ELKODA 500 / 1000 / 2000 PRESENTERAR ELKODA PROGRAMVAROR TELE & DATA REGISTRERING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ELKODA 500 / 1000 / 2000 PRESENTERAR ELKODA PROGRAMVAROR TELE & DATA REGISTRERING"

Transkript

1 500 / 1000 / 2000 PRESENTERAR PROGRAMVAROR TELE & DATA REGISTRERING

2 FÖRETAGET Elkoda Elektrokonsult Data AB grundades 1985 av Bert Wäring och Magnus Elgåker med målet att utveckla en generell mjukvara för registrering av tele dokumentering på de då nya PC datorerna. Ett av de första objektet som registrerades var Länssjukhuset i Jönköping. För att göra en lång historia kort, kom det till allt fler funktioner och finesser och kraven ökade i takt med att antalet användare växte. Under 1990-talet har antalet program licenser passerat över 150 och antalet användare är i dag långt större. Under 1998 beslutades att tiden var mogen för att ta fram en hel ny generation av programvaran. Utvecklingen leddes till en början av Visavis Informationsteknik AB, vilka tidigare bl.a. har utvecklat programvaran Visard för teknisk förvaltnings dokumentation. För att säkerställa en fortsatt hög kompetens och utvecklings nivå även i framtiden, kom dessa båda bolag att sammanslås och fr.o.m. den förste januari 1999 verkar vi under namnet Elkoda. Vi är ett fristående och oberoende företag med affärsidén att utveckla och leverera effektiva programvaror för telefoni & data dokumentering och teknisk förvaltning, till både små och stora entreprenörer, förvaltare och offentliga sektorn. Vi erbjuder förutom programvarorna även konsult uppdrag, dokumentering och utbildning i både dokumenterings kunskap och handhavande av programvarorna.

3 500 / 1000 / 2000 PROGRAMVAROR s programvaror är mjukvaru systemet för datorstödd registrering av interna Tele och Data nät. I detta prospekt beskrivs några av de funktioner och finesser som programmet innehåller, samt exempel på användning i olika delar av programmet Introduktion Innan vi börjar titta på de olika funktioner etc. som programmet innehåller, låt oss ge en snabb sammanfattning av hela systemet Med systemet 2000 ska man kunna dokumentera och förvalta en normal Tele/Data anläggning. Utskrifter kan ske av alla SENdokument enligt normen. Tonvikten på systemet har lagts vid enkelhet för användaren, även om anläggningarnas komplexitet i dag kan vara ganska hög. Start fönstret för I och med ett grafiskt användare gränssnitt i typisk Windows / Office stil, underlättas användandet både för nybörjaren och den erfarne användaren som dock kanske kör programmet periodiskt. Varför Registrera? Registreringen fyller flera funktioner och fördelarna beror på användare kategorin. För Förvaltaren är den en handling som underlättar fel sökning och är ett underlag vid förändring eller utökning. För Entreprenören är den en arbetshandling för montören och ett underlag för den relations handling som ska överlämnas till beställaren. Det är här programvarorna från kommer in i bilden. Det är ett komplett system för både Entreprenören och Förvaltaren, och om båda kan nyttja samma system slipper man problem med konverteringar eller dubbel registrering. Vid nyproduktion registrerar Entreprenören sina arbetshandlingar i och när anläggningen ska överlämnas till beställaren sker överlämnandet på exv. CD. Vill beställaren dock ha dokumentationen på papper, är det bara att skriva ut handlingarna. Förvaltaren å sin sida lägger in databasen med dokumentationen i sin dator och kan direkt fortsätta att hålla informationen och dokumentationen aktuell med bl.a. nya korskopplingar mm. Många förvaltare väljer i dag även att inventera befintlig anläggning och ny registrera denna i Elkoda. Även om detta är förknippat med vissa start kostnader, har man insett vikten av att säkerställa en aktuell och korrekt dokumentering inför framtiden. I alla lägen finns en komplett Hjälp att tillgå från programmet, inklusive exempel på typiska situationer. Risken för fel i dokumentationen minskar till ett minimum genom att man väljer flertalet av indata från tidigare registrerad information. För lagring av information användes standard format, detta säkerställer en möjlighet att återutnyttja all registrerad information, även i ett långt tidsperspektiv. För schema ritningar används DXF format, vilket är ett öppet och dokumenterat CAD format. Som databas motor används Microsoft Access eller client/server till Microsoft SQL-Server Light version av 2000 Schema modul Montage & Kablage Anslutningstabell UNR lista PROGRAMVAROR 1000 Radialnäts version av 2000 Telefoni Datanät Korskoppel 2000 Registrering av kompletta Tele/Data nät, även objekts licens, SQL-Server stöd mm.

4 Program Funktioner i 2000 / 1000 / 500 Låt oss först titta lite på hur programmets funktioner är uppdelade. I detta prospekt koncentreras i första hand på 2000, funktioner som saknas helt eller delvis i 500 är markerade med och de som saknas i 1000 är markerade med. Se även jämförelse tabellen längre fram i detta prospekt. I Huvudfönstret, som automatiskt kommer upp när man startar programmet, se bild föregående sida, finns till vänster en Ikon meny. Denna är indelad i följande tre områden: Objekts Menyn: Basuppgifter och val av aktivt Objekt, kan nås även vid Upprättande. Upprätta Menyn: Härifrån sker själva konstruktions arbetet av anläggningen. Utskrifts Menyn: För beställning av utskrifter till skrivare/bildskärm, kan nås även vid Upprättande. Visar Objekts Förteckningen för val, Ändra, Nya objekt. Ställ in Signatur och datum för ändringar och utskrifter. Registrera och Ändra Ställbeteckningar och Anläggningar. Registrera och Ändra Plintar, Paneler, Ledningar och Övrig Material. Registrera och Ändra Utrustning i Apparatlistan. Redigera montage på Ställ och Matarkablar. Redigera och rita olika typer av Scheman. Redigera Anslningstabell, Spridningskablar och Korskopplingar. Modul för Korskoppling av Stamnät för Data och även Telefoni. Hantering av Personer och Anknytningar., se även Jämförelsetabell Utskrifter av Objekts Förteckningen. Utskrifter av Ställ Förteckning. Utskrifter av Anläggnings Förteckning. Utskrifter av Material- och Lednings- Förteckning. Utskrifter av Kabel- Lista, både Matar och Spridnings. Utskrifter av Monterings Ritningar för varje Fält. Kort Ordlista... Nedan följer förklaringar på några ord i detta prospekt: Utskrifter av Plintoch Panel Kort. Fält Betecknar ett stativ i ett Ställ. Material Plint, Panel eller Övrig Utrustning, samt i vissa fall även Ledningar. Objekt Betecknar ett Hus eller Område som dokumenteras som en enhet. Parallell Nät Tidigare betecknat Buss Nät, exv. Tidgivningsanläggning. Radial Nät Tidigare betecknat Stjärn Nät, exv. Telefoni nät. Ställ Betecknar i egentligen ett Rum, men används ibland felaktigt när man menar Fält. UNR Utrustnings nummer för en apparat, måste vara unikt inom Objektet. Utskrifter av Apparatlista och Provningsprotokoll. Utskrifter av Ritnings Förteckning och Scheman. Utskrifter av Anslutnings- och Förbindnings Tabeller. Utskrift av valfritt antal dokument. Utskrift automatiskt genererad Dokument Förteckning.

5 500 / 1000 / 2000 Objektets Funktioner i Låt oss nu titta på några exempel från Objekts Menyn. Nedan visas typiska stillbilder av bildskärmen vid nyregistrering eller ändring... Välja eller Redigera Objekt I bakgrunden ovan syns Objekts Förteckningen, där man direkt aktivera ett objekt genom att dubbel klicka på det. I förgrunden ovan syns dialog fönstret för att skapa ett nytt objekt, på motsvarande sätt kan man även ändra befintliga objekt. Redigera Anläggningar... Lägg till en standard Anläggningsdel genom att dubbel klicka i listan till höger. Alternativt kan ny eller ändring ske direkt i listan till vänster. Redigera Material I bakgrunden ovan syns listan med Panel, där man direkt kan ändra på valfri genom att dubbelklicka på texten och ändra. Det finns även listor för Plintar, Övrig Utrustning och Ledningar. I förgrunden ovan syns konfigurering av en Panel, där man kan märka Jacken och ändra det grafiska utseendet för Montageritningar och Panelkort. Redigera UNR / Apparatlista... UNR eller Apparatlistan läggs upp per anläggning, där varje utrustning märks med ett unikt nummer (enligt ISO 9001). Till varje UNR kan man koppla valfritt antal material och/eller scheman, dessutom kan man gruppera underordnade UNR till respektive huvud UNR. Monterad utrustning i ställ med UNR märkning läggs automatiskt till i denna lista.

6 Upprätta Montage i Dags att titta på några exempel om Montering av Material på Ställ. Nedan visas typiska stillbilder av bildskärmen vid nyregistrering eller ändring... Montage fönstrets innehåll... Vid upprättande av Montage och/eller Kablage visas ett fönster enligt ovan. Längst till vänster och höger visas två montageritningar grafiskt över Från respektive Till Fält. Där i mellan visas en expanderbar lista över monterat Material och anslutet Kablage i det aktiva fältet, det till vänster ovan. Montera en Utrustning på Ställ För att montera en Utrustning på Ställ, ange eventuell UNR beteckning, välj Anläggning och Material, om de skulle saknas är det bara att hoppa in i respektive förteckning och lägga till dem. Tryck på knappen OK så placeras materialet i rätt dimension på stället, där det bara är att dra den till önskad position. För flera montage trycka bara på OK igen Exakt Material placering... Behöver man placera ett Material ovan på ett annat material eller i en exakt position är det bara att aktivera finjusterings läget och dra materialet eller ange exakta placerings koordinater i mm. I detta läge kan man även montera nytt Material direkt och även ge dem en icke standard positions märkning.

7 500 / 1000 / 2000 Upprätta Matar Kabel i Vid upprättande av nya eller ändring av Matar Kablar används samma fönster som för Montage på föregående sida. Ytterligare några exempel av bildskärmen Upprätta en ny Matar Kabel För att montera en Matar Kabel väljer man Förläggningssätt, Anläggning, Ledningstyp, Kabelmärkning, samt ansluten Material i respektive ände av kabeln. Man behöver inte montera material först att ansluta kabeln till. Tryck på OK så monteras valt Material på respektive Ställ och kabeln skapas och ansluts. Vill man justera materialets positions placering i Stället är det bara att dra det till rätt position. För flera kablar tryck bara på OK igen Redigera Kabel och PlintKort För att visa eller redigera en Matar Kabel eller ett Plint/Panel Kort, är det bara att dubbel klicka på respektive rad i mittersta listan. Eller kan man klicka på ett monterat material i montageritningen. I detta exempel visas Plintkortet för plinten AA02 21, detta markeras med en blå plint i montageritningen, samt markeras med en röd skraffering av aktuell Kabels utbredning i båda ändar. Visa Kabellista Från Upprätta Montage & Kablage kan man även visa en komplett lista över Matar Kablar i objektet och även aktivera valfri Kabel och dess eventuella anslutna montage ändar.

8 Upprätta Radial Nät i Nät som utgör förbindelse mellan platsutrustning och central benämns Radial Nät, till skillnad mot Parallell Nät. Radial nätet innehåller flera olika uppgifter, bl.a. Anslutnings tabell med Platsutrustningar, Spridnings kablar, Korskopplings kedjor, Centraler mm Upprätta en ny Platsutrustning... Platsutrustningar upprättas i en Anslutningstabell genom att man terminerar Uttag, via en Spridningskabel och eventuell Spridningsplint, till en Plint/Panel i Ställ. Tryck på OK så registreras både uttaget och spridningskabeln. Flera uttag kan automatiskt skapas per rum eller manuellt ändras. Tryck på OK för Upprätta en ny Central För att skapa en ny Central är det bara att fylla i uppgifterna som ovan och välja in tidigare upprättade central kablar. Eventuellt kan man justera märkningen av central positionerna fritt och automatiskt låta programmet räkna upp dem AnslutningsTabell... Anslutningstabellen delas upp i Grupper efter eget val. Rubrikerna och ordningen för kolumnerna i Anslutningstabellen är fri per Grupp. Ovan visas exempel på hur det kan se ut i Anslutningstabellen. Man kan i de fria kolumnerna direkt mata in önskad text eller dubbel klicka i de olika kolumnerna för att visa respektive information... Söka Det finns även en funktion för att söka efter fri text i valfri kolumn i Anslutningstabellen, genom samtliga Grupper om så önskas

9 500 / 1000 / 2000 Korskkoppla Radial Nät i Genom att skapa korskopplings kedjor från uttag till central, eller annat uttag, hålls plintkort och andra dokument i anläggningen dynamiskt aktuella och uppdateras automatiskt. Nu några exempel hur man kan skapa och utforska korskoppel Upprätta Manuellt Korskoppel Manuell Korskoppling sker genom att välja monterat material i montageritningen så visas Plint-/Panel-Kortet och där väljer man helt enkelt till vilken klämma/jack man vill korskoppla till. Hela tiden visas aktuell korskopplings kedja nederst Upprätta Automatiskt Korskoppel... Korskoppel från uttag till central kan ske automatiskt. Välj bara Uttag i Anslutningstabellen och Central position så visas ett koppel automatiskt för att godkännas. Man kan även styra genom vilka Anläggningsnät Visa / Demontera Korskoppel Aktuellt Korskoppel kan när som helst visas grafiskt från Anslutningstabellen eller Central poserna, samt kan dessa även skrivas ut som en Arbetsorder. I exemplet ovan är den första korskopplingspunkten markerad för demontering, men man kan välja alla eller valfri punkt

10 Rita Schemor i Varje Teleanläggning innehåller alltid ett antal scheman, exv. nätschema, förbindningsschema Sådana scheman kan man även rita direkt i programmet, utan några extra program, och dessutom är de kompatibla för leverans i Autocad format till beställaren. Nedan några exempel Upprätta Nytt Schema... I bakgrunden syns Ritnings Förteckningen, där man direkt kan aktivera ett schema för ändring bara genom att dubbel klicka på det eller som här generera ett nytt schema. I förgrunden syns dialog fönstret för att välja format och automatiskt skapa och sätta in plint block i schemat. Rita ett Schema Här syns den grafiska miljön att rita själva schemat i. Med en tre knapps mus kan man bl.a. realtids panorera schemat. I exemplet ovan har vi märkt några plint block med dess Ställ, Fält och Positions adress, samt dragit ut en koppling, som sedan bara är kopierad med automatisk uppräkning... Använda Symboler... Standard symboler finns under flera flikar, markera önskad symbol och dra den till önskad position, vissa innehåller redan Etiketter för märkning. Egna symboler är lätta att skapa, rita upp bara dem, markera dem som block och ge dem ett namn, så hamnar dessa under fliken Egna, där kan man även hämta alla eller enskilt block från ett annat schema

11 500 / 1000 / 2000 Ytterligare Schema funktioner i Till skillnad från ett generellt CAD program, är den inbyggda Schema modulen anpassad och utvecklad för El & Tele scheman. Ytterligare några exempel Rita med Smarta funktioner... Den blå linjen från 05b i exemplet är skapad genom att dubbel klicka för en punkt, 05b inskrivit på tangent bordet, dubbel klick vid 06 osv. Man behöver alltså inte byta verktyg hela tiden. Om vi sedan tittar på den utdragna linjen från 06 ser vi att programmet automatiskt bryter den ortogonalt, dvs. i 90, om vi ska ansluta den till klockan till höger kan det även vara svårt att få rätt längd, speciellt om avståndet i mellan varit större, men ingen fara programmet kortar eller förlänger linjen vid nästa linje som ansluter till klockan Detta var bara några av de Smarta funktioner som finns Hänvisa Plintkort till Scheman... Kopplingspunkter som ritats på ett plint block, vilka skapades automatiskt vid nytt schema, kan automatiskt införas som hänvisning till schemat på Plintkort. Markera bara plinten i schemat och välj funktionen så visas Plintkortet och man kan direkt acceptera eller manuellt ändra i det Vid visning av Plintkortet i andra lägen kan man även direkt visa det hänvisade Schemat... Anmärkningar och Ritningshuvud... När som helst kan man visa och redigera i Anmärknings fältet och Ritningshuvudet, ändringar som påverkar Ritnings Förteckningen uppdateras automatiskt när schemat sparas Naturligtvis finns det även Lagerhantering, penntjocklek per lager, m.m...

12 Utskrifter i När man arbetar med datorstöd registrering är det viktigt att komma ihåg att Originalet är informationen i databasen i datorn. Utskrivna pappers dokument är bara statiska kopior av aktuell information vid just utskrifts tillfället. Men trots det,är ju utskrifter en viktig funktion Utskrifts val av Ställ... Ett vanligt urval för flera av utskrifterna är val av Ställ/Fält. I exemplet ovan visas hur man kan välja valfritt från en Ställ/ Fält Förteckning Längst upp syns även valet till vilken skrivare utskrift ska ske, alternativt till bildskärm som Förhands Granska. Dokument Nedan följer en förteckning över de dokument som kan skrivas ut i 2000 Objekts Förteckning Ställ Förteckning Anläggnings Förteckning Material Förteckning Utskrifts val Radial Nät... Här är ett annat exempel på val som kan göras vid utskrifter av Radial Nät. Man kan välja att bara skriva ut vissa specifika rader i Anslutningstabellen eller ett Korskoppel som en ArbetsOrder eller enbart Korskopplade som en Förbindnings Tabell, osv Lednings Förteckning Kabellista Matarkablar Kabellista Spridningskablar Monteringsritning Plintkort Panelkort Apparatlista Provningsprotokoll Utskrift till Bildskärm Alla utskrifter kan även ske direkt till PDF-fil eller bildskärm. Här kan man bläddra sidorna, zooma och även skriva ut till skrivaren Ritnings Förteckning Scheman Anslutningstabell Förbindningstabell Arbetsorder för Korskoppel Central & Grupp Förteckning Dokument Förteckning För 500 & 1000 se Jämförelse Tabell, vilka utskrifter som ingår. För olika exempel på hur själva utskrifterna kan se ut på papper, se bifogade Utskrifts exempel

13 500 / 1000 / 2000 Sammanfattningsvis om programvaror Tyvärr medger inte detta prospekt utrymme att beskriva alla detaljer och finesser som finns i programvaror, men vi hoppas ni har fått en grund information om systemens omfattning och handhavande kan vi sammanfatta i följande punkter Samma grund system för både Entreprenörer och Förvaltare. Enkelt handhavande för användaren, med ett välkänt grafiskt Windows gränssnitt. Vid upprättande har man oftast direkt tillgång till bas uppgifterna, för utökning eller ändring, och till utskrifter, utan att behöva lämna pågående upprättande Vid arbete med montageritningen kan man direkt arbeta med både montage av material på ställ och kabel listan för matar kablar. Centrum i radial nätet är anslutnings tabellen, där man kan visa koppel grafiskt, förändra information per platsutrustning eller lägga till nya Vid gemensamt nät behöver man ej i förväg skilja på Tele och Data. Korskoppel kan göras manuellt eller automatiskt till central, och en arbetsorder för ett korskoppel skriver man enkelt ut. Scheman ritar man enkelt direkt i det inbyggda CAD programmet och kan uppdatera plint/ panel korten automatiskt. Aktuella och uppdaterade SEN-dokument skrivs ut direkt vid behov, med eller utan olika sök och urvals funktioner. Se Jämförelsetabell, på nästa sida, vad som även gäller för 500 / Olika Licens former... Beroende på användnings område finns för närvarande följande Licens typer av 2000 Singel Licens För Entreprenören eller den lilla Förvaltaren. Kräver hårdvarulås, vilket ingår i leveransen. Objekts Licens Passar Förvaltaren som inom sitt eget lokala nätverk kan köra valfritt antal Upprättare eller Tittare, inom det Objekt som licens gäller för. Nätverks Licens För den lite större Entreprenören eller Förvaltaren som handhar flera olika Objekt. För flera samtidiga användare per Objekt finns även versioner med Client/Server teknik. Dessa versioner kräver dedikerad Databas server med Oracle eller SQL-Server. Angående priser, se särskild prislista eller begär offert för Era behov och licenstyper. För Er med behov av flera licenser till samma kontor eller flera lokal kontor tillämpas mängd rabatt. Utbildning och Uppdatering/Support Vi kan tillhandahålla både grund utbildning och ytterligare fördjupande/komplimenterande utbildning enligt Era önskemål, hos Er eller i våra lokaler i Jönköping Till programmen, kan man teckna ett Uppdaterings och Support Avtal, där de första 12 månaderna är avgifts fria vid köp av ny licens eller vid uppdatering. Uppdaterings och Support Avtalet löper därefter vidare med 12 månader i taget, som faktureras i förskott. I ett sådant avtal ingår fria uppdateringar inom samma licens nivå och typ, samt fri tillgång till support på program funktioner, per telefon och .

14 Jämförelse Tabell: Objekt Per licens, Antal: upprättare / tittare 1 anv. 1 anv. 1 anv. Fritt / Fritt Objekt X X X X Per licens: Antal objekt (fri storlek) Fritt Fritt Fritt 1 Objekt Stöd för SQL-server & flera användare X X Objektförteckning: Välja / Skapa / Ändra X X X X Importera material från valfritt objekt X X X Sammansätta objekt X X Signatur och utskriftsmärkning X X X X Ställförteckning: Välja / Skapa / Ändra / Auto X / X / X / X / X / X / X X / X / X / X X / X / X / X Anläggningsförteckning: Välja / Skapa / Ändra X / X / X X / X / X X / X / X X / X / X Materialförteckning: Välja / Skapa / Ändra X / X / X X / X / X X / X / X X / X / X Panel & Utrustnings figurer: 1 nivå / 4 nivåer X / X / X X / X X / X Söka använt material och placering X X X UNR-lista, Apparatlista: X X X UNR och grupperade med under UNR X X UNR samtidigt som Schema / Monteringsritning X X Upprätta Montage & Kablage X X X X Kabel lista: Mellan apparat / Alla matarkablar X / X / X X / X X / X Montage val: Auto / Manuellt / Finjusterat X / / X X / X / X X / X / X X / X / X Notering per Ställ-Fält X X X Upprätta Schema X X X Notering per Schema / Papperskorg / / X / X X / X Utskrift i: Färg / A3 / / X / X X / X Upprätta Radialnät X X X X Anslutningstabell: Välja / Skapa / Ändra X / X / X X / X / X X / X / X X / X / X Söka platsutrustning: Aktiv grupp / Alla grupper X / X / X X / X X / X Splitta uttag till x par O X X X Ansluta centraler O X X X Korskoppla: Auto / Manuellt / Data / O / O X / X / X X / X / X X / X / X Upprätta Datanät X X X Korskoppla flera par / paneljack / X / X X / X X / X Korskoppla: del av koppel / Apparat / ej till PLU / / X / X / X X / X / X X / X / X Upprätta Telefoni X O X Söka anknytningar Globalt (flera objekt) X O X Utskrifter X X X X Förbindningstabell O X X X Utskrift med Underskrift X X X Multiutskrift / Dokumentförteckning / X / X X / X X / X Utskrift övriga SEN-dokument X X X X Utskrift: direkt till PDF fil / skärm X / X X / X X / X X / X Sammanfattnings typ Light Tele/Data Komplett Objekt Ex. på användare grupp Larm Inst. Mindre Förv. Entreprenör Större Förv. Kompatibel databas X X X X O) Ingår ej Kan kompletteras till med extra modul. Copyright Elektrokonsult Data AB Alla rättigheter förbehålles, övriga varumärken tillhör sina respektive ägare. Elektrokonsult Data AB Hemsida: www. elkoda. se Postadress: Besöksadress: Telefon: Box 143 von Platensgatan 3 Fax: Jönköping Jönköping elkoda. se

I valfri objektlista börjar du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Matrix och därefter Skicka order.

I valfri objektlista börjar du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Matrix och därefter Skicka order. Matrix Order Med den kostnadsfria tilläggsmodulen Matrix Order kan du enkelt beställa 2D- och 3D-planritningar samt virtuella visningar från Matrix direkt i Capitex Säljstöd. Välj objekt och bilder att

Läs mer

Manual för beställning via Capitex

Manual för beställning via Capitex Manual för beställning via Capitex BESTÄLLNING 1. Välj objekt och bilder att exportera: I valfri objektlista börja du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Diakrit och därefter

Läs mer

Funktionsöversikt 2014 09 28

Funktionsöversikt 2014 09 28 ic 6 LT 6.9 Basic Basic Integrerat CAD program BricsCAD ingår. AutoCAD/ AutoCAD LT behövs inte! Fungerar bara tillsammans med AutoCAD och AutoCAD LT 2015 2016 Fungerar bara tillsammans med AutoCAD 2015

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Encyklopedi. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Encyklopedi. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Encyklopedi Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...4 1.1 Vad är Encyklopedi?...4 2. Encyklopedis huvudmeny...5

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

MANUAL. Ver. 1.0, 2015-01-01

MANUAL. Ver. 1.0, 2015-01-01 MANUAL Ver. 1.0, 2015-01-01 2 INNEHÅLL. INNEHÅLL.... 2 FÖRORD.... 3 CADDIREKT SKALAFORMAT ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING.... 4 STARTA CADDIREKT SKALAFORMATLT... 6 STARTA CADDIREKT SKALAFORMATLT VERKTYG... 7

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6 ATIVA-Mätdon Produktinformation Sidan 1 av 6 Allmänt om ATIVA-Mätdon ATIVA-Mätdon är ett register för företagets mätdon, verktyg och andra instrument. Det håller bl.a. reda på statusen för varje individ

Läs mer

Nya Aquila använder senaste versionen av våra verktyg: UniPaaS 1.9 (tidigare Magic), samt Crystal Reports version 12 (idag kör ni på version 8).

Nya Aquila använder senaste versionen av våra verktyg: UniPaaS 1.9 (tidigare Magic), samt Crystal Reports version 12 (idag kör ni på version 8). Beskrivning av nya Aquila 3 Nya Aquila använder senaste versionen av våra verktyg: UniPaaS 1.9 (tidigare Magic), samt Crystal Reports version 12 (idag kör ni på version 8). Aquila 3 är helt kompatibel

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

- I Vitec Mäklarsystem når du Hjälpen via menyn Hjälp och valet Hjälp och Support.

- I Vitec Mäklarsystem når du Hjälpen via menyn Hjälp och valet Hjälp och Support. 1 Hjälpen I Hjälpen hittar du väldigt mycket användbar information som kan ge svar på de funderingar du har kring våra applikationer. Där finns t ex Vanliga frågor, Handledningar och dokumentation, instruktionsfilmer

Läs mer

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Innehållsförteckning: 1 FÖRBEREDELSER INFÖR TURNERINGSSTART... 2 1.1 HUR SKA RESULTATREGISTRERING SKE?... 2 1.2 SKA RULLANDE RESULTATSKÄRMAR ANVÄNDAS?...

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

BuildingPortalSuite. Beskrivning. 2012-09-03 BuildingPortalSuite - Beskrivning

BuildingPortalSuite. Beskrivning. 2012-09-03 BuildingPortalSuite - Beskrivning Beskrivning 1 Komma igång Följ dessa steg för att enkelt komma igång med BuildingPortalSuite: 1. Installera BuildingPortalSuite 2. Använd Setup Tool BuildingPortalSuite för att ställa in uppkopplingen

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6 ATIVA-Mätdon Produktinformation Sidan 1 av 6 Allmänt om ATIVA-Mätdon ATIVA-Mätdon är ett register för företagets mätdon, verktyg och andra instrument. Det håller bl.a. reda på statusen för varje individ

Läs mer

Arbetsgången är logisk och bygger på att du går igenom formulären på följande sätt

Arbetsgången är logisk och bygger på att du går igenom formulären på följande sätt Allmänt DPR Årsredovisning är ett avancerat men lättarbetat program som skapar kompletta årsredovisningar. Alla bokföringssystem kan användas till programmet genom att import av bokföringens saldon sker

Läs mer

Handbok för Nero ImageDrive

Handbok för Nero ImageDrive Handbok för Nero ImageDrive Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ImageDrive och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas Vad är nytt i Easy Planning 6.61 Detta är en större uppdatering som innehåller ett antal förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1.

Läs mer

Kapitel 16 Situationplan... 3

Kapitel 16 Situationplan... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Situationsplan Kapitel 16 1 Innehåll Sida Kapitel 16 Situationplan... 3 Infoga situationsplan/nbk... 3 Markera nytt origo på situationsplan/nbk... 7 Skaleringsuträknare...10 Ändra skala

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.1.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Begränsningar och kända fel 4 Installation och uppgradering 5 Version 18.1.1.0 6 Servicerelease 18.1.0.2 7 Servicerelease

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

TAC Design version 3

TAC Design version 3 TAC Design version 3 Handledning Projekteringshjälpmedel för styr-, regleroch övervakningsanläggningar 0-004-7785-3 (SV), 2003-05-27 Förord Välkommen till manualen TAC Design version 3 Handledning. Copyright

Läs mer

Kundfakturors sändsätt

Kundfakturors sändsätt Kundfakturors sändsätt 2014-11-05. Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson I version 217 som vi släppte i slutet av oktober 2014 gjorde vi en förändring på hur fakturor kunde skickas till kunderna. Till

Läs mer

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehåll Syfte: Grundläggande förståelse för hur GEOSECMA-Lantmäteri är uppbyggt och används. Data- och Layoutvyn Innehållsförteckningen och dess ikoner Menyer och

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Installation av CABAS

Installation av CABAS Quick start Installation av CABAS 1. Börja med att försäkra dig om att du har användarnamn och lösenord för CABAS. 2. OBS! Användarnamnet och dess lösenord är personligt. Om ni behöver fler användare av

Läs mer

Grid Player. Komma igång

Grid Player. Komma igång gp Grid Player Komma igång För support, video och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Välkommen till gp Grid Player Grid Player är en Alternativ och Kompletterande Kommunications (AKK) App

Läs mer

Handledning. Exder efaktura för Svefaktura 1.0. Expert Systems 2010 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00

Handledning. Exder efaktura för Svefaktura 1.0. Expert Systems 2010 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Handledning Exder efaktura för Svefaktura 1.0 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-14 Exder efaktura Sida 2 av 24 Innehållsförteckning

Läs mer

Användardokumentation för Rullande Resultatskärmar i lokalt nätverk

Användardokumentation för Rullande Resultatskärmar i lokalt nätverk Användardokumentation för Rullande Resultatskärmar i lokalt nätverk Cup- och Matchplaneringssystem för PC Efkon AB 2008-2014 Innehållsförteckning: 1 INLEDNING... 1 2 FÖRBEREDELSE OCH PLANERING AV NÄTVERKET...

Läs mer

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare för ledare Sammanställning Denna guide avser att hjälpa dig som ledare att administrera dina grupp(er) i MyClub. Allt som görs i MyClub är webbaserat vilket innebär att du kan sköta all administrering

Läs mer

Kapitel 16 Situationsplan... 3

Kapitel 16 Situationsplan... 3 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 16 Situationsplan... 3 Vectorfil av huskropp... 3 Infoga situationsplan/nbk... 6 Markera nytt origo på situationsplan/nbk... 10 Skala... 13 Skaleringsuträknare...

Läs mer

Användarmanual för Stella

Användarmanual för Stella Skapat av (org) Dokumentdatum Version Prover Technology AB 2011-09-15 2.0 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor STELLA-02-SUM 16 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Användarmanual för

Läs mer

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för viktinsamling på PC.

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för viktinsamling på PC. GS5000PC Manual Allmänt Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för viktinsamling på PC. GS5000PC kan köras under Windows 98, NT, 2000, XP. Rekommenderat minimikrav på datorn är internminne 1GB, processor

Läs mer

Klicka på "Card designer-ikonen" för att öppna huvudmenyn. Huvudmenyn innehåller ett antal olika alternativ, spara, spara som, nytt etc.

Klicka på Card designer-ikonen för att öppna huvudmenyn. Huvudmenyn innehåller ett antal olika alternativ, spara, spara som, nytt etc. Kortutskrifter Enkel eller Avancerad I finns två olika alternativ för att skapa/designa passerkort för utskrift på en ansluten kortprinter, de olika alternativen kallas ""Avancerad/ Card Designer" (beskrivs

Läs mer

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Relativ positionering... 6 Infogad fil... 7 Hur ser fasaden ut?... 9 Ytterdörrar...11 Ändra standardvärde för hela våningen....17 Innerdörrar...18

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog Plancenter 2.1 Plancenter Klient...

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET Bildbaskontoret Bruksanvisning Handitek BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET anpassar tekniken till människan Innehållsförteckning Introduktion... 3 Datorkrav...3 Om bildbaser... 4 Vad är en bildbas?...4 Varför

Läs mer

Kapitel 1 Komma igång... 3

Kapitel 1 Komma igång... 3 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 1 Komma igång... 3 Välkommen... 3 Är DDS-CAD Arkitekt installerat?... 5 Operativmiljön Windows... 5 Begrepp... 5 Starta DDS-CAD Arkitekt... 6 Starta ett nytt

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

Kapitel 1 Komma i gång... 5

Kapitel 1 Komma i gång... 5 DDS-CAD Arkitekt 10 Komma i gång Kapitel 1 1 Kapitel Sida Kapitel 1 Komma i gång... 5 Är DDS-CAD Arkitekt installerat?... 5 Operativmiljö Windows... 6 Begrepp... 6 Starta DDS-CAD Arkitekt... 6 Starta ett

Läs mer

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

NYHETER SiteCon version 2.50

NYHETER SiteCon version 2.50 NYHETER SiteCon version 2.50 Sammanfattning Med version 2.50 fortsätter vi utvecklingen av SiteCon. Vi förbättrar processen kring Arbetsorder samt öppnar upp för kopplingar till andra administrativa lösningar.

Läs mer

Funktionsöversikt. Program. ELPROCAD IC4.0 ELPROCAD LT 6.5 ELPROCAD 16.5 Pro Extern. versioner Basic Pro. Basic Pro. Pro Connect Connect.

Funktionsöversikt. Program. ELPROCAD IC4.0 ELPROCAD LT 6.5 ELPROCAD 16.5 Pro Extern. versioner Basic Pro. Basic Pro. Pro Connect Connect. Funktionsöversikt gram ELPROCAD IC4.0 ELPROCAD LT 6.5 ELPROCAD 16.5 versioner Basic Basic gramförutsättningar Integrerat CAD-program ingår. AutoCAD eller AutoCAD LT behövs ej! Fungerar bara tillsammans

Läs mer

LATHUND GROUPWISE 6.0. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post:

LATHUND GROUPWISE 6.0. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post: LATHUND GROUPWISE 6.0 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen Kontrollera systemkraven. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller de systemkrav som är specificerade. Vid installering av Engineering

Läs mer

Användarmanual medium

Användarmanual medium M Användarmanual medium Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

samaritan PAD och PDU Saver EVO Användarmanual

samaritan PAD och PDU Saver EVO Användarmanual samaritan PAD och PDU Informationen i detta dokument kan komma att förändras utan förvarning och medför inget åtagande för HeartSine Technologies Inc. räkning. Ingen del av denna manual får reproduceras

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager ANVÄNDAR MANUAL SESAM 800 RX MC Manager Åkerströms Björbo AB Box 7, SE-780 45 Gagnef, Sweden street Björbovägen 143 SE-785 45 Björbo, Sweden Phone +46 241 250 00 Fax +46 241 232 99 E-mail sales@akerstroms.com

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9 Sidan av 7 0-0-5 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version.9 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Mamut Business Software. Introduktion. Mamut Enterprise Variant

Mamut Business Software. Introduktion. Mamut Enterprise Variant Mamut Business Software Introduktion Mamut Enterprise Variant Dokumentation för utökningar av Mamut Enterprise System Mamut Enterprise Variant Version: 12.1 Innehåll MAMUT ENTERPRISE VARIANT... 1 PRODUKTVARIANTER...

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Online-resultat. Manual

Online-resultat. Manual Online-resultat Manual Är onlineresultat något för vår förening? Jag tror vi alla kan hålla med att online-resultat är en fantastisk service! Vi började försiktigt med några få klubbar, sedan fick fler

Läs mer

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll ARKIVMENYN...2 Byt aktuell användare...2 Utskrift till skärm eller skrivare...3 SQL verktyget...4 Ny SQL...4 Hämta SQL...5 Spara SQL...5 Kör SQL...5 Visa som...5 Avsluta...5

Läs mer

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för räknevägning på PC.

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för räknevägning på PC. RVS5000PC Manual Allmänt Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för räknevägning på PC. RVS5000PC kan köras under Windows 98, NT, 2000, XP. Rekommenderat minimikrav på datorn är internminne 1GB, processor

Läs mer

TIDOMAT PW32. Nyheter i version 9.0. Dokumentet beskriver nya funktioner och tillägg samt förbättringar från version 8.51

TIDOMAT PW32. Nyheter i version 9.0. Dokumentet beskriver nya funktioner och tillägg samt förbättringar från version 8.51 TIDOMAT PW32 Nyheter i version 9.0 Dokumentet beskriver nya funktioner och tillägg samt förbättringar från version 8.51 Innehåll Ändrade program... 3 Inledning... 4 Klient (PW32 Easy Client)... 6 Webserver/WebService...

Läs mer

Kontoersättning i Pyramid - Arbetsgång

Kontoersättning i Pyramid - Arbetsgång Kontoersättning i Pyramid - Arbetsgång (Pyramid Business Studio från version 3.41A) (2013-11-27) I detta dokument beskrivs arbetsgången i Pyramid rutin 962 Kontoersättning. Dialogen ger möjlighet att utföra

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.2.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.1.2.0 7 Servicerelease 18.1.1.1

Läs mer

Installation av M7005 och till M7005 hörande serverprogram

Installation av M7005 och till M7005 hörande serverprogram 150607/150716/151005/SJn Installation av M7005 och till M7005 hörande serverprogram samt Anpassning av M7005:s utseende Installation och anpassning av M7005 sida 1 (18) Innehåll 1 M7005:s hemsida är M7005.Metem.se...

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 2014.02.21 1 1 Fönster och dörr Kapitel 3 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 4 Relativ positionering... 8 Fasta fönster... 9 Se på 3D-modell...

Läs mer

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Läs det här dokumentet innan du installerar Mac OS X. Det innehåller viktig information om att installera Mac OS X. Systemkrav Om du ska uppgradera till

Läs mer

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Användarhandbok för SecurDisc Nero AG SecurDisc Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken

Läs mer

INSTALLATIONS MANUAL

INSTALLATIONS MANUAL INSTALLATIONS MANUAL www.caddirekt.se 2013-03-01 1 Innehåll CADdirekt VVS Installation... 3 CADdirekt VVS Registrering... 5 CADdirekt VVS Reparera installation... 7 CADdirekt VVS Flytta licens... 7 CADdirekt

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.2 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.2.0.0 7 Version 18.1.2.0 8 Servicerelease

Läs mer

Lathund för Kopplingen

Lathund för Kopplingen Lathund för Kopplingen Vad gör programmet? Kopplingen ersätter den manuella uppdateringen av Golfguiden (tidigare Klubbguiden) på golf.se. Genom att hålla, i huvudsak, modulen Lokal Klubb i Gk96 uppdaterad

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer