1 (10) PROTOKOLL. Patientnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (10) PROTOKOLL. Patientnämnden"

Transkript

1 1 (10) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunnel Hedström (S), Ingegärd Öhlin (M), Agneta Wästbjörk (M), Margareta Carlsson (V) och Gunilla Högberg (FP). Tjänstgörande ersättare: Margareta Ahlm (S), paragraferna 23 b) Närvarande ersättare: Gunbritt Lindén Parsmo (KD) och Camilla Hansén (MP), paragraferna a) samt paragraf 24. Övriga närvarande: Gun Johansson, Ingrid Sten, Per-Erik Fransson, Marcus Philipson, Kristin Zetterström och Elisabeth Berglund, samt under paragraf 24 Peder Carlsson, patientsäkerhetsstrateg inom Örebro läns landsting.

2 2 (10) 19 Att jämte ordförande justera dagens protokoll utses Gunilla Högberg (FP) med Ingegärd Öhlin (M) som ersättare. Protokollsjustering 20 Anmäls protokoll från Patientnämndens sammanträde Camilla Hansén (MP) meddelar att hon har fått förhinder att vara med på seniorfestivalen den 6 oktober Gunnel Hedström (S) ställer fråga om program för Mänskliga Rättighetsdagarna har inkommit. Meddelas att program väntas komma under juni. Ordförande efterfrågar när rapporter angående barnärenden respektive avlidna patienter ( paragraf 14) beräknas kunna redovisas. Meddelas att redovisningarna beräknas vara färdiga till sammanträdet den 6 september. Ordförande meddelar att ordförandebeslut har tagits angående ny broschyr för Patientnämnden. Utseende för broschyren diskuterades vid förra sammanträdet (paragraf 18), och ledamöterna hade därefter möjlighet att skicka synpunkter per mejl rörande reviderat förslag. Ordförande meddelar att Läkemedelsrapporten har sänts till respektive ordförande i de nämnder som är närmast berörda av patientnämndens verksamhet inom Örebro läns landsting. Protokoll från föregående sammanträde a t t lägga protokoll från sammanträde till handlingarna. 21 a) Muntlig information lämnas genom chefen för Patientnämndens kansli Gun Johansson om enkätsvar från patienter som valt att inte begära svar genom patientnämndens kansli. Sammanställning av svaren pågår för närvarande, inklusive jämförelser med 2010 års enkät. Rapporten beräknas kunna presenteras för Patientnämnden vid sammanträdet 6 september. Aktuella frågor b) Information om utsänd enkät Vad tycker du om Patientnämnden? genom Indikator lämnas muntligt av chefen för Patientnämndens kansli Gun Johansson. Sammanställning pågår och redovisning beräknas kunna ges vid sammanträdet 6 september.

3 3 (10) c) Inbjudan till Anhörigdagen 4 oktober 2012 i Örebro har utsänts inför sammanträdet. Intresse för att delta anmäls av Elisabeth Hammar, Gunilla Högberg, Ingegärd Öhlin, Gunbritt Lindén Parsmo. d) Inbjudan har inkommit till Regional konferens om patientmedverkan anordnad av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under hösten Meddelas att tjänstemän från Patientnämndens kansli är anmälda till ett av seminarierna. e) Inbjudan har inkommit till Nationella Kvalitetsregisterkonferensen oktober 2012 i Karlstad. Intresse för att delta anmäls av Elisabeth Hammar, Anniette Lindvall, Ingegärd Öhlin och Gunilla Högberg. Deltagarna uppmanas att snarast möjligt anmäla seminarieval till kansliet. f) Inbjudan har inkommit till Äldreomsorgsdagarna oktober 2012 i Stockholm/Älvsjö. Efter diskussion konstateras att nämnden avstår från att anmäla deltagare. a t t anmäla Elisabeth Hammar, Gunilla Högberg, Ingegärd Öhlin och Gunbritt Lindén Parsmo till Anhörigdagen den 4 oktober i Örebro, a t t avstå från att anmäla deltagare till SKL:s seminarieserie, a t t anmäla Elisabeth Hammar, Anniette Lindvall, Ingegärd Öhlin och Gunilla Högberg till Nationella Kvalitetsregisterkonferensen i Karlstad oktober 2012, a t t avstå från att anmäla deltagare till Äldredagarna i Stockholm och a t t lägga övrig information till handlingarna. 22 a) Förteckning över pågående stödpersonsförordnanden per maj månad 2012 har utsänts till nämnden inför sammanträdet och kommenteras av Per-Erik Fransson. Stödpersonsverksamheten

4 4 (10) Muntligt informeras om att åtta ansökningar om stödpersoner har inkommit, att en ny stödperson har blivit godkänd och att två stödpersoner från en annan patientnämnd har engagerats för patienter som vårdas utanför Örebro läns landsting. b) Information lämnas från stödpersonskonferens i Båsenberga maj 2012 genom Per-Erik Fransson och Ingrid Sten. Konferensen anordnades av Patientnämnden i Landstinget Sörmland, och från Örebro läns landsting närvarade elva stödpersoner. Föreläsare var överläkare Björn Lindqvist, Rättspsykiatriska kliniken i Örebro läns landsting och Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus i Sörmlands läns landsting. Vid konferensen föreläste även en anhörig till en patient som vårdades inom psykiatrin, efterföljd av en gruppdiskussion bland deltagarna. Nämnden uttrycker vikten av att lyfta stödpersonernas arbete och önskar få mer information om hur stödpersonerna arbetar. Från kansliet föreslås att Ingalill Dahlqvist, stödperson och ordförande för Örebrodelen av frivilliga samhällsarbetare, inbjuds till Patientnämnden för att ge information om arbetet. Information ges även om hur ansvariga handläggare på kansliet arbetar med stödpersonsverksamheten. a t t inbjuda Ingalill Dahlqvist till kommande sammanträde med Patientnämnden för att informera om stödpersonernas arbete och även ge information om frivilligorganisationernas arbete, och a t t i övrigt lägga lämnad information till handlingarna. 23 a) Inför sammanträdet har utsänts handling med svar på fråga ställd av Patientnämnden gällande fakturainbetalning till felaktigt plusgironummer inom landstinget. Av svaret framgår att patienter som angivit ett felaktigt plusgironummer vid betalning bör kontakta ekonomifunktionen inom Lednings- och verksamhetsstöd för att reda ut misstaget. Patientärenden Diskuteras hur landstinget i påminnelsebrevet skulle kunna innehålla en fråga till patienten om rätt plusgironummer. Nämnden önskar därför se hur påminnelsebrevet som sänds ut till patienterna har formulerats.

5 5 (10) b) Ordförande Elisabeth Hammar redogör för presidiets diskussion kring de ärenden som togs upp vid sammanträdet den 19 april Sammanfattningsvis kan konstateras att det är svårt att utifrån ett enskilt sammanträde få fram vilka profiler eller trender som kan ses i de ärenden som har lyfts vid sammanträdena i februari och april. Ärendemängden skulle behöva bevakas under en längre tid innan man kan dra några slutsatser på en aggregerad nivå. De områden som hittills har noterats vid genomgångarna är: ärenden som berör barn, ärenden där man ställt felaktig diagnos och ärenden där patienten har bemötts hånfullt. Även ärenden som rör omvårdnad och social kompetens hos personalen har noterats, till exempel att vårdpersonal inte förstår att diabetespatienter behöver äta regelbudet och att barn och äldre har särskilda behov. Från kansliet föreslås att ärendeförteckningen uppställs förvaltningsvis och efter den handläggningsindelning som används inom kansliet. Fördelar med den nya strukturen är att nämndens ledamöter lättare kan se strukturen på ärenden inom respektive förvaltning och ställa frågor. Handläggarna har också ansvar för att följa utvecklingen inom olika områden, och med den nya strukturen blir det lättare att sammanställa och analysera ärenden. c) Anmäls handläggaravslut av ärenden enligt utsänd ärendeförteckning. Ärenden som nämndens ledamöter har noterat berör bland annat att allvarliga diagnoser förbises, att uppgifter som lämnas av patient eller närstående nonchaleras och att patienten själv får ta ansvar för att hålla kontakten med vården. a t t uppdra åt kansliet att inhämta information om formulering av påminnelsebrev om obetald faktura för utgiven vård, a t t uppställa ärendeförteckningen förvaltningsvis och efter vedertagen handläggningsindelning från och med nästa sammanträde, a t t tillskriva Läkemedelskommittén med förslag att patienten bör få kopia på recept som sänds till apotek och a t t lägga anmälan av avslutade ärenden som bilaga till protokollet.

6 6 (10) 24 Peder Carlsson, patientsäkerhetsstrateg för Örebro läns landsting, har inbjudits till sammanträdet för att informera om hur arbetet med att nå en ökad patientsäkerhet bedrivs. Information om patientsäkerhetsfrågor Peder Carlsson kommenterar inledningsvis begreppet patientsäkerhet som ofta används utan definition och har kommit att beteckna många olika områden. Grunden för patientsäkerhetsarbetet ligger i arbetskulturen och arbetsrutinerna inom arbetsplatserna. Det är dock viktigt att komma ihåg att skadorna i vården mäts i promille av den totala mängd vård som utges. En patientsäkerhetssatsning startade 2011, då en ny patientsäkerhetslag började gälla från och med 1 januari. Mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och landstingen träffades en överenskommelse där man hade en nollvision avseende vårdskador genom ett förebyggande arbete. Det förebyggande arbetet bestod bland annat i att årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse, att delta i den nationella patientenkäten för primärvården och att bevaka att hygienregler följs samt att minska förekomsten av trycksår och att minska antibiotikaförskrivning. I överenskommelsen för 2012 ingår en satsning på sjuka äldre, samt en strukturerad granskning av journaler och en granskning av den egna verksamheten för att göra en självskattning. För år 2012 kommer man att använda flera indikatorer, samt följa upp vårdgivarnas handlingsplaner för att skapa en högre patientsäkerhet, som tillsammans ger ett underlag för prestationsersättning. Socialstyrelsen kommer att ges i uppdrag att göra årliga mätningar av vårdskador, samt att bedöma vårdgivarnas ledningssystem. En viktig utgångspunkt för att kunna bedriva patientsäkerhetsarbetet är att undersöka hur vården är organiserad och vilken kultur eller design som råder på arbetsplatserna. Personalen bör stimuleras att aktivt delta i patientsäkerhetsarbetet, till exempel genom att rapportera avvikelser. Händelseanalyser och riskanalyser används för att ringa in riskområden och rutiner, och sedan planera för förbättring. Ledningens betydelse för att skapa en öppen kultur är viktig, och säkerheten är starkt förknippad med organisationsfrågor. Patienternas medverkan har stor betydelse för patientsäkerhetsarbetet, och patienten lyfts fram som en självklar samarbetspartner i arbetet med att höja säkerheten i vården. Patientnämnderna har en viktig funktion i att fånga upp problem och informera vården om dem. Patientnämndernas roll betonas i Patientsäkerhetslagen, nämnderna ska uppmärksamma både vårdgivaren och Socialstyrelsen på de risker som har observerats.

7 7 (10) Patientnämndens ledamöter ges tillfälle att kommentera Peder Carlssons föredragning av patientsäkerhetsarbetet och understryker därvid betydelsen av ledarskap, öppenhet, kommunikation och analysarbete för att skapa en bättre patientsäkerhetskultur. Ordförande tackar Peder Carlsson för en givande information. a t t lägga lämnad information till handlingarna. 25 a) Ekonomisk rapport per maj månad 2012 utdelas och genomgås. Meddelanden/rapporter b) Muntlig rapport från regionkonferens för tjänstemän i Uppsala april 2012 lämnas genom Marcus Philipson och Per-Erik Fransson. Vid konferensen behandlades bland annat frågor gällande patienternas delaktighet i vården, läkemedelsberoende och patientsäkerhetsarbete. c) Muntlig rapport från nätverksmöte för tjänstemän 8 maj 2012 lämnas genom Gun Johansson. Vid nätverksmötet diskuterades bland annat handläggningsprocessen för patientnämndernas kanslier och program för Patientsäkerhetskonferensen i januari Under denna punkt informeras även om att Kliniskt forskningscenter (KTC) i Örebro läns landsting flyttar till nya lokaler och att invigning sker den 17 september. Nämnden önskar få ta del av inbjudan till invigningen. d) Muntlig rapport från mässa Leva hela livet i Askersund den 9 maj 2012 lämnas genom Elisabeth Hammar, Gunilla Högberg, Ingrid Sten och Marcus Philipson. Mässan var välbesökt och cirka 40 personer visade intresse för Patientnämndens material. Ett konkret förslag som framlades av en mässbesökare var att kallelser som sänds ut till patienter skulle ha större text för att underlätta för synskadade att ta del av informationen. e) Muntlig rapport från besök i kommunerna Laxå den 9 maj och Degerfors den 22 maj 2012 lämnas genom Gun Johansson.

8 8 (10) I samband med besöken i kommunerna besöktes även vårdcentralerna för att kontrollera att framlagt informationsmaterial om Patientnämnden var aktuellt. I förekommande fall byttes gammalt material mot nytt. f) Muntlig rapport lämnas från studiebesök på Patientnämndens kansli i Västernorrland. Lollo Lindsmyr från kansliet besökte Västernorrland och rapport lämnas av Gun Johansson. I Västernorrland är Patientnämnden även Etisk nämnd. Nämnden behandlar relativt få ärenden och vittnar om ett bra samarbete med personal inom vården. g) Muntlig rapport från information till ST-läkare 24 maj lämnas genom Gun Johansson. Patientnämndens kansli har vid flera tillfällen inbjudits till STläkarutbildningar och föredragningarna har uppskattats av deltagarna. h) Muntlig rapport från konferens Jämlik vård vårda jämlikt 11 juni 2012 i Stockholm lämnas genom Elisabeth Hammar och Ingrid Sten. Vid konferensen belystes de skillnader som finns mellan människor i samhället och faktorer som har betydelse för hälsotillståndet hos medborgarna, såsom utbildning, ekonomi, etnicitet, språkhinder, tillgänglighet, funktionshinder och könstillhörighet. Diskussionen omfattade även betydelsen av en god kommunikation och bildande av nätverk för patienter. i) Muntlig rapport från SMS (Sjuk Men Säker)-gruppens arbete lämnas genom Marcus Philipson och Gun Johansson. Uppgiften för gruppen är att arrangera Öppna hus med information om Patientnämnden och patientsäkerhetsarbetet inom Örebro läns landsting på de tre sjukhusens kliniska träningscentra. Gun Johansson är projektledare för gruppen. a t t uppdra åt kansliet att sända ut inbjudan till invigning av KTC:s nya lokaler den 17 september till nämndens ledamöter och a t t lägga övrig lämnad information till handlingarna.

9 9 (10) 26 Meddelas att nästa sammanträde med Patientnämnden äger rum torsdagen den 6 september Vid sammanträdet lämnas information om patientsäkerhetsarbetet vid Karlskoga lasarett. Nästa sammanträde Informeras även om att representanter från Läkarprogrammet har inbjudits till sammanträdet den 25 oktober. 27 Förslag har framlagts om att inbjuda chefen för Psykiatriförvaltningen till Patientnämnden för att få information om organisationsförändring inom Psykiatrin och för att få rapport om hur man följer upp patientärenden. Övriga frågor a t t uppdra åt Patientnämndens kansli att inbjuda Psykiatriförvaltningens chef till något kommande sammanträde. Utdelas Landstingsfakta 2012 Sveriges Kommuner och Landstings skrift Myter och fakta. Utdelat material sänds till ledamöter och ersättare som inte är närvarande vid dagens sammanträde. Ordförande Elisabeth Hammar tackar kansliet och ledamöterna för det arbete som har utförts under första halvåret 2012 och önskar samtliga en skön sommarledighet. 2:a vice ordförande Anniette Lindvall tillönskar även ordförande en trevlig sommar.

10 10 (10) Örebro 14 juni 2012 Vid protokollet Elisabeth Berglund Sekreterare Justeras den / 2012 Justeras den / 2012 Elisabeth Hammar (S) Ordförande Gunilla Högberg (FP) Justerare

1 (7) PROTOKOLL. Patientnämnden

1 (7) PROTOKOLL. Patientnämnden 1 (7) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S) under paragraferna 41

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL 1 (9) PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL 2 (9) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunnel Hedström (S), Margareta

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL 1 (8) PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL 2 (8) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström

Läs mer

1 (9) PROTOKOLL. Patientnämnden

1 (9) PROTOKOLL. Patientnämnden 1 (9) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Agneta Wästbjörk (M), Margareta Carlsson (V)

Läs mer

Ersättare: Pell-Uno Larsson (S), Sölve Persson (S), Per Anders Lundin (M) under paragraferna samt Gunbritt Lindén Parsmo (KD).

Ersättare: Pell-Uno Larsson (S), Sölve Persson (S), Per Anders Lundin (M) under paragraferna samt Gunbritt Lindén Parsmo (KD). 1 (8) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:a vice ordförande, Gunnel Hedström (S), Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd Öhlin (M),

Läs mer

1 (8) PROTOKOLL. Patientnämnden 2013-06-13

1 (8) PROTOKOLL. Patientnämnden 2013-06-13 1 (8) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S), Ingegärd Öhlin (M), Margareta Carlsson (V) och Gunilla Högberg (FP).

Läs mer

1 (8) PROTOKOLL. Patientnämnden

1 (8) PROTOKOLL. Patientnämnden 1 (8) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S), Agneta Wästbjörk (M)

Läs mer

Närvarande ersättare: Camilla Hansén (MP) och Elisabeth Jonsson (C), under paragraferna samt 42

Närvarande ersättare: Camilla Hansén (MP) och Elisabeth Jonsson (C), under paragraferna samt 42 1 (7) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall, 2:a vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S), Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd

Läs mer

1 (9) PROTOKOLL. Patientnämnden 2012-09-06

1 (9) PROTOKOLL. Patientnämnden 2012-09-06 1 (9) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S) under paragraferna 28

Läs mer

Tjänstgörande ersättare: Pell Uno Larsson (S), Margareta Ahlm (S), Gunbritt Lindén Parsmo (KD)

Tjänstgörande ersättare: Pell Uno Larsson (S), Margareta Ahlm (S), Gunbritt Lindén Parsmo (KD) 1 (7) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Anniette Lindvall, 2:a vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Margareta Carlsson (V) (paragraferna 46-52) och Gunilla Högberg (FP). Tjänstgörande

Läs mer

1 (9) PROTOKOLL. Patientnämnden

1 (9) PROTOKOLL. Patientnämnden 1 (9) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:a vice ordförande, Gunnel Hedström (S), Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd Öhlin (M)

Läs mer

Ersättare: Per Anders Lundin (M) under paragraferna och 46, Sölve Persson (S) och Camilla Hansén (MP).

Ersättare: Per Anders Lundin (M) under paragraferna och 46, Sölve Persson (S) och Camilla Hansén (MP). 1 (8) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:a vice ordförande, Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd Öhlin (M), Gunn Carlsson (S),

Läs mer

1 (10) PROTOKOLL. Tjänstgörande ersättare: Pell Uno Larsson (S), Sölve Persson (S) och Per Anders Lundin (M)

1 (10) PROTOKOLL. Tjänstgörande ersättare: Pell Uno Larsson (S), Sölve Persson (S) och Per Anders Lundin (M) 1 Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunnel Hedström (S) 10-15, Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd Öhlin (M) och Margareta Carlsson (V). Tjänstgörande

Läs mer

1 (9) PROTOKOLL. Tjänstgörande ersättare: Georg Barsom (FP) under paragraferna 41 samt och Elisabeth Jonsson (C).

1 (9) PROTOKOLL. Tjänstgörande ersättare: Georg Barsom (FP) under paragraferna 41 samt och Elisabeth Jonsson (C). 1 (9) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, paragraferna 37 40 samt 42, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström

Läs mer

1 (9) PROTOKOLL. Tjänstgörande ersättare: Pell Uno Larsson (S), under paragraferna 1-4 och 6, Elisabeth Jonsson (C) under paragraferna 5 och 7-9

1 (9) PROTOKOLL. Tjänstgörande ersättare: Pell Uno Larsson (S), under paragraferna 1-4 och 6, Elisabeth Jonsson (C) under paragraferna 5 och 7-9 1 (9) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunnel Hedström (S), Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd Öhlin (M),

Läs mer

1 (10) PROTOKOLL. Patientnämnden 2012-02-09

1 (10) PROTOKOLL. Patientnämnden 2012-02-09 1 (10) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S) under paragraferna 1

Läs mer

1 (10) PROTOKOLL. Närvarande ersättare: Camilla Hansén (MP) under paragraferna

1 (10) PROTOKOLL. Närvarande ersättare: Camilla Hansén (MP) under paragraferna 1 Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Agneta Wästbjörk (M), Ingegärd Öhlin (M), Gunilla Högberg (FP) under paragraferna 46-50 och Margareta Carlsson

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL Nr: 2 Datum: 2015-04-17 Protokoll 2 (20) Vid protokollet Elisabeth Berglund Sekreterare Justerat den Ulla Berg (S) Ordförande Alf Rosberg (M) Justerare Bevis Justeringen tillkännagiven

Läs mer

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Sammanträdesplats Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Ledamöter Margareta Isacsson (s) ordförande Inger Persson (m) vice ordförande Britt-Marie Asp (s) Jan-Erik Johansson (s) Solveig

Läs mer

Patientnämnden 1-8. Tid: Torsdagen den 14 februari 2008, kl 13:00-14:25. Plats: Hotel Strandbaden, Falkenberg

Patientnämnden 1-8. Tid: Torsdagen den 14 februari 2008, kl 13:00-14:25. Plats: Hotel Strandbaden, Falkenberg Protokoll Sammanträdesdatum 2008-02-14 Patientnämnden 1-8 Tid: Torsdagen den 14 februari 2008, kl 13:00-14:25 Plats: Hotel Strandbaden, Falkenberg Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson (kd) Landstinget

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 12 december, 2012 kl

PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 12 december, 2012 kl 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-12-14 Patientnämnden Tid Onsdagen den 12 december, 2012 kl. 13.00 16.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg Plats och tid Linden kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Ulla Berg (S) (ordförande) Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson

Läs mer

Patientsäkerhet i Sverige Erfarenheter från prestationsbaserad satsning

Patientsäkerhet i Sverige Erfarenheter från prestationsbaserad satsning Patientsäkerhet i Sverige Erfarenheter från prestationsbaserad satsning Lena Hellberg 3 februari 2012 En säkrare vård 100 000 undvikbara vårdskador varje år. 3 000 som leder till dödsfall. 350 dödsfall

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU=

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU= Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.35 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Grupprum Grön, Hus B, Borgen, Frösön, 09.00-15.00 Beslutande Catarina Raswill-Antán Gudrun Olsson Kjell Carlsson Jan-Erik Eriksson Ordförande Vice ordförande Övriga deltagande Inger

Läs mer

2014-09-29. Månadsbrev nr 8

2014-09-29. Månadsbrev nr 8 2014-09-29 Månadsbrev nr 8 Vad tycker vårdgivarna om patientnämnden? Höstens första sammanträde med patientnämnden, som ägde rum den 22 september, inleddes med en presentation av en enkät som sänts ut

Läs mer

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30. Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30. Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2008-04-10 Patientnämnden 9-19 Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson (kd) Landstinget

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09.00-12.00, Lokal Schaktet, Landstingshuset Peter Högberg. (S) ordförande Magnus Danlid, (C) vice ordförande Eric Dicksson, (KD) ledamot Hélène Carlsson, (V) ledamot Olle Hjertqvist,

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2010-06-03 Patientnämnden 22-30 Tid: Torsdagen den 3 juni 2010, kl. 14:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 13 Organ Plats Patientnämnden Bubbholmen, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 11 juni 2015 klockan 13:30-15:00 Ledamöter Anna Maria Romlid (V), Ordförande Johanna Skottman (S), 1:e

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Kattegatt, Länssjukhuset i Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Kattegatt, Länssjukhuset i Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2010-04-08 Patientnämnden 13-21 Tid: Torsdagen den 8 april 2010, kl. 14:00-16:50 Plats: Sammanträdesrum Kattegatt, Länssjukhuset i Halmstad Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 3 december 2009, kl. 14:00-16:40. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 3 december 2009, kl. 14:00-16:40. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-03 Patientnämnden 50-58 Tid: Torsdagen den 3 december 2009, kl. 14:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Margareta Cantell (C) Eleonor Eriksson (S)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Margareta Cantell (C) Eleonor Eriksson (S) 2013-12-10 1 (7) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2013-12-10 Tid: 14.30 16.30 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Inger Ros (S) Vice ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss

Läs mer

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 5 Organ Plats Patientnämnden Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 16 april 2018 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-10-05 Patientnämnden Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB.

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB. Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB. År 2012 Datum 2013-03-01 Camilla Nilsson, vårdcentralchef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Ordförande Kent Alriksson och vice ordförande Bo Dalesjö justerar protokollet tisdagen den 17 juni kl

Ordförande Kent Alriksson och vice ordförande Bo Dalesjö justerar protokollet tisdagen den 17 juni kl 1(5) Patientnämnden, Annika Lundgren 2014-06-04 Sammanträdestid Kl. 09.00-12.10 PAN 3/14 ande Kent Alriksson (m) Bo Dalesjö (s) Gullvi Andersson (mp) Nils-Erik Carlström (fp) Jan Lorentzson (sd) Jerker

Läs mer

Reglemente för patientnämnden

Reglemente för patientnämnden Ärende 17 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten 2017-09-08 Diarienummer 170589 Landstingsfullmäktige Reglemente för patientnämnden Förslag till beslut Landstingsfullmäktige godkänner

Läs mer

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs.

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs. PROTOKOLL 23 Organ Plats Patientnämnden Silvergruvan, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 11 december 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice

Läs mer

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget,

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget, Reglemente för landstingets patientnämnd Allmänna bestämmelser 1 Patientnämnden har i enlighet med lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. till uppgift att stödja och hjälpa patienter inom 1. den

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2009-08-06 Patientnämnden 31-39 Tid: Torsdagen den 6 augusti 2009, kl. 13:30-15:45 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 10.00-13.00, Hotell Skansen, Färjestaden, Öland Peter Högberg, (S) ordförande Eric Dicksson, (KD) vice ordförande Ulrika Lindh, (C) ledamot Eila Medin, (M) ledamot Inger Hilmansson,

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09.00-12.00, Schaktet Peter Högberg, (S) ordförande Magnus Danlid, (C) vice ordförande Eric Dicksson, (KD) ledamot Magnus Gustafsson, (M) ledamot Olle Hjertqvist, (S) ledamot Per

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2012-02-28 LSAU 2/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-03-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2012 kl. 09.00 12.10 Plats

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN08-001

Protokoll D.nr DU-KAN08-001 2008-09-26 D.nr DU-KAN08-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DU-nämnden Datum: 2008-09-26 Tid:

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-06-18 Patientnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Varberg 15-29

Primärvårdsnämnden i Varberg 15-29 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-04-24 Primärvårdsnämnden i Varberg 15-29 Tid: Måndag 24 april 2006 kl 15:00-16:30 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (kd)

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2018-05-31 PN 26 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 27 Rapport stödpersonsverksamheten PN 28 Rapport från kansliet PN 29 Ekonomi PN 30 Patientsäkerhetskonferensen:

Läs mer

Medicinsk stab. Patientsäkerhet. Samverkan mellan kommun och landsting

Medicinsk stab. Patientsäkerhet. Samverkan mellan kommun och landsting Patientsäkerhet Samverkan mellan kommun och landsting 2011-11-21 Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Nollvision avseende undvikbara vårdskador Patientsäkerhetsmiljarden 2011-2014 Målsättning att

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Politisk samverkansberedning tisdag 14 maj, 2013, Kulturens hus. Patientnämnden kan förbättra för patienten! - med patientsynpunkter och stödpersoner

Politisk samverkansberedning tisdag 14 maj, 2013, Kulturens hus. Patientnämnden kan förbättra för patienten! - med patientsynpunkter och stödpersoner Politisk samverkansberedning tisdag 14 maj, 2013, Kulturens hus kan förbättra för patienten! - med patientsynpunkter och stödpersoner Historik patientnämnden 1980 Lag om förtroendenämnd 1992 Lag om tillförordnande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-05-07 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 24 april 2013, kl. 9.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Halmstadsnämnden 58 68

Halmstadsnämnden 58 68 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-08-24 Halmstadsnämnden 58 68 Tid: Onsdag 24 augusti 2011, kl. 09:00 15:15 Plats: Sammanträdesrummet Borgsalen, Regionens Hus, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Christina

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping Tid: :00-14:45 Konferensrum Flöjten, Länssjukhuset Ryhov

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping Tid: :00-14:45 Konferensrum Flöjten, Länssjukhuset Ryhov PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Konferensrum Flöjten, Länssjukhuset Ryhov Närvarande: Eva Lundemo (C), ordförande Annika Nordin (S) Magnus Lagerqvist (S) Inga Jonasson (V) 30-32 Rolf Westmar (M) ersätter

Läs mer

Landstingets ledningskontor, registrator

Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2016-06-07 1 (17) Plats och tid Landstingets konferenscentrum i Uppsala, 2016-06-07, kl. 09.00-12.00 ande Övriga deltagande Tarja Onegård (MP) ordf Inga Alm (C) 2:e vice ordf Erzsebét

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

61 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

61 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 14 Organ Plats Patientnämnden Lovö, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 4 september 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Tid: Torsdagen den 22 november 2007, kl 14: Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Halmstad

Tid: Torsdagen den 22 november 2007, kl 14: Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2007-11-22 Patientnämnden 37-44 Tid: Torsdagen den 22 november 2007, kl 14:00 16.10 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning 1 (7) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (7) Plats: Sammanträdeslokalen Eken, Eklundavägen 1, Örebro Tid: 09.00-11.30 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren 2018-02-20 18FPTN1 1(11) Datum: 2018-02-20 Tid: kl. 09.15 Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) 2014-03-04 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2014-03-04 Tid: 14.30 15.50 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Inger Ros (S) Vice ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss

Läs mer

PROTOKOLL Tid 1 februari Närvård Härnösand. Plats NÄRVARANDE

PROTOKOLL Tid 1 februari Närvård Härnösand. Plats NÄRVARANDE Patientnämnden Etiska nämnden 2017 02 01 2017 2A 1(12 Tid 1 februari 2017 Plats Närvård Härnösand NÄRVARANDE Ledamöter: Elisabeth Unander (S) Lennart Johansson (V) Zeth Olsson (S) Elsy Lidblom (S) Bo-Anders

Läs mer

Regionens kansli. Kerstin Kindstrand (MP) Susanne Diesner (L) Christina Lindqvist (KD) Ingrid Sivermo Sekreterare Annika Lundgren Carina Rissvik

Regionens kansli. Kerstin Kindstrand (MP) Susanne Diesner (L) Christina Lindqvist (KD) Ingrid Sivermo Sekreterare Annika Lundgren Carina Rissvik Patientnämnden Tid 2016-04-21 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Regionens kansli Bo Dalesjö (S) (ordförande) Anna Zelvin (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala Beredningen för barn och unga 2015-11-09 1 (13) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-11-09, kl. 09.00 10.00 Beslutande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande (tjänstgörande ordförande) Jenny

Läs mer

- Patientsäkerhetslag - SFS 2010:659. - Överenskommelse mellan staten och SKL - nollvision

- Patientsäkerhetslag - SFS 2010:659. - Överenskommelse mellan staten och SKL - nollvision Patientsäkerhet nationellt - Patientsäkerhetslag - SFS 2010:659 - Överenskommelse mellan staten och SKL - nollvision - Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 NATIONELL SATSNING FÖR

Läs mer

Program Patientsäkerhet

Program Patientsäkerhet PROGRAM 1 (5) INLEDNING Landstinget Västmanland arbetar målmedvetet för att öka patientsäkerheten och successivt utveckla en säkerhetskultur, som kännetecknas av hög riskmedvetenhet och ett aktivt riskreducerande

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2010-03-25. Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10

PROTOKOLL. Datum: 2010-03-25. Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (11) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (11) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-14.00 Med avbrott för lunch 11.30-12.30

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

PROTOKOLL. Zeus konferensrum, Centrallasarettet Växjö. Hillevi Andersson

PROTOKOLL. Zeus konferensrum, Centrallasarettet Växjö. Hillevi Andersson 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Justerat 2014-06-02 2014-05-22 FoUB 2/2014 FoU-beredningen Tid Torsdagen den 22 maj 2014 kl. 13 15.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Regionens hus, Vidöstern

Regionens hus, Vidöstern Patientnämnden Tid 2015-12-10 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Regionens hus, Vidöstern Bo Dalesjö (S) (ordförande) Rolf Sällryd (KD) (vice

Läs mer

Arbetsutskottets förslag att utse Hans-Jörgen Wahlhed att jämte ordföranden justera protokollet.

Arbetsutskottets förslag att utse Hans-Jörgen Wahlhed att jämte ordföranden justera protokollet. LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PSYKIATRINÄMNDEN 29-38 Tid: Tisdagen den 29 april, Klockan 15.00 16.20 Plats: Vårdcentralen, Falkenberg Ledamöter Christina Nillius (m) Hans- Jörgen Wahlhed (s) Berit Ozolins

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 2017-03-27 FÖREDRAGNINGSLISTA Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl. 9.00-13.00 Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 1 Information från överviktsenheten 2 Öppnade av mötet

Läs mer

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Bild 1 Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning i patientsäkerhet

Läs mer

Varbergsnämnden 28-36

Varbergsnämnden 28-36 PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-04-14 Varbergsnämnden 28-36 Tid: Tisdag 14 april 2009 kl 14:00-17:15 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: Ledamöterna Karl-Gunnar Svensson

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Hantverkargatan 45, Landstingshuset. Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande

Hantverkargatan 45, Landstingshuset. Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande 2015-02-03 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2015-02-03 Tid: 14.30 16.30 Plats: Hantverkargatan 45, Landstingshuset Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Eleonor Eriksson (S) Vice ordf Pia Helleday

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Patientnämndens kansli Verksamhetsplan 2014 Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 Uppdrag och styrdokument Patientnämnden och dess kansli har ett tydligt och avgränsat

Läs mer

Patientnämnden. Plats: Regionens kansli. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-14:00

Patientnämnden. Plats: Regionens kansli. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-14:00 Patientnämnden Datum: 2017-11-16 Tid: 09:00-14:00 Plats: Regionens kansli Ledamöter Bo Dalesjö (S) (ordförande) Anna Zelvin (KD) (vice ordförande) Mats Johnsson (M) Marie-Louise Hilmersson (C) Susanne

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 5 december 2013 Tid 13.00-14.45 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Varbergsnämnden 57-68

Varbergsnämnden 57-68 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-10-16 Varbergsnämnden 57-68 Tid: Tisdag 16 oktober 2007 kl 15:00-17:30 Plats: Hotell Gästis, Varberg Ledamöterna Karl-Gunnar Svensson (kd) Inger Johansson (s) Kerstin Nelfelt

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) Staffan Sjödén (M) Margareta Cantell (C)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) Staffan Sjödén (M) Margareta Cantell (C) 2014-12-09 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2014-12-09 Tid: 14.30 16.45 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S)

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 37-49

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 37-49 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar, (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Agneta Jansmyr, regiondirektör

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Socialförvaltningens kontor, Stadshuset

Socialförvaltningens kontor, Stadshuset 2011-11-01 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, kl. 13:00-16:10 Beslutande Marianne Kjellquist (S) ordförande Emelie Olsson (V) 1: e vice ordförande Björn Fagerlund (M) 2: e vice ordförande Leif

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-09-03

PROTOKOLL. Datum: 2009-09-03 Tid och plats för sammanträdet Kretsloppshuset, Mörsil, Kl. 13.30-16.15. Beslutande Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Siw Lundkvist (S) Olle Arnsten (C) Yngve Hamberg (C) Annelie

Läs mer