ÅTTA SAKER DU KAN GÖRA MED INTERNET!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅTTA SAKER DU KAN GÖRA MED INTERNET!"

Transkript

1 ÅTTA SAKER DU KAN GÖRA MED INTERNET!

2 Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu finns det ett 40-tal 365-bloggar, både geografiska som 365 Jönköping, likväl som ämnesspecifika som 365 saker du kan slöjda. 365 saker har också varit delaktiga i projekten Idépedia, Sharea, Tankeboksprojektet, Sweetart och Brevrevolutionen - och fick på vägen ett par stora bloggpriser*. 365 saker har också synts på musikfestivaler, bokmässor och arrangemang för unga. Framförallt unga har inspirerats till att bli görare, att våga prova saker de inte gjort tidigare, att starta egna projekt, att skapa egna arbetstillfällen, att utbyta idéer med varandra och helt enkelt att bli mer handlingskraftiga. Det är roligt att göra saker, både själv och tillsammans och ju mer saker du gör desto fler förstår du att du kan göra. Genom att blogga om det på nätet inspirerar du fler människor att göra saker. Ju fler människor som gör saker desto flera nya saker kan uppstå. Det tror vi är början på en generation av görare. --- * Under 2009 vann 365 saker du kan göra Stora Bloggpriset och Kulturbloggpriset. facebook.com/365saker

3 Just det, du håller nu det tredje av fem häften som 365 saker du kan göra har producerat under Vi har gjutit ihop de åtta bästa inläggen från vår blogg 365saker.se om vad man som ung kan göra med Internet. --- När Internet var nytt var det någon som sa att det bara var en fluga som snart skulle vara ett minne blott. Inte nog med att det inte bara var en fluga, det är en helt galen bisvärm som ingen vet vart den kan ta vägen. Det finns hundratusentals människor som har hittat sätt att använda Internet till att skapa jobb för sig själva och för andra, göra saker, starta projekt, rädda världen eller samla 400 personer för att leka kurragömma på Ikea.

4 #366 Starta en kreativ blogg År 2009 skrev jag det första inlägget på min då nystartade blogg 365 saker du kan göra. Bakom mig hade jag 25 år av populärkulturellt beroende, en panikångestattack mitt i skogen i Ödeshög i Östergötland, en näradödenupplevelse i Indien och en flickvän som hoppade ut från toaletten med byxorna vid anklarna och skrek på skånska att vi skulle ha barn. Jag bestämde mig för att sluta prata om att göra saker och börja göra saker. Anledningen till att jag startade en blogg var att dels för att jag tyckte om att skriva men också för att visa att bloggar kan handla om mer än mode, politik och prylar. Att det finns kreativa bloggar. Att starta en kreativ blogg är ungefär som att starta en vanlig blogg förutom en stor och avgörande regel: Du måste ha ambitionen att göra någonting nyskapande. Det spelar egentligen ingen roll vad det är. Du kan bestämma dig för att börja följa efter en person och blogga om det, starta en blogg som hittar på fakta och diktar upp historiska händelser eller en videoblogg där du ger tips om hur man ska bete sig i olika sociala situationer. Första gången jag tipsade om att man skulle starta en blogg blev effekten att en massa nya bloggar dök upp. Folk i Sverige och även utomlands började blogga och vi lyckades visa världen att det finns andra sätt att skriva på nätet än att älta årets julklapp 15 veckor innan eller publicera dagens outfit. Den här gången vill jag att ni tänker till lite extra och startar bloggar som får människor att tappa hakan. Fundera över vad du själv hade tyckt var roligt att läsa och starta den bloggen själv. Text: Navid Modiri 1 timme eller mindre Själv Kr _ + Gratis Varsomhelst Det räcker inte att starta en blogg. Du ska också skriva på bloggen, och det kommer ta tid. Att blogga är ett enkelt sätt att få mäniskor att läsa det du skriver. Ett smidigt sätt att dela med sig av sina tankar.

5 #406 Gör det på nätet Internet är det bästa som har hänt mig. Inte bara för all musik, alla föreläsningar och all kreativitet som sköljer över mig varje dag utan för all den påverkan det ger i verkligheten. I det icke-digitala. Det jag älskar med Internet är att det har blivit ett redskap i kampen för demokrati. Alla kan göra allt. Ju mer nätet utvecklas desto fler människor kan göra fler saker. Det är demokrati i ett nötskal. Hade jag varit en makthavare eller en institution idag så hade jag varit rädd. Fruktansvärt rädd. Vem som helst kan bli opinionsbildare och förändra världen genom att vara uppkopplad. Det är demokratiskt och vackert och samtidigt en utmaning för alla som lever på den här planeten. Istället för att pitcha en idé för din chef, för din lärare eller för någon annan så kan du testa den på nätet. Genom att starta en blogg, ett Facebook-event eller maila ut det till folk du känner. Du kan fråga dig fram på diskussionsforum, twittra eller göra en Youtube-videodagbok. Internet blir ett slags laboratorium där du provar din idé. Sen när du fått respons och vet lite mer om hur du ska gå till väga kan du testa dina vingar AFK (away from keyboard). Text: Navid Modiri Illustration: Martina Todorova 1 timme eller mindre Själv Kr Under 100 kr Varsomhelst _ + Det är mycket information som florerar på internet. Du får tillgång till ett gigantiskt nätverk av människor.

6 #775 Börja twittra Har du också hört pratet om Twitter, varit in och kikat, men inte fattat ett dugg? Det här är guiden för dig som är nyfiken och vill ha hjälp att komma igång med twittrandet. Men först tänker jag ställa några testfrågor för att ta reda på om du hör till dem som kan tänkas ha nytta eller nöje av twittrandet. 1. Gillar du nyheter? 2. Är du förtjust i kändisskvaller? 3. Tycker du om att överhöra andras samtal och diskussioner? 4. Gillar du att mingla? 5. Är du road av att lära känna nya människor? 6. Kan du något som du gärna delar med dig av? 7. Behöver du marknadsföra dig själv? 8. Har du något viktigt att säga? 9. Saknar du ofta någon att fråga? 10. Känner du dig ensam ibland? Om du svarar ja på minst en av ovanstående frågor är Twitter absolut något för dig. Och det är inte alls svårt, även om det krävs lite tid för att komma igång från början. Men innan du fortsätter vill jag utfärda en varning - nämligen den att Twitter är svårt beroendeframkallande. Så där ja. Nu har du precis fattat ett livsomvälvande beslut! För rätt använt kan Twitter förändra ditt liv. Är du osäker på vad Twitter är kan du först läsa Mikroblogg för Dummies. ( Annars är det bara att sätta igång: Gå till Twitter.com och registrera ett konto. Och tänk dig för när du väljer användarnamn. När du registrerat kontot går du till settings/profile och laddar upp en bild på dig, och skriver några rader om dig själv. Det här är viktigt, för om du vill att andra ska följa dig på Twitter är det bra om du berättar lite om dig själv. Ingen vill följa en anonym fågel. Hitta spännande människor att följa. Twitter handlar väldigt mycket om att skapa sitt eget flöde av intressanta, roliga, spännande och nyttiga twittrare. Följer man ingen är Twitter inte ett dugg roligare än ett stort rum där man står ensam och skriker.

7 Att hitta folk kan vara lite knepigt till att börja med, och kanske det som gör att många twittrare lägger ner innan de ens har börjat. Du kan börja med att kika på en hashtag, exempelvis #svpt. Svpt står för svenskar på Twitter och där hittar du tweets från personer som twittrar på svenska. Ser du någon som verkar intressant - lägg till! Det gör du genom att klicka på personens profil och börja följa. Andra hashtags som kan vara bra att kika på är #ff och #ffse. En hashtag är en tag som finns för att göra det enklare att hitta tweets om ett särskilt ämne, eller att föra en diskussion. På fredagarna är det Follow Friday på Twitter och då tipsar man om bra twittrare att följa. #ff står för followfriday och #ffse står för followfridaysvenska. När du hittat några intressanta twittrare kan du kika på deras followerlistor, och på så sätt hitta fler spännande personer. En bra sak med Twitter är att man inte behöver fråga om lov, eller bli vän med dem man följer. Man följer helt enkelt dem man finner intressanta. Många av dem du följer kommer att välja att följa dig tillbaks, och det är nu det är dags att börja twittra på allvar. För att få ut mesta möjliga rekommenderar jag att du laddar hem en desktopapplikation, alltså ett litet program för Twitter som du har öppet på datorskrivbordet hela tiden. Tweetdeck fungerar för både Mac och PC, vidare finns Twitter for iphone, Twitter for Mac, och Twitter for ipad. Och nu kommer vi till väsentligheterna. Det spelar ingen roll hur många du följer, eller hur ofta du uppdaterar din egen Twitter med gnäll på vädret eller middagstips, om du glömmer att konversera. Ser du en tweet som du reagerar på - svara på den! För att mottagaren säkert ska hitta igen ditt svar är det viktigt att du svarar + twitternamnet. Vill du till exempel prata med mig skriver Om någon pratar med dig hittar du alla så kallade mentions om du klickar på på din Twittersida, eller i en applikation (det kan stå replies eller mentions också).

8 Om du talar om någon annan som finns på Twitter är det bra att även om du inte riktar dig direkt till personen, det är mer allmänt hyfs för att personen ska bli varse att den är omtalad. Ser du en tweet som är väldigt rolig eller intressant och vill sprida den vidare till dina followers gör du en RT, retweet. Klicka på RT-knappen, i din applikation eller på webben, och skicka. Om en tweet är för lång för att skicka vidare är det okej att redigera lite grann i den, att göra en så kallad manuell retweet. Det gör du genom att kopiera hela texten som personen skrivit och lägga till vissa applikationer har den funktionen inbyggd. Det finns mycket mer att säga om Twitter, många tips om hur du bör och inte bör göra, vad som funkar och inte, men bästa sättet att lära sig är att twittra på, och våga fråga! Blir du osäker eller undrar över något - tveka inte att fråga dina followers, så kommer du att få hjälp. De dummaste frågorna är de som aldrig ställs. Text: Sofia Mirjamsdotter, som bland annat driver bloggen The Real Mymlan, och berättar hur du börjar twittra. Gör det - och följ sedan vårt och titta in bland våra följare och de vi följer och välj dina favoriter. såklart. Till att börja med. 1 timme eller mindre Själv Kr _ + Gratis Varsomhelst Du kan lätt få abstinens när din uppkoppling krånglar, och dina närmaste kan bli irriterade för att du har näsan i telefonen eller datorn jämt och ständigt. Du får nya vänner, snabb hjälp i knepiga situationer, nyhetstips och bloggtips, du kan bygga ett varumärke, hitta ett jobb, ny man/kvinna eller ressällskap, för att nämna några fördelar.

9 #352 Skriv en kontaktannons Det finns ett gäng människor i världen som vill påstå att de fötts med en viss talang. Några av dem kallar sig själva och varandra för poeter och författare. Bara för att kunna lämna andra utanför. Det är skitsnack. Alla kan skriva. Men för att bli bra på det behöver du öva. Gå upp tidigt och sätt dig vid din stol, sluta lipa och skriv. Det märkliga är inte att det anses vara lite töntigt att skriva kontaktannonser eller dejta människor via nätet. Det märkliga är att det är hur accepterat som helst att gå ut på krogen, supa sig full och knulla med främlingar i hopp om att en dag träffa en person som man ska dela resten av sitt liv med. Som att du framme vid baren kan se på en persons käkben eller hållning att de är kvinnan eller mannen i ditt liv. Eller att det bara finns EN potentiell kvinna eller man som du kan dela ditt liv med. Det finns tusen olika sätt att träffa människor och det finns tusentals 1 dag eller mindre människor som skulle kunna vara din framtida partner. Det märkliga är att inte vara öppen för de olika metoderna och möjligheterna som finns. Som att: Dejta på nätet, skriva en kontaktannons, gå på blind date. Att skriva en kontaktannons är inte lätt. Det är naturligt att till en början halka ner i de vanliga fällorna med att man vill träffa någon som delar ens intressen. Kanske du vill träffa någon som inte alls har samma intressen. Så har ni någonting att prata om och lära av varandra. Skriv det i din kontaktannons. Kanske vill du träffa någon som du inte förstår alls. Skriv det i din kontaktannons. Våga gå en helt annan väg. Skriv en totalt ärlig kontaktannons där du skriver exakt vad det är du letar efter och inte drar till med floskler som strandpromenader, icke-rökare söker icke-rökare eller barnkär medelålders man söker likasinnad. Tänk om. Gör tvärtom. Våga. Text: Navid Modiri i par Kr _ + Under 500 kr Varsomhelst Du kan träffa rätt knäppa personer som inte alls är som du tänkt dig Du kan träffa rätt knäppa personer som inte alls är som du tänkt dig

10 #680 Skapa ett gigantiskt nätverk Jag satte den 1 januari 2010 upp en målsättning för min Facebook som många säkert anser är helt galet. Facebook är ett stort nätverk av personer som alla har kunskap inom något. Alla människor i mitt digitala nätverk bidrar med sitt. Sociala medier är kunskap 2.0. Vi bygger gemensam kunskap. Första steget till ett mer kreativt Facebook är i mitt fall att stärka nätverket. Målet är mer än 1000 vänner, tidsramen är satt till 365 dagar. Att dagligen utbyta tankar med fler än 1000 personer vore häftigt. Nästa steg är att skapa dialog, byta kunskap, hitta på nya idéer och inspirera. Jag tror att du och jag kan utbyta idéer och kunskap. Nätverkande är kul. Jag skrev helt enkelt en egen regel: Acceptera alla nya vänner, lägg till alla intressanta och bjud på dina tankar. Facebook är ditt bollplank. Allting är ett klick iväg. Så nu frågar jag dig: Hur använder du Facebook? Bonus1: Bli min vän facebook.com/viktor.bijlenga Bonus2: Bli 365sakers vän facebook.com/365saker Text: Viktor Bijlenga Illustration: Celina Fällbom 1 vecka eller mer Fler än 10 Kr _ + Gratis Speciell plats Det kan vara svårt att hålla reda på 1000 vänner Du får ett giantiskt nätverk, ett superstort bollplank. Kan bli inspirerarad och få hjälp från oväntat håll

11 #807 Recensera all film Är du den sortens person som kan ta på dig ett par hörlurar, lyssna i- genom ett album utan att göra något annat under tiden? Eller är du den sortens person som inte känner att bokläsande är något man behöver ta tag i och tar sig en rackare till god bok framför brasan varje kväll? Eller har du som jag, sett 136 filmer på två månader? Ser man så pass mycket film kan det vara lätt att glömma bort vad man såg, vad man tyckte och hur mycket sex, våld, kräk och bajs den innehöll. Därför så startade jag en recensionsblogg ( Främst för att jag själv ska kunna titta tillbaka och reflektera över mitt filmtittande, men förhoppningsvis kanske någon annan får ut något utav vad jag har att säga om filmerna också. För varje film skriver jag dessutom efter känsla hur mycket procent den innehöll av kontroversiella inslag, så att jag inte glömmer det heller. Om du också ser mycket film tipsar jag om att du själv recenserar allt du ser. Det kan vara som i mitt fall, att du startar en blogg, men du kan också skaffa en liten anteckningsbok eller bara en vanlig anteckning i valfri digital apparat. Istället för att ha procent i kontroversiella inslag kan du istället göra procenten i hur mycket skratt, gråt eller rysningar som filmen framkallade. Eller hitta på något eget. Text: Joseph Pollack 1 vecka eller mer Själv Kr _ Gratis Inga Varsomhelst + Du minns inte bara de bästa filmerna du ser utan alla istället.

12 #50 Gå på LAN Du har suttit i samma stol framför datorn i tre dagar. Med hjälp av två backar läsk har du lyckats kolla igenom alla säsonger av Lost. Omkring dig sitter dina vänner däckade framför sina datorer efter att ha varit vakna allt för länge med hjälp av socker. Du har med all förmodan inte duschat på tre dagar och det stinker i rummet där ni sitter. Men vad gör det? Du njuter ju av det! Självklart generaliserar jag, alla LAN ser inte ut sådär. Bakom datanördsstämpeln finns faktiskt mer än finniga tjockisar som inte har ett liv eller som Blondinbella vackert uttrycker det, tonårskillar som inte duschar på fyra dagar men som proppar i sig panpizza och korv och bara dricker jolt-cola. Det är ingen slump att fem kompisar bestämmer sig för att låsa in sig med sina datorer och koppla ihop sig i ett lokalt nätverk (ett Local Area Network), folk gillar det, och det har de all rätt till att göra. Förutom att bara sitta framför en dator är det den där känslan av gemenskap som gör ett LAN så mysigt. Ni spelar spel mot varandra, kollar på filmer tillsammans och spelar spratt på den som olyckligt nog somnar först. Där sitter du och gör världen mindre nytta än sex miljarder blindtarmar. Det bästa av allt? Du gör det med dina vänner.

13 Ta tag i några kompisar, datorer, ett flak med valfri läsk, några nätverkskablar och en router (du vill ju trots allt ha internet, för vi vet ju att Facebook-abstinensen kommer förr eller senare). Gå ner till källaren eller valfritt rum med ett stort bord och stolar. Fönster är även de att rekommendera, då ni garanterat vill vädra då och då. Koppla ihop och koppla upp, bänka dig i stolen (kontorstolar ger maximal bekvämlighet) och förbered dig på en sockerkick som kommer att vara i ett par dagar. Du LAN:ar, och får jag tippa så kommer du med all säkerhet älska det. Text: Shahin Adl Zarrabi 1 dag eller mindre I par Kr Gratis Varsomhelst _ + Din sömnrytm går åt helvete och är du det inte redan så kan du bli starkt beroende av koffein. Du socialiserar med dina vänner på en helt annan nivå. Du har tid (och en ursäkt) för att gå igenom 100 avsnitt av valfri serie du redan sett fem gånger. Du accepterar en växande ungdomskultur istället för att som gammaldags media se det som ett hot mot ungdomsgenerationen (vi vet ju hur MTV, mobiltelefoner och Grand Theft Auto verkligen FÖRSTÖRDE ungdomen. Eller vänta, det var ju inte så).

14 #773 Lär någon äldre om Facebook Fick ett brev från en 365-läsare, där hon tyckte att vi skulle tipsa om att lära ut Facebook till någon äldre. Så nu gör vi det. Själva har vi lärt ut Facebook till allt från syskon till mammor, pappor, mormödrar och farfäder. Nu är det er tur. Varför? Facebook är ju ett grymt ställe att hänga på, där man slipper mamma och pappa, mormor och farmor, chefen eller lärarna? Nah, ärligt så har faktiskt över 60 procent av Sveriges befolkning Facebook nu (!) och det är alltså mer normalt att ha Facebook än att inte ha det. Du gör alltså en riktigt god gärning om du låter pappa eller farfar vara med i gemenskapen. Hur gör man då? Ja, först hittar man en person som vill lära sig Facebook, såklart. Sedan ser man till att den personen har ett fungerande mailkonto (annars har ni en grej till att göra) och sedan är det bara att sätta igång. Det som är viktigt att lära den där andra personen är att man först och främst bör ha en bild på sig själv. Sedan fylla i så mycket information som möjligt och sedan lägga till vänner.

15 Om du sedan också lär personen i fråga att kolla sin Facebook-mail och visar honom eller henne att använda chatten, så har du kommit långt. Var sedan schysst och kommentera och skriv på mormors vägg, föreslå vänner och uppmuntra henne att vara inne på Facebook minst en gång om dagen. Du anar inte vad Facebook kan bryta isolering och få någon att känna sig som en del av ett sammanhang. Sedan, och det är viktigt, skriver du till kalle@365saker.se och berättar hur det gick. Och jo, 365 finns ju på Facebook, men det vet du va? Rädd för att mormor ska se allt du gör? Lugn. Dels kan du skapa en stängd grupp, eller använda sekretessinställningar. Det kan vi prata om en annan dag. Text: Kalle Malmstedt, redaktör 365saker.se 1 dag eller mindre Själv Kr _ Gratis Du måste kanske ha tålamod. Speciell plats + Du tränar kanske ditt tålamod. Eller så kanske du blir glatt överraskad över hur snabbt någon äldre fattar. Och du hjälper någon annan att få vara med.

16 Texterna är smakprov från åtta av våra till dags dato 900 inlägg skrivna av 365 saker och av deltagare på bloggen med samma namn.

17

18 Det finns hundratusentals människor som har hittat sätt att använda Internet till att skapa jobb för sig själva och för andra, göra saker, starta projekt, rädda världen eller samla 400 personer för att leka kurragömma på Ikea. I det här häftet berättar vi om fler exempel och försöker hitta på mer saker som man kan göra med och på Internet. --- Det har nu gått tre år sedan göteborgaren Navid Modiri startade bloggen 365 saker du kan göra. Idag har vi utvecklats till ett rikstäckande nätverk som främst inspirerar unga till att bli görare, att våga prova saker de inte tidigare gjort, starta egna projekt, skapa egna arbetstillfällen, utbyta idéer med varandra och helt enkelt bli mer handlingskraftiga.

Unionens #twitterskola

Unionens #twitterskola Unionens #twitterskola Inledning Det finns framförallt två anledningar till att Twitters korta meddelanden på 140 tecken blivit en sådan succé. Den ena är att människor formulerar sig klart och tydligt

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

www.365saker.se info@365saker.se @365saker facebook.com/365saker --- * Under 2009 vann 365 saker du kan göra Stora Bloggpriset och Kulturbloggpriset.

www.365saker.se info@365saker.se @365saker facebook.com/365saker --- * Under 2009 vann 365 saker du kan göra Stora Bloggpriset och Kulturbloggpriset. INSPIRERA ANDRA! www.365saker.se Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

Kom igång på Twitter. Viktiga funktioner och tips på hur du får fler följare

Kom igång på Twitter. Viktiga funktioner och tips på hur du får fler följare Kom igång på Twitter Viktiga funktioner och tips på hur du får fler följare Kom igång på Twitter Twitter är en plattform där du kan knyta kontakter, marknadsföra något, omvärldsbevaka, uttrycka dina åsikter

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE #Twitterboken - smarta tips från första kvittret till att flyga fritt En grundläggande manual såväl som affärstips kring hur du får ut det bästa av twitter. Innehåller essutom

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten?

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Vårt utmaningsområde Hur kan vi öka den digitala delaktigheten hos datorovana? Vi Teknik Besökare Bilder: CC0 Affischer Annonser Olika nätverk Personliga

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012 HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 steg till ett rikare liv Niklas Forser, 2012 Hävstångseffekten Copyright 2012, Niklas Forser Ansvarig utgivare: Niklas Forser Illustration: Mats Forser Omslag: Frida Forser Framställt

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Mirjamsdotter Media. Internet What s in it for you?

Mirjamsdotter Media. Internet What s in it for you? Internet What s in it for you? Sofia Mirjamsdotter Journalist med erfarenhet från radio, teve, tidning och webb Bloggare sedan 2005 Mamma till tre tonåringar Internetnörd Teknikrädd Jag bloggar Mirjamsdotter

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Sociala medier för organisationer

Sociala medier för organisationer Sociala medier för organisationer Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan Skåne Facebook: www.facebook.com/svskane Twitter: @svskane Vad är sociala medier? Internet öppnade för allmänheten

Läs mer

LAJKA-GUIDE. 8 smarta tips som gör dig till. Dropbox-kung. 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips

LAJKA-GUIDE. 8 smarta tips som gör dig till. Dropbox-kung. 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips 8 smarta tips som gör dig till Dropbox-kung 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips. Maximal nytta av molntjänsten Dropbox Det finns gott om nätdiskar, men

Läs mer

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014 Sociala medier #val14 #svpol #eupol #ep2014 Samtalens betydelse är beroende av hur väl de samverkar med annan väljarpåverkan Samtal Arrangemang Direktkontakt Webb/ Sociala medier Väljare 2014 Media Direktreklam

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT 200880_upphovsratt.qxd:COPYRIGHT-1.qxd 08-10-15 21.12 Sida 2 MUSIK ÄR SLÖSERI MED DIN TID! GLÖM DET! ÅH! ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT DET. DET ÄR ORÄTTVIST! VARFÖR SKULLE INTE JAG

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus.

De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus. Sociala medier De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus. Dessutom finns Linkedin, där man kan återknyta kontakten med gamla vänner och kollegor och StayFriends,

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord Direkt effekt 0 - PostNord Om rapporten Rapporten DR-monitorn 0 bygger på resultaten från en undersökning av svenskarnas attityder till och vanor kring att ta emot reklam i olika kanaler, främst direktreklam

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag?

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag? Instagram Vad kan Instagram göra för ditt företag? Lite statistik 46 % män 54 % kvinnor 75 miljoner dagliga användare 1,2 biljoner gilla dagligen Många företag och offentliga personer väljer att använda

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer