Skriftliga frågor från föräldramöte, 8 februari 2017, Förskolan Äventyret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skriftliga frågor från föräldramöte, 8 februari 2017, Förskolan Äventyret"

Transkript

1 Skriftliga frågor från föräldramöte, 8 februari 2017, Förskolan Äventyret Personal 1. Kommer personalen känna sig trygga i flytten och nya lokalerna? a. Barn- och utbildningsförvaltningen och Äventyrets skolledning kommer att göra allt för att det ska bli en bra flytt. Vi jobbar också med att ordna det som behövs för att alla ska kunna känna sig trygga i de tillfälliga lokalerna. 2. Får personalen extra stöd i situationen? a. Personalen får hela tiden uppdaterad information, så det kan känna sig trygga i att de vet allt.. Vi kommer att ge stöd vid flytten till tillfälliga lokaler och också stöd när de finns på plats där. Kommunen har startat ett särskilt projektkonto. Där hanterar vi de extra kostnader som flytt och tillfälliga lokaler innebär. De kostnaderna ska inte tas från Äventyrets budget. 3. Varför är det så mycket olika personal? a. Den vanliga orsaken är vikarie vid sjukdom. Dessutom ersätter vikarier den personal som valt att arbeta på annat ställe. Pedagogik Flytt 4. Hur har man informerat dem som ska skola in närmaste tiden? a. Alla har inte fått den information de borde fått. Nu har vi rutiner som gör att alla vårdnadshavare som har barn som är planerade att skolas in på Äventyret får information om situationen. 5. Lokaler sommartid? Flytt igen? a. Varje sommar så stängs flera förskoleavdelningar under några av sommarveckorna. Så kommer det vara även denna sommar. Barnen från Äventyret kommer då få gå på en annan förskola i kommunen. Mer information om detta kommer från Förskolechefen. 6. Ute mer? a. Många förskolor har en pedagogik där mycket stor del av förskoledagarna spenderas utomhus. Vi vet tex. att förskolor som har Ur och skur verksamhet har friskare barn än andra. Äventyret har redan idag mycket verksamhet utomhus. Vi arbetar för mer förskolepedagogik utomhus under den här tiden. 7. Varför skolades fler barn in? a. Verksamheten bedöms inte vara farlig. Expertis har utvärderat de prover som tagits och gjort den bedömningen. 1. Blir föräldrarna involverade i beslut om lokalerna? a. Det är och har varit viktigt för oss att föräldrarna fått information och möjlighet att diskutera sin situation med oss. Däremot kan vi inte lägga ansvaret för att hantera situationen på föräldrarna. Det är kommunens ansvar och innefattar att skaffa tillräckligt med underlag för att fatta bra beslut, ta beslut och genomföra besluten.

2 2. Vilka lokaler är aktuella för ev flyttning? Vilka är de tilltänkta lokalerna? Vart har ni tittat på lokaler? a. De enda lokalerna som rymmer hela Äventyrets verksamhet är en tom avdelning i Skönvik, den lokal som tidigare inrymde Skönvikt. Lokalen ligger i bottenvåningen. Det är bra att flytta hela verksamheten vid samma tidpunkt till samma lokaler. Vi kan göra förflyttningen snabbare och får problemet på Äventyret åtgärdat snabbare. Personalen kan fortsätta arbeta tillsammans, utifrån sina gemensamma planer. Mat och städning förenklas när alla förskoleavdelningarna finns på samma ställe. 3. Hur fort kan dom flytta barnen? När får vi tillgång till lokalerna? Hur snabbt kan våra/alla barn flyttas? När sker flytt? Vart sker flytt? När sker en ev. flytt av barnen/lokalerna? a. Så snart förskolans verksamhet har haft facklig samverkan och upprättat en riskanalys, samt att Samhällsbyggnadsenheten tar de beslut som behövs, är det klart för en flytt av hela Äventyrets verksamhet. Detta bör ske senast i början av april. 4. Hur kommer flytten att ske till nya lokalen? a. Personalen har erfarenhet från när det flyttade in i Äventyret. Den kunskapen kommer nu till nytta. Vi kommer självklart anlita en flyttfirma. Miljöfrågor 8. Hur upptäcktes felet? Hur länge har ni vetat om detta problem? Hur länge har man vetat om det? a. Personalen har påtalat problem med huvudvärk och torrhet i luftrören. Mätningar gjordes i höstas, blev klara i december och då fick personalen också ta del av resultaten. 9. När började personalen känna av problemet? a. Enligt uppgift från personal har de sedan första året på Äventyret haft funderingar på luften. Våren 2016 påtalade dem det på den årliga skyddsronden. 10. Varför har vi föräldrar/barn inte fått göra enkät om hur våra barn mår? a. Fram tills nu har vi ansett att den information vi fått fram av personal och de föräldrar som hört av sig varit tillräckligt. Vi planerar att genomföra en enkät framöver. 11. Hur länge tar det innan man får ny dagisplats? (omplacering) a. Om ditt barn har en sjukdomsbild ska vi erbjuda barnet en ny plats omgående. 12. Varför chansar man på måendet? a. Vi har utgått från rekommendationer från expertis som har många års erfarenhet av liknande problem. Utifrån det vi fått veta har vi agerat för att så snart som möjligt få problemen åtgärdade. För säkerhets skull har vi också rådfrågat flera olika organisationer med expertis på området. 13. När svar på proverna från Karolinska kommer vill vi ha lättlästa svar på - hur farligt är detta? a. De svar som vi får in kommer vi att dela med oss av. Just nu finns det inte någon samlad bedömning som säger att inomhusluften på Äventyret är farlig. Den nivå som anges för gränsvärde i den rapport som sammanställts med resultaten från mätningarna handlar om indikatorer som man mäter. Mätvärderna på dessa indikatorämnen är cirka 1/1000 del av det värde som är gränsvärdet som används inom industrin.

3 14. Ligger det över eller under ev. gränser? a. Svar från IVL Svenska Miljöinstitutet: De ämnen vi analyserar i den här typen av analys är intressanta för att indikera problem med byggnaden. Halterna är ofta låga. De ämnen som är kvantifierade i luften på förskolan Äventyret har halter i området 1-30 ug/m3. Ämnet etylenglykolmonobutyleter (en glykoleter) har en gräns i Arbetsmiljöverkets Hygieniska gränsvärden som är: 50 mg/m3, ämnena i proverna har halter i området 0,001-0,03 mg/m3 alltså mindre än en tusendel av gränsvärdet för arbetsmiljö. Halterna av glykoletrarna i proverna är lägre än en tusendel av Hygieniska gränsvärdet är i Arbetsmiljöverket skrift. 2- etylhexanol finns inte med på Arbetsmiljöverkets lista. Vi analyserar ämnet som en indikation på att det kan ha förekommit nedbrytning av mjukgörare från mattan. Nedbrytningen beror ofta på att mattan limmats på betongen när det varit för fuktigt. Gränsen vi hänvisar till är endast en indikation på problem med byggnaden. Halterna av 2-etylhexanol i proverna är ca 0,03 mg/m3, om vi tittar på gränserna för liknande ämnen i listan från Arbetsmiljöverket är de mellan mg/m Kan det vara skadligt i längden? Utveckla allergi? a. Enligt rapporten så orsakar dessa ämnen inte bestående besvär utan upphör efter man lämnat lokalerna 16. Kan vi få ta del av svaren från KI etc? a. Ja. De ämnen vi analyserar i den här typen av analys är intressanta för att indikera problem med byggnaden. Halterna är ofta låga. De ämnen som är kvantifierade i luften på förskolan Äventyret har halter i området 1-30 ug/m3. Ämnet etylenglykolmonobutyleter (en glykoleter) har en gräns i Arbetsmiljöverkets Hygieniska gränsvärden som är: 50 mg/m3, ämnena i proverna har halter i området 0,001-0,03 mg/m3 alltså mindre än en tusendel av gränsvärdet för arbetsmiljö. Halterna av glykoletrarna i proverna är lägre än en tusendel av Hygieniska gränsvärdet är i Arbetsmiljöverket skrift.mt till verksamheten 17. Finns det mögel under mattan? a. nej 18. Vilka ämnen är det som finns i luften/golvet? a. De ämnen som man troligtvis orsakar problem är i så små mängder att det inte går att mäta med den teknik som finns utanför laboratorium. Därför mäter expertisen de ämnen som indikerar att det pågår en kemisk process och det är dessa som redovisas i mätresultaten 19. Eksem? Torr luft? a. Torr luft uppstår alltid på vintern inomhus eftersom det är torrt även utomhus. En normal ventilationsanläggning behandlar inte luften mer än att den värmer eller kyler luften. Därför är det lika torrt inomhus som utomhus, framförallt på vintern 20. Var kan vi ta del av mätningarna? a. På hemsidan 21. Mer information om mätningarna hur farliga de är? a. När vi får ny information kommer den att finnas att läsa på hemsidan. 22. Vad säger arbetsmiljöverket? a. Vi väntar på svar från dem. Till dess att vi fått svar gör vi individuella lösningar för de personer (barn, personal och andra) som upplever problem med att vara på Äventyret. 23. Vilken nivå är gränsen?

4 a. Svar från IVL Svenska Miljöinstitutet: De ämnen vi analyserar i den här typen av analys är intressanta för att indikera problem med byggnaden. Halterna är ofta låga. De ämnen som är kvantifierade i luften på förskolan Äventyret har halter i området 1-30 ug/m3. Ämnet etylenglykolmonobutyleter (en glykoleter) har en gräns i Arbetsmiljöverkets Hygieniska gränsvärden som är: 50 mg/m3, ämnena i proverna har halter i området 0,001-0,03 mg/m3 alltså mindre än en tusendel av gränsvärdet för arbetsmiljö. Halterna av glykoletrarna i proverna är lägre än en tusendel av Hygieniska gränsvärdet är i Arbetsmiljöverket skrift. 2- etylhexanol finns inte med på Arbetsmiljöverkets lista. Vi analyserar ämnet som en indikation på att det kan ha förekommit nedbrytning av mjukgörare från mattan. Nedbrytningen beror ofta på att mattan limmats på betongen när det varit för fuktigt. Gränsen vi hänvisar till är endast en indikation på problem med byggnaden. Halterna av 2-etylhexanol i proverna är ca 0,03 mg/m3, om vi tittar på gränserna för liknande ämnen i listan från Arbetsmiljöverket är de mellan mg/m Hur har tidigare fall varit och blivit? Kan påföljder bli ex sjukdom på sikt? år? a. De svar som vi får in från den expertis vi tillfrågat kommer vi att dela med oss av. Just nu finns det inte någon samlad bedömning som säger att inomhusluften på Äventyret är farlig. Den nivå som anges för gränsvärde i den rapport som sammanställts med resultaten från mätningarna handlar om indikatorer som man mäter. Mätvärdena på dessa indikatorämnen är cirka 1/1000 del av det värde som är gränsvärdet som används inom industrin. 25. Information om ämnena? Hur farliga? Vad betyder ämnena? a. Se p ovan Juridiska frågor 26. Vid en tvist går man vidare ändå? a. Ja, lokalerna ska åtgärdas 27. Om det finns brister i slutbesiktningen varför öppnade man verksamheten? a. Det fanns inga identifierade brister vid slutbesiktningen Byggfrågor 28. Kan det finnas andra bygg fel? a. Det finns inte vad vi vet andra fel på byggnaden. 29. Vilka alternativ finns för att åtgärda problemen? a. Flytta ut verksamheten, riva ur mattorna, torka ur all fukt som troligen orsakar problemen, mäta att fuktnivå är tillräckligt låg, lägga in nya mattor och flytta tillbaka verksamheten 30. När kan lokalerna vara klara för verksamheten? a. Vi planeras att det ska vara klart till inskolningen efter semestern, augusti Kan ämnena påverka våra barn i framtiden? a. Det vet tyvärr ingen med säkerhet. 32. Hur lång tid räknas det ta att göra om golven? a. Vi planeras att det ska vara klart till inskolningen efter semestern, augusti Barack alternativ? a. nej

5 Annat 34. Behöver vi betala dagisplats om vi tar hem våra barn i väntan på omplacering/flytt a. Ordförande i Barn och Utbildningsnämnden, Mats Nilsson har fattat beslut om att avgiften inte behöver betalas för tiden mellan den 20/1 och fram till verksamheten flyttat in i ersättningslokalerna. 35. Varför får inte politikerna komma? a. Politiker bestämmer vad som ska göras och verksamheten hur det som politiken beslutat ska genomföras. Politikerna i Säter är informerade om vad som sker och vad som görs. Kommunstyrelse och Barn- och utbildningsnämnden har uttryckt sitt stöd för att verksamheten på Äventyret så snabbt som möjligt ska flytta ur lokalerna och att problemet med Äventyrets golv ska åtgärdas. Andreas Mossberg Förvaltningschef Samhällsbyggnadsförvaltningen Ulf Månsson Förvaltningschef Barn och utbildningsförvaltningen

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvariga för planen: Förskolechef har ansvar för upprättande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Bergshamra förskoleenhet är en enhet i förändring och utveckling. Med nytt ledarskap arbetar vi

Läs mer

Referensmätningar för kvartsexponering vid olika typer av ROT-arbeten inom byggindustrin

Referensmätningar för kvartsexponering vid olika typer av ROT-arbeten inom byggindustrin POPULÄRVETENSKAPLIG RAPPORT Referensmätningar för kvartsexponering vid olika typer av ROT-arbeten inom byggindustrin Ann-Beth Antonsson, Bo Sahlberg IVL Svenska Miljöinstitutet 2019 Författare: Ann-Beth

Läs mer

Torsviks Förskola Fukt och inomhusmiljö 2009-04-16

Torsviks Förskola Fukt och inomhusmiljö 2009-04-16 Torsviks Förskola Fukt och inomhusmiljö 2009-04-16 1 Genom att arbeta objektivt samt integrera erfarenhet och den senaste kunskapen skapar AK-konsult Indoor Air AB förutsättningar för en god innemiljö

Läs mer

Bofinkens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Bofinkens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Bofinkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Rapport. Analys av Inne-VOC. Objekt: Förskolan Äventyret, Säter. Polygon Sverige AB Mikko Nieminen Västermalmsvägen Falun

Rapport. Analys av Inne-VOC. Objekt: Förskolan Äventyret, Säter. Polygon Sverige AB Mikko Nieminen Västermalmsvägen Falun Polygon Sverige AB Mikko Nieminen Västermalmsvägen 2 719 77 Falun Rapport Analys av InneVOC Ert provnamn (Vårt provnummer) A. Kometen (VOC097875) B. Upptäckarna (VOC097874) C. Månen (VOC097873) D. Forskarna

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hols förskola , avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren.

Plan mot kränkande behandling för Hols förskola , avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren. Plan mot kränkande behandling för Hols förskola 2014-2015, avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren. Alla människor har lika värde och var och en ska respekteras för den hon är. I våra förskolor ska alla

Läs mer

Viktiga faktorer i innemiljön

Viktiga faktorer i innemiljön Kunskapsläge: Hälsoeffekter av fukt och mögel i byggnader En rad epidemiologiska undersökningar har visat att fukt och mögel/bakterieväxt i byggnader innebär hälsorisk Ökad risk för astma, astmabesvär,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola

Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola 2017-2018 På vår förskola ska alla barn bli sedda och känna sig trygga. På vår förskola ska alla känna sig respekterade för den de är. På vår förskola

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2019-02-06, 13 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola

Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola 2018-2019 På vår förskola ska alla barn bli sedda och känna sig trygga. På vår förskola ska alla känna sig respekterade för den de är. På vår förskola

Läs mer

Alla barn är lika olika

Alla barn är lika olika Alla barn är lika olika Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Alla barn på förskolan skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla. Förskolans ledning och personal

Läs mer

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version Arbetsmiljöarbete Lättläst version Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren undersöker och åtgärdar de risker som finns på jobbet. De anställda ska inte skadas,

Läs mer

Välkommen till. Kiaby förskola

Välkommen till. Kiaby förskola Välkommen till Kiaby förskola Välkommen till Kiaby förskola. Kiaby är en liten by nära natursköna områden som Kjugekull och Oppmannasjön och med lantbruk och skog som närmsta grannar. Kör man genom den

Läs mer

Välkommen till Förskolan Karet

Välkommen till Förskolan Karet Välkommen till Förskolan Karet Förskolan Karet Byttgränd 15 906 27 Umeå Så här når du oss Avdelning: Nyckelpigan / Snigeln: 090 16 45 45 Myran / Fjärilen: 090 16 45 60 Förskolechef: Charlotta Strandberg

Läs mer

Rapport från Egentillsyn

Rapport från Egentillsyn Diarienummer: Åsa Nordlund Rapport från Egentillsyn Mockfjärds Förskolor Regnbågen, Högsveden och Junibacken Förskolechef: Ulla Nyman- Gustavsson Egentillsynens syfte är att säkerställa förskolornas arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Saltkråkans förskola www.katrineholm.se Saltkråkans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Läs mer

Rapport. från kompletterande undersökning. innemiljön. Karlbergsskolan, Vallentuna

Rapport. från kompletterande undersökning. innemiljön. Karlbergsskolan, Vallentuna Uppdrag RB-17004B Rapport från kompletterande undersökning av innemiljön Karlbergsskolan, Vallentuna Solna 2017-07-06 Roland Blomquist Utredningsingenjör SBR Byggmiljögruppen - BMG Roland Blomquist AB

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hols förskola 2015-2016, avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren.

Plan mot kränkande behandling för Hols förskola 2015-2016, avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren. Plan mot kränkande behandling för Hols förskola 2015-2016, avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren. Alla människor har lika värde och var och en ska respekteras för den hon är. I våra förskolor ska alla

Läs mer

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-06-13 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerad,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Granens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Personalen på avdelningen och förskolechef

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Lena förskola , avdelningarna Lärkan, Svalan och Ugglan.

Plan mot kränkande behandling för Lena förskola , avdelningarna Lärkan, Svalan och Ugglan. Plan mot kränkande behandling för Lena förskola 2017-2018, avdelningarna Lärkan, Svalan och Ugglan. Alla människor har lika värde och var och en ska respekteras för den hon är. I vår förskola ska alla

Läs mer

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Heli Lindström,

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Tjänsteskrivelse 2018-05-02 Dnr 2018/253-026 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Bakgrund Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Välkommen till Kulladals förskola i Fjälkinge

Välkommen till Kulladals förskola i Fjälkinge www.kristianstad.se Välkommen till Kulladals förskola i Fjälkinge 1 Välkommen till Kulladals Förskola i Fjälkinge. Förskolan ligger centralt i byn med närhet till natursköna områden såsom Fjälkinge Backe

Läs mer

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Heli Lindström,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Värdegrunden i Högsätra skolområde Våra förskolor och skolor är och ska vara bra förskolor/skolor där barn, elever och vuxna har en stark mental närvaro och ett

Läs mer

Förskolan föräldraenkät På vår. Solhjulets. Gävle Totalt. Bomhus. förskola. Antal svarande Utveckling och Lärande

Förskolan föräldraenkät På vår. Solhjulets. Gävle Totalt. Bomhus. förskola. Antal svarande Utveckling och Lärande Förskolan föräldraenkät 2017 På vår förskola Solhjulets förskola Bomhus Gävle Totalt Antal svarande 71 69 440 485 2900 Utveckling och Lärande Ges vårt barn förutsättningar att utvecklas och lära 3,7 3,7

Läs mer

Kilbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kilbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kilbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: HT2016/VT2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-2016 2015-10-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef och likabehandlingspilot Planen gäller

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Mogata Förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Mogata Förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Mogata Förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef Arbetslaget Planen gäller 2018-11-15 2019-11-15

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2019-03-20, 35 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

LIMFUKT- ETT PROBLEM?

LIMFUKT- ETT PROBLEM? LIMFUKT- ETT PROBLEM? lars.rosell@ri.se VARNING: Egna (och valda ) synpunkter! GOLVPROBLEMENS HISTORIK FLYTSPACKELPROBLEMET : Som jag minns den! 1:a generationens produkter; start ca 1977 (till 1983?)

Läs mer

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S)

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) 2015-04-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/696-619 Kommunstyrelsen Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Trolleby förskola i Östervåla AB

Trolleby förskola i Östervåla AB 1 Trolleby förskola i Östervåla AB Lokal arbetsplan 2011-2012 2 3 Värdegrund Alla som arbetar på Trolleby förskola ska medverka till att barnen känner glädje, trygghet, omvårdnad och respekt. Vi strävar

Läs mer

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Tolkning av mätvärden Vid en skadeutredning i en uteluftsventilerad krypgrund mäter

Läs mer

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Tolkning av mätvärden Vid en skadeutredning i en uteluftsventilerad krypgrund mäter

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet

1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet 1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet Läsåret 2015/2016 2(6) Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen

Läs mer

Tuppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tuppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef och all personal på förskolan. Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Rutiner för synpunkter och klagomålshantering

Rutiner för synpunkter och klagomålshantering Sid 1 (5) Klagomål och Beröm Rutiner för synpunkter och klagomålshantering Vi ser beröm, konstruktiv kritik och/eller klagomål som ett utmärkt tillfälle till förbättring av vår verksamhet. Beröm, konstruktiv

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vesslans förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Åtgärder för bättre inomhusmiljö på Kungsbergskolan

Åtgärder för bättre inomhusmiljö på Kungsbergskolan 2012-03-30 Åtgärder för bättre inomhusmiljö på Kungsbergskolan En byggnadsteknisk genomgång av inomhusmiljön på Kungsbergsskolan är nyligen genomförd. Den indikerar höga generella dammnivåer och att vissa

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Trollsländans förskola Från 2017 till 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Ansvariga för planen

Läs mer

Björnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Björnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen kommunalförskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen kommunalförskola a för planen

Läs mer

Exemplets förskola/skola

Exemplets förskola/skola Bilaga 4 Trygg och säker i Inspira förskolor & skolor AB Exemplets förskola/skola Förebyggande säkerhetsarbete inom Inspira förskolor och skolor Vårt mål är: Att skapa en trygg och säker miljö för barn

Läs mer

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Checklista Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Detta är ett förslag till ett arbetssätt som kan passa för vissa hanteringar. Ibland kan man bedöma hela grupper av ämnen samtidigt. Om arbetet innebär

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Sörgårdens förskola www.katrineholm.se Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret

Läs mer

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5 år 161201-171130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

2012-10-25 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA

2012-10-25 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2012-10-25 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2012-2013 2012-10-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Plan mot diskriminering och för lika rättigheter. Förskolorna i Område Centrum

Plan mot diskriminering och för lika rättigheter. Förskolorna i Område Centrum Plan mot diskriminering och för lika rättigheter Förskolorna i Område Centrum På förskolorna Linnéa & Nejlikan arbetar vi aktivt för att alla barn ska känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt.

Läs mer

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fiskens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Arbetsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Välkommen till Kiaby förskola

Välkommen till Kiaby förskola www.kristianstad.se Välkommen till Kiaby förskola 1 Välkommen till Kiaby förskola. Kiaby är en liten by nära natursköna områden som Kjugekull och Oppmannasjön och med lantbruk och skog som närmsta grannar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Mysaks förskola www.katrineholm.se Mysaks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Njutångers förskola Upprättad 2013-12-17 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Borggården

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Borggården Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Borggården 2017-2018 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision.3 3. Syfte 3 4. Lagar och styrdokument.3 5. De sju diskrimineringsgrunderna 4 6. Definition

Läs mer

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Lena Grundmark, tillsammans med förskolans pedagoger 2014-06-27 Innehåll GRUNDUPPGIFTER... 2 ANSVARIGA FÖR PLANEN... 2 VÅR

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 DEMOKRATI OCH INTEGRATION: UPPDRAG Att vi ger möjlighet till ett aktivt skolråd Att vi gör informationen från enheten tillgänglig på olika hemspråk. Att

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hols förskola , avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren.

Plan mot kränkande behandling för Hols förskola , avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren. Plan mot kränkande behandling för Hols förskola 2017-2018, avdelningarna Bamse, Ekorren och Haren. Alla människor har lika värde och var och en ska respekteras för den hon är. I vår förskola ska alla barn

Läs mer

Årans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Årans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-08-01-2016-07-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (6) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkbergs förskola 2012 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt diskrimineringslagen.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet a för planen Förskolechef i samråd med personalen

Läs mer

Backatorpets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backatorpets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backatorpets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Rademachergatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rademachergatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rademachergatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lekladans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekladans plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekladans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Algutstorp Förskola Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454 E-post: kommunen@vargarda.se Hemsida: www.vargarda.se Algutstorp förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING HÄLLEDALS FÖRSKOLA 2015 2014-11-15 Hälledals förskola vision: Vår förskola ska vara en trygg och varm social miljö utan några former av trakasserier och

Läs mer

Rapport. Analys av Inne-VOC. Objekt: Förskolan Äventyret, Säter. Polygon Sverige AB Mikko Nieminen Västermalmsvägen Falun

Rapport. Analys av Inne-VOC. Objekt: Förskolan Äventyret, Säter. Polygon Sverige AB Mikko Nieminen Västermalmsvägen Falun Polygon Sverige AB Mikko Nieminen Västermalmsvägen 2 719 77 Falun Rapport Analys av InneVOC Ert provnamn (Vårt provnummer) A. Avd. Kometen (VOC067184) B. Avd. Solen (VOC067182) Stockholm 20170224 IVL Svenska

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker Er beteckning RK 2014/101263 2014-09-09 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Remissvar Teknikföretagen har getts möjlighet att lämna synpunkter på Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter och allmänna

Läs mer

Källö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Källö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Referensmätningar av kvarts. - betong- och byggindustrin. Ann-Beth Antonsson. Tekn Dr, Adjungerad professor. IVL Svenska Miljöinstitutet

Referensmätningar av kvarts. - betong- och byggindustrin. Ann-Beth Antonsson. Tekn Dr, Adjungerad professor. IVL Svenska Miljöinstitutet Referensmätningar av kvarts - betong- och byggindustrin Ann-Beth Antonsson Tekn Dr, Adjungerad professor IVL Svenska Miljöinstitutet Remissyttranden Svenskt Näringsliv, SKL, LRF Följ EU, dvs. samma gränsvärde

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN!

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN! BARN OCH UTBILDNIGSFÖRVALTNINGEN BJÖRKTJÄRA FÖRSKOLA 2015-2016 VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN! Det här med att börja i förskolan är naturligtvis en stor förändring i ert liv både för barn och vårdnadshavare.

Läs mer

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen upprättad 2015-10-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hässleberg, Hallsberg 2015-2016 Verksamhetens vision På vår förskola ska ingen utsättas för trakasserier, diskriminering

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Skogsgläntans förskola Verksamhetsår: 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Smedjans förskola 2012 Planen reviderad 2011-11-24 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer