Naturvårdsverkets miljödatahantering. Miljödatastrategi. Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturvårdsverkets miljödatahantering. Miljödatastrategi. Version 2012-09-27"

Transkript

1 Naturvårdsverkets miljödatahantering Miljödatastrategi Version Miljödatastrategin beskriver de mål vi behöver uppnå och de strategier vi ska tillämpa för att visionen om den framtida miljödatahanteringen ska bli verklighet. Visionen, som finns formulerad i ett separat dokument, ger Naturvårdsverkets bild av var miljödatahanteringen i Sverige bör befinna sig om några år.

2 Inledning Bakgrund Naturvårdsverket ansvarar för och finansierar uppkomsten av en stor mängd miljödata. Syftet med denna insamling är att på det mest effektiva sättet uppfylla de krav som ställs på Naturvårdsverket i form av nationella och internationella rapporteringar, interna och nationella sammanställningar, miljömålsuppföljning samt ytterligare underlag, inventeringar och uppföljningar. I kravbilden ingår också lagstadgad inrapportering från olika verksamheter om utsläpp, belastning på och tillstånd i miljön samt underlag för information till andra myndigheter och till allmänheten. I Naturvårdsverkets instruktion specificeras bl.a. verkets uppdrag som samordnare av miljömålsuppföljningen och miljöinformationsförsörjningen vilket har en stark knytning till hanteringen av miljödata och miljöinformation. Av betydelse för miljödatahanteringen är också våra roller som statistikansvarig myndighet och som informationsansvarig myndighet för viss geografisk miljöinformation. Syfte Miljödatastrategin är en vidareutveckling av vissa delar av Naturvårdsverkets ITstrategi där det övergripande målet för IT-utvecklingen anges till Behovsanpassad och integrerad miljödata enkelt tillgänglig för alla intressenter i olika vyer. Miljödatastrategin innehåller mål för vår framtida miljödatahantering samt lägger fast hur vi ska arbeta under de närmaste åren för att nå dessa mål. Strategin gäller för de miljödata Naturvårdsverket äger, ansvarar för eller till större delen finansierar från och revideras närhelst verksamheten, den tekniska utvecklingen eller kraven på oss förändras, dock senast inom tre år. grupp Strategin gäller för hela Naturvårdsverket. Naturvårdsverkets hantering av miljödata bidrar till att miljön förbättras och är ett föredöme och en positiv kraft för utvecklingen av miljödatahanteringen i Sverige. Naturvårdsverket är en väl använd källa till miljödata och miljödatahanteringen bidrar till att: ta fram kunskap och underlag för beslut och åtgärder i hela samhället utveckla miljöpolitiken så att förbättringen kommer till stånd stödja och följa upp miljöutvecklingen och miljöarbetet För att uppnå detta ser vi till att våra miljödata är: M1 kända och kommer till nytta M2 lätta att hitta M3 snabbt publikt tillgängliga Sida 2 (9)

3 M4 anpassade till användarnas behov M5 enkla att använda för alla användare M6 geografiskt anknutna och anpassade för kartbaserad användning M7 möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga M8 användbara också inom EU och globalt M9 väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet M10 kostnadseffektivt hanterade en har ingen inbördes rangordning. De är grupperade efter koppling till begreppen tillgänglighet (M1, M2 och M3), användbarhet (M4, M5, M6, M7 och M8), kvalitet (M9) och kostnad. Strategi För att nå ovanstående mål ska Naturvårdsverket tillämpa följande strategier: S1 Samverka aktivt nationellt, framförallt inom de arenor som erbjuds inom Inspire och Geodatasamverkan samt Miljömålsuppföljningen (M1, M3, M7) S2 Samverka aktivt internationellt i utvecklingen av system, infrastrukturer och framtagning av standarder (M8, M10) S3 Erbjuda miljödata kostnadsfritt (M1, M7) S4 Samla tillgången till miljödata (M2, M3) S5 Tydliggöra Naturvårdsverket som avsändare av miljödata (M5, M7, M9) S6 Automatisera insamling och tillgängliggörande av miljödata så att tiden mellan insamling och presentation förkortas (M3, M10) S7 Fånga upp användarnas behov och önskemål (M1, M4) S8 Stärka möjligheterna för allmänheten att leverera miljödata ( crowd sourcing ) (M7, M10) S9 Främja utveckling av webbaserade miljödatatjänster i ett dynamiskt samspel mellan myndigheter, företag och allmänheten (M1, M4, M5). S10 Använda geografiska informationssystem (GIS) för analys och ärendehantering i ökad utsträckning (M4, M5, M6) S11 Bevara miljödata så att framtida utnyttjande för andra ändamål är säkrad (M7, M9) S12 Beskriva miljödata med nationellt/internationellt erkända termer, begrepp och standards (M7, M8, M9) S13 Tillse att vår miljödata har kvalitetssäkrad metadata (M7, M8, M9) S14 Tillse att avtal/överenskommelser om datavärdskap finns för våra miljödata (M9, M10) S15 Lagra miljödata där en lämplig kombination av verksamhetskunnande och IT-stöd finns (M9, M10) S16 Register, termer och begrepp som ska återanvändas av flera intressenter organiseras enligt principer för s.k. Masterdata (M9, M10) S17 Tillse att kostnader och teknik för tillgängliggörande av miljödata är anpassat till användningen ( fit for purpose ) (M4, M10) Sida 3 (9)

4 Inte heller strategierna har någon inbördes rangordning men de är listade så att de i huvudsak följer målens gruppering enligt tillgänglighet, användbarhet, kvalitet och kostnad. Avgränsning Med miljödata avses ursprunglig och bearbetad data och metadata, som kan utgöra underlag för informationsförmedling som kartpresentationer, diagram, tabeller, indikatorer och annan miljöinformation. Strategin omfattar miljödata som Naturvårdsverket: är upphovsrättsinnehavare för (äger eller ansvarar för) finansierar huvuddelen (>50%) av produktion eller lagring av. Detta gäller också data som genereras genom Naturvårdsverkets forskningsanslag. Miljödatastrategin innehåller inte riktlinjer för vilken miljödata som verksamheten ska producera eller vilken kvalitet den ska ha. Strategins innehåll Samverka aktivt nationellt, framför allt inom de arenor som erbjuds inom Inspire och Geodatasamverkan samt Miljömålsuppföljningen (S1) Naturvårdsverket ska vara aktivt på de arenor som erbjuds inom geodatasamverkan, miljömålsuppföljning och vår roll som statistikansvarig myndighet och där se till att de data- och informationsflöden som tas fram i görligaste mån samordnas, d.v.s. att samma data kan komma till användning på samtliga dessa arenor. Vi ska verka för att den svenska implementeringen av Inspire direktivet är i linje med Naturvårdsverkets IT- och miljödatastrategi. Vi skall också verka för att indikatorproduktionen inom Miljömålsuppföljningen samordnas med de europeiska indikatoruppsättningarna så att data som rapporteras internationellt så långt möjligt används i de svenska indikatorerna. Vi stödjer Miljödepartementet i arbetet med att samordna den svenska implementeringen av de europeiska initiativen samt den tematiska fördelningen i de aktuella förordningarna. Samverka aktivt internationellt i utvecklingen av system, infrastrukturer och framtagning av standarder (S2) Vi ska samarbeta aktivt med andra myndigheter nationellt och internationellt för att driva våra strategier också i internationella sammanhang. Vi ska delta i de öppna dialoger vi bjuds in till i EU och verka för att förslagen blir ömsesidigt anpassade till såväl svenska som europeiska förutsättningar. Vi ska också ha ett nära samarbete med EEA (som är SEIS-myndigheten inom EU) för att utnyttja den tekniska utveckling de bedriver till nytta för vår egen utveckling. Det gäller utveckling av system, Inspireanpassning, framtagning av standarder, utvecklingen av överföringssystem (data exchange), GIS och SDI (Spatial Data Infrastructure) samt utvecklingen av E-PRTR. I Sverige skall vi verka för att SEIS, Inspire, GMES och Kända och kommer till nytta (M1) Snabbt publikt tillgängliga (M3) Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Användbara också inom EU och globalt (M8) Sida 4 (9)

5 GEOSS samordnas genom att ha en diskussion med Miljödepartementet och de myndigheter som är ansvariga för de europeiska initiativen (Lantmäteriet, SMHI och Rymdstyrelsen) samt HaV kring en bättre samordning. Erbjuda våra miljödata kostnadsfritt (S3) Naturvårdsverket ska vara en del av en utveckling där miljödata tillgängliggörs kostnadsfritt. Allt fler länder ansluter sig till konceptet Open Data där delar av de data som ländernas myndigheter producerar görs tillgängliga för fri användning. Två exempel är USA:s samt den brittiska där offentligt finansierade data tillgängliggörs utan kostnad. Naturvårdsverket ska, genom goda exempel, verka för att den affärsmodell som används inom ramen för geodatasamverkan ses över och på sikt ersätts med en modell där data görs tillgängliga utan kostnad för användaren ett steg mot Open Data. Vi ska arbeta med enkla webbaserade licenser (typ Creative Commons) för att klargöra att Naturvårdsverket data är fria att använda. Samla tillgången till miljödata (S4) Tillgången till miljödata behöver stärkas. Naturvårdsverket ska tillgängliggöra data digitalt och presentera den samlat på en webbplats. Där presenterar vi miljöinformation och ger underlag för miljömålsuppföljningen. Vi ska också skapa ett funktionellt och lättanvänt IT-stöd för översikt och sökning av vilken miljödata som finns. Översikten ska vara nyckelords- och kartbaserad och genomföras via en väl utvecklad hantering av metadata (inkl geografisk referens) för miljödatamängder. Tjänster för utnyttjande av utsökt datamängd ska finnas lätt tillgängliga (se S9). Vi skapar infrastrukturella förutsättningar för ökad tillgänglighet av befintliga miljödata för våra intressenter/kunder genom att ange principer, koncept och modeller för hur informationsutbyte samt integration av miljödatalagring och miljödatasystem ska genomföras. Detta är starkt kopplat till det IT-strategiska arbetet med en Enterprise Arkitektur för Naturvårdsverket. Tydliggöra Naturvårdsverket som avsändare av våra miljödata (S5) Genom att tydliggöra Naturvårdsverket som beställare, finansiär och i tillämpliga fall som upphovsrättsinnehavare ska vi göra det synligt att Naturvårdsverket är dataägare, den myndighet som ansvarar för kvalitetsbeskrivning och tillika den myndighet som samordnar Sveriges miljödata och miljöinformation. För att göra data tillgängligt för återanvändning utan att det krävs ett ansökningsförfarande bör en öppen licens eller motsvarande användas (se även S4). En sådan fastställer villkor som förklarar rättigheter och eventuella krav för återanvändning. Dessa villkor kan bl.a. innehålla: - skyldighet för den nya användaren att ange källan; - friskrivning från eventuella följder av återanvändning. Kända och kommer till nytta (M1) Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Lätta att hitta (M2) Snabbt publikt tillgängliga (M3) Enkla att använda för alla användare (M5) Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Sida 5 (9)

6 Automatisera insamling och tillgängliggörande av miljödata så att tiden mellan insamling och presentation förkortas (S6) Ledtiderna från insamling till tillgängliggörande av data om miljötillståndet ska förkortas så att analyser och beslut om åtgärder kan genomföras snabbare. Vi ska öka standardisering och automatisering samt förbättra IT-stöden i all vår hantering av miljödata allt från insamling, lagring och bearbetning till presentation och tillgängliggörande. En viktig del att få till ett snabbare dataflöde är att sikta mot datainsamling via NRT (Near Real Time delivery) där så är relevant (se även S17 om Fit for purpose ). Vi ska i detta särskilt följa EU:s arbete med GMES. Utvecklingen kommer att leda till att vi ställer nya krav på Naturvårdsverkets datavärdar vad gäller snabbhet, metadatahantering och tillgängliggörande. Vår internationella rapportering skall ske med en så hög automatiseringsgrad som möjligt genom att tjänster utvecklas också för rapporteringen. Snabbt publikt tillgängliga (M3) Fånga upp användarnas behov och önskemål (S7) Vi ska i dialog med våra användare regelbundet samla in deras synpunkter och behov rörande miljödata och miljödatatjänster. Detta är ett viktigt underlag för att vidareutveckla vilken miljödata vi tillgängliggör och med vilka tjänster. En aktiv behovsanpassning kommer att både öka användningen av våra data samt stärka vårt fullgörande av Århuskonventionens krav om tillgängliggörande av data. Stärka möjligheterna för allmänheten att leverera miljödata (Crowd Sourcing) (S8). Vi ska stärka möjligheterna för allmänheten att leverera miljödata som komplement till av oss planerade undersökningar genom att bygga ut tjänster för s.k. crowd sourcing. Ett exempel på en befintlig tjänst som vi är huvudfinansiär av är Artportalen på Artdatabanken (SLU) för inrapportering av artobservationer. Vi ska se till att våra villkor för inrapportering finns lätt tillgängliga för våra användare. Villkoren ska vara så tydliga att rapportören förstår hur data kommer att användas. Vi ska vara tydliga med att all insamlad data via våra tjänster kommer att göras tillgängliga utan kostnad. Främja utveckling av webbaserade miljödatatjänster i samspel mellan myndigheter, företag och allmänheten (S9). Vi ska utveckla tjänster som samlas i en lätt tillgänglig digital katalog för webbaserade miljödatatjänster baserad på självbetjäningsprinciper (för såväl förvaltning som användning). I utvecklingen främjar vi ett dynamiskt samarbete mellan samtliga nationella aktörer inom miljöområdet. Tjänsterna ska utnyttja väl etablerade standarder och avse användning av såväl färdiga produkter (rapporter, statistik, indikatorer, mm) som karttjänster (WMS etc), tjänster för urval av miljödata ( rådata ) och API:er. Detta ska också leda till att relevanta miljödata, inte minst de som Naturvårdsverket medverkar till att producera, också kan användas i databaser, system, portaler Kända och kommer till nytta (M1) Anpassade för användarnas behov (M4) Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Kända och kommer till nytta (M1) Anpassade till användarnas behov (M4) Enkla att använda för alla användare (M5) Sida 6 (9)

7 och vidareutvecklade webbtjänster m.m. som tillgängliggör data enligt andra skärningar/teman, t.ex. skog, trafik, folkhälsa och samhällsplanering. Vi ska följa utvecklingen av tjänster inom EU (Inspire och EEA) och söka samarbete internationellt med andra myndigheter och organisationer i utvecklingen av nya gemensamma miljödatatjänster. Vi bevakar marknadens utveckling inom området digitala tjänster. Använda geografiska informationssystem (GIS) för analys och ärendehantering i ökad utsträckning (S10) Vi skall, med utgångspunkt i Miljödataportalen (vår nod gentemot den nationella geodataportalen), utveckla en webbplats dit man går för att få ta del av data som rör miljön. Det skall vara enkelt att hämta kartskikt för egen bearbetning både inom och utom Naturvårdsverket. Vi ska utveckla en samlad strategi för att skapa en fullt utvecklad SDI innefattande lagring och applikationer för att söka, visa och analysera samt för att skapa och uppdatera GIS-data. Som en följd av detta behöver Naturvårdsverkets GIS-kompetens höjas. Bevara miljödata så att framtida utnyttjande för andra ändamål är säkrad (S11) Miljödata ska inte arkiveras utan alltid finnas tillgänglig. Det innebär att vår miljödata fortlöpande ska hanteras (insamlas, överföras, lagras, bearbetas, tillgängliggöras, vårdas och dokumenteras) så att de alltid kan presenteras. Miljödata (även bearbetade) är kvalitetsbeskrivna med metadata och versionshanterade samt går att spåra till källan. Beskrivning av bearbetning ingår i metadata. Gallring dokumenteras i beslut och beviljas bara då särskilda omständigheter föreligger. De regler vi sätter upp avseende konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet ska säkerställas och upprätthållas. Vi beaktar nödvändig sekretess för sällsynta och utrotningshotade arter. Kraven på bevarande säkerställs internt via IT-arbetssättet och externt via datavärdsavtalen. Vi ska tillgängliggöra både obearbetad (rådata) och bearbetad (beräknad, tabeller, presentationer, mm) miljödata för att ge användarna (inklusive marknadsaktörer) möjlighet att skapa sina egna bearbetningar och presentationer och ge dem möjlighet att använda våra data för andra syften än de vi förutsåg när data samlades in. Beskriva miljödata med nationellt / internationellt erkända termer, begrepp och standards (S12) Vi ska i görligaste mån använda de begrepp och termer som lanseras genom Inspire och vara en drivande kraft för att centrala begrepp och termer på miljödataområdet samordnas så att informationsutbyte och integrerade analyser underlättas. Det innebär också att vi ska arbeta för att de databaser för termer och begrepp som finns i dag (t.ex. Dyntaxa och liknande register/databaser) förbättras. För att uppnå detta ska vi vara aktiva både nationellt och internationellt. Vi deltar i Inspires tekniska arbetsgrupper och i standardiseringsarbetet inom SIS. Anpassade för användarnas behov (M4) Enkla att använda för alla användare (M5) Geografiskt anknutna och anpassade för kartbaserad användning (M6) Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Användbara också inom EU och globalt (M8) Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Sida 7 (9)

8 Tillse att våra miljödata har kvalitetssäkrade metadata (S13) För varje miljödatavariabel i våra IT-system ska relevanta metadata vara lagrade i direkt anslutning till resultatet. I de fall nationellt eller internationellt etablerade termlistor eller klassificeringar finns, ska dessa användas. Det kan gälla klassningar/gränser för ekologisk status, täckningsgrad, vindriktning etc. I arbetet med implementeringen av Inspire (inom ramen för geodatasamverkan) ska vi arbeta för att det skapas en gemensam infrastruktur som i första hand omfattar de geografiska objekten (exempelvis en luftkvalitetsstation) med tillhörande egenskaper och attribut, men att de mätdata som skapas vid dessa objekt (exempelvis luftkvalitetsdata) hanteras i ett senare skede. Tillse att avtal/överenskommelser om datavärdskap finns för våra miljödata (S14) En datavärd, som arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket, har till uppgift att ta emot, kontrollera, lagra och publicera miljödata på internet för de miljödata Naturvårdsverket äger, ansvarar för eller finansierar huvuddelen av. Datavärdskapet regleras av ett skriftligt avtal eller överenskommelse. Detta avser även oss själva i de fall vi hanterar data internt. Eftersom datavärdskap är ett åtagande över tiden krävs en långsiktig finansiering. En datavärd ska besitta såväl verksamhetskunnande för de data som hanteras som IT-kompetens. Den senare kan i vissa delar köpas in av underkonsult. Datavärdskap utgör en central funktion vid utvecklingen av hela vår miljödatahantering och vår förmåga att skapa behovsanpassade (webbaserade) miljödatatjänster. De är också vårt viktigaste verktyg för att minskad ledtiderna mellan insamling och tillgängliggörande. I samarbetet mellan NV och HaV vill vi samordna avtalsmallar, leveransvillkor, användningsvillkor, arbetssätt och utvecklingsinsatser. Detta gäller inte minst inom teknikutvecklingen där vi så långt som möjligt ska främja interoperabilitet oavsett vilken typ av data en användare efterfrågar. Lagra miljödata där en lämplig kombination av verksamhetskunnande och IT-stöd finns (S15) Datavärdskonceptet är utgångspunkten för hur vi hanterar och organiserar arbetet med miljödata. Valet av datavärdskap ska grundas på den bästa tänkbara kombinationen av relevant verksamhetskunnande och befintligt eller potentiellt IT-stöd. Vi ska skapa bättre beslutsunderlag för val av vilken miljödata som ska produceras och av vem de ska produceras. Detta ska leda till en utökad nytta av datavärdskonceptet och datavärdsavtalen. Ett viktigt stöd för detta är ett funktionellt och lättanvänt IT-stöd för översikt av vilka miljödata vi äger, ansvarar för eller till huvuddelen finansierar (se vidare S4 och S10). I förlängningen ska detta också leda till en förenklad organisation och tjänster för insamling av data från verksamhetsutövare (industrianläggningar mm) så att inrapporteringsbördan minskar (krav från E- delegationen). Möjliga att återanvända för fler syften än det ursprungliga (M7) Användbara också inom EU och globalt (M8) Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Sida 8 (9)

9 Register, termer och begrepp som ska återanvändas av flera intresenter organiseras enligt principer för s.k. Masterdata (S16) Ett koncept för Masterdata ska etableras och hanteras inom ramen för Naturvårdsverkets samordningsansvar för informationsförsörjningen av miljömålen samt de uppdrag av liknande karaktär som Naturvårdsverket har. Den som åtar sig, eller får i uppdrag att förvalta en viss Masterdatamängd måste ha en långsiktig finansiering för detta samt egen kompetens rörande de termer och begrepp som ska förvaltas. Masterdata skall göras tillgängliga över Internet som listor eller webbtjänster. (Se vidare S9). Exempel på Masterdata är artnamn (Dyntaxa hos Artdatabanken), vattenförekomster (Svenskt Vattenarkiv vid SMHI) och Naturvårdsregistret hos Naturvårdsverket. Där så är möjligt och efterfrågat ska den svenska Masterdatahanteringen samordnas med internationella register, termer och begrepp. Därvid bör för- respektive nackdelar med tvåspråkighet (svenska/engelska) kontra översättning beaktas. Tillse att kostnader och teknik för tillgängliggörande av miljödata är anpassat till användningen ( fit for purpose ) (S17) De data vi samlar in ska så effektivt som möjligt tillfredsställa de behov vi har att tillgodose. Data ska vara användbara där och när de behövs samtidigt som vi ska utveckla vår förmåga att välja de mest kostnadseffektiva formerna för våra leveranser av data och information. Vi ska genomföra detta genom att vara kostnadsmedvetna samt koordinera, samutnyttja och återanvända våra investeringar i miljödata. Vi ska följa och utnyttja den tekniska utvecklingen, använda oss av nationella och internationella standarder samt öka automatiseringen där så är relevant. Kostnader för val av teknik, metoder, resurser och organisation för hantering (insamling, överföring, lagring, integration, bearbetning, analys och tillgängliggörande) av miljödata ska vara relevanta i förhållande till användningens syfte ( fit for purpose ). I all denna utveckling samarbetar vi nationellt och internationellt. Väl beskrivna, säkert hanterade och förvaltade med spårbarhet (M9) Anpassade för användarnas behov (M4) Sida 9 (9)

Naturvårdsverket: bättre miljö med Open Access!

Naturvårdsverket: bättre miljö med Open Access! Naturvårdsverket: bättre miljö med Open Access! Mötesplats Open Access, Växjö 1-2 april 2014 Ulrika Domellöf Mattsson Helena Eckerbom Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-03-31

Läs mer

Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Version 1.0 2015-06-16

Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Version 1.0 2015-06-16 Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering Version 1.0 2015-06-16 1 Strategin för miljödatahantering är framtagen i samverkan mellan Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt länsstyrelserna

Läs mer

Strategi för miljödatahantering

Strategi för miljödatahantering Strategi för miljödatahantering Vision och 10 riktlinjer med tillhörande rekommendationer 1 Vision Väl hanterade miljödata kommer till nytta och gör skillnad för miljön Miljödata är en viktig samhällsresurs

Läs mer

MILJÖÖVER- VAKNING & FRAMTIDEN

MILJÖÖVER- VAKNING & FRAMTIDEN MILJÖÖVER- VAKNING & FRAMTIDEN Mars 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-03-13 1 MILJÖÖVERVAKNING & FRAMTIDEN Vattenmiljöseminariet 2018 Manuela Notter Naturvårdsverket Swedish

Läs mer

Workshop VAD? Smartare Miljöinformation - ger ringar på vattnet

Workshop VAD? Smartare Miljöinformation - ger ringar på vattnet Workshop VAD? Smartare Miljöinformation - ger ringar på vattnet Miljöinformation - en strategisk resurs i samhället Syfte nå en ökad användning av miljöinformation bidra till att möta klimatutmaningen

Läs mer

Nationell hearing om Svenska LifeWatch

Nationell hearing om Svenska LifeWatch Nationell hearing om Svenska LifeWatch Reflektioner Hannah Östergård Enheten för natur och biologisk mångfald Anders Foureaux Enheten för integrerad miljödataförsörjning Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

SMARTARE MILJÖINFORMATION. Ánna Otmalm

SMARTARE MILJÖINFORMATION. Ánna Otmalm SMARTARE MILJÖINFORMATION Ánna Otmalm 2018-05-04 Naturvårdsverket är utsedd till utvecklingsmyndighet 2016-2018 för smartare miljöinformation miljöinformation är en strategisk resurs i samhället, för företag,

Läs mer

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING Webbinarium 2018-09-20 Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-08 1 Välkommen till webbinarium där förvaltningsgruppen presenterar

Läs mer

Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Datavärdsträff 2-3 dec Johan Westman Naturvårdsverket

Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Datavärdsträff 2-3 dec Johan Westman Naturvårdsverket Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering Datavärdsträff 2-3 dec Johan Westman Naturvårdsverket Syfte Informera om arbetet Få synpunkter på innehållet 2014-12-08 2 gemensam strategi för miljödatahantering

Läs mer

Nytt från Naturvårdsverket Manuela Notter, NV Miljöövervakningsdagar 2017

Nytt från Naturvårdsverket Manuela Notter, NV Miljöövervakningsdagar 2017 Nytt från Naturvårdsverket Manuela Notter, NV Miljöövervakningsdagar 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-01 1 Årets nya medel + 17 Mkr 2017 för Naturvårdsverket Miljögifter

Läs mer

FÖRÄNDRINGSPRINCIPER FÖR SMART MILJÖINFORMATION VERSION Naturvårdsverket

FÖRÄNDRINGSPRINCIPER FÖR SMART MILJÖINFORMATION VERSION Naturvårdsverket FÖRÄNDRINGSPRINCIPER FÖR SMART MILJÖINFORMATION VERSION 0.51 Naturvårdsverket 2018-03-29 Naturvårdsverket är utsedd till utvecklingsmyndighet 2016-2018 för smartare miljöinformation miljöinformation är

Läs mer

GEMENSAMMA KVALITETSNIVÅER FÖR ARTOBSERVATIONER

GEMENSAMMA KVALITETSNIVÅER FÖR ARTOBSERVATIONER GEMENSAMMA KVALITETSNIVÅER FÖR ARTOBSERVATIONER 2018-11-28 Hanna Ilander Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-12-07 1 Innehåll Bakgrund Digitalt först Smartare

Läs mer

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4 1(5) SWEDISH E N V I R O N M E N T A L PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04558-13 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registtator@regeringskansliet.se Yttrande över Delbetänkande Ett

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi Version

Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi Version Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi 2016-2020 Version 2017-05-04 - 11 aktiviteter 1) Definiera basdata i den nationella infrastrukturen för geodata 2) Ta fram utvecklat beslutsunderlag

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Nationell GIS-policy för länsstyrelserna. VISION: Länsstyrelserna ska vara bäst i myndighetssverige på att använda, förvalta och producera geodata

Nationell GIS-policy för länsstyrelserna. VISION: Länsstyrelserna ska vara bäst i myndighetssverige på att använda, förvalta och producera geodata Nationell GIS-policy för länsstyrelserna VISION: Länsstyrelserna ska vara bäst i myndighetssverige på att använda, förvalta och producera geodata Nationell GIS-policy - kort historik - Övergång till gemensam

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt Inriktning av arbetet Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Geodata är öppna Geodata är användbara Geodata är

Läs mer

Samordnad Recipientkontroll vad gör Havs- och vattenmyndigheten?

Samordnad Recipientkontroll vad gör Havs- och vattenmyndigheten? Samordnad Recipientkontroll vad gör Havs- och vattenmyndigheten? - Genomfört regeringsuppdrag - vidare arbete med detta - -> regeringsuppdrag 2016 - utblick mot framtiden Elisabeth Sahlsten elisabeth.sahlsten@havochvatten.se

Läs mer

BESKRIVNING AV FÖRÄNDRINGSPRINCIPER FÖR SAMVERKAN KRING SMART MILJÖINFORMATION. Version 1.0

BESKRIVNING AV FÖRÄNDRINGSPRINCIPER FÖR SAMVERKAN KRING SMART MILJÖINFORMATION. Version 1.0 BESKRIVNING AV FÖRÄNDRINGSPRINCIPER FÖR SAMVERKAN KRING SMART MILJÖINFORMATION Version 1.0 Naturvårdsverket är utsedd till utvecklingsmyndighet 2016-2018 för smartare miljöinformation miljöinformation

Läs mer

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering GIS-strategi för Nybro kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2017-04-24 Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering Ansvarig tjänsteman: GIS-strateg 2 Inledning Bakgrund Geografiska

Läs mer

VAD PÅGÅR JUST NU EXEMPEL PÅ KONKRET SAMVERKAN. Miljöinformationskonferens april 2018

VAD PÅGÅR JUST NU EXEMPEL PÅ KONKRET SAMVERKAN. Miljöinformationskonferens april 2018 VAD PÅGÅR JUST NU EXEMPEL PÅ KONKRET SAMVERKAN Miljöinformationskonferens 17-18 april 2018 Miljöskyddsprogrammet Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-02 2 Miljöskyddsprogrammet

Läs mer

Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser

Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser VERKSAMHETSPLAN 1(9) Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser kommun kommundel gatuadressområde metertalsadressområde byadressområde gatuadressplats metertalsadressplats gårdsadressområde byadressplats

Läs mer

Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar

Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar 1(5) AVTAL Ärendenr: NV-08385-18 Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar 1. Parter Användare (Tillsynsmyndighet) Organisation:

Läs mer

Vad är. Geodatasamverkan?

Vad är. Geodatasamverkan? Vad är Geodatasamverkan? 1 Allt som händer har en geografisk anknytning och därför är geodata För att säkerställa en god tillgång till geodata bygger vi en Infrastruktur för geodata - samverkande system,

Läs mer

GIS-strategi. för Nybro kommun. GIS-samordnare Lise Svensson. Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25

GIS-strategi. för Nybro kommun. GIS-samordnare Lise Svensson. Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25 GIS-strategi för Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25 GIS-samordnare Lise Svensson 2 Inledning Bakgrund Geografiska informationssystem, GIS, används idag av de flesta kommuner, organisationer,

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Seminarium Geodata Lena Ekelund Sveriges geologiska undersökning (SGU) Geodatarådet

Seminarium Geodata Lena Ekelund Sveriges geologiska undersökning (SGU) Geodatarådet Seminarium Geodata 2011-11-22 Lena Ekelund Sveriges geologiska undersökning (SGU) Geodatarådet Sveriges geologiska undersökning (SGU) Förvalta och utveckla insamlad information i syfte att göra den mer

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljödatastöd 2015

Verksamhetsberättelse Miljödatastöd 2015 1(5) Miljödatastöd Leif Hallbäcken [DOKUMENTTYP] 2016-01-31 Innehåll 1. Kontakter, verksamhetsstöd och kvalitetsarbete... 2 2. Utveckling av datavärdskap och system för datahantering.... 3 3. Metadatahantering

Läs mer

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan 2018 2020 SGUs bidrag till handlingsplanen Två regeringsuppdrag med koppling till handlingsplanen Geodatarådets

Läs mer

Yttrande över Remiss med anledning av införande av Inspire direktivet

Yttrande över Remiss med anledning av införande av Inspire direktivet 2008-02-26 Vår ref: 2008/259/184 Er ref: M2008/413/H Miljödepartementet Enheten för hållbar utveckling 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Remiss med anledning av införande av Inspire direktivet Nedan följer

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

Vision Miljo datasto d

Vision Miljo datasto d Miljödatastöd Leif Hallbäcken VISION, VP OCH BUDGET 2016-11-15 Vision Miljo datasto d 2017-2020 Miljödatastöd ska arbeta för att: Det systematiska kvalitetsarbetet inom datahanteringen för fortlöpande

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö datastö d 2015

Verksamhetsplan Miljö datastö d 2015 Verksamhetsplan Miljö datastö d 2015 1. Kontakter, verksamhetsstöd och kvalitetsarbete Bakgrund. Miljödatastöd har fortlöpande kontakter mot ledning och verksamheter för att kunna utföra uppdraget med

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljöövervakningen. Dir. 2017:58. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017

Kommittédirektiv. Översyn av miljöövervakningen. Dir. 2017:58. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017 Kommittédirektiv Översyn av miljöövervakningen Dir. 2017:58 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av miljöövervakningen på lokal, regional

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

Genomförandeplan för arbete med grön infrastruktur. Del av redovisning av ett regeringsuppdrag (M2014/1948/Nm)

Genomförandeplan för arbete med grön infrastruktur. Del av redovisning av ett regeringsuppdrag (M2014/1948/Nm) 1(9) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y PM 2015-09-24 Ärendenr: NV-06340-14 Genomförandeplan för arbete med grön infrastruktur Del av redovisning av ett regeringsuppdrag (M2014/1948/Nm)

Läs mer

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital myndighetspost till din säkra e-brevlåda. Traditionell myndighetspost till din folkbokföringsadress. Anslutna myndigheter och kommuner

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Välkomna! Workshop 1 25:e oktober

Välkomna! Workshop 1 25:e oktober Välkomna! Workshop 1 25:e oktober Agendapunkt Välkommen, presentation Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhet för farligt avfall - uppdragets syfte och tidplan Utblick var är vi om tio år inom avfallsområdet

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

Geodataportalen - Geodata.se. Kjell Hjorth, Lantmäteriet

Geodataportalen - Geodata.se. Kjell Hjorth, Lantmäteriet Geodataportalen - Geodata.se Kjell Hjorth, Lantmäteriet 1 Vad är syftet med den nationella geodatastrategin? Att utgöra planen för hur vi bygger en gemensam infrastruktur för geodata Att visa hur den nationella

Läs mer

Miljöövervakning och dataflöden Pågående utveckling

Miljöövervakning och dataflöden Pågående utveckling Miljöövervakning och dataflöden Pågående utveckling Miljöövervakningsdagarna 2015 Lst Gävleborg 30 sept 1 okt 2015 Anders Foureaux Naturvårdsverket Lars Johan Hansson Havs- och vattenmyndigheten 2015-10-12

Läs mer

GIS-samordning på länsstyrelserna.

GIS-samordning på länsstyrelserna. GIS-samordning på länsstyrelserna Henrik.lundqvist@lansstyrelsen.se Länsstyrelsens roll & struktur Länsstyrelsen ansvarar för att beslut från riksdagen och regeringen genomförs i länet 21 skilda organisationer

Läs mer

Kustvatten -Erfarenheter och behov av verktyg och data

Kustvatten -Erfarenheter och behov av verktyg och data Kustvatten -Erfarenheter och behov av verktyg och data Workshop med SMHI 14 april 2016 Malin Kronholm, VM Bottenviken Marina data och verktyg Kustzonsmodellen Vattenwebb Datavärdskap Bedömningsgrunder

Läs mer

Vidareutnyttjande av öppen data från Stockholms stad

Vidareutnyttjande av öppen data från Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Bilaga HANDLINGSPLAN Förslag till handlingsplan från Stockholms stad Bilaga 1 2011-06-20 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Bakgrund 3 3. Vidareutnyttjande

Läs mer

20 år med Datavärdskap

20 år med Datavärdskap 20 år med Datavärdskap Datavärdsträff 2014 2014-12-02 Anders Foureaux Naturvårdsverket Lars Johan Hansson Havs- och vattenmyndigheten 2014-12-11 1 1994 1 juli 1994 Första datavärden på plats! SMHI blir

Läs mer

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för Regeringsbeslut I:7 2014-04-03 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Vad säger den om öppen programvara? s betänkande SOU 2009:86 Anders Olsson Lantmäteriet Definition av e-förvaltning E-förvaltning är verksamhetsutveckling

Läs mer

IT-policy inom Stockholms läns landsting

IT-policy inom Stockholms läns landsting LS 1109-1224 IT-policy inom Stockholms läns landsting 2011-10-18 Beslutad av landstingsfullmäktige 2012-03-20 2 (8) Innehållsförteckning Innehåll Syfte...3 Omfattning...3 Intressenter...3 Medborgarna...

Läs mer

Nationella marktäckedata tilläggsskikt markanvändning

Nationella marktäckedata tilläggsskikt markanvändning Nationella marktäckedata tilläggsskikt markanvändning Produktbeskrivning Utgåva 1.1 2018-04-06 (Note: när produktionen är klar är ambitionen ett dokument för alla produkter inom NMD (dvs basskikt och tilläggsskikt

Läs mer

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Digital arkivering och historiklagring 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Generella principer för arkivering Informationsbärare: Analogt (papper) Digitalt (ettor och nollor på t ex ett

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Martin Hansson, Patrik Strömberg, Nils Nexelius, Arnold Andreasson, Lotta Fyrberg, Örjan Bäck. Datavärdskapet för Marinbiologi och Oceanografi

Martin Hansson, Patrik Strömberg, Nils Nexelius, Arnold Andreasson, Lotta Fyrberg, Örjan Bäck. Datavärdskapet för Marinbiologi och Oceanografi Martin Hansson, Patrik Strömberg, Nils Nexelius, Arnold Andreasson, Lotta Fyrberg, Örjan Bäck Datavärdskapet för Marinbiologi och Oceanografi SHARK - Svenskt Havs ARKiv Datatyper: Bacterioplankton Chlorophyll-a

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

UTKAST till mall för. Geodataplan XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS. TEL FAX E-POST WEBB

UTKAST till mall för. Geodataplan XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS. TEL FAX E-POST WEBB 2013-11-04 UTKAST till mall för Geodataplan 2014-2016 XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS TEL FAX E-POST WEBB www.kommun.se Innehållsförteckning 1 Inledning 5 2 Syfte med geodataplanen 5 3 Vision

Läs mer

SMARTARE MILJÖINFORMATION - SNA OCH GVU

SMARTARE MILJÖINFORMATION - SNA OCH GVU SMARTARE MILJÖINFORMATION - SNA OCH GVU SKL:s miljöchefsnätverk 2017-09-28 Åsa Söderberg, Tomas Strand, Åsa Nordlander Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-02

Läs mer

Informerar. Förklarar. Möjliggör. Europeiska miljöbyråns strategi

Informerar. Förklarar. Möjliggör. Europeiska miljöbyråns strategi Informerar. Förklarar. Möjliggör. Europeiska miljöbyråns strategi 2009 2013 Europeiska miljöbyråns strategi 2009 2013 Europeiska miljöbyråns strategi för perioden 2009 2013 ger en översikt över våra planer

Läs mer

Datahantering. Webinar 4 - Tryggt och säkert

Datahantering. Webinar 4 - Tryggt och säkert Datahantering Webinar 4 - Tryggt och säkert - 2016 Anna Halvarsson Jobbet - GIS ingenjörsutbildningen i Kiruna - GIS och geodata i alla former sedan 1997 - Från 2015-04-01 GITTER Consult AB tillsammans

Läs mer

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet Integrerade modeller och datastandardisering Projektplan för projekten inom fokusområdet Programmets mål och nyttan av standardisering Unik identifiering ger spårbarhet för produkter och material 40 %

Läs mer

Mina meddelanden. En tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden. En tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden En tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden är en myndighetsgemensam infrastruktur och tjänst som gör att myndigheter och kommuner kan skicka post digitalt

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september

Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se Sidnummer 1 Mål och prioriteringar På kort sikt: Vad ska stå på webbplatsen nu? Ta

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1 2016-02-11 SID 1/5 BILAGA 1 IT-strategi För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2016-05-09 Reviderad 2016-03-09 SID 2/5 IT strategi Syfte och bakgrund Digitaliseringen och IT som stöd och verktyg

Läs mer

Projektet för framtagning av en myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Resultatrapport

Projektet för framtagning av en myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Resultatrapport 2015-11-25 ver 1.0 Projektet för framtagning av en myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering Resultatrapport Fastställd version 1 Bild framsida. Generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Havs-

Läs mer

Miljööver- vaknings- dagar

Miljööver- vaknings- dagar Nytt från Naturvårdsverket Manuela Notter, NV Miljööver- vaknings- dagar 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-03 1 2018 år nya medel +25 Mkr 2018 för Naturvårdsverket Miljögifter

Läs mer

Skyddad natur 2007 MI0603

Skyddad natur 2007 MI0603 RM/MN 2008-12-04 1(6) Skyddad natur 2007 MI0603 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Strategi för trafikinformation

Strategi för trafikinformation Strategi för trafikinformation 2 Titel: Strategi för trafikinformation Utgivningsdatum: Februari 2012 Utgivare: Trafikverket Inledning Behovet av trafikinformation 1 ökar, men området är komplext och många

Läs mer

Långsiktiga mål för Svenska artprojektet

Långsiktiga mål för Svenska artprojektet ArtDatabanken STYRDOKUMENT Långsiktiga mål för Svenska artprojektet Dokumenttyp: Måldokument/strategi Version: 4: 2017-05-17 Beslutsfattare: ArtDatabankens chef, Lena Sundin Rådström Beslutsdatum: 2017-05-17

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Boverket; SFS 2012:546 Utkom från trycket den 28 augusti 2012 utfärdad den 16 augusti 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Boverket

Läs mer

Riktlinje. 3D och visualisering i Norrköping

Riktlinje. 3D och visualisering i Norrköping Riktlinje 2017-04-03 3D och visualisering i Norrköping KS 2016/0805-8 Antagen av kommunstyrelsen 2017-02-27 Denna riktlinje syftar till att fungera vägledande för arbetet med visualisering och modellering

Läs mer

Sustainable engineering and design

Sustainable engineering and design Sustainable engineering and design 1 Bildyta - Välj Infoga bild Trender inom geografisk IT Hur hanterar man att GIT idag är en del av IT-utveckling och verksamhetsutveckling? Mikael Elmquist Sweco 2 Geografisk

Läs mer

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-01-22 HD 2017:15 Dnr 17/646 1(6) Avdelningen för IT Elisabeth Smedberg Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH 2018 2020 KMH ska erbjuda en IT-miljö som (främjar en effektiv

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Geodatarådets lunchseminarium

Geodatarådets lunchseminarium Geodatarådets lunchseminarium 2018-12-10 Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt Möjliggör digitalisering och effektivisering av processerna inom

Läs mer

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Dnr. 131-1440-2015 Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Föreliggande strategi gäller för Statens historiska museers (SHMM:s) arbete med att digitalisera, digitalt tillgängliggöra samt digitalt

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Nätverk 1 Föreläsare Christer Haglund, Sveriges Kommuner och Landsting Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Verksamhet Ökat erfarenhetsutbyte

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Förstudie, rapport nr 1 Datum: 2010-12-07 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 2

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning. Version

Strukturerad omvärldsbevakning. Version Strukturerad omvärldsbevakning Version 2019-01 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Nyheter i den här versionen... 3 2. Bakgrund, syfte och målgrupper... 4 2.1 Bakgrund... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Målgrupper...

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Att samverka hur och varför Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Grundläggande krav Myndighetsförordningen: 3 Myndighetens ledning ansvarar inför regeringen för verksamheten och

Läs mer

Geodataportalen www.geodata.se Fjärranalysseminariet 10-11 feb 2009

Geodataportalen www.geodata.se Fjärranalysseminariet 10-11 feb 2009 Geodataportalen www.geodata.se Fjärranalysseminariet 10-11 feb 2009 Ulf Sandgren, Lantmäteriet 1 Geodatastrategins insatsområden Samverkan Informations struktur Teknisk infrastruktur Metadata Geodetiska

Läs mer

E-delegationens arbete. Claes Thagemark

E-delegationens arbete. Claes Thagemark E-delegationens arbete Claes Thagemark claes.thagemark@enterprise.ministry.se Vad är e-fövaltning? Verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning som drar nytta av IT kombinerad med organisatoriska* förändringar

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR En del av aktionsprogrammet för Kommunal ITsamverkan i vård och omsorg, 20081001-20111231 1 Aktiviteter 2009-2010 1. Kommuners och landstings

Läs mer

Framtida geodatasamverkan Infrastruktur för geodata byggd genom samverkan

Framtida geodatasamverkan Infrastruktur för geodata byggd genom samverkan Framtida geodatasamverkan Infrastruktur för geodata byggd genom samverkan Ulf Sandgren, Geodataprojektet 1 2 Lantmäteriet nationell samordnare Lantmäteriet har av regeringen fått ett samordningsansvar

Läs mer

Geodataportalen - Metadata - Dokumentation av tjänster

Geodataportalen - Metadata - Dokumentation av tjänster PM 1(13) Geodataportalen - Metadata - Dokumentation av tjänster Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

SUNETS VERKSAMHETSPLAN 2016

SUNETS VERKSAMHETSPLAN 2016 S VERKSAMHETSPLAN 2016 Sunet bygger ett helt nytt rikstäckande nät ett minst sagt omfattande projekt som kräver stora insatser i allt från upphandling, till fysisk test av fiber och utrustning. Cirka 7850

Läs mer