Är du intresserad av Barn- och Fritidsprogrammet? Saknar du godkända betyg i något eller några av ämnena svenska, engelska, matematik?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Är du intresserad av Barn- och Fritidsprogrammet? Saknar du godkända betyg i något eller några av ämnena svenska, engelska, matematik?"

Transkript

1 PRIV BYGG OCH ANLÄGGNING Bräckegymnasiet Utbildningens innehåll Utbildningen vänder sig till dig som är nästan färdig med din grundskolebehörighet och är intresserad av att gå på byggprogrammet. Utbildningen är tänkt att integreras i bygg och anläggningsprogrammet, vilket innebär att du följer programmets ordinarie timplan i de ämnen du har förutsättningar att göra det. I ämnen du saknar godkända betyg från grundskolan kommer du att erbjudas ett särskilt stöd. Eleverna får lära sig att läsa och förstå ritningar och instruktioner samt materialkunskap. Dessutom får de grundkännedom i de olika grenarna inom byggprogrammet. Snickeri: spika, såga och mäta. Mureri: blockmurning, fasadmurning och puts Betong: armering och gjutning Anläggning: väg- och anläggningsbyggnad Plåt: arbete med byggnadsplåt och ventilation Måleri: spackling, slipning, målning och tapetsering Golv: mattor, parkett och våtrum Kontakt: Rektor Per Åhlmans tel PRIV BARN OCH FRITID 2011/12 Burgårdens utbildningscentrum Är du intresserad av Barn- och Fritidsprogrammet? Saknar du godkända betyg i något eller några av ämnena svenska, engelska, matematik? Då kan du söka till Barn- och Fritid PRIV. Här läser du karaktärsämnen ur Barn- och Fritidsprogrammet och läser in det eller de grundskolebetyg du saknar. Dessutom praktiserar du på utvalda arbetsplatser inom området. Du har också möjlighet att studera gymnasiekurser på A-nivå i kärnämnen där du har godkänt betyg. som vill arbeta med människor Bräckegymnasiet Uppfinnaregatan 1 Besöksadress: Uppfinnaregatan 1 Telefon: Göteborg Telefax:

2 Datum Dnr som är intresserad av vad som påverkar människors utveckling och livskvalitet som tycker om att planera och leda barn- och fritidsverksamhet Under förutsättning att du följer utbildningen på ett tillfredsställande sätt och blir godkänd i samtliga grundskoleämnen, kan du få erbjudande om att gå vidare direkt till år 2 på Burgårdens Utbildningscentrum. Det betyder att du kan spara in ett PRIVår och fullfölja gymnasieskolans Barn- och Fritids-program på 3 år. I vissa fall kan du behöva komplettera dina betyg under ytterligare en termin. Kontakta Annika Andersson, rektor på tel PRIV EL OCH ENERGI Är du intresserad av el och energiprogrammet och saknar behörighet från grundskolan? Då kan du söka till PRIV EL. Här läser du karaktärs- och kärnämnen ur yrkesprogrammet och läser in det grundskolebetyg du saknar. Du får läsa i en studiegrupp med upp till 16 elever och lärare som specialiserat sig på elever som behöver extra stöd. Undervisningen planeras individuellt och anpassas till dina förutsättningar. El och energiprogrammet är något för dig som vill arbeta självständigt i ett fysiskt rörligt yrke med omfattande el-tekniskt innehåll. Det är ett praktiskt program med omfattande teoretiska inslag som förutsätter goda kunskaper i matematik. El och elektronikkursen läser du i specialutrustade lokaler där det mesta av undervisningen är laborativ. Du får själv testa att teori och praktik hänger samman. Programmet har arbetsplatsförlagd utbildning APU förlagd under år 2 och 3 och leder till en yrkesexamen med krav på 2500 godkända poäng. Under förutsättning att du följer utbildningen på ett tillfredsställande sätt och blir godkänd i samtliga 8 behörighetsämnen och grundläggande kärn- och karaktärskurser år 1, kan du få erbjudande om att gå vidare direkt till någon av inriktningarna automation, datorteknik eller elteknik år 2 på El- och energiprogrammet. Det betyder att du kan spara in ett PRIV-år och fullfölja gymnasieskolans elprogram på 3 år. I vissa fall kan du behöva komplettera dina betyg under ytterligare ett läsår.

3 Datum Dnr På Lindholmens tekniska gymnasium har du nära till all hjälp med bl.a. ett elevvårdsteam där studie och yrkesvägledare, kurator, sjuksköterska och specialpedagog ingår. Arbetsveckan varieras och lektionspassens längd anpassas så att inlärningen blir så effektiv som möjligt. Förutom svenska, engelska, matematik kan du komplettera så du får grundskolebehörighet. Du läser el-kurser och har idrott, datorkunskap, naturkunskap och en kurs i estetisk verksamhet på schemat INNEHÅLL TIMMAR Svenska Engelska Matematik Grundskolekomplettering Elkunskap, Ellära, Elektronik, Digitalteknik och Styrteknik Idrott och hälsa Datorkunskap Naturkunskap Estetisk verksamhet Kontakta Katrin Karlsson, Studie och yrkesvägledare, Tfn.: , , Mobil: katrin.karlsson@educ.goteborg.se PRIV FORDONSTEKNIK Fordon- och transportprogrammet MTG Motorbranschens Tekniska Gymnasium startade 2002 och är en helt ny typ av fordonsteknisk utbildning som utvecklats i samverkan mellan Motorbranschen i Göteborg och Göteborgs Stads utbildningsförvaltning. Den snabba tekniska utvecklingen av moderna fordon kräver ett nytt utbildningsinnehåll så att medarbetare i Motorbranschen kan möta de nya ökade kompetenskraven. Utbildningsinnehållet på MTG är anpassat för att tillgodose morgondagens krav. MTG ger dig kunskaper för att du skall kunna ta plats i en modern serviceanläggning i motorbranschen, men också ge möjlighet till en fortsatt personlig utveckling. Hos oss följer du det Fordons- och transportprogrammet i ordinarie klasser och efter en individuell studieplanering som görs gemensamt mellan elev och mentor bedömer vi vilka stödåtgärder och resurser som passar dig. Du läser in grundskolebehörighet till yrkesprogram.

4 Datum Dnr Du som söker till MTG är: Mycket intresserad av teknik och tekniska problemlösningar Inriktad på ett framtida teknikjobb med inslag av kvalitet, ekonomi och miljö Serviceinriktad och målinriktad Intresserad av att varva teoretiska studier med praktik Intresserad av Elektronik/Data PRIV TRANSPORT OCH GODSHANTERING Fordon- och transportprogrammet Bräckegymnasiet Detta är utbildningen för dig som är intresserad av fordon och att köra lastbil. Om du nästan är klar med din grundskolebehörighet och kan tänka dig en framtid inom åkeribranschen är detta en bra start för dig.

5 Förutom möjligheten att läsa upp din grundskolebehörighet kommer du att få att arbeta i verkstad, åka med vid övningskörning samt att ta truckkort. I ämnen du saknar godkända betyg från grundskolan kommer du att erbjudas ett särskilt stöd. Ur Transportprogrammet Du ges god inblick i karaktärsämneskurser för Fordons- och Transportprogrammet år 1. Du jobbar med olika delar i personbilen, såsom el, hydraulik och bromssystem. Du får arbeta med att läsa och förstå beskrivningar, exempelvis i verkstadshandledningar, och får därefter utföra tillämpningsövningar där de får använda sig av det de har läst. Svårighetsgraden styrs av elevens intresse och egen förmåga. Du ges möjlighet till att ta truckkort samt åka med vid övningskörning. Svets: Du får kännedom om och möjlighet att prova på olika svetsmetoder såsom gas, migmag och bågsvetsning. förändrade. För att kunna söka till ett yrkesprogram krävs 8 godkända ämnen. Vissa delar läser du tillsammans med årskurs 1 på handelsprogrammet. Du kommer då att ha möjlighet att läsa kurser såsom Försäljning och Service samt Praktisk marknadsföring. Dessutom läser du ämnen från grundskolan. Du kan välja ämnen utifrån dina egna mål och intressen. Du gör upp en individuell studieplan tillsammans med din studiehandledare. Följande ämnen finns att välja som du läser utifrån grundskolans kursplan: Svenska Historia Fysik Teknik Bild hälsa Matematik Engelska Geografi Samhällskunskap Religion Kemi Biologi Slöjd/textil Musik Idrott och Undervisningen äger rum på Bräcke Stora Holm Kontakt: Rektor Per Åhlmans tel PRIV HANDEL OCH ADMINISTRATION Angeredsgymnasiet Utbildningen förbereder för studier inom Handels- och administrationsprogrammet. En nyhet för hösten 2011 är att behörighetskraven för gymnasieskolan är På Angeredsgymnasiet möter du engagerade, välutbildade och passionerade lärare, som kommer att arbeta tillsammans med dig så att du kan nå dina mål. PRIV TEXTIL DESIGN OCH PERSONLIG STIL Hantverksprogrammet Angeredsgymnasiet PRIV HANTVERK, Textil design och personlig stil är en utbildning som förbereder för studier inom Hantverksprogrammet.

6 En nyhet för hösten 2011 är att behörighetskraven för gymnasieskolan är förändrade. För att kunna söka till ett yrkesprogram krävs 8 godkända ämnen. Vissa delar läser du tillsammans med årskurs 1 på Hantverksprogrammet. Du kommer då att ha möjlighet att läsa kurser inom sömnad, fackteckning, mönsterkonstruktion, färganalys/färglära, stilanalys, materialkunskap samt makeup/hudvård. Dessutom läser du ämnen från grundskolan. Du gör upp en individuell studieplan tillsammans med din studiehandledare där du kan välja ämnen utifrån dina egna mål och intressen. Följande ämnen finns att välja som du läser utifrån grundskolans kursplan: Svenska Historia Fysik Teknik Bild Matematik Engelska Geografi Samhällskunskap Religion Kemi Biologi Slöjd/textil Musik Idrott och hälsa På Angeredsgymnasiet möter du engagerade, välutbildade och passionerade lärare, som kommer att arbeta tillsammans med dig så att du kan nå dina mål. PRIV RESTAURANT OCH LIVSMEDEL Du läser i en grupp på ca 18 elever med lärare som har stor erfarenhet av elever som behöver extra stöd. Förutom svenska, engelska och matematik läser du samhällsorienterande ämnen. Två till tre dagar i veckan har du praktisk undervisning och får då prova på grunderna i kök och bageri bl.a. Under sex till nio veckor får du tillfälle att praktisera i kafé, restaurang, bageri eller butik. Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av mat och tänker dig ett yrke som bagare, charkuterist, kafébiträde, styckare, kock, servitör eller jobb inom färskvaruhandeln. Utbildningens innehåll Svenska/Svenska a Engelska grundskole- eller gymnasiekurs Matematik grundskole- eller gymnasiekurs Samhällsorientering grundskoleeller gymnasiekurs Matlagning/Färskvaror/Hemkunskap Bageri Det finns möjlighet för dig att komplettera dina kunskaper så att du kan få grundskolebetyg i svenska, engelska, matematik, samhällsorienterande ämnen(fyra) samt i hemkunskap. Enligt den planerade gymnasiereformen med start höstterminen 2011 krävs åtta godkända grundskolekurser för att bli behörig till gymnasialt yrkesprogram. Mer information kan du få av rektor Marianne Persson

7 PRIV VÅRD- OCH OMSORG KATRINELUNDSGYMNASIET Målet med utbildningen Målet är att du ska bli behörig till nationellt program och gå vidare till vård- och omsorgsprogrammet. Utbildningens innehåll På PRIV VO Katrinelund får du under ett förberedande år chansen att prova på några omvårdnadsämnen samtidigt som du läser in det eller de grundskoleämnen som du behöver för att bli behörig till ett nationellt program. Du gör två veckors praktik inom kommunal omsorg. Ämnen och kurser på utbildningen (med reservation för mindre ändringar) Vård förberedande kurs Svenska A Engelska grundskole- eller gymnasiekurs Matematik - grundskole- eller gymnasiekurs Idrott och hälsa Samhällskunskap - grundskola Biologi - grundskola Datorkunskap Information: Ingrid Blaxhult, rektor tel Gisela Nottorp, utbildningsledare YRKESINTRODUKTION BYGG 2011/12 Bräckegymnasiet Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av byggområdet och som saknar grundskolebehörighet. Utbildningen kommer att ge dig möjlighet till verkstadspraktik, praktik på en byggarbetsplats och komplettering av ämnen som saknas från grundskolan. Kärnämnesundervisning kommer att varvas med praktik under utbildningen. Syftet med yrkesintroduktionen är att du antingen skall kunna etablera dig på en arbetsplats, komma in på ett nationellt program, en lärlingsutbildning eller på en PRIV utbildning. Stor vikt läggs vid den enskilde elevens behov och förmåga. Det finns därför en flexibilitet i hur stort antal timmar en elev lägger på det ena eller andra ämnet. De elever som är behöriga har möjlighet att läsa hela eller delar av A-kurser i svenska, engelska och matematik. Karaktärsämnet kommer att bestå av praktiska och teoretiska övningar i de olika byggyrkena. Eleverna får lära sig att läsa och förstå ritningar och instruktioner samt materialkunskap. Dessutom får de

8 grundkännedom i de olika grenarna inom byggprogrammet. Snickeri: spika, såga och mäta. Mureri: blockmurning, fasadmurning och puts Betong: armering och gjutning Anläggning: väg- och anläggningsbyggnad Plåt: arbete med byggnadsplåt och ventilation Måleri: spackling, slipning, målning och tapetsering Golv: mattor, parkett och våtrum Byggintroduktionen anordnas på Bräckegymnasiet - Stora Holm Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D Kontakt: Rektor Per Åhlmans tel Yrkesintroduktion inom Barn- och Fritidsprogrammet Burgårdens utbildningscentrum Yrkesintroduktion inom Barn- och fritid läser du tillsammans med våra elever på det nationella programmet i studiegrupper om 20 elever. Förutom gymnasiekurser ur Barn- och fritidsprogrammet erbjuder vi dessa ämnen: Svenska/svenska som andra språk, Matematik och Engelska på den nivån som passar dig Samhällskunskap, Religion, Bild, Musik och Idrott på grundskolenivå om du inte är godkänd i dessa ämnen. Du erbjuds också gymnasiekurserna: Kommunikation, Arbetssätt och lärande och ev. några kurser till beroende på hur många godkända ämnen du har med dig från grundskolan. Kurser som är lämpliga för alla program, men kanske särskilt för Barn- och Fritidsprogrammet Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D Barn och fritidsprogrammet är något för dig som är intresserad av vad som påverkar och stimulerar människors utveckling och livskvalitet. Samma gäller om du tycker om att planera, utforma och leda verksamheter för olika åldrar. Vi arbetar integrerat på Burgården och efter år 1 finns 4 inriktningar du kan söka, om du har lyckats bra med dina studier i år 1. Två nationella: Pedagogisk och social verksamhet och Fritid samt två lokala: Funktionshinder och Äldreomsorg Alla fyra förbereder dig för yrkesarbete där människor står i centrum. Under utbildningen får du även träning i att arbeta projektinriktat. Att diskutera egna värderingar och attityder till människor är en viktig del i utbildningen. Utbildningen ger också kompetens för studier vid högskola och universitet. Under din arbetsplatsförlagda utbildning, 5 veckor eller mer om du väljer det, får du både tillfälle att omsätta dina kunskaper i arbetslivet och att knyta viktiga kontakter inför framtiden. Du får följa en handledare och göra dennes arbetsuppgifter under handledning. Din lärare i kursen håller kontakt med dig under APU- tiden. Ta kontakt med din Studie- och yrkesvägledare varmt välkommen med din ansökan. Annika Andersson, rektor tel Yrkesintroduktion Handel och administration 2011/12 Angeredsgymnasiet Yrkesintroduktion Handel är en utbildning som förbereder för studier, lärlingsutbildning eller arbete inom handelsområdet.

9 En nyhet för hösten 2011 är att behörighetskraven för gymnasieskolan är förändrade. För att kunna söka till ett yrkesprogram krävs 8 godkända ämnen. I utbildningen ingår praktik inom handelsområdet. Det innebär att du under delar av din utbildning är ute på en arbetsplats. Du läser kurser inom handelsprogrammet samtidigt som du får stöd i det du saknar ifrån grundskolan. Du gör upp en individuell studieplan tillsammans med din studiehandledare där du kan välja ämnen utifrån dina egna mål och intressen. Följande ämnen finns att välja som du läser utifrån grundskolans kursplan: En nyhet för hösten 2011 är att behörighetskraven för gymnasieskolan är förändrade. För att kunna söka till ett yrkesprogram krävs 8 godkända ämnen. I utbildningen ingår praktik inom hantverksområdet. Det innebär att du under delar av din utbildning är ute på en arbetsplats. Du läser kurser inom hantverksprogrammet samtidigt som du får stöd i det du saknar ifrån grundskolan. Du gör upp en individuell studieplan tillsammans med din studiehandledare där kan välja ämnen utifrån dina egna mål och intressen. Svenska, Matematik, Engelska, Historia, Geografi, Samhällskunskap, Fysik, Kemi, Biologi, Teknik, Slöjd/textil, Musik, Bild, Idrott och hälsa Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D På Angeredsgymnasiet möter du engagerade, välutbildade och passionerade lärare, som kommer att arbeta tillsammans med dig så att du kan nå dina mål. Följande ämnen finns att välja som du läser utifrån grundskolans kursplan: Svenska, Matematik, Engelska, Historia, Geografi, Samhällskunskap, Historia Fysik, Kemi, Biologi, Teknik Slöjd/textil, Musik, Bild, Idrott och hälsa Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D YRKESINTRODUKTION TEXTIL DESIGN OCH PERSONLIG STIL Hantverksprogrammet Angeredsgymnasiet Yrkesintroduktion Textil design och personlig stil och förbereder för studier, lärlingsutbildning eller arbete inom hantverksområdet. På Angeredsgymnasiet möter du engagerade, välutbildade och passionerade lärare som, kommer att arbeta tillsammans med dig så att du kan nå dina mål. Yrkesintroduktion Industriteknik

10

11 Utbildningen informerar om de kunskaper och färdigheter som krävs för yrkesutbildningar i branschen. Yrkesintroduktionen planeras i en individuell utbildningsplan och ligger som grund för ett karriärval inom området. Du får möjlighet att komplettera med kurser för att starta på ett nationellt program För vem? Personer med intresse för arbete inom tekniska yrken Innehåll Teoretiska och praktiska arbeten, övningar och tester Studieteknik och livskunskap Studiebesök, och/eller kortare arbetspraktik Branschkännedom Fysisk aktivitet och personlig hälsa Första hjälpen-hjärt-lungräddning Genomförande Under yrkesintroduktionen genomförs varierande teoretiska och praktiska arbeten, övningar och tester. Yrkesintroduktionen och utbildningsmålen ger underlag för en individuell studieplan i samråd med handledaren. Du förbereder dig för arbetslivet i grupp eller enskilt genom att utveckla människosyn, hälsa, självförtroende och självkänsla Du läser de grundkurser som krävs för att nå en anställning eller för att studera vidare på ett nationellt program Målsättningen med utbildningen och förutsättningar för arbete inom branschen du bör ha fysiska förutsättningar för yrket du ska arbeta självständigt och i grupp du ska ta egna initiativ och ha eget ansvar du ska följa en teknisk instruktion, även på engelska du ska kunna kommunicera i tal och skrift du ska kunna använda datorer i det dagliga arbetet Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D August Kobbs Gymnasium Bräckegymnasiet Uppfinnaregatan 1 Besöksadress: Uppfinnaregatan 1 Telefon: Göteborg Telefax:

12 Yrkesintroduktion Naturbruk 2011/12 Yrkesintroduktion Naturbruk är en utbildning som förbereder för vidare studier, lärlingsutbildning eller arbete inom yrkesområdena häst, djurvård eller trädgård. Du kan läsa kurser inom naturbruksprogrammet samtidigt som du får stöd i de ämnen du saknar från grundskolan. Du kan välja bland följande ämnen; matematik, svenska, engelska eller SO. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande och du är under delar av din utbildning ute på en arbetsplats. På August Kobbs Gymnasium har vi erfarna yrkeslärare inom djurvård, häst och trädgård. Väljer du inriktning djur kan du läsa kurser både på skolan och på praktikplatsen. Är du intresserad av kurser inom trädgård eller häst sker undervisningen främst på praktikplatserna. August Kobbs Gymnasium är en del av Burgårdens utbildningscentrum och vi håller till på Katrinelunds landeri mittemot Ullevi, där har vi lektionssalar, en trädgård och ett djurrum. Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D Kontaktperson: Maija Söderström, rektor Anita Hult, lärare Telefon: , Telefon E-post: maija.söderström@educ.goteborg.se anita.hult@educ.goteborg.se YRKESINTRODUKTION VÅRD OCH OMSORG KATRINELUNDSGYMNASIET Målet med utbildningen Yrkesintroduktionen till för dig som är intresserad av ett arbete inom vård och omsorg. Målet är att du ska kunna gå direkt ut i arbetslivet eller bli klar för att söka antingen till vuxenutbildning, till PRIV eller till ett nationellt program på ungdomsgymnasiet. Utbildningens innehåll

13 Du läser några karaktärsämnen från omvårdnadsprogrammet, svenska och ev. de grundskoleämnen du behöver för att bli behörig. Ungefär hälften av din utbildning är praktik inom kommunal omsorg, t ex på ett äldreboende. Ämnen och kurser på utbildningen (med reservation för mindre ändringar) Vård och omsorgsarbete Medicinsk grundkurs Arbetsmiljö och säkerhet Svenska Datorkunskap Följande ämnen kan också bli aktuella för dig som vill läsa vidare: Engelska Matematik Samhällskunskap Biologi Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D Information: Ingrid Blaxhult, rektor tel Gisela Nottorp, utbildningsledare Yrkesintroduktion Restaurang och Livsmedel Yrkesintroduktionen syftar till att du ska få en yrkesinriktad utbildning som kan leda till att du kan söka arbete direkt efter denna utbildning eller att du går vidare till PRIV eller ett nationellt yrkesprogram. Du läser framförallt kurser i yrkesämnen och huvuddelen av utbildningen är praktisk och förlagd till företag. Du blir först förberedd genom en introduktion i skolans kök och bageri för att sedan göra dina kurser ute på en arbetsplats. Där har du en handledare som ansvarar för att du får lära dig yrkets olika delar. En lärare från skolan kommer ut och besöker dig regelbundet och sätter betyg allteftersom du uppnår kunskapskraven för dina kurser. Du har också möjlighet att läsa svenska, matematik, engelska och samt vissa teoretiska karaktärsämnen.

14 Den praktiska delen av utbildningen kan vara 3-5 dagar per vecka och den teoretiska 1-2 dagar per vecka. För varje elev görs en individuell planering. Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av mat och tänker dig ett yrke som bagare, charkuterist, kafébiträde, styckare, kock, servitör eller jobb inom färskvaruhandeln. Du kan välja inriktning direkt eller efter att du prövat på alla eller några av yrkesområdena. Kunskaper i svenska krävs motsvarande SFI D Mer information kan du få av rektor Marianne Persson

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och

Läs mer

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola Språkintroduktion fortsättning Språkintroduktion fortsättning är för dig som har kommit en bit på väg med din svenska. Du har till exempel läst Språkintroduktion nybörjare, något eller några år i grundskolan

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll VÄLKOMMEN till Gymnasieinformationen 24 november Frejaskolan Julia Kjäll Viktigt att veta 18 nationella program (totalt 60 inriktningar) + Introduktionsprogram (5 program) + Särskilda varianter Ämnen och

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Organisation nationella program åk 1 samt IM läsåret 2018/19 Bilaga 1 dnr 0576/18

Organisation nationella program åk 1 samt IM läsåret 2018/19 Bilaga 1 dnr 0576/18 Organisation nationella program åk 1 samt IM läsåret 2018/19 Bilaga 1 dnr 0576/18 Område Skola Typ av program Program Inriktning (grå markering = startar år 2) IM totalt IM år 1 IM år 2-3 NP år 1 Lindholmen

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och en möjlighet

Läs mer

Inriktning UBF 2018/ /17 Bilaga 1

Inriktning UBF 2018/ /17 Bilaga 1 Inriktning UBF 2018/2019 0596/17 Bilaga 1 Område Skola Typ av program Program Inriktning (grå markering = startar år 2) IM totalt IM år 1 IM år 2-3 NP år 1 Lindholmen Bräckegymnasiet Nationellt program

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet.

Grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet. 1 (5) Grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet. Det kan de göra genom att välja kurser inom ramen för

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Gymnasieskolan 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav De 6 högskoleförberedande nationella programmen EK - Ekonomi - Juridik - Ekonomi SA - Samhällsvetenskap - Beteendevetenskap

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Det Individuella programmet. skolan läsåret 2010/2011

Det Individuella programmet. skolan läsåret 2010/2011 Det Individuella programmet på Bergska skolan läsåret 2010/2011 Det Individuella programmet på Bergska skolan läsåret 2010/2011 Bergska skolan Ekmans väg 12 612 36 Finspång Telefon 0122-85 530 E-post:

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN 18 nationella program 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar 2.500 poäng 1 DETTA ÄR ETT YRKES Gymnasiegemensamma ämnen, 600 p Engelska,

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna TILL ELEVEN Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-82-0

Läs mer

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 1 (8) DNR 2019/912 ÄRENDE 7 BILAGA 1 PLAN PLAN Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program Enligt skollagens 17 kap. 7 ska introduktionsprogrammen

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03 ------------------------------------------------------------------ Grön understruken text är tillagd sedan dokumentet publicerades Röd överstruken text är borttagen sedan dokumentet publicerades -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Carlsund Utbildningscentrum

Carlsund Utbildningscentrum Carlsund Utbildningscentrum Program som du kan söka på Carlsund Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet

Läs mer

Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet. Vellinge.se

Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet. Vellinge.se Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet Vägledningssamtal med alla elever i åk 9 Vill du som förälder boka tid för ett samtal inför gymnasievalet? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand

Läs mer

Introduktionsprogram läsåret

Introduktionsprogram läsåret Sida 1 (45) Utbildningsförvaltningen Plan för utbildning. introduktionsprogram Introduktionsprogram läsåret 2019 2020 Postadress: Uppsala kommun, 753 75 Uppsala Telefon: 018-727 00 00 (växel) www.uppsala.se

Läs mer

Allmän Information om Gymnasievalet. annika.lind@kunskapsskolan.se

Allmän Information om Gymnasievalet. annika.lind@kunskapsskolan.se Allmän Information om Gymnasievalet annika.lind@kunskapsskolan.se Fritt sök Skåne samt Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborgs kommuner i Blekinge har ett gemensamt samverkansavtal om Fritt sök.

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE)

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Målgrupp: Elever som är studiemotiverade och har en klar ambition att nå behörighet till ett nationellt program. Syfte: Syftet med utbildningen är att snabbt

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Lärlingsutbildning 2014

Lärlingsutbildning 2014 Lärlingsutbildning 2014 Vad är lärlingsutbildning? Du kan läsa ett yrkesprogram antingen som en traditionellt skolförlagd utbildning eller som lärling. Lärlingsutbildning är därför ingen egen utbildning

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

De 6 högskoleförberedande programmen

De 6 högskoleförberedande programmen Gymnasieval 2011 Gymnasium 2011 Gymnasiereform Osäkerhet på grund av riksdagsvalet Större skillnad mellan yrkesprogram högskoleförberedande program En yrkesexamen och en högskoleförberedande examen Ny

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 2013-03-21 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand baseras dels på den slutliga antagningen bland samtliga

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Yrkesintroduktion. Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram. Individuellt alternativ. Språkintroduktion

Yrkesintroduktion. Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram. Individuellt alternativ. Språkintroduktion Yrkesintroduktion Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram Programmet vänder sig till dig som är studiemotiverad men inte har fått behörighet till ett nationellt gymnasieprogram.

Läs mer

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss!

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss! Vi erbjuder följande program Administration, handel och varuhantering Fordonsvård och godshantering Hantverk och produktion snickeri Hotell, restaurang och bageri Individuella program Välkommen till oss!

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

18 nationella program Yrkesprogram Högskoleförberedande

18 nationella program Yrkesprogram Högskoleförberedande GY 2011 Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten minskar Förändrad programstruktur Större skillnad mellan yrkes - högskoleförberedande program Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram En yrkesexamen

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 Analysavdelningen Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Dnr: 2017:557 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Sökande till gymnasieskolan En jämförelse mellan ansökningar i februari och juli

Sökande till gymnasieskolan En jämförelse mellan ansökningar i februari och juli Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Sökande till gymnasieskolan 2015 - En jämförelse mellan ansökningar i februari och juli s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig i din personliga utveckling. Det finns fem inriktningar

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program SFS 2015:143 Bilaga 1 1 Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program Nationella program Omfattning i gymnasiepoäng för de programgemensamma

Läs mer

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Individuellt alternativ Yrkesintroduktion. nativ & Yrkesintroduktion. Introduktionsprog. Fyrisskolan

Individuellt alternativ Yrkesintroduktion. nativ & Yrkesintroduktion. Introduktionsprog. Fyrisskolan nativ & Yrkesintroduktion grammet Individuellt altern Introduktionsprog Individuellt alternativ Yrkesintroduktion på Fyrisskolan 1 Fyrisskolan Fyrisskolan har lång erfarenhet av att arbeta med elever i

Läs mer

Uppföljning introduktionsprogrammen

Uppföljning introduktionsprogrammen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 2013-01-23 1 (9) Diarienr: 2013 GAN 0067 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning introduktionsprogrammen Förslag till beslut 1. Godkänna

Läs mer

Ett väl underbyggt val!

Ett väl underbyggt val! Ett väl underbyggt val! Börja med... Vad är jag intresserad av? (egenskaper, förmågor) Vad är jag bra på? (styrkor) Vad verkar roligt? Vilken utbildning kan jag få bra betyg på? Alternativ/möjligheter

Läs mer

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14.

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Här kan du söka efter just den eller de kurser du vill gå. Ta hjälp av någon personal, god

Läs mer

Plan för samtliga introduktionsprogram(im)

Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Huvudmannens plan för utbildningen Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Informationen i gymnasieförordningen om vad utbildningarna

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna REVIDERAD 2014-03-15 Till Eleven Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 Skolverket 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram inför läsåret 2018/19, samt andelen som var behöriga respektive

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt POÄNGPLANER 2017-2018 Sid 1 Programstruktur Sid 2-6 Högskoleförberedande program Sid 7-14 Yrkesprogram Sid 15 Övrigt Postadress Telefon E-post Webbadress Mora gymnasium 0250-260 00 vx gymnasieforvaltningen@mora.se

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Barn- och fritidsprogrammet utbildar dig för arbete med människor i alla åldrar. Programmet ger dig kunskaper och färdigheter i pedagogik, psykologi, sociologi och service.

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl En gymnasiesärskola med hög kvalitet 27 september 2012 Peter Gröndahl Syfte med reformen Hög kvalitet Flexibilitet Samverkan Harmonisering Tydlig struktur Bättre förberedelse Gymnasiesärskolans syfte Anpassad

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram Publikationen finns att ladda ner som kostnadsfri PDF från Skolverkets webbplats: skolverket.se/publikationer ISBN: 978-91-7559-291-6 Grafisk produktion och

Läs mer

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning.

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Gymnasieval Gymnasieutbildning Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Till gymnasieutbildningen räknas gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Gymnasieskolan

Läs mer

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015 Bengt Weidow Agenda Elever på programmen Planen för utbildningen Den individuella studieplanen Preparandutbildning Programinriktad individuellt

Läs mer

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss!

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss! Vi erbjuder följande program Administration, handel och varuhantering Fordonsvård och godshantering Hantverk och produktion snickeri Hotell, restaurang och bageri Individuella program Välkommen till oss!

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-9-2 1:48:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 12 9 8. 159. Hantverksprogrammet 12 3 1 8. 8. Yrkesintroduktion, Mot Bygg-

Läs mer