Om marknadsföring. Bibbi Forsman, Kim Lindberg, Åke Lindström & Fredrik Viklund. Kulturverkstan, november 2001.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om marknadsföring. Bibbi Forsman, Kim Lindberg, Åke Lindström & Fredrik Viklund. Kulturverkstan, november 2001."

Transkript

1 Om marknadsföring Bibbi Forsman, Kim Lindberg, Åke Lindström & Fredrik Viklund Kulturverkstan, november 2001.

2 Inledning I stället för att se hur andra har arbetat med marknadsföring valde vi att se hur vi själva har gjort det genom åren. Vi tänkte att vi kan lära oss en hel del av att se vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra och utifrån det samla våra erfarenheter i ett dokument som vi kan ha nytta av framöver. Samtidigt som vi har sammanställt vår marknadsföringsmanual har vi reflekterat över vad vi har och vad vi inte har gjort i de olika delarna av marknadsföringsarbetet. De reflektionerna är skrivna med kursiv stil i slutet av styckena. Definiera Poängen med att definiera vad man gjort, gör och vill göra är att försöka hitta kärnan i ens verksamhet och i de varor och tjänster man producerar. När man vet det är det mycket lättare att utforma både marknadsplaner och reklamkampanjer. Arbetar man dessutom i grupp så har man genom att definiera vad man håller på med även skaffat sig en gemensam värdegrund, vilket i sig motverkar missförstånd och underlättar arbetet i gruppen. Det ligger dessutom en stor vinst i att dokumentera de definitioner man kommer fram till, både för det egna interna arbetet man utför och i kontakterna med dom man samarbetar med. Definiera dig själv/er själva Svara på frågorna: Vad är det egentligen vi gör? Vad är kärnan i vår verksamheten? Vilka roller och vad för funktioner har var och en i verksamheten och i marknadsföringsarbetet? Jobbar själv är det viktigt att skilja på till exempel marknadsföraren och konstnären i sig själv. Vi har varit dåliga på att definiera oss själva. Man tar ofta sig själv för givet fast det med jämna mellanrum är närande att definiera sig själv. Definiera produkten Svara på frågorna: Vad är det vi ska sälja? Vilken typ av vara tjänst eller tjänst erbjuder vi? Har varan eller tjänsten något varumärke? Borde den ha det? Är det en engångsvara eller tjänst vi erbjuder, eller är det någonting återkommande som vi ska marknadsföra? Vi har förstås vetat vad det är vi ska marknadsföra och kanske haft ovan nämnda definitionskriterier i bakhuvudet. Däremot har vi inte alltid medvetandegjort definitionen av produkten eller tjänsten.

3 Definiera målgruppen Svara på frågorna: Vilka vänder vi oss till, vilka är det vi vill sälja varan eller tjänsten till? Vad är speciellt med just vår målgrupp? Har vi flera målgrupper? Vi har tyckt oss veta vilka vi vänt oss till men inte alltid definierat våra målgrupper så noga. Vi tror att vi kan ha låst oss i konventionerna, alltså tagit för givet vilka våra målgrupper varit, och därmed antagligen missat potentiella målgrupper som vi inte tänkt på. Gör en omvärdsanalys Svara på frågorna: I vilket sammanhang verkar vi? Vilka är våra samarbetspartners? Vilka är våra konkurrenter? Vilka resurser har vi till vårt förfogande? Är vi populära eller inte, tror vi att arbetet går lätt eller börjar vi eventuellt med att arbeta i motvind? Vi har trott oss veta i vilket sammanhang vi verkat och arbetat, efter de resurser vi haft till vårt förfogande, men vi har däremot inte alltid gjort så djuplodade omvärdsanalyser som vi borde. Skissa på en rambudget Fundera i ett tidigt skede på hur mycket pengar marknadsföringen får kosta, men låt det inte hindra kreativiteten. Vi har till största delen arbetat utifrån att vi har haft knappa eller obefintliga budgetar för marknadsföring. Det i sin tur har lett till att vi inte lagt ner så mycket tid på marknadsföringsbudgetarna, vilket kan ha lett till att vi inte utnyttjat de resurser vi haft fullt ut. Idéutveckling Innan någon form av marknadsplan överhuvudtaget kan ta form bör en idé utvecklas till något mer konkret. Detta idéutvecklande kan ske både inom en arbetsgrupp och mellan arbetsgruppen och externa samarbetspartners. På så vis uppnår man synergieffekter i form av nya infallsvinklar, bättre strategi, effektivare jobb och större täckning vilket underlättar arbetet med att ta fram den verkliga marknadsplanen. Brainstorming Internt inom gruppen Försök att ha en öppen brainstorming och skapa utifrån den någon form av dokument/protokoll, vilket gör idén lättare att presentera externt.

4 Externt tillsammans med samarbetspartners (byrå, grafiker, layoutare m.fl.) Att ta in fler människor för brainstorming och att delge dessa sina tankar och idéer ger mer näring åt processen att skapa en god marknadsföringsplan. Exempel på dessa partners kan, förutom reklambyråer, grafiker och press, vara de resurser man själv känner till i form av olika fristående nätverk, beroende på vilken grad man tror sig arbeta med dessa. Det kan vara vettigt att här låta tiden ha sin gång (om tid finnes). Konkretiseringen kan på så sätt underlättas. När det gäller att diskutera fram en målgrupp gäller det att inte låsa sig för mycket. Vi tror att man av gammal vana ibland utgår ifrån att målgruppen inte förändras, att det hela tiden är samma människor som kommer till föreställningar, visningar mm. Man kan därför bena upp denna målgrupp i t.ex. privatpersoner med extra pengar eller tvärtom; alla. Vi kanske inte ska begränsa oss och skapa den perfekta målgruppen utan istället våga bjuda in folk vi vanligtvis ratar. Konkretisering När idén sedan satt sig är det viktigt att komma till skott och konkretisera själva idén. Här följer några huvudpunkter som vi anser som särskilt viktiga att konkretisera: Grafiskt program logotyp mm. Ett grafiskt program med enhetlig layout (visitkort, logotyp, hemsida mm.) ger tyngd, förtroende och ett tydligt igenkännande när man tar kontakter, oavsett om det handlar om politiker eller snickare. Test och referensgrupp Studera tidigare, liknande projekts marknadsföring. Prova gärna era idéer på en testgrupp vilken kan komma med värdefulla påpekanden. Resursinventering! Den rambudget man tidigare skissat på ger en vink om hur man står ekonomiskt och till den gäller det nu att göra en ordentlig resursinventering. Med dessa resurser menar vi bl.a. den hjälp vi kan få utan att det faktiskt kostar oss något. Längre fram ger vi exempel på detta men här är några typiska: volontärer, föreningar, näringslivet och bartering (tjänster och gentjänster). Finansiering sponsor Det kan vara värdefullt att försöka finna kanaler vilka exempelvis kanske kan hjälpa till med försäljning vid olika tillfällen. Ett affischnamn eller ett ställe som anses bra eller ofta drar folk, kan hjälpa till att ge marknadsföringen en extra skjuts, liksom e-post listor. Personliga kontakter inom pressen, kanske nöjessidorna, kan skapa genvägar och då särskilt om man tillhandahåller en personlig inbjudan. Man ska självklart inte låsa sig för mycket vid en slags perfekt marknadsföringsplan, men vi föreslår att man snarare lägger ner större tid på idéutvecklingen för att sedan inte flumma runt när det är dags att få ner det hela till en bra marknadsföringsplan.

5 Marknadsföringsplan Här är de huvudpunkter vilka bör vara med för att planen ska täcka in alla aspekter inom marknadsföring: Pris, plats, produkt, påverkan, personal (5p) analyser. Tidsplan SWOT - analys Budget Mallar för utvärdering 5p - analyser Vilken prissättning är rimlig? Hur definieras platsen för marknadsföringen? Vad är våran produkt och hur ser vi på den? Hur kan vi påverka omvärlden att intressera sig för våran idé? Vad har vi för resurser/personal att tillgå? Tidsplan Vid knappa resurser är det viktigt att avsätta mer tid i planen åt genomförande fasen vilket vi återkommer till längre fram. SWOT-analys Vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot ser vi i marknadsföringen? Budget En budget för marknadsföringen bör innehålla alla de kostnader och utgifter vilka den faktiska marknadsföringen bär. Om man räknar in för mycket gratishjälp i bugeten kommer den sannolikt inte att hålla. Räkna därför på följande huvudposter: Extern hjälp Eget material och produktionskostnader Ev. extra arbetskostnad (arvode) Det ska påpekas att när det gäller att budgetar ofta överskrids, bör detta sällan ses som negativt i sig. Budgetar är oerhört svårt att sätta och det finns ett mått på kreativitet när budgeten faktiskt inte håller!! Utvärdering Utvärderingen ska här särskiljas från uppföljningen eftersom utvärderingen belyser det mätbara i marknadsföringen: Hur många människor nådde vi? Var marknadsföringen ekonomiskt försvarbar? Genomförande Här börjar det praktiska arbetet med att skapa reklam/marknadsföringsmaterialet. Nu kontaktar vi sponsorer, tryckerier, personliga kontakter, materialleverantörer, media m.m. Ofta arbetar man med knappa resurser i kulturprojekt. Men det finns heller ingen mening i att kasta ut pengar (om man har det) i onödan. Om tidsplan (och budget) tillåter är det bra att lägga lite extra tid på att hitta kostnadseffektiva lösningar.

6 Förslag till att sänka kostnaderna Kontakta sponsorer (kan ex. betala tryckkostnad för affischer mot att deras logga finns med) Begär offerter (exempelvis från olika tryckerier) Inventera personliga kontakter Samarbeta (fruktbara samarbeten kan bli långsiktiga investeringar) Bartering (tjänster och gentjänster) Volontärer Mun till mun metoden (få folk att snacka om det) Använd e-postlistor istället för utskick Ansikten utåt (kändisar som står bakom projektet kan ge det uppmärksamhet) Man kan använda sig av projektets varumärke eller rykte om det är bra, för att visa på kvalitet. Utnyttja personliga kontakter inom media. Kontakt och samarbeten med kulturföreningar. Att tänka på Vid sponsorkontakter kan det också vara fruktbart att lägga ner tankearbete innan man börjar ringa. Det kan till exempel vara lättare att få sponsring från ett företag med liknande målgrupp som projektet. Skapa goda kontakter med media. Det är alltid lättare att få in något i tidningen om man har en personlig kontakt (försök få dem att känna sig viktiga!). Tänk på att alltid (om möjligt) faxa och e-posta pressmaterialet samt följa upp med telefonkontakt. Personliga inbjudningar. Fundera över utfallet av ett specifikt kampanjmedel när ni bestämmer hur mycket det får kosta. (ex. hur många man kan tänkas nå med affischer och hur mycket de får kosta) Gå regelbundet tillbaka och stäm av mot marknadsföringsplan och definitioner. Tänk på att alltid skriva kontrakt med leverantörer, anställda m.fl. I gruppen har vi oftast jobbat med små budgetar som krävt mycket påhittighet. I de fall det funnits en större marknadsföringsbudget har uppdraget lagts ut på externt. För projekt med lite pengar är det viktigt att skapa goda kontakter och samarbeten, hitta nya sätt för att synas i mängden, försöka uppnå spin-off- och bieffekter samt att bygga nätverk. När man använder sig av familj, vänner och volontärer bör man vara försiktig så de inte känner sig utnyttjade. Tänket är det viktigaste även under genomförandefasen om man jobbar med knappa resurser.

7 Kampanj Vi intervjuade varandra om marknadsföringserfarenheter från olika projekt och verksamheter vi själva varit med om. Ur det materialet gjorde vi en lista med aktiviteter och verktyg, stora som små, och våra kommentarer om dem : Annonser Affischer Flyers E-postlistor Kalendarier Mediakontakter Trycksaker Om man annonserar är det viktigt att tänka på i vilken media man annonserar, t.ex. dags-, vecko- och månadstidningar. Ibland kanske är det smartast att annonsera i lokaltidningen. Många tidningar har även kalendarium där man kan annonsera gratis. Olika branschoch facktidningar kan vara bra att annonsera i. Det viktiga är att i god tid ta reda på när man senast måste ha inkommit med annonserna till tidningarna. Fungerar direkt för att göra ett evenemang synligt, och kanske ännu bättre i ett långsiktigt perspektiv. Affischen är viktig för igenkänning, grafisk form och logo. Priset får ställas mot kort eller långt tidsperspektiv. Viktigt att fråga sej när och var man ska affischera innan man trycker en jätteupplaga, det gäller alla trycksaker. Om man tänker sej för i designen kan den användas vid flera tillfällen, text kan eftertryckas. Kan lämnas över personligt eller ligga på väl valda ställen. Ett bra sätt att sakta men säkert bygga upp en väg till dem som verkligen är intresserade. De kan själva skriva in sej på listan, på galleriet eller i entrén till spelningen. Finns inte bara i dagstidningar, också i glossy magazines, facktidskrifter, gratistidningar etc. Skickar man med foto finns det goda chanser att få stor plats i kalendariet. Pressmaterial, kan postas, e-postas eller faxas Pressbilder kan skickas som foton eller läggas på hemsidan. Personlig kontakt med media tar tid att bygga upp. Det är viktigt att verkligen servera något att skriva om, det måste finnas en nyhet eller en händelse. Att ha lokalt perspektiv kan vara bra. Gör personlig inbjudan. Kostar pengar, kan göras tillsammans med konkurrenterna. En trycksak ska fungera på kort eller lång sikt, det är viktigt att tänka på hur den ska spridas (det kan bli kartongvis av broschyrer kvar på vinden). Trycksaken kan ges i handen, t.ex. på en mässa eller läggas ut. Broschyrställ på flygplatser och hotell når kultursugna turister.

8 Merchandise Mässor Öppet hus Slumpen Rutiner Mun till munmetoden Samarbete Nätverk Affischnamn Trovärdighet Lotteri Argumentera Workshops Kan vara t-shirts på konserten. Affischen kan vara exklusivt screentryckt i liten upplaga och säljas dyrt till publiken. Kan också användas som tackpresent till folk som hjälpt till och sponsorer. Möta branschfolk, visa upp sej. Att gå ihop i större organisation kan ge större genomslag och billigare kostnader för monterplats etc. Bjuda in publiken och visa upp sin verksamhet där den pågår. Ger tillfälle till personliga kontakter. Att bjuda in folk slumpmässigt, plockade ur telefonkatalogen, kan ge bra resultat. Fördomsfritt och överraskande. Bra att ha checklistor i rutinarbetet, samla listor, adresser. Dokumentera alla steg i arbetet. Spara pressklipp. Skaffa bilder i olika former, fotografera, videofilma. Det är användbart nästa gång. Personliga rekommendationer, starkt. Konkurrenten kan också vara en tillgång. Tillsammans kan man gå ihop om dyra aktiviteter, eller dra mer folk etc. Byt tjänster med andra yrken. Fler hjärnor tänker mer, att jobba ensam sliter. Konst och kulturföreningar, vänföreningar; kan både sprida information vidare och också bli kunder. Viktiga att gulla med, bjuda in och undervisa. Dragplåster Att vara sann mot kärnan i sin verksamhet är det som gör att folk litar på en i längden. Tar tid att bygga upp. Kan vara ett sätt att få in pengar samtidigt som man får uppmärksamhet, om man lottar ut sin egen produkt. I andra sammanhang kan lotten vara besökarens visitkort. Öva tillsammans med vänligt sinnad person på att argumentera för din produkt. Låt folk prova själva, de får testa och samtidigt fostrar man sin publik.

9 Tillfället Hemsida Uppföljning Om man har ett speciellt tillfälle när uppmärksamheten är riktad mot ens verksamhet bör det utnyttjas maximalt. Kan vara en konsert, en vernissage, happening, launching, öppning mm. Tillfället ska också gestaltas på ett sätt som är troget ens ide, kräver scenografi och regi. Ta hand om gäster, banderoller, etc. Det är ett bra tillfälle att söka sponsring av leverantörer, öl tex. Och ett bra tillfälle att ta personliga kontakter. För att få information, ta kontakt, boka, köpa Tacka alla som hjälpt till, följ upp kontakter, skicka material man lovat. Avslutning Vi har haft mycket givande diskussioner runt våra egna tankar, erfarenheter och idéer om marknadsföring. Självklart har diskussionerna mest kretsat runt kulturprojekt med små eller obefintliga marknadsföringsbudgetar men vi har också försökt tänka i vidare perspektiv. Under arbetsgången har vi till största delen använt oss av koncensus men ett och annat beslut har också röstats fram. För att ta reda på gruppmedlemmarnas enskilda erfarenheter och idéer gjorde vi en runda där var och en fick beskriva sina tankar. Dels utifrån de frågeställningar uppgiften skulle belysa och dels genom fritt tänkande. Därefter plockade vi ut de huvud- och underrubriker vi tyckte var mest relevanta. Denna process visade sig vara svår men givande, eftersom ingen av oss hade en klar bild av marknadsföringens begreppsterminologi. Detta ledde till viss frustration men vi enades till slut, genom att låta alla komma till tals och slutligen bestämma oss för att låta diskussionen sjunka in för att alla skulle få tid att reflektera. I övrigt har processen flutit på i det närmaste friktionsfritt. När detta dokument skulle sammanställas valde vi ett område var där vi fyllde i det som kommit upp under rundor och diskussioner. När var och en skrivit sin del, samlade vi oss och granskade dokumenten. Utifrån detta gjorde vi ändringar, la till inledning och avslutning samt färdigställde texterna till ett dokument. Av dokumentet skapades en Pdf-fil som lades ut på nätet. Slutligen vill vi trycka på några saker som vi tycker är mycket viktiga: Ta ordentligt med tid under förarbetet Dokumentera allt Arbeta aldrig ensam Göra bästa bruk av knappa resurser

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult. Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.se 070-425 47 94 andreas@adreklamkonsult.se Vad är marknadsföring? För många är

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Boknings- och värderingssajter Ida Blixt

Boknings- och värderingssajter Ida Blixt Boknings- och värderingssajter Ida Blixt Boknings- och va rderingssajter Internet kan kännas som en djungel, det finns oändligt många sajter som erbjuder dig som boendeanläggning möjlighet att öka din

Läs mer

Tidningsannonser En personlig ton

Tidningsannonser En personlig ton Tidningsannonser En personlig ton Uppmärksamhetsord: Gratis, nyhet! Annonsen skall ge upphov till en åtgärd hos mottagaren kupong,tävling,utlottning mm I vilka tidningar annonserar de konkurrenter som

Läs mer

Varumärkesfrämjande sponsringsmöjligheter

Varumärkesfrämjande sponsringsmöjligheter Stockholm 2014 Kistamässan, Stockholm 15-16 oktober 2014 Varumärkesfrämjande sponsringsmöjligheter Tack vare hundratals utställare och en mässa som växer varje år, har sponsring blivit ett utmärkt sätt

Läs mer

Sponsringsmöjligheter

Sponsringsmöjligheter Svenska Mässan, Göteborg 2 & 3 april 2014 Sponsringsmöjligheter Tack vare att mässor är så starka arenor för marknadsföring har sponsring blivit ett utmärkt sätt att skilja sig från de andra och befästa

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Vad står ni/du för? Vilka värden finns i er/din verksamhet/utbud? Varför söker ni sponsorer/samarbetspartners?

Vad står ni/du för? Vilka värden finns i er/din verksamhet/utbud? Varför söker ni sponsorer/samarbetspartners? kulturstrategi 1 arbetsmaterial eget arbete för kulturaktörer Att samarbeta med näringslivet, vare sig man gör det som ensemble/grupp/organisation, eller som enskild konstnär, kräver förarbete. Detta förarbete

Läs mer

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung Vi vill verka för att bra kommunikation, med ett omvärldsperspektiv, samordnas och integreras i organisationen för Trosa kommun. Genom

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24 Namn Företag AFFÄRSPLAN Adress Telefon E-post Hemsida Affärsplan 2010.08.24 1 Sara Isaksson Pär Olofsson Innehåll AFFÄRSIDÉ 3 VISION, MÅL OCH STRATEGI 5 VERKSAMHET 7 KUND 8 KONKURRENTER 9 MARKNADSFÖRING

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Intern impelmentering

Intern impelmentering Intern impelmentering sid 1 Hur kliver vi vinnande in i morgondagen? Vi tror det kan vara en framkomlig väg att tänka basutbud som grundefundament och istället för att diskutera en mängd mindre produkter

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

BRIEFMALL FÖR DIGITALA PROJEKT

BRIEFMALL FÖR DIGITALA PROJEKT BRIEFMALL FÖR DIGITALA PROJEKT En brief är kort och gott din beskrivning av vad du vill att vi som byrå ska hjälpa dig att genomföra och uppnå. För att hjälpa dig att komma igång med detta arbete har vi

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Affärsplan. Zumbatastic UF. Period 1 september 2012 31 maj 2013. Registreringsnummer X017908. Företagsledare Jonna Birgersson

Affärsplan. Zumbatastic UF. Period 1 september 2012 31 maj 2013. Registreringsnummer X017908. Företagsledare Jonna Birgersson Affärsplan Zumbatastic UF Period 1 september 2012 31 maj 2013 Registreringsnummer X017908 Företagsledare Jonna Birgersson Säte Staffangymnsiet Söderhamn Gävleborg Handledare Torbjörn Stenman Åsa Lemberg

Läs mer

Gotland On Tour. Gotland On Tour AB. JULSHOW - 2014 - Special. Evenemangssamarbete:

Gotland On Tour. Gotland On Tour AB. JULSHOW - 2014 - Special. Evenemangssamarbete: Evenemangssamarbete: Kulturföreningen Gotland On Tour med firma Gotland On Tour AB Vad kan ett samarbete med oss bestå av och vad kan det ge för fördelar till ditt evenemang??? JULSHOW - 2014 - Special

Läs mer

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Vad är en affärsplan? Affärsplanen är en beskrivning över vad ni ska göra i ert UF-företag under hela UF-året, dvs från starten fram till avvecklingen.

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

Utställarpaket Microsoft TechDays

Utställarpaket Microsoft TechDays Utställarpaket Microsoft TechDays Örebro 23-24 mars 2010 TechDays 2009 blev en stor succé. Med nästan 1300 deltagare - två dagar fyllda av 97 sessioner, över 100 experter, mötesplatser, utställningar och

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

En lathund om att arrangera musikevent i Norrköping

En lathund om att arrangera musikevent i Norrköping En lathund om att arrangera musikevent i Norrköping Den tredje juni 2017 anordnade vi endagsfestivalen Location East på Hallarna i Norrköping. Festivalen var ett initiativ för att främja Norrköping som

Läs mer

MONTERPAKET ELMIA POLYMER 2015. ELMIA POLYMER 2015, JÖNKÖPING 21 24 APRIL.

MONTERPAKET ELMIA POLYMER 2015. ELMIA POLYMER 2015, JÖNKÖPING 21 24 APRIL. MONTERPAKET ELMIA POLYMER 2015. När man inreder sin monter är det viktigt att tänka igenom vilka mål man har med sitt mässdeltagande. Elmia har tillsammans med mässexperterna på Fairlink tagit fram tre

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

hittaut.nu Hudiksvalls största och roligaste friskvårdsprojekt Exponera ditt företag och gör en insats för ett friskare Hudik!

hittaut.nu Hudiksvalls största och roligaste friskvårdsprojekt Exponera ditt företag och gör en insats för ett friskare Hudik! Nu drar vi igång hittaut.nu i Hudiksvall start aug-14! Exponera ditt företag och gör en insats för ett friskare Hudik! Vilket är Glada Hudiks friskaste företag? Anta utmaningen! hittaut.nu Hudiksvalls

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal

Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal Med en social HotSpot från Idékonsulten får ni möjligheten att bygga en egen unik marknadsföringskanal till personer

Läs mer

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation Rätt budskap till rätt målgrupp Att nå ut med sin kommunikation Kommunikation är ett medel för att nå resultat Steg 1: Planera Kommunikation är inget fast och statiskt, utan en process som hela tiden utvecklas

Läs mer

Vilka är era produkter/tjänster? Vilka värden finns i er/din verksamhet/utbud? Hur kommunicerar ni ert varumärke?

Vilka är era produkter/tjänster? Vilka värden finns i er/din verksamhet/utbud? Hur kommunicerar ni ert varumärke? kulturstrategi 1 arbetsmaterial eget arbete för företag Att samarbeta med kulturlivet kräver förarbete. Detta förarbete startar alltid med ett internt arbete för att tydliggöra det egna företagets syften

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Mall för marknadsplan ROMICOM AB

Mall för marknadsplan ROMICOM AB Mall för marknadsplan ROMICOM AB Disposition 1. Nuläge 1. Organisation 2. Vision&Affärsidé 3. Målgrupper 4. Positionering 5. SWOT-analys 2. Strategidel: Förverkligande av affärsidén Långsiktig (3-5 år)

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning HandsOn 1 Innehållsförteckning Kapitel 1 - Jag och företagsamhet Sid Välkommen! 3 Personlighetsträdet 4 Varumärken 5 Styrkor och svagheter 6 Framgång 7 Intervjua en förebild 8 Min företagsprofil 9 Företagsord

Läs mer

LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 www.ljk.se

LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 www.ljk.se 2014 LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 Omvärldsbevakning Vision var vill du vara om xx år Strategi hur kommer du dit Ditt varumärke Mission vad brinner du för Mål och delmåll Mål och

Läs mer

KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE

KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE TIPS OCH RÅD VAD DU BÖR TÄNKA PÅ FÖRE OCH EFTER MÄSSAN www.fortnox.se KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE TIPS OCH RÅD VAD DU BÖR TÄNKA PÅ FÖRE OCH EFTER

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan Kommunikationsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Syfte och målsättning med en kommunikationsplan... 2 Målgrupper... 2 Kommunikationskanaler... 2 Mallar och listor... 2 Utgående information från Miljösamverkan...

Läs mer

Innehållsförteckning. Värderingar... 3 Vision och målsättning... 3

Innehållsförteckning. Värderingar... 3 Vision och målsättning... 3 Verksamhetsplan Innehållsförteckning Värderingar... 3 Vision och målsättning... 3 Organisationsschema...4 Styrelsen...5 Medlemsengagemang...5 Medlemmar...5 Aktiviteter...5 Samarbeten behovssidan...6 Sponsring

Läs mer

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett.

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Bestäm hur den ska se ut i fysisk form I ena hörnet ska vi placera en knapp som håller ihop själva affärsplanen. Nere i ett

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L 9 stora misstag du antagligen gör med din marknadsföring (Och hur du fixar dem) All rights reserved 02 av 16 B O N U S C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 9 s t o

Läs mer

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved.

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved. Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande Lisbeth Larsson Världens mest värdefulla varumärken 1. Apple 2. Google 3. IBM 4. McDonalds 5. Microsoft Några kända varumärken i Göteborg Dagens presentation

Läs mer

Din drivkraft, styrkor och hur du utnyttjar dem. Konsten att göra rätt saker, och saker rätt. E-bokföring effektiv koll på din lönsamhet

Din drivkraft, styrkor och hur du utnyttjar dem. Konsten att göra rätt saker, och saker rätt. E-bokföring effektiv koll på din lönsamhet Program vecka 17 Nyföretagarveckan Anmäl dig NU! till linkoping@nyforetagarcentrum.se eller via Facebook. 1 Mån 22 apr 17.30 19, essio ab, Näringslivets hus, Ågatan 9 Din drivkraft, styrkor och hur du

Läs mer

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 MARKNADSFÖRING INNEHÅLL 1 MEDIA... 3 2 ANNONSER... 4 3 SOCIALA MEDIER OCH WEBBEN... 5 4 TRYCKSAKER... 7 5 KOM IHÅG-LISTOR...

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Intressetrappan i sociala medier. En mall från That Social Media Guy

Intressetrappan i sociala medier. En mall från That Social Media Guy Intressetrappan i sociala medier En mall från That Social Media Guy Vad är intressetrappan? En intressetrappa är en förteckning över de mentala steg som dina kunder tar, från att de upptäcker ditt företag

Läs mer

Dialog bygger relationer

Dialog bygger relationer Tema Social Media Newsroom: Som många säkert har sett, lanserade MyNewsdesk för några veckor sedan en ny design på social media newsroom. Men vad innebär det för dig och ditt företag, vilka fördelar ger

Läs mer

Marknadsföring genom

Marknadsföring genom Marknadsföring genom Nå tusentals studenter Du kan genom Linnéstudenterna potentiellt nå ca 25000 studenter vid Linnéuniversitetet genom annonsering i våra kanaler, och genom våra mässor och events kan

Läs mer

OFFICE WEB-ONLINE förenklar din hemsida

OFFICE WEB-ONLINE förenklar din hemsida OFFICE WEB-ONLINE förenklar din hemsida Varför en hemsida? Den viktigaste orsaken till att du som företagare bör ha en hemsida är att du kan erbjuda dina potentiella och befintliga kunder tillgång till

Läs mer

M E D I E - O C H K O M M U N I K A T I O N S V E T E N S K A P A N N L U N D Q V I S T. Välkommen till kursen Projekt & produktion

M E D I E - O C H K O M M U N I K A T I O N S V E T E N S K A P A N N L U N D Q V I S T. Välkommen till kursen Projekt & produktion Välkommen till kursen Projekt & produktion målet Verkligt uppdrag - Trycksaksproduktion - kunskap God beställarkompetens Kännedom om alla led t ex: kund, fotograf, reklambyrå, tryckeri Projektledarens

Läs mer

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström Moment 4 Projektmetodik Daniel Nordström Presentationens innehåll Projekt Projektmetodik Projektets olika faser Dokumentation av projektet Nätverk och nätverkande Förstudie (Affärsplan del 1) Länkar Projekt

Läs mer

Höst EXPOXTRA. Marknadsföringsytor och reklamplatser på Kistamässan. Höst 2015. I samarbete med. www.promotionmassanhost.se

Höst EXPOXTRA. Marknadsföringsytor och reklamplatser på Kistamässan. Höst 2015. I samarbete med. www.promotionmassanhost.se 1813-15 -20 AUGUSTI, JANUARI, KISTAMÄSSAN, STOCKHOLM STOCKHOLM Höst 2015 EXPOXTRA Marknadsföringsytor och reklamplatser på Kistamässan Höst 2015 I samarbete med KISTAMÄSSAN - MÖJLIGHETERNAS ARENA Promotionmässan

Läs mer

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN Frågeställningar Detta material är tänkt att finnas som ett hjälpmedel eller stöd kring vilka frågeställningar som kan vara relevanta att ta upp inom olika områden som berör ett företag. VISION AFFÄRSIDÈ

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för medborgardialog i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2014-02-19 33, dnr 2014/0066 KS.030 Innehåll Inledning... 2 Definition... 2 Skillnad mellan medborgardialog och brukardialog...

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Artlance Internetplattform för initiering, kontakt, och hantering av kulturprojekt

Artlance Internetplattform för initiering, kontakt, och hantering av kulturprojekt Artlance Internetplattform för initiering, kontakt, och hantering av kulturprojekt Vision Bygga upp en infrastruktur på Internet så att företag, kommuner, privatpersoner enkelt skall kunna initiera och

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

The Social Media Booster

The Social Media Booster The Social Media Booster Strategic Branding StrategicBranding DREAM BIG START SMALL ACT NOW -Robin Sharma StrategicBranding Denna bok kräver cirka en timme av din uppmärksamhet Efter den prioriteringen

Läs mer

PRISLISTA 2013. 24Norrbotten och Nya Medier

PRISLISTA 2013. 24Norrbotten och Nya Medier PRISLISTA 2013 24Norrbotten och Nya Medier Tv när du har tid. 24Norrbotten är en lokal nyhetskanal. Här förmedlas lokala händelser via nyhetssändningar, program och text-tv. Programformatet för 24Norrbotten

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Varumärkesfrämjande. möjligheter

Varumärkesfrämjande. möjligheter Varumärkesfrämjande möjligheter 2015 Tack vare hundratals utställare och en mässa som växer varje år, har extraexponering blivit ett utmärkt sätt att skilja sig från de andra och befästa sin ställning

Läs mer

NIBF SÖKER ARRANGÖRER AV

NIBF SÖKER ARRANGÖRER AV Sidan 1 (6) Till: Alla Föreningar inom NIBF NIBF SÖKER ARRANGÖRER AV DISTRIKTSMÄSTERSKAP (DM) 12/13, 13/14 & 14/15 Stora DM-Final helgen & Junior-DM Sidan 2 (6) Era ansökningar med kompletta handlingar

Läs mer

Arrangemang Vad kan det vara? Öppet hus Uppvisningar Triangelloppet Blodomloppet Tjejrundan Korpen National Cup Halvvättern Eskilstunaloppet Haningedagen Jägarmilen Växjö Convent Konstgräscup Sweden Floorball

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Rivstart - STARTA EGET

Rivstart - STARTA EGET Rivstart - STARTA EGET Rivstart är en av Sveriges absolut populäraste böcker om att starta eget med över 36 000 läsare (januari 2010). Det här är den enda ständigt aktuella och alltid uppdaterade Starta

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

PRINT MANAGEMENT. Effektiviserar informationsflödet och förenklar ditt arbete

PRINT MANAGEMENT. Effektiviserar informationsflödet och förenklar ditt arbete PRINT MANAGEMENT Effektiviserar informationsflödet och förenklar ditt arbete 1 2 STRÅLFORS RELEASE THE POWER OF COMMUNICATION 3 Total kontroll över din tryckta kommunikation Vill du fokusera på din kärnverk

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2015 11 04 Sammanfattning Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Swarmsweep. Hur gör man ett evenemang? Organisera. Det startar med en idé

Swarmsweep. Hur gör man ett evenemang? Organisera. Det startar med en idé Hur gör man ett evenemang? Det finns naturligtvis många sorters evenemang, där du samlar aktivister, eller för all del även bara gäster och intresserade. Mycket beror på om evenemanget är stort eller smått,

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Dina kunders brevvanor 2013. En rapport till företagaren som vill veta hur deras kunder vill kommunicera.

Dina kunders brevvanor 2013. En rapport till företagaren som vill veta hur deras kunder vill kommunicera. Dina kunders brevvanor 13 En rapport till företagaren som vill veta hur deras kunder vill kommunicera. Om rapporten Brevvanerapporten som Posten genomför årligen ger en bra bild av privatpersoners attityder

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

PRISLISTA 2012. 24Norrbotten och Nya Medier

PRISLISTA 2012. 24Norrbotten och Nya Medier PRISLISTA 2012 24Norrbotten och Nya Medier Tv när du har tid. 24Norrbotten är en lokal nyhetskanal. Här förmedlas lokala händelser via nyhetssändningar, program och text-tv. Programformatet för 24Norrbotten

Läs mer

Kampen om eleverna Marknadsföringens konsekvenser för gymnasievalet

Kampen om eleverna Marknadsföringens konsekvenser för gymnasievalet Kampen om eleverna Marknadsföringens konsekvenser för gymnasievalet Nu i vår skall ca 120 000 ungdomar i Sverige söka gymnasieutbildning inför hösten. Idag finns det över 1700 olika ingångar att välja

Läs mer

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BEHÖVER NI VERKLIGEN GENOMFÖRA EN UNDERSÖKNING...

Läs mer

Internationell Körfestival i Göteborg

Internationell Körfestival i Göteborg Internationell Körfestival i Göteborg Marknadsföra Göteborg som kultur- och turiststad En folkrörelse många sångare och lyssnare i hela världen Ett spännande evenemang för alla göteborgare Varför Göteborg

Läs mer

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01 Affärsplan Håbo kommun, Uppsala län Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Företaget...2

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

Att göra en kommunikationsplan. www.gu.se

Att göra en kommunikationsplan. www.gu.se Att göra en kommunikationsplan Innehåll i en kommunikationsplan Bakgrund Omvärldsanalys Mål Målgrupper Budskap Kanaler Utvärdering När behövs en kommunikationsplan? Avgränsade projekt Kommunikationsplan

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

2-1 Från manuskript till färdig bok Tre alternativ för tryckning Tryck själv med laserskrivare Anlita kopieringsfirma Vänd dig till ett tryckeri

2-1 Från manuskript till färdig bok Tre alternativ för tryckning Tryck själv med laserskrivare Anlita kopieringsfirma Vänd dig till ett tryckeri 2-1 Tre alternativ för tryckning Från manuskript 2 till färdig bok När boken är färdigbehandlad i Word är det dags att sprida den till fler genom att trycka den. Det kan vara lämpligt att fundera över

Läs mer