Överklagande av mark- och miljödomstolens dom i mål P och ansökan om prövningstillstånd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överklagande av mark- och miljödomstolens dom i mål P och ansökan om prövningstillstånd"

Transkript

1 (7) KFKS 2002// Mark- och miljööverdomstolen Box STOCKHOLM Överklagande av mark- och miljödomstolens dom i mål P och ansökan om prövningstillstånd Nacka kommun överklagar mark- och miljödomstolens dom den 27 maj 2013 i mål nr P och ansöker om prövningstillstånd för överklagandet. Mark- och miljödomstolen har i domen upphävt Nacka kommunfullmäktiges beslut den 28 mars 2011, 110, att anta detaljplan för fastigheterna Bo 1:51, Lännersta 1:151m.fl., Kaptensvägen, Kaptensstigen m.fl. (område Y och Z). Nacka kommun yrkar i första hand att detaljplanen ska antas i sin helhet. I andra hand yrkar kommunen att detaljplanen antas med undantag för fastigheterna Bo 1:6 och Lännersta 1:150 samt naturmarken mellan dessa fastigheter, del av fastigheten Bo 1:608. Nacka kommun yrkar att det ska hållas syn i målet. Omständigheterna i målet Detaljplan för fastigheterna Bo 1:51, Lännersta 1:151m.fl., Kaptensvägen, Kaptensstigen m.fl. (område Y och Z) Nacka kommunfullmäktige antog den 28 mars 2011, 110, detaljplan för fastigheterna Bo 1:51, Lännersta 1:151m.fl., Kaptensvägen, Kaptensstigen m. fl., område Y och Z. Detaljplanen benämns i fortsättningen detaljplan för område Y och Z. I planbeskrivningen anges att syftet med planen är att ge byggrätter för villor samtidigt som det kulturhistoriskt värdefulla områdets karaktärsdrag i så stor utsträckning som möjligt ska bevaras. Vidare anges följande. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (7) I detaljplanen har utgångspunkten varit att utforma bestämmelserna så att den befintliga miljön med många mycket gamla hus kan kompletteras med nya som i sina proportioner och i placeringen tar hänsyn till helhetsmiljön. Även en modernare gestaltning kan komplettera den befintliga miljön så länge hänsyn tas till omgivande byggnader gällande höjd, bredd, placering, färgsättning och materialval m.m. Uppfyllnader, sprängning och schaktning är främmande i området och skall så långt som möjligt undvikas. Skydds- och varsamhetsbestämmelser för byggnader, vegetation, naturmark och den kulturhistoriskt intressanta miljön har införts i bestämmelserna och i beskrivningen. Hela området omfattas av skydd för åtgärder som kan påverka kulturmiljön, särskilt intressanta miljöer har utöver detta fått ytterligare skydd i bestämmelserna. Riktlinjer för ny bebyggelse har tagits fram för att utgöra underlag för bygglovshanteringen. Vägnätet skall uppfylla de krav som ställs i ett permanentbebott område gällande bärighet och trafiksäkerhet. Boovägen kräver åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten. I övrigt skall vägarna karaktäriseras av en småskalighet och stor hänsyn skall tas till kulturmiljön vid projektering och utbyggnad av vägarna. Åtgärder krävs för att förbättra framkomligheten i vissa delar av planområdet, Kaptensvägen skall förlängas. Både Kaptensvägen och Kaptensstigen skall också kompletteras med vändplatser. Detaljplanens genomförande innebär att kommunalt vatten och avlopp byggs ut i området med ett s.k. lätt tryckavlopp. Detaljplanen innebär att kommunen inte anlägger med bil farbar väg fram till tomtgränsen till fastigheten Lännersta 1:150. Detaljplanen medger inte heller att fastigheten tillåts avstyckas. Detaljplanen innebär att det marken för det servitut som sedan 1928 tillåter allmänheten att korsa fastigheten Lännersta 1:150 löses in och att allmänhetens tillgänglighet via det som kallas Lugna promenaden fastläggs genom planbestämmelse som allmän plats. Mark- och miljödomstolens dom Efter att länsstyrelsen beslutat avslå överklagandena av detaljplanen överklagade ägarna till fastigheten Lännersta 1:150 till mark- och miljödomstolen. De frågor som förelades markoch miljödomstolen var frågan om rätt till väg till tomtgräns och möjlighet att stycka fastigheten. Inför mark- och miljödomstolens behandling av ärendet medgav Nacka kommunfullmäktige den 4 mars 2013, 45, att detaljplanen upphävdes ifråga om fastigheterna Bo 1:6 och Lännersta 1:150 samt naturmarken mellan dessa fastigheter, del av Bo 1:608, i det fall markoch miljödomstolen skulle finna att hela detaljplanen inte kunde fastställas. Mark- och miljödomstolen beslutade upphäva detaljplanen i dess helhet på följande grunder.

3 3 (7) Frågan om väg 1. Alla andra i planområdet får väg till tomtgräns. 2. Syfte med detaljplanen är att dra fram VA och säkra byggrätter i ett fritidshusområde som i stora delar redan omvandlat till åretruntboende. 3. Vägen kan rent fysiskt byggas. 4. Kommunen kan ta ut kostnaderna för vägen från berörda fastighetsägare. 5. Självklart att alla får väg i detaljplan som avser kvartersmark för befintliga bostäder. 6. Att undanta fastigheten Lännersta 1:150 medför att ägarna särbehandlas genom att inte få VA och väg som grannarna får. I domskälen ställde mark- och miljödomstolen den särbehandling det innebär att inte få väg genom detaljplanen mot att allmänheten får en promenadstig över tomten. Frågan om avstyckning 1. Grönska i brant kan bevaras vid avstyckning och skyddas genom så kallad prickmarkering. 2. Det går att bygga på övre delen. 3. Det går att anlägga väg till övre delen. Ansökan om prövningstillstånd Nacka kommun ansöker om prövningstillstånd på var och en av de grunder att det a) kan finnas anledning att ändra mark- och miljödomstolens avgörande; b) det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som mark- och miljödomstolen har kommit till; c) är viktigt att mark- och miljööverdomstolen prövar målet för att mark- och miljödomstolarna ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor. Mark- och miljödomstolen har gjort en felaktig avvägning av enskilda och allmänna intressen och det finns därför anledning att ändra mark- och miljödomstolens dom. Till grund för bedömningen av om avstyckning bör kunna ske har domstolen lagt en felaktig återgivning av syftet med detaljplanen. Domstolen har gjort en prövning som endast utgår från de fysiska förutsättningarna för en avstyckning på just den platsen, utan att ta hänsyn till planens syfte och till att området utgör riksintresse för kust och skärgård enligt 4 kap miljöbalken. Vidare är domstolens enkla konstaterande att väg går att ordna till den övre delen av domstolen felaktigt. Mellan den övre delen och närmaste gatumark ligger fastigheter för vilka det gäller en detaljplan med genomförandetid till och med den 25 november 2019.Den kan inte ändras för att åstadkomma väg till den övre delen av fastigheten Lännersta 1:150 och ägarna till de fastigheterna har varit avvisande till att upplåta servitut för väg fram till den delen.

4 4 (7) Även den avvägning mellan enskilda och allmänna intressen när det gäller väg till tomtgräns som domstolen har gjort, medför att det finns skäl att ändra mark- och miljödomstolens avgörande. Det behövs även att mark- och miljööverdomstolen prövar frågan till ledning av rättspraxis. Att anlägga väg till tomtgräns för fastigheten Lännersta 1:150 är en orimlig åtgärd både ur kostnadsperspektiv och kulturmiljöperspektiv. Kommunen kan inte belasta övriga fastighetsägare i området med kostnaderna för nu aktuell väg och det faktum att de nuvarande ägarna till fastigheten Lännersta 1:150 uttalat att de är villiga att betala utgör det inte hinder mot att gatukostnadsersättningen skulle komma att jämkas med stöd av 6 kap 33 plan- och bygglagen och därmed belasta kommunkollektivet. Möjligheten att få tillgång till kommunalt VA är inte heller beroende av detaljplaneläggning och att väg till tomtgräns ordnas. Det går att lösa på andra sätt. Mark- och miljödomstolens dom innebär att en fastighet inom ett planlagt område skulle ha en ovillkorlig rätt till bilväg till tomtgräns. Det är viktigt att mark- och miljööverdomstolen prövar den frågan för att både mark- och miljödomstolarna och kommunerna som ansvariga på planläggningen ska få vägledning inför framtida bedömningar av denna fråga. Argumentationen ovan om att utbyggnaden av väg till tomtgräns för fastigheten Lännersta 1:150 är en orimlig åtgärd både ur kostnadsperspektiv och kulturmiljöperspektiv omfattar även denna grund för prövningstillstånd. Grund för prövningstillstånd föreligger även utifrån att mark- och miljööverdomstolens prövning behövs för att mark- och miljööverdomstolen bättre ska kunna bedöma om markoch miljödomstolen dömt rätt när det gäller frågan om avstyckning. Det behövs syn i målet för att pröva mark- och miljödomstolens bedömning att den övre delen av fastigheten kan styckas av. Grunder för överklagandet och utveckling av talan Varken den omständighet att detaljplanen inte möjliggör att fastigheten Lännersta 1:150 avstyckas eller att fastigheten inte får bilväg till tomtgräns utgör grund för att upphäva detaljplanen för området Y och Z. För det fall mark- och miljööverdomstolen skulle finna att detaljplanen innebär en sådan nackdel för ägarnas till fastigheten Lännersta 1:150 intressen att detaljplanen inte kan antas, innebär den åtminstone inte sådana nackdelar för enskilda intressen att det inte är möjligt att upphäva detaljplanen endast i den del den avser fastigheterna Bo 1:6 och Lännersta 1:150 samt naturmarken mellan dessa fastigheter (del av Bo 1:608. Fatigheterna inom detaljplaneområdet är i stort behov av en allmän vatten- och avloppsanläggning, vilket kan ordnas även för de undantagna fastigheterna, om en sådan anläggning kommer till för området i övrigt.

5 5 (7) Avstyckning Som har angetts ovan är syftet med detaljplanen att ge byggrätter för villor samtidigt som det kulturhistoriskt värdefulla områdets karaktärsdrag och naturvärde i så stor utsträckning som möjligt ska bevaras. Frågan om avstyckning kan inte prövas enbart utifrån den enskilda fastighetens fysiska förutsättningar. Avstyckning skulle medför att de kulturhistoriskt värdefulla karaktärsdragen med en lummig skogsmiljö med hus insprängda i strandnära läge försvinner. Topografin skulle medföra ett annat sätt att bygga, som helt skulle ändra områdets karaktär. Mark- och miljödomstolens påstående att så kallad prickmarkering skulle skydda grönskan är felaktigt. Prickmarkering förhindrar att området bebyggs, inte att grönskan försvinner. Det är inte heller klarlagt på vilket sätt det skulle gå att bygga väg till den övre delen av fastigheten, som mark- och miljödomstolen påstår. Av den utredning Nacka kommun låtit WSP göra inom ramen för planarbetet framgår följande i detta avseende. Alternativ 4 (tillfart från Djurgårdsvägen) innebär att befintlig tillfartsväg tillgrannfastigheten Lännersta 1:47 nyttjas samt att ny vägdragning ordnas övergrannfastigheten. Alternativet innebär krav på servitut över en fastighet och/eller markinlösen. Vägen i sluttning ordnas i huvudsak på egen fastighet, Lännersta 1:150. Ett mindre intrång sker i vägens nedre del. Kostnad för vägen blir hög, med markarbeten och stödmurar. Påverkan på själva strandpromenaden blir liten men för att anlägga vägen krävs avverkning i skogsluttningen, vilket kan påverka helhetsmiljön längs vattnet. Alternativet är möjligt men rekommenderas inte. Fastigheterna norr om fastigheten Lännersta 1:150 omfattas av en detaljplan med genomförandetid till och med den 25 november Den kan inte ändras för att genom planläggning ge den avstyckade delen väg till tomtgräns. Nacka kommun kan inte se på vilket sätt det skulle innebära en felaktig avvägning mellan allmänna och enskilda intressen att inte möjliggöra en avstyckning av fastigheten Lännersta 1:150. I planområdet har avstyckning möjliggjorts enbart i åtta fall av de 37 fastigheter detaljplanen omfattar. De avstyckningarna står inte i strid med detaljplanens syfte att bevara det kulturhistoriskt värdefulla områdets karaktärsdrag och naturvärde i så stor utsträckning som möjligt. I planbeskrivningen anges härvid bland annat följande: Med hänsyn till områdets kultur- och naturvärden föreslås nuvarande fastighetsstruktur med stora tomter bibehållas, delningar av fastigheter medges av de största tomterna där det ansetts som lämpligt. Denna planeringsförutsättning gäller och har tidigare gällt för alla strandnära fastigheter utmed kuststräckan Lännerstasundet Baggensfjärden. Vid en syn framgår tydligt att mark- och miljödomstolens gjort en felaktig bedömning av möjligheten av avstycka fastigheten. Nacka kommun begär därför att syn ska hållas. Väg till tomtgräns Fastigheten Lännersta 1:150 tillkom år Angöring till fastigheten sker och har skett sedan dess via vatten eller gångväg via annan fastighet. Servitutet för gångväg över fastigheten har funnits sedan 1928.

6 6 (7) Nacka kommun äger idag den mark som utgör den stig som går över fastigheten Bo 1:6 och som förbinder fastigheten Lännersta 1:150 med den plats där bilar kan parkeras. För att bygga ut den aktuella vägen skulle krävas att kommunen löser in mark från fastigheten Bo 1:6 i hela dess sträckning, både upp mot bostadshuset och ned mot stranden. Kostnaderna för markinlösen är beräknade till kronor exklusive eventuella rättegångskostnader. Ägaren till fastigheten Bo 1:6 har motsatt sig att avstå mark för byggandet av vägen. Att bygga vägen med lägsta tänkbara standard, vilket skulle innebära att kommunen frångår gängse kommunal standard, medför kostnader för anläggandet på minst kronor. Den sammantagna beräknade kostnaden för den av WSP föreslagna angöringsvägen blir således minst ca 2,5 miljoner kronor. Beräkningarna framgår av den utredning som Nacka kommun låtit WSP göra, bilaga 2, och som utgör del av det underliggande materialet i detaljplaneärendet. Detta är den absolut lägsta standard som vägen kan byggas med. Kommunen kommer att vara ansvarig för vägen och måste bygga en väg som kommunen bedömer har en långsiktig hållbarhet. Även om det kan beräknas att endast ett fåtal transporter kommer att ske per dygn, måste vägen byggas så att det finns en trygghet i att den inte raseras/eroderas mot vattensidan. Som Nacka kommun har anfört ovan som skäl för sin ansökan om prövningstillstånd utgör att anlägga väg till tomtgräns för fastigheten Lännersta 1:150 en orimlig åtgärd både ur kostnadsperspektiv och kulturmiljöperspektiv. Kommunen kan inte belasta övriga fastighetsägare i området med kostnaderna för nu aktuell väg och det faktum att de nuvarande ägarna till fastigheten Lännersta 1:150 uttalat att de är villiga att betala, utgör det inte hinder mot att gatukostnadsersättningen skulle komma att jämkas med stöd av 6 kap 33 planoch bygglagen och därmed belasta kommunkollektivet. Vägen skulle medföra allvarliga ingrepp i kulturmiljölandskapet genom att det skulle krävas åtgärder i strandzonen för att stabilisera vägen. Ägarna av fastigheten Bo 1:6 riskerar att förlora sin strand helt och hållet. Plan- och bygglagen innehåller inte några bestämmelser om med bil farbar väg till tomtgräns. Fastigheten kan angöras från vattnet och via gångväg från plats där bil kan parkeras. Nacka kommun kan inte se att det i lagstiftningen finns den självklara rätt till bilväg till tomtgräns som mark- och miljödomstolen har anfört som omständighet för att upphäva detaljplanen. Marken på aktuell fastighet är bebyggd för sommarvistelse långt tillbaka i tiden under förutsättningen att den var nåbar framför allt med båt. Det finns ett starkt allmänt kulturhistoriskt intresse av att, i likhet med flera andra fastigheter i området, bevara byggnad och naturmiljö. Kommunen måste också ta hänsyn till den stora inflyttningen till kommunen och intresset av permanentboende i aktuellt område och många andra områden samt till andra enskilda intressen. Det kan vid en intresseavvägning inte vara rimligt att ordna med bil farbar väg till tomtgräns under vilka förutsättningar som helst. Vid den samlade intresseavvägningen anser kommunen att de allmänna och andra enskilda intressena väger tunga och att fastigheten Lännersta 1:150 utifrån detta har fått en rimlig tillgänglighet.

7 7 (7) I frågan om rätt till väg tycks mark- och miljödomstolen även ha vägt in att gångvägen Lugna promenaden läggs fast i detaljplanen. Den gångvägen finns redan i dag genom ett servitut som kommunen har sedan Gångvägens förekomst är inte beroende av detaljplanens tillkomst och kan inte ställas mot rätt till med bil farbar väg, såsom mark- och miljödomstolen synes ha gjort. Gångvägen fanns där när de nuvarande fastighetsägarna köpte fastigheten. Farbar väg med bil fanns inte. Bilagor 1. Kommunstyrelsens beslut den 3 juni 2013 att överklaga och ansöka om prövningstillstånd, innefattande bemyndigande att föra kommunens talan 2. Utredning WSP Nacka dag som ovan Helena Meier Stadsjurist Stadsledningskontoret

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2, Område W, i Boo, Nacka kommun

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2, Område W, i Boo, Nacka kommun 2016-01-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/301-214 Projekt 9319 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2, Område W, i Boo, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun

Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun 2013-11-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/601-250 Kommunstyrelsen Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun Förslag till beslut Förslagen i medborgarförslaget

Läs mer

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) i Boo, Nacka kommun

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) i Boo, Nacka kommun 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-03-06 Dnr KFKS 2002/301-214 Projekt 9319 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) i Boo, Nacka kommun Upprättat av planenheten i februari

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun 2012-12-19 Rev 2013-01-15 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2011/182-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun Förslag

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-01-29 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 5868-15 KLAGANDE 1. Bo Olofsson Kyrkogatan 15 172 32 Sundbyberg 2. Stefan Persson Kyrkogatan 13 172 32 Sundbyberg

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-24 Stockholm Mål nr M 9279-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-10-09 i mål nr M 5817-14, se bilaga KLAGANDE 1. C R 2. M R MOTPART

Läs mer

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo 2016-04-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/17-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Djurgårdsvägen Lännersta 1:1244

Djurgårdsvägen Lännersta 1:1244 1 (9) Planbeskrivning Upprättad i februari 2016, justerad i mars 2016 Standardförfarande Dnr: MSN 2015/41-214 Djurgårdsvägen Lännersta 1:1244 Detaljplan för fastigheten Lännersta 1:1244, Djurgårdsvägen

Läs mer

DOM 2014-01-17 Stockholm

DOM 2014-01-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2014-01-17 Stockholm Mål nr P 5702-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-27 i mål nr P 4536-12, se bilaga

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-09-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektområdet, som utgörs av ett 40-tal fastigheter, är beläget utefter Djurgårdsvägen i sydöstra

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2017-03-03 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4847-16 KLAGANDE 1. Birgitta Adolfsson birgitta@badolfssondesign.se 2. Nätverket Årstafältet c/o ombudet Ombud:

Läs mer

DOM 2014-02-25 Stockholm

DOM 2014-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2014-02-25 Stockholm Mål nr P 8495-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-26 i mål nr P 469-13, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2016-05-26 Stockholm Mål nr P 9640-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-10-26 i mål nr P 1314-15, se

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för Bo 1:51 m.fl. delar av Bo och Lännersta, Boovägen, Upprättad på i november 2004, justerad mars 2005. ALLMÄNT en redovisar de organisatoriska,

Läs mer

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E. Gatukostnadsutredning för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) Nacka kommun

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E. Gatukostnadsutredning för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) Nacka kommun 2013-01-04 UTSÄLLNINGSHANDLING KFKS 2005/149-258 Projekt: 9319 Sydöstra Lännersta 2 (Område W) S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Gatukostnadsutredning för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) Nacka kommun

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo

Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo 2017-11-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2017/159 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060210 DOM 2014-01-30 Stockholm Mål nr P 10015-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-10-11 i mål P 785-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM 2013-08-29 Stockholm

DOM 2013-08-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 2013-08-29 Stockholm Mål nr P 433-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-18 i mål nr P 105-12, se bilaga

Läs mer

Information om fastighetskonsekvensbeskrivning. Detaljplan för Område A (Eols udde) i Kummelnäs, norra Boo, Nacka kommun

Information om fastighetskonsekvensbeskrivning. Detaljplan för Område A (Eols udde) i Kummelnäs, norra Boo, Nacka kommun 1 (2) INFORMATION 2019-01-29 Dnr KFKS 2015/785-214 Projekt 9423 Utökat förfarande Till berörda Information om fastighetskonsekvensbeskrivning Detaljplan för Område A (Eols udde) i Kummelnäs, norra Boo,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-04-26 Stockholm Mål nr P 10682-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-13 i mål P 2259-15, se bilaga KLAGANDE H-LJ MOTPART 1. Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 juni 2017 Ö 5758-15 KLAGANDE Södertälje kommun 151 89 Södertälje MOTPART JS Ombud: Jur.kand. MN SAKEN Avvisande av överklagande ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Solbrinken

Yttrande över detaljplan för Solbrinken 2017-05-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2017/94 Kulturnämnden Yttrande över detaljplan för Solbrinken Förslag till beslut Kulturnämnden antar förslag till yttrande enligt bilaga 1 till tjänsteskrivelsen,

Läs mer

DOM 2013-11-20 Stockholm

DOM 2013-11-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2013-11-20 Stockholm Mål nr P 5107-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-07 i mål P 136-13, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060105 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 4796-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-04 i mål nr P 352-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2017-11-09 Stockholm Mål nr P 6844-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-26 i mål P 6788-16, se bilaga

Läs mer

Vi PARTI LLE KOtVIMU N Partille den 2 december 2013

Vi PARTI LLE KOtVIMU N Partille den 2 december 2013 Vi PARTI LLE KOtVIMU N Partille den 2 december 213 Mark- och miljööverdomstolen Box 229 13 17 STOCKHOLM (Skickas via e-post: svea.avd6@dom.se samt med post till Mark- och miljööverdomstolen) KOMPLETTERING

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060303 DOM 2016-10-11 Stockholm Mål nr P 2342-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-07 i mål nr P 905-16, se bilaga A KLAGANDE J N MOTPARTER 1.

Läs mer

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson Diarienummer PBN 2008/0008 214 Detaljplan för SKOGSHÖJD, SÄTILA 2:90 M FL, Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2017-05-02 Stockholm Mål nr P 8390-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-15 i mål nr P 1012-16, se bilaga A KLAGANDE 1. IS 2. OS

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060308 DOM 2018-12-07 Stockholm Mål nr P 7202-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-06-28 i mål nr P 2765-18,

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Exploateringsenheten Jonas Nylander tel. 08 718 92 58 Dnr KFKS 391/2002 214 Projekt 9320 G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för Bo 1:51 delar av Bo och Lännersta, Boovägen, Upprättad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 2 april 2012 SÖKANDE 1. AEC Fastigheter KB Danderydsvägen 117 182 55 Djursholm 2. AA 3. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060207 DOM 2012-06-26 Stockholm Mål nr P 2623-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen dom, 2012-03-07 i mål nr P 6244-11, se bilaga KLAGANDE L S

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-10-21 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4477-16 KLAGANDE EJSelenkonsult AB Genetikvägen 11 B 756 51 Uppsala MOTPART Uppsala kommun 753 75 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-10-14 Stockholm Mål nr P 1302-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-01-27 i mål nr P 3655-15,

Läs mer

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd 1 (7) pu TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000412 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd Förslag till beslut

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden

Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden 2015-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/84-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2011/87-214 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun Enkelt planförfarande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2016-03-18 Stockholm Mål nr P 8341-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-07 i mål P 3297-15, se bilaga KLAGANDE 1. G M 2. A P M

Läs mer

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån 2016-03-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/18-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Utställning av gatukostnader för Sydöstra Lännersta 2 (Område W), Boo

Utställning av gatukostnader för Sydöstra Lännersta 2 (Område W), Boo 2013-01-10, rev. 2013-02-07 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KSKF 2005/149-258 Kommunstyrelsen Utställning av gatukostnader för Sydöstra Lännersta 2 (Område W), Boo Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Utställningstid 13 mars - 10 april 2018 Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala Upprättad i november 2017 2004/P016 D421 Handlingar

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 DOM 2014-11-04 Stockholm Mål nr P 2337-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4406-13, se

Läs mer

Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden

Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-09-02 Dnr MSN 2016/16-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

DOM 2014-06-24 Stockholm

DOM 2014-06-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2014-06-24 Stockholm Mål nr M 1196-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 4218-13, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060302 DOM 2018-06-14 Stockholm Mål nr P 3840-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-04-04 i mål nr P 1839-16, se bilaga

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljööverdomstolen med motivering varför kommunen har överklagat tidigare dom

Yttrande till Mark- och miljööverdomstolen med motivering varför kommunen har överklagat tidigare dom Arne Fredlund Tjänsteutlåtande Dnr 2013-02711 Sida 1 (7) 2016-04-15 Yttrande till Mark- och miljööverdomstolen med motivering varför kommunen har överklagat tidigare dom Mål nr P 276416 Stockholms kommun./.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2014-09-05 Stockholm Mål nr M 3177-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-12 i mål M 568-14, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 DOM 2016-06-27 Stockholm Mål nr M 11547-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål nr M 6314-15, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-04-24 Stockholm Mål nr P 11217-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-20 i mål nr P 2202-12, se

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060106 DOM 2017-01-30 Stockholm Mål nr P 4815-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-05-10 i mål nr P 6892-15, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2018-04-03 Stockholm Mål nr P 9537-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-29 i mål P 2204-17, se bilaga A

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr P 1125-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-14 i mål nr P 3550-14, se

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 7793-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-14 i mål P 349-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060104 DOM 2017-09-27 Stockholm Mål nr M 543-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-01-04 i mål nr M 3880-16, se bilaga A PARTER Klagande Miljö-

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 DOM 2018-10-05 Stockholm Mål nr P 2267-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-02-23 i mål nr P 6773-17, se

Läs mer

Utlåtande. Detaljplan för del av Velamsund Sångfågelvägen m fl vägar inom Riset (område B) i Boo, Nacka kommun

Utlåtande. Detaljplan för del av Velamsund Sångfågelvägen m fl vägar inom Riset (område B) i Boo, Nacka kommun Utlåtande 2009-11-23 Dnr KFKS 2002/145 214 Projektnr 9300 1 (7) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden U T L Å T A N D E Detaljplan för del av Velamsund Sångfågelvägen m fl vägar inom Riset (område B) i Boo,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2016-09-30 Stockholm Mål nr P 5918-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-14 i mål nr P 1332-16, se

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2017-02-09 meddelad i Nacka strand Mål nr P 5942-16 KLAGANDE Karel Fast Skurusundsvägen 90 131 46 Nacka MOTPART 1. Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden i Nacka

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060104 DOM 2018-11-15 Stockholm Mål nr M 2666-18 1 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-02-23 i mål nr M 3223-17, se bilaga A PARTER Klagande Länsstyrelsen

Läs mer

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-03-25 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen 2011-11-16 David Arvidsson KFKS 2007/79-251 Sammanfattning Syfte med projektet var att reglera byggrätter med tillfartsvägar och

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-11-04 Stockholm Mål nr P 3301-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-23 i mål nr P 564-15, se

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-05, rev 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för del av fastigheten Oxhalsö 2:112 i Blidö församling Dnr 11-30.214 Ks 11-69

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2019-05-14 Stockholm Mål nr P 8185-18 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-08-09 i mål nr P 7580-17,

Läs mer

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten KUS/2012/0121 Enkelt planförfarande Befintlig bebyggelse mot Kungsgatan. Ändring genom tillägg till detaljplanen I:381 för fastigheten PILEN

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-10-30 Stockholm Mål nr P 6781-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-18 i mål nr P 4336-12, se

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-12-13 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2133-12 KLAGANDE Naturskyddsföreningen i Danderyd c/o Eivor Niklasson Ekbacksvägen 33 B 182 38 Danderyd MOTPART

Läs mer

DOM 2014-06-12 Stockholm

DOM 2014-06-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2014-06-12 Stockholm Mål nr P 11083-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-12 i mål nr P 4774-13, se bilaga KLAGANDE Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II 2017-12-22 1 (6) PM Marie Ekberg Projekt 9107 Danvikshem II Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II Innehåll Innehåll...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UTTAG AV GATUKOSTNADS- ERSÄTTNING

RIKTLINJER FÖR UTTAG AV GATUKOSTNADS- ERSÄTTNING RIKTLINJER FÖR UTTAG AV GATUKOSTNADS- ERSÄTTNING Beslutade den 4 april 2016 Tillämpningsområde Dessa riktlinjer för uttag av gatukostnadsersättning gäller, om inget annat anges, för hela Nacka kommun och

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Dnr: KS.2018.0362 ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Ändring av detaljplan för fastigheten Druvan 11 Eslöv kommun, Skåne Län Upprättad: Figur 1. Orienteringskarta för planområdet.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 maj 2012 SÖKANDE 1. AA 2. BB 3. CC 4. Naturskyddsföreningen i Ängelholm c/o DD KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut

Läs mer

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Gäddan 15, Tågaborg N Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att, genom en ändring

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-03-07 Stockholm Mål nr P 7292-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-07-20 i mål nr P 1966-12, se bilaga A KLAGANDE 1. C. H. 2.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2017-04-25 Stockholm Mål nr P 10210-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-11-11 i mål nr P 3433-16, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-11-24 Stockholm Mål nr P 2322-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-17 i mål nr P 6654-16, se bilaga A PARTER Klagande 1.

Läs mer

Godkännande av föreslagen avstyckning från Älta 35:101, Nacka kommun

Godkännande av föreslagen avstyckning från Älta 35:101, Nacka kommun 2014-12-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden Delegationsbeslut 1. Bygglov 2014 2154, 2543, 2808, 2814, 3017, 3034, 3039, 3100, 3116-3268, 3270-3320, 3322-3357, 3359-3393,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-03-27 Stockholm Mål nr P 8537-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-12 i mål nr P 1563-12, se bilaga KLAGANDE 1. J

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060209 DOM 2014-03-24 Stockholm Mål nr P 9466-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-30 i mål nr P 2392-13, se bilaga KLAGANDE 1. D E 2. S

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-10-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet, som är beläget i centrala delen av Boo, syftade till att efter en om- och nybyggnad av

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 6 november 2012 SÖKANDE AA Ombud: Advokaterna Johan Granehult och Bo Hansson Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 4291 203 14 Malmö KLANDRAT

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr P 11053-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2013-11-12 i mål nr P 871-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (10) Planbeskrivning Upprättad januari 2016 KFKS 2014/79-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till detaljplan 471 Älgö, avseende 3 parkeringsytor

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 november 2012 SÖKANDE 1. AA 2. BB 3. CC KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut den 15 december 2011, M2011/1820/Ma/P,

Läs mer

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2013/34 Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: 2013-06-17 Laga kraft: 2013-07-10 Dnr TPN 2013/34 Innehåll INLEDNING...

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Ändring av detaljplan för Nordskogs fritidsområde Götene kommun. Antagandehandling

Ändring av detaljplan för Nordskogs fritidsområde Götene kommun. Antagandehandling Gällande detaljplan Ändring av denna detaljplan antogs 2004-04-26. Ändringsbeslutet vann laga kraft 2004-06-01 Genomförandetiden för hela detaljplanen utgår 2009-06-01 Antagandehandling HANDLINGAR! Tillägg

Läs mer