ÅRSREDOVISNING FORTIFIKATIONSVERKET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅRSREDOVISNING FORTIFIKATIONSVERKET"

Transkript

1 ÅRSREDOVISNING 2014

2 Innehåll 1 GD har ordet 6 2 Resultatredovisning 2.1 Vårt uppdrag Nystart Ekonomiskt resultat Året i siffror Förvaltningsverksamhet Ekonomiskt resultat av förvaltningsverksamhet Redovisning av prestationer för förvaltningsverksamheten - Drift och planerat underhåll 25 - Investeringar Uppdragsverksamhet Ekonomiskt resultat av uppdragsverksamhet Redovisning av prestationer för uppdragsverksamheten Avyttringsverksamhet Ekonomiskt resultat av avyttringsverksamhet Redovisning av prestationer för avyttringsverksamheten 41 - Avyttringar till följd av försvarsbeslut Avyttringar till följd av försvarsbeslut Avyttringar till följd av försvarsbeslut Avyttringar övnings- och skjutfält 48 - Övriga avslutade försäljningar (ej försvarsbeslut) Avyttring av skjutfält med OXA 52 På omslaget ses Kerstin Ejderstedt, en av Fortifikationsverkets fastighetsjurister i Boden. I bakgrunden syns delar av Kilen Brännberg i Boden som myndigheten förvärvat under året för att Försvarsmakten ska kunna bedriva en mer rationell övningsverksamhet.

3 2.8 Kostnader för administration Samverkan med andra myndigheter i syfte att öka civila och militära synergieffekter inom Fortifikationsverkets verksamhetsområde Nationella miljökvalitetsmål Arkitektur, formgivning och design Redovisning av kompetensförsörjning Redovisning av sjukfrånvaro Återrapportering av nyckeltal 75 3 Finansiell redovisning Resultaträkning Balansräkning Anslagsredovisning Finansieringsanalys 84 4 Tilläggsupplysningar och noter 87 5 Sammanställning av väsentliga uppgifter från resultaträkning, balansräkning och anslagsredovisning 99 6 Årsredovisningens undertecknande 100 FOTO Johan Danielsson, Kari Kohvakka, Mic Calvert, Sten Jansin.

4 6 1. GD HAR ORDET ÅRSREDOVISNING 2014 Nu satsar vi framåt Ett omtumlande år är till ända. Efter regeringens besked vid jul 2013 att Fortifikationsverket blir kvar som myndighet kan man tänka sig att vi pustade ut och återgick till gamla hjulspår. Istället har vi under 2014 arbetat intensivt för att nystarta och effektivisera verksamheten. Vi har arbetat fram en långsiktig strategi och en helt ny organisation som vi sjösatte 1 januari Vi lever i en orolig omvärld som i mångt och mycket påverkar oss och vår verksamhet. Det säkerhetspolitiska landskapet håller på att förändras och ställer nya krav på Försvarsmakten och dess förmåga. Totalförsvaret ska stärkas. Skyddet av kritisk infrastruktur blir allt viktigare. Här spelar Fortifikationsverket en viktig roll för att bidra med skyddsteknisk kompetens och för att vara en partner för ökad försvarsförmåga. EN UNIK POSITION Vi har en unik position i skärningspunkten mellan statsförvaltningen, försvars- och säkerhetssektorn och fastighetssektorn. En central roll i samhället. Jag är väldigt stolt över Fortifikationsverkets bidrag att försvara något av det allra viktigaste och mest värdefulla vi har nämligen vår frihet, vår demokrati och våra mänskliga rättigheter. LÅNGSIKTIG STRATEGI Ett viktigt arbete som vi genomförde under 2014 var att arbeta fram en långsiktig strategi som bär från nu och fram till Vi slog fast tre strategiska målbilder som kommer att leda oss i vårt arbete: En partner för ökad försvarsförmåga En hållbar och innovativ fastighetsförvaltare En strategisk fastighetsägare Målbilderna kommer att finnas med oss som en röd tråd i all vår verksamhet och våra beslut. I verksamheten 2015 ska vi bland annat fullfölja digitalisering och visualisering av vår fastighetsinformation, fortsätta med miljöanpassningar och energieffektiviseringar samt fokusera på status, funktionalitet och kontroll av anläggningsbeståndet. Vi ska tydliggöra och samordna verkets kundkontakter och tillsammans med kunderna arbeta med lokaleffektivisering. Vi ska öka fokus på strategisk styrning och arbeta vidare med att ta fram strategiska fastighetsplaner i det öppna beståndet. Med anledning av nystarten kommer vi under året att göra en översyn av driftverksamheten och lägga fast en enhetlig driftstrategi.

5 1. GD HAR ORDET ÅRSREDOVISNING EN HÅLLBAR FASTIGHETSFÖRVALTARE För Fortifikationsverket är det viktigt att vara en hållbar fastighetsförvaltare i alla dess aspekter. När det gäller miljö och klimat kommer vi bland annat att arbeta med frågor som: Hur påverkar vi miljö och klimat, vilka ekologiska fotavtryck lämnar vi? Hur påverkas vi själva av det förändrade klimatet? Vi kommer bland annat att fortsätta utveckla vår klimatmodell för att analysera risker och anpassa fastighetsbeståndet utifrån lokala klimatförändringar. Nu ser vi framåt och med tillförsikt på framtiden. För våra medarbetare har det har varit en genuin osäkerhet under lång tid och vi får vara ödmjuka inför att allt ännu inte är klart utan att det fortsatt kommer att ta tid innan alla delar sitter på plats. Alla har ett viktigt bidrag att lämna och ett ansvar för att det här blir bra. Nu arbetar vi vidare för att forma de nya effektiva arbetssätten. Det blir en fortsatt intressant resa där jag ser fram emot att samverka med medarbetarna för att skapa framtidens Fortifikationsverk. Vi har fått en unik chans att forma vår egen framtid, en utmaning jag är fullt övertygad om att vi kommer att lyckas göra något riktigt bra utav. Urban Karlström, generaldirektör

6 Vy över Trängslet Älvdalen, ett av Försvarsmaktens vidsträckta övningsområden.

7 Resultatredovisning

8 VÅRT UPPDRAG ÅRSREDOVISNING 2014 En säker värd för en säkrare värld Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare. Vi har regeringens uppdrag att se till att försvarssektorn har väl fungerande anläggningar, mark och lokaler för sin verksamhet. Det innebär till exempel att sköta drift av stora garnisoner, underhålla mark och byggnader, bygga nytt och bygga om. Ibland handlar det också om att avveckla, avyttra och skapa förutsättningar för ny verksamhet. Fastighetsbeståndet är brett allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader. Vi äger kontor, träningsanläggningar, verkstäder, skjutbanor, hamnar, flygplatser, anläggningar under jord och den mark som Försvarsmakten övar på. Numera spelar vi också en roll i det civila för uppbyggnaden av ett robust samhälle och en säkrare värld. En säker värld är också en hållbar värld därför tar vi stort ansvar för miljön. Men också för långsiktigt god ekonomi, för att bevara unika värden, spetskompetens och skapa förutsättningar för människor att trivas och känna sig trygga i tillvaron.

9 2.2 NYSTART ÅRSREDOVISNING Uppdrag att effektivisera Fortifikationsverket har under flera år varit föremål för regeringens särskilda granskning. I två fristående utredningar har verksamheten granskats, bedömts och jämförts. Regeringens överväganden utmynnade därefter i ett beslut den 18 december 2013 att Fortifikationsverket fortsatt ska utgöra en fristående myndighet med uppdrag att förvalta viss del av statens fastigheter, bland annat för att tillgodose försvarssektorns behov. Regeringen beslutade den 30 januari 2014 att ge Fortifikationsverket och Statens fastighetsverk i uppdrag att öka samverkan mellan myndigheterna samt öka effektiviteten inom myndigheterna. Utifrån regeringens uppdrag har arbetet bedrivits i tre parallella spår; 1. Total översyn av den egna verksamheten 2. Samordning och samverkan med Statens fastighetsverk 3. Överföring av funktioner till Statens servicecenter (se kap 2.8) Flera aktiviteter har genomförts under 2014 med regeringens uppdrag som grund. Interna och externa analyser av pågående verksamhet Utarbetat och beslutat om en verksamhetsstrategi för perioden Strategi 2020 Utarbetat och beslutat om en helt ny organisationsstruktur med införande Fattat beslut om den nya detaljorganisationen och börjat se över arbetssättet Tillsammans med Statens fastighetsverk inrättat arbetsgrupper med uppdrag att genomlysa möjligheterna till samordning eller ökad samverkan Fört över verkets löneadministrativa hantering till Statens servicecenter (se kap 2.8) Påbörjat lokaleffektiviseringsarbete tillsammans med kund Påbörjat studie med inriktning mot aktivitetsbaserade arbetsplatser såväl som lokalisering tillsammans med andra myndigheter på olika platser i Sverige Utsetts att utgöra pilotmyndighet i Statens servicecenters projekt om e-arkiv Övningsanläggning för strid i bebyggelse, Kvarn.

10 NYSTART ÅRSREDOVISNING 2014 Total översyn av verksamheten I de analyser av Fortifikationsverkets verksamhet som genomförts under 2014, såväl externa som interna, kan sammanfattningsvis konstateras att det inom verket finns en fungerande verksamhet och kompetens hos personalen men också möjligheter till förbättringsåtgärder. Översynen visade på ett antal verksamhetsområden där verket ur ett effektiviseringsperspektiv bör ta till vara på möjligheter att utveckla verksamhet och kundbemötande, rationalisera arbetsformer och strukturer samt att skapa en kostnadseffektiv organisation. En grundförutsättning är förändrat arbetssätt, ökad grad av samverkan och en mera rationell struktur. Fokus i effektiviseringsarbetet har legat på nedanstående delområden. Fortifikationsverkets organisation och arbetssätt Samverkan med Statens fastighetsverk Ytterligare samverkan med Statens servicecenter Effektivisering av energianvändning Lokalförsörjning tillsammans med kund STRATEGI 2020 Översynen startade med att arbeta fram en ny strategi för Fortifikationsverket, Strategi Arbetet med att ta fram strategin har involverat hela myndigheten, dels ledningsgruppen och dels en särskild strategigrupp med medarbetare från olika avdelningar. Verkets chefer har gett viktiga synpunkter, informationsoch diskussionsträffar har genomförts inom alla enheter och därtill har en remiss på strategiförslaget gått ut till alla medarbetare. STRATEGI 2020 EN PARTNER FÖR ÖKAD FÖRSVARSFÖRMÅGA Vi ska vara en partner inom försvarsfamiljen och bidra till ökad försvarsförmåga. EN STRATEGISK FASTIGHETSÄGARE Vi ska vara en långsiktig fastighetsägare och utveckla värdet på de fastigheter vi förvaltar. EN HÅLLBAR OCH INNOVATIV FASTIGHETSFÖRVALTARE Vi ska hitta smarta lösningar i vår förvaltning som leder oss och våra kunder mot en hållbar framtid. DNC, Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum i Karlskrona.

11 2.2 NYSTART ÅRSREDOVISNING Samverkan med Statens fastighetsverk Samordning och samverkan med Statens fastighetsverk inom olika arbetsfält kan skapa mervärde och medföra en effektivare verksamhet för båda myndigheterna. Gemensamt har myndigheterna identifierat ett antal områden för samverkan och under året har det också genomförts aktiviteter. ADMINISTRATIV SAMORDNING SAMT UPPHANDLING OCH INKÖP Statens fastighetsverk köper från och med maj månad tjänsten IT-helpdesk av Fortifikationsverkets servicecenter. Myndigheterna har också genomfört en gemensam upphandling av resebyråtjänst och mobiltelefoner med tillbehör. DOMÄNVERKSAMHET OCH MARK- FÖRVALTNING Den första överenskommelsen om samarbete inom detta område skrevs 2008 och har förlängts flera gånger. Under året skrevs en överenskommelse avseende förvaltning av jordbruksarrenden som gäller för hela ENERGIEFFEKTIVISERING Myndigheterna deltar i utvecklingsprojekt tillsammans, bland annat med Energimyndigheten avseende upphandling av energitjänster och med Specialfastigheter Sverige AB gällande kravställande på styrning av olika enheter i en fastighet. TRANSAKTIONSVERKSAMHET - KÖP & FÖRSÄLJNING AV FAST EGENDOM Inom detta område pågår arbete för vidare samverkan. SPECIALISTFUNKTIONER, CENTRALA FÖR MYNDIGHETERNA Arbetsgrupper avseende installationsteknik, miljö och energi samt kulturarv och arkitektur har kartlagt möjliga samverkansområden. FÖRVALTNINGS- OCH DRIFTORGANISATION Tre huvudområden har identifierats; utveckling av arbetssätt och processer, gemensamma utbildningar samt inom operativ verksamhet (drift, upphandling och ramavtal, energi samt förvaltning). HR-OMRÅDET Under 2014 har myndigheterna enats om samverkan kring utvecklingsprogram inom ledarskap och projektledarutbildning. Dessutom ett gemensamt traineeprogram, utvecklingsprogram för ledartalanger och gemensamma aktiviteter i syfte att marknadsföra myndigheterna som attraktiva arbetsgivare. SÄKERHET Myndigheterna arbetar nära varandra sedan tidigare genom återkommande samverkansmöten.

12 NYSTART ÅRSREDOVISNING 2014 Ny organisationsstruktur Den nya organisationen beslutades 9 september och har strukturerats i tre övergripande delar, ledning och uppföljning, operativ verksamhet samt verksamhetsstöd. LEDNING OCH UPPFÖLJNING Ledning och uppföljning avser den strategiska styrningen av Fortifikationsverket. I denna del av organisationen finns en nyinrättad avdelning för strategisk planering och funktioner för kontrollverksamhet, säkerhetsfrågor samt GD stab. Inrättandet av en avdelning för strategisk planering avser att förtydliga kundkontakter på central nivå, samordna dessa kontakter inom verket och ansvara för fastighetsbeståndets värdeutveckling över tiden. Genom att även föra uppgifter för övergripande verksamhetsplanering till denna avdelning, säkerställs att de strategiska frågornas omsätts i årliga verksamhetsuppdrag. OPERATIV VERKSAMHET Operativ verksamhet avser en förvaltningsavdelning indelad i sex regioner med ansvar för förvaltning och drift av såväl öppet som slutet bestånd. Till förvaltningsavdelningen är också en Domänfunktion inordnad. Inom operativ verksamhet finns också en projektavdelning med funktioner för projektledning och investering samt försäljnings- och förädlingsverksamhet. Slutligen omfattar den operativa verksamheten även en Utvecklingsavdelning med funktioner för strategiska utvecklingsprojekt och specialister. VERKSAMHETSSTÖD Verksamhetsstödet organiseras i två separata avdelningar. Avdelningen för verksamhetsstöd omfattar funktioner för ekonomi, upphandling och inköp, Fortifikationsverkets servicecenter, arkiv och registratur samt IT. Avdelningen för HR och kommunikation omfattar separata funktioner för dessa två kompetensområden.

13 2.3 EKONOMISKT RESULTAT ÅRSREDOVISNING Ekonomiskt resultat RESULTAT PER VERKSAMHET (TKR) VERKSAMHET BUDGET UTFALL 2014 UTFALL 2013 FÖRVALTNING INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT UPPDRAG INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT AVYTTRING 2 INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT TOTAL Den främsta orsaken till att resultatet är lägre än budgeterat är att försäljningsvolymen var låg, orsakat av färre uppsägningar och att de försäljningsobjekt som finns i försäljningsplanen är komplexa och tidskrävande. Den största enskilda förklaringen till de lägre intäkterna, är att det i budgeten låg en försäljning av övnings- och skjutfält, vilka skulle ingå i en omstruktureringsåtgärd med Sveaskog. Försäljningen fullföljdes inte, vilket innebar en minskad försäljningsintäkt på 85 Mkr. Årets resultat har belastats med 13,1 Mkr för avveckling (lönekostnader och särskild pensionsersättning) avseende uppsagd personal i samband med omorganisationen. Av resultatet för förvaltningsverksamheten på 44,2 Mkr kommer 43,6 Mkr att betalas in till statens centralkonto. Beloppet utgör avkastning på det genomsnittliga myndighetskapitalet om 4,5 procent. I resultatet för avyttringsverksamheten ingår intäkter för försäljningar av fastigheter med 31,2 Mkr. Försäljningarna har gett ett överskott på 26,4 Mkr. Överskott (15,4 Mkr) för försäljningar av övnings- och skjutfält reserveras enligt undantag i regleringsbrevet. Överskottet får användas för bland annat avveckling av fält och metod- och teknikutveckling för hantering av oexploderad ammunition. Överskott för övriga fastighetsförsäljningar (11 Mkr), kommer att betalas in till statens centralkonto. 1 Budget enligt regleringsbrev. 2 Intäkter och kostnader för försäljningsverksamheten har bruttoredovisats för att möjliggöra jämförelser med budget. 3 Av de budgeterade kostnaderna avser 56,3 Mkr avveckling av anläggningar och övnings- och skjutfält, vilka finansieras med balanserade medel enligt regeringsbeslut. I utfallet ingår 42,1 Mkr för avveckling finansierad med balanserade medel.

14 ÅRET I SIFFROR ÅRSREDOVISNING Året i siffror En säker värd för en säkrare värld

15 2.4 ÅRET I SIFFROR ÅRSREDOVISNING Intäkter miljoner kronor Bokfört värde anläggningstillgångar miljoner kronor Investeringsvolym Bruttoarea m miljoner kronor Energianvändning kwh Årsarbetskraft 631

16 Fortifikationsverkets verksamhet innefattar allt från investering, förvaltning och kulturarv till avancerad skyddsteknik, vilket innebär att myndigheten har stor bredd av kompetens bland medarbetarna.

17 Förvaltningsverksamhet

18 FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Förvaltningsverksamhet Vårt uppdrag innebär att vi ska vara en partner inom försvarsfamiljen och bidra till ökad försvarsförmåga. Fortifikationsverket är också en långsiktig ägare och utvecklar värdet på de fastigheter som förvaltas. Fortifikationsverket har ett varierat fastighetsbestånd och tar hand om allt från kontorslokaler, verkstäder och enkla kallförråd till flygfält, berganläggningar, stora skjutfält och teknikintensiva byggnader. Vi ansvarar också för olika nyttjanderätter och arrenden för till exempel jordbruk, jakt och fiske. Vi bygger nytt, underhåller, förädlar och avvecklar. Under 2014 har vi arbetat med att skapa en ny organisation för att bättre kunna fullfölja vårt uppdrag. Parallet med löpande drift och planerat underhåll har vi arbetat med energieffektivisering, digitalisering av fastighetsbeståndet samt arbete med lokaleffektivisering. DRIFT OCH PLANERAT UNDERHÅLL Till största delen handlar vår verksamhet om löpande drift och underhåll av mark, byggnader och försvarsanläggningar. Vi förvaltar också ett stort antal byggnader som är klassade som statliga byggnadsminnen. INVESTERING För att anpassa vårt fastighetsbestånd efter kundernas behov och verksamhet driver vi årligen ett stort antal byggprojekt i form av både ny- och ombyggnationer. Fortifikationsverkets utgifter för investeringar var totalt Mkr under HYRESMODELLEN I Sverige skildes fastighetsförvaltningen från försvaret 1994 efter Riksdagsbeslut. Detta för att man på var sitt håll skulle kunna fokusera på sin kärnverksamhet, Fortifikationsverket är experter på fastighetsförvaltning och Försvarsmakten på beredskap, kris och försvar. Staten - det vill säga medborgarna - äger fastigheterna och Fortifikationsverket ansvarar för det långsiktiga ägarperspektivet och förvaltar också fastigheterna. Försvarsmakten och Fortifikationsverket fick i uppdrag att gemensamt komma överens om

19 2.5 FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING en modell för hyressättning och det resulterade i Hyresmodell Hyresmodellen utgår från en hyra baserad på självkostnad. Hyran räknas fram med följande komponenter; en kapitalkostnad för värdet av fastigheten (kan vara byggnader, mark, skog med mera), vår administration som fastighetsförvaltare, planerat underhåll för att bibehålla eller förbättra värdet på fastigheten, media (energi, uppvärmning, vatten med mera) och slutligen själva driften med servicetekniker och en rad andra specialister HYRESGÄSTER Huvuddelen av de förvaltade fastigheterna hyrs ut till Försvarsmakten, som är verkets största kund. Andra kunder inom försvarsområdet är Försvarets materielverk (FMV), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Försvarets radioanstalt (FRA). Upplåtelseavtal enligt särskild hyresmodell tecknas med dessa kunder. Omsättningen för upplåtelseavtalen uppgick 2014 till Mkr (2 071 Mkr). Sedan ett par år tillbaka har omvandlingen av försvarslogistiken pågått och FMV har tagit över stor del av ansvaret för logistikverksamheten, inklusive verkstäder. Kopplat till den förändringen har ett gemensamt arbete genomförts under 2014 avseende framtida upplåtelse av mark, anläggningar och lokaler. Baserat på det arbetet har Fortifikationsverket utarbetat nya upplåtelseavtal där FMV ökar sin förhyrda volym av lokaler från cirka BTA till drygt BTA (motsvarande volym minskar hos FM). Detta innebär att FMV blir en betydande hyresgäst på merparten av de större garnisonerna och att förutsättningarna för Fortifikationsverket som hyresvärd förändras väsentligt. Från att i princip ha hyrt ut en hel garnison till en hyresgäst till att få två större kunder inom en och samma garnison. Fortifikationsverket hyr även ut lokaler till hyresgäster som inte har upplåtelseavtal enligt den särskilda hyresmodellen, exempelvis till Kustbevakningen, Polisen och Rekryteringsmyndigheten. Fortifikationsverket hyr även ut bostäder, fritidshus med mera till bland annat privatpersoner. Det handlar om fastigheter som inte kan säljas på grund av Försvarsmaktens verksamhet. Omsättningen för uthyrningen uppgick till 154,0 Mkr (145,5 Mkr). Förvaltning av skogsmark för totalförsvarets övnings-, skjut-, test- och provverksamhet genomförs. Omsättningen uppgick till 43,8 Mkr (53,8 Mkr).

20 FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 En effektivare fastighetsförvaltning Flera aktiviteter har genomförts under året i syfte att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar och effektiv fastighetsförvaltning. Här nedan beskrivs vad vi gör gällande energieffektiviseringar samt ett pilotprojekt för strategiska fastighetsplaner och det omfattande digitaliseringsprojektet. STRATEGISKA FASTIGHETSPLANER Under året inleddes ett pilotprojekt där Fortifikationsverket ska ta fram strategiska fastighetsplaner för garnisonsorterna Uppsala och Göteborg. I dem belyses markområdena utifrån ett ansvarsfullt och långsiktigt fastighetsägande. Syftet är att skapa ökad medvetenhet, tydliggöra och sammanställa de faktorer som påverkar värdet för både kunderna och ägaren. Projektet stärker myndigheten i rollen som fastighetsägare och ger en god grund för dialog med kund om effektivisering av lokalanvändningen. ENERGIEFFEKTIVISERINGAR Enligt regeringsuppdraget ska Fortifikationsverket genomföra åtgärder som minskar energianvändningen i våra byggnader med sammanlagt MWh fram till den 31 december Från och med början av 2015 ska vi bland annat rapportera in vår totala energianvändning till regeringen i samband med årsredovisningen. I Fortifikationsverkets nystartsarbete har ett antal områden identifierats där ett utvecklingsarbete bör initieras och energiområdet är ett av dem. En energistrategi har beslutats under 2014 och fokus riktas mot tre områden: Minska energianvändningen Öka andelen förnybar energi Engagera flera intressenter i detta arbete Arbetet med energistrategin har haft en bred ansats med ett utvecklat livscykeltänkande som utgångspunkt. Fortifikationsverket har under 2014 genomfört extra satsning på underhåll i våra byggnader som bidrar till energieffektivisering. Totalt har ungefär 58 Mkr fördelats ut för bland annat utbyte till LED belysning, tilläggsisolering med mera. Utöver detta har beslut tagits om investeringar för energieffektivisering om totalt 11,6 Mkr. STATUSREDOVISNING OCH KONTROLL- PROGRAM Under året har en modell för statusredovisning av anläggningsbeståndet utvecklats och i huvudsak implementerats. Redovisningen syftar till att klarlägga status vad avser skyddsfunktioner och fastighetssystem för enskilda objekt och system av objekt. Återredovisning per objekt och system är nu möjlig att genomföra. Underlaget bildar grund för planering och avvägning av underhållsinsatser och ägarrelaterade investeringar. Vidare skapas grunden för återrapportering till kund för att möjliggöra ett kvalitetssäkrat underlag för kundens insatsorganisationsvärdering. Modellen bygger långsiktigt på information från de kontrollprogram som utvecklas i tre nivåer. Nivå 1 avser driftens löpande egenkontroll, nivå 2 rör förvaltarens ansvar avseende

21 2.5 FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Energieffektiv elevförläggning, Kvarn. egenkontroll och nivå 3 innebär speciella kontroller. Under 2014 har nivå 1 påbörjats med utbildning och implementering i driften. DIGITALISERINGSPROJEKTET Det pågår arbete med att digitalisera myndighetens planritningar och under 2014 har stor del av arbetet utförts. Tidigare har det varit varierad kvalitet på befintliga ritningsunderlag, som omfattar allt från handritade till digitaliserade ritningar. Syftet med projektet är att få en likartad kvalitetsnivå och ett modernt sätt att hantera ritningar på samt att få ut mer information från ritningarna. Projektet kan ses som ett första steg mot en BIM (Building Information Model) i förvaltningsskedet. Digitaliseringen skapar enhetlighet och innebär också en kvalitetsäkring: Exempelvis ger det mot kunderna mer kontroll över vilka ytor som finns och vad det är för typ av ytor.

22 EKONOMISKT RESULTAT AV FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Ekonomiskt resultat förvaltningsverksamhet INTÄKTER OCH KOSTNADER FÖRVALTNINGSVERKSAMHET (TKR) INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL Av resultatet på 44,2 Mkr kommer 43,6 Mkr att inlevereras till statens centralkonto. Beloppet avser avkastning på genomsnittligt myndighetskapital om 4,5 procent. Intäktsförändringen jämfört med budget beror på: Lägre hyresersättning (33 Mkr). Intäkterna för reglerbar media blev 33 Mkr lägre än budgeterat Lägre intäkter för skogsbruk (23 Mkr). Under året har nettoredovisning för avverkning av skog införts vilket ger lägre intäkter och lägre kostnader Lägre intäkter för räntor och övriga ersättningar (4,4 Mkr) Högre intäkter för avslutade direktavskrivna anläggningar (23,2 Mkr) Kostnadsförändringen jämfört med budget beror på: Lägre kostnader för förvaltning av fastigheter (31,2 Mkr). Lägre kostnader för skogsbruk (26 Mkr) Lägre kostnader för räntor och avskrivningar (9,4 Mkr) Högre kostnader för avslutade direktavskrivna anläggningar (23,2 Mkr) 4 Cirka 0,6 Mkr av intäkterna och 82,6 Mkr av kostnaderna är bokförda på huvudkontoret och avser huvudsakligen verksamhet som är gemensam för verksamheterna. 5 Cirka 0,3 Mkr av intäkterna och 79,2 Mkr av kostnaderna är bokförda på huvudkontoret och avser huvudsakligen verksamhet som är gemensam för verksamheterna. 6 Cirka 2 Mkr av intäkterna och 84 Mkr av kostnaderna är bokförda på huvudkontoret och avser huvudsakligen verksamhet som är gemensam för verksamheterna.

23 2.5.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Drift och planerat underhåll Av förvaltningsverksamhetens kostnader på Mkr utgör Mkr drift och planerat underhåll. Kostnader inom förvaltningsverksamheten som inte redovisas som prestationer är kapitalkostnader (838 Mkr), kostnader för administration (180 Mkr), kostnader för uthyrning av lokaler till hyresgäster utanför försvarssektorn (96 Mkr) och kostnader för förvaltning av skog (19 Mkr). De väsentligaste prestationerna inom fastighetsförvaltning är drift och underhåll av fastigheterna. Nedan redovisas kostnader 7 för dessa prestationer. KOSTNADER FÖR DRIFT Driftkostnaderna omfattar tillsyn och skötsel (inklusive lagstadgade besiktningar), felavhjälpande underhåll samt administration av fastigheter, vård av fordon med mera. I redovisningen ingår även kostnader för förvaltning av objekt som är under försäljning samt kostnader för media. Mediakostnaderna delas upp i reglerbar media och försörjningsmedia. Reglerbar media utgörs av värme, vatten, el, gas, kyla och bränsle. Med försörjningsmedia avses infrastruktur för mottagning, produktion, distribution och efterbehandling av media. KOSTNADER FÖR DRIFT INKLUSIVE MEDIA (TKR) TILLSYN OCH SKÖTSEL FELAVHJÄLPANDE UTFALL % 26,1 UTFALL % 24,7 UTFALL % 24,6 UNDERHÅLL ÖVRIGA DRIFTKOSTNADER 8 DRIFT AV ,3 5, ,1 5, ,3 6,0 UPPSAGDA OBJEKT SUMMA DRIFT REGLERBAR MEDIA FÖRSÖRJNINGSMEDIA SUMMA MEDIA ,3 42,8 17, ,3 44,9 17, ,7 43,9 17,5 TOTALSUMMA , , ,0 Kostnaderna för media har minskat med 46 Mkr, vilket till största delen beror på lägre energipriser. 7 Volymer kan inte redovisas för dessa prestationer. 8 I kostnaderna ingår 6,6 Mkr för avveckling av personal inom området.

24 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 KOSTNADER FÖR PLANERAT UNDERHÅLL Planerat underhåll omfattar underhållsåtgärder med en periodicitet om ett år eller längre. Det planerade underhållet syftar till att bevara eller återställa ett objekts värde, funktion och tekniska egenskaper. Det finns ett löpande underhållsbehov av fastighetsbeståndet. Under året har extra underhållsåtgärder genomförts bland annat för att effektivisera energianvändningen. Utbyte av kulvertledningar, upprustning av undercentraler, byte av ventilationsaggregat med återvinning, utbyte av belysning till LED med mera har gjorts under året. KOSTNADER FÖR PLANERAT UNDERHÅLL FÖRDELAT PÅ OBJEKTSTYP (TKR) BYGGNADER BEFÄSTNINGAR VÄGAR OCH PLANER ANORDNINGAR 12 SUMMA UTFALL % 66,2 18,6 9,6 5,6 100,0 UTFALL % 66,7 18,6 8,4 6,3 100,0 UTFALL % 60,1 23,8 10,3 5,8 100,0 PLANERAT UNDERHÅLL PÅ STATLIGA BYGGNADSMINNEN Fortifikationsverket har under året genomfört planerat underhåll på statliga byggnadsminnen och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Upprustning av ett antal byggnader på Marma läger söder om Gävle (2,6 Mkr) Renovering av murverk med mera på Kungsholms fort i Karlskrona (1,4 Mkr) Fönster- och fasadrenovering på Repslagarbanan i Karlskrona (0,5 Mkr) PLANERAT UNDERHÅLL PÅ BYGGNADER Exempel på genomfört planerat underhåll på byggnader: Utbyte av fjärrvärmekulvert på Berga (5,4 Mkr). Åtgärden ger minskade värmeförluster och därmed stor energibesparing Utbyte av ytterfasader inklusive tilläggsisolering och utbyte av fönster i Ronneby (7,4 Mkr). Åtgärderna ger förutom energibesparing bättre ljudnivåer inomhus Renovering av tvätt- och duschrum i byggnader i Göteborg (2,8 Mkr) EXEMPEL PÅ PLANERAT UNDERHÅLL PÅ VÄGAR/PLANER OCH ANORDNINGAR Flygfältsunderhåll på Malmen Linköping (1,7 Mkr) 9 I utfallet ingår 20,3 Mkr i planerat underhåll för statliga byggnadsminnen (SBM). 10 I utfallet ingår 32,6 Mkr i planerat underhåll för statliga byggnadsminnen (SBM). 11 I utfallet ingår 21,2 Mkr i planerat underhåll för statliga byggnadsminnen (SBM). 12 Till anordningar hänförs flygfält, hamnar, kajer, bryggor, vägbelysning med mera.

25 2.5.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Kulturhantverksgruppen i Karlskrona

26 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Investeringar De flesta byggprojekten initieras av våra kunder. För vår största kund, Försvarsmakten, beror investeringarna ofta på att försvarsverksamheter flyttar eller utvecklas och att de får nya behov av specialanpassade lösningar. Under 2014 har vi byggstartat flera stora projekt. Ett exempel är Ronnebyprojektet som beskrivs i detta kapitel. Bredden på investeringarna är stor, alltifrån anpassning av kaserner för anställda soldater till spolhallar för stridsfordon, miljökulfång på skjutbanor, militärrestauranger, hangarer för helikoptrar och rullbanor på flygfält. UTGIFTER FÖRDELADE PÅ NYBYGGNAD, OMBYGGNAD OCH INKÖP AV FASTIGHETER (MKR) NYBYGGNAD OMBYGGNAD INKÖP AV FASTIGHETER SUMMA UTFALL ,6 652,5 79, ,3 % 34,7 58,2 7,1 100,0 UTFALL ,4 434,8 29,1 793,3 % 41,5 54,8 37,7 100,0 UTFALL ,3 578,3 27, ,2 % 39,9 57,4 2,7 100,0 De totala investeringsutgifterna uppgick till Mkr vilket är 420 Mkr lägre än investeringsplanen. Orsak är senare byggstart än planerat för några projekt. Exempel på investeringar med senare byggstart är ny- och ombyggnad för Försvarsmaktens specialförband i Karlsborg och flygfältsombyggnad i Karlsborg. EXEMPEL PÅ STÖRRE INVESTERINGS- PROJEKT SOM PÅGÅTT UNDER ÅRET Förvärv av fastighet (mark) i Boden (71,8 Mkr) Projekt som ingår i Ronnebyprojektet (56 Mkr) Nybyggnad av spolhall i Revingehed (33 Mkr) Nybyggnad av ridhus i Stockholm (28,7 Mkr) Ombyggnad av Platta 1 och 8 i Luleå (103,4 Mkr) Om- och tillbyggnad av Silverskjulet i Karlskrona Örlogshamn (35,8 Mkr) Ombyggnad av utbildningshall i Halmstad, flottiljområde (19,4 Mkr) Belysning vid bankant, bana i Uppsala (13,8 Mkr) Utsikt mot marinbasen i Karlskrona.

27 2.5.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING UTGIFTER FÖR AVSLUTADE INVESTERINGAR FÖRDELADE PÅ NYBYGGNAD, OMBYGGNAD OCH INKÖP AV FASTIGHETER (MKR) UTFALL 2014 % UTFALL 2013 % UTFALL 2012 NYBYGGNAD OMBYGGNAD INKÖP AV FASTIGHETER SUMMA 557,0 575,2 6, ,7 48,9 50,5 0,6 100,0 339,1 372,7 24,2 736,0 46,1 50,6 3,3 100,0 236,9 448,2 9,4 694,5 Under året avslutades 251 investeringsprojekt till ett värde av Mkr 13. Av de avslutade investeringarna var cirka 97 % investeringar för Försvarsmakten. % 34,1 64,5 1,4 100,0 AVSLUTADE ÄGARRELATERADE INVESTERINGAR Av utgifterna för ombyggnad (575,2) avser 146,3 Mkr ägarrelaterade investeringar. De ägarrelaterade investeringarna tillkommer normalt på ägarens initiativ med syfte att uppfylla till exempel miljö- och säkerhetskrav. Investeringarna medför i flera fall energieffektivisering och minskad användning av fossilt bränsle. Exempel på avslutade ägarrelaterade investeringar: Biobränslekonvertering, Muskö (9,1 Mkr) Förstärkning och rensning kajplats 5, Karlskrona Örlogshamnen (7,8 Mkr) Utbyte av värmekulvert, Solna Karlberg (6,4 Mkr) Åtgärder efter inspektion av Generalläkaren, isolering och fönsterbyte, Skillingaryd (5,7 Mkr) Kulvertbyte (värme), Ronneby Kallinge (5,5 Mkr) AVSLUTADE INVESTERINGAR ÖVER 20 MKR AVSLUTADE INVESTERINGAR ÖVER 20 MKR SAMT DERAS ANDEL AV TOTALA ANTALET AVSLUTADE INVESTERINGAR ANTAL ANDEL AV TOTALA ANTALET INVESTERINGAR (%) UTGIFT (MKR) ANDEL AV DE TOTALA UTGIFTERNA (%) ÅR ,8 576,8 50,7 ÅR ,4 223,1 30,3 ÅR ,2 230,8 33,2 13 Summan av utgifterna för avslutade investeringar (1 139 Mkr) inkluderar utgifter på dessa investeringar från tidigare år. Årets investeringsutgifter (1 120 Mkr) innehåller utgifter för år 2014 som avslutas under året och utgifter för investeringar som pågår.

28 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 UTFALL (MKR) FÖR AVSLUTADE INVESTERINGAR ÖVER 20 MKR SKÖVDE NYBYGGNAD AV MOTORSKOLA REGERINGSBESLUT INGÅR I REGERINGSBESLUT BERGA, NYBYGGNAD AV MILITÄRRESTAURANG HANINGE REGERINGSBESLUT SÅTENÄS OMBYGGNAD AV PLATTA 86 FÖR TP-FLYG REGERINGSBESLUT MALMEN, LINKÖPING NYBYGGNAD AV LOGISTIKBYGGNAD REGERINGSBESLUT SKÖVDE NYBYGGNAD AV SKÄRMTAK REGERINGSBESLUT LULEÅ BANREPARATION REGERINGSBESLUT BODEN OMBYGGNAD (ROT) AV KASERN REGERINGSBESLUT KARLSKRONA, OM- OCH TILLBYGGNAD AV FÖRRÅD (THOR 2) TILL ÖRLOGS- UTBILDNINGSLOKALER HAMNEN REGERINGSBESLUT VISBY TOFTA NYBYGGNAD AV FÖRLÄGGNING REGERINGSBESLUT KARLSBORG, ANPASSNING FÖRRÅD FLOTTILJOMRÅDET REGERINGSBESLUT SAKNAS 15 MALMEN, LINKÖPING NYBYGGNAD AV TVÄTTHALL REGERINGSBESLUT SAKNAS 16 OMBYGGNAD AV ANLÄGGNING G5402 REGERINGSBESLUT SAKNAS 17 UTGIFT PRISLÄGE PRISUPP- RÄKNAT , ,5 (UPPRÄKNAT FRÅN 2006 TILL 2011) 90.9 (UPPRÄKNAT FRÅN 2003 TILL 2007) 26,4 AVSLUTS- UTGIFT 120,5 95, ,2 70,1 32,4 30,8 29,0 26,7 23,7 23,6 22,3 20,2 14 Avvikelsen beror på brister i projekteringen, vilket medförde högre utgifter för ändrings- och tilläggsarbeten 15 Investeringen beräknades understiga 20 Mkr. Ändringar och tilläggsarbeten har överstigit avsatt ram för oförutsedda utgifter. 16 Investeringen beräknades understiga 20 Mkr. Ändringar och tilläggsarbeten har överstigit avsatt ram för oförutsedda utgifter. 17 Investeringen beräknades understiga 20 Mkr. Ändringar och tilläggsarbeten har överstigit avsatt ram för oförutsedda utgifter.

29 2.5.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER FÖR FÖRVALTNINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Nybyggnation F17 i Ronneby Investeringen på Ronneby garnison är det enskilt största projektet i Fortifikationsverkets historia. När allt är klart 2017 kommer Ronneby garnison att vara den största flygbasen i Sverige räknat till antalet flygplan och helikoptrar. Ronnebyprojektet innefattar bland annat ett flygledartorn för 48 Mkr, en helikopterhangar för 400 Mkr, nya helikopterplattor och ny drivmedelsförsörjning för dessa plattor. Allt detta kommer att förläggas där det tidigare inte funnits någon infrastruktur. Under 2014 har därför nya ledningar för vatten, avlopp, el och fjärrvärme anlagts och i mitten av maj var det byggstart för flygledartornet. Utgifterna för projektet uppgick till 2014 till 56 Mkr. Tornet ska vara flygledningsplats för både militär- och civilflyg på Ronneby Flygplats. Blekinge flygflottilj, F 17, har ett internationellt flygförband och två JAS-divisioner. Här finns också Sveriges enda flygjägarförband, Flygbasjägarskolan. Flygledartornet har en byggnadshöjd på 35 meter och rymmer fem arbetsplatser för flygledning. I markplan byggs det kontor med mera för personalen som sköter flygledningen. Projektet som beräknas kosta 647 miljoner kronor ska stå klart årsskiftet En projektgrupp bestående av Fortifikationsverkets egen personal men även inhyrda konsulter är placerade i Ronneby och jobbar med projektet.

30 Centrallager i Arboga, ett exempel på uppdrag där Fortifikationsverket hyr in lokal åt Försvarsmakten.

31 Uppdragsverksamhet

32 EKONOMISKT RESULTAT UPPDRAGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Uppdragsverksamhet Fortifikationsverket genomför uppdrag enligt instruktionen för verket. De olika typerna av uppdrag är: Att hyra in lokaler, arrenden med flera förhyrningar åt Försvarsmakten, (från andra hyresvärdar än Fortifikationsverket). Uppdraget innefattar slutande av avtal, förvaltning av avtalen samt uppsägning och avveckling av avtalen då Försvarsmakten inte längre behöver förhyrningen Att utföra tilläggstjänster åt de kunder som har upplåtelseavtal med Fortifikationsverket och utföra tjänster åt andra fastighetsägare Att bedriva fortifikatoriskt utvecklingsarbete för det svenska samhällets behov inom skydds- och anläggningsteknik (Fortifikatoriska uppdrag) Att genomföra övriga uppdrag tillhörande myndighetens verksamhetsområde Ekonomiskt resultat uppdragsverksamhet INTÄKTER OCH KOSTNADER UPPDRAGSVERKSAMHET (TKR) INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL Omfattningen av tilläggstjänster och övriga uppdrag har varit högre än beräknat, se prestationer i avsnitt

33 2.6.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER UPPDRAGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Prestationerna redovisas uppdelat på förhyrningar åt Försvarsmakten, tilläggstjänster åt kunder med upplåtelseavtal- och genomförd drift åt andra fastighetsägare, övriga uppdrag samt fortifikatoriska uppdrag. Prestationerna som utförs inom uppdragsverksamheten finansieras med ersättning från uppdragsgivarna. KOSTNADER FÖR FÖRHYRNINGAR ÅT FÖRSVARSMAKTEN (TKR) KOSTNADER BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL Omfattningen av förhyrningarna blev 1,5 Mkr lägre än budget. I tabellen nedan redovisas avtalsbeloppen för de tio största förhyrningarna. REDOVISNINGAR AV DE STÖRSTA FÖRHYRNINGARNA ÅT FÖRSVARSMAKTEN (MKR) AVTALS- BELOPP AVTALS- AVTALS- BELOPP BELOPP HYRESVÄRD FÖRHYRNING Specialfastigheter Sverige AB Marieborgs Lagerfastigheter i Arboga AB Statens Fastighetsverk (SFV) Försvarets materielverk (FMV) Specialfastigheter Sverige AB Kungsleden Storstad AB Kungsleden AB Saab AB Kungsleden Melker AB Dombron AB SUMMA Högkvarteret, Stockholm Centrallager, Arboga Karlsborgs fästning m fl fastigheter Tre Vapen, Stockholm Tegeludden, Stockholm Tegeludden, Stockholm Stenvreten, Enköping Malmen, Linköping Skandiagatan, Arboga Elevhotell, Halmstad

34 REDOVISNING AV PRESTATIONER UPPDRAGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 KOSTNADER FÖR TILLÄGGSTJÄNSTER OCH GENOMFÖRD DRIFT ÅT ANDRA FASTIGHETSÄGARE (TKR) KOSTNADER BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL GENOMFÖRDA TILLÄGGSTJÄNSTER FÖRDELAR SIG PÅ TJÄNSTER ENLIGT NEDAN (MKR) UTFALL 2014 UTFALL 2013 UTFALL 2012 TJÄNSTER UTFÖRDA ENLIGT ÅRLIGA AVTAL. EXEMPEL PÅ ÅRLIGA AVTAL ÄR SOP- OCH NYCKELHANTERING. ANPASSNING AV LOKALER KOSTNADER FÖR SKADOR VERKSAMHETSEL OCH ANDRA MEDIAKOSTNADER ÖVRIGA TJÄNSTER SUMMA Vid halvårskiftet 2014 upphörde årliga avtal för sophantering i Ronneby, Eksjö, Såtenäs, Skövde och Göteborg, vilket delvis är orsak till det lägre utfallet för tjänster utförda enligt årliga avtal. Drift med mera åt andra fastighetsägare genomfördes till en kostnad av cirka 20 Mkr (21 Mkr). KOSTNADER FÖR ÖVRIGA UPPDRAG (TKR) KOSTNADER BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL Kostnaderna för övriga uppdrag blev 18,3 Mkr högre än budget, vilket huvudsakligen beror på avbrutna projekt om 20,1 Mkr. KOSTNADER FÖR FORTIFIKATORISKA UPPDRAG (TKR) KOSTNADER BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL

35 2.6.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER UPPDRAGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Flygsimulator, Linköping. Nyckelhantering är en av de tilläggstjänster myndigheten utför.

36 Enholmen utanför Slite, Gotland

37 Avyttringsverksamhet

38 AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Avyttringsverksamhet När Försvarsmakten säger upp ett avtal med Fortifikationsverket är det vår uppgift att avyttra fastigheten. Det gör vi på olika sätt beroende på vilken typ av fastighet det handlar om. Det kan innebära sanering och återställning, förädling, försäljning, rivning eller överföring till annan myndighet. Vår avyttringsprocess börjar med att vi får en anmälan om uppsägning från Försvarsmakten. Avyttringen av fastigheten sker då i tre steg i enlighet med förordning (1996:1190) om överlåtelse av statens fasta egendom, m.m. ÖVERFÖRING Det första steget i en försäljningsprocess är att göra en bedömning av om fastigheten ska överföras till någon annan myndighet. Det kan bli aktuellt om en annan myndighet kan skapa samhällsnytta utifrån sitt regeringsuppdrag. Till exempel Trafikverket för bättre infrastruktur, Naturvårdsverket för att säkra medborgarens tillgång till naturvärden eller Statens fastighetsverk för att bevara våra kulturvärden. FÖRSÄLJNING Därefter undersöker vi om kommunen behöver fastigheten för samhällsändamål, till exempel för att bygga en skola. Om varken någon annan myndighet eller kommun har behov av fastigheten annonseras fastigheten för försäljning på den öppna marknaden. Vi annonserar då i dagspress och på vår webbplats. FÖRÄDLING När en försvarsanläggning ska avyttras handlar det normalt om att rasera eller gjuta igen anläggningar och återställa marken. Men sedan några år tillbaka satsar vi också på att försöka bygga om och modifiera försvarsanläggningar så att de passar till annan verksamhet och kan säljas eller hyras ut till civila kunder. När det gäller övningsoch skjutfält kan till exempel markanvändningen ändras genom att ta fram planprogram tillsammans med kommunen. Närsholmen på Gotland.

39 2.7.1 EKONOMISKT RESULTAT AV AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Ekonomiskt resultat avyttringsverksamhet Fortifikationsverket får (enligt regleringsbrev) med undantag från 16 i förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter m.m. besluta om överföring av förvaltningsansvar till andra fastighetsförvaltande myndigheter i sådana fall där berörda myn- digheter är överens om överföringen och då marknadsvärdet på fastigheten inte överstiger 20 Mkr. Inga överföringar där bokförda värdet överstiger 10 Mkr har gjorts under åren 2014, 2013, och INTÄKTER OCH KOSTNADER AVYTTRINGSVERKSAMHET (TKR) 18 INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL Intäkterna för avyttringsverksamheten fördelar sig på: Försäljning av fastigheter (31,2 Mkr) Ersättning från Försvarsmakten för återställande och sanering (32,1 Mkr) Intäkter för uthyrning av uppsagda fastigheter (1 Mkr) Under året har försäljningar av fastigheter genomförts för 31,2 Mkr. Försäljningar till följd av försvarsbeslut (främst övnings- och skjutfält) uppgår till 12,2 Mkr och övriga försäljningar uppgår till 19,0 Mkr. Exempel på övriga försäljningar är försäljning av bergrum (5,1 Mkr) och försäljning av mark med tillhörande byggnader utanför Uppsala (3,2 Mkr). Försäljningsvolymen var låg, orsakat av färre uppsägningar och att de försäljningsobjekt som finns i försäljningsplanen är komplexa och tidskrävande. Försäljningsplanen innehåller en stor volym övnings- och skjutfältsmark där problem med oexploderad ammunition kan förekomma. Se mer i avsnitt om röjning av skjutfält med oexploderad ammunition. Den största enskilda förklaringen till de lägre intäkterna, är att det i budgeten låg en försäljning av övnings- och skjutfält, vilka skulle ingå i en omstruktureringsåtgärd med Sveaskog. Försäljningen fullföljdes inte, vilket innebar en minskad försäljningsintäkt på 85 Mkr. 18 Intäkter och kostnader för försäljningsverksamheten redovisas med bruttobelopp för att möjliggöra jämförelser med budget.

40 EKONOMISKT RESULTAT AV AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Avveckling och återställande av anläggningar och övnings- och skjutfält har genomförts för 94,1 Mkr (se tabell nedan). Försvarsmakten har ersatt verket med 32,1 Mkr (f å 58,2 Mkr) för avvecklingen. KOSTNADER FÖR AVVECKLING OCH ÅTERSTÄLLANDE AV ANLÄGGNINGAR OCH ÖVNINGS- OCH SKJUTFÄLT (TKR) KOSTNADER 19 BUDGET UTFALL UTFALL UTFALL I utfallet 2014 ingår 18,6 Mkr för genomförd röjning av oexploderad ammunition på Myrans skjutfält i Falun. (Totala kostnaden för röjningen uppgick till 51,6 Mkr). FRAMTIDA ANVÄNDNING AV FÖRSVARS- FASTIGHETER MED OEXPLODERAD AM- MUNITION (OXA) Förekomsten av oexploderad ammunition (OXA), kan begränsa framtida användning av försvarsfastigheterna, när försvarsverksamheten upphör. Beslut om strategi för hur OXA på ett visst område ska hanteras och hur markområdet ska användas beror på ett antal olika omvärldsfaktorer. Fortifikationsverkets arbete de närmsta åren omfattar att: Prioritera fält enligt behov för annan samhällsnyttig användning Fördjupa klassificeringen på övriga fält enligt prioriteringsordning Genomföra riskreducerande åtgärder på ytterligare fält för att få ökad kunskap gällande olika naturtyper, markförhållanden och kostnader Prova olika metoder för lokalisering, dokumentation och röjning Planeringen för framtida användning av fastigheterna, åvilar ansvarsmässigt planerande myndigheter, primärt kommunerna. Statens påverkan av den framtida användningen kan ske genom delaktighet i planeringsprocessen och staten kan lämna förslag till användning av fastigheterna. Det är dock inte staten som kan besluta om den framtida användningen, förutom vad gäller andra riksintressen. Den framtida användningen är helt avgörande för beslut om insatser i form av ammunitionsröjning, för att reducera risken med förekomsten av OXA. FRAMTIDA KOSTNADER FÖR FASTIGHETER MED OXA Att ge en total uppgift på vad de riskreducerande åtgärderna kommer att kosta är idag inte möjligt, då kostnaden kommer att variera stort från fält till fält. Kostnaderna är bland annat beroende av följande faktorer: Dokumentation över vad som är skjutet och hur mycket som har skjutits på området Typ av mark Teknik- och kompetenstillgänglighet för att vidta åtgärder Möjlig framtida användning av fastigheterna/ exploateringsmöjligheter samt acceptabel kvarvarande risk Ekonomiska effekter för staten går inte att redovisa idag eftersom det för varje enskild fastighet kan uppstå ett underskott eller ett överskott som realiseras först då exempelvis en försäljning genomförs. 19 Av balanserade medel för avveckling av anläggningar med mera har 42,1 Mkr förbrukats under året. Av beloppet har 19,1 Mkr använts för avyttring av befästningar och 23 Mkr för sanering, metodutveckling med mera på övnings- och skjutfält.

41 2.7.1 EKONOMISKT RESULTAT AV AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Idag finns ingen rutin inom staten att planera för framtida skadeståndskrav eller förädlingskostnader för att göra områden försäljningsbara. Den idag gällande lösningen är endast temporär och möjliggör inte finansiering på längre sikt. En återställning med nolltolerans, vad avser kvarvarande risker i områden Försvarsmakten har lämnat, kan uppgå till betydande belopp. Den slutliga kostnaden för återställning beror dock helt på den framtida användningen av områdena.

42 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Avyttringar till följd av försvarsbeslut 1996 Försvarsbeslut 1996 innebar avveckling inom Försvarsmakten. Alla försäljningar av fastigheter till följd av försvarsbeslutet är nu gjorda. Ackumulerat överskott för avyttringar till följd av försvarsbeslut 1996 används för att täcka kostnader till följd av avvecklingen av mark-, anläggningar och lokaler i enlighet med särskilt regeringsbeslut. Som en följd av försvarsbeslut 1996 får Fortifikationsverket nedsätta statskapitalet vid utgången av respektive upplåtelseavtal med det bokförda värdet på respektive objekt. Effekten av försäljningarna hade utan detta undantag varit en bokföringsmässig förlust på 857,8 Mkr för åren ACKUMULERADE INTÄKTER OCH KOSTNADER FÖR AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER (TKR) INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde. Avyttringar till följd av försvarsbeslut 2000 Försvarsbeslut 2000 innebar avveckling inom Försvarsmakten och har lett till att mark, anläggningar och lokaler har sagts upp och till största delen är sålda. Ackumulerat överskott för avyttringar beroende på försvarsbeslut 2000 används för att täcka kostnader till följd av avvecklingen av mark-, anläggningar och lokaler i enlighet med särskilt regeringsbeslut. Som en följd av försvarsbeslut 2000 får Fortifikationsverket nedsätta statskapitalet vid utgången av respektive upplåtelseavtal med det bokförda värdet på respektive objekt. Effekten av försäljningar av nedan upptagna fastigheter/objekt hade utan detta undantag varit en bokföringsmässig förlust på 1 295,6 Mkr för åren

43 2.7.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING Inga avyttringar avslutades under AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2013 (TKR) FÖRSÄLJNING 2013 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER HÄRNÖSAND NORDANÖ 6:1, 2: HUDIKSVALL LÅNGHEDE 1: KARLSKRONA TJURKÖ 2:37, 38, 44, SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade 59 tkr i bokfört värde. AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2012 (TKR) FÖRSÄLJNING 2012 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER ÄNGELHOLM, DEL AV BARKÅKRA 50: KARLSKRONA TJURKÖ 2: FALUN KARLSVIK 1: KRAMFORS NÄNSJÖ 2: SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde. ACKUMULERADE INTÄKTER OCH KOSTNADER FÖR AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER (TKR) INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde.

44 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Avyttringar till följd av försvarsbeslut 2004 Försvarsbeslut 2004 innebar avveckling inom Försvarsmakten och har lett till att mark, anläggningar och lokaler har sagts upp och till största delen är sålda. Enligt regeringsbeslut (Fi2005/579) har 155 Mkr av överskottet av avyttringar till följd av försvarsbeslut 2004 inbetalts till statens centralkonto. Resterande överskott används för att täcka kostnader till följd av avvecklingen av mark-, anläggningar och lokaler i enlighet med särskilt regeringsbeslut. Som en följd av försvarsbeslut 2004 får Fortifikationsverket nedsätta statskapitalet vid utgången av respektive upplåtelseavtal med det bokförda värdet på respektive objekt. Effekten av försäljningar av nedan upptagna fastigheter/objekt hade utan detta undantag varit en bokföringsmässig förlust på 1 070,8 Mkr för åren AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2014 (TKR) FÖRSÄLJNING 2014 ACKUMULERAT 20 FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER GÖTEBORG LYSEKIL ST KORNÖ 1: RESULTAT Sålda fastigheter hade 125 tkr i bokfört värde. AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2013 (TKR) FÖRSÄLJNING 2013 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER NORRTÄLJE ARHOLMA 5: SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade 25 tkr i bokfört värde. 20 Avyttringsprojekten kan löpa över flera år. Under rubriken ackumulerat anges de samlade intäkterna och kostnaderna under hela löptiden för de projekt som avslutats under året.

45 2.7.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2012 (TKR) FÖRSÄLJNING 2012 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER GÖTEBORG ALLEBY 9:2 SÄVE m.fl VAXHOLM RINDÖ 3: VÄRMDÖ EDSLÖSA ÖSTERÅKER GÄRDSVIK VAXHOLM BOGESUND (SFV) SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde. ACKUMULERADE INTÄKTER OCH KOSTNADER FÖR AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER (TKR) INTÄKTER KOSTNADER RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde.

46 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Avyttringar övningsoch skjutfält Resultatet av försäljningarna för år är 275,5 Mkr. Enligt särskilt undantag från EA-regler får Fortifikationsverket nedsätta statskapitalet vid utgången av respektive upplåtelseavtal med det bokförda värdet på respektive objekt. Effekten av försäljningarna utan undantaget hade gett en bokföringsmässig vinst på 224,2 Mkr för åren Närsholmen på Gotland. AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2014 (TKR) FÖRSÄLJNING 2014 ACKUMULERAT 21 INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER FASTIGHET/OBJEKT ALVESTA DANSJÖ 2: GOTLAND TINGSTÄDE FURBJÄRS 1:6, 1:21, 1: SÖDERTÄLJE ALMNÄS 5: ÖVRIGA PROJEKT SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade 959 tkr i bokfört värde. 21 Avyttringsprojekten kan löpa över flera år. Under rubriken ackumulerat anges de samlade intäkterna och kostnaderna under hela löptiden för de projekt som avslutats under året.

47 2.7.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2013 (TKR) FÖRSÄLJNING 2013 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER GÖTEBORG DONSÖ 1: GOTLAND BUNGE BISKOPS 1: GOTLAND TINGSTÄDE FURBJÄRS 1:28, 1: YSTAD FREDRIKSBERG 53:3, 52:2, 19: KRISTINEHAMN SÖDRA DYE 1: ÖSTERSUND DEL AV GRYTAN VAXHOLM RINDÖ 3:384, 3:298, 3:299, 3: SÖDERTÄLE ALMANÄS 5: SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde. AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2012 (TKR) FÖRSÄLJNING 2012 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER VAXHOLM RINDÖ, DEL AV GOTLAND TINGSTÄDE FURBJÄRS 1:6, DEL AV GÖTEBORG AMHULT 32: GÄVLE VALBO BACKA, DEL AV ÖSTERSUND GRYTAN, DEL AV YSTAD FREDRIKSBERG, DEL AV SUMMA RESULTAT Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde. ACKUMULERADE INTÄKTER OCH KOSTNADER FÖR AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER (TKR) INTÄKTER KOSTNADER Sålda fastigheter hade tkr i bokfört värde.

48 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING 2014 Övriga avslutade försäljningar (ej försvarsbeslut) Ingen av de avslutade försäljningarna under 2014 hade ett marknadsvärde över 10 Mkr. En av de avslutade försäljningarna under 2013 hade ett marknadsvärde över 10 Mkr. Haninge Huvudskär såldes för 10,6 Mkr till Skärgårdsstiftelsen i Stockholm. Två av de avslutade försäljningarna under 2012 hade ett marknadsvärde över 10 Mkr. Arbottna herrgård, Haninge såldes för 31,5 Mkr och bergrum och mark i Näsby, Nykvarn såldes för 11,1 Mkr. AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2014 (TKR) 22 FÖRSÄLJNING 2014 ACKUMULERAT 23 INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER FASTIGHET/OBJEKT KARLSKRONA HASSLÖ 5:74 (MARK) UPPSALA SOMMARÄNGE 5:8, 10:4, 10: UPPSALA VÅRDSÄTRA 11: FÖRSÄLJNINGAR PÅ OFRI GRUND ÖVRIGA FÖRSÄLJNINGAR SUMMA RESULTAT Överskottet av av försäljningarna betalas in till statens centralkonto. 23 Avyttringsprojekten kan löpa över flera år. Under rubriken ackumulerat anges de samlade intäkterna och kostnaderna under hela löptiden för de projekt som avslutats under året.

49 2.7.2 REDOVISNING AV PRESTATIONER AVYTTRINGSVERKSAMHET ÅRSREDOVISNING AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2013 (TKR) FÖRSÄLJNING 2013 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER HANINGE HUVUDSKÄR 1:3, 1: SUNDSVALL HAMN 1: SUNDSVALL REGEMENTET HÄRNÖSAND VÄSTBY 5: LYCKSELE ABORRTRÄSK 1:39, 1: YSTAD SANDSKOGEN 2: GOTLAND BUNGE BISKOPS 1: KARLSTAD ALSTERS-BERGTORP 3: FÖRSÄLJNINGAR PÅ OFRI GRUND ÖVRIGA FÖRSÄLJNINGAR SUMMA RESULTAT AVYTTRINGAR AVSLUTADE UNDER 2012 (TKR) FÖRSÄLJNING 2012 ACKUMULERAT FASTIGHET/OBJEKT INTÄKTER KOSTNADER INTÄKTER KOSTNADER HANINGE ARBOTTNA 1: NYKVARN NÄSBY 3:3, 3: UPPLANDS VÄSBY STORA ALBY 1: NORRTÄLJE SLAKTERIET NYNÄSHAMN JÄRFLOTA 1: KALIX SMÅSEL 2: KARLSKRONA ASPÖ 3:18, 38, ÖSTERSUND MÄLLBYN 3:1 MICKELS- GÅRDEN ÖSTERÅKER BOLBY 3:48, 3: ÅTVIDABERG SOLVESTAD 4: ÄLVSBYN 26: BODEN BREDÅKER FÖRSÄLJNINGAR PÅ OFRI GRUND DIVERSE PROJEKT SUMMA RESULTAT

50 AVYTTRING AV SKJUTFÄLT MED OXA ÅRSREDOVISNING 2014 Pilotprojekt med röjning av OXA avslutat Under hösten 2014 avslutades pilotprojektet med att röja Myrans före detta skjutfält på oexploderad ammunition (OXA). Det är första gången Fortifikationsverket låter röja ett svenskt skjutfält för att möjliggöra för annat samhällsnyttigt ändamål. Projektet innebär ny kunskap som kan möjliggöra och underlätta röjning i framtiden. Vilket kan bidra till att fler områden kan röjas på OXA (oexploderad ammunition) och om så krävs, göras så säkra att man kan bygga där. Myrans skjutfält intill Lugnets skidstadion i Falun fungerade som skjutfält mellan 1909 och Arbetet tog lite längre tid än beräknat bland annat beroende på att Falun är ett gruvområde med stora mängder slagg som försvårar sökningen efter OXA. SLUTRAPPORT Slutrapporten publicerades i november och beskriver projektet, dess förutsättningar, genomförande, resultat samt viktiga lärdomar från processen. Det är första gången som en civil entreprenör utför ammunitionsröjning av denna omfattning på svensk mark. Entreprenadtiden var planerad från 1 augusti 2013 till 12 december 2013 med ett eventuellt vinteruppehåll. På grund av oväntat hög indikationstäthet, miljöföroreningar, tillförda massor samt funna skarpa granater

51 2.7.3 AVYTTRING AV SKJUTFÄLT MED OXA ÅRSREDOVISNING förändrades projekttiden. Projektet hamnade i vinteruppehåll på grund av de tillkommande arbetena. Projektet återstartade 1 maj 2014 och avslutades 30 september RÖJDJUP PÅ 2 METER Entreprenaden omfattade röjning av OXA ner till 2,0 m djup på en areal av 28 hektar. Arbetet genomfördes både med manuella och maskinella metoder. Metoden är tidskrävande, kostsam, kräver gedigen kunskap och lika gedigna säkerhetsåtgärder. Under arbetets gång utfördes både en intern och en extern kvalitetskontroll. ENORMA MASSOR HAR SCAKTATS OCH TRANSPORTERATS Efter att samtliga arbeten avslutats har cirka m 3 massor schaktats, transporterats, sorterats och mellanlagrats samt använts som konstruktionsmassor inom området. Cirka m 3 massor har omplacerats inom området och ca m 3 sten har hanterats. Utöver detta har 1001 ton förorenade massor körts för deponi på godkänd deponianläggning. Röjningsarbetena omfattade omhändertagande och destruktion av totalt 295 OXA samt friläggning av ca delar ammunitionsskrot och ca delar övrigt metallskrot. Ytterligare omhändertogs kg övrigt metallskrot i sorteringsverket. Röjningsarbeten är utförda i enlighet med internationell standard IMAS. FRITT FRÅN OXA ENLIGT IMAS Målsättningen är att alla områden efter utförd röjning är fria från oexploderad ammunition. I enlighet med internationell standard IMAS kan dock enstaka OXA och ammunitionsskrot fortsatt påträffas inom området. Detta på grund av de störningar som markens beskaffenhet och magnetiskt material så som sten, slagg, berg och annan metallskrot orsakar.

52 KOSTNADER FÖR ADMINISTRATION ÅRSREDOVISNING 2014 Kostnader för administration Administrationen omfattar central och regional hantering och även försäljningsverksamhetens administration. Regeringen beslutade i januari att ge Fortifikationsverket och Statens fastighetsverk i uppdrag att öka samverkan mellan myndigheterna och att öka effektiviteten inom myndigheterna bland annat genom mer rationell administration. Fortifikationsverket och Statens fastighetsverk har genomfört gemensam upphandling av resebyråtjänster och mobiltelefoner med tillbehör, vilket ger lägre kostnader med anledning av större volymer. Myndigheterna har samutnyttjat kompetenser och konsultstöd i dessa upphandlingar. Som ett led i effektiviseringsarbetet ingår Fortifikationsverket som pilotmyndighet gällande bland annat utvärdering och upprättande av kravspecifikation för ett statligt e-arkiv under ledning av Statens servicecenter. LÖNEHANTERING HOS STATENS SERVI- CECENTER Från och med maj har Statens servicecenter tagit över lönehanteringen från Fortifikationsverket. I och med detta upphörde verket att hantera lön med egna resurser. Under året har också all pensionshantering inom myndigheten förts över till Statens tjänstepensionsverk. STATENS FASTIGHETSVERK FÅR IT- SUPPORT AV I maj tog Fortifikationsverket över IT-helpdesk First-line-support åt Statens fastighetsverk. När en medarbetare där har ett IT-relaterat problem ringer de via en separat ingång för deras samtal, till Fortifikationsverkets servicecenter i Arvidsjaur. IT-enheten har satt upp en lina mellan myndigheterna som innebär att Fortifikationsverket kommer åt och registrerar ärenden direkt i Statens fastighetsverks system. Vid enklare problem och lösenordsbyte får de hjälp på en gång av Servicecenter. KOSTNADER FÖR ADMINISTRATION KOSTNADER UTFALL UTFALL UTFALL I utfallet ingår också administrativa pålägg och redovisad tid på investeringsprojekt. Administrativa pålägg och tid på investeringsprojekt medför kostnadsreduceringar. I beloppet ingår kostnader för avveckling av administrativ personal med 6,5 Mkr.

53 2.8 KOSTNADER FÖR ADMINISTRATION ÅRSREDOVISNING Fortifikationsverkets servicecenter i Arvidsjaur ger sedan i maj även IT-support till de anställda på Statens fastighetsverk. Fortifikationsverket ansvarar för bergsäkerheten i Försvarsmaktens berganläggningar. Se nästa sida för mer om hur myndigheten bidrar med fortifikatorisk kompetens.

54 SAMVERKAN FÖR ATT ÖKA CIVILA OCH MILITÄRA SYNERGIEFFEKTER ÅRSREDOVISNING 2014 Bidrar med fortifikatorisk kompetens UTVECKLINGSARBETE För att bidra till ett robustare samhälle, både civilt och militärt, bedriver vi skydds- och anläggningstekniskt utvecklingsarbete. En del i det uppdraget är att vi under året har fortsatt arbetet med att ta fram två handböcker inom området. Det är en handbok för skydd av byggnader och en om skydd mot elektromagnetiska störningar i samhällsviktig infrastruktur. EMP, elektromagnetisk puls, varken syns eller hörs men kan slå ut instrument och vitala elektroniska styr- och kontrollsystem. Vi kartlägger hur sårbar den samhällskritiska tekniska infrastrukturen är, när det gäller avsiktliga elektromagnetiska störningar, och föreslår sedan rätt skyddsåtgärder. Handboken tas fram i samverkan mellan Fortifikationsverket, Post och telestyrelsen, PTS, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Handbok skydd av byggnader fokuserar på sårbara delar i en byggnad och hur man kan skydda sig mot olika hot. Tanken är att den ska vara ett stöd för ingenjörer, arkitekter och beslutsfattare vid planering och dimensionering av till exempel regeringsbyggnader, domstolar och ambassader. CAMPER I MALI Med start 2014 har Fortifikationsverket arbetat på uppdrag av FM och därefter FMV i projekteringen och anskaffningen av camperna för kommande svenska militära bidraget till FN:s mission i Mali, MINUSMA. Arbetet utgörs av tekniskt stöd gällande fortifikatoriska skyddskoncept och lösningar samt campdisposition. Vidare har myndigheten deltagit som rådgivare vid förhandling med FN på plats i Mali. SKYDDS- OCH SÅRBARHETSANALYSER Vi utför skydds- och sårbarhetsanalyser för andra myndigheter och företag, med fokus på skydd av värden i byggnader och anläggningar. Målet är att optimera skyddsåtgärderna baserat på sannolikheter för ett angrepp av varierande art mot anläggningen och konsekvenserna av ett sådant. Fortifikationsverket arbetar både med militära och civila objekt för att ge stöd i samhällssäkerhetsfrågor till hela det svenska samhället. ANALYS OCH KONTROLL AV CIVILA OCH MILITÄRA ANLÄGGNINGAR Vi kan analysera och kontrollera anläggningar med särskilda skyddsbehov. Det innebär att vi inte bara utför utan även förvaltar och utvecklar metoder för att analysera och kontrollera byggnaders och anläggningars befintliga skydd. Det kan gälla skydd mot vapenverkan, elektromagnetiska och biokemiska hotbilder, tillträdesskydd samt uthållighet av olika delsystem som reservkraft och ventilation. Även här arbetar myndigheten både med militära och civila objekt. SKYDDSTEKNISKA UTREDNINGAR Vi är experter på att beräkna och bedöma påverkan på en byggnad under vapenlast av till exempel finkalibrig ammunition, projektiler med riktad sprängverkan och stötvåg vid intilliggande detonation. Denna expertis erbjuds till försvarssektorn och till civila kunder. BERGSÄKRING Bergrum behöver underhållas för att inte stenblock skall falla ned efter en tid och skada människor och materiel. Fortifikationsverket ansvarar för bergsäkerheten i Försvarsmaktens berganläggningar. Vi utför också motsvarande arbete åt ett antal civila kunder.

55 2.9 SAMVERKAN FÖR ATT ÖKA CIVILA OCH MILITÄRA SYNERGIEFFEKTER ÅRSREDOVISNING Forum för samverkan SOTI - SAMVERKANSOMRÅDE TEKNISK INFRASTRUKTUR Som en del av vårt uppdrag kring krisberedskap medverkar vi i en av de sex samverkansgrupperna som MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ansvarar för, SOTI. Gruppen fungerar i huvudsak som en plattform för nätverkande och informationsspridning, Syftet är att den tekniska infrastrukturen, det vill säga elförsörjning, elektronisk kommunikation, gasdistribution, informationssäkerhet, mediedistribution samt kommunalteknisk försörjning, har en sådan robusthet och att berörda aktörer har en sådan krishanteringsförmåga att konsekvenserna för samhällsviktig verksamhet begränsas vid allvarliga störningar. I samverkansområdet ingår följande aktörer; Elsäkerhetsverket, Energimyndigheten, Fortifikationsverket, FRA (Försvarets radioanstalt), Livsmedelsverket, MSB, Post- och telestyrelsen, Svenska kraftnät och Försvarsmakten. Dessutom deltar representanter från länsstyrelser, landsting och kommuner. NORDISK FÖRSVARSBYGG - FÖR ATT LÄRA AV VARANDRA Nordisk försvarsbygg är ett samarbetsforum för våra systerorganisationer i de nordiska och baltiska länderna. Syftet är att lära av varandra och dra nytta av varandras erfarenheter för att bli en så bra hyresvärd åt försvaret som möjligt. Arbetsgrupper finns inom bland annat miljö, nyckeltal och benchmarking, energi samt internationella operationer SAMARBETE INOM FÖRSVARSSEKTORN - FÖR EKOLOGISK HÅLLBARHET I ett unikt samarbete mellan de olika försvarsmyndigheterna arbetar vi tillsammans med att minska vårt ekologiska fotavtryck genom gemensamma mål, policys och aktiviteter. Här ingår, förutom Fortifikationsverket även Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Totalförsvarets forskningsinstitut, Försvarets radioanstalt och Försvarshögskolan. SAMVERKANSFORUM - FÖR BÄTTRE STATLIGT BYGGANDE/FÖRVALTNING Detta är ett nätverk för förbättrad byggherresamverkan inom statliga organisationer. Visionen för arbetet är Helt rätt i statligt byggande och förvaltning vilket innebär att statliga anläggningar med tillhörande tjänster uppfyller både samhällets och användarnas krav. UFOS - FÖR ATT UTVECKLA OFFENTLIG FÖRVALTNING Fortifikationsverket deltar i ledningsgruppen i Utveckling av Fastighetsföretagande i Offentlig Sektor (UFOS). UFOS bedriver utvecklingsprojekt som ger verktyg att effektivisera fastighetsförvaltandet och att höja kvaliteten för hyresgästerna.

56 Vy över Trängslet Älvdalen, ett av Försvarsmaktens vidsträckta övningsområden.

57 Nationella miljökvalitetsmål

58 NATIONELLA MILJÖKVALITETSMÅL ÅRSREDOVISNING 2014 Relevanta nationella miljökvalitetsmål Fortifikationsverket påverkar de nationella miljökvalitetsmålen på olika sätt och olika mycket. Det är framförallt följande sju mål som verket påverkar: GIFTFRI MILJÖ LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN INGEN ÖVERGÖDNING GOD BEBYGGD MILJÖ FRISK LUFT GIFTFRI MILJÖ Verket har sedan ett par år tillbaka arbetat med att minska antalet farliga kemiska produkter i vår verksamhet samt att öka medvetenheten kring hanteringen av de kemiska produkterna. Under 2014 fattades beslut om en utfasningsplan för kvarvarande farliga ämnen. Som en del i vårt arbete att bygga mer hållbart är en viktig del att inte använda byggmaterial med farliga ämnen. Vi har under 2014 påbörjat användning av stödverktyget Byggvarubedömningen i två projekt. LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG Vattenfrågan har blivit alltmer i fokus och under 2014 har utbildningen - Tillsyn och provtagning av dricksvatten och avlopp - hållits över hela landet för ca 50 stycken medarbetare, vilka på ett eller annat sätt arbetar med dessa frågor. Detta bidrar till en systematisk kontroll av potentiella föroreningar. Ett pilotområde har valts ut på Fortifikationsverkets mark på Villingsbergs skjutfält och där kartläggs mängden död ved i vattendragen och i omgivande mark. Detta görs för att få en uppfattning om hur naturliga vattendragen är. Arbetet bedrivs i form av ett examensarbete. BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN Vi har under 2014 genomfört extra satsning på underhåll i våra byggnader som bidrar till energieffektivisering. Totalt har ungefär 58 Mkr fördelats ut för bl a utbyte till LED belysning, tilläggsisolering etc. Utöver detta har beslut tagits om investeringar för energieffektivisering om totalt 11,6 Mkr. Fortifikationsverket har medarbetare spridda över hela landet och ett sätt att minska klimatpåverkan är att ge förutsättningar för resefria möten. Under året har myndigheten köpt in Jabber-PC till de orter som saknar videokonferensutrustning. En sådan PC går att koppla upp som en minivideokonferens vilket innebär att all personal kan delta i möten utan att behöva resa till annat kontor. UPPHANDLING MED MILJÖKRAV Den största inköpsvolymen utgörs av entreprenadrelaterade tjänster och för dessa har Fortifikationsverket tagit fram Miljöprogram för miljökrav vid upphandling som är integrerat i alla AF-mallar (administrativa föreskrifter). I programmet anges krav på kemikalier, avfallshantering samt LCC-kalkyler. Miljöprogrammet finns med i annonserade upphandlingar oavsett om det är ramavtal eller specifika projekt som upphandlas. I upphandlingarna ställs även krav på miljöledningssystem/miljöledning i uppdrag och projekt. Övningsområden, Vidsel.

59 2.10 NATIONELLA MILJÖKVALITETSMÅL ÅRSREDOVISNING Det övergripande målet för svensk miljöpolitik är att vi år 2020 ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta. Det sammanfattas i ett generationsmål som beskriver vad vi ska skydda och vilken omställning av samhället som behöver ske. Generationsmålet och de 16 miljökvalitetsmålen har slagits fast av riksdagen och är ett löfte till framtida generationer om frisk luft, hälsosamma livsmiljöer och rika naturupplevelser. Att nå de svenska miljömålen får dessutom inte leda till ökade miljö och hälsoproblem i andra länder. Miljömålen består av tre slags mål. Generationsmålet anger den allmänna inriktningen på miljöarbetet. För att underlätta det arbetet och göra generationsmålet mer konkret finns 16 miljökvalitetsmål och ett antal etappmål.

60 NATIONELLA MILJÖKVALITETSMÅL ÅRSREDOVISNING 2014 Naturvård Fortifikationsverkets marker och skogar hyser flera naturreservat där det finns en stor biologisk mångfald och höga naturvärden. Mer än hälften av arealen skyddas i någon form, till exempel som naturreservat 24, SNUS-områden 25 och Natura 2000-område 26. I linje med de nationella miljömålen prioriteras att tillvarata och utveckla de unika naturvärden som finns på övnings- och skjutfälten. För skogarna, parkerna, trädgårdarna och övningsfälten finns därför skötselplaner som införlivar nutida miljöanpassning. Till dessa naturområden hör bland annat den stora renbetesskogen i Vidsel, Bodens björkalléer, Kallax tallhed och de lummiga omgivningarna kring Såtenäs, Ravlunda skjutfält på Österlen samt kulturlandskapet kring Revingehed. INTERNUPPFÖLJNING AV AVVERKNINGS- TRAKTER Under 2014 har vi genomfört internuppföljning på 44 avverkningstrakter (i dagligt tal kalllat kalhyggen). Det innebär att vi kontrollerat att vi i praktiken tar den hänsyn som vi åtagit oss, exempelvis att inte köra sönder forn- och kulturminnen. Revingehed, Skåne. Karlbergs slott, Stockholm. 24 Naturreservat är ett naturområde som är skyddad med stöd av miljöbalken. 25 SNUS står för Statliga Naturskogar och Urskogsartade Skogar. 26 Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU av vilka många är naturreservat eller nationalparker.

61 2.10 NATIONELLA MILJÖKVALITETSMÅL ÅRSREDOVISNING Kulturvärden Som statlig fastighetsägare har Fortifikationsverket ett stort ansvar för de kulturhistoriska värdena i beståndet. Verket förvaltar ett antal kulturhistoriska byggnader. Idag förvaltas omkring 300 byggnader som är klassade som statliga byggnadsminnen. RAMAVTAL FÖR ANTIKVARISKA TJÄNSTER Behovet av antikvariska konsulter är så stort i hela verksamheten att det finns underlag för att handla upp ett ramavtal för antikvariska tjänster. Under året har ett ramavtal indelat i tio regioner handlats upp som stöd till förvaltare samt för projektledare inom bygg, försäljning och förädling. De antikvariska konsulterna ersätter de slottsarkitekter som tidigare fanns inom tre områden. UNDERHÅLL AV STATLIGA BYGGNADSMINNEN Under året utfördes underhåll av statliga byggnadsminnen och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader för 20,3 Mkr. Fortifikationsverket avsatte 21,4 Mkr i budget för underhållet. Störst tilldelning fick marinbasen i Karlskrona som har det i särklass högsta antalet byggnadsminnesskyddade byggnader. Exempel på en annan större åtgärd som genomförts är renovering av ett antal byggnader på Marma läger söder om Gävle. ANTIKVARISKA DOKUMENTATIONER Antikvariska dokumentationer har genomförts av ett antal byggnader på skjut- och övningsfälten Prästtomta (Kvarn), Kungsängen och Rosersberg i samband med diskussioner om hur byggnaderna ska hanteras i framtiden. På Rosersberg till exempel ligger de torp som Fortifikationsverket förvaltar på kungsgårdsmark och därför är det extra viktigt att tillvarata de kulturhistoriska värdena. SAMARBETE MED STATENS FASTIGHETSVERK Samarbete har påbörjats med Statens fastighetsverk när det gäller frågor som rör statliga byggnadsminnen och ett antal områden har identifierats för en gemensam fördjupning till exempel vårdprogram och kulturhistoriska värderingar. DIGITALISERING AV SKYDDSOMRÅDEN FÖR BYGGNADSMINNEN Fortifikationsverkets kulturarvsspecialist har under året digitaliserat alla skyddsområden för myndighetens samtliga byggnadsminnen. Genomgången och digitaliseringen har resulterat i att en del av skyddsbestämmelserna kommer att uppdateras vad gäller omfattning och/eller gränser. De digitala områdena finns numera lätt tillgängliga för alla som har behov av dem inom verket i GIS-kartan. Underlaget med skyddsområdesgränserna har även levererats till Riksantikvarieämbetet som lagt in information i sitt Bebyggelseregister så att de blir tillgängliga för alla. I samband med Kulturfastighetsutredningen gjordes också en genomgång av alla skyddsbestämmelser för statliga byggnadsminnen inom Fortifikationsverket.

62 Ridhuset på Kavallerikasern i Stockholm.

63 Arkitektur, formgivning och design

64 ARKITEKTUR, FORMGIVNING OCH DESIGN ÅRSREDOVISNING 2014 Kvalitetsprogram för arkitektur Fortifikationsverkets arbete med arkitektur- och designfrågor har som mål att förbättra den arkitektoniska kvaliteten hos våra fastigheter. För att uppnå detta förs en kontinuerlig dialog mellan verkets personal, hyresgäster samt anlitade konsulter och entreprenörer. Vi anlitar arkitektkompetens för alla gestaltande uppgifter och för översiktlig fysisk planering. I kvalitetsprogrammet ingår även vår arkitekturpolicy, där inriktning för fastighetsförvaltningen anges i fem huvudområden: Ta tillvara platsens karaktär Låta gestaltningen spegla verksamheten Välja väl beprövad teknik och material Utveckla miljöhänsyn och kretsloppsanpassning Byggnader och miljöer ska kunna förändras För att uppnå kvalitetsmålen genomför vi löpande aktiviteter inom alla de delområden som vi arbetar med, från översiktlig planering över investeringsprojekt till konst och inredning. Information och kunskapsspridning samt branschsamverkan bidrar till att utveckla kompetensen. Vi har också ett arkitekturråd, som under 2014 haft sex möten, vilket stödjer verksamheten i arkitekturfrågor.

65 2.11 ARKITEKTUR, FORMGIVNING OCH DESIGN ÅRSREDOVISNING Arkitekturpriset Fortifikationsverkets arkitekturpris delades ut första gången 1998 och efter det har ytterligare fem objekt fått pris. Priset har instiftats för att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter, genom att lyfta fram bra exempel på genomförda byggprojekt. Den 19 november delades 2014 års arkitekturpris ut till Tengbom som ritat ridhuset på Kavallerikasern i Stockholm. Fortifikationsverket befinner sig i en skärningspunkt mellan tre viktiga samhällssektorer: statsförvaltningen, försvars- och säkerhetssektorn och fastighetssektorn. Arkitekturfrågorna ingår i alla tre sektorerna; inom statsförvaltningen som en del av statens kulturprofil, inom försvarssektorn som en del av kulturarvet och inom fastighetssektorn som en profilfråga. Vår roll är inte att vara ledande utan att stå för en god arkitektur som håller över tiden där funktionen för våra hyresgäster kommer i första rummet. Arkitekturpriset utgör här en viktig del. Priset är en inspiration och bidrar till att utveckla vår arkitektur på ett sätt så att den bidrar till långsiktigheten. Ridhuset på Kavallerikasern är resultatet av ett gemensamt arbete mellan Fortifikationsverket, Försvarsmakten och representanter från Polisrytteriet och Beridna Högvakten. Byggnaden tilldelas Fortifikationsverkets arkitekturpris 2014 för den eleganta anpassningen till såväl Nationalstadsparken som kasernmiljön och för en högklassig helhet där den nutida exteriören följs upp i interiören.

66 Fortifikationsverket deltog på karriärmässan Career Days.

67 Kompetensförsörjning

68 REDOVISNING AV KOMPETENSFÖRSÖRJNING ÅRSREDOVISNING 2014 Kompetensförsörjning Under verksamhetsåret 2014 har kompetensförsörjningsfrågorna legat i fokus. För att kunna möta kundernas krav måste vi säkerställa vår försörjning av kompetens. Arbetet har bedrivis parallellt med den stora organisationsförändring som genomförts vid Fortifikationsverket. Ett tydligt behålla-perspektiv har präglat det strategiska kompetensförsörjningsarbetet. Utveckling och uppdatering av roller och kompetenser i myndighetens kompetensförsörjningsverktyg pågår ständigt, så också under Tillsammans med underlag rörande de kommande pensionsavgångarna inom Fortifikationsverket ger det en tydlig bild över vilka insatser som krävs för att säkerställa kompetensförsörjningen vid myndigheten. ENGAGERADE CHEFER En framgångsfaktor för verket är att ha kompetenta och engagerade chefer. Därför satsades stora resurser på fortsatt utveckling av cheferna på en individuell nivå. Under 2014 avslutades chefscoachning med syfte att leda i förändring. Arbetet med att ta fram ett nytt chefs- och ledarskapsprogram för verkets chefer påbörjades också under året. EN ATTRAKTIV ARBETSGIVARE Ett fortlöpande arbete pågår med att säkerställa att Fortifikationsverket är en attraktiv arbetsgivare. Detta är en avgörande faktor för att kunna behålla och utveckla den kompetens som finns och för att i förlängningen kunna fullgöra de uppgifter som framgår av myndighetens instruktion och regleringsbrev. Under 2014 avslutades ett projekt i arbetsgivarverkets regi, attraktiv arbetsgivare, där Fortifikationsverket deltagit. Syftet med projektet var att stärka bilden av staten som en attraktiv arbetsgivare och delge en rad andra myndigheter erfarenheter av verkets arbete med attraktiv arbetsgivare. Fortifikationsverket har deltagit i arbetsmarknadsdagar på universitet och högskolor samt Career Days.

69 2.12 REDOVISNING AV KOMPETENSFÖRSÖRJNING ÅRSREDOVISNING ÅLDERS- OCH KÖNSFÖRDELNING PER KOMPETENSKATEGORI KVINNOR OCH MÄN 2014 (2013) < > TOTALT KVINNOR LEDNINGSGRUPP 0 (0) 1 (1) 1 (2) 2 (3) CHEFER (EXKL. LEDNINGSGRUPP) 0 (0) 4 (6) 6 (4) 10 (10) ADMINISTRATIVA TJÄNSTER 0 (5) 68 (50) 56 (56) 124 (111) DRIFTPERSONAL 2 (1) 1 (10) 0 (3) 3 (14) MÄN LEDNINGSGRUPP 0 (0) 2 (2) 5 (4) 7 (6) CHEFER (EXKL. LEDNINGSGRUPP) 0 (0) 18 (22) 39 (38) 57 (60) ADMINISTRATIVA TJÄNSTER 3 (6) 47 (42) 46 (44) 96 (92) DRIFTPERSONAL 17 (23) 115 (115) 193 (217) 325 (355) TOTALT 22 (35) 256 (248) 346 (368) 624 (651) MEDARBETARUNDERSÖKNING Som en av följd av den omorganisation som verket genomfört under 2014 har nöjd medarbetarindex sjunkit från 81 till 75. Arbetet med att behålla, utveckla och attrahera medarbetare fortsätter under MEDARBETARUNDERSÖKNING JÄMSTÄLLDHETSINDEX LEDARINDEX NMI NÖJD MEDARBETARINDEX

70 REDOVISNING AV KOMPETENSFÖRSÖRJNING ÅRSREDOVISNING 2014 PERSONALOMSÄTTNING Personalomsättningen är fortsatt låg och pensionsavgångar utgör drygt hälften av personalomsättningen. Ett stort antal rekryteringar genomfördes under första halvåret Rekryteringsprocessen, med ännu tydligare fokus på kompetensbaserad rekrytering, har följts för att säkerställa att rätt kompetens till rätt tjänst rekryteras. Att kompetensväxla, det vill säga, möjliggöra parallelltjänstgöring och höja den generella utbildningsnivån, vid rekrytering på Fortifikationsverket är även det en del av kompetensförsörjningen. PERSONALFÖRÄNDRING PER ÅLDER OCH KÖN UNDER 2014 (2013) < > TOTALT NYREKRYTERING KVINNOR 1 (1) 4 (5) 0 (6) 5 (12) MÄN 9 (8) 16 (25) 8 (11) 33 (44) SUMMA 10 (9) 20 (30) 8 (17) 38 (56) AVSLUTADE ANSTÄLLNINGAR KVINNOR 0 (0) 2 (3) 6 (6) 8 (9) MÄN 1 (3) 8 (12) 40 (29) 49 (44) SUMMA 1 (3) 10 (15) 46 (35) 57 (53) PERSONALOMSÄTTNING UNDER % 11 10% 8% % 5 4% 2% 0%

71 2.13 SJUKFRÅNVARO ÅRSREDOVISNING Sjukfrånvaro Sjukfrånvaron var 2,8 % och av detta utgjorde långtidssjukfrånvaron 46,62 %. I tabellerna nedan är sjukfrånvaron uppdelad på ålder och kön. PROCENTUELL SJUKFRÅNVARO I FÖRHÅLLANDE TILL TOTAL ARBETSTID KVINNOR OCH MÄN 2014 (2013) < > TOTALT KVINNOR 3,65 (2,15) 3,41 (2,44) 3,57 (5,09) 3,5 (3,73) ANTAL 8 (4) 40 (46) 41 (40) 89 (90) MÄN 0,93 (1,72) 1,48 (1,08) 3,42 (3,4) 2,62 (2,52) ANTAL 13 (18) 86 (67) 138 (143) 237 (228) TOTALT 1,52 (1,81) 1,96 (1,42) 3,45 (3,69) 2,8 (2,77) PROCENTUELL LÅNGTIDSSJUKFRÅNVARO (>60 DAGAR) I FÖRHÅLLANDE TILL TOTAL SJUKFRÅNVARO. KVINNOR OCH MÄN 2014 (2013) < > TOTALT KVINNOR 0 (0) 41,94 (20,72) 60,48 (67,03) 49,24 (51,31) ANTAL 0 (0) 3 (3) 7 (7) 10 (10) MÄN 0 (0) 16,43 (10,58) 54,14 (55,47) 45,72 (46,93) ANTAL 0 (0) 2 (2) 13 (13) 15 (15) TOTALT 0 (0) 27,49 (15,02) 55,28 (58,24) 46,62 (48,14)

72 ÅTERRAPPORTERING AV NYCKELTAL ÅRSREDOVISNING 2014

73 2.14 ÅTERRAPPORTERING AV NYCKELTAL ÅRSREDOVISNING Återrapportering av nyckeltal Genomsnittlig bruttoarea (BTA) är m 2 och avser ytan inom fastighetsavdelningarna (varma och kalla ytor exklusive nyttjanderätter). NYCKELTAL BERÄKNADE FÖR HELA MYNDIGHETEN AVKASTNING I PROCENT Definition: Avkastningen avser överskott före försäljningar av fast egendom i relation till det genomsnittliga avkastningspliktiga myndighetskapitalet. INTÄKTER OCH KOSTNADER (TKR) ÅRETS KAPITALFÖRÄNDRING ENLIGT RESULTAT RÄKNINGEN (TKR) ÖVERSKOTT, FÖRSVARSBESLUT SAMT ÖVNINGS OCH SKJUTFÄLT (TKR) ÖVERSKOTT, ÖVRIGA FÖRSÄLJNINGAR (TKR) ÖVERSKOTT FÖRE FÖRSÄLJNINGSÖVERSKOTT (TKR) GENOMSNITTLIG AVKASTNINGSPLIKTIGT MYNDIG HETSKAPITAL INGÅENDE BALANS (TKR) UTGÅENDE BALANS (TKR) SUMMA (TKR) GENOMSNITT (TKR) AVKASTNING 27-3 % 2 % 4 % SOLIDITET I PROCENT Definition: Myndighetskapitalet i relation till totalt kapital. SOLIDITET I PROCENT SUMMA MYNDIGHETSKAPITAL ENLIGT ÅRSREDOVIS- NINGEN (TKR) TOTALT KAPITAL SOLIDITET 11 % % % 27 Av överskottet för förvaltningsverksamheten (44,2 Mkr) kommer 43,6 Mkr att inlevereras till statens centralkonto. Beloppet avser avkastning på genomsnittligt myndighetskapital.

74 ÅTERRAPPORTERING AV NYCKELTAL ÅRSREDOVISNING 2014 NYCKELTAL FÖR LOKALER DRIFTNETTO I KRONOR/m 2 BTA Definition: Driftnetto avser intäkter minus kostnader före avskrivningar och räntor. Beräknas för det öppna beståndet 28. DRIFTNETTO I KRONOR/m 2 BTA INTÄKTER (TKR) KOSTNADER (TKR) DRIFTNETTO (TKR) LOKALAREA (BTA) DRIFTNETTO I RELATION TILL AREA (BTA) m kronor/m m kronor/m m kronor/m 2 DIREKTAVKASTNING I PROCENT Definition: Driftnetto i relation till fastigheternas bokförda värde. Fastigheternas bokförda värden avser Byggnader, mark och annan fast egendom för det öppna beståndet. DIREKTAVKASTNING I PROCENT DRIFTNETTO BOKFÖRDA VÄRDEN DIREKTAVKASTNING % % % ANDEL UTHYRD AREA I PROCENT ANDEL UTHYRD AREA I PROCENT UTHYRNING GENOM UPPLÅTELSEAVTAL (BTA) UTHYRNING AV NYTTJANDERÄTTER (BTA) SUMMA UTHYRD AREA (BTA) UTHYRNINGSBAR AREA (BTA) 29 UTHYRNING AREA I RELATION TILL TOTAL UTHYRNINGSBAR AREA 96,3 % 95,9 % 94,3 % HYRESINTÄKT I KRONOR/m 2 BTA HYRESINTÄKT I kronor/m 2 BTA HYRESINTÄKTER FÖR LOKALER (TKR) LOKALAREA (BTA) HYRESINTÄKTER I RELATION TILL AREA m kronor/m m kronor/m m kronor/m 2 28 Huvudkontoret ingår inte. 29 Inkluderar area som är under avyttring.

75 2.14 ÅTERRAPPORTERING AV NYCKELTAL ÅRSREDOVISNING DRIFTKOSTNAD I KRONOR/m 2 BTA FÖR LOKALER DRIFTKOSTNAD I kronor/m 2 BTA FÖR LOKALER 2014 DRIFTKOSTNADER INKLUSIVE DRIFTADMINISTRA- TION (TKR) LOKALAREA (BTA) m 2 DRIFTKOSTNADER I RELATION TILL AREA (BTA) 37 kronor/m m 2 37 kronor/m m 2 38 kronor/m 2 MEDIAFÖRBRUKNING I kwh/m 2 BTA Definition: Förbrukning av energibärande medier (exempelvis el, fjärrvärme och eldningsolja) för lokaler i relation till area. MEDIAFÖRBRUKNING I kwh/m 2 BTA FÖR LOKALER 2014 FÖRBRUKNING AV ENERGI 406,1 GWh LOKALAREA (BTA) m 2 MEDIAFÖRBRUKNING 135 kwh/m 2 BTA ,4 GWh m kwh/m 2 BTA ,4 GWh m kwh/m 2 BTA Den totala energianvändningen har minskat med cirka 8 % jämfört med Arbete med energieffektivisering pågår fortlöpande, dock förklaras minskningen till stor del av högre temperaturer 2014 än föregående år. UNDERHÅLLSKOSTNAD I KRONOR/m 2 BTA FÖR LOKALER UNDERHÅLLSKOSTNADER I kronor/m 2 BTA FÖR LOKALER UNDERHÅLLSKOSTNADER FÖR LOKALER (TKR) LOKALAREA (BTA) UNDERHÅLLSKOSTNADER I RELATION TILL AREA (BTA) m kronor/m m 2 88 kronor/m 2 Särskilt prioriterade underhållsinsatser har genomförts under året m 2 85 kronor/m 2 ADMINISTRATION I KRONOR/m 2 BTA FÖR LOKALER Definition: Administration, exklusive driftadministration och kostnader för huvudkontoret, i relation till area. Administration inom driften ingår i nyckeltalet för driftkostnader ovan. ADMINISTRATION I kronor/m2 BTA FÖR LOKALER 2014 ADMINISTRATION FÖR LOKALER (TKR) LOKALAREA (BTA) m 2 ADMINISTRATION I RELATION TILL AREA (BTA) 18 kronor/m m 2 19 kronor/m m 2 18 kronor/m 2

76 Kungsholms fort, Karlskrona. En del av värdsarvet.

77 Finansiell redovisning

78 RESULTATRÄKNING ÅRSREDOVISNING 2014 Finansiell redovisning RESULTATRÄKNING (TKR) VERKSAMHETENS INTÄKTER INTÄKTER AV AVGIFTER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR Not INTÄKTER AV BIDRAG FINANSIELLA INTÄKTER SUMMA VERKSAMHETENS INTÄKTER Not VERKSAMHETENS KOSTNADER KOSTNADER FÖR PERSONAL Not KOSTNADER FÖR LOKALER ÖVRIGA DRIFTKOSTNADER Not FINANSIELLA KOSTNADER Not AVSKRIVNINGAR OCH NEDSKRIVNINGAR Not SUMMA VERKSAMHETENS KOSTNADER VERKSAMHETSUTFALL Not ÅRETS KAPITALFÖRÄNDRING Not 7,

79 3.2 BALANSRÄKNING ÅRSREDOVISNING BALANSRÄKNING (TKR) TILLGÅNGAR IMMATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR RÄTTIGHETER OCH ANDRA IMMATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR Not 9 SUMMA IMMATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR BYGGNADER, MARK OCH ANNAN FAST EGENDOM Not MASKINER, INVENTARIER, INSTALLATIONER M.M. Not PÅGÅENDE NYANLÄGGNINGAR Not SUMMA MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR FINANSIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR ANDRA LÅNGFRISTIGA VÄRDEPAPPERSINNEHAV Not ANDRA LÅNGFRISTIGA FORDRINGAR 1) Not SUMMA FINANSIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR VARULAGER M.M. VARULAGER OCH FÖRRÅD Not SUMMA VARULAGER M.M KORTFRISTIGA FORDRINGAR KUNDFORDRINGAR FORDRINGAR HOS ANDRA MYNDIGHETER Not ÖVRIGA KORTFRISTIGA FORDRINGAR 1) SUMMA FORDRINGAR PERIODAVGRÄNSNINGSPOSTER FÖRUTBETALDA KOSTNADER Not UPPLUPNA BIDRAGSINTÄKTER ÖVRIGA UPPLUPNA INTÄKTER Not SUMMA PERIODAVGRÄNSNINGSPOSTER KASSA OCH BANK BEHÅLLNING RÄNTEKONTO I RIKSGÄLDSKONTORET Not SUMMA KASSA OCH BANK SUMMA TILLGÅNGAR ) Ändring av belopp har skett föregående år på grund av att kortfristig del av långfristig fordran (37 tkr) flyttats från Andra långfristiga fordringar under Finansiella anläggningstillgångar till Övriga kortfristiga fordringar under Kortfristiga fordringar från och med 2014.

80 BALANSRÄKNING ÅRSREDOVISNING 2014 BALANSRÄKNING (TKR) KAPITAL OCH SKULDER MYNDIGHETSKAPITAL Not 20 STATSKAPITAL Not ÖVERSKOTT AV FASTIGHETSFÖRSÄLJNINGAR Not BALANSERAD KAPITALFÖRÄNDRING KAPITALFÖRÄNDRING ENLIGT RESULTATRÄKNINGEN SUMMA MYNDIGHETSKAPITAL AVSÄTTNINGAR AVSÄTTNINGAR FÖR PENSIONER OCH LIKNANDE FÖRPLIKTELSER Not ÖVRIGA AVSÄTTNINGAR Not SUMMA AVSÄTTNINGAR SKULDER M.M. LÅN I RIKSGÄLDSKONTORET Not KORTFRISTIGA SKULDER TILL ANDRA MYNDIGHETER Not LEVERANTÖRSSKULDER ÖVRIGA KORTFRISTIGA SKULDER SUMMA SKULDER M.M PERIODAVGRÄNSNINGSPOSTER UPPLUPNA KOSTNADER Not ÖVRIGA FÖRUTBETALDA INTÄKTER Not SUMMA PERIODAVGRÄNSNINGSPOSTER SUMMA SKULDER OCH KAPITAL ANSVARSFÖRBINDELSER STATLIGA GARANTIER FÖR LÅN OCH KREDITER INGA INGA ÖVRIGA ANSVARSFÖRBINDELSER Not 29 INGA INGA

81 3.2 ANSLAGSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING REDOVISNING MOT INKOMSTTITEL (TKR) INKOMSTTITEL AMORTERING STATSKAPITAL AVKASTNINGSRÄNTA FÖRSÄLJNING FASTIGHETER ÖVRIGA RÄNTEINKOMSTER AMORTERING ENERGILÅN SUMMA INKOMSTER I kolumnen redovisas de belopp som Fortifikationsverket betalat in till statens centralkonto.

82 FINANSIERINGSANALYS ÅRSREDOVISNING 2014 FINANSIERINGSANALYS (TKR) Not DRIFT KOSTNADER FINANSIERING AV DRIFT - INTÄKTER AV AVGIFTER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR INTÄKTER AV BIDRAG ÖVRIGA INTÄKTER MEDEL SOM TILLFÖRTS STATENS BUDGET - AVKASTNING PÅ STATSKAPITAL RÄNTEINKOMSTER SUMMA MEDEL SOM TILLFÖRTS FÖR FINANSIERING AV DRIFTEN MINSKNING (+) AV LAGER ÖKNING (-) AV KORTFRISTIGA FORDRINGAR ÖKNING (+) AV KORTFRISTIGA SKULDER KASSAFLÖDE FRÅN DRIFTEN INVESTERINGAR INVESTERINGAR I FASTIGHETER INVESTERINGAR I MASKINER OCH INVENTARIER INVESTERINGAR I IMMATERIELLA TILLGÅNGAR SUMMA INVESTERINGSUTGIFTER

83 3.4 FINANSIERINGSANALYS ÅRSREDOVISNING FINANSIERING AV INVESTERINGAR LÅN FRÅN RIKSGÄLDSKONTORET - FASTIGHETSINNEHAV LÅN FRÅN RIKSGÄLDSKONTORET - FÖRVALTNINGS- ÄNDAMÅL AMORTERING LÅN FÖR FASTIGHETER AMORTERING LÅN FÖR FÖRVALTNINGSÄNDAMÅL MINSKNING AV STATSKAPITAL MED MEDEL SOM TILLFÖRTS STATENS BUDGET - AVSEENDE FASTIGHETER AVSEENDE ENERGILÅN FÖRSÄLJNING AV ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR - AVSEENDE FASTIGHETER AVSEENDE MASKINER OCH INVENTARIER MEDEL SOM TILLFÖRTS STATENS BUDGET - FÖRSÄLJNING FASTIGHETER SUMMA MEDEL SOM TILLFÖRTS FÖR FINANSIE- RING AV INVESTERINGAR MINSKNING (+) AV LÅNGFRISTIGA FORDRINGAR KASSAFLÖDE TILL INVESTERINGAR FÖRÄNDRING AV LIKVIDA MEDEL SPECIFIKATION AV FÖRÄNDRING LIKVIDA MEDEL LIKVIDA MEDEL VID PERIODENS BÖRJAN MINSKNING (-) AV TILLGODOHAVANDEN HOS RIKS- GÄLDSKONTORET SUMMA FÖRÄNDRING LIKVIDA MEDEL LIKVIDA MEDEL VID PERIODENS SLUT Diff 0 Diff 0 1 Ändring av belopp har skett föregående år på grund av att den del av Medel som tillförts statens budget som avser försäljning fastigheter har flyttats från drift till investeringar från och med 2014.

84 FINANSIERINGSANALYS ÅRSREDOVISNING 2014 NOTER TILL FINANSIERINGSANALYS (TKR) Not 1 Kostnader Kostnader för personal Kostnader för lokaler Övriga driftkostnader Finansiella kostnader Korrigeringsposter avseende: Förändring avsättning för pensioner Förändring kompetensutveckling Förändring övriga avsättningar Ersättning och realisationsresultat avyttring av anläggningstillgångar Räntekostnader till inkomsttitel Summa Not 2 Intäkter av avgifter och ersättningar Intäkter enligt resultaträkningens not 1 Korrigeringsposter avseende: Försäljningsintäkter och realisationsresultat avyttring av anläggningstillgångar Summa Not 3 Intäkter av bidrag Bidrag från statliga organisationer och bolag Summa Not 4 Övriga intäkter Ränteintäkter enligt resultaträkningens not 2 Summa

85 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Tilläggsupplysningar och noter REDOVISNINGSPRINCIPER Allmänt Årsredovisningen är upprättad i enlighet med förordning (2000:606) om myndigheters bokföring samt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag. Hyresmodell 2006 Upplåtelse av mark, anläggningar och lokaler till Försvarsmakten med flera kunder sker enligt överenskommelse Hyresmodell Modellen är självkostnadsbaserad och hyresersättningen baseras på Fortifikationsverkets kalkylerade kostnader för kapital, media, drift, planerat underhåll och administration. Media omfattar kostnader för försörjningsmedia och reglerbar media. Ersättningen för reglerbar media baseras på kostnader för förbrukning inklusive abonnemangsavgifter m m. Ersättningen för reglerbar media regleras mot de faktiska kostnaderna genom en årlig avstämning. Hyresersättningen från kunder som inte har upplåtelseavtal enligt hyresmodellen är marknadsbaserad. Försäljning av anläggningstillgångar I not till resultaträkningen redovisas resultatet av fastighetsförsäljningar. Detta för att möjliggöra jämförelser med andra fastighetsförvaltande myndigheter och bolag. I resultatet av fastighetsförsäljningen ingår enbart avslutade försäljningsprojekt. Intäkter och kostnader avseende pågående fastighetsförsäljningar redovisas som periodavgränsningsposter i balansräkningen, fordran som Övriga upplupna intäkter och skuld som Upplupna kostnader. I resultatredovisningen redovisas intäkter och kostnader brutto. Myndighetskapital Fortifikationsverket disponerar ett myndighetskapital, vilket består av statskapital och balanserad kapitalförändring. Avkastningskravet uppgår till 4,5 % baserat på ett genom-snittligt myndighetskapital. I det genomsnittliga myndighetskapitalet exkluderas statskapital avseende energilån som lämnats före och avsättningar som Fortifikationsverket disponerar för att betala kostnader som uppstår som följd av avvecklingen av lokaler, mark och anläggningar med anledning av försvarsbeslut 1996, 2000 och Beräkning av avkastningskravet sker per dag med hänsyn till amortering och nedsättning av statskapital (se Undantag från EA-regler ). Undantag från EA-regler Enligt regleringsbrevet för år 2014 gäller följande för avyttringar med anledning av stats-makternas beslut om omstrukturering av Försvarsmakten med anledning av försvarsbeslut 1996, 2000 och 2004: De intäkter som uppstår vid försäljning av försvarsfastigheter i enlighet med statsmakternas fattade försvarsbeslut (prop. 1996/97:4, prop 1999/2000:30 och prop 1999/2000:97, prop 2004/05:5, prop 2004/05:43) får Fortifikationsverket disponera för att betala sådana kostnader som uppstår som följd av avveckling av lokaler, mark och anläggningar. Överskottet får inte användas för att bekosta den miljösanering som Försvarsmakten enligt miljöskyddslagen (1969:387) är skyldig att bekosta i egenskap av verksamhetsansvarig. Fortifikationsverket får sätta ned statskapitalet vid utgången av respektive upplåtelsetid med det bokförda värdet på respektive objekt som ska avyttras med anledning av tidigare nämnda försvars-

86 88 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING 2014 beslut. Nedsättning skall ske på så sätt att det bokförda värdet för de berörda försvarsfastigheterna minskas på balansräkningen med samma belopp som nedsättningen minskar statskapitalet på balansräkningen. För sådan fast egendom som har karaktären av verksamhetstillbehör, och som Fortifikationsverket övertar till bokfört värde från Försvarsmakten, får nedsättning ske med det bokförda värdet. Fortifikationsverket medges enligt regleringsbrev för år 2014 oberoende av finansieringssätt nedsätta statskapitalet vid avyttringar med anledning av försvarsbeslut 1996, 2000 samt försvarsbeslut 2004 om de ursprungligen har invärderats eller anskaffats efter 1 juli Nedsättning av statskapitalet av ovanstående skäl har under 2014 skett med tkr. Enligt regleringsbrevet för 2014 får Fortifikationsverket behålla överskott av försäljningar av övnings- och skjutfält inklusive byggnadsobjekt för att bekosta: avveckling av fält som varken kan avyttras eller användas, avveckling av riskarrenden eller inlösen av mark, t ex inom inarrenderade riskområden, avveckling och förvaltning av fält som är under försäljning, förädling och avyttring av fält samt metod- och teknikutveckling för hantering av oexploderad ammunition (OXA). Skuld till Riksgäldskontoret, långfristig skuld för fastigheter I låneskuld till Riksgäldskontoret för fastigheter ( tkr) ingår lån med tkr, vilka är en konsekvens av nedskrivningar av bokförda värden mot statskapital. Nedskrivning av bokförda värden mot statskapital sker oberoende av finansieringssätt enligt Undantag från EA-regler. Nedskrivning av bokförda värden mot statskapitalet har år 2014 skett med 431 tkr för fastigheter, vilka har anskaffats efter 1 juli 1994 och som har finansierats med lån i Riksgäldskontoret. Fordringar och skulder Fordringarna har upptagits till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalda. I de fall faktura eller motsvarande inkommit efter brytdag (fastställt ) eller när fordrings- eller skuldbeloppet inte är exakt känt när bokslutet upprättas, redovisas beloppen som periodavgränsningsposter. Övriga händelser tas upp som fordringar respektive skulder. Periodavgränsningsposter En lägsta gräns på 50 tkr finns angiven för att beloppet efter ska beaktas som periodavgränsningspost för skuld. En lägsta gräns på 50 tkr finns angiven för att beloppet efter ska beaktas som periodavgränsningspost för fordran. Avyttrings- och uppdragsprojekt, som faktureras kund, intäktsförs i takt med att arbetet utförs. Värdering av ofakturerat sker till anskaffningsvärdet och redovisas som övriga upplupna intäkter. Anläggningstillgångar Aktier upptas till nominellt värde. Inventarier avsedda för stadigvarande bruk med ett anskaffningsvärde på minst 20 tkr och en beräknad ekonomisk livslängd på tre år eller längre definieras som anläggningstillgångar, och är upptagna till anskaffningsvärdet vid förvärvstillfället. Avskrivning enligt plan sker på tillgångens anskaffningsvärde och beräknad ekonomisk livslängd enligt nedan. Immateriella anläggningstillgångar 5 år Övriga inventarier 10 år Bilar och andra transportmedel 5-10 år Maskiner 5 år Datorer och kringutrustning 3 år Mark, byggnader och anläggningar anskaffade före har ett invärderat värde grundat på en bokföringsmässig rekonstruktion av tidigare anskaffningsvärden, med undantag av marken som marknadsvärderades. Invärderingsprinciperna är godkända av regeringen.

87 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING I anskaffningsvärdet inräknas del av indirekta kostnader så kallat administrativt pålägg, 2 % respektive 3 % på investeringsutgiften. I anskaffningsvärdet inräknas ränta på kapital under pågående investering. Räntesatsen är 4 %, se not 2. Avskrivning enligt plan sker på byggnaders och anläggningars anskaffningsvärde och beräknad ekonomisk livslängd enligt nedan. Ny-, till- och ombyggnad av byggnader och markanläggningar år Lånefinansierade försvarsanläggningar 20 år Anpassningsåtgärder och åtgärder med kortvarigt bruk 5-20 år Direktavskrivna försvarsanläggningar finansierade med engångsersättning 0 år För alla försvarsanläggningar anskaffade efter tillämpas en individuell avskrivningstid anpassad efter tillgångens karaktär och kända hyresförhållanden med utgångspunkt i ovan angivna avskrivningstider. Varulager Varulagret upptas till ett värde grundat på fysisk inventering per balansdagen enligt lägsta värdets princip. Inkuransbedömning avseende lager för fastighetsdrift har utförts enligt individuell prövning. Brytdag Brytdag avseende räkenskapsåret har fastställts till Ersättningar och andra förmåner för av regeringen utsedda ledande befattningshavare Namn Förordnande Period Ersättning (kr) Urban Karlström Generaldirektör Summa Ersättningen har angetts exklusive arbetsgivaravgifter. Uppdrag som styrelseledamot eller rådsledamot i andra statliga myndigheter eller som styrelseledamot i aktiebolag Namn Maria Bredberg Pettersson Johan Davidson Urban Karlström Maria Norrfalk Myndighet/aktiebolag m m Skatteverkets insynsråd Ekonomistyrningsverkets insynsråd Statens tjänstepensionsverk Statens tjänstepensionsverk Luftfartsverket Första AP-fonden, ordförande Forum för Innovation i transportsektorn, ordförande Arcato AB, ordförande Caterva AB Länsstyrelsen Dalarna, insynsrådet Energimyndighetens insynsråd Sveriges lantbruksuniversitet, future forests Macklean AB Björn Lothigius AB

88 90 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING 2014 NOTER TILL RESULTAT- OCH BALANSRÄKNING (TKR) Not 1 Intäkter av avgifter och andra ersättningar Hyra och arrende Ersättning införhyrningar Ersättning direktavskrivna anläggningar Ersättning uppdrag Avyttringsintäkter Realisationsvinster Ersättning skogsbruk Övriga rörelseintäkter Summa Motsvarande avskrivningskostnader för Ersättning direktavskrivna anläggningar ingår i not 5. Not 2 Finansiella intäkter och kostnader Ränteintäkter Riksgäldskontoret Dröjsmålsränta Övriga Summa Räntekostnader Riksgäldskontoret, ränta lån fastigheter Riksgäldsk. ränta på lån för inv. i förv.ändamål Övriga räntekostnader Övriga finansiella kostnader Aktiverad ränta pågående nyanläggningar Summa Not 3 Kostnader för personal Lönekostnader exklusive arbetsgivaravgifter, pensionspremier och andra avgifter enligt lag och avtal tkr (f å tkr). Motsvarande lönekostnader för uppdragstagare 26 tkr (f å 102 tkr) Not 4 Övriga driftkostnader Media Införhyrningar Köpta tjänster, planerat underhåll Köpta tjänster, uppdrag Köpta tjänster, drift Köpta tjänster, avyttring Köpta tjänster, övrigt Materialkostnader egna fastigheter

89 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Förbrukningsinventarier och kontorsmaterial Skog Realisations-/utrangeringsförluster Övriga kostnader Summa Not 5 Av- och nedskrivningar Immateriella anläggningstillgångar Maskiner, inventarier, installationer m m Byggnader och markanläggningar Byggnader och markanläggningar b-objekt Summa I posten Byggnader och markanläggningar b-objekt ingår avskrivningar för direktavskrivna anläggningar med tkr (f å tkr.) Not 6 Verksamhetsutfall I verksamhetsutfallet ingår resultatet för fastighetsförsäljningar. Intäkter fastighetsförsäljningar Kostnader fastighetsförsäljningar Resultat fastighetsförsäljningar Not 7 Periodens kapitalförändring (avgiftsbelagd verksamhet) Inleverans beräknat avkastningskrav 4,5% (4,9%) Inleverans överskott övriga fastighetsförsäljningar Kapitalförändring efter inleveranser Reservering överskott FB 00 Reservering överskott FB 04 Reservering överskott övnings- och skjutfält FB Proj.kostnader täckta av medel från förvarsbeslut 1996, 2000 och 2004 Disponibel kapitalförändring I projektkostnader ingår avsättning för riskreducerande åtgärder på mark belastad med oexploderad ammunition (OXA) med 300 tkr ( f å tkr). Not 8 Årets kapitalförändring Årets kapitalförändring påverkas endast av intäkterna från fastighetsförsäljningarna samt försäljningsomkostnader till följd av försvarsbesluten. Fortifikationsverket får i enlighet med skrivningar i regleringsbrev nedsätta statskapitalet vid utgången av respektive upplåtelsetid, med det bokförda värdet för respektive objekt som omfattas av försvarsbesluten 2000 och 2004.

90 92 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING 2014 Fortsättning Not Utan hänsyn tagen till det särskilda undantaget från EA-regler hade realisationsresultatet av försvarsbeslutsförsäljningar uppgått till följande: Försvarsbeslut 2000 Försvarsbeslut 2004 Övnings- och skjutfält Nedskrivna bokförda värdens fördelning är: Försvarsbeslut 2000 Försvarsbeslut 2004 Övnings- och skjutfält Försäljningsintäkter för fastigheter till följd av försvarsbeslut fördelas: Försvarsbeslut 2000 Försvarsbeslut 2004 Övnings- och skjutfält Not 9 Rättigheter och andra immateriella anläggningstillgångar Ackumulerade anskaffningsvärden Vid årets början Nyanskaffningar Avyttringar och utrangeringar Ackumulerade avskrivningar Vid årets början Periodens avskrivningar Avyttringar och utrangeringar Bokfört värde Pågående immateriella anläggningstillgångar ingår med 0 tkr (f å 0 tkr). Not 10 Byggnader och markanläggningar Ackumulerade anskaffningsvärden Vid årets början Nyanskaffningar Avyttringar och utrangeringar Ackumulerade avskrivningar Vid årets början Periodens avskrivningar Avyttringar och utrangeringar

91 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Fortsättning Not Ackumulerade nedskrivningar Vid årets början Bokfört värde Mark och annan fast egendom Ackumulerade anskaffningsvärden, invärderat Vid årets början Avyttringar och utrangeringar Ackumulerade anskaffningsvärden, lånefinansierat Vid årets början Nyanskaffningar Avyttringar och utrangeringar Bokfört värde Summa bokfört värde totalt Taxeringsvärde ( Avser fastigheter som medför fastighetsavgift/fastighetsskatt.) Not 11 Maskiner, inventarier, installationer m.m. Ackumulerade anskaffningsvärden Vid årets början Nyanskaffningar Avyttringar och utrangeringar Ackumulerade avskrivningar Vid årets början Periodens avskrivningar Avyttringar och utrangeringar Bokfört värde Not 12 Pågående nyanläggningar Anskaffningsvärden, löpande Vid årets början Tillkommande/avgående

92 94 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING 2014 Fortsättning Not Anskaffningsvärden, ersätts med engångshyra Vid årets början Tillkommande/avgående Summa bokfört värde totalt Not 13 Andra långfristiga värdepappersinnehav AB Svensk Byggtjänst (900 st aktier á nom. 200 kr). Bokfört värde Not 14 Andra långfristiga fordringar Enköping energiverk Bokfört värde Ändring av belopp har skett föregående år på grund av att kortfristig del av långfristig fordran (37 tkr) flyttats från Andra långfristiga fordringar till Övriga kortfristiga fordringar från och med Not 15 Varulager och förråd Driftlager drivmedel Driftlager eldningsolja Driftlager övrigt Summa Not 16 Fordringar hos andra myndigheter Kundfordringar Mervärdesskatt Övriga fordringar hos andra myndigheter Summa Not 17 Förutbetalda kostnader Införhyrningar Övriga förutbetalda kostnader Summa

93 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Not 18 Övriga upplupna intäkter Upplupna intäkter avyttring Ej fakturerade avyttrings- och uppdragsprojekt Övriga upplupna intäkter Summa Upplupna intäkter avyttring avser summan av pågående fastighetsförsäljningar där nettot av intäkter och kostnader är en fordran. I posten Ej fakturerade avyttrings- och uppdragsprojekt ingår uppdragsprojekt samt avyttringsprojekt i form av rivning och återställande som faktureras Försvarsmakten. Not 19 Behållning räntekonto i Riksgäldskontoret Limit räntekontokredit 20 mkr (f å 20 mkr). Det kortsiktiga likviditetsbehovet för myndigheten är cirka 250 mkr. Not 20 Myndighetskapital STATSKAPITAL INGÅENDE BALANS FÖREGÅENDE ÅRS KAPITALFÖRÄNDRING AMORTERING AVKASTNINGSPLIKTIGT STATSKAPITAL NEDSKRIVNING FASTIGHETSFÖRSÄLJNING FB AMORTERING ENERGILÅN - 37 INLEVERANS AVKASTNINGSKRAV AVS 2013 INLEVERANS AVKASTNINGSKRAV AVS 2014 INLEVERANS ÖVERSKOTT ÖVRIGA FASTIGHETSFÖR- SÄLJNINGAR ÅRETS KAPITALFÖRÄNDRING SUMMA ÅRETS FÖRÄNDRING UTGÅENDE BALANS ÖVERSKOTT AV FASTIGHETSFÖR- SÄLJNINGAR FB BALANSERAD KAPITALFÖRÄND- RING KAPITALFÖR- ÄNDRING ENLIGT RESULTAT RÄKNINGEN SUMMA

94 96 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Not 21 Statskapital Avkastningspliktigt statskapital Ej avkastningspliktigt statskapital, avser -Aktier i AB Svensk Byggtjänst -Energilån Enköpings Energiverk -Invärderad konst Bokfört värde Den beräknade avkastningen på statskapitalet Not 22 Överskott av fastighetsförsäljningar Disponeras för; Avveckling av lokaler, mark och anläggningar Avveckling av fält samt metod- och teknikutveckling OXA Summa Enligt regleringsbrevet får överskott från fastighetsförsäljningar som är uppsagda m a a försvarsbeslut disponeras för framtida kostnader för bl a avveckling av lokaler, mark och anläggningar. Vid årets ingång fanns tkr avsatt för avveckling av lokaler, mark och anläggningar. För år 2014 minskar dispositionen med tkr. Överskott från försäljningar av övnings- och skjutfält får disponeras för bl a avveckling av fält och metod- och teknikutveckling för hantering av oexploderad ammunition (OXA). Vid årets ingång fanns tkr avsatt för avveckling av fält och metod- och teknikutveckling för hantering av OXA. För år 2014 minskar dispositionen med tkr. Not 23 Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser Ingående avsättning + periodens pensionskostnad - periodens pensionsutbetalningar Utgående avsättning Del av pensionsavsättningen som förväntas förfalla inom ett år uppgår till tkr. Not 24 Övriga avsättningar Avsättning för kompetensutveckling Avsättning för riskreducerande åtgärder OXA Summa Avsättning för kompetensutveckling har skett löpande med 0,3 % av skattepliktig lön. Uttag av medel sker löpande enligt särskild överenskommelse med arbetstagarorganisationerna. Den del som förväntas förfalla inom ett år uppgår till 370 tkr. Avsättning för riskreducerande åtgärder OXA förfaller inom ett år.

95 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Not 25 Skuld till Riksgäldskontoret, långfristig Låneram för investeringar i inventarier (enl 7 kap.1 budgetlagen) Vid årets början Under året nyupptagna lån Årets amorteringar Bokfört värde Låneram för investeringar i fastigheter (enl. 7 kap. 6 budgetlagen) Vid årets början Under året nyupptagna lån Årets amorteringar Bokfört värde Summa Not 26 Skulder till andra myndigheter Mervärdesskatt Leverantörsskulder Skuld för sociala avgifter Övriga skulder Summa Not 27 Upplupna kostnader Semesterlöneskuld inkl sociala avgifter Upplupna löner inkl sociala avgifter Räntekostnader Riksgäldskontoret Media Mediareglering Införhyrningar Planerat underhåll Övriga upplupna kostnader Summa Media och införhyrningar regleras mot Försvarsmakten genom en årlig avstämning. Om den totala erhållna ersättningen är högre än kostnaden under bokföringsåret, redovisas en skuld till Försvarsmakten vid årsskiftet.

96 98 4. TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER ÅRSREDOVISNING Not 28 Övriga förutbetalda intäkter Förskottshyra Kallax flygplats Förskottshyra Bansystem Ronneby Förskottshyra flygledartorn Luleå-Kallax Förskottshyra Sjöfartsverket Betalplan för nyanskaffningar med engångshyra Övriga förutbetalda hyresintäkter Summa Betalplan för nyanskaffningar avser fakturering på ej avslutade projekt. Se även not 1 och 5 avseende direktavskrivna anläggningar. Not 29 Övriga ansvarsförbindelser Mark med oexploderad ammunition (OXA) kan innebära framtida åtaganden för riskreducerande åtgärder och återställan av sådan mark. Storleken på åtagandet kan inte redovisas med tillförlitlighet då det föreligger stor komplexitet avseende bl a ansvarsfördelning och arbetsmetoder samt möjligheten till framtida användning och exploatering av fastigheterna med acceptabel risk. För ytterligare information, se resultatredovisningens avsnitt

97 99 5. SAMMANSTÄLLNING ÖVER VÄSENTLIGA UPPGIFTER FRÅN RESULTATRÄKNING, BALANSRÄKNING OCH ANSLAGSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING LÅNERAM I RIKSGÄLDSKONTORET BEVILJAD UTNYTTJAD KONTOKREDITER HOS RIKSGÄLDSKONTORET BEVILJAD MAXIMALT UTNYTTJAD UNDER ÅRET AVGIFTSINTÄKTER BUDGET ENLIGT REGLERINGSBREV UTFALL RÄNTEKONTO RÄNTEKOSTNADER RÄNTEINTÄKTER ANSLAGSKREDIT BEVILJAD UTNYTTJAD UTGÅENDE RESERVATIONER ANSLAGSSPARANDE BELOPP INTECKNAT FÖR FRAMTIDA ÅTAGANDE PERSONAL ANTAL ÅRSARBETSKRAFTER MEDELANTAL ANSTÄLLDA DRIFTKOSTNAD PER ÅRSARBETSKRAFT KAPITALFÖRÄNDRING ÅRETS KAPITALFÖRÄNDRING BALANSERAD KAPITALFÖRÄNDRING

98 UNDERSKRIFT ÅRSREDOVISNING 2014 Årsredovisningens undertecknande Regeringen utsåg följande personer att vara ledamöter i styrelsen för Fortifikationsverket till och med 31 augusti Generaldirektör Urban Karlström ingår i styrelsen enligt myndighetsförordningen. Styrelsens ledamöter Lars-Erik Lövdén, Maria Bredberg Petterson, Urban Karlström, Maria Norrfalk, ordförande, Johan Davidson och Monica Haapaniemi.

99 6. UNDERSKRIFT ÅRSREDOVISNING Vi intygar att årsredovisningen ger en rättvisande bild av verksamhetens resultat samt av kostnader, intäkter och myndighetens ekonomiska ställning

100

Innehåll budgetunderlag 2016 2018

Innehåll budgetunderlag 2016 2018 Fortifikationsverket 2015-02-16 Sida 1 (6) Innehåll budgetunderlag 2016 2018 1. Inledning... 2 2. Förslag till finansiering för åren 2016--2018... 3 3. Kredit på räntekonto i Riksgälden... 4 4. Lån i Riksgälden...

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Fortifikationsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Fortifikationsverket Regeringsbeslut VI:1 Socialdepartementet 2014-12-19 S2014/6917/SFÖ S2014/8988/SAM (delvis) Fortifikationsverket 631 89 Eskilstuna Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Fortifikationsverket Riksdagen

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015FORTIFIKATIONSVERKET

ÅRSREDOVISNING 2015FORTIFIKATIONSVERKET ÅRSREDOVISNING 2015 ÅRSREDOVISNING 2015 4 5 Innehåll 1 GD har ordet 6 2 Resultatredovisning 8 2.1 Vårt uppdrag 10 2.2 Nystart med kunden ifokus 11 2.3 Stöd i flyktingmottagandet 16 2.4 Försvarsmaktens

Läs mer

Dela rsrapport 2015 2015-01-01 2015-06-30

Dela rsrapport 2015 2015-01-01 2015-06-30 Dela rsrapport 2015 2015-01-01 2015-06-30 Delårsrapport 2015, sida 2 (31) Innehåll 1. RESULTATREDOVISNING 3 1.1 Ekonomiskt resultat uppdelat per verksamhet... 3 1.2 Redovisning av överskott efter avkastningskrav

Läs mer

Fortifikationsverket under året 2010 den lokala miljöpåverkan

Fortifikationsverket under året 2010 den lokala miljöpåverkan MILJÖARBETET UNDER 200 Lokal miljöpåverkan 200 20-08-7 (4) Fortifikationsverket under året 200 den lokala miljöpåverkan Fortifikationsverkets verksamhet finns över hela landet och huvudkontoret är placerat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Fortifikationsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Fortifikationsverket Regeringsbeslut IV:11 Socialdepartementet 2013-12-19 S2013/7507/SFÖ S2013/9067/SAM(delvis) Fortifikationsverket 631 89 Eskilstuna Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Fortifikationsverket Riksdagen

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKET FORTIFIKATIONSVERKET

FORTIFIKATIONSVERKET FORTIFIKATIONSVERKET ÅRSREDOVISNING 2016 2 3 ÅRSREDOVISNING 2016 4 5 Innehåll 1 GD har ordet 6 2 Resultatredovisning 8 2.1 Vårt uppdrag 10 2.2 En myndighet i förändring 12 2.3 Fortsatt effektivisering och samverkan med Statens

Läs mer

Var med och arbeta för en säkrare värld

Var med och arbeta för en säkrare värld Var med och arbeta för en säkrare värld människorna gör företaget Urban Karlström Generaldirektör Välkommen till en fascinerande arbetsplats Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Generalläkaren april 2010

Generalläkaren april 2010 Generalläkaren april 2010 Generalläkaren Sigfried de Joussineau, Generalläkare Stab Avd chef Åsa Lundkvist Sekr. Lena Eklöf Hälso- och sjukvård Ewa Axelsson Gudrun Axelsson Per Jakobsson Livsmedel och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Fortifikationsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Fortifikationsverket Regeringsbeslut II 2 2016-12-22 Fi2016/04581/RS (delvis) Finansdepartementet Fortifikationsverket 631 89 Eskilstuna Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Fortifikationsverket 1bilaga Riksdagen har

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Årsfakta verksamhetsåret 2009

Årsfakta verksamhetsåret 2009 Fortifikationsverket Kungsgatan 43 63189 Eskilstuna Tel 1-4444 www.fortv.se Fortifikationsverket Årsfakta 29 Årsfakta verksamhetsåret 29 Årsfakta Verksamhetsåret 29 Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Om

Läs mer

Staben har sitt kontor i Kristianstad

Staben har sitt kontor i Kristianstad Fastighetsavdelning Syd Fastighetsavdelningen ansvarar för uthyrning, drift och underhåll av lokaler och mark. Det är verkets största verksamhetsområde och utgör huvudverksamheten. Fastighetsavdelning

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av vissa kulturfastigheter. Dir. 2012:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av vissa kulturfastigheter. Dir. 2012:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av vissa kulturfastigheter Dir. 2012:7 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare tillkallas med uppgift

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner. Dir. 2018:98. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018

Kommittédirektiv. Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner. Dir. 2018:98. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Kommittédirektiv Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner Dir. 2018:98 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och föreslå nya alternativa

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FORTIFIKATIONSVERKET

ÅRSREDOVISNING FORTIFIKATIONSVERKET ÅRSREDOVISNING 2017 3 ÅRSREDOVISNING 2017 4 5 Innehåll 1 GD har ordet 6 2 Resultatredovisning 8 2.1 Vårt uppdrag 10 2.2 En strategisk fastighetsägare 12 2.3 Fortsatt effektivisering och organisationsutveckling

Läs mer

Årsfakta 2008. Upplaga 2

Årsfakta 2008. Upplaga 2 Årsfakta 28 Upplaga 2 Förord Fortifikationsverket arbetar för att bli Sveriges ledande förvaltare av nyttofastigheter - ändamålsfastigheter. För att lyckas med den ambitionen krävs att vi driver en verksamhet

Läs mer

Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning

Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning Dag Lundblad Energimyndigheten Övergripande om åtgärder valmöjligheter i ett kontinuerligt & systematiskt och strategiskt arbete genomförande under

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Fortifikationsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Fortifikationsverket Regeringsbeslut II 4 2018-12-12 Fi2018/03784/ESA Finansdepartementet Fortifikationsverket 631 89 Eskilstuna Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Fortifikationsverket 1bilaga Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Strategi för kommunens fastigheter

Strategi för kommunens fastigheter Datum Strategi för kommunens fastigheter Antagen av kommunstyrelsen 2014 Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 181 Dokumentägare: Mark- och planeringschef Ersätter dokument: Regler för lokaler Dokumentnamn:

Läs mer

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Gäller fr.o.m. 2010 1 2 Gavlefastigheter Gävle kommun AB, 2010 Produktion: Gavlefastigheter Foto: Gavlefastigheter Tryck: Sandvikens Tryckeri INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 114 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Revisionsrapport Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Alf Wahlgren, uppdragsledare Bengt-Åke Hägg, projektledare Fredrik Anderberg, projektmedarbetare Klippans kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Promemoria 2017-04-18 Ju2017/ Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementsråd Cecilia H Löfgren 070-22 00 414 cecilia.h.lofgren@regeringskansliet.se Kravprofil

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden Förvaltning för utbyggd tunnelbana MÅNADSRAPPORT februari 2018 2 (9) Innehållsförteckning 1. Ekonomi...3 1.1 Avvikelse utfall i jämförelse med periodiserad budget... 4 1.2 Avvikelse utfall

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKET ÅRSFAKTA 2010

FORTIFIKATIONSVERKET ÅRSFAKTA 2010 Årsfakta B FORTIFIKATIONSVERKET ÅRSFAKTA Årsfakta Innehåll Förord 3 Sammanfattning 5 Om Fortifikationsverket 6 Kunder lokalbehov 1 Fortifikationsverkets hyresgäster 1 Hyres- och arrendeintäkter 12 Upplåtelsernas

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten Regeringsbeslut 20 Försvarsdepartementet 2013-12-19 Fö2013/123/ESL (delvis) Fö2013/489/MFU Fö2013/1773/MFU m.fl. Se bilaga 1 Försvarsexportmyndigheten Box 56081 10217 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

HAMNSTYREl.SENS SAMMANTRADE ÄRENDE NR:

HAMNSTYREl.SENS SAMMANTRADE ÄRENDE NR: KOPIA ~ GÖTEBORGS HAMN 1982-11-16 AD 259/82 GvB/ELj HAMNSTYREl.SENS SAMMANTRADE ÄRENDE NR: DEN 9 l2 ~06 Göteborgs Hamnstyrelse Inköp av byggnad i Sannegårdshamnen I Sannegårdshamnens sydvästra del lagras

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 Blad 1 RIKTLINJER FÖR INTERNHYRA Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 INNEHÅLL Sid. 1. Inledning 2 2. Driftkostnad 2 3. Planerat

Läs mer

Fakta och nyckeltal helåret 2015

Fakta och nyckeltal helåret 2015 Fakta och nyckeltal helåret 2015 Om oss Statens servicecenter arbetar på uppdrag av regeringen och tillhör Finansdepartementet. Myndigheten leds av en styrelse. Den dagliga verksamheten leds av generaldirektör

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

F 17 en flottilj i utveckling!

F 17 en flottilj i utveckling! F 17 en flottilj i utveckling! -Vilket bidrar till näringslivet i regionen. Överste Lars Bergström Chef F 17 och Ronneby Garnison FÖRSVARSMAKTEN/F 17 UPPGIFTER I EN FÖRÄNDRAD OMVÄRLD ETT I FÖRSVARSMAKTEN

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 115 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

4 3 5 10 12 14 15 16 17 RESULTATRÄKNING (tkr) Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag 1 17 901 16 864 Intäkter av avgifter och andra ersättningar 2 3 334 2 599

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010

Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010 Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010 Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010 Avser Ståthållarämbetet (Slottsförvaltningarna) och Kungl. Husgerådskammaren, 4.1:1 anslagspost nr 2 i regleringsbrevet för Kungl.

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

En ansvarsfull fastighetsägare

En ansvarsfull fastighetsägare En ansvarsfull fastighetsägare Vi har rivstartat Folksamgruppens fastighetsverksamhet har gjort ett starkt resultat 2016. Efter att ha förändrat både orga nisation och arbetssätt under 2015 har vi visat

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2013

Delårsrapport januari mars 2013 Västerås Gävle Provinsfastigheter I AB (publ) Obligationslån 8,5 % Allokton I 2015 Januari 2013 Nettoomsättning för perioden uppgick till 21,0 (33,2) MSEK Bruttoresultat för perioden uppgick till 5,9 (9,5)

Läs mer

Catena Årsstämma 2009

Catena Årsstämma 2009 Catena Årsstämma 2009 Dramatiskt 2008 Global finans- och bankkris Lågkonjunktur kraftig inbromsning i ekonomin Konkurshot rekonstruktioner Fordonsindustrin drabbas hårt påverkar Bilias verksamhet Lågkonjunkturens

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Sjöfartsverket inom utgiftsområde 22 Kommunikationer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Sjöfartsverket inom utgiftsområde 22 Kommunikationer Regeringsbeslut II 1 Näringsdepartementet 2018-12-21 N2018/05896/SUBT N2018/05888/KLS(delvis) N2018/01506/SUBT Sjöfartsverket 601 78 Norrköping Regleringsbrev för budgetåret avseende Sjöfartsverket inom

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET Fastighetsföretagande och Facilities Management

LUNDS UNIVERSITET Fastighetsföretagande och Facilities Management Fastighetsföretagande och Facilities Management Construction Management 1 Fastighetsförvaltning Att förvalta fastigheter innebär att tillhandahålla en funktion utrymme med service!!! Construction Management

Läs mer

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1(4) Dnr SLU ua.2014.1.1.1-1814 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Halvårsrapport januari juni 2012

Halvårsrapport januari juni 2012 Västerås Stockholm Provinsfastigheter I AB (publ) Obligationslån 8,5 % Allokton I 2015 Januari juni 2012 April juni 2012 Nettoomsättning för perioden uppgick till Nettoomsättning för perioden uppgick till

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Policy för lokalförsörjning och interna hyror

Policy för lokalförsörjning och interna hyror Policy för lokalförsörjning och interna hyror Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 319.2017 Beslutande: Kommunfullmäktige Senast reviderat: 2018-02-26 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Rapport nr 14/2013 December 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

2011-01-20 Asfaltdagen 2011. Erfarenheter från bildandet av Trafikverket i Sverige. Per Andersson

2011-01-20 Asfaltdagen 2011. Erfarenheter från bildandet av Trafikverket i Sverige. Per Andersson 2011-01-20 Asfaltdagen 2011 Erfarenheter från bildandet av Trafikverket i Sverige Per Andersson Varför bildades Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

ABCD. Ekonomiskt utfall. Kommentarer. Bostadsrättsföreningen Brinckan-Lehusen. KPMG AB 14 maj 2012 Antal sidor:!1

ABCD. Ekonomiskt utfall. Kommentarer. Bostadsrättsföreningen Brinckan-Lehusen. KPMG AB 14 maj 2012 Antal sidor:!1 ABCD KPMG AB 14 maj 2012 Antal sidor:!1 Bostadsrättsföreningen Brinckan-Lehusen Ekonomiskt utfall Kommentarer KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Kyrkfakta 2007 Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Jörgen Emanuelsson, Svenska kyrkan i Göteborg Christine Löfvenberg, FM Konsulterna jorgen.emanuelsson@svenskakyrkan.se

Läs mer

Produkt/Projekt/Verksamhet Delårsbokslut 2002-08 Dokument Delårsbokslut 2002-08. Granskad av Fastställd av Datum 2002-09-26

Produkt/Projekt/Verksamhet Delårsbokslut 2002-08 Dokument Delårsbokslut 2002-08. Granskad av Fastställd av Datum 2002-09-26 ngar//535/delårsrapp 1(5) Landstingsstyrelsen Delårsbokslut per 2002-08 Verksamhet LFU projekt Drift och underhåll på fastigheterna har under årets första åtta månader bedrivits enligt fastlagda planer

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Halmstads Fastighet AB (härefter benämnt bolaget) skall enligt bolagsordningen i allmännyttigt syfte äga och förvalta

Läs mer

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Holmgren Ulla Datum 2016-08-30 Diarienummer KSN-2015-2455 Kommunstyrelsen Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Kommendantsbyggnaden

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Kommendantsbyggnaden FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Kommendantsbyggnaden Kommendantsbyggnaden 1910. Representativ bostad och ledningscentral i strid Kommendantsbyggnaden i Boden byggdes som bostad för den högste chefen

Läs mer

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 1(5) för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 2(5) Inledning Den kommunalt drivna hemtjänsten har under de senaste åren redovisat ett underskott i verksamheten.

Läs mer

Den 1 december bytte Vasakronan AB namn till Vasakronan Fastigheter AB.

Den 1 december bytte Vasakronan AB namn till Vasakronan Fastigheter AB. Vasakronan Fastigheter AB Bokslutsrapport Januari december 2008 Vasakronan Fastigheter AB är ett helägt dotterbolag till Vasakronan AB (tidigare AP Fastigheter). AP Fastigheter valde i samband med förvärvet

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Naznoush Habashian, Försvarsmaktens Hållbarhetschef. Försvarsmaktens arbete på energioch klimatområdet

Naznoush Habashian, Försvarsmaktens Hållbarhetschef. Försvarsmaktens arbete på energioch klimatområdet Naznoush Habashian, Försvarsmaktens Hållbarhetschef Försvarsmaktens arbete på energioch klimatområdet Agenda Bakgrund Försvarsmaktens uppgift Försvarssektorns energi och klimatarbete Uppdrag Utmaningar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-10-02--04

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-10-02--04 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Au 260 Budget 2007 och strategisk plan 2007-2009 - Kommunfullmäktige 2006-06-19, 82 - Framställningar om ramförändringar m.m. Ledningskontoret 2006-09-25 (Finsam), 2006-09-25

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten; SFS 2012:899 Utkom från trycket den 21 december 2012 utfärdad den 13 december 2012. Regeringen

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Statens fastighetsverk

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Statens fastighetsverk Regeringsbeslut I 4 2009-12-21 Fi2009/7941(delvis) Finansdepartementet Statens fastighetsverk Box 2263 103 16 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Statens fastighetsverk Riksdagen har

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012 Så här tolkar du Årsredovisningen Förvaltningsberättelsen Avsnittet ger en förklaring till verksamheten, t.ex. en beskrivning av fastigheten, utfört och planerat underhåll

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Lokalförsörjningsstrategi Melleruds kommuns strategi för lokalförsörjning utgår från att kommunens lokaler ska svara upp mot behoven som finns i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Statusrapport. Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14

Statusrapport. Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14 Statusrapport Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14 R Wallin Telefon 011-23 05 34 roger.wallin@se.ey.com Innehåll 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Syfte... 2 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial 3 2018 Innehållsförteckning 1 Verksamhetens uppdrag... 3 2 Hänt i verksamheten 2018... 4 3 Ekonomiskt resultat... 6 4 Investeringar... 7 Fastighetsområdet, Årsbokslut

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Utredning om en effektivare förvaltning av

Utredning om en effektivare förvaltning av Stefan Båmstedt Fastighetsavdelningen 08-508 279 08 stefan.bamstedt@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2011-05-19 Utredning om en effektivare förvaltning av statens fastigheter. Betänkande (SOU 2010:92).

Läs mer

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr: 2016/000580 Id: 53936 Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-05 279 Innehållsförteckning INLEDNING OCH DEFINITION... 1 ANSKAFFNINGSVÄRDE... 2 DRIFTSKOSTNADER... 2 FINANSIERING...

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB Organisationsnummer 556509-7663 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Näringslivs AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att allmänt främja

Läs mer

Pressmeddelande Delårsrapport MobiPlus AB (publ) Q

Pressmeddelande Delårsrapport MobiPlus AB (publ) Q Pressmeddelande 2019-05-02 Delårsrapport MobiPlus AB (publ) Q1 2019 Siffror i sammandrag Koncernen Första kvartalet (2019-01-01 2019-03-31) Intäkterna för första tre månaderna uppgick till 9 930 666 SEK

Läs mer

Delårsrapport Januari september 2008

Delårsrapport Januari september 2008 Delårsrapport Januari september 2008 Hyresintäkterna ökade med 10 % till 2 341 (2 124) Mkr. Kontrakterad årshyra ökade till 3 660 Mkr och översteg redovisad årshyra 3 091 Mkr med 18 %. Vakansgraden minskade

Läs mer

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving Underhåll av fastigheter Söderhamns kommun Revisionsrapport 2010-12-12 Lennart Elfving 1. Inledning/bakgrund I kommunens balansräkning utgörs en stor del av tillgångsmassans värde av fastigheter. Det är

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB Organisationsnummer 556528-3248 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Energi och Miljö AB:s verksamhet är, enligt bolagsordningen att - bedriva

Läs mer

Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA

Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA 2017-04-21 Det här är försvarsmakten Försvarsmakten ska i första hand värna

Läs mer

Din specialist på bostadsrättsförvaltning.

Din specialist på bostadsrättsförvaltning. Din specialist på bostadsrättsförvaltning. Enklare styrelsearbete och bättre boende. Idag och imorgon. En helhetsleverantör av förvaltningstjänster för bostadsrätter. Det kan alltid bli bättre. Mycket,

Läs mer

Mk -12-2 3. Regeringsbeslut. Vl:2 2014-12-19 REGERINGEN. Socialdepartementet. Statens fastighetsverk Box 2263 10316 Stockholm

Mk -12-2 3. Regeringsbeslut. Vl:2 2014-12-19 REGERINGEN. Socialdepartementet. Statens fastighetsverk Box 2263 10316 Stockholm REGERINGEN Socialdepartementet Regeringsbeslut 2014-12-19 Vl:2 S2014/4968/SFÖ S2014/8988/SAM (delvis) OBJEKT Mk -12-2 3 Statens fastighetsverk Box 2263 10316 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Försvarsmaktens redovisning med anledning av regeringens beslut avseende Försvarsstrukturutredningen

Försvarsmaktens redovisning med anledning av regeringens beslut avseende Försvarsstrukturutredningen 2012-03-01 23 250:52238 Sida 1 (5) Försvarsdepartementet och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) KommITS Digitaliseringsdagarna 23 april 2018 Utredning

Läs mer