion om struktur för beforskning av RÖK-initiativ? Nätverket idéburen sektor Skåne Inom idéburen sektor pågår en mängd aktiviteter med asylsökande och nyanlända som målgrupp och nya initiativ utvecklas kontinuerligt. Exempel på pågående processer: Beslut har tagits om fortsatt NAD-verksamhet de kommande tre åren med Arbetsförmedlingen och Partnerskap Skåne som huvudfinansiärer. Rådrum växlas upp och startar på fler orter. Utveckling av avtalsmodellen Idéburet och offentligt partnerskap (IOP) är en viktig del för att stärka förutsättningar för sociala företag. Utveckling av samverkan mellan NAD och Social Innovation Skåne. När avslagen ökar är det idéburen sektor som möter behoven i målgruppen. Nästa möte Länsstyrelsen beslutar om och skicka datum för vårens möten. Preliminärt kommer ett möte att ske kring månadsskiftet februari/mars och ett i maj/juni, det senare gemensamt med styrgruppen för Kompetenssamverkan Skåne. Avslutning Landshövdingen summerar möten i följande punkter: - En viktig uppgift för RÖK är att sprida goda exempel kring ex. arbetsinriktade insatser. - Idéburen sektor utgör en viktig resurs som behöver tas tillvara på ett organiserat sätt i det etableringsfrämjande arbetet för asylsökande och nyanlända - Arbetet med tidiga insatser för asylsökande behöver ha fortsatt fokus i strategiska gruppen. - Kommunerna efterlyser seminarium för information och dialog kring konsekvenser av förändringar i lagstiftning och ersättningsregler gällande framförallt ensamkommande barn. Gunvor Landqvist

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK

Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK MINNESANTECKNINGAR 1(5) Kontaktperson Enheten för social hållbarhet 010-224 14 50 gunvor.landqvist@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK Deltagare: Margareta Pålsson, ordförande

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016 MINNESANTECKNING 1(7) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016 Närvarande Margareta Pålsson, Landshövding

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015 MINNESANTECKNING 1(5) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK 161118 Målgrupp för tidiga insatser Asylsökande i ABO Asylsökande i EBO Personer med uppehållstillstånd i ABO (Målgruppen är vuxna asylsökande)

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2014-11-20 Dnr 851-4736-2014 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen MINNESANTECKNINGAR 1(6) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunilla Holmlin 010-224 13 75 gunilla.holmlin@lansstyrelsen.se Dnr 851-4736-2014 Närvarande: Gunvor Landqvist, Länsstyrelsen Ann-Christine

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www 1(6) Kontaktperson Länsledningen Eva Nilsson Gunvor Landqvist Chef för enheten för social hållbarhet Åsa Stenbäck Holmér Integrationssamordnare Länsstyrelsen Skånes uppdrag och arbete inom integration

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2013-09-13 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2015-02-26 Dnr Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 7 oktober 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 7 oktober 2015 MINNESANTECKNING 1(9) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist 010-224 14 50 gunvor.landqvist@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anders Axelsson Analytiker 040-675 34 09 Anders.Axelsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-07 Dnr 1503242 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Nyanlända - snabb väg in på

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anders Elmevik Näringslivsutvecklare 040-6753403 Anders.Elmevik@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-04-09 Dnr 1500359 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Jobbkommission Skåne

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00 MINNESANTECKNING 1(6) 015-11-0 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-4 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2015-04-15 Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet i Skåne Deltagare: Margareta

Läs mer

Insatser för nyanlända ungdomar

Insatser för nyanlända ungdomar Insatser för nyanlända ungdomar Länsstyrelsen 18 april Mehran Najafi Carolina Gianola Ökad efterfrågan / Fler nyanmälda jobb Förutsättningar Befolknings- och arbetskraftstillväxten i yrkesaktiva åldrar

Läs mer

Jens Sjöström m.fl. (S) har lämnat en motion om inrättande av ett regionalt kompetens- och valideringscentrum i Stockholms läns landsting.

Jens Sjöström m.fl. (S) har lämnat en motion om inrättande av ett regionalt kompetens- och valideringscentrum i Stockholms läns landsting. Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTE UTLÅTANDE Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)?

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? - Yrkeskompetenser 30 - Kompetenser motsvarande 29 yrkesämnen - Reell kompetens

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse 4 februari 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse 4 februari 2015 MINNESANTECKNING 1(6) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Förord BIIA resurscentrum vill skapa ökade förutsättningar för människor som idag står utanför arbetsmarknaden

Läs mer

Nyanländas företagande

Nyanländas företagande Enskild motion MP1608 Motion till riksdagen 2018/19:1398 av Maria Ferm m.fl. (MP) Nyanländas företagande Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för social hållbarhet Gunvor Landqvist 040/044-25 23 53 Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020

ETABLERING I UTVECKLING 2020 ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Skåne län Malmö, 13 mars 2017 Thomas Behrens Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 Den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara stark. Efterfrågan på arbetskraft är betydande,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-25 Dnr 1500359 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Jobbkommission Skåne Ordförandens

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 2016-11-21 Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 14:3 Särskilda insatser inom folkbildningen Studieförbund Folkhögskolor Svenska från dag ett Vardagssvenska Svenska från dag ett Svenska från dag ett

Läs mer

Integrationsstrategi. Krokoms kommun

Integrationsstrategi. Krokoms kommun Integrationsstrategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 FAKTAUNDERLAG Skåne län Malmö, 10 april 2017 Thomas Behrens Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 Den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara stark. Efterfrågan på arbetskraft är mycket

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Datum 2010-03-09 Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: Fredag den 5 mars, kl. 10.00 15.00,

Läs mer

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Processorganisation - srök Styrgrupp Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg (ASK) Länsstyrelsens integrationsteam

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar

Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar #nyisverige 2 Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar detta. Fler aktiviteter och mer information

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD Lokala kompetensförsörjningsbehovet: Arbetsförmedlingens kartläggning av målgruppens behov visar att en stor andel av etableringssökande i Sundbybergs

Läs mer

Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september

Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september MINNESANTECKNINGAR 1(8) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Erfarenheterna från samverkan kring ungdomar Överenskommelser i 287 kommuner Framgångsfaktorer Utmaningar Identifierade hinder och problem Påtalade behov av

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända

Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinje Diarienummer: KS 2016/1392 Dokumentansvarig: Chef Flykting Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: 2016-09-28

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Arbetsmarknadsläget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet Arbetsmarknadsläget Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april 2016 Foto: Martina Huber/Regeringskansliet 2005 2006 2007 2009 2011 2005 2006 2007 2009 2011 Sverige har relativt hög arbetslöshet jämfört

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända invandrare (RÖK) den 5 april 2011.

Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända invandrare (RÖK) den 5 april 2011. MINNESANTECKNING 1(6) 2011-02-09 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Ansökan om bidrag till Drömhotellet

Ansökan om bidrag till Drömhotellet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-04-16 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Ansökan om bidrag till Drömhotellet Förslag till beslut beslutar att betala ut 100 000 kronor

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3 Brev Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i Åmåls kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Åmåls kommun och Arbetsförmedlingen i Åmål har identifierat verksamheter samt behov

Läs mer

Regionens samverkansråd

Regionens samverkansråd Kallelse/Program 1(1) 1 Regional utveckling 2015-08-11 Helena Wiktorsson Tfn: 063-14 66 30 E-post: helena.wiktorsson@regionjh.se ORGAN: Regionens samverkansråd DATUM: 17 augusti 2015, kl. 10.30-12.00,

Läs mer

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten:

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Sida 1 av 5 Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Arbetsmarknadsenheten är organiserad inom Tillväxt och utveckling.

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2017:11) om att stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Yttrande över remiss av motion (2017:11) om att stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-06-01 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 juni 2017 Ärende

Läs mer

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Flyktingmottagande och inkludering i Lund Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Detta ska vi prata om Såhär arbetar vi med mottagandet Lite siffror om mottagandet i Lund

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV

SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV SUHF-seminarium om lärosätenas roll i arbetet med flyktingar 2016-02-16 Patricia Staaf 2 AV 4 PRIORITERINGAR 2016: Att utveckla

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Regeringens satsningar på nyanländas etablering Statssekreterare Anders Kessling Tylösand 22 maj 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Effektiv användning av tid fokus på jobb ETABLERINGS- INSATSER SUBVENTIONERAD

Läs mer

Sverige tillsammans. Arbete och utbildning väg till arbetsmarknaden

Sverige tillsammans. Arbete och utbildning väg till arbetsmarknaden Sverige tillsammans Arbete och utbildning väg till arbetsmarknaden Halmstads Fastighets AB: Helene Blomberg Arbetsförmedlingen: Ana Sánchez och Ullrica Ramsin Uppdrag och samarbeten - Nationellt Tidig

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända KSL REMISS Bilaga 2 KOMMUNFÖRBUNDET 2008-06-24 Dnr: 2008/0022 STOCKHOLMS LAN Kansliet Karin Wahlgren Kommunstyre isestockholms STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli ink. 2008-06- 2 G Remiss om samverkansöverenskommelse

Läs mer

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Sida 1 av 5 Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Denna strategi syftar till att kraftsamla och samordna länets resurser för

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Samverkanskoordinator

Samverkanskoordinator PROJEKTUPPDRAG Sida 1(7) Version Projektnr Arbetsmarknadsenheten Tommy Berglund, 0240-565461 tommy.berglund@ludvika.se Projektnamn Syfte Verka för ett bättre samarbete mellan och näringslivet och få fler

Läs mer

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI REGIONAL UTVECKLING Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI David Lindén Näringsliv och Arbetsmarknad 5 mars 2019 E-hälsostrategi för Region Skåne 2016 2010 REGIONAL UTVECKLING Det öppna

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik

2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik 2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik Saco studentråds tiopunktsprogram Så kan studenter bidra till regional kompetensförsörjning Saco studentråds

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Remissutgåva Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Regional överenskommelse och aktörsgemensam strategi för Blekinge kring etablering av nyanlända Blekingar 1 Integrationsrådet

Läs mer

Investeringar för snabbare etablering

Investeringar för snabbare etablering Investeringar för snabbare etablering Stefan Löfven Ylva Johansson Gustav Fridolin Alice Bah Kuhnke 10 september 2015 Foto: Folio Bildbyrå / Christian Ferm De 20 kommuner med högst mottagande under 2010-2014

Läs mer