Stockholms läns landsting. Mål och budget Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms läns landsting. Mål och budget Stockholms läns landsting"

Transkript

1 1 Mål och budget 2014

2 2 s huvuduppgift är att se till att länets invånare har tillgång till en väl fungerande hälso- och sjukvård och kollektivtrafik. Vi ansvarar också för regionplanering, att skapa förutsättningar för regionens tillväxt och utveckling samt att bidra till ett fritt och tillgängligt kulturliv i länet.

3 3 Budgeten blir till Budgeten är landstingets viktigaste styrdokument och beslutas varje år i landstingsfullmäktige. Budgetdirektivet för 2015 anger en delvis förskjuten budgetprocess. Beslut om Mål och budget 2015 sker i december 2014.

4 4 Styrning är en demokratiskt styrd organisation och politikerna som väljs i allmänna val vart fjärde år representerar invånarna i Stockholms län. Landstinget styrs av landstingsfullmäktige. Styrningen grundas på kommunallagen och speciallagar för sjukvård, kollektivtrafik och regionplanering. Utöver den formella politiska styrningen, som även inbegriper ägarstyrning av landstingets bolag samt regleringen av nämnders ansvar i reglementen, har landstingets modell för beställarstyrning en viktig roll. Landstinget upphandlar både vård och trafikverksamhet av entreprenörer i större utsträckning än någon annan region eller landsting. Målstyrning skapar förutsättningar för styrning och utveckling av landstingets verksamheter och syftar till att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling.

5 5 Landstingets mål

6 6 Ekonomi Mål: En ekonomi i balans God ekonomisk hushållning

7 7 En budget i balans Landstinget redovisar för åttonde året i rad en budget i balans. Budgeten omfattar 82 miljarder kronor och redovisar positiva resultat för alla år i budgetperioden. Under den kommande budgetperioden sker fortsatta satsningar på vården och kollektivtrafiken genom ökade landstingsbidrag, trots en svag konjunktur under inledningen.

8 8 Landstingets verksamheter Landstingets verksamheter finansieras till största delen av landstingsbidragen. De omfattar 62,5 miljarder vilket är 2,6 miljarder mer än i budget 2013.

9 9 Finansiering Landstingets ekonomiska ramar styrs till stora delar av skatteintäkterna men även av generella statsbidrag och avgiften till den kommunalekonomiska utjämningen. Skatteintäkterna motsvarar närmare 64 miljarder kronor och beräknas öka med 3,3 procent under Landstingsskatten ligger kvar på 12,10 procent under Resenärsavgifter och patientavgifter i stort sett oförändrade.

10 10 Kostnader Verksamhetens kostnader beräknas öka med 2,9 miljarder kronor jämfört med prognos 2013, vilket motsvarar 4 procent. Personalkostnaderna, 27 miljarder kronor, beräknas öka med 4 procent. Kostnader för köpt hälso- och sjukvård, 16 miljarder kronor, beräknas öka med 4,1 procent. Kostnader för köpt trafik, knappt 13 miljarder, beräknas öka med 4,1 procent.

11 11 Historiskt stora investeringar Stockholmsregionen växer som aldrig förr. Befolkningen beräknas öka med nästan nya invånare till Därför genomför just nu de största satsningarna någonsin inom hälsooch sjukvården och kollektivtrafiken. Under 2013 investerar landstinget fyra gånger mer än Västra Götalandsregionen och sex gånger mer än Region Skåne. En ny investeringsstrategi har tagits fram för att kunna styra, samordna och följa upp de ökade investeringsvolymerna.

12 12 Investeringar för framtiden investerar drygt 68 miljarder kronor de kommande fem åren, varav nästan 16 miljarder under På fem år investeras närmare 33 miljarder kronor kollektivtrafiken. Dessa går i huvudsak till utbyggnad av tvärbanan, nya spårvägar, satsningar på befintliga lokalbanor, pendeltågsstationer samt utökning av den kollektiva sjötrafiken. Under samma period investeras 35 miljarder i hälso- och sjukvården, vilka bland annat går till den pågående byggnationen av Ny Karolinska Solna men också till ny- och ombyggnad av andra sjukhus. Investeringarna omfattar också till exempel utrustning och inventarier. Fullmäktige beslutade även om den fortsatta inriktningen för en tioårig investerings-plan för hälso- och sjukvården som innehåller 28 miljarder samt 14 miljarder till Nya Karolinska Solna.

13 13 Investeringar inom SLL

14 14 Fördelning av investeringar Merparten av landstingets investeringar gäller strategiska objekt med koppling till Framtidsplanen för hälso- och sjukvård eller det regionala utvecklingsprogrammet, RUFS Vård 46% Övrigt 1% Trafik 53%

15 15 Hälso- och sjukvård Mål: Förbättrad tillgänglighet och kvalitet i hälso- och sjukvården Vård i rätt tid Säker vård Hög effektivitet Högt förtroende för vården

16 16 Framtidsplanen genomförs Framtidsplanen för hälso- och sjukvård är en av de största satsningarna inom hälso och sjukvården någonsin. Den omfattar hela vården i alla delar av Stockholms län. Under 2014 går arbetet alltmer från strategi till genomförande. Vården byggs ut genom nya vårdval, nya vårdformer, utökade uppdrag och fler vårdplatser. Vård i nätverk moderna hjälpmedel och större samverkan. Ett nätverk byggs runt patienten. Genomförandet huvudsakliga delen genomförs

17 17 Målbild 2025 Länets befolkning är friskare och har ett större förtroende för hälso- och sjukvården. Patientens vårdbehov tillgodoses i en sammanhållen vårdkedja. Den informerade patienten orienterar sig enkelt i en lättillgänglig vård som erbjuder goda valmöjligheter på lika villkor. Patienten har tillgång till öppen och säker information om sin vård och hälsa. Målinriktade vårdgivare levererar en hälsofrämjande sjukvård med hög effektivitet och patientsäkerhet i fokus. Med beaktande av patientens integritet utförs all offentligt finansierad vård i en sammanhållen struktur för ehälsa. Hög tillgänglighet Vård i rätt tid God kvalitet och delaktighet säker vård till rätt patient på rätt plats Hög effektivitet säker vård i rätt tid, till rätt patient, på rätt ställe till rätt kostnad

18 18 Vårdnätverket visionsbild Invånarna ska möta en vård där vårdgivare samverkar i ett nätverk: Individens hälsa är i fokus vid varje möte med vården. Oavsett var individen vänder sig ska denne få stöd att hitta rätt i vården. Tillräcklig samt adekvat information och kompetens finns i hela vården. Individens samlade behov är utgångspunkt för den vård som erbjuds.

19 19 Hälso- och sjukvård under 2014 Under 2014 påbörjas genomförandet av Framtidsplanen: Investeringar för att utöka och renovera akutsjukhus. Utbyggnad och utveckling av vården utanför akutsjukhus. Fokus på ehälsa. Stärkt roll och ökat ansvar för husläkarverksamheten att vägleda invånarna rätt i vården. Forskning och utveckling närmare vården. Nya Karolinska Solna byggs för alla som drabbas av de mest komplicerade sjukdomarna och olycksfallen. Sjukhuset öppnas 2016 och kommer att vara i full drift 2018.

20 20 Öka tillgängligheten Korta tiderna till besök och behandling. Utveckla rollen för husläkaren även i akuta situationer. Utöka antalet ambulanser i Stockholm och öka andelen direktintag till geriatrik och avdelningar på akutsjukhus Möjlighet att direktboka samt om- och avboka tid via Mina vårdkontakter hos husläkarmottagningar, barnavårdscentraler, mödravårdscentraler. Införa vårdval på fler områden.

21 21 Förbättra patientsäkerheten: Minska förskrivningen av antibiotika. Forskning och utveckling i samarbete med vården. Minska vårdrelaterade skador och infektioner. Hälsofrämjande arbete: Införa så kallade Hälsomottagningar, specialistmottagningar för goda levnadsvanor. Stärkning av primärvårdens förebyggande arbete mot rökning. Införa vaccination mot Rotavirus i allmänna vaccinationsprogrammet för små barn.

22 22 Fler vårdsatsningar Utveckla cancervården med den inriktning som anges i Cancerplanen. Satsning på lönebildning för specialistutbildade sjuksköterskor. Utreda nya vårdvalsområden och genomföra redan beslutade vårdval. Utveckla styrningen av hälso- och sjukvården bland annat genom att ta fram ny avtalsmodell för akutsjukhusen och utveckla värdebaserade ersättningsmodeller.

23 23 Kollektivtrafik Mål: Förbättrad tillförlitlighet i kollektivtrafiken Attraktiva resor Tillgänglighet Effektiva resor

24 24 Förbättrad tillförlitlighet i kollektivtrafiken Landstinget gör varje år miljardsatsningar för att upprusta den befintliga trafiken. De stora investeringar som gjorts och kommer att göras de närmaste åren handlar dock om utbyggnader. Investeringarna under 2014 syftar till att: bygga ut och modernisera kollektivtrafiken öka attraktiviteten i att resa kollektivt. Kollektivtrafiken ska vara punktlig och regelbunden, men också hel, ren, trygg och snygg.

25 25 Infrastruktursatsningar 2014 och framåt Investeringarna under 2014 syftar till att: Tvärbanans förlängning till Sickla tidigareläggs. Tvärbanans förlängning till Kista prioriteras och tidigareläggs. Spårväg Citys Djurgårdslinje anpassas för resenärer med funktionshinder. Roslagsbanans utbyggnad börjar hösten 2013 och pågår till Lidingöbanan upprustas från juni 2013 till årsskiftet 2014/2015. Modernisering av tunnelbanans Röda linje beräknas vara klar Omfattar nytt signalsystem, tunnelbanetåg och ny depå. Tvärbanans Solnagren från Alvik till Solna station innebär ny spårväg, nya fordon och en depå.

26 26 Modernisering och utbyggnad av kollektivtrafiken gör varje år miljardsatsningar för att upprusta den befintliga trafiken. De stora investeringar som gjorts och kommer att göras de närmaste åren handlar dock om utbyggnader.

27 27 Satsningar på punktlighet, information och biljettsystem Punktlighet: spårkapaciteten byggs ut, förbättrad framkomlighet för bussar och aktiv uppföljning av avtal med entreprenörer. Trafik- och störningsinformation till resenärer. Biljettsystemet ses över, vilket omfattar att Accessystemet görs mer användarvänligt. Utvecklingen av digital information och kommunikation via sociala medier fortsätter. Försök med lägre taxor inom Waxholmsbolagets trafik för att uppmuntra fler att besöka skärgården även under vintermånaderna.

28 28 Tillgänglighet och Färdtjänst Förbättrad tillgänglighet för äldre och personer med funktionsnedsättning. Antalet bussar och spårfordon med tillgängliga insteg och ramper ska öka ska samtliga bussar ha lågt insteg. Satsning på att möta handikapp- och pensionärsorganisationer, utveckla hjälpmedel och på att informera om tillgänglighetsåtgärder, resmöjligheter, reseplanerare samt trygghet och säkerhet.

29 29 Satsningar i sjötrafiken Sjötrafiken i Stockholms inre vatten byggs ut. Fler turer på Sjövägen mellan Frihamnen Lidingö Nacka strand Nybroplan. Försök med halverad taxa under lågsäsong för att öka kapacitetsutnyttjandet av befintliga båtar under lågsäsong.

30 30 Hållbar tillväxt Mål: Hållbar tillväxt En ledande tillväxtregion Effektivt miljöarbete Socialt ansvarstagande Säkra processer

31 31 Skapa förutsättningar för tillväxt Stockholmsregionens fulla potential ska tas till vara. Därför har landstingsfullmäktige antagit den regionala utvecklingsplanen för Stockholms län, RUFS Visionen är att bli Europas mest attraktiva storstadsregion. Utmaningarna handlar om resurseffektivitet, tillväxt, öppenhet och en god livsmiljö.

32 32 Regional utveckling Under 2014 ska landstinget: Fortsätta genomförandet av viktiga regionala insatser för bland annat innovationer och bostäder. Stärka processerna för genomförande av RUFS 2010 och hitta lösningar på de utmaningar som finns. Bedöma om RUFS 2010 är aktuell som start på arbetet med en ny utvecklingsplan.

33 33 Forskning, utveckling och innovation engagerar sig på olika sätt i frågor som rör forskning, utveckling, utbildning och innovation. Under 2014 prioriteras patientnära forskning och utveckling: Projektet 4D en överenskommelse mellan landstinget och Karolinska Institutet för att göra Stockholm världsledande inom patientnära forskning och sjukvård kring fyra viktiga folkhälsosjukdomar. Framtidsplanen en kunskapsorganisation byggs för att identifiera utmaningar och införa nya medicinska landvinningar och innovationer som leder till bättre hälsa. Forskningens infrastruktur är viktig i form av kvalitetsregister, biobanker, informationsförsörjning med mera. Nya Karolinska Solna det nya sjukhuset ger unika möjligheter för en utökad FoU-verksamhet

34 34 Miljö Landstingets framgångsrika miljöarbete bygger på tydliga och mätbara mål som är integrerade i verksamheten. Arbetet utgår från det miljöpolitiska programmet, Miljöutmaning Under 2014 ska landstinget: Utvärdera teknik för att bryta ner anestesigaser ytterligare ett steg i arbetet för att minska landstingets klimatpåverkan. Minska energianvändningen och användningen av kemikalier och avfall från landstingets IT-utrustning. Minimera avfallet i landstinget. Förbereda för nästa miljöpolitiska program.

35 35 Socialt ansvar Landstinget arbetar mot diskriminering, för tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning, för jämställdhet, för att leva upp till Barnkonventionen och för att ställa krav i upphandlingar. En uppförandekod för leverantörer ställer krav på tillverkning av produkter som används i våra verksamheter. Kraven handlar om mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, levnadslöner och miljöutsläpp. Under 2014 förstärks arbetet med uppföljning av uppförandekoden.

36 36 Säkra processer Landstinget ska vara lätt att komma i kontakt med och våra e-tjänster ska vara tillgängliga för alla samtidigt som informationen ska hanteras i säkra processer. Arbetet för säkra processer utgår från landstingets styrande dokument för IT och informationssäkerhet och utvecklas kontinuerligt. Under 2014 ska landstinget: Ta fram ett handlingsprogram för informationssäkerhet. Fortsätta att förbättra samordningen av landstingets IT-system.

37 37 Kultur Mål: Landstinget ska bidra till ett fritt, tillgängligt kulturliv med hög kvalitet Barn och unga prioriteras Kultur i vården Fördjupat samarbete kring kulturella och kreativa näringar

38 38 Bidra till ett fritt, tillgängligt kulturliv Landstinget bidrar till kultur och föreningsliv i länet och levererar tusentals kulturprogram och aktiviteter till vården varje år ska landstinget: Bidra med 410,2 miljoner kronor till länets kultur. Prioritera kultur för barn och unga emempelvis genom stöd till teater, dans och musik på länets skolor. Utveckla kultur i vården med flera konstformer med ökade inslag av äldres eget skapande. Genomföra satsning på den konstnärliga gestaltningen med både fast och lös konst i NKS.

39 39 Landstinget som arbetsgivare Mål: Attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare Stolta medarbetare Chef- och ledarskap Systematisk kompetensplanering

40 40 Attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare är en av landets största arbetsgivare med cirka anställda. Landstinget arbetar för: Lönepolitik som stöder verksamhetsförbättring. Kompetensförsörjning och utbildning rätt kompetens är avgörande för att utföra landstingets uppdrag. Väl fungerande chef- och ledarskap. Ökad mångfald likvärdiga villkor och möjligheter. Hälsofrämjande arbetsmiljö.

41 41 Satsningar på personalområdet 2014 Lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor. Satsning på AT- och ST-läkartjänster. Fortsatt satsning på sommarjobb. Satsning på rekrytering av medarbetare med funktionsnedsättning.

42 42 Mer om landstinget på webben sll.se om landstinget vardguiden.se om hälso- och sjukvård folkhalsoguiden.se om folkhälsoarbete sl.se om kollektivtrafiken sll.se/fardtjanst om färdtjänsten waxholmsbolaget.se om trafiken till sjöss nyakarolinskasolna.se om Nya Karolinska Solna tmr.sll.se om regionplaneringen

Fakta Stockholms läns landsting

Fakta Stockholms läns landsting 1 Fakta 2 Ansvar, mål och omfattning 3 ansvarar för länets: hälso- och sjukvård inklusive tandvård samt kollektivtrafik och regionplanering landstinget bidrar även till kulturen i länet. 4 Långsiktiga

Läs mer

2015-03-20 1 Stockholms läns landsting. Stockholms läns landsting i sammanfattning

2015-03-20 1 Stockholms läns landsting. Stockholms läns landsting i sammanfattning 1 i sammanfattning 2 i sammanfattning innehåller delarna: 3 9 16 24 30 35 Uppdrag, mål och styrning Ekonomi Hälso- och sjukvård Kollektivtrafik Regionplanering Kultur 38 Mer om 3 Uppdrag, mål och styrning

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Till dig som är nyinflyttad

Till dig som är nyinflyttad Till dig som är nyinflyttad Landstinget finns till för invånarna varje dag dygnet runt. Barn föds och operationer utförs. Patienter får behandling och stöd på sjukhus och vårdcentraler. Tunnelbana, pendeltåg,

Läs mer

Värdebaserad vård i upphandling i Stockholms läns landsting

Värdebaserad vård i upphandling i Stockholms läns landsting Värdebaserad vård i upphandling i Stockholms läns landsting Daniel Forslund (FP) innovationslandstingsråd Stockholms län växer behovet av innovation ökar! Nya utmaningar Befolkningen ökar. Stockholms län

Läs mer

Stockholms läns landsting i korthet

Stockholms läns landsting i korthet Visioner blir! Satsningar idag ger en enklare vardag i morgon. Stockholms läns landsting i korthet Innehåll 2 Landstinget är till för invånarna 4 Landstingets mål 6 Så styrs landstinget 8 Regional utveckling

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och finans SLL Ekonomi Landstingsstyrelsen Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017 samt

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Anmälan av lokala nämnders och styrelsers lokala budgetar år 2013

Anmälan av lokala nämnders och styrelsers lokala budgetar år 2013 ANMÄLAN 2012-12-04 Anmälan av lokala nämnders och styrelsers lokala budgetar år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar år. Förslag till beslut

Läs mer

Nätverkssjukvård i Framtidens Hälsooch sjukvård

Nätverkssjukvård i Framtidens Hälsooch sjukvård 2015-09-07 Nätverkssjukvård i Framtidens Hälsooch sjukvård Nätverket Uppdrag Hälsa 3 december 2015 Gunilla Benner-Forsberg Sidan 2 Målbild FHS 2025 Länets befolkning är friskare och har ett större förtroende

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Styrning av vården i SLL - sjukhusavtal, vårdval och värdeskapande. Tobias Nilsson, Ph.D.

Styrning av vården i SLL - sjukhusavtal, vårdval och värdeskapande. Tobias Nilsson, Ph.D. Styrning av vården i SLL - sjukhusavtal, vårdval och värdeskapande Hälso-och sjukvårdsförvaltningen Stockholms läns landsting Stockholms län växer Befolkningen i länet ökar - till 2020 väntas Stockholms

Läs mer

Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016 2017 samt investeringsbudget för år 2015 och inriktningsnivåer för planåren 2016 2019

Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016 2017 samt investeringsbudget för år 2015 och inriktningsnivåer för planåren 2016 2019 Landstingsrådsberedningen 1 (10) Landstingsstyrelsen Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016 2017 samt investeringsbudget för år 2015 och inriktningsnivåer för planåren 2016 2019 Föredragande

Läs mer

Trafikaffärer inom Stockholms läns landsting

Trafikaffärer inom Stockholms läns landsting Trafikaffärer inom Stockholms läns landsting 1 Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting är en demokratiskt styrd organisation. Landstingsfullmäktige är landstingets högsta beslutande organ och

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Budget bygg ihop Stockholmsregionen

Budget bygg ihop Stockholmsregionen Stockholm 2016-05-23 Socialdemokraterna Stockholms län landsting Budget 2017 - bygg ihop Stockholmsregionen Ekonomi Stockholms läns landsting har de bästa ekonomiska förutsättningarna (högst skatt, bäst

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Ansvar för framtidens hälsa och tillväxt. Alliansen i Stockholms läns landsting

Ansvar för framtidens hälsa och tillväxt. Alliansen i Stockholms läns landsting Ansvar för framtidens hälsa och tillväxt Alliansen i Stockholms läns landsting [DOKUMENTNAMN] LS 2016-0473 LS 2016-0525 LS 2016-0526 LS 2016-0527 LS 2016-0528 LS 2016-0541 LS 2016-0550 LS 2016-0551 LS

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Stockholms läns landsting i korthet

Stockholms läns landsting i korthet Stockholms läns landsting i korthet 2018 Resultat före omställningskostnader (mkr) 2 500 2 000 1 500 1 000 500 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2 Det här är ditt landsting Stockholm

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel Rapport oktober 2016: Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod Exempel Invånarna i Kalmar län har högst förtroende för sjukvården i landet! (Vårdbarometern, mars -16) Oskarshamns

Läs mer

Stockholms läns landsting. Mål och budget 2016 inklusive beslutssammanfattning. Läsanvisningar

Stockholms läns landsting. Mål och budget 2016 inklusive beslutssammanfattning. Läsanvisningar 1 (1) 2015-10-28 Stockholms läns landsting Mål och budget 2016 inklusive beslutssammanfattning Läsanvisningar Den 16 17 juni fattade landstingsfullmäktige beslut om SLL Mål och budget 2016 och plan för

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Strategisk kommunikationsrådgivning Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Vi behöver en regional utvecklingsplan Regionens samlade vilja det regionala kontraktet Gemensam plattform för regionens aktörer och för samverkan med länen i östra

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Upphandling som driver utveckling

Upphandling som driver utveckling Upphandling som driver utveckling innovation som strategiskt reformverktyg! Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting SLL vård, trafik och kultur för Sveriges största län Landstinget

Läs mer

Några bilder med sikte på den närmaste framtiden för hälso och sjukvården i SLL med särskilt fokus på Nya Karolinska

Några bilder med sikte på den närmaste framtiden för hälso och sjukvården i SLL med särskilt fokus på Nya Karolinska Några bilder med sikte på den närmaste framtiden för hälso och sjukvården i SLL med särskilt fokus på Nya Karolinska med Stig Nyman 2012 09 06 Det här hade jag tänkt hinna med: Bakgrund och beslutet om

Läs mer

Region Stockholm i korthet

Region Stockholm i korthet Region Stockholm i korthet 2019 2 Det här är Region Stockholm Region Stockholm finns till för länets invånare. Varje dag, dygnet runt. Barn föds och operationer utförs. Patienter får behandling och stöd

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Månadsrapport SEPTEMBER

Månadsrapport SEPTEMBER Månadsrapport SEPTEMBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv

Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv Lena Halvardson Rensfelt Samordnare, Landstingsdirektörens stab Lena.Halvardson-rensfelt@sll.se Stockholms läns landsting, SLL

Läs mer

Uppföljningsplan 2018

Uppföljningsplan 2018 Uppföljningsplan 2018 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 7 dec 2017 1

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Strategi för arbete med IT-frågor och ehälsa inom Stockholms läns landsting

Strategi för arbete med IT-frågor och ehälsa inom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 1 (9) Strategi för arbete med IT-frågor och ehälsa inom Stockholms läns landsting Beslutad av landstingsfullmäktige 2012-03-20 Målet för strategi för arbete med IT-frågor

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. PR-tjänster

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. PR-tjänster SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för PR-tjänster Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet får tillgång till en

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Varför bygga en ny sjukhusanläggning?

Varför bygga en ny sjukhusanläggning? 1 Varför bygga en ny sjukhusanläggning? Dagens Karolinska Solna är utspritt på ett 40-tal byggnader med svag logistik och samordning Därför byggs en ny anläggning är flera det utspritt är på ett fastigheter

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2016-02-01 LS 2015-0168 LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den i februari

Läs mer

26 punkter för ett bättre Västra Götaland

26 punkter för ett bättre Västra Götaland 26 punkter för ett bättre Västra Götaland Västra Götalandsregionen Kristdemokraterna vill arbeta för ett Västra Götaland med stark tillväxt där alla känner trygghet. Vår vision för hälso- och sjukvården

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012

Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012 2013-09-20 Sidan 1 Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012 Första steget i genomförandet Sidan 2 Förutsättningar och vårdbehov i SLL Befolkningen i länet ökar. På tio år, fram till 2020, väntas Stockholms

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

Vad är RUFS, SLL och TRF och vad har det med er att göra? Om regionplanering i Stockholmsregionen. 17 mars 2016 Bette Lundh Malmros Regionplanerare

Vad är RUFS, SLL och TRF och vad har det med er att göra? Om regionplanering i Stockholmsregionen. 17 mars 2016 Bette Lundh Malmros Regionplanerare Vad är RUFS, SLL och TRF och vad har det med er att göra? Om regionplanering i Stockholmsregionen 17 mars 2016 Bette Lundh Malmros Regionplanerare TRF = Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Del av Stockholms

Läs mer

Ett gott liv för alla i Östergötland

Ett gott liv för alla i Östergötland Ett gott liv för alla i Östergötland 2014 www.lio.se Hej! Det här är ditt och alla andra länsinvånares landsting. Den skatt du betalar finansierar vården. Vårt uppdrag är att ge dig bästa möjliga hälso-

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Ansvar för en växande Stockholmsregion

Ansvar för en växande Stockholmsregion En budget för hälsa och tillväxt Ansvar för en växande Stockholmsregion Alliansen i Stockholms läns landsting 1 Ansvar för en växande Stockholmsregion Stockholms läns landsting Mål och budget 2016 och

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Landstinget Västernorrlands utmaningar

Landstinget Västernorrlands utmaningar Fempunktsprogrammet Landstinget Västernorrlands utmaningar Landstinget i Västernorrland har under senare år genomgått en rad förändringar. Det har bland annat gällt förändringar i organisation, i lednings-

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025 I ~ II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet nllagra AU 6 3;lA BESLUTSUNDERLÄG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-05-06 Sida 1 (2) Dnr LD11/01660 Uppdnr 522 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Beroenden till andra processer... 4 4. Nuläge... 4 5. Vision och mål...

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 4 3. Definitioner... 4 4. Mål... 5 5. Viljeriktning... 5 5.1 Möta

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (10)

Stockholms läns landsting 1 (10) Stockholms läns landsting 1 (10) Landstingsradsberedningen Landstingsstyrelsen Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017 samt investeringsbudget för år 2015 och inriktningsnivåer för planåren

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Ji Stockholms läns landsting

Ji Stockholms läns landsting Ji s läns landsting Region Samverkansnämnden - PROTOKOLL 2/2012 1 (5) STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO-OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Ank 2012-12- 0 3. Datum Tid Plats Närvarande 2012-11-16 12:20-14:50 Konferensrummet

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND.

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND. M A R G O R VALP 2018 ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND www.socialdemokraterna.se/sormland SVERIGES FRISKASTE LÄN 2025 För att nå vårt högt uppsatta mål om att bli Sveriges friskaste

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT/TILLÄGG 2014-11-25 LS 1409-1068 Ärende 6 Framtidsplanen - Tredje steget i genomförandet Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige

Läs mer