PROJEKTPLAN FÖR DELPROJEKT PROCESSKARTLÄGGNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTPLAN FÖR DELPROJEKT PROCESSKARTLÄGGNING"

Transkript

1 PROJEKTPLAN FÖR DELPROJEKT PROCESSKARTLÄGGNING Utgåva Dokumentansvarig Datum Sara Johansson Dokumentnamn projektplan_process_slutgiltig.doc Kungliga Tekniska högskolan KTH Valhallavägen Stockholm. Tel: Fax: E-post: Pg: Bg: Momsreg.nr/VAT: SE

2 PROJEKTPLAN FÖR DELPROJEKT...1 PROCESSKARTLÄGGNING BAKGRUND...3 ALLMÄNT...3 MÅL GENOMFÖRANDE...3 KARTLÄGGNING AV NULÄGE...3 KARTLÄGGNING AV NYLÄGE...3 RESULTAT NYLÄGE OCH ROLLER...4 BESLUT OM KARTLÄGGNING ORGANISATION...4 ARBETSGRUPP...4 SKOLANS UPPHANDLINGSANSVARIGE...4 PROJEKTORGANISATION OCH BEMANNING...4 REFERENSGRUPP...4 KONSULTER TIDPLAN DELPROJEKTAVSLUTNING...5 PROJEKTSPECIFIKATION PROCESSKARTLÄGGNING KTH...7 REVISIONSHISTORIA...7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND SYFTE MÅL OMFATTNING OCH BEGRÄNSNINGAR LEVERANSER TIDS- OCH AKTIVITETSPLAN PERSONER KOSTNADER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH RISKER ARBETSFORMER OCH ORGANISATION STYRNING OCH UPPFÖLJNING TIDPLAN PROCESSKARTLÄGGNING... 14

3 Delprojektplan Processkartläggning 1 BAKGRUND Allmänt Information om bakgrunden till projektet finns i huvuddokumentet Projektplan för projekt elektroniska beställningar e-beställning. Mål Målet för delprojektet Processkartläggning är att få fram en effektiv inköpsprocess för KTH. Den inköpsprocessen ska bidra till att bygga upp en inköpsorganisation med tydliga roller och ansvar, tydliga krav, stöd vid inköp och möjlighet till uppföljning. För att uppnå målet ska vi se till verksamhetens behov att bra affärer görs effektiv hantering att göra rätt enligt lagar och regler Detta för att frigöra resurser till kärnverksamheten och till strategisk inköpsplanering. 2 GENOMFÖRANDE Vi delar upp delprojektet i fyra olika delmål: 1. Kartläggning av nuläge 2. Kartläggning av nyläge 3. Resultat nyläge och roller 4. Beslut om processkartläggning Kartläggning av nuläge För att kunna se hur man kan förbättra inköpsprocessen behövs en kartläggning göras över hur vi gör inköp idag. Den kartläggningen kommer att göras på varje skola och UF var för sig. Medverkande är delprojektledaren, skolans upphandlingsansvarige, utvalda inköpare eller annan berörd personal, personal från IT-förmedlingen samt konsulter. Upphandlingsansvarige bör i god tid innan processkartläggningen informera anställda på skolan om projektet och tänka igenom vilka personer som ska vara med genom en intressentanalys, bilaga Intressentanalys. Resultatet från nulägeskartläggningen ska vara en sammanställning för varje skola och UF om hur inköp görs idag och lämnas till styrgruppen som information. Kartläggning av nyläge Utifrån hur vi gör inköp idag kan vi hitta var vi kan effektivisera och förbättra vår inköpsprocess samt tydliggöra roller. Nylägesprocessen kommer att kartläggas av alla skolor och UF tillsammans. Medverkande är delprojektledaren, skolornas upphandlingsansvariga, 3-4 representanter per skola, som är utsedda av upphandlingsansvarige, personal från IT-förmedlingen och konsulter. 3 (15)

4 Delprojektplan Processkartläggning Resultat nyläge och roller Delprojektledaren tillsammans med konsulter ansvarar för att sammanställa nylägesprocessen samt att dokumentera annat som kommer upp vid kartläggningen. Med resultatet från kartläggning av nyläget, utgår man från den processen när man ser över sin skolas inköpsorganisation. Se delprojekt Implementering av handlingsplan. Var volymerna finns ska samordnas med delprojektet, Varugruppsstrategi. Beslut om kartläggning Styrgruppen fattar beslut om förslaget för KTH:s nylägesprocess och resultatet kommer att ligga till grund för delprojekt, Definiering av krav på e-beställningssystem. 3 ORGANISATION Arbetsgrupp Personal med kompetens om hur beställningar görs på skolorna ska ingå i arbetsgruppen vid processkartläggningen vid de olika skolor och UF, utses av skolans upphandlingsansvarige. Personal från UF/ekonomiavdelningen som deltog i EFH-projektet. Skolans upphandlingsansvarige Upphandlingsansvarige på skolan har en övergripande roll för sin skola och denne ansvarar för helheten. Upphandlingsansvarige ansvarar för att skapa intressentanalys vilka personer ska delta i delmålen informera anställda på skolan om projektet administrerar mötena för nulägeskartläggningen Projektorganisation och bemanning Projektgrupp Projektgruppen består av Madeleine Axberg (projektledare), Sara Johansson (bitr. projektledare), Joakim Petersson och Urban Sjöström. Delprojekt - Processkartläggning Delprojektledare: Sara Johansson Referensgrupp Upphandlingsnätverket Personal från IT-förmedlingen Referensgruppen lämnar under projektets gång synpunkter på föreslagna lösningar till delprojektledaren. 4 (15)

5 Delprojektplan Processkartläggning Konsulter För att genomföra processkartläggning för nuläge samt nyläge har vi anlitat Metamatrix som är avropat från statliga ramavtalet Informationsförsörjning Konsulterna som tillsammans med delprojektledaren som kommer att leda delprojektet heter Victoria Callenmark Hanna Jonsson. Se bilaga projektspecifikation Metamatrix. 4 TIDPLAN Se bilaga Tidplan. 5 DELPROJEKTAVSLUTNING Delprojektet är avslutat när: slutrapporten från nyläget är inlämnat till styrgruppen, slutrapporten är godkänd av styrgruppen, all projektdokumentation är arkivera 5 (15)

6 Bilaga Intressentanalys Intressentanalys stöd för skolornas upphandlingsansvariga - Intressenter till processkartläggning - Obligatorisk närvaro, får inte komma och gå som man vill - Högst 10 nyckelpersoner/skola exklusive upphandlingsansvarig Vilka är intressenterna? - möjlighet att vara med och påverka - vilja att vara med - optimera nytta för skolan - kunskap om inköp och genomför inköp ganska ofta - någon med kompetens om fakturarutiner - lämplig person som är med är administrativ chef eller motsvarande Stor påverkan Liten påverkan Involvera Ej i fokus Litet intresse Ambassadörerna Informera Stort intresse Nyläge- Intressenter till processkartläggning personer utvalda personer från nulägeskartläggningen deltar - Obligatorisk närvaro, får inte komma och gå som man vill 6 (15)

7 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix PROJEKTSPECIFIKATION PROCESSKARTLÄGGNING KTH Revisionshistoria Datum Version Beskrivning Författare pa1 Projektspecifikation Victoria Callenmark pa2 Kompletteringar och ändringar Sara Johansson pa3 Justeringar efter input från KTH Victoria Callenmark pa4 Kompletteringar och ändringar Sara Johansson/ Madeleine Axberg pa5 Justeringar efter input från KTH Victoria Callenmark pa5sj Kompletteringar och ändringar Sara Johansson pa6 Justeringar efter input från KTH Victoria Callenmark INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND SYFTE MÅL OMFATTNING OCH BEGRÄNSNINGAR LEVERANSER TIDS- OCH AKTIVITETSPLAN PERSONER KOSTNADER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH RISKER ARBETSFORMER OCH ORGANISATION STYRNING OCH UPPFÖLJNING (15)

8 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix 1 Bakgrund Regeringen har i Handlingsplan för e-förvaltning nya grunder för IT-baserad verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning 1 identifierat två stödprocesser där harmonisering av IT-stödet bör ske, en av dem är e- handel. Man har i handlingsplanen också angivit ett mål som innebär att 2010 bör den statliga förvaltningen ha kapacitet att hantera sina inköpsprocesser elektroniskt. Under 2010 påbörjar de första myndigheterna (förebilderna) införandet e-beställningssystem. Därefter införs elektroniska beställningar hos de stora myndigheterna. Alla myndigheter ska vara klara KTH startade under våren 2007 ett projekt för att genomföra det första steget, införande av elektronisk fakturahantering (EFH). Projektet är avslutat och EFH är nu i förvaltningsfasen. Nu går KTH vidare med nästa steg, att förbereda införandet av elektroniska inköp. Syftet med projektet Elektroniska beställningar är att genomföra Regeringens prioriterade fråga om e-handel genom att införa elektroniska beställningar på KTH samt att effektivisera och öka kvalitén i KTH:s inköpsprocess. För att uppnå detta ska en grundlig översyn av inköpsprocesserna göras och en inköpsstrategi ska tas fram genom att involvera de som arbetar med inköp/beställningar. Målet för delprojektet Processkartläggning är att få fram en effektiv inköpsprocess för KTH. Den inköpsprocessen ska bidra till att bygga upp en inköpsorganisation med tydliga roller och ansvar, tydliga krav, stöd vid inköp och möjlighet till uppföljning. I projektarbetet ska särskilt beaktas verksamhetens behov att bra affärer görs effektiv hantering att göra rätt enligt lagar och regler Detta för att frigöra resurser till kärnverksamheten och till strategisk inköpsplanering. 2 Syfte Syftet med uppdraget är kartlägga och analysera inköpsprocessen och ta fram förändringsförslag för att identifiera besparingar samt öka kvalitén och effektiviteten i inköpsprocessen. Uppdraget skall resultera i ett beslutsunderlag kring dagens och framtidens inköp och inköpsprocesser som skapar förutsättningar för ett antal positiva effekter för KTH avseende: Gemensamt arbetssätt Ökad avtalstrohet Bättre möjligheter till bevakning och uppföljning av befintliga avtal Effektivare inköp och inköpsprocesser 3 Mål Målet för delprojektet Processkartläggning är att få fram en effektiv inköpsprocess för KTH. Den inköpsprocessen ska bidra till att bygga upp en inköpsorganisation med tydliga roller och ansvar, tydliga krav, stöd vid inköp och möjlighet till uppföljning. Målet för denna förstudie är att genomföra följande 5. Kartlägga och beskriva dagens inköpsprocess 1 se punkt 10 referenser 8 (15)

9 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix 6. Kartlägga och beskriva hur en framtida önskvärd inköpsprocess ska se ut 7. Identifiera vilka roller och vilken ansvarsfördelning KTH:s framtida inköpsorganisation ska bemannas med 8. Dokumentera förbättringsåtgärder samt ge förslag till hur dessa kan realiseras. 4 Omfattning och begränsningar skartläggningen kommer att göras på varje skola och UF (totalt 11 stycken enheter) var för sig tillsammans med konsulter, delprojektledaren, personal från IT-förmedlingen, skolans upphandlingsansvarig samt av denne utvalda inköpare och annan berörd personal. Projektgruppen för respektive skola bör inte vara större är 12 personer. Resultatet från nulägeskartläggningen ska vara en sammanställning för varje skola och UF om hur inköp görs idag. Utifrån nulägesbeskrivningen ska förbättringsförslag identifieras som syftar till att effektivisera och förbättra KTH:s inköpsprocess samt tydliggöra roller och ansvar. Nylägesprocessen kommer att kartläggas av alla skolor och UF tillsammans, med 3-4 representanter per skola. Upphandlingsansvarige har ansvar för att rätt personer på respektive skola kommer med i projektet. Lämpliga representanter kan vara t.ex. vara personal från ITförmedlingen, administrativ chef, ekonom samt personer som genomför inköp. Steg 1 sbeskrivning I det första steget analyseras hur inköpen genomförs idag. Förslag till förbättringsåtgärder identifieras och analyseras. Steg 1 sammanfattas i ett beslutsunderlag. Styrgruppen, på förslag från projektgruppen, beslutar om vilka förändringsförslag som sedan skall utredas vidare. Analys och beskrivning av dagens processer och stöd frågeställningar -Dagens processer (Vilka berörs?) (Hur är beslutsgången?) (Hur upplevs processen?) -Identifiera bra exempel (Vilka processer/områden fungerar bra och varför?) -Identifiera dåliga exempel (Vilka processer/områden fungerar mindre bra och varför?) -Existerande stöd/hjälpmedel för dessa processer (checklistor, program, mm) 9 (15)

10 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix Förslag på förbättringsåtgärder Redovisningen från nulägesanalysen ska omfatta en lista på förbättringsåtgärder inom inköpsprocessen. Förbättringsåtgärderna är framtagna i dialog med de medarbetare som medverkar under nulägesprocessen. Åtgärderna beskrivs med följande information: -Bedömd effekt av åtgärd (1-3 där 3 är högst effekt) -Bedömd komplexitet att genomföra (1-3 där 3 är lägst komplexitet) -Produktsumma av effekt och komplexitet, dvs. effekt * komplexitet Beskrivning av nyttopotential Dessutom skall nyttopotentialen inom KTH beskrivas (Var? När? Går den att realisera i sin helhet inom en organisation som KTH? Vilka utmaningar finns vid genomförandet för KTH?) Fokus ska ligga på nyttoeffekter som förenklar vardagen för inköparna inom KTH. Önskvärda nyttoeffekter diskuteras med deltagarna som medverkar vid nulägesprocessen. Steg 2 Nylägesbeskrivning I det andra steget preciseras de förändringsförslag som har godkänts av styrgruppen. Steg 2 avslutas med en slutrapport. Slutrapporten skall minst innehålla en redovisning på hur godkända förbättringsåtgärder realiseras, där varje åtgärd beskrivs enligt följande: Översiktlig beskrivning av hur man går från nuläge till nyläge -Vilka eventuella behov av styrning från ledningen behövs för genomförandet? Finns andra behov? Fördjupad beskrivning och analys av nyttan I detta steg skall en utvecklad redovisning av nyttan hos föreslagna förbättringsåtgärd göras avseende: - Vilka förenklingar i vardagen, såsom förenklat arbetssätt, tidsbesparingar mm., som detta medför för de inköparna inom KTH - Vilka besparingar förändringarna medför för KTH generellt? - Hur skall vi nå de effekter som eftersträvas? Finns det negativa effekter? - Vilka hinder finns? - Hur kan vi mäta att effekterna uppnåtts? Vad är utgångsvärdet och när kan vi börja mäta resultatet? 5 Leveranser Metamatrix åtar sig att inom ramen för detta uppdrag göra följande leveranser: Steg 1 skartläggning - en skriftlig redovisning enligt ovanstående omfattning -muntlig och skriftlig presentation av beslutsunderlag för styrgrupp/projektgrupp Steg 2 Nylägeskartläggning - en skriftlig slutrapport enligt ovanstående omfattning -skriftlig tidplan avseende arbetets utförande vid genomförande av alla åtgärder redovisade i steg 2 -tankar kring hur ett genomförande av alla åtgärder redovisade i steg 2, skulle kunna läggas upp - sammanställning av slutrapport för styrgrupp och presentation 10 (15)

11 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix 6 Tids- och aktivitetsplan Uppdraget kommer att genomföras under första och andra kvartalet 2010 med senaste leveransdag för slutrapporten av förstudien under v 23. Nedan följer en beskrivning av de aktiviteter som Metamatrix kommer att genomföra under uppdraget. Kopplat till dessa aktiviteter finns det även aktiviteter som KTH behöver göra för att projektet skall fortskrida enligt plan. Det kan för KTH:s del röra sig om genomläsning och feedback på utskickad information, förberedande arbete inför möten samt hantering av inbjudningar och anmälningar till workshopaktiviteter. Kopplat till respektive aktivitet finns en föreslagen tidpunkt eller ett tidsintervall. Uppdraget inleds med en analys av uppdraget och framtagande av denna specifikation i syfte att fastställa uppdragets omfattning, inriktning och resursbehov. Därefter genomförs uppdraget enligt nedan: Huvudaktivitets Delaktiviteter Datum Tidsuppskattning Projektuppstart Inläsning projektplan, februari 16h KHT:s organisation mm KTH Nätverksmöte med 2 februari h upphandlingsansvariga Kick Off Processkartläggning V Bokat 10/3 16h Processkartläggning nuläget Förberedande arbete inför genomförande av nulägeskartläggning Workshop nuläge 11 skolor samt UF Dokumentation och analys av nulägeskartläggningen Avstämningsmöte projektgruppen Option Återkoppling nulägesanalys till de olika skolorna Option Riskanalys Processkartläggning Workshop med nyläget projektgruppen angående målbild för nyläget V 8 V samt v 15 V V 16 (måndag) Bokat 19/4 V V V 19 Bokat 12/5 16h 100h (Genomförs enligt mötet mån, ons. och fre.) 150h 16h 48h 32h 16h 11 (15)

12 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix Sammanställning handlingsplan nyläge Framtagande av analysstruktur och ramverk för handlingsplanen Workshop nyläge med utvalda representanter från skolorna samt UF Dokumentation av workshop Framtagande av handlingsplan för nyläget Återkoppling nyläge Presentation av resultat från nylägesprocess och analys Projektledning Löpande styrning av projektet och löpande avstämningar med KTH V V 21 (måndag) Bokat 24/5 V V V 24 Bokat 16/6 32h Summa timmar h 16h 48h Personer Personer som kommer att delta i projektet. Victoria Callenmark, tel , victoria.callenmark@metamatrix.se Hanna Jonsson, tel: , hanna.jonsson@metamatrix.se I uppdraget kommer konsulterna att ha följande roller Projektledning Processmodellering Analys och framtagande av handlingsplan Victoria X X X Hanna X X 8 Kostnader Metamatrix ersätts för detta uppdrag ett genomsnittligt timpris för alla konsulter på 900 kronor per timme exklusive moms. Ersättning motsvarande direkta utlägg för biljetter, logi etc. tillkommer för det fall att uppdraget (mot förmodan) medför resor utanför Stockholms län. 9 Förutsättningar och risker Om uppdraget ska kunna utföras inom givna tids- och kostnadsramar är det en förutsättning att KTH: -ansvarar för att projektledare och projektansvarig finns tillgängliga för möten 12 (15)

13 Bilaga Projektspecifikation Metamatrix -ansvarar för att medarbetare från KTH stödjer uppdragstagaren med att boka och planera gruppintervjuer samt möten med projektgruppen, samt styrgrupp. -informerar berörda personer inom KTH om uppdragets syfte och omfattning -tar fram relevanta ekonomiska underlag, t.ex. varugruppsstrategier -tillhandahåller relevant bakgrundsinformation i form av rapporter och dokument -tillhandahåller konferenslokaler i anslutning till planerade workshops Det finns ett antal risker för att projektet inte ska kunna genomföras på planerat sätt. -att det inte är möjligt att samla huvuddelen av de mest relevanta interna nyckelpersoner vid de planerade tillfällena för gruppintervjuerna, vilket riskerar att påverka tidsplanen för projektet eller påverkar kvaliteten på kartläggningen och därmed analysen. -att relevant information eller data som behövs för att göra analysen saknas eller är ofullständig 10 Arbetsformer och organisation För detta projekt finns det ett antal tillgängliga resurser inom KTH: - Uppdragsgivare: Anders Lundgren - Styrgrupp: Utses inom det administrativa utvecklingsprojektet. - Projektledare, Madeleine Axberg, UF - Delprojektledare processkartläggning, Sara Johansson, UF och CSC - Projektgrupp: Madeleine Axberg (projektledare), Sara Johansson (Bitr. projektledare), Joakim Petersson, Urban Sjöström. - Referensgrupp: Deltagare inom upphandlingsnätverket m fl. En viktig framgångsfaktor för denna typ av projekt är att det finns en beställare och en samordnande kontaktperson. Projektets möjlighet till framgång bygger på tydlig förankring i kundens organisation och samordning med andra projekt. Projektets framgång bygger på ett nära samarbete mellan beställaren och Metamatrix. Metamatrix kommer fortlöpande att hålla delprojektledaren och styrgruppen/projektgruppen informerade om sådant som kan vara av intresse för arbetet i projektet. 11 Styrning och uppföljning Uppdraget redovisas löpande till beställaren. Beslut om förändringar i projektplanen hanteras tillsammans av projektansvarig och Metamatrix projektledare. 13 (15)

14 Bilaga Tidplan Tidplan Processkartläggning Skola Tidplan Aktivitet/Process Projektgrupp, 2 februari 2010 Projektintro Upphandlingansvariga och Styrgrupp Kl 9:00 10:00 ALLA 10 mars 2010 Kick Off Kl 14:30 - CSC 12 mars 2010 CSC 20 april 2010 Kl 10:00 12:00 EES 15 mars 2010 EES 20 april 2010 Kl 13:30 15:30 BIO 17 mars 2010 BIO 21 april 2010 Kl 10:00 12:00 ICT 19 mars 2010 ICT 21 april 2010 Kl 13:30 15:30 STH 22 mars 2010 STH 22 april 2010 Kl 10:00 12:00 ABE 24 mars 2010 ABE 22 april 2010 Kl 13:30 15:30 CHE 26 mars (15)

15 Bilaga Tidplan CHE 26 april 2010 Kl 10:00 12:00 VIL 29 mars 2010 VIL 26 april 2010 Kl 13:30 15:30 SCI 12 april 2010 SCI 28 april 2010 Kl 10:00 12:00 ITM 14 april 2010 ITM 28 april 2010 Kl 13:30 15:30 UF 16 april 2010 Kl 8:30-14:00 UF 29 april 2010 Kl 10:00-12:00 ALLA maj 2010 representanter/skola från 8:30 16:00 nuläget ALLA 16 juni 2010 Kl 14:30 16:30 Nyläge Återkoppling nyläge 15 (15)

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

E-arkiv Kronoberg och Blekinge

E-arkiv Kronoberg och Blekinge Dnr Elin Jonsson arkivarie Tel. 0470-413 07 Förstudie E-arkiv Kronoberg och Blekinge - Projektplan KOMMUNKANSLIET Kommunledningsförvaltningen 1 (12) Postadress Box 1222, 351 12 Växjö Besöksadress Västra

Läs mer

Teknisk fysik Institutionen för fysik Maria Hamrin Krister Wiklund. Hej,

Teknisk fysik Institutionen för fysik Maria Hamrin Krister Wiklund. Hej, 008 01 5 Hej, I detta dokument finner du en anpassad modell för projektstyrning. Modellen kan ses som en sammanfattning av de viktigaste moment som ingår i de mer omfattande projektstyrningsmodeller som

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

1C:Från inköp till betalning - hela processen

1C:Från inköp till betalning - hela processen A Basware Presentation 1C:Från inköp till betalning - hela processen Mia Lenman Matti Bjerking 6:e okt 2011 En disciplinerad och systematisk förbättringsprocess applicerat på alla typer av inköp av råvaror,

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 042-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Delprojektdirektiv Delprojekt Kompetensgrupper steg 2 VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv

Delprojektdirektiv Delprojekt Kompetensgrupper steg 2 VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper - steg 2 MP Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet

Läs mer

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Anvisning Diarienummer: KS 2016/0170 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Ersättningsmodeller (delprojekt i Ett lärande i Väsby) Projektledare:, ekonomistrateg Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp,

Läs mer

Rutiner för säker roll och behörighet SLUTRAPPORT Version 1,0. Kalmar, Sakkunnig, Stephen Dorch. Projektledare, Ulrika Adolfsson

Rutiner för säker roll och behörighet SLUTRAPPORT Version 1,0. Kalmar, Sakkunnig, Stephen Dorch. Projektledare, Ulrika Adolfsson SLUTRAPPORT Version 1,0 Kalmar, 2014-12-22 Sakkunnig, Stephen Dorch Projektledare, Ulrika Adolfsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund till projektet 3 1.1 Projektets syfte... 3 1.2 Medverkande... 3 1.3 Privata

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd GOTLAND 2018/21 Utbildningsadministration och studentstöd Delprojekt 2 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Projektdirektiv Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Dokument: Projektdirektiv Version: 20190114 Författare: Åda Ab Sida: 1 (10) författare: Åda Ab Sida: 2 (10) Innehåll

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Delprojektplan Realisering institution Z

Delprojektplan Realisering institution Z Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (7) Delprojektplan Realisering institution Z Konstnärliga fakulteten Sida: 2 (7) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 3 1.3 Avgränsningar...

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

IT-enhetens projektmodell. Orion

IT-enhetens projektmodell. Orion s projektmodell rojektmodell Sidan 1 av (18) INNEHÅLL 1 BAKGRUND...2 2 FÖRSTUDIEN...3 2.1 SYFTE...3 2.2 INNEHÅLL...3 2.3 DOKUMENTATION...4 2.4 DOKUMENTATIONSANSVARIG...4 3 ROJEKTSTART...5 3.1 SYFTE...5

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Elektroniska inköp steget före e-fakturan. Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008

Elektroniska inköp steget före e-fakturan. Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008 Elektroniska inköp steget före e-fakturan Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008 Bakgrund Politiska mål för e-förvaltning Strategi och nationell handlingsplan Förändringar inom upphandlingsområdet Enhet

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik

Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Namn: Ann-Charlotte Klarén Datum: 2015-06-12 Agenda Bakgrund Uppdrag och plan för genomförande 2015-06-18 2 Uppdrag till kommunerna ett beslut

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 1 (6) Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 Projektledare: Cecilia Wolkert, verksamhetscontroller, Avd. för infrastruktur Uppdragsgivare: Göran Ståhl, vicerektor, rådet för fortlöpande miljöanalys

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Arbetsplan fas 1 - Förbereda och förankra

Arbetsplan fas 1 - Förbereda och förankra Arbetsplan fas 1 - Förbereda och förankra Projekt: Införande av e-beställning Tidsperiod: februari - augusti Aktivitet Syfte Vem Ansvarig Klardatum Klart Information till ledningsrådet Förankra projektet

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 048-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring Projektledning och kvalitetssäkring KVALITETSSYSTEM Kvalitetssäkring ingår som en naturlig del i FC. AB:s arbetsmodell. FC. AB:s arbetsmodell är väl dokumenterad och används för alla delar av utvecklingskedjan.

Läs mer

Vervas erfarenheter från SKEA-projektet

Vervas erfarenheter från SKEA-projektet Vervas erfarenheter från SKEA-projektet 1 Erfarenheter från SKEA-projektet 6 2 Bakgrund 7 2.1 Syfte 7 2.2 Metod och avgränsningar 8 2.3 Projektorganisation 8 3 Genomförande 9 3.1 Etapp 1 - Förstudie 10

Läs mer

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Projektansökan till Samordningsförbunden, Umeå, Skellefteå och Lycksele Deltagande parter bakom projektförslag Arbetsförmedlingen rehab Försäkringskassan

Läs mer

Projekt Ny bibliotekssystemmiljö

Projekt Ny bibliotekssystemmiljö DNR] 1 (av 9) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-06-12 Styrgrupp Projekt Ny bibliotekssystemmiljö Ib Lundgren Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 2015-05-25 Utkast

Läs mer

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget PROJEKTPLAN 1(11) Handläggare, titel, telefon Tina Vennerholm, projektledare 011-15 11 25 Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget Version 1.0, Projektplanen är framtagen av projektledaren

Läs mer

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015 STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN 2015-09-01 1 (9) Dnr STN-1121/2015 Projektplan GIS 1. Mål Staden ska ha ett väl fungerande GIS med lättillgänglig och logisk åtkomst till geografisk information. GIS

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp

EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp 2015 Innehållsförteckning Innehåll Bakgrund 3 Omfattning och projektplan 5 EY:s syn på stödfunktioner 10 Projektbemanning 14 Sida

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Projektplan Arbetsplatsens språk, kultur och identitet

Projektplan Arbetsplatsens språk, kultur och identitet Gotland 2018/21 Arbetsplatsens språk, kultur och identitet Delprojekt 3 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av Styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och

Läs mer

UFV 2015/1673. Gemensam service. Delprojektplan, Projekt Segerstedt. Fastställd av Therese Iveby Gardell

UFV 2015/1673. Gemensam service. Delprojektplan, Projekt Segerstedt. Fastställd av Therese Iveby Gardell UFV 2015/1673 Delprojektplan, Projekt Segerstedt Fastställd av Therese Iveby Gardell 2016-03-08 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Mål för delprojektet 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Delprojektmål

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan Fördjupad förstudie 1 Fö rstudie E-Arkiv Pröjektplan Ett samarbetspröjekt mellan Kumla Kömmun, Askersunds Kömmun, Laxa Kömmun, Lekebergs Kömmun, Hallsbergs Kömmun öch Karlsköga Kömmun Fördjupad förstudie

Läs mer

Region Gotlands projektmodell

Region Gotlands projektmodell RIKTLINJER s projektmodell Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-05-16 Gäller 2019Version 2.0 s projektmodell Besöksadress Visborgsallén 19 Telefon +46 (0)498

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Projektplan: Administrativa roller

Projektplan: Administrativa roller 1 (6) Projektplan: Administrativa roller Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-14 1. Bakgrund och motiv Vid institutionerna finns idag ett antal olika befattningar vilka

Läs mer

Projektplan Från antagning till välkomnande

Projektplan Från antagning till välkomnande Gotland 2018/21 Från antagning till välkomnande Delprojekt 1 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställt av Styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Projektstyrningsmodell

Projektstyrningsmodell HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun 2019-05-17 Ks 584/2019 orebro.se Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell...

Läs mer

Projektplan. Aktiv hälsostyrning. PROJEKTiL

Projektplan. Aktiv hälsostyrning. PROJEKTiL PROJEKTiL 2(14) 1.1. Bakgrund Landstinget Gävleborg har tillsammans med Gävle kommun samarbetat i två kartläggningar med fokus på de äldre multisjuka. Det första initiativet, i samband med en utvärdering

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0 Projektplan Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson Version 1.0 Status Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET Autonom styrning av mobil robot Vårterminen 2007 Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar

Läs mer

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Universitetsdirektören Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Projektledare: Martin Melkersson Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-24 1. Bakgrund och motiv Utredningarna

Läs mer

Projektplan delprojekt e-rekrytering

Projektplan delprojekt e-rekrytering Niklas Kronvall & Anne-Li Nagy Sida: 1 (6) Projektplan delprojekt e-rekrytering Niklas Kronvall & Anne-Li Nagy Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé...

Läs mer

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office Skola Office Revisionsdat um Office Office Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot Office Office Office ABE-skolan 2017-11-07 Jonatan Henschen, intern miljörevisor, KTH, IR-2017-ABE-AV-001

Läs mer

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) Datum 2012-11-05 Projektplan Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) 2012 2 Projektplan Lupp 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Uppdragsgivare och uppdragstagare 3 2. Inledning och

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2 från - Nulägesbild - Analys - Förslag till fortsatt arbete Åsa Lindskog Tyréns AB Beställare: Region Skåne Uppdragsnummer: 921051, 221213B från Inledning och sammanfattning Utvecklingsprojektet är ett

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga.

Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga. Minnesanteckningar från möte med nätverket personalfunktionsansvariga. Mötesdatum: 2011 02 11 Närvarande skolorna: Universitetsförvaltningen: Karin Kroon (ITM) Gun Hjertsson (ICT) Leena Druck (SCI) Monica

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

Kommunikationsplan Z

Kommunikationsplan Z Sida: 1 (7) Kommunikationsplan Z Realisation av institution Z Innehåll 1 Bakgrund till projektet Realisation av... 2 1.1 Projektets styrning... 2 1.2 Framgångsfaktorer... 2 2 Kommunikationsplan för realiseringsarbetet

Läs mer

Effektiva inköp i svenska. E-inköpsdagen

Effektiva inköp i svenska. E-inköpsdagen Effektiva inköp i svenska staten E-inköpsdagen 12 maj 2009 Regeringen g vill effektivisera inköpsprocessen i tre steg E-faktura (2005-2008) E-beställning (2009-2013) E-upphandling (2009-2011) Ansvar: ESV

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Införande av Primula på Malmö högskola

Införande av Primula på Malmö högskola 2014-11-19 1 (7) Införande av Primula på Malmö högskola Projekt- och aktivitetsplan 2014-11-19 2 (7) Innehåll Införande av Primula på Malmö högskola... 1 1 Basfakta... 3 2 Beskrivning av projektet, mål

Läs mer

Ny dataskyddsförordning (GDPR) - Projektdirektiv för anpassning i

Ny dataskyddsförordning (GDPR) - Projektdirektiv för anpassning i Ny dataskyddsförordning (GDPR) - Projektdirektiv för anpassning i Region Skåne Innehåll Grundläggande information... 3 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 4 Syfte... 4 Mål... 4 Intressenter...

Läs mer

Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess

Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess I Göteborgs Stad dokumenterar alla byggande verksamheter sina byggprojekt efter en gemensamt framtagen och kvalitetssäkrad byggprocess. Den

Läs mer