Hur vi förändrar den stora världen genom den lilla människan!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur vi förändrar den stora världen genom den lilla människan!"

Transkript

1 Hur vi förändrar den stora världen genom den lilla människan! - Handlingsförslag för kretsar av kretsar från IKFF:s samrådsmöte 2006

2 Hej IKFF medlemmar! På Samrådsmötet i Stockholm den 28 oktober 2006 pratade vi mycket om hur vi ska jobba för att förverkliga IKFF: s handlingsplan i kretsarna. Många kretsar upplever svårigheter i att både locka till sig nya medlemmar och behålla gamla, och mycket handlar om att en liten grupp av fåtal aktiva ständigt ska dra det tunga lasset av att komma på roliga sätt att arbeta med våra frågor. Utan roliga aktiviteter är det svårt att locka medlemmar men utan medlemmar är det svårt att genomföra aktiviteter. Ett moment 22 där vi helt enkelt inte får fastna, för eftersom IKFF är en medlemsorganisation och det är i kretsarna det medlemsnära arbetet sker blir det så viktigt att dessa fungerar bra! Deltagarna på mötet arbetade med detta enligt World Café metoden, där man delades in i smågrupper som cirkulerade mellan fem olika stationer en station för vart och ett av IKFF: s fokusområden samt ett kring det internationella arbetet. Varje grupp fick på så sätt besöka varje bord och hjälpas åt att bygga vidare på det övriga grupper pratat om, för att i slutändan komma fram till en massa bra idéer och tankar om hur alla kretsar ska kunna ta tillvara den handlingsplan vi antog på kongressen i maj Hoppas ni hittar en eller flera idéer som ni känner att just er krets kan ta tag i och jobba med, eller nya förslag på hur man kan samla in pengar inom kretsen. Hälsningar Lisa och Alexandra på kansliet

3 Fokusområde Kvinnor, fred och säkerhet - Kvinnor, fred och säkerhet är den rubrik på vår hemsida som har flest besök av våra fokusområden. Vi behöver därför bygga ut med ännu mer information om detta o Kretsen kan samla information om kvinnor som genom tiderna varit aktiva inom WILPF och IKFF och skriva intressanta personporträtt kring dessa till hemsidan. Meddela kansliet om vilka kvinnor ni väljer att jobba med så kretsarna inte jobbar dubbelt! - Peacewomen o Vet alla i kretsen om vilken otrolig resurs WILPF erbjuder på detta område genom projektet Peacewomen och dess hemsida Ett sätt att använda denna är att en person till varje medlemsmöte tittar på sidan och tar fram en intressant nyhet (sidan uppdateras dagligen med nyheter kring kvinnor, fred och säkerhet från hela världen) som man kan diskutera tillsammans. - Vara kvinnliga förebilder o Vi ska påminna oss själva att vi som starka kvinnor fungerar som förebilder för andra kvinnor och tjejer när vi är ute och pratar om våra frågor, syns i media etc. Kretsarna kan ordna en inspirationskväll för sina medlemmar där man går igenom allt bra WILPF, IKFF och kretsen gjort genom åren och inspirerar varandra att fortsätta. Det är viktigt att vi själva kommer ihåg att vi gör ett toppenjobb, och det är bra att ta fram konkreta framgångshistorier att peka på när vi värvar nya medlemmar. - Filmfestival o I samarbete med kretsarna i Stockholm, Skåne och Göteborg har en av höstens praktikanter på kansliet i Stockholm arrangerat en filmfestival på detta tema. Film är ett bra media att informera och skapa opinion genom, som lockar många. Det behöver inte vara så stort leta upp en tänkvärd film, kanske en person som kan prata om något i relation till filmen och någon som kan leda en kort diskussion efter. Eller visa en kontroversiell film och låt två personer debattera filmen från olika sidor inför publik efteråt. Sök samarbete med folkets bio eller lokala filmföreningar om ni vill ha en större visning. o Om medlemmarna inte vill ha ett så stort arrangemang eller inte har möjlighet till samarbete med en biograf kan ett alternativ vara att ha en filmvisning hemma hos någon, på ett bibliotek eller en skola. Man kan då hyra eller på annat sätt införskaffa en lämplig film och sedan ha en diskussion om filmen efteråt. Även här kan man då förslagsvis dela upp sig och debattera filmen där några tar rollen som för en fråga och några emot.

4 - Skriv artiklar och lobbybrev o Det är viktigt att komma ihåg att det är på lokal nivå vi har allra störst chans att påverka våra politiker och den allmänna opinionen. I Stockholm har några intresserade medlemmar startat en lobbygrupp som kommer att träffas 1-2 gånger per månad och diskutera världsläget samt reagera på detta genom debattartiklar eller lobbybrev. Känns det krångligt att skriva lobbybrev? Erfarna politiker har berättat att en av de mest effektiva metoderna är att klippa ut en tidningsartikel kring något som väckt ens intresse och klistra in denna i ett handskrivet brev där man kritiserar eller ifrågasätter. Det är personligt och inte alls svårt att göra. Ordna ett möte där alla tar med sig en eller flera utklipp och jobba sedan i par eller grupp med att reagera på dessa. Ju mer vi reagerar desto större chans att någon lyssnar!

5 Fokusområde Civila samhället och förebyggande av väpnad konflikt - Vi behöver bli bättre på att samarbeta med andra fredsorganisationer i hela Sverige och koordinera vårt arbete. I alla IKFF: s kretsstäder finns säkert många andra organisationer som jobbar med liknande frågor. IKFF kan bli drivkraften i att åter förena ett starkt civilsamhälle för fred i Sverige. Börja med att kontakta alla intressanta organisationer i din stad för en trevlig kväll där ni alla kan dela med er om vad just er organisation jobbar med och vilka frågor som är viktigast. Ur detta kan gemensamt intresse identifieras och samarbete kring större aktioner planeras - Ordna kvinnocaféer o Detta kan göras på lokala caféer eller andra lokaler där kvinnor kan mötas och prata, eller där man bjuder in någon som har erfarenhet av hur civilsamhället jobbar i andra delar av världen för att förebygga konflikt, med fokus på kvinnor. Försök ordna billiga priser på caféet just den kvällen mot erbjudandet om att locka många kunder. - Adoptera ett land o Alla kretsar kan välja ett land av intresse där en konflikt pågår och ha detta som tema för hela Detta kan såklart kombineras med systerkretsidén (se under rubriken Internationellt arbete). Kretsen kan på så vis bli experter på ett visst land och en viss konflikt och fokusera exempelvis studiecirklar och seminarier kring detta, men även bli mer aktiv lokalt i media och gentemot politiker med att lyfta denna fråga.

6 Fokusområde Europeisk säkerhetspolitik - Ordna studiecirklar o Till IKFF: s skrift om europeisk säkerhetspolitik finns både cirkeldeltagarmaterial och handledarmaterial, vilket gör det enkelt att arbeta med. Det är viktigt att vi själva är informerade för att sedan kunna föra kunskapen vidare. - Ordna föreläsningar och seminarier till exempel i samarbete med universitet, folkhögskolor eller skolor - Undersök möjligheterna för den egna kretsen att söka bidrag från EU för aktiviteter om detta ämne. (OBS om ni beslutar er för att söka, berätta det för kansliet så att inte någon annan krets också tänkt söka därifrån. Vi kan då undvika dubbelarbete och istället göra en större ansökan!) - Skriv brev och uppvakta lokala EU parlamentariker i kretsen o Åter igen, det är alltid på lokal nivå vi har bäst chans att synas och höras. Alla kretsar skulle kunna skicka samma brev med bara lokala modifikationer, om någon krets tar på sig att skriva en mall. Meddela kansliet om ni är intresserade av detta. Bjud in lokala EUparlamentariker på ett kretsmöte eller till ett debattillfälle. - OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) o Kretsarna kan lära sig mer om vad OSSE är, hur de jobbar och så vidare för att kunna sprida detta vidare. Välj till exempel ett område eller land som ni är speciellt intresserade av och koppla detta till hur OSSE arbetar med det för att få en konkret bild av deras arbetssätt. - Skriv artiklar o Det är viktigt att komma ihåg att det är på lokal nivå vi har allra störst chans att påverka våra politiker och den allmänna opinionen. I Stockholm har några intresserade medlemmar startat en lobbygrupp som kommer att träffas 1-2 gånger per månad och diskutera världsläget samt reagera på detta genom debattartiklar eller lobbybrev. Bjud in experter och journalister för att lära er mer om strategier för att nå ut i media och om hur media fungerar. Sprid alltid ert material till andra kretsar att använda! - Marschera till Bryssel o Finns det intresse i kretsarna för att arrangera en samlad EU marsch till Bryssel? Detta är ett projekt alla kretsar kan jobba med under längre tid för att samla pengar och inspiration för genomförande - Arbeta pro-aktivt o Vi reagerar ofta efter att något har hänt som vi inte uppskattar. IKFF bör ligga före händelserna och göra utspel innan det oönskade inträffar.

7 Håll er uppdaterade om vad som är på gång inom EU och lobba i tidigt skede på kommissionen. Känns det krångligt att skriva lobbybrev? Erfarna politiker har berättat att en av de mest effektiva metoderna är att klippa ut en tidningsartikel kring något som väckt ens intresse och klistra in denna i ett handskrivet brev där man kritiserar eller ifrågasätter. Det är personligt och inte alls svårt att göra. Ordna ett möte där alla tar med sig en eller flera utklipp och jobba sedan i par eller grupp med att reagera på dessa. Ju mer vi reagerar desto större chans att någon lyssnar!

8 Fokusområde nedrustning - Samarbeta med andra lokala organisationer fokuserade på nedrustning för att identifiera vilka områden man kan samarbeta kring och vilka områden ingen pratar om - Reaching Critical Will o Vet alla i kretsen om vilken otrolig resurs WILPF erbjuder på detta område genom projektet Reaching Critical WILL och dess hemsida Ett sätt att använda denna är att en person till varje medlemsmöte tittar på sidan och tar fram en intressant nyhet (sidan uppdateras löpande med nyheter och det senaste som hänt inom FN gällande nedrustning) som man kan diskutera tillsammans. - Cafékväll om nedrustning o Ta kontakt med ett lokalt café och kolla om ni kan få billigare priser mot att dra in många besökare en kväll. Bjud in någon som kan prata om något perspektiv på nedrustning på ett enkelt sätt. Exempelvis kan man fokusera på den rapport som kom ut från Blixkommissionen i somras och som nu delvis översatts till svenska. - SÄRK (Sällskapet riksdagens kvinnor mot krig) o IKFF initierade SÄRK, vars arbete numera ligger passivt. Genom kretsarna kan detta nu återupplivas. Birgitta Hambraeus och kretsen Fredsblomman i Dalarna tar på sig att skriva ett utkast till brev till SÄRK där IKFF lägger fram ämnen vi anser SÄRK bör fokusera på. Alla kretsar kollar sedan upp vilka SÄRK medlemmar som finns i deras valkrets samt vilka nya riksdagsledamöter som kan värvas till SÄRK. Kretsarna skickar sedan ut breven till alla dessa. - Uranbrytning i Västerbotten o Kretsen i Umeå har redan beslutat att jobba med denna fråga, men behöver stöd från andra kretsar. Kretsarna kan utbilda sig själva vad uranbrytning handlar om och dess konsekvenser. Material och kunskap finns bland annat att hämta från Australien, där många organisationer jobbar mot uranbrytning. Alla kretsar kan ställa upp med att skriva brev både till politiker nationellt men även till lokala politiker i Västerbotten för att motverka detta. Umeåkretsen kan bjuda in lokalpolitiker till offentliga debatter kring detta, skriva artiklar etc. Kanske ska IKFF ta inspiration från den gamla goda tiden då vi gick ut i aktiva aktioner och resa ett tältläger vid de tänkta uranbrytningsplatserna eller framför allt vid uranbrotten om det verkligen blir av.

9 - Vykort o Förr har vissa kretsar haft lyckade vykortskampanjer där man delat ut förtryckta vykort till allmänheten att skicka i mängder till beslutsfattare kring någon brännande fråga. Diskutera intressanta frågor för denna typ av lobbyverksamhet i kretsen och meddela kansliet. Det kan finnas ekonomiska resurser för att trycka upp detta material inom ett av våra projekt. - Forumteater o Istället för att alltid arrangera vanliga seminarier och föreläsningar kan forumteater vara ett nytt grepp att nå ut, där man först spelar upp en sketch med katastrofal utgång, som sedan publiken får reagera på och ändra om för att skapa en bra utgång. Vi från kansliet är intresserade att använda detta som ett grepp inför eventuella kommande informatörsutbildningar inom något av våra fokusområden, så att ni i kretsarna sedan kan använda sig av greppet för att gå ut och informera på skolor och andra platser.

10 Internationellt arbete - Samla fredssånger från hela världen till en sångbok o Alla kretsar som är intresserade av detta anmäler intresse till kansliet under återstoden av Därefter kan varje krets tilldelas en världsdel att hitta sånger från under våren Under sommaren kan kansliet sammanställa materialet. - Systerkretsar eller systersektioner runtom i världen o Alla kretsar kan välja ett land där det finns en WILPF sektion som kretsen är intresserad av att lära sig mer om (kolla på var det finns sektioner och vem som är kontaktperson). Att ha en systerkrets att byta erfarenheter med per mejl eller riktiga brev, kanske skicka paket till osv. är ett bra sätt för kretsen att få material och uppslag till nya projekt och evenemang. Utse en person eller en grupp i kretsen som ser till att kontakten upprätthålls med systerkretsen. o Brevskrivning till politiker har visat sig effektivt, framför allt när breven kommer från många. Om man har en systerkrets kan man få veta saker som pågår i det berörda landet som internationella media inte tar upp, exempelvis brott mot kvinnors mänskliga rättigheter. Kretsen kan då skriva brev till politiker i det landet, som kan distribueras till alla andra kretsar. Om vi är tio svenska kretsar som kan uppmärksamma politiker i något annat land om att vi minsann vet vad som pågår kan detta ge resultat! - Samarbeta med andra internationella föreningar lokalt kring olika aktiviteter o En grupp till exempel för iranska eller somaliska invandrarkvinnor är säkert intresserade av att ordna gemensamma aktiviteter kring frågor som rör fred. Ett bra tips som ofta lockar folk och som kan dra in lite pengar till kretsen är att ha temakvällar med mat från ett visst land och diskussioner eller korta föreläsningar, musiker, poeter etc. som pratar om fred och säkerhetspolitik i det valda landet.

11 Idéer för att samla in pengar till kretsen eller WILPF internationellt - Vill er krets ha en lokal eller utrustning? Om ni vet om något företag, kommunen eller annan aktör som har lokaler som står tomma, kontakta dem och fråga om ni kan få använda dem gratis! Många vill ofta bidra till ett bra ändamål! Detsamma gäller datorer och elektronisk utrustning. Kanske känner ni någon vars arbetsplats ska byta ut sina datorer? Fråga om ni kan få de gamla! Dessa är oftast i mycket bra skick! - Delta i evenemang i din stad som till exempel kulturens dag/natt med ett internationellt kakbord och bokbord. Samarbeta kring detta med andra kvinnoorganisationer och invandrarorganisationer lokalt. - Arrangera loppmarknad - Ordna ett internationellt julbord eller en internationell fest för fred, där alla medlemmar i kretsen tar med sig minst en vän (som sedan förhoppningsvis vill bli medlem) - Lär er origami och tillverka fredsduvor i papper eller andra fredssymboler som ni sedan kan sälja på julmarknader och andra evenemang - Kretsar som har ett organisationsnummer kan söka projektstöd från Kvinnors Organisering. Deadline för nästa ansökningsomgång är 1 februari, För information om hur man ansöker och allmän information, titta på deras hemsida

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm.

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm. Hej IKFF: are! Ett nytt år är här och fredsarbetet går vidare. Med tanke på den katastrofala början på året (våra tankar går naturligtvis till alla civila offer för krig i världen bl a i Gaza och på Sri

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Septemberbrev. brev 2008-09-15

Septemberbrev. brev 2008-09-15 Septemberbrev brev 2008-09-15 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Hej! Hösten är här igen, och kansliet är åter i full gång när det gäller

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också Politics for Peace Under år 2007 beviljades IKFF medel för att utbilda sina medlemmar om europeisk säkerhetspolitik (ESP) med fokus på ett genusperspektiv. Nu fortsätter den här satsningen genom projektet

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

KONTAKTDAGAR FÖR NYA MEDLEMMAR

KONTAKTDAGAR FÖR NYA MEDLEMMAR Internationella Kvinnoförbundet För Fred och Frihet KONTAKTDAGAR FÖR NYA MEDLEMMAR EN VERKTYGSLÅDA KONTAKTDAGEN - bakgrund Varje termin ansluter sig runt 30-40 medlemmar till IKFF de flesta går med i någon

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! Filmgruppen FUF-bladet Studentpanelen Biståndsdebatten.se NY! Projektgruppen NY! Vem kan söka

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

Praktikrapport för Ht 2008:

Praktikrapport för Ht 2008: Praktikrapport för Ht 2008: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF Praktikens längd: Praktiken genomfördes mellan 11/8 19/12 2008 samt 5-9 januari 2009 på heltid (40 timmar/vecka). Handledare:

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Dimitras resa Elevmaterial

Dimitras resa Elevmaterial Dimitras resa Elevmaterial Hej! Visste du att alla barn har rätt till en meningsfull fritid? Vi på Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor och vi har en vision om att alla barn ska få vara med

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Protokoll AU 2009-10-09

Protokoll AU 2009-10-09 Protokoll AU 2009-10-09 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 9 september 2009 kl 10.30 12.00 Närvarande: Kirsti

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

1.3 Justerare Protokollet justeras av samtliga som varit närvarande på AUsammanträdet. Därefter sänds det ut till hela styrelsen.

1.3 Justerare Protokollet justeras av samtliga som varit närvarande på AUsammanträdet. Därefter sänds det ut till hela styrelsen. Lisa Hagström E-post: lisa.hagstrom@ikff.se Protokoll AU 13 juli Närvarande: Ansa Eneroth Åsa Frostfeldt Kirsti Kolthoff Alexandra Sundberg Lisa Hagström Petra Tötterman Andorff Birgitta Lorentzi 0 Runda

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Inspirationsmaterial till häftet

Inspirationsmaterial till häftet Inspirationsmaterial till häftet För dig som arbetar med barn i åldrarna 5 till 9 år inom förskolan och skolan. 1 INNEHÅLL 1. VARFÖR ARBETA MED BARNKONVENTIONEN?... 3 2. SAMLINGARNA... 4 3. VERNISSAGE...

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Fokusprocessen -instruktioner 1

Fokusprocessen -instruktioner 1 Fokusprocessen -instruktioner 1 Inför Fokusprocessen Med resultatet i hand börjar nu den viktigaste delen i processen, nämligen att förbättra ert arbetsklimat. I ett första steg ska ni diskutera resultatet

Läs mer

Sisters Internationals Lokalgrupper

Sisters Internationals Lokalgrupper Sisters Internationals Lokalgrupper INNEHÅLL Verksamhetsbeskrivning av Sisters International Sverige sid 2 Riktlinjer för Sisters Internationals Lokalgrupper sid 3 Bildandet av en Lokalgrupp sid 7 Ekonomi

Läs mer

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här.

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Kör igång, och var inte rädd för att begå misstag. Ha alltid i bakhuvudet varför

Läs mer

Månadsbladet. Stämma och efterfest i Ysby 14 april Gör din röst hörd! Nr 2 2012. Hallands 4H För Ungdomar, Av Ungdomar. Hej, Soliga hälsningar

Månadsbladet. Stämma och efterfest i Ysby 14 april Gör din röst hörd! Nr 2 2012. Hallands 4H För Ungdomar, Av Ungdomar. Hej, Soliga hälsningar Månadsbladet Hallands 4H För Ungdomar, Av Ungdomar Nr 2 2012 Hej, Nu går det mot vår och en ny 4H företagssäsong. Den 11 april kan de som vill vara med på en kick off som Varbergs 4H krets anordnar, där

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

KAPITEL 3 AVDELNINGENS GRUNDLÄGGANDE VERKSAMHET

KAPITEL 3 AVDELNINGENS GRUNDLÄGGANDE VERKSAMHET KAPITEL 3 AVDELNINGENS GRUNDLÄGGANDE VERKSAMHET Vanlig verksamhet Hellre kvalitet än kvantitet Interna utbildningar Samarbeten med andra organisationer Bilagor - förteckning 3-1 3-2 3-2 3-3 3-4 Handbok

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen.

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Stå upp för mänskliga rättigheter under valåret Nästa år är det val i Sverige. Det sker i en tid

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Hoppas ni får en underbar sommar!

Hoppas ni får en underbar sommar! juni 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla vänner i Klippan-sektionerna! brev Bild från Almedalen Foto: Mikael Svedberg Nu kanske ni inte träffas så ofta när sommaren är här? Då kan du ta med nyhetsbrevet

Läs mer

Då kansliet har tagit över vissa kretsars ekonomiska redovisning tar man även hand om de ospecificerade gåvor som ges från kretsmedlemmar.

Då kansliet har tagit över vissa kretsars ekonomiska redovisning tar man även hand om de ospecificerade gåvor som ges från kretsmedlemmar. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll från AU 2006-12-18 Närvarande Ansa Eneroth, Ordförande Kirsti Kolthoff, Kassör Åsa Frostfeldt,

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT 1 MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR MOT EN KLIMATSMART,

Läs mer

Förslag till dagordning FS 29 oktober, 2006

Förslag till dagordning FS 29 oktober, 2006 Förslag till dagordning FS 29 oktober, 2006 Tid: 09:00-15:00 Plats: Norrtullsgatan 45 Närvarande Maria Pilar Reyes Ansa Eneroth Lisa Mathsson Birgitta Lorentzi Kerstin Grebäck Jeanette Rigne Inger Bylen

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008

Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008 1 Formalia 1.1 Ordförande AnnaLisa Eneroth 1.2 Sekreterare

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se Sellport.se Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se skapar en samlingsplats på nätet som underlättar för försäljningschefer och säljare att hitta bland de bästa säljverktygen

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av ca 20 lokalföreningar & hälsoråd, med totalt 2000 unga medlemmar. Föreningar som ansluter sig till

Läs mer

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Till alla barn och ungdomar

Till alla barn och ungdomar VÅRD OCH OMSORG Till alla barn och ungdomar som träffar socialsekreterare i Sala Hej, Vi som jobbar som socialsekreterare här i Sala tycker att det viktigaste med vårt arbete är att se till att alla barn

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Sveriges största klädbytardag 16 april 2016

Sveriges största klädbytardag 16 april 2016 Sveriges största klädbytardag 16 april 2016 Ordna en Klädbytardag under Sveriges största Klädbytardag lördag 16 april. Föreningskretsar, medlemmar, folkbibliotek, skolor, privatpersoner kan vara med och

Läs mer

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

Protokoll AU 4 september

Protokoll AU 4 september PROTOKOLL 2007-03-20 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll AU 4 september Närvarande Ansa Eneroth Kirsti Kolthoff Birgitta Lorentzi

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper i världens bästa förening! Våren 2012 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen FUF-radion Vem

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016

Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016 Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016 Information om grannsamverkan finns på många olika språk. GRANNAR MOT BROTT Ökad trygghet

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG STORFORS 11-12-19 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Storfors Datum då aktiviteten genomfördes: 19 december 2011

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset Hej alla medlemmar, Trots en tidig vår med mycket sol som vill locka ut oss i naturen har föreningen också viktiga aktiviteter på gång som vi hoppas ni vill delta i även om det vackra vädret fortsätter

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Your place or mine? Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap

Your place or mine? Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap Your place or mine? Konflikten mellan israeler och palestinier fördjupas när medier skildrar konflikten på så olika sätt. Efter att i tre veckor ha filmat i Israel och på Gazaremsan klippte UR:s reportageteam

Läs mer

Månadsblad - Februari

Månadsblad - Februari 2013-01-30, Göteborg Månadsblad - Februari Kära IOGT-NTO-medlem! Ett nytt år har gjort intåg och likaså har ett nytt fantastiskt verksamhetsår, där vi fyller på med roliga aktiviteter som ger förnyad energi

Läs mer

PROJEKTMALL BAKGRUNDSFAKTA

PROJEKTMALL BAKGRUNDSFAKTA PROJEKTMALL Inledning Detta är ett stöddokument för er som ska skriva en projektansökan. I en projektansökan så ska ni oftast fylla i en ansökan och därefter skicka med en projektplan detta är lite tips

Läs mer

Kommunikationsplan för IKFF

Kommunikationsplan för IKFF Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Kommunikationsplan för IKFF Enligt uppdrag från Arbetsutskottet den 22: a maj 2007 har det beslutats

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Protokoll 12/6 AU 2006

Protokoll 12/6 AU 2006 Protokoll Internationella Kvinnoförbundet E-post: lisa.hagstrom@ikff.se Protokoll 12/6 AU 2006 Närvarande: Ansa Eneroth Kirsti Kolthoff Alexandra Sundberg Petra Tötterman Andorff Maria Pilar Reyes 1 Formalia

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas.

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag Att synas på arbetsplatsen Välkomstpaketet till nyanställda: foto: Sören Andersson Broschyr om förbundet

Läs mer

SLUTRAPPORT Delprojekt Ungdomsprojekt 2.0 Leader Ystad-Österlenregionen SJV 2011-4409

SLUTRAPPORT Delprojekt Ungdomsprojekt 2.0 Leader Ystad-Österlenregionen SJV 2011-4409 SLUTRAPPORT Delprojekt Ungdomsprojekt 2.0 Leader Ystad-Österlenregionen SJV 2011-4409 Leaderkontorets anteckningar Inkom: 2012-11-19 Diarienr: 314/12 Objektnr: 0044 Namn på projektet: Skånes Ponnyagility

Läs mer

GUIDE. Gästföreläsning

GUIDE. Gästföreläsning GUIDE Gästföreläsning Innehållsförteckning Introduktion... 2 Vem eller vilka?... 3 Om vad och när?... 5 Exempel från verkligheten... 6 Praktiskt... 8 Introduktion En gästföreläsning är en rolig och uppskattad

Läs mer

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider.

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider. Dopguidens Checklista www.dopguiden.se 2-3 månader innan Bestäm datum för dopet Vilket dopdatum passar bra för er? Glöm inte att kolla med dopgästerna. Det kan vara svårt att hitta ett datum som passar

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer