Litteraturstudie om Förebyggande av avfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Litteraturstudie om Förebyggande av avfall"

Transkript

1 Litteraturstudie om Förebyggande av avfall Gunnar Fredriksson Tyréns AB Beställare: Region Skåne Uppdragsnummer: , B

2 Gunnar Fredriksson tel Litteraturstudie Förebyggande av avfall Inledning Utvecklingsprojektet är ett samarbetsprojekt mellan Region Skåne och Tyréns AB. Projektet har tillkommit med anledning av att de totala avfallsmängderna på sjukhusen kontinuerligt ökar sedan många år trots att flera insatser gjorts för att bryta denna trend. Denna litteraturstudie har som syfte att ge en kort lägesrapport om vad som finns dokumenterat kring förebyggande av avfall. Resultatet utgör underlag till projektet. 2 Mål med projektet Målet med projektet är att utveckla verktyg och metoder som kan användas för att minska de totala avfallsmängderna från sjukhusen inom Region Skåne. 3 Litteratur om Förebyggande av avfall 3.1 Kommentar till resultatet I skrivande stund (augusti 2010) är slutsatsen av denna övergripande undersökning är att man i flera rapporter inte hunnit längre än att generellt beskriva problemet, klara ut begreppen och gå igenom vad olika länder gjort. Det finns endast begränsat med erfarenhet. Arbetet består bland annat av idékataloger över styrmedel. Styrmedlen är inte på nivån att de är konsekvensbeskrivna eller bedömda hur de ska utformas eller fungera. 3.2 Guidelines on waste prevention programmes, European Commission df Detta är en konsultrapport som ska ligga till grund för kommissionens handbok. Handboken syftar till att stödja medlemsstaterna och andra aktörer till att använda möjligheterna till förebyggande av avfall. Bakgrunden är kravet i det reviderade ramdirektivet för avfall om att alla medlemsstater senast år 2013 ska ha nationella program för förebyggande av avfall. Förutom en bakgrund och exempel på arbete med förebyggande av avfall i olika länder så innehåller handboken en instruktion om hur man tar fram ett program för förebyggande av avfall. Följande steg tas upp: nulägesbeskrivning, anta prioriteringar, ta fram en strategi, planera och genomföra, följa upp. Möjliga åtgärder redovisas i ett särskilt kapitel indelade i information, stöd och regler. Avslutningsvis görs en genomgång av olika aktörer och deras möjligheter att arbeta med förebyggande av avfall. C:\Users\rom\Desktop\Åsas PDF-filer\Bilaga. Litteraturstudie_förebyggande av avfall.doc Sida 2 (8)

3 Handboken bör ses som den officiella handboken för hur man arbetar med förebyggande av avfall. Den bör vara en grundläggande utgångspunkt för projektet och allt arbete med förebyggande av avfall. Förutom råden om hur man lägger upp en förebyggande plan kan följande saker vara värdefulla för projektet: förebyggande arbetet behöver kopplas till andra områden som exempelvis ekonomi, drift, annat miljöarbete samt naturligtvis Region Skånes kärnverksamhet involvera andra aktörer som exempelvis leverantörer, avfallsentreprenörer, personal, patienter (?) och andra kunder hitta bra indikatorer Handboken tar också upp exempel på hur man arbetat i andra länder. De åtgärder som tas upp är på ett idéstadium varför de bör bedömas närmare innan man bestämmer om de ska användas inom projektet. 3.3 Avfallsminskning i ett systemperspektiv Fallstudie Göteborg, Profu Rapporten har tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket och samfinansierats av Kretsloppskontoret, Göteborgs Stad. Rapporten är ett underlag för det kommande nationella programmet för förebyggande av avfall. Syftet är att undersöka systemeffekterna av att minska utvalda avfallsfraktioner med avseende på utsläpp av koldioxidekvivalenter. Effekterna belyses genom en fallstudie för Göteborgs avfallssystem, som skalas upp för att gälla hela landet. Följande fraktioner ingår: matavfall, plastflaska, dagstidning, wellpapp, aluminiumark, köksinredning, blöjor och bomullsbyxor. Störst vinst i form av minskade utsläpp av koldioxidekvivalenter per kilo får man av bomullsbyxor, plastflaskor och aluminiumark. Om man utgår från den totala potentialen kan en minskning av matavfallet ge mest, pga av den stora mängden. För de flesta fraktioner uppstår minskningen genom sluppna utsläpp i produktionsfasen, avfallshanteringen ger oftast upphov till mindre utsläpp. Rapporten visar att olika avfallsfraktioner innebär olika stor vinst per ton insparat avfall. Trä och papper (inredning och tidning) ger ingen större vinst medan bomull, plast och aluminium kan ge betydande vinster. Hur stor mängd avfall som uppstår av olika fraktioner har också stor betydelse. Exempelvis blir det mycket större mängder matavfall än aluminiumavfall. I projektet blir det viktigt att komma ihåg att målet är att minska miljöpåverkan inte att minska mängden avfall. Utifrån de avfall som uppstår bör därför en prioritering göras av vilka fraktioner som kan ge störst miljövinst. Till detta bör också vägas in kostnaden eller den eventuella vinsten för besparingen. 3 (8)

4 3.4 Miljöpåverkan från avfall Underlag för avfallsprevention och förbättrad avfallshantering, IVL Svenska miljöinstitutet Rapporten har tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket och är ett underlag för det nationella programmet för förebyggande av avfall. Syftet med rapporten är att ur ett livscykelperspektiv bedöma miljöpåverkan från olika avfallsströmmar i avfallsledet och klimatpåverkan orsakad av materialet i hela livscykeln (tillverkning och avfall). Bedömningen ska ses som en screening och uppskattningarna är grovt och schablonmässigt gjorda. Bedömningarna görs både för påverkan per ton avfall och för påverkan från den totala mängden årligen uppkommet avfall. Utgångspunkten är fraktionerna i den svenska avfallsstatistiken. De avfallsslag som ger störst total klimatpåverkan under hela livscykeln är hushållsavfall och andra blandade avfall (sk ej branschspecifikt avfall från industrin), kasserad utrustning, metallavfall, animaliskt avfall och plats och metallavfall. När det gäller specifik klimatpåverkan (CO2-ekv/ton avfall) under hela livscykeln hamnar kasserad utrustning (31 ton CO2-ekv/ton avfall) och sjukvårdsavfall (ca 10 ton CO2-ekv/ton avfall) bland de högsta. Sammanställningen är en bra utgångspunkt för prioriteringar i projektet även om kategorier och bedömningar är något grova. På samma sätt som Profus rapport visar den på att man behöver prioritera vilket avfall som ska minskas för att spara resurser mest effektivt. 3.5 Avfallsminimering Att minska hushållens avfallsmängder. En översikt av policys, konkreta initiativ och idéer i utvalda länder, Avfall Sverige, rapport U2009:24 Avfall Sverige lät under 2009 Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet göra en översikt över policys, konkreta initiativ och idéer i ett antal utvalda europeiska länder inom området att förebygga mängden hushållsavfall. I studien ingår de nordiska länderna, Nederländerna, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien och Tyskland. En av slutsatserna är att EU:s avfallshierarki och förebyggande av avfall finns med när länderna ovan tar fram strategier och planer. Däremot finns det inte så många konkreta åtgärder för att minska mängden avfall. Producentansvar och information till konsumenter är de generella styrmedel som oftast tas upp. Återanvändning och möjlighet att lämna gamla saker till välgörenhet är ett mer specifikt styrmedel som finns med i flera länder. I rapporten noteras att man i Tyskland uppmätt minskande avfallsmängder sedan några år. Någon förklaring till detta har man inte lyckats hitta. Man kan konstatera att de flesta länderna i studien hunnit längre än Sverige med att få med förebyggande av avfall i nationella planer men att det resulterat i få konkreta åtgärder. Intressantast arbete verkar bedrivas i Nederländerna. 4 (8)

5 Bristen på konkreta åtgärder gör att det inte finns särskilt mycket att hämta från länderna som ingår. Rapporten pekar dock på att erfarenheterna i Nederländerna bör följas upp närmare för att bedöma om de kan vara intressant i projektet. 3.6 Instruments for Waste Prevention and Promoting Material Efficiency A Nordic Review, Nordiska Ministerrådet, 2009:532 Rapporten syftar till att hitta nya policyinstrument för förebyggande av avfall genom diskussioner/intervjuer med nordiska exporter. Rapporten har skrivits av Minna Halme vid Helsinki School of Economics. Följande styrmedel framhölls av experterna: krav på materialeffektivitet i miljötillstånd för verksamheter, styrmedel för produkter (exempelvis ecodesigndirektivet med krav på olika produktgrupper), lägre mervärdesskatt (för reparationer etc), skatt på naturresurser. I rapporten konstaterar man att arbetet med förebyggande av avfall och materialeffektivitet inte varit särskilt systematiskt i något av de nordiska länderna. Rapporten har inget större värde för projektet mer än att den visar på bristen på konkreta styrmedel idag i alla de nordiska länderna och på svårigheten att utforma och genomföra sådana styrmedel i framtiden. 3.7 Analysis of the evolution of waste reduction and the scope of waste prevention, Arcadis, 2010, utkast Detta är en konsultrapport av företaget Arcadis utförd på uppdrag av europeiska kommissionen. Den är ännu ej färdigställd men finns som i en första version på kommissionens hemsida. Enligt ramdirektivet för avfall ska kommissionen senast vid utgången av 2011 avlägga rapport till EUparlamentet och rådet om utvecklingen av arbetet med förebyggande av avfall. Denna rapport är tänkt som den första av två underlagsrapporter. Rapporten syftar till att beskriva syftet och potentialen med förebyggande av avfall och ge ett första underlag för indikatorer. Först gör en grundlig genomgång av begreppet förebyggande och hur man arbetat i en del medlemsstater. I rapporten konstateras att begreppet definierats olika i olika texter och vid olika tillfällen men att definitionen i ramdirektivet bör vara den självklara utgångspunkten. Man konstaterar att arbetet med förebyggande kan beskrivas i fyra dimensioner. Är det fråga om: 1. Kvalitativt (farlighet) eller kvantitativt (mängd). 2. Var i livscykeln? 3. Vilken typ av styrmedel? Och slutligen enligt en mer komplicerad klassificering av om det är fråga om en Orsak, Verkan, Tillstånd, Påverkan eller Svar. Man går igenom olika typer av styrmedel (legala, ekonomiska, information etc.) för livscykelns olika delar (design, utvinning, produktion, distribution, konsumtion/användning, avfall och efter avfallsfasen). Genomgången likar den som görs i andra rapporter men är grundlig och med en bra metodik. Goda exempel på styrmedel tas också med. 5 (8)

6 Bland annat finns ett intressant exempel från Holland där staten har tagit fram en mjukvara som företag kan använda för att räkna fram de ekonomiska vinsterna av förebyggande. Modellen visar att den totala kostnaden (i form av råvaror, lager m m) är tio gånger högre än kostnaden för själva avfallshanteringen. Det finns också fler litteraturhänvisningar varav några ingår denna genomgång. I rapporten drar man slutsatsen att förebyggande kräver andra beslut än återvinning. Design för att nå mindre avfall är oftast något annat än design för återvinning. Man argumenterar för att förebyggande bör ses som mer än förebyggande av avfall. Ett livscykelperspektiv måste tillämpas där energiförbrukning, utsläpp och återvinning vägs in. Avslutningsvis innehåller rapporten en ännu inte färdigställd genomgång av potentialen för förebyggande och möjliga indikatorer. Eftersom rapporten är underlag för Kommissionens officiella ställningstagande så får den ses som en början till standardmodell för hur man ska se på förebyggande. Dess genomgång av begrepp och klassning av styrmedel och åtgärder bör användas som utgångspunkt för projektet. rapporten har också intressanta resonemang om hur man ska se på förebyggande av avfall jämfört med annat arbete med materialeffektivitet eller med att minska miljöpåverkan i en varas hela livscykel. Projektet bör ta till sig att förebyggande av avfall bör ses i ett helhetsperspektiv tillsammans med andra former av miljöpåverkan från en vara. 3.8 Idekatalog til affaldsforebyggelse, Copenhagen Resource Institute för Miljöstyrelsen, 2009 Rapporten är framtagen på uppdrag av den danska miljöstyrelsen som en följd av regeringens Affaldsstrategi Rapporten är en idékatalog över åtgärder för att förebygga avfall. Åtgärderna kommer dels från en litteraturstudie och dels från en workshop. Åtgärderna är kategoriserade efter vilken aktör de avser (detaljhandel, kontor och serviceverksamheter, industrier, bygg- och anläggning, allmänheten, kommuner, sjukhus och staten). För sjukhus anges tre åtgärder. Dels att minska matavfallet, en referens finns till ett projekt i Hvidovre Hospital som minskade matavfallet med 40 ton. För att mer allmänt ordna förebyggande av avfall på sjukhus hänvisar man till vägledning som getts ut av finska myndigheter. En annan åtgärd som framhålls är att ställa krav vid inköp. Här anges en referens till ett projekt vid Sönderborg Sygehus där en vägledning togs fram som bland annat inriktade sig på förebyggande av avfall. 3.9 Strategic Waste Prevention, OECD Reference Manual, OECD 2000 Rapporten är framtagen för att fungera som referensmanual för att stödja ländernas regeringar. 6 (8)

7 Rapporten går igenom begrepp, utgångspunkter och problembeskrivning. Man går igenom hur man gör program för förebyggande av avfall. Där anges bland annat följande kriterier för att bedöma åtgärder: miljövinst, kostnadseffektivitet, bidrag till utveckling och innovation, politiskt acceptabla, enkel att administrera. I rapporten ger man också rekommendationer om hur man kan formulera mål och bestämma åtgärder. Texterna är generella och ger få konkreta förslag. På samma sätt som andra rapporter innehåller den idéer om styrmedel m m som kan vara värda att gå igenom. Rapporten ger också visst stöd för att hitta metoder att lägga upp arbetet (planering, målformuleringar, uppföljning Europa minskar avfallet, European Week for Waste Reduction, 2009 Detta är en mycket översiktlig sammanställning över de 57 svenska projekten som ingick i Europa minskar avfallet. De 57 projekten redovisas med några raders beskrivning. Projekten drevs av både kommuner, stat, föreningar och privata företag. Vanliga typer av projekt var information på hemsidan, insamling av eller kampanjer för återanvändning, överbliven mat till behövande, nej tack till reklam. Intressanta projekt drevs av Ica som hade en kampanj med att märka mat med kort tid kvar till bäst före datum med etiketten ät snart kombinerad med sänkt pris. I Kiruna och Halmstad vägdes den skolmat som slängdes i kombination med aktiviteter för att minska mängden avfall. Eurest med 125 kök eller restauranger informerade kunder, vägde matavfallet och lyckades på så sätt minska avfallet med 23 %. Eurest fick också pris som bästa europeiska projekt i sin kategori. Framför allt kan Eurests erfarenheter vara intressant om man bestämmer sig för att försöka minska mängden matavfall Nya styrmedel inom avfallsområdet?, Hållbar Avfallshantering, FMS, 2009 Rapporten är en del av projektet Förslag på styrmedel inom forskningsprogrammet Hållbar Avfallshantering. Förslag på styrmedel inom avfallsområdet togs fram genom möten med olika intressenter och experter. Förslagen har prioriterats med avseende på miljöaspekter, ekonomi och acceptans. Ett femtontal styrmedelsförslag har valts ut för att utvärderas närmare inom det fortsatta forskningsprojektet. De styrmedel som avses är till stor del sådana som beslutas av myndigheter (skatter, taxor, lagkrav etc). 7 (8)

8 Det är inget av styrmedlen som passar att beslutas på den enskilda verksamheten. Snarare kan erfarenheterna från projektet i Region Skåne vara värdefulla för att avgöra vilka styrmedel som kan ge effekt i form av minskat avfall WRAP (Waste and Resource Action Programme), hemsida Typ av hemsida: Wrap ett företag som drivs av regeringarna I Storbritannien. Syftet är att stödja återvinning, resurseffektivitet och förebyggande av avfall. Hemsidan har en mycket stor mängd information och är i det närmaste oöverskådlig. Ingen av informationen är direkt riktad till sjukhus eller hälsovård. Mycket bra information finns om byggande. Hemsidan bör bevakas för att se om något relevant publiceras. Kontakt med Wrap bör övervägas. För frågor som gäller byggande m m är sidan en bra utgångspunkt. 8 (8)

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden Professor Miljöstrategisk analys Vice-rektor för Hållbar utveckling KTH Typer av styrmedel Juridiska (t.ex. lagar, förordningar)

Läs mer

Styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden Avdelningen för Miljöstrategisk analys fms Institutionen för Samhällsplanering och miljö Skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad KTH Delprojekt

Läs mer

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden, Yevgeniya Arushanyan, Åsa Svenfelt och Ulrika Gunnarsson Östling, KTH Mattias Bisaillon, Jenny Sahlin och Johan Sundberg, Profu

Läs mer

Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering?

Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering? Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering? Göran Finnveden Miljöstrategisk analys fms KTH Exempel på existerande styrmedel Deponiförbud förbud att deponera brännbart och organiskt avfall Deponiskatt

Läs mer

Avfallsminskning i ett systemperspektiv Fallstudie Göteborg. 2010-03-11, Slutrapport. Profu. Version 2009-12-16

Avfallsminskning i ett systemperspektiv Fallstudie Göteborg. 2010-03-11, Slutrapport. Profu. Version 2009-12-16 Avfallsminskning i ett systemperspektiv Fallstudie Göteborg 2010-03-11, Slutrapport Profu Version 2009-12-16 Sammanfattning Avfallsminimering är prioriterat inom EU:s ramdirektiv för avfall, och medlemsländerna

Läs mer

Avfallsprevention: Nuläge och trend i hushåll och industri

Avfallsprevention: Nuläge och trend i hushåll och industri Avfallsprevention: Nuläge och trend i hushåll och industri Från delprojekt Kostnader för avfallsprevention Profu 2008-05-07 Jenny Sahlin Mattias Bisaillon Ebba Löfblad Johan Sundberg Viveca Wågerman Agenda

Läs mer

På gång nationellt och inom EU

På gång nationellt och inom EU På gång nationellt och inom EU Större omvärldsfrågor: På gång nationellt inom avfallsomr Utredning om översyn av avfallsområdet (dir. 2011:66): Allmän översyn av avfallsområdet Tre huvuddelar: 1. Avser

Läs mer

Udvikling af fremtidens styringsmidler på affaldsområdet

Udvikling af fremtidens styringsmidler på affaldsområdet Udvikling af fremtidens styringsmidler på affaldsområdet Tomas Ekvall IVL Svenska Miljöinstitutet Affaldsdage 2013 Kolding 10:e oktober 2013 Källa: Profu för Kretsloppskontoret, Göteborgs Stad Hushållsavfall

Läs mer

Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL

Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL Svenska Miljöinstitutet, Kungliga tekniska högskolan, Göteborgs

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Hans Wrådhe 18 april 2013 2013-04-23 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad behöver vi göra? Naturvårdsverket

Läs mer

Potential för ökad materialåtervinning av hushållsavfall och industriavfall

Potential för ökad materialåtervinning av hushållsavfall och industriavfall Potential för ökad materialåtervinning av hushållsavfall och industriavfall CHRISTINE AMBELL, ANNA BJÖRKLUND, MARIA LJUNGGREN SÖDERMAN TRITA-INFRA-FMS 2010:4 ISSN 1652-5442 KTH Samhällsplanering och miljö

Läs mer

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget Mattias Bisaillon Delägare i forsknings- och utredningsföretaget, 2001- Doktorand i avfallsgruppen på Chalmers 1998-2004 (tekn. doktor i avfalls- och energisystemanalys 2004) (Projektinriktad forskning

Läs mer

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2 från - Nulägesbild - Analys - Förslag till fortsatt arbete Åsa Lindskog Tyréns AB Beställare: Region Skåne Uppdragsnummer: 921051, 221213B från Inledning och sammanfattning Utvecklingsprojektet är ett

Läs mer

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Styrmedel - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Avfallsområdet är komplext Aktörer inom avfallsområdet Myndigheter tillstånd,

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

Miljöpåverkan av framtida avfallshantering

Miljöpåverkan av framtida avfallshantering Miljöpåverkan av framtida avfallshantering Göran Finnveden, Yevgeniya Arushanyan och Anna Björklund, KTH Ola Norrman Eriksson, Högskolan i Gävle Maria Ljunggren Söderman, Åsa Stenmarck och Jan-Olov Sundqvist,

Läs mer

Hållbar avfallshantering Avfallshantering som bidrar till utvecklingen mot ett hållbart samhälle: Miljö Ekonomi Acceptans

Hållbar avfallshantering Avfallshantering som bidrar till utvecklingen mot ett hållbart samhälle: Miljö Ekonomi Acceptans HÅLLBAR AVFALLSHANTERING Ett tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering IVL Svenska Miljöinstitutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Göteborgs Universitet, Konjunkturinstitutet, Högskolan

Läs mer

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Avfallsindikatorer För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Foto: Avfall Sverige Om projektet Stort forskningsprojekt, hösten

Läs mer

A3 Från avfallshantering till resurshushållning

A3 Från avfallshantering till resurshushållning A3 Från avfallshantering till resurshushållning Nationella avfallsplanen och programmet för att förebygga avfall. Goda exempel! Catarina Östlund och Maria Ivarsson, NV Europa minskar avfallet Anna-Carin

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

Avfallsmängder och materialeffektivitet

Avfallsmängder och materialeffektivitet Avfallsmängder och materialeffektivitet Johan Sundberg, Profu Tomas Ekvall, IVL Svenska Miljöinstitutet Hur har mängden avfall ökat historiskt? Framtidens avfallshantering En heldag om avfall, policy och

Läs mer

Hållbar konsumtion. Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1

Hållbar konsumtion. Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1 Hållbar konsumtion Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1 Växthusgaser utsläpp av svensk konsumtion 1993-2010 Naturvårdsverket

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering. Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering. Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Avfallsindikatorer För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Foto: Avfall Sverige Avfallsindikatorer I projektet Indikatorer för

Läs mer

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts.

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts. Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2011/1516/Ma Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) samt Naturvårdsverkets rapport Miljömålen

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019 Avfallsplanering Dalarna Uppföljning 2019 Nyttan med avfallsminimering och källsortering Dalarna 2019 Klimatpåverkan hushållens avfall (LCA) Fraktion CO2 minskning förebygga material (tillverkning ny råvara)

Läs mer

Avfall Sveriges vision

Avfall Sveriges vision Anna-Carin Gripwall Avfall Sverige Expertorgan inom avfallshantering och återvinning Företräder Sveriges invånare, genom kommunerna Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

End of Waste. David Hansson, Envecta 2014-01-23

End of Waste. David Hansson, Envecta 2014-01-23 End of Waste David Hansson, Envecta 2014-01-23 Vad är avfall? Avfall är: ett ämne eller ett föremål som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med När är en restprodukt

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall 2014-06-25 1 (9) Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA

Läs mer

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02 PROJEKT Tillsyn av avfallssortering vid restauranger 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin

Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin Nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program - vad är på gång? Christina Jonsson 22 februari 2012 1 Jag kommer att ta upp: Den kommande nationella avfallsplanen

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Sopsortering räcker inte

Sopsortering räcker inte Sopsortering räcker inte ANETTE SVINGSTEDT HERVÉ CORVELLEC Världens produktion av avfall Hushållsavfall: 2 miljarder ton Verksamhetsavfall: 5-8 miljarder ton (utan gruvavfall) Källa: UNEP: Global waste

Läs mer

Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092. Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering

Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092. Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092 Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering förord INNehållSförteckNINg 1. Varför indikatorer? 3 2.

Läs mer

Karin Nielsen. Göteborgs stad

Karin Nielsen. Göteborgs stad Karin Nielsen Göteborgs stad Förebygg avfall vid inköp och upphandling 181211 Karin Nielsen, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad Hur förebygger vi avfall vid upphandling? HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Läs mer

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 16-04-21 1 Vad är cirkulär ekonomi? En cirkulär ekonomi bygger på kretsloppssystem

Läs mer

Nya etappmål för textilier och textilavfall Avfall Sveriges höstmöte 2013 Sanna Due Sjöström

Nya etappmål för textilier och textilavfall Avfall Sveriges höstmöte 2013 Sanna Due Sjöström Nya etappmål för textilier och textilavfall Avfall Sveriges höstmöte 2013 Sanna Due Sjöström 1 Generationsmålet och de nationella miljökvalitetsmålen Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1 FT Riks 7 2011-10-21 1 ( 6) 2.1.1 Lagar och krav som berör miljöaspekterna i verksamheten Miljöbalken SFS 1998:808 senast ändrad, 2010:1052 med tillhörande förordningar och föreskrifter Miljöbalken är

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning

Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning Avfallsplan för Eskilstuna kommun 24 augusti 2012 Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning Remisshandling 2012-08-24 1 1 INLEDNING I denna bilaga beskrivs några förändringar som har skett i

Läs mer

Samhällsekonomisk analys

Samhällsekonomisk analys Bilaga 4 NV-00336-13 Samhällsekonomisk analys av etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall NATURVÅRDSVERKET Förord Naturvårdsverket har i regleringsbrevet för

Läs mer

Vad krävs för utveckling av policyer och styrmedel?

Vad krävs för utveckling av policyer och styrmedel? Utveckling av policy och styrmedel är avgörande för att nå RE:Sources vision Sverige ska bli världsledande på att minimera och nyttiggöra avfall. Det är visionen för det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö Utökad källsortering vid Campus Valla 2005-09-07 Campus Valla - tre sorteringssteg 1. Källsorteringsstationer i verksamheten Upphandlade av institutionerna 3. Källsorteringsrum i kulvert Färdigställda

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 Föreskrifter och vägledningar Revidering av föreskrifter om kommunal avfallsplanering Rapportering av bygg-

Läs mer

Från avfallshantering till resurshushållning

Från avfallshantering till resurshushållning Förslag ny nationell avfallsplan 2012-2017 Från avfallshantering till resurshushållning 1. Vision mot resurshushållning 2. Hantering av avfall idag 3. Mot ökad resurseffektivitet 4. Prioriterade områden

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall 14 december 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall Enkäten syftar främst till att utvärdera tillsynskampanjen som startade september 2004 men tar också upp några andra frågor i anslutning

Läs mer

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ?

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I dag har de flesta av oss insett att jordens resurser är ändliga och att vi därför måste

Läs mer

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren,

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren, AVFALLSRÅDET Sven Lundgren, 2018-09-26 Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering Avfall Sveriges vision Det finns inget avfall Avfall Sveriges uppdrag Påverka - remisser, skrivelser, personliga

Läs mer

Varför återanvända textil?

Varför återanvända textil? Europa minskar avfallet 2011 David Palm IVL Svenska Miljöinstitutet Klimat & Hållbara samhällssystem Naturresurser & Miljöeffekter Luftföroreningar & Åtgärdsstrategier Organisationer, Produkter och Processer

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Hur skapas väl fungerande marknader i en cirkulär ekonomi?

Hur skapas väl fungerande marknader i en cirkulär ekonomi? Hur skapas väl fungerande marknader i en cirkulär ekonomi? Avfalls- och återvinningsmarknaden en juristutmaning? Britt Sahleström Återvinningsindustrierna Återvinningsindustrierna Vision: Framtidens ledande

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

UTREDNINGEN CIRKULÄR EKONOMI. Ola regeringen.se

UTREDNINGEN CIRKULÄR EKONOMI. Ola regeringen.se UTREDNINGEN CIRKULÄR EKONOMI Ola Alterå @AlteraOla regeringen.se DEL I Cirkulär ekonomi för hållbarhet och konkurrenskraft Högt på internationella dagordningen G7 G20 OECD FN Bl.a. International Resource

Läs mer

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten Tekniska nämnden 2007 02 22 32 58 Tekniska nämndens arbetsutskott 2007 02 08 9 19 Kommunstyrelsen Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar Luleå kommun har

Läs mer

Hur står sig Sverige i jämförelse med Danmark, Holland Schweiz och Österrike?

Hur står sig Sverige i jämförelse med Danmark, Holland Schweiz och Österrike? Hur står sig Sverige i jämförelse med Danmark, Holland Schweiz och Österrike? En jämförande studie av avfallshanteringen i några europeiska länder Jörgen Leander, Miljö- och projekteringsbyrån AB 1 Miljö-

Läs mer

EU-kommissionens förslag att begränsa användningen av tunna plastbärkassar

EU-kommissionens förslag att begränsa användningen av tunna plastbärkassar Miljödepartementet Att: Jerker Forsell EU-kommissionens förslag att begränsa användningen av tunna plastbärkassar Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening som företräder de privata återvinningsföretagen.

Läs mer

Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle Sveriges program för att förebygga avfall , NV

Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle Sveriges program för att förebygga avfall , NV Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle Sveriges program för att förebygga avfall 2014-2017, NV-09596-11 Återvinningsindustrierna, ÅI, är en

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Behöver svensk avfallshantering förbättras? Jan-Olov Sundqvist IVL Svenska Miljöinstitutet 08-59856374 jan-olov.sundqvist@ivl.se

Behöver svensk avfallshantering förbättras? Jan-Olov Sundqvist IVL Svenska Miljöinstitutet 08-59856374 jan-olov.sundqvist@ivl.se Behöver svensk avfallshantering förbättras? Jan-Olov Sundqvist IVL Svenska Miljöinstitutet 08-59856374 jan-olov.sundqvist@ivl.se Frågeställning Har vi inte tillräckligt bra avfallshantering i Sverige?

Läs mer

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se 2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se Svensk Fjärrvärme AB Raziyeh Khodayari 101 53 Stockholm raziyeh.khodayari@svenskfjarrvarme.se

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 8.10.2007 SEK(2007) 907 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR dokument som åtföljer kommissionens meddelande om ett program för att hjälpa små och

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 1 - Beskrivning av utmaningen

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 1 - Beskrivning av utmaningen Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 1 - Beskrivning av utmaningen Innehåll Inledning... 3 Utmaningen... 3 Utvecklingspotential... 4 Omfattning... 5 Fördjupning... 5 Sida 2 av 5 Inledning

Läs mer

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening Återvinningsindustrierna Svenska åkeriförbundet Svenska Järn & Metall- SRF Svensk skrothandlareföreningen Returpappersförening Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2001/5278/Kn Remissvar Naturvårdsverkets

Läs mer

Inget försvinner allt bara sprids. Avfallsförebyggande i den privata sektorn

Inget försvinner allt bara sprids. Avfallsförebyggande i den privata sektorn Inget försvinner allt bara sprids Avfallsförebyggande i den privata sektorn Incitament för avfallsförebyggande Den privata sektorn: Består av organisationer, företrädelsevis företag, som drivs i vinstsyfte

Läs mer

Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid.

Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid. www.hushallninsgssallskapet.se Hushållningssällskapet står för; Kunskap för landets framtid Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid. Värderingsövningar

Läs mer

Avfallets roll i framtidens energisystem

Avfallets roll i framtidens energisystem Avfallets roll i framtidens energisystem Ambjörn Lätt Futureheat konferens, 2018-11-21 ARFEN Bakgrund Litteraturstudie ARFEN Scenarier Slutsatser Intervjustudie Bakgrund Recap Energiåtervinning uravfall

Läs mer

Integrering av miljöaspekter i produktutveckling ISO/TR 14062. Gunnel Wisén Persson ABB. ABB Corporate Research - 1 2002-10-23

Integrering av miljöaspekter i produktutveckling ISO/TR 14062. Gunnel Wisén Persson ABB. ABB Corporate Research - 1 2002-10-23 Gunnel Wisén Persson ABB Integrering av miljöaspekter i produktutveckling ISO/TR 14062 ABB Corporate Research - 1 2002-10-23 ISO/TR 14062 Environmental Management - Integrating Environmental Aspects into

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSPLAN

AVFALLSHANTERINGSPLAN AVFALLSHANTERINGSPLAN Entreprenören ska upprätta en avfallshanteringsplan enligt denna mall. Om entreprenören har en egen mall så är den godkänd att använda om den motsvarar den information som efterfrågas

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Vi tjänar på att minska matsvinnet

Vi tjänar på att minska matsvinnet Vi tjänar på att minska matsvinnet Sanna Due Sjöström Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-11-04 1 Jag kommer ta upp Hur mycket mat slänger vi och varför? Vilka

Läs mer

Avfallspaketet i Kommissionens förslag om cirkulär ekonomi

Avfallspaketet i Kommissionens förslag om cirkulär ekonomi Avfallspaketet i Kommissionens förslag om cirkulär ekonomi Avfallsdirektivet Förpackningsdirektivet Deponidirektivet Direktiven om uttjänta bilar, elavfall, batterier och ackumulatorer Naturvårdsverket

Läs mer

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist 2007-03-26 Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist Sammanfattning Miljösamverkan Sverige - projektgrupp

Läs mer

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting I OC U m..:yäj!ysn FÖR VÅRDEN Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas '2016-06-03 - ÄRENDE 10 BESLUT 1(1) 2016-05-04 Diarienummer LOC 1605-0654 Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum

Läs mer

AVFALLSHANTERING PÅ SJUKHUS I ÖRESUNDS REGIONEN. en rapportsammanfattning

AVFALLSHANTERING PÅ SJUKHUS I ÖRESUNDS REGIONEN. en rapportsammanfattning AVFALLSHANTERING PÅ SJUKHUS I ÖRESUNDS REGIONEN en rapportsammanfattning 1 2 För Region Skåne har en rapport utarbetats med syfte att kartlägga och jämföra avfallsmängder och avfallshantering på sjukhusen

Läs mer

Bilaga 4 Mål, strategier och lagstiftning

Bilaga 4 Mål, strategier och lagstiftning Bilaga 4 Mål, strategier och lagstiftning INTRODUKTION I denna bilaga beskrivs några förändringar som har skett i lagstiftningen under år 2011 och en sammanställning av de viktigaste lagarna, målen och

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer