Utlä ndskä idrottäre Regler och tillä mpningär

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utlä ndskä idrottäre Regler och tillä mpningär"

Transkript

1 Utlä ndskä idrottäre Regler och tillä mpningär Avsikten med denna skrift är att sammanställa regler till hjälp för volleybollklubbar eller andra i motsvarande situation. Fokus är på de mindre bemedlade idrotter som inte har kunniga organisationer eller automatiskt har höga löner till idrottare som de stora idrotterna fotboll och ishockey. Volleyboll är ett bra exempel på en idrott där vi tvingas ta in idrottare till så låg kostnad som över huvud taget är möjligt och där vi är mindre organisatoriskt mogna. Därför är det viktigt att reglernas tillämpning belyses ur detta perspektiv. Texten nedan är till stora delar kopierade citat från webbplatserna hos RF, Skatteverket, Försäkringskassan och Migrationsverket. Information har även hämtats från skriften Vård av personer från andra länder, sjätte omarbetade upplagan utgiven av SKL. Detta varvas med min egen text för att få sammanhanget förklarat. Dokumentet är utarbetat på ideell basis. Det har faktagranskats av Migrationsverket, och av RFs skatteexpert, vilkas kommentarer har inarbetats. Författarens tack riktas till de inblandade. Om det distribueras skall dock vare sig undertecknad eller SVBF kunna hållas juridiskt ansvariga för fel eller kostnader som uppkommer genom tolkning av informationen i detta dokument. Det skall uteslutande anses vara vägledande. Allt ansvar för tecknande av avtal och försäkringar faller på den (idrottsförening eller enskild) som tecknar (eller inte tecknar) sådana avtal eller försäkringar. Denna version slutförd och informationsinsamlingen gjord Peter Randén peter.randen@volleyboll.se

2 Generellt Tre huvudsakliga aspekter är viktiga att ha koll på när man ska ta in ett utlandsproffs till laget: arbets- och uppehållstillstånd, skatter, försäkringar. Det finns många olika kombinationer och regelsystem och de styr i viss mån varandra och det är mycket beroende på varifrån spelaren kommer. Typfallen är: EU (inklusive EES & Schweiz), Kanada, Australien m.fl. specialavtal för ungdomar USA och andra övriga Vi berör i detta PM inte transferreglerna från FIVB eftersom de är mer skilda från dessa myndighetsrelaterade regler. Generellt gäller enligt Tävlingsbestämmelser Spelklarhet följande: Utländska medborgare Utländsk medborgare ska licensieras och medges rätt att delta i officiell match först sedan han/hon: Uppfyllt de krav som berörda statliga myndigheter ställer på utländska medborgare för vistelse i landet längre tid än tre månader. Dessa krav varierar beroende på nationalitet. Internationell transfer är helt genomförd via det transfersystem som internationella förbundet anvisar. Uppfyllt de krav som Migrationsverket och Riksidrottsförbundet ställer. Att de avgifter som kan förekomma till både nationsförbund/föreningar och till FIVB/CEV är reglerade. Den som har Svenskt medborgarskap har också Svenskt pass och vice versa. Den som har dubbelt medborgarskap, där det ena är Svenskt och det andra är utländskt, kan utgå från rätten som tillkommer Svensk medborgare att vistas och arbeta i Sverige. Skall dock inte blandas ihop med förmåner enligt bosättningsbegreppet, se Försäkringskapitlet nedan. TB stipulerar: Lag i Elitserien och i kval till Elitserien måste ha minst tre spelare med svenskt medborgarskap på spelplanen. Detta torde gälla oavsett om spelaren utöver det Svenska medborgarskapet har ett ytterligare. Detta skall heller inte blandas ihop med Federation of Origin i reglerna för transfer inom FIVB, men det berör vi som sagt inte vidare här.

3 Arbets- och uppehållstillstånd Det finns fyra huvudgrupper av utländska medborgare 1. De som bor i Sverige och på andra grunder än idrottsliga redan har erforderliga arbets- och uppehållstillstånd 2. De som är medborgare i den Europeiska unionen (EU), i länder som omfattas av avtalet om europeiskt ekonomiskt samarbete (EES (Island, Liechtenstein, Norge)) eller är medborgare i Schweiz. 3. Ungdomar medborgare i Kanada, Australien, Nya Zeeland eller Sydkorea mellan 18 och 30 år 4. Medborgare i övriga länder #1 Förutsatt att arbetstillståndet inte är begränsat till en arbetsgivare eller yrke och att arbets- och uppehållstillstånden gäller mer än tre månader, torde dessa boende i Sverige vara klara för spel. #2 För EU-medborgare (med begreppet EU-medborgare avser Migrationsverket också medborgare i EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge som också omfattas av den fria rörligheten inom EU, vilka inte behöver uppehållstillstånd för att bo i Sverige) gäller i grunden följande (citerat från Migrationsverkets webbinformation): Som EU-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Vid inresan till Sverige behöver du ett giltigt pass eller ett identitetskort där medborgarskapet framgår. Som EU-medborgare har du rätt att börja arbeta eller studera direkt efter att du kommit till Sverige. EU-medborgare som vill stanna i Sverige längre än tre månader för att till exempel arbeta eller studera, behöver från och med den 1 maj 2014 inte längre registrera sin uppehållsrätt hos Migrationsverket. För medborgare i Island och Norge gäller även den nordiska överenskommelsen som i praktiken jämställer dessa medborgare med svenska. Vi gör ingen ytterligare analys här utan konstaterar att dessa uppfyller kraven. För Medborgare i Schweiz är det något mer komplext Om du är medborgare i Schweiz kan du flytta till Sverige för att arbeta, [ ]. Ska du stanna längre än tre månader behöver du uppehållstillstånd. Vid inresan till Sverige behöver du ett giltigt pass. Du får börja arbeta eller studera direkt efter det att du har kommit till Sverige. Du behöver inte vänta på att du får ditt beslut om uppehållstillstånd. Det är något oklart hur detta skall förhållas till Tävlingsbestämmelsernas formulering Uppfyllt de krav som berörda statliga myndigheter ställer på utländska medborgare för vistelse i landet längre tid än tre månader. Eftersom det är tydligt i informationen från MV att man får börja arbeta utan att vänta på beslut om uppehållstillstånd borde detsamma gälla spelklarhet.

4 #3 Vissa länder har slutit avtal med Sverige som ger personer mellan 18 och 30 år möjlighet att vara i Sverige i upp till ett år. Ansökningsförfarandet är helt digitaliserat sedan april Du kan ansöka via webben från ditt hemland eller något annat land utanför Sverige där du bor. [ ] Beslutet skickas till den ambassad eller generalkonsulat som valdes i webbansökan. När du ska hämta ditt beslut ska du ta med ditt pass. För medborgare i Australien, Nya Zeeland och Sydkorea gäller följande: För att få tillstånd ska du: vara mellan 18 och 30 år, syftet med vistelsen ska vara en ferievistelse och under den tiden får den sökande möjligheten att arbeta, ha pengar så att du kan försörja dig under den första tiden Sverige (minst SEK att uppvisa på kontoutdrag), ha en returbiljett eller tillräckligt med pengar för att köpa en, ha en giltig sjukförsäkring (gäller inte medborgare i Australien), inte ha några medföljande barn. Observera särskilt kravet på heltäckande försäkring, se vidare kapitlet om Sjukvårdsförsäkring nedan. Försäkringen måste ha en giltighetstid som täcker hela den tid ansökan avser. Ansökan beviljas längst för den tid försäkringen gäller och kan inte förlängas i efterhand! Arbetet ska vara tillfälligt och du behöver inte ha något erbjudande om arbete när du ansöker om tillstånd. Du kan söka arbete efter att du kommit till Sverige. Du kan bara få detta tillstånd en gång. För medborgare i Kanada gäller, utöver villkoren ovan, dessutom följande. Kanadensiska ungdomar kan få tillstånd på fem olika grunder, varav en är samma som gäller avtalen med Australien, Nya Zeeland och Sydkorea, se ovan. Tre grunder avser studerande vid eftergymnasial utbildning eller nyutexaminerade som behöver praktik. En femte grund avser Unga medborgare som önskar få vidare yrkesutbildning i värdlandet enligt ett i förväg avtalat anställningskontrakt till stöd för sin karriärutveckling. inskrivet i syfte och villkor. Detta har tillämpats på professionella idrottare som haft och hänvisat till ett anställningskontrakt med Idrottsförening så, att idrottaren beviljats tillstånd enligt denna punkt i avtalet. Om idrottaren söker på denna grund skall anställningskontraktet bifogas. Tillstånd enligt avtalet med Kanada kan beviljas två gånger men bara en gång per bevekelsegrund och som längst ett år per gång. Det betyder att om en kanadensare beviljats tillstånd enligt denna överenskommelse åberopandes anställningskontrakt, kan detta inte ske igen. Däremot kan hen ansöka för en period till och åberopa ferievistelse. Tillämpning har visat att idrottare, medborgare i Sydkorea, Nya Zeeland eller Australien, som har, och hänvisar till, anställningskontrakt med Idrottsförening när de söker tillstånd enligt dessa avtal nekats sådant och istället hänvisats att söka arbets- och uppehållstillstånd enligt särskilda regler för professionella idrottare överenskomna mellan MV och RF (se vidare #4 nedan).

5 Den idrottare som avser att ta en längre ferie och tillbringa den i Sverige, och i övrigt uppfyller alla villkor, kommer dock att beviljas tillstånd enligt avtalen. Det är sedan i linje med avtalen och deras syfte möjligt för idrottaren att här i Sverige söka sig till och låta sig erbjudas anställning av Idrottsförening, mot en mindre ersättning som bidrar till uppehället under ferieperioden. Slutligen, unga idrottare enligt detta kapitel kan, när de väl är i Sverige, erbjudas anställningskontrakt med lägre löner än de som krävs enligt #4 nedan. Observera dock att i dessa fall, i motsats till fall #4 nedan, har idrottaren rätt att samtidigt ta annat arbete hos annan arbetsgivare. #4 För de idrottare som inte kvalar in under de tre första kategorierna återstår att söka arbets- och uppehållstillstånd enligt de regler som gäller och den överenskommelse som finns för detta mellan MV och RF. Även här gäller att ansökningsförfarandet är helt digitaliserat sedan april Du kan ansöka via webben från ditt hemland eller något annat land utanför Sverige där du bor. [ ] Beslutet skickas till den ambassad eller generalkonsulat som valdes i webbansökan. När du ska hämta ditt beslut ska du ta med ditt pass. Villkoren för detta finns beskrivet på svenskidrott.se och fokuserar mycket på lönenivåer och beskattningsbara förmåner. Några nyckelformuleringar citerade från denna information: Om en idrottsutövare etc. uppbär kontant ersättning och/eller andra förmåner av ekonomiskt värde för sin idrottsliga verksamhet måste ett AT/UT ha beviljats. Till sådant räknas även betalda resor till och från Sverige, liksom fri eller subventionerad kost och logi mm under Sverigevistelsen, även om det är det enda som utgått. o Skälet till att förtydligandet i sista bisatsen är med i avtalet är att det förekommit att idrottare sagt sig vara här i landet och idrotta, mot enda ersättningen i form av kost och logi och då trott att man kunnat undandra sig beskattning. o MV meddelar att betald resa till Sverige för att medverka i try-out inte kräver att UT/AT beviljats i förväg. UT/AT för Idrottare (enligt denna #4) kan då sökas på plats i Sverige. Inget Moment-22 således. Anställningen ska ge den sökande en kontant ersättning så att denne kan försörja sig med den, efter lagstadgade skatteavdrag, under vistelsen i Sverige (f n en kontant bruttoersättning på minst kr per månad). Denna kontanta ersättningsnivå får inte minskas med avdrag för diverse kostnader. RF, med yttrande från SVBF, skall granska anställningskontrakt i tillståndsprocessen. Det skall då framkomma bland annat att Kontant bruttolön är lägst den nivå som fastställts av RF & MV i oktober kalenderåret innan (f.n kr/månad) Kostnader för flygbiljetter till och från Sverige, om dessa enligt anställningsavtalet bekostas av Idrottsföreningen, skall inte dras av från bruttolönen Om fritt boende eller andra förmåner avtalats i anställningskontraktet skall dessa inte dras av från bruttolönen Om Idrottsföreningen, utöver kontant bruttolön på f.n kr/mån enligt anställningsavtalet skall erbjuda fri bostad, skall förmånen av denna redovisas enligt vad som gäller enligt Skatteverkets

6 regler (se nedan, skattefritt under A-SINK). Om Idrottaren själv skall bekosta sitt boende skall detta regleras utanför anställningsavtalet i separat hyreskontrakt med hyresvärd, oavsett om detta är Idrottsföreningen eller annan part. Detsamma gäller flygbiljetter; om dessa erbjuds fritt av Idrottsföreningen skall det redovisas på föreskrivet sätt, alternativt bekostas dessa av Idrottaren själv. Skatteregler Det finns ett antal regler som är av betydelse för beskattning av utländska idrottare och dessa kan i varierande grad kombineras. För det första måste man avgöra om idrottaren är obegränsat skattskyldig enligt Inkomstskattelagen eller skattskyldig för särskild inkomstskatt (A-SINK). Detta styrs av att idrottaren för att kunna beskattas enligt A-SINK måste vistas mindre än 6 månader i Sverige. Detta är noga (ett dygn över tiden diskvalificerar), och reglerna om hur man kvalificerar för ytterligare period är komplicerade, men förenklat måste man vara utanför Sverige lika länge som man varit här för att det ska räknas som ny period om man kommer tillbaka. Vistelseperioden bryts alltså inte av att idrottaren åker hem på jullov någon vecka. För det andra är det väsentligt att veta att oavsett om man beskattas enligt Inkomstskattelagen eller A-SINK gäller Halva Prisbasbeloppsregeln. Detta innebär att om ersättningen (inklusive skattepliktiga förmåner) till idrottaren understiger ett halvt prisbasbelopp ( kr för kalenderåret 2015) per kalenderår är Idrottsföreningen befriad från skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter. Inkomstskattelagen Om idrottaren skall beskattas enligt Inkomstskattelagen (för att hen vistas i Sverige mer än 6 månader) får det bland annat följande konsekvenser: Idrottaren måste lämna underlag för att få samordningsnummer och särskild beräkningsgrund (skattejämkning) på blankett SKV 4402, Föreningen skall redovisa avdragen preliminärskatt och i förekommande fall arbetsgivaravgifter i Skattedeklaration, Alla förmåner som fria flygbiljetter eller fri bostad skall tas upp till förmånsbeskattning, Föreningen skall lämna kontrolluppgift till Skatteverket, Idrottaren måste deklarera. Oklarheter Vi ser att Skatteverket ofta missar att rätt hantera grundavdraget som skall vara månatligt för den som inte är bosatt i Sverige hela året, vid beslut om särskild beräkningsgrund (jämkning) och/eller vid slutligt skattebeslut. Det är också oklart i blankett och anvisningar till självdeklarationen hur och var man skall uppge under vilken tid man varit bosatt i landet (i tidigare års självdeklarationer var detta tydligt, oklart hur länge sedan detta togs bort). Idrottaren behöver lämna ny ansökan om särskild beräkningsgrund (jämkning) inför det nya kalenderåret (förutsatt säsongsvistelse typiskt september maj). Föreningen är skyldig att inhämta detta från Idrottaren, men i praktiken fungerar det dock att tillämpa samma beslut även andra kalenderåret om inga betydande skillnader föreligger.

7 Värderingen av fri bostad är oerhört komplex och är till och med olika för beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter respektive uppgift i självdeklaration. Särskilt oklart är det hur man skall värdera inneboende i rum hos annan privatperson (spelare, klubbledare eller annan). Föreningen må göra en värdering och uppge ett värde på förmånen, och vara beredd att motivera detta. I övrigt avstår jag från att lämna vidare vägledning i ärendet. A-SINK Om idrottaren skall beskattas enligt A-SINK (för att hen vistas i Sverige mindre än 6 månader) får det bland annat följande konsekvenser: Idrottaren/föreningen rekvirerar och erhåller Samordningsnummer på särskild blankett (SKV 2730) Förmåner som fria flygbiljetter eller fritt boende skall inte tas upp till beskattning Föreningen redovisar månadsvis A-SINK till Skatteverket och gör skatteavdrag med 15 % på beskattningsbar inkomst Föreningen skall redovisa avdragen preliminärskatt och i förekommande fall (om inte halva PBB-regeln är tillämplig) arbetsgivaravgifter i Skattedeklaration Notera: A-SINK avser aktiv idrottare. Motsvarande SINK finns för till exempel tränare, då skattesatsen är 20 % istället för 15 %. Regler i övrigt för SINK behandlas inte vidare här. Halva Prisbasbeloppsregeln Enkelt uttryckt innebär regeln att för Idrottare som ersätts med max kr under 2015 belastas Idrottsföreningen inte med Arbetsgivaravgifter. Detta gäller oavsett om Idrottaren beskattas enligt Inkomstskattelagen eller A-SINK. Typfallen kan beskrivas så Beskattning enligt Inkomstskattelagen, värdet av fri bostad och flygbiljetter beskattas o Det är lätt hänt att för kalenderår (höst respektive vår var för sig för en spelare som är här en säsong) komma över kr. o Arbetsgivaravgifter beräknas på bruttolön såväl som värdet av förmånerna. Beskattning enligt A-SINK, värdet av fri bostad och flygbiljetter beskattas inte o Spelare med låga kontantlöner och kort vistelsetid kan för kalenderår komma under kr. o Ingen arbetsgivaravgift debiteras då under kalenderåret i fråga. Unga idrottare enligt #3 ovan (från något av 4 länder) o Kan erbjudas relativt låga löner o Beroende på typ av bostadslösning (fritt, hyreskontrakt etc.) och ersättningsmodell för flygbiljetter samt beroende på A-SINK eller inte, blir många gånger relativt små förmånsbelopp skattepliktiga o Kan komma under för kalenderår även vid något längre vistelse o Ingen arbetsgivaravgift debiteras då under kalenderåret i fråga.

8 Försäkringsskydd Som villkor för tillstånd typ #4 ovan föreskriver MV bland annat: Försäkringsskyddet, såvitt avser sjuk- och olycksfallsförsäkring, ska överensstämma med vad som är brukligt inom respektive idrottsgren och nivå. MV meddelar att detta avser det vi kan kalla licensförsäkringen. MV granskar inte att den sökande har komplett sjukvårdsförsäkring. Av det nedanstående följer att idrottare från länder utanför EU/EES då riskerar att stå helt utan försäkringsskydd för vanliga åkommor (benbrott, lunginflammation ) och riskerar att få höga sjukvårdskostnader. En heltäckande sjukvårdsförsäkring måste därför betraktas som moraliskt obligatorisk och bör granskas om inte annat av SVBF för spelklarhet. Vem som betalar, Idrottsföreningen eller spelaren, kan sägas vara en sak för kontraktsförhandlingarna, men vi kan inte acceptera att denna försäkring saknas. För tillstånd enligt typ #3 ovan, ungdomar, föreskrivs komplett sjukvårdsförsäkring i villkoren för att få tillstånd beviljat. Lagstadgade förmåner Den som inte är folkbokförd i Sverige, EU eller EES riskerar att få betala hela kostnaden själv vid vård inom den Svenska sjukvården. Detta följer av Hälso- och Sjukvårdslagen och diverse relaterade bestämmelser. o Folkbokföring kan inte ske om avsikten är att vara bosatt i Sverige kortare tid än 12 månader. o Den som avser bo i Sverige mer än 12 månader blir folkbokförd, får personnummer, och blir därmed berättigad till sjukvårdsförmåner. Den som är medborgare/bosatt i ett annat EU/EES-land har i praktiken samma rätt till subventionerad nödvändig sjukvård som den som är folkbokförd här. För turister gäller: För att styrka sin rätt till nödvändig vård i Sverige ska en patient från ett annat EU/EES-land eller Schweiz inför landstinget kunna visa upp ett giltigt EU-kort. För den som arbetar: De personer som arbetar i Sverige, som inte anses bosatta här och kommer från andra EU/EES-stater är i regel registrerade i den svenska Försäkringskassan. Och Försäkringskassan betalar ersättning till landstingen för både nödvändig och planerad vård av denna kategori patienter som inte är bosatta i Sverige. o För medborgare/boende i EU/EES och Schweiz med samordningsnummer kan ansökan göras om Försäkringskassans Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i ett annat EU/EES-land eller Schweiz för att få sjukvård på samma villkor som den som är folkbokförd i Sverige. Socialförsäkringsbalken styr förmåner som sjukpenning. Den som kommer till Sverige och har ett anställningsförhållande omfattas av dessa förmåner och skall (kan) registreras hos Försäkringskassan för att vara berättigad till dessa. Denna registrering påverkar dock inte rätten till subventionerad sjukvård för den som är bosatt utanför EU/EES. o Den förmån som kan vara aktuell är sjukpenning efter 14 dagar. Registrering hos FK kan då göras i samband med ansökan om sjukpenning o Registrering för andra förmåner, som barnbidrag, behandlas inte vidare här.

9 Sjukvårdsförsäkring För den idrottare som inte skyddas tillräckligt enligt de lagstadgade förmånerna beskrivet ovan måste kompletterande sjukvårdsförsäkring tecknas. Det gäller till exempel (men inte uteslutande) ungdomar från andra delar av Kanada än Québec, från Nya Zeeland och Sydkorea enligt tillstånd #3 ovan, samt alla övriga kommande från utanför EU/EES. Detta är så viktigt att SVBF bör granska detta inför spelklarhetsbeslut. Om spelaren kan uppvisa försäkringsbevis från hemlandet för förlängd heltäckande reseförsäkring kan detta vara tillräckligt. Detta är dock sannolikt dyrt och ovanligt och ställer dessutom krav på att Idrottsföreningen försäkrar sig om att omfattning är tillräcklig. Den sjukvårdsförsäkring som erbjuds på Svenska marknaden är Folksams Försäkring för olycksfall och akut sjukdom K 97. Information från Folksams produktblad: Försäkringen lämnar ersättning för läke- och resekostnader vid olycksfallsskada och akut sjukdom i Sverige intill högst SEK kronor. I ersättningen för läke- och resekostnader inkluderas även ersättning för tandbehandlingskostnader och för förhöjda hemtransportkostnader. Ersättning lämnas enligt det fullständiga villkoret K 97. Premie per 30 dagar: 800 kronor per försäkrad Observera att denna försäkring måste tecknas även för eventuellt medföljande familjemedlem (främst aktuellt i typfall #4 ovan). Den är inte begränsad till idrottsskador, och även medföljande kan bli sjuk. Särskilda regler för vissa länder Sverige har sjukvårdsavtal med Algeriet, Australien, Israel och Québec. Avtalet med Israel avser endast förlossningsvård. Avtalet med Algeriet avser akut vård, avtalet med Australien avser nödvändig vård och avtalet med Québec avser all vård under vistelse här. Det innebär att personer från ovanstående länder har rätt till nämnda vård på samma avgiftsvillkor som bosatta i Sverige. För att kunna få vård enligt dessa avtal krävs, för Australien och Algeriet endast pass, medan från Québec gäller/krävs följande: Endast för den som arbetar eller studerar för kortare tid än ett år. Försäkringsintyg från Québec och intyg om arbetstillstånd. För medborgare i dessa länder kan det vara aktuellt att mer noggrant granska om behovet av extra sjukvårdsförsäkring föreligger eller inte. Övriga försäkringar Två ytterligare försäkringstyper har nämnts av SVBFs försäkringsrådgivare Provins Insurance. Lönekostnadsförsäkring, kan vara aktuellt om kontraktet med spelaren är sådant att full lön (med vidhängande sociala kostnader) fortsatt skall betalas ut även om spelaren inte kan fullgöra sina åtaganden på grund av sjukdom. Spelaren omfattas dock normalt (se ovan) av rätten till sjukpenning enligt samma regler som andra (1 karensdag, 14 dagar sjuklön 80 % från arbetsgivaren, därefter sjukpenning från FK). Om vistelsen är kortare än sex månader kan dock sjukpenninggrundande inkomst beräknas utslaget på 12 månader varför sjukpenningen kan bli mycket låg. Vid planerad vistelse mer än sex månader är detta dock inget problem.

10 Vårdkostnadsförsäkring som jag antar vänder sig till Elitidrottare folkbokförda i Sverige och ger access till omedelbar privatvård som alternativ till Landstingsvården med potentiell risk för köer och väntetider. Detta har dock inget specifikt med internationella idrottare att göra. För ytterligare information om dessa försäkringar, kontakta Provins Insurance AB på telefon Kontaktperson för Volleybollförbundet är Gunnar Ageskär.

Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige

Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige 1 Innehåll Information till dig som vill arbeta i Sverige 3 Om du är EU/EES-medborgare 3 Identitetshandling 3 Arbetstillstånd och uppehållsrätt 3 Anställningsavtal

Läs mer

Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige

Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige Innehåll Om du är EU-/EES-medborgare 3 Identitetshandling 3 Arbetstillstånd och uppehållsrätt 3 Anställningsavtal och anställningsvillkor 3 Arbetsmarknadsförsäkringar

Läs mer

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR LeS; 2010-12-21; 14:03 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR... 1 4.1 Patienter som är utlandssvenskar... 1 4.2 Utlandssvenskar från EU/EES/Schweiz... 1 4.2.1 EU/EES-området

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

Ökad rörlighet över gränserna

Ökad rörlighet över gränserna Ökad rörlighet över gränserna Hur blir det med arbetsgivaravgifter och skatter? Pia Blank Thörnroos, 2015 Att anlita utländska arbetskraft för arbete i Sverige Om arbetet har utförts i Sverige av en fysisk

Läs mer

Inför ankomst. 1. Bostad 2. Skatt 3. Sjukförsäkring/socialförsäkring 4. Försäkringar 5. Medföljande

Inför ankomst. 1. Bostad 2. Skatt 3. Sjukförsäkring/socialförsäkring 4. Försäkringar 5. Medföljande Innan ankomst Inför ankomst 1. Bostad 2. Skatt 3. Sjukförsäkring/socialförsäkring 4. Försäkringar 5. Medföljande 1. Bostad Bostadssituationen är mycket svår i Lund och universitetet har begränsade möjligheter

Läs mer

Ökad rörlighet över gränserna

Ökad rörlighet över gränserna Ökad rörlighet över gränserna Hur blir det med arbetsgivaravgifter och skatter? Pia Blank Thörnroos, 2017 Arbetsgivaravgifter Om arbetet har utförts i Sverige av en fysisk person åt ett svenskt företag

Läs mer

Beskattning av utländsk personal. 19 september 2013

Beskattning av utländsk personal. 19 september 2013 Beskattning av utländsk personal 19 september 2013 Innehåll Skatteverket Personal som är bosatt utomlands Allmänna regler Skattskyldig Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK Skattefria ersättningar

Läs mer

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt, Avsnitt 13 1 13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL Övergångsbestämmelser 13.1 Inledning Bestämmelser om redovisning och

Läs mer

Sara Karlsson Mars 2015

Sara Karlsson Mars 2015 Sara Karlsson Mars 2015 Regler för arbetstillstånd Vem får arbeta i Sverige? Svenska medborgare. Medborgare från Danmark, Norge, Finland, Island. EES-medborgare och medborgare i Schweiz samt deras familjemedlemmar.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-01-01. Personer från andra länder - Regler och avgifter

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-01-01. Personer från andra länder - Regler och avgifter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-01-01 Personer från andra länder - Regler och avgifter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsstyrning och stöd Vårdersättningssystem patientavgiftsfragor@sll.se

Läs mer

Skatteverkets webbseminarium. Idrottsföreningen som arbetsgivare

Skatteverkets webbseminarium. Idrottsföreningen som arbetsgivare Skatteverkets webbseminarium Idrottsföreningen som arbetsgivare Innehåll Föreningen som arbetsgivare Anställda idrottsutövare m.fl. Ersättningar m.m. Utländska idrottsutövare När räknas föreningen som

Läs mer

54 Beslut om särskild inkomstskatt

54 Beslut om särskild inkomstskatt Beslut om särskild inkomstskatt, Avsnitt 54 1 54 Beslut om särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL 54.1 Inledning I 54 kap. SFL finns bestämmelser om beslut om särskild inkomstskatt. Kapitlet innehåller

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-08 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2017-08-24 (SOU

Läs mer

Regelverk för registrering av utländska patienter

Regelverk för registrering av utländska patienter Versionsdatum: 2013-10-18 Regelverk för registrering av utländska patienter Landstingets resurscentrum Patientadministrationen Virdings Allé 26 Landstingets resurscentrum 751 85 Uppsala tfn vx 018-611

Läs mer

Idrottsföreningen som arbetsgivare. Webbseminarium

Idrottsföreningen som arbetsgivare. Webbseminarium Idrottsföreningen som arbetsgivare Webbseminarium 1 Innehåll Föreningen som arbetsgivare Anställda inklusive idrottsutövare Ersättningar m.m. Arbetsgivardeklaration på individnivå 2 När räknas föreningen

Läs mer

Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård

Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Versionsdatum: 2019-02-13 Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Patientadministrationen Virdings Allé 26 Resurscentrum Region Uppsala 751 85 Uppsala

Läs mer

Patientavgifter för vård av svensk medborgare bosatt i annat land

Patientavgifter för vård av svensk medborgare bosatt i annat land INSTRUKTION 1 (10) Region Västmanland har en skyldighet att ge omedelbar, nödvändig vård oavsett betalningsförmåga och även om man inte är bosatt i Sverige. Utlandssvenskar som söker vård ska uppvisa pass

Läs mer

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige RÄTTSINFORMATION - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige DIN RÄTT SOM EU-MEDBORGARE ATT VISTAS HÄR Allmän information om uppehållsrätten Du har som EU-medborgare rätt att vistas i

Läs mer

1 Allmänt. Frågor angående utländska akuta patienter sänds till funktionsbrevlådan patientfaktura@lul.se

1 Allmänt. Frågor angående utländska akuta patienter sänds till funktionsbrevlådan patientfaktura@lul.se Versionsdatum: 2015-04-16 Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Landstingets resurscentrum Patientadministrationen Virdings Allé 26 Landstingets resurscentrum

Läs mer

Information till utländska bärplockare

Information till utländska bärplockare Information till utländska bärplockare Dessa regler gäller för utländska bärplockare Det här är en informationsbroschyr från Arbetsmiljöverket för dig som vill arbeta som bärplockare i Sverige. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Medlemskap och kundavtal

Medlemskap och kundavtal Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Instruktion Landstings-IT 3 8 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Gunilla Häggstad Verksamhetsutvecklare Gun De Vahl Sjögren Förvaltningsledare

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (1989:547); SFS 2002:146 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 4 april 2002. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap. 6,

Läs mer

Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd

Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd Denna vägledning med checklista ska underlätta hur en arbetsgivare ska kunna genomföra sin skyldighet att, innan en anställning påbörjas och under

Läs mer

Personer från andra länder

Personer från andra länder Personer från andra länder Innehåll: Länk till Vård av personer från andra länder SKL:s handbok... 1 1. Personer från EU/EES-land eller Schweiz... 2 2. Personer från EU/EES som tillfälligt bor och arbetar

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel Hjälpmedel Skåne. Patienter som bor i andra länder

Habilitering och hjälpmedel Hjälpmedel Skåne. Patienter som bor i andra länder Habilitering och hjälpmedel Hjälpmedel Skåne Sida 1 (2) Patienter som bor i andra länder Patient bosatt i EU/EES länder och Schweiz: Giltiga kort/intyg ska uppvisas vid tillfället, innan hjälpmedel lämnas

Läs mer

Sjöinkomst, Avsnitt 22 459

Sjöinkomst, Avsnitt 22 459 Sjöinkomst, Avsnitt 22 459 22 Sjöinkomst 8 kap. 23 IL 11 kap. 4 5 IL 12 kap. 4 IL 64 kap. IL 65 kap. 11 IL prop. 1995/96:227 Sammanfattning Med sjöinkomst avses i skattelagstiftningen inkomst ombord på

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Checklista vid mottagande av utländsk personal

Checklista vid mottagande av utländsk personal Sida 1 (15) Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Checklista vid mottagande av utländsk personal Här finns en checklista med information för personal vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap som arbetar

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande BFD12 080926 1 (6) Rättslig styrning 2014-07-16 RCI 14/2014 Rättsligt ställningstagande angående bedömning av om den lön, inklusive eventuella förmåner, som erbjuds för en anställning är tillräcklig för

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta HFD 2017 ref. 16 Bestämmelserna om skattelättnader för utländska experter m.fl. är tillämpliga på en begränsat skattskyldig persons tjänsteinkomster om denne begär att vara skattskyldig enligt inkomstskattelagen.

Läs mer

Medlemsförsäkringar. Försäkringsgivare till försäkringarna i medlemsförsäkringen är

Medlemsförsäkringar. Försäkringsgivare till försäkringarna i medlemsförsäkringen är Spelarföreningen Fotboll i Sverige Medlemsförsäkringar i samarbete med försäkringsmäklare Försäkringsgivare till försäkringarna i medlemsförsäkringen är Box 5149, SE-402 23 Göteborg, Sweden Teleph: +46

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Sjukersättning. Hur mycket får man i sjukersättning? Kan jag få sjukersättning? Hur går det till att få sjukersättning?

Sjukersättning. Hur mycket får man i sjukersättning? Kan jag få sjukersättning? Hur går det till att få sjukersättning? Sjukersättning Du kan få sjukersättning om din arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt med minst en fjärdedel. Hur mycket du får i sjukersättning beror på hur mycket du har haft i inkomst. Har du inte haft

Läs mer

Medlemskap och kundavtal

Medlemskap och kundavtal Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Instruktion Region-IT 4 9 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Gunilla Häggstad Verksamhetsutvecklare Gun De Vahl Sjögren Förvaltningsledare

Läs mer

Vård av personer från andra länder

Vård av personer från andra länder Vård av personer från andra länder SJUNDE OMARBETADE UPPLAGAN Sjunde omarbetade upplagen 1 Sjunde omarbetade upplagan. Finns inte i tryckt form. 2 Förord till sjunde upplagan Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning 35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning Innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till garantiersättning i 2 och 3, - försäkringstiden i 4-15, - ersättningsnivåer

Läs mer

ALL-dagarna Information från Skatteverket

ALL-dagarna Information från Skatteverket ALL-dagarna 2016 Information från Skatteverket Bilförmån Bilförmån miljöbil Nedsättning av förmånsvärdet El- och laddhybridbilar som kan laddas från elnätet Steg 1 justeras ner till en jämförbar bil utan

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 1(6) Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 4 Högkostnadsskydd... 2 Öppen hälso- och sjukvård... 2 Inledning... 2 Indexreglering... 2 Högkostnadskort... 3 Besök m m som inte ingår i högkostnadsskyddet...

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

ALL-dagarna. Information från Skatteverket

ALL-dagarna. Information från Skatteverket 2016 ALL-dagarna 2016 Information från Skatteverket Innehåll Bilförmån 3 Förmåner och ersättningar 7 Löneväxling 9 Lämna kontrolluppgifter 11 Arbetsgivardeklarationer på individnivå 15 Internationell anställning

Läs mer

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med.

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med. Sida 1 (5) Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Stödet kallas för nystartsjobb. Vem kan jag få ersättning för? Du kan

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten)

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten) Region Östergötland Sjukresor och sjukreseersa ttning Grundläggande utgångspunkt/princip är att var och en har att ta sig till och från vården på egen hand och bekostnad. Det finns två undantag från denna

Läs mer

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden.

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden. Sida 17 (24) 10 Resepolicy Omfattning Dessa bestämmelser gäller förtroendevalda, anställda och funktionärer vid Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF), vars resor och möten sker på SVF uppdrag och

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Försäkringskassans nya krav på att vårdräkning som avser patient från annat nordiskt land ska kompletteras med kopia av ID-handling

Försäkringskassans nya krav på att vårdräkning som avser patient från annat nordiskt land ska kompletteras med kopia av ID-handling Vårt ärendenr: 2018-10-15 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Enligt sändlista Försäkringskassans nya krav på att vårdräkning som avser patient från annat nordiskt

Läs mer

Ansökan om uppehållskort

Ansökan om uppehållskort 144011 Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållskort Dossiernummer Signatur Denna blankett ska användas av dig som inte är medborgare i en EU/EES stat men är familjemedlem till en EU/EESmedborgare. Är

Läs mer

Sjukersättning. Hur mycket får man i sjukersättning? Kan jag få sjukersättning? Hur går det till att få sjukersättning?

Sjukersättning. Hur mycket får man i sjukersättning? Kan jag få sjukersättning? Hur går det till att få sjukersättning? Sjukersättning Du kan få sjukersättning om din arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt med minst en fjärdedel. Hur mycket du får i sjukersättning beror på hur mycket du har haft i inkomst. Har du inte haft

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i skatteförfarandeförordningen (2011:1261); SFS 2017:390 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE

AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE KONUNGARIKET SVERIGES REGERING (Sverige) och REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN

Läs mer

Uppehållstillstånd DOKTORANDER

Uppehållstillstånd DOKTORANDER Uppehållstillstånd DOKTORANDER Uppehållstillstånd doktorander 1. Antagningsbeslut, studie- och anställningsintyg 2. Ansökan om uppehållstillstånd 3. Beslut och anställning 4. UT-kort 5. Familjemedlemmar

Läs mer

Uppehållstillstånd gästforskare

Uppehållstillstånd gästforskare Uppehållstillstånd gästforskare Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Hosting agreement (mottagningsavtal) Ansökan om uppehållstillstånd Beslut UT-kort Familjemedlemmar Förlängning Steg 1 Hosting agreement

Läs mer

Medlemsförsäkringar. Försäkringsgivare till försäkringarna i medlemsförsäkringen är

Medlemsförsäkringar. Försäkringsgivare till försäkringarna i medlemsförsäkringen är Spelarföreningen Fotboll i Sverige Medlemsförsäkringar i samarbete med försäkringsmäklare Försäkringsgivare till försäkringarna i medlemsförsäkringen är Box 5149, SE-402 23 Göteborg, Sweden Teleph: +46

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 26 april 2018 Publicerad den 3 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Checklista vid mottagande av utländsk personal

Checklista vid mottagande av utländsk personal Checklista vid mottagande av utländsk personal Här finns en checklista med information för personal vid naturvetenskapliga fakulteten som arbetar med utländska gästforskare, gästföreläsare, PhD och övrig

Läs mer

Uppehållstillstånd GÄSTFORSKARE

Uppehållstillstånd GÄSTFORSKARE Uppehållstillstånd GÄSTFORSKARE Uppehållstillstånd gästforskare 1. Hosting agreement (mottagningsavtal) 2. Ansökan om uppehållstillstånd 3. Beslut och anställning 4. UT-kort 5. Familjemedlemmar 6. Förlängning

Läs mer

Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb

Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb Arbetsförmedlingen faktablad. Arbetsgivare, 2015-04. Lättläst svenska Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb Du kan få pengar om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny

Läs mer

Beskrivning av ärendeslag

Beskrivning av ärendeslag 1 (7) Beskrivning av ärendeslag Nedan följer en beskrivning av Försäkringskassans ärendeslag som berörs av internationell lagstiftning. På grund av den stora textmassan presenteras intressenternas statistikbehov

Läs mer

Arbetstillstånd LATHUND

Arbetstillstånd LATHUND Arbetstillstånd LATHUND Arbetstillstånd 1. Annonsera 2. Anställningserbjudande 3. Fackligt yttrande 4. Ansökan Migrationsverket 5. Beslut 6. UT-kort 7. Familjemedlemmar 8. Förlängning 9. Permanent arbetstillstånd

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56. Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56. Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56 Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare har i uppdrag

Läs mer

För dig som söker arbete i annat EU/EES-land eller Schweiz

För dig som söker arbete i annat EU/EES-land eller Schweiz För dig som söker arbete i annat EU/EES-land eller Schweiz 1 Innehåll 4 Lagarna i arbetslandet gäller 4 Arbetslöshetsförsäkringen i Sverige 5 Ersättning i Sverige 5 Arbetslös i Sverige efter arbete inom

Läs mer

Ansökan om uppehållskort

Ansökan om uppehållskort 144011 Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållskort Dossiernummer Signatur Denna blankett ska användas av dig som inte är medborgare i en EU/EES stat men är familjemedlem till en EU/EESmedborgare. Är

Läs mer

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med.

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med. 8 Sida 1 (5) Språk: Svenska Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Stödet kallas för nystartsjobb. Vem kan jag få stödet

Läs mer

Vid ankomst till Sverige

Vid ankomst till Sverige Vid ankomst Vid ankomst till Sverige 1. Resa och mottagande 2. Planera arbetsplatsintroduktion 3. Personnummer/samordningsnummer 4. Meddela skatteverket 5. Bankkonto 6. Pension 7. Språkkurs 8. LICH 1.

Läs mer

och vägleder dig till ett anpassat försäkringsskydd

och vägleder dig till ett anpassat försäkringsskydd E t t an passat försäk ringss k ydd personförsäkringar och vägleder dig till ett anpassat försäkringsskydd Corbis/Scanpix Över 100 år av omtanke Där vi kommer ifrån måste man bry sig lite mer För drygt

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

Domarens försäkringsskydd

Domarens försäkringsskydd Domarens försäkringsskydd Riksidrottsförbundets(RF) Grundförsäkring via Folksam ger ett grundskydd för alla till RF anslutna organisationer. Premien betalas av RF. RF:s Grundförsäkring innehåller följande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta; SFS 2004:1140 Utkom från trycket den 10 december 2004 utfärdad den 2 december 2004. Enligt riksdagens

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan 112011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan Dossiernummer Signatur Använd denna blankett om du vill ansöka om uppehållstillstånd

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-04-07) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL 2017-05-02 Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena

Läs mer

Försäkringskassan informerar. Pension utomlands

Försäkringskassan informerar. Pension utomlands GÄLLER FRÅN Försäkringskassan informerar Pension utomlands 01.10.01 Här får du en översiktlig beskrivning av de regler som gäller för pension från Sverige när du är bosatt utomlands. Du får också en kortfattad

Läs mer

Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL

Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Förhandlingsprotokoll 2013-12-17 Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta Arbetstagarsidan

Läs mer

Ansökan om svenskt medborgarskap för barn under 18 år (11 lagen om svenskt medborgarskap)

Ansökan om svenskt medborgarskap för barn under 18 år (11 lagen om svenskt medborgarskap) MIGR 317011 150401 317011 Ansökan om svenskt medborgarskap för barn under 18 år (11 lagen om svenskt medborgarskap) OBS! Ett barn kan bli svensk medborgare på flera sätt. Testa vilket som passar bäst i

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

Ansökan om svenskt medborgarskap för vuxna (11 lagen om svenskt medborgarskap)

Ansökan om svenskt medborgarskap för vuxna (11 lagen om svenskt medborgarskap) MIGR 316011 150401 316011 Ansökan om svenskt medborgarskap för vuxna (11 lagen om svenskt medborgarskap) OBS! Du kan bli svensk medborgare på flera sätt. Testa vilket som passar bäst i Medborgarskapsguiden

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-12-12) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Ekonomifrågor, Segeltorps IF

Ekonomifrågor, Segeltorps IF Ekonomifrågor, Segeltorps IF Innehållsförteckning Sid Föreningens ekonomipolicy 2 Styrelsens ansvar 2 Teckningsrätter 2 Löner och arvoden 3 Domarersättningar 3 Reseersättningar, körjournaler 4 Kvitton

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter?

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? 421 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. eller

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:182

Regeringens proposition 2008/09:182 Regeringens proposition 2008/09:182 Beskattning av utomlands bosatta artister, m.fl. Prop. 2008/09:182 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 april 2009 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd

Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd PM 2017-06-28 1 (10) Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mia Hemmestad Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd Sammanfattning Den som får uppehållstillstånd under

Läs mer

Sommar- och extrajobb Information till skolungdom och studerande

Sommar- och extrajobb Information till skolungdom och studerande 2006 Sommar- och extrajobb Information till skolungdom och studerande Arbetsgivaren måste enligt lag dra skatt från din lön. Skatteavdraget kan bli för stort för dig som bara jobbar extra. Jämka så blir

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-04 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på remiss

Läs mer

Ansökan om tillstånd för att arbeta i Sverige för dig som befinner dig utanför Sverige

Ansökan om tillstånd för att arbeta i Sverige för dig som befinner dig utanför Sverige 148011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om tillstånd för att arbeta i Sverige för dig som befinner dig utanför Sverige Dossiernummer Signatur Denna blankett ska användas av dig som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2018:67 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Avgiftshandboken Kortversion - sommarlathund

Avgiftshandboken Kortversion - sommarlathund Avgiftshandboken 2017 Kortversion - sommarlathund EU/EES länder Belgien Bulgarien Cypern Danmark Estland Finland inklusive Åland Frankrike Grekland Irland Island Italien Kroatien Lettland Liechtenstein

Läs mer

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av 35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning Innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till garantiersättning i 2 och 3, - försäkringstiden i 4-17, - ersättningsnivåer

Läs mer