Stipendieregler vid Karolinska Institutet Ersätter dnr 1434/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stipendieregler vid Karolinska Institutet Ersätter dnr 1434/2009-200"

Transkript

1 Stipendieregler vid Karolinska Institutet Ersätter dnr 1434/ Dnr 1-125/2014 Gäller från och med

2 Stipendieregler vid Karolinska Institutet Dnr 1-125/2014 INNEHÅLL 1 Inledning Grundläggande bestämmelser Rektors delegation till prefekt angående stipendieutdelning Förutsättningar för KI:s stipendier Grundnivå eller avancerad nivå i forsknings-förberedande syfte Postdoktor Tilläggsstipendier för doktorander Stipendiat/anställd som får stipendium av annan utbetalare än KI Lägsta nivåer Arbetsmiljöansvar Försäkringar Sjukdom och föräldraledighet Konsekvenser av felaktigt prefektbeslut Regler och rutiner för handläggning... 4 Bilaga 1. Försäkran Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen, Personalavdelningen Frågor kring dessa regler besvaras av lönechefen

3 Karolinska Institutet Stipendieregler vid KI 1 (6) Fastställt av rektor med tillämpning från och med Inledning Stipendiereglerna omfattar de stipendier som Karolinska Institutet, KI, utger för mottagarens utbildning i forskningsförberedande syfte på grundnivå eller avancerad nivå, på postdoktornivå samt de tilläggstipendier som utbetalas till doktorander med egna stipendiemedel som ej når upp till KI:s krav på beloppsnivåer. Stipendier inom Erasmus, Linnaeus-Palme och Nordplus samt stipendier av Marie Curie-typ omfattas inte av dessa stipendieregler. För vidare information, se dokumentet Lokala riktlinjer för utlandsstudier på grund- och avancerad nivå som finns på KI:s internwebb. Regler och rutiner för handläggning av stipendieärenden på institutionsnivå finns i slutet av dokumentet. 2 Grundläggande bestämmelser Vid KI ska det endast finnas stipendier som utges för mottagarens utbildning. Utbildningsstipendier är skattefria under förutsättning att de inte utgör direkt ersättning för utfört arbete (8 kap, 5 i Inkomstskattelagen). För vidare information, se dokumentet Rättsutredning om stipendier och skatteregler som finns på KI:s internwebb. Utbildningsstipendier får bara inrättas för/som: Utbildning i forskningsförberedande syfte på grundnivå eller avancerad nivå under maximalt 12 månader. Postdoktorstudier under maximalt 2 år. Utöver dessa får, i vissa fall, tilläggsstipendier för doktorander med externa stipendier ges. 3 Rektors delegation till prefekt angående stipendieutdelning Beslut om stipendium fattas av prefekt och får ej delegeras. Beslutet får inte avse stipendium för annat ändamål än utbildning. Stipendium får endast inrättas av medel från externa finansiärer som skriftligen godkänt medlens användning för utbetalning av stipendium. Stipendium får ej ges till person som inom en tvåårsperiod före första stipendieutbetalningen har mottagit lön eller arvode från KI med följande undantag: o Mindre belopp (maximalt 5000 kr per år) är inget hinder för stipendieinrättande. o Ersättningar för försöksperson, studentrepresentant och KIambassadör eller liknande om arbetet skiljer sig markant från det som sker i utbildningssyfte. Det är viktigt att det finns tydlig dokumentation om vilka arbetsuppgifter stipendiaten har utfört för att fastställa att det inte skett i utbildningssyfte.

4 Karolinska Institutet Stipendieregler vid KI 2 (6) 4 Förutsättningar för KI:s stipendier Kraven för att ge och erhålla stipendium vid de olika utbildningsnivåerna varierar något. Gemensamt är dock kravet på att mottagaren sköter sin utbildning och närvaro enligt kursplan eller studieplan. Vid misskötsel kan KI dra tillbaka ej utbetalda stipendiemedel. 4.1 Grundnivå eller avancerad nivå i forskningsförberedande syfte Stipendier till studenter får bara ges för studier avseende kurs på grundnivå eller avancerad nivå i forskningsförberedande syfte. Stipendier får bara ges till: o personer som är antagna (och registrerade i Ladok) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid KI som går en kurs i forskningsförberedande syfte. o personer som är antagna (och registrerade) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå i forskningsförberedande syfte vid ett universitet som KI har samarbete med. Stipendier får inrättas för maximalt 12 månader fördelat på maximalt fyra kurser. Stipendiebeloppet rekommenderas motsvara det studiemedelsbelopp som utgår från CSN vid heltidsstudier (9 000 kr/mån, 2014). Stipendiebeloppet beslutas för maximalt ett halvår i taget och betalas ut månadsvis. 4.2 Postdoktor Stipendium för bedrivande av postdoktorstudier får ges till personer som kommer från andra länder med avsikt att endast stanna i Sverige under sin utbildning eller del av utbildning. Prefekten bedömer om utbildning och vetenskaplig meritering kan anses motsvara minst svensk doktorsgrad. Grunden för prefektens bedömning ska klart framgå av stipendiebeslutet. Stipendium för bedrivande av postdoktorstudier kan utdelas under högst två år inom en fyraårsperiod efter disputationen/motsvarande. En förutsättning för tilldelning av postdoktorstipendium är att stipendiaten registreras som postdoktor i KIMKAT. Stipendiebeloppet för postdoktorstudier rekommenderas vara lägst kr/mån och högst kr/mån. Högre belopp kan utbetalas undantagsvis, orsak måste dokumenteras i beslut. Stipendiebeloppet beslutas för 12 månader i taget och betalas ut månadsvis. Undantagsvis kan kortare perioder vara aktuella.

5 Karolinska Institutet Stipendieregler vid KI 3 (6) 4.3 Tilläggsstipendier för doktorander På KI finns det doktorander som helt eller delvis finansieras genom externa stipendier. Externa stipendier innebär att KI inte är utbetalare utan att doktoranden har med sig finansiering i form av stipendier från sitt hemland, hemuniversitet eller dylikt. För att dessa doktorander inte ska ha en sämre ekonomisk situation än övriga doktorander har rektor fastställt miniminivåer för doktoranders försörjning. I de fall de externa medlen inte motsvarar de miniminivåer som rektor fastställt ska KI ge tilläggsstipendier (eller anställa). Tilläggsstipendier: o får inrättas för personer som är antagna till utbildning på forskarnivå vid KI och har tilldelats ett externt stipendium. o ska tillsammans med det externa stipendiet nå de försörjningsnivåer som definierats av rektor och det externa stipendiet måste uppgå till minst 50 procent av den totala stipendiesumman vid antagningen. o får inrättas för 4 år eller så länge det externa stipendiet löper. o får inte kombineras med någon typ av anställning på KI. 5 Stipendiat/anställd som får stipendium av annan utbetalare än KI Överföring av externt beslutade stipendier är inte tillåtna. Utbetalning av sådana stipendier ska ombesörjas direkt av stipendieutgivaren. En doktorand, oavsett om hen är anställd eller har utbildningsbidrag, UBB, som avser att söka stipendier från extern finansiär för finansiering av sin försörjning under pågående doktorandutbildning, måste först diskutera de eventuella konsekvenser som ett stipendium kan innebära med både handledare och administrativ chef. Denna diskussion ska dokumenteras samt skriftligen godkännas av samtliga parter och utgöra underlag för eventuella ändringar i finansieringsplanen i den individuella studieplanen. 5.1 Lägsta nivåer Doktorander med stipendium ska ha minst samma försörjningsnivå som övriga doktorander, vilket med nuvarande regelverk innebär en ersättning motsvarande 1 års utbildningsbidrag och 3 års doktorandanställning. Aktuell lägsta nivå för doktorander med externa stipendier återfinns på KIs intranät under Forskarutbildning/Försörjning/Externa stipendier. Försörjningsnivåerna förändras över tid eftersom de är kopplade till utvecklingen av övriga doktoranders ersättningsnivåer, dvs. utbildningsbidragets storlek och nivåerna i doktorandernas lönestege. Postdoktorer som kommer till KI med egna medel som ger lägre ersättning än KI:s lägsta nivå ska erhålla mellanskillnaden som KI-stipendium eller erbjudas en deltidsanställning.

6 Karolinska Institutet Stipendieregler vid KI 4 (6) 6 Arbetsmiljöansvar KI har arbetsmiljöansvar för alla som vistas stadigvarande i våra lokaler vilket inbegriper stipendiater oavsett finansiering. Det krävs därför att alla stipendiater är registrerade i KIMKAT. 7 Försäkringar Det bör observeras att stipendiater inte omfattas av några förmåner enligt kollektivavtal såsom föräldralön, sjuklön etc. Stipendiatens situation gällande socialförsäkringsförmåner varierar beroende på stipendiatens medborgarskap, varaktighet i Sverige etc. Detta måste redas ut i varje enskilt fall så att stipendiaten och KI vet vad som gäller. Läs mer om detta på KIs intranät under Försäkringar. 7.1 Sjukdom och föräldraledighet Doktorander med stipendier är försäkrade via Kammarkollegiet för de fall då deras stipendier bortfaller på grund av frånvaro från studierna vid sjukdom eller föräldraledighet. Övriga personer med KI-stipendium får behålla sitt stipendium under perioden. Dock får de maximala perioderna för tilldelning av stipendier, 12 månader på utbildning på grundnivå eller avancerad nivå, respektive 2 år vid postdoktorsstudier, inte förlängas pga. sjuk- eller föräldraledighet. 8 Konsekvenser av felaktigt prefektbeslut I Rättsutredning om stipendier och skatteregler utvecklas frågan om gränsdragningen mellan arbete och utbildning. Utredningen finns på intranätet. Som framgår av rättsutredningen är det vanskligt att närmare beskriva gränsdragningen mellan arbete och utbildning. KI:s regler är dessutom en generell tolkning av lagstiftningen. Beslut i enskilda ärenden, som baseras på KI:s regler innebär därför ingen garanti för att inte granskare från skattemyndigheten eller Riksrevisionsverket kan komma till andra ståndpunkter. De ekonomiska konsekvenserna som - efter felaktigt stipendiebeslut enligt skattemyndighetens bedömning - åsamkas KI och/eller stipendiater, ska bäras av institutionen (såväl skatt som sociala avgifter mm). Detta innebär att institutionen förutom sociala avgifter ska ersätta stipendiaten för den uppkomna skatten. Denna ersättning betraktas i sin tur som en lön till stipendiaten. 9 Regler och rutiner för handläggning Beslut om inrättande av stipendium fattas av prefekt efter förslag av stipendiatens kursansvariga lärare (GU)/handledare. Den tilltänkta stipendiaten ska erhålla tydlig information om vad det innebär att vara stipendiat vid KI. För att säkerställa detta ska stipendiaten, kursansvariga

7 Karolinska Institutet Stipendieregler vid KI 5 (6) lärare (GU)/handledare och handläggare från institutionens HR-avdelning eller motsvarande, gå genom villkor och regler enligt detta dokument. Efter genomgång ska en försäkran undertecknas av samtliga. Om ett personligt möte ej går att ordna, ska informationen skickas och returneras efter påskrift att man förstått villkoren. Se bilaga 1. Kursansvariga läraren/handledaren ansvarar för att: Nivå Samtliga Vad Stipendiat får korrekt information om rättigheter och skyldigheter för stipendiater vid KI (se tidigare stycke). Prefekten kontinuerligt informeras om utbildningens fortskridande och om orsaker som kan göra att stipendiet bör omprövas. Klart Förvaras* Inst. UF Grund och avancerad Postdok Stipendiat på grundnivå eller avancerad nivå är antagen student vid KI och registrerad i Ladok eller antagen vid annat universitet - registreringsbevis bifogas (Ladokutdrag eller liknande). Om studenten ej är antagen vid KI ska samarbetet styrkas. Kursplan, för den kurs som studenten är registrerad på och som stipendiet delas ut för, bifogas. Postdoktorstipendiat är registrerad i KIMKAT och att prefektens bedömning av utbildning/vetenskaplig meritering bifogas stipendiebeslutet. Doktorand - tillägg En individuell studieplan över metoder som skall studeras bifogas för postdoktorstipendier. Stipendiat har tilldelats ett externt stipendium. Stipendiat är antagen till utbildning på forskarnivå vid KI. Det externa stipendiet uppgår till minst 50 procent av KI:s miniminivå. * Inst. = Institution, UF = Universitetsförvaltningen

8 Karolinska Institutet Stipendieregler vid KI 6 (6) Den som handlägger stipendieärenden ska kontrollera att följande krav har uppfyllts: Nivå Samtliga Postdoktor Vad Att extern finansiär skriftligt medgivit att medlen får disponeras för ändamålet. Att stipendiaten inte erhållit lön eller arvode från KI under den senaste tvåårsperioden. Om lön erhållits ska o tydlig dokumentation om arbetsuppgifternas art bifogas så att det tydligt framgår att ej smitta föreligger samt storlek på ersättning. Att stipendiebeloppet överensstämmer med KI:s rekommendationer. Att beslut upprättats på särskilt fastställd blankett Stipendium som återfinns på KI:s internwebb under Blanketter och mallar inom personalområdet samt att bilagor enligt blanketten bifogas. Att beslutet diarieförs Att ett originalbeslut jämte bilagor/dokumentation arkiveras vid institutionen och att en kopia lämnas till stipendiaten. Vid behov ska dock ett originalbeslut lämnas till stipendiaten. Att kopia av originalbeslutet men med den nedersta delen - utbetalningsorder - undertecknad i original - tillsvidare insändas till personalavdelningen för utbetalning Att alla stipendier utbetalas via personalsystemet Primula, även stipendier till personer med ofullständigt personnummer. Personer med ofullständigt personnummer tilldelas ett fiktivt personnummer bestående av födelsedatum plus institutionsbeteckning plus KK för kvinna och MM för man. Ex C6KK (kvinnlig stipendiat vid IMM) Att stipendiaten är sjuk- och olycksfallsförsäkrad, antingen genom egen försäkring eller genom försäkring från sitt hemland, eller genom de försäkringar som KI tecknar (se doktorand-tillägg) Att postdoktorn är anknuten/registrerad postdoktor i KIMKAT. Klart Förvaras* Inst. UF Doktorand - tillägg Försäkring är tecknad hos Kammarkollegiet Upplysningar i stipendieärenden ges i första hand av respektive institutions HRhandläggare eller motsvarande eller av lönechef vid Universitetsförvaltningen. * Inst. = Institution, UF = Universitetsförvaltningen

9 Bilaga 1 Försäkran Härmed intygas att jag, stipendiaten har tagit del av Karolinska Institutets stipendieregler. Ansvarig (namn) har tillsammans med institutionens HR-ansvarige (namn) gått igenom Stipendieregler vid Karolinska Institutet. Som stipendiat är jag ej anställd och har därför inte samma rättigheter och skyldigheter som anställda. Mitt stipendium utges till mig i utbildningssyfte och vid misskötsel såsom försummad närvaro enligt kursplan/studieplan kan KI dra tillbaka ej utbetalda stipendiemedel. Datum Stipendiat Kursansvarig lärare (utbildning på grundnivå eller avancerad nivå) Huvudhandledare (doktorand med tilläggsstipendium) Handledare (postdoktor) HR-ansvarig eller motsvarande

Stipendieregler vid Karolinska Institutet Revidering av Dnr 4913/04-200

Stipendieregler vid Karolinska Institutet Revidering av Dnr 4913/04-200 Stipendieregler vid Karolinska Institutet Revidering av Dnr 4913/04-200 Dnr 1434/2009-200 Gäller från och med 2009-06-01 2013-08-20 Uppdatering av lägsta nivå för postdocstipendier vid KI, dnr 2-2948/2013

Läs mer

Stipendieregler vid Karolinska Institutet Dnr 1-728/2015

Stipendieregler vid Karolinska Institutet Dnr 1-728/2015 Stipendieregler vid Karolinska Institutet 2016-06-01 Dnr 1-728/2015 Stipendieregler vid Karolinska Institutet Dnr 1-728/2015 2016-06-01 INNEHÅLL 1 Inledning... 1 2 Grundläggande bestämmelser... 1 2.1 Rättigheter

Läs mer

Riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet

Riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet 1 (5) BESLUT 2015-12-17 Dnr SU FV-1.1.2-3926-15 Dok nr 1 Jenny Gardbrant Chefsjurist Ledningskansliet Riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet Stipendier inom Erasmus, Linnaeus-Palme och NordPlus

Läs mer

~rlt !' 1. UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28. Ärende

~rlt !' 1. UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28. Ärende UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28 Ärende 18. Revidering av riktlinjer för stipendier vid Stockholms nniversitet (dnr SU 301-0239-10). Föredragande: Jenny Gardbrant. Ledningskansliet.

Läs mer

Regler om studiefinansiering av forskarutbildning till doktorander vid Högskolan i Borås

Regler om studiefinansiering av forskarutbildning till doktorander vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2014-05-20 Dnr 074-14 Regler om studiefinansiering av forskarutbildning till doktorander vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Chefer, handläggare, handledare,

Läs mer

Policy och föreskrifter gällande stipendiefinansiering för försörjning under utbildning eller för förkovran efter avlagd doktorsexamen

Policy och föreskrifter gällande stipendiefinansiering för försörjning under utbildning eller för förkovran efter avlagd doktorsexamen BESLUT 1 2013-06-27 Dnr PE 2013/356 Rektor Policy och föreskrifter gällande stipendiefinansiering för försörjning under utbildning eller för förkovran efter avlagd doktorsexamen Bakgrund Rektor fattade

Läs mer

Regler och anvisningar för anknytning Gäller från och med

Regler och anvisningar för anknytning Gäller från och med Regler och anvisningar för anknytning Gäller från och med 2018-10-25 Regler och anvisningar för anknytning Dnr 1-678/2018 Innehåll Tillämpningsområde... 2 Allmänna förutsättningar... 2 Förutsättningar

Läs mer

Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet

Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet Dnr 1-434/2014 Gäller från och med 2014-11-04 Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska

Läs mer

Karolinska Institutet Regler och anvisningar för anknytning. Regler och anvisningar för anknytning Gäller från och med

Karolinska Institutet Regler och anvisningar för anknytning. Regler och anvisningar för anknytning Gäller från och med Regler och anvisningar för anknytning Gäller från och med 2017-07-01 Regler och anvisningar för anknytning Dnr 1-556/2017 Innehåll Regler... 4 Tillämpningsområde... 4 Allmänna förutsättningar... 4 Förutsättningar

Läs mer

BESLUT Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet

BESLUT Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-16 STYR 2017/409 Universitetsstyrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100) i dess lydelse från och

Läs mer

Regler för finansiering av utbildning på forskarnivå. Giltighetstid Fr o m den 1 januari 2013

Regler för finansiering av utbildning på forskarnivå.  Giltighetstid Fr o m den 1 januari 2013 Styrdokument Dnr G 213 99/107 Regler för finansiering av utbildning på forskarnivå Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Hans Abelius Beslutsdatum 2012-06-25 Giltighetstid

Läs mer

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Dnr G 213 4367/07 Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Nedanstående riktlinjer är antagna av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämndens sammanträde

Läs mer

Regler om studiefinansiering av forskarutbildning till doktorander vid Högskolan i Borås

Regler om studiefinansiering av forskarutbildning till doktorander vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2018-06-18 Dnr 462-18 Regler om studiefinansiering av forskarutbildning till doktorander vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Chefer, handläggare, handledare,

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Snabbguide - tidsbegränsade anställningar

Snabbguide - tidsbegränsade anställningar Senaste uppdatering: 2014-01-20 Sylvie Garnbeck, Personalavdelningen Tidsbegränsad anställning lärare och forskare... sid 2-3 Tidsbegränsad anställning doktorand... sid 4 Doktorand med utbildningsbidrag

Läs mer

Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte

Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte ALLMÄN INFORMATION Dessa föreskrifter och denna information baseras på Högskolelagen SFS 1992:1434 och Högskoleförordningen

Läs mer

Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för

Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för Promemoria U2012/2475/UH 2012-04-19 Utbildningsdepartementet Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för Sammanfattning

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13

2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13 2Skapat den PM 2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13 Sektionen Forskning, innovation och extern samverkan PM Remiss, Förslag till föreskrifter för stipendier Rektor fattade den 28 januari 2010 beslut om en utredning

Läs mer

Delegationsordning för Fysikum

Delegationsordning för Fysikum BESLUT 20180614 Dnr SU 4021.1.2013218 Delegationsordning för Fysikum Bakgrund Fr.o.m. den 30 juni 2018 ska alla institutioner ha infört skriftliga besluts och delegationsordningar. Genom beslut av detta

Läs mer

Riktlinjer för användning av stipendier för finansiering av utbildning på forskarnivå

Riktlinjer för användning av stipendier för finansiering av utbildning på forskarnivå TEKNAT 2018/141 Riktlinjer för användning av stipendier för finansiering av utbildning på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2019-09-10

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

Checklistor och exempel för studieintyg gällande studier på forskarnivå (doktorandstudier)

Checklistor och exempel för studieintyg gällande studier på forskarnivå (doktorandstudier) Checklistor och exempel för studieintyg gällande studier på forskarnivå (doktorandstudier) Vid förslag om ändringar i detta dokument kontakta Migrationsverket via e-post markus.filipsson@migrationsverket.se

Läs mer

Ersättningsformer för arbete vid Karolinska Institutet. Gäller från och med 2009-04-01

Ersättningsformer för arbete vid Karolinska Institutet. Gäller från och med 2009-04-01 Ersättningsformer för arbete vid Karolinska Institutet Gäller från och med 2009-04-01 Beslut Dnr: 913/2009-200 2009-02-17 Sid: 1 / 1 Universitetsdirektören Nya regler och anvisningar för ersättningsformer

Läs mer

Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander med stipendier

Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander med stipendier Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander med stipendier Försäkringsvillkor 2014-01-01 [Titel 3] Sid 2 (13) 2013-11-13 Högskoleförordningen (1993:100) 1 kapitlet 11 c. En högskola ska genom överenskommelse

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

REGLER FÖR STIPENDIER INRÄTTADE AV GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR STIPENDIER INRÄTTADE AV GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1097 REGLER FÖR STIPENDIER INRÄTTADE AV GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Eva Wiberg Ekonomienheten

Läs mer

Regler för tillgång till telekommunikations

Regler för tillgång till telekommunikations Regler för tillgång till telekommunikations utrustning mm Gäller från och med 2010-07-01 Ersätter regler från 2006-09-01 Beslut Dnr: 2893/2010-030 2010-06-10 Universitetsdirektör Revidering av regler avseende

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

Riktlinjer gällande finansiering vid anställning och stipendium inom ILM

Riktlinjer gällande finansiering vid anställning och stipendium inom ILM 1 Datum 2019-06-05 Institutionen för laboratoriemedicin Riktlinjer gällande finansiering vid anställning och stipendium inom ILM Bakgrund Den största posten på kostnadssidan i resultaträkningen är våra

Läs mer

Anvisningar och mallar för institution

Anvisningar och mallar för institution Anvisningar och mallar för institution Bilaga till rektors besluts- och Dnr 1-445/2014 Gäller från och med 2014-12-01 1) Mall för organisationsplan med besluts- och 2) Mall för delegering av besluts- och

Läs mer

Allt som är skattepliktigt måste alltid utbetalas via Primula för att skatt och kontrolluppgift ska bli rätt.

Allt som är skattepliktigt måste alltid utbetalas via Primula för att skatt och kontrolluppgift ska bli rätt. Svenska utbetalningar via Primula 2018-08-16 Allmänna regler Svenska utbetalningar som idag utbetalas via KI:s internetbank, ska styras över till Primula, då det administrativt blir effektivare att ha

Läs mer

Yttrandena från Göteborgs universitet. Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg

Yttrandena från Göteborgs universitet. Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Caroline Cruz caroline.cruz@hsv.se

Läs mer

Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander med stipendier Försäkringsvillkor

Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander med stipendier Försäkringsvillkor Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander med stipendier Försäkringsvillkor 2016-07-01 Innehåll 1 Försäkringens innehåll... 2 1.1 Ersättningsgrundande inkomst... 3 2 Sjukpenning... 4 2.1 Nedsatt arbetsförmåga...

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå 2016

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå 2016 1(9) SLU ID:ua.2016.1.1.1-438 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/2 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/1975 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva

Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva på forskarnivå i Ladok Sid: 1 / 11 Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva Innehåll 1. Inledning... 2 2. Etablering och antagning... 2 3. Grundexamen (Behörighetsbakgrund)... 3 4. Handledare...

Läs mer

Anvisningar för anknytningsbeslut vid Karolinska Institutet

Anvisningar för anknytningsbeslut vid Karolinska Institutet Anvisningar för anknytningsbeslut vid Karolinska Institutet Gäller från och med 2009-01-20 Ersätter tillämpningsföreskrifter, 5809/05-010 Anvisningar för anknytningsbeslut vid Karolinska Institutet Dnr

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Typ av dokument: Regel Datum: 2017-06-12 Dnr: FS 1.1-859-17 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Regler för externt finansierade stipendier vid Umeå universitet

Regler för externt finansierade stipendier vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Regler Dnr: 200-1228-12 Datum: 2012-09-20 Ansvarig enhet: Personalenheten Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (13) Regler för externt finansierade stipendier vid Umeå

Läs mer

Utbildning på forskarnivå

Utbildning på forskarnivå Blekinge Tekniska Högskola Utbildning på forskarnivå Introduktion till forskarstudenter Avdelningen för utbildningsstöd 2015 12 02 Blekinge Tekniska Högskola, Postadress: J4, 371 79 Karlskrona, Telefon:

Läs mer

Delegationsordning för Karolinska Institutet

Delegationsordning för Karolinska Institutet Delegationsordning för Karolinska Institutet Gäller från och med 2011-03-01 Dnr 901/11-010 ersätter Besluts- och delegationsordning, dnr 456/09-010 Delegationsordning för Karolinska Institutet Dnr 901/11-010

Läs mer

Välkommen som ny gruppledare på MBW!

Välkommen som ny gruppledare på MBW! Till nya medarbetare på MBW Del 4 gruppledare Välkommen som ny gruppledare på MBW! Här kommer information om praktiska saker som är bra att veta. Välkommen till MBW!... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand MITTUNIVERSITETET 2008-09-10 Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Läs mer

Checklista för intyg gällande ett första tillstånd för doktorandstudier

Checklista för intyg gällande ett första tillstånd för doktorandstudier Checklista för intyg gällande ett första tillstånd för doktorandstudier Vid förslag om ändringar i detta dokument kontakta Migrationsverket via e-post markus.filipsson@migrationsverket.se Innehåll i detta

Läs mer

Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018

Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018 Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018 Gäller fr.o.m. 2016-05-18 1. Inledning... 3 1.1 Syfte och mål... 3 1.2 Förutsättningar för lärosätet att delta i programmet... 3

Läs mer

Ansökningsblankett till Karolinska Institutets stiftelsestipendier

Ansökningsblankett till Karolinska Institutets stiftelsestipendier Efternamn, förnamn Personnummer Ansökningsblankett till Karolinska Institutets stiftelsestipendier Innehåll Del A Ekonomiskt behov och/eller vetenskapliga meriter... 2 Del B Personuppgifter och studieförhållanden...

Läs mer

Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR

Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR 0 Doktorandens namn, institution etc Ange doktorandens namn, institution, personnummer, forskarutbildningsämne samt relevant kontaktinformation

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR UTDELNING AV MEDEL FRÅN ASTRID "JOHNNY" ANDERSSONS FOND

BESTÄMMELSER FÖR UTDELNING AV MEDEL FRÅN ASTRID JOHNNY ANDERSSONS FOND ASTRID "JOHNNY" ANDERSSONS FOND Enligt testatorn ska stipendier från fonden användas till resestipendier för en kvinnlig eller en manlig idrottslärare som undervisar inom gymnastik och/eller lek och idrott

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: FS 1.1.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: FS 1.1. Umeå universitet Sid 1 (15) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2014-02-20 Dnr: FS 1.1.2-25-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2013-09-10 Dnr: UmU 500-953-13. Typ av dokument:

Regler för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2013-09-10 Dnr: UmU 500-953-13. Typ av dokument: Regler för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-09-10 Dnr: UmU 500-953-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Regel Rektor 2013-09-15

Läs mer

REGEL- ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET

REGEL- ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET REGEL- ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 20 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning och forskning Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

Ny friskvårdsorganisation vid KI

Ny friskvårdsorganisation vid KI vid KI Huvuddelar 2013 2013/14 2014 Fv-peng 30 % 40 % 50 % Norrbacka: Storkund Campusnära Träning Norrbacka Studenter? Novum Norrbacka Studenter? Novum BZ Gym, bollhall ANA 23 Gym, gympalokaler Novum:

Läs mer

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016 1 15 januari 2016 Dnr STYR 2016/55 Institutioner utanför LTH med studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå Student och utbildning Ladokavdelningen Avd chef L Schmidt Registrering av studenter

Läs mer

Regler för ersättningar/bidrag till icke anställda. Gäller från och med 2006-04-15

Regler för ersättningar/bidrag till icke anställda. Gäller från och med 2006-04-15 Regler för ersättningar/bidrag till icke anställda Gäller från och med 2006-04-15 Beslut Dnr: 1782/06-200 2006-04-05 Rektor Regler för ersättning/bidrag till icke anställda Karolinska Institutets verksamhet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Typ av dokument: Regel Datum: 2018-06-08 Dnr: FS 1.1-243-18 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet

Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2014-06-10 Dnr: 500-1021-13 Denna regel ersätter tidigare fastställda beslut av rektor Bidrag till studerande vid praktikoch

Läs mer

Antagningshantering av stipendiefinansierade doktorander

Antagningshantering av stipendiefinansierade doktorander TEKNAT2013/94 Antagningshantering av stipendiefinansierade doktorander Rutiner vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2014-04-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Stipendieansökan Saldeens resestipendium

Stipendieansökan Saldeens resestipendium Södermanlands-Nerikes nation Stipendieansökan Saldeens resestipendium Personuppgifter För- och efternamn Personnummer Adress Postnummer och ort E-postadress Telefonnummer Antal terminer som medlem av Södermanlands-Nerikes

Läs mer

Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse... 1 Innehållsförteckning... 1

Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse... 1 Innehållsförteckning... 1 Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse 2017-09-22 Sid: 1 av 5 Universitetsförvaltningen Avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Katharina Soffronow,

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för beredning av beslut om utbildningssamarbete (eller forskningssamarbete som inkluderar utbildning) som leder till gemensam, dubbel eller multipel examen Typ av dokument Handläggningsordning

Läs mer

Regler för hantering av Adlerbertska stipendier

Regler för hantering av Adlerbertska stipendier V 2016/152 2016-03-17 STIPENDIENÄMNDEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Regler för hantering av Adlerbertska stipendier Följande stiftelser berörs av reglerna: Adlerbertska Stipendiestiftelsen Adlerbertska Studentbostadsstiftelsen

Läs mer

Regler för hantering av Adlerbertska stipendier

Regler för hantering av Adlerbertska stipendier BILAGA 2 V 2016/152 2018-03-20 STIPENDIENÄMNDEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Regler för hantering av Adlerbertska stipendier Följande stiftelser berörs av reglerna: Adlerbertska Stipendiestiftelsen Adlerbertska

Läs mer

Användarhandledning ISP-systemet Institutions- och fakultetsadministratör

Användarhandledning ISP-systemet Institutions- och fakultetsadministratör ISP förvaltningsgrupp Juni 2016 Användarhandledning ISP-systemet Institutions- och fakultetsadministratör Innehåll 1. Inledning...2 1.1 Om ISP-systemet...2 2. Behörighet och inloggning...2 2.1 Behörighet...2

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Användarhandledning ISP-systemet

Användarhandledning ISP-systemet ISP förvaltningsgrupp April 2017 Användarhandledning ISP-systemet Institutions- och fakultetsadministratör Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Om ISP-systemet...3 2. Behörighet och inloggning...3 2.1 Behörighet...3

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV DOKTORANDPROJEKT Gäller för inrättande av projekt med Göteborgs universitet som arbetsgivare

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV DOKTORANDPROJEKT Gäller för inrättande av projekt med Göteborgs universitet som arbetsgivare INRÄTTANDE AV DOKTORANDPROJEKT ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV DOKTORANDPROJEKT Gäller för inrättande av projekt med Göteborgs universitet som arbetsgivare Dnr Titel doktorandprojekt Handledning Huvudhandledare,

Läs mer

Utbildning IDAC och UBW Anknutna

Utbildning IDAC och UBW Anknutna Utbildning IDAC och UBW Anknutna Introduktion Pernilla Hulth Bakgrund Gammalt system Nya krav svårt Förstudie Grov handlingsplan Strategi Nulägesanalys Förvaltning Oklara infoägare Från IT-system till

Läs mer

Övergripande bestämmelser om studiefinansiering av forskarutbildning vid Högskolan i Borås

Övergripande bestämmelser om studiefinansiering av forskarutbildning vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUTSFÖRSLAG Rektors Stab Åsa Dryselius, jurist 2014-04-07 Dnr 241-14 Styrelsen Övergripande bestämmelser om studiefinansiering av forskarutbildning vid Högskolan i Borås Bakgrund Enligt

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2013/631 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Administrativt

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: UmU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: UmU Umeå universitet Sid 1 (15) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2012-12-11 Dnr: UmU 500-1168-11 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Riktlinjer för kvalifikationsregler och förmånsnivåer för Kollektivavtalsstiftelsen Scenkonstens Omställning och Karriärväxling (SOK)

Riktlinjer för kvalifikationsregler och förmånsnivåer för Kollektivavtalsstiftelsen Scenkonstens Omställning och Karriärväxling (SOK) PROTOKOLLSBILAGA 2 Riktlinjer för kvalifikationsregler och förmånsnivåer för Kollektivavtalsstiftelsen Scenkonstens Omställning och Karriärväxling (SOK) 1 Allmänt Styrelsen för Kollektivavtalsstiftelsen

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Anställningsformer för doktorander

Anställningsformer för doktorander 2007-04-02 BESLUT LiU 455/07-50 1(1) Anställningsformer för doktorander Med hänvisning till föreliggande skriftligt underlag beslutar universitetsstyrelsen härmed att utbildningsbidrag fr o m 1 juli 2007

Läs mer

Användarhandledning ISP-systemet

Användarhandledning ISP-systemet ISP förvaltningsgrupp mars 2018 Användarhandledning ISP-systemet Institutions- och fakultetsadministratör Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Om ISP-systemet... 2 2. Behörighet och inloggning... 2 2.1 Behörighet...

Läs mer

Antagningsordning GIH

Antagningsordning GIH Diarienummer: 40-355/11 Datum: 2013-12-05 Beslutad av HS 2013-12-05 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22 00 Fax 08 402 22 80 www.gih.se info@gih.se 2(12)

Läs mer

Uppehållstillstånd DOKTORANDER

Uppehållstillstånd DOKTORANDER Uppehållstillstånd DOKTORANDER Uppehållstillstånd doktorander 1. Antagningsbeslut, studie- och anställningsintyg 2. Ansökan om uppehållstillstånd 3. Beslut och anställning 4. UT-kort 5. Familjemedlemmar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BIDRAG VID FRITIDSSTUDIER OCH UTBILDNINGSKONTRAKT

RIKTLINJER FÖR BIDRAG VID FRITIDSSTUDIER OCH UTBILDNINGSKONTRAKT RIKTLINJER FÖR BIDRAG VID FRITIDSSTUDIER OCH UTBILDNINGSKONTRAKT FÖR TILLSVIDAREANSTÄLLDA I KARLSHAMNS KOMMUN Karlshamns kommun har som mål att vara en arbetsplats där medarbetare vill stanna kvar och

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-12-14. Högskoleförordningens bestämmelser för utbildning

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Riktlinjer för antagning av excellent lärare Vetenskapsområdet för medicin och farmaci Fastställda av områdesnämnden för medicin och farmaci 2012-10-25, reviderad 2014-06-13 och 2017-08-30 Områdesnämnden

Läs mer

Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter

Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter Rektor BESLUT 2014-06-17 Dnr HS 2014/433 Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter Härmed fastställs Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter. Riktlinjerna

Läs mer

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställda av rektor 2012-11-01. Träder i kraft 2012-11-01. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen

Läs mer