till avd 54 Jubileumskliniken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "till avd 54 Jubileumskliniken"

Transkript

1 till avd 54 Jubileumskliniken

2 Avdelning 54 Avdelning 54 är en allmänonkologisk vårdavdelning med hela Västsvenska regionen som upptagningsområde. Här vårdas patienter med diagnoserna: Huvud & Hals (Head&Neck), esofagus och lungcancer. Patienterna får behandling med cytostatika och strålbehandling. Cytostatikabehandling ges oftast som dropp. Behandlingstiden kan variera från några timmar till 5-6 dagar. Du kommer att få information om behandlingslängd och eventuella biverkningar av din sjuksköterska och behandlande läkare. Det finns allt från 1-3 avdelningsläkare på avdelningen, de finns här måndag till fredag under kontorstid. Storrond sker på torsdag morgon/förmiddag då någon av avdelningens överläkare kommer hit och träffar de inneliggande patienterna. Om man önskar kontakt med någon av våra läkare från hemmet får man ringa sjuksköterskeexpeditionen Meddelande lämnas till läkare och så ringer de upp så snart de hinner. Det är inte säkert att avdelningsläkaren hinner ringa tillbaka samma dag utan samtalet kanske kommer dagen efter. Vårdenhetschef på avdelningen heter Birgitta Korsgård och finns att nå på Vår teamchef heter Jan Nyman, som kan nås via mottagningen på Det finns flera specialistläkare kopplade till avdelningen som även de kan nås via mottagningen. Avdelningen har 19 vårdplatser. Personalen består av hälften sjuksköterskor och hälften undersköterskor som arbetar utifrån individuellt lagda scheman.

3 Avdelningsrutiner avdelning 54 Du som är inskriven på avdelningen kommer under dagen att få en säng och om så önskas kläder. Du får gärna bädda din säng och privata kläder får användas. Den sjuksköterska du träffar vid ditt första besök på avdelningen kommer att bli din PAS (Patient Ansvarig Sjuksköterska) som du kommer att behålla under hela din behandling. Din PAS kommer att hålla extra koll på din behandling och kan hjälpa till att svara på frågor och funderingar. Vid varje säng finns det möjlighet att få en telefon inkopplad, be någon av undersköterskorna om hjälp med detta. Kostnaden debiteras via din hemtelefon. Dina anhöriga kan ringa mellan och Du kan själv ringa ut från sjukhuset dygnet runt. Mobiltelefon får användas på avdelningen men tänk på att inkommande samtal kan störa medpatienter på sena kvällar och nätter. Som anhörig kan man ringa dygnet runt till sjuksköterskeexpeditionen.

4 Måltider Frukostbuffé Lunch Middag Kvällsbuffé Mellanmål personalen kommer ut med en vagn till alla rum där det erbjuds dricka, näringsdryck, glass och eventuellt något annat lättuggat Förutom mellanmålen serveras måltiderna i dagrummet. Du som inte har möjlighet att komma ut i dagrummet säg då till så får du maten serverad på rummet. Säg gärna till om du har speciella önskemål gällande kosten, om det t ex är något du är allergisk mot. Alla tider som anges är ungefärliga. Kan man inte äta maten då den serveras på grund av behandling och så vidare är det bara att säga till personalen så kan den sparas för ett senare tillfälle. Det finns ett litet kylskåp ute i dagrummet med ett litet sortiment av dryck, fil och kräm skulle något saknas är det bara att fråga. Kaffeautomat finns i dagrummet som är öppen dygnets alla timmar på denna apparat kan man även ta hett vatten. Vi har ett litet kök på avd. där vi kan tillaga soppa och omelett eller lättare maträtter. Det finns ett stort sortiment av kosttillskott så som näringsdrycker i många olika smaker. Lunch och middag som kommer ifrån centralköket beställs med hjälp av matkort som dagligen delas ut av personalen där ett litet varierat utbud finns att välja mellan.

5 Besökstider Anhöriga är välkomna till avdelningen mellan Efter klockan får man gärna ta emot besök i dagrummet. Det finns en DVD i dagrummet, tyvärr finns det inga filmer att låna på avdelningen men har ni med er egna så går det bra att använda dem. Peruk Skulle din behandling påverka dig så att du tappar ditt hår så har du rätt till 2 stycken remisser till peruk, dessa får man av avdelningsläkaren. Mer finns att läsa om detta i broschyren längre bak i pärmen. Om ni som anhörig eller patient har förslag till förbättring eller om det är något annat ni vill framföra så kan dessa synpunkter/åsikter skrivas ner och läggas i brevlådan utanför sjuksköterskeexpeditionen.

6 Användbara namn och telefonnummer Telefonnummer till sjuksköterskeexp. Vår adress vid beställning av resor Jubileumsklinikens huvudentré Avd 54, vån 3 Blå stråket 2 Jubileumsklinikens ambulansintag Gula stråket 2 Vårdenhetschef avdelning 54 Teamchef Mottagningen; för att nå våra överläkare Kurator Birgitta Korsgård Jan Nyman Nås via mottagningen Ssk Gunilla Tafuri Margaretha Jadermark Sjukhuskyrkan Verksamhetschef för Jubileumskliniken Tor Ekman kan nås via sekreterare Maria Hoorn

7 Personal/resurser kopplade till avd 54 Kurator Margaretha är kopplad till vår avdelning och jobbar dagtid måndag till fredag. Telefonsvarare finns kopplad till telefonen så meddelande kan alltid lämnas där. Önskas någon att samtala med som stöd, för vägledning eller information så kan du själv eller med hjälp av personalen på avdelningen få kontakt med Margaretha. Se broschyr. Elisabeth är diakon i sjukhuskyrkan här på Sahlgrenska. Måndag till fredag 9 11 finns det oftast någon på expeditionen. Sjukhuskyrkan har beredskap kvällar, nätter och helger året om och kommer gärna till avdelningen om någon är i behov av samtal/kontakt. Både patient som anhörig är välkommen. Alla skall ha möjlighet att utöva sin religion. Sjukhuskyrkan hjälper dig att söka kontakt med företrädare för olika kyrkor och religioner. Se broschyr. Vid behov finns det möjlighet att träffa en av våra dietister. De kan hjälpa dig om du har svårt att äta tillräckligt på grund av aptitlöshet, illamående och/eller sväljsvårigheter. Emelie och Lars kommer till avdelningen måndag-fredag, Lars Eva är kopplad till öron/näsa/hals kliniken och är här och har hand om våra studiepatienter. Margareta Elisabeth Eva Emelie Vår sjukgymnast Eva kommer till avdelningen måndag-fredag. Hon kan hjälpa dig att komma i gång. Utvecklar ett individuellt träningsprogram vid behov. Ansiktsövningar/gymnastik, andningsgymnastik, TENS, akupunktur och avslappningsövningar är några av de områden Eva kan hjälpa till med. Eva

8 Strålbehandling Strålbehandling ges med så kallad joniserad strålning, dessa är starka röntgenstrålar som inte känns eller syns. Joniserad strålning framställs med hjälp av en linjäraccelerator, vilket är en stor maskin som liknar en röntgenapparat. När man få sin behandling så blir du inte radioaktiv utan kan leva med andra människor precis som vanligt. Strålbehandling inleds med CT/Moulage vilket innebär att man med hjälp av en datortomografi (skiktröntgen) ställer in de fält som skall strålbehandlas. Moulage är en mask eller vagga som är ett hjälpmedel som gör att patienten ligger i exakt samma läge varje gång som strålbehandlingen utförs. Strålbehandlingen kommer att utföras 1 eller 2 ggr per dag. Har man behandling 2ggr/dag så kommer detta att ske med minst 6 timmars mellanrum. Behandlingen pågår mellan måndag och fredag och tar mellan min vid varje behandlingstillfälle. Patienten får sina behandlingstider skrivna på ett rött kort och får sedan hålla reda på dessa tider själv, vill man ha hämtning av patientvaktmästare så ber man personalen på strålbehandlingen eller på avd att ordna detta. Strålbehandlingsreaktion/hud reaktion Reaktioner på huden är en följd av strålbehandlingen och kan kännas som ömhet, klåda och/eller stickningar. Undvik därför parfymerade produkter såsom tvål, deodorant, talk, parfym inom behandlingsområdet. Undvik att raka dig i strålområdet. Använd inte kläder som skaver mot det behandlade området. Hudvård Lufta och tvätta behandlingsområdet med vatten. Smörj med apotekets receptfria oparfymerade hudkrämer t ex ESSEX lotion, DECUBAL eller ACO lotion. Hudkrämen skall ha torkat in före strålbehandlingen eller tvättas bort. Med fördel kan man starta att smörja strålområdet redan dag ett på strålbehandlingen.

9 Vid lätt klåda Lufta och tvätta med vatten. Smörj området med mild kortisonsalva (hydrokortison 1 %) i ett tunt lager 2-3 ggr/dag. Salvan finns att köpa receptfritt på apoteket. Blåsor och ytlig sårbildning Lufta och tvätta ofta området med vatten. Det är viktigt att hålla det strålbehandlade området ordentligt rent och torrt. Smörj endast med kortisonsalva på HEL hud. Efter avslutad behandling Efter avslutad behandling fortsätter reaktionerna att öka de närmaste veckorna. Fortsätt att smörja huden med salva tills den känns smidig igen. Efter ca 4 veckor har reaktionerna läkt (det finns alltid undantag). Solning Vistas gärna ute i solen, det är nyttigt och uppfriskande. Det är viktigt att inte utsätta behandlingsområdet för allt för kraftig solbestrålning. Ligg inte och sola utan att skydda det behandlade området. Det är individuellt hur känslig huden blir i framtiden för solning. Prova dig fram, men använd gärna solskyddsfaktor vid solning framöver. Strålbehandling mot lunga/matstrupen De reaktioner du kan få av behandlingen brukar komma efter ca 2 veckor. Slemhinnan i svalget och matstrupen irriteras av behandlingen. Detta kan ge besvär vid sväljning. Dessa besvär kan lindras med hjälp av lokalbedövande läkemedel och smärtlindrande mediciner. Vid lindrigare besvär kan det underlätta att mosa maten eller få mer flytande kost och näringsdrycker. Slemhinnorna i andningsvägarna irriteras, detta kan leda till torrhosta och en känsla av ökad slemproduktion. Det finns en del läkemedel som kan lindra dessa symtom. Tröttheten är en vanlig och besvärande reaktion av strålbehandlingen. Ställ inte för höga krav på dig själv. Motionera i lagom dos, anpassa ditt aktiva liv till det som du faktisk orkar. Vila är bra men det är bättre med flera stycken korta vilopauser än att sova bort hela förmiddagen. Strålbehandling mot munhåla och svalg Reaktioner du kan få av strålbehandlingen brukar komma efter 1-2 veckor.

10 Slemhinnorna blir röda och svullna av behandlingen. Detta kan ge upphov till sveda och smärta, vilket i sin tur kan leda till problem med matintag. Det är viktigt att du försöker äta så näringsrik kost som möjligt trots besvären. I början brukar det räcka med att mosa maten, sedan kan du övergå till flytande kost så som soppor och buljong. Näringsdrycker är ett bra kosttillskott som finns att få på avdelningen eller som recept av dietist. Det finns lokalsmärtlindrings läkemedel (Xylocain viskös, aloclair gel) dessa bedövar slemhinnan för en liten stund så att man kan t ex äta, hjälper inte detta ordineras annan medicin för smärtan. Det är viktigt att du som patient säger till när besvären kommer, alltså i ett tidigt skede. Strålbehandlingen kan orsaka svampinfektion i munhålan som kan ge obehag och förändrade smakupplevelser. Det finns medicin mot detta. Om dina spottkörtlar finns med i behandlingsområdet kommer du att få minskad mängd saliv efter bara ett par dagars behandling. Detta i sig orsakar muntorrhet. Nu är det viktigt att hålla en noggrann mun och tandhygien eftersom kariesrisken ökar. En mjuk tandborste rekommenderas. Smakförändringar kan uppkomma i samband med muntorrheten. Salivspray (Proxident munspray), sugtabletter (Xerodent, salivin), gel (oral balance) samt rikligt med dryck kan underlätta vid matintag och minska besvären. Den normala smakupplevelsen återkommer efter det att behandlingen tagit slut. Muntorrheten minskar långsamt efter avslutad behandling men den försvinner oftast inte helt. Håravfall kan tillfälligt uppkomma i det strålbehandlande området. Håret växer ut igen efter avslutad behandling. Även skäggväxten påverkas men den återhämtar sig inte i samma utsträckning.

11 Information till patienter och anhöriga Information/sjukresor Ute på gården vid pressbyrån (lunchstängt ) Informationsdisk i huvudentrén på sjukhuset huvudbyggnad måndag fredag (lunchstängt ) Apotek På sjukhusomvrådet finns ett apotek som är öppet vardagar mellan Telefonnumret till apoteket eller Sjukhuskyrkan Finns på entréplan i sjukhuset huvudbyggnad rakt över gården. Kyrkans personal är anställd av svenska kyrkan, svenska missionsförbundet och katolska kyrkan. De erbjuder enskilda samtal med patienter och deras anhöriga. Alla skall ha möjlighet att utöva sin religion, sjukhuskyrkan stödjer detta och hjälper gärna till att söka kontakt med företrädare för olika kyrkor och religioner. Telefonnummer till sjukhuskyrkan Bank SE-Banken, bankomat finns i sjukhusets huvudbyggnad. Öppettider, måndag onsdag och fredag torsdag Kiosk Det finns två Pressbyråer inom sjukhusområdet. Den ena är belägen utomhus och den andra finns i källarplan i sjukhusets huvudbyggnad. Öppettider Pressbyrån utomhus måndag fredag lördag söndag Pressbyrån i källarplan måndag fredag lördag söndag

12 Caféer och restauranger På sjukhusområdet finns tre olika restauranger dit patienter och anhöriga kan gå och äta. I huvudbyggnaden ligger Bistro Amica. De serverar kaffe, smörgåsar, bakverk och mat. Öppettider måndag-fredag lördag-söndag Restaurang Gastronomen ligger i en byggnad till vänster från Jubileumsklinikens huvudentré. Där serveras frukost, lunch, kaffe, smörgåsar och bakverk. Gastronomens öppettider måndag-fredag Caféets öppettider måndag-fredag Matsalen Grill à la carte måndag-fredag På Jubileumsklinikens entréplan ligger JK-baren. De serverar kaffe, smörgåsar, bakverk och lättare måltider. Öppettider måndag-fredag lördag Skobutik Ligger bredvid damfrisören. Där säljs framförallt innetofflor, sandaler, sockor och strumpor. Öppettider tisdag torsdag :30 Blomsterbutik Ute på gården vid pressbyrån måndag fredag lördag söndag

13 Tillfälliga övernattningsmöjligheter för anhöriga I huvudbyggnaden på 15:e våningen finns övernattningsrum för anhöriga. Bokning av dessa rum sker i samband med inskrivning på avdelningen. Dessa rum går tyvärr inte att boka i förväg och är i första hand till anhöriga med lång resväg. Be sjuksköterskan på avdelningen att hjälpa er med detta. På sjukhusområdet ligger även Johannesvillan med övernattningsmöjligheter för anhöriga. Bokning sker i samband med inskrivningen på avdelningen. Be sjuksköterskan att hjälpa er med detta. Om anhörigrummen är upptagna eller om annat boende önskas finns följande möjligheter. Hotell Aston Villa Askimsgatan 10 Slottsskogens vandrarhem Vegagatan 2 Patienthotell Aston Villa är ett litet och trevligt hotell som gränsar till Botaniska trädgården, och passar för patienter som får strålbehandling. Det finns 17 rum, några dubbelrum, samlingsrum med en tv och video. Varje rum har dusch/wc, kylskåp, direkttelefon, färg-tv, hårtork samt morgonrock i frotté. Vidare finns bastu, solarium och ett rum med en hel del träningsredskap. En matsal där det serveras frukost och där det finns möjlighet att ta kaffe/te och smörgås. Middag kan köpas på någon av sjukhusets restauranger, eller för den som vill kan man gå eller åka ner till stan. På Aston Villa kan man köpa färdiga portioner som går att värma i mikrovågsugn. Gunilla Fridolin, som äger hotellet skickar räkning till respektive kommun eller landsting och får på så sätt ersättning. Om anhörig vill bo med (vid speciella behov och mån om plats), kostar det 165 kr/natt. När man delar 140 cm-säng kostar det det 225 kr/natt i dubbelrum.

Välkommen till avd 53

Välkommen till avd 53 Välkommen till avd 53 Avdelning 53 På avdelning 53 behandlas kvinnor från hela västsvenska regionen med gynekologisk cancer. De vanligaste cancerformerna är livmodercancer (corpus cancer), äggstockscancer

Läs mer

avdelning/enhet/mottagning Välkommen till avdelning 3 Information till patient och närstående

avdelning/enhet/mottagning Välkommen till avdelning 3 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Sahlgrenska Universitetssjukhuset avdelning/enhet/mottagning Välkommen till avdelning 3 Information till patient och närstående Information till patient

Läs mer

avdelning/enhet/mottagning

avdelning/enhet/mottagning Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Sahlgrenska Universitetssjukhuset avdelning/enhet/mottagning Information Välkommen till patient och närstående till avdelning 54 Information till patient

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

Välkommen till avdelning 54

Välkommen till avdelning 54 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående VÄLKOMMEN! Vi har reserverat tid för din inskrivning på avd 54 Blå Stråket 2, våning 3 Jubileumskliniken Sahlgrenska sjukhuset

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot munhåla och svalg

Till Dig som skall få strålbehandling mot munhåla och svalg onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot munhåla och svalg Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående VÄLKOMMEN Denna information är tänkt som en vägledning för dig under ditt besök hos oss. Är det något

Läs mer

Välkommen till avdelning 52 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 52 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 52 Information till patient och närstående VÄLKOMMEN Vi har reserverat tid för din inläggning på avd 52 Blå stråket 2, Jubileumskliniken Sahlgrenska

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Ortopedavdelning 6. - med känsla för varje led

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Ortopedavdelning 6. - med känsla för varje led ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Ortopedavdelning 6 - med känsla för varje led Välkommen till ortopedavdelning 6! Avdelning 6 är en ortopedkirurgisk avdelning med 18 vårdplatser. Avdelningen är

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar.

För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar. För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om sjukhus vårdavdelningar. För dig som är patient För att din vistelse hos oss ska bli så bra som möjlig, följer här information som kan vara

Läs mer

För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar.

För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar. För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar. För dig som är patient För att din vistelse hos oss ska bli så bra som möjlig, följer här information som

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Lite bra att veta.. 1 Beskrivning av avdelningen Avdelning 12-25 har 33 vårdplatser och därtill tillkommer 3 vårdplatser på

Läs mer

Välkommen till Vidarkliniken

Välkommen till Vidarkliniken Välkommen till Vidarkliniken Information till patienter Dagrehabilitering VIDARKLINIKEN E N U N I K K O M B I N AT I O N AV S K O L M E D I C I N OCH ANTROPOSOFISK LÄKEKONST Välkommen till Vidarklinikens

Läs mer

Välkommen till Transplantationscentrum Information till patient och närstående

Välkommen till Transplantationscentrum Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Transplantationscentrum Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du

Läs mer

Till dig har en närstående på NIVA

Till dig har en närstående på NIVA Informa on ll närstående ll pa ent som vårdas på NIVA Till dig har en närstående på NIVA Det kan vara svårt att ha en sjuk närstående som vårdas på en intensivvårdsavdelning. Med den här broschyren vill

Läs mer

Gästbok. Information till dig som är boende på Patienthotellet

Gästbok. Information till dig som är boende på Patienthotellet Gästbok Information till dig som är boende på Patienthotellet Innehåll 4 Receptionen 5 Hotellrummet 5 Egen medicin 6 In/Utcheckning 6 Hjälpmedel 6 Böcker och tidskrifter 6-7 Telefoni/Trådlöst Internet

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Område 6 Med detta informationshäfte

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 1,5 timmar och ges var tredje vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 1,5 timmar och ges var tredje vecka. Behandlingen ges som dropp. EC 60/75 Vad är EC? Cytostatika, även kallat cellgifter avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen. Även friska,

Läs mer

Verksamhetsområdena Neurologi och Onkologi Universitetssjukhuset i Lund

Verksamhetsområdena Neurologi och Onkologi Universitetssjukhuset i Lund Verksamhetsområdena Neurologi och Onkologi Universitetssjukhuset i Lund VANLIGA FRÅGOR INFÖR STRÅLBEHANDLINGEN Detta häfte är till för dig som får eller ska få strålbehandling mot en hjärntumör. Hur och

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

Information till dig som behandlas med läkemedel som kan leda till biverkningar i munnen

Information till dig som behandlas med läkemedel som kan leda till biverkningar i munnen [Sidhuvud från överkant 1,27 cm, Arial, normal 8] Information om xxx[rubrik 1, Arial, VERSALER, fet 14] [Arial, normal 11] [Arial, normal 11] PATIENTINFORMATION Information till dig som behandlas med läkemedel

Läs mer

Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset!

Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset! Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset! Till Dig som är patient eller närstående på Infektion Visitkort Välkommen! Du är inlagd på avdelning: 3 Till dina närstående Meddela dina närstående så fort

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING

VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING Att vårdas på hjärtavdelning Du får gärna använda dig av avdelningens gemensamma utrymmen vilket är TV-rum, samtalsrum samt en patientmatsal. Du får röra dig

Läs mer

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Elineberg Uppdaterad 2010-03-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna åldras i trygghet med värdighet.

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp. EC, dostät Vad är EC? Cytostatika, även kallat cellgifter avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatika förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen. Även

Läs mer

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun Solgårdens korttidsvistelse Enköpings kommun Välkommen till Solgården Solgårdens korttidsvistelse är ett tillfälligt kommunalt boende. Vi tar hänsyn till vad just du behöver i form av hjälp och stöd, och

Läs mer

Goda råd till dig med nedsatt aptit

Goda råd till dig med nedsatt aptit [Sidhuvud från överkant 1,27 cm, Arial, normal 8] Information om xxx[rubrik 1, Arial, VERSALER, fet 14] [Arial, normal 11] [Arial, normal 11] Patientinformation Goda råd till dig med nedsatt aptit Patientinformation

Läs mer

Välkommen till Hospice Palliativt centrum

Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen! Ordet Hospice betyder gästfrihet, den relation som finns mellan värd och gäst. Vården ska sträva efter bästa möjliga livskvalitet med hänsyn till patientens

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern

Läs mer

Robotassisterad radikal prostatektomi

Robotassisterad radikal prostatektomi Robotassisterad radikal prostatektomi Inskrivningsdagen Under dagen träffar du: Samordnaren som tar emot på avdelningen Sjuksköterskan som informerar dig om vad som ska ske under vårdtiden. Avdelningsläkaren

Läs mer

Avdelning 38, Kardiologen

Avdelning 38, Kardiologen Välkommen till Avdelning 38, Kardiologen Avdelningsinformation till patient & närstående Dokumentet är skapat 2008-12-01 Giltigt ett år from 2008-12-01 Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 38 Med

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Paclitaxel CYTOSTATIKA

Paclitaxel CYTOSTATIKA Paclitaxel Vad är Paclitaxel? Cytostatika, även kallat cellgifter, avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen.

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp. Docetaxel, dostät Vad är Docetaxel? Docetaxel är cytostatika, även kallat cellgift, och avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatika förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Välkommen till avdelning 32 SIVA/NAVE!

Välkommen till avdelning 32 SIVA/NAVE! Välkommen till avdelning 32 SIVA/NAVE! Avdelning 32 SIVA/NAVE Vi är en medicinsk akutavdelning med både vårdplatser, behandlingsrum för trombolysbehandling samt en intermediäravdelning med fyra förstärkta

Läs mer

CYTOSTATIKA. Docetaxel

CYTOSTATIKA. Docetaxel Docetaxel Vad är Docetaxel? Cytostatika, även kallat cellgifter, avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen.

Läs mer

Kolarebacken Lockerudsvägen 12 542 45 Mariestad

Kolarebacken Lockerudsvägen 12 542 45 Mariestad Kolarebacken Lockerudsvägen 12 542 45 Mariestad Sida: 2 (6) Välkommen till Kolarebacken! Boendemiljö/lägenheter Kolarebacken är ett särskilt boende som ligger på Lockerudsvägen 12 vid sjukhuset. Boendet

Läs mer

Guide till korttidsvistelse

Guide till korttidsvistelse Information till dig som fått en tidsbegränsad korttidsplats Guide till korttidsvistelse KORTTIDSENHETEN Hälsa, vård och omsorg VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ KORTTIDEN! TIPS! Om du tillfälligt behöver lämna korttidsboendet

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Välkommen till barnintensivvårdsavdelningen 328 BarnIVA, Drottning Silvias

Välkommen till barnintensivvårdsavdelningen 328 BarnIVA, Drottning Silvias BIVA, Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus (DSBUS), Göteborg Välkommen till barnintensivvårdsavdelningen 328 BarnIVA, Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus Denna broschyr är en kort introduktion

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad 1 Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset 651 85 Karlstad RECEPTION: 48 350 RESTAURANG: 48 308 Telefonnumret

Läs mer

Mariegärde. Mariegärdesväg 7 542 45 Mariestad

Mariegärde. Mariegärdesväg 7 542 45 Mariestad Mariegärde Mariegärdesväg 7 542 45 Mariestad Sida: 2 (6) Välkommen till Mariegärde! Boendemiljö/lägenheter Mariegärde är ett särskilt boende som ligger på Mariegärdesväg 7. Det är ett boende för personer

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation.

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL psykiatriska avdelningen

VÄLKOMMEN TILL psykiatriska avdelningen VÄLKOMMEN TILL psykiatriska avdelningen PSYKIATRISKA KLINIKEN Psykiatriska avdelningen 01/2015 Ålands hälso och sjukvård PB 1055, AX 22111 Mariehamn Telefon: +358 (0)18 5355 info@ahs.ax, www.ahs.ax Välkommen

Läs mer

Välkommen till dialysmottagning 130 Information till patient och närstående

Välkommen till dialysmottagning 130 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till dialysmottagning 130 Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Välkommen till Kungälvs korttidsenhet

Välkommen till Kungälvs korttidsenhet Välkommen till Kungälvs korttidsenhet På Korttidsenheten i Kungälv får du som vistas här en personcentrerad vård och omsorg där du är med och påverkar din vardag. Det ger ökad livskvalité för dig och arbetsglädje

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Måltider serveras i matsalen: OBS Spritavtvätta händerna innan du tar din mat. Frukost 07.30 09.30 Lunch 12.00 13.00 Middag 17.00

Läs mer

Omvårdnad Gävles korttidsenheter

Omvårdnad Gävles korttidsenheter Omvårdnad Gävles korttidsenheter OMVÅRDNAD GÄVLE Möjlighet till korttidsvistelse finns för dig som är i behov av en tillfällig plats efter till exempel sjukhusvistelse, i väntan på annat boende eller för

Läs mer

Info till Dig som anhörig

Info till Dig som anhörig Info till Dig som anhörig Innehållsförteckning Presentation av intensiven (IVA) Vad är intensiven Information om vården Avdelningsansvariga Information om patientens tillstånd Besök Telefon / telefontider

Läs mer

Välkommen. till korttidsplats på Glimten

Välkommen. till korttidsplats på Glimten Välkommen till korttidsplats på Glimten Broschyren innehåller information, telefonnummer och praktiska upplysningar till dig som har fått korttidsplats på Glimten. Glimten är beläget på Östergården, våning

Läs mer

Välkommen till BB-enheten

Välkommen till BB-enheten Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Måltider serveras i matsalen: OBS Spritavtvätta händerna innan du tar din mat. Frukost 07.30 09.30 Lunch 12.00 13.00 serveras

Läs mer

Välkommen till avdelning 604

Välkommen till avdelning 604 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Geriatrik Sahlgrenska, Högsbo sjukhus Informationen ska vara en vägledning för dig under vårdtiden hos oss. Är det något du undrar över tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten!

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste vardagen före din operationsdag för att få den tid du skall

Läs mer

Apotekets råd om. Torr i munnen

Apotekets råd om. Torr i munnen Apotekets råd om Torr i munnen Om du är torr i munnen beror det på att du har för lite saliv. Orsaken är ofta en biverkan av läkemedel som gör att spottkörtlarna producerar mindre mängd saliv, till exempel

Läs mer

Hovslund vårdbostad och hemvård

Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att

Läs mer

Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset!

Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset! Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset! Till Dig som är patient eller närstående på Infektion Välkommen! Vi hoppas att du kommer att trivas under din vistelse hos oss. Du är inlagd på avd/rum:...

Läs mer

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1 FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på Ortopedmottagningen Doknr 2845 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren finner du information om hur du

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Storören, korttidsplats och rehabilitering Uppdaterad 2011-04-08 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan 161111 Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Lärande och tillämpa kunskap, allmäna uppgifter och krav, kommunikation Vad ska stödet innehålla: Att genomföra daglig

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BERGS

VÄLKOMMEN TILL BERGS VÄLKOMMEN TILL BERGS VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ BERGS Bergs tillhör Melleruds kommun och ligger ca 10 min gångväg från Melleruds centrum, bredvid järnvägsstationen. För närvarande finns 16 korttidsplatser på

Läs mer

Trögdshemmets korttidsvistelse

Trögdshemmets korttidsvistelse Trögdshemmets korttidsvistelse Enköpings kommun 2013 Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Välkommen till Trögdshemmet Trögdshemmets korttidsvistelse är ett tillfälligt kommunalt boende. Vårt

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

INFORMATION INFÖR ÖGONOPERATION

INFORMATION INFÖR ÖGONOPERATION 1(5) INFORMATION INFÖR ÖGONOPERATION För er har reserverats tid för starroperation enligt bifogat tidbeställningsbrev till Vasa Centralsjukhus ögonenhet som finns i A-flygeln, 6:e våningen (A6). Telefonintervju

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Till dig som skall Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Välkommen till avdelning 242 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 242 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Beroendekliniken Välkommen till avdelning 242 Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något

Läs mer

Kommunens Rehabiliteringsavdelning

Kommunens Rehabiliteringsavdelning Kommunens Rehabiliteringsavdelning (KRA) KOMMUNENS REHABILITERINGSAVDELNING (KRA) Vård och omsorg Välkommen till KRA rehabilitering och vardagsträning Du har av din biståndshandläggare blivit beviljad

Läs mer

Du ska få cytostatika

Du ska få cytostatika Du ska få cytostatika FÖRE BEHANDLINGEN Du ska få cytostatika Du ska få cytostatika. Cytostatika är medicin mot cancer. FÖRE BEHANDLINGEN När det är din tur När ditt namn ropas upp är det din tur att få

Läs mer

Avdelning 91, Kardiologen

Avdelning 91, Kardiologen Välkommen till Avdelning 91, Kardiologen Avdelningsinformation till patient & närstående Dokumentet är skapat 2009-10-19 och giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 91

Läs mer

Välkommen! Till Fridhemskullens Korttidsverksamhet

Välkommen! Till Fridhemskullens Korttidsverksamhet Välkommen! Till Fridhemskullens Korttidsverksamhet På Korttidsenheten i Kungälv får du som vistas här en personcentrerad omsorg där du är med och påverkar din vardag. Det ger ökad livskvalité för dig och

Läs mer

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort.

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset - Viktig information

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Illamående och kräkningar vid cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Illamående och kräkningar vid cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Illamående och kräkningar vid cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi Vem blir illamående? Illamående och kräkningar är vanliga biverkningar vid behandling av cancersjukdom, men kan också

Läs mer

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin Din Operationsdag I Hemmet DESCUTANTVÄTT, FASTA, LÄKEMEDEL Det är viktigt att du läser igenom dokumentet Förberedelser inför din operation och att du följt

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

PICC-line, perifert inlagd central venkateter

PICC-line, perifert inlagd central venkateter PICC-line, perifert inlagd central venkateter Om du ska få läkemedel som dropp i blodet kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner,

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Välkommen till avdelning 17/30

Välkommen till avdelning 17/30 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 17/30 Fotograf: Carina Johansson Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte

Läs mer

Information till barn, ungdomar och närstående

Information till barn, ungdomar och närstående 0 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 334 Information till patient och närstående Information till barn, ungdomar och närstående Erfarenheten visar att barn och ungdomar känner mindre

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02 Innehållsansvarig: Josephine Petersson, Karin Mellgren Godkänd av: Kate Abrahamsson, Verksamhetschef Medicin barn Denna rutin gäller

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss.

Läs mer

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15 BYGDEVÄGEN 15 2016-09-23 Välkommen till Bygdevägen 15 2 (5) Bygdevägen 15 Bygdevägen 15 är ett äldreboende som ligger i samhället Östra Husby på Vikbolandet. I närområdet finns grönområden, affär, apotek

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer