Drottningtorget - Vardagsrummet. Trollhättan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Drottningtorget - Vardagsrummet. Trollhättan"

Transkript

1 Drottningtorget - Vardagsrummet Trollhättan

2 » Det nya Drottningtorget reflekterar Trollhättans identitet och historia som knutpunkt mellan Vänerns vatten och Västerhavet genom dess inslag av det omgivande landskapet. Trollhättan är omgivet av ett kraftfullt och vackert landskap som har varit viktigt för stadens tillblivelse. Båtar har dragits till och från Vänern sedan början av det första årtusendet och dess kvarn- och sågverksamhet och stadens industri har genom tiderna utnyttjat älvens fallkraft. Gestaltningen inspireras av den omgivande skogens och dimmans mystik. Skogen och ljuset som sirlar mellan trädstammarna ger inspiration. Vårt förslag följer tidigare inslagna vägar och uppmärksammar älvens och skogens betydelse för Trollhättan. Den nya utformningen knyter an till landskapet, historien samt till människorna i staden. Inbjudande mötesplatser, intressant gestaltning och aktiviteter ger förutsättningar för att skapa trollhättebornas nya inspirerande vardagsrum: - en plats där man möts och umgås! Älvens konturer ligger till grund för torgets markmönster. älven TORGET- LIVET! skogen VILA Koncept Vattnets och skogens riktningar samverkar till en aktivering av Drottningtorget! REKREATION/ HANDEL VILA BUSS/ GRÖNSKA AKTIVITET Zonindelning Torget delas in i olika zoner med vardagsrummets olika kvaliteter och stämningar. Rörelser De befintliga riktningarna tillvaratas och kompletteras med en förstärkt historisk diagonal över torget. Älven Älvens konturer i markmaterialet accentuerar den diagonala rörelseriktningen och förbinder Kungsgatan med busstorget. Olidans vattenkraftverk från 1910 och det årliga vattensläppet i Göta älv inspirerar förslaget genom de flö den och energier som dess genomströmmande vatten skapar.

3 Saluhallen med café, restaurang och marknadsstånd aktiverar torget under dygnet. Den befintliga allén blir ett inbjudande gångstråk med fri koppling till torget! Konstnärligt utformade Älvplan är torgets samlingsplats. Solvända soffor ger utblick över folklivet! Det genomgående markmönstret gör vardagsrummet sammanhängande, markerar en historisk riktning över torget och tydliggör älven som viktig identitetsskapare. När går bussen? Ny informationsbyggnad för kollektivtrafik! Trädtorget ramar in torgytan och skapar en trivsam plats för vistelse. Vattenkonsten i älvfåran ger identitet, lekvärde och en ljudridå mot Torggatan. I aktivitetsstrukturen finns plats för både lek och avkoppling!

4 Illustrationsplan 1. Älven/ Markmönstret Skulpturen/ Fontänen A 2. Trollhättans industriella identitet illustreras och bevaras i den uppskattade skulpturen Trollkällan av Carl-Harry Stålhane från 1986, samt kompletteras med en ångande dimanläggning. Soffor placeras i bästa solläge med utsikt över torgets flöden Älvplan 2. Den öppna torgytan gör Drottningtorget flexibelt och tillåtande. På skatevänliga Älvplan finns plats för torghandel, skridskobana på vintern, tillfällig scen vid konserter samt andra stora sociala evenemang. Ytan utformas i samarbete med konstnär för att gestalta kraften i älven. Häckarna i den befintliga allén tas bort vilket skapar en ny öppenhet i trädarkaden mot torgets västra fasader. Cykelparkeringar på alléns västra sida. 4. B Konturerna från Göta älv ligger till grund för mönsterindelningen av det öppna torgrummet, som också accentuerar en historisk diagonal rörelseriktning över torget. Hela torget blir ett shared space där upphöjda kanter endast finns vid busshållplatserna. Pingisbord aktiverar torget! Saluhallen Ny saluhall (inspirerad av Torvehallerne i Köpenhamn) aktiverar torget och binds ihop med två mindre paviljonger genom ett skärmtak som skapar en spänning mellan inne och ute. Fasadmönstret hämtas från Olidans vattenkraftverks fönsterinfattning Kollektivtrafiken SEKTION C C 7. Ny informationsbyggnad för kollektivtrafik med kiosk och publikt utrymme i liknande utförande som saluhallen. Bussarnas svängrum begränsas i torgets nordöstra del av pollare och cykelställ, medan resterande köryta är shared space med höjdskillnader i kantsten endast vid busshållplatserna. 6. Aktivitetsstrukturen DROTTNIN SEKTION A Vattenkonsten SEKTION B Den nya meandrande sitt- och hängstrukturen skapar mötesplatser och intima rum samt bildar en länk mellan skogen och älvrummet. Här finns även torgets aktivitetszon med bland annat lek, pingis, schack, hammockar och temporär projektionsyta för filmvisningar. 7. GGATAN Vattnet är speciellt närvarande i förslaget i alla dess former, som stiliserad älv i markmaterialet, som dimma i skogen, is på Älvplan vintertid och som levande vatten i älvfårans vattenkonst. Vattenkonstens älvfåra projiceras även med vattenspel nattetid vilket ytterligare levandegör torget. 8. En skridskobana spolas vintertid på Älvplan som ger liv och rörelse. Skridskouthyrning kan integreras i de nya saluhallspaviljongerna. Trädtorget Torgets avskärmning mot Torggatan är en trädbeklädd stenmjölsyta med bänkar och boulemöjligheter. 9. Grönskan Skogen vandrar in från öst mot torget. Ett nytt övergångsställe förbättrar flödet över Drottninggatan. Källor med ånga anläggs vid några träd närmast torget från bussgatan för att addera till skogens mystik. 50 m SKALA 1:1000/A3 Aktivitetsstrukturen vandrar mellan träden och länkar samman torgets älv- och skogsrum samt bidrar med sittplatser, portiker, plats för utomhusbio och ramar in den öppna torgytan.

5 Häng med till Älvplan! Liksom ett vardagsrum är Drottningtorget till för avkoppling, varför det nya torget har flera zoner för vila och utblick. Saluhallen erbjuder en mångfald av nödvändigheter och rekreationsmöjligheter vilket gör den och det nya Drottningtorget till en självklar målpunkt på väg till eller hem från dagens sysslor. Älvplan är en skatevänlig och öppen yta där evenemang och konsthändelser får ta plats. Aktivitetsstrukturen byggs upp av en mängd funktioner och uttryck för att tillgodose många behov för olika generationer. Den erbjuder vila, samvaro, lek och skapar samtidigt en luftig avskärmning till busshållplatserna. Ett Drottningtorg där man känner sig hemma! Saluhallen hämtar inspiration från Torvehallerne i Köpenhamn SOLVÄNDA SOFFOR TROLLKÄLLAN BÄNK RUNT BEFINTLIGT TRÄD ÄLVPLAN PLATS FÖR MARKNAD/ KONSERT/ EVENTS SALUHALL SKÄRMTAK SALUHALL STENMJÖLSYTA MED BOULE Olidans vattenkraftverks fönsterinfattning avspeglas i saluhallens och kollektivtrafikpaviljongens fasadarkitektur INTEGRERAD LEK MED FALLSKYDD TORGGATAN SEKTION A POLLARE MOT KÖRYTA SOLVÄNDA SOFFOR SCHACKBORD PINGIS INFORMATIONSBYGGNAD FÖR KOLLEKTIVTRAFIK HAMMOCKAR AKTIVITETSSTRUKTUR Superkilens färgklick som inspiration till Älvplan och dess populära hammockar att hänga i vid aktivitetsstrukturen TORGGATAN SEKTION B SALUHALL BÄNK RUNT BEFINTLIGT TRÄD ÄLVPLAN INTEGRERAD LEK MED FALLSKYDD AKTIVITETSSTRUKTUR BUSSHÅLLPLATS BUSSGATA BUSSHÅLLPLATS Plats för marknad på Älvplan och permanenta stånd, café och restaurang i saluhallen KUNGSGATAN SEKTION C Integrerad lek i aktivitetsstrukturen (med fallskydd!)

6 Vattenkonsten maskerar ljudet från Torggatans trafik och håller ytan öppen och flexibel när fontänerna inte är igång. Dimman från skogen möter älvrummet som skira ångmoln bland torgets träd. Flytande vatten projiceras på några av älvfårorna med GOBO-projektorer som levandegör och mystifierar torget även nattetid. Älvens konturer ligger till grund för torgets markmönster, där tillgängliga granithällar markerar älvens fåror och smågatsten anläggs runtom.» Älvens fåror markeras elegant i markmönstret av granithällar och småtgatsten medan Älvplan i torgets mitt accentueras genom konstnärlig gestaltning. Jag vill leka i vattenkonsten! Gör det du, så köper jag lite krusbär! Markmönstret i rekreationsytan utformas i samarbete med konstnär, där t ex inslag av mässing eller mosaik kan göra ytan till torgets finplats utan att kompromissa med skatebarhet, tillgänglighet, flexibilitet eller det genomgående älvmönstret. Quercus frainetto (Ungersk ek), Alnus x spaethii (Berlineral), Quercus cerris (Turkisk ek), Quercus petraea (Bergek), Larix kaempferi ( Japansk lärk) är alla tåliga stadsträd som tillsammans får symbolisera skogen som vandrar in på torget.

Drottningtorget - Vardagsrummet. Trollhättan

Drottningtorget - Vardagsrummet. Trollhättan Drottningtorget - Vardagsrummet Trollhättan »» Det nya Drottningtorget reflekterar Trollhättans identitet och historia som knutpunkt mellan Vänerns vatten och Västerhavet genom dess inslag av det omgivande

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

DROTTNINGTORGET. Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden.

DROTTNINGTORGET. Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. DROTTNINGTORGET»» Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. Koncept»» Drottningtorget - en naturlig mötesplats för alla! Gestaltningen av torget syftar till att skapa ett flexibelt torg

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

FHK TINGSTORGET 140829 ARKITEMA ARCHITECTS. Markanvisning

FHK TINGSTORGET 140829 ARKITEMA ARCHITECTS. Markanvisning FHK Markanvisning Idé/ koncept Förslaget tar sin utgångspunkt i platsens topgrafi, läge och stadbyggnadsvision Framtid Alby. Genom att variera de olika byggnaderna i höjd och orientering så följer vi topografin

Läs mer

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Nya Fristadstorget - ditt torg! Ditt torg Eskilstuna utvecklas! Det nya Fristadstorget

Läs mer

SÖDRA RYDS TORG WORKSHOP

SÖDRA RYDS TORG WORKSHOP SÖDRA RYDS TORG WORKSHOP 2017-03-20 SAMMANSTÄLLNING WORKSHOPEN HÖLLS PÅ BIBLIOTEKET I SÖDRA RYD. DELTAGARE VAR 15 INVÅNARE FRÅN SÖDRA RYD. Workshopen leddes av Tom Billingham och Ulrika Billingham från

Läs mer

Centrumutveckling är Moderat politik!

Centrumutveckling är Moderat politik! Hur skapar vi en attraktionskraft som lockar? Vanligtvis så talar man om områden som: Invånarantal Näringsliv Bostäder Arbetstillfällen Skola och välfärd Handel och turism Livskvalitet När vi under året

Läs mer

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på.

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på. Resecentrum är den viktigaste noden för kommunikation i Uppsala. Här möts tåg, buss, cykel och gångtrafik. I resecentrums förlängning ingår även Vretgränd och Kungsgatan på den västra sidan och Stationsgatan

Läs mer

STRÄNGNÄS RESECENTRUM - GESTALTNINGSPROGRAM

STRÄNGNÄS RESECENTRUM - GESTALTNINGSPROGRAM . Foto bef. station ersätts av nytt resecentrum STRÄNGNÄS RESECENTRUM - GESTALTNINGSPROGRAM ANTAGANDEHANDLING 2013-12-09 INLEDNING BUSS STATION UTGÅNG CENTRALA STRÄNGNÄS TAXI/DROP OFF PERRONG UTGÅNG LÅNGBERGET

Läs mer

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011 1 H-125 Skapad av: valleymountain Ålder: 25 Stadsdel: Rosengård Kategori: nybygge Adress: von Rosens väg Sida skapad: 18 december, 2011 Beskrivning: För mig handlar ett boende för unga inte bara om ETT

Läs mer

GESTALTNINGSPRINCIPER

GESTALTNINGSPRINCIPER BILAGA PLANBESKRIVNING GESTALTNINGSPRINCIPER Volym och skala Kvarteret mellan Norra Promenaden och Slottsgatan tredelas av gatorna i två husgrupper med bostadsbebyggelse och en med hotellverksamhet/kontor.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER 4. HANDEL HANDEL På östra delen av området föreslås en handelsplats med inriktning mot storskalighandel och livsmedel. I tre av kvarteren kommer bostäder kombineras med handel i bottenvåningarna. En unik

Läs mer

HANINGETERRASSEN GESTALTNINGSPROGRAM - SAMRÅDSHANDLING JUNI 2012

HANINGETERRASSEN GESTALTNINGSPROGRAM - SAMRÅDSHANDLING JUNI 2012 - SAMRÅDSHANDLING JUNI 2012 INNEHÅLL 1 NR I ORIENTERINGSPLAN INNEHÅLL sid 2 1 ÖVERSIKT 3 9 2 ILLUSTRERAD PLAN 4 3 4 3 HANINGE LIFE - DET CENTRALA TORGET 5-6 6 4 BUSSTERMINALEN 7 5 7 10 5 6 7 TORGSTRÅKET

Läs mer

REVIDERAD Knivsta resecenter

REVIDERAD Knivsta resecenter Knivsta resecenter SKISSFÖRSLAG 2010.05.28 REV 2010.10.05 Översikt Längs med järnvägen som sträcker sig genom Knivsta planeras för en grön zon som förstärks vid utvecklingen av Knivsta centrum. På den

Läs mer

Skolan är en viktig symbol för

Skolan är en viktig symbol för rama in knyta an länk mellan stad o jordbruk små och stora rum odlingskvalitéer skolans betydelse för Hyllie Skolan är en viktig symbol för visionen om det hållbara och klimatsmarta Hyllie. En global förebild

Läs mer

KÖPMANTORGET GESTALTNINGSFÖRSLAG

KÖPMANTORGET GESTALTNINGSFÖRSLAG KÖPMANTORGET GESTALTNINGSFÖRSLAG Organisation Projektledare: Jeanette Laestander, Luleå kommun, Tekniska kontoret Konsult gestaltning: Eva Wenngren, Linnea Örtenvik, Anneli Jonsson, Ramböll Konsult ljusdesign:

Läs mer

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. S eptember 2015

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. S eptember 2015 SPÅRVÄGSPARKEN Program för förnyad lekplats i Fredhäll S eptember 2015 Förnyelse och vision En förnyelse av Spårvägsparken görs för att möta det ökande behovet av tillgängliga, trygga, spännande och hållbara

Läs mer

lilla torg! kävlinge centrum

lilla torg! kävlinge centrum lilla torg! kävlinge centrum utredning & skissförslag. Detta är ett skissförslag som, baserat på analyser av Kävlinge tätort, har avseende att beskriva om, varför & hur torget i Kävlinge centrum kan omformas

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG NYA NORRA OCH SÖDRA TORGET KRISTINEHAMN. maj 2015

GESTALTNINGSFÖRSLAG NYA NORRA OCH SÖDRA TORGET KRISTINEHAMN. maj 2015 GESTALTNINGSFÖRSLAG NYA NORRA OCH SÖDRA TORGET KRISTINEHAMN maj 2015 INLEDNING Plats Genom hjärtat av Kristinehamn rinner ån Varnan och delar stadens torg i två delar; Norra Torget och Södra Torget. Längs

Läs mer

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14 UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET Rev. 2010-06-14 FÖRUTSÄTTNINGAR DÅ......OCH NU Svårt vägval P grusyta Trasigt staket Vid grinden Planer Lä/lek Otydlig gräns sand/gräs Stora öppna gräsytor Lä/lek P asfalt Otydlig

Läs mer

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel Malmö Kommun Bilaga metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel 1 Bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Innehållet i lekvärdesfaktorn är hämtad från kapitlet Lekvärdesfaktor i dokumentet

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer

Halland på rull. Ruth Boberg Elsa Bergebo

Halland på rull. Ruth Boberg Elsa Bergebo Halland på rull Ruth Boberg Elsa Bergebo HALLAND PÅ RULL Det blir en ond spiral då utflyttningen från landsbygden gör att kundunderlaget för näringsliv och offentlig service blir allt mindre. Utbudet minskar

Läs mer

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING Duvboparkens lekplats BAKGRUND Duvboparkens lekplats ligger högt belägen i villaområdet Duvbo. Lekplatsen ligger omgiven av naturmark

Läs mer

Stadskärnans utveckling Styrgruppsmöte 12 november

Stadskärnans utveckling Styrgruppsmöte 12 november Stadskärnans utveckling Styrgruppsmöte 12 november Dagordning Mål och syfte Vad har vi hittills gjort i stadskärnan Kort återblick på förslaget Återkoppling från referensgruppsmötet Synpunkter på förslaget

Läs mer

FÖRNYELSE AV FREDSTORGET

FÖRNYELSE AV FREDSTORGET FÖRNYELSE AV FREDSTORGET FART, FRÖJD OCH FIKA EN STUDIE GJORD AV SAMHÄLLSBYGGNADSAVDELNINGEN I ANEBY KOMMUN FÖR FRAMTIDA FÖRSKÖNING OCH OMGESTALTNING AV FREDSTORGET I ANEBY TÄTORT Aneby kommun, Plan- och

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN

TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN Deltagare i dialogworkshops för TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN November 2012 Februari 2013 Användargrupp (ca 30 personer): krögare med verksamhet i direkt anslutning till området elever på Hagaskolan (barn)

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19 Arlöv INDUSTRI- BYN INDUSTRI- BYN Identitet idag Önskad identitet Grönytor Aktiverade grönytor Vatten Större vägar Stadskärna Järnväg Kommunens grönstruktur 0 100 m 500 m 1000 m Föreslagen grönstruktur

Läs mer

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger.

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken, med en storlek om 0,5 ha uppfördes 1960 som en kvarterspark. Den ligger framför en större byggnad av intresse för kulturvärden,

Läs mer

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 NYA TRÄDGÅRDSPARKEN I BOLLEBYGD Förutsättningar Området ligger centralt i Bollebygd, nära samhällets torg. Platsen är omgärdad av tre vägar, varav Göteborgsvägen

Läs mer

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1 Det här dokumentet ger en samlad bild av alla synpunkter och idéer som framförts under den första delen av dialogen, Idévecka 1 och Öppet hus. Sammanställningen är gjord utifrån enkätsvar, bildprotokoll

Läs mer

Alexanderplatz i Berlin >>>

Alexanderplatz i Berlin >>> Alexanderplatz i Berlin >>> Alexanderplatz i Berlin projekt Nyformgivning torgutrymme Alexanderplatz plats Berlin (Tyskland) formgivare Frank Arnold Remco Rolvik Sylvia Mayr Carmela Bogman Ronald Bron

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Grupp A Att skapa förutsättningar på nya platser för uteserveringar och möten. Aktiviteter i centrum året runt. Lilla torgplanen

Läs mer

Grönlandsparken. Analys och Förslag

Grönlandsparken. Analys och Förslag Grönlandsparken Analys och Förslag 20170118 Grönlandsparken ligger mitt i Kista arbetsområde och är den enda park som finns i området. Omdaningen av kv Hekla med ny- och tillbyggnad av kontor och bostäder

Läs mer

FÖRSLAGET. Entrérum Torget

FÖRSLAGET. Entrérum Torget Entrérum Torget Entrérum torget blir parkens huvudsakliga entré och den norra av de två entréerna från Huddinge centrum. Platsen ligger mitt i parken, här korsas de två diagonala rörelserna Folkparken

Läs mer

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Skisserna kommer vi att titta särskilt på och sammanställa separat. Synpunkter via vykortet Hjälp oss göra Stora torget ännu bättre! Totalt

Läs mer

KALKBROTTET NV - VÄSTRA PARKEN GESTALTNINGSPROGRAM FÖR YTTRE MILJÖ 2010-10-04

KALKBROTTET NV - VÄSTRA PARKEN GESTALTNINGSPROGRAM FÖR YTTRE MILJÖ 2010-10-04 KALKBROTTET NV - VÄSTRA PARKEN GESTALTNINGSPROGRAM FÖR YTTRE MILJÖ 2010-10-04 Vision och målsättning Innehållsförteckning ANNETORPS GÅRD Förutsättningar/allmänt 2 Höjdutredning 3 Analyser 5 Funktioner

Läs mer

MELLAN HIMMEL OCH VATTEN - ett flexibelt boende i samklang med naturen

MELLAN HIMMEL OCH VATTEN - ett flexibelt boende i samklang med naturen Hemmet idag måste kunna erbjuda ett flexibelt boende för en modern och hållbar livsstil samtidigt som det harmonierar med omgivningen. Detta ställer nya krav på material och arkitektonisk utformning. Dalslandsstugan

Läs mer

Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen. Lägesrapport

Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen. Lägesrapport Elena Kirichenko Utvecklingsavdelningen 08-508 267 08 elena.kirichenko@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-11-20 Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen.

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Stadsbyggnadsförvaltningen September 2017 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SYFTE OCH MÅLFORMULERING Syftet med en omvandling av Svartbäcksgatan är att skapa en gata med

Läs mer

Förvalta identitet. Umeå, kulturhuvudstad 2014 - utveckling av det offentliga rummet. Anna Flatholm, Stadsträdgårdsmästare Umeå kommun

Förvalta identitet. Umeå, kulturhuvudstad 2014 - utveckling av det offentliga rummet. Anna Flatholm, Stadsträdgårdsmästare Umeå kommun Förvalta identitet Umeå, kulturhuvudstad 2014 - utveckling av det offentliga rummet. Anna Flatholm, Stadsträdgårdsmästare Umeå kommun 1 Umeås identitet -staden vid älven -kulturstad i Europa -den växande

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Program till Vision Luleå 2050

Program till Vision Luleå 2050 Program till Vision Luleå 2050 Alla ungas medskapande Start och uppväxt för alla Allas röst Entreprenörskap Smarta resor och transporter Vilja uppleva infrastruktur Bredd och spets God livsmiljö Klara

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset. Gestaltningsprinciper

Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset. Gestaltningsprinciper Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset Gestaltningsprinciper Innehåll Inledning Syfte Gestaltningsprinciper Status Illustration Bakgrund och analys Befintlig situation. Platsanalys Historiska

Läs mer

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig.

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig. TULLPARKEN Målsättningen är att skapa en park där människor kan uppleva skulptural konst. Idag finns i parken tre skulpturer och minnesmärken. (se karta) 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund. En idéskrift för mer levande torg i Lund

Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund. En idéskrift för mer levande torg i Lund Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund En idéskrift för mer levande torg i Lund Miljöpartiets gröna torgprogran för Lund 2 Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund Visionen Lund - idéernas stad med dess

Läs mer

PROGRAM- ILLUSTRATIONER LANDSKAP

PROGRAM- ILLUSTRATIONER LANDSKAP PROGRAM- ILLUSTRATIONER LANDSKAP PSYKIATRINS KVARTER: SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS 2015.11.12 1 INLEDNING Varför är utemiljön så viktig? Idag finns mycket forskning som klart visar att vistelse i och utsikt

Läs mer

ÄXTHUSET. Östra K illebäcken EN SALUHALL I ÖSTRA KVILLEBÄCKEN IDÈ BYGGNADEN VY FRÅN VÅGMÄSTAREPLATSENS BRO MOT SALUHALLEN OCH TORGET.

ÄXTHUSET. Östra K illebäcken EN SALUHALL I ÖSTRA KVILLEBÄCKEN IDÈ BYGGNADEN VY FRÅN VÅGMÄSTAREPLATSENS BRO MOT SALUHALLEN OCH TORGET. V ÄXTHUSET Östra K illebäcken VY FRÅN VÅGMÄSTAREPLATSENS BRO MOT SALUHALLEN OCH TORGET. IDÈ Entrén till Nya Kvillebäcken markeras av ett torg med en saluhall. Det ska vara en plats som förstärker en ny

Läs mer

DELPROJEKT S:T LARSPARKEN TRAFIK- & PARKERING

DELPROJEKT S:T LARSPARKEN TRAFIK- & PARKERING DELROJEKT S:T LARSARKE TRAFIK- & ARKERIG TRAFIKSÄKERHETSÅTGÄRDER Det finns idag ett trafiksäkerhetsproblem vid hämtning/ lämning till skolverksamheterna inom och i anslutning till området. För att öka

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Regi ncity NordVäst Idekoncept december 2011

Regi ncity NordVäst Idekoncept december 2011 Tuvestad & Thorn Exark Arkitekter Liljewall Arkitekter Kanozi Semrén+Månsson SGS Jernhusen RegionCity NordVäst Hjärtat i västra Sverige och mitt i centrala älvstaden Statligt trafikstråk Högre exploatering

Läs mer

Uppföljning av trygghetsrond i Trollhättans centrum

Uppföljning av trygghetsrond i Trollhättans centrum Uppföljning av trygghetsrond i Trollhättans centrum 2012-10-16 genomfördes en uppföljning av den trygghetsrond som gjordes i Trollhättas centrum den 29 februari samma år. Bakgrund: 29 februari genomfördes

Läs mer

HERTIG JOHANS TORG. Skövde. Fördjupat program. LAND Arkitektur I AK / CE / LA / EM I

HERTIG JOHANS TORG. Skövde. Fördjupat program. LAND Arkitektur I AK / CE / LA / EM I HERTIG JOHANS TORG Skövde Fördjupat program LAND Arkitektur I AK / CE / LA / EM I 2017-07-05 FÖRDJUPAT PROGRAM FÖR HERTIG JOHANS TORG Arbetet grundar sig på en vinst i ett arkitektuppdrag om upprustning

Läs mer

hvit f e ld t sg ata n 7 & 9

hvit f e ld t sg ata n 7 & 9 hvit f e ld t sg ata n 7 & 9 N-table N-table är ett bord för både inom- och utomhusbruk. Underrede av galvaniserat stål och längd bordsskiva av grå betong. Utmärkt som t ex cafébord i offentlig miljö.

Läs mer

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

LINGHEM - MANSTORP MANSTORPS ÄNGAR. Markanvisning Februari 2016. Manstorps ängar

LINGHEM - MANSTORP MANSTORPS ÄNGAR. Markanvisning Februari 2016. Manstorps ängar MANSTORPS ÄNGAR Manstorps ängar 1 Markanvisning Februari 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Förutsättningar i området i Linghem... 4 Kvaitéer och siktstråk... 5 Det offentliga och privata rummet... 5 Gårdsgatan,

Läs mer

Gehls analysmetod, Fröslunda centrum

Gehls analysmetod, Fröslunda centrum Gehls analysmetod, Fröslunda centrum Sammanfattning Platsen är attraktiv för att vara under vintersäsongen eftersom besökare till och med satt i den kalla vårsolen, men den skulle kunna bli mycket bättre

Läs mer

LJUSBLICK LJUSBLICK. UTMANANDE & HÄNSYNSFULL Uppgiften är i sig en utmaning av strandskyddet. Vårt förhållningssätt är

LJUSBLICK LJUSBLICK. UTMANANDE & HÄNSYNSFULL Uppgiften är i sig en utmaning av strandskyddet. Vårt förhållningssätt är Som prinsessan Tuvstarr vid vattenbrynet. Bland storslagna granar, mossbeklädda stenbumlingar, hiskeliga rotvältor, mäktiga åsryggar, böljande fält och vackra stjärnhimlar. FÖRAKRAD I LADSKAPET Huset är

Läs mer

handel torpavallen göteborg Gestaltnings- och kvalitetsprogram Torpavallen - Kålltorp 2009.11.30 OMRÅDET IDAG TRÄD OMRÅDET SHURGARD E20

handel torpavallen göteborg Gestaltnings- och kvalitetsprogram Torpavallen - Kålltorp 2009.11.30 OMRÅDET IDAG TRÄD OMRÅDET SHURGARD E20 OMRÅDET IDAG MUNKEBÄCKSMOTET BENSIN SYSTEM BOLAGET OMRÅDET Området består av två fotbollsplaner och en klubbstuga som ligger mellan E20 och Torpavallsgatan. E20 TORPAVALLSGATAN TORPAVALLEN TRÄD Stora träd

Läs mer

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0 Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Dokumentinformation Titel: Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Serie

Läs mer

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE VISION MELLBYSTRAND 2012-05-03 MELLBYSTRAND SOMMARIDYLL MED ETT LEVANDE CENTRUM UTGÅNGSPUNKTER UTGÅNGSPUNKT Utgångspunkten för förstudien har varit att ta tillvara Mellbystrands kvaliteter och skapa en

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE BAKGRUND Kvarteret Pyramidens gårdar är idag mycket omtyckta och välanvända och den övergripande

Läs mer

Minnesanteckningar från Verkstad på temat SNÖHANTERING

Minnesanteckningar från Verkstad på temat SNÖHANTERING Minnesanteckningar från Verkstad på temat SNÖHANTERING Tid: Måndag 25 nov 2013, kl 9-15. Plats: Hjalmars rum, Folkets Hus Kiruna Deltagare: Eva Ekelund, Kiruna kommun (del av tiden) Sara Aspvik-Thelin,

Läs mer

Bilaga A. Fotodokumentation Befintlig belysning. Belysningsprogram för Vallentuna kommun MARS 2014

Bilaga A. Fotodokumentation Befintlig belysning. Belysningsprogram för Vallentuna kommun MARS 2014 MARS 2014 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-03-24 KF 13 2014 Bilaga A Fotodokumentation Befintlig belysning Dokumentet är en bilaga till Belysningsprogrammet för Vallentuna kommun. Fotodokumentationen

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning Bakgrund I samband med en tillkommande skolbyggnad vid Duvboskolan upprustas skolgården. Den nya skolbyggnaden placeras på kyrkans nuvarande mark och tar därför inte av skolgårdens befintliga yta. Däremot

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35

GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35 GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35 4.1 GATORS UTFORMNING - GENERELLT ETT VARIERAT GATURUM Den nya stadsdelen tar sin inspiration från det historiska Sigtuna. Stadsdelens

Läs mer

Brf Hägern, Varvet - Analys

Brf Hägern, Varvet - Analys Anonyma entréer. Negativt Stor, öppna ytor som inte hänger ihop Betraktelseytor utan användbart innehåll Outnyttjad yta vid vattnet Dålig vattenkontakt Få samlings-/sittplatser Anonyma entréer För få cykelplatser

Läs mer

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. December 2015

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. December 2015 SPÅRVÄGSPARKEN Program för förnyad lekplats i Fredhäll December 2015 Förnyelse och vision En förnyelse av Spårvägsparken görs för att möta det ökande behovet av tillgängliga, trygga, spännande och hållbara

Läs mer

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar 1 (6) Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar Inledning För att få med tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING LIT

TRYGGHETSVANDRING LIT Hälsocentralen Entré TRYGGHETSVANDRING LIT 20170427 18.00 1. Dörröppnaren blockerad av skoskrapa. 2. Dörröppnare trasig. 1. Ta bort skoskrapan. 2. Laga öppnaren 1. - 2. Fastighetskontoret 1. Gjordes på

Läs mer

STENINGE SLOTTSBY TUN 1 E OLIKA BYRUMMEN. årdsgatorna inne i tunen. sad gårdsgata i Toarp, Malmö. Acer Tataricum, exempel på flerstammigt träd på tu

STENINGE SLOTTSBY TUN 1 E OLIKA BYRUMMEN. årdsgatorna inne i tunen. sad gårdsgata i Toarp, Malmö. Acer Tataricum, exempel på flerstammigt träd på tu STENINGE SLOTTSBY TUN 1 E OLIKA BYRUMMEN årdsgatorna inne i tunen sad gårdsgata i Toarp, Malmö Acer Tataricum, exempel på flerstammigt träd på tu VÄLKOMMEN TILL SLOTTSBYN Steninge Slottsby ligger i en

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

Stadsliv Örebro Stortorget. Program för ett nytt Stortorg i Örebro

Stadsliv Örebro Stortorget. Program för ett nytt Stortorg i Örebro Stadsliv Örebro Stortorget Program för ett nytt Stortorg i Örebro 2008-11-21 Vy från Köpmangatan västerut mot Nikolaikyrkan. Här syns de nya träden i blom, den estradformade trappan med sina spontana sittplatser.

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9)

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Gestaltningsprogram för fastigheterna Hunnebostrand Sotenäs kommun Antagandehandling 2008-12-11 Gestaltningsprogrammets syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Mer Ljungby i Ljungby

Mer Ljungby i Ljungby stadsmiljöprogramljungbykommun Projektnummer: 530014600 Godkänd av kommunstyrelsen 2012.11.27 9 Mer Ljungby i Ljungby MER LJUNGBY I LJUNGBY INLEDNING 2 Detta stadsmiljöprogram är framtaget på uppdrag av

Läs mer

PLATEN ANROPAR INTRODUKTION FÖRUTSÄTTNINGAR PLATEN ANROPAR PLATSEN EKOLOGI IDENTITET

PLATEN ANROPAR INTRODUKTION FÖRUTSÄTTNINGAR PLATEN ANROPAR PLATSEN EKOLOGI IDENTITET INTRODUKTION PLATSEN IDENTITET EKOLOGI Torget kommer att bli ett flexibelt vardagsrum för alla Motalabor samtidigt som det kan fungera som en plats för större event och torghandel. En ny rumslig struktur

Läs mer

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16 GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 Stockholm 2015.03.16 HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA DAGENS UTEMILJÖ OCH BIBEHÅLLA GÖSTA ÅBERGS ANDA? GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 VAD SAKS IDAG

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning inom Kista Äng. Vilka inslag ska park och torg ha?

Sammanställning av enkätundersökning inom Kista Äng. Vilka inslag ska park och torg ha? Sammanställning av enkätundersökning inom Kista Äng Vilka inslag ska park och torg ha? Enkät Kista Äng Medborgardialog Underlag för vidare planering av offentlig plats, d.v.s. ny park och nya torg inom

Läs mer

Parapply. Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson

Parapply. Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson I inga bebodda delar av Sverige regnar det så mycket som i Halland /Smhi Med ett paraply håller du dig torr under hela resan från dörr till dörr

Läs mer

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Masthuggskajen i Göteborg Rörelse Helhet SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city A N A L Y S Analyserna i detta kapitel är utarbetad utifrån

Läs mer

Utveckling av Sala stadspark

Utveckling av Sala stadspark Bilaga KS 2012/86/1 SALA KOMMUN Kommllnstvrelsens förvaltning Ink. 2012-04- 1 7 1{111 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Diari,nr jl ro. Kommunstyrelsen IAklb,ila!ga 2011. ~O2.. I 4 / Utveckling av Sala stadspark

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT STADSPARK ÅKERS KANAL REVIDERAT

INRIKTNINGSDOKUMENT STADSPARK ÅKERS KANAL REVIDERAT INRIKTNINGSDOKUMENT STADSPARK ÅKERS KANAL 2013-06-12 REVIDERAT 1. ATTRAKTIVA STRÅK Målsättning: Att skapa tillgängliga och attraktiva promenadstråk runt Åkers kanal Den idag uppstyckade promenaden längs

Läs mer