Besiktning. Anvisning för driftbesiktning/inspektion/dokumentation med hkp Bilaga 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Besiktning. Anvisning för driftbesiktning/inspektion/dokumentation med hkp Bilaga 1"

Transkript

1 Innehåll Remiss Svar senast Innehåll... 1 Allmänt... 2 Hinder i och invid närzon... 2 Ansvar i utförandestruktur... 3 Flygsamordnare... 3 Utrustning... 3 Utbildad personal... 4 Utbildning... 4 Personlig utrustning vid flygning... 4 Teknisk utrustning... 5 Dokumentationsutrustning... 5 Kommunikationssystem... 5 Kartmaterial... 5 Kartmaterial / utförande / utseende... 5 Exempel på planeringskarta... 8 Exempel på besiktningskarta... 9 Före flygning Intern färdplan Passage av korsande överliggande ledning Mottagare Under flygning Intern färdplan Saknad helikopter Besiktningsdokumentation Efter flygning Intern färdplan Rapportering Definitioner Säkerhetsanvisningar Checklista för flygsamordnare / avtal / beställning Checklista för arbetsgivaransvarig Checklista för besiktningsman Checklista för mottagare Intern färdplan Riskanalys vid val av helikoptertyp Maj (19)

2 Allmänt Denna anvisning gäller för driftbesiktning, inspektion, termografering och bilddokumentation av kraftledningar med hjälp av helikopter. Anvisningen är framtagen för att ge en hög säkerhet vid utförandet av uppdrag som hänförs till lågflygning vid och i närheten till kraftledningar Vid dokumentets framtagande har Transportstyrelsen varit rådgivande. Andra typer av verksamhet med helikopter vid och intill kraftledningar ex.vis lindragning, kantsågning etc avhandlas inte i detta dokument. Driftbesiktning, inspektion, temografering och bilddokumentation får ej företas på ledningsnät som saknar varningsskyltar. Se U301K Skyltning En förutsättning för en hög säkerhet och ett bra besiktningsresultat är att funktionen observatör finns med vid besiktningsflyg eller motsvarande verksamhet som företas som lågflygning i närhet till kraftledningar. Funktionen observatör skall prioriteras Besiktningsman har normalt ansvaret som observatör Systemoperatör kan ha ansvaret som observatör. Om Besiktningsman/Systemoperatör inte kan genomföra ansvarsuppdraget som observatör i kombination med grundläggande uppdrag, skall annan utsedd observatör ingå i besättningen. Person som är utsedd att vara observatör samt pilot, skall ha den utbildning som rekommenderas av EBR, vari ingår observatörens roll och ansvar. Endast medföljande personer som är nödvändiga för uppdragets genomförande eller för utbildning får medfölja. De krav som ställs i denna anvisning är förutsättningar som skall ingå vid upphandling av helikopter och besiktningstjänster. För den flygoperativa delen av besiktningsuppdraget svarar anlitat flygföretag/piloten och behandlas därför ej i denna anvisning. Styrande operativt regelverk för denna typ av verksamhet är Transportstyrelsens Föreskrifter och allmänna råd om kommersiellt bruksflyg med helikopter. LFS 2007:49. Transportstyrelsen kan vara behjälplig i frågor rörande tillstånd och myndighetskrav. Hinder i och invid närzon För att leva upp till de starka önskemålen som ställts från Transportstyrelsen (tidigare Luftfartsstyrelsen) gällande flygsäkerhet vid besiktningsflygning rekommenderar EBR följande: Hinder bör ej uppföras i den tidigare angivna närzonen= meter på var sida om ledningen. I en utökad närzon meter på var sida om ledning kan hinder utan stag accepteras där hindret inte överstiger 50 meters höjd. Hinder som överstiger 50 meters höjd eller hinder som är försedda med stag bör placeras utanför den utökad närzonen = 200 meter från ledning. Maj (19)

3 Med hinder avses byggnationer som anses farliga för besiktningsflyg, exempelvis master, skorstenar, vindkraftverk etc. Ett vindkraftverks höjd och bredd inkluderar rotorblad. För hinder i närzon m skall varningsskyltning finnas i linjegatan samt vara markerade på flygkartan. För hinder i utökad närzon m skall dessa vara markerade på flygkartan. Även hinder utanför utökad närzon rekommenderas vara markerade på flygkartan. Ansvar i utförandestruktur Det finns många olika strukturer/organisationer som medverkar vid en beställning och utförande. Det är av största vikt att samordning sker mellan medverkande parter. En Flygsamordnare skall utses som har till ansvar att samordna alla ingående viktiga delmoment så att en säker entreprenad blir utförd. Detta sett ur såväl person som driftsäkerhetssynpunkt. Nätägaren/innehavaren har det grundläggande ansvaret för detta. För att bedriva säker besiktning med helikopter bör beställnings- och utförandestrukturen specificeras och följande funktioner fastställas/namnges. - Innehavaren av elanläggningen - Beställare - Flygsamordnare - Arbetsgivaransvarig hos utförare såsom nätföretag, serviceföretag, flygföretag och besiktningsföretag - Eldriftansvarig - Pilot - Besiktningsman - Mottagare av färdplan. Flygsamordnare Flygsamordnare har ansvaret för att nedanstående frågeställningar hanteras. Hjälp i frågeställningar om operativt tillstånd kan erhållas från Transportstyrelsen. Exempel på checklista för Flygsamordnare finns på sidan 16 Kontroll av Flygföretaget, Innehavaren av ledningsnätet samt Besiktningsföretaget bör göras. Utrustning - Krävs installationsgodkännande (enligt EASA) av den utrustning som skall användas i hkp? - Uppfyller skärm för digital kartvisning de krav som ställs av EBR under stycke teknisk utrustning/kartmaterial - Finns kommunikationssystem för uppföljning av flygning? - Finns det ett positioneringssystem för helikoptern? o Ett positioneringssystem/spårningsutrustning anger var en helikopter befinner sig. Denna information bör finnas tillgänglig för mottagaren. Systemet kan finnas på helikoptern men också vara ett separat system för spårning. Maj (19)

4 Utbildad personal - Finns utbildad personal för besiktning - Finns utbildade och utsedda personer till funktionen mottagare vid flygningen. Utbildning Driftbesiktning och inspektion med helikopter får endast utföras av besiktningsman som har utbildning och erfarenhet för att uppfylla kraven i elsäkerhetsföreskrifterna samt utbildning enligt EBR U303D, bil 2. Bilddokumentation och flygtermografering med helikopter där systemoperatören även har funktionen som observatör, får endast utföras av systemoperatör som har utbildning enligt EBR U303D, bil 2, i tillämpliga delar Separat utsedd observatör skall ha utbildning enligt EBR U303D, bil2, i tillämpliga delar. Funktionen som observatör är att kunna orientera, avrapportera position samt varna för olika flyghinder. Pilot som utför flygning och samarbetar med besiktningsman/operatör skall ha utbildning enligt EBR U303D, bil2 i tillämpliga delar. Med utbildning i tillämpliga delar avses utbildning enligt EBRs utbildningsplan, förutom den rent tekniska besiktningsdelen. Mottagare har ansvaret att följa upp flygverksamheten under dagens flygpass. Denne skall vara väl insatt hur färdplanen hanteras. Årlig uppdatering/genomgång Genomgång av EBR-anvisningarna bör genomföras årligen i anslutning till besiktningssäsongen, lämpligen i samarbete med helikopterföretag. Vid genomgången skall minst besiktningsman/observatör och pilot vara delaktiga. Repetitionsutbildning Teoretisk och praktisk repetitionsutbildning skall genomgås när besiktningsmannen varit inaktiv i tre år. Det är arbetsgivarens skyldighet hålla reda på besiktningsmannens status. Personlig utrustning vid flygning Flyghjälm Flyghjälm eller annan hjälm med motsvarande skyddsförmåga som är anpassad för helikopterns kommunikationsutrustning skall användas. Vid lågflygning krävs hjälm enligt LFS. Fältmässig klädsel Årstiden avgör vad som är fältmässigt. Man bör klara sig mot väta och köld om man är tvungen att nödlanda av någon orsak. Kraftiga skor skall alltid vara påtagna. Brandskydd Maj (19)

5 Flamsäker flyganpassad overall och/eller skyddskläder enligt EBR IN 033 skall användas. Flytväst Flytväst skall finnas med i hkp och även vara påtagen vid överflygning av vatten där autorotation inte medger att man når land. Enligt LFS bestämmelser för civil luftfart. Teknisk utrustning Dokumentationsutrustning De grundläggande säkerhetskrav som ställs på en dokumentationsutrustning för besiktning är att den skall vara lättarbetad och opereras med liten tidsåtgång, detta med avseende på att besiktningsmannen/systemoperatören skall lägga stor del av sin tid i att orientera och att upptäcka hinder för att upprätthålla en säker flygning. Underförstått skall givetvis utrustningen ge en effektiv och säker hantering av besiktningsresultat. Kommunikationssystem Det skall finnas ett internt kommunikationssystem (intercom) med god hörbarhet mellan pilot/besiktningsman/operatör. Det skall finnas ett externt kommunikationssystem såsom mobiltelefon eller radio, vilket man når mottagare, eldriftansvarig, flygbas/flygräddning. Kartmaterial Det är av största vikt att man använder ett anpassat och uppdaterat kartmateriel. Vid planering skall kartan vara stor och tydlig samt omfatta ett övergripande område. Härvid används en stor papperskarta. Lämpligtvis i skalan 1: För ledningar med större utbredning kan mer komprimerad karta användas. På kartan skall finnas alla hinder som kan påverka flygningen. Vid detta planeringstillfälle genomgås alla hinder och korsningar av pilot och besiktningsman/observatör Planering av flygningen anpassas efter rådande meterologiska förhållanden, ljusförhållanden, tankningsplatser, matplatser etc. Vid besiktning skall kartan vara detaljrik och markerad med symboler för olika hinder enligt kartsymboler på sid 7. Alla hinder inom flygområdet som kan påverka flygningen skall vara markerade. Kartan kan vara digital eller i papper. För papperskartor väljs lämpligtvis skalan 1: Vid presentation av digitala kartbilder på skärm skall skärmens storlek upplösning, skärpa, ljus och kontrast vara av den kvalitet och art att kartbilden framträder tydligt och ses av både pilot och observatör. I vissa fall kan fler än en skärm erfordras. Kartmaterial / utförande / utseende Det är Nätägaren som har ansvaret för att det finns förberedda och aktuella kartor som är lämpliga för besiktningsflygning. Maj (19)

6 Kartan baseras på lämplig grundkarta i hanterbar skala t.ex. topografiska kartan Dagens kartor är ofta i digitalt format vilket gör att man enkel kan välja storlek för både pappersutförande eller skärmbild. Det digitala formatet gör det också enkelt att välja lämpliga och branschgemensamma kartsymboler och färgval. För pappersformat rekommenderas kartskalorna till 1: för planeringskartan och 1: för besiktnings-/orienteringskartan En förutsättning för säker flygning är att alla korsande ledningar finns med på kartorna. Lämpligtvis växlar de berörda nätägarna information med varandra om ledningssträckning så att ett fullständigt kartmateriel kan tas fram. OBS glöm inte Banverkets nät samt andra nätaktörer. Maj (19)

7 Kartsymboler Ledningsmarkering på digitala kartor 6-24 kv Underliggande ledningsnätet visas med blå linjer Blå Isolerad ledning Alla överliggande korsande ledningar visas med röda linjer När överliggande röd linje skall besiktas ändras färgen från röd till blå, Alternativt blå/lila för isolerad ledning Lila/blå Röd Blå Lila/blå >24 kv Ledningsmarkering på pappers kartor Distibutionsnät I kartformat där man inte enkelt kan ändra överliggande lednings röda färg till annan färg då denna ledning blir aktuell för besiktning, bör olika spänningsnivåer ges en fast färg i kartmaterialet kv > 24 kv Isolerad Lämpligt är att separera distributionskartor med region-och stamnätskartor EBR rekommenderar följande färger Övriga markeringar Korsningsskylt markerar korsande ledning. Med korsande ledning menas den ledning som korsar helikopterns färdväg vid besiktning. Varningstriangel markerar hinder i flygområdet. t.ex. master skorstenar och vindkraftverk Triangeln placeras mitt över hindret kv blå 130 kv Röd 220 kv Röd 400 kv Röd Region/Stamnät Restriktionsområde för flygning samt område olämpligt för flygning Flygzoner. Zon som anger avgränsat område kring flygplats. Stolpstationer Jordkabel Maj (19)

8 Exempel på planeringskarta Maj (19)

9 Exempel på besiktningskarta Maj (19)

10 Före flygning Piloten och besiktningsman/observatör skall vara disponerade för flygning. Fysisk och psykisk god kondition är villkor för uppdragets påbörjande. Piloten skall instruera besiktningsman/observatör om säkerhetsutrustningen i och runt helikoptern samt dess användande. Detta skall dokumenteras i checklistan Planläggning av dagens flygning Piloten och besiktningsman/observatör skall gemensamt planlägga dagens flygning. Erforderlig tid skall alltid ges för planläggningen. En översiktlig och stor planeringskarta med flyghindermarkeringar användes. Planläggningen skall dokumenteras i checklistan. Piloten bedömer om dagens väderleksutsikter medger flygning. Planläggning av flygpass Före varje flygpass skall genomgång av ledningssträckans överliggande kraftledningskorsningar och andra flyghinder göras. En översiktlig och stor planeringskarta med flyghindermarkeringar användes. Områden, där mångfalden av hinder gör flygning osäker, eller där flygning är olämplig, skall vara markerade på kartan. Se exempel få orienteringskartan där symbol för flygrestriktionsområde används. Lämpligtvis besiktas dessa områden från marken Mottagare av färdplan skall utses Intern färdplan skall upprättas Besiktningstiden bör ej överstiga 5 timmar per dag för en besiktningsman/observatör. Flygtiden skall uppdelas så att möjlighet till erforderliga raster ges. Vid flygning som företas vid inspektion/störningsflygning ställs samma krav som vid besiktningsflygning. Intern färdplan - Piloten är ansvarig för flygoperativa regler. - Piloten och besiktningsman/observatör gör upp färdplanen gemensamt. - Piloten och besiktningsman/observatör tillser gemensamt att färdplan lämnas, rapporteras samt avslutas. - Färdplanen skall lämnas skriftligt, via telefem eller elektroniskt med kvittens till utsedd mottagare - Besiktningsman/observatör är ansvarig gentemot utsedd mottagare. - Kommunikationssätt för rapportering skall framgå. Maj (19)

11 Passage av korsande överliggande ledning Inför flygning skall pilot och besiktningsman/observatör komma överens om: - Hur man uppmärksammar varandra på en kommande korsning eller annat flyghinder. - Vilket varningssätt/varningsrop som skall användas. - Hur varningen kvitteras I EBR-utbildningen hanteras hur man kommunicerar med standardiserade fraser vid varning etc. Mottagare Mottagarens uppgift är att ta emot färdplan samt hantera färdplanen enligt överenskommelse med besiktningsman/observatör. Mottagaren skall införa positionsangivelse och meddelanden från besiktningsman/observatör samt att larma vid saknad helikopter. Mottagare är en funktion som utses av den arbetsgivare som tilldelats funktionen av Flygsamordnaren Mottagare av färdplan skall vara väl insatt i tillämpliga delar i denna EBRinstruktion. Mottagare får ej lämna kommunikationssystemet mellan sig och besiktningsman/observatör utan att en ny mottagare först har utsetts. Mottagaren skall informera eldriftansvarig eller av denna utsedd person om de ledningssträckor som besiktigas. Om mottagaren finns i annan organisation som ej har kunskap om ledningsnätet åligger det besiktningsmannen att informera eldriftansvarig om nämnda ledningssträckor. Under flygning - Piloten är chef ombord och ensam ansvarig för helikopterns manövrering och skötsel. - Flygkartor i papper eller digital form skall under flygning vara presenterade så att både besiktningsman/observatör och piloten ser dem på ett tydligt sätt - Korsning av överliggande ledning skall genomföras vid och över en av denna lednings stolpar. Intern färdplan - Flygningen skall följa den uppgjorda färdplanen - Frångås färdplanen skall ny färdplan upprättas och snarast meddelas mottagaren Maj (19)

12 - Pågående flygning skall avbrytas om uppdraget ej kan genomföras på ett ändamålsenligt sätt och inom ramen för denna instruktion - Ansvaret för att rapportering med tid och positionsangivelse sker på överenskommet sätt, framgår av det val som är överenskommet i färdplanen. - Mottagare svarar för att uppdatering med positionsangivelser och tider införs i färdplanen - Mottagaren svarar för åtgärder vid saknad helikopter, enligt nedan Saknad helikopter Om tidpunkten för rapportering eller avslut överskridits utan att kontakt erhållits, skall mottagaren agera enligt uppgjord plan. Efter 30 minuters ovisshetsläge med olika försök till kontakt med hkp skall mottagaren Ringa 112. Därefter kontaktas flygföretaget. Lokala initiativ tas. Besiktningsdokumentation Det är av stor vikt att dokumentationssättet inte tar bort besiktningsmannens/observatörens uppmärksamhet från besiktningsobjekten. GIS baserade system med GPS medför att besiktningsman/observatör kan koncentrera sig på besiktningen. En ständigt uppdaterad kartbild underlättar positioneringen. Även olika utrustningar för röstinspelning och VIDEO filmning kan förekomma. Nya metoder är ständigt under utveckling. Om besiktningsman/observatör upptäcker att flygvarningsskylt saknas eller är felaktig skall prioritet ges till åtgärd. Efter flygning Intern färdplan - Färdplanen avslutas av besiktningsman/observatör. - Mottagaren har slutfört sin uppgift när färdplanen är avslutad. - Piloten är ansvarig enligt flygoperativa regler. Rapportering - Inrapportering av akuta fel. - Omhändertagande av besiktningsdokumentation Maj (19)

13 Definitioner Besiktningsman: Den som har till uppgift att göra en driftbesiktning eller inspektion. Vid besiktning med hkp har även besiktningsmannen rollen som observatör. Se nedan Systemoperatör: Den som har till uppgift att hantera utrustning i samband med termografering och bilddokumentation. Systemoperatören kan även inneha rollen som observatör Observatör: Den som har till uppgift att observera korsningar och hinder för att höja säkerheten vid flygning vid och intill kraftledningar och stationer. Pilot: Den som har ansvaret för att framföra en helikopter. Mottagare: Den person som är utsedd att följa upp besiktning/inspektion. Rollen som mottagare får man av Flygsamordnaren Flygsamordnare: Den som utses av beställaren att ha ett övergripande ansvar för samordning och att erforderliga funktioner, teknisk utrustning, flygkartor och utbildad personal finns, samt att kontroll av entreprenörer utförs. Beställare: Den som beställer en tjänst. Beställaren skall låta ta fram en MKB (miljökonsekvensbeskrivning). I MKB skall det finnas en riskanalys av det arbete som skall utföras, vilken skall delges det företag som utför tjänsten. Beställaren är oftast nätägaren. Beställning kan också göras av anlitad entreprenör. Innehavare: Innehavaren av ett kraftledningsnät eller station, vilken har ansvar för dess utförande och underhåll. Innehavaren är den som råder över anläggning och är inte alltid densamme som ägaren. Nätägare (stationsägare) Nätägaren äger kraftledningen och är oftast Innehavare av anläggningen Nätägaren kan ha egna utförandefunktioner men kan också beställa tjänster Vid eget utförande har man arbetsgivaransvar. Servicebolag / entreprenör Företag som utför entreprenader på beställning. Ansvarar för utförandet och säkerheten som arbetsgivare. Maj (19)

14 Besiktningsföretag: Företag som utför besiktningstjänst. Tillhandahåller utbildad besiktningsman Ansvarar för utförandet och säkerheten som arbetsgivare. Dokumentationsföretag: Företag som utför dokumentation av anläggningars status. Tillhandahåller oftast dokumentationsutrustning och operatör av utrustning Ansvarar för utförandet och säkerheten som arbetsgivare. Flygföretag: Företag som tillhandahåller hkp och pilot samt i vissa fall dokumentationsutrustning Ansvarar för utförandet och säkerheten som arbetsgivare. Flygområde: Geografiskt område där flygningen i huvudsak kommer att bedrivas. Säkerhetsanvisningar Markpersonal och eventuella åskådare skall informeras om att området runt helikoptern är farligt. Rökning eller annat handhavande av eld är förbjudet i helikoptern och inom 20 m från detsamma. Se upp med lösa eller lätta föremål på marken som kan virvla upp när helikoptern startar eller landar. - Gå inte ombord eller närma dig helikoptern utan att piloten givit dig klartecken - Böj dig ned när du närmar eller fjärmar dig helikoptern, se upp för huvudrotorn - Gå aldrig baklänges när du lämnar helikoptern - Uppehåll dig aldrig bakom helikoptern, se upp med stjärtrotorn - Befinner du dig bakom helikoptern när den landat gå i en stor cirkel runt helikoptern utanför rotordiametern till dess att du får ögonkontakt med piloten och får tecken av denne att du kan gå ombord. - Dörrarna skall öppnas varsamt. Släpp inte dörrarna under av- och påstigning vinden kan ta tag i dem - Bagaget skall bäras. Det får absolut inte kastas till eller från helikoptern. - Ta god tid på dig om du skall lossa skidor, stavar eller andra långa föremål från helikopterns lastbrygga, dessa kan flyga iväg eller stickas upp i rotorbladen Maj (19)

15 Var försiktig när rotorn är igång Huvudrotorn är så monterad att den kan tippa ner under vanlig manshöjd. När du går under rotorn böj dig ner. Gå aldrig mot helikoptern bakifrån På grund av stjärtrotorns höga varvtal kan den vara mycket svår att se. Maj (19)

16 Checklista för flygsamordnare / avtal / beställning Checklista för arbetsgivaransvarig Maj (19)

17 Checklista för besiktningsman Checklista för mottagare Maj (19)

18 Intern färdplan Om tidpunkt för rapportering eller avslut överskridits med 30 minuter skall mottagaren ringa telefonnummer 112 // Flygbolaget tel:. Maj (19)

19 Riskanalys vid val av helikoptertyp. Transportstyrelsen rekommenderar att en riskbedömning av flyguppdraget bör göras och omfatta möjligheten till säker nödlandning, flygning i ogynnsam miljö, samt ställningstagande till helikoptertyp baserad på prestanda. Prestanda klassas i klass 1-3 Utdrag ur LFS 2007:49 Maj (19)

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning 2014-06-18 1/5 Innehåll Syfte/bakgrund... 3 Omfattning... 3 Ansvar och Genomförande... 3 Renodlad BAS med sjävständig entreprenör... 3 Renodlad BAS med egen

Läs mer

Drönarinformation Karolinska US helikopterflygplats ESHK

Drönarinformation Karolinska US helikopterflygplats ESHK sid 1 av 5 Drönarinformation Karolinska US helikopterflygplats ESHK Bakgrund Dokumentet baseras på 180517 Område för drönarflygning.pdf R5 med datum 2018-05-17. Bruk av drönare (RPAS) i en helikopterflygplats

Läs mer

STOCKHOLMS RADIOFLYGKLUBB

STOCKHOLMS RADIOFLYGKLUBB SÄKERHETSREGLER STOCKHOLMS RADIOFLYGKLUBB BARKARBY GÄLLER FR.O.M. Stockholms Radioflygklubb Sidan 1 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FLYGSÄKERHETSREGLER... 3 1.1 Flygområde... 3 1.2 RC-behörighetskrav för klubbmedlemmar...

Läs mer

Sveriges Modellflygförbund

Sveriges Modellflygförbund 1 Information till klubbar angående tillståndsansökan för modellflygfält: Vi är medvetna om att tiden är knapp och behöver därför ha in svaren snarast - dock senast fredag 20 april. SMFF kommer att söka

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 LFS 2006:2 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2005:36) Bestämmelser

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

TSFS 2016:[XX] beslutade den [DATUM ÅR].

TSFS 2016:[XX] beslutade den [DATUM ÅR]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Luftfartsverkets författningssamling

Luftfartsverkets författningssamling Luftfartsverkets författningssamling LFS 1993:7 Ansvarig utgivare: V M Brusén ISSN 0280-0233 Bestämmelser för Civil Luftfart (BCL) Driftbestämmelser LFS 1993:7 Utkom från trycket den 1 juni 1993 beslutade

Läs mer

Transportstyrelsens författningssamling Föreskrifter och allmänna råd om drift av godkänd flygplats 1 Introduktion Enligt Luftfartslagen 6 kap, 8 är en myndighet ansvarig för att utfärda tillstånd för

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om villkor för flygning med utrustning ur funktion; LFS 2007:29 Serie OPS Utkom från

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Remisskommentarer ESA Grunder

Remisskommentarer ESA Grunder Remisskommentarer ESA Grunder Avsändare (ange företag, namn och kontaktuppgifter): Installatörsföretagen, Fredrik B Sjödin, 070-8157580 Kontaktuppgifter kommer att användas vid behov av förtydliganden

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Besiktningsprocessen 3 3. Besiktning 4 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande 5 3.2 Genomgång

Läs mer

Drönarinformation Karolinska Sjukhuset Solna

Drönarinformation Karolinska Sjukhuset Solna Drönarinfo ESHK sid 1 av 5 Fastighetsdirektör Flygsäkerhetsstrateg Kvalitetschef 2018-08-28 2018-12-04 2018-12-04 Drönarinformation Karolinska Sjukhuset Solna Dokumentet baseras på 180517 Område för drönarflygning.pdf

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

1. Använda denna bruksanvisning

1. Använda denna bruksanvisning 1. Använda denna bruksanvisning Sektionsrubrik Ett nummer och en rubrik finns för varje sektion. Avsnittsrubrik Varje avsnitt har en rubrik. Åtgärdsnamn Varje åtgärd har ett namn. Specifikt åtgärdsnamn

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

Delegering, ansvar och befogenheter

Delegering, ansvar och befogenheter Sidan 1 / 10 Delegering, ansvar och befogenheter Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1. Delegering... 2 1.2. Byte av förordnade befattningshavare... 2 2. Tillägg till befattningsbeskrivning... 3 2.1. Flygplatschefen...

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

Generella luftrumskrav

Generella luftrumskrav Generella luftrumskrav Alla luftfartyg som flyger i ett luftrum ska uppfylla de krav som finns inom den luftrumsklassen. Luftrumsklass C; kontrollerad luft, flygkontrolltjänst utövas, transponderkrav,

Läs mer

TSFS 2016:95. beslutade den 6 september 2016.

TSFS 2016:95. beslutade den 6 september 2016. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

Södra Fräkne Fiberförening Sida 1 av 6

Södra Fräkne Fiberförening Sida 1 av 6 Södra Fräkne Fiberförening Sida 1 av 6 Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark Mellan undertecknande, Fastighetsägaren/Väghållaren(vägförening eller dylikt) nedan benämnda fastighetsägare

Läs mer

Drönarinformation Karolinska Sjukhuset Solna

Drönarinformation Karolinska Sjukhuset Solna Drönarinfo ESHK sid 1 av 5 Drönarinformation Karolinska Sjukhuset Solna Dokumentet baseras på 180517 Område för drönarflygning.pdf R5 med datum 2018-05-17. Ingen drönarflygning inom en kilometers radie

Läs mer

BILAGA 6 UPS-anläggning

BILAGA 6 UPS-anläggning Status Konsult AB BYGGHANDLING BILAGA 6 UPS-anläggning Projektnamn Hkpflj Malmen. Anpassning för hkp 14 och 15 Hangar 14. Nybyggnad Sidnr 1 (6) Handläggare H Magnusson Projektnr 2265 00 Datum 2005-10-10

Läs mer

Sveriges Modellflygförbund

Sveriges Modellflygförbund Ansökan om godkännande av modellflygplatser för klubb som är ansluten till SMFF: 1.Klubben Klubbens namn: Jönköpings Radioflygklubb Organisationsnummer: 802456-4745 Fullständig adress: c/o Ingemar Thörn,

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2010-09-13 R.10 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES04.NE318A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid

Läs mer

Driftsleverantören förbinder sig att respektera villkor gällande annans part arrende enligt bilaga

Driftsleverantören förbinder sig att respektera villkor gällande annans part arrende enligt bilaga Avtal Parter Mellan Ekerö kommun, organisationsnummer 212000-0050, genom Kultur- och fritidsnämnden, nedan kallad KFN och (Föreningen) nedan kallad Driftsleverantören, har följande avtal träffats. Detta

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sprängämneshundar (EDD) - luftfartsskydd;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sprängämneshundar (EDD) - luftfartsskydd; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sprängämneshundar (EDD) - luftfartsskydd; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 kap 4 luftfartsförordningen

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Dick Eriksson, DynaMate AB Övergripande elansvarig för Scanias anläggningar i Sverige, 1 000 000 m 2

Dick Eriksson, DynaMate AB Övergripande elansvarig för Scanias anläggningar i Sverige, 1 000 000 m 2 Dick Eriksson, DynaMate AB Övergripande elansvarig för Scanias anläggningar i Sverige, 1 000 000 m 2 Det kunde vara värre! Nyinstallation från Bangalore, Indien 2013 >700 besiktningsanmärkningar! Hur djupt

Läs mer

Anvisningar för mast och stolparbete vid Institutionen för Teknikvetenskaper, Uppsala Universitet

Anvisningar för mast och stolparbete vid Institutionen för Teknikvetenskaper, Uppsala Universitet BESLUT 2010-07-01 1(3) Dnr Teknik1:7 2010/29 Institutionen för teknikvetenskaper Box 534 751 21 Uppsala Ångströmlaboratoriet 018-471 00 00 vx www.teknik.uu.se Anvisningar för mast och stolparbete vid Institutionen

Läs mer

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014 1(15) Upprättat av: Arne Grundberg Granskat av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson Gäller fr o m 2014-09-01 Tom 2014-12-13 sinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.3 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 4 2. Besiktningsprocessen... 5 3. Besiktning... 6 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande... 6 3.2

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Riktlinjer för underhåll av kraftledningar

Riktlinjer för underhåll av kraftledningar ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NF SAMRÅD N, D, IK DATUM VÅR BETECKNING 2010-05-11 TR12-12 TEKNISK RIKTLINJE REVISION B1 SvK405, v2.0, 2009-06-04 Riktlinjer för underhåll av kraftledningar TEKNISK RIKTLINJE 2010-05-11

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygning i fjällområdet; Serie OPS Utkom från trycket den 31 maj

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svara med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som

Läs mer

1 INLEDNING TR1-16 06-09-25 A. 1.1 Beteckningsskyltar. 1.2 Fasskyltar. 1.3 Varnings- och förbudsskyltar 1(5)

1 INLEDNING TR1-16 06-09-25 A. 1.1 Beteckningsskyltar. 1.2 Fasskyltar. 1.3 Varnings- och förbudsskyltar 1(5) 1() 06-09- A TR1-16 SKYLTAR I STÄLLVERK 7, - 40 KV Innehåll 1 Förord Beteckningsskyltar Varnings- och förbudsskyltar 1 INLEDNING Denna riktlinje skall tillämpas för Svenska Kraftnäts anläggningar i nya

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Riktlinjer för underhåll av teknikbodar för opto

Riktlinjer för underhåll av teknikbodar för opto Riktlinjer för underhåll av teknikbodar för opto TR 12-011:2 2004-01-07 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT... 3 1.1. Teknisk rondning...3 1.2. Krav på kompetens...3 1.3. Anläggningsdokumentation...3 1.4.

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse PROTOKOLL 2011-05-06 01.00 D 2011-007690 1(5) MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Kaija Sterner, LFV Maria Ullvetter, LFV Nils Palmqvist,

Läs mer

Att arrangera en Rallytävling

Att arrangera en Rallytävling Att arrangera en Rallytävling Befattningsbeskrivning för: Vägvakt Bef.: 12 Utgåva: September 2005 Denna Befattningsbeskrivning är ett utdrag ur Utbildningskompendiet Att arrangera en Rallytävling det kompletta

Läs mer

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Bilaga 14 Miljökonsekvensbeskrivning Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Utredning av tekniska och ekonomiska möjligheter för radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Innehåll 1. INLEDNING

Läs mer

5lGGQLQJVWMlQVWHQ. 5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU

5lGGQLQJVWMlQVWHQ. 5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU 5lGGQLQJVWMlQVWHQ gvwud%ohnlqjh 5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU %DNJUXQG Vid arrangemang av olika slag uppkommer ofta förfrågningar angående användandet av tillfälliga övernattningslokaler. För

Läs mer

Samverkan vid skogsbrand, hygges- och naturvårdsbränning i Västerbotten.. Rolf Lundin, Räddningstjänsten Umeå

Samverkan vid skogsbrand, hygges- och naturvårdsbränning i Västerbotten.. Rolf Lundin, Räddningstjänsten Umeå Samverkan vid skogsbrand, hygges- och naturvårdsbränning i Västerbotten.. Rolf Lundin, Räddningstjänsten Umeå INBJUDAN till årets SKOGSBRANDMÖTE INFORMATION OCH RUTINER VID SKOGSBRAND, HYGGES- OCH NATURVÅRDSBRÄNNING

Läs mer

Teknisk Beskrivning. Förfrågningsunderlag

Teknisk Beskrivning. Förfrågningsunderlag Funktions- och driftsentreprenad reservkraft samt skötsel, provning, underhåll av ställverk Sahlgrenska Sjukhuset Mölndals sjukhus Östra Sjukhuset Teknisk Beskrivning Förfrågningsunderlag 2013-03-15 Upprättad

Läs mer

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet Råd och anvisning 201 Upprättad Giltighetstid 2018-11-06 Giltig fr o m Handläggare 2018-12-01 D. Gillesén, S. Karlsson, M. Lövberg Giltig t o m Tillsvidare Reviderad Beslutad 2018-11-06 2018-11-12 Handläggare

Läs mer

ARBETSUPPGIFTER INOM SJÖLYFTET

ARBETSUPPGIFTER INOM SJÖLYFTET 2011-05-02 ARBETSUPPGIFTER INOM SJÖLYFTET Detta är inte ett heltäckande dokument som svarar på alla frågor. Ambitionen är att försöka beskriva upplägget, speciellt avseende fältarbetet. Vad vill SMHI?

Läs mer

Riktlinjer för uppsättning av markiser i HSB:s Brf Bränneriet i Stockholm

Riktlinjer för uppsättning av markiser i HSB:s Brf Bränneriet i Stockholm 2005-09-18 sid 1 Riktlinjer för uppsättning av markiser i HSB:s Brf Bränneriet i Stockholm Bakgrund Under våren 2005 har några av föreningens medlemmar visat intresse för att montera markiser och då det

Läs mer

Regler fo r modellflyg pa Uppsala Flygklubbs fa lt Sundbro

Regler fo r modellflyg pa Uppsala Flygklubbs fa lt Sundbro Regler fo r modellflyg pa Uppsala Flygklubbs fa lt Sundbro Allma nna regler 1. Modellflygare på Sundbrofältet måste vara väl införstådda med och följa gällande regelverk se information från Transportstyrelsen

Läs mer

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare.

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. 2012-01-20 1 (5) BILAGA 4 DEFINITIONER TJÄNSTER Utprovning Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. Anpassning

Läs mer

Södra Fräkne Fiberförening Sida 1 av 5

Södra Fräkne Fiberförening Sida 1 av 5 Södra Fräkne Fiberförening Sida 1 av 5 Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark Mellan undertecknande, nedan benämnda Fastighetsägaren och Ledningsägaren, är följande överenskommelse träffad.

Läs mer

Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se. 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter

Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se. 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter Registrera dig Som fenologiväktare måste du vara inloggad

Läs mer

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014 Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber Sida 1 (5) Mellan Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber, org. nr 769624-1327, (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan benämnda fastighetsägare (nedan kallad Fastighetsägare)

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Vanligaste anmärkningarna vid VK

Vanligaste anmärkningarna vid VK Vanligaste anmärkningarna vid VK Uppföljning av instruktörers handlingar Egenkontroll/Kvalitetssystem Skolhandboken Skolproven Kvalitetsoch säkerhetsledningssystem för registrerade flygskolor Vad gäller

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån BILAGA 1 Underlag för ansökan om nätförstärkningslån 1/6 Innehåll 1 Ansökan om nätförstärkninglån... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Beskrivning av nätförstärkningen... 3 1.3 Nätkoncessionär (underlag 1)... 3

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE

Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE Region Stockholm Innerstad Sida 1 (8) 2014-05-22 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering

Läs mer

Rutin för anläggningsskötare brandlarm och släcksystem

Rutin för anläggningsskötare brandlarm och släcksystem Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (6) Rutin för anläggningsskötare brandlarm och släcksystem Lagrum och styrande förutsättningar Plan- och bygglag (2010:900) och förordning (2011:338) Lag (2003:778)

Läs mer

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker 2015-01-14 1/5 Innehåll Tillträdesregler för Teracoms anläggningar ska följas... 3 Riskanalys... 3 Skydd för Teracoms personal inom anläggningen... 3

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Allmänna bestämmelser för arbeten i och användning av kommunal mark i Vetlanda kommun

Allmänna bestämmelser för arbeten i och användning av kommunal mark i Vetlanda kommun 1 (17) Allmänna bestämmelser för arbeten i och användning av kommunal mark i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Tekniska nämnden (2016-04-21 ) Gäller för: Tekniska kontoret, entreprenörer

Läs mer

Under jaktperioden utgår vi från Klimpfjäll, Borgafjäll, Saxnäs, Kittelfjäll, Ankarede, Storjola eller efter Dina behov.

Under jaktperioden utgår vi från Klimpfjäll, Borgafjäll, Saxnäs, Kittelfjäll, Ankarede, Storjola eller efter Dina behov. Fiske RUNDTURER Från 500 kr/pers JAKTRESOR Vi transporterar dig ut till Södra Lapplands och Norra Jämtlands fjällvärld för en oförglömlig jaktupplevelse. Fjällripa eller Dalripa, dagsturer eller jaktcamp,

Läs mer

Uppfyllande av krav på minimibesättning vid ambulansflygning (HEMS) under mörker

Uppfyllande av krav på minimibesättning vid ambulansflygning (HEMS) under mörker Luftfartsanvisning 1 (7) Utfärdad: 10.3.2011 Träder i kraft: 18.3.2011 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 69, luftfartsföreskrift OPS M3-14, punkt 2.1, JAR-OPS 3- bestämmelserna,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 28 februari 2019. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

Bestämmelser för nyttjande av kommunal mark i Skövde kommun

Bestämmelser för nyttjande av kommunal mark i Skövde kommun Dnr 12-25 Bestämmelser för nyttjande av kommunal mark i Skövde kommun Antagen av tekniska nämnden 2012-04-24, 31 Förord Arbeten som utförs i trafikerade ytor innebär ofta en stor risk för den personal

Läs mer

S:t Eriks AB. Övergripande instruktioner och säkerhetsanvisningar för: SPIKDON S:t Eriks AB

S:t Eriks AB. Övergripande instruktioner och säkerhetsanvisningar för: SPIKDON S:t Eriks AB Övergripande instruktioner och säkerhetsanvisningar för: SPIKDON S:t Eriks AB Sida 2 (12) Tillverkningsår 2016 (Bruksanvisning i original) 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidnummer 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 3

Läs mer

Säsongsstart Agenda IRS (svarta boken) Flygtrim Trafikvarv Sundbro Flygledare Luftrum Flygsäkerhet Personliga målsättningen

Säsongsstart Agenda IRS (svarta boken) Flygtrim Trafikvarv Sundbro Flygledare Luftrum Flygsäkerhet Personliga målsättningen Säsongsstart 2019 Agenda IRS (svarta boken) Flygtrim Trafikvarv Sundbro Flygledare Luftrum Flygsäkerhet Personliga målsättningen IRS Nytt sätt att rapportera avvikelser Enkelt att använda men kräver www.

Läs mer

Besiktning & utbildning

Besiktning & utbildning LEKPLATSBESIKTNING Besiktning & utbildning Utetjänst AB erbjuder som ett av få företag i Sverige fullständigt utförda säkerhetsbesikt- ningar av lekredskap och redskapens minimiutr ymmen mot de krav som

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större vårdanläggning. Informationen under

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM 2011-09-29 1(7) KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Sörmlandskustens Räddningstjänst 2010 2011-09-29 2(7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 ANSVAR...3 3 ANSLUTNING...3 4 ORGANISATION

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING HYLLSTÄLL METRO

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING HYLLSTÄLL METRO MONTERINGS- & BRUKSANVISNING HYLLSTÄLL METRO INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA TILLSYN & UNDERHÅLL INNAN DU BÖRJAR MONTERA MONTERINGSANVISNING STARTSEKTION MONTERINGSANVISNING PÅBYGGNAD MONTERINGSANVISNING DRAGLÅDA

Läs mer

Policy för integritet vid hantering av personuppgifter

Policy för integritet vid hantering av personuppgifter Policy för integritet vid hantering av personuppgifter Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2018-04-26 27 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Hjo kommun Giltighetstid Tills

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

(7) FÖRSLAG version 1.4. Mellan x kommun (kommunen) och Y bolaget AB, org nr , (licenstagaren) har denna dag träffats följande

(7) FÖRSLAG version 1.4. Mellan x kommun (kommunen) och Y bolaget AB, org nr , (licenstagaren) har denna dag träffats följande 2011-11-25 2 (7) Mellan x kommun (kommunen) och Y bolaget AB, org nr 000000 0000, (licenstagaren) har denna dag träffats följande Förutsättningar GEODATAAVTAL Avtalsbeteckning xxxxx/xxxx Kommunen har det

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete En del av Systematiskt elsäkerhetsarbete AW Elteam AB Detta dokument innehåller grunduppgifter för företagets egenkontrollprogram enligt Elsäkerhetverkets

Läs mer

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utredningsuppdraget Avgränsning Problem Gällande/kommande regelverk Internationellt pågående arbete U space Luftrummets

Läs mer

Markupplåtelseavtal avseende fiberledning

Markupplåtelseavtal avseende fiberledning Sida 1 av 5 Markupplåtelseavtal avseende fiberledning 1) Parter m.m. Fastighet/er (fastighetsbeteckning) Kommun Adress Postnummer och ort Telefon E-postadress Kontaktperson (om annan än fastighetsägare

Läs mer

Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb Rémi Vesvre ledningsstrateg

Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb Rémi Vesvre ledningsstrateg Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb 2018 Rémi Vesvre ledningsstrateg Remisser och ikraftträdande Har varit på omremiss delvis på grund av remisskommentarer om att omhänderta säkerheten

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

1. Start 2. Registrera dig och ange användaruppgifter 3. Rapportering 4. Korrigera egna rapporter

1. Start 2. Registrera dig och ange användaruppgifter 3. Rapportering 4. Korrigera egna rapporter Instruktion till smartmobilrapportering via Android-app 1. Start 2. Registrera dig och ange användaruppgifter 3. Rapportering 4. Korrigera egna rapporter Start Installera android-appen Naturens Kalender

Läs mer

Anvisning för inglasning av balkong, altan, takterrass, uppförande av staket/plank, samt montage av markiser.

Anvisning för inglasning av balkong, altan, takterrass, uppförande av staket/plank, samt montage av markiser. Anvisning för inglasning av balkong, altan, takterrass, uppförande av staket/plank, samt montage av markiser. 1. Inledning Har bostadsrättsinnehavare i föreningen planer på att göra någon form av förändring

Läs mer