ULTRALJUD. anteckningar om kärlek och erotik. en pjäs för fem goda skådespelare. av Annina Enckell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ULTRALJUD. anteckningar om kärlek och erotik. en pjäs för fem goda skådespelare. av Annina Enckell"

Transkript

1 ULTRALJUD anteckningar om kärlek och erotik en pjäs för fem goda skådespelare av Annina Enckell För kollegialt stöd tackas Valborgsgruppen: Tove Appelgren, Marina Meinander och Jan Nåls. Svenska kulturfonden ska ha tack för pengarna.

2 PERSONER: KORHONEN, 50, spelas av en kvinna KORHONEN, 50, Alice tvillingbror -, 50, Alice väninna - KVINNLIG präst, 60 - TOROLF HULT, 45, son till Marita H, HANS HYPPEL, 45, Villes granne, spelas av en man SEEGER, 14, högstadie-elev, Alice son - SEEGER, 50, journalist, Alice fd man, spelas av en man ROSENBERG, 30, bilskollärare - CHRISTEL, 50, Alice väninna MARITA HULT, 75, patient, spelas av en man STENMAN, 30, spelas av en kvinna

3 SCEN 1 KAFÉ., CHRISTEL OCH BÄNKAR SIG MED SHOPPINGKASSAR OCH CAPUCCINOKOPPAR. Herregud flickor, rea. Det tar på. CHRISTEL DRAR FRAM ETT PLAGG UR PÅSEN. CHRISTEL Den här. Hela våren har jag tittat på den men hundra euro för en blus! Nu var den på sexti procents! Att du har nerver! Jag skulle ha köpt den genast, den är så din! CHRISTEL Jag har inte haft råd. Den där förbannade feminismen. Gissa vem som har nytta av den? Min man! Rätt. Karlarna har vant sig vid att vi försörjer oss själva. GÅR FÖRBI, VACKER, MED SHOPPINGKASSAR FRÅN DE VERKLIGT DYRA BOUTIQUERNA. UT. CHRISTEL För min dåliga lön betalar jag maten och alla barnens kläder, mina egna pensionsförsäkringar, alla mina egna utgifter och all sån där livets guldkant som. Strumpbyxor. Tvål. Vadd. Och bindor. Nu har våra flickor börjat menstruera. Byter ju binda varje halvtimme. Och hårbalsam. Det går en liter om dagen. CHRISTEL Alla trettonåringar ska ju ha märkesjeans. Karln vill att man ska representera, när man inte ens har råd att gå till frissan! CHRISTEL Niklas förtjänar tre gånger mera än jag. Men det är ju hans pengar. Feminismen har fått till stånd att män inte längre behöver försörja sina familjer. CHRISTEL Jag har aldrig i mitt liv bett Niklas om pengar. Och kommer inte att göra det. SUSANNA Int jumalauta! Man har lite stolthet kvar.

4 CHRISTEL Finska kvinnor ger inte upp. Det är vinterkrigets anda. När pengarna tar slut köper man mat på Visa. CHRISTEL Man är skuldsatt. Elvatusen nånting. Ökar lite varje månad. Busskort. Gymnasieböcker. Presenter till ungarnas kompisar. Man säger inte gulle. Vi har inte råd med en present till Jompe. Utan: vad fick du av Jompe senast? En Blade-Roque-Cracker-Whacker? Tjugofem euro. Och så tar man ett litet snabblån igen. Man får ta det som en man. CHRISTEL Jag vill se Niklas min när de släpar iväg mig till fängelset. Varsågod Niklas. Du får ta över nu. Hittills har jag inte kostat dig en cent. En helt ny värld kommer att öppna sig för honom. Med dig på spinnhuset. Han kommer att bli så förvånad. Egentligen är det inte feminismens fel. Eller männens. Alice. Du är den enda av oss som har en hygglig lön. Den springande punkten: Varför låtsas att man har en mans inkomster? Om man inte har det? Man måste låtsas ha en mans inkomster. Annars överlever inte familjen. Man kan inte föda upp dem på vitt mjöl, då blir de tjocka och sjuka. CHRISTEL Det finns idag ett krav på att kvinnor ska ge sina barn proteiner och grönt. Därtill: Kvinnorna är det kulturbärande könet som ser till att de livsuppehållande funktionerna stöps i en form. Av porslin. Glas. Bomull. CHRISTEL Elastan. Retinol. Det är det här som kallas kultur. Ständigt viskar hennes hormoner åt henne att pryda och pynta sig och sitt med dyra och kostbara material.

5 Ni får mig att känna mig som en man. CHRISTEL Enligt sin läggning lär kvinnan inte sina tonårsdöttrar att knäppa sig en mårdhund till mat och sedan skita bakom ladan. Hon köper hem pestomarinerade sikfiléer och pryder sitt badrum med glasmosaik och lindblomsgröna handdukar. Eftersom de här sakerna inte är nödvändiga för överlevnaden deltar mannen inte i kostnaderna. CHRISTEL Eller egentligen vet han inte om att det kostar något för han ser inte det som är onödigt. SUSANNA Han tror att han fortfarande går bakom ladan och skiter. CHRISTEL Niklas vet inte om att glödlampor kostar pengar. Att någon har burit hem dem från en affär. De bara finns där. Hemma. I ett litet skyddande pappkonvolut. I ett speciellt skåp för glödlampor dit man kan gå. Hundrafemtio watt. Sextio watt. Fyrtio. Tjugofem. Lamporna till spisfläkten. Lysrören till bokhyllan. Och halogener av tre olika slag. Det där resonemanget är ohållbart. CHRISTEL Alice. Vi är kvinnor av övre medelklass. Vi har regler att följa. Och nu skäller vi på karlar! Och vi har inte ännu kommit in på sex. CHRISTEL Sex med Niklas? Där måste man låtsas ännu mera än med pengarna. Vi skippar den diskussionen. CHRISTEL Om inte Alice vill berätta vad hon och Johan gjorde på lördag? Johan är på arbetsresa i Gaza. Hon rodnar. Efter sexton års äktenskap. Man blir avundsjuk.

6 CHRISTEL (till Alice) Fick du något shoppat? DRAR FRAM EN PRÄKTIG JACKA UR EN PÅSE Jag är så dålig på kläder. Jag vet aldrig vad jag ska köpa. "Fjellhilsen". Kvalitetsmärke. CHRISTEL Verkar durabel. Den är till Johan. CHRISTEL Oh yeah. Som de säger på porrkanalen. SCEN 2 GYNEKOLOGISK MOTTAGNING. PÅ VÄGGEN EN STOR OLJEMÅLNING SOM FÖRESTÄLLER SKULPTUREN NIKE AV SAMOTHRAKE. STÄNGER DÖRREN EFTER EN PATIENT, GÅR TILL SITT SKRIVBORD. KOMMER IN UTAN ATT KNACKA. GLATT ÖVERRASKAD. Jag väntade dig först ikväll. Hur var Gaza? TITTAR PÅ TAVLAN. Jag har aldrig gillat den där. Segergudinnan, Johan. Hon står för skönhet och kvinnostolthet. Flaxar som ett huvudlöst höns. Hon verkar virrig. Segergesten. Hon har blivit av med skallen. Kan du förklara för mej Alice - vad är det för en seger?

7 Det är inte Nike som är utan huvud. Det är bara statyn av Nike som har fått sej lite. Den är målad efter en skulptur som finns på Louvren. Jag vet. Nike av Samothrake. Jag är inte obildad. Är det bildning att veta vad ett konstverk heter. Konst är sinnligt. Man intar konst med kroppen. Vad väcker hon för känslor? Hos dig? Varför målar man en tavla av en söndrig staty? En snygg rumpa, det skulle passa mycket bättre på en gynekologmottagning. TAR FRAM PÅSEN MED JACKAN. Tänkte du bjuda på lunch? Vad tyckte du? Om vad då? Om henne. Föregående. Johan, det var en patient. Det var Katja. Vem? TITTAR I PATIENTJOURNALEN. Nog har jag pratat om? Det här är min mottagning. Säg inte att du inte visste. Vi har ju pratat om hur kåt jag är på henne.

8 Visst men. Du har till och med uppmuntrat mig. Jag har sagt att jag förstår att du blir attraherad av andra kvinnor. Vi är ju bara djur vi människor. Så det är? Okej? Jag har inte. Jag trodde inte att du. Jag blir kåt när jag tänker att du har haft handen i hennes fitta. Har du skickat din älskarinna till min mottagning? Blir inte du alls? Den där. Hon. Vad hon heter. Katja. Vet hon? Vem jag är? Min fru. Är du ju. Alice. Varför? Det är vår lek. Hon ville komma hit och låta dej undersöka hennes bröst. Hennes bröst Blev du upphetsad av hennes bröst? Johan. Och sära på benen så att du kan.

9 Varför berättar du det här för mig? Alice, du gör mig förvirrad. Jag trodde att du var med i leken. Vems lek? Din och min? Eller din och hennes? Du måste ha vetat vad som pågår. Jag har inte gett dig lov att ta en älskarinna. Jag litade på att du kollar min e-post. Sånt gör man inte. Man läser inte sin mans e-post. Varför det? För att det är fullständigt osakligt och ovärdigt varje människa. Människor är djur, sa du. Är du arg? Nej. Men. Är allt nu mitt fel plötsligt? Jag trodde? Hur kan du tro att jag skulle läsa din e-post? Är du inte intresserad? Det här är en midlife crisis, Johan. Hon är ung. Och du är. Vi har fyllt femti. Hon är ingen fjortis. Hon är trettisex.

10 Det handlar bara om. Sex? Jag tror att jag är förälskad. Hon vill ha. Jag vill. Ha barn med henne. TAR PÅSEN MED JACKAN OCH GÅR UT FRÅN MOTTAGNINGEN. S TELEFON RINGER. HAN SVARAR VRESIGT. Jo? Mm. Jo. Dedär. Katja. Jag är inte på den våglängden nu. Kan jag ringa dig. Jo. Jag är på dåligt humör. SCEN 3 GYNEKOLOGISK MOTTAGNING, VÄNTRUM. TVÅ PATIENTER, STENMAN 30 OCH MARITA HULT 75. HULT Lilla Eva, vilken överraskning! Hur mår mamma? Ute på holmen. HULT Ensam? April till november. Hon trotsar väder och vind. Muskelbåt. HULT Hos vem går du? Harry Korhonen. HULT Du går hos en karl? Jag går hos systern. Jag rekommenderar. Alice Korhonen. Pålitlig, saklig och noggrann. OCH KALLAR PÅ SINA PATIENTER. Stenman. Hult.

11 ,, OCH HULT Hej. OCH Vad hörs? HULT Bara bra. SVARAR INTE. Får ni sova tillräckligt? Det är viktigt att ni sover tillräckligt. Det här är en rutinkontroll? OCH Ta av, så tittar vi. OCH HULT TAR AV SEJ UNDERBYXORNA OCH KLIVER UPP PÅ UNDERSÖKNINGSBORDEN. GÖR EN INRE UNDERSÖKNING PÅ. UTFÖR SAMMA PROCEDUR PÅ SITT HÅLL. Tre månader sedan operationen? HULT Jo. Allt gick bra sa de. Allt verkar bra. SPRUTAR GELE PÅ S MAGE. HAN TAR SCANNERN OCH KNÄPPER PÅ APPARATEN. Nu kopplar vi på musiken. Ultraljud. Genial apparat! Den skickar ut ett ljud som blir en bild. Det är som poesi. Det är som Rainer Maria Rilke. Vecka 16. Vill ni veta om det är en flicka eller en pojke? SVARAR INTE. LÄGGER SCANNERN INTILL S MAGE. VÄNDER SKÄRMEN SÅ HON KAN SE BILDEN. Lilla Rainer-Maria. Livligt barn. Hjärtat slår. Magsäcken. Njurarna. Huvudets omkrets. Lårbenets längd. Åldersenlig utveckling. Tillräckligt med vatten att plaska i. En vacker själ.

12 TITTAR PÅ SKÄRMEN. Jag tittar på ultraljudsbilden. HULT Man tycker att man skulle ha vant sej vid min ålder. Men alltid känns det lika. Både olämpligt och skrämmande. Som att vänta på straffet för sina synder. TRÄR EN KONDOM PÅ SCANNERN OCH UNDERSÖKER HULT. HULT Och syndat har man ju. Kvinnor är liksom syndigare än karlar. HAR AVSLUTAT UNDERSÖKNINGEN, SKRIVER I MODERSKAPSKORTET. BETRAKTAR PRINTEN AV ULTRALJUDSBILDEN. HULT Det är löjligt! Jag har åtta barnbarn! Jag behöver ingen livmoder! Faktiskt inte! Förlåt mej. Ingen vill ge bort sin livmoder. HULT En skinntrasa. Det är en sorg. En riktig sorg. RÄCKER HULT EN PAPPERSNÄSDUK. Allt är bra. Jag vill inte vara gravid. Varför inte? Det är äckligt och löjligt. Det är inte löjligt att vara kvinna. Det är fruktansvärt löjligt.

13 Hemoglobinet är lågt. Jag skriver ut järn. Jag vill ha abort. Det är inte möjligt efter vecka tolv. Hur så är det inte? Om patienten inte är under sjutton eller över fyrtio. Eller fostret missbildat. Jag vägrar vara i det här tillståndet! Jag går inte med på det! Vad har hänt sedan ni var här senast? Födandet gör kvinnan ovärdig och vidrig. Jag vill inte vara vidrig. Ni är inte vidrig. Ta bort den. Ni är frisk och ert barn har rätt att leva. Jag är inte frisk. Jag är gravid. En kläckningsmaskin för någon som "har rätt att leva". Varför har jag inga rättigheter? Ert barn kommer att skänka er glädje. Alla talar bara om barnet. För ingen står ut med gravida kvinnors äcklighet. De bär på livet. Svampig hud runt insjunkna ögon. Ögon blanka som flottigt diskvatten. Jag spyr när jag ser gravida. Vanka vanka. Blicken irrar planlöst som en förrymd äggfis. Sitter där och bjuder ut sin självgoda, uppsvullna vidrighet för hela världen. Vem som helst är inbjuden att komma och peta på

14 rödstrimmiga magen under groteska bröst. För det är så gulligt det är så underbart så bedårande vackert och hoppingivande, så trivialt och förljuget att man måste skrika i falsett. Falsett. Falsett. Åderbrock lika tjocka som doktorns kuk slingrar sig upp för deras lår. STÄLLER SIG I EN UTMANANDE POSE FRAMFÖR. Ni känner er kränkt. Det har inget med känslor att göra. Jag utgår från fakta. Om hur det är att vara kvinna. Vad vet doktorn om det? Alla kvinnor står inte ut med den hjälplöshet det innebär att vara gravid. Hjälplöshet. Doktorn kan hjälpa mig. Vi är alla hjälplösa. Alla människor är. Har det hänt något hemma? Har ni talat med er man om hur ni? Få ut ungen. GÖR EN EROTISK INVIT. Den hjälpen kan jag inte ge. Då går jag till en annan. SCEN 4 NÅGRA DAGAR SENARE. MOTTAGNING. KOMMER IN. God morgon. Johan har flyttat hemifrån. Han är förälskad. Kära nån.

15 Jag har läst igenom hans korrespondens med henne. Hur mår du? Hon hade skickat ett foto på sig. Eller. Det var en bild av mig hon hade skickat. Plötsligt såg jag mig själv. Utifrån. "Ämne: Hälsningar. Från: Johan Seeger. Skickat: Lör, 4 Nov :34:52 Till: Katja Sörensen." Lördagen den fjärde november klockan Johan och jag var på landet då. Han berättade om den där unga kvinnan som ville förföra honom och vi skämtade om det och sedan när vi hade legat med varandra sa han: "Alice, jag älskar dig". Det betyder att han älskar dig. Jag kommer ihåg det för vi har alltid undvikit att säga sådant. Vi har aldrig velat bygga vårt förhållande på ord som kastas fram i stundens hetta. Nej. Därför kände jag att jag hade förtjänat den här kärleksförklaringen, att den kom ur många års tillit och samvaro, den gjorde mig lycklig. Jag somnade. Och Johan steg upp för att skriva ett mejl. Kära Katja. Efter senaste veckosluts meddelande har jag känt mig nedslagen, antagligen på grund av tankarna om de realiteter vi befinner oss i, jag är trots allt. Gift. Och måste också ta hänsyn till min. Fru. Men jag tänker mycket på dig. Realiteter. Han kallade mig för realiteter. Stackars Alice. Och tittar ofta på bilden av dig. Det känns bra. (till Johan) Du och jag var inne i vår kärlek och såg på henne som stod där med sin unga roliga, putiga mun. Nu såg jag henne och dig stå och betrakta mig. En tafatt gammal kvinna. Och jag har inte ens ett namn. Jag är "realiteter". Ett hinder för er kärlek.

16 "Jag känner mig olycklig och deprimerad just nu." Du är inte olycklig. Vi har just älskat. Du sa: "Alice, jag älskar dig." Ditt liv är bra. Det är. Jag har tagit upp båten. Det är höststorm där ute. Dags att bomma igen, varje år lika. Stänga av vattnet. Ta in trädgårdsmöblemanget. Ta upp båten i piskande storm. Inte är där någon storm. Allt är som vanligt. Dessutom var det jag som stängde av vattnet! GÅR. Jag kastade ut honom. Med de sista resterna av min kvinnostolthet. Varför gick han med på det? Han ville stanna. Sa han. Men jag hade redan fått syn på mig själv. Där någonstans i periferin av hans värld. Det tog fyra dagar för honom att få en tjänst i Stockholm. Bara hans bil står kvar i garaget. Han behövde trösta sig med en ny bil. Hette det. Saknar du honom? Arthur saknar sin pappa. Jag har börjat i bilskola. Kommer du ihåg när vi var i mammas mage? Nä. Bubbelorkester. Jag kan ännu höra det. Eftersom ljud kan bli bilder ska jag visa hur det lät. Så du kan komma ihåg. TAR FRAM EN BIT HUSHÅLLSPAPPER SOM HAN FÄRGAT PRICKARNA PÅ MED OLIKFÄRGADE TUSCHER. Hushållspapper? Jag har färglagt prickarna.

17 Har du gjort det själv? Om man har tuschpennor i tjugofyra färger. Och ett hushållspapper med i medeltal prickar så är kombinationsmöjligheterna ansenliga. Och du ser. Man kan göra helt egna mönster. Var det såhär det lät? En bra period i mitt liv. När vi puttrade omkring där. Du och jag. Jag avundas dig. Din gamla spattiga bror? Du har ett så okomplicerat förhållande till vår mamma. Jag säger aldrig "vår mamma". Jag säger "mamma". Och du har helt andra minnen från barndomen än jag. Jag har svårt att tycka om vår mamma. Mamma är en symfoni av bubblor. Ett stort svallande hav som bär. En frisk sälta. Jag tycker inte om henne som person. Jag tycker att hon är. Primitiv. Ingen förebild för en flicka. Kanske hon helt enkelt älskar mig mera. Jag är ju ändå pojke. Du har en större förmåga att älska henne än jag. Hon gör mig till en delfin. RÄCKER SITT KONSTVERK TILL. Du får den.

18 Jag är orolig för Arthur. Johan är i Stockholm. Hur många minuter tar det att flyga hit från Stockholm? Han har så mycket. Nytt jobb. Du vill inte träffa honom. Jag försöker upprätthålla en saklig relation. Sakliga människor får cancer och dör. Livet är nu bara så här. Tragiskt. Jag är arg. I vår familj är vi inte arga. Jag försöker. Åtminstone. Snällt av dej, Harry. Han behandlar dig illa. Det var jag som ville skilja mig. Du måste tala med Arthur. Sådär. Män emellan. Dedäran. Hans bil-intresse. Det börjar bli lite för. Han springer i bilaffärer. Ber om broschyrer, studerar dem på sitt rum. Inte intresserad av något annat. Han är pojke.

19 Och du är hans gudfar. Klart att jag. Arthur och jag. Vi har fin kontakt. Jag kan ta upp det här med. Pubertet. Hormoner. Flickor. Skilsmässor. Skilsmässor. Men lämna bort bubbelorkestern. Jag tror inte han skulle förstå. Är det för originellt? Jag lyssnar alltid till dina råd. Du vet vad som är för originellt. Det är min uppgift i livet, Harry. SCEN 5 BILAFFÄR. STÅR OCH TALAR I TELEFON. Ring aldrig mera till mig. Ring till den där kvinnan på Mannerheimvägen som förstår dig så bra och som tycker så mycket om dina pengar. Vi kommer aldrig mera att ses. Jag klarar mig. KOMMER IN I AFFÄREN. Tack för mig. AVSLUTAR SAMTALET. KOMMER FRAM TILL. Har ni någon broschyr? Chevrolet Nubira? S TELEFON RINGER. HON STÄNGER AV LJUDET. Jag jobbar inte här. Du har några år kvar innan du kan köpa bil. Jag går och tittar.

20 Och Chevrolet intresserar? Jo. S TELEFON RINGER. Vad heter du? Arthur. RÄCKER DEN RINGANDE TELEFONEN TILL. Arthur. Kan du ta den här. Och hålla den. Och när den här personen. "Alec". När Alec ringer så ska du inte svara. Annars kan du använda den fritt. Pin-koden är sexton noll nio. Min födelsedag. Jag har en egen. Jag har inte möjlighet att behålla den. Du kan kasta bort den? En alldeles bra telefon? GPS och allt. Jag vill att du ska ha den hos dig. För min räkning. Kan du göra det? Okej. Tack. Vill du att jag kommer hit med den ibland?

21 Nej. Jag har just slutat på den här arbetsplatsen. Du får inte svara på Alecs samtal och inte på textmeddelanden. Och du får inte avslöja var jag finns. Jag vet ju inte var du finns. Jag heter Eva. Sexton noll nio. Det är snart din födelsedag. ETT TEXTMEDDELANDE PIPER I TELEFONEN. ARHTUR Vill du läsa? Från Alec. LÄSER TEXTMEDDELANDET. Han vet inte vem han har att göra med. Vem? En dummis. Du kunde förstås bara ha den avstängd. I stället för att ge den till mig. Jag vill att han ska plågas. Att han ska tro att jag får alla hans meddelanden. Och att han ska försöka spåra den. SLÄCKER LJUSET I AFFÄREN OCH LÄGGER SINA NYCKLAR PÅ BORDET. HON RÄCKER EN BROSCHYR. Chevrolet Nubira. ÄR PÅ VÄG UT UR AFFÄREN. Gör inga dumheter. Jag vill att min telefon är i säkra händer.

22 SCEN 6 BIL. OCH HENNES BILSKOLLÄRARE ROSENBERG. Korhonen. Ville Rosenberg. Första körlektionen? Ingen i min släkt har körkort. Vi är lite sådär. Jag tänkte. Skulle vara roligt att behärska. Lära känna den världen. Ingenting att kasta sig nervös för. I och för sig. Höger fot på gas och broms. Gas och broms. Med vänster fot trycker man ner konan. Tryck ner konan. Kopplingen. Kallas det också. Okej. Tryck ner konan när du startar. Du har ju klarat teoridelen? Jo. Jag blir bara så. Vi har all tid i världen. Och här har vi växelspaken. Alltså. Ju fortare man kör desto.

23 Högre växel. Det finns ettan tvåan trean. Vi börjar från början. Vi justerar speglarna. JUSTERAR SPEGLARNA. Bara man inte kör över någon. Det är jag rädd för. Det finns värre saker. Att någon kör över dig. Starta bilen. Kom ihåg körljusen. Håll dig till reglerna så behöver du inte vara rädd. STARTAR OCH KÖR. EN TAXI NÄRMAR SIG BAKIFRÅN, BLIR RÄDD. Den där taxin. Släpp förbi den. RÄDDAR SITUATIONEN. Den höll sig inte till reglerna. Håll dig till reglerna och akta dig för taxibilar. De är som min granne. Jag sa det till honom genast han flyttade in. Att om han sku hålla henne kopplad. Helt vänligt och sakligt sa jag. Jag har inget emot hundar, jag har själv haft hund. Och nu. Byta fil. "Int bits hon!" Kanske hon inte bits men jag vill gå till postlådan efter tidningen utan att grannens schäfer hoppar upp och slickar mej i ansiktet varje gång. MOTORN SLOCKNAR. Börja bara från början. Konan. STARTAR BILEN.

24 Körljusen. Förlåt. I går nafsade hon mej runt handleden. Hon bet inte, provade bara lite med tänderna. Testade gränserna. "Hon leker bara, hon tycker om människor!" Tänk om det kommer en taxi till? Det är just i den här åldern de ska sättas på plats! Om några veckor är det för sent. Om några veckor har vi ett monster på gården! SCEN 7 HEMMA HOS OCH. LÄSER BILBROSCHYRER. HÅLLER UPP S ALBA. Nu har jag strukit den. DRAR ALBAN PÅ SIG. Harry och Ulli och flickorna kommer till kyrkan. Kommer pappa? Han har inte meddelat något. Jag har glömt att ringa. Ska vi försöka ringa? Nä. Jag ringer till pappa. Nä. Varför det?

25 Sluta. Och så har jag bjudit Susanne och Christel med familjer. Är det nån mer du skulle vilja bjuda? Va? Någon vän? Inte vet jag. Varför det? Någon. Vem är det som brukar ringa till dig? Ingen. Du brukar inte svara på samtalen. Är det riktigt artigt? De vill sälja tidningar. Vi har aldrig pratstunder nu för tiden. Om vad? Förr hade vi alltid pratstunder. Vi lekte. Katt. KOMMER IHÅG. Du har blivit så stor. Lekte katt. Idag har jag kört bil. Jag är inte säker på om jag gillar läraren. Han verkar ganska. Han gick på om någon hundvalp hela tiden. BÖRJAR GRÅTA.

26 Sluta. Förlåt jag. Bara. Att jag aldrig mera kan få barn. Jag är för gammal. Bra. Pappa. Jag ska ringa till pappa om din konfirmation. SÖKER I VÄSKAN EFTER EN NÄSDUK. HON TAR UPP S HUSHÅLLSPAPPER MED BUBBELORKESTERN UR VÄSKAN. Här ska du få av mig. Ett hushållspapper. Ett ljud som blev en bild. En bubbelorkester. Du behöver inte förstå. Ta den. DET KOMMER ETT SMS TILL S TELEFON. LÄSER DET. STIGER UPP. HAN HAR ÄNNU ALBAN PÅ SIG. Arthur. Jag har just strukit den. Vart går du? Jag kommer just tillbaka. Niklas behöver låna en bok. GÅR. Men ska du inte? SCEN 8 PROVHYTT. RÄCKER EN KLÄNNING. BYTER OM I HYTTEN. Fjortonåriga killar. Neandertal. Man kan inte vänta sig att de ska klara av en konversation. Det var ingen konversation. Jag spydde på honom. Blups. Känsloslask.

27 Okej. Skit. Men Neandertal klarar en spya då och då. Utan varaktiga men. Han verkar deprimerad. Pojkar i den åldern är som gravida kvinnor. De blir dumma i huvu. I den åldern behöver de bara ligga i sängen och växa. En vacker dag vecklar de ut sig ur sina rum och är människor igen. Han har inga vänner. (om klänningen) Nå? Jag vet inte. Får jag se. KOMMER UT UR PROVHYTTEN I KLÄNNINGEN. Du ser bra ut, Alice. Du är solbränd. Jag låg naken på bryggan i två veckor medan Arthur var på skriftskolläger och Johan i. Alltså jag trodde Johan var i Gaza. Jag beslöt mig för att jag är så gammal att jag inte hinner utveckla hudcancer. Genialt! Jag ska börja röka igen. I vår ålder har man bara det roliga kvar. Jo, för fan. Döden, celibatet, och praktiska tänder som man kan ta ut till natten. Du är så snygg i den där klänningen! Tvåhundra. För en klänning? Jag är säker på att du har råd.

28 KOMMER. Johan! Hej! Är du i stan? Blixtbesök. Den där är snygg. Tycker du? Kom på Arthurs konfirmation i morgon. Klockan ett. Han blir glad. Jag är ledsen. Jag har glömt att. Tänkte kanske att du ändå inte. Lite plötsligt. Jag ska se om jag hinner. Vi har mottagning efteråt. Om du inte hinner till kyrkan kan du. Vad gör du på? Här? SER ATT FUMLAR MED ETT SET PÅKOSTADE DAMUNDERKLÄDER. Den där klänningen. Passar dig hördu. Solbrännan! Jag ringer! GÅR. Skitstövel! Kommer till Helsingfors och ids inte ens ringa sin son. Jag borde ha. Jag har dragit mig för att. Johan hör inte till kyrkan och. Han har nog tid med små inköp. Vem är det han ligger med? Katja Sörensen eller någon ny? De skulle ju skaffa barn? Då går det åt underkläder. Han såg välmående ut.

29 Du ser också bra ut. Du har rätt. Han struntar i Arthur. Skitstövel. Bra! Säg det en gång till! Hur skulle det vara med lite nya underkläder, Alice. Medan vi är här. Säj skitstövel! SCEN 9 BENSINMACK. STÅR OCH FÖRSÖKER HÅLLA SIG UPPRÄTT. HON HAR BLOD PÅ HÄNDERNA. KOMMER I ALBA MED EN 12-PACK MELLANÖL. Bli inte rädd. Bli inte rädd. STANNAR. Hjälp mig. Något att dricka. Ska jag ringa? En ambulans? Jag behöver bara dricka. Jag tog lite mellis. Tack. Tack ska du ha. DRICKER. Är du en ängel? Jag hann inte byta. Jag tror att du är en ängel. Du får visa mig vägen.

30 Har du stött dig? Nej. Så det är inget som? Allt är jättebra. Bara törstig. Kan jag hjälpa? Kör du bil? Jag är fjorton. För bort mig härifrån. SCEN 10 DANSRESTAURANG. STÅR VID BARDISKEN, ROSENBERG KOMMER. BÅDA TÄMLIGEN BERUSADE. Munnen smakar sambuca. Min hud doftar apelsin. Musiken är briljant på det här stället och solnedgången är vacker. Jag får lust att röra på mig för att få känna hur klänningens sidenfoder smeker mina lår. Hej. Eller känner jag dej? Nu vet jag. Om vi skulle vara nyktra skulle vi inte låtsas om varandra. Nu är vi verkligen packade. Hemskt fulla. Bilskolan. Du är min bilskollärare.

31 Och du är ute och. Svirar. Han tänkte säja "raggar". Vi var på bio med flickorna. Var det något bra? "Dagar i Provence". Kärleksfilm. Flickfilm. Således. Hur går det med hunden? Grannens? Vill du verkligen veta? Egentligen inte. I morse när jag gick efter tidningen hoppade hon upp på mig och nafsade. Här. VISAR PÅ HALSEN. Hon bet inte men jag kände tänderna. Så är det att bo i parhus. Just. Man sparar och tänker att hus ska man ha. Om man skulle träffa någon. Den rätta. Och här sitter man med en hundvän på halsen. Hans kvinna flyttade ut. Två karlar i ett parhus. Har han kommit hit för att hitta den rätta? Vi har båda plats för grill. Två bilar. Skoj.

32 Allt rackan gör är fantastiskt. Gud nåde dej om du inte dräglar av beundran när den skiter på din gräsmatta. "Den är lekfull, den måste ju få vara valp". Varför tjatar han om den där hunden hela tiden? Tänkte ta en sväng in till stan och se hur det går till. Han har kommit till stan för att hitta en fru. En som kan skrämma bort hundar med sin unga trivsamma doft. Någon blond och högbröstad. Ska vi dansa? Vågar han inte bjuda upp någon yngre? Kom. Jag vill dansa med dig. Med mig. OCH DANSAR. RÖR SEJ FÖRST OSÄKERT OCH KLUMPIGT MEN FÖR HENNE SJÄLVSÄKERT. SLAPPNAR AV. KLÄR AV SKJORTAN OCH KYSSER HONOM ÖVERALLT. SCEN 11 TIDIGT FÖLJANDE MORGON. HOS. Det var det där "dig". Han ville dansa med mig. Med mig. Det är så lite som behövs. Kroppen tar över. Min kropp vill aldrig sluta. Jag gillar honom inte så värst. Min kropp älskar honom. RÖR VID. Jag vill inte att du rör vid mig så där. Inte nu. Förlåt. Jag säger till när jag vill bli rörd.

33 Vi var båda fulla och nu ångrar vi oss. I natt tyckte du om att jag rörde dig. Jag kan inte förklara. Det luktar gammal kattmat när du rör mig. Jag förstår. Klart jag förstår. Det är klart att jag inte har några anspråk på att du ska. Jag ville inte gå hem ensam. På grund av en schäfer. Du behöver alltså inte. Vissa kvällar klarar jag bara inte av att möta den där hunden och ser du nu hur det gick! Jag förstår. Jag vill ha en riktig kvinna. En som inte horar på stan med vem som helst. Som inte bara utnyttjar en kille hur som helst. Det var inte meningen. Vi var fulla. Och linneklänningen. Den hade ett slinkigt foder som smekte om benen. Inte är det min sak att. Jag vill ha en kvinna som kan byta recept. Med min mamma. Min mamma och min kvinna ska komma överens. Mamma ska bo i ett eget rum med egen ingång. Och det ska vara två barn och de ska vara tre och fem år gamla. Och tulpanlökar. Och riktigt sådana där krångliga och dyrbara papegojtulpaner ska hon kunna driva opp. Jag vill ha min kvinna med tulpanlökar. Jag ska ordna konfirmation i dag. Dags att gå. Jag ser att din grannes hund är ute på gården. Jag kan beställa en taxi. Jag är inte rädd för hundar.

34 SCEN 12 OCH I KYRKAN. EN KVINNLIG PRÄST STÅR VID ALTARET. Solljuset lät som en katt som inte kan sluta nysa. Arthurs alba låg våt i tvättmaskinen. Jag fick stryka den torr. KNÄBÖJER VID ALTARET. KVINNLIG Kära konfirmander och föräldrar - låt oss tystna och knäppa av våra mobiltelefoner. Konfirmation är en bekräftelse av dopet. En liten bebis kan inte själv bestämma att hon - eller han - vill bli döpt. Andra gör det beslutet för bebisen. När en ung människa konfirmerar sig betyder det att hon - eller han - själv aktivt bekräftar att hon - eller han - är medlem av församlingen. En liten bebis kan inte själv bestämma att han vill bli född. Ur det där lilla bebihålet som alla mammor har. Och nu förväntar sig mänskligheten att han ska bekräfta sin delaktighet i världen. Bli som folk. Tacka och ta emot. KVINNLIG Kära konfirmander. Idag har ni tagit ett stort steg. Ni har antagit den nåd som Gud erbjudit er. Nu får vi bara hoppas att Gud finns. Det att människan är ett djur utesluter kanske inte att Gud finns. KVINNLIG Ni går nu ut i livet för egen maskin. Guds kärlek är den bensin som får livets motorcykel att starta! För det finns ingen återvändo till bebihålet. Inga kontrakt, ingen rimlighet, inga valmöjligheter. Och ingen som garanterar att du blir älskad. KVINNLIG Eftersom bibliska bilder kan bli ljud ska ni nu få höra hur det låter då livets motorcykel startar! KVINNLIG HÄRMAR EN MOTORCYKEL OCH LJUDET ÖVERGÅR I NÅGOT SLAG AV PRIMITIV SÅNG. KVINNLIG Vi har en grupp för levande musik i församlingen där vi skapar våra egna dofter och smaker. KVINNLIG RÄCKER EN CD. KVINNLIG Åtta euro. Intäkterna går till ungdomsarbetet.

35 SCEN 13 EN ANNAN DAG. SYLTA. OCH SITTER MED VARSIN KAFFEKOPP. Så du dricker kaffe ren? Ibland. Du är. Vad är du nu. Du är fjorton är du? NICKAR. TYSTNAD. Det är konstigt med kaffe. Kisset luktar på ett speciellt sätt när man har druckit kaffe. Har du märkt det? HAR INTE MÄRKT DET. Jag märkte det först när jag blev äldre. Det tog många år faktiskt. Många år. Folk upplever nu olika men för mig är den där doften på något sätt som. VILL INTE DISKUTERA DETTA. Det är samma sak med sparris. Väldigt specifik dedäran. Odör. En helt egen. Människokroppen är ett underverk. TYSTNAD. SAMLAR SIG FÖR ATT FORTSÄTTA. Vad ska ni göra i sommar? Vi? I er familj? Det måste du fråga Ulli. Hon bestämmer allt det där. Mm. Förra sommaren var vi i Gent. I Belgien. Fina korsvirkeshus.

36 Aj ja. För det mesta åker vi till landet. Hur mår mamma? Hur så? Mår hon bra? Träffar du inte henne varje dag? Jojo. Men kliniskt arbete är nu kliniskt arbete att. Okej. Väl. På det sättet. TYSTNAD. Och pappa har inte? Jag borde gå. Det kommer en sak på teve. Jag dricker upp mitt kaffe. Jo. Vilket slag av program? En tävling. En gång måste de dricka råa strutsägg. De som spydde blev diskade. Jag såg det programmet. Enorma ägg! Enorma! Jo.

37 Arthur. Ja? Vad har du för framtidsplaner? Inte gynekolog. Inte det. Äckliga gubbe! Bryr du dig om annat än hur kiss luktar? Varför vill du peta i? Mellan benen på? Inte den diskussionen. Ingen frågar någonsin barnkirurgerna varför de vill skära i små barn. Barnkirurgerna kommer alldeles för lätt undan. Det är äckligt. Det du gör. Allt i livet handlar inte om sex, Arthur. En del handlar också om döden. Jaha. Vad roligt. GÅR. DRICKER KAFFE. SCEN 14 HOS. SÖKER GARAGENYCKLARNA. KOMMER, HAN BÖRJAR LAGA EN SMÖRGÅS. Jag hittar inte garage-nycklarna. Har du sett dem?. Nej. Vad ska? Hur ska jag veta? Märklig dag. Vi har haft inbrott på mottagningen.

ULTRALJUD. anteckningar om kärlek och erotik. en pjäs för fem goda skådespelare. av Annina Enckell

ULTRALJUD. anteckningar om kärlek och erotik. en pjäs för fem goda skådespelare. av Annina Enckell ULTRALJUD anteckningar om kärlek och erotik en pjäs för fem goda skådespelare av Annina Enckell För kollegialt stöd tackas Valborgsgruppen: Tove Appelgren, Marina Meinander och Jan Nåls. Svenska kulturfonden

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

En omväg till ditt hjärta

En omväg till ditt hjärta Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge En omväg till ditt hjärta Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se EN OMVÄG TILL

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin Utdrag ur Väderflickans milda makt Scen 5 Sid 27-31 I sommarhuset. Ute på verandan sitter Ben. Därinne har brodern Erik första träffen med jämnåriga Gudrun, som inte vet att Ben sitter på verandan. Alla

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

SVINDEL OCH SVEK av Helena Sigander Lättläst spänningsroman

SVINDEL OCH SVEK av Helena Sigander Lättläst spänningsroman SVINDEL OCH SVEK av Helena Sigander Lättläst spänningsroman 1 På sjukhuset Det är en solig dag i början av juni. Rolf Lindberg går in på sjukhuset. Han har en bukett blommor i handen. Det är blåklint och

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer