1. SAMMANFATTNING 1.1 Sammanfattning av det gångna verksamhetsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. SAMMANFATTNING 1.1 Sammanfattning av det gångna verksamhetsåret"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens förvaltning Arkiv och biobankscentrum Inger Mattsson 1 (10) 1. SAMMANFATTNING 1.1 Sammanfattning av det gångna verksamhetsåret Ny arkivportal för ABC 1 har lanserats Balanserad verksamhetsstyrning fortsätter på ABC Processkartläggning på ABC klar Reviderade processer: Leveransfunktionen och samtyckeshanteringen Konsekvenser av privatiseringar ökat tryck på hela ABC Landstingsarkiv i samverkan: rikstäckande forum etablerat 250 miljoner poster i e-arkivet, 100 % ökning på ett år återsökningar i mellanarkivet per vecka: 30 % ökning under året Stort intresse för ABC:s e-arkivlösningar Samverkan e-arkiv med Region Skåne och R7 fortsätter Samverkan med Riksarkivet gällande statens e-arkiv Ny modell för informationsredovisning för SLL förbereds Nationell samverkan genom Nationella Biobanksrådet Fortsatt redaktionellt ansvar och drift för den nationella hemsidan 50 % fler samtyckeärenden 20 % ökning av multicenterstudier SLSO-arkivprojekt avslutat 7500 ärenden 98 inleveranser av pappersarkiv 10 års leveransregel implementeras Goda resultat i medarbetarenkäten: index 78! Ekonomi i balans ABC:s vision: Vår information nyckeln till din framtid SLL ABC är en central resurs för landstingets åtaganden gentemot de behov och krav som allmänhet, SLL:s verksamheter, forskning och lagstiftning ställer. ABC:s uppgift är att uppfylla sitt uppdrag enligt vad som står i Arkivreglementet och Biobankslagstiftningen. 1Avdelningen Arkiv och biobankscentrum består av två delar: Landstingsarkivet och Regionalt biobankscentrum (RBC). Det finns fyra enheter: Depå, E-arkiv, Tillsyn och RBC.

2 2 (10) ABC:s långsiktiga mål: att långtidslagra information och göra den tillgänglig för vård, forskare och allmänhet samt ge råd och anvisningar i arkivfrågor. Privatiseringar, bolagiseringar och andra verksamhetsövergångar påverkar hela ABC. Leveransmönstret har ändrats, antalet leveranser ökar, materialet är mer aktuellt, ungt, vilket gör att behovet av återsökning och framtagning ökar, liksom behovet att arkivariestöd, avtal om utlåning skrivs, behov finns från de nybildade verksamheterna att ha tillgång information från den äldre verksamheten, osv. Omorganisationer inom SLL och systembyten påverkar också ABC:s verksamhet, där vi utarbetar och utvecklar nya strategier för att möta nya och ökade krav. Det har skett en utveckling av e-tjänster som riktar sig framför allt till SLL-kunder men även externt, i syfte att öka tillgänglighet och skapa adekvat efterfrågan på ABC:s tjänster. Vi har tagit utarbetat olika leveransspecifikationer med arkivkrav för informationsstrukturering inför e-levaranser till arkivet. Ett stort arbete är att utveckla slutarkivering av administrativ information; diarier, webbsidor, personalhandlingar, ekonomihandlingar, osv och där har vi kommit en bra bit på väg. En generell leveransregel implementeras med 10- årsgräns för digital information. Det betyder att informationen som levereras till det digitala slutarkivet skall vara minst 10 år gammal. De ändrade reglerna innebär att vi kan ställa högre krav på genomförd gallring och vi kan motverka att verksamheterna sänder in alltför ungt och efterfrågad information till arkivet samt underlättar Landstingsarkivets planering och beredskap för att ta emot leveranser. Arbetet med balanserade styrkort för verksamheten som påbörjades under 2010 har fortsatt. Två inspirationsdagar har hållits med fokus på arbetet med balanserade styrkort, där samtlig personal på ABC deltagit, liksom workshops på enhets- och avdelningsnivå. Processkartläggning och processöversynen inom ABC har resulterat i två reviderade huvudprocesser, leveransprocessen och samtyckeshantering. I arbetet ingår främjandet av en större transparens i organisationen med fler verksamhetsgemensamma projekt och gränsöverskridande funktioner. Under våren lanserades ABC:s nya arkivportal med e-tjänster som riktar sig till kunder inom SLL men även externa kunder i syfte att öka tillgängligheten och skapa adekvat efterfrågan av våra tjänster. ABC har tillsammans med Regionarkivet i Skåne tagit initiativ till ökad samverkan mellan landstingsarkiven i landet. Den första nätverkträffen hölls under två dagar i april i Stockholm med deltagare från nästan samtliga

3 3 (10) landstingsarkiv i landet samt från SKL. På agendan var att utreda samverkansformer, behov av samarbete, diskutera gemensamma frågeställningar samt att utreda behovet av ett forum som detta. Gensvaret var mycket positivt. Norsk Helsearkivs projektgrupp har besökt ABC under två dagar i december månad, framför allt för att se på ABC:s e-arkivlösningar och ta del av erfarenheter från stora flytt- och skanningsprojekt. Landstingsarkivarien från Region Skåne deltog också under dessa dagar, som även innefattade ett uppskattat studiebesök på Visuell Kommunikation. Norsk Helsearkiv är ett storskaligt projekt för att skapa en samlad arkivinstitution med ansvar för samtliga journalhandlingar i landet. Under året har ett flertal studiebesök med besökare från kommunala vuxenutbildningar (medicinska sekreterare, sjukvårdsadministration), släktforskarföreningar och från landstinget verksamheter (barnhälsovård, sekreterare inom BUP). Tillsynsenheten har hållit ett flertal utbildningar inom SLL, två basutbildningar i arkiv i ABC:s utbildningslokaler, en basutbildning hos Norra Stockholms psykiatri, ett seminarium i menbedömning, två arkivutbildningar på TMR, arkivutbildning på Södertälje sjukhus, utbildning i offentlighet och sekretess på Danderyds sjukhus, två SLL-gemensamma registratorsnätverksträffar samt deltagit i LSF:s chefsutvecklingsprogram och arbetet med LSF:s chefsflik. Internutbildningar, dvs. utbildningsinsatser där personal på ABC hållit kurser för varandra har hållits under året, t.ex, att söka i det digitala slutarkivet, menbedömning och workshop kring den nya arkivportalen. Mer yrkesspecifika utbildningsinsatser har t.ex. varit en specialbeställd utbildning för verksamhetens arkivarier i verksamhetsbaserad (processbaserad) informationsredovisning med case studies. Kopplat till projektet Ny informationsredovisningsmodell för SLL är arbetet med upprättandet av en ny verksamhetsbaserad arkivredovisning för ABC. Andra pilotverksamheter inom SLL har identifierats i samma förberedelseprojekt. Utbildning i personlig effektivitet har hållits under året för tillsyns- och depåenheterna. Ett hälsoprofilprojekt för all personal på ABC inleddes 2009 i samarbete med LSF/HR och har under 2010 och fortsatt med hälsoprofilbedömningar, personalföreläsningar med hälsotema som stress, vikt, sömn och ergonomi samt möjligheter att prova på spinning och pilates. Viktkurser har hållits på ABC, öppen för personalen, en vidarekoppling efter resultat av hälsoprofilresultatet på gruppnivå.

4 4 (10) Arbetet med att ta fram och förbättra styrdokument och information ut till SLL:s verksamheter är enligt arkivreglementet en av Landstingsarkivets skyldigheter. har en komplett omarbetning av Arkivhandboken skett. Den riktas mot hela SLL. Två råd har reviderats; Råd nr 3 Systembeskrivningar och Råd nr 4 Ordlistan. Tillämpningsanvisningar till Dokument- och Arkivreglemente för Stockholms Läns Landsting har också utarbetats under året. Under var antalet inleveranser av arkiv 98 stycken. Den övervägande delen av inleveranser har bestått av patientjournaler och barnhälsovårdsjournaler. Under året har vi även mottagit 5 leveranser från privata vårdgivare efter Socialstyrelsens beslut om omhändertagande. 3 av dem är information i journalsystem som inte har förberetts för slutförvaring enligt gällande leveranskrav. (se kommentar under 1.2) Utveckling och förvaltning av e-arkivtjänster hanteras delvis med egen personal. Övrigt förvaltnings- och utvecklingsarbete inom e-arkiv sker genom avtal med interna och externa leverantörer med spetskompetens kring tekniska tjänstedelar. Under året har t.ex. avtal tecknats med Tieto angående förvaltning av e-arkivtjänster och med Danderyds sjukhus gällande anslutning till och nyttjande av mellanarkivstjänsten. Ett projekt Anslutning till PSLL som beställdes av KITS (Koncern Övergripande IT- Samordning) hanterades. Framtagning av leveransspecifikationer för administrativ information och krav för informationsstrukturering före levereras till Landstingsarkivet påbörjades. En migrering av Arkivportalen till en ny teknisk plattform genomfördes. En ny kundkoordinator anställdes under året. Samverkan har skett under året i olika projekt gällande e-arkiv, t.ex. Region Skåne, R7 och Riksarkivet/ Statens Arkiv. SLL verksamheter har kontinuerligt levererat digital journalinformation till mellanarkivtjänsten som vid årsskiftet innehöll mer än 250 miljoner poster. Det stora arkivprojekt som ABC driver på uppdrag av SLSO avslutas i och med årsskiftet och de tio visstidsanställda som arbetat inom projektet avslutar därmed sin anställning på ABC. En administratörstjänst på Depå är vakant sedan anställningsstoppet. Tjänsten kommer att tillsättas under nästa år för att möta upp behovet på framtagning och behov för den nya leveransfunktionen.

5 5 (10) Under året har RBC handlagt sammanlagt 1270 samtyckesbegränsningar enligt biobankslagen (s.k. Nej-talonger) vilket är en ökning med 50 % jämte föregående år, men ändå i nivå med andra verksamhetsår sedan lagen infördes. Liksom föregående år kräver >15 % av alla samtyckesblanketter komplettering genom kontakt med provgivaren för att kunna expedieras. Mer än 40 % av alla samtyckesbegränsningar avser en enda biobank - PKUbiobanken. Det stora flertalet samtyckesbegränsningar avser kassera prov och mindre än 10% säger nej till annat ändamål än egen vård. Registerutdrag begärs endast i begränsad omfattning. Under året har rutinerna för samtycke samordnats med andra flödesverksamheter på ABC och därmed kunnat rationaliseras med en besparingseffekt motsvarande en 50 % tjänst. Nationell samverkan har som tidigare skett genom deltagande i det av SKL inrättade Nationella biobanksrådet, där RBC som särskilt uppdrag har redaktionellt ansvar och drift för den nationella hemsidan, Bland övriga projekt som stått i fokus är fortsatt arbete med att landstingets laboratorier ska registrera biobanksuppgifter om enskilda prov i SLLs databas i Svenska Biobanksregistret, som under togs i drift under Ineras förvaltningsansvar. Registrets samordnade nationella förvaltning stöds genom att de disponerar personal ur RBC på deltid för systemförvaltning. Den intäktsfinansierade verksamheten med att underlätta administrativ hantering av biobanksprov i multicenterstudier för forskning och klinisk prövning har fortsatt öka med drygt 20 % sedan föregående år. Omfattningen är 71 studier är i nivå med den ursprungligt beräknade årsvolymen. Biobanken vid RBC har under året tecknat avtal om fortsatt deponi för patologprover med Karolinska Universitetslaboratoriet. Under hösten ersattes Roine Johansson av Inger Mattsson som avdelningschef för ABC. Hon har även tillsynschefsansvar. Arbetsuppgifter och ansvarsområden på Tillsynsenheten har omfördelats genom att två tillsynsarkivarier har fått utökade arbetsuppgifter med samordningsansvar. Johanna Lagerström är samordnare (teamleader) för tillsynsarkivarierna och Cecilia Söderman har motsvarande uppdrag för reception och registratur. 1.2 Förväntad utveckling 2012 Leveransmönstret har ändrats under de senaste åren. Från att tidigare mest handlat om leveranser pga. platsbrist sker många leveranser idag med anledning av privatiseringar eller andra verksamhetsövergångar, där material från SLL-tiden skall levereras in till ABC. Privatiseringarna inom vården i Stockholms läns landsting kan i sin tur även medföra fler

6 6 (10) konkurser. Vid konkurser begär Socialstyrelsen att ABC omhändertar journalarkiv från sådana privata vårdgivare. En sådan begäran från Socialstyrelsen är tvingande för ABC, men inga budgetmedel tillförs från Socialstyrelsen. Eftersom lagstiftningen inte reglerar i vilket skick dessa arkiv (digitala liksom analoga) skall levereras till ABC kommer detta att medföra kostnadsökningar för ABC. Fortsatt ändrat inleveransmönster med ökat tryck på inleveranser av digital information förväntas under 2012, liksom ökade krav på snabb tillgänglighet. En fortsatt vidareutveckling av tjänsterna för e-arkivering och andra stödsystem är nödvändig under de kommande åren. Nödvändiga resurser måste tillföras vår organisation för att kunna klara de ökade arkiveringskraven. Inleveranser av yngre information i samband med tidigare överlämnande efter överenskommelse, privatiseringar och andra verksamhetsövergångar leder till ett ökat tryck på framtagning och utlämnande. För att komma tillrätta med det ökade trycket utan ökade resurser arbetar ABC med översyn av utlämnandeprocessen och ändrade leveranskrav. På sikt måste vi hitta och nya lösningar för kontakt och utlämnande via arkivportalen, vilken är en av många sätt på vilket vi vill bemöta nya krav på tillgänglighet. Under 2012 skall den digitala resursbanken i arkivportalen utökas med fler e-tjänster och multimediadatabas genom vårt Projekt ABC Arkivportal 2015 (se även 2.). Målsättningen är att ge en ökad och förenklad tillgänglighet i linje med ABC: s uppdrag. ABC: s arkivportal skall användas som en stödtjänst för arkivprocesserna samt för tillgängliggörande av Landstingsarkivets stora bestånd av t.ex. videofilmer och fotografier. Även projektering för arkivering av administrativ information ingår. De beslut som Socialstyrelsen tar om omhändertagande av privata vårdgivares journaler förväntas öka. Kostnaderna för att ta emot, förvara, vårda och lämna ut dessa journaler ligger på ABC. Kostnaderna ökar och är svåra att förutsäga då det i högre grad rör sig om journalsystem som ska tas om hand och vi inte i förväg vet hur många sådana system det kan bli på ett år. Vi har under året inlett en diskussion med Socialstyrelsens tillsynsenhet för att underlätta vårt arbetssätt i dessa ärenden och vi har även en kontakt där vi får insyn i deras arbete med ny föreskrift för omhändertagna arkiv. Revision av ny biobankslag pågår under detta år på Socialdepartementet med sikte på att lagen ska träda i kraft 1 januari RBC kommer planera för en samlad utbildning om nyheterna i lagen inom landstinget som även behöver omfatta privata vårdgivare med landstingsavtal. Samtyckesärenden

7 7 (10) beräknas öka i viss omfattning på grund av de nya lagkraven. Registerhantering i Svenska Biobanksregistret kommer bli obligatorisk för samtliga vårdgivare och samordnas genom RBC som kommer få utökade uppgifter med registersökningar inom regionen. Utlämning av prov i multicenterstudier genom RBC kommer kvarstå som avtalsprovtagning med särskilda avtal som bl a reglerar spårbarhet hos mottagaren. Skärpta krav på lagefterlevnad kopplat till skadeståndsrätt hos provgivarna kommer fordra en utbyggd egenkontroll hos vårdgivarna genom RBC. RBC kommer under året fortsätta stödja och bevaka att landstingets beslut om leverans av data till Svenska Biobanksregistret genomförs och där främst laboratorieleverantörerna står i fokus. Här kommer tekniskt projektstöd behöva ges genom vår försorg. Arbete har påbörjats med att åstadkomma en gemensam biobank för KI- SLL där prover kan bevaras för långsiktiga vård- och forskningsbehov utanför landstingets laboratorieavtal för analyser i vården vilka saknar tidsmässigt reglerade krav på bevarande av prov. 2. MÅL OCH MÅLUPPFYLLELSE Arkivmyndighetens mål är att uppfylla sitt uppdrag enligt arkivreglementet: a) Att förvara, vårda och tillhandahålla till Landstingsarkivet avlämnade arkivhandlingar, b) Att utöva tillsyn över övriga myndigheters arkivhantering inom hela SLL inklusive aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar och stiftelser där SLL utövar ett rättsligt bestämmande inflytande, c) Att ta initiativ till åtgärder för att främja arkivvården inom SLL, d) Att levandegöra materialet som förvaras på arkivmyndigheten för allmänhet och forskning. e) Ansvar för tillsynen av offentlighet och sekretess inom SLL Måluppfyllelsen på samtliga punkter är god men kommer att kunna förbättras på några områden: Måluppfyllelsen för uppdraget att vårda, tillhandahålla och tillgängliggöra arkivhandlingar/information kan förbättras med hjälp av kvalitetssäkring av beståndsregistret, tid för fortlöpande inventering och vård och digitalisering och registrering av fotografier, film och ljudband. Arbetet med att kvalitetssäkra informationen i vårt beståndsregister Visual Arkiv har fortsatt under året via granskning av uppgifterna i registret samt utarbetande av arbetsdokument och arbetsgång för en inventering av våra arkiv. Den utveckling av en ny arkivportal och multimediadatabas som

8 8 (10) planerades till år har delvis genomförts. Grunderna till multimediadatabasen är lagd och den nya arkivportalen har lanserats. ABC har haft möjlighet att starta ett projektkonto, med intäktsmedel Projekt ABC Arkivportal 2015 och här skall vi förstärka och bygga ut den digitala resursbanken. Målsättning för projektet är ökad tillgänglighet för SLL verksamheter. RBC har uppfyllt de mål som föreskrifterna ställer på skyndsamhet och korrekthet i myndighetshanteringen vad avser biobankshanteringen vad gäller ärenden från allmänhet och dem som vill få tillgång till prov. Skärpt uppmärksamhet har skett vad gäller verkställandet av tidigare beslut om dataleverans till Svenska biobanksregistret, men har nått föga framgång detta år. I ABC:s styrkort finns som övergripande mål Kund i fokus, Stärka ABC och Ekonomi i balans. Genom tydligare verksamhetsplanering och verksamhetsutveckling kan målstyrning av verksamheten ske mer effektivt. Under 2012 kommer vi att följa upp målen och styrkorten på ett tydligare sätt genom kvartalsuppföljningar och internrevision. 3. KVALITET Processkartläggningen av ABC:s processer har gett grunden för arbetet med att kvalitetssäkra och effektivisera arbetet på ABC. Processöversynen har resulterat i två reviderade huvudprocesser under. Arbetet är ett av fokusen i ABC:s styrkort för Ärendehanteringen inom ABC är en verksamhetskritisk process som kvalitetsgranskas kontinuerligt. Då många av de allmänna handlingar som hanteras i processen omfattas av sekretess, främst enligt 25 kap OSL, är det en förutsättning att dessa hanteras korrekt. Kvalitetsgranskningar sker dels genom stickprov dels genom att registrator och tillsynsarkivarie med samordningsansvar för registraturen granskar samtliga handlingar i ärendet i samband med avslut. Ett förarbete inför övergången till ärendehanteringssystemet Edit har inletts under året. En omfattande kvalitetssäkring av informationen i beståndsregistret (det register som innehåller uppgifter om alla arkiv och arkivhandlingar vi förvarar) påbörjades under 2010 och har fortsatt under året. Målet är att säkra att vi har korrekt information i registret, planera vårdinsatser för arkiven och publicera registret för direktsökning i arkiven för våra kunder. Arbetet kommer att ta tid och en tydligare handlingsplan med aktivitetslista kommer att tas fram under början av 2012.

9 9 (10) ABC arbetar med avvikelsesystemet Händelsevis sedan VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH INNEHÅLL ABC: s huvuduppdrag är att långtidslagra information och att göra denna lättillgänglig för vård, forskning, allmänhet och näringsliv. Att ge råd och anvisningar samt bedriva tillsyn i dokument- och arkivfrågor, biobanksfrågor och frågor som rör offentlighet och sekretess Stora frågor vi har arbetat med under : i) Fortsatt processöversyn och balanserad verksamhetsstyrning på hela ABC. ii) iii) iv) Lansering av ny leveransprocess och ny process för samtyckeshantering. En 50% tjänst för samtyckeshantering har försvunnit vid RBC under i samband med processöversyn och reviderade processer. Lansering av arkivportalen med information om vår verksamhet och våra tjänster, regelverket och de arkiv vi förvarar. Arbetet med att kunna ta emot och lagra information från administrativa system och webbsidor v) Förberedelse av övergången till ett nytt sätt att redovisa arkiv, verksamhetsbaserad informationsredovisning. vi) vii) Intäktsfinansierat projektkonto Identifiera samverkansprojekt och möjligheter till intäktsfinansiering. 5. INVESTERINGAR Investeringsbudgeten för var 2 miljoner kronor för fortsatt utbyggnad av tjänster för digitalt arkiv samt inköp av frysar till biobankscentrum vid eventuell evakuering av NKS.

10 10 (10) Arkiv och biobankscentrum har under prioriterat utveckling av Arkivportalen och leveransstöd till SLL:s verksamheter i samband med systemkonsolideringar. Med anledning av detta har ABC inte utfört de planerade investeringarna av infrastrukturen. Planer för att investera i ny lagring för slutarkivering finns för Evakuering av NKS blev ej aktuellt under. 6 VERKSAMHETENS EKONOMI Arkiv och biobankscentrums bokslut visar ett nettoöverskott på 0,4 mkr jämfört med budget. Driftskostnaderna och personalkostnaderna visar ett underskott medan intäkterna och avskrivningarna redovisar ett överskott på drygt samma resultat. Detta beror till största delen på kostnader som e-arkiv betalat och vidarefakturerat till de övriga verksamheter inom SLL som nyttjat e-arkiv samt poolarkivarier som är intäktsfinansierade men belastat personalkostnaderna. Huddinge i januari 2012 Inger Mattsson avdelningschef Arkiv och biobankscentrum Landstingsstyrelsens förvaltning Stockholms läns landsting

Tjänstebeskrivning Slutarkivering

Tjänstebeskrivning Slutarkivering Landstingsarkivet 2013-06-11 Tjänstebeskrivning Version 1.1 LA 2012-7351 Tjänstebeskrivning Slutarkivering Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Landstingsarkivets organisation... 3 2 Slutarkivering... 3 2.1.1

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:43 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt reglemente för Stockholms läns landstings dokumentoch arkivhantering Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Arkivreglemente. Styrdokument

Arkivreglemente. Styrdokument Arkivreglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2012-02-29, 27 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Arkivreglemente...

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19.

ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19. ARKIVREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1991-12-18, med senaste ändring 2012-06-19. Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne Biobanksinformation 2012-11-22 Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne 1 Biobank, Labmedicin Skåne Handlägger ansökningar Rapporterar till Socialstyrelsen och Svenska Biobanksregistret Kvalitetssäkrar

Läs mer

Arkivreglemente för Skara kommun

Arkivreglemente för Skara kommun 1(6) Beslutad av Skara kommun Kommunfullmäktige 151 2015-11-30 Arkivreglemente för Skara kommun Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller

Läs mer

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente.

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente. Arkivreglemente för Landstinget i Kalmar län Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den landstingskommunala arkivvården inom

Läs mer

Dokument- och arkivreglemente för Stockholms läns landsting

Dokument- och arkivreglemente för Stockholms läns landsting LS 0806-0638 [Styrande dokument] Dokument- och arkivreglemente för Stockholms läns landsting Gäller för Stockholms läns landsting Fastställd av landstingsfullmäktige den 11 maj 2010, 99, LS 0806-0638 och

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN 1(7) ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 23 april 2015, 78 och ersätter tidigare arkivreglemente, fastställt den 29 februari 1996, 22 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Arkivreglemente för Götene kommun

Arkivreglemente för Götene kommun 1(6) Arkivreglemente för Götene kommun Upprättad: 2016-11-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27, 18 Att gälla från och med 2017-04-01. Bilaga: Tillämpningsanvisningar till arkivreglemente för Götene

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av kommunfullmäktige den 23 juni 2008, 224. 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser som anges i arkivlagen och arkivförordningen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antaget av fullmäktige 2000-05-15, 52 Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård

Läs mer

Deponi. Tjänstebeskrivning. Dokumentägare: Arkivservice. Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsarkivet TJÄNSTEBESKRIVNING LA

Deponi. Tjänstebeskrivning. Dokumentägare: Arkivservice. Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsarkivet TJÄNSTEBESKRIVNING LA Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsarkivet TJÄNSTEBESKRIVNING Deponi Tjänstebeskrivning Dokumentägare: Arkivservice 2 (8) Innehållsförteckning Dokumenthistorik...3 1. Inledning... 4 2. Deponi...

Läs mer

Reglemente för arkiv

Reglemente för arkiv Reglemente för arkiv Reviderat av kommunfullmäktige 2019-04-17, 33 Dnr: LKS 2019-000042 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-12-17, 136 (LKS 2015-000398) Lysekils kommun, 453 80 Lysekil Tel: 0523-61 30

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-xx-xx xx Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde...3 2. Syfte...3 3. Vad är arkiv?...3 4. Arkivansvar...3 5. Redovisning

Läs mer

Arkivreglemente med tillämpningsanvisningar för Skövde

Arkivreglemente med tillämpningsanvisningar för Skövde Arkivreglemente med tillämpningsanvisningar för Skövde kommun Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Arkivreglemente för Skövde kommun

Arkivreglemente för Skövde kommun Arkivreglemente för Skövde kommun Beslutad av kommunfullmäktige 26 november 2018, 155. Dnr KS2017.0051 Innehåll 1 Arkivreglemente med tillämpningsanvisningar för Skövde kommun... 3 2 Tillämpningsområde

Läs mer

Arkivreglemente. Mandatperioden Fastställt av landstingsfullmäktige den oktober 2014, 149

Arkivreglemente. Mandatperioden Fastställt av landstingsfullmäktige den oktober 2014, 149 Arkivreglemente Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 149 2014-10-29--30 14LS7147 2(5) ARKIVREGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND I anslutning till bestämmelserna

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter till Dokument- och arkivreglemente för Stockholms läns landsting

Tillämpningsföreskrifter till Dokument- och arkivreglemente för Stockholms läns landsting Landstingsarkivet Föreskrift nr. 1 2011-02-17 LA 2010-6029 Version 1 Tillämpningsföreskrifter till Dokument- och arkivreglemente för Stockholms läns landsting Inledning Sedan den 1 juni 2010 gäller ett

Läs mer

Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering

Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering Innehåll Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering...

Läs mer

Reglemente för arkiv

Reglemente för arkiv Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2019-06-17 Ansvarig: Kanslichef Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e år Reglemente

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 Arkivreglemente 2011-09-12 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för kommunfullmäktige och kommunens myndigheter. Med myndighet avses kommunstyrelsen

Läs mer

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv Flera landsting ETT gemensamt e-arkiv Göteborg 3 juni 2014 Ansvarig:, tel:, mail: Version 0.1 2014-06-04 1 Varför arkivera? Patientsäker hantering kräver tillgång till historisk information Spårbarhet

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida 1 (5) ARKIVREGLEMENTE FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-11, 12 att gälla från och med den 1 januari 2016. Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Dnr 9.0 7389/08 Vers. 4.0 Sida 1 (9) 2018-05-24 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (9) Innehåll POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Arkivreglemente för Arkivemölla kommun

Arkivreglemente för Arkivemölla kommun 1(6) 2018-01-01 Arkivreglemente för Arkivemölla kommun Utöver bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) gäller inom Arkivemölla kommun följande regler meddelade med stöd av 16 arkivlagen; 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Arkivfrågor när en myndighet startar

Arkivfrågor när en myndighet startar Avdelningen för offentlig informationshantering Tillsynsenheten GENERELL RÅDGIVNING 1 (6) Arkivfrågor när en myndighet startar Planera för arkivfrågor när en myndighet bildas Reglerna som styr arkivområdet

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun RIKTLINJER ARKIV 1 (6) Kommunstyrelsen Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun Fastställd: Kommunfullmäktige, 2018, 128, KS 18/319 Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentägare/dokumentansvarig: Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Arkivreglemente ÖFS 2010:1 Fastställd av Kommunfullmäktige 1991-12-16, 156 Historik: Kommunfullmäktige1995-12-11, 200, 2000-08-14, 69, 2006-11-27, 98, 2010-04-12, 51 (Dnr

Läs mer

Arkivreglemente. Landstinget Blekinge. Arkivreglemente för Landstinget Blekinge 1(9)

Arkivreglemente. Landstinget Blekinge. Arkivreglemente för Landstinget Blekinge 1(9) Arkivreglemente Landstinget Blekinge Arkivreglemente för Landstinget Blekinge 1(9) Innehållsförteckning Arkivreglemente för Landstinget Blekinge... 3 1 Tillämpningsområde... 3 2 Ansvar för arkivvården...

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR ORSA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR ORSA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR ORSA KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2003-09-22, 64 Reviderat av kommunfullmäktige 2007-11-26, 74 Reviderat av kommunfullmäktige 2019-05-27, 30 Förutom bestämmelserna i arkivlagen

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX

Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX REGLEMENTE Version 2017-10-20 Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX Detta dokument ersätter Arkivreglemente för Norrtälje kommun 1992-10-26,

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2017-11-01 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Redovisning av enkätsvaren 2017 Har du nya utmaningar i din verksamhet?

Redovisning av enkätsvaren 2017 Har du nya utmaningar i din verksamhet? Redovisning av enkätsvaren 217 Har du nya utmaningar i din verksamhet? 1. Jobbar du inom kommunal sektor? Ja 9 Nej 1 1 Jobbar du inom kommunal sektor? Ja Nej 2. Känner du till samrådsgruppen för kommunala

Läs mer

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker Landstingsdirektörens stab Utvecklingsenheten/Avdelning för kunskapsstöd 2018-05-21 Ärendenummer 2018/00515 Elisabeth Andersson Dokumentnummer 2018/00515-2 Till Landstingsstyrelsen Remissyttrande: SOU

Läs mer

Arkivreglemente för Strängnäs kommun

Arkivreglemente för Strängnäs kommun Arkivreglemente för Förutom de i arkivlagen (SFS:1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården inom följande reglemente med stöd av

Läs mer

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1.

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1. Kommunkontoret Stadsarkivet Dnr KS 2015/0013 Styrdokument Version 1.0 1(7) Arkivfunktionen - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Postadress Besöksadress Telefon växel

Läs mer

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-27 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen och

Läs mer

Örebro Stadsarkiv Arkivreglemente för Örebro kommun

Örebro Stadsarkiv Arkivreglemente för Örebro kommun Örebro Stadsarkiv Arkivreglemente för Örebro kommun Gäller från 2008-06-10. Uppdaterad 2016-03-07. Arkivreglemente för Örebro kommun antaget av kommunfullmäktige den 28 maj 2008. Örebro kommuns arkivreglemente

Läs mer

Införande av digital mellanarkivering, e-arkiv, i Knivsta kommun KS-2014/29

Införande av digital mellanarkivering, e-arkiv, i Knivsta kommun KS-2014/29 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Lisbeth Rye-Danjelsen Datum KS-2014/29 huvudregistrator 2014-01-27 Kommunstyrelsen Införande av digital mellanarkivering, e-arkiv, i Knivsta kommun

Läs mer

Ny föreskrift för informationshantering och arkiv inom Region Stockholm

Ny föreskrift för informationshantering och arkiv inom Region Stockholm Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Regionarkivet Handläggare: Johanna Lagerström Ny föreskrift för informationshantering och arkiv inom Region Stockholm Ärendebeskrivning Regionfullmäktige

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2019 01 09 Version: 5.1 Sida 1 (5) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts. Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 1992-10-22, 135. Dokumentet är reviderat av kommunfullmäktige 2006-06-20, 76 samt reviderat och fastställt på nytt 2011-05-24, 63. Dokumentet ska fastställas

Läs mer

Arkivreglemente för Köpings kommun

Arkivreglemente för Köpings kommun REGLEMENTE 1 (6) Arkivreglemente för Köpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 116 Förutom arkivlagens och arkivförordningens bestämmelser om arkivvård gäller följande reglemente för den

Läs mer

Arkivreglemente för Uddevalla kommun

Arkivreglemente för Uddevalla kommun Blad 1 Arkivreglemente för Uddevalla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 11 februari 1992, 30 med revidering antaget av kommunfullmäktige 2008-05-10, 286. Med kommentarer Ersätter tidigare reglemente

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:27 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 14 december 2015 (Utl 2015:153) (Ersätter Kfs 2007:26)

Läs mer

Riktlinjer för hantering av skolhälsovårdsjournaler i Skövde kommun

Riktlinjer för hantering av skolhälsovårdsjournaler i Skövde kommun Diarienummer 11-124-000 Riktlinjer för hantering av skolhälsovårdsjournaler i Skövde kommun Beslutad i skolnämnden den 24 augusti 2011, 101 Hantering av skolhälsovårdsjournaler för skolhälsovården i Skövde

Läs mer

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Arkivreglemente för Hässleholms kommun Innehåll Tillämpningsområde (1 och 2a AL)... 2 Definitioner... 2 Arkivbildningens syfte (3 AL)... 2 Myndighetens arkivansvar (4 AL)... 2 Arkivmyndigheten

Läs mer

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54.

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Arkivreglemente för Linköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Till grund för den kommunala arkivvården i Linköpings kommun ligger, förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och

Läs mer

Arkivreglemente för Kristianstads kommun

Arkivreglemente för Kristianstads kommun -1-2014 Arkivreglemente för Kristianstads kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-10-14 158 att gälla från 2014-11-01. Ersätter nr 452 Inledning Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska

Läs mer

Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag

Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag 1 (10) Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2017-09-20, 94) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 1978-06-21

Läs mer

Privatisering och nya driftsformer

Privatisering och nya driftsformer Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för tillsyn och utredning Dokumentslag: Styrande Datum: 2016-04-22 Dokumenttyp: Instruktion Version: 2.0 Privatisering och nya

Läs mer

Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län 1 Tillämpningsområde 2 Arkivmyndighet 3 Central arkivfunktion

Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län 1 Tillämpningsområde 2 Arkivmyndighet 3 Central arkivfunktion LJ2012/301 1(6) Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län I anslutning till bestämmelserna i Arkivlagen (SFS 1990:782) och Arkivförordningen (SFS 1991:446) ska följande föreskrifter gälla. 1 Tillämpningsområde

Läs mer

ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING

ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING 2008-10-22 ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING Grundläggande information för myndigheter RIKSARKIVET Avdelningen för tillsyn 2 Inledning Syftet med denna information är att hjälpa myndigheter med ändamålsenlig

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun 2016-09-27 1 (7) Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Utöver de bestämmelser om arkiv som finns föreskrivna i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) ska

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Anvisningar och rutiner

Anvisningar och rutiner Sida 1 (7) Kontaktadress Fastställd av Datum info@biobanksverige.se Nationellt biobanksråd - AU 2007-03-27 Landstingens gemensamma Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och

Läs mer

Bilaga 97 KF Arkivreglemente för Karlsborgs kommun. Reglemente. Kommunfullmäktige 2017-MM-DD

Bilaga 97 KF Arkivreglemente för Karlsborgs kommun. Reglemente. Kommunfullmäktige 2017-MM-DD KARLSBORGS KOMMUN Bilaga 97 KF 170 2017-11-27 KARLSBORGS KOMMUN 2017-10- 1 6 Onr l5t - 2o~t- Arkivreglemente för Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Reglemente Diarienummer: Beslutande: Kommunfullmäktige Antaget:

Läs mer

10 OKTOBER Arkivreglemente

10 OKTOBER Arkivreglemente Arkivreglemente Landstingets arkiv är en del av vårt nationella kulturarv. Arkiven ska bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information

Läs mer

Anvisningar och rutiner

Anvisningar och rutiner Dokument M1 Version 4.6 Sida 1 (7) Kontaktadress info@biobanksverige.se Fastställd av Nationella biobanksrådet - AU Datum 2013-11-19 Landstingens gemensamma Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade

Läs mer

Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1

Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1 Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1 Reglemente för hantering av arkiv i Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-22, KF 7:20 Dnr: KS 2018/0114 Ersätter författningssamling

Läs mer

Tjörns kommuns författningssamling

Tjörns kommuns författningssamling Tjörns kommuns författningssamling Verksamhetsområde: Kommunstyrelsen Författning: Arkivreglemente Beslut: KF 9, 2002-02-04 Dnr 01.273-003 ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen

Läs mer

Den lagstiftning som är tillämplig på skolhälsovårdsjournaler är:

Den lagstiftning som är tillämplig på skolhälsovårdsjournaler är: Den lagstiftning som är tillämplig på skolhälsovårdsjournaler är: Patientdatalagen (2008:355). Lagen reglerar innehåll, bevarande och gallring av patientdata samt informationsöverföring av patientdata

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Styrdokument Stöd & Process 2016-07-13 Karin Pettersson 08-590 979 65 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2016:48/ karin.pettersson@upplandsvasby.se Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Nivå:

Läs mer

Tillgång till prov för forskning

Tillgång till prov för forskning Tillgång till prov för forskning Provsamlingar för forskning Alla prov tagna inom vården för vård eller forskning tillhör sjukvårdshuvudmannens ansvarsområde Prov måste alltid inrättas/registreras i någon

Läs mer

Förteckna och leverera arkiv

Förteckna och leverera arkiv Rutin Process: 2.1.3.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2018-02-15 Faktaägare: Caroline Svensson, Arkivarie Fastställd av: Anders Pettersson, Enhetschef Revisions

Läs mer

Arkivreglemente för Helsingborgs stad

Arkivreglemente för Helsingborgs stad DNR:738/2010 SID 1(5) Arkivreglemente för Helsingborgs stad Utöver bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) gäller inom Helsingborgs stad följande regler meddelade med stöd av 16 arkivlagen. 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Arkivreglemente för Motala kommun

Arkivreglemente för Motala kommun Kommunal författningssamling Arkivreglemente för Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 13/KS 0244 Datum: 2013-12-16 Paragraf: Reviderande instans: Kommunfullmäktige

Läs mer

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (59) 2018-02-26 Kf Ks 26 20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/369-003 Västerviks kommuns arkivreglemente reviderades senast 1995.

Läs mer

Leverans till regionarkivet

Leverans till regionarkivet Styrande regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Leverans till regionarkivet Bakgrund Detta dokument innehåller anvisning och rutin gällande leverans av arkivmaterial i pappersform till regionarkivet för slutarkivering.

Läs mer

Arkivvården inom Håbo kommun

Arkivvården inom Håbo kommun REGLEMENTE FÖR Arkivvården inom Håbo kommun Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2016-09-26 96 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kommunarkivarie Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Dokumentinformation -

Dokumentinformation - Sida 1 (7) Landstingens gemensamma Dokumentinformation - Tillgång till biobanksprov och Sida 2 (7) Revisionshistorik snummer Datum Ansvarig Ändringar mot tidigare version 1.93 20050531 Anne Snis en skickades

Läs mer

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 1.4 [1] Antaget av kommunfullmäktige 126/14 2014-KS-124 Arkivreglemente för Staffanstorps kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1991:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2007:26 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 17 september 2007 (Utl 2007:102) (Ersätter Kfs 1995:50) Innehållsförteckning

Läs mer

Antaget av KF 73/2015 Gäller fr o m Ersätter tidigare arkivreglemente, antaget av KF 88/92, reviderat KF 116/95.

Antaget av KF 73/2015 Gäller fr o m Ersätter tidigare arkivreglemente, antaget av KF 88/92, reviderat KF 116/95. LIDNESBERGS KOMMUN Författningssamling KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE Antaget av KF 73/2015 Gäller fr o m 2015-05-14 Ersätter tidigare arkivreglemente, antaget av KF 88/92, reviderat KF 116/95. Förutom de i

Läs mer

Kommunal Författningssamling Taxa

Kommunal Författningssamling Taxa Kommunal Författningssamling Taxa 2012 Nr 2 Arkivreglemente för Kungälvs kommun Gäller fr.o.m. den 1 maj 2012 Ersätter KFS 2003 Nr 19.1 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80 00 vx FAX 0303-132

Läs mer

E-arkiv 22 januari. Välkomna

E-arkiv 22 januari. Välkomna E-arkiv 22 januari Välkomna Agenda Laget runt Mål Utbildning Arbetssätt 2015 Lunch Erik Ander Bengtsfors berättar om deras arbete i Bengtsfors Peter Olofsson berättar om e-arkivet på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2004 98 Ändringar införda till och med KF, 79/2011 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Myndighetens arkivansvar... 2 3 Arkivmyndigheten...

Läs mer

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-06-15 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker Sammanfattning SKL välkomnar i allt

Läs mer

Processbeskrivning för leveranser till SLL e-arkiv. v.1.0 2013-05-21

Processbeskrivning för leveranser till SLL e-arkiv. v.1.0 2013-05-21 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsarkivet PROCESSDOKUMENT Dokumentnamn Dokumentägare Datum Versionsnummer Processbeskrivning SLL e-arkiv v1.0.docx Leveransfunktionen 2013-05-21 1.0 Processbeskrivning

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MICASA FASTIGHETER I STOCKHOLM AB

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MICASA FASTIGHETER I STOCKHOLM AB S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (9) 2008-07-17 DNR 9.3-6604/08 SSA 2008:2 Styrelsen för Micasa Fastigheter i Stockholm AB HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 31 Arkivreglemente för Härryda kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Arkivregler för Uppsala kommun

Arkivregler för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hallgren Richard Håkansson Sara Jonsson Sven Datum 2017-01-26 Diarienummer KSN-2016-2175 Kommunstyrelsen Arkivregler för Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173 Styrande dokument Arkivreglemente för Oskarshamns kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12, 173 Gäller från och med 2016-12-16 Ersätter "Arkivreglemente för Oskarshamns kommun" som fastställdes

Läs mer

INSPEKTIONEN 1. Ansvar och organisation Förvaltningschefen är ansvarig för arkivverksamheten vid myndigheten.

INSPEKTIONEN 1. Ansvar och organisation Förvaltningschefen är ansvarig för arkivverksamheten vid myndigheten. 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Konstfack Riksarkivet inspekterade arkivverksamheten vid Konstfack den 4 november 2015. Inför inspektionen inkom, på begäran från Riksarkivet, ett antal styrdokument

Läs mer

Arkivreglemente. för Borgholms kommun. Antaget av kommunfullmäktige (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget )

Arkivreglemente. för Borgholms kommun. Antaget av kommunfullmäktige (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget ) KOM M UNLEDNING Marie-Louise Johansson, 0485-880 18 marie-louise.johansson@borgholm.se 1(10) för Borgholms kommun Antaget av kommunfullmäktige 2017-12-18 195 (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Knivsta kommun KS-2016/223

Riktlinjer för hantering av arkiv i Knivsta kommun KS-2016/223 Riktlinjer för hantering av arkiv i Knivsta kommun KS-2016/223 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-05-25 93 Dokumentet ersätter dokumentet Arkivorganisation beslutat av kommunchefen 2008-12-17. 1 INNEHÅLL

Läs mer

Revisionsrapport Arkivrutiner. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Arkivrutiner. Härjedalens kommun Revisionsrapport Arkivrutiner Härjedalens kommun 23 januari 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 2. Resultat... 4 3. Revisionell bedömning... 7 1 Sammanfattning Uppdrag, bakgrund och revisionsfråga

Läs mer

Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet

Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet 1 Lag, förordning och Riksarkivets föreskrifter Rätten att överta arkiv Enligt 9 arkivlagen (1990:782) har en arkivmyndighet rätt

Läs mer

Dnr KK15/773. Arkivreglemente för Nyköpings kommun

Dnr KK15/773. Arkivreglemente för Nyköpings kommun Dnr KK15/773 Arkivreglemente för Nyköpings kommun Antagen 2016 Dnr KK15/773 2/5 Mål och syfte med arkivreglementet Utöver de bestämmelser om arkiv som finns föreskrivna i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen

Läs mer

Handledning och checklista för verksamhet vid

Handledning och checklista för verksamhet vid Version: 4.0 Sida 1 (8) Landstingens gemensamma biobanksdokumentation Handledning och checklista för verksamhetschef vid vårdenhet Sammanfattning: Detta dokument presenterar en checklista för de aktiviteter

Läs mer

YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV UTREDNINGEN OM REGLERING AV BIOBANKER, SOU

YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV UTREDNINGEN OM REGLERING AV BIOBANKER, SOU 1 (5) Er beteckning S2017/03374/FS Regeringskansliet Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

Införande av verksamhetsbaserad informationsredovisning i SLL. Landstingsstyrelsens förvaltning

Införande av verksamhetsbaserad informationsredovisning i SLL. Landstingsstyrelsens förvaltning Införande av verksamhetsbaserad informationsredovisning i SLL Landstingsstyrelsens förvaltning 2 Landstingsstyrelsens förvaltning Ny informationsredovisning* Allmänna arkivschemat 1903 201? Redovisning

Läs mer

Arkivregler för Uppsala kommun

Arkivregler för Uppsala kommun Arkivregler för Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 81 RU-23-01 Arkivregler för Uppsala kommun Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (4) Inledning Arkivregler

Läs mer