Svenska elbranschens förslag till styrmedel för en ökad eldrift i transportsektorn: - Laddstationer - Elfordon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska elbranschens förslag till styrmedel för en ökad eldrift i transportsektorn: - Laddstationer - Elfordon"

Transkript

1 SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors , henrik.wingfors@svenskenergi.se PROMEMORIA 1 (8) Datum Professor Thomas B. Johansson FFF-utredningen Svenska elbranschens förslag till styrmedel för en ökad eldrift i transportsektorn: - Laddstationer - Elfordon Inledning Svensk Energi, våra medlemsföretag och det gemensamma forskningsbolaget Elforsk har under de senaste dryga fem åren arbetat intensivt med bl.a. frågor som rör hur en ökad eldrift skulle kunna främjas inom transportsektorn, vilka konsekvenser som fler elfordon som laddas kan få för elnätet, hur användarna ser på elfordonens möjligheter och begränsningar och batteriteknik, för att bara nämna några områden som har studerats. En rad rapporter och seminarier har också ägnats åt hur ett mål om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 skulle kunna utformas och vilka styrmedel och andra förändringar som krävs för att nå ett sådant mål. Slutsatserna har vunnit brett politiskt gehör. Det är alltså mot en bred kunskapsbakgrund som den svenska elbranschen i detta dokument lämnar förslag på styrmedel för att dels främja elfordon, dels främja utbyggnaden av laddstationer och vi uppmanar utredaren att dessa förslag i sitt arbete med att färdigställa utredningens betänkande. Utfasning av fossila drivmedel i transportsektorn Svensk Energi instämmer i utredningens ställningstagande, dvs att målet om ett fossiloberoende fordonsflotta år 2030 måste ses som ett steg på vägen att göra Sverige klimatneutralt år Vi kommer inte till någon annan slutsats än att detta måste innebära en successiv, om än hyfsat lång, utfasning av fossila bränslen i transportsektorn och att man måste ha kommit en god bit på vägen redan år De styrmedel som utredningen väljer bör alltså baseras på denna bana för utfasning. Det torde också sända den långsiktiga signal som marknaden efterlyser. En successiv höjning av C02-skatten är der främsta instrumentet för denna utfasning. Svensk Energi Stockholm Besöksadress Olof Palmes gata 31 Tel Fax Org.nr Säte Stockholm kontaktaoss@ svenskenergi.se

2 5VEN2KENEPCA 2(8) En ökad eldrift är bara en av många möjliga lösningar och andelen eldrift kommer att bero på hur marknaden utvecklas för de olika alternativa teknikern och vilka styrmedel som införs. ^önan eller äggets Vilket prohlernoehöver lösas rnednvastvrrnedel7 Laddstationer och elfordon (både rena batteribilar och laddhybrider) har jämställts med diskussionen kring bönan eller ägget. fngen kommer att köpa elfordon om det inte finns laddstationer och omvänt, ingen vill satsa pengar på att bygga laddstationer om det inte finns elfordonsägare som har betalningsvilja för laddtjänsten. Priset för laddtjänsten ska täcka investeringen, service och drift av laddstationen. Oet ligger alltjämt en del sanningidet påståendet. Lyckligtvis så byggs det en del laddstationer idag oob det finnsiskrivande stund dryga 2500 Iaddbarabilari5verige och antalet ökar,men någon massmarknad som för konventionella fordon är det svårt att tala om. Oet ska också sägas att det är svårt, för att inte säga myoket svårt, att bitta lönsamma affärsmodeller för laddtjänsten. Oe aktörer som bygger ut laddstationer väljeridagsläget att göra det av andra skäl än affärsmässig lönsambet. På sikt, kan det möjligen tänkas, att lönsambeten infinner sig men det är inte fallet idag eftersom antalet elfordon som laddar och betalar är så litet, samhällsekonomiskt kan andra effekter räknas inienladdstation oeb ökad eldrift, t.ex. minskat buller oeb bättre luftkvalitet men de fördelarna går inte att ta betalt föriladdtjänsten. Vår bedömning är dock att det från ett bilköparperspektiv är viktigt med en ^tillräckliga förekomst av laddstationer eftersom detta fortfarande utgör en starkt bidragande faktor för att den vanliga konsumenten ska våga köpa ett elfordon.oesomköperelfordon idag är s.k.nearly adopters^ocb representerar självklart inte den breda massan. Laddstationer för normalladdning bebövs t.ex. på inneistadskärnor där människor parkerar,p bus, pendlarpakeringar samt att det bebövs snabbladdningsstationer lämpligtvisdärkommersiellafordonrörsigt.ex.utocbinienstad. ^äoker Inte de jordade uttagen till för laddninginormalfallet ooh vilken standard hör användas Elbranschens erfarenheter och tester visar att det inte, som vi trodde för någraårsedan,är lämpligt att elfordon laddas regelmässigtivanliga jordade uttag.att laddaiettjordat uttag är ungefär att jämställa med att köra på reservhjulet, dvs det fungerar som en nödlösning oeb bör inte vara en vana. Äveniett hemmagarage bör laddning ske med hjälp av ens.k.laddbox.en laddbox för hemmiljö, eller för all del på arbetsplatsen, kan vara av relativt enkel modell så länge den uppfyller den europeiska standarden ^mode^typ 2^ (EN ). Oetta utgör en tillräckligt elsäker anläggning. Oet kan för övrigt sägas att den svenska bilbranschen, elbranschen och ledande laddstationstillverkareäröverensom att redan nu använda och främja denna standard som är tänkt att gälla från 2015 inom E0.(5e faktaruta sistidokumentet.)

3 5VEN2KENEP^f 3(8) Varför ska samhället stödda Introduktionen av elfordon ooh ^thyggnadenavladdstatloner7 Oe huvudsakliga skälen för detta är redan kända för utredningen och ska inte upprepas här annat än Litsläpp av 002 och partiklarvid bilens eldrift är noll.utsläpp av 002 sker vid produktionen av el men baraide fall det är fråga om fossilproduktion som med kol eller gas.sverige har över 07 procent koldioxidfri elproduktion(mest vattenkraft och kärnkraft). Andelen förnybar elproduktion ökar hela tiden. Elfordon är dessutom tystare än konventionella fordon. utmaningen för elfordon är sammantaget två^ dels är de dyrare vid inköp, dels är laddstationer inte vanligt förekommande(se ovan hönan-eller äggetdiskussionen). På sikt är det vår hedömning att det är samhällsekonomiskt lönsamt med elfordon som en av flera klimatneutrala dellösningar på transportsektorns 002-utsläpp.Oäremot är det ännu inte beslutsfattarekonomiskt lönsamt att varken köpa ett elfordon eller att hygga en laddstation. Oet finns alltså skäl för samhället att stödja introduktionen av dessa nya tekniker ochidetta PM ska vi redogöra för vilka styrmedel som vi menar hör övervägasiett paket. Ett annat argument är att samhället valt att skattehefriahiohränslen eftersom dessa hränslenärdyrare än de fossila alternativen. Priset på dessa hilar är inte avskräckande längre. Eör elfordonen är förhållandena annorlunda. Bränslet till elfordon är inte problemet utan det höga priset på fordonen samt kostnaden för att hygga laddinfrastrukturen. skälen för att stödja introduktionen av elfordonsteknlken är dock desamma som för biobränslen. ^t^rmedel för elfordon ^on^sma^s Otredaren förväntas föreslå etts.k. bonus-malussystem för nya bilar.vi stöder principerna för detta styrmedel och menar att det bör kopplas till en tydlig bana för utfasning av fossila drivmedelitransportsektorn. När det gäller vilket belopp som ska väljas är det troligenislutänden en politisk bedömning. Var uppfattning är dock att maximal bonus bör ligga kring kr för att få den avsedda effekten och fungera som den starka prissignal som är tänkt. Malusdelen, eftersom dessa fordon är så många fler, kan ligga på upp till cirka kr.psykologiskt är vi människor ändå mer benägna att undvika förluster än att välja vinster,vilket ytterligare talar för att malusdelen inte behöver vara lika stor som bonusen. Eftersom laddhybriderna med all sannolikhet kommer att driva fram den tekniska utvecklingen och marknaden för de rena elfordonen finns det skäl att inledningsvis stödja dem på samma nivå som en elbil. Oet bör dock införas minimikrav för en definition på en bonusberättigad laddhybrid. Vi föreslår vidare att denna extra bonus för laddhybrider begränsas till de första fem åren för systemets införande och att man sedan utvärderar effekten.

4 5V5N2K5N5Rd ^ ) FördoB7ss^at^ Fordonsskatten bör ookså stödja en utfasning av fossila bränslen. Vi uppfattar att den är så lågidagsläget att den faktiskt inte kan sägas ba en särskilt styrande effekt på nybilsköpen. Fn över tiden ökande fordonsskatt för fossildrivna fordon, även för köpta fordon, skulle påverka andrabandsmarknaden för fordon oob på sikt innebära att andrabandspriset på de ^bra^ fordonen påverkas positivt. Oetta skulle gynna fordon som eitordon som är dyrareiinköp oob vars andrabandsvärde är tör närvarande är osäkert viiket är en bidragande orsak tiii att konsumenterna tvekar. ^poo^or^^ö^o^afr resonerapa^er^ Bilpooler,vilket utredningen konstaterat, bar många fördelar.oe frigör utrymmeigatumiljön för andra transportsätt eftersom antalet parkerade bilar kan minska. Att t.ex. kunna reservera parkeringsmark tör biipooisbiiar bör tiiiåtas, inte minst eftersom vissa av dessa biipooisbiiar kan vara eitordon med bebov av iaddpiatser. ko^a^a^^af^-ötbersy^atbr^oe^or^e^ Oet är angeiäget att kommuner oob regioner kan införa iokaia styrmedel som gynnar introduktionen av miljöfordon, bl.a. elfordon. Oet kan bandia om parkeringsstrategier som gynnarvissafordonstyper,trängselskatter oob differentiering avdessa,miljö^oneristädereto.oet är angeläget att en översyn görs av regelverken med syfte att säkerställa att det lagtekniskt inte finns några binder för lokala styrmedelspaket. T^a^sr^ar fjänstebilsbeskattningen bar en stark påverkan på nybilsförsäljningen. Elfordon bör bebandlas på samma sätt som miljöbilar om utredningen föreslår att systemet finns kvar. ^vrmedeiför^ddsta^oner fvåra egna studier oob erfarenbeter så finns en byfsat skarp skiljelinje avseende förutsättningar för användning, efterfrågan, potentiella affärsmodeller oob inte minst teknikval mellan normalladdning oob snabbladdning. Med snabbladdning menas att ett upp till prooent laddat batteri erbålls medan man väntar vid platsen, dvs med några minuters laddning. Normalladdning definierar vi som laddning som pågår en längre tid, t.ex. över natten, under arbetsdagen med mera, dvs medan bilen ändå står parkerad. ^onore^astyrrnodolföra^atyporaviaddstationor ^a^o^o^sa^ord^are^r^föy^^ada^^adds^a^oner f vissa andra länder,t.ex.nederländerna,bar man tillsatt en nationell samordnare för att stimulera den mångfald av aktörer som kan bygga oob stå värd för laddstationer.2amordnare bar även prövats framgångsriktiandra delaravsvensktsambällsliv,t.ex.vindkraftssamordnarna eller samordningsrådet för smarta elnät. Vi ser att en samordnare för utbyggnad av laddstationer skulle kunna vara den underlättande kraften som bebövs för att t.ex. kommuner,offentliga fastigbetsförvaltare(som sjukbus eller myndigbeter),privata fastighetsägare,

5 5V5N5K5N5RGf 5(8) bostadsrättsföreningar,stormarknader,parkeringsbolag,kollektivtrafikföretag oeb allmännyttans fastigbetsförvaltare ska kunna få information, kunskap oeb stimulans att våga bygga laddstationer.nu när en överenskommen standard tinns så bar tekniks Vår bedömning är också att information måste underlättas oeb anpassas till beboven. För t.ex. bostadsrättsföreningar aktualiseras blafrågan om elen ska mätas oeb debiteras när man byr ut en parkeringsplats med laddmöjligbet. Oet ska också sägas art industrin inom ramen för Road Map5weden föreslagit en samordnare. Vi föreslår att regeringen utser lämpliga personer att vara nationella samordnare för laddstationer med uppgift att o stimulera oeb sprida kunskap till kommuner,landsting,privata fastighetsägare,bostadsrättsföreningar,stormarknader, parkeringsbolag, kollektivtrafikföretag oob allmännyttans fastigbetsförvaltare för att öka utbyggnadstakten av laddstationer. o Otveckla informationsmaterial, vägledningar oeb anvisningar anpassat tillbeboven bos aktörerna ovan. o Otveckla informationsmaterial som potentiella elfordonsköpare kan beböva ba - 2amordnarna bör också baiuppgift att identifiera vilka regelverk som kan beböva ändras för att aktörerna ovan ska kunna bygga ut laddstationerlden takt de finner lämplig (Boverkets byggregler är ett sådant regelverk, ett annat kan vara bur kommuner får styra över användning av mark som upplåts med bygglov). ^amordnaren bör också kartlägga de samlade behoven av laddstationer oob föreslå lämpliga placeringar av snabbladdningsstationer. ^a^ono^da^aöas^ör^adds^o^r Några privatpersoner bar tagit ett initiativ till att föra en databas över laddstationer. Oenna databas redogör för geografisk placering oob laddteknik. Oen kan utgöra en god grund för en nationell databas som kvalitetssäkras oeb utgör en öppen källa för aktörer som vill bygga smarta tjänster kopplat till elfordonsladdning. Aktörerna som bämtar info från databasen kan också bidra med finansiering. Vi föreslår att regeringen ger lämplig myndighet (frafikverket eller statens Fnergimyndighet)iuppdrag att utreda och vara värd för en kvalitetssäkrad databas för laddstationer. ^ö^^nsöos^arr^noatb^add^ Laddel på arbetsplatsparkeringen ska idag förmånsbeskattas, precis som andra förmåner som arbetsgivaren erbjuder den anställde. Värdet av laddel kan dock räknasimycket små belopp där administrationen av denna förmån kostar mer än själva laddelen.värdet av laddel,med dagens elpriser,kan jämställas med fritt kaffe på arbetsplatsen. Vi föreslår att laddel undantas från förmånsbeskattning.

6 2V5N2K5N5ROf ^ ) ^otber^s^yooreo^er Boverkets byggregler bör kompletteras med regler som säkrar att byggnader eller platser med garage förbereds för laddstationer. Vi föreslår att regeringen ger Boverketiuppdrag att utforma sina byggregler så att nya eiier ändrade parkeringsbus eiier andra parkeringsytor törses med laddstationer eller förutsättningar tör att laddstationer kan installeras kostnadseffektivt senare. ^mansio^tstödt^l^thyggnadavladdsta^onor Att bygga en laddstation kostar betydande belopp oob inte minst gräv-oob anslutningsarbete är kostsamt. Att sätta upp en laddstation tör normalladdning utombus kan kosta upp till krbladdstationi tätortsmiljö.fnsnabbladdningsstation kostar cirka kr beroende på var den placeras, om elnätet beböver förstärkas eller inte mm. Oet är något billigare generellt sett att bygga laddstationer inombus. För att t.ex.dra fram el och sätta upp5laddstationerinomhusiett befintligt garage beräknas kostnaderna uppgå till cirka kr. Att sätta upp en laddboxiett enfamiljshus (i garaget eller på fasaden) beräknas idag kosta cirka kr där laddboxen utgör halva av kostnaden. Privatpersoner kan använda ROf avdraget för arbetet men inte materialet. fövrigt finns Ingen offentligt initierad stimulans för att främja utbyggnad av laddstationer.statens Energimyndighet har ett demonstrationsprogram för att främja bl.a. utbyggnad av laddstationer men pengarna får inte användas som stöd för inköp av varor. Kostnader av den bär storleken är avskräckande för t.ex. en mindre bostadsrättsförening, mindre fastighetsägare, kommuner oeb städer oob privatpersoner. Vid en samlad bedömning menarvi att det finns skäl att staten avsätter medel för dels stödja en utbyggnad av snabbladdstationer,dels stödja utbyggnaden av laddplatseriförstahandiflerbostadsområden och på arbetsplatser. Exakt hur ett sådant stödsystem bör byggas upp, vilka aktörer som ska kunna ta emot stöd måste bl.a. stämmas av mot EO:s riktlinjer för miljöstöd. Som ett vägledande exempel föreslår vi att stödet max får uppgå till 50 procent av kostnaden men max kr per normalladdningsstation. Bidraget bör begränsas till företag,bostadsrättsföreningar,privata oeb kommunala fastighetsägare av flerbostadshus, kommuner oeb städer. Kommuner och städer har en nyckelroll för att publika laddplatser ska komma att etableras, då de privata affärsmodellerna inte ger tillräcklig drivkraft. Oetta bör kunna drivas av kommunerna utan stöd, men hittills har detta skett i en otillräcklig utsträckning. Ett stöd innebär rimligen en ökad takt. Oäremot tror vi att stödetiformavpot bidrag för installation av laddboxariegna hem är tillräckligt

7 2VFN5K5N5Rd 7(8) Förutsättningar maxheioppet sättas högre än tör normaiiaddningsstationen. Bidraget tiii snahhiaddning hör uppgå tiii 50 MkrBår under tre år och sedan utvärderas. Med hjälp av samordnarens kunskap och kartläggningar hör också en jämn geografisk spridning av snahhiaddningsstationer kunna åstadkommas. ^vsmtandeord Oet är vår förhoppning att dessa förslag heaktas av utredningen ooh att ett kraftfullt paket för stimulans av elfordon ooh uthyggnad av laddstationer hlir verklighet Henrik wingfors Ansvarig elfordon ^aktar^ta^ vad mnehär överenskommelsen mellan de svenska aktörernas Laddning med mod3ooh med typ 2-kontakt (i enlighet med f f-l)är att se som en plattform som möjliggör olika funktioner men där vissa grundfunktioner alltid finns med. Grundfunktionerna är: -Oedikerad5V2f5(eleotriovehiole supply eguipment^laddstation) permanent kopplad till växelspänningsnätet -5pänningssättning av ladduttaget sker endast när fordonet är korrekt anslutet -Ladduttaget görs spänningslöst direkt om anslutningen av någon anledning oryts under laddning -Kontinuerlig övervakning av PF-ledaren (skyddsjord) -Möjlighet till styrning av laddningsströmmen genom signalering (P^VM) mellanlooh fordon När ladduttaget på laddstationen är av typ2kanhilar med olika fordonskontaktering(typl,2eller3) laddas genom att ha en anpassad kahel med typ 2-kontakt mot laddstationen ooh antingen typ I,typ2ellertyp3 mot fordonet.typ2på fordonssidan är dook den standard som de europeiska hilarna kommer att följa framöver. Vidare är det möjligt att dimensionera förf,celler 3-fas laddning med olika amperestyrka (t.ex. foa,16a eller 32A) ooh olika spänningsnivåer(230v eller

8 5V5N5K5N5R0f 8(8) 400V). Vad som är lämpligt beror pa bur man tror eller vill att laddstationen ska användas. Om bilen ska stå parkerad endast en kort stund eller över natten påverkar bland andra faktorer valet av lämplig laddeffekt.2om exempel så ger laddning medl-fas!6a oeb 230V en möjlig maximal effekt av ca 3,7 k^v medan laddning med 3-fas oeb 32A ger ca 22 k^ som mest, detta förutsatt att tordonet är anpassat tör detta. I^addkahol mod kontakter av tyn^för laddning enligt mod Lill vänsterlblld ses kontakten mot fordonet oeb till böger mot laddstationen. Oet förekommer också varianter av laddstationer där kabeln är fast monterad oeb då finns följaktligen bara kontakten mot bil. Källa:PboenixOontact

Remissvar på Utredningen om fossilfri fordonstrafik (N2014/7434/E)

Remissvar på Utredningen om fossilfri fordonstrafik (N2014/7434/E) SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors + 46 8 677 26 73, + 46 766-23 63 55 henrik.wingfors@svenskenergi.se REMISSVAR 1 (6) Datum Beteckning 2014-05-16 004/2014 Näringsdepartementet

Läs mer

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Handlingsplan för en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 Henrik Wingfors Svensk Energi - Elbranschens samlade röst Innehåll Målet Scenarier och

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet efordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg. SID 1(5) Elbilsstrategi Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Helsingborgs stads styrdokument Aktiverande syftar

Läs mer

Branschgemensamma frågor och svar om laddinfrastruktur

Branschgemensamma frågor och svar om laddinfrastruktur Branschgemensamma frågor och svar om laddinfrastruktur och elfordon (2013-09-18) El och elfordon Hur mycket el behöver en elbil? Hur långt går en elbil? Hur mycket el en elbil drar beror på många faktorer,

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL HITTAR DU PÅ www.energikontorvast.se/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler fastighetsägare installerar laddplatser

Läs mer

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030 Dags för sverige att ta ledartröjan så når vi en miljon elbilar år 2030 Så kan Sverige nå en miljon elbilar 2030 Sverige har som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 % till år 2030. För att

Läs mer

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät LADDSTATIONER 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät AGENDA Marknad Typer av laddare och standarder Rekommendationer till

Läs mer

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd till dig som vill installera laddstation i din bostadsrättsförening Förberedelser För att

Läs mer

Fixa laddplats. Steg för steg-guide

Fixa laddplats. Steg för steg-guide Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur

Riktlinjer för laddinfrastruktur Riktlinjer för laddinfrastruktur Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Uppdrag... 3 Syfte... 3 Avgränsning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Fixa laddplats Steg för steg-guide lägenhet/fastighetsägare Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Läs mer

Elbilar och Laddhybrider

Elbilar och Laddhybrider Elbilar och Laddhybrider Preliminärt förslag för att underlätta introduktionen av elbilar och laddhybrider i Sverige Greger Ledung Energimyndigheten Bakgrund Regeringen har givit Energimyndigheten uppdraget

Läs mer

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2015-10-21 Handläggare Monica Fredriksson 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Interpellationssvar laddinfrastruktur

Interpellationssvar laddinfrastruktur KSKF/2017:586 1 (1) Interpellationssvar laddinfrastruktur Magnus Arreflod (MP) har till Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställt en interpellation angående laddinfrastruktur. När kommer ni

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL PÅ www.huv.nu/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler bostadsrättsföreningar och samfälligheter installerar laddplatser

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Laddfordon och laddinfrastruktur Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Mot noll nettoutsläpp i transportsektorn Antal laddfordon Laddfordon i Sverige 60000 Laddfordon i Sverige Största

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Stadsbyggnadsnämnden 2017-12-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen TSN/2017:68 1 (2) Torshälla stads nämnd Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få

Läs mer

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa l addplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Demonstrationsprogram för elfordon. Linda Rinaldo och Erik Svahn

Demonstrationsprogram för elfordon. Linda Rinaldo och Erik Svahn Demonstrationsprogram för elfordon Linda Rinaldo och Erik Svahn Allt började 2009 med en KAMEL Kunskapsunderlag Angående Marknaden för Elfordon och Laddhybrider Programmets vision Satsningarna ska underlätta

Läs mer

Musserongången. Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till Arbetsdokument El-Bil laddning Arne H

Musserongången. Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till Arbetsdokument El-Bil laddning Arne H Musserongången Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till ah@musseron.se 1 Syfte Målet med studien var att få insikt i leverantörer och installatörer gällande laddning av El-bilar. Samt ungefärliga kostnader.

Läs mer

Svar på Elbil Sveriges enkät 2010 om styrmedel och incitament för elbilar

Svar på Elbil Sveriges enkät 2010 om styrmedel och incitament för elbilar Svar på Elbil Sveriges enkät 2010 om styrmedel och incitament för elbilar Vänsterpartiet svar 100615 Mikael Gustafsson, trafikpolitisk sakkunnig 1. Vilket parti representerar du? SVAR: Vänsterpartiet 2.

Läs mer

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Dokumentet innehåller information om investeringsstöd från Klimatklivet för publika laddningsstationer. Alla typer av organisationer

Läs mer

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Nanna Wikholm Tel: 010-698 14 02 Nanna.wikholm@naturvardsverket.se PM 2016-08-30 Ärendenr: NV-05824-15 Information om stödet till laddinfrastruktur

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

Förslag till åtgärder i den nationella strategin för fossilfri transportsektor

Förslag till åtgärder i den nationella strategin för fossilfri transportsektor Stockholm 2016-05-27 Till Statens Energimyndighet per e-post transportstrategi@energimyndigheten.se Förslag till åtgärder i den nationella strategin för fossilfri transportsektor Den 6 april 2016 bildade

Läs mer

Innehåll. Varför ett nytt direktiv? 2013-12-04. Vad innebär nya Energieffektiviseringsdirektivet för Sverige? (Uppdatering avseende energitjänster)

Innehåll. Varför ett nytt direktiv? 2013-12-04. Vad innebär nya Energieffektiviseringsdirektivet för Sverige? (Uppdatering avseende energitjänster) Vad innebär nya Energieffektiviseringsdirektivet för Sverige? (Uppdatering avseende energitjänster) Nätverksträff 26-27 november 2013 Henrik Wingfors Svensk Energi Innehåll Varför ett nytt energieffektiviseringsdirektiv?

Läs mer

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem.

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. Elbilsladdning Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. 2 Eldrivna fordon Det här är bara början... Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna

Läs mer

Vattenfall och Design open?

Vattenfall och Design open? Vattenfall och Design open? 20090528 Göteborg Camilla Feurst Information It is possible to replace the image on the dividing slide if desired (menu command Insert > Picture > From File ). Afterwards, set

Läs mer

En analys av Elbilsla get i Go teborg

En analys av Elbilsla get i Go teborg Skandinaviskt Elbilssekretariat En analys av Elbilsla get i Go teborg Sammanfattning Sverige ska, enligt de mål som är antagna nationellt, vara klimatneutralt år 2050. Redan år 2030 ska landet ha en fossiloberoende

Läs mer

Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB

Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB 2017-11-15 Detta dokument är en vägledning till att sätta upp laddstolpar inom Akademiska Hus campusområden. 17-11-15 1/10 Inledning och sammanfattande

Läs mer

Laddinfrastrukturutredning

Laddinfrastrukturutredning Laddinfrastrukturutredning 2016 MILJÖKONTORET Innehåll Introduktion...3 Bakgrund...3 Kommunens egna mål...3 Laddstationen...4 Kontakter...4 Laddtyper...5 Fast eller lös kabel?...6 Laddbeteende...7 Laddning

Läs mer

Uppladdning för framtidens fordon

Uppladdning för framtidens fordon EI R2010:20 Uppladdning för framtidens fordon Undantag från koncession för laddinfrastruktur Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen EI R2010:20 Författare: Erik

Läs mer

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon Eva Sunnerstedt Stockholms Stad eva.sunnerstedt@stockholm.se Antalet eldrivna bilar ökar i Sverige! 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 2008 2009 2010

Läs mer

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Nuläge transportsektorns klimatpåverkan Positivt Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 18 februari 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets dnr: N2013/675/TE Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till

Läs mer

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar Vattenfall InHouse Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar En helhetslösning för hållbar el, värme och laddning Det unika med InHouse är enkelheten Solceller, värmepumpar och laddboxar till

Läs mer

Steg för steg-guide - BRF

Steg för steg-guide - BRF Fixa laddplats Steg för steg-guide - BRF Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt

Läs mer

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund Vi utvecklar världens främsta gränsregion för biogas och el till fordon! Det började med två ministrar ett gemensamt projekt med Norges Vegdirektorat, Transnova och NVE där huvuduppgiften är att planera

Läs mer

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Varför har Vattenfall och Stockholms stad tagit detta initiativ?

Läs mer

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige DIARIENUMMER KS 016.40 017-01-1 S T RATEGI SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 017 Laddstationer för elfordon Förslag på inriktning med sikte på 030 Antagen av fullmäktige 017-03-13 5 Laddstationer för elbilar

Läs mer

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening!

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! www.cacharge.com CaCharge laddar många bilar till en mycket låg kostnad. Vår vision är att erbjuda kostnadseffektiv laddning åt alla för att möjliggöra en

Läs mer

Demonstrationsprogram. för Elfordon 2011-2015. Erfarenheter hittills 2011-10-24. Magnus Henke -Energimyndigheten

Demonstrationsprogram. för Elfordon 2011-2015. Erfarenheter hittills 2011-10-24. Magnus Henke -Energimyndigheten Demonstrationsprogram för Elfordon 2011-2015 Erfarenheter hittills 2011-10-24 Magnus Henke -Energimyndigheten Mål för energiforskningen att bygga upp sådan vetenskaplig och teknisk kunskap och kompetens

Läs mer

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening!

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! www.cacharge.com Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! CaCharge laddar många bilar till en mycket låg kostnad. Vår vision är att erbjuda kostnadseffektiv laddning åt alla för att möjliggöra en

Läs mer

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR BRF Haga i Solna Bostadsrättsföreningen Haga i Solna har installerat laddstationer på åtta av sina 118 garageplatser. De har tagit hjälp av

Läs mer

Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter

Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Peter Blomqvist 217-5-1 Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Förutsättningar för och systemeffekter

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Samtal på scen med ett par bostadsrättsföreningar Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare

Läs mer

Remissvar SOU 2016:33

Remissvar SOU 2016:33 Remissvar SOU 2016:33 Power Circles remissyttrande avseende betänkandet Ett bonus-malussystem för nya lätta fordon (SOU 2016:33) Sammanfattning Power Circles kommentarer i sammanfattning: Det måste finnas

Läs mer

Fossiloberoende fordonspark 2030

Fossiloberoende fordonspark 2030 Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Europas mest ambitiösa klimat och energipolitik En strategi ut ur beroendet av fossil energi Genomförs i bred samverkan med övriga samhället

Läs mer

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Ett av vår tids största miljöhot är global uppvärmning på grund av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Koldioxidutsläppen orsakas främst av förbränning

Läs mer

FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK. Fastighetsmässan

FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK. Fastighetsmässan FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK Fastighetsmässan 2017-03-16 DAGENS SEMINARIUM Utvecklingen på marknaden Laddinfrastruktur Typ av laddare Viktigt att tänka på vid etablering Prismodeller Sammanfattning ANTALET

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar Fortum och Karlstad kommun inleder ett samarbete för att möjliggöra övergången till elbilar och laddhybrider i Karlstad och bidrar därmed till ett renare Karlstad. En storskalig övergång till elbilar skulle

Läs mer

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland Projekttitel: Främjande av elbilar och dess infrastruktur Plats: Östergötland Submission date: 2016-01-

Läs mer

Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel , Länsstyrelsen i Dalarnas län

Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel , Länsstyrelsen i Dalarnas län Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel 2018-10-03, Länsstyrelsen i Dalarnas län Agenda för förmiddagen Introduktion och uppvärmning (45 min) Presentations runda Nationella mål samt

Läs mer

Datum. Energiföretagens synpunkter på Boverkets förslag till genomförande av EPBD:s art avseende laddinfrastruktur

Datum. Energiföretagens synpunkter på Boverkets förslag till genomförande av EPBD:s art avseende laddinfrastruktur NiNa ENERGI FÖRETAGEN REMISSVAR 1(5) Datum 2019-10-17 Politik och kommunikation Sara Emanuelsson, 08-67726 56 i.remissvar@regeringskansliet.se i.e.remissvar@regeringskansliet.se Energiföretagens synpunkter

Läs mer

Elbilsladdning med HALOWallbox

Elbilsladdning med HALOWallbox Elbilsladdning med HALOWallbox NEWEL har nu färdigställt installationen av infrastruktur för elbilsladdning hos er. Vi vill gratulera till er nya anläggning som tar oss ett steg närmare till en fossilfri

Läs mer

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020 Att ladda en elbil Innehåll Ladda elbil Publik och privat miljö Vem erbjuder vad? Ladda snabbt eller långsamt? Vad bör man tänka på om man vill skaffa laddplats till elbilen? 2 Hur lång tid att ladda?

Läs mer

Strategi för elbilar och laddhybrider.

Strategi för elbilar och laddhybrider. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-08-26 Handläggare: Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-09-17 Strategi för elbilar och laddhybrider.

Läs mer

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna!

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! Världen, och särskilt den industrialiserade delen av världen, står inför stora krav på minskning av växthusgasutsläpp. I Sverige har regeringen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2019-02-13, 7 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try!

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm Elbilar är roliga att köra! Electric Vehicles are fun! Try! 1 Electric Vehicles are fun! Try! 2 From Evolution

Läs mer

Power Circles remissyttrande avseende Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) (Dnr N2014-7434- E)

Power Circles remissyttrande avseende Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) (Dnr N2014-7434- E) Power Circles remissyttrande avseende Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) (Dnr N2014-7434- E) Power Circle inkommer här med kommentarer på utredningen Fossilfrihet på väg. Power Circle instämmer i utredningens

Läs mer

Laddinfrastruktur i utveckling och nytt EU direktiv. Anders Lewald Senior Rådgivare Energimyndigheten Elsäkerhetsdagarna - ELSÄK

Laddinfrastruktur i utveckling och nytt EU direktiv. Anders Lewald Senior Rådgivare Energimyndigheten Elsäkerhetsdagarna - ELSÄK Laddinfrastruktur i utveckling och nytt EU direktiv Anders Lewald Senior Rådgivare Energimyndigheten Elsäkerhetsdagarna - ELSÄK 18 181204 Vår vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten arbetar

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Bättre och tydligare reglering av elnätsföretagens intäktsramar

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Bättre och tydligare reglering av elnätsföretagens intäktsramar SVENSK ENERGI Nät Anders Pettersson 08-6772649, 0708-942649 anders.pettersson@svenskenergi.se YTTRANDE 1 (5) Datum Beteckning 2014-05-05 020/2014 n.reqistrator@ reqerinqskansliet.se jan-olof.lundgren@regeringskansliet.se

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Betalningsmodeller för el-laddning För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Sätt att ta betalt för publik el-laddning Laddning i publik miljö har under en introduktionsfas varit gratis i Sverige

Läs mer

4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige genom

4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige genom Partimotion Motion till riksdagen 2015/16:2249 av Jan Björklund m.fl. (FP) På väg mot ett fossilfritt Sverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Utredning avseende klimatkompensering

Utredning avseende klimatkompensering Utredning avseende klimatkompensering Uppsala Utkast 2011-06-30 Reviderad Tema projektledare Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 10 Fax: 018-17 08 75 Upprättad av: Fredrik Sadjak Granskad av: Gunnar

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Läs mer

Utredning avseende klimatkompensering

Utredning avseende klimatkompensering Utredning avseende klimatkompensering Uppsala 2011-08-17 Reviderad Tema projektledare Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 10 Fax: 018-17 08 75 Upprättad av: Fredrik Sadjak Granskad av: Gunnar Gedin Sid:

Läs mer

Elfordon i samhället. Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten

Elfordon i samhället. Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten Elfordon i samhället Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten Vad styr elfordonsutvecklingen? Vilka är de starkaste drivkrafterna för elfordon nu? Styrmedel om ökad energieffektivitet,

Läs mer

Akademiska Hus satsar på solceller

Akademiska Hus satsar på solceller Akademiska Hus satsar på solceller Seminarium Svensk Solenergi/Chalmers Uppsala 2015-10-16 Johan Tjernström, Energistrateg johan.tjernstrom@akademiskahus.se 1 Innehåll Kort om Akademiska Hus Våra energimål

Läs mer

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi Alternativa affärsmodeller och ägandeformer för solenergi Johan Nyqvist, Solar Region Skåne Energikontoret Skåne, September 2014, Malmö Innehåll Syfte och bakgrund... 3 Varför är solenergi intressant?...

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun.

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. Örebro kommun 2017-03-08 Ks 242/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR LADDINFRASTRUKTUR I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM

Läs mer

Ärenden Sida 13 (21) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-03-14

Ärenden Sida 13 (21) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-03-14 Ärenden Sida 13 (21) 2013-03-14 Au 23 KS/2011-0299, TN/2011-0205 KS 24 KF Svar på motion från Anita Rylander och Bengt Bivrin (MP) om uppsättande av laddstolpar för elbilar grönare trafik föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

ELEKTRIFIERING AV FORDON. Mazdak Haghanipour Power Circle

ELEKTRIFIERING AV FORDON. Mazdak Haghanipour Power Circle ELEKTRIFIERING AV FORDON Mazdak Haghanipour Power Circle OM POWER CIRCLE Varför el? VARFÖR ELEKTRIFIERING? 1. Securityofsupply minskat beroende av importerad olja 2. Förbättrad luftkvalitet 3. Minskade

Läs mer

Hammarby Sjöstad - exportplattform

Hammarby Sjöstad - exportplattform Hammarby Sjöstad Hammarby Sjöstad - exportplattform Nytt regeringsuppdrag att förverkliga Hammarby Sjöstad som nationell exportplattform för miljö- och klimatteknik 6 milj 2016-2018 Hammarby sjöstad är

Läs mer

LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON

LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON PROGRAM Laddning i brf vad skall man tänka på? Debiteringslösningar hur tar vi betalt? Utvecklingen på marknaden Typer av laddning och teknik vad passar oss? Ekonomi Bidragsmöjligheter

Läs mer

Tekniska verken/clever

Tekniska verken/clever Tekniska verken/clever Elbilsladdning Kunddag på MSE 8 november Tekniska verken Mikael Blom Key Account Manager CLEVER Sverige AB Affärsidé Skandinaviens ledande elbilsoperatör Grundades i Sverige 2015,

Läs mer

FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG

FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG Förord Kära läsare! Du har fått inspirationskatalogen "Fler elbilar i Öresundsregionen". Katalogen innehåller ett antal förslag på hur svenska och

Läs mer

El som drivmedel. Sten Karlsson. Energi och Miljö Chalmers. Snabbladdningsstation Östersund april 2011

El som drivmedel. Sten Karlsson. Energi och Miljö Chalmers. Snabbladdningsstation Östersund april 2011 El som drivmedel Sten Karlsson Energi och Miljö Chalmers Snabbladdningsstation Östersund april 2011 Presentation 13 Sept 2011 vid Fossiloberoende Transportsektor år 2030 och vägen dit El som drivmedel

Läs mer

Elbilsförarenkät. Östersund - årets elbilsstad

Elbilsförarenkät. Östersund - årets elbilsstad Elbilsförarenkät Östersund - årets elbilsstad Bakgrundsinformation Elektronisk enkät Mätperiod 110628-111007 Svarsfrekvens: 79,8% (83/104) Könsfördelning: 71,1% män, 28,9%kvinnor Åldersfördelning: 20-30:

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare vill ladda vid bostaden Enkelt att skapa säker

Läs mer

Undersökning av kunskaper om och inställning till laddfordon

Undersökning av kunskaper om och inställning till laddfordon Undersökning av kunskaper om och inställning till laddfordon Lärdomar från den tredje enkätomgången 2017 Syftet med undersökningen Sverige har ett mål om minst 70 % minskning av växthusgasutsläpp från

Läs mer