MUEP:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MUEP:"

Transkript

1 MUEP:

2 Lyckas??? Lärande??? Att lyckas förändra undervisningskulturen i ett matematikklassrum Information från eleverna kring svårigheterna att förändra undervisningskulturen. Fallstudie generellt gällande???

3 Några resultat Extrem tydlighet från läraren, men ändå förstår inte eleverna förändringen. Elevernas syn på vad som är skolmatematik är en barriär för förändring. Eleverna är inte blanka för att ta emot en förändring. De behöver förhandlas till överenskommelser. Som elev har du mandat för att neka en inbjudan från läraren. Cobb och Yackels normer ger oss verktygen för att se var hinder finns i klassrummet.

4 Förändring av matematikundervisning Uppgifts paradigm Undersökningslandskap Alrø and Skovsmose (2002) KOM-project (Niss & Højgaard Jensen, 2002)

5 Man ser inte skogen för alla träden Man ser inte förmågorna för allt centralt innehåll Reformen innehåller ett fokusskifte

6 Datainsamling Deltagare Lärare med 16 års lärarerfarenhet. Ambitiös med att vilja utveckla sin matematikundervisning. 11 elever årskurs 8/årskurs 9. De första som får betyg i det nya betygssystemet. Data Elevintervjuer Fokusgrupper (3 stycken) Fokusgruppsintervjuer (n=3 ) Lärarintervjuer Utgår från återkoppling av fokusgruppsintervjuerna

7 Förändring av klassrumskulturen

8 Elevernas perspektiv Elev 1: Ja, det är väldigt praktiskt ämne just nu som jag tycker är fel då. Så de med klotsar och så, även rita och så tycker jag är fel. Det är väldigt mycket praktiskt. Och sen är det för lite, det är väldigt lite med böcker. Det är inte så mycket man räknar i böcker nu för tiden. Och sen är det väldigt mycket vi ska se talet framför oss. ( ).

9 Spänningar Explicita Dolda

10 Teoretiska linser Psykologiskt perspektiv Klassrummets normer Didaktiskt kontrakt Socio-kulturellt perspektiv

11 Klassrumsnormer Klassrumsnorm Sociomatematiska normer Sociala normer Beskrivning Överenskommelser som är specifika för matematikundervisning i matematik klassrummet. Överenskommelser som gäller generellt för verksamhet i skola. Dessa är inte ämnesspecifika. Sociala normer handlar om vilka roller som elever, lärare, lärresurser (t ex bok, laborativt materiel, dator) har i de aktiviteter som ska bidra till elevernas lärande. Exempel Vad som räknas som en tydlig matematisk lösning av en uppgift. I vissa klassrum är en tydlig lösning ifall läraren har en möjlighet att kunna följa gången genom elevens skrivna beräkningar, medan man i andra klassrum måste ha motiverat de beräkningar man gjort. Eleverna i sin roll på olika sätt förväntas vara aktiva i sitt och sina klasskamraters lärande.

12 Uppgift Kubikdecimetern 1. Bygg något som rymmer en kubikdecimeter (med färgat papper och tejp). 2. Bygg något mer som rymmer en kubikdecimeter, men som inte ser likadant ut. (Här enades vi om att det inte räckte att byta färg på pappret.) 3. Bygg ytterligare något som rymmer en kubikdecimeter, men som skiljer sig från de två första. 4. Bygg något som rymmer en halv kubikdecimeter. Hur kan du visa att din modell rymmer exakt en halv kubikdecimeter? Elev 3: Sen är det rätt bra tycker jag när man ska börja göra olika former på dem att man lär sig vilka mått man måste ha för att få just en kubikdecimeter. Så man förstår hur stort eller litet en kubikdecimeter är. ( ).

13 Laborativ matematikundervisning Elev 1: Det fick vi hela lektionen innan. Hur man skulle räkna ut det. Få fram en kubikcentimeter. Se vad det var till uppgiften. Elev 2: Och det stod ju i matteboken. Elev 4: Ja men det här är ju väldigt... grunden. Elev 1: Egentligen. Det här är en uppgift på det vi gick igenom på hela den lektionen. Så vi hade fått egentligen en hel lektion på hur vi skulle kunna räkna ut kubikdecimetern. Eller hur man skulle räkna ut kubikmetern, och massa sånt. Och sen efter det kom uppgiften. Elev 4: Den här uppgiften är vad man gör i början av ett område.( ).

14 Klassrumsnormer Klassrumsnorm Sociomatematiska normer Sociala normer Beskrivning Överenskommelser som är specifika för matematikundervisning i matematik klassrummet. Överenskommelser som gäller generellt för verksamhet i skola. Dessa är inte ämnesspecifika. Sociala normer handlar om vilka roller som elever, lärare, lärresurser (t ex bok, laborativt materiel, dator) har i de aktiviteter som ska bidra till elevernas lärande. Exempel Vad som räknas som en tydlig matematisk lösning av en uppgift. I vissa klassrum är en tydlig lösning ifall läraren har en möjlighet att kunna följa gången genom elevens skrivna beräkningar, medan man i andra klassrum måste ha motiverat de beräkningar man gjort. Eleverna i sin roll på olika sätt förväntas vara aktiva i sitt och sina klasskamraters lärande.

15 Laborativ matematikundervisning Elev 1: Det fick vi hela lektionen innan. Hur man skulle räkna ut det. Få fram en kubikcentimeter. Se vad det var till uppgiften. Elev 2: Och det stod ju i matteboken. Elev 4: Ja men det här är ju väldigt... grunden. Elev 1: Egentligen. Det här är en uppgift på det vi gick igenom på hela den lektionen. Så vi hade fått egentligen en hel lektion på hur vi skulle kunna räkna ut kubikdecimetern. Eller hur man skulle räkna ut kubikmetern, och massa sånt. Och sen efter det kom uppgiften. Elev 4: Den här uppgiften är vad man gör i början av ett område.( ).

16 Laborativ matematikundervisning Elev 1: Det fick vi hela lektionen innan. Hur man skulle räkna ut det. Få fram en kubikcentimeter. Se vad det var till uppgiften. Elev 2: Och det stod ju i matteboken. Elev 4: Ja men det här är ju väldigt... grunden. Elev 1: Egentligen. Det här är en uppgift på det vi gick igenom på hela den lektionen. Så vi hade fått egentligen en hel lektion på hur vi skulle kunna räkna ut kubikdecimetern. Eller hur man skulle räkna ut kubikmetern, och massa sånt. Och sen efter det kom uppgiften. Elev 4: Den här uppgiften är vad man gör i början av ett område.( ). Socio-matematisk norm: Laborativ matematik som stöd när du inte vet hur du ska räkna.

17 Laborativ matematik Lärare: Vi skulle köra multiplikation av bråk. Då ville jag att vi skulle titta på 1/3 gånger 3/4. Det är ju jättelätt att ställa upp ju. 1/3 gånger 3/4 är ju bara att gånga varandra. Det blir ju 3/12. Det kan man snabbt och enkelt göra om så blir det 1/4. Så gör man ju. Det var ju supersmidigt. Men så försökte jag liksom varför blir det så då? Och så tog vi pappersremsor. (Läraren förklarar hur man kan illustrera uppgiften med pappersremsor) Vi visualiserade, gjorde konkret det det var. Men det är klart lite krångligare. Det andra är bara att ta och gånger varandra. ( ).

18 Laborativ matematik: Lärare: Men så försökte jag liksom varför blir det så då? Och så tog vi pappersremsor. (Läraren förklarar hur man kan illustrera uppgiften med pappersremsor) Vi visualiserade, gjorde konkret det det var. Men det är klart lite krångligare. Det andra är bara att ta och gånger varandra. ( ). Socio-matematiska normer: Laborativ matematik som resurs för att utveckla matematisk förståelse. Socio-matematiska normer Elever: Laborativ matematik som stöd när du inte vet hur du ska räkna. Lärare: Laborativ matematik som resurs för att utveckla matematisk förståelse.

19 Sociala normer: Utökad elevroll Lärare: Men så försökte jag liksom varför blir det så då? Och så tog vi pappersremsor. (Läraren förklarar hur man kan illustrera uppgiften med pappersremsor) Vi visualiserade, gjorde konkret det det var. Men det är klart lite krångligare. Det andra är bara att ta och gånger varandra. ( ). Socio-matematiska normer Elever: Laborativ matematik som stöd när du inte vet hur du ska räkna. Lärare: Laborativ matematik som resurs för att utveckla matematisk förståelse. Sociala normer Utökad elevroll

20 Sociala normer: Skapandet av ett lärande landskap Lärare: Och därifrån lägger jag upp olika sorters uppgifter med laborativa övningar, vi försöker använda datorerna en del eftersom de faktiskt har egna datorer, mycket diskussion och gruppuppgifter så dom ska lära sig att kommunicera matematik, försöker också komma ifrån så att matte inte blir ett skrivämne. ( ). Socio-matematiska normer Sociala normer Elever: Laborativ matematik som stöd för att räkna. Lärare: Laborativ matematik som resurs för att utveckla matematisk förståelse. Skapandet av ett lärande landskap

21 Resultaten i min studie

22 Tema 1: Förmågorna - Hur pass medvetna är eleverna om förmågorna?

23 Elevernas uppfattning om förmågornas roll

24 Elevernas uppfattning om förmågornas roll

25 Elevernas uppfattning om förmågornas roll

26 Förmågor Lärare - Elev

27 Förmågor Lärare - Elev

28 Tema 2: Att förstå - Hon vill att alla ska förstå.

29 Tema 2: Att förstå - Hon vill att alla ska förstå.

30 Tema 2: Att förstå

31 Att Förstå Lärare - elev

32 Tema 3: Undervisningsmetoder

33 Lektionens huvudmoment Att räkna många uppgifter Diskussionen av det nya

34 Att få hjälp i sitt lärande Visa hur man gör Försök själv

35

36 Tema 3: Undervisningsmetoder

37 Den gröna rutan i ramverket Resultat: Saknar stödjande etablerade sociala normer. Det behöver inte vara fel på undervisningsmetoderna

38 Lyckas??? Lärande??? Att lyckas förändra undervisningskulturen i ett Information från eleverna kring svårigheterna. matematikklassrum - Vilken färg har fjärilen?

39 Några resultat Extrem tydlighet från läraren, men ändå förstår inte eleverna intentionen av förändringen. Elevernas syn på vad som är skolmatematik är en barriär för förändring. Eleverna är inte blanka för att ta emot en förändring. De behöver förhandlas till överenskommelser. Som elev har du mandat för att neka en inbjudan från läraren. Cobb och Yackels normer ger oss verktygen för att se var hinder finns i klassrummet.

40 Osynlighet Eleverna inte kan uttrycka Eleverna inte känner till Läraren kan inte höra Läraren ges inte möjlighet att känna till Det ser ut som att de är aktiva deltagare

41 Fortsättningen på detta arbete Lektor/matematikutvecklare i Lunds kommun. Mål: Att lyckas förändra undervisningskulturen. Att lyckas förändra spelreglerna. Att skapa en modell för utveckling av klassrumsnormerna. Nytt forskningsprojekt: Förändring av undervisningskulturen genom att lärare får tillgång till ett stödmateriel Matematiklyftet.

42 Theorizing teacher use of curriculimn material within mathematical classroom practice Elevperspektivet? 1. Politisk satsning på att utveckla svensk matematikundervisning 2. Riktar sig mot svenska matematiklärare 3. Stödmateriel i form av matematiklyftet Analys av stödmaterialet matematiklyftet Analys av hur stödet gestaltas hos lärarna Analys av hur stödet gestaltas i klassrummet

43 Matematiklyftet ur ett elevperspektiv 1. Politisk satsning på att utveckla svensk matematikundervisning 2. Riktar sig mot svenska matematikärare 3. Stödmateriel i form av matematiklyftet Analys av stödmaterielet matematiklyftet Analys av hur stödet gestaltas hos lärarna Analys av hur stödet gestaltas i klassrummet genom eleverna

44 MUEP:

45 Nya klassrumsnormer 6o Matematikportalen skolår Modul taluppfattning del 3 Moment D

Det satsas brett och stort på fortbildning av lärare för att få till en förändring

Det satsas brett och stort på fortbildning av lärare för att få till en förändring Richard Wester Varför klyddar läraren till det? Många lärare försöker förändra och utveckla sin matematikundervisning på klassrumsnivå och det finns ett stort behov av forskning som stödjer detta arbete.

Läs mer

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Matematiklyftet Ökad måluppfyllelse Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Fortbildning i matematikdidaktik för alla matematiklärare Stöd för arbetet med matematik i förskolan och förskoleklassen

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del: 1 Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Fuengirola den 8 november Matematiklyftet. Margareta Oscarsson #malyft

Fuengirola den 8 november Matematiklyftet. Margareta Oscarsson #malyft Fuengirola den 8 november 2014 Matematiklyftet Margareta Oscarsson 08 52733327 margareta.oscarsson@skolverket.se #malyft Dagens program Matematiklyftet i korthet Materialet på lärportalen De didaktiska

Läs mer

Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017

Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017 Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017 Arbete med anknytning till matematiklyftet Filmer Nya moduler: Matematikundervisning med digitala verktyg II Matematikdidaktik och specialpedagogik

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1

Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1 Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1 Lärare åk 7-9 och Gy i matematik, 4,5 högskolepoäng Lärare: Bengt Andersson, Eva Taflin Introduktion: 19 November -13 VFU1 koppling till tidigare

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Det finns mycket kritik som förs fram om skolan i allmänhet samtidigt

Det finns mycket kritik som förs fram om skolan i allmänhet samtidigt Joakim Samuelsson Expert i matematikklassrummet Vad är det som kännetecknar skickliga matematiklärare? Artikelförfattaren har följt en erkänt duktig matematiklärare och sett hur han bedriver sin undervisning.

Läs mer

Kollegialt lärande i Matematiklyftet

Kollegialt lärande i Matematiklyftet Kollegialt lärande i Matematiklyftet Oslo den 22 oktober 2015 Lena Apelthun Margareta Oscarsson +46 852 733 384 +46 852 733 327 lena.apelthun@skolverket.se margareta.oscarsson@skolverket.se Dagens program

Läs mer

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs Förberedelser Geometri visade sig vara det svåraste området att planera utifrån tanken om en progression genom skolans

Läs mer

15 högskolepoäng. Grundläggande matematik fo r la rare med inriktning mot arbete i fo rskoleklass och grund-skolans a rskurs 1-3, 15 hp VT17

15 högskolepoäng. Grundläggande matematik fo r la rare med inriktning mot arbete i fo rskoleklass och grund-skolans a rskurs 1-3, 15 hp VT17 Grundläggande matematik fo r la rare med inriktning mot arbete i fo rskoleklass och grund-skolans a rskurs 1-3, 15 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik, 5 hp, tillfälle 1 Ladokkod: TE01 Tentamen ges

Läs mer

Tänker vi lika om vad som sker i ett matematikklassrum och om sociomatematiska normer?

Tänker vi lika om vad som sker i ett matematikklassrum och om sociomatematiska normer? Tänker vi lika om vad som sker i ett matematikklassrum och om sociomatematiska normer? En fallstudie i en klass i årskurs 5, ur ett lärar- och elevperspektiv. KURS: Examensarbete för grundlärare 4 6, 15

Läs mer

Självständigt arbete inom grundlärarprogrammet info

Självständigt arbete inom grundlärarprogrammet info Självständigt arbete inom grundlärarprogrammet info Det första självständiga arbete som du skriver inom grundlärarutbildningen (L3XA1G respektive L6XA1G) är tänkt att bestå i en uppsats som analyserar

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Samhället och skolan förändras och matematikundervisningen som den

Samhället och skolan förändras och matematikundervisningen som den Saman Abdoka Elevens bakgrund en resurs De senaste tjugo åren har inneburit stora förändringar för såväl samhälle som skolmatematik. Ur en lång erfarenhet av att undervisa i mångkulturella klassrum ger

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 Handledarutbildning inom Matematiklyftet Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 1. Efter genomgången utbildning ska matematikhandledaren ha goda kunskaper om Matematiklyftets bakgrund

Läs mer

Matematikundervisningen har under

Matematikundervisningen har under bengt aspvall & eva pettersson Från datorernas värld Hur kan vi stimulera elever i matematik, och hur kan vi genom matematiken visa delar av datorns funktioner? Författarna visar hur man kan introducera

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik.

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings Kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara?

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? Helena Roos Linnaeus University Matematiksvårigheter en pedaogisk utmaning 9 september 2016, Stockholm Syfte med föreläsningen Syftet med föreläsningen är att

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

När det är jobbigt är man på rätt väg

När det är jobbigt är man på rätt väg När det är jobbigt är man på rätt väg Med färgglada stickor, läskburkar och brinnande ljus har lärarna i mattelabbet på Fredrika Bremerskolorna öppnat upp matematiken. Och eleverna har höjt både resultat

Läs mer

Hands-On Math. Matematikverkstad. Förskolans nya läroplan 1 juli 2011. Matematik är en abstrakt och generell vetenskap

Hands-On Math. Matematikverkstad. Förskolans nya läroplan 1 juli 2011. Matematik är en abstrakt och generell vetenskap Hands-On Math Matematikverkstad 09.00 10.30 & 10.45 12.00 Elisabeth.Rystedt@ncm.gu.se Lena.Trygg@ncm.gu.se eller ett laborativt arbetssätt i matematik Laborativ matematikundervisning vad vet vi? Matematik

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Matematik inom Frösakulls/Gullbrandstorps verksamhetsområde Halmstad En nulägesbeskrivning. Förskolan/Grundskolan

Matematik inom Frösakulls/Gullbrandstorps verksamhetsområde Halmstad En nulägesbeskrivning. Förskolan/Grundskolan Matematik inom Frösakulls/Gullbrandstorps verksamhetsområde Halmstad En nulägesbeskrivning Förskolan/Grundskolan Gullängens förskola 4 avd Lokes förskola 2 avd Krabbans förskola 1 avd Gullbrandstorpsskolan

Läs mer

Hemligheten i flaskan

Hemligheten i flaskan 2D 4D Hemligheten i flaskan begrepp resonemang sannolikhet Avsikt och matematikinnehåll Den här aktiviteten utgår från samma idé och material som i 2D4D Flaskracet. Skillnaden är att srummet nu är dolt

Läs mer

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg Grundläggande matematik II 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg TentamensKod:

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord.

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord. Helena Eriksson Taluppfattning i heterogena elevgrupper I denna artikel presenteras en uppgiftsdesign som syftar till att utveckla elevers uppfattning av naturliga och rationella tal. Uppgifterna har använts

Läs mer

RICHARD WESTER MATEMATIKUNDERVISNING UTIFRÅN ETT ELEVPERSPEKTIV

RICHARD WESTER MATEMATIKUNDERVISNING UTIFRÅN ETT ELEVPERSPEKTIV 205 06 MALMÖ, SWEDEN MALMÖ HÖGSKOLA WWW.MAH.SE M A L M Ö H Ö G S KO L A 2 015 issn 1653-6037 M A L M Ö S T U D I E S I N E D U C AT I O N A L S C I E N C E S : L I C E N T I AT E D I S S E R TAT I O N

Läs mer

Lokal pedagogisk planering

Lokal pedagogisk planering Lokal pedagogisk planering RO/Skola: Rebbelberga skola Arbetsområde: Taluppfattning Ämne: Matematik Termin/År: ht 2013 Årskurs: 1 Ämnets syfte enligt grundskolans kursplan: Genom undervisningen i ämnet

Läs mer

Varför undervisar ni matematiklärare på lågstadiet om klockan? Det var

Varför undervisar ni matematiklärare på lågstadiet om klockan? Det var Christel Svedin & Christina Svensson Möjligheter med analog klocka i geometriundervisning På Dammfriskolan i Malmö ledde lärares ifrågasättande av slentrianmässigt förekommande material och innehåll i

Läs mer

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i Matematik. Ett diagnosmaterial i matematik för skolåren årskurs F- 9. Anpassat till Lgr 11. Löwing januari 2013

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i Matematik. Ett diagnosmaterial i matematik för skolåren årskurs F- 9. Anpassat till Lgr 11. Löwing januari 2013 DIAMANT NaTionella DIAgnoser i Matematik Ett diagnosmaterial i matematik för skolåren årskurs F- 9 Anpassat till Lgr 11 Diamantmaterialets uppbyggnad 6 Områden 22 Delområden 127 Diagnoser Till varje Område

Läs mer

Under läsåret arbetade jag med. Konkretion av decimaltal. En nödvändig ingrediens för förståelse. maria hilling-drath

Under läsåret arbetade jag med. Konkretion av decimaltal. En nödvändig ingrediens för förståelse. maria hilling-drath maria hilling-drath Konkretion av decimaltal En nödvändig ingrediens för förståelse Här presenteras ett sätt att förstärka begrepp kring decimaltal. Med hjälp av tiobasmaterial får eleverna bygga tal för

Läs mer

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth Varierad undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2013-01-22 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en Skoitnst.. 7.1,ktion.en Bilaga 1 Verksamhetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium Uppsala i Uppsala

Läs mer

Teckna med högra hjärnhalvan

Teckna med högra hjärnhalvan Teckna med högra hjärnhalvan Tid: 5 veckor Vår hjärna består av två halvor. De är väldigt olika och det blir ofta bråk om vem det är som ska bestämma. Den vänstra hjärnhalvan är för det mesta väldigt dominant

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

Inledning. Polydronmaterialet. Tio områden. Lgr11-koppling

Inledning. Polydronmaterialet. Tio områden. Lgr11-koppling Inledning Polydronmaterialet De färgglada bitarna i Polydronmaterialet har länge lockat till byggen av alla möjliga slag. Den geometriska funktionen är tydlig och möjligheterna till många matematiska upptäckter

Läs mer

Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel.

Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel. Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel. Så jobbar du med NOKflex i tre steg är ett digitalt läromedel som ger läraren stöd att undervisa

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Självständigt arbete II

Självständigt arbete II Självständigt arbete II Problemlösning i matematik En studie om vilka undervisningsmetoder lärare använder i problemlösning och vilka utmaningar de finner med att individanpassa dess uppgifter Författare:

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Förstå att bråk också kan vara del av antal. Hälften eller en fjärdedel kan innehålla olika antal stenar beroende

Läs mer

Bedömning i matematikklassrum

Bedömning i matematikklassrum Bedömning i klassrum För elevers engagemang och lärande Bedömning Ett brett begrepp med konsekvenser för eleven (Pettersson, 2005) Lisa Björklund Boistrup Betyg I den dagliga klassrumskommunikationen Bedömning

Läs mer

årskurs F-3 Batterispaning hemma.

årskurs F-3 Batterispaning hemma. Batterispaning hemma. Batterispaning Batterispaning hemma Gå på Batterispaning hemma och ta reda på vad batterier används till. Eleverna får med sig ett protokoll där de fyller i vilka saker de hittar

Läs mer

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna Mikaela Thorén Motivation för matematik Författaren ger här en bild av vilka faktorer som kan påverka elevers motivation för att lära matematik. Artikeln bygger på författarens examensarbete som belönades

Läs mer

Utmanande uppgifter som utvecklar. Per Berggren och Maria Lindroth

Utmanande uppgifter som utvecklar. Per Berggren och Maria Lindroth Utmanande uppgifter som utvecklar Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-12 Vilka förmågor ska utvecklas Problemlösning (Förstå frågan i en textuppgift, Använda olika strategier när jag löser ett problem,

Läs mer

Sociomatematiska normer

Sociomatematiska normer Sociomatematiska normer Skuggan i matematikklassrummet KURS: Examensarbete, Grundlärare 4-6, 15 hp FÖRFATTARE: Caroline Bjenning, Jessica Levenby EXAMINATOR: Björn Hellquist TERMIN: VT16 JÖNKÖPING UNIVERSITY

Läs mer

Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning?

Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning? Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Känsla för problem Lovisa Sumpter När vi arbetar med matematik är det många faktorer som påverkar det vi gör. Det är inte bara våra kunskaper i ämnet som

Läs mer

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012 Handledning Det didaktiska kontraktet 19 september 2012 Dagens teman Begreppsföreställning och begreppskunskap igen Handledning Det didaktiska kontraktet Begreppsföreställning och begreppsdefinition Begreppsföreställning

Läs mer

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik Jessica Håkansson Bedömningsarbete på Nydalaskolan Genom ett strukturerat arbete med Bedömningsstöd i taluppfattning görs eleverna i hög grad delaktiga i sitt matematiklärande. Författaren beskriver också

Läs mer

RÄDDA EKVATIONERNA! Cecilia Christiansen

RÄDDA EKVATIONERNA! Cecilia Christiansen RÄDDA EKVATIONERNA! Cecilia Christiansen Innehåll Introduktion...4 Innan du börjar...6 Lektion 1 Vad är matematiska uttryck och hur förenklar man dem?...8 Lektion 2 Ekvationsspelet del 1...11 Lektion 3

Läs mer

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under Christina Skodras Muffles truffles Undervisning i multiplikation med systematiskt varierade exempel I Nämnaren 2015:4 beskrivs ROMB-projektet övergripande i Unga matematiker i arbete. Här redovisas och

Läs mer

Matematikundervisningen har under

Matematikundervisningen har under bengt aspvall & eva pettersson Från datorernas värld Hur kan vi stimulera elever i matematik och hur kan vi genom matematiken visa delar av datorns funktioner? Författarna visar hur man kan introducera

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika

Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika Deltagare från förskoleenhet Skärholmen: Maria Franjic, Gorana Lukic, David Matus Leiva och Gunilla Sjögrund Handledare: Birgitta Furuhagen Väga lika EKVATION i förskolan Förberedelser: litteratur-kursplaner

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Fokuserad undervisning för elever i behov av stöd

Fokuserad undervisning för elever i behov av stöd Fokuserad undervisning för elever i behov av stöd 2019-02-05 Start årskurs 6 Hur ser kunskaperna ut? Vad var det som inte fungerade? Observationer i klassrummet Förstå och använda tal Diamantdiagnoser

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

48 p G: 29 p VG: 38 p

48 p G: 29 p VG: 38 p 11F322 MaI Provmoment: Matematik 5 hp Ladokkod: Tentamen ges för: Studenter i lärarprogrammet F-3 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-31 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16

Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16 Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16 Sammanfattning av lärares synpunkter 1. På vilket sätt är lärarguiden ett stöd för undervisningen om tal och räkning? Det finns en tydlig

Läs mer

Läsårsplan för Ramkvilla skola

Läsårsplan för Ramkvilla skola Läsårsplan för Ramkvilla skola Planen gäller för förskoleklass, fritidshem och grundskola läsåret 2015/2016 Gemensamt förhållningssätt Gäller för Korsberga, Ramkvilla, Myresjö och Landsbro skola Vi arbetar

Läs mer

Problemlösning som metod

Problemlösning som metod Problemlösning som metod - för att lära matematik Fuengirola november 2014 eva.taflin@gu.se evat@du.se Problemlösningsmodulens övergripande syfte Att initiera utveckling av lärares egen undervisning utifrån

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

Laborativ matematik, konkretiserande undervisning och matematikverkstäder

Laborativ matematik, konkretiserande undervisning och matematikverkstäder Laborativ matematik, konkretiserande undervisning och matematikverkstäder En utvärdering av matematiksatsningen Madeleine Löwing,, Eva Färjsjö Södertörns Högskola och Göteborgs Universitet Övergripande

Läs mer

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6.

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6. DIAMANT NaTionella DIAgnoser i MAtematik En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6 Matematikdelegationens betänkande Det är vår övertygelse att alla barn och ungdomar som kan klara en normal

Läs mer

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13 Paper från lärgruppen i matematik S:t Olofsskolan vt 13 Agneta Sillman Karlsson Carolina Strömberg Katrin Lingensjö Ulla Sjöstedt Bakgrund: Många elever tycker matte är att enbart räkna i en mattebok.

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan.

Vi vill veta vad du tycker om skolan. Vi vill veta vad du tycker om skolan. 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

Studiesituationen för elever med särskilda matematiska förmågor

Studiesituationen för elever med särskilda matematiska förmågor Studiesituationen för elever med särskilda matematiska förmågor Eva Pettersson NCM konferens 2011 Övning 1 Hur många prickar finns på bilden? Övning 2 Vilket av talen är störst? Övning 1 6 gånger 6 punkter

Läs mer

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-13 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Verktygsbanken. Grundskola åk 7 9, modul: Problemlösning. Maria Larsson, Mälardalens högskola och Andreas Bergwall, Örebro universitet

Verktygsbanken. Grundskola åk 7 9, modul: Problemlösning. Maria Larsson, Mälardalens högskola och Andreas Bergwall, Örebro universitet Verktygsbanken Grundskola åk 7 9, modul: Problemlösning Maria Larsson, Mälardalens högskola och Andreas Bergwall, Örebro universitet Grundskola åk 7-9 Del: 1-8 Verktygsbanken Maria Larsson, Mälardalens

Läs mer

Variation i matematikundervisningen

Variation i matematikundervisningen Stefan Löfwall Karlstads universitet Variation i matematikundervisningen Idag diskuterar man mycket behovet av att variera matematikundervisningen. Inte minst betonas detta i Skolverkets rapport Lusten

Läs mer

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 TYDLIG OCH MEDVETEN MATEMATIKUNDERVISNING En stark koppling mellan läroplan/kunskaps mål, innehåll och bedömning finns för att medvetande göra eleverna om syftet med

Läs mer

Modulkonstruktion. Ola H. NCM

Modulkonstruktion. Ola H. NCM Modulkonstruktion Ola H. NCM Grundskolan Algebra Statistik och sannolikhet Geometri Samband och förändring Problemlösning Taluppfattning och tals användning Särskolan Förskola och förskoleklass Gymnasieskolan

Läs mer

1 och 1 eller 1+1 1 and 1 or 1+1. Odense 26 maj 2014 Jorryt van Bommel Karlstads Universitet

1 och 1 eller 1+1 1 and 1 or 1+1. Odense 26 maj 2014 Jorryt van Bommel Karlstads Universitet 1 och 1 eller 1+1 1 and 1 or 1+1 Odense 26 maj 2014 Jorryt van Bommel Karlstads Universitet Prata med grannen Talk to your neighbour 2 minuter 2 minutes Upplägg - Content Mötesplatser och samtal Meeting

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

30-40 år år år. > 60 år år år. > 15 år

30-40 år år år. > 60 år år år. > 15 år 1 av 14 2010-11-02 16:21 Namn: Skola: Epostadress: 1. Kön Kvinna Man 2. Ålder < 30 år 30-40 år 41-50 år 51-60 år > 60 år 3. Har varit verksam som lärare i: < 5 år 6-10 år 11-15 år > 15 år 4. Har du en

Läs mer

Arbetsområde: Från pinnar till tal

Arbetsområde: Från pinnar till tal Arbetsområde: Från pinnar till tal Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer

Det fanns ett behov i Gävle kommun av att hitta alternativa och riktade

Det fanns ett behov i Gävle kommun av att hitta alternativa och riktade Erika Jeppsson, Jaana Kiiskinen & Barbro Käck Intensivundervisning i matematik i Gävle kommun Nämnaren har tidigare tagit upp intensivundervisning i matematik i några artiklar, se litteraturlistan, som

Läs mer

Algebraskogen. Tema: Taluppfattning och tals användning, algebra och problemlösning

Algebraskogen. Tema: Taluppfattning och tals användning, algebra och problemlösning Hagabackens rektorsområde Ramshyttans rektorsområde Algebraskogen. Tema: Taluppfattning och tals användning, algebra och problemlösning Planering för perioden: v. 34-51 Ämne: Matematik År: 1 Lärare: Jessica

Läs mer

Hur sprids information om åtagande samt beslutade åtgärder som arbetet lett fram till? Ange också vem som är ansvarig för detta?

Hur sprids information om åtagande samt beslutade åtgärder som arbetet lett fram till? Ange också vem som är ansvarig för detta? 2 E Hur sprids information om åtagande samt beslutade åtgärder som arbetet lett fram till? Ange också vem som är ansvarig för detta? F Vilka svårigheter har identifierats i arbetet på hemmaplan? Gradera

Läs mer

Tentamen. papper! Gör du det, så hjälper du oss att kunna rätta tentorna snabbast möjligt. Skriv din kod på alla papper!

Tentamen. papper! Gör du det, så hjälper du oss att kunna rätta tentorna snabbast möjligt. Skriv din kod på alla papper! o/peo!o Uppsala universitet Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudler Matematik l för grundlärarprogrammet med Inriktning mot årskurs 4-6 2012-12-14 Kajsa Bråtlng Tentamen Tentan består

Läs mer

Matematiklyftet. kompetensutveckling i didaktik för lärare och förskollärare

Matematiklyftet. kompetensutveckling i didaktik för lärare och förskollärare Matematiklyftet kompetensutveckling i didaktik för lärare och förskollärare Förskola Förskoleklass Grundskola Grundsärskola Gymnasieskola Gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning Särskild utbildning för

Läs mer

Parallellseminarium 3

Parallellseminarium 3 Parallellseminarium 3 301 Matematik för våra yngsta barn. Fö, Föreläsning Karin Larsson Hur hittar vi matematiken i vardagen som ska stimulera våra yngsta barn att få en förförståelse för matematikens

Läs mer

jämföra/storleksordna talen jämföra/storleksordna talen Jag kan jämföra/storleksordna talen

jämföra/storleksordna talen jämföra/storleksordna talen Jag kan jämföra/storleksordna talen Utveckling A Taluppfattning 0-100 Jag kan ramsräkna 0-100. Jag kan jämföra/storleksordna talen 0-100. Jag kan markera ut tal 0-100 på en tallinje. Jag förstår tiotal och ental för talen 0-100. B Taluppfattning

Läs mer

Matematik på stan. Läs åtminstone det här:

Matematik på stan. Läs åtminstone det här: LÄRARHANDLEDNING Med Matematik vill vi ge lärare ett användbart verktyg i matematikundervisningen. Vi vill visa på matematiken runt omkring oss och göra matematiken mer konkret för att öka förståelsen.

Läs mer

Digitala lärresurser i matematikundervisningen delrapport skola

Digitala lärresurser i matematikundervisningen delrapport skola Digitala lärresurser i matematikundervisningen delrapport skola Denna systematiska översikt sammanställer forskning om digitala lärresurser för att utveckla barns och elevers kunskaper i matematik. Forskningen

Läs mer

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MATEMATIK I ÅRSKURS 1-2

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MATEMATIK I ÅRSKURS 1-2 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MATEMATIK I ÅRSKURS 1-2 Läroämnets uppdrag Uppdraget i undervisningen i matematik är att utveckla ett logiskt, exakt och kreativt matematisk tänkande hos eleverna. Undervisningen

Läs mer

Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan

Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan F-6 skola med 340 elever Rektorer på matematikkonferens Tre rektorer från Linköpings kommun, Gunilla Norden, Anna Samuelsson och Madeleine Zerne Rektorskonferens

Läs mer