Öppna frågor (ur Good questions for math teaching)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öppna frågor (ur Good questions for math teaching)"

Transkript

1 Här är öppna frågor som jag hämtat från boken Good questions for math teaching som jag läste i våras när jag gick Lärarlyftet. Frågorna är sorterade efter ämne/tema och förhoppningsvis kan fler ha nytta av dem! Boken är skriven av Peter Sullivan och Pat Lilburn. Öppna frågor (ur Good questions for math teaching) Metoder för att ställa öppna frågor Metod 1 1 Välj ett ämne/bestäm ett område. 1 Tänk på en sluten fråga skriv ner svaret. 1 Omvandla/formulera till en öppen fråga som innehåller svaret. Metod 2 1 Välj ett ämne/bestäm ett område. 1 Tänk på en sluten fråga, t.ex. Hur lång är din bänk? 1 Omvandla/anpassa frågan så att den blir öppen. T.ex. Kan du hitta något som är 70 cm långt? Pengar F-2 1 På hur många olika sätt kan du lägga fram 20 kr? 1 I min ficka har jag 7 kr och 50 öre. Vilka mynt kan jag ha i fickan? 1 Jag handlade och fick 5 kr tillbaka. Vad kostade det jag handlade och hur mycket pengar betalade jag? 1 Jag handlade för exakt 100 kr. Vad kan jag ha köpt? 1 Jag är ett mynt med en kung på. Vad är jag? 1 Jag har 2 mynt i ena handen och 1 i den andra handen. Mynten i varje hand är värda lika mycket. Vilka mynt kan det vara? 1 Jag har kvitton på exakt 100 kr i fickan. Vilka kvitton kan jag ha? Åk Jag köpte en sak och fick 35 kr tillbaka. Vad köpte jag och hur mycket fick jag tillbaka? 1 Jag växlade en hundralapp genom att använda 1 kr, 5 kr och 10 kr. Hur kan växeln ha sett ut? 1 Hur kan jag spendera exakt 200 kr i affären? (Använd ett reklamblad och miniräknare). 1 I min plånbok har jag 360 kr. Vilka sedlar kan jag ha? 1 Jag köpte teaterbiljetter för 600 kr. Hur många vuxna och hur många barn gick på teater? Vad kostade biljetterna? 1 Mina vänner och jag delade lika på en summa pengar. Vi fick 12 kr var. Hur mycket pengar var det från början och hur många vänner har jag? 1 Jag köpte något och betalade med 3 mynt. Vad kan jag ha köpt och vad kostade det?

2 Delar F-2 1 Du ser en skylt med ½ priset! Vad menas? 1 Hälften av familjen är män. Hur skulle familjen kunna se ut? 1 Rita en form. Visa hur du kan dela formen i två halvor. 1 På radion hörde jag reportern säga halv. Vad kan hon ha refererat till? 1 Vi vill måla upp till halva väggen vit. Hur vet vi var vi ska markera? 1 Vad vet du om ¼? Rita och visa! 1 Jag tog upp en handfull M&M s. En tredjedel av dem var röda. Kan du rita mina M&M s? Positionssystemet/siffrors värde 1 Vilka tal kan du göra som är mindre än 100 och har siffran 6 på tiotalets plats? 1 Jag tänker på ett tal med en ensam 9 i (ett tal mellan ). Vilket kan talet vara? 1 Hur kan jag få talet 180? (ex , 18x10 osv.) 1 Vilka tal kan du bilda av 6, 5 och 8? 1 Ett tvåsiffrigt tal innehåller en 4. Vilket kan talet vara? Räkna och sortera 1 Skriv ner allt du kan om talet 12! 1 2. Skriv några udda tal mellan 0-100! 1 Jag har skrivit ett hemligt tal mellan 50 och 70. Det är ett jämnt tal. Vilket kan talet vara? Uträkningar F-1 1 En basketspelare gjorde 9 mål på två matcher. Hur många mål gjorde hon i varje match? 1?+?+?=13 Vilka tal saknas? 1 På hur många olika sätt kan du addera 5 till 8? 1 Skillnaden mellan två tal är 5. Vilka kan talen vara? 1 En grupp barn ska delas i mindre grupper med lika många i varje grupp. Det är 12 barn. Hur många kan det vara i varje grupp? 1 Barnen i varje klass delades in 2 och 2. En elev blev över. Hur många kan det ha varit i klassen? Åk 2 1 På vilka olika sätt kan du addera 9 till 23? 1 Fem tal tillsammans blir ett udda tal. Vad vet du om talen?

3 Vikt 1 Vad kan du hitta som är lättare än en penna? 1 Hitta något som är tyngre än den här hinken med vatten! 1 En bok ligger på ena sidan av en balansvåg. Vågen väger jämt. Vilka två saker kan ligga på andra sidan? 1 Vad kan du hitta som är större än en potatis men lättare än potatisen? 1 Vad kan du hitta som är litet men tungt? 1 Lena bar en stor fylld hink. Det gick lätt. Vad kan ha legat i hinken? 1 André bar en sak i sin väska. När han lade i ytterligare en likadan sak orkade han inte bära väskan längre. Vad kan det ha varit för sak? 1 Vad kan du hitta för några föremål hemma som det står 1 kg på? Be någon om hjälp där hemma och skriv en lista! 1 Fyll en liten burk med ris. Leta upp ett kärl och fyll det med vatten så att det får samma vikt som riset! Volym och uppskattningsförmåga 1 Leta upp en behållare där du kan lägga 6 kuber så att de inte rör sig så mycket! 1 Hur många behållare kan du hitta som rymmer mer än denna burk? 1 Jag fyllde en behållare med 20 skedar ris. Hur kan behållaren ha sett ut? 1 Ella använde 12 klossar för att bygga en byggnad. Vad kan hennes byggnad ha sett ut som? 1 Sandy fyllde en behållare med 3 koppar vatten. Vilken behållare kan hon ha fyllt? Area 1 Vilka 3 saker skulle det här papperet kunna täcka helt? 1 Vad skulle du kunna täcka med din hand så att det inte syns? Vad kan du inte täcka med din hand? 1 Vad för något skulle du kunna täcka helt med 4 böcker? 1 Jag täckte ett objekt med 10 kapsyler. Vad kan det ha varit? 1 Max gjorde en platt figur av 5 rektanglar. Deras sidor vidrörde varandra. Hur kan Max figur ha sett ut?

4 Tid 1 Vad kan vi göra som tar exakt 1 minut? 1 Nämn några saker som du gör på morgonen och några saker du gör på kvällen! 1 Jag vet 2 personer som fyller år månaden före dig och 2 som fyller år i månaden efter dig. Vem kan det vara? 1 Vad finns det som du gör på sommaren, men inte någon annan årstid? 1 Visa en bild på något som händer under dagen. Fråga Vad hände före/efter detta? 1 Vad kan du göra som tar ungefär en timme? 1 Min mamma sa att jag gik och lade mig senare än kl Vilken tid kan jag ha lagt mig? 1 Nämn något du gör i skolan varje dag mellan kl och kl ! 1 Visa på en analog klocka en tid och berätta vad du troligtvis gör denna tid i skolan. Klockan (frågor som vi gjort tillsammans i barnskolan ht 2010) 1 Hur är egentligen en klocka gjord? 1 På vilka sätt kan man sätta visarna på klockan? 1 När brukar du leka? 1 Hur kan man veta när barnprogrammen på TV börjar? 1 Har du behövt använda klockan under lovet? 1 När har du sett någon använda klockan senast? 1 På vilka sätt kan du skriva vad klockan är? 8 När behöver du veta vad klockan är? Längd 1 Hur många saker kan du hitta som är längre än 3 händer men kortare än 4? 1 Vad är längre än 2 av dina fötter men kortare än 3 fötter? 1 Kan du hitta något som är lika långt som du är hög? 1 Ge eleven en pinne el.dyl. att mäta med. Fråga: Kan du hitta något som är längre/kortare/lika långt som pinnen? 1 Vad kan du hitta som är lika långt som 3 händer? 1 Det här snöret är ett mått på längden runt ett föremål i rummet. Vilket kan föremålet vara? 1 Det står 5 barn tillsammans. Du är kortare än två av dem och längre än två av dem. Vilka kan de fyra andra vara. 1 Sara mätte bordet och sa att det var 10 pinnar långt. Mikael mätte det och sa att det var 12 pinnar långt. Hur kunde detta hända? 1 Vad finns det som är ungefär en fot långt? 1 Gissa hur många klossar långt ett objekt är. Mät sedan med klossar. Pröva med olika saker.

5 Rumsuppfattning 1 Vad finns det här i rummet som du kan gå under? 1 Låt eleverna gå runt i rummet tills du säger stopp. Fråga sedan Vem har dörren bakom sig?, Vem är nära dörren? osv. 1 Jag tog 2 steg och stannade nära bordet. Var stod jag från början? 1 Gör din egen hinderbana genom att gå över 3 saker, genom 1 sak, under 1 sak och mellan 2 saker. 1 Var i rummet kan du stå för att ha dörren till höger/till vänster? 1 Vad kan du se framför din lärares bord? 1 Om jag går ut ur rummet och går till höger, var kan jag hamna då? 1 Jag kan se någonting ovanför bokhyllan och under rullgardinen. Vad kan det vara? Geometri 1 Vad är det som gör dessa 3 former till trianglar? (Visa 3 olika trianglar) 1 Jag ritade en figur med 4 sidor. Hur kan min figur ha sett ut? 1 Peter använde 2 mindre former för att täcka sin stora form. Om hans form såg ut så här (visa en rektangel) hur kan då de 2 små formerna ha sett ut? 1 En av mina vänner sorterade dessa former i 2 grupper. Hur kan de ha sorterats? (Visa rektangel, fyrhörning, triangel, cirkel, halvcirkel, oval, romb mm). 5 Jag gjorde en bild enbart av cirklar och kvadrater. Hur kan min bild ha sett ut? 5 Gör en byggnad med mönstrade klossar. Vad byggde du? Tredimensionella former 1 I handen har jag ett föremål som kan rulla. Vad kan det vara? 1 Vilka föremål i rummet kan passera denna öppning? (En liten rektangulär öppning) 1 Jag kan se ett litet kub-format föremål i rummet. Vad kan det vara? 1 Vi staplade några saker för att göra en vägg. Vilka saker kan vi ha använt? 1 I en väska kan jag känna ett föremål med platta ytor, vassa hörn och raka kanter. Vad kan det vara? 1 Jag skissade ovansidan av ett föremål. Det blev en cirkel. Vilket objekt kan det ha varit? 1 Sara använde 4 rullande former, 4 kuber och en kon för att bygga någonting. Vad byggde hon och vad kan hennes konstruktion ha sett ut som? 1 Uppifrån såg en stapel med kuber ut så här. (Visa 2x2 rutor). Använd klossar för att visa hur stapeln kan ha sett ut. Uppskattning 1 Kasta 2 mynt och se vad som händer! Blir det lika hela tiden? 1 Jag hörde min mamma prata med grannen och säga att vi definitivt skulle göra någonting till helgen, men jag hörde inte vad det var. Vad kan det vara? 1 Jag hörde min lärare säga Det är att alla barn i klassen ska se på TV ikväll men jag hörde inte ett av orden. Vad kan det ha varit för ord? 1 2 barn spelade tärningsspel. Ett barn kastade tärningarna och fick en 6 och en 4. Vilka andra sifferkombinationer skulle barnet kunna kasta?

6 1 Någon frågade läraren en sak och hon svarade kanske. Vad kan frågan ha varit? 1 Sofi tog på sina inlines för första gången. Hon stod upp och Vad kan ha hänt sedan? 1 När vi skulle spela ett tärningsspel där man behövde en 6 för att få börja, sa Louise: Vi ändrar så att man får börja om man får en 3, för det är lättare. Håller du med henne? Varför? 1 En familj har 3 barn. Vi vet att minst ett barn i familjen är en flicka. Rita hur familjen kan ha sett ut. 1 Bert sa Kan jag gå ut med min kompis 1 timme? Mamma sa Det är möjligt att det blir mörkt ute då- Vilken tid kan det ha varit? 1 Vår klass skrev ner några saker om vi tyckte var omöjliga. Vilka saker kan vi ha skrivit ner? Diagram 1 Vad kan detta diagram betyda? (Två staplar med 5 resp. 3 klossar). 1 Du undersökte hur många som var glada och hur många som var ledsna. Vilka bilder kan du ha använt för att visa känslorna? 1 25 barn fick rita självporträtt. Vår lärare bad sedan alla svara ja eller nej och sätta sitt porträtt i ja- eller nej- kolumnen. 20 barn svarade ja, 5 svarade nej. Vilken kan frågan ha varit? 1 Hur kan du göra en översikt över hur många barn i vår klass som kan simma resp. inte simma? 1 I ett diagram över vem som hade husdjur i en klass kunde jag räkna till fler hundar än katter. Hur kan diagrammet ha sett ut?

Tid Muntliga uppgifter

Tid Muntliga uppgifter Tid Muntliga uppgifter Till uppgift 1 5 behövs en ställbar klocka. Tid Begrepp 1. Ställ elevnära frågor där du får svar på frågor om idag, igår och i morgon till exempel: Vilken dag är det idag? Vad gjorde

Läs mer

Catherine Bergman Maria Österlund

Catherine Bergman Maria Österlund Lgr 11 Matematik Åk 3 Geometri, mätningar och statistik FA C I T Catherine Bergman Maria Österlund Kan du använda geometriska begrepp? Kan du beskriva figurernas egenskaper, likheter och skillnader? Skriv

Läs mer

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 ditt eget matteproblem Skriv ditt namn här Anneli Weiland, HepPed A och O Matematik åk 1 Problemlösning 1 Kalle hade fem gamla böcker i sin låda. Nu fick han tre

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll.

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll. ÖREBRO MATEMATIK, ÅR 3 1(5) Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll Eleven kan uttrycka sig muntligt, skriftligt och i handling på ett begripligt sätt med hjälp av vardagligt språk,

Läs mer

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna Gruppuppgift I. Tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att alla ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de tycker och varför

Läs mer

Vardagsord. Förstår ord som fler än, färre än osv. Har kunskap om hälften/dubbelt. Ex. Uppfattning om antal

Vardagsord. Förstår ord som fler än, färre än osv. Har kunskap om hälften/dubbelt. Ex. Uppfattning om antal TALUPPFATTNING Mål som eleven ska ha uppnått i slutet av det femte skolåret: Eleven skall ha förvärvat sådana grundläggande kunskaper i matematik som behövs för att kunna beskriva och hantera situationer

Läs mer

geometri och statistik

geometri och statistik Svikten geometri och statistik Innehåll Mönster Geometriska figurer Del av Matematiska ord Längd runt om Tredimensionella figurer Tabeller och diagram Problemlösning Kan du? Hur gick det? 2-3 4-5 6-7 8-9

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning 1, trepoängsproblem 1. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Var är kängurun? A: I cirkeln och i triangeln, men inte i kvadraten. B: I cirkeln

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 20 27 mars användas,

Läs mer

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation Bo skola Matematikmål år - Namn: Strävansmål: Vi strävar efter att varje elev ska Utveckla goda baskunskaper i de fyra räknesätten Utvecklar en god förståelse för matematik och matematiska begrepp att

Läs mer

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7)

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7) Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

Ecolier för elever i åk 3 och 4

Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 17 mars 2016 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Lokal studieplan matematik åk 1-3

Lokal studieplan matematik åk 1-3 Lokal studieplan matematik åk 1-3 Kunskaps område Taluppfat tning och tals användni ng Centralt Innehåll Kunskapskrav Moment Åk1 Moment Åk2 Moment Åk3 Naturliga tal och deras egenskaper samt hur talen

Läs mer

innehåll Vi handlar... 17 Pärlplattan... 4 Vi bygger... 18 Räcker pengarna?... 5 Klockan... 19 Vi mäter längden... 6 I affären... 20 Pilkastning...

innehåll Vi handlar... 17 Pärlplattan... 4 Vi bygger... 18 Räcker pengarna?... 5 Klockan... 19 Vi mäter längden... 6 I affären... 20 Pilkastning... innehåll Colin och Cilla.......... 2 Vi handlar............ Pärlplattan............ Vi bygger............. Räcker pengarna?....... Klockan.............. Vi mäter längden....... I affären............. 20

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

Strävansmål för Förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål förskoleklass Taluppfattning

Strävansmål för Förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål förskoleklass Taluppfattning Strävansmål för Förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål Taluppfattning Kunna skriva siffrorna Kunna uppräkning 1-100 Kunna nedräkning 10-0 Kunna ordningstalen upp till 10

Läs mer

Gymnasiets Cadet. a: 2 b: 4 c: 5 d: 6 e: 11

Gymnasiets Cadet. a: 2 b: 4 c: 5 d: 6 e: 11 Gymnasiets Cadet Avdelning 1. Trepoängsproblem 1. I en klass finns 1 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda? a: 2 b: 4 c:

Läs mer

rektangel cirkel triangel 4 sidor 3 sidor 4 sidor

rektangel cirkel triangel 4 sidor 3 sidor 4 sidor geometriska former och figurer Vad heter figurerna? figur namn rektangel cirkel triangel Hur många sidor har varje figur? 4 sidor 3 sidor 4 sidor Para ihop varje föremål med en eller flera geometriska

Läs mer

Södervångskolans mål i matematik

Södervångskolans mål i matematik Södervångskolans mål i matematik Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det första skolåret beträffande tal och taluppfattning kunna läsa av en tallinje mellan 0-20 kunna läsa och ramsräka tal

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem vdelning 1, trepoängsproblem 1. Hur många symmetrilinjer har figuren? : 0 : 1 : 2 D: 4 E: oändligt många 2. Robert arbetar på leksaksfabriken. Han ska packa kängurur som ska fraktas till affärerna. Varje

Läs mer

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com 205. Begrepp och metoder Bo Sjöström bo.sjostrom@mah.se Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com Hur hög är en stapel med en miljon A4-papper? 100 st 80 grams har höjden 1 cm 1000 1 dm 1 000 000 1000 dm

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens Hopp Benjamin 2003 Uppgifter

Kängurutävlingen Matematikens Hopp Benjamin 2003 Uppgifter Kängurutävlingen Matematikens Hopp Uppgifter Arrangeras av Kungl. Vetenskapsakademien & NCM/Nämnaren 3-poängsuppgifter 1. Tomas har 9 hundrakronors-sedlar, 9 tiokronor och 10 enkronor. Hur mycket pengar

Läs mer

Innehåll och förslag till användning

Innehåll och förslag till användning Övningar för de första skolåren med interaktiv skrivtavla och programmet RM Easiteach Next generation. Materialet är anpassat till och har referenser till. Innehåll och förslag till användning De interaktiva

Läs mer

150 cm 2 m 70 dm. 280 cm 3,5 m 40 dm 3,50 0,50. 200 cm 1,5 2,5. 6 m. 30 cm 4 dm 500 mm. 2 m. 70 dm. 150 cm. 3,5 m. 40 dm. 280 cm.

150 cm 2 m 70 dm. 280 cm 3,5 m 40 dm 3,50 0,50. 200 cm 1,5 2,5. 6 m. 30 cm 4 dm 500 mm. 2 m. 70 dm. 150 cm. 3,5 m. 40 dm. 280 cm. Skriv sträckorna i storleksordning. Längdenheter: meter (m), decimeter (dm), centimeter (cm) och millimeter (mm). Längden 15 cm kan skrivas på olika sätt: 15 cm = 1 m 5 cm = 1,5 m eller 15 dm cm eller

Läs mer

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

Cadet. 1. I en klass finns 13 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda?

Cadet. 1. I en klass finns 13 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda? Cadet Avdelning 1. Trepoängsproblem 1. I en klass finns 1 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda? a: 2 b: 4 c: 5 d: 6 e: 11

Läs mer

En parallellogram har delats i två delar P och Q som figuren visar. Vilket av följande påståenden är säkert sant?

En parallellogram har delats i två delar P och Q som figuren visar. Vilket av följande påståenden är säkert sant? En parallellogram har delats i två delar P och Q som figuren visar. Vilket av följande påståenden är säkert sant? P har större omkrets än Q. P har mindre omkrets än Q. P har mindre area än Q Q och P har

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Cadet. 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: B: C: D: E: 2011

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Cadet. 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: B: C: D: E: 2011 Trepoängsproblem 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: 2011 1 B: 1 2011 C: 1 2011 D: 1 + 2011 E: 2011 2 Övergångsställen är markerade med vita och svarta streck som är 50 cm breda. Markeringen

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper.

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Lokala mål Tala och lyssna: Jag kan lyssna och förstå

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem vdelning 1, trepoängsproblem 1. Hur många symmetrilinjer har figuren? : 0 : 1 : 2 : 4 E: oändligt många 2. Robert arbetar på leksaksfabriken. Han ska packa kängurur som ska fraktas till affärerna. Varje

Läs mer

Avdelning 1. 1. Vi har bara plattor som ser ut så här. Vilket mönster är då omöjligt att lägga? A B C D E

Avdelning 1. 1. Vi har bara plattor som ser ut så här. Vilket mönster är då omöjligt att lägga? A B C D E Avdelning 1 1. Vi har bara plattor som ser ut så här Vilket mönster är då omöjligt att lägga? A B C D E 2. På bilden finns en labyrint för en katt och en mus. Katten kan nå mjölken och musen kan nå osten,

Läs mer

Känguru 2011 Cadet (Åk 8 och 9)

Känguru 2011 Cadet (Åk 8 och 9) sida 1 / 7 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Gissa inte, felaktigt

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Cadet för elever i åk 8 och 9

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Cadet för elever i åk 8 och 9 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Cadet för elever i åk 8 och 9 Kängurutävlingen genomförs den 18 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 19 26 mars användas, däremot

Läs mer

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt Lokal pedagogisk planering Matematik år 2 Syfte Undervisningen i matematikämnet ska syfta till att eleverna ska utveckla kunskaper om matematik och visa intresse och tilltro till sin förmåga att använda

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen genomförs under perioden 21 mars 29 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare. Sista

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 200 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Kängurutävlingen genomförs den 8 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 9 26 mars användas,

Läs mer

Vad är geometri? För dig? I förskolan?

Vad är geometri? För dig? I förskolan? Vad är geometri? För dig? I förskolan? Vad är geometri? Betyder jordmätning En del i matematiken som handlar om rum i olika dimensioner, storlek, figurer och kroppar och deras egenskaper. Viktiga didaktiska

Läs mer

Vad kommer det att stå i rutan som är märkt med ett X? A: 2 B: 3 C: 4 D: 5 E: 6 A: 5 B: 6 C: 7 D: 8 E: 9 A: 40 B: 37 C: 35 D: 34 E: 32

Vad kommer det att stå i rutan som är märkt med ett X? A: 2 B: 3 C: 4 D: 5 E: 6 A: 5 B: 6 C: 7 D: 8 E: 9 A: 40 B: 37 C: 35 D: 34 E: 32 Trepoängsproblem Vad kommer det att stå i rutan som är märkt med ett X? 2 Elsas kub Natalies kub Natalie ville bygga en likadan kub som Elsa hade byggt, men hennes klossar tog slut. Hur många klossar till

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Junior

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Junior Trepoängsproblem 1 Övergångsställen är markerade med vita och svarta streck som är 50 cm breda. Markeringen börjar och slutar med ett vitt streck. På Storgatan har ett övergångsställe totalt åtta vita

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vi vet att + + 6 = + + +. motsvarar samma tal överallt. Vilket är talet? A: 2 B: 3 C: 4 D: 5 E: 6 2. Siffran fyra speglas två gånger så som på bilden. Vi gör samma sak med

Läs mer

Problem Svar

Problem Svar Känguru Benjamin, svarsblankett Namn Klass/Grupp Poängsumman Känguruskuttet Ta lös svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under numret. Lämna rutan tom om du inte vet svaret. Gissa inte, felaktigt

Läs mer

Matematik. Mål att sträva mot. Mål att uppnå. År 1 Mål Kriterier Eleven ska kunna. Taluppfattning koppla ihop antal och siffra kan lägga rätt antal

Matematik. Mål att sträva mot. Mål att uppnå. År 1 Mål Kriterier Eleven ska kunna. Taluppfattning koppla ihop antal och siffra kan lägga rätt antal Matematik Mål att sträva mot Vi strävar mot att varje elev ska utveckla intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik utveckla sin förmåga att

Läs mer

Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 (åk 4 och 5) i samarbete med Pakilan ala-aste och Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium

Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 (åk 4 och 5) i samarbete med Pakilan ala-aste och Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala poängantal!

Läs mer

Läxa 9 7 b) Dividera 84 cm med π för att få reda på hur lång diametern är. 8 1 mm motsvarar 150 / 30 mil = = 5 mil. Omvandla till millimeter.

Läxa 9 7 b) Dividera 84 cm med π för att få reda på hur lång diametern är. 8 1 mm motsvarar 150 / 30 mil = = 5 mil. Omvandla till millimeter. LEDTRÅDAR LÄXOR Läa Förläng så att du får ett heltal i nämnaren. Använd division. Varje sekund klipper Karin, m =, m. Läa 0 ml = 0,0 liter Använd sambandet s = v t. Räkna ut hur mycket vattnet väger när

Läs mer

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar.

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. Trollpengar I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. 1 sten = 100 kronor 1 tallkotte = 10 kronor 1 pinne = 1 krona Ni ska nu samla

Läs mer

Vad jag ska kunna! Åk 2

Vad jag ska kunna! Åk 2 Matematik Taluppfattning HT Taluppfattning Jag kan skriva talens grannar upp till 50. Jag kan läsa av tal som visas på olika sätt upp till 50, t.ex. pengar. Jag kan markera ut rätt tal på tallinjen upp

Läs mer

Min pool. Hanna Lind 7:2 Alfa

Min pool. Hanna Lind 7:2 Alfa Min pool Hanna Lind 7:2 Alfa RITNING Jag började med att räkna ut ett antal rimliga mått som jag visste blev heltal när jag delade dom på 30, det gjorde jag då skalan var 1:30. I min ritning visar jag

Läs mer

Facit Tummen upp! Matte åk 4. Facit till Tummen upp! Matte åk Liber AB Får kopieras 1

Facit Tummen upp! Matte åk 4. Facit till Tummen upp! Matte åk Liber AB Får kopieras 1 Facit Tummen upp! Matte åk Facit till Tummen upp! Matte åk -06-6 Liber AB Får kopieras Taluppfattning och tals användning a) och 0 000 och 00 c) 600, 60 och 60 a) Tvåtusen niohundraett Femtusen sju c)

Läs mer

Känguru 2015 Benjamin (åk 6 och 7)

Känguru 2015 Benjamin (åk 6 och 7) sivu 1 / 8 NAMN KLASS/GRUPP Poängssumma: Känguruskrutt:: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt svar ger

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Benjamin

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Benjamin Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Benjamin Trepoängsproblem 1 Bilden visar 3 pilar och 9 ballonger. När en pil träffar en ballong spricker ballongen, och pilen fortsätter vidare i samma riktning.

Läs mer

32 Skriv med siffror. 33 Vilket tal ska stå istället för rutan? 34 Skriv talen i storleksordning. Börja med det minsta.

32 Skriv med siffror. 33 Vilket tal ska stå istället för rutan? 34 Skriv talen i storleksordning. Börja med det minsta. Målgången I det här kapitlet får du möjlighet att repetera och träna mer på det du hittills lärt dig om > taluppfattning > räknesätten > bråk > procent > sannolikhetslära > algebra > geometri > statistik

Läs mer

2 Knatte och Fnatte har pärlband som är nästan likadana. Här ser vi 4 bilder av Knattes pärlband och en bild av Fnattes.

2 Knatte och Fnatte har pärlband som är nästan likadana. Här ser vi 4 bilder av Knattes pärlband och en bild av Fnattes. 1 Vet du att 18 delat i två lika delar är 10? frågade Nisse. Tomten räknade och tänkte: Nej, det måste vara fel. Jo, sa Nisse och delade och det blev 10. Hur gjorde han? 2 Knatte och Fnatte har pärlband

Läs mer

Känguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (gymnasiet åk 1) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet

Känguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (gymnasiet åk 1) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet Känguru 2012 Junior sivu 1 / 8 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra SFI ORDKUNSKAP 1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra 3. Alvedon och nässpray kan du receptfritt. 4. Receptfritt att du

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

= A: 0 B: 1 C: 2013 D: 2014 E: 4028

= A: 0 B: 1 C: 2013 D: 2014 E: 4028 Trepoängsproblem 1. 2014 2014 2014 2014 = A: 0 B: 1 C: 2013 D: 2014 E: 4028 2. Kängurutävlingen hålls den tredje torsdagen i mars varje år. Vilket datum är det senaste som tävlingen kan hållas? A: 14 mars

Läs mer

Aktiviteter förskolan

Aktiviteter förskolan Aktiviteter förskolan Äggkartongsuppdrag Du behöver: Äggkartonger Typ av aktivitet: par Tränar följande: - att bilda par - hälften och dubbelt - geometriska former och talföljder - jämförelseord - antal

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin Trepoängsproblem 1 Carrie har börjat att rita en katt. Hur kan hennes färdiga teckning se ut? (Norge) 2 Mayafolket skrev tal på ett annat sätt än vi gör.

Läs mer

I addition adderar vi. Vi kan addera termerna i vilken ordning vi vill: 1 + 7 = 7 + 1

I addition adderar vi. Vi kan addera termerna i vilken ordning vi vill: 1 + 7 = 7 + 1 BEGREPP ÅR 3 Taluppfattning och tals användning ADDITION 3 + 4 = 7 term + term = summa I addition adderar vi. Vi kan addera termerna i vilken ordning vi vill: 1 + 7 = 7 + 1 SUBTRAKTION 7-4 = 3 term term

Läs mer

Konsten att bestämma arean

Konsten att bestämma arean Konsten att bestämma arean Lektion Ett (Matematiskt område - Talmängder) Vad är viktigast? Introducera tanken om att felet skulle kunna vara viktigare än svaret. Vad väger äpplet? Gissa. Jämför med mätvärdet

Läs mer

Förskoleklassen År 1 År 2 År 3 År 4 År 5 År 6. Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall

Förskoleklassen År 1 År 2 År 3 År 4 År 5 År 6. Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Eleven skall Lokal kursplan i matematik Tal antal, mönster talmönster räkna antal oavsett föremålens storlek jämföra antalet föremål i två mängder genom att parbilda dem, t.ex. en tallrik till varje barn. räkna föremål

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Stjärnan i figuren har bildats av 2 identiska, liksidiga trianglar. Stjärnans omkrets

Läs mer

Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning

Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Eleven skall år 1 Begrepp Jämförelse- och storleksord, t.ex. stor, större, störst. Positionssystemet

Läs mer

FACIT 0, ,10 0, ,75. b) 3 3 = 1. d) 5 2 = a) b) 60 c) d) 1,818 e) 0,898 f) Ex. 3 0,25 = 0,75

FACIT 0, ,10 0, ,75. b) 3 3 = 1. d) 5 2 = a) b) 60 c) d) 1,818 e) 0,898 f) Ex. 3 0,25 = 0,75 FACIT Ç TUMMEN UPP! MATTE ÅK KARTLÄGGNING TALUPPFATTNING 7 a) 00 0,0 Exempel: 0 = 0 0 = 0 7 b) 0 00 0 0,0 0 kr = 0 c) 0 00 0,0 7 0 kr = 0 = 0 Eget val a) 7 b) c) d) 0 e) 0 f) g) h) 0 0 0% % 0, 0 7% 00

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens Hopp 2001

Kängurutävlingen Matematikens Hopp 2001 Kängurutävlingen Matematikens Hopp Del A 1.. Teckningarna föreställer talen, och med sina spegelbilder. Hur ska nästa teckning se ut? A B C D E Maria har sju pinnar. Hon bryter en mitt itu. Hur många pinnar

Läs mer

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter:

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter: Matematik 1-5 Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

Känguru 2010 Cadet (klass 8 och 9) sida 1 / 6

Känguru 2010 Cadet (klass 8 och 9) sida 1 / 6 Känguru 2010 Cadet (klass 8 och 9) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

A: måndag B: tisdag C: onsdag D: torsdag E: fredag. Vilken av följande bitar behöver vi för att det ska bli ett rätblock?

A: måndag B: tisdag C: onsdag D: torsdag E: fredag. Vilken av följande bitar behöver vi för att det ska bli ett rätblock? Trepoängsproblem 1 Doris gör en skylt till djurparken. På skylten ska det stå ordet KÄNGURUR. Hon målar en bokstav varje dag. Hon målar den första på en onsdag. Vilken dag kommer hon att måla den sista

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2012 Junior

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2012 Junior Trepoängsproblem 1. M och N är mittpunkterna på de lika långa sidorna i en likbent triangel. Hur stor är arean av fyrhörningen markerad med X? : 3 : 4 C: 5 D: 6 E: 7 M? X 3 3 6 N 2. När lice skickar ett

Läs mer

hund katt fiskar orm Hund Nej Mira frågade klasskompisarna vilket djur de gillade mest. Vilket djur var populärast?

hund katt fiskar orm Hund Nej Mira frågade klasskompisarna vilket djur de gillade mest. Vilket djur var populärast? sannolikhet statistk Mira frågade klasskompisarna vilket djur de gillade mest. hund katt fiskar orm Hund Vilket djur var populärast? Visar diagrammet rätt antal päron? Skriv ja eller nej. Nej 0 namn kopiering

Läs mer

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan blad 1 Kattresan - resekort Hej lilla katt Hej kort-svansade katt Hej röda katt Hej gula katt Hej prickiga katt Hej lång-svansade katt Hej stora katt Hej enfärgade katt juli 2010 ASKUNGE www.askunge.se

Läs mer

Fira Pi-dagen med Liber!

Fira Pi-dagen med Liber! Fira Pi-dagen med Liber! Specialuppdrag från Uppdrag: Matte o Kul-diagram o Geometri med färg UPPDRAG: MATTE Mattedetektiverna Mattespanarna Hej! Den 14 mars är det Pi-dagen (3.14). Det är värt att uppmärksammas

Läs mer

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Med anledning av de nya kursplanerna har Strävorna reviderats. Formen, en matris med rutor, är densamma men istället för att som tidigare anknyta till mål att sträva

Läs mer

Känguru 2016 Benjamin (åk 6 och 7)

Känguru 2016 Benjamin (åk 6 och 7) sid 1 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala poängantal! Så om du t.ex.

Läs mer

Känguru 2010 Ecolier (klass 4 och 5) sida 1 / 6

Känguru 2010 Ecolier (klass 4 och 5) sida 1 / 6 Känguru 2010 Ecolier (klass 4 och 5) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell Del 1: Pedagogisk planering a) Vi har gjort två lektionsplaneringar med fokus på tvådimensionella geometriska figurer för årskurs 1-3. Utifrån det centrala innehållet i Lgr11 för årskurs 1-3 ska eleverna

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Repetitionsuppgifter 1

Repetitionsuppgifter 1 Repetitionsuppgifter 1 Beräkna 1 a) 0,5 + 0,7 b) 0,45 + 1,6 c) 2,76 0,8 2 a) 4,5 10 b) 30,5 10 c) 0,45 1 000 3 Vilka av produkterna är a) större än 6 1,09 6 0,87 6 1 6 4,3 6 0,08 6 b) mindre än 6 4 Skriv

Läs mer

PRIMA MATEMATIK UTMANING 1 FACIT

PRIMA MATEMATIK UTMANING 1 FACIT Kapitel om talen,,,, och 0 ela upp talen, och använa likhetstecknet. Va betyer siffran på bilen? Skriv eller berätta för en kompis. september Öva på att använa matematiska symboler. Va betyer siffran på

Läs mer

MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN

MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN MATEMATIK ÅR 1-3 STENMO, SKOGSKÄLLAN Så här arbetar vi: Matematiken är ett språk. Vår undervisning har som mål att eleverna ska förstå och kunna använda det språket. Vi arbetar med grundläggande begrepp

Läs mer

Matematikboken UTMANINGEN. Lennart Undvall Kristina Johnson Conny Welén

Matematikboken UTMANINGEN. Lennart Undvall Kristina Johnson Conny Welén Matematikboken UTMANINGEN Lennart Undvall Kristina Johnson Conny Welén ISBN 978-91-47-08519-4 2011 Lennart Undvall, Kristina Johnson, Conny Welén och Liber AB Projektledare och redaktör: Sara Ramsfeldt

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2014 Junior. 1 Bilden visar tre kurvor med längderna a, b respektive c. Vilket av följande påståenden är korrekt?

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2014 Junior. 1 Bilden visar tre kurvor med längderna a, b respektive c. Vilket av följande påståenden är korrekt? Trepoängsproblem 1 Bilden visar tre kurvor med längderna a, b respektive c. Vilket av följande påståenden är korrekt? A: a < b < c B: a < c < b C: b < a < c D: b < c < a E: c < b < a 2 Sidolängderna i

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Ecolier för elever i åk 3 och 4

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Kängurutävlingen genomförs den 18 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 19 26 mars användas, däremot får

Läs mer

Matematik Åk 3 Tal och räkning

Matematik Åk 3 Tal och räkning FA C I T Lgr 11 Matematik Åk 3 Tal och räkning Catherine Bergman Maria Österlund Kan du använda och beskriva tal? Hur långt kan du räkna framåt? Jag kan räkna till: Hur långt kan du räkna bakåt? Jag kan

Läs mer

Tillsammans med barn i åldrarna 5 6

Tillsammans med barn i åldrarna 5 6 Monica Kable Den är rund runt hela konstruera och förklara med Pinneman Tillsammans med barn i åldrarna 5 6 år på avdelningen Guldgruvan har jag arbetat med sagan Herr Pinnemans äventyr (Donaldsson, 2008)

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Stjärnan i figuren har bildats av 2 identiska, liksidiga trianglar. Stjärnans omkrets

Läs mer

MatteSafari Kikaren 2B Facit

MatteSafari Kikaren 2B Facit MatteSafari B Facit Tal Hur mycket kostar de tillsammans? Till sidorna i MatteSafari B Skriv talet som fattas. + + + + + + + + + + + + + + kr Böckerna kostar kr tillsammans. Hur mycket kostar den blå boken?

Läs mer

Poolbygge. fredag 11 april 14

Poolbygge. fredag 11 april 14 Poolbygge Första lektionen vart jag klar med att rita och skriva ritningen. Först skrev jag poolen i skalan 1:60 vilket vi inte fick göra så jag gjorde den till 1:30, alltså har jag minskat den 30 gånger

Läs mer

Högskoleverket NOG 2007-10-27

Högskoleverket NOG 2007-10-27 Högskoleverket NOG 2007-10-27 Uppgifter 1. En kock försöker att skala en potatis i så långa remsor som möjligt. Hur lång är den längsta remsa som kocken lyckas åstadkomma? (1) Medianlängden av de tre längsta

Läs mer

A: 3 B: 4 C: 5 D: 6 E: 7 Ryssland

A: 3 B: 4 C: 5 D: 6 E: 7 Ryssland Trepoängsproblem 1. Några av bildens ringar bildar en kedja där den ring som pilen pekar på ingår. Hur många ringar finns det i denna kedja? A: 3 B: 4 C: 5 D: 6 E: 7 Ryssland 2. I en triangel har två sidor

Läs mer

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal.

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. MATEMATIK ÅR1 MÅL Begrepps- och taluppfattning Kunna talbildsuppfattning, 0-10 EXEMPEL Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. Kunna

Läs mer

Matematikplanering 3 geometri HT-12 VT-13 7 a KON

Matematikplanering 3 geometri HT-12 VT-13 7 a KON Matematikplanering 3 geometri HT-12 VT-13 7 a KON MÅL Grundkurs Mäta (med gradskiva) och beräkna vinklar Känna till triangelns vinkelsumma och använda den för att räkna ut vinklar Kunna namnen på några

Läs mer