Input från olika grupper inom fysik angående Fysiks Hemsida. Förslag, kommentarer samt reflektioner.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Input från olika grupper inom fysik angående Fysiks Hemsida. Förslag, kommentarer samt reflektioner."

Transkript

1 1/15 Input från olika grupper inom fysik angående Fysiks Hemsida. Förslag, kommentarer samt reflektioner. En sammanställning kommer att göras då alla grupper inkommit med svar. OBS, detta är endast ett arbetsmaterial och inte en fullständig rapport. Sid 1 Inledning, innehållsförteckning Sid 2 Administratörer/Sekreterare Sid 4 Föreståndare, Sektionssekreterare Sid 5 Doktorander GU/Chalmers Sid 8 Fysikstudenter GU/ Teknologer Chalmers Sid 9 Biblioteket Sid 10 Utbildningsavdelningen Sid 11 Fysikdatorn Sid 13 Lärare/Forskare Sid 14 Fysik i Göteborg Sid 15 Teknisk Service

2 2/15 Administratörer/Sekreterare Kommentarer, förslag insamlade via mail, direktciterade. Kursinfo för studenter/teknologer vid GU/CTH Denna info finns, men behöver kompletteras/redigeras Övergripande information om F-sektionen, typ Sektionsorganisation - saknas idag Senaste nytt ifråga om Ekonomi-, personal-administration - som belyser skillnaderna CTH och GU Det som finns är FYSIKsAdministrativa Verktygslåda som i tar upp saker vi bör tänka på betr GU-administration och deras motsvarighet vid CTH " Checklistor för sekreterare; så vi inte glömmer något när vi t ex nyanställer, får gäster mm - som belyser både CTH och GU Terminal i entre (entreer) kopplad till personalkatalogen Verktyg, Sektionsnytt, Anslagstavla Gemensam kalender förståss, men det är väl på gång förhoppningsvis eftersom Paul W har fått den uppgiften enl Mats??? Väldigt utförlig information om kurser både för doktorander och för gu-studenter, teknologer. Vakanta tjänster - speciellt doktorandtjänster, då man är ute och försöker hitta duktiga sådana. Detta borde man se med en gång man loggar in på sektionens hemsida tycker jag och sedan skall det länkas ner till forskargruppen där en mer utförlig presentation finns om respektive tjänst. Internt tycker jag att lokalinformation och annat som ligger till grund för våra OHkostnader är viktigt att kunna hitta. I dag finns det lokal info som är lite si-så-där med, men det är en bra början. Där kan man leta lediga lokaler och även se vilka lokaler man har för närvarande. En länk till personregistret som finns på insidan, så att man lätt kan söka fram folk. Ändå bättre hade varit en länk till den externa sökmotorn - den är snyggare och enklare att läsa av, men tyvärr saknar den ett steg ytterligare "ned" så att man kan se vilken forskargrupp personen tillhör - kanske går det att fjäska med telematik så att man kan göra detta (det fanns tidigare). Salsbokning - länka till mc2 och den som finns under vaktmästaren. Information för nyanställda med länkar till försäkringskassan, Bostadsförmedlare, Visuminformation, m.m.

3 3/15 Presentation av Kansli F (eller har de en hemsida som jag missat?), vad de gör och vem man kontaktar i fråga om personal, ekonomi etc... -visserligen får man info om man frågar kollegor, men ibland känner man sig tjatig! Detta kanske kan kopplas samman med checklistan för sekreterare? Checklista även för doktorander/gästforskare, i fråga om sjukvård, lönefrågor etc... Visst finns ju Insidan som tar upp detta, men den riktar sig ju överhuvudtaget inte till utländska doktorander/gästforskare. En engelsk version av sidan är väl steg nummer 1 om Fysiksidan ska ha en länk till denna? För utländska doktorander/gästforskare finns kanske ett behov av mer info om Sverige? Det finns många länkar t ex till eller osv.

4 4/15 Föreståndarna Jag har i alla fall pratat med några stycken och listar nedan deras synpunkter: - svårt att säga hur överskådlig och användarvänlig hemsidan är när man känner sektionen väl - citatet är inte helt lyckat: det finns grupper som faller helt utanför citatet - bättre foto på dekanus - huvudmenyn till vänster borde vara mer klar och enkel att läsa som t ex sidan under länken Computers, den tar för stor plats, de blå bollarna kan tas bort helt, - den borde innehålla viktiga rubriker med undermenyer till ansvariga grupper, - länkar inlagda i långa textavsnitt som på sidorna Introduction, Education och Research, Intro-sidan är för plottrig och svår att hitta i, delvis pga färger och länkar i text. Finns det länkar i text måste de också finnas på en sep lista som t ex på Computersidan. Att färglägga löser inte problemet, det blir bara plottrigare - på hemsidan bör alla protokoll från officiella möten läggas ut, t ex föreståndarmöten, UV, FIR, tjänsteförslagsnämnd etc. Principen bör vara att all info som inte är konfidentiell läggs ut. Då undviks den känslan, som många ger uttryck för - att besluten fattas i korridoren - SektionsNytt är en utmärkt info-kanal som skall finnas kvar. Lägg ut den på nätet, men den bör även finnas tillgänglig i pappersformat - är avd geografiskt perifer är det ännu viktigare att info kommer ut i tid. SektNytt måste komma på fredag och inte på måndag, e-postadresser måste finnas med på listan - viktigt att det finns en kontakt, som alla känner till, dit man kan vända sig när man behöver hjälp med olika saker Jag har fått ett spontant svar från Bengt Lundqvist ang hemsidan: Den info och de hjälpmedel som finns (nytt på bygget, och motsv, med länkar till hemsidor jag har kontroll över, Calendar of events, lokalbokning) men med tygligare struktur, behåll månadens bild, lägg till sektionsnytt, direkta länkar till FIR, UV etc samt gärna en sökfunktion Sektionssekreterarens (Ann Britt) kommentarer: Under verksamhetsdokument på Chalmers websida finns en del av den info som Julie efterfrågade, vad som gäller för ansökan till tjänster mm. Vissa dokument finns även på engelska Vid förfrågningar om vad som krävs och hur man går tillväga t ex vid ansökan till olika tjänster eller oavlönad docent, så har jag (Ann Britt) sådana dokument, både på svenska och engelska. De finns även på nätet, men hänvisa gärna personen till mig. Jag samlar också kallelser och protokoll från bl a HLG- högskolans ledningsgruppnatv fak, GU, Chalmers styrelse och Samverkansgruppen vid F. De finns i pärmar som står på posthyllan i korridoren. Ibland kan det vara av intresse att veta vilka beslut som fattats på högre nivå.

5 5/15 SAMMANSTÄLLNING AV DOKTORANDERNAS SYNPUNKTER PÅ INFORMATION PÅ FYSIK OCH TEKNISK FYSIK HEMSIDA Doktoranderna förordar en ganska sparsmakad frontsida, som bara innehåller ett par huvudlänkar typ UNDERVISNING, FORSKNING etc.. Under dessa huvudlänkar breder sig sedan ut en logisk trädstruktur, där man med ett par steg kan hitta det man söker. Förslag på viktiga information som skall återfinnas högt upp i trädstrukturen, d.v.s. på eller eller en länk ner från frontsidan är. UNDERVISNING * Kurskatalog med länkar till kurshemsidor * Kursutvärderingar * Mötesprotokoll vid FIR och UV * Scheman * Bokningslistor, Kurslab, Seminarierum NYHETSSIDA * Calender of events * Byggnytt ADMINISTRATIV INFORMATION OF FYSIK OCH TEKNISK FYSIK * Hur fungerar sektionen och universiteten som sektionen tillhör (Chalmers och GU) * Vem bestämmer vad, och hur får jag reda på vart jag skall vända mig (Länkar till olika funktioner inom sektionen och centralt Chalmers OCH GU) * Personallista med all personal på Fysik och Teknisk fysik samt sökmotor * Resurser inom sektionen * Service funktioner * Ansvariga personer för olika funktioner * Sophantering * Information om inköp och ramavtal * Mötesprotokoll från styrelser och nämnder inom Fysik och Teknisk fysik * Anställningsform: Arbetstid, semester, lönestegar, sjuk- och mamma/pappaledighet SOCIALA AKTIVITETER * Sport (när, var och vad det kostar) (t.ex. sektionens innebandytid på Fysiken) * Föreningar * Hur gör man för att dra igång någon ny aktivitet FORSKNINGSSIDAN * ÖVERSIKT ÖVER SEKTIONENS FORSKNING * SÖKSIDA Ett förslag som kommit upp är att lägga upp en söksida där alla forskare från doktorander till professorers forskningsintressen är sökbara via nyckelord, för att underlätta för personer att hitta en special kompetens. * FORSKARUTBILDNING: På FORSKNINGSSIDAN skall det finnas en länk till en sida för FORSKARUTBILDNING där allt som rör forskarutbildning samlas.

6 6/15 En sammanställning av vad doktorander uppfattar som viktigt information som rör forskarutbildningen följer nedan. Viktig information som rör forskarutbildningen VÄLKOMMEN SOM DOKTORAND * Doktorandintroduktion (innehållande länkar till vikig information som man skall veta som doktorand) * Hur söker jag doktorandtjänst * Aktuell version av doktorandpärmen ADMINISTRATIVA FAKTA OM SEKTIONEN * Länkar till: Hur fungerar sektionen * Länk till: Vem bestämmer vad, och hur får jag reda på vart jag skall vända mig * Länk till: Anställningsform: * Formella procedurer när man skall ta ut olika examina. UNDERVISNING * Hur gör man när man undervisar. * Vilka regler finns det för undervisningen vid Chalmers och GU. * Undervisningsplaneringen. * Hur räknas och regleras undervisningstimmar. * Hur önskar jag vilka kurser jag skulle vilja undervisa. * Vad gör jag om jag blir sjuk och har undervisning? * Länk till en aktuell karta över salar på Chalmersområdet. Inklusive länk till salsbokningen. * Lista över lablag * Länk till grundutbildningens kurssida. * Länkar till kursutvärderingar * Länk till mötesprotokoll vid FIR och UV * Vilka servicefunktioner finns det knutna till undervisningen (t.ex. ingenjörer och var man kan låna demonstrationsmaterial) * Länkar till: Studierektorn Pedagogiska resurspersonen Pedagogiska nätverket Pedagogiska kurser Några bra Undervisningssidor Pedagogiska tips STUDIEHANDLEDNING * Handledning, vad kan man kräva av handledaren? * Vad skall en studieplan innehålla? * Studiehandboken (Chalmers och Nat-fak-GUs version) * Länk till kursplaner för forskarutbildning i fysik, materialvetenskap, miljövetenskap etc. DOKTORANDKURSER

7 7/15 * Aktuell lista över vilka doktorandkurser som finns på Fysik (speciellt viktigt med de mindre "spetskurserna") * Länkar till sidor med forskarutbildningskurser på övriga Chalmers och Nat-fak GU. * Länkar till andra fakulteter och universitet för att man skall kunna få reda på bra kurser på annat håll. * Hur gör man för att ansöka till, gå och registrera genomgången kurs vid annat universitet. * Forskarladok DOKTORAND ORGANISATIONER Länkar till * FFF * Naturvetenskapliga fakultetens doktorandråd * Chalmers doktorandsektion DOKTORANDNYTT * Nya stipendier * Nya regler som berör forskarutbildningen * Nya kurser STIPENDIER * Information om hur man söker stipendier * Stipendier som är aktuella att söka * Länkar till listor över tillgängliga stipendier RESOR * Administrativ information om resor * Resebyråer (tex Broströms eller DB som har alla tågresor i Europa) * Länk till lämplig sida med växelkurser * Hur funger traktamentet * Blanketter Johan Carlsson Doktorandrepresentant GU Christian Forssen Doktorandrepresentant Chalmers

8 8/15 Här är en sammanställning över de önskemål som fysikstudenterna på GU har: - Att alla kurser har en hemsida, som innehåller mer än bara en kursplan. Som exempel har de på Handels samma form på alla kurshemsidor, med mailinglista, diskussionsforum, tentamensanmälan, kursplan, schema osv. Ex. - Samma design på fysiksidorna för GU som för Chalmers. - Att varje inriktning får en tydlig inramning. Gärna också mer information om de olika inriktningarna. - Att hemsidan har en klar och tydlig struktur. Man ska lätt kunna hitta det man söker, det ska finnas en logisk tanke bakom hemsidan. - Att de olika forskargrupperna beskriver vad de gör på ett intresseväckande sätt. Eleverna på naturvetenskaplig problemlösning har påpekat att de har en egen hemsida över programmet, men den försvinner under länken programbeskrivning. De vill att det tydligare ska framgå att man kommer till utbildningens hemsida. Mvh Linda Abremar Teknologer Chalmers Har läst igenom vad de andra grupperna inom fysik tycker att hemsidan skall innehålla och anser att det hela låter förnuftigt. Några tillägg (omformuleringar): *Det skulle vara bra med en ordentlig sökfunktion så att man lätt kan hitta personer som arbetar på F-sektionen: var de har sina rum och vilket telefonnummer som de kan nås på. *länkar till samtliga kurshemsidor även de valfria och alternativobligatoriska. Har fått önskemål om att det skall framgå vilka kurser som är GU kurser respektive vilka som är Chalmerskurser. *länk till studievägledning/utbildningssekreterare *information riktad till dem som vill börja läsa på Teknisk Fysik. *information om att läsa fjärde året utomlands *senaste nytt t ex "Glöm inte att registrera dig!" *intresseveckande Det är dock viktigt att framsidan är enkel och överskådlig. Inte för plottrigt, hellre övergripande länkar och trädstruktur. Länkar till kurshemsidor skall inte ligga på framsidan. T ex kan vi ha en Student-länk på framsidan. Hälsningar Elisabeth Tengborn

9 9/15 Biblioteket Re: Outreach Det här låter jättebra tycker jag. Jag tycker att vår "Sektionsplats"ska ha en egen "Populärlänk". En "Fråga oss om fysik-låda" eller vad det skulle kunna heta, kopplad till Chalmers gemensamma webb-plats. Vi kan väl bjuda in Ulla E efter nästa träff om "folk" tycker det är OK. Re: Layout Jag upplevde att man inte "fick" tycka ngt om vår webb-plats utseende. Jag går en utbildning där insamling, strukturering osv av information är huvudsaken samt att jag har ett "synhandikapp" och hoppades kunna vara till hjälp även på det sättet. Ytterligare input kommer. Jane

10 10/15 Utbildningsavdelningen önskemål om nya hemsidan Gällande utbildning: - Man bör enkelt och snabbt kunna hitta scheman, kurs-pm, kursansvariga etc. GU s kursportal är ett bra exempel på detta. - Direkt från vår hemsida ska finnas en länk till Chalmers arbetsordning, doktorandhandbok, studieplaner med mera gällande forskarutbildningen. - CTH/GU/Masters ska kunna hitta sin information exakt likadan och lika smidigt - Allmänt: - Sektionsorganisation (FIR pedagogiskt ansvariga, jämställdhetsombud, arbetsgrupper (vilka som behandlar ansökningar t ex) etc. - Information till nyanställda. - Senaste Nytt - Lediga tjänster - Karta över husen, eller beskrivning hur man hittar till olika salar. - Lättillgänglig och informativ sida som bör vara lättillgänglig och informativ för folk utanför Chalmers som hamnar på sidan. Salsbokning på samlat ställe

11 11/15 Fysikdatorn Vi huserar för närvarande på och förutom i den dagliga problemhanteringen så vill vi vara "inblandade" vid nyanställning och då folk slutar. Det pratades om checklistor vid liknande tillfällen och där bör information från oss finnas. Det jag ser idag är att folk har svårt för att hitta oss men efter att ha läst övriga kommentarer så verkar det vara svårt att hitta det mesta. DESIGN Angående designen av sidan så måste den vara lättnavigerad. Att åstakomma detta tror jag inte är lätt utan något som kommer att ta tid, dock så ska man inte missa den bra saken med webben och det är att man kan länka in samma sidor på flera ställen och att man kan använda sökfunktioner. Ytterligare så måste den gå att läsas/höras utav synskadade. Därför bör information inte presenteras i bilder utan text som man kan ändra storlek på själv. För de som använder webläsare för synskadade (med punktskrift eller talsyntes) så nåste navigeringen vara förståbar för deras webläsare, detta kan uppnås efter vad jag förstått genom att den är tydligt "läsbar" (allt i rätt ordning) i den textbaserade webläsaren lynx. Och att all information dessutom visas där. JavaScript är något som många stänger av pga eventuella säkerhetsproblem eller andra skäl. Sidorna måste därför fungera med detta avstängt. KOMMENTARER OM NUVARANDE DESIGN Frames (svenska: ramar) är inte längre ansett vara ett bar sätt att presentera information (om det någonsin har varit det). Bookmarks/bokmärken/favoriter är svåra att skapa och det är svårt att veta var man befinner sig. Hela den grafiska layouten ser gammal ut och lockar inte till vidare läsning. Personligen gillar jag inte citat (eller vad det ska kallas) som ska visa på vad man sysslar med. Speciellt då det inte stämmer. Sidan gäller nog mer forskning och utbildning inte "help", "quarks" etc. Särskilt då det inte finns någon information om hur man får denna "help" :) VAD JAG VILL HA Information om alla anställda. Officiella sidor med fotografier och namn och arbetsuppgift/forskningsområde. Information för nyanställda. Information för de som ska sluta. Och naturligtvis information däremellan. Karta över husen vore helt underbart också. Det är svårt att hitta här! Något att tänka på är att det finns tre fysikdomäner: som jag antar är sektionens officiella hemsida information för studerande fysikdatorns hemsida, grupp-hemsidor och privata hemsidor återfinns här också

12 12/15 Detta kan vara något att diskutera. Jag tycker att även om man låter det vara uppdelat på tre domäner så kan man ha en gemensam layout så man är hemma överallt. Däremot måste man se till att inte ha samma information på flera ställen eftersom detta blir ohållbart i längden. Mvh -Anna

13 13/15 Lärare/Forskare * 3 tydliga ingångar till forskning, utbildning och 3:e uppgiften * Ledningsstruktur, vem är ansvarig för vad, vilka organ (IR, UV osv) finns det. Det här punkten skall informera om strukturen både "uppåt" och nedåt", dvs upp till Chalmers/GU centralt och ända ut till alla som har något som helst uppdrag. Det måste vara lätt (möjligt!) att hitta ansvarig person för olika frågor. * Struktur, avdelningar och grupper * Nyheter * FAQ (Frequently Asked Questions), eftersom jag är säker på att de flesta frågor ställs flera gånger, och sådana frågors svar bör vara lättåtkomliga. Den här punkten kan delas in i frågor från gästforskare, lärare, studenter mm * 3:e uppgiften - Vart skall gymnasister, grundskoleelever, allmänhet och journalister vända sig med sina frågor? - Populär information från alla grupper (alla forskare?) - Tvärvetenskapliga projekt - Projekt med företag/samhälle - Vart på sektionen vänder man sig om man vill bedriva ett projekt inom 3:e uppgiften? Har vi avsatt några som resurser? * Undervisning - Schema - Kurs PM - Kursplaner - Information om våra program - Kursutvecklingsmöjligheter - Kursutvärderingar - Pedagogiska projekt - Inplanerad undervisning för lärare * Forskning - Ansökningar / stipendier - Pågående projekt - Exjobb - Doktorandtjänster - Kontakter med andra universitet / företag Hälsningar, Maria

14 14/15 Fysik i Göteborg Det är bra att det tydligt framgår vilka som önskar vad. Kanske det t o m skulle framgå vilken person som förslagit vad då detta underlättar det framtida arbetet. Snart kommer den dag då vi behöver prioritera och då kan vi behöva veta vem som önskade att någon information skulle vara med och varför. Jag vet ju i o f s att du vet det, samtidigt ökar delaktigheten om flera vet det. Jag tror att den som önskar viss information oxå är villig att se till att arbeta för att den finns tillgänglig för flera. Min synpunkter är enkla 1 GU och Chalmersinformation bör så långt möjligt skall ges samma grafiska form. 2 GU och Chalmers information bör uppdateras och underhållas på samma ställe. 3 Ansvarsfrågorna om hur uppdateringar ska skötas måste klaras ut innan evetuell implemenetering -- Stig-Arne Nordin Studierektor GU

15 15/15 Teknisk Service Detta tycker jag skall finnas lättilgängligt. riskavfall- var lämnar man det, hur ser chalmers miljöpolicy ut. Kanske en länk till " chalmerssidan" kartor- när man skall kolla efter en sal på fysik idag, blinkar hela origo. det hjälper en kanske inte allt för mycket. det är för många som har problem med att hitta inne på fysik. (inneskyltningen är ju dock ngt som seija håller på med,hon är inne på att ha det som mc2 för att slutligen ha det likadant överallt.) nyanställd, vad göra? behöver jag själv ordna med försäkringar mm. kanske en sida för sekreteraren. tex nycklar: borde finnas teknisk service beställnigsmall här så sekr.bara kan fylla i & skicka ner. ny som elev, vad göra? det var ngt universitet som hade en sida för föräldrar/ anhöriga till eleven. dettta kanske är ngt att ta upp med de som håller i chalmers sidan? en enkel sida där man hellre klickar sig fram än en en rörig sida. Klara rubriker ex utbildning, forskningen. på växjö universitets sidor, har de utgått från en basmall alla sidor liknar varandra= lätt att hitta. " karta " över var man kan hitta de olika avd. på kurs sida borde det stå var de köper sitt kursmaterial. Sara Barkman

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM Linköpings Universitet 2014.08.13 VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM LiU-ID Som ny student behöver du först skapa ett temporärt LiU-ID (studentkonto). På www.liu.se/antagen finns anvisningar

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Anteckningar från Styrgruppsmöte 14 mars Närvarande: Helle Sörensen, Imre Pázsit, Paul Waserbrot, Peter Apéll, Björn Jonson och Kate Larsson

Anteckningar från Styrgruppsmöte 14 mars Närvarande: Helle Sörensen, Imre Pázsit, Paul Waserbrot, Peter Apéll, Björn Jonson och Kate Larsson Anteckningar från Styrgruppsmöte 14 mars 2001. Närvarande: Helle Sörensen, Imre Pázsit, Paul Waserbrot, Peter Apéll, Björn Jonson och Kate Larsson Kate Larsson berättade om hur långt arbetet framskridit

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

Systemen är inte sammankopplade. Vi beslutade att utelämna bokningssystemen i detta projekt.

Systemen är inte sammankopplade. Vi beslutade att utelämna bokningssystemen i detta projekt. WORKSHOP 1 Chalmers Fysik 17/5 2001 NÄRVARANDE: Kate Larsson - projektledare Ann-Britt Olsson Sektionssekreterare Stig-Arne Nordin Fysik Göteborg Peter Jönsson WWW/Info Fysik Jane Johansson - Fysikbiblioteket

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

Utvärdering av LTH s programwebbplatser. Brandingenjör Ekosystemteknik Väg & Vatten Maskinteknik Riskhantering Lantmäteri Kemiteknik

Utvärdering av LTH s programwebbplatser. Brandingenjör Ekosystemteknik Väg & Vatten Maskinteknik Riskhantering Lantmäteri Kemiteknik Utvärdering av LTH s programwebbplatser Brandingenjör Ekosystemteknik Väg & Vatten Maskinteknik Riskhantering Lantmäteri Kemiteknik Utvärdering av Brandingenjör programmets webbplats 2001-05-11 Antal respondenter

Läs mer

Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan

Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan Innehållsförteckning Vad är Moodle vs samarbeta.se? 4 Skapa ett konto 4 Skapa elevkonto 4 Instruktioner

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar Besökarnas utvärdering av www.lidkoping.se Perioden 20120202-20120603 826 svar Utvärderingen Pop-up efter 2 minuters besök Man måste byta sida minst en gång Återkommer ej till samma dator inom 3 månader

Läs mer

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10 Börja skriv för a6 lägga in text Handbok - de la gardienätet för vårdnadshavare innehållsförteckning Var loggar jag in?/ Inloggning... 1 Funktioner på De la Gardienätet... 2 Fält på startsidan... 2 Vid

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Förbättra e-nytt.se. 1. Jag är Vad tycker du om löpsedeln?

Förbättra e-nytt.se. 1. Jag är Vad tycker du om löpsedeln? Förbättra e-nytt.se 1. Jag är... Antal svarande: 217 Fritextsvar: annat - verksam vid Västra Götalandsregionen - doktorand Sahlgrenska Akademin - postdoktor finansierad med externt stipendium - Doktorand

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till HJ:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Resultat, användningstester. 2010, v37

Resultat, användningstester. 2010, v37 Resultat, användningstester 2010, v37 Om testet 6 testpersoner 19-21 år, 1 kvinna & 5 män 4 tp i åk 1 och 2 tp i åk2 2 tp gick Fysik del 2, materialfysik och Algebra och geometri Rekrytering skedde genom

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Välkommen till Kriminologi 1 på distans!

Välkommen till Kriminologi 1 på distans! 1 Introduktionsuppgift (1 hp) HT 2014 Välkommen till Kriminologi 1 på distans! Om du är registrerad på kursen har du förhoppningsvis redan fått dina inloggningsuppgifter för kursen. Kursen bedrivs i Mondo

Läs mer

Det är ett nöje att leta bostad! En liten handledning i konsten att hitta ett nytt hem. www.hemnet.se Sveriges största bostadsmarknad

Det är ett nöje att leta bostad! En liten handledning i konsten att hitta ett nytt hem. www.hemnet.se Sveriges största bostadsmarknad Det är ett nöje att leta bostad! En liten handledning i konsten att hitta ett nytt hem www.hemnet.se Sveriges största bostadsmarknad Välkommen till Hemnet Sveriges största bostadsmarknad Alla som har letat

Läs mer

Möte i gemensamma förvaltningens nätverk för internwebben 17 juni

Möte i gemensamma förvaltningens nätverk för internwebben 17 juni Anteckningar 110617 Möte i gemensamma förvaltningens nätverk för internwebben 17 juni Deltagare: Kjärstin H-B, PLAN, Yael T, PA, Ceilia B, STUD, Peter H, UPE, Helena B, KOM och Annika S, KOM. Snabbrunda

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o P r a o å k 8 v e c k a 1 4 + 1 5 2 0 1 6 I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten,

Läs mer

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida?

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? När man går in på en webbsida är det utseendet och designen som står i centrum. Om det är en färglös hemsida kopplar man direkt det till något

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Innehåll Inledning... 2 Vem är medborgare?... 2 Hur får jag mitt konto?... 2 Hur loggar jag in?...

Läs mer

Examensarbete Information 2018

Examensarbete Information 2018 Examensarbete Information 2018 CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Skall vara på 20 veckor heltid inklusive rapportskrivning Skall vara en fördjupning (30 hp på A-nivå)

Läs mer

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3 Doktoranders arbetsmiljö - enkät december 2009 57 st svar Fråga Är du nöjd med din arbetstid? Nej jag jobbar för mycket 4 25% Ja det är lagom 40 70% Nej jag jobbar för lite 3 5% Fråga 2 Håller du i någon

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! )

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Din Pednet-adress är Ditt Användarnamn är.. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Har du inte PedNet hemma? Gå in på www.pedc.se - Där kan du tanka ner programmet! Så börjar vi med att klicka

Läs mer

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden?

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden? Målgrupper Med målgrupper menar vi - Ett behovs- eller beteendemönster - i relation till fallskärmsförbundets kommunikation - som är relevant för vårt syfte Syfte - Transparens och insyn ger delaktighet,

Läs mer

Evaluation Summary - CDT104 Grundläggande Webbdesign HT07 Dan Levin

Evaluation Summary - CDT104 Grundläggande Webbdesign HT07 Dan Levin Evaluation Summary CDT Grundläggande Webbdesign HT7 Dan Levin Antal kursutvärderingar: Q. Anser du dig ha tillräckligt med förkunskaper för att klara kursen? (=JA =NEJ) 9 Skriv kommentarer här... Q. a

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Dagordning Hus- möte. Nacka Brukshundklubb www.nackabk.com. 1. Mötets öppnande. 2. Mötessekreterare. 3. Höstens kurser

Dagordning Hus- möte. Nacka Brukshundklubb www.nackabk.com. 1. Mötets öppnande. 2. Mötessekreterare. 3. Höstens kurser Dagordning Hus- möte Datum: Tid: Plats: 8 oktober 2013 kl. 19.00 Klubbstugan 1. Mötets öppnande 2. Mötessekreterare 3. Höstens kurser 4. Allmänlydnad fortsättning idé av Ulrika 5. Information om pågående

Läs mer

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept Restaurang Example (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida Av Kharma Concept 1.Översikt: Restaurang XXX har en kreativ hemsida med modern design. Navigering till de olika delarna av hemsidan

Läs mer

Utvärdering. Vatten och miljöteknik, Heltid 400 YH-poäng. Kursutvärdering Rörnätsteknik (RÖTE) Totalt antal deltagare: Alla kommentarer

Utvärdering. Vatten och miljöteknik, Heltid 400 YH-poäng. Kursutvärdering Rörnätsteknik (RÖTE) Totalt antal deltagare: Alla kommentarer Utvärdering Vatten och miljöteknik, Heltid 400 YH-poäng Kursutvärdering Rörnätsteknik (RÖTE) Totalt antal deltagare: 21 24 Alla kommentarer Förslag på förändringar / Förbättringar Skulle vara bra med fler

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 1(6) Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 Närvarande Bo Malmström Åsa Hadin Rose-Marie Löf Path Lindgren Ulla Nyberg Björn Ansnes Gunilla Nylund Matilda Ekman Kaisu Sammalisto Förvaltningen Biblioteket

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Hemsidans betydelse inom förskolan

Hemsidans betydelse inom förskolan Hemsidans betydelse inom förskolan VFU-rapport Författares för- och efternamn: Fatima Landstedt och Wanvisa Khakhammay Pedagogiska Institutionen kurs- eller utbildningsnamn: Pedagogik och utbildning 1,

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Användarmanual för nya Röda tråden

Användarmanual för nya Röda tråden Användarmanual för nya Röda tråden - En manual för att ge insikt om att det är enklare att lära sig själv Av: Kristofer Eriksson, Kvalitetsamanuens 11/12 Innehåll 1. Skapa ett konto... 2 2. Ändra kontoinställningar...

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen 1 (6) 2015-06-01 INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER HÖSTTERMINEN 2015 Hej! Nu börjar det närma sig. Hösterminen vid vår institution börjar måndagen den 31 augusti. Som du kanske redan vet så ordnar

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till JU:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo

Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo Denna guide förklarar hur du skapar en publik kurshemsida i Mondo. En publik kurshemsida i Mondo är i princip inget mer än en vanlig Mondosajt med undantaget

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Lunds universitet. Övriga närvarande: Jeffrey Armstrong personalsamordnare 190

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Lunds universitet. Övriga närvarande: Jeffrey Armstrong personalsamordnare 190 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand Ann-Sofi Jönsson professor Caroline Karlsson doktorand Björn Regnell professor

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Meritportföljer för lärare och forskare vid Sahlgrenska akademin

Meritportföljer för lärare och forskare vid Sahlgrenska akademin SAHLGRENSKA AKADEMIN Bilaga 3 till Anvisningar för anställning av lärare vid Sahlgrenska akademin Meritportföljer för lärare och forskare vid Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin använder meritportföljer

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Kalmarsund BK:s hemsida

Kalmarsund BK:s hemsida Kalmarsund BK:s hemsida Sida 1 av 6 Du börjar med att gå till hemsidan för Svensk Bridge. Den ser ut så här: Klicka på rutan Logga in uppe till höger. Då kommer denna sida upp: Här du skriver in ditt Medlemsnummer

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 6 Veckovyn... 6 Dagsvyn... 6 Planeringar, uppgifter och resultat... 7 Aktuellt... 9 Nyheter... 9 Kalender...

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM

Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM 1 OCTOBER 2015 2 Varför exjobb? Examensarbetet ska visa att den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever Veckans ordspråk: Wanting to be someone else, is a waste of the person you are. Curt Corbain Hej! Vi hälsar Linda Masalkovski

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Söka/ skicka förfrågningar om lediga lokaler

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Söka/ skicka förfrågningar om lediga lokaler Kultur- och fritidskontoret LATHUND Söka/ skicka förfrågningar om lediga lokaler Lokalbokningar På kommunens hemsida kan man titta på bokningar, skicka bokningsförfrågningar och få information om lokaler

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare IT-stöd som matchar omvärldens nivåer.

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever Veckans ordspråk: Det största förtroende en människa kan ge en annan människa är självförtroende. Stig Johansson Hej! Välkomna

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2010 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET

KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2010 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET De 349 föreningarna som tackade ja i mobiliseringsfasen har inbjudits att delta vid projektets andra utbildningsdag.

Läs mer

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Glosboken.se Lär dig grunderna om Glosboken.se så att du och dina eleverna kommer igång med ert nya

Läs mer

Lathund publiceringsverktyget

Lathund publiceringsverktyget Lathund publiceringsverktyget Du som utställare på någon av Stockholmsmässans event har tillgång till din egen sida på eventets webbplats, din e-monter. Din sida är ett digitalt komplement till din fysiska

Läs mer

Hur man skapa en Wiki.

Hur man skapa en Wiki. Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när

Läs mer

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Att söka kurser Via Webbansökan Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Så här gör du för att söka kurser! Gå in på Eskilstunas hemsida: http://www.eskilstuna.se/ Klicka på Utbildning och

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/2012

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/2012 Närvarande Ledamöter Ax, Elisabeth student, LTH Hägerhäll, Cecilia universitetslektor Jeppsson Wistrand, Ulla 1. lab ass Malm, Jan-Olle Månsson, Cecilia doktorand Nordberg Karlsson, Eva Rådström, Peter

Läs mer

Bloggdesign { ALEXANDRA 299:- 359:- Lilla Designpaketet. Designpaketet Mellan. Prislista: Designpaket

Bloggdesign { ALEXANDRA 299:- 359:- Lilla Designpaketet. Designpaketet Mellan. Prislista: Designpaket Bloggdesign Dessa designpaket är utformade för dig som bloggar och vill ha en ny, proffsigare och mer personlig design. Jag gör designer för blogg.se/webblogg.se/blo.gg. När du har bestämt dig för vilket

Läs mer

v1.0 Manual enkel översikt Av Daniel Azzarri daniel@sbf.se 2006-03-27

v1.0 Manual enkel översikt Av Daniel Azzarri daniel@sbf.se 2006-03-27 v1.0 Manual enkel översikt Av Daniel Azzarri daniel@sbf.se 2006-03-27 Bilsport Online v1.0 Bilsport Online är en webbtjänst utvecklad för att hjälpa till med administrationen kring svensk bilsport. Via

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. Skapad: 2010-06-09 1 Innehåll Vad är Fronter?... 3 Rättigheter... 6 Idagsidan innehåller... 7 Undre menyraden...

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

Riktlinjer för examensarbetare

Riktlinjer för examensarbetare Riktlinjer för examensarbetare Informationen för dig som ska göra examensarbete finns för det mesta på LTH:s hemsida: http://www.student.lth.se/studieinformation/examensarbete/. Studenten förväntas vara

Läs mer

Wireframe när, vad, hur och varför?

Wireframe när, vad, hur och varför? Wireframe när, vad, hur och varför - 1 Wireframe när, vad, hur och varför? Arbetsflöde är ett samlande begrepp för alla steg som används för att göra en webbplats. Från första början till färdig sajt.

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Självständigt arbete. Kandidatnivå, 15 hp. All information finns samlad på Även denna presentation

Självständigt arbete. Kandidatnivå, 15 hp. All information finns samlad på   Även denna presentation Självständigt arbete Kandidatnivå, 15 hp All information finns samlad på https://internt.slu.se/nj-exjobb Även denna presentation Administrativt ansvarig: Ulf Grandin m.fl. Ansökan etc. fungerar som en

Läs mer

Lathund för webbshop

Lathund för webbshop Lathund för webbshop Ocay.se version 2014-12 Nu har vi lanserat nya ocay.se och därför släpper vi en ny guide för hur sidan används. Även om mycket uppdaterats layoutmässigt och under skalet kommer mycket

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 6

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 6 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: fas 3, Närvarande Kopia för kännedom till Jan-Martin Löwendahl, CIO Göran Svensson, IT-ansvarig (K) Inge Svensson, personaladministrationschef (CA) Helle Sörensen, administrativ

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter

Handbok för medborgare i Dexter Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Förkortad version gällande Alléskolan i VARA IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare

Läs mer