ULTRALJUD. anteckningar om kärlek och erotik. en pjäs för fem goda skådespelare. av Annina Enckell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ULTRALJUD. anteckningar om kärlek och erotik. en pjäs för fem goda skådespelare. av Annina Enckell"

Transkript

1 ULTRALJUD anteckningar om kärlek och erotik en pjäs för fem goda skådespelare av Annina Enckell För kollegialt stöd tackas Valborgsgruppen: Tove Appelgren, Marina Meinander och Jan Nåls. Svenska kulturfonden ska ha tack för pengarna.

2 PERSONER: KORHONEN, 50, spelas av en kvinna KORHONEN, 50, Alice tvillingbror -, 50, Alice väninna - KVINNLIG präst, 60 - TOROLF HULT, 45, son till Marita H, HANS HYPPEL, 45, Villes granne, spelas av en man SEEGER, 14, högstadie-elev, Alice son - SEEGER, 50, journalist, Alice fd man, spelas av en man ROSENBERG, 30, bilskollärare - CHRISTEL, 50, Alice väninna MARITA HULT, 75, patient, spelas av en man STENMAN, 30, spelas av en kvinna

3 SCEN 1 KAFÉ., CHRISTEL OCH BÄNKAR SIG MED SHOPPINGKASSAR OCH CAPUCCINOKOPPAR. Herregud flickor, rea. Det tar på. CHRISTEL DRAR FRAM ETT PLAGG UR PÅSEN. CHRISTEL Den här. Hela våren har jag tittat på den men hundra euro för en blus! Nu var den på sexti procents! Att du har nerver! Jag skulle ha köpt den genast, den är så din! CHRISTEL Jag har inte haft råd. Den där förbannade feminismen. Gissa vem som har nytta av den? Min man! Rätt. Karlarna har vant sig vid att vi försörjer oss själva. GÅR FÖRBI, VACKER, MED SHOPPINGKASSAR FRÅN DE VERKLIGT DYRA BOUTIQUERNA. UT. CHRISTEL För min dåliga lön betalar jag maten och alla barnens kläder, mina egna pensionsförsäkringar, alla mina egna utgifter och all sån där livets guldkant som. Strumpbyxor. Tvål. Vadd. Och bindor. Nu har våra flickor börjat menstruera. Byter ju binda varje halvtimme. Och hårbalsam. Det går en liter om dagen. CHRISTEL Alla trettonåringar ska ju ha märkesjeans. Karln vill att man ska representera, när man inte ens har råd att gå till frissan! CHRISTEL Niklas förtjänar tre gånger mera än jag. Men det är ju hans pengar. Feminismen har fått till stånd att män inte längre behöver försörja sina familjer. CHRISTEL Jag har aldrig i mitt liv bett Niklas om pengar. Och kommer inte att göra det. SUSANNA Int jumalauta! Man har lite stolthet kvar.

4 CHRISTEL Finska kvinnor ger inte upp. Det är vinterkrigets anda. När pengarna tar slut köper man mat på Visa. CHRISTEL Man är skuldsatt. Elvatusen nånting. Ökar lite varje månad. Busskort. Gymnasieböcker. Presenter till ungarnas kompisar. Man säger inte gulle. Vi har inte råd med en present till Jompe. Utan: vad fick du av Jompe senast? En Blade-Roque-Cracker-Whacker? Tjugofem euro. Och så tar man ett litet snabblån igen. Man får ta det som en man. CHRISTEL Jag vill se Niklas min när de släpar iväg mig till fängelset. Varsågod Niklas. Du får ta över nu. Hittills har jag inte kostat dig en cent. En helt ny värld kommer att öppna sig för honom. Med dig på spinnhuset. Han kommer att bli så förvånad. Egentligen är det inte feminismens fel. Eller männens. Alice. Du är den enda av oss som har en hygglig lön. Den springande punkten: Varför låtsas att man har en mans inkomster? Om man inte har det? Man måste låtsas ha en mans inkomster. Annars överlever inte familjen. Man kan inte föda upp dem på vitt mjöl, då blir de tjocka och sjuka. CHRISTEL Det finns idag ett krav på att kvinnor ska ge sina barn proteiner och grönt. Därtill: Kvinnorna är det kulturbärande könet som ser till att de livsuppehållande funktionerna stöps i en form. Av porslin. Glas. Bomull. CHRISTEL Elastan. Retinol. Det är det här som kallas kultur. Ständigt viskar hennes hormoner åt henne att pryda och pynta sig och sitt med dyra och kostbara material.

5 Ni får mig att känna mig som en man. CHRISTEL Enligt sin läggning lär kvinnan inte sina tonårsdöttrar att knäppa sig en mårdhund till mat och sedan skita bakom ladan. Hon köper hem pestomarinerade sikfiléer och pryder sitt badrum med glasmosaik och lindblomsgröna handdukar. Eftersom de här sakerna inte är nödvändiga för överlevnaden deltar mannen inte i kostnaderna. CHRISTEL Eller egentligen vet han inte om att det kostar något för han ser inte det som är onödigt. SUSANNA Han tror att han fortfarande går bakom ladan och skiter. CHRISTEL Niklas vet inte om att glödlampor kostar pengar. Att någon har burit hem dem från en affär. De bara finns där. Hemma. I ett litet skyddande pappkonvolut. I ett speciellt skåp för glödlampor dit man kan gå. Hundrafemtio watt. Sextio watt. Fyrtio. Tjugofem. Lamporna till spisfläkten. Lysrören till bokhyllan. Och halogener av tre olika slag. Det där resonemanget är ohållbart. CHRISTEL Alice. Vi är kvinnor av övre medelklass. Vi har regler att följa. Och nu skäller vi på karlar! Och vi har inte ännu kommit in på sex. CHRISTEL Sex med Niklas? Där måste man låtsas ännu mera än med pengarna. Vi skippar den diskussionen. CHRISTEL Om inte Alice vill berätta vad hon och Johan gjorde på lördag? Johan är på arbetsresa i Gaza. Hon rodnar. Efter sexton års äktenskap. Man blir avundsjuk.

6 CHRISTEL (till Alice) Fick du något shoppat? DRAR FRAM EN PRÄKTIG JACKA UR EN PÅSE Jag är så dålig på kläder. Jag vet aldrig vad jag ska köpa. "Fjellhilsen". Kvalitetsmärke. CHRISTEL Verkar durabel. Den är till Johan. CHRISTEL Oh yeah. Som de säger på porrkanalen. SCEN 2 GYNEKOLOGISK MOTTAGNING. PÅ VÄGGEN EN STOR OLJEMÅLNING SOM FÖRESTÄLLER SKULPTUREN NIKE AV SAMOTHRAKE. STÄNGER DÖRREN EFTER EN PATIENT, GÅR TILL SITT SKRIVBORD. KOMMER IN UTAN ATT KNACKA. GLATT ÖVERRASKAD. Jag väntade dig först ikväll. Hur var Gaza? TITTAR PÅ TAVLAN. Jag har aldrig gillat den där. Segergudinnan, Johan. Hon står för skönhet och kvinnostolthet. Flaxar som ett huvudlöst höns. Hon verkar virrig. Segergesten. Hon har blivit av med skallen. Kan du förklara för mej Alice - vad är det för en seger?

7 Det är inte Nike som är utan huvud. Det är bara statyn av Nike som har fått sej lite. Den är målad efter en skulptur som finns på Louvren. Jag vet. Nike av Samothrake. Jag är inte obildad. Är det bildning att veta vad ett konstverk heter. Konst är sinnligt. Man intar konst med kroppen. Vad väcker hon för känslor? Hos dig? Varför målar man en tavla av en söndrig staty? En snygg rumpa, det skulle passa mycket bättre på en gynekologmottagning. TAR FRAM PÅSEN MED JACKAN. Tänkte du bjuda på lunch? Vad tyckte du? Om vad då? Om henne. Föregående. Johan, det var en patient. Det var Katja. Vem? TITTAR I PATIENTJOURNALEN. Nog har jag pratat om? Det här är min mottagning. Säg inte att du inte visste. Vi har ju pratat om hur kåt jag är på henne.

8 Visst men. Du har till och med uppmuntrat mig. Jag har sagt att jag förstår att du blir attraherad av andra kvinnor. Vi är ju bara djur vi människor. Så det är? Okej? Jag har inte. Jag trodde inte att du. Jag blir kåt när jag tänker att du har haft handen i hennes fitta. Har du skickat din älskarinna till min mottagning? Blir inte du alls? Den där. Hon. Vad hon heter. Katja. Vet hon? Vem jag är? Min fru. Är du ju. Alice. Varför? Det är vår lek. Hon ville komma hit och låta dej undersöka hennes bröst. Hennes bröst Blev du upphetsad av hennes bröst? Johan. Och sära på benen så att du kan.

9 Varför berättar du det här för mig? Alice, du gör mig förvirrad. Jag trodde att du var med i leken. Vems lek? Din och min? Eller din och hennes? Du måste ha vetat vad som pågår. Jag har inte gett dig lov att ta en älskarinna. Jag litade på att du kollar min e-post. Sånt gör man inte. Man läser inte sin mans e-post. Varför det? För att det är fullständigt osakligt och ovärdigt varje människa. Människor är djur, sa du. Är du arg? Nej. Men. Är allt nu mitt fel plötsligt? Jag trodde? Hur kan du tro att jag skulle läsa din e-post? Är du inte intresserad? Det här är en midlife crisis, Johan. Hon är ung. Och du är. Vi har fyllt femti. Hon är ingen fjortis. Hon är trettisex.

10 Det handlar bara om. Sex? Jag tror att jag är förälskad. Hon vill ha. Jag vill. Ha barn med henne. TAR PÅSEN MED JACKAN OCH GÅR UT FRÅN MOTTAGNINGEN. S TELEFON RINGER. HAN SVARAR VRESIGT. Jo? Mm. Jo. Dedär. Katja. Jag är inte på den våglängden nu. Kan jag ringa dig. Jo. Jag är på dåligt humör. SCEN 3 GYNEKOLOGISK MOTTAGNING, VÄNTRUM. TVÅ PATIENTER, STENMAN 30 OCH MARITA HULT 75. HULT Lilla Eva, vilken överraskning! Hur mår mamma? Ute på holmen. HULT Ensam? April till november. Hon trotsar väder och vind. Muskelbåt. HULT Hos vem går du? Harry Korhonen. HULT Du går hos en karl? Jag går hos systern. Jag rekommenderar. Alice Korhonen. Pålitlig, saklig och noggrann. OCH KALLAR PÅ SINA PATIENTER. Stenman. Hult.

11 ,, OCH HULT Hej. OCH Vad hörs? HULT Bara bra. SVARAR INTE. Får ni sova tillräckligt? Det är viktigt att ni sover tillräckligt. Det här är en rutinkontroll? OCH Ta av, så tittar vi. OCH HULT TAR AV SEJ UNDERBYXORNA OCH KLIVER UPP PÅ UNDERSÖKNINGSBORDEN. GÖR EN INRE UNDERSÖKNING PÅ. UTFÖR SAMMA PROCEDUR PÅ SITT HÅLL. Tre månader sedan operationen? HULT Jo. Allt gick bra sa de. Allt verkar bra. SPRUTAR GELE PÅ S MAGE. HAN TAR SCANNERN OCH KNÄPPER PÅ APPARATEN. Nu kopplar vi på musiken. Ultraljud. Genial apparat! Den skickar ut ett ljud som blir en bild. Det är som poesi. Det är som Rainer Maria Rilke. Vecka 16. Vill ni veta om det är en flicka eller en pojke? SVARAR INTE. LÄGGER SCANNERN INTILL S MAGE. VÄNDER SKÄRMEN SÅ HON KAN SE BILDEN. Lilla Rainer-Maria. Livligt barn. Hjärtat slår. Magsäcken. Njurarna. Huvudets omkrets. Lårbenets längd. Åldersenlig utveckling. Tillräckligt med vatten att plaska i. En vacker själ.

12 TITTAR PÅ SKÄRMEN. Jag tittar på ultraljudsbilden. HULT Man tycker att man skulle ha vant sej vid min ålder. Men alltid känns det lika. Både olämpligt och skrämmande. Som att vänta på straffet för sina synder. TRÄR EN KONDOM PÅ SCANNERN OCH UNDERSÖKER HULT. HULT Och syndat har man ju. Kvinnor är liksom syndigare än karlar. HAR AVSLUTAT UNDERSÖKNINGEN, SKRIVER I MODERSKAPSKORTET. BETRAKTAR PRINTEN AV ULTRALJUDSBILDEN. HULT Det är löjligt! Jag har åtta barnbarn! Jag behöver ingen livmoder! Faktiskt inte! Förlåt mej. Ingen vill ge bort sin livmoder. HULT En skinntrasa. Det är en sorg. En riktig sorg. RÄCKER HULT EN PAPPERSNÄSDUK. Allt är bra. Jag vill inte vara gravid. Varför inte? Det är äckligt och löjligt. Det är inte löjligt att vara kvinna. Det är fruktansvärt löjligt.

13 Hemoglobinet är lågt. Jag skriver ut järn. Jag vill ha abort. Det är inte möjligt efter vecka tolv. Hur så är det inte? Om patienten inte är under sjutton eller över fyrtio. Eller fostret missbildat. Jag vägrar vara i det här tillståndet! Jag går inte med på det! Vad har hänt sedan ni var här senast? Födandet gör kvinnan ovärdig och vidrig. Jag vill inte vara vidrig. Ni är inte vidrig. Ta bort den. Ni är frisk och ert barn har rätt att leva. Jag är inte frisk. Jag är gravid. En kläckningsmaskin för någon som "har rätt att leva". Varför har jag inga rättigheter? Ert barn kommer att skänka er glädje. Alla talar bara om barnet. För ingen står ut med gravida kvinnors äcklighet. De bär på livet. Svampig hud runt insjunkna ögon. Ögon blanka som flottigt diskvatten. Jag spyr när jag ser gravida. Vanka vanka. Blicken irrar planlöst som en förrymd äggfis. Sitter där och bjuder ut sin självgoda, uppsvullna vidrighet för hela världen. Vem som helst är inbjuden att komma och peta på

14 rödstrimmiga magen under groteska bröst. För det är så gulligt det är så underbart så bedårande vackert och hoppingivande, så trivialt och förljuget att man måste skrika i falsett. Falsett. Falsett. Åderbrock lika tjocka som doktorns kuk slingrar sig upp för deras lår. STÄLLER SIG I EN UTMANANDE POSE FRAMFÖR. Ni känner er kränkt. Det har inget med känslor att göra. Jag utgår från fakta. Om hur det är att vara kvinna. Vad vet doktorn om det? Alla kvinnor står inte ut med den hjälplöshet det innebär att vara gravid. Hjälplöshet. Doktorn kan hjälpa mig. Vi är alla hjälplösa. Alla människor är. Har det hänt något hemma? Har ni talat med er man om hur ni? Få ut ungen. GÖR EN EROTISK INVIT. Den hjälpen kan jag inte ge. Då går jag till en annan. SCEN 4 NÅGRA DAGAR SENARE. MOTTAGNING. KOMMER IN. God morgon. Johan har flyttat hemifrån. Han är förälskad. Kära nån.

15 Jag har läst igenom hans korrespondens med henne. Hur mår du? Hon hade skickat ett foto på sig. Eller. Det var en bild av mig hon hade skickat. Plötsligt såg jag mig själv. Utifrån. "Ämne: Hälsningar. Från: Johan Seeger. Skickat: Lör, 4 Nov :34:52 Till: Katja Sörensen." Lördagen den fjärde november klockan Johan och jag var på landet då. Han berättade om den där unga kvinnan som ville förföra honom och vi skämtade om det och sedan när vi hade legat med varandra sa han: "Alice, jag älskar dig". Det betyder att han älskar dig. Jag kommer ihåg det för vi har alltid undvikit att säga sådant. Vi har aldrig velat bygga vårt förhållande på ord som kastas fram i stundens hetta. Nej. Därför kände jag att jag hade förtjänat den här kärleksförklaringen, att den kom ur många års tillit och samvaro, den gjorde mig lycklig. Jag somnade. Och Johan steg upp för att skriva ett mejl. Kära Katja. Efter senaste veckosluts meddelande har jag känt mig nedslagen, antagligen på grund av tankarna om de realiteter vi befinner oss i, jag är trots allt. Gift. Och måste också ta hänsyn till min. Fru. Men jag tänker mycket på dig. Realiteter. Han kallade mig för realiteter. Stackars Alice. Och tittar ofta på bilden av dig. Det känns bra. (till Johan) Du och jag var inne i vår kärlek och såg på henne som stod där med sin unga roliga, putiga mun. Nu såg jag henne och dig stå och betrakta mig. En tafatt gammal kvinna. Och jag har inte ens ett namn. Jag är "realiteter". Ett hinder för er kärlek.

16 "Jag känner mig olycklig och deprimerad just nu." Du är inte olycklig. Vi har just älskat. Du sa: "Alice, jag älskar dig." Ditt liv är bra. Det är. Jag har tagit upp båten. Det är höststorm där ute. Dags att bomma igen, varje år lika. Stänga av vattnet. Ta in trädgårdsmöblemanget. Ta upp båten i piskande storm. Inte är där någon storm. Allt är som vanligt. Dessutom var det jag som stängde av vattnet! GÅR. Jag kastade ut honom. Med de sista resterna av min kvinnostolthet. Varför gick han med på det? Han ville stanna. Sa han. Men jag hade redan fått syn på mig själv. Där någonstans i periferin av hans värld. Det tog fyra dagar för honom att få en tjänst i Stockholm. Bara hans bil står kvar i garaget. Han behövde trösta sig med en ny bil. Hette det. Saknar du honom? Arthur saknar sin pappa. Jag har börjat i bilskola. Kommer du ihåg när vi var i mammas mage? Nä. Bubbelorkester. Jag kan ännu höra det. Eftersom ljud kan bli bilder ska jag visa hur det lät. Så du kan komma ihåg. TAR FRAM EN BIT HUSHÅLLSPAPPER SOM HAN FÄRGAT PRICKARNA PÅ MED OLIKFÄRGADE TUSCHER. Hushållspapper? Jag har färglagt prickarna.

17 Har du gjort det själv? Om man har tuschpennor i tjugofyra färger. Och ett hushållspapper med i medeltal prickar så är kombinationsmöjligheterna ansenliga. Och du ser. Man kan göra helt egna mönster. Var det såhär det lät? En bra period i mitt liv. När vi puttrade omkring där. Du och jag. Jag avundas dig. Din gamla spattiga bror? Du har ett så okomplicerat förhållande till vår mamma. Jag säger aldrig "vår mamma". Jag säger "mamma". Och du har helt andra minnen från barndomen än jag. Jag har svårt att tycka om vår mamma. Mamma är en symfoni av bubblor. Ett stort svallande hav som bär. En frisk sälta. Jag tycker inte om henne som person. Jag tycker att hon är. Primitiv. Ingen förebild för en flicka. Kanske hon helt enkelt älskar mig mera. Jag är ju ändå pojke. Du har en större förmåga att älska henne än jag. Hon gör mig till en delfin. RÄCKER SITT KONSTVERK TILL. Du får den.

18 Jag är orolig för Arthur. Johan är i Stockholm. Hur många minuter tar det att flyga hit från Stockholm? Han har så mycket. Nytt jobb. Du vill inte träffa honom. Jag försöker upprätthålla en saklig relation. Sakliga människor får cancer och dör. Livet är nu bara så här. Tragiskt. Jag är arg. I vår familj är vi inte arga. Jag försöker. Åtminstone. Snällt av dej, Harry. Han behandlar dig illa. Det var jag som ville skilja mig. Du måste tala med Arthur. Sådär. Män emellan. Dedäran. Hans bil-intresse. Det börjar bli lite för. Han springer i bilaffärer. Ber om broschyrer, studerar dem på sitt rum. Inte intresserad av något annat. Han är pojke.

19 Och du är hans gudfar. Klart att jag. Arthur och jag. Vi har fin kontakt. Jag kan ta upp det här med. Pubertet. Hormoner. Flickor. Skilsmässor. Skilsmässor. Men lämna bort bubbelorkestern. Jag tror inte han skulle förstå. Är det för originellt? Jag lyssnar alltid till dina råd. Du vet vad som är för originellt. Det är min uppgift i livet, Harry. SCEN 5 BILAFFÄR. STÅR OCH TALAR I TELEFON. Ring aldrig mera till mig. Ring till den där kvinnan på Mannerheimvägen som förstår dig så bra och som tycker så mycket om dina pengar. Vi kommer aldrig mera att ses. Jag klarar mig. KOMMER IN I AFFÄREN. Tack för mig. AVSLUTAR SAMTALET. KOMMER FRAM TILL. Har ni någon broschyr? Chevrolet Nubira? S TELEFON RINGER. HON STÄNGER AV LJUDET. Jag jobbar inte här. Du har några år kvar innan du kan köpa bil. Jag går och tittar.

20 Och Chevrolet intresserar? Jo. S TELEFON RINGER. Vad heter du? Arthur. RÄCKER DEN RINGANDE TELEFONEN TILL. Arthur. Kan du ta den här. Och hålla den. Och när den här personen. "Alec". När Alec ringer så ska du inte svara. Annars kan du använda den fritt. Pin-koden är sexton noll nio. Min födelsedag. Jag har en egen. Jag har inte möjlighet att behålla den. Du kan kasta bort den? En alldeles bra telefon? GPS och allt. Jag vill att du ska ha den hos dig. För min räkning. Kan du göra det? Okej. Tack. Vill du att jag kommer hit med den ibland?

21 Nej. Jag har just slutat på den här arbetsplatsen. Du får inte svara på Alecs samtal och inte på textmeddelanden. Och du får inte avslöja var jag finns. Jag vet ju inte var du finns. Jag heter Eva. Sexton noll nio. Det är snart din födelsedag. ETT TEXTMEDDELANDE PIPER I TELEFONEN. ARHTUR Vill du läsa? Från Alec. LÄSER TEXTMEDDELANDET. Han vet inte vem han har att göra med. Vem? En dummis. Du kunde förstås bara ha den avstängd. I stället för att ge den till mig. Jag vill att han ska plågas. Att han ska tro att jag får alla hans meddelanden. Och att han ska försöka spåra den. SLÄCKER LJUSET I AFFÄREN OCH LÄGGER SINA NYCKLAR PÅ BORDET. HON RÄCKER EN BROSCHYR. Chevrolet Nubira. ÄR PÅ VÄG UT UR AFFÄREN. Gör inga dumheter. Jag vill att min telefon är i säkra händer.

22 SCEN 6 BIL. OCH HENNES BILSKOLLÄRARE ROSENBERG. Korhonen. Ville Rosenberg. Första körlektionen? Ingen i min släkt har körkort. Vi är lite sådär. Jag tänkte. Skulle vara roligt att behärska. Lära känna den världen. Ingenting att kasta sig nervös för. I och för sig. Höger fot på gas och broms. Gas och broms. Med vänster fot trycker man ner konan. Tryck ner konan. Kopplingen. Kallas det också. Okej. Tryck ner konan när du startar. Du har ju klarat teoridelen? Jo. Jag blir bara så. Vi har all tid i världen. Och här har vi växelspaken. Alltså. Ju fortare man kör desto.

23 Högre växel. Det finns ettan tvåan trean. Vi börjar från början. Vi justerar speglarna. JUSTERAR SPEGLARNA. Bara man inte kör över någon. Det är jag rädd för. Det finns värre saker. Att någon kör över dig. Starta bilen. Kom ihåg körljusen. Håll dig till reglerna så behöver du inte vara rädd. STARTAR OCH KÖR. EN TAXI NÄRMAR SIG BAKIFRÅN, BLIR RÄDD. Den där taxin. Släpp förbi den. RÄDDAR SITUATIONEN. Den höll sig inte till reglerna. Håll dig till reglerna och akta dig för taxibilar. De är som min granne. Jag sa det till honom genast han flyttade in. Att om han sku hålla henne kopplad. Helt vänligt och sakligt sa jag. Jag har inget emot hundar, jag har själv haft hund. Och nu. Byta fil. "Int bits hon!" Kanske hon inte bits men jag vill gå till postlådan efter tidningen utan att grannens schäfer hoppar upp och slickar mej i ansiktet varje gång. MOTORN SLOCKNAR. Börja bara från början. Konan. STARTAR BILEN.

24 Körljusen. Förlåt. I går nafsade hon mej runt handleden. Hon bet inte, provade bara lite med tänderna. Testade gränserna. "Hon leker bara, hon tycker om människor!" Tänk om det kommer en taxi till? Det är just i den här åldern de ska sättas på plats! Om några veckor är det för sent. Om några veckor har vi ett monster på gården! SCEN 7 HEMMA HOS OCH. LÄSER BILBROSCHYRER. HÅLLER UPP S ALBA. Nu har jag strukit den. DRAR ALBAN PÅ SIG. Harry och Ulli och flickorna kommer till kyrkan. Kommer pappa? Han har inte meddelat något. Jag har glömt att ringa. Ska vi försöka ringa? Nä. Jag ringer till pappa. Nä. Varför det?

25 Sluta. Och så har jag bjudit Susanne och Christel med familjer. Är det nån mer du skulle vilja bjuda? Va? Någon vän? Inte vet jag. Varför det? Någon. Vem är det som brukar ringa till dig? Ingen. Du brukar inte svara på samtalen. Är det riktigt artigt? De vill sälja tidningar. Vi har aldrig pratstunder nu för tiden. Om vad? Förr hade vi alltid pratstunder. Vi lekte. Katt. KOMMER IHÅG. Du har blivit så stor. Lekte katt. Idag har jag kört bil. Jag är inte säker på om jag gillar läraren. Han verkar ganska. Han gick på om någon hundvalp hela tiden. BÖRJAR GRÅTA.

26 Sluta. Förlåt jag. Bara. Att jag aldrig mera kan få barn. Jag är för gammal. Bra. Pappa. Jag ska ringa till pappa om din konfirmation. SÖKER I VÄSKAN EFTER EN NÄSDUK. HON TAR UPP S HUSHÅLLSPAPPER MED BUBBELORKESTERN UR VÄSKAN. Här ska du få av mig. Ett hushållspapper. Ett ljud som blev en bild. En bubbelorkester. Du behöver inte förstå. Ta den. DET KOMMER ETT SMS TILL S TELEFON. LÄSER DET. STIGER UPP. HAN HAR ÄNNU ALBAN PÅ SIG. Arthur. Jag har just strukit den. Vart går du? Jag kommer just tillbaka. Niklas behöver låna en bok. GÅR. Men ska du inte? SCEN 8 PROVHYTT. RÄCKER EN KLÄNNING. BYTER OM I HYTTEN. Fjortonåriga killar. Neandertal. Man kan inte vänta sig att de ska klara av en konversation. Det var ingen konversation. Jag spydde på honom. Blups. Känsloslask.

27 Okej. Skit. Men Neandertal klarar en spya då och då. Utan varaktiga men. Han verkar deprimerad. Pojkar i den åldern är som gravida kvinnor. De blir dumma i huvu. I den åldern behöver de bara ligga i sängen och växa. En vacker dag vecklar de ut sig ur sina rum och är människor igen. Han har inga vänner. (om klänningen) Nå? Jag vet inte. Får jag se. KOMMER UT UR PROVHYTTEN I KLÄNNINGEN. Du ser bra ut, Alice. Du är solbränd. Jag låg naken på bryggan i två veckor medan Arthur var på skriftskolläger och Johan i. Alltså jag trodde Johan var i Gaza. Jag beslöt mig för att jag är så gammal att jag inte hinner utveckla hudcancer. Genialt! Jag ska börja röka igen. I vår ålder har man bara det roliga kvar. Jo, för fan. Döden, celibatet, och praktiska tänder som man kan ta ut till natten. Du är så snygg i den där klänningen! Tvåhundra. För en klänning? Jag är säker på att du har råd.

28 KOMMER. Johan! Hej! Är du i stan? Blixtbesök. Den där är snygg. Tycker du? Kom på Arthurs konfirmation i morgon. Klockan ett. Han blir glad. Jag är ledsen. Jag har glömt att. Tänkte kanske att du ändå inte. Lite plötsligt. Jag ska se om jag hinner. Vi har mottagning efteråt. Om du inte hinner till kyrkan kan du. Vad gör du på? Här? SER ATT FUMLAR MED ETT SET PÅKOSTADE DAMUNDERKLÄDER. Den där klänningen. Passar dig hördu. Solbrännan! Jag ringer! GÅR. Skitstövel! Kommer till Helsingfors och ids inte ens ringa sin son. Jag borde ha. Jag har dragit mig för att. Johan hör inte till kyrkan och. Han har nog tid med små inköp. Vem är det han ligger med? Katja Sörensen eller någon ny? De skulle ju skaffa barn? Då går det åt underkläder. Han såg välmående ut.

29 Du ser också bra ut. Du har rätt. Han struntar i Arthur. Skitstövel. Bra! Säg det en gång till! Hur skulle det vara med lite nya underkläder, Alice. Medan vi är här. Säj skitstövel! SCEN 9 BENSINMACK. STÅR OCH FÖRSÖKER HÅLLA SIG UPPRÄTT. HON HAR BLOD PÅ HÄNDERNA. KOMMER I ALBA MED EN 12-PACK MELLANÖL. Bli inte rädd. Bli inte rädd. STANNAR. Hjälp mig. Något att dricka. Ska jag ringa? En ambulans? Jag behöver bara dricka. Jag tog lite mellis. Tack. Tack ska du ha. DRICKER. Är du en ängel? Jag hann inte byta. Jag tror att du är en ängel. Du får visa mig vägen.

30 Har du stött dig? Nej. Så det är inget som? Allt är jättebra. Bara törstig. Kan jag hjälpa? Kör du bil? Jag är fjorton. För bort mig härifrån. SCEN 10 DANSRESTAURANG. STÅR VID BARDISKEN, ROSENBERG KOMMER. BÅDA TÄMLIGEN BERUSADE. Munnen smakar sambuca. Min hud doftar apelsin. Musiken är briljant på det här stället och solnedgången är vacker. Jag får lust att röra på mig för att få känna hur klänningens sidenfoder smeker mina lår. Hej. Eller känner jag dej? Nu vet jag. Om vi skulle vara nyktra skulle vi inte låtsas om varandra. Nu är vi verkligen packade. Hemskt fulla. Bilskolan. Du är min bilskollärare.

31 Och du är ute och. Svirar. Han tänkte säja "raggar". Vi var på bio med flickorna. Var det något bra? "Dagar i Provence". Kärleksfilm. Flickfilm. Således. Hur går det med hunden? Grannens? Vill du verkligen veta? Egentligen inte. I morse när jag gick efter tidningen hoppade hon upp på mig och nafsade. Här. VISAR PÅ HALSEN. Hon bet inte men jag kände tänderna. Så är det att bo i parhus. Just. Man sparar och tänker att hus ska man ha. Om man skulle träffa någon. Den rätta. Och här sitter man med en hundvän på halsen. Hans kvinna flyttade ut. Två karlar i ett parhus. Har han kommit hit för att hitta den rätta? Vi har båda plats för grill. Två bilar. Skoj.

32 Allt rackan gör är fantastiskt. Gud nåde dej om du inte dräglar av beundran när den skiter på din gräsmatta. "Den är lekfull, den måste ju få vara valp". Varför tjatar han om den där hunden hela tiden? Tänkte ta en sväng in till stan och se hur det går till. Han har kommit till stan för att hitta en fru. En som kan skrämma bort hundar med sin unga trivsamma doft. Någon blond och högbröstad. Ska vi dansa? Vågar han inte bjuda upp någon yngre? Kom. Jag vill dansa med dig. Med mig. OCH DANSAR. RÖR SEJ FÖRST OSÄKERT OCH KLUMPIGT MEN FÖR HENNE SJÄLVSÄKERT. SLAPPNAR AV. KLÄR AV SKJORTAN OCH KYSSER HONOM ÖVERALLT. SCEN 11 TIDIGT FÖLJANDE MORGON. HOS. Det var det där "dig". Han ville dansa med mig. Med mig. Det är så lite som behövs. Kroppen tar över. Min kropp vill aldrig sluta. Jag gillar honom inte så värst. Min kropp älskar honom. RÖR VID. Jag vill inte att du rör vid mig så där. Inte nu. Förlåt. Jag säger till när jag vill bli rörd.

33 Vi var båda fulla och nu ångrar vi oss. I natt tyckte du om att jag rörde dig. Jag kan inte förklara. Det luktar gammal kattmat när du rör mig. Jag förstår. Klart jag förstår. Det är klart att jag inte har några anspråk på att du ska. Jag ville inte gå hem ensam. På grund av en schäfer. Du behöver alltså inte. Vissa kvällar klarar jag bara inte av att möta den där hunden och ser du nu hur det gick! Jag förstår. Jag vill ha en riktig kvinna. En som inte horar på stan med vem som helst. Som inte bara utnyttjar en kille hur som helst. Det var inte meningen. Vi var fulla. Och linneklänningen. Den hade ett slinkigt foder som smekte om benen. Inte är det min sak att. Jag vill ha en kvinna som kan byta recept. Med min mamma. Min mamma och min kvinna ska komma överens. Mamma ska bo i ett eget rum med egen ingång. Och det ska vara två barn och de ska vara tre och fem år gamla. Och tulpanlökar. Och riktigt sådana där krångliga och dyrbara papegojtulpaner ska hon kunna driva opp. Jag vill ha min kvinna med tulpanlökar. Jag ska ordna konfirmation i dag. Dags att gå. Jag ser att din grannes hund är ute på gården. Jag kan beställa en taxi. Jag är inte rädd för hundar.

34 SCEN 12 OCH I KYRKAN. EN KVINNLIG PRÄST STÅR VID ALTARET. Solljuset lät som en katt som inte kan sluta nysa. Arthurs alba låg våt i tvättmaskinen. Jag fick stryka den torr. KNÄBÖJER VID ALTARET. KVINNLIG Kära konfirmander och föräldrar - låt oss tystna och knäppa av våra mobiltelefoner. Konfirmation är en bekräftelse av dopet. En liten bebis kan inte själv bestämma att hon - eller han - vill bli döpt. Andra gör det beslutet för bebisen. När en ung människa konfirmerar sig betyder det att hon - eller han - själv aktivt bekräftar att hon - eller han - är medlem av församlingen. En liten bebis kan inte själv bestämma att han vill bli född. Ur det där lilla bebihålet som alla mammor har. Och nu förväntar sig mänskligheten att han ska bekräfta sin delaktighet i världen. Bli som folk. Tacka och ta emot. KVINNLIG Kära konfirmander. Idag har ni tagit ett stort steg. Ni har antagit den nåd som Gud erbjudit er. Nu får vi bara hoppas att Gud finns. Det att människan är ett djur utesluter kanske inte att Gud finns. KVINNLIG Ni går nu ut i livet för egen maskin. Guds kärlek är den bensin som får livets motorcykel att starta! För det finns ingen återvändo till bebihålet. Inga kontrakt, ingen rimlighet, inga valmöjligheter. Och ingen som garanterar att du blir älskad. KVINNLIG Eftersom bibliska bilder kan bli ljud ska ni nu få höra hur det låter då livets motorcykel startar! KVINNLIG HÄRMAR EN MOTORCYKEL OCH LJUDET ÖVERGÅR I NÅGOT SLAG AV PRIMITIV SÅNG. KVINNLIG Vi har en grupp för levande musik i församlingen där vi skapar våra egna dofter och smaker. KVINNLIG RÄCKER EN CD. KVINNLIG Åtta euro. Intäkterna går till ungdomsarbetet.

35 SCEN 13 EN ANNAN DAG. SYLTA. OCH SITTER MED VARSIN KAFFEKOPP. Så du dricker kaffe ren? Ibland. Du är. Vad är du nu. Du är fjorton är du? NICKAR. TYSTNAD. Det är konstigt med kaffe. Kisset luktar på ett speciellt sätt när man har druckit kaffe. Har du märkt det? HAR INTE MÄRKT DET. Jag märkte det först när jag blev äldre. Det tog många år faktiskt. Många år. Folk upplever nu olika men för mig är den där doften på något sätt som. VILL INTE DISKUTERA DETTA. Det är samma sak med sparris. Väldigt specifik dedäran. Odör. En helt egen. Människokroppen är ett underverk. TYSTNAD. SAMLAR SIG FÖR ATT FORTSÄTTA. Vad ska ni göra i sommar? Vi? I er familj? Det måste du fråga Ulli. Hon bestämmer allt det där. Mm. Förra sommaren var vi i Gent. I Belgien. Fina korsvirkeshus.

36 Aj ja. För det mesta åker vi till landet. Hur mår mamma? Hur så? Mår hon bra? Träffar du inte henne varje dag? Jojo. Men kliniskt arbete är nu kliniskt arbete att. Okej. Väl. På det sättet. TYSTNAD. Och pappa har inte? Jag borde gå. Det kommer en sak på teve. Jag dricker upp mitt kaffe. Jo. Vilket slag av program? En tävling. En gång måste de dricka råa strutsägg. De som spydde blev diskade. Jag såg det programmet. Enorma ägg! Enorma! Jo.

37 Arthur. Ja? Vad har du för framtidsplaner? Inte gynekolog. Inte det. Äckliga gubbe! Bryr du dig om annat än hur kiss luktar? Varför vill du peta i? Mellan benen på? Inte den diskussionen. Ingen frågar någonsin barnkirurgerna varför de vill skära i små barn. Barnkirurgerna kommer alldeles för lätt undan. Det är äckligt. Det du gör. Allt i livet handlar inte om sex, Arthur. En del handlar också om döden. Jaha. Vad roligt. GÅR. DRICKER KAFFE. SCEN 14 HOS. SÖKER GARAGENYCKLARNA. KOMMER, HAN BÖRJAR LAGA EN SMÖRGÅS. Jag hittar inte garage-nycklarna. Har du sett dem?. Nej. Vad ska? Hur ska jag veta? Märklig dag. Vi har haft inbrott på mottagningen.

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande.

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Ur Bad Girls av Joyce Carol Oates MARIETTA Åh herregud!!! Vad är det, har det hänt nåt? Varför sitter du här i mörkret? Sitter du och

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

VÄND OM OCH VAR STILLA

VÄND OM OCH VAR STILLA VÄND OM OCH VAR STILLA Tidigare utgivning Döden tänkte jag mig så (2013) På annat förlag Får i mig mer liv än jag är van vid (2007) Precis så illa är det (2010) Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Vi betalar inte, vi betalar inte!

Vi betalar inte, vi betalar inte! Vi betalar inte, vi betalar inte! Personer: ANTONIA GIOVANNI LUIGI MARGHERITA KONSTAPELN, SERGEANTEN DÖDGRÄVAREN. FARFAR 2;e KONSTAPELN KARABINJÄREN Första akten Scenen: Ett anspråkslöst arbetarhem. Ett

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

orna vars smidiga skinn har format sig efter mina fötter. Jag drar på mig byxor och en skjorta, stoppar in min långa mörka fläta under en mössa och

orna vars smidiga skinn har format sig efter mina fötter. Jag drar på mig byxor och en skjorta, stoppar in min långa mörka fläta under en mössa och k a p i t e l 1 N är jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Mina fingrar trevar efter Prims värme men hittar bara madrassens sträva kanvasöverdrag. Hon har nog haft mardrömmar och lagt sig hos

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Lukas Moodysson Fucking Åmål MANUSKRIPT. It s so easy to laugh it s so easy to hate it takes guts to be gentle and kind. Morrissey

Lukas Moodysson Fucking Åmål MANUSKRIPT. It s so easy to laugh it s so easy to hate it takes guts to be gentle and kind. Morrissey Lukas Moodysson Fucking Åmål MANUSKRIPT It s so easy to laugh it s so easy to hate it takes guts to be gentle and kind Morrissey Bokförlaget DN. MEMFIS Bokförlaget DN. Gjörwellsgatan 30 10515Stockholm

Läs mer

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI Försiktigt låter jag pekfingret lägga sig kring avtryckaren. Metallen känns kall. Jag har väntat, legat nästan helt stilla på mage i två timmar. En rörelse med fingret nu och förhållanden

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

e n bo k fö r ve m so m he l s t

e n bo k fö r ve m so m he l s t e n bo k fö r ve m so m he l s t 1 sara kerstin emma disa leon jon bertil inez lea siri maj lucas maria rabieh olof iseline william hugo mira 2 e n bo k fö r ve m so m he l s t toffer Ahmad blenda jill

Läs mer

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK popcorn Unga tankar om film och filmvåld innehåll Förord 5 Inledning 9 Wow! Puh! Film! 17 Action, skräck, porr och tecknat 51

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

16 x fyra minuter med Madde

16 x fyra minuter med Madde 16 x fyra minuter med Madde Krönikor av Madde Ericsson Jag behöver ett filter Jag är i stort behov av ett filter som man kan montera in nånstans mellan alla sinnesintrycksingångar och hjärnan. Kan någon

Läs mer

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt ELSA SLUTET del 2 ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt omtöcknad när hon sitter i färdtjänsttaxin på väg hem från läkarbesöket. Hon känner att hon inte riktigt uppfattade eller

Läs mer