Rapport angående Uppföljning av Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet, (SSIH) Bakgrund. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport angående Uppföljning av Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet, (SSIH) Bakgrund. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen"

Transkript

1

2

3 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Aina Nilsson LSN-HSF Rapport angående Uppföljning av Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet, (SSIH) Bakgrund Vård i hemmet är en samverkansfråga mellan landstinget och länets kommuner. Sedan 1 januari 2010 har kommunerna ansvar för vård i hemmet för personer över 18 år, utförd av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast på primärvårdsnivå. Landstinget har ansvaret för hemsjukvård på specialiserad nivå och läkaransvaret för all hemsjukvård. I Landstinget Sörmland har den specialiserade sjukvården i hemmet (SSIH) utvecklat sig olika inom länet. För att utveckla verksamheten och säkerställa likvärdig vård fattades i juni 2012 beslut i länssjukvårdsnämnden om gemensamma riktlinjer. I samband med detta beslut uppdrogs till hälso- och sjukvårdchefen att följa upp riktlinjerna och återkomma med förslag till organisation och ledning av SSIH. SSIH ska kännetecknas av trygghet, helhetssyn, ansvar och kontinuitet för patienterna. Respekten för patientens önskan ska styra vården. SSIH är en dygnetruntverksamhet för alla sörmlänningar oavsett avstånd till sjukhus, som är svårt sjuka och behöver specialiserad sjukvård i hemmet. Målgruppen är alla åldrar och diagnoser där specialiserade hälso- och sjukvårdsinsatser krävs. Det kan till exempel vara patienter i ett palliativt skede av en icke botbar sjukdom och patienter med instabilt sjukdomstillstånd eller tillfällig försämring av kronisk sjukdom. Förutsättningar är att patienten själv har en önskan om att vårdas i hemmet och att vården ska kunna utföras på ett patientsäkert sätt. Det medicinska behovet ska styra. SSIH ska prioritera de som har störst behov av specialiserad sjukvård, oavsett ålder och diagnos. Om behovet av vård genom SSIH inte finns idag, men bedöms göra i närliggande tid ska SSIH avvakta anslutning, ha kunskap om vårdbehovet och ha patienten vilande. Arbetssättet ska bygga på överenskommelsen med kommunerna om hemsjukvård. Detta innebär att SSIH kan ansvara för patienten helt eller vara delaktig genom konsultinsatser mot kommunens personal. I uppdraget ingår att tillhandahålla rådgivning, handledning och utbildning till vård- och omsorgspersonal. Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se SID 1(8)

4 Metod Uppföljningen bygger på data från Svenska palliativregistret som tagits fram av FoU Sörmland och intervjuer med samtliga SSIH- team och med Palliativa rådet. Resultat Kännedom riktlinjer Cheferna känner till riktlinjerna men bland övrig personal är kännedomen begränsad. Riktlinjerna har uppfattats som ett förslag, är inte implementerade, och man har inte uppfattat ett tydligt direktiv om att de ska gälla i den egna verksamheten och att ett namnbyte till SSIH ska ske. Samtliga enheter har kännedom om de Nationella riktlinjerna som kom sommaren 2013 Faktaruta Befolkning SCB Upptagningsområde Vårdplatser på sjukhus* Eskilstuna Katrineholm Nyköping Strängnäs Eskilstuna kommun Flen, Katrineholm Vingåkers kommun trygghetsplatser i kommunens boende Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Trosa kommun Strängnäs kommun 10 2 trygghets platser i kommunens boende Vårdtider cirka 4 månader 4 5 månader 2½ månad Antal platser 30** Läkare 1,8 1,5 1,0 1,0 Sjuksköterska 8 10,0 7,2 8,0 Arbetsterapeut 0,5 0,75 0,75 0,5 Sjukgymnast 0,5 0,75 0,75 0,25 Kurator 1 0,75 1,05 0,5 Dietist 0 0,25 0,05 0,2 från jan 2014 Beredskap sjuksköterska natt Tjänstgöring nattetid Ja, mot Flens kommun. Kommunens ssk ansvarar nattetid i Katrineholm och Vingåker *Vårdplatserna tillhör vårdplatsenheten och kan således beläggas med andra typer av patienter **inkluderar 10 slutenvårdsplatser Ja Ja SID 2(8)

5 Patientgrupper Majoriteten av patienterna som vårdas av SSIH-teamen har någon form av cancersjukdom och befinner sig i ett palliativt skede. I Katrineholm, Nyköping och Strängnäs har man alla typer av diagnoser, men cancerpatienter är överrepresenterade. De flesta remisserna kommer från onkologkliniken och kirurgkliniken. Utöver palliativa patienter så vårdar SSIH-teamen i Katrineholm, Strängnäs och Nyköping även patienter som tillfälligtvis är i behov av specialiserad vård t.ex. nutritionsbehandling inför en operation eller har behov av stöd under pågående cytostatika/strålbehandling. I Eskilstuna tillhör enheten onkologkliniken och detta medför att man är förhindrad att ta emot andra patienter än de med cancerdiagnos, förutom enstaka ALS-patienter. Patienterna ska vara vårdplanerade i samband med utskrivning från sjukhuset. I Katrineholm och Strängnäs sker inskrivning i SSIH alltid efter hemkomst, medan man i Nyköping och Eskilstuna gör en första bedömning på vårdavdelningen om patienten är kvar på sjukhuset. Samtliga enheter anser att verksamheten i första hand gäller patienter från 18 år och uppåt. I Strängnäs finns ett önskemål att ta emot flera diagnosgrupper. Ett hinder är att andra kliniker saknar kunskap om SSIH och därför inte remitterar. Inskrivningskriterier Det är patientens medicinska behov som styr. Till medicinska behov räknas smärta, behandling med dropp, provtagning, blodtransfusion, ångest och nutritionsproblem. Även behov av allmänt stöd till unga vuxna i ett palliativt skede, med barn, kan utgöra kriteriet för att skrivas in i SSIH. En grundförutsättning är att vården i hemmet ska kunna utföras på ett patientsäkert sätt. Exklusionskriterier Det finns inga direkta exklusionskriterier men vården måste kunna bedrivas patientsäkert. Anslutning till SSIH kan försvåras av att patienten och/eller anhöriga har kognitiva brister eller kommunikationssvårigheter. I de fall när patienten bor på särskilt boende försöker man att i första hand arbeta konsultativt. SID 3(8)

6 Tidig kontakt Alla enheter föredrar en första kontakt tidigt med patienten. Antalet vilande patienter som regelbundet följs upp av samordningssköterskan varierar från 5 till 40 patienter. Barn Teamen i Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs har ett visst samarbete med barnkliniken när det gäller svårt sjuka barn. Barnkliniken är medicinsk ansvarig och SSIH utför arbetet på uppdrag. I Nyköping har man i dagsläget inget samarbete med barnkliniken. Man är öppen för att ha det i framtiden men menar att uppdraget skulle kräva utbildningsinsatser till personalen. Remisser/egenanmälan Samtliga enheter vill ha remiss. Om en patient gör en egenanmälan uppmanas patienten att skaffa en remiss. Barn som närstående Samtliga team har en barnpilot och arbetar efter landstingets gemensamma riktlinjer. Rutiner har tagits fram i samverkan mellan teamen. Samverkan med kommunerna Samverkan med kommunerna varierar. I Katrineholm och Strängnäs fungerar samarbetet med berörda kommuner bra. Man arbetar konsultativt mot den kommunala hemsjukvården och mot särskilda boenden, har regelbundna möten med hemtjänst och nattpatrull. Valet av vårdnivå avgörs av patientens aktuella behov och kan växla mellan SSIH och kommunal hemsjukvård. I Nyköping fungerar samarbetet med kranskommunerna, Gnesta, Oxelösund och Trosa. Däremot finns endast ett visst samarbete med hemtjänsten kring enskilda patienter i Nyköpings kommun. Det finns en överenskommelse om att SSIH får delegera till hemtjänstpersonal i Nyköping. Även i Eskilstuna finns endast ett begränsat samarbete med hemtjänsten runt enskilda patienter. Samarbetet försvåras av att man upplever att det är så många personer man ska samarbeta med. Det är svårt att få läkemedelshanteringen att fungera då man inte får delegera till hemtjänstpersonal och samverkan med den kommunala hemsjukvården inte fungerar. Ingen av enheterna arbetar strukturerat med samordnad individuell plan (SIP). SID 4(8)

7 Samverkan med andra SSIH-enheter Samtliga enheter är representerade i palliativa rådet. Samordningssköterskorna träffas regelbundet. Katrineholm och Nyköping har viss samverkan kring patienter som bor på gränsen mellan respektive enhets upptagningsområde. Strängnäs har möjlighet att lägga in yngre patienter på Viktoriaenheten i Eskilstuna. Spontan samverkan i form av telefonkonsultation och hospitering finns. Den paramedicinska personalen träffas regelbundet i nätverk. Samtliga enheter är positiva till samverkan i form av utvecklingsprojekt. Samverkan med mobila närvårdsteamet I Eskilstuna och Strängnäs finns ingen samverkan med det mobila närvårdsteamet i norra länsdelen. I Katrineholm är SSIH organiserat i ett palliativt team och ett mobilt närvårdsteam. Det palliativa teamet har främst patienter med cancerdiagnoser och arbetar över hela upptagningsområdet, medan det mobila närvårdsteamet huvudsakligen har KOL och hjärtsviktspatienter och arbetar endast i Katrineholm. Uppdelningen av patientgrupperna beror på kompetens. I Nyköping arbetar samma personal inom båda teamen. Patientens tillhörighet beror på behovet av insatser. I Strängnäs utför man inom ramen för SSIH-uppdraget samma uppgifter som de mobila närvårdsteamen i södra och västra länsdelen. Kvalitetsregister Samtliga enheter registrerar i Svenska palliativregistret. Gemensamt för alla enheter är att man är längst från målvärdet när det gäller bedömd munhälsa och utförd validerad smärtskattning. Ett par enheter har även låga värden för läkarinformation till patienten. Orsakerna till de låga resultaten är flera. Bedömning av munhälsa har ännu inte blivit en naturlig del av vården. Dokumentation kring läkarsamtal/brytpunktssamtal har inte framgått tydligt i journalen och smärtskattning enligt VAS är ibland svår att göra. När det gäller dokumentation av brytpunktssamtal har enheterna nu fått nytt sökord i journalen som kommer att förenkla uppföljningen. Samtliga enheter arbetar också med att implementera det alternativa smärtskattningsinstrument Abbey Pain Scale, som nu bara används systematiskt i Strängnäs. SID 5(8)

8 Man har även uppmärksammat behovet av att gemensamt diskutera hur registeringen ska ske då man kan uppfatta både patienten och registerfrågorna olika. Organisation Enheten på MSE tillhör onkologkliniken, på NLN Ger-Rehab, i Strängnäs vårdcentralen och på KSK samlad mottagning. Alla förutom SSIH i Eskilstuna är nöjda med sin nuvarande organisationstillhörighet. Man tycker att det är bra att vara nära sin chef. I Eskilstuna tycker man att dagens organisationstillhörighet medför en begränsning i vilka diagnosgrupper man kan skriva in. I Eskilstuna och Katrineholm tillhör SSIH medicinklinikens jourlinje och i Strängnäs primärvårdens jourlinje. I Nyköping kontaktas respektive kliniks jourlinje utifrån patientens problem. Hur upplever man själv att verksamheten utvecklats de fem senaste åren Nyköping Det har tagit tid att nå en stabil sjuksköterskenivå på grund av stor sjuksköterskeomsättning och rekryteringsproblem. Någon resursomfördelning i budget till ASIH har inte skett sedan starten. Patientgrupperna har vidgats. Fler diagnoser än cancer har ökat. Man strävar efter ökat teamarbete, bättre kontinuitet och ökad patient- och närståendemedverkan. Strängnäs Enheten har arbetat systematiskt med kvalitetssäkring, gemensamma rutiner och införande av LCP. Personalen har kontinuerligt deltagit i vidareutbildning. Man erbjuder utbildning till sina samarbetspartners. Personalresurserna har förändrats genom att man konverterat del av sjukskötersketjänst till utökning av arbetsterapeuttjänst. Läkartjänsten har utökats vilket minskar sårbarheten i verksamheten och ökar kvaliteten på medicinska beslut genom att möjliggöra kollegial diskussion. Utökningen har även bidragit till att man idag kan erbjuda läkarbesök ca två veckor efter inskrivning för att fånga anhörigas åsikter. Under 2013 fattades beslut om att utöka sjukgymnast- och kuratorstjänsterna. Eskilstuna På Viktoriaenheten har platserna utökats. Utveckling har varit läkarberoende och läkarbemanningen har i bland varit knapp. Man har arbetat mycket med SID 6(8)

9 barn som närstående och en av sjuksköterskorna i ASIH sitter med i rådet för barn som närstående. LCP har införts och för att göra spindeldiagrammet i Svenska palliativregistret grönare arbetar med de olika förbättringsområden som till exempel smärtskattning och munhälsa. Ett viktigt förbättringsområde är samverkan med kommunen och man kommer nu åter starta en dialog med kommunen om samarbetet kring patienterna. Katrineholm Verksamhetsområdet har utökats till att omfatta även Flen och Vingåker. En utökning av läkartjänst har tillfört kirurgkompetens. Kompetensutveckling har skett genom seminarier, och högskoleutbildning i palliativ vård. Medicinska PM för olika behandlingar och terminalvårdsprotokoll har tagits fram. Nya medicinska behandlingsmetoder (Bondronatstudie, Metadon) har testats. Ny remiss till palliativ vård finns, men är ej sjösatt. Personalens arbetsmiljö har förbättrats genom nya bilar med 4-hjulsdrift och högre markfrigång. Ändrade schematurer har lett till jämnare bemanning och flera patientbesök på eftermiddagar Reflektioner Vi har under arbetets gång haft möjlighet att reflektera över några frågor som vi vill presentera utan att värdera prioriteringsgrad. Verksamheterna är likvärdiga i storlek oberoende av befolkningsunderlag och geografiskt område både när det gäller antal platser och personella resurser. Varje verksamhet har prioriterat hur man har fördelat tjänster i förhållande till andra områden. Det medför att förutsättningarna för att klara uppdraget inte är likvärdiga. Svårighet att ta emot fler patienter leder till att man får en kö. Befolkningen ges inte lika vård på lika villkor. Samverkan med berörda kommuner skiftar allt från ett nära samarbete till i princip inget. För att få en väl fungerande hemsjukvård krävs ett bra samarbete mellan SSIH, specialistklinikerna, vårdcentralerna, kommunernas hemsjukvård och hemtjänst. Aktiva insatser är nödvändiga för att förbättra och bibehålla samarbetet inom och mellan huvudmännen. Även i de fall där samverkan fungerar bra finns det inga rutiner för att upprätta en Samordnad individuell plan (SIP). Enligt både de lokala och nationella riktlinjerna ska den palliativa vården omfatta alla diagnoser och åldersgrupper. Trots detta uppger samtliga SSIHenheter att deras uppdrag gäller personer över 18 år. Den dominerande diagnosgruppen är cancer, men det finns en öppenhet för att ta emot patienter med andra diagnoser. SID 7(8)

10 Merparten av de remisser som skickas till SSIH gäller cancerpatienter i ett palliativt skede. Okunskapen leder till att andra patienter inte får ta del av SSIHs resurser. Det finns fortfarande en okunnighet om gränssnittet mellan kommunal hemsjukvård och SSIH. Kunskapen hos andra kliniker om SSIHs uppdrag måste förbättras. Det är tydligt att det finns ett behov av att förtydliga syftet med KVÅ och ta fram gemensamma riktlinjer om vad som ska kodas. Förslag till fortsatt gemensam utveckling för SSIHverksamheten i länet I länssjukvårdsnämndens beslut finns ett uppdrag att lämna ett förslag till organinsation av SSIH-verksamheterna i Sörmland. En diskussion har förts i HSL och vi tror inte att en omorganisation kommer att göra vården bättre för patienten. Den lokala förankringen är viktig för utveckling av teamens verksamhet. Däremot behövs resurser och ett tydligt direktiv om implementering av de lokala riktlinjerna. För att få en samsyn mellan SSIHenheterna behövs en övergripande funktion med uppdrag att driva en utvecklings- och uppföljningsprocess. Från HSL har vi valt att Palliativ vård ska bli en Funktionsprocess med en processledare enligt den modell som beslutats gällande de stora diagnosgrupperna. Processägare kommer divisionschef för Medicinsk Service att vara med stöd från övriga berörda divisionschefer Jörgen Striem Hälso- och sjukvårdschef SID 8(8)

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

44/16 Avrop mobila team

44/16 Avrop mobila team Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-1467-2 44/16 Avrop mobila team Diarienummer: LS-LED16-1467 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0020-4 14/16 Uppföljning av handlingsplan för Diarienummer: NSV16-0020 Behandlat av

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Socialstyrelsens bedömningar och centrala rekommendationer 2011

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Vårdkontakter Man räknar med att åtminstone 50 60 % av patienterna med hjärtsvikt kontrolleras

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård M Ö T E S D A T U M 2016-10-21 Överenskommelse

Läs mer

Lägesrapport. Närvård i västra Sörmland

Lägesrapport. Närvård i västra Sörmland P R O J E K T N A M N U T G Å V A Närvård i västra Sörmland D A T U M D I A R I E N R 15-9-8 LS-LED 15-33 Lägesrapport Närvård i västra Sörmland Syfte: Att beskriva vilka delprojekt som startat och hur

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT Tillfällig uppdragsgrupp i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg angående samverkan vid utskrivning

Läs mer

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-21 NSV16-0028-2 27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Diarienummer:

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

Länsgemensam vårdöverenskommelse

Länsgemensam vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Specialiserad rehabiliteringsklinik Sörmland Utfärdande förvaltning: Sökord:

Läs mer

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07 PM Vård av patient med behov av specialiserad palliativ vård Enhet/förvaltning: Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Förvaltningschef Bengt Wittesjö, Blekingesjukhuset Förvaltningschef Anders Rehnholm, Primärvården

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar Sjuksköterska Kerstin Jonskog- Bertilsson och Ann-Katrin Wilhelmson Informationsöverföringsgruppen

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist

Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist Fakta om Dalarna 15 Kommuner 31 351 km 2 Folkmängd 277 047 2,9% av Sveriges innevånare Åldrad befolkning Ca 1% av Dalarnas befolkning dör årligen Den palliativa

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Anslutna till specialiserad palliativ vård

Anslutna till specialiserad palliativ vård PM namn: Vård i livets slut. Hemsjukvård, primärvård i Blekinge Ägare Landstinget, Kommunerna Förvaltningschef: Anders Rehnholm Förvaltning: Primärvårdsförvaltningen, Äldreförvaltningarna Godkänt datum:

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Mobil närvård Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Röster från vård- och omsorgstagarna Jag har inte varit inlagd sen jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma

Läs mer

Närvård i västra Sörmland

Närvård i västra Sörmland Närvård i västra Sörmland har varit i gång som projekt i två år. Jag har precis skrivit ihop en sammanfattning av arbetet som skett det senaste året, den går snart att läsa på hemsidan En sammanfattning

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 Struktur Aktivitet Tidplan Roller och ansvar Uppföljning Styrning och ledning Utvecklingsarbetet om Bättre liv för sjuka äldre ska förankras i de strukturer för styrning, ledning och samverkan som finns

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0462-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS Bilaga: 1. Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS Bilaga: 1. Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-026 14 Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre, fastställelse av Gemensamma

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser.

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser. RIKTLINJE 1(5) Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för palliativ vård i livets slutskede Den här riktlinjen

Läs mer

Årsrapport 2017 för Palliativa Rådet i Sörmland

Årsrapport 2017 för Palliativa Rådet i Sörmland Årsrapport 2017 för Palliativa Rådet i Sörmland Palliativa rådet i Sörmland (hädanefter kallat rådet) får avlägga följande rapport för verksamhetsåret 2017. Uppdrag och mål Palliativa rådet i Sörmland

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen. Marie Berglund, Projektledare Struktur 2015 Ärendenr 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (10) Datum 30 mars 2015 Palliativa teamets ökade uppdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Geriatrik från golvet/sip i praktiken

Geriatrik från golvet/sip i praktiken Geriatrik från golvet/sip i praktiken Lina Hjärpe Skoglund spec Internmedicin/Geriatrik. VC Medicinkliniken Ängelholm, stolt läkare i Mobilt vårdteam Röd korridorsplats 3, Helsingborgs akutmottagning.

Läs mer

Att säkerställa patientens vardag. Gabriella von Gerber Wallbom Distriktssköterska HC Sandviken Södra

Att säkerställa patientens vardag. Gabriella von Gerber Wallbom Distriktssköterska HC Sandviken Södra Att säkerställa patientens vardag Gabriella von Gerber Wallbom Distriktssköterska HC Sandviken Södra En arbetsmetod med fokus på helhetssyn vilken styrs av situationsbild och behov istället för från symtom

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Primärvårdsnämnd PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-07 PVN16-0213-2 30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Diarienummer: PVN16-0213 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-02-15 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:653 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Utredning - Palliativ vård i Region Halland

Utredning - Palliativ vård i Region Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-11-11 HSS130096 Hälso- och sjukvård Utredning - Palliativ vård i Region Halland Bakgrund Palliativ vård, det vill säga symptomlindrande

Läs mer

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH)

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) ASH Uppsala Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) finns för dig som bor i Uppsala och Knivsta kommun och är i behov av vård och symtomlindring genom

Läs mer

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017 Övningsexempel Utgår från; Exempel på fråga från frågeformulär Kompletterande information, Underlag för följdfrågor till kvalitetsnivåbestämning Pratbubbla - indikerar följdfrågor och fördjupning A:2.

Läs mer

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-06-14 Ansvarig: Monika Brundin Kommun(er): Enköping-, Håbo-, och Heby kommuner Region Uppsala: Lasarettet i Enköping/Rehabforum Fastställt av:

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård i livets slutskede RIKTLINJER FÖR Palliativ vård i livets slutskede Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2018-11-06 Giltighetstid 2022-11-06 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Uppdraget om mobila närvårdsteam Inriktningsbeslut togs på Vårdstyrelsen 20 april. Koppla mobil hemsjukvård till den vårdstruktur som finns i

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Grundkrav - Bättre liv för sjuka äldre VOHJS13-031, VOHJS 15/13 Bilaga 1 Handlingsplan, sid 1 Samtliga huvudmännen

Grundkrav - Bättre liv för sjuka äldre VOHJS13-031, VOHJS 15/13 Bilaga 1 Handlingsplan, sid 1 Samtliga huvudmännen ÖK målområde Resultat Mått Läns-mått nuläge Länsmål Hur mäter vi? Uppföljning Grundkrav - Bättre liv för sjuka äldre VOHJS13-031, VOHJS 15/13 Bilaga 1 Handlingsplan, sid 1 Samtliga huvudmännen Att samtliga

Läs mer

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m 2013-09-01 - Länsövergripande ramavtal för läkarmedverkan i ordinärt boende Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Avtalsparter...

Läs mer

Uppföljning palliativ vård

Uppföljning palliativ vård Revisionsrapport* Uppföljning palliativ vård Eskilstuna kommun Februari 2008 Kerstin Svensson, certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdraget...3 1.1 Bakgrund...3 1.2

Läs mer

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland 2025 - läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser December 2013 2 Förord Inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND VID PLACERING AV BARN OCH UNGA I FAMILJEHEM OCH HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumentinformation Dokumenttitel:

Läs mer

Läkarinsatser för personer boende i bostad med särskild service och för personer i daglig verksamhet

Läkarinsatser för personer boende i bostad med särskild service och för personer i daglig verksamhet 1 (5) Närsjukvård Enheten för allmänmedicin och geriatrik Handläggare Elisabeth Höglund Telefon 08-123 134 18 E-post elisabeth.hoglund@sll.se Läkarinsatser för personer boende i bostad med särskild service

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för arbetsterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE FÖR PALLIATIV VÅRD DALARNA

UTVECKLINGSARBETE FÖR PALLIATIV VÅRD DALARNA UTVECKLINGSARBETE FÖR PALLIATIV VÅRD DALARNA MITT UPPDRAG SOM UTBILDARE AV UTBILDARE I PALLIATIV VÅRD DALARNA - Att utbilda leg. Sjuksköterska till lokala utbildare i palliativ vård i kommunala och landstingsdrivna

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan

Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan Mall för lokal överenskommelse gällande läkarstöd i hemsjukvård i ordinärt boende. 1 Parter Samverkansavtal mellan.och hemsjukvård i X kommun. 2 Övergripande

Läs mer

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn.

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Årligen dör uppskattningsvis 5-10 barn av cancer i norra sjukvårdsregionen. Dessa barns tillgång till specialiserad palliativ

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer