Provet i historia några svarsförslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Provet i historia 26.9.2012 några svarsförslag"

Transkript

1 Provet i historia några svarsförslag Det finns inga patentsvar på hur man borde svara på studentexamensfrågorna i historia, men här är några saker som man kunde ha tagit upp. Det är oftast inte så farligt om något saknas, eftersom essän bedöms som en helhet av sensorerna. (De här svarsförslagen har ingen koppling till studentexamensnämnden eller HYOL): 1. Bild av staden Nürnberg på 1400-talet a) Vilka typiska drag av en medeltida stad kan du se på bilden? (3 p.) Ringmur, vallgrav, katedral, rådhus, byggd på en kulle, husen och byggnaderna tätt intill varandra b) Jämför livet på landsbygden och livet i städerna under senmedeltiden. (3 p.) Godsekonomin hörde till feodala medeltidens landsbygdsliv. Godsherren hade stor makt över godset och avgjorde exempelvis i tvistefrågor. Bönderna som bodde i omkringliggande byar arrenderade oftast jorden av godsherren. Bönderna skulle utföra dagsverken och betala skatt åt godsherren och åt kyrkan samt betala extra för att använda exempelvis godsets kvarn. En del av bönderna var livegna. De livegna bönderna ägde endast lösöre och de fick inte flytta från sin jord. Å andra sidan kunde man inte sälja livegna bönder som man gjorde med slavar. Köpmännen ordnade sig i gillen och hantverkarna i skrån i städerna. Först började man som lärling, sedan blev man gesäll och slutligen mästare. Gillena och skråna tog hand om sina medlemmars intressen och fungerade som ett slags försäkringsbolag. Dessa kontrollerade också att konkurrensen inte blev för hög. I vissa medeltida städer kunde rika köpmän få ganska stor makt och göra sig oberoende gentemot andra makthavare. Städerna hade egna råd som ofta bestod av rika köpmän. Köpmän mellan olika städer kunde bilda nätverk som exempelvis den tyska Hansan.

2 Livegna bönder som rymde från landsbygden till staden och vistades där i ett år kunde bli fri från livegenskapen och behövde inte återvända till godset. I Tyskland hade man ett talesätt Stadtluft macht frei (stadsluft befriar). Fastän stadslivet med dess yrken och livsstil kunde vara friare i jämförelse med de livegna böndernas situation var till exempel dödligheten och smittorisken värre i städerna, där folk bodde tätt intill varandra och där hygienen var dålig. Avföring kastades ut på de trånga gränderna. Många medeltida städer hade bordeller och kriminalitet förekom. På nätterna fanns ingen gatubelysning och det var ganska lugnt på gatorna men nattvakter gick omkring och övervakade att inga brottslingar förekom på gatorna och att folk inte lämnade sina eldar på. Stadsbränder var nämligen vanliga förekomster i den medeltida staden. 3. Kotiliesi från 1934 och Valtatiet från 1928 a) Kotiliesi (1934): lantlig idyll, gamla landsbygdsvärderingar, konservatism. Valtatiet (1928): det industriella samhället, staden, modernism, internationalism, kosmopolitism, modern konst, förändring. b) Under 1920-talet var händelserna från år 1918 i färska minnet och motsättningen mellan röda och vita och mellan konservativa och liberala värderingar fanns kvar i samhället. Samtidigt var 1920-talet en tid av modernism och förnyelse efter första världskriget. I kulturkretsar fanns det också olika uppfattningar om hur man skulle förhålla sig. Under 1920-talet uppkom gruppen Tulenkantajat (Eldbärarna) med Mika Waltari och Olavi Paavolainen som hämtade sina intryck från Europa och som tog avstånd från traditionella finska kulturstilar. I Valtatiet (1928) ser man uttryck för den här moderna internationella stilen med den växande staden i bakgrunden. I Kotiliesi (1934) ser man en lantlig idyll, som återspeglar den politiska atmosfären under början av talet i Finland. Under början av 1930-talet upplevde Finland som många andra länder en politisk och ekonomisk kristid. Högerpartierna och radikala rörelser som Lapporörelsen fick ökad popularitet, då oron för den moderna tidens avigsidor (ekonomisk kris med bl.a. arbetslöshet) hotade stabiliteten. Man sökte stabilitet i gamla kristna och jordbrukssamhälleliga värderingar. Under slutet av 1930-talet minskade radikala rörelsernas popularitet då ekonomin återhämtade sig och en rödmylleregering

3 grundades år 1937 mellan agrarerna och socialdemokraterna, vilket skapade försoning och politisk dialog mellan ett arbetarparti (Sdp) och ett borgerligt parti (Agrarförbundet). 4. Islam och västvärlden a) Melasuo menar att västvärlden och islam haft ett livligt utbyte av idéer och varor genom historien, fastän man betonar skillnader och hotbilder i medierna. Huntingtons citat säger att dessa två världskulturer alltid haft konflikter med varandra. b) Islam uppstår på arabiska halvön under 600-talet och sprids fort till Medelhavsvärlden. Araberna skapar riken och för krig mot europeiska makter (bl.a. Bysans och olika kungadömen i Medelhavsområdet) - Arabiska makternas blomstringstid inträffar ungefär mellan Under denna tid överträffar den arabiska ekonomin, vetenskapen och krigskonsten den europeiska. Arabiska mynt kommer till Europa bl.a. med vikingarna och arabernas vetenskapliga framsteg kommer också till Europa. - Araberna översätter och förmedlar gamla antika texter exempelvis via Spanien till Europa. Även kinesiska och indiska uppfinningar kommer till Europa via islamiska världen (t.ex. användningen av talet 0 från Indien via araberna). - Kristna gör korståg till Palestina och Syrien under medeltiden. Slutligen försvinner de kristna kungadömena från Palestina och Syrien. Muslimer och kristna för också krig i exempelvis Spanien. På 1400-talet är de sista muslimska kungadömena erövrade av kristna. - År 1453 erövras Konstantinopel av osmanerna. Arabernas storhetstid är över men de osmanska turkarna grundar en islamisk stormakt i Medelhavsområdet med huvudstad i Konstantinopel/ Istanbul som konkurrerar och överträffar de kristna rikena i Europa. - Wien hotas två gånger av osmanernas arméer och det osmanska rikets ekonomiska och vetenskapliga makt överträffar de europeiska på många plan. Efter den sista belägringen av Wien under slutet av 1600-talet upplever turkarna ett nederlag mot samlade kristna styrkor och imperiet börjar stagnera och försvagas. - Under och 1800-talen tar de europeiska rikena och västvärlden ett försprång och börjar erövra också den islamiska världen och grunda kolonier.

4 5. Jämför orsakerna till och följderna av ryska och franska revolutionerna. - Ryska revolutionen: 1905 strejker och oroligheter efter rysk-japanska kriget. Eftergifter från kejsarens sida. En folkvald duma grundas fastän kejsaren behåller största inflytandet i politiken. I slutskedet av första världskriget äger marsrevolutionen rum våren En provisorisk regering under Aleksander Kerenskij tar ledningen av landet medan kejsaren åsidosätts ur makten. Den provisoriska regeringen fortsätter kriget och planerar kommande demokratiska val. Kriget har varit dyrt och matbristen och krigströttheten drabbar Ryssland. Under hösten 1917 genomför de radikala bolsjevikerna en maktkupp i huvudstaden Petrograd och lyckas få soldater och arbetare att stöda sin sak, i mångt och mycket på grund av livsmedelsbristen och krigströttheten, men också på grund av misstron mot makthavarna. Det tar trots allt flera år innan bolsjevikerna lyckas få makten helt och hållet i landet. Bolsjevikerna kontrollerade Petrograd och Moskva, men stora delar av landsbygden förblev i de vitas kontroll och ett blodigt inbördeskrig kämpades. Först år 1921 hade bolsjevikernas Rådsryssland lyckats etablera sin maktposition efter inbördeskriget. - Franska revolutionen: franska kungamakten hade stött amerikanernas självständighetskrig mot Storbritannien. Frankrike fick en revansch mot Storbritannien då USA blev självständigt, men finansierandet av kriget blev dyrt. I det franska samhället var det tredje ståndet (borgare och bönder) som fick stå för största delen av skattebördan medan adeln var helt befriad från skatter. På grund av det amerikanska frihetskriget blev skattebördan stor och vid sidan av detta blev matpriserna höga. Bland annat dessa kriser ledde till ett stort missnöje i det tredje ståndet mot den absoluta kungamakten, adeln och prästerskapet. Dessutom hade upplysningstankarna satt sitt spår i tredje ståndets krav på reformer. Kungamakten började också kräva att adeln skulle betala skatter på grund av det dåliga ekonomiska läget. År 1789 stormades Bastiljen av sansculotter och franska revolutionen började. Kungen åsidosattes ur makten, medan det tredje ståndet tog över. Så som i ryska revolutionen tog det trots allt sin tid innan revolutionen konsoliderades. Utländska monarkier kunde inte acceptera läget och förklarade krig mot republikanska Frankrike. Då kriget gick överraskande bra för den nya republiken fick man självförtroende och revolutionen gick in i en radikalare fas. En radikal fraktion av jakobiner tog makten 1792 och kungafamiljen giljotinerades. Även oliktänkare förföljdes under skräckväldet. Skräckväldet tog trots allt slut och en lugnare period följde efter.

5 - Likheter och olikheter: först en moderatare revolution (marsrevolutionen och 1789) sedan en radikalare (jakobinerna och bolsjevikerna). Kejsarfamiljen sköts och kungafamiljen giljotinerades först långt efter själva revolutionerna. Man kunde eventuellt jämföra skräckväldet i Frankrike (Robespierre) med stalinismen som inträffar i Sovjetunionen från och med mitten av 1930-talet. Jämförelsen är kanske lite djärv men med rätta motiveringar får man en jämförelse där. Olikheter: i Ryssland var det bönder och arbetare som man tänkte att var kärnan för revolutionen vid sidan av bolsjevikpartiet, medan det tredje ståndet i Paris och andra franska städer spelade en avgörande roll i franska revolutionen. 6. Vilka faktorer ledde till att kalla kriget upphörde? - Sovjetunionens ekonomiska problem och stagnation - Kapprustningen mellan USA och Sovjetunionen (kärnvapen) - Kriget i Afghanistan , blev dyrt och impopulärt - De olika folken i Sovjetunionen och dess satellitstater började protestera. En av rörelserna var solidaritetsrörelsen i Polen som leddes av Lech Walesa under början av 1980-talet. - Glasnost (öppenhet) startades av Mikhail Gorbatjov för att göra Sovjetunionen öppnare för dess medborgare, ledde till kritik mot ledningen. Petestrojka betyder ungefär att bygga om samhället, som också var ett begrepp som Gorbatjovs ledning lanserade. Perestrojkan misslyckades. - Under slutet av 1980-talet började folken i satellitstaterna kräva reformer och slutligen ledde ett missförstånd till att Berlinmuren revs ner och att folk började resa utomlands från dessa stater, i Rumänien ledde folkets missnöje till att diktatorn Ceacescu dödades. I de baltiska republikerna krävde man oberoende från Sovjetunionen. - I Moskva försökte konservativa kommunister med en maktkupp, men bl.a. Boris Jeltsin försökte förhindra att dessa fick makten. Maktkuppen misslyckades och Gorbatjov kunde fortsätta som Sovjetunionens president ända fram till årets slut år Då upplöstes Sovjetunionen och splittrades. De baltiska länderna hade redan blivit självständiga under sensommaren och hösten.

6 - Sovjetunionen splittrades år 1991 men kalla kriget tog egentligen slut redan under slutet av 1980-talet då Berlinmuren revs och folken i de östeuropeiska staterna började revoltera mot de socialistiska regimerna. 7. Med stora ofreden och lilla ofreden avses ockupationsperioder i Finland på talet. Vilken var den politiska bakgrunden till dessa händelseförlopp, och hur påverkade de Finland och finländarnas liv? Stora ofreden: Det stora nordiska kriget hade pågått och Karl XII:s hade förlorat mot ryssarna i Poltava år Efter detta ockuperade Ryssland Finland åren En stor del av befolkningen flydde till Sverige, särskilt från Åland. De ryska trupperna behövde proviant och maten togs från de finska gårdarna. Särskilt tjänstmän och präster flydde, medan bönder oftare stannade på sina gårdar. Om samröre med fienden misstänktes kunde lokalbefolkningen bestraffas hårt. Gerillakrigföring förekom i liten skala. Finska städers befolkningsantal minskade. Åland ödelades. Landsbygden klarade sig lite bättre än städerna. Svenska trupper som retirerade satte Helsingfors i brand och biblioteket från kungliga akademien i Åbo fördes över till Sverige. Ryssarna brandskattade finska städer och särskilt Österbotten drabbades hårt av ryssarnas framfart, eftersom det låg närmast fronten. Den stora ofreden pågick i många år och befolkningen led av sjukdomar och hunger vid sidan av själva ockupationen, vilket gjorde det till en svår tid. Å andra sidan fanns det de som gick till fiendens sida, så som en dräng som inte ville gifta sig med den piga som han skulle få barn med. Därför gick han hellre till ryska sidan. Krigsfångar fördes bland annat till S:t Petersburg för att bygga den nya ryska huvudstaden. Efter freden år 1721 gick Sveriges gräns ungefär där som Finlands östgräns går i dag. Sverige förlorade sina baltiska län, Ingermanland och delar av Karelen med Viborg till Ryssland i det stora nordiska kriget. Den lilla ofreden ägde rum efter hattarnas krig:

7 I Sverige hade hattarna fått majoritet i riksdagen. Hattarna hade en aggressiv utrikespolitik i jämförelse med mössorna. Hattarna ville passa på med ett revanschkrig mot Ryssland för att återta de förlorade områdena från det förra kriget. År 1741 ansåg man att läget var bra och svenskarna anföll. Kriget blev ett fiasko. Peter den stores dotter Elisabet passade på att ta makten i Petersburg. Som kejsarinna föreslog hon en vapenvila. Trots vapenvilan förklarade Ryssland krig mot Sverige och Finland ockuperades igen under den period som kallas lilla ofreden. Den här gången gick det lite lugnare till och en större del av tjänstemännen och prästerna stannade kvar i landet. Ryssland försökte också sprida ut propaganda på finska och svenska där man förklarade att finnarna inte hade velat ha krig fastän svenskarna hade gjort det. Ryssland försökte få finnarna på sin sida och splittra finnarna och svenskarna. Detta hade ingen stor inverkan på kriget men det var första gången som man funderade på ett separat Finland. I slutet av 1700-talet återkom man till de här tankarna i Anjalaförbundet under Gustav III:s krig mot Ryssland. I freden i Åbo år 1743 fick Sverige betala för det misslyckade kriget. Kymmene älv blev den nya östgränsen. +9. Handel med Sverige och Ryssland/ Sovjetunionen a) Som mest har handeln med dessa länder varit 40 % med Sovjetunionen och 36 % med Sverige, som minst har det varit under fem procent. - På basis av det här kan man kanske säga att det handlar om grannländer och viktiga handelspartners på basis av figuren. Tidvis har handeln varit aktivare och tidvis passivare, beroende på det världspolitiska läget (krig och fred, revolutioner och handelsavtal har påverkat på handelns andel i figuren). b) Ända till 1917 var Finland en del av Ryssland/ Sovjetunionen, vilket syns i tabellen i form av att handeln med Ryssland är stor. - Efter 1917 blir Finland självständigt och Ryssland har inbördeskrig mellan bolsjeviker och vita. Handeln med Ryssland avtar. När inbördeskriget i Finland är slut år 1918 etableras kontakter med Sverige vilket ökar också handeln med Sverige. Bolsjevikerna tar makten i Ryssland under början av 1920-talet och handeln med Finland är inte så stor före andra världskriget.

8 - Under andra världskriget ökar handeln för en stund med Sverige i början av kriget (vinterkriget och tiden före fortsättningskriget) men sjunker under fortsättningskriget. Handeln med Tyskland var betydelsefull då. - Direkt efter andra världskriget ökar handeln med både Sverige och Sovjetunionen. Nya handelsavtal skapas med båda länderna och Finland måste betala krigsskulder till Sovjetunionen. Vsb-pakten nedtecknas med Sovjetunionen och i samband med dessa ökar utbytet mellan Finland och Sovjetunionen. - Mot slutet av 1960-talet ökar andelen av handeln med Sverige. Finland går med i Nordiska handelsavtal och handeln med de nordiska länderna ökade. - På 1980-talet ökade andelen av östhandeln, men under slutet av 1980-talet började Sovjetunionen splittras politisk och ekonomiskt gick det också dåligt. När Sovjetunionen splittras rasar östhandeln, medan handeln med Sverige är stabilare. Under 2000-talet har Ryssland återhämtat sig och östhandeln ökar. c) När utrikeshandeln varit aktiv och stor med grannländerna Sverige och Ryssland har den finska ekonomin också upplevt tillväxtperioder. När man ser att handeln med grannländerna sjunkit har det oftast inneburit recessioner eller depressioner i den finska ekonomin, som t.ex. under början av 1990-talet då handeln med Sovjetunionen/ Ryssland sjönk drastiskt (det fanns även andra orsaker för den ekonomiska krisen, men östhandelns kollaps förvärrade läget) Imperialism a) Adam Smith menar att kolonierna i Nordamerika är olönsamma för Storbritannien ur ekonomisk synvinkel. - Rudyard Kipling romantiserar den vite mannens börda i sin dikt. Man kan tolka dikten som att den berättigar västländernas erövring av främmande länder och folk. - Lenin har en kritisk syn på imperialismen. Han menar att det är en form av kapitalismen där de rikaste och mäktigaste kapitalistländerna erövrar svagare länder för att konkurrera mot andra rivaler. De här imperierna bildar sedan kapitalistiska monopoler där rika makthavare styr över de svaga och fattiga. - Fördelarna är (enligt Kipling) att sprida västerländsk kultur och framåtskridande till världen och nackdelarna är att kolonier är dyra och olönsamma (Adam Smith) och att imperialismen förslavar människor och skapar en härskarklass (Lenin).

9 b) Jakten på kolonier och landområden, tävling mellan stormakterna, Scramble for Africa och konflikter - Krig på Balkan då nya stater uppstod, stormakterna hade sina intressen och försökte skapa egna intressesfärer, vilket ledde till ytterligare friktioner - Allianser, ententen och centralmakterna - Första världskriget bryter ut 1914, men kunde ha brutit ut tidigare - Efter första världskriget är de förhållandena mellan de olika parterna fortfarande dåliga och ett nytt världskrig bryter ut år Under 1930-talet försökte Italien och Japan erövra nya kolonier (Italien i Afrika, Japan i Asien) och Tyskland expanderade i Europa. Efter andra världskriget ökade kritiken mot de gamla kolonialmakterna (t.ex. Storbritannien och Frankrike) och kolonierna började bli självständiga efter andra världskriget. Vetamix 2013

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur 1900-talets historia Mål och arbetsmetod Målet med arbetsområdet är att du ska få övergripande kunskaper om 1900- talets historia och hur den har påverkat den tid vi lever i idag. Kursen kommer att koncentrera

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor Industri och imperier HT 2016 Instuderingsfrågor Det allra bäst är egentligen om ni som studenter skapar era egna frågor och problem vid inläsningen av kurslitteraturen, men det är inte alltid så enkelt.

Läs mer

Det kalla kriget

Det kalla kriget Det kalla kriget 1945-1991 Kalla krigets karaktär Ekonomisk USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten ingriper om friheten hotas. Sovjet, kommunism, planekonomi

Läs mer

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen - Varför ville amerikanerna upphöra att tillhöra det brittiska riket? - Varför hade England höjt skatterna för de amerikanska bosättarna? Händelse: Amerika blir

Läs mer

Rysslands problem före revolutionen.

Rysslands problem före revolutionen. Rysslands problem före revolutionen. - Feodalt system. Livegenskapen avskaffas 1861. - Ont om land. Ingen skiftesreform. - Växande befolkning. Drabbar främst bönderna. Bönderna utgjorde 80 % av befolkningen.

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

Kalla kriget

Kalla kriget Kalla kriget 1977-1985 Asien, 1978-1985 Saga HH 1978 - Kulturrevolutionen i Kina upphör och deras ekonomi blir bättre och bättre - Kommunistpartiet i Afghanistan erövrade och tog över makten, försökte

Läs mer

DEMOKRATI. - Folkstyre

DEMOKRATI. - Folkstyre DEMOKRATI - Folkstyre FRÅGOR KRING DEMOKRATI 1. Allas åsikter är lika mycket värda? 2. För att bli svensk medborgare och få rösta måste man klara av ett språktest? 3. Är det ett brott mot demokratin att

Läs mer

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte speciellt många kolonier jämfört med andra länder i

Läs mer

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm www.lektion.se Franska revolutionen är en period i Frankrikes historia som rör tiden mellan år 1789 och år 1799. Vid tiden för revolutionens utbrott var Frankrike

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Varför var det just européerna som genomförde upptäcktsresorna? Det är de europeiska upptäcktsresorna som blivit mest kända av eftervärlden. Men européerna

Läs mer

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet.

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet. Första världskriget Europa år 1900 Optimism och framtidstro. Mer eller mindre lång sammanhängande fred. Industriexplosion. Tekniken tog stora steg framåt. Titanic lysande exempel på hur det inte alltid

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Från revolution till skräckvälde

FRANSKA REVOLUTIONEN. Från revolution till skräckvälde FRANSKA REVOLUTIONEN Från revolution till skräckvälde Orsaker till Franska Revolutionen Adeln och prästerskapet var befriade från skatt och utgjorde således frälset. Tillsammans uppgick de till ca 2% av

Läs mer

Den väpnade freden 1871-1914

Den väpnade freden 1871-1914 Den väpnade freden 1871-1914 Osäkerhet och misstro Alla förberedde sig för krig Industrialiseringen gav resurser Värnplikt Allianser Trippelalliansen Tyskland, Österrike, Italien (till 1915) (inkl. Bulgarien

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

Europeisk fascism som ideologi

Europeisk fascism som ideologi Ny ordning Mussolini talade om en totalitär regim : hela befolkningen omfattas av systemet, offentligt och privat liv styrdes, individens intressen underordnades staten/nationen Europeisk fascism som ideologi

Läs mer

Moderniseringens kris

Moderniseringens kris Moderniseringens kris Modernisering: förändring från det traditionella och agrara till ett samhälle karakteriserat av industrialisering, urbanitet och sekulärt tänkande. Fokus på planering av samhälle

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Några få procent som, precis som adeln, var befriade från att betala skatt. Alla biskopar var adliga.

Några få procent som, precis som adeln, var befriade från att betala skatt. Alla biskopar var adliga. 1 REVOLUTIONER Den franska revolutionen 1789-1799 Mot slutet av 1700-talet var Frankrike Europas mäktigaste stat. Så länge någon kunde minnas hade landet styrts av enväldiga kungar som fått stöd av adeln

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds Det kalla kriget När Tyskland anföll Sovjet 1941 bildades en allians mellan USA, Storbritannien och Sovjet. På det stora hela fungerade detta bra. Det fanns dock en motsättning mellan de båda västmakterna

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare Antiken 700 f Kr 500 e Kr Greker och Romare Varför dessa årtalsgränser? Händelser som traderats muntligt från 1200- talet f Kr, krig o myter m hjältar skrivs ned i Iliaden/Odysseen äldsta diktverken i

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Efterkrigstiden 1945-1991

Efterkrigstiden 1945-1991 Efterkrigstiden 1945-1991 1 Det kalla kriget s.254-255 Kalla kriget = förhållandet mellan supermakterna USA och Sovjetunionen 1945 1989. Liberal demokrati mot kommunistisk diktatur, båda supermakterna

Läs mer

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Måndag, 10 November, 2014 ORSAKER ORSAKER ORSAKER

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Måndag, 10 November, 2014 ORSAKER ORSAKER ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION Etablerad 2014 ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Måndag, 10 November, 2014 HVISTORIA Denna presentation är en del av det arbete som ingår i det historiska projektet HVISTORIA

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Tjugoårskrisen 1919 1939

Tjugoårskrisen 1919 1939 Tjugoårskrisen 1919 1939 Efterkrigstidens oro, depression och totalitarism Magnus P. S. Persson Periodisering: ekonomiska och politiska förhållanden Dubbla revolutioner: från ca. 1780 industriella, och

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI Frihet, jämlikhet, broderskap

FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI Frihet, jämlikhet, broderskap FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI 1789 Frihet, jämlikhet, broderskap Vad är historia? Vad är historia? Frågan är svår att definiera då svaren är många. Det som man säkert kan säga är att historia handlar om

Läs mer

Basfrågor: En delad värld

Basfrågor: En delad värld Basfrågor: En delad värld supermakter stormakter ockupationszon järnridån västmakterna kapprustning maktblock permanent mandattid lydstater frihandelsområde förstatliga elit partisankrigare militärdiktatur

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Konteramiral Johan Pitka Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Johan Pitka föddes 1872, när Estland var en del av tsarens Ryssland. Han utbildade sig till sjökapten och var till sjöss under åren 1889 till

Läs mer

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans Kalla kriget Supermakter och terrorbalans Efter andra världskriget! 1945 Hitlers Tyskland är besegrat.! Segermakterna var Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen.! De delade upp Tyskland i fyra

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Summering Enväldet i Europa politisk historia. SPANIEN.

Summering Enväldet i Europa politisk historia. SPANIEN. Summering Enväldet i Europa politisk historia. SPANIEN. 1. Karl V 1516-1556 a. Augsburg 1555 b. Krig emot främst Frankrike om Italien. c. Abdikerar och delar upp sitt väldiga rike: i. Österrike till brodern

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Alliera. Ammunition. Anfall. Arkitekt. Autonomi. Avrätta. Avsätta

Alliera. Ammunition. Anfall. Arkitekt. Autonomi. Avrätta. Avsätta Alliera Att sluta förbund med någon eller att samarbeta med någon mot till exempel en gemensam fiende. Ammunition Kulor, krut eller patroner som man laddar vapen med. Anfall Att rycka fram mot fienden,

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

MEDELTIDEN. Tidig Medeltid ( ) Högmedeltid ( ) Senmedeltid ( )

MEDELTIDEN. Tidig Medeltid ( ) Högmedeltid ( ) Senmedeltid ( ) MEDELTIDEN Tidig Medeltid (476-1000) Högmedeltid (1000-1300) Senmedeltid (1300-1500) TIDIG MEDELTID - POLITIK 476 sista Romerska Kejsaren störtas! Feodalism Feudum (jordinnehav) att äga jord var mycket

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid

Läs mer

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET November 2015 ORSAKER ORSAKER ORSAKER

VARFÖR KRIG? FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION. ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET November 2015 ORSAKER ORSAKER ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET - PRESENTATION Etablerad 2014 ORSAKER TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET November 2015 HVISTORIA Denna presentation är en del av det arbete som ingår i det historiska projektet HVISTORIA för

Läs mer

ORSAKER TILL ANDRA VK

ORSAKER TILL ANDRA VK HUVUDORSAKER: Hitler och aggressiv tysk utrikespolitik Nationernas Förbund kollektiv säkerhet misslyckas Eftergiftspolitiken (Appeasement) ANDRA VIKTIGA ORSAKER: Fredsuppgörelserna efter Första VK Ekonomi

Läs mer

ORSAKER TILL ANDRA VK

ORSAKER TILL ANDRA VK HUVUDORSAKER: Hitler och aggressiv tysk utrikespolitik Nationernas Förbund kollektiv säkerhet misslyckas Eftergiftspolitiken (Appeasement) ANDRA VIKTIGA ORSAKER: Fredsuppgörelserna efter Första VK Ekonomi

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

1. Bakgrund inför det första världskriget- 1800-talet

1. Bakgrund inför det första världskriget- 1800-talet Inledning 1. Bakgrund inför det första världskriget- 1800-talet Efter den franska revolutionen samt Napoleons fall skulle Europa aldrig mer vara sig likt. Som ni vet bidrog Upplysningstiden under 1700-talet

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen VÄGAR TILL NUET OCH FRAMTIDEN? REVOLUTIONSHÄNDELSER I AMERIKA OCH FRANKRIKE Amerikanska revolutionen 1764 1765 1773 1775 1776 Det brittiska parlamentet antar en lag om högre tull för kolonisterna. Motivering:

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

Ett nytt sätt att se världen på

Ett nytt sätt att se världen på Ett nytt sätt att se världen på. 1650 1800. Medeltiden Kungamakt Med hjälp av städerna. Kyrkan Feodalism Kunskapsmonopol Europeisk organisation Vad händer? Reformationen. Upptäckterna Arméer och länder

Läs mer

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13 KALLA KRIGET Någon bild, tex berlinmuren... FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ Hur påverkar kalla kriget världen ännu idag? ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET Under

Läs mer

Franska Revolutionen. Bakgrund. Varför blev det revolution i Frankrike?

Franska Revolutionen. Bakgrund. Varför blev det revolution i Frankrike? Franska Revolutionen. Bakgrund Varför blev det revolution i Frankrike? 1. Ekonomiska faktorer: a) Dåliga skördar gav höga priser på bröd. Detta drabbar bönderna därför att de får lite mat, men i gengäld

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Stormaktstiden

Stormaktstiden Stormaktstiden 1611-1718 Introduktion till stormaktstiden Se film En omvälvande tid Den svenska stormaktstiden var en dramatisk period i Sveriges historia som varade i drygt hundra år, från början av 1600-talet

Läs mer

Innehåll. Förord. Inledning. 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid DEL 1 KLERKERNAS TID 800 1520. Vikingatid och tidig medeltid

Innehåll. Förord. Inledning. 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid DEL 1 KLERKERNAS TID 800 1520. Vikingatid och tidig medeltid Innehåll 11 13 Förord Inledning 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid 17 Könsrelationernas betydelse för samhällsorganisationen 20 Klerkernas tid stat och kyrka etableras 22 Adelns

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Förslag till teman LÄRARMATERIAL. Natur och Kultur

Förslag till teman LÄRARMATERIAL. Natur och Kultur Förslag till teman LÄRARMATERIAL Natur och Kultur BOKFÖRLAGET NATUR OCH KULTUR Kundtjänst/order: Förlagsdistribution, Box 706, 176 27 Järfälla Tfn 08-453 85 00, Fax 08-453 85 20 Redaktion: Box 27 323,

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv2sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 2 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: Idag tänkte vi berätta historien om några av

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 Det första världskriget var en katastrof av stora mått. Dessutom en onödig katastrof, enligt många historiker. Knappt tio miljoner soldater och sex miljoner civila fick sätta

Läs mer

Oktoberkriget 1973 och oljekrisen 1973-1974

Oktoberkriget 1973 och oljekrisen 1973-1974 Oktoberkriget 1973 och oljekrisen 1973-1974 Under oljekrisen fyrdubblade OPEC-länderna priset på råolja. Priset på olja steg från $3 per fat till $11 per fat. Här ser man hur en man hamstrar bensin i en

Läs mer

Planering historia tillval

Planering historia tillval Planering historia tillval Perioden 1871-1945 Vi skall arbeta med perioden 1871 till 1945. Vi kommer dela upp perioden i fyra block. Block 1- Imperialismen 1871-1914 Block 2 Första världskriget 1914-1918

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Ekonomiska teorier. Adam Smith David Ricardo Karl Marx Keynes

Ekonomiska teorier. Adam Smith David Ricardo Karl Marx Keynes Ekonomiska teorier Adam Smith David Ricardo Karl Marx Keynes Kommentar Dessa ekonomiska teorier har vi gått igenom och diskuterat i klassrummet. Det blir kanske lättare att minnas resonemangen om ni läser

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

KOLONIALISMEN & DEN AMERIKANSKA

KOLONIALISMEN & DEN AMERIKANSKA KOLONIALISMEN & DEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN 1775-1783 Mikael C. Svensson BAKGRUND TILL KOLONIERNA Jag påstår att vi är den bästa rasen i världen och att ju större del av världen som vi har under oss,

Läs mer

Sverige då och nu. Sveriges historia

Sverige då och nu. Sveriges historia Sverige då och nu Sveriges historia Sveriges historia Från fattigt bondesamhälle till modernt samhälle 1800-tal 2000-tal Istiden, ungefär 14000 år sedan De första människorna kommer till Sverige när isen

Läs mer

MEDELTIDEN. ca

MEDELTIDEN. ca MEDELTIDEN ca1050-1520 Medeltiden var en intensiv expansionsperiod, både materiellt och andligt. Under medeltiden utvecklades jordbruket i takt med att nya jordbruksmetoder och uppfinningar togs i bruk.

Läs mer

Mauno Koivistoseminarium. Helsingfors

Mauno Koivistoseminarium. Helsingfors Ingvar Carlsson Mauno Koivistoseminarium Helsingfors 25.11.2017 Det är en stor ära för mig att få medverka vid detta Mauno Kovistoseminrium. Mauno Koivisto är en av de stora ledargestalterna och statsmännen

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

För varje epok kommer här att ställas upp de viktigaste sakerna vad gäller ekonomiska, sociala, kulturella och politiska förhållanden.

För varje epok kommer här att ställas upp de viktigaste sakerna vad gäller ekonomiska, sociala, kulturella och politiska förhållanden. Följande text är tagen ifrån http://stiglundberg.org/historiska-epoker/, texten är ursprungligen skriven av Gymnasieläraren Sofia Ahlgren. Texten är editerad och korrekturläst av mig. Att beskriva en epok

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Instuderingsfrågor i historia åk 7

Instuderingsfrågor i historia åk 7 Instuderingsfrågor i historia åk 7 Läroboken s. 32-37 1. Vad innebär nationalismen? 2. Vem enade det tyska riket år 1871? 3. Vad kallades denna man? 4. Varför hade han fått detta smeknamn? 5. Mot vilka

Läs mer