Medlemsavgiften för 2013 Ansökan till föreningens fond

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsavgiften för 2013 Ansökan till föreningens fond"

Transkript

1 1 T-Journalen År 2013 Nr 1 januari Dags för årsmöte söndagen den 10 mars! Kallelse/inbjudan finns på sista sidan! Skidtur i Kilsbergen Foto: Malin H Mer av T-Journalens innehåll i detta nr: Sid 2-3; ordföranden har ordet. 3-4; påminnelse om medlemsavgiften 2013 och om ansökningar till fonden, 4; finns ett reportage om medlem som beviljats fondmedel, 5; om föreningens julbord, 5-6; om det nya tandvårdsbidraget som njursjuka kan få, 6-8; om träffen i oktober med personalen inom njursjukvården, 9-11; inför årsmötet finns här att läsa styrelsens förslag till Verksamhetsplan och budget för Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Föreningslokal: Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro (obemannat) Postgiro: Postgiro (stödfonden):

2 2 Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson. Njurföreningen Örebro län Ordf.: Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Tel.: E-post: Vice ordf.: Göran Molin, tel.: , Kassör: Lasse Pettersson, , Övriga ledamöter: Nils Erik Berg, Poul Madsen, Anne Pettersson, Sten-Åke Gustavsson, Gunnar Elfström, Stefan Kjaergaard och Mikael Löwengren (suppl). Kontaktperson nya medlemmar: Gudrun Greger, , Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Föreningslokal: Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro (obemannat) Postgiro: Postgiro (stödfonden): Ordföranden har ordet En del av oss kanske tar oförsäkrad medicin! Vi njursjuka är flitiga apoteksbesökare uppgifter om tillverkande bolag är anslutet eftersom de flesta av oss äter ett flertal till försäkringen. mediciner. Inför senaste apoteksbesöket Läkemedelsförsäkringen har funnits hade jag läst i en liten notis i dagstidning- sedan Antalet anmälningar har ökat en läst att de flesta läkemedelsföretag är från några hundra under de första åren till anslutna till läkemedelsförsäkringen (allt rekordåret Under de senaste om detta finns på nätet) men inte alla åren har antalet anmälningar i genomsnitt företag. Frågan togs några dagar senare legat runt upp även i radio och TV. Konsekvensen Försäkringen är en kollektiv försäkring av att alla företag inte är anknutna innebär för alla som skadas av läkemedel och har att hundratusentals svenskar äter medicin- skapats genom en frivillig överenskomner som inte är knutna till läkemedelsför- melse, den 1 juli 1978, mellan läkemedelssäkringen. Även om det i dessa fall kan företag i Sverige. Läkemedelsförsäkringstyrkas att patientens skada är en följd av en skall inte förväxlas med Patientförsäkläkemedelsintaget riskerar patienten att bli ringen som ersätter sådana behandlingsutan ersättning. (Faktauppgifter i denna skador inom vården som inte är läkeartikel har jag hämtat från Läkemedels- medelsskador. Nästan alla läkemedelsboförsäkringens hemsida). I FASS finns lag som verkar i Sverige är anslutna till

3 3 Läkemedelsförsäkringen via LFF Service AB vilket betyder att 99% av alla sålda läkemedel omfattas av försäkringen. Den som anser sig ha blivit skadad av ett läkemedel har rätt att vända sig till Läkemedelsförsäkringen för att få sin sak prövad. Om försäkringsgivarens utredning konstaterar godkänd läkemedelsskada kan anmälaren få ersättning. Vid mitt senaste apoteksbesök fick jag ut ett läkemedel från ett bolag som jag vid kontroll på Läkemedelsförsäkringens hemsida upptäckte inte var anslutet till försäkringen. Till min glädje hörde jag på radion några dagar senare att även detta bolag nu hade anslutit sig till försäkringen. Att hålla koll på detta går förstås att göra, men visst försvårar detta för oss stora medicinkonsumenter att hänga med i svängarna. Detta försvåras dessutom av att vi från gång till annan kan få byta medicinsort och fabrikat, allt utifrån vilket preparat med samma funktion som just den månaden är det billigaste alternativet och därmed den medicin som apoteket skall expediera till oss. Jag undrar om det - hemska tanke - kan vara så att ett läkemedel tillverkat av ett bolag som inte är anslutet till försäkringen därmed, får en prismässig fördel vilket innebär att apoteket byter ut min tidigare välbekanta medicin till den billigare kopian från annat bolag. Sådana byten är numera snarare regel än undantag och försvårar för den sjuke att hålla koll på sin medicinering när fabrikat, tablettens färg och form ständigt förändras. Borde det inte vara en tvingande regel att alla läkemedelsbolag som säljer sina produkter i Sverige skall vara anslutna till försäkringen? Utifrån ett patientperspektiv känns allt annat orimligt! Per Zimmerman, ordförande Medlemsavgiften för 2013 Med detta medlemsutskick bifogar vi ett inbetalnings- kort för 2013 års medlemsavgift som är 200 kr (50 kr för hemmavarande barn under 18 år). Samma postgiroblankett kan användas för flera medlemmar. Glöm ej att fylla i alla uppgifter som finns på blanketten! Ansökan till föreningens fond Medlemmar kan ansöka om fondmedel vid två tillfällen per år, senast den 30 april eller senast den 31 oktober. När ansökan har kommit in till föreningens ordförande kommer ansökan att prövas i en särskild beredningsgrupp bestående av några ledamöter i föreningsstyrelsen och av personal från njursjuk- vården. Föreningens styrelse beslutar därefter om bidrag skall beviljas eller ej. Av fondens stadgar framgår vad gäller ansökan att:

4 4 I första hand till njursjuka medlemmar som är i behov av ekonomiskt stöd i samband med rekreation, rehabilitering eller andra hälsofrämjande åtgärder. För att ha rätt att få bidrag ur fonden krävs dessutom medlemskap i föreningen hela året innan ansökan görs. Ansökningsblankett finns hos kuratorerna inom njursjukvården vid USÖ och Karlskoga lasarett. Av denna blankett framgår att intyg från kurator eller läkare är en obligatorisk uppgift att bifoga ansökan. Med hjälp av fondpengar kunde Albira köpa dator. Albira är sedan många år medlem i Njurföreningen. Hon har diabetes som slagit sig på ögonen och hon håller nu på att bli helt blind, ser möjligen lite skillnad på ljus och mörker, men synen försämras för varje år. Hon har även njursvikt och närmar sig dialys/transplantation. För synskadade är en dator ett stort hjälpmedel. Om man själv kan köpa en dator får man hjälp av Landstinget med att anpassa datorn så att den kan använ- das även av den som är blind. Det finns särskilda program och utrustning som gör detta möjligt. Genom SPRIDA Kommunikationscenter har hon fått hjälp med att införskaffa datorn som då varit utrustad med de anpassade program som behövs för en synskadad. Hon får också hjälp av personal från SPRIDA med att lära sig hur man använder sig av och utnyttjar datorn på bästa sätt. Jag fick prova datorn och upptäckte t.ex. att när man tryckte på en bokstav på tangentbordet så talade datorn om vilken bokstav man hade tryckt på. Eftersom Albira saknade egna medel för datorinköpet, beviljades hon pengar från föreningens Njurfond så att det räckte till nästan hela datorns inköpspris./per Z Albira vid sin nyinköpta dator Föreningens julbord Årets julbord med föreningen avåt vi lördagen den1 december, som vanligt, på Margarethas festvåning i Örebro. Vi var 25 medlemmar som hade tagit oss ut i den första vinterkylan för att träffas, äta god mat och uppleva lite adventsstämmning. Efter dryga två timmar skildes vi åt, mätta, nöjda och belåtna.

5 5 Poul, Karl, Marianne och Ingegerd värmer sig med ett glas glögg innan man anträder anfallet mot julbordets fröjder. Vi köar med snålvattnet rinnande Nytt stöd till njursjuka för förebyggande tandvård Den 1 januari 2013 införs ett nytt statligt bidrag (Särskilt tandvårdsbidrag - STB) för dem som riskerar att få försämrad tandhälsa på grund av en viss sjukdom eller funktionsnedsättning. På FK:s ( Försäkringskassan) hemsida finns information (FK 4145) som vi patienter kan ha nytta av i samband med att vi behöver tandvård. Bidraget ger 600 kr per halvår i avdrag på kostnader för förebyggande åtgärder hos tandläkare eller tandhygienist. Tillsammans med det Allmänna tandvårds- bidraget kan det ge ända upp till 1500 kronor per år. Till skillnad mot Allmänt tandvårdsbidrag kan Särskilt tandvårdsbidrag inte sparas utan löper ut i samband med att perioden tar slut. Perioderna startar den 1 januari och den 1 juli. Däremot kan patienten spara delar av bidraget och använda flera gånger under samma period. Syftet är att ge stimulans till täta kontakter med tandvården för just förebyggande tandvård t.ex. för undersökning och tandrengöring. Om man använder sig av det särskilda tandvårdsbidraget för att betala en behandling räknas bidraget inte in i högkostnadsskyddet. forts. nästa sida Detta nya bidrag, STB, innebär alltså att riksdagen bifallit regeringens proposition 2011/12:7 (Tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar).

6 6 Detta medför vissa ändringar i både Tandvårdslagen (1985:125) och i Lag om statligt tandvårdsstöd (2008:145). Av propositionen (sid 88-89) framgår att det särskilda tandvårdbidraget skall utgå till bland andra följande uppräknade patientgrupper: - de som genomgår dialysbehandling - är immunosupprimerade på grund av behandling med vissa läkemedel - har genomgått organtransplantation. Patienten skall i första hand vända sig till sin tandläkare/ tandhygienist som i många fall direkt kan bedöma om man har rätt till tandvårdsbidraget. I de fall tandläkaren/ /hygienisten inte kan bedöma rätten till bidraget, skall man fylla i en blankett som finns på FK:s hemsida (blankett 7023, Ansökan om förhandsprövning Särskilt tandvårdsbidrag ). Det är patienten själv som skaffar läkarintyget som skall ange vilken sjukdom eller funktionsnedsättning man har. Läkarintyget kan utfärdas på en blankett som Socialstyrelsen tagit fram. Om patientens tillstånd däremot redan är väl känt av tandläkaren/tandhygienisten, och journalförts sedan tidigare, behövs ingen ansökan om förhandsbesked och inget läkarintyg./perz Träff med personalen Lördagen den 6 oktober hade föreningsstyrelsen bjudit in personalen inom njursjukvården i vårt län till den årliga träffen vars syfte är att träffas och diskutera gemensamma och angelägna frågor. Vi började dagen med kaffe och macka kl, ute vid Brukarhuset i Mellringe. Vi avslutade träffen med gemensam lunch i golfrestaurangen. Vi var åtta personer från styrelsen och 10 personer från personalen i Örebro och Karlskoga. Från personalens sida närvarade: Föreningen bjöd alla deltagare på hela dagen. De frågor som vi från patientföreningens sida föreslog att diskutera var dessa: 1. Utbildningsinsatser de senaste 12 månaderna av distriktsläkare gällande tidig upptäckt av njursvikt. 2. Utbyggnad av dialysverksamheten inom länet 3. Hur många gästdialyser har kunnat genomföras vid USÖ resp Karlskoga de senaste 12 månaderna? 4. Självdialysenheten och utvecklingen mot fler i hemdialys (HD)? 5. Aktuell statistik ur Öppna jämförelser. Nedan återges en del av vad som sades och uteslutande vad personalen sagt under träffen. Samtalen togs upp på ljudband vilket alla godkände. 1. Utbildningsinsatser av läkare vid VC för tidig upptäckt av njursvikt Till följd av låg läkarbemanning vid Det finns ett handlingsprogram för Njursektionen har man under 2012 inte primärvården som anger vilka symptom kunnat genomföra några utbildningsin- som skall medföra remiss till Njursektiosatser för distriktsläkare. nen och i samband med detta skulle man

7 7 vilja ha en utbildning för distriktsläkarna men så långt har vi ännu inte kommit eftersom vi haft lite tunt med läkarbemanningen. Vi vill egentligen ta emot remitterade patienter för bedömning men resurserna har inte räckt till för detta men ändå har vi tagit emot och besvarat lika många remisser som andra jämförbara landsting men vi har inte haft resurser att ta emot patienterna på Njursektionen. Man kan ju också tänka sig att vi tar emot patienterna och gör en bedömning och sedan går patienten tillbaka VC (Vårdcentralen) med vissa direktiv om den fortsatta behandlingen och att patienten ska komma tillbaka till Njursektionen om det är så att vissa förutsättningen råder för patienten. Den andelen som vi tar emot för bedömning har ökat. Vi tycker att vi har utrymme för att ta emot fler patienter och göra en bedömning. F.n. (oktober 2012) finns det fem läkare på Njursektionen. Även i Karlskoga har man gjort upp ett antal kriterier för när distriktsläkare skall skicka remiss till njurspecialisten. Det finns f.n. en specialist i Karlskoga men ytterligare en är förhoppningsvis på gång under Utbyggnad av dialysverksamheten i länet Från njursektionerna vid USÖ och Karl- Dialys i Lindesberg medför kortare skoga och Lindesberg har man varit in- resor för dialyserande. Från USÖ skall volverade i utredningen om startandet av man till Transam skicka in de patientenen dialysmottagning i Lindesberg. Svårig- käter som man gjort bland de dialyseranheten har hela tiden varit bristen på njur- de och deras upplevelser av sjukresorna. specialister. Annars har man från perso- Härigenom skall Transam få ett bättre nalhåll varit positiva till en dialysmott i underlag då det gäller sjukresornas gen- Lindesberg eftersom man i flera år sett omförande vilket inte alltid fungerar, t.ex. behovet av en sådan. På sikt hoppas man vad gäller restider, väntetider, obekväma att det skall bli en fast njurläkare i Lin- bussar, omvägar osv. desberg och det kan ev redan nu finnas I Karlskoga har man en känsla av att någon intresserad njurläkare för detta. sjukresorna ändå fungerat bättre på senare Det är annars brist på njurläkare i Sverige tid även om det inte heller där alltid fungsom helhet och ända sättet att råda bot på erar tillfredsställande. Skall sjukresorna detta är att utbilda flera njurläkare. bli bättre genomförda så krävs att alla avvikelser rapporteras till Transam. 3. Hur många gästdialyser har man under 2012 kunnat ta emot vid USÖ och Karlskoga lasarett. På USÖ har man de senaste 12 månader- ändå kunnat erbjuda gästdialys inom vårt na haft 45 gästdialyser avseende 10 pat- landsting och det är ju inte så väldigt ienter. Har man bara plats så tar man all- långt till Karlskoga. tid emot patienter för gästdialys. Hur I Karlskoga har man senaste 12 månamånga som efterfrågat gästdialys i Örebro derna haft 9 patienter som fått 30 dialysmen inte kunnat erbjudas plats är nu inte er. Där har man sagt nej i något fall där känt, men skulle det vara fullt på USÖ det efterfrågades en särskild vecka där det hänvisar man till Karlskoga. Då har man var fullt och man erbjöd andra veckor

8 8 med det passade inte patienten. Oftast är det nog så att folk efterfrågar gästdialys i Örebro eller i Karlstad, mer mindre ofta i Karlskoga. När patienter från vårt landsting begär gästdialys på andra ställen brukar det oftast fungera och det innebär också att vi kan erbjuda gästdialys hos oss när någon av våra patienter är bortrest. Ibland kommer det patienter till USÖ för andra ändamål än dialys, t.ex. för operation på Ögonkliniken, men som kan vara beroende av HD eller PD och dessa personer måste ju helt enkelt få sin dialys. Dessa patienter får väl också någon form av gästdialys även om dessa inte är här på semester och sådana gästdialyser finns inte med i denna statistik. 4. Självdialysenheten på USÖ och utvecklingen mot fler i HD-dialys i hemmet. Vid USÖ har man i sin verksamhets- då, för de som har svårt att klara detta plan att som första alternativ erbjuda PD själva, med hjälp kan sköta i hemma. (påsdialys) vilket är ett ganska etablerat Vid PD utan assistans läggs ansvar på sätt i landet. Vad som skall bli första dia- patienten själv att sköta men med stöd av lysform beror mycket på vilken patient sjuksköterskorna på PD-mottagningen. det är frågan om och naturligtvis även I Karlskoga har man inte PD så vad patienten själv tycker. De flesta presumtiva patienter får åka in till patienter klarar egentligen av att ha både Örebro för information och uppföljning. PD och HD. Alla patienter får från bör- Detta har medfört att vissa sagt nej till jan information om både PD och HD PD för att slippa resorna. PD-sköterskor- (bloddialys). En del patienter är tvek- na i Örebro har erbjudit sig att komma till samma till om de skall klara av PD men Karlskoga för att informera om PD. brukar ofta tänka om när de väl fått På självdialysenheten finns det fyra informationen om PD. En del av patien- platser där patienten själv sköter sin HD. tens ställningstagande hänger nog också Detta ger möjlighet till frihet då det gäller samman med vad doktorn sagt. när och hur ofta och länge man vill köra Det är bra att börja med PD då man varje dialyspass, allt med coachning av ofta i början har kvar en del njurfunktion, sköterskorna som även där finns till och därmed urinproduktion, och man är hands. därmed friare då det gäller vätskeintaget. För närvarande finns det två patienter i Det har visat sig att man under de två vårt län som har HD i hemmet. Det finns första åren med PD bättre behåller njur- nu nio patienter på självdialysenheten funktion jämfört med HD. Vid PD spar men där skall öppnas ytterligare ett skift man också kärlen viket är en fördel, man så man kan ta emot 4 personer till. spar helt enkelt på kärl inför kommande Från personalens sida tror man att det HD/fistlar vilket även detta är ett bra i framtiden blir en ökning av HD i hemargument för att starta med PD. met, i vart fall för de patienter som är I vårt län har det dessutom fungerat bra någorlunda pigga. med assisterad PD i hemmet som man 5. Statistik ur Öppna jämförelser Statistiken för access, dvs tillgången till en fungerande fistel då man börjar med HD, har förbättrats för både Örebro och Karlskoga och här ligger man bra till

9 jämfört med landet i övrigt, vid USÖ 63% och vid Karlskoga 72%. En förbättrad kontakt med kärlkirurgerna, som ger bra service till njurenheten, kan vara en förklaring till bättre statistik vid USÖ. Vid USÖ har man haft besök från SNR (Svenskt Njurregister) som lärt ut hur man kan ta fram fortlöpande statistik för den egna kliniken. I Karlskoga registrerar man i SNR och i Örebro har man därtill ett eget register, heter Promes, som man använder i form av ett särskilt projekt. För att sådana här register skall ge en korrekt bild av verkligheten bygger 9 det på att registreringen fungerar och detta kan ta en del tid för personalen. Korrekt inmatad statistik är grunden för ett uttag av statstik som ger en rätt bild av verkligheten som i sin tur ger förutsättningar till utveckling och förbättring av vården. Det visar sig att man vid USÖ förbättrat sig avsevärt och att detta ger möjlig het att verkligen följa upp utvecklingen på den egna kliniken. Även då det gäller andra kvalitetsfaktorer har man vid USÖ förbättrats, t.ex. då det gäller dialyskvalité, kalk och fosfatbalans, Hb m.m./lyssnat på bandet har Per Z gjort Information inför årsmötet (Om årsmötet se vidare kallelse/inbjudan på sista sidan av detta nr). Inför årsmötet finns här nedan några av de dokument som skall tas upp på årsmötet och som det kan vara bra att titta igenom innan mötet. Medlemmar som inte närvarar vid årsmötet kan från någon i styrelsen rekvirera de handlingar som föredras inför årsmötet. A. Styrelsens förslag till budget för 2013 Intäkter NJURFÖRENINGEN ÖREBRO LÄN Kostnader Budget 2012 Förslag Budget 2013 Landstingsbidrag Budget 2012 Förslag Budget 2013 Tele, porto och plusgiro Delar av verksamheten som ska finansieras av budget T-Journalen utskick 1 Adm. kostnader Trycksaker 2 Information 0 Kursverksamhet 0 Extern information Intern information Extern kurso konferens Intern kurso konferens Hemsidan + Donationsdagar 3 T-Journalentryckeri 4 Förbundsstämma Möte med professionen 6

10 10 Medlemsavgift Medlemsavgift ca 200 betalande medlemmar 7 Mötesverksamhet 0 0 Medlemsaktiviteter Mötesverksamhet Styrelse+ årsmöte+ medlemsmöte 8 Medlemsaktiviteter Utfärd + julbord 9 Räntor Resor Resor enl styrelsebeslut 10 Arvoden o traktamenten 0 0 Lotterier Lotterier Övr. bidrag o gåvor 0 Gåvor Övriga Andra medlemsavgifter intäkter 0 Summa Till HSO, ABF o Brukarhuset 13 Kommentarer till vissa utgiftsposter 4 Ökad kostnad, då styrelsen beslutat att trycka ett uppslag i färg. Vid 2012 års Njurkonferens i Gbg fick föreningen bekosta våra representanters deltagande. 5 Vid 2013 års förbundsstämma betalar förbundet kostnaden för våra ombud er förbundet medlemsavgiften från 120 kr till 140 kr per medlem B. Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Viktiga frågor för föreningen att arbeta med under verksamhetsåret: Information om organdonation. Tillskapandet av en dialysmottagning i Lindesberg har i många år funnits med i föreningens verksamhetsplan. Landstinget har nu beslutat att en sådan skall tillskapas med start våren/ /sommaren Det handlar om en satellitmottagning för dialyserande med ett stabilt vårdbehov och som i stort sett sköter sin dialysbehandling själva. Föreningen kommer att arbeta vidare för att denna mottagning skall utvecklas mot en mottagning där även dialyserande med större vårdbehov kan få dialys. En satellitmottagning i Lindesberg innebär: - kortare sjukresor till och från dialys, - möjligheter till dialys oftare än tre gånger/vecka, - avlastning vid dialysen i Örebro och därmed ökade möjligheter till gästdialys i Örebro. Anordna medlemsaktiviteter och informationsträffar av olika slag. Medlemsrekrytering. 2. Njurföreningen Örebro län är en av 14 regionföreningar inom Njurförbundet och har som ändamål att främja och tillvarata de njursjukas intressen beträffande behandling, vård, rehabilitering och social trygghet. 3. Föreningen vill medverka till att njursjukvården i länet utvecklas i rätt riktning. Njurförbundet antog 2005 handlingsprogrammet Riktlinjer för god njursjukvård kvalitetsdokument ur patientperspektiv. Dokumentet är vägledande i föreningens arbete att på- verka utvecklingen av njursjukvården i vårt län. För att dessa riktlinjer skall uppnås har föreningen

11 bl.a. årligen samråd med personalen inom njursjukvården inom Örebro läns lands- ting. Det är också viktigt för föreningen att påverka sjukvårdspolitikerna och andra beslutsfattare inom sjukvården. 4. Varje år ökar antalet personer i aktiv uremivård, dvs människor som påbörjar dialysbehandling eller blir njurtransplanterade. Föreningen skall arbeta för att tillräckliga resurser skall finnas för en utbyggnad av njursjukvården inom Örebro läns landsting. 5. Föreningen skall under verksamhetsåret fortsätta arbeta för att öka föreningens medlemsantal. Medlemsvärvningen riktar sig även till dem som ännu inte kommit i aktiv uremivård. Föreningen skall vara aktiv i sin information och marknadsföring bl.a. genom att fyra gånger om året skicka ut föreningens medlemstidning T-Journalen. 6. Tillgången till organ/njurar från avlidna donatorer har i Sverige minskat under en följd av år med undantag för 2011 då en viss ökning skedde. Samtidigt ökar antalet personer som väntar på organ/njurar och väntetiderna blir därför längre för de som väntar på transplantation. Informationsinsatser behövs för att allt fler personer ska ta personlig ställning för organdonation. Föreningen kommer att i olika sammanhang medverka till sådana insatser, bland annat i samband med nationella och internationella donationsdagar och se till att informationsmaterial finns på platser där många människor nås. I dessa aktiviteter använder vi material från Livet som Gåva, och från Njurförbundet. I dessa aktiviteter vill vi även i fortsättningen samarbeta med personalen inom sjukvården. 7. Föreningen skall under året genomföra medlemsmöten med information i för medlem- marna angelägna områden och ordna utflykter för medlemmar och anhöriga. 8. Som en värdefull del av vårt arbete ser vi föreningens medverkan i den av njursjukvården anordnade Njurskolan där blivande dialyspatienter bland annat får information om vår verksamhet. Representanter från föreningen bidrar där med sina kunskaper och erfarenheter. 9. Föreningen vill ha en fortsatt god kontakt med dialysmottagningarna och de njurmedicin- ska enheterna i Örebro och Karlskoga. 10. Ett av föreningens syften är att fånga upp frågor som kommer från medlemmarna och på olika sätt vara behjälplig att stötta de njursjuka och anhöriga. I uppgiften att uppmärksamma föreningen på problem och att erbjuda stöd kan varje medlem ta aktiv del. 11. Alltfler personer med utländsk bakgrund finns i våra sammanhang. Alla dessa har inte möjlighet att tillgodogöra sig information på svenska. Föreningen vill på olika sätt stötta dessa personer för att övervinna hinder och svårigheter och bidra till att tryggheten i deras tillvaro ökar. För att nå ut med information till medlemmar och till allmänheten har föreningen en hemsida på Internet: Föreningsmedlemmar kan ibland vara i behov av ekonomiskt stöd. Föreningen har en stödfond ur vilken medlemmar två gånger per år kan ansöka om medel för i första hand till njursjuka medlemmar som är i behov av ekonomiskt stöd i samband med rekreation, rehabilitering eller andra hälsofrämjande åtgärder. 12. Denna fond kan även medge utdelning av medel till forskning och till utbildning/fortbildning av personal inom njursjukvården. /Styrelsen för Njurföreningen Örebro län Njurförbundets gruppsemesterresa hösten 2013 Njurförbundet kommer till hösten att arrangera en semesterresa i grupp för dialyserande. I Njurfunk nr 4/2012, sid 33, finns en notis om detta. 11

12 12 Kallelse/inbjudan till ÅRSMÖTE TID: Söndagen den 10 mars 2013 kl PLATS: Hovsta Församlingsgård, Hovsta (Vägbeskrivning: kör väg 50, passera Lillån. Vid Hovsta-rondellen ta vänster in mot Hovsta. Ca 150 meter efter rondellen ligger församlingsgården på vänster sida, en skär byggnad. Busslinjerna 5 och 8 går till Hovsta. * * * * Vi börjar med att inta enklare förtäring ca. Årsmötesförhandlingar ca Underhållning planeras ca. Kaffe och kaka serveras, lotteri ca. Årsmötet avslutas. Vi emotser Din anmälan som Du kan göra genom att sända in nedanstående talong till Per Zimmerman eller ringa till: Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro. Tel.: Poul Madsen, Groddvägen 37, Karlskoga. Tel.: Mikael Löwengren, Tegelg 3 C, Örebro. Tel.: alt DIN ANMÄLAN VILL VI HA SENAST FREDAGEN DEN 1 mars! Vi försöker samordna transporter om så önskas. Meddela önskemål om detta då Du anmäler Dig. Möjlighet till påsbyte finns i lokalen. Vid ev. förhinder i sista stund pga sjukdom anmäl detta genast till Per Zimmerman, alt MYCKET VÄLKOMNA HÄLSAR STYRELSEN! Klipp här!. Avskiljes och sändes till Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Jag anmäler...personer till årsmötet i Hovsta församlingsgård den 10 mars Jag önskar Jag önskar ej hjälp med transporten (sätt kryss i önskad ruta!) Namn:... Telefon:...

År 2015 Nr 1 februari

År 2015 Nr 1 februari 1 T-Journalen År 2015 Vinterfrukt? Nr 1 februari Foto: Per Z OBS!! På sid 11 finns inbjudan till ÅRSMÖTE söndag den 8 mars kl. 12.00! Med detta nummer medskickas även inbetalningskort för medlemsavgift

Läs mer

T-Journalen. Sid 5 7: Här finns styrelsens förslag till Verksamhetslan för 2016. Verksamhetsplanen tas upp vid årsmötet för fastställande, eventuellt

T-Journalen. Sid 5 7: Här finns styrelsens förslag till Verksamhetslan för 2016. Verksamhetsplanen tas upp vid årsmötet för fastställande, eventuellt 1 T-Journalen År 2016 Nr 1 februari Har Peter Flack blivit medlem i njurföreningen? Nej, så är det inte. Däremot har han tackat ja till att komma och underhålla vid föreningens årsmöte söndagen den 13

Läs mer

T-Journalen. Säfstaholms slott

T-Journalen. Säfstaholms slott 1 T-Journalen År 2015 Nr 2 april Säfstaholms slott Nu är det dags för den vårliga medlemsutflykten som denna gång går till Säfstaholms slott utanför Vingåker, lördagen den 23 maj 2015. Mer om anmälan,

Läs mer

T-Journalen. Medlemsträff: tisdag den 21 maj Program: Medicinbehandling vid njursjukdom (Se sista sid 12).

T-Journalen. Medlemsträff: tisdag den 21 maj Program: Medicinbehandling vid njursjukdom (Se sista sid 12). 1 T-Journalen År 2013 Nr 2 maj T-Journalens innehåll i detta nr: se sid 2 Medlemsträff: tisdag den 21 maj Program: Medicinbehandling vid njursjukdom (Se sista sid 12). Vår vid Svartån och sjösättningen

Läs mer

T-Journalen. Sångsvanar går in för landning vid Tysslingen den 24 mars 2014

T-Journalen. Sångsvanar går in för landning vid Tysslingen den 24 mars 2014 1 T-Journalen År 2014 Nr 2 april/maj Sångsvanar går in för landning vid Tysslingen den 24 mars 2014 Foto: Per Z OBS! Medlemsutflykt lördagen den 24 maj till Askersund och Stjärnsunds slott. Om anmälan,

Läs mer

Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson.

Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson. 1 T-Journalen År 2012 Nr 2 april Något av innehållet i detta nr: OBS! På sista sidan finns inbjudan till en medlemsträff tisdagen den 8 maj kl. 18.00. Om anmälan, program och plats se sid. 16! Om övrigt

Läs mer

T-Journalen. OBS! Årsmöte söndag 2 mars mars. Äntligen vinter tycker somliga

T-Journalen. OBS! Årsmöte söndag 2 mars mars. Äntligen vinter tycker somliga 1 T-Journalen År 2014 Nr 1 januari Vad finns att läsa i detta nummer? Se sid 2! OBS! Årsmöte söndag 2 mars mars Äntligen vinter tycker somliga Foto: Per Z Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan

Läs mer

T J O U R N A L E N. År 2009 Nr 2 - april/maj

T J O U R N A L E N. År 2009 Nr 2 - april/maj 1 T J O U R N A L E N År 2009 Nr 2 - april/maj Innehållet i detta nr av T-Journalen: OBS! Medlemsträff den 27 maj Som bilaga till detta nr av T-Journalen finns en inbjudan till en medlemsträff onsdagen

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan!

Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan! 1 T-Journalen Nr 1 - februari 2019 Knappast spårlöst Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan! Föreningsadress: c/o Per Zimmerman,

Läs mer

T-Journalen. Nr 2 - maj 2019

T-Journalen. Nr 2 - maj 2019 1 T-Journalen Nr 2 - maj 2019 Våren är kommen. Innehållet i detta nummer: Foto: Per Z Sid 2: Ordföranden har ordet som handlar om den kommande förbundsstämman. Sid2-4: Information om Njurförbundets förbundsstämma

Läs mer

T-Journalen. Nr 2 - maj 2018

T-Journalen. Nr 2 - maj 2018 1 T-Journalen Nr 2 - maj 2018 Våren är äntligen på väg Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: OBS! Medlemsutflykt lördag 26 maj. Se sista sidan! Sid 2 4 återkommer ordföranden om den ojämlika sjukvården

Läs mer

T-Journalen. En fjäril gör ingen sommar..

T-Journalen. En fjäril gör ingen sommar.. 1 T-Journalen År 2014 Nr 3 september En fjäril gör ingen sommar.. Foto: Per Z Innehållet i detta nummer av T-Journalen, se sid 2. Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, 703 54 Örebro Föreningslokal:

Läs mer

Kom med! Bli medlem i Njurförbundet

Kom med! Bli medlem i Njurförbundet Kom med! Bli medlem i Njurförbundet Välkommen in Om du har njurproblem är du inte ensam. I Sverige beräknas en av tio ha nedsatt njurfunktion. Upptäcks njurproblemen tidigt går det att bromsa utvecklingen.

Läs mer

T-JOURNALEN. Karlslunds herrgård i fager sommarskrud, en grönskande oas för både människor och djur!

T-JOURNALEN. Karlslunds herrgård i fager sommarskrud, en grönskande oas för både människor och djur! 1 T-JOURNALEN Årgång 2010 Nr 3 augusti Något av innehållet i detta nr: Föreningen inbjuder till medlemsträff lördagen den 25 september i Karlslund. Läs mera om program, tider, anmälan, pris m.m. i inbjudan

Läs mer

T-Journalen. T-Journalens innehåll detta nr: Sid 2-3, ordf har ordet. Sid 3-4, välbesökt medlemsmöte den 15 maj. Sid 4-5,

T-Journalen. T-Journalens innehåll detta nr: Sid 2-3, ordf har ordet. Sid 3-4, välbesökt medlemsmöte den 15 maj. Sid 4-5, 1 T-Journalen År 2012 - Nr 3, augusti Medlemsutflykt 15 september till Grythyttan, se sista sid 12. Många dialyspatienter tvingas till kommunarrest i sommar! Se sid 6-7 Dialysenhet i Lindesberg?, Se sid

Läs mer

7 8 58, B,

7 8 58, B, 1 T-Journalen År 2016 April 2015 Nr 2 maj Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: Medlemsutflykt till Ässundet lördagen den 28 maj, se mera på sista sidan! På sid 2-3 framför ordföranden synpunkter och

Läs mer

Fjällsjö i Grövelsjön

Fjällsjö i Grövelsjön 1 T-Journalen År 2017 Nr 2 april/maj Fjällsjö i Grövelsjön Foto: Per Z Medlemsutflykt lördag den 20 maj till Nobels Björkborns herrgård i Karlskoga med guidad rundtur. Vi avslutar med gemensam lunch i

Läs mer

T J O U R N A L E N. År 2009 Nr 4 - november. Rynningeviken som den såg ut i samband med medlemsträffen till Naturens Hus lördagen den 26 september

T J O U R N A L E N. År 2009 Nr 4 - november. Rynningeviken som den såg ut i samband med medlemsträffen till Naturens Hus lördagen den 26 september 1 T J O U R N A L E N År 2009 Nr 4 - november Rynningeviken som den såg ut i samband med medlemsträffen till Naturens Hus lördagen den 26 september Innehållet i detta nr av T-Journalen: Ordförandens synpunkter

Läs mer

Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare och Anne Pettersson

Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare och Anne Pettersson 1 T-Journalen År 2012 Nr 1 februari Något av innehållet i detta nr: Viktigast i detta nummer är att det på sista sidan, sid 12, finns en kallelse/inbjudan till årsmötet lördagen den 10 mars, som vanligt

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-01 1 (5) HSN 2017-1980 Handläggare: Hanna Wallin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling

Läs mer

Lättläst. Om du behöver tandvård

Lättläst. Om du behöver tandvård Lättläst Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Lördag den 21 februari 2015 kl 14.00, The Guitars ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH

Läs mer

T-Journalen. Hösten nalkas i Karlslunds trädgård.

T-Journalen. Hösten nalkas i Karlslunds trädgård. 1 T-Journalen År 2015 Nr 3 oktober Hösten nalkas i Karlslunds trädgård. Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: Sid 2-3: Ordföranden har ordet om medlemsvärvning. Sid 3-4: Om den senaste medlemsutflykten.

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga 13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga handikappersättningen LS 2018-0241 1 (2) Landstingsrådsberedningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Årgång 2011 Nr 2 maj Något av innehållet i detta nr: medlemsträff tisdagen den 7 juni kl.18.00 sid 2 sid 12 sid 3 sid 12-17 sid 4.

Årgång 2011 Nr 2 maj Något av innehållet i detta nr: medlemsträff tisdagen den 7 juni kl.18.00 sid 2 sid 12 sid 3 sid 12-17 sid 4. 1 T-Journalen Årgång 2011 Nr 2 maj Något av innehållet i detta nr: Välkomna till en medlemsträff tisdagen den 7 juni kl.18.00. Temat för denna träff blir de nya sjukförsäkringsbestämmelserna som infördes

Läs mer

Årgång 2011 Nr 3 september Något av innehållet i detta nr: särskild inbjudan på sid 16. Vad mer finns att läsa i detta nummer? sid 2-3 sid 4 sid 3-9

Årgång 2011 Nr 3 september Något av innehållet i detta nr: särskild inbjudan på sid 16. Vad mer finns att läsa i detta nummer? sid 2-3 sid 4 sid 3-9 1 T-Journalen Årgång 2011 Något av innehållet i detta nr: Nr 3 september Varför denna bild på vårt vackra slott? På sid 16 kan Du läsa mer om den medlemsträff som äger rum lördagen den 8 oktober med rundvandring

Läs mer

T J O U R N A L E N. Julstämning med sjön Lången som bakgrund

T J O U R N A L E N. Julstämning med sjön Lången som bakgrund 1 T J O U R N A L E N Årgång 2010 Nr 1 - februari Innehållet i detta nr av T-Journalen: På sid 2 funderar vår ordförande omkring vädrets påverkan på rekryteringen av med- lemmar till Njurföreningen. Hur

Läs mer

SAMHÄLLELIGT STÖD TILL DIG SOM ÄR PATIENT PÅ HEMATOLOGEN

SAMHÄLLELIGT STÖD TILL DIG SOM ÄR PATIENT PÅ HEMATOLOGEN 2014-06 SAMHÄLLELIGT STÖD TILL DIG SOM ÄR PATIENT PÅ HEMATOLOGEN Vid en långvarig sjukdom kan ekonomin försämras på grund av att inkomsterna minskar och utgifterna ökar, bland annat i form av egenavgifter

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

Välkommen till dialysmottagning 130 Information till patient och närstående

Välkommen till dialysmottagning 130 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till dialysmottagning 130 Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Information till dig som arbetar inom vården Särskilt tandvårdsbidrag (STB) För vem? För den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsplan 2014 Blodcancerföreningen i Stockholms Län Blodcancerföreningen i Stockholm Län har för närvarande 526 medlemmar. Medlemmar är blodcancersjuka och deras anhöriga och närstående. Sedan hösten

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om särskilt tandvårdsbidrag (STB); beslutade den 2012. SOSFS

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177. Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.se/tander Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar

Läs mer

Förvaltningsberättelse för år 2011

Förvaltningsberättelse för år 2011 Förvaltningsberättelse för år 2011 Träpatronernas styrelse får härmed avge sin förvaltningsberättelse för verksamhetsåret 201 inkluderande resultat- och balansräkning. Träpatronerna fyller nio år i mars

Läs mer

SOSFS 2012:16 (M) Föreskrifter. Särskilt tandvårdsbidrag. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:16 (M) Föreskrifter. Särskilt tandvårdsbidrag. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:16 (M) Föreskrifter Särskilt tandvårdsbidrag Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige. Den ger

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Statens tandvårdsstöd

Statens tandvårdsstöd Statens tandvårdsstöd Maria Pettersson Cheftandläkare Ersättningssystem Hälso- och sjukvårdsavgift F Landstingen Nödvändig tandvård Tandvård till vissa sjukdomsgrupper Oral kirurgi som kräver sjukhusresurs

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja VÄLKOMMEN till årsmötet 2012 SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja DAGORDNING ÅRSMÖTE 10 MARS 2012 1 Årsmötet öppnas 2 Val av mötesfunktionärer a. Mötesordförande

Läs mer

Medlemsansökan information

Medlemsansökan information Medlemsansökan information Synskadades Riksförbund, SRF, är synskadades intresseorganisation i Sverige. Vi har slutit oss samman för att utifrån tanken om alla människors lika värde gemensamt hävda synskadades

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans Mitt namn : Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans För den som vårdas på grund av cancer är det mycket att hålla reda på, ta till sig och försöka förstå. Vilken cancerform är det?

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka

Läs mer

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Njurförbundet har till uppgift främja och tillvarata de njursjukas intressen beträffande behandling, vård, rehabilitering och social trygghet med utgångspunkt

Läs mer

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning?

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning? Handikappersättning Du som är över 19 år kan få handikappersätt ning om du behöver extra hjälp eller har extra kostnader på grund av varaktig sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är inte graden av nedsättning

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

T-Journalen. Vårdträdet - den 200-åriga gamla oxeln. Innehållet i detta nummer av T-Journalen, viktigast se sista sidan!

T-Journalen. Vårdträdet - den 200-åriga gamla oxeln. Innehållet i detta nummer av T-Journalen, viktigast se sista sidan! 1 T-Journalen År 2014 Vårdträdet - den 200-åriga gamla oxeln Nr 4 november Foto: Per Zimmerman Innehållet i detta nummer av T-Journalen, viktigast se sista sidan! Det är dags för föreningens julbord lördagen

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget.

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget. 2011-03-31 Socialdepartementet Mats Nilsson S2010/8847/HS Remiss Departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning. Förslag om tredje

Läs mer

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst i Örebro län Vi på Länstrafiken har fått uppdraget från länets kommuner att sköta färdtjänsten. Till vår hjälp har vi ett antal entre pre -

Läs mer

T-Journalen. Klädesholmen en augustikväll

T-Journalen. Klädesholmen en augustikväll 1 T-Journalen År 2016 Klädesholmen en augustikväll Nr 3 september Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: I detta nummer finns en del fakta som är bra för alla oss njursjuka att känna till. Glöm inte talesättet

Läs mer

Årgång 2010 Nr 4 oktober/november Något av innehållet i detta nr:

Årgång 2010 Nr 4 oktober/november Något av innehållet i detta nr: 1 T-Journalen Årgång 2010 Nr 4 oktober/november Något av innehållet i detta nr: Vad skall vi göra med kroken? Eller man skall väl smida medan järnet är varmt? På sid 10 får ni förklaring på denna något

Läs mer

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor inom sjukvården Dalarna. Version 2015-01-01

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor inom sjukvården Dalarna. Version 2015-01-01 LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för psykiatrin Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor inom sjukvården Dalarna. 2(8) Anvisningarna riktar sig främst till läkare och

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Bröstcancerföreningen i Örebro län är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening, vars medlemmar huvudsakligen utgörs av bröstcancerbehandlade. MEDLEMSKAP Bröstcancerföreningen

Läs mer

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare.

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare. MUNHÄLSOBEDÖMNINGEN Du som har intyg om N-tandvård nödvändig tandvård blir varje år erbjuden en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en tandhygienist som gör en enklare kontroll av dina tänder

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet. För dem som verkligen behöver det

Det nya tandvårdsstödet. För dem som verkligen behöver det Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Tandvårdsreformens tredje steg Förstärkt ekonomiskt stöd för patienter med stort tandvårdsbehov eller risk för försämrad tandhälsa. Det är definierat

Läs mer

Uppföljning av bidrag till intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län 2012

Uppföljning av bidrag till intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län 2012 Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration LSF Kansli 1 (6) Uppföljning av bidrag till intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Söndag 25 febrauri, HSO i Umeå ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH RUTINER VID ÅRSMÖTET...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG

VERKSAMHETSPLAN LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG 1 VERKSAMHETSPLAN LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG 2014 Föreningen Föreningens syfte och mål Parkinson Kronoberg är en ideell länsorganisation organiserad under Parkinsonförbundet. I länet finns tre

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 7 september 2012 I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Kolla när vi har öppet! Antibiotika är bra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om statligt tandvårdsstöd; SFS 2008:145 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan Medlemskapsansökan till Sveriges elevråd - SVEA För en bättre och mer demokratisk skola Vad erbjuder vi: En röst i skolpolitiken Ett fullspäckat medlemspaket Rabatterade priser på våra nationella träffar

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2015 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? FÄRDTJÄNST är en form av kollektivtrafik för människor med väsentliga funktionsnedsättningar. Många människor med rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG

VERKSAMHETSPLAN LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG 1 VERKSAMHETSPLAN LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG 2015 LÄNSFÖRENINGEN PARKINSON KRONOBERG Föreningen Föreningens syfte och mål Parkinson Kronoberg är en ideell länsorganisation

Läs mer

BLCS Styrelsemöte nr

BLCS Styrelsemöte nr 1 BLCS Styrelsemöte nr 7 2009 Blodcancerföreningen i Stockholms län Styrelsesammanträde nr 8, 2009-09-24, 1800 ca 1930 Mötesplats: Sturegatan 4, 5 tr. Sundbyberg Närvarande Närvarande Frånvarande Lena

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

Värt att veta om Läkemedelsförsäkringen

Värt att veta om Läkemedelsförsäkringen Värt att veta om Läkemedelsförsäkringen LÄKEMEDELSFÖRSÄKRINGEN Läkemedelsindustrin i Sverige har samlats i ett gemensamt bolag LFF Service AB. Detta bolag äger i sin tur Svenska Läkemedelsförsäkringen

Läs mer

Mötesanteckningar från Tysslinge Företagares ordinarie styrelsemöte (nr 2) den 10 augusti 2009

Mötesanteckningar från Tysslinge Företagares ordinarie styrelsemöte (nr 2) den 10 augusti 2009 Mötesanteckningar från Tysslinge Företagares ordinarie styrelsemöte (nr 2) den 10 augusti 2009 Tid: Kl. 19:00 Plats: Ingelstavägen 11 i Latorp (värd: Anders Holm, Lions) Närvarande: Anders Holm, ordförande

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga Kallelse till i Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00 Plats: Lekeberga Gård, Lekeberga Klubben bjuder på kaffe, smörgåstårta och underhållning. (glöm inte ange om du är allergisk mot något livsmedel)

Läs mer

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION Kansliet Kansliet har öppet mån, tis och tors kl. 9.00-15.30. Övriga tider finns telefonsvarare. Tel. 031-12 10 03. Mejl: goteborg.magotarm@telia.com Vår kanslist

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

Årsmöte Onsdag , 18.30

Årsmöte Onsdag , 18.30 Årsmöte Onsdag 2016-04-27, 18.30 Stjärnholms Slott Årsmöteshandlingar Version 1.0 Innehåll FÖRSLAG TILL DAGORDNING... 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015... 3 REVISIONSBERÄTTELSE... 4 ÅRSREDOVISNING FÖR 2015...

Läs mer

Anvisningar för ansökan om statsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet

Anvisningar för ansökan om statsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet 2015-06-22 Dnr 9.1 11438/2015 1(10) Regler och behörighet Anvisningar för ansökan om statsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet Läs gärna dessa anvisningar samt dokumentet Förutsättningar

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Barn. med njursjukdom. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Barn. med njursjukdom. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Barn med njursjukdom Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har ditt barn en njursjukdom? Vad innebär det? Vad är njursvikt? Är det en livshotande sjukdom? Njurarnas uppgift är bland annat att utsöndra

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

Rätten till ny medicinsk bedömning

Rätten till ny medicinsk bedömning Rätten till ny medicinsk bedömning Du som har fått veta att du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada har rätt att få en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion. Det innebär

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Daglig verksamhet

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Daglig verksamhet OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen Daglig verksamhet INNEHÅLL 3 Vem får daglig verksamhet 3 Dagcenter 4 Försäkringar 4 Habiliteringsersättning 5 Resor 5 Sjuk- och hälsovård 6 Hjälpmedel 7 Fritids- och

Läs mer

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har Du ett barn med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Till personal i förskola, skola, fritidsverksamhet eller

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Reumatikerföreningen Vår/Sommar 2014 KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Årsmöte för verksamhetsåret 2013 onsdagen den 19 februari kl 18:30 i Lidbeckska huset Årsmötesförhandlingar

Läs mer

Protokoll från Västkustens Isjaktsällskaps, VIS, årsmöte 2003

Protokoll från Västkustens Isjaktsällskaps, VIS, årsmöte 2003 1(5) Västkustens Isjaktssällskap - VIS Protokoll från ordinarie årsmöte 20/11 2003 Plats: Johan Gregerssons kontor i Johanneberg Närvarande: 12 st. medlemmar 1 Fastställande av röstlängd för mötet. Enligt

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Antagna av ordinarie förbundsårsmöte 1 mars 2008 och extra förbundsårsmöte 16 november 2008 Stadgarna trädde i kraft den 1 december 2008 1. Namn Organisationens

Läs mer