Tentafrågor från K8-basgrupper vt09. Grupp 1. Fråga 1 i stort hyggligt svar, men en del tveksamheter, se kommentarer nedan!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentafrågor från K8-basgrupper vt09. Grupp 1. Fråga 1 i stort hyggligt svar, men en del tveksamheter, se kommentarer nedan!"

Transkript

1 Tentafrågor från K8-basgrupper vt09 Grupp 1 Fråga 1 i stort hyggligt svar, men en del tveksamheter, se kommentarer nedan! årige Engelbrekt kommer med sin mamma för revisionsundersökning. Du noterar ett tvångsfört unilateralt korsbett och informerar om dina fynd. Mamman undrar om det verkligen är nödvändigt att behandla och om det inte finns risker att tänderna skadas. Du svarar på frågorna och efteråt är både Engelbrekt och hans mamma väldigt motiverade till behandling. Vilken information kan du ha gett som fick dem intresserade av behandling? Risk för: Hämning av käktillväxten som kan etableras i det permanenta bettet. Asymmetrier förändring i muskeltonus på grund av tidiga interferenser som leder till funktionsstörande tvångsföring platsbrist TMD förhöjd risk 5-10% Hur diagnostiseras en tvångsförning? Tvångsförning måste diagnostiseras kliniskt. Patienten biter lätt och stannar upp vid första kontakten. Om pat till en början kan bita i rätt läge men sedan glider in i korsbett vid hårdare sammanbitning är det tvångsfört. När en bettavvikelse är tvångsförd är den troligen av dentoalveolärt ursprung. Vad är behandlingsmålet? Häva det tvångsförda korsbettet. Vilka behandlingar föreslår du? Redogör för för- och nackdelar med de olika behandlingarna. Expansionsionsplåt + Fördelar: Kort stolstid Lätt att hålla ren Möjliggör god munhygien Bekväm vid måltider pga avtagbar -Nackdelar: Kooperationsberoende Risk för deformation av klamrar och fjädrar (Slemhinneirritation sällan) Begränsade tandförflyttningar??, expansion ska ju utföras och det gör plåten vid kooperation Kan tappas bort QH + Fördelar: Fastsittande/ Fakultativt avtagbar Inte kooperationsberoende Kortare behandlingstid - Nackdelar:

2 Fler och längre besök hos tandläkaren detta är fel, läs: Petrén S, Bondemark L. Correction of unilateral posterior crossbite in the mixed dentition: a randomized controlled trial. Am J Orthod Dentofacial Orthop Jun;133(6):790.e7-13. Försvårar munhygien Begränsade tandförflyttningar?? expansion ska ju QH utföras och det gör den om den är rätt utförd Vilka risker finns med tandreglering? Rotresorption, ökad kariesrisk, ömma tänder speciellt under första veckan, svårigheter att prata under första veckan, skavsår, hypoplasier av vad??, pulpanekros (väldigt sällan), tandköttet kan dra sig tillbaka!!?? vad menar ni, utveckla, menar ni gingivaretraktion? Gingivaretraktion kan uppstå då oförsiktigt flyttar tanden ut buccalt så den buccala benplattan tunnas ut eller försvinner.

3 Fråga 2 Kim 7 år kommer in med sin mamma. Kim har slagit ut 11 mot en trädgren när hon var ute och lekte med mamma och lillebror. Det var lillebror som hittade tanden på marken och de har nu med sig tanden i ett glas mjölk. Olyckan skedde för ungefär en timme sen. Kim har skrubbsår på hakan och är lite ledsen. 12 känns lite lös, men övriga tänder ser hela och fina ut, och det gör inte ont på någon annan tand eller i ben och tandkött. Finns det några fler test du vill göra? Varför? Ja, apikal-rtg/ocklusionsplansbild. Dokumentation, t.ex. för försäkringsbolaget. För framtiden om det uppkommer komplikationer, för att följa upp läkning. Vad ställer du för diagnos? Exartikulation 11. Subluxation 12. Hur vill du behandla Kim i detta akuta skede? Information i lugnande syfte Rengöring av tand i fysiologiskt koksalt i 10 sekunder under förberedelsen för replantering. Avlägsna koagel ur alveolen. Replantering av tand. Fixera 11 och ev 12 i c:a 1-2v. Rekommendation av skonkost samt CHX-skölj/baddning av 11 och 12 i 1 vecka. Antibiotikaskydd (Kåvepenin om pat är under 12 år, annars Tetracyklin). Kontrollera stelkrampsskydd. Vad är prognosen på din behandling och vilka faktorer spelar in? Förvaringssättet Extraalveolära tiden (ju längre tid, desto sämre prognos, 30 minuter 90%, 2 timmar 5%) Rothinnans kondition (skall helst ej torkas ut och får ej skadas mekaniskt) Tandens rotutvecklingsgrad (Om tanden ej har slutet apex finns en chans att pulpan revaskuleras) Relevant fråga. Korrekt beskrivning av behandlingsförloppet. Bra att ni tar hand om Kim och lugnar henne initialt. Saknar dock motiveringar till flera av åtgärderna. På vilket sätt har rengöringen av tanden och avlägsnandet av koagel betydelse före replantering? Hur bör fixeringen av 11 utföras? Vad är motivet till att detta speciella fixeringssätt väljs? Måste 12 fixeras. Om inte, varför? Av vilka anledningar rekommenderas skonkost och antibiotikaskydd och varför bör stelkrampsskyddet kontrolleras? Det är riktigt att förvaringssätt, extraalveolär tid och rothinnans kondition är av stor betydelse för prognosbedömningen men varför är dessa faktorer så viktiga? Vad innebär en dålig prognos? Hur ökar komplikationsrisken?

4 Fråga 3 Arvid, 7 år, kommer på revisionsundersökning. Senaste gången Arvid var hos dig var för ett år sedan, de senaste röntgenbilderna som togs var ett par BTW för två år sedan. Inget patologiskt kunde ses vid något av undersökningstillfällena, varken kliniskt eller röntgenologiskt. Vid dagens undersökning tar du nya BTW. På 75d ser du ett radiolucent område vilket du tolkar som ett stort kariesangrepp. Du funderar om du borde tagit BTW även vid 6- årsundersökningen. Generellt ser du mycket plack. Vilken behandling tycker du är lämplig och varför? Vilken information vill du ge till Arvid och hans mamma? Redogör för och resonera kring kariesuppkomst och progression i primära tänder, samt vad som troligtvis hänt i Arvids fall. Resonera kring om du borde tagit BTW även vid 6-årsundersökningen. Progressionshastighet av karies i primära tänder. Emaljtjocklek och mineraliseringgrad primära tänder. Kostinfo om socker, söta drycker, mellanmål etc. Mh-instruktioner och -info, föräldrar bör borsta. Fluorbehandling, tabletter/skölj, vuxentandkräm. Profylaxbehandling, ev fissurförsegling. 6:or försvårar tandborstning på 05:or om de kommit. Hellre lagning än extraktion. Vid ev extraktion av 05:or - 05:ornas vikt för bettutveckling och ev mesialvandring av 6:or. (05:or ej så viktiga när 6:or kommit) Rtg - när? på vilka indikationer? hur ofta? En bra formulerad fråga, tydlig och med adekvat frågeställning. Det hade dock varit bra att beskriva övrigt status. Menar ni att 75 var den enda tanden med karies och att allt annat var felfritt/normalt? Svaret är svårtolkat. Är detta ett svar eller punkter för vidare studier? Det är viktigt att ni är tydliga och strukturerade i era svar för att inte misstolkas. Jag kan inte ge mer feedback å detta svar eftersom jag inte förstår det. Ni är välkomna att komma och diskutera med mig om ni vill. /Karin

5 Fråga 4 Richard, 5 år, kommer till dig för första gången, efter många uteblivanden. Hans mamma är med, men hon verkar väldigt stressad och och obekväm med situationen. Åh nej, då var man på det här hemska stället igen är det första hon säger när de stiger in i rummet. Hon berättar att Richard den senaste tiden haft dålig aptit och inte ens vill dricka sin kalla läsk. Richard springer runt och tittar på allt i rummet, han vill inte sitta ned i stolen. När han väl stannar upp tittar han ängsligt på brickan med instrument. Hur lugnar du Richard och hans mamma? Prata med mamma om tandvårdsrädsla och hur hon kan smitta barnet. Hur gör du för att få undersöka Richard? Beskriv! Inskolning mha tell-show-do och trappa inför beh, beskriv flera steg. Vilka undersökningsmetoder vill du använda och vad tittar du på? Motivera! Us-metoder: Klinisk (finna karies, gingivit, slemhinneförändringar, kolla bettyp) och btwrtg (finna karies, kolla bennivå och tänder/ anlag. Indicerat då inga tidigare rtg, nu approximala kontakter, 6:or delvis erumpterade) Du har nu genomfört en undersökning och funnit mycket plack, tre manifesta kariesangrepp i de primära molarerna samt flertalet initiala angrepp. Richards 36a och 46a är båda under eruption och har djupa fissurer. Vilka råd vill du ge Richards mamma och vilken övrig behandling vill du ge Richard? Beskriv arbetsgången för den behandling du vill ge 6:orna! Info om kost, mh, fluor, kariessjukdomen och gingivit (exempel på råd ges i svaret) Beh: exc och lagn av manifesta angrepp, tilläggsprofylax fluor (lackning, flera tillfällen), uppföljning av mh och kost, fissurförsegling av 6:or. Arbetsgång fissurförsegling: (inskolning), puts med rda-pasta, ets+spolning, torrläggning!, applicering av resinbaserat material (ex Delton eller Heliseal) mha knoppsond(pipett, ljushärdning. (alt glasjonomer om svårt med torrläggning) Regelbundna kontroller(/utbyte)! En bra formulerad fråga, tydlig och med adekvat frågeställning. Några synpunkter på svaret: A: Fokusera mer på tandvårdens omhändertagande av rädda/ej behandlingsomogna personer. Genom att enbart tala med mamman om hennes rädsla och risk för överföring, finns risk för skuld och avståndstagande. B: Vad kan ni göra om inskolning inte lyckas? C: OK D: Det är viktigt att beskriva alla steg exakt om man ska beskriva en arbetsgång: exempelvis Hur länge ets? Koncentration ets? Annars bra.

6 Grupp 2 Fråga 1 Lasse är 6 år och har aldrig tidigare varit hos tandläkaren. Varje år har Lasse kallats för undersökning men har uteblivit varje gång. Nu har Lasse fått ont i vänster underkäke och hans mamma ringer till tandläkaren för att Lasse ska få hjälp. När Lasse kommer in med sin mamma i behandlingsrummet ser han orolig ut. Efter en stund går Lasse med på att sitta i mammas knä och låta dig titta i hans mun med en spegel och ficklampa. Vi undersökningen finner du ett stort karieangrepp på 75 och 85 ocklusalt och distalt. I överkäken är de primära incisiverna svarta vid gingivalranden. Du ser att 6:orna i underkäken håller på att eruptera. Vilka kompletterande uppgifter behöver du för att kunna ställa diagnos och börja med behandling? Hur ser din terapiplan ut? Motivera! Hur är prognosen för din behandling och hur följer du upp patienten? Svar: 1. - Fråga mamman varför Lasse ej tidigare varit hos tdl, anamnes (sjukdomar, mediciner, allergier), kostvanor, sugovanor, nattvanor, munhygie, tmd-smärta?. - Hur ser bettet ut? - Kontrollera dentalstadium, har Lasse fått de tänder som förväntas vid hans ålder? - Rtg: Btw, ev apikalbild ök-front om kariesangreppen på incisiverna är aktiv för att se om de permanenta tänderna är på väg.. - Sondera/undersöka samtliga tänder för att lokalisera karieangrepp och sedan bedöma om de är aktiva eller avstannade. - Us tunga/slemhinna Befria Lasse från smärtan (som troligtvis kommer från 75). För att exc karies i tanden måste Lasse sederas då vi inte hinner skola in honom för behandling. Om kariesangreppen går in i pulpan gör vi en partiell pulpotomi eftersom vi vill behålla tanden som luckhållare. Tanden lagas med ljushärdande glasjonomer, ev Ca(OH)2. Innan exc. tas rtg för att se apikal förhållanden samt kariesutbredningen. 2. Inskolning av Lasse om han ej har några andra akuta symptom. Inskolning enligt trappan och tell-show-do-metoden. Kostinfo, mh-inst. Sjukdomsinfo. 3. Fullständig us, med btw och ev apikalbilder. 4. Exc aktiva kariesangrepp molar/premolarer. Bedöm kariesangreppen på incisiverna. Om de håller på att exfolieras be Lasse att vicka på tanden hemma. Om det är karies intill pulpan bör de extraheras. Om kariesangreppen ej är pulpanära be Lasses mamma borsta tänderna noga, duraphatlack. Om kariesangreppen är avstannade behöver de ej behandlas. 5. Under behandlingens gång mh-kontroll, professionell tandrengöring, duraphatlack. 6. Fissurförsegling när 6:orna kan hållas torra.

7 3. Efter avslutad behandling riskbedöms patienten och kallas tillbaka efter 6 månader i början. Prognosen är god om mamman förstår att det är viktigt att Lasse kommer till tandläkaren, att hålla god munhygien, kost. Båda mamman och X måsta kooperera vid behandling och hemma. Ev rekommendera extra fluortillskott. Om Lasse inte kommer på avtalad tid och mamman inte följe tandläkarens råd är prognosen dålig. En bra formulerad fråga, tydlig och med adekvat frågeställning. Här kommer några synpunkter på svaret: 1.Typ och intensitet av smärta 75, 85 kan hjälpa till i bedömningen av pulpans tillstånd. På vilket sätt? Vilken typ av röntgenbild är bästa för att diagnosticera apikala förhållanden på primära tänder? 2 Vilka olika metoder finns att behandla djupa kariesskador? Vilka är indikationerna? Hur resonerar du i detta fall? Finns premolarer vid 6 års ålder vanligtvis? Svarta kariesangrepp tyder oftast på avstannad karies- måste/bör detta behandlas operativt eller på annat sätt? Motivering! Fråga 2 När Tindra fyllde tre år fick hon sin allra första cykel. Nyfiken och ivrig som hon är ville hon så klart prova sin nya fina cykel - mamma och pappa ställde såklart upp! Efter en liten stund gick det så bra att mamma och pappa vågade släppa iväg lilla Tindra och glad i hågen ökade hon farten och susade skrattande iväg. Vad ingen visste då, var att pappan glömt spänna höger stödhjul ordentligt när han monterade cykeln, stödhjulet lossnade, cykeln vinglade till och Tindra körde i diket Där i diket mötte hon med sitt lilla ansikte en sten, minst lika stor som henne själv. När mamma och pappa flåsande kommit fram såg dom att det blödde från munnen, två framtänder i överkäken såg ut att ha tryckts in och en hade gått av vid tandköttet. Lilla Tindra grät men verkade i övrigt må ganska bra. Nu kommer Tindra och hennes föräldrar till dig som är tandläkare. Förklara utförligt hur du går tillväga. Vilka frågor ställer du? Vilken/vilka undersökningar gör du och vad letar du efter? Hur behandlar du Tindra? Motivera din behandling. Tindras föräldrar är ledsna och har dåligt samvete för olyckan, de undrar om det är vanligt att barn slår i tänderna. Vad svarar du föräldrarna? SVAREN: a) Anamnes: När, var, hur? Detta är viktigt för prognos, försäkringsfrågor, diagnostik, behandlingsalternativ, etc. Svimmat, huvudvärk, amnesi, illamående, kräkningar kan vara tecken på hjärnskakning, Tindra bör då genast söka läkare! Störningar i artikulation/ ocklusion kan ge viktiga ledtrådar (dislokation, frakturer

8 tand/alveol/käkben, etc). Har patienten haft trauma mot fronten tidigare? Allmänhälsa och tillstånd, allgergier, mediciner mm. som kan påverka behandlingen. Undersökningen: Extraoral och intraoral, palpation. Mjukdelsskador ansikte (hematom, svullnad, sår), läppar, muskler, tandfragment, främmande objekt i mjukdelar, slemhinna, rörliga tänder (horisontalt, vertikalt, tänderna i block (flera rör sig samtidigt tecken på käkbensfraktur)), perkussionsömhet är tecken på skada på PDL, metalliskt perkusionsljud är tecken på luxation/intrusion, färgförändringar, dislokationens rikting och förändring, kronfrakturens storlek (infraktion, okomplicerad/komplicerad fraktur), etc. Röntgenus: Beroende av kliniska och anamnestiska fynd. Vanligen räcker en ocklusal och en apikal rtg. Apikal-rtg visar rotfraktur cervikala 1/3, intrusion, extrusion. Ocklusal-rtg avslöjar rotfraktur i mittersta eller apikala delarna av roten, lateralt luxerad tand samt alveolfraktur. Panorama-rtg vid misstanke om käkfraktur. Lateral-rtg för bedömning av intruderad primär tands relation till permanent anlag, fraktur buckal benplatta. På mjukdels-rtg syns främmande kroppar samt tandfragment. b) Vid omfattande kronfraktur, eventuellt pulpotomi om patienten kan kooperera i behandlingen, annars extraktion. Beroende på om permanenta anlaget skadats övervägs om tanden ska sitta kvar och övervakas över tid eller extraheras för att inte ytterligare förvärra för anlaget. Vid intrusion palatinalt ofta extraktion, vid intrusion buckalt norm avvakta 2-4. månader för spontaneruption. Misstänk ankylos om inte erupterar normalt, om ankylos (ovanligt) extraktion? behåll? Om behålla, förvänta längre eruptionstid för permanent tand. Info till föräldrar om att badda med 0,1% CHX under 2-3v efter traumat. c) Tandskador är mycket vanligt hos barn % av barnen drabbas, vanligast hos barn 1-3 år (ffa pojkar). Frågan är relevant och bra formulerad. Svaret är inte lika bra strukturerat. Tänk på att koppla svaret till fallet och inte redogöra för kunskaper i allmänhet. Några ytterligare synpunkter: Perkussionstest ger inte mer info i detta fall och är dessutom svår att genomföra. Om en tand är avslagen vid tandköttet- vad är då trolig diagnos? Resonera utifrån detta och inte olika typer av frakturer. Vilken behandling av lämplig vid fraktur av primär tand vid tandköttskanten? Jag ifrågasätter att det är lämpligt med pulpotomi, motivera! Det är mycket svårt att avgöra om ett anlag har tagit skada vid traumatillfället. Hur motiverar ni att olika typer av röntgen kan behövas beroende på rotfrakturens läge på roten? I behandling ingår också råd till föräldrar om munhygien (vilket ni angett). Är det inget annat att informera om?

9 Fråga 3 Pontus 10 år kommer till dig tillsammans med sin mamma. Det är första gången du träffar Pontus eftersom han är nyinflyttad till Sverige. När du undersöker honom upptäcker du att den erupterade 15:an ser brungul och matt ut. Ingen annan av de frambrutna permanenta tänderna ser konstig ut. De kvarvarande primära tänderna har avstannad karies och de permanenta tänderna är kariesfria.1. Vad kan vara en tänkbar orsak tll att 15 ser ut som den gör trots att resten av tänderna inte gör det?2. Vad ställer du för diagnos?3. Hur väljer du att behandla tanden?4. Mamma Ulla undrar om Pontus lillasyster som är 3 år också kommer att drabbas av detta?5. Nämn några risker som mineraliseringsstörningar kan medföra (avser inte bara Pontus fall).svar:1. Troligen apikal parodontit eller trauma hos mjölktanden.2. Lokal mineralisationsstörning3. Förstärkt fluorprofylax i form av fluorlack 2 ggr/år. Info till pat. Fissurförsegla. Vid utbredd hypoplasi sätter man metallhylsa på tanden i väntan på att kunna utföra permanent protetik.4. Det finns ärftliga mineralisationsstörningar men den här typen har uppkommit pga en lokal faktor. Ärftliga mineralisationsstörningar drabbar bettet mer generellt. Alla kan drabbas av lokala trauma som stör mineraliseringen, därmed finns det så klart en risk för lillasyster också men inte pga att storebror har det. Risken för mineralisationsstörningar efter apikal parodontit är liten.5. Tanden slits snabbare, retention för bakterier vid hypoplasi, tandsubstansförlust i form av avchipningar, bettsänkning om störningen är generell i bettet, snabbare kariesprogression pga mer porös vävnad, bristande estetik, ilningar, risk för pulpanekros, svårare att få fyllningar att fästa. En bra formulerad fråga, tydlig och med adekvat frågeställning. Svaret är också bra förutom några synpunkter: 1. Frågan gäller tand 15; vilken är den troligaste orsaken till förändringen? apikal periodontit pga karies eller trauma? Motivera 2. Kan ni utvecklas diagnosen mer? Mineraliseringsstörning av hypoplasityp?, hypomineralisering? Det finns också ett annat namn för denna typ av skada,?. 3. Hur ofta bör en tand med denna typ av skada fluorlackas? Motivera Metallhylsa? Hur blir det? Varför? Motivera Kan man i något fall överväga extraktion? 4. Svaret är bra förutom att jag inte tror trauma är orsaken! 5. Ok

10 Fråga 4 ofullständigt svar som knappast skulle blivit godkänt! Lille Otto Nilner kommer för regelbunden revisionsundersökning, han är 10 år och är ett litet busigt barn, som pojkar i hans ålder är. Otto tycker att han biter lite konstigt, särskilt när han tuggar. Du bestämmer dig för att göra en fullständig ortodontisk utredning. Du kommer fram till följande ortodontiska diagnoser; Bilateralt postnormaltbett, unilateral korsbett vänster sida. Vad vill du ge för behandling och varför? Redogör för hur arbetsgången ser ut för din/dina behandlingar? Vad för information ger du till Otto och hans föräldrar om din/dina behandlingar? Vad vill du ge för behandling och varför? QH- För att bredda överkäken dentoalveolärt så att korsbettet hävs samt bredda ytterliggare lite för när Van Beek aktivatorn sätts in så att inte korsbett uppstår igen. Van Beek aktivator Man vill jumpa fram mandibeln så att man får en benapposition på kaput och i fossan och ök-incisiverna retroklinas samt uk-incisiverna proklineras. Urslipning i sidopartierna uk medger övereruption av molarer och premolarer varvid ökad eruption av dessa och bettet höjs. Man motverkar maxillans tillväxt riktning med EOD. Redogör för hur arbetsgången ser ut för din/dina behandlingar? Börjar med QH - Beh Separationsligatur 5-7 dagar. Info om sep ligg vad då ligg, ligatur med ett g, riskför missuppfattning. Provning av band. Avtryck med band på plats som skickas med avtrayck. Sep igen. Ligera fast QH till band. Aktivera en molarbredd. Prova in och cementera. Info Pat upplevelser, reaktivering efter 6 v. Återbesök var 6:e vecka Van Beek Avtryck, index jumpat läge (hur ska index tas, dvs omfattning av jumpning, hur hög ska indexet vara osv, design Prova ut apparatur på pat. Initialt startdrag g, tillbaka 2-4 veckor Pats upplevelser, ev. slipa ur, öka drag till 500g. Sedan regelbundna ktr besök 4-6 v. Vad för information ger du till Otto och hans föräldrar om din/dina behandlingar? QH Sitter fast Vävnadsirretation av cement -!!?? vad menas?. Cementöverskott (glasionomer) tas bort noggrant. Väldigt sällan någon irritation av cementet per se! Rengöringssvårigheter I början av beh kan tänder kännas ömma men det går över efter några dagar Kan lossna om man äter hårda eller sega saker så som kola och tuggummi Kontakta tdl om tandställning går sönder eller skaver Används dygnet runt 4-6 mån. Ret tid 3-6 mån med inaktiv båge. 3 mån utan QH men med band på plats Van Beek Kooperationsberoende, tandställningen måste användas varje natt annars fungerar den inte Ska användas timmer/ dygn Ömhet i tänder käkar speciellt under första veckan

11 Används 1,5-2,5 år. Retetion 6 mån, följt av 3 mån varannan natt och slutligen 3 mån 2 ggr i veckan Rengöringsinstruktioner. Förvaring i burk när du inte använder den. Akta för hund och katt Kontakta tdl om tandställning skaver eller gått sönder Ha tandställning med vid varje besök Grupp 3 Fråga 1 tveksamt-hyggligt svar Abrar 10 år kommer till dig för första gången. Under den kliniska undersökningen finner du att Abrar har ett unilateralt korsbett med mittlinjeförskjutning åt vänster samt diastema mediale. Munhygienen är något bristfällig och hon har fyllningar sedan tidigare. Vilka ytterligare anamnestiska och kliniska uppgifter behöver du för att säkerställa etiologin? Etiologin till korsbettet kan vara t.ex. sugovanor, arv (syskon, förälder), munandning och snarkning, prenormalt bett har hon detta?, tippningar och felställda tänder samt LKG-defekter har Abrar LKG isåfall borde det ha upptäckts vid klin us och angivits ovan. Vilka tänkbara diagnoser ställer du? Tvångsfört unilateralt kosrbett åt vänster med mittlinjeförskjutning samt diastema mediale. Hur informerar du mamman om dina fynd, behandlingsbehov samt risker med att inte behandla? Abrar har en bettavvikelse som innebär att hon biter snett, i hennes fall åt vänster. Även om Abrar inte känner av någonting idag så kan avvikelsen, om den inte behandlas, leda till assymetrier och eventuellt smärtor i muskler och käkled. Därför är det indicerat att sätta in en behandling i detta skede då hon fortfarande växer och vi kan påverka tillväxten åt rätt håll. Vilka behandlingsalternativ anser du är möjliga, ange även för- och nackdelar generellt med respektive behandling. QH Fördelar Nackdelar Snabb behandlingstid jämfört med Kräver god munhygien, svårt att hålla expansionsplåt rent Kan rotera molarer Slemhinneirritation- stomatit stryk detta, då det i princip aldrig förekommer Tunggaller kan lödas på Ej kooperationsberoende Expansionsplåt Fördelar Kort tid i behandlingsstolen Lätt att rengöra tänder och apparatur Kan tas ut vid måltider Nackdelar Kooperationsberoende Kräver försiktig hantering för att inte förstöra klamrar m.m. Talet kan påverkas initialt

12 Liten risk för biverkningar i förhållande till vad? Om ni menar QH, så stämmer det inte alls Estetik Tumavvisare Möjlighet att lägga till protrusionsfjädrar, retraktorslinga m.m. Slemhinneirritation- stomatit - sällan Begränsade tandförflyttningarenpunktskontakt Kan tappas bort Tar längre tid än QH Fråga 2 för ytligt svar, skulle blivit underkänt Elias 13 år kommer till dig för att få fast tandställning. Han är väldigt glad att äntligen få ordning på sina tänder då det ser ut som att någon kastat in tänderna i munnen på honom. Samtliga tänder har nu erupterat. När tandställningen är på plats ser Elias lite bekymrad ut och frågar: Kommer jag att få ont i mina tänder nu? Hur svarar du på Elias fråga? Vad är det egentligen som händer i vävnaderna kring tanden vid förflyttning av en tand? Vilka komplikationer kan ske vid tandförflyttning och vad kan vi göra för att undvika dem? Svar: Förklara för Elias att det kommer att spänna några dagar pga att tänderna flyttar sig men det ska inte göra jätteont, vid smärta rekommenderas smärtstillande, typ Alvedon. Om det gör ont längre än några dagar så ska han komma in för kontroll. Elias kan få huvudvärk och tdl bör rekommendera smärtstillande vid besvär. Huvudvärk är sällan förekommande Benet resorberas på trycksidan och nytt ben bildas på dragsidan. Parodontalspalten komprimeras. Inflammationsprocess startar. Benet resorberas mha bindvävsceller (precisera vilka celler!!) som ökar då kraft appliceras på tanden. Kompressionen blir så kraftig att skada sker > aseptisk koagulationsprocess > nekros i vävnaden, sk hyalinisering. Hyalin zon bildas, som tecknas glasartat på rtg hyalin zon ses aldrig i rtg, däremot i histologiska snitt. Ingen tandförflyttning kan ske förrän hyalina zonen avlägsnats av makrofager som invaderar nekrotiska vävnaden tillsammans med blodkärl. När nekrotiska vävnaden avlägsnats och kärl och celler vuxit in från sidorna kan tanden flytta sig. På tandens dragsida bildas successivt nytt ben och nya fibrer (vilka celler är inblandade?). Rotresorption uppstår alltid- gäller att minimera detta genom att inte använda för hög kraft- se grupp 4 fråga 1, svaret de har om rotresorption är bra! Emaljskador och karies- använda väl passande band och kontrollera munhygien innan insättning samt under beh. Avbonda försiktigt för att undvika sprickor i emaljen, informera pat innan beh om det redan finns sprickor. Gingivit- kontrollera munhygien innan och under beh samt info att det avklingar efter avlägsnande av apparatur. Gingivaretraktioner- kontrollera munhygien innan och under beh. Undvik att flytta tänderna för långt ut i alveolarutskottet.

13 Fråga 3 Magda, 8 månader kommer akut med mamma och pappa. Föräldrarna berättar att Magda varit dämpad de senaste dagarna, haft svårt att sova och dessutom feber. Hon har inte velat äta ordentligt heller och hennes oroliga föräldrar tycker att hon verkar ha ont i munnen. Kan det vara så att hon redan får tänder, undrar pappan, eller kan det vara något annat och är det farligt? A Vad vill du veta mer för att ställa din diagnos? B Vilka diagnoser är tänkbara? C Vad svarar du pappan? D Hur behandlar du? A Har hon velat bita på förmål, tex bitring? Mer salivering? Hur många dagar har hon haft symptom? Har föräldrarna sett något i munnen? Hur hög feber har hon haft? Klinisk inspektion, om det går tänder på väg slemhinna fibrinbelagda sår -röd -ödematös -eruptionscysta -lokal rodnad / svullnad palperbara lymfkörtlar submandibulärt B Tanderuption normal eller med eruptionscysta Akut herpetisk gingivostomatit Candidainfektion, torsk Aftös stomatit C Eruption är en möjlig orsak och det är helt normalt att få tänder i den här åldern. Det kan ge allmänpåverkan, tex lite feber, lokal irritation och svullnad, men går över om ett par dagar. Det kan också vara en eruptionscysta, vilket dock är mycket ovanligt. Denna kan fördröja eruptionen några veckor och i sällsynta fall kräva ingrepp, men avklingar normalt spontant. Akut herpetisk gingivostomatit är inte farligt och går vanligen över inom tio dagar. Ger ofta allmänpåverkan med feber, huvudvärk, dämpad och svullna lymfkörtlar submandibulärt. Utspridda sår i munnen förekommer, ytliga och fibrinbelagda. D Eruption bitring lokal massage av tandköttet kan ofta verka lindrande Cysta spontanläker, i sällsynta fall incision Akut herpetisk gingivostomatit vätska, sömn, eventuellt paracetamol mot feber och smärta, eventuellt ytanestetikum vid måltid. Lugnande information. Relevant fråga och bra svar.

14 Några synpunkter: C. Vid akut herpetisk gingivostomatit på ett barn i denna ålder är det stor risk för uttorkning. Hur hanteras detta? D. Vilka råd om munhygien ger ni i detta fall? Kan tandvården hjälpa till? DI. Fråga 4 En solig dag i Maj, sommaren rasar. Störtar din polare Hans Blixen in på din klinik. Han är blodig i ansiktet av vad som ser ut att kunna rubriceras som ett traumata. Han bär på sin skrikande 3 åriga dotter som även hon är blodig i ansiktet och skriker som utav chock. Vid undersökningen av dottern kan du snabbt konstatera att verkar vara intruderade. Vid us av fadern har han lagt sin 11 a under tungan, den är exartikulerad. Hur går du vidare i de bägge fallen? Hur behandlar du motivera och resonera? Svar Akutbehandling både Pappa och dotter: Vad har hänt. Hur, var, när skedde traumat? Var pat metvetslös? Kolla symtom på hjärnskakning tex hv, minnesförlust, kräkning. Stämmer ocklusionen= annars tecken på fraktur av käke Anamnes Senare beroende på typ av skada kollas vitalitet noggrant Klinisk us Us av mjukväv = se. Tandfragment i läpp Us av tandvävnad = leder till diagnos på tanden Mobilitet = ffa. I axialled detta indikerar störd vaskularitet. Perkussion = Kolla om pdl är skadat, detta anger vilka tänder som skadats de blir mer sensibla vid perk i axila och lateralled Eltest = Tas när det är möjligt att utföra utan felkällor Färgen på tanden kan ändras RTG = Viktigt ta från olika vinklar. Standard fyra projektioner ur olika vinklar. Möjliga diagnoser behandlingsplan prognos uppföljning Pappa: Exartikulation ger replantation + sårtvätt och tvätt av tand sedan semirörlig fixering. Endobehandling måste påbörjas inom 2 v för att förhindra inflammatorisk rotresoption, inlägg CaOH i 6 till 12 månader innan permanent rf. Prognos försämras av tandens tid utanför munnen, hur den bevarats, ankylos i 61 % av fallen, inflam resorption 28 %, nekros i pulpa 100 % Ab och kolla tetanus(beror på jordmån). Uppföljning med regelbundna intervall. Apikal Parodotit kan ses på rtg 2-3 veckor efter ej aktuellt i detta fall. Sedan 3-6 månader sedan 1 ggr/ år i 5 år sedan som vanligt. Dottern: Intrusion 69 % pulpanekros, 38 % inflammat resorption, ankylos 13% Behandling 1= avvakta reeruption om man vet att det ej äventyrar det permanenta anlaget 2) extraktion och noggrann dokumentation (vanligt med skada på underliggande anlag) Relevant fråga som dock innehåller ett komplext omhändertagande. Vem prioriterar ni, pappan eller dottern? Var gör ni av det skrikande lilla barnet medan pappan behandlas?

15 Ska mamman tillkallas? Mycket information, som i huvudsak är korrekt, finns tillgänglig i svaret men det är inte kopplat till fallet utan alltför allmänt hållet. Motiveringar till beslut och åtgärder saknas i stor utsträckning. Av vilken anledning ska ni undersöka mobilitet? Dotterns incisiver är intruderade och är ej mobila. Pappans tand ligger under tungan och är 100% mobil. Av vilken anledning vill ni göra perkussionstest? Rothinnan på en intruderad tand är gravt skadad. Det vet ni redan. Är perkussion av pappans tand nödvändig? Att göra eltest av intruderade primära incisiver samt en exartikulerad permanent incisiv är inte relevant. Vad kan det innebära att färgen på en tand ändras? Av vilken anledning vill ni ta rtg ur fyra olika projektioner? Ni menar kanske att undersöka även granntänderna när det gäller en del av ovanstående men det framgår i så fall inte. Instämmer i att pappans tand bör rotbehandlas inom två veckor. Det är dock inte säkert att det i detta fall finns en överhängande risk för inflammatorisk rotresorption. Vilka omständigheter talar i så fall för det? Varför långtidsinlägg med Ca(OH)2? Vad skulle ni vinna på det? Vad riskerar ni? Vad är det som gör att prognosen försämras av att rothinnan torkar ut? Era prognossiffror är samlingssiffror för ett stort material. Vilket scenario och vilka siffror kan tänkas vara aktuella för just Hans Blixen? Är det tex så alldeles säkert att risken för ankylos är 61%? Varför i så fall? Vad talar emot? Varför antibiotikaskydd och kontroll av tetanusskydd? På vilket sätt tänker man sig att det har betydelse? Varför regelbundna uppföljningar? Vad är det ni vill undersöka och kontrollera då? Varför räcker det inte med den vanliga revisionsundersökningen om ca 1 år?

16 Grupp 4 Fråga 1 i stort bra svar Hugo, 9 år, kommer med sin pappa på undersökning för första gången till dig. Du lägger direkt märke till hans inkompetenta läppslutning. När du under anamnesen frågar om sugovanor berättar han stolt att han slutade suga på tummen för ca 6 månader sedan. Vid kliniska undersökningen noterar du att Hugo har god munhygien och inga fyllningar. Efter undersökningen har du ställt följande ortodontiska diagnoser: Angle II:1 Höb 9 mm. Djupt bett med gingival impression Du berättar om diagnosfynden för Hugo och hans pappa. Pappan är mycket angelägen om att Hugo ska få tandställning, eftersom han är rädd att pojken ska skada tänderna då sonen är en mycket aktiv kille. Vilken ortodontisk behandling föreslår du och vilka behandlingsmål har du? Motivera. Vad ska man ge för information till patienten och målsman innan tandställningsapparatur lämnas ut? Beskriv vad som händer i tandens stödjevävnader vid förflyttning med ortodontisk apparatur? Svar: a) 1. Expandera transversellt med QH eller expansionspåt för att bredda maxillan så man åstadkommer normala transversella relationer efter framjumpning av mandibeln. Om vi hade jumpat fram mandibeln utan att vidga maxillan hade vi troligtvis fått ett korsbett. Detta pga. att maxillan är något smalare än vad den hade varit om pat. ej hade sugit på tummen i så pass hög ålder. 2. Van Beek-aktivator för att jumpa fram mandibeln och urslipningar för att uk-tänderna ska kunna elongera och höja bettet. Behandlingsmålen är att: häva de postnormala sagitella relationerna, minska den horisontella överbitningen samt häva det djupa bettet. b) Typ av bettavvikelse Behandlingsmål Namn på tandställning Hur mycket tandställningen ska användas i detta fall? Antal tim/dygn? Behandlingstidens längd Vad som händer om man inte använder tandställningen Akuta besök Uteblivande Hur tandställningen ska skötas Hur man borstar tänderna Skavsår Ömhet i tänder/käkar Svårigheter att tala Kariesrisk Risk för resorption. c) På dragsidan initieras en inflammationsprocess då fibrerna i PDL sträcks ut, detta ger

17 upphov till bennybildning (vilka celler är inblandade?) då kroppen vill upprätthålla en konstant rothinnebredd. På trycksidan komprimeras periodontalspalten, blodkärlen stryps och ett s.k. aseptiskt sår bildas. Skadan benämns som den hyalina zonen. Därefter bildas ett koagel som gör att vävnaden blir nekrotisk. Detta stimulerar makrofager från benets märgrum att dras till det skadade området och fagocyterar detta. Nu höjs ph och tillåter en miljö som är bra för osteoklasterna som aktiveras och börjar bryta ner ben. Det har nu gått ca 1 mån sedan trycket på tanden applicerades, det är först nu, när hyalina zonen brutits ner, som den faktiska tandförflyttningen sker. Det sker alltid en viss resorption av roten men om för stora krafter läggs på får cementet ej chans att repareras vilket gör att roten resorberas ytterligare. Avlägsnas kraften läker resorptionssåren med cementoid som till och med är starkare än vanligt cement.

18 Fråga 2 Rasmus kommer med sin pappa till dig på tandläkarjouren. Han är 8 år och har provat skateboard för första gången. Det blev ingen omedelbar succé. Rasmus skulle styla och åka på en ramp men han for med ansiktet i gatan. Han har skrapat sig på hakan och bitit ett jack i tungan. 11 sitter lös och 21 syns inte. Rasmus gråter och tycker inte att han kan bita ihop på grund av att 11 tar emot. a) Vilka undersökningar gör du, motivera? b) Vilka diagnoser är tänkbara? c) Hur behandlar du Rasmus i akutstadiet? d) Hur ser prognosen ut för tand 11 och 21 och vilken information ger du till pappan om eventuella komplikationer? Svar a) - Anamnes (var, när, hur), tidigare trauma mot ansiktet, mediciner, allergier, sjukdomar. Är 21 ute? Isåfall hur länge då, har det bevarats i någon slags medium, kontaminering, isåfall tetanus. - Extraoral us (svullnad, asymmetri i ansikte, sår mm) - Intraoral us (bettfunktion, kronfraktur(omfattning), gapförmåga, sår, mobilitet, felställningar, perkussionstest mm) - Rtg us (Apikalbild regio 11, 21, ocklusalbild(rotens läge), lateralbild(rotens läge)). - Panoramabild(us av käkben) - Tand 11: Luxation(lateral och extrusion), kronfraktur(komplicerat och icke komplicerat), rotfraktur(vertikal eller horisontell) Tand 21: Exartikulation eller intrusion, kronfraktur(komplicerat och icke komplicerat), rotfraktur(vertikal eller horisontell) - Övriga diagnoser: mjukvävnadsskada, alveolarutskottsfraktur, käkbensfraktur. c) - Sedvanliga behandlingar enligt ställda diagnoser. d) - Prognosen på tand 11 är god både för inläkning av PDL samt att tanden får behålla sin vitalitet, pga att tanden inte har varit ute och infekterats och apex är troligtvis inte helt slutet och revaskularisering av pulpan kan ske. Eventuella komplikationer som är ovanliga i detta fall är att pulpan går i nekros, rotresorption, ankylos. - Prognosen för tand 21 är helt beroende på om tanden är exartikulerat eller intruderat. Vid exartikulation förbättras prognosen för vitalitet om extraoral tid är minimal, tanden har förvarats i ett passande medium, kontaminering och apexslutningen mm. Vid intrusion är prognosen för att tanden skall behålla sin vitalitet tveksamt. Desto bättre för inläkning av PDL. Eventuella komplikationer som är ovanliga i detta fall är att pulpan går i nekros, rotresorption, ankylos. Frågan är relevant. Er initiala undersökning är också relevant även om man kan fundera

19 på i vilken ordning man ska göra vad. Den extraorala tiden är av betydelse för en exartikulerad tand, precis som ni skriver, därför kan det ibland vara påkallat att prioritera om ordningen i den initiala undersökningen så att en ev replantation blir utförd så snart som möjligt. Ni har frågat efter tänkbara diagnoser. De ni angivit är absolut tänkbara. Problem uppstår dock under d) eftersom ni där inte beskrivit följder av alla era tänkbara diagnoser. Vilken diagnos ni har som utgångspunkt för resp tand är oklart och det är därför svårt att ytterligare kommentera svaret. Båda tänderna har råkat ut för allvarliga skador; ni anger i svaret att det är ovanligt med komplikationer- är detta korrekt? Er information till pappan saknas: tänker ni att det är samma svar som svaret om prognos? Tänk på språket! Ni talar till en icke odontologiskt kunnig person. Fråga 3 Maja 6 år kommer på sin årliga kontroll med sin mamma. Mamman berättar att Maja tycker det är tråkigt och borsta tänderna och att hon inte låter mamman kontrollera efter att hon själv borstat. Intrycket du får av Maja är en pigg och busig liten flicka som har svårt att sitta still. Tänder och tandborstning funderar hon inte så mycket på. När du gör den kliniska undersökningen ser du missfärgade fissurer i 55 och års molarerna har djupa fissurer. I 54 och 74 finns ocklusala lagningar. Du tar också de första bitewingbilderna på Maja. På 54d och 55m ser du approximal karies. I övrigt en del initiala skador. 6-års molarerna ser fina ut på röntgen. a) Vad väljer du för behandling till Maja? b) Vilken information ger du till mamman för att Maja inte ska få fler hål? c) Mamman berättar att hon känner sig som en dålig förälder för att Maja har så mycket hål. Hon tror att Maja är det enda barnet i världen som har hål i tänderna och frågar dig hur vanligt det är med hål bland barn. Vad svarar du? d) När ni diskuterar era fall på veckomötet på kliniken så upptäcker ni att ni haft ovanligt många barn med karies den senaste tiden. Någon av dina kolleger undrar om man inte kan utöka basprofylaxen mot karies i området. Ge exempel på åtgärder man kan vidta för att minska karies barn och ungdomar i en population. SVAR: a) Fissurrensning 55, 64. Fissurförsegling alla 6-årsmolarer. Lagning glasjonomer 54d och 55m. Fluorlackning eftersom hon verkar tillhöra riskgrupp för karies. Info om kost

20 och munhygien till mamman och Maja. Uppföljning efter några månader fluorlackning, kost och munhygien. b) Kost, undvika söta drycker, tre huvudmål och två mellanmål, vatten som törstsläckare, godis på lördagar, ingen mat efter tandborstning. Fluortandkräm (vuxentandkräm <1500ppm), hur man borstar tänderna, kariesetiologi, vikten av att hjälpa Maja med tandborstning fram tills att hon är ca 10 år och göra det till en positiv upplevelse. c) 27% av alla 6-åringar har karies! (manifest) d) Information i skolarna, fluorsköljning/lackning i skolorna. Utökat informationsprogram till föräldrarna i området. Bra fråga! Svaret är också bra, här kommer dock några synpunkter: Är det troligt att fissurförsegla 64? Brukar dessa tänder ha djupa fissurer? Glöm inte att all behandling måste föregås av inskolning! Vad har ni tagit denna siffra ifrån? En stor fråga: här finns mycket att diskutera. motivera gärna era föreslagna åtgärder! Kostnadseffektiva? Dyrbara? Hur många når man?

21 Fråga 4 bra svar Till din praktik i Staffanstorp kommer idag lilla Patricia 11 år. Hon är precis nyinflyttad med sin mamma Tiffany och kommer nu för sin årliga undersökning. Vid din undersökning upptäcker du att 53 och 63 persisterar. Vid palpation kan du inte känna de permanenta anlagen, men en rtg-us bekräftar att de finns. A. Nämn en möjlig orsak till att de permanenta anlagen ej har erupterat. Ektopisk eruption, ankylos ankylos förekommer väldigt sällan B. Vilken ytterligare information kan du få av rtg och vilken betydelse har denna information? Eruptionsriktning, anlagets läge genom lägesbestämning, rotutveckling, öppet/slutet apex. Denna information har betydelse för prognosen för själveruption samt ev vidarebehandling. Vilken terapi föreslår du som allmän-tdl? Extrahera 03or. Avvakta eruption av perm 3or. 6 mån senare ktr +ev rtg. Ytterligare 6 mån senare ktr + ev rtg. När du berättat för mamma Tiffany och Patricia vad du har hittat undrar Tiffany hur vanligt det är och vad det kan bero på och hon undrar nu om Patricias lillebror även han kommer att få samma problem. Vad säger du?

22 Grupp 5 Fråga 1 hyfsat svar Conny, 8 år, kommer till dig med tänderna på tork. Han är glad och sprallig, hoppar direkt upp i behandlingsstolen och säger var är min tandställning?!. Lugn säger du, vi måste titta lite i munnen först. Du undersöker Conny och ställer följande diagnoser; postnormalt bett (angle klassii:1), inkompetent läppslutning, unilateralt korsbett (ej tvångsfört), 11 mm höb, proklinerad ök-front. Conny känner sig retad i skolan då han ibland blir kallad Conny kanin. Han är därför väldigt motiverad att få behandling. Förklara trolig etiologi till diagnoserna. Vilken/vilka behandlingsindikationer finns i detta fall Vilket behandlingsalternativ anser du bäst lämpat i denna situation, motivera. Förklara prognosen för patienten och faktorer som inverkar på prognosen. Svar: Postnormalt bett genetiskt betingat. Unilateralt ej tvångsfört korsbett genetiskt betingat.höb genetiskt betingat men kan förvärras av miljöfaktorer (tum- eller läppsugning) och proklinerad ök-front.proklinerad ök-front genetiskt betingad och/eller påverkad av miljöfaktorer (tum-, läppsugning, inkompetent läppslutning).inkompetent läppslutning beror på den proklinerade fronten och den stora höb:en. Höb traumarisksocial retad (Conny kanin). Expansionsplåt ev breddning av ök för att häva korsbettet och matchning av uk vid kommande framjumpning, ev retroklinera ök-fronten (gör aldrig detta eftersom risken då är stor att uk inte kan jumpas tillräckligt), tumavvisare - varför tumavvisare? Bara om Conny är sugare.alt QH breddning av ök för att häva korsbettet och matchning av uk vid kommande framjumpning, tumavvisare.van Beek jumpa fram mandibeln varvid det postnormala bettet elimineras, ev retroklinera ök-incisiverna hur då? Det behövs ju ingen separat retroklinering för det sköter ju vanbeek aktivatorn självt. Kooperation är A och O. God vid kooperation.

23 Fråga 2 Anna har varit din patient sedan hon var liten. Nu är hon 7 år gammal och kommer akut för att hon har slagit sig i tänderna när hon ramlade med cykeln. Anna är väldigt ledsen och orolig. Hon har ett stort sår på hakan och svullen överläpp. Kliniskt ser du kraftig svullnad och blödning från tandköttet i fronten. Mamma berättat att tänderna verkar vara kortare än de var innan. Hon har också med sig lösa bitar av tanden i en vattenkopp. Du sonderar en vass kant på både 11 och 21, de är båda perk-ömma men inte mobila. Behöver du mer information och i sådant fall vilken? Hur behandlar du detta? Hur följer du upp tanden? Prognos? Vad ger du för information till patienten och hennes mamma? Svar Fråga 1: Anamnes allmän påverkan - hjärnskakning när, var, hur tidigare skador/trauma Rtg ap bild för att se rotfraktur, rotutveckling, PDL/ben ev bild på mjuk väv Fråga 2 Behandling: okomplicerad kronfraktur återställ barriär genom fylln terapi/limma fast trandfragment med resin. komplicerad kronfraktur (dvs med pulpainvolvering) överkappning om skadan är färsk och <1mm. Pulpotomi om skadan är gammal, >1mm stor eller tanden har osäker prognos. Det är bättre att göra pulpotomi vid osäkerhet pga bättre långtidsprognos (96% lyckad frekvens). Konkussion avvaktar, ingen fixering. Fråga 3 Detta följs upp med kontroll besök 1v efter trauma för utvärdering av mjukväv läkning och ca 6v efter för utvärdering av pulpan. Uppföljning med rtg (ap destruktion?), sens test (vital tand?) samt observation (färgförändring på tandkronan?). Om 2 av 3 tecken på nekros endo beh. Ju mindre bit av tanden lossnar desto bättre prognos. Fråga 4 Info till föräldrar: vad det är för fraktur hantering av mjukväv stora sår ska baddas med CHX i några dagar. Annars läker allt inom 7 dagar. konsekvenser, ev komplikationer pulpanekros, tanden måste då rf behandling (beskriven ovan) och långtidsprognos vikten av uppföljning anmälan till försäkringsbolaget Frågan är relevant liksom er initiala undersökning och överlag övrigt resonemang. Saknar dock motiveringar och följder av de beslut ni tar. Ex: Allmänpåverkan hjärnskakning. Hur tar ni reda på om det finns risk för hjärnskakning

24 och vad gör ni om så är fallet? Ev bild på mjukvävnad. Vad är indikationen för att göra det i detta fallet? Hur tar ni hand om Anna? Hon är väldigt ledsen och orolig. Det är inte alldeles enkelt att göra en komplicerad tandbehandling då. Vad är det i texten som talar för att tanden har osäker prognos? Pulpotomi eller partiell pulpotomi? Vad vill ni åstadkomma med (partiell) pulpotomi? Flickan har mjukdelsskador; hur omhändertas de och hur är läkning? Vid konkussion är det inte blödning från parodontiet. Subluxation? Vilka råd ger ni till flickan om kost, munhygien? Prognosen är sannolikt god om tänderna behåller sin vitalitet men vad blir konsekvenserna om de går i nekros? Ni skriver att ni vill informera om långtidsprognos. Flickan är 7 år! Är roten på en ök-incisiv färdigutvecklad? Vad kan bli problematiskt om en sådan tand går i nekros?

25 Fråga 3 Carl Ståhl är en pigg och lite busig sjuåring. Hans mamma är mycket omsorgsfull med att sköta sin sons munhygien. Men när du nu träffar Kalle och hans mor är de båda oroliga för att de tror att Kalle har hål i tänderna längst in i munnen. Tänderna är nämligen väldigt känsliga på varmt och kallt samt har vit/gula fläckar på sig. När du börjar undersöka finner du avgränsade hårda opaciteter på de permanenta 6:orna. Du bedömer att det ej är karies. Någon liten fläck syns också på de permanenta incisiverna, men inte alls i samma omfattning som 6:orna. Vilken är den troliga diagnosen för Carls 6:or? Svar: 1. MIH, hypomineralisering av första permanenta molaren. Vad kan det finnas för trolig orsak till detta? Svar: Ej helt känt. Tros ha samband med händelser som inträffar då permanenta 6:or mineraliseras. Komplikationer i samband med förlossningen. Uppfödningsproblem och sjukdomar i spädbarnsåldern. Graviditeten och mediciner. Hur behandlar du detta idag? Svar: Profylax är viktigt. Genom att stärka Carls 6:or med fluor, kan termokänsligheten lindras och sönderfall förhindra. Också viktigt med tandrengöring vilket modern redan är medveten om. Karls Mor undrar om detta är vanligt, vad svarar du? Svar: Ca 20 % har MIH i Norden, 6 % har allvarlig störning med sönderfall. Bra fråga, känd patient? Bra svar, Några synpunkter på svaret: Diagnosen är troligen korrekt men vad står MIH för? Hur ofta bör fluorlackning ske? Om sönderfall sker: hur kan man behandla detta? Är det lämpligt med fissurförsegling? I så fall, vilka material? Prevalenssiffror; vad har ni tagit dem från?

26 Fråga 4 rätt hyggligt svar B Hussein Obama Lille B Hussein Obama 4år kommer till dig för första gången. Vid den kliniska undersökningen upptäcker du att han har frontalt öppet bett samt korsbett höger sida. 1) Hur behandlar du detta? Hussein flyttar sedan utomlands 6 år och när du ser honom nästa gång har han precis fyllt 10 och flyttat hem till Sverige igen. Vid din kliniska undersökningen finner du följande bettavikelser; Postnormalt relation vid 6orna en kuspbredd, ett HÖB på 8 mm i fronten, ett 8 mm djupt bett samt korsbett höger sida. Hussein s mamma som också är med frågar dig hur vanligt det är med dessa bettavikelserna. 2) Vad svarar du mamman? Du bestämmer dig för att behandla lille B Hussein Obama först med expansionsplåt och sedan med en Van Beeks aktivator. 3) Beskriv rimlig behandlingsgång. Under förutsättningarna att allt går bra, god kooperation etc. Svar Med info till mamman och sonen om att öppna frontala bett är vanligt i det primära bettet. Och att man ska försöka sluta med eventuell sugova för att förhindra att allvarligare bettavikelser etablerar sig i permanenta bettet OBS! Öppna bettet kan spontankorrigeras om sugvanan upphör speciellt före 6-års ålder. Sugvana är fysiologiskt för spädbarn men psykologiskt senare. Korsbettet avvaktar man också med, kan korrigera sig själv under växelbettet. Postnormalt bett = 14-26%Unilateralt korsbett = 8-22%HÖB = 2-4% hos permanenta Djupa bett = 9% Expansionsplåt- Första besöket: Info, avtryck ök/uk + index i CO Ange hur patienten ska använda apparaturen, dvs tid per dygn, hur sker aktivering?- Andra besöket: Prova apparaturen (först på modell och sen på pat), aktivera plåten (1-1,5 mm från passiva läget), utlämning + info- Tredje besöket (efter 4v) : Kolla retention, kooperation, effekt, reaktivera.- Löpande kontroller var 4-5 vecka. Tills uppnått resultat.van Beeks aktivator- Första besöket: Info, avtryck ök/uk, index i framjumpat läge och hur ska index tas, ange grad av jumpning, betthöjning osv!. - Andra besöket: Prova apparaturen (passform, urslipningar), prova drag info och utlämning. Ange hur patienten ska använda apparaturen, dvs tid per dygn, anbringad kraft av det extraorala draget- Tredje besök (efter 2-4v): Kontroll retention, passform, kooperation, urslipningar, drag.- Löpande kontroller var 4-5 vecka

RÅD OCH INFORMATION VID TANDOLYCKSFALL

RÅD OCH INFORMATION VID TANDOLYCKSFALL RÅD OCH INFORMATION VID TANDOLYCKSFALL Permanenta tänder En olycka händer så lätt. Skadan kan drabba tanden, käkbenet, slemhinnan och huden. Kontakta tandvården för råd. De flesta tandolycksfall i det

Läs mer

Behandling av barn och ungdomar med traumaskadade tänder och käkar, riktlinjer

Behandling av barn och ungdomar med traumaskadade tänder och käkar, riktlinjer Klinikchef Anna Lena Sundell/HJ Första utgåvan 1972. Rev. tills. m. käkkir. klin. maj 2010 Behandling av barn och ungdomar med traumaskadade tänder och käkar, riktlinjer Allmänt Dessa riktlinjer har tagits

Läs mer

Primärtandstrauma. Disposition. Obligatorisk kurslitteratur. Traumatic Dental Injuries: A manual Eds. JO Andreasen, FM Andreasen Munksgaard, 1999

Primärtandstrauma. Disposition. Obligatorisk kurslitteratur. Traumatic Dental Injuries: A manual Eds. JO Andreasen, FM Andreasen Munksgaard, 1999 Primärtandstrauma Monica Barr Agholme T-7 2011 Obligatorisk kurslitteratur Traumatic Dental Injuries: A manual Eds. JO Andreasen, FM Andreasen Munksgaard, 1999 Namn Efternamn 7 oktober 2011 2 Disposition

Läs mer

AKUTBEHANDLING TANDOLYCKSFALL BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER 2009

AKUTBEHANDLING TANDOLYCKSFALL BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER 2009 AKUTBEHANDLING TANDOLYCKSFALL BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER 2009 Anamnes När inträffade skadan? Var inträffade skadan? Hur inträffade skadan? Har patienten varit avsvimmad i samband med olyckan? Hälsodeklaration

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Vid sent DS2 (8-10 års ålder) bör anlag till samtliga tänder, utom visdomständer, ses på röntgen eller kliniskt i munnen.

Vid sent DS2 (8-10 års ålder) bör anlag till samtliga tänder, utom visdomständer, ses på röntgen eller kliniskt i munnen. Ortodonti - Bettutvecklingskontroll och retinerade treor Bettutvecklingskontroll Vid revisionsundersökningarna av barn ingår en bettundersökning för att se om bettutvecklingen förlöper normalt. För att

Läs mer

Mineraliseringsstörningar

Mineraliseringsstörningar Mineraliseringsstörningar Innehåll Orsak till mineraliseringsstörningar...3 Benämningen MIH (molar-incisiv-hypomineralisation)...3 Klinisk bild...4 Kliniska symtom...4 Behandling...5 Kliniska råd...6 Ortodontiska

Läs mer

Rutiner. över det delningen.

Rutiner. över det delningen. 19: Ortodonti Den ortodontiska vården skötss i samverkan mellan allmäntandvård och specialisttandvård. Det är viktigt att det görs en kontroll av bettutvecklingen i samband med dee regelbundna revisionsundersökningarna

Läs mer

Hur tycker du att patienten ska behandlas?

Hur tycker du att patienten ska behandlas? vetenskap & klinik fallpresentationer Hur tycker du att patienten ska behandlas? Tyck till på riksstämman Ett av symposierna på årets riksstämma har rubriken Hur tycker du att patienten ska behandlas?.

Läs mer

Så kan patienten behandlas

Så kan patienten behandlas När är det lämpligt att Amanda kallas till tandvården igen? Till vem ska hon kallas? Vad ska man göra med 85 och 75? Figur 1 Figur 2 Varför vill inte Amanda laga 75? När är det lämpligt att Amanda kallas

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Första tecken Första tecken på karies är ofta en kritaktig, matt, rå emaljyta längs gingivalranden, vanligen lokaliserad till buccal- och

Läs mer

Barntandvårdsprogram LOV 2017

Barntandvårdsprogram LOV 2017 RIKTLINJE 1 (6) VÅRDPROGRAM Barn och ungdomstandvård ska utföras i enlighet med lagar och förordningar. Målet för barn och ungdomstandvården är enligt Tandvårdslagen(185:125) en god tandhälsa och tandvård

Läs mer

Tandvård och profylax Barntandvårdsprogram

Tandvård och profylax Barntandvårdsprogram RIKTLINJE 1 (9) SYFTE Tandvårdsprogrammet är ett basprogram för alla barn och ungdomar. Ur ett hälsoekonomiskt perspektiv är det viktigt att utföra den behandling som gör mest nytta. Daglig användning

Läs mer

Riktlinjer för traumabehandling

Riktlinjer för traumabehandling Riktlinjer för traumabehandling Innehåll Behandlingsprinciper i det unga permanenta bettet... 3 Riktlinjer för efterkontroller av tandskador i unga permanenta bettet... 5 Diagnoser Permanenta bettet...

Läs mer

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar Frågor och svar om Tandreglering våra egna specialister inom Tandreglering svarar Innehållsförteckning: 1. Bra att veta inför tandreglering Vad är tandreglering? Kan tänderna flyttas hur som helst? Finns

Läs mer

Pulpan är orsaken till att vi alla är här! Utan pulpa inga tänder

Pulpan är orsaken till att vi alla är här! Utan pulpa inga tänder Endodonti! Endodonti? Tandens vävnader Pulpan är orsaken till att vi alla är här! Utan pulpa inga tänder Dentinkanalernas diameter Täthet av dentinkanaler Pulpans vaskulära nätverk Närheten till immunsystemet

Läs mer

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende Patientguide Enkla tips för ett fräscht leende Hela tänder hela livet Du har mycket att vinna på att ge dina tänder några minuters omsorg varje dag. En frisk och fräsch mun ger ett vackert leende och bidrar

Läs mer

Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom

Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom Arbetsplats: Division Folktandvård, Norrbottens läns landsting Sida 1 (6) Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 2 Riskåldrar för karies... 2 Riskåldrar för bettutveckling...

Läs mer

Tandvårdsriktlinjer som berör sjukvården

Tandvårdsriktlinjer som berör sjukvården Akuta munhålebesvär Tandvårdsriktlinjer som berör sjukvården Maria Pettersson Cheftandläkare Akuta munhålebesvär Tandskador Akuta munhåleinfektioner Tandvärk Blödning efter tanduttagning Tandskador barn/ungdomar

Läs mer

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Innehållsförteckning KARIOLOGISK RISKBEDÖMNING... 3 PRIMÄRA DENTITIONEN 1-6 ÅR... 3 PERMANENTA DENTITIONEN 6-19 ÅR... 5 RISKBEDÖMNING BETTUTVECKLING... 6 LITTERATUR...

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ORTODONTIVISNINGAR SPECIALISTTANDVÅRDEN ORTODONTI BLEKINGE

RIKTLINJER FÖR ORTODONTIVISNINGAR SPECIALISTTANDVÅRDEN ORTODONTI BLEKINGE RIKTLINJER FÖR ORTODONTIVISNINGAR SPECIALISTTANDVÅRDEN ORTODONTI BLEKINGE 2016 1 ANVISNINGAR INFÖR ORTODONTIVISNINGAR Den behandlande tandläkaren avgör vilka patienter som skall sättas upp för visning

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn 2015. Riskbedömning - revisionsintervall

Folktandvården Dalarna. RamBarn 2015. Riskbedömning - revisionsintervall Folktandvården Dalarna RamBarn 2015 Riskbedömning - revisionsintervall Dokumenttitel Riskbedömning - revisionsintervall Klinik/Funktion/Process Avd för Pedodonti Upprättad av Anne Hultgren Talvilahti Utgåva

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Duchenne muskeldystrofi

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Duchenne muskeldystrofi 5-- Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Duchenne muskeldystrofi Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion hos

Läs mer

Riskbedömning och revisionsintervall

Riskbedömning och revisionsintervall Riskbedömning och revisionsintervall Folktandvården Blekinge 2019 Folktandvården Blekinge 1 Innehåll RISKBEDÖMNING... 3 Vilka ska riskbedömas?... 3 Inom vilka områden ska patienterna riskbedömas?... 3

Läs mer

RIKTLINJER Rationell kariesterapi primära tänder

RIKTLINJER Rationell kariesterapi primära tänder RIKTLINJER Rationell kariesterapi primära tänder 1 Rationell kariesterapi primära tänder För barn med flera kariesangrepp och/eller symptomgivande kariesangrepp Akutfas Tänder med infektion och/eller värk

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Undersökning. Hälsodeklaration. Anamnes/Subjektiva symtom: Låt patienten berätta om sina besvär Ställ sedan kompletterande frågor.

Undersökning. Hälsodeklaration. Anamnes/Subjektiva symtom: Låt patienten berätta om sina besvär Ställ sedan kompletterande frågor. Diagnostik Undersökning Hälsodeklaration Anamnes/Subjektiva symtom: Låt patienten berätta om sina besvär Ställ sedan kompletterande frågor. Undersökning Objektiva symtom Klinisk undersökning Perkussionsömhet

Läs mer

2TL028 Barn- och ungdomstandvård /moment Pedodonti (T7-T8)

2TL028 Barn- och ungdomstandvård /moment Pedodonti (T7-T8) 2TL028 Barn- och ungdomstandvård /moment Pedodonti (T7-T8) Lärandemål: Redogöra för hur man på ett resursmedvetet sätt använder material och produkter med hänsyn till den växande individen, miljön och

Läs mer

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN!

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! Två gånger om dagen Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att både som barn och vuxen borsta

Läs mer

Riskbedömning och revisionsintervall

Riskbedömning och revisionsintervall Riskbedömning och revisionsintervall 2019-05-02 Innehåll Riskbedömning... 3 Vilka ska riskbedömas?... 3 Inom vilka områden ska patienterna riskbedömas?... 3 Hur ska riskbedömning utföras?... 3 När ska

Läs mer

Mineraliseringsstörningar

Mineraliseringsstörningar Specialistkliniken för Pedodonti, Umeå 20160701-20181231 Styrgruppen 3.1 Riktlinjer Mineraliseringsstörningar Orsak till mineraliseringsstörningar Orsaken till defekter i de hårda tandvävnaderna kan vara

Läs mer

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år Första kontakten med tandvården Det lilla barnets första kontakt med tandvården är av stor betydelse. Föräldrar och barn med en positiv inställning till tänder

Läs mer

Tandköttsinflammation och tandlossning

Tandköttsinflammation och tandlossning Tips och information om Tandköttsinflammation och tandlossning Tandlossning är en dold folksjukdom. Ca 40% av den vuxna befolkningen har tandlossning i någon grad många utan att veta om det. Ju tidigare

Läs mer

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Innehållsförteckning KARIOLOGISK RISKBEDÖMNING... 3 PRIMÄRA DENTITIONEN 1-6 ÅR... 3 PERMANENTA DENTITIONEN 6-19 ÅR... 5 RISKBEDÖMNING BETTUTVECKLING... 6 LITTERATUR...

Läs mer

Vårdprogram tandvård för barn, ungdomar och unga vuxna

Vårdprogram tandvård för barn, ungdomar och unga vuxna Vårdprogram tandvård för barn, ungdomar och unga vuxna Kontrollåldrar 1-19 år vårdprogram tandvård för barn, ungdomar och unga vuxna, Folktandvården, Region Jönköpings län, maj 2018. Tandsköterska Tandhygienist/

Läs mer

NYHETER Svarsformulär s 12 (obs! Uk 48...38) Konstruktionsritning s 13 Förkortsningar s 14 Bilagor: OPG +hst Klin foto 8 st

NYHETER Svarsformulär s 12 (obs! Uk 48...38) Konstruktionsritning s 13 Förkortsningar s 14 Bilagor: OPG +hst Klin foto 8 st VUX-prov 2 Övning NYHETER Svarsformulär s 12 (obs! Uk 48...38) Konstruktionsritning s 13 Förkortsningar s 14 Bilagor: OPG +hst Klin foto 8 st ANAMNES ALLMÄN: Patienten är en 62-årig man. Han söker vård

Läs mer

Behandling av stora bettfel med ortognat kirurgi/ tandreglering och käkoperation.

Behandling av stora bettfel med ortognat kirurgi/ tandreglering och käkoperation. Behandling av stora bettfel med ortognat kirurgi/ tandreglering och käkoperation. 2012-03-01 1 Information om behandling av bettfel som behandlas med tandreglering och käkoperation Sammanfattning av den

Läs mer

Tandhälsa för små barn

Tandhälsa för små barn Tandhälsa för små barn Information från Folktandvården BVC När barnets tänder kikar fram kan variera nagot. i tidpunkt och ordning. Friska tänder är en viktig del av ditt barns hälsa. Om barnet ska få

Läs mer

Vad, när och hur! Avtagbar protetik Protesrelaterat Bristande passform på gammal helprotes eller partialprotes. - Mjukbasa alt rebasera permanent. - Slipa ur ev underskär - Adhesiv, provil medium, patient

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Tandhygieniststudent T3. Karies utredning

Tandhygieniststudent T3. Karies utredning Tandhygieniststudent T3 Karies utredning Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 4 Resultat... 5 Diskussion... 7 Bakgrund Marlena är en patient som är uppvuxen i Polen, där tandvården inte var, och

Läs mer

Konstruktionsritningar tandregleringsapparatur

Konstruktionsritningar tandregleringsapparatur Konstruktionsritningar tandregleringsapparatur Berörda enheter Folktandvården, Tandteknik Norr Syfte Underlätta kommunikationen mellan beställare av tandteknisk apparatur och tandtekniska laboratorier.

Läs mer

Information till patient om behandlingsalternativ vid entandslucka i fronten

Information till patient om behandlingsalternativ vid entandslucka i fronten Instruktion till studenter entandslucka i fronten Patienten som sitter i stolen har varit akut hos en kollega till dig och det har konstaterats en långsgående rotfraktur på 11. Tanden behöver extraheras

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Angle Klass I. Termin 7

Angle Klass I. Termin 7 Angle Klass I Termin 7 Klass I Neutralbett med: Trångställning Korsbett-Saxbett Glesställning-Luckbett Ektopisk eruption Retinerade tänder Prevalens Normal ocklusion 7 % Klass I (Neutralt bett) 60-65 %

Läs mer

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

Så här kan patienten behandlas

Så här kan patienten behandlas Så här kan patienten behandlas SAMMANFATTAT Ett av symposierna på årets riksstämma hade rubriken Hur tycker du att patienten ska behandlas?. Fyra fall inom barn- och ungdomstandvården presenterades. Vilka

Läs mer

Inskolning vid autism

Inskolning vid autism Inskolning vid autism 1000 inlärning Flera delbesök på samma dag Pia Dornérus Koordinator/tandsköterska Individuellt anpassat Upphov Barntandvården Skövde Birgitta Andersson ViviAnn Olsson Anders Nordblom

Läs mer

Alla patienter 3-19 år som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist ska riskbedömas.

Alla patienter 3-19 år som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist ska riskbedömas. Riskbedömning Vilka ska riskbedömas? Alla patienter 3-19 år som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist ska riskbedömas. Inom vilka områden ska patienterna

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Innehåll: Första tecken... 3 Vanligt förekommande... 4 Riskfaktorer... 4 Söta drycker... 5 Behandling... 6 Intervention... 6 Uppföljning...

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Rutiner i samband med trauma mot mun och tänder

Rutiner i samband med trauma mot mun och tänder Rutinen är framtagen vid avdelningen för Pedodonti och Oral kirurgi i Kalmar. Efter förlaga Traumakompendium Odontologiska Institutionen Jönköping. Publicerad 2015-05-13, reviderad 2016-02-21, 2018-02-26.

Läs mer

Diagnostik vid olika dentalstadier

Diagnostik vid olika dentalstadier Diagnostik vid olika dentalstadier Berörda enheter Tandvårdspersonal verksamma inom allmäntandvården Syfte Skapa rutiner för säkrare bettdiagnostik i de olika dentalstadierna. Dentalstadier OBS! Det finns

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Turners syndrom

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Turners syndrom 5-- Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Turners syndrom Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion hos personer

Läs mer

Hästens tänder. Distriktsveterinärerna tipsar

Hästens tänder. Distriktsveterinärerna tipsar tänder Distriktsveterinärerna tipsar Hästens tänder 2 Inledning Vi människor har haft hästen som husdjur i nästan 6000 år, vilket endast är en bråkdel av den tid som hästen har funnits och utvecklats till

Läs mer

Rutin. Rutin för preventiv fissurbehandling

Rutin. Rutin för preventiv fissurbehandling Rutin Giltighetstid: 2012-03-05 2020-02 Upprättare: Specialisttandvården Kalmar, avdelningen för pedodonti Rutin för preventiv fissurbehandling Molarernas ocklusalytor är de ytor i det permanenta bettet

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Karolinska institutet Kurs: Odontologi 5/6 TH3. Kariesutredning-Patientfall

Karolinska institutet Kurs: Odontologi 5/6 TH3. Kariesutredning-Patientfall Kariesutredning-Patientfall 1 Bakgrund Patienten var senast på VUX-kliniken 2012-10-01, då var patienten på visning för implantat. 2012-10-11, var patienten hos tandhygienist på skolan för undersökning.

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Silver-Russells syndrom. Synonym: Russell-Silvers syndrom.

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Silver-Russells syndrom. Synonym: Russell-Silvers syndrom. --4 Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Silver-Russells syndrom Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion hos

Läs mer

Barntandvård i Blekinge. Anvisningar

Barntandvård i Blekinge. Anvisningar Barntandvård i Blekinge Anvisningar Barntandvård i Blekinge Barn- och ungdomstandvården är ett prioriterat område som utvecklas i förhållande till det samhälle vi lever i. Barn- och ungdomstandvården i

Läs mer

Hundar och tandvård av Elisabeth Rhodin

Hundar och tandvård av Elisabeth Rhodin Börja tidigt att vänja hunden vid hantering. Hundar och tandvård av Elisabeth Rhodin Tyvärr har många hundägare väldigt litet kunskaper om hur hundarnas tänder ska skötas. Det är en utbredd missuppfattning

Läs mer

VUXENORTODONTI Termin 8 VT 2013

VUXENORTODONTI Termin 8 VT 2013 VUXENORTODONTI Termin 8 VT 2013 Varför söker vuxna ortodontibehandling Estetisk indikation vanligast Protetisk indikation för att kunna göra en bro eller ett entandsimplantat Prekirurgisk ortodonti inför

Läs mer

Tandköttsinflammation och tandlossning

Tandköttsinflammation och tandlossning TePes produkter finns på ditt närmaste apotek och hos din tandläkare/tandhygienist. TePe Mellanrumsborstar Patientguide Tandköttsinflammation och tandlossning Original 0,4 mm 0,45 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

Early childhood caries (ECC)

Early childhood caries (ECC) Early childhood caries (ECC) Norrtingsdokument med giltighetstid 20160701 20181231 Tecken på karies före 3 års ålder Berörda enheter Samtliga tandvårdskliniker i Folktandvården. Syfte Att få en enhetlig

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Duchennes muskeldystrofi. Koder: ICD-10: G71.

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Duchennes muskeldystrofi. Koder: ICD-10: G71. Koder: ICD-: G7.A ORPHA: 98896 Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Duchennes muskeldystrofi Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

VAR GOD SKRIV LÄSLIGT!!

VAR GOD SKRIV LÄSLIGT!! Institutionen för odontologi Namn: Kod: VAR GOD SKRIV LÄSLIGT!! Lycka till! VUX övningsfall (15) 1 VUXPROV Svarsformulär s 13 Konstruktionsritning s 14 Förkortningar s 15 Bilagor: OPG +hst Klin foto 6

Läs mer

Ortodontiska konsultationer inom allmäntandvården Barntandvårdsprogram

Ortodontiska konsultationer inom allmäntandvården Barntandvårdsprogram RIKTLINJE 1 (6) ANSVARIGA: Kjell Enberg och Tine Mollerup, Landstinget Västmanland Specialisttandvården KONSULTATIONER Målsättningen med de ortodontiska konsultationerna är att ge bästa möjliga omhändertagande

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Angelmans syndrom. Beräknad förekomst: 8: levande födda.

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Angelmans syndrom. Beräknad förekomst: 8: levande födda. 27-2-4 Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Angelmans syndrom Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion hos personer

Läs mer

Patienterna ska riskgrupperas avseende risken för oral sjukdom i förhållande till aktuell anamnes och aktuellt STATUS.

Patienterna ska riskgrupperas avseende risken för oral sjukdom i förhållande till aktuell anamnes och aktuellt STATUS. Riskbedömning Vilka ska riskbedömas? Alla patienter 3 år och äldre som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist samt de barn 0-2 år som får Hälsossamtal hos

Läs mer

Mineraliseringsstörningar

Mineraliseringsstörningar Övertandläkare Pedodonti Odont dr Mineraliseringsstörningar Orsaker Diagnostik - MIH, fluoros eller vad? MINERALISERINGSSTÖRD EMALJ = EMALJUTVECKLINGS- DEFEKT Tandutvecklingen Strikt genetisk kontrollerad

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Välkommen till. Specialisttandvården Ortodonti. Karlskrona

Välkommen till. Specialisttandvården Ortodonti. Karlskrona Välkommen till Specialisttandvården Ortodonti Karlskrona 1 Innehållsförteckning Välkommen till... 1 Specialisttandvården Ortodonti... 1 Karlskrona... 1 Att ha tandställning... 3 Om tandreglering... 3 Behandlingsgång

Läs mer

Tandköttsinflammation. och tandlossning

Tandköttsinflammation. och tandlossning Tandköttsinflammation och tandlossning 2 Parodontit är vanligare än du kanske tror. Drygt 40% av den vuxna befolkningen lider av sjukdomen ofta utan att veta om det. Desto tidigare sjukdomen upptäcks och

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

VUXENORTODONTI. Terapival. Remiss till ortodontiklinik. Ortodontisk behandling på. Varför söker vuxna ortodontibehandling.

VUXENORTODONTI. Terapival. Remiss till ortodontiklinik. Ortodontisk behandling på. Varför söker vuxna ortodontibehandling. Varför söker vuxna ortodontibehandling VUXENORTODONTI Termin 8 VT 2012 Lena Berglund-Stevenberg Estetisk indikation vanligast Protetisk indikation för att kunna göra en bro eller ett entandsimplantat Prekirurgisk

Läs mer

Hälsodeklaration. Anamnes/Subjektiva symtom: Låt patienten berätta om sina besvär Ställ sedan kompletterande frågor.

Hälsodeklaration. Anamnes/Subjektiva symtom: Låt patienten berätta om sina besvär Ställ sedan kompletterande frågor. Hälsodeklaration Anamnes/Subjektiva symtom: Låt patienten berätta om sina besvär Ställ sedan kompletterande frågor. Klinisk undersökning Perkussionsömhet Kronömhet Apikalömhet Sensibilitetstest Kyla el

Läs mer

Rutiner för journalföring i T4

Rutiner för journalföring i T4 Rutiner för journalföring i T4 1. Med patienten i behandlingsstolen öppnas patientjournalen i T4. Fråga patienten efter personnumret och jämför med den öppnade journalen. 2. Rubrikerna i fliken Daganteckningar

Läs mer

FRÅGOR OM MUNHÄLSA OCH MUNFUNKTION

FRÅGOR OM MUNHÄLSA OCH MUNFUNKTION FRÅGOR OM MUNHÄLSA OCH MUNFUNKTION Frågorna är ställda till dig även om någon annan svarar i ditt ställe. Ibland kan de besvaras av föräldrar, vårdpersonal eller någon annan, men alla frågorna handlar

Läs mer

Rutiner för journalföring i T4

Rutiner för journalföring i T4 Rutiner för journalföring i T4 1. Med patienten i behandlingsstolen öppnas patientjournalen i T4. Fråga patienten efter personnumret och jämför med den öppnade journalen. 2. Rubrikerna i fliken Daganteckningar

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Tandhälsa för små barn

Tandhälsa för små barn Tandhälsa för små barn Information från Folktandvården BVC När barnets tänder kikar fram kan variera nagot. i tidpunkt och ordning. Friska tänder är en viktig del av ditt barns hälsa. Om barnet ska få

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Rapport från frågeformulär 114 frågeformulär Synonym Steinerts sjukdom. ICD-10 G71.1 Beräknad förekomst Allmänna symtom Orofaciala/ odontologiska symtom

Läs mer

Bild. Fråga 1) (bildmapp) Fråga 2a) (bildmapp)

Bild. Fråga 1) (bildmapp) Fråga 2a) (bildmapp) Bild Obs! I flersvarsfrågorna finns det ingen direkt koppling mellan antalet alternativ som är korrekta och antalet poäng som frågan kan ge! På flersvarsfrågorna ger korrekta alternativ poäng och felaktiga

Läs mer

Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen

Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen Med tandimplantat kan du le igen Tandimplantat har många fördelar För dig som saknar en, flera eller alla tänder Att behålla alla tänder livet ut är

Läs mer

Odontologisk ÖNH diagnostik omfattar

Odontologisk ÖNH diagnostik omfattar Odontologisk ÖNH diagnostik omfattar Odontologisk diagnostik och radiologi Boel Kullendorff Övertandläkare Odontologisk röntgendiagnostik Odontologisk ÖNH-diagnostik omfattar Odontologisk ÖNH diagnostik

Läs mer

Slå hal på myterna om tandvård

Slå hal på myterna om tandvård Slå hal på myterna om tandvård Privattandläkarna slår 13 hål på lika många myter. Men det är väl ändå så att dåliga tänder går i arv, eller? Det största hotet mot sanningen är inte lögnen, utan myten,

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Cystisk fibros. Synonym: CF, Cystisk pancreasfibros. Mukoviskoidos.

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Cystisk fibros. Synonym: CF, Cystisk pancreasfibros. Mukoviskoidos. 2--2 Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Cystisk fibros Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion hos personer

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Dystrofia myotonika. Synonym: Steinerts sjukdom.

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från frågeformulär. Dystrofia myotonika. Synonym: Steinerts sjukdom. 01-1-17 Synonym: Steinerts sjukdom. Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Dystrofia myotonika Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa

Läs mer

Tandlossning och DIABETES

Tandlossning och DIABETES Tandlossning och DIABETES Översättning och faktagranskning, Camilla Franks TANDLOSSNING OCH DIABETES Tandlossning och diabetes Parodontit är det medicinska namnet på tandlossning. Det finns två vanligt

Läs mer

Seminar i barnetannpleie

Seminar i barnetannpleie Seminar i barnetannpleie Hamar 30 oktober 2003 Lill-Kari Wendt Journalutdrag Pojke, invandrarbakgrund, född 1998 Fördelning av kariesskador vid 5 års ålder Daganteckningar 990201 1-års inf. Barn nr 1.

Läs mer

Arthrogryposis Multiplex Congenita Rapport från frågeformulär

Arthrogryposis Multiplex Congenita Rapport från frågeformulär 5-- Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Arthrogryposis Multiplex Congenita Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion

Läs mer