Lärarmaterial. Natet dras at. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarmaterial. Natet dras at. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:"

Transkript

1 Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. De är jagade av ett mc-gäng. När Rasmus pappa är med polisen på sjukhuset, hittar mc-gänget Rasmus. Rasmus gömmer sig vid flera tillfällen, men blir alltid hittad av mc-gänget och måste fly. Rasmus börjar misstänka att mc-gänget kan spåra honom på något sätt. Rasmus lyckas komma på hur de spårar honom och åker tillbaka till Stockholm. Rasmus pappa är orolig och sticker ifrån polisen för att hitta Rasmus. Men är det för sent? Kommer mc-killarna att hinna före? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv, samt deras syften, avsändare och sammanhang. (SV åk 7-9) Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer. (SV åk 7-9) Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen. (SH åk 7-9) Eleverna tränar följande förmågor: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv. Reflektera över mänskliga rättigheter, samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

2 Lärarmaterial SIDAN 2 Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7-9) Kommunikation för olika syften. Hur åsikter, intresse och argument kan uttryckas. (SV åk 7-9) Eleverna tränar följande förmågor: Reflektera över demokratiska värden, principer och arbetssätt. Tala och samtala i olika sammanhang. Läsa, förstå och reflektera över olika texter.

3 Lärarmaterial SIDAN 3 Innan läsningen av boken Spågumman Presentation av boken: Studera omslagets fram- och baksida. Vad berättar de? Får du någon ledtråd till personerna som det kommer att handla om? Vad ser du? Hur står de placerade? Kläderna betydelser? Blickriktningar? Färger? Vad betyder de? Var befinner de sig? Hur vet du det? Kan du lista ut något om innehållet med hjälp av bilderna? Samtal. Gissa och förutspå. Detektiven Detektiven reder ut oklarheter, nya ord och uttryck. Strategin används under läsningen och innebär att läsaren: Läser om ordet. Läser om meningen. Läser om stycket för att få ordet i ett sammanhang. Funderar på om ordet liknar ett ord på svenska, eller ett annat språk, som läsaren redan kan. Funderar på om ordet är sammansatt av flera ord. Funderar på vad det är för sorts ord (substantiv, adjektiv, verb). Använder sina förkunskaper i ämnet. Slår upp ordet eller frågar någon vad det kan betyda. Välj ut några ord från texten som ni, tillsammans i klassen, ska lista ut vad de betyder. Använd er av lässtrategin Detektiven. Det är bra om du som lärare modellerar, genom att läsa en bit ur boken där det finns ett svårt ord. Tänk sedan högt kring hur man t.ex. kan ta hjälp av ord och meningar runt ordet, för att lista ut vad det betyder.

4 Lärarmaterial SIDAN 4 Maffian Nu ska ni göra ett rollspel där man bör vara minst 6 (upp till hur många man vill). Man sätter sig på något bekvämt ställe, typ en soffgrupp eller någonstans, så att alla ser alla. En kortlek behövs. Alla i leken ska få ett kort och varje kort innebär en viss roll. Får man ett rött kort är man en hederlig bybo, men ett svart kort innebär att man är medlem i en hemsk maffia. Skulle man få en röd kung betyder det att man är byns läkare, och en röd knekt innebär att man är byns spion. Om det t ex skulle finnas 9 deltagare, så bör följande kort finnas: 1 röd kung - läkare 1 röd knekt - spion 3 röda sifferkort - bybor 3 svarta kort - maffiamedlemmar + 1 som är spelledare När korten under all hemlighet är utdelade, får man absolut inte visa någon annan vad man har för kort. Nu börjar spelet! Spelledaren berättar vilken by alla befinner sig i och informerar om att byn har drabbats av maffian. Detta måste man göra något åt. Givetvis är leken en kamp mellan maffian och byborna. Så säger ledaren att alla sover. Då ska samtliga blunda. Spelledaren säger sedan åt läkaren att vakna. Läkaren får då, genom att peka på någon deltagare, skydda denne under natten. Så somnar läkaren igen, men då vaknar den onda maffian. Alla tre öppnar ögonen, och ser vilka kumpaner man har. Sedan väljer de under tystnad ut ett offer. Den de pekar på mördas då under natten, såvida läkaren inte har skyddat henne eller honom tidigare. När så maffian har somnat igen, får spionen vakna och peka på någon som han/hon tycker verkar vara misstänkt. Om spelledaren då nickar, betyder det att personen som spionen pekar på tillhör maffian. Annars skakar ledaren på huvudet. Nu börjar det roliga! Spelledaren väcker hela byn, alla öppnar ögonen och får reda på om någon mördats under kvällen. I så fall åker hon/han ut ur leken. Om hon/han har blivit skyddad av läkaren, så säger spelledaren bara att det har skett ett mordförsök på natten, men inte på vem! Varje ny dag har man en dödsomröstning för att få ut maffian. Här gäller det att kunna tala för sig. Förhoppningsvis uppstår här en hel del intressanta och kanske tidvis hätska diskussioner. Alla som blir anklagade bör få ett försvarstal. Det får spelledaren se till.

5 Lärarmaterial SIDAN 5 Sedan röstar man om vem som ska ut. Röstningen kan ske på olika sätt. Man kan skriva på lappar, eller så föreslår någon att de ska rösta på någon. Om då majoriteten röstar likadant, så dör den personen, och får visa sitt kort! Sedan är det dags att lägga sig igen. Nu gör man om samma procedur som förra natten. Tjusningen med detta enkla rollspel, är att man får lov att luras så mycket man vill. Det blir bara roligare då. Eftersom maffian ser varandra på natten, vet de vilka de arbetar med. Därför ska man vara uppmärksam på vilka som på dagens dödsomröstning samarbetar. Om spionen under natten fått reda på nyttig information, kan han/hon säga det under dagen. Men om man röjer sin identitet så riskerar man ju att maffian dödar en under natten. Ibland händer det att två personer påstår att de är spioner. Efter ett tag lyckas man nog ändå avslöja lögnaren. Även läkaren kan bli mördad och spionen kan lämnas utanför. Diskutera efteråt hur det kändes att vara de olika rollerna. Vilken var bäst att vara? Vilken var svårast att vara? Hur kändes det att hålla ett försvarstal och inte blir trodd av de andra? Var det svårt att ljuga? DNA-prov Låt eleverna arbeta vidare i klassrummet med vad ett DNA-prov är. Rasmus tar en tandborste från en av killarna i mc-gänget. Det gör han för att polisen ska kunna ta DNA-prov på mc-gänget. Vad är ett DNA-prov? Låt eleverna undersöka och skriva en kort förklaring till vad ett DNA-prov innebär.

6 Lärarmaterial SIDAN 6 Sammanfatta texten Cowboyen Låt eleverna arbeta i par. De ska nu få i uppgift att sammanfatta boken med hjälp av 7 meningar. De skriver de 7 meningarna på pappersremsor eller Post-It lappar, som sedan sätts upp på Whiteboarden. Det kan vara svårt att få med det viktigaste i boken när man sammanfattar den. Gå igenom vad eleverna har skrivit och kom tillsammans fram till vad som är viktigast att ha med i sammanfattningen. Det kan exempelvis se ut såhär: Rasmus blir tagen av mc-gänget Rasmus pappa räddar honom Sören sticker från polisen för att hitta Rasmus Rasmus gör sig av med spelet så att mc-gänget inte kan spåra honom Rasmus kommer till Stockholm Sören och Rasmus flyttar till en annan hemlig stad Rasmus förstår att mc-killarna inte vet hur han ser ut

7 SIDAN 7 Reportern Under läsningen Kapitel 1 (Du kan läsa och hitta svaret i texten. Precis där.) 1. Hur tror Rasmus att mc-gänget hittar honom? Han tror att de spårar honom på något sätt. 2. Varför gör Rasmus sig inte av med sin mobil? Där finns ett röstmeddelande från hans mamma. (Du måste tänka efter när du har läst texten.genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) 3. Rasmus fryser fast det är sommar. Varför det, tror du? Exempel på svar: Det är natt, eller för att han är orolig och inte mår bra Varför slår Rasmus hjärta snabbt när han ser mc-killen vid dagiset? Hans hjärta slår snabbt för att han är rädd. (Genom att använda dig av vad du själv har varit med om och sett, hört eller läst förut, kan du tänka ut ett svar på frågan.) 5. Hur hade du gjort, om du skulle ta dig till Stockholm utan pengar eller någon att ringa? 6. Vad menas med att lifta? Hur tror du att man gör när man liftar? Kapitel 2 1. Vem tror Sören (Rasmus pappa) att Rasmus kanske är på väg till? Sören tror att Rasmus är på väg till sin farmor eller sin mormor. 2. Varför ska Sören ha något kring halsen om han går ut? Man ska inte se hans tatueringar.

8 SIDAN 8 3. Hur många sovrum tror du att det finns i lägenheten i Jönköping? 4. Varför har polisen folk på plats utanför Rasmus gamla hem? Polisen har folk på plats för att Rasmus kanske kommer dit. 5. Varför, tror du, att Sören helt plötsligt ska bo i Jönköping istället för i Hässleholm? Kapitel 3 1. Vad tror Rasmus att killarna i bilen är för typer? Rasmus tror att killarna är tjuvar. 2. Vart kör killarna med Rasmus? De kör till Värnamo med Rasmus. 3. Vilken tid på dagen tror du att det är?, men det borde vara på kvällen. Killarna säger att han har stått och försökt få skjuts hela dagen, och att det är för sent nu. 4. Varför vill Mattias och Tobias ha med sig Rasmus i bilen? 5. Vad tror du att killarna menar med att de bara ska köra runt och ha lite kul? 6. Rasmus tar på sig säkerhetsbältet. Varför det tror du?

9 SIDAN 9 Kapitel 4 1. Var ligger ungdomshemmet där Tobias och Mattias bor? Ungdomshemmet ligger i skogen utanför Värnamo. 2. Varför bor Tobias på ungdomshemmet? Tobias bor på hemmet för att han har hållit på med knark. 3. Vad tycker Mattias om att de har krockat med ett träd? Han säger att Tobias kör som en idiot, och det gör att man får uppfattningen av att han inte tycker att det är kul. 4. Varför tror du att de parkerar bilen en bit bort från ungdomshemmet? 5. Vad tror du att Tobias menar, när han säger till Rasmus att han är lite långsam här uppe? Kapitel 5 1. Vem är Mårten? Mårten är chef på behandlingshemmet. 2. Hur har mc-gänget spårat Rasmus? De har spårat Rasmus via hans spel. 3. Varför vill Rasmus inte var på ungdomshemmet när polisen kommer? Han vill inte att de tar honom och kör honom till någon trist stad.

10 SIDAN Tror Mårten på Rasmus, när han säger att han är jagad av ett mc-gäng? Motivera ditt svar. Nej, Mårten tror inte på Rasmus. När Rasmus berättar vad som har hänt säger Mårten: Det låter rätt otroligt det där. Om man säger så, känns det som om man inte tror att det är sant. 5. Varför tog mc-gänget Mattias? De tror att han är Rasmus när han säger att han heter Mattias. Mattias var Rasmus nya täcknamn. 6. Varför tror Rasmus att Mårten kommer att räkna ut att han är på väg till Stockholm? Kapitel 6 1. Varför plockar en kvinna och en man upp Rasmus och ger honom skjuts? De har en son i samma ålder som Rasmus. 2. Rasmus vill gå av vid Centralen. Varför? Han vill gå av vid stationen för att hans cykel står där. 3. Varför ilar det i Rasmus mage när han tänker på att han snart är hemma? Han är nervös för att komma hem igen. 4. Det kan vara svårare för mc-gänget att få tag i Rasmus nu. Varför? Rasmus har inte längre spelet som de kan spåra. Dessutom vet de inte hur Rasmus ser ut. 5. Vad tror du att Nicklas gör, när Rasmus blir jagad av killen på cykeln?

11 SIDAN 11 Kapitel 7 1. Varför tar Sören ut så mycket pengar på en gång? Polisen kan spåra hans uttag. 2. Varför bör Sören inte åka förbi deras gamla bostad? Han bör inte åka förbi bostaden för att mc-gänget säkert bevakar den. 3. Vad gör mc-gänget med Rasmus om de får tag på honom? De kommer att hålla honom som gisslan. 4. Varför sparkar Sören till en stol så att den åker in i väggen? Han är arg på allt som har hänt den senaste tiden. 5. Tror du att mc-gänget bevakar Sörens mammas hus? 6. Vem hade du åkt till först, för att hitta Rasmus? Kapitel 8 1. Hur vaknar Rasmus? Rasmus vaknar av att en hund slickar honom på näsan. 2. Varför bor Rasmus mormor på ett sjukhem? Hans mormor bor på ett sjukhem, för att hon har en sjukdom som gör att hon inte minns något. 3. Vem är Karin Berg? Karin Berg är Rasmus mormor. 4. Hur kommer Rasmus till sjukhemmet? Rasmus åker buss till sjukhemmet.

12 SIDAN Hur mycket är klockan när Rasmus vaknar? Klockan är åtta när Rasmus vaknar. 6. Vad heter Rasmus mamma? Rasmus mamma heter Lena. 7. Hur lång tid tror du att Rasmus besök hos hans mormor tar? 8. Varför tror du att det är svårt att få någon att ladda Rasmus mobil? 9. Vem tror du det är som tar Rasmus? 10. Om du skulle misstänka någon, som kan ha meddelat mc-gänget att Rasmus var på sjukhemmet, vem skulle det då vara? Kapitel 9 1. Vem har tagit Rasmus? Rasmus har blivit tillfångatagen av mc-gänget. 2. Vad för sorts hus tycker Rasmus att han är i? Rasmus tror att han är i någon sorts kolonistuga. 3. Varför ska Rasmus hämnas? Rasmus vill hämnas för att mc-killarna har tagit hans mobil. 4. Varför, tror du, att Rasmus ska ha bindeln på sig varje gång någon kommer in i rummet?

13 SIDAN 13 Kapitel Varför har mc-gänget tagit Rasmus? De har tagit Rasmus för att hans pappa inte ska vittna mot dem. 2. Var har Sören sett Anders förut? Han har sett Anders i mc-gängets klubbhus. 3. Hur ska Sören få reda på var Rasmus finns? Sören ska få Anders att berätta var Rasmus finns. 4. Varför rasar hela Sörens värld samman? Hans värld rasar samman för att mc-gänget har tagit Rasmus. 5. Sören tror att Anders kommer att berätta var Rasmus är. Varför tror han det? Kapitel Vad hoppas Rasmus att mc-killarna inte ser när de kommer in i rummet? Rasmus hoppas att de inte ska se att någon bräda sticker ut från väggen. 2. Rasmus får kvällsmat. Vad får han? Rasmus får 2 smörgåsar och en flaska vatten. 3. Varför måste Rasmus vänta tills han är ensam i huset, för att dra loss brädorna i väggen? Han måste vänta för att det låter ganska mycket att dra loss brädorna. Då kan mc-killarna höra honom. 4. Rasmus lägger sig på golvet när han ska sova. Varför? Rasmus lägger sig på golvet för att lakanet i sängen är smutsigt och blodigt.

14 SIDAN Varför tror du att Rasmus får ett slag mot tinningen? 6. Rasmus gråter. Varför det, tror du? Kapitel Varför tar Sören en taxi till koloniområdet Friden? Anders berättade att Thomas i mc-gänget har en kolonistuga där. 2. Hur kommer Sören till sjukhemmet? Han tar en taxi till sjukhemmet. 3. Vad hotar mc-gänget Anders med, för att få honom att tjalla om Rasmus kommer dit? Mc-gänget hotar Anders med att de ska göra så att han inte får behålla sitt jobb. 4. Varför tror du att Sören tycker att det är perfekt att ha ett litet samtal vid cykelstället? 5. Sören betalar med kontanter när han ska bo på hotellet. Varför betalar han inte med sitt kort, tror du? Kapitel Vad letar Rasmus efter i skåpet? Rasmus letar efter något som han kan ha som vapen. 2. Varför tar Rasmus tandborsten ur skåpet? Polisen kan använda den för att ta DNA-prov. 3. Hur gör Rasmus, för att kolla så att det inte är någon i huset, innan han börjar lossa brädor? Rasmus börjar banka på dörren och skrika att han behöver gå på toaletten.

15 SIDAN Vad är det som gör Rasmus stark och får honom att fortsätta lossa brädor? Han blir starkare av att tänka på att han måste skynda sig, för att mc-killarna kanske kommer tillbaka snart. 5. Tror du att Rasmus hinner rymma innan mc-killarna får tag på honom? Kapitel Vad gör Sören medan han väntar på att det ska bli mörkt ute? Han äter, tar en kaffe och läser tidningen på ett fik. 2. Hur många killar håller fast Rasmus när han försöker fly ut genom fönstret? En kille håller fast Rasmus när han försöker fly. 3. Hur vet Sören vilken kolonistuga han ska leta upp? Sören säger att hans ska hälsa på kompisar från klubben. Då berättar taxiföraren att någon från mc-gänget har en kolonistuga längst bort i området. 4. Vad är det för bankande ljud som Sören hör när han går tillbaka till stugan på kvällen? Det bankande ljudet kommer från Rasmus som försöker ta sig ut från kolonistugan. 5. Sören frågar polisen om de kan komma och hämta dem. Då svarar polisen: Du vet väl vad det innebär? Vad tror du att polisen menar med det?

16 SIDAN 16 Kapitel Vad vill Rasmus helst av allt göra nu? Han vill helst av allt bara åka tillbaka till skolan och sina kompisar. 2. Rasmus vill göra något innan de åker ifrån Stockholm. Vad? Rasmus vill hälsa på sin mormor och farmor innan de åker ifrån Stockholm. 3. Hur länge måste Rasmus gömma sig för mc-gänget? Rasmus pappa tror att mc-gänget inte kommer att känna igen honom om några år. 4. Hur vet Rasmus att pappa gråter, när han spelar upp meddelandet från sin mamma? 5. Var tror du att Rasmus och hans pappa får bo nu?

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern Natet dras at SIDAN 1 Reportern Under läsningen Kapitel 1 (Du kan läsa och hitta svaret i texten. Precis där.) 1. Hur tror Rasmus att mc-gänget hittar honom? 2. Varför gör Rasmus sig inte av med sin mobil?

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Benni Bødker Vad handlar boken om? Boken handlar om den föräldralöse pojken Marko. Han bor tillsammans med gruppen Gamma, som jagar brottslingar. Marko får i uppdrag att rädda besättningen

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Benni Bödker Vad handlar boken om? Boken handlar om den föräldralöse pojken Marko. Han bor tillsammans med gruppen Gamma, som jagar brottslingar. I första kapitlet har Marko fått i

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Max ska vara ensam hemma, medan hans syster Moa och mamma är på semester. Precis innan de ska resa, ber Moa honom om en tjänst. Hennes kompis

Läs mer

MEN JAG AR KAR I HENNE Lärarmaterial

MEN JAG AR KAR I HENNE Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som tillsammans med sin klass åker på skolresa till fjällen. Max är intresserad av Anja, men Hanna verkar vara

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad boken handlar om? Boken handlar om Vanja och hennes kompis, Livia, som sitter hemma och tittar på en vampyrfilm. Vanja tycker egentligen att vampyrer är otäcka, men

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Line Kyed Knudsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Nico och hans kompisar som har ett band. Nico vill så gärna att Farida ska vara med i bandet. Nico är kär i Farida och kan inte

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska vara ensam hemma, medan hans pappa är på arbetet. Han måste lova sin pappa att inte hitta på något bus, och ringa om något skulle hända.

Läs mer

Mynta och den mystiska cykeltjuven

Mynta och den mystiska cykeltjuven SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Frida och Myntas cyklar är stulna och tjejerna bestämmer sig för att försöka spåra upp tjuven. De hittar olika bevis och misstänker två olika personer. Det visar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Anna Hansson Boken handlar om: Boken handlar om Lina och Moa som rider. De är ofta i stallet och Lina skulle vilja ha en egen häst. Till helgen ska alla sova över i stallet. Lina vill

Läs mer

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska gå på disco. De pratar före discot om att de tycker att det är löjligt att dansa. När de kommer till

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Typiskt Tobias! Sista hållplatsen

Typiskt Tobias! Sista hållplatsen KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Typiskt Tobias! Sista hållplatsen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ibland är man väldigt trött. Tobias somnar på bussen på kvällen och vaknar inte förrän chauffören väcker

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Gry Kappel Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Villy som så gärna vill ha en tatuering. Ofta går han till Nisses tattoo, för att titta på när han tatuerar. Hans mamma har

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

Moas gäng och stölden på kaféet Lärarmaterial

Moas gäng och stölden på kaféet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Rebecca och Tony Manieri Vad handlar boken om? Boken handlar om Moa och hennes kompisar som hittar en gömd väska med en lista i. Listan visar platser i staden, där det har varit eller

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Molly och Justin är kära och de ska göra DET. De ska ha sex för första gången. Molly tycker att det ska bli så romantiskt. Mollys föräldrar och lillebror reser

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Darlene Ryan Boken handlar om: Daniel och hans tjejkompis, Mac, brukar träffas i ett gammalt klubbhus i parken. Mac har en del hemligheter och berättar inte speciellt

Läs mer

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Amina älskar att träna och springa. När hon springer, känner hon sig glad. Ändå är Amina orolig. Hennes mamma är kvar i flyktinglägret i Kenya. Nu har Aminas lag

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle vill ha en mobil. Alla hans vänner har mobiler. De spelar, fotar och ringer på sina mobiler och Olle känner sig utanför. När Olle kommer hem, upptäcker

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Elsas klass ska åka på klassresa tillsammans. Elsa är kär i Simon och hon hoppas att de ska bli ihop. Både Elsa och Mischa ser fram mot resan och bestämmer sig

Läs mer

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Klara som ska börja i en ny skola. Bullen, Klaras gris, följer med första dagen. Alla vill klappa Bullen. Men Klaras

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Jack och hans kompis Kevin har stulit en moped. Nu jagas de av polisen, som kommer ifatt dem. Jack slipper få en prick i brottsregistret den här gången, men

Läs mer

Typiskt Tobias! Kaos i skallen

Typiskt Tobias! Kaos i skallen KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Typiskt Tobias! Kaos i skallen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias liv är rätt okej, men ibland är det kaos i skallen. Tobias glömmer allt möjligt: läxor, nycklar,

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Vad handlar boken om? Nypon förlag

Vad handlar boken om? Nypon förlag SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Nypon förlag Max är kär i Danni, som är fyra år äldre än han. De är tillsammans på riktigt, har sex, och Max känner sig lycklig. Han vill vara med Danni hela

Läs mer

Lärarmaterial PAPPAS NYA SIDAN 1. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial PAPPAS NYA SIDAN 1. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: PAPPAS NYA SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, och hans föräldrar som ska skiljas. Emils pappa har träffat en ny kvinna och Emil är väldigt ledsen, och arg,

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. (SV åk 7 9)

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLA BOKN OM? Tobias är kär i sin klasskamrat Leila. De är vänner, men Tobias undrar om Leila kanske vill vara mer än vän med honom. Snart är det höstlov och Tobias vill göra

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Joel drömmer om en riktigt fin epa-traktor. Han tittar på annonser varje dag. Pengar har han: han har sommarjobbat och mamma och pappa har lovat att bidra med

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska åka med sin klass till en sjö och bada. Problemet är att killarna inte kan simma och de vågar inte berätta

Läs mer

Leo och olyckan Lärarmaterial

Leo och olyckan Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Leos pappa har en gård där han har kor. En kväll hör Leo hur det brakar utanför. Hela taket på ladan har rasat in, för att

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som väcks med ett ryck av sin pappa. Pappa och Erik har försovit sig och Erik måste skynda sig iväg till skolan. Han vill

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Mynta och de mystiska inbrotten

Mynta och de mystiska inbrotten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I huset där Frida bor har det skett ett antal inbrott. Under inbrotten så har inga dörrar brutits upp, utan det verkar som om personerna som bor där har glömt

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? David och Otto är bästa kompisar. Men en dag gör Otto någonting som får David att tänka om. Det blir riktigt farligt och de börjar slåss. Boken handlar om att

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Erik och Lea är i skateparken. Erik vill att de ska gå hem till honom och fika för hans pappa jobbar och han är ensam hemma. Lea kan inte, hon måste hem och

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Mynta och det mystiska ödehuset

Mynta och det mystiska ödehuset SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida cyklar till ödehuset som ligger en bit bort. De går in i huset och tittar i alla rummen. Frida är lite rädd och vill cykla hem, men Mynta vill

Läs mer

Demonpassning Mårten Melin

Demonpassning Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Vanja, som ska vara barnvakt, till världens jobbigaste unge. Hon berättar, för Livia, om ungen, som heter Tuva. Livia vill gärna vara med och

Läs mer

Måns och Mahdi på gården

Måns och Mahdi på gården SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Måns är uttråkad. Hans mamma har lagat hans cykel och han vill ut och cykla på gatan, men får inte för sin mamma. Måns tycker att gården är töntig. Plötsligt

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) KERSTIN L HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias går en kurs och lär sig spela gitarr. En regnig och blåsig kväll efter kursen missar Tobias bussen hem. Han går in på ett fik, men upptäcker

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Berättaren är en flicka, eller pojke, som ska köpa julklappar. Hon/han ger en tjuga till en kvinna som sitter och tigger. I en affär blir berättaren

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

Inte bjudna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Inte bjudna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS THOMAS HALLING Sidan 1 Inte bjudna Läraramaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Los föräldrar har åkt iväg för att fira sin bröllopsdag. Lo och hennes kompis Elli ska äta pizza, godis och kolla på film. I godisaffären

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Jon Ewo Vad handlar boken om? Boken handlar om Tom och Kick, som hittar två miljoner kronor, på bilverkstaden där de arbetar. De tar pengarna och sticker i en av verkstadens

Läs mer

Mormor polis och piratflaggan

Mormor polis och piratflaggan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tuva och hennes mormor som är polis. De åker till ett piratmuseum där en piratflagga har blivit stulen. Det finns tre misstänkta tjuvar och

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lea och Erik som ska spela en hockeymatch. Under matchen blir Lea fälld av Sigge i det andra laget. Domaren såg inte vad som hände och Lea blir

Läs mer

Draken med tatueringen

Draken med tatueringen MICHAEL DAHL Sidan 1 Draken med tatueringen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Andy har börjat på en ny skola. Han är ensam och de andra kallar honom för knäppa Andy. Andy har ett födelsemärke i form

Läs mer

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar. (SV åk 7 9)

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar. (SV åk 7 9) KERSTIN LUNDBERG HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Tobias vill gärna tjäna lite pengar för att kunna köpa grejor och gå på bio och kafé med Leila. En dag frågar grannen Eva honom om han

Läs mer

Två timmar till avspark

Två timmar till avspark SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Kevins mamma är arg. Kevin har beställt sportkanaler och filmer för flera tusen kronor i hennes namn. Mamma förstår inte att Kevin bara måste se favoritlaget

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Olle berättar om en vampyr han sett i Skåne och nästa dag när Turbo tittar ut genom fönstret, ser han

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Livia och Vanja, som startar en spökklubb. Livia berättar att spöken gillar gamla hus. De går på spökjakt, i sin skola,

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Alva ordnar loppis Lärarmaterial

Alva ordnar loppis Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes klasskompisar som ska samla in pengar till en skolresa. De behöver få ihop mycket pengar. De bestämmer sig för

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Karsten S. Mogensen Boken handlar om: Daniel Deckare löser problem, och nu får han i uppdrag att hjälpa en dam med att hitta hennes fågel. Fågeln älskar röda bär, men det verkar vara

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle ska åka till sin farmor. Han ska ta tåget alldeles själv, men farmor ska möta honom på stationen. Efter en stund på tåget blir han kissnödig,

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Maja som ska sova i tält, tillsammans med sin hund Bella. Maja läser en bok och hon och Bella har det mysigt. När det är dags att

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Livia och hennes kompis. Livia har sett en film om en köttätande växt och nästa dag går klassen till Botaniska trädgården. Sara

Läs mer

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: IDAN 1 Boken handlar om: Olle och Amir är bästa kompisar. En dag, på rasten, ser Olle att Amir är ledsen. Han frågar vad det är, men Amir vill inte berätta. Olle ser tre killar bakom Amir. De säger: Brunt

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø sidan 1 Forfattare: Mette Vedsø Vad handlar boken om? Kamals morfar är död så Kamals mormor ska flytta hem till dem. Mormor ska bo i Kamals rum vilket betyder att Kamal måste dela rum med brorsan Omar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina åker på en resa med sin mamma och sin nya familj. Nina tycker att det ska bli kul att vara med sin låtsas-storasyster Tuva. Tuva vill inte vara med på resan,

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är på semester i Norge. Noa hittar ett par skidor och vill gärna testa dem. Han bestämmer sig för att gå upp på toppen av en backe,

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SOFIE BERTHET SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo ska byta skola. Fast han vill inte. Mateo har dyslexi och tycker det är svårt med ord, både att läsa dem och att stava till dem. I den nya

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Vera som är häxa. Hennes kompis Sira fick en häxkvast när hon fyllde år. Vera vill också ha en kvast. Problemet är att hennes föräldrar

Läs mer

FÅGEL- FLICKAN. Fågelflickan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

FÅGEL- FLICKAN. Fågelflickan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÅGEL JOHANNA NILSSON Fågelflickan Lärarmaterial Sidan 1 VAD HANDLAR BOKEN OM? Minna är 16 år och går i gymnasiet. Hon har många drömmar om vad hon vill bli: läkare, forskare, journalist eller kanske astronom.

Läs mer