Vad vi vill åstadkomma i Arboga under åren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad vi vill åstadkomma i Arboga under åren 2011-2014"

Transkript

1 Vad vi vill åstadkomma i Arboga under åren

2 I möjligheternas Arboga ska det finnas inspiration till nya idéer och ett klimat som får vårt näringsliv att trivas och växa. Vi socialdemokrater ska verka för att kommunen ska erbjuda mark, färdiga lokaler för företag, rådgivning och stöd, förmedla kontakter och på alla sätt ge våra företagare de bästa förutsättningarna. Vårt näringsliv ska känna att kommunen är en självklar partner som aktivt lyssnar och ger stöd till företagande samt arbetar aktivt för förbättrade villkor för både befintliga och nya företag. I möjligheternas Arboga ska arbetsmarknad, näringsliv, handel och service fortsätta att utvecklas positivt. Vi ska erbjuda etableringsområden och andra unika fördelar för att locka hit fler etableringar inom olika branscher. Vi ska arbeta för att kollektivtrafiken ska erbjuda fungerande pendlingsmöjligheter till arbete och studier. Vi ska fortsätta att stötta handel, turist- och besöksnäringen som en viktig del av Arbogas näringsliv genom fortsatt utveckling av evenemang, marknadsföring och information. Skolan ska i samarbete med näringslivet uppmuntra ungt företagande och Arbetsmarknad.

3 En väl fungerande handel och en växande besöksnäring ger service till oss Arbogabor och är också en av våra största arbetsplatser. Vi socialdemokrater vill fortsätta stödja lokal handel genom aktiv marknadsföring och fortsatt utveckling av besöksnäringen. Vi arbetar aktivt med hjälp för att etablera nya butiker som kompletterar vårt befintliga utbud. I dialog med handelns aktörer vill vi utveckla lösningar som kan förena den historiska idyllen i centrum med det som är förutsättningar för en modern och framgångsrik handel. Arbogas centrum ska vara en levande stadskärna där både Arbogabor och besökare trivs och hämtar inspiration. Sturevallen ska utvecklas till en plats för aktiviteter och evenemang i Arbogas stadskärna. Ett lekland och en skatepark ska anläggas i anslutning till Sturevallen. Våra kulturmiljöer ska rustas upp och utvecklas. En gästparkering för husbilar ska anläggas i centrum.

4 Arboga är en bra plats för unga! Vi ska skapa den trygga skolan. Skolorna ska fortsätta att arbeta mot mobbning. Vi ska mobilisera alla krafter för att lyckas. Elevhälsan har en viktig roll i nätverket runt eleverna. Vår politik är tydlig, fokus ligger på lärande, kunskap och dokumenterade resultat. Men det räcker inte, alla ska ha det bra i skolan och trivas. Goda kunskaper ger goda förutsättningar för steget till a r b e t e e l l e r s t u d i e r. Utvecklingen på Vasagymnasiet är viktig för våra ungdomars framtid. Vi ska satsa på kvalitet, välutbildade lärare och ett nära samarbete med det lokala näringslivet. Vårt ungdomsfullmäktige ska uppmuntras och finns för att skapa insyn och möjlighet att bidra med kunskaper som utvecklar kommunens verksamhet. I Arboga finns möjligheter till ett livslångt lärande. I Arbogas skolor ska alla elever bli sedda och vi ska skapa den trygga skolan. Fler elever ska nå behörighet till fortsatta studier. Satsningen på IT i skolan, med en dator per elev i årskurs 7-9 ska fortsätta. Vi ska utrusta våra skolor med ny teknik för att möta framtidens behov. Det goda samarbetet mellan skola och näringsliv ska fortsätta och utvecklas. Den förebyggande elevhälsovården ska utökas. Möjligheterna till inflytande och bra livskvalitet för Arbogas unga ska förbättras. Ungdomars inflytande ska ökas genom mer utbildning till Ungdomsfullmäktige och till skolornas elevråd. Ungdomsfullmäktige ska spela en större roll genom att fungera som remissinstans åt nämnder och styrelser. Ungdomsfullmäktige ska erbjudas att sammanträda i fullmäktigesalen i Rådhuset. Elevhälsovården ska ha ett helhetsperspektiv på elevers fysiska och psykiska hälsa. Den kommunala fritids- och ferieverksamheten för unga ska förbättras. Feriearbeten ska erbjudas åt alla våra ungdomar mellan årskurs ett och två i gymnasiet.

5 Arboga erbjuder en inspirerande fritid! Arboga har ett mycket aktivt och framgångsrikt idrottsliv. Vi har alltid haft framgångsrika individer, lag och klubbar som utmärkt sig på riksnivå. Mycket av det är tack vare att Arboga alltid har varit en av landets mest generösa kommuner med stöd till idrott, kultur, studieförbund och föreningar. Detta är också en del i det aktiva folkhälsoarbete vi bedriver. Vi vill fortsätta att utveckla förutsättningarna för föreningsliv och idrott genom generösa bidrag och genom att erbjuda moderna idrottsanläggningar för både inomhus och utomhussport. Arboga erbjuder en inspirerande fritid. Arboga är en inspirerande plats, det syns i vårt kulturutbud. Vi vill bevara och utveckla ett levande kulturliv för såväl oss som bor här och för alla besökare. I Arboga finns många aktiva föreningar som låter oss ta del av och delta i ett rikt och varierat kulturliv. Vi vill fortsätta att utveckla Arboga som en plats för kultur, möten, historia och upplevelser, för både boende och besökare. En generös fritids- och kulturpolitik bidrar till trivsel och folkhälsa i möjligheternas Arboga. Ekbackens idrottsområde ska utvecklas till en modern anläggning för de stora utomhusidrotterna. Ekbackens idrottsplats ska utrustas med konstgräs, belysning och en modern friidrottsanläggning. En modern camping med hög standard ska finnas i anslutning till Ekbacken. En ökad satsning på kultur inom äldrevården ska genomföras. Medborgarhuset ska utvecklas till ett modernt centrum för musik, teater, film, och möten. En inomhuslokal för boule ska anläggas i centrala Arboga.

6 Att bli pensionär innebär oftast att man har många år framför sig av ledighet och möjlighet att göra vad man vill. De flesta äldre är idag friska, kreativa och vill klara sig själva. När man väl behöver omsorg, ska den vara av hög kvalitet. I Arboga ska det finnas boendeformer för alla skeden i livet, både trygghetsboende och vård- & omsorgsboende, med högt ställda krav på form och service. De flesta äldre vill klara sig själva och Arboga ska erbjuda den service och vård man behöver via hemtjänsten. Man ska känna sig trygg i sitt hem och det ska vara behoven som styr, inte plånboken. Att bli äldre innebär för många att man får ta ett stort omvårdnadsansvar för en partner eller anhörig. Därför vill vi utveckla anhörigstödet för att underlätta vardagen för dem som vårdar sina anhöriga. Äldreomsorgen ska hålla hög kvalitet, både avseende boende, mat, omvårdnad och fritids-aktiviteter. Den viktigaste kvalitetsfaktorn är personal med hög kompetens. En hög servicenivå, omvårdnad med god kvalitet och ett brett utbud av tjänster är vår ledstjärna. Det är viktigt att man som äldre känner att man ingår i ett socialt sammanhang. Att vardagen har lust och mening. Det är också av yttersta vikt att våra äldre får vara delaktiga i all utveckling som rör deras vardag. Därför behövs ett gediget samarbete med pensionärsorganisationerna Vi ska garantera trygghet och service till våra äldre och funktionshindrade. Vi ska utveckla vårdgarantier och öka utbudet av servicetjänster med bl a personlig tid. Vissa enheter inom äldreomsorgen ska erbjuda fler maträtter och alla boenden erbjuds lokalt tillagad mat. Samtliga kommunala äldreboenden ska erbjuda, de som så önskar, möjlighet att köpa vin och öl till maten. Samtliga bostäder inom äldreomsorgen ska vara utrustade med egna hygienutrymmen. I anslutning till Hällbacken ska det byggas en "Sinnenas trädgård". Våra kommunala äldreboenden ska utrustas med moderna automatiserade sängar. Vi ska införa valfrihetssystem inom våra omsorger.

7 En god kommunal service är skatteåterbäring i form av välfärd! Alla vi förtroendevalda är arbetsgivare och uppdragsgivare för den verksamhet som Arboga kommun bedriver. Personalen består av engagerade e x p e r t e r i n o m m å n g a o l i k a yrkesområden. Vi vill erbjuda kommunens personal fasta jobb och heltidsanställningar samt regelbunden kompetensutveckling och goda arbetsvillkor. Viktigast är att vi får så bra verksamhet som möjligt för våra skattepengar. I vårt Arboga betyder varje arbetad timme både sysselsättning och levererad skatteåterbäring i form av välfärd! En god kommunal service är skatteåterbäring i form av välfärd! Vi ska fortsätta att erbjuda kommunens anställda önskad sysselsättningsgrad. Heltid är en rättighet och deltid en möjlighet. Vi ska fortsätta att förbättra personalens möjligheter till friskvård. Vi ska erbjuda goda arbetsvillkor och regelbunden kompetensutveckling.

8 I Arboga ska det finnas ett stort utbud av boende i attraktiva miljöer. Vi ska fortsätta att ta fram nya bostadsområden och verka för att bostadsbyggandet ökar. Entreprenörer ska vara välkomna att bygga moderna bostäder. I vårt Arboga deltar även kommunen aktivt i bostadsutvecklingen och är en drivande aktör till nytta för alla generationer. I Arboga ska det finnas möjlighet till ett varierat utbud av boende i attraktiva miljöer. Vi ska fortsätta att ta fram detaljplaner och tillhandahålla nya bostadsområden. Entreprenörer ska välkomnas att bygga moderna bostäder. I samarbete med fastighetsägare ska Vasastaden förnyas och utvecklas med både boende och service. I vårt Arboga ska kommunen delta aktivt i bostadsutvecklingen och vara en drivande aktör till nytta för alla generationer.

9 Vi socialdemokrater vill lämna en bättre miljö till kommande generationer. Arbogas kulturmiljöer ska bevaras och utvecklas för att fortsätta glädja både boende och besökare. Vi tänker genomföra de investeringar som krävs för att bevara den unika miljön kring ån och fortsätta med ett hållbart miljöarbete. Vi socialdemokrater vill lämna en bättre miljö till kommande generationer genom att minska energikonsumtionen och beroendet av fossila bränslen. Vi vill värna om vår natur och våra unika naturområden. Möjligheternas Arboga ska bidra till en hållbar utveckling. Möjligheternas Arboga ska bidra till en hållbar utveckling. Arbogas stadskärna ska klimatsäkras genom förbättrad reglering av vattennivån i ån. Grönstrukturen i stadsmiljön ska bevaras och utvecklas. Kommunens fordon ska successivt bytas mot miljövänliga alternativ och användning av elbilar inom kommunens verksamheter ska prövas och utvärderas. Kunskap om och användande av klimatsmart drift, passivhus och förnyelsebar energi ska öka inom kommunens fastigheter. Fler alternativa drivmedel ska finnas tillgängliga i Arboga.

10 Arboga är en plats för alla. I vårt Arboga har alla samma möjligheter. Arboga ligger i Sverige med hela världen runt hörnet. Som ny i Sverige och i Arboga är det viktigt att man får rätt stöd från start för att komma in i samhället. Det är viktigt att den introduktion barn och vuxna får integreras med annan undervisning och att hela samhället bidrar till en god integration. Vi bor i en medeltida miljö som är svår, men inte o m ö j l i g a t t a n p a s s a f ö r m ä n n i s k o r m e d funktionsnedsättningar. Alla offentliga lokaler och så många allmänna platser som möjligt ska vara tillgängliga för alla oavsett om man har ett handikapp eller inte. Möjligheternas Arboga har ett gott samhällsklimat för alla. Barnperspektivet ska genomsyra allt arbete. Flyktingmottagande ska fortsätta i den omfattning kommunen klarar av och innefatta även ensamkommande flyktingbarn. Integrationsarbetet ska förbättras med bland annat språkpraktikplatser i kommunala verksamheter. Socialtjänstens förebyggande arbete ska stärkas. Det ska finnas ett gott stöd för våldsutsatta kvinnor. Människor med funktionsnedsättningar ska ges förutsättningar till ett jämlikt liv.

11 Möjligheternas Arboga Ett tryggt, hållbart och attraktivt Arboga Vår förmåga att själva besluta om och använda våra resurser till förmån för Arbogabornas bästa är beroende av resultatet i riksdagsvalet. Den borgerliga regeringen har minskat statsbidragen till Sveriges kommuner och flyttat ut kostnader för arbetslöshet och sjukdom till kommunerna. Detta betyder att många miljoner kronor av Arbogabornas pengar som skall användas till skola, fritidsanläggningar, äldreomsorg mm i stället har finansierat statens skattesänkningar för höginkomsttagare i storstäderna. Vi har, trots detta, ansträngt oss till det yttersta för att undvika att Arbogaborna drabbas onödigt hårt av den borgerliga regeringens politik. Vi har trots detta genomfört de allra flesta av våra vallöften från förra valrörelsen! Under de kommande fyra åren ska vi Socialdemokrater fortsätta att utveckla Arboga och vi har ambitionen att genomföra detta: I möjligheternas Arboga ska arbetsmarknad, näringsliv, handel och service fortsätta att utvecklas positivt. Vi ska erbjuda etableringsområden och andra unika fördelar för att locka hit fler etableringar inom olika branscher. Vi ska arbeta för att kollektivtrafiken ska erbjuda fungerande pendlingsmöjligheter till arbete och studier. Vi ska fortsätta att stötta handel, turist- och besöksnäringen som en viktig del av Arbogas näringsliv genom fortsatt utveckling av evenemang, marknadsföring och information. Skolan ska i samarbete med näringslivet uppmuntra ungt företagande och entreprenörskap. En generös fritids- och kulturpolitik bidrar till trivsel och folkhälsa i möjligheternas Arboga. Ekbackens idrottsområde ska utvecklas till en modern anläggning för de stora utomhusidrotterna. Ekbackens idrottsplats ska utrustas med konstgräs, belysning och en modern friidrottsanläggning. En modern camping med hög standard ska finnas i anslutning till Ekbacken. En ökad satsning på kultur inom äldrevården ska genomföras. Medborgarhuset ska utvecklas till ett modernt centrum för, musik, teater, film, och möten. En inomhuslokal för boule ska anläggas i centrala Arboga. Arbogas centrum ska vara en levande stadskärna där både Arbogabor och besökare trivs och hämtar inspiration. Sturevallen ska utvecklas till en plats för aktiviteter och evenemang i Arbogas stadskärna. Ett lekland och en skatepark ska anläggas i anslutning till Sturevallen. Våra kulturmiljöer ska rustas upp och utvecklas. En gästparkering för husbilar ska anläggas i centrum. Möjligheterna till inflytande och bra livskvalitet för Arbogas unga ska förbättras. Ungdomars inflytande ska ökas genom mer utbildning till Ungdomsfullmäktige och till skolornas elevråd. Ungdomsfullmäktige ska spela en större roll genom att fungera som remissinstans åt nämnder och styrelser. Ungdomsfullmäktige ska erbjudas att sammanträda i fullmäktigesalen i Rådhuset. Elevhälsovården ska ha ett helhetsperspektiv på elevers fysiska och psykiska hälsa. Den kommunala fritids- och ferieverksamheten för unga ska förbättras. Feriearbeten ska erbjudas åt alla våra ungdomar mellan årskurs ett och två i gymnasiet. Fortsättning på nästa sida

12 Kapellgatan 5, Arboga. Tel E-post I Arboga finns möjligheter till ett livslångt lärande. I Arbogas skolor ska alla elever bli sedda och vi ska skapa den trygga skolan. Fler elever ska nå behörighet till fortsatta studier. Satsningen på IT i skolan, med en dator per elev i årskurs 7-9 ska fortsätta. Vi ska utrusta våra skolor med ny teknik för att möta framtidens behov. Det goda samarbetet mellan skola och näringsliv ska fortsätta och utvecklas. Den förebyggande elevhälsovården ska utökas. Vi ska garantera trygghet och service till våra äldre och funktionshindrade. Vi ska utveckla vårdgarantier och öka utbudet av servicetjänster med bl a personlig tid. Vissa enheter inom äldreomsorgen ska erbjuda fler maträtter och alla boenden erbjuds lokalt tillagad mat. Samtliga kommunala äldreboenden ska erbjuda, de som så önskar, möjlighet att köpa vin och öl till maten. Samtliga bostäder inom äldreomsorgen ska vara utrustade med egna hygienutrymmen. I anslutning till Hällbacken ska det byggas en "Sinnenas trädgård". Våra kommunala äldreboenden ska utrustas med moderna automatiserade sängar. Vi ska införa valfrihetssystem inom våra omsorger. En god kommunal service är skatteåterbäring i form av välfärd! Vi ska fortsätta att erbjuda kommunens anställda önskad sysselsättningsgrad. Heltid är en rättighet och deltid en möjlighet. Vi ska fortsätta att förbättra personalens möjligheter till friskvård. Vi ska erbjuda goda arbetsvillkor och regelbunden kompetensutveckling. I Arboga ska det finnas möjlighet till ett varierat utbud av boende i attraktiva miljöer. Vi ska fortsätta att ta fram detaljplaner och tillhandahålla nya bostadsområden. Entreprenörer ska välkomnas att bygga moderna bostäder. I samarbete med fastighetsägare ska Vasastaden förnyas och utvecklas med både boende och service. I vårt Arboga ska kommunen delta aktivt i bostadsutvecklingen och vara en drivande aktör till nytta för alla generationer. Möjligheternas Arboga har ett gott samhällsklimat för alla. Barnperspektivet ska genomsyra allt arbete. Flyktingmottagande ska fortsätta i den omfattning kommunen klarar av och innefatta även ensamkommande flyktingbarn. Integrationsarbetet ska förbättras med bland annat språkpraktikplatser i kommunala verksamheter. Socialtjänstens förebyggande arbete ska stärkas. Det ska finnas ett gott stöd för våldsutsatta kvinnor. Människor med funktionsnedsättningar ska ges förutsättningar till ett jämlikt liv. Möjligheternas Arboga ska bidra till en hållbar utveckling. Arbogas stadskärna ska klimatsäkras genom förbättrad reglering av vattennivån i ån. Grönstrukturen i stadsmiljön ska bevaras och utvecklas. Kommunens fordon ska successivt bytas mot miljövänliga alternativ och användning av elbilar inom kommunens verksamheter ska prövas och utvärderas. Kunskap om och användande av klimatsmart drift, passivhus och förnyelsebar energi ska öka inom kommunens fastigheter. Fler alternativa drivmedel ska finnas tillgängliga i Arboga.

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen ständigt utvecklas,

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

För en levande kommun. Mariestad

För en levande kommun. Mariestad För en levande kommun Mariestad Handlingsprogram 2011-2014 Vår vision Mariestad ska vara en säker och trygg kommun för alla. Mariestad ska vara en kommun där människor vill leva och bo. Den service kommunen

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor:

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor: Socialdemokraterna i Partille Valprogram 2018 Inledning Vi Socialdemokrater har höga ambitioner för Partille kommun. Vi har en framtidsinriktad politik som leder till att Partille blir en ännu bättre kommun

Läs mer

För oss är Bollnäs hjärtat i Möjligheternas land

För oss är Bollnäs hjärtat i Möjligheternas land För oss är Bollnäs hjärtat i Möjligheternas land Den 19 september är det val. Då avgör du hur vårt land ska vara i framtiden. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta öka? Utifrån våra ledstjärnor Frihet,

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

Vårt Arboga. Socialdemokraterna. Bild: Arboga Kommun

Vårt Arboga. Socialdemokraterna. Bild: Arboga Kommun Vårt Arboga 2006 2010 Socialdemokraterna Bild: Arboga Kommun Trygg framtid i Arboga Den 17 september 2006 är det val till kommun, landsting och riksdag. Resultatet av valet kommer att påverka vårt samhälle

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Koncernövergripande styrkort Ovanåkers kommun

Koncernövergripande styrkort Ovanåkers kommun Koncernövergripande styrkort 2016-2019 Ovanåkers kommun Vision Ovanåker ska vara en trygg och hållbar landsbygdskommun som växer med hjälp av ett gott företagsklimat, ett engagerat föreningsliv och ett

Läs mer

Ett bättre Götene. För alla.

Ett bättre Götene. För alla. TRYCK: VADSBO-TRYCK, MARIESTAD Valmanifest 2014 Ett bättre Götene. För alla. Valmanifest antaget av S-medlemsmöte 23 april 2014 Socialdemokraterna Götene Järnvägsgatan 13 533 32 Götene Tel 0511-519 60

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA.

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. VALPROGRAM FÖR JOBB, SKOLA OCH VÄLFÄRD GNESTA 2015-2018. Socialdemokraterna FRAMTIDSPARTIET I GNESTA Stefan Löfven Johan Rocklind ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. Sverige är ett

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden!

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden! Forshaga en framtidskommun! Valprogram 2010-2014 Tillsammans bygger vi framtiden! Låt barnen ta plats! De flesta barn växer upp i familjer där det finns resurser och sociala nätverk. Familjer är olika

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Centerpartiet ett hållbart val

Centerpartiet ett hållbart val Centerpartiet ett hållbart val Hela människan hela livet! Närhet är ett centralt ord när man talar om Centerpartiets politik. Decentralisering har vi pratat om i decennier, det vill säga att målet är att

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

STRategi. Program. plan policy

STRategi. Program. plan policy STRategi Program plan policy riktlinjer regler HANDLINGSPROGRAM 2015-2018 UTVECKLING & FÖRNYELSE inledning Höganäs kommun har idag ordning och reda i finanserna, alla investeringar betalas kontant samtidigt

Läs mer

Politisk plattform. majoritetssamarbetet i Finspångs kommun 2011-2014

Politisk plattform. majoritetssamarbetet i Finspångs kommun 2011-2014 Politisk plattform majoritetssamarbetet i Finspångs kommun 2011-2014 Förutsättningar Plattformen innebär åtaganden på ett antal politiska områden och en viljeinriktning om att styra Finspång tillsammans

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna HANDLINGSPROGRAM - 2014-2018 För oss Socialdemokrater är FRIHET, JÄMLIKHET och SOLIDARITET grundpelare. FRIHET handlar om att kunna leva i ett öppet, solidariskt och demokratiskt samhälle. SOLIDARITETs-

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Möjligheternas Uppsala

Möjligheternas Uppsala Möjligheternas Uppsala Valmanifest 2010 mojligheternasuppsala.se 10 punkter för ett Möjligheternas Uppsala 1. Uppsalas tillväxt börjar med barnens uppväxt 2. Fler jobb 3. Bättre jobb 4. Minskade klyftor

Läs mer

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 Svenska folkpartiet är din röst för ett tvåspråkigt Finland. Vi jobbar genomgående och på alla plan: i kommunen, i din region

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

Socialdemokraterna i Härnösand. Valprogram 2010-2014

Socialdemokraterna i Härnösand. Valprogram 2010-2014 Socialdemokraterna i Härnösand Valprogram 2010-2014 Möjligheternas Härnösand Vi socialdemokrater i Härnösand vill skapa framtidstro. Vi ska arbeta med att göra Härnösand till en kommun med långsiktig,

Läs mer

Framtiden(s) Arboga 2015-2018

Framtiden(s) Arboga 2015-2018 Framtiden(s) Arboga 2015-2018 Socialdemokraterna FRAMTIDSPARTIET I ARBOGA I Arboga ska det finnas förutsättningar för vårt näringsliv att trivas och växa. Kommunen är en aktiv part som lyssnar, ger råd

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN SUSANNE NORBERG ROZA GÜCLÜ HEDIN JONAS LENNERTHSON SJUKVÅRD OCH OMSORG Jämlik hälsa är vårt mål. Vi ska korta väntetiderna i vården och stoppa vinstjakten i välfärden.

Läs mer

Socialdemokraterna Alingsås

Socialdemokraterna Alingsås Kommunalt handlingsprogram 2011 2014 Socialdemokraterna Alingsås Möjligheternas Alingsås Vi vill att Alingsås ska vara möjligheternas kommun i möjligheternas land. Vi menar att solidaritet och jämlikhet

Läs mer

TRYGGHET OCH FRAMTIDSTRO

TRYGGHET OCH FRAMTIDSTRO TRYGGHET OCH FRAMTIDSTRO Valprogram Socialdemokraterna i Smedjebackens kommun 2019-2022 Valprogram Socialdemokraterna i Smedjebacken 2019-2022 TRYGGHET OCH FRAMTIDSTRO Vi Socialdemokrater vill skapa att

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Vad är socialdemokrati? Munkedal - en bra plats att leva och bo på!

Vad är socialdemokrati? Munkedal - en bra plats att leva och bo på! Detta valprogram är framtaget av medlemmarna i Socialdemokraterna i Munkedal. Arbetet med programmet har skett i studiecirkelform under hösten 2017 och våren 2018. Innehållet i valprogrammet med dess punkter

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Utgåva Datum Status Kommentar 0.1 2008-08-04 Utkast Mall 0.2 2008-09-24 Reviderad Kompletterad SA, IN, KK 0.3 2008-10-22 Remissutgåva 0.4 2009-03-25 Reviderad Mht remissvar och tekniska chefens synpunkter

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer