Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Stockholms konstnärliga högskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Stockholms konstnärliga högskola"

Transkript

1 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Stockholms konstnärliga högskola Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Nej 1. Är myndigheten miljöcertifierad? 2. Hur lyder myndighetens miljöpolicy? Miljöpolicy för Stockholms konstnärliga högskola Styrdokument: Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Stockholms konstnärliga högskolas vision är att genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning skapa möjligheter för framtidens kunskaps- och samhällsutveckling. För att uppnå denna vision ska SKH utbilda självständiga konstnärer, pedagoger och forskare som driver utvecklingen inom sina områden, vidareutveckla den dynamiska och kritiskt reflekterande miljön för forskning och utvecklingsarbete, utveckla mötesplatser samt föra dialog med de professionella fälten och det omgivande samhället. Högskolan ska vara en administrativt sammanhållen organisation med en transparent, attraktiv och dynamisk studie- och arbetsmiljö där vi arbetar för en bred rekrytering av studenter och medarbetare. Alla anställda och studenter vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) ska vara delaktiga i att utveckla, genomföra samt följa upp arbetet för en bättre miljö. Vårt övergripande mål är att verksamheten ska ge så minimal inverkan på miljön som möjligt och att miljöhänsyn ska vägas in i alla beslut. SKH ska aktivt medverka till bättre miljö och hållbar samhällsutveckling. SKH ska vara en miljövänlig arbetsplats där både personal och studenter värnar om miljön. SKH ska utbilda och informera personal och studenter för att öka miljömedvetenheten och kompetensen för att kunna välja miljövänliga alternativ.

2 I sin strävan efter ständig förbättring ska Stockholms konstnärliga högskola: - verka för att integrera ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet på alla nivåer i den strategiska och operativa verksamheten - verka för att integrera miljöperspektivet i utbildningen, i forskningen och i det konstnärliga utvecklingsarbetet - uppmuntra, utbilda och skapa förutsättningar för medarbetare och studenter till att bidra till en hållbar utveckling i och utanför verksamheten - säkerställa att anställda och studenter har kännedom om samt följer miljöpolicyn - ta hänsyn till miljön vid upphandling och inköp samt i samband med resor - i valet mellan två likvärdiga produkter eller tjänster alltid välja den med minst påverkan på miljön - kontinuerligt se över åtgärder för att minska naturresursanvändning och minska utsläpp till luft, mark och vatten som verksamheten direkt eller indirekt orsakar - undvika resor när dessa utan större olägenhet kan ersättas av telefon- och videokonferenser - minska produktionen av avfall samt hantera avfallet miljömässigt korrekt - förbättra, utvärdera och fortlöpande följa upp miljöarbetet inom högskolan - ha ett miljöledningssystem som årligen utvärderas och revideras - arbeta aktivt för att minska energiförbrukningen i lokalerna - dokumentera och följa upp övergripande och detaljerade miljömål. 3. När har myndigheten senast uppdaterat sin miljöutredning? a. Vilka av myndighetens aktiviteter har en betydande direkt påverkan på miljön? Resor och energianvändning samt teknisk utrustning knuten till utbildning och forskning. Resor inberäknar såväl tjänsteresor som resor till och från arbetsplatsen respektive studieplatsen. Energianvändningen är knuten till verksamheternas lokalytor, drift av fastigheter, verksamhetsel, källsortering och pappersförbrukning samt förbrukningsartiklar. Myndigheten använder även en stor mängd teknisk utrustning som är energikrävande samt när den blir uttjänt klassificeras som teknikavfall och hanteras utifrån de miljökrav som ställs på denna typ av avfall. 4b. Vilka av myndighetens aktiviteter har en betydande indirekt påverkan på miljön? Den aktivitet som genererar största indirekta miljöpåverkan är den utbildning och forskning som bedrivs.

3 Inköp och upphandling har en indirekt påverkan på miljön genom miljökrav som ställs vid anskaffningar. 5a. Vilka mål har myndigheten upprättat för de aktiviteter som har betydande direkt påverkan på miljön? Förståelsen och kunskapen om miljöpåverkan ska öka bland myndighetens studenter och personal. Negativ miljöpåverkan, bland annat i form av utsläpp av koldioxid, i samband med resande ska minska. Energiförbrukningen ska minska totalt sett för SKH. Andelen energieffektiva stödsystem ska öka. En större andel av högskolan tekniska utrustning ska bidra till en effektiv energianvändning. Produktion av avfall ska minska och det avfall som produceras ska hanteras miljömässigt korrekt. 5b. Vilka mål har myndigheten upprättat för de aktiviteter som har betydande indirekt påverkan på miljön? Förståelsen och kunskapen om miljöpåverkan ska öka bland myndighetens studenter och personal. Myndigheten ska verka för att integrera miljöperspektivet i utbildningen, forskningen och det konstnärliga utvecklingsarbetet. SKH ska uppmuntra, utbilda och skapa förutsättningar för medarbetare och studenter att bidra till en hållbar utveckling i och utanför verksamheten. Anskaffning ska ha krav på miljöhänsyn. 6a. Vilka åtgärder har myndigheten vidtagit för att nå målen för direkt miljöpåverkan? Miljöutredningen och miljöpolicyn har bidragit till att frågor kring miljön finns med i avdelningarnas och skolornas verksamhetsplaner för Miljöhänsyn ska tas i samband med resor. Tåg ska prioriteras vid kortare resor. Miljöbilar ska efterfrågas vid hyrning, leasing, taxi.

4 Resor ska undvikas när dessa utan större olägenhet kan ersättas av telefon- och videokonferenser. Konferensutrustningar har installerats under 2016 och utrymme att fortsätta den tekniska utvecklingen har beaktats i budgetarbetet för Kollektivt resande uppmuntras, även mellan campusområden och i tjänsten. Cyklar finns för att enkelt kunna transportera sig mellan verksamheterna. Ny konferensutrustning har skaffats in och används regelbundet för att bidra till att resor i tjänsten kan ersättas av resfria möten. Högskolan har förberett organisation av ett miljöråd för att systematiskt arbeta med miljöledningsfrågor. Gröna hyresavtal följs upp vid hyresvärdsmöten och bidrar till ett kontinuerligt miljöarbete mellan SKH och dess hyresvärdar, där konkreta åtgärder för att minska miljöpåverkan planeras och genomförs. Ett kontinuerligt samarbete med hyresvärdar ska bedrivas för att minska energianvändningen, byta till energivänliga ljuskällor, utveckla gröna hyresavtal samt påverka hur verksamhetselen kan styras och reduceras. Myndigheten ska prioritera teknisk utrustning med effektiv energianvändning. Nya modeller för kopiering och utskrift som synliggör förbrukningen bättre har skaffats och bidrar till att nå målet med minskad pappersförbrukning, liksom en gradvis övergång till digitala format i stället för papperskopior. System som stöder energieffektiva arbetsmodeller ska eftersträvas vid nyanskaffning. I arbetet med arkivering har övergången till e-arkivlösningar fått alltmer uppmärksamhet och en strategisk plan för elektroniska handlingar har upprättats, vilken kommer att bidra till att arbeta mot en e-arkivlösning. Rektor har beslutat att SKH deltar i samverkan med Trafikverket för en ökad andel resfria möten. Under 2017 kommer former för att utvärdera andelen resfria möten att utvecklas och tillämpas, för att se effekten av samverkansprojektet. 6b. Vilka åtgärder har myndigheten vidtagit för att nå målen för indirekt miljöpåverkan? Genomförandet av ett hållbart perspektiv i utbildning och forskning är svårt att definiera och mäta. Miljöfrågor har dock beretts utrymme i kurser och undervisningsmoment där det finns möjlighet. Genom utbildningen skapas förståelse kring hållbar utveckling i samhället, i flera perspektiv, och resursanvändande i den verksamhet som bedrivs och som är målet för utbildningen Högskolans studenter får möta frågor som rör energi- och miljöaspekter såväl i

5 samband med genomförandet av studierna och i ett perspektiv av yrkesverksamhet, där miljöfrågorna kommer att finnas med. Genom forskningen skapas möjligheter att genom konstnärliga uttryck och uttrycksformer skapa förståelse, insikter och bidrag till ställningstaganden kring hållbarhetsfrågor, miljö och social hållbarhet. Flera av högskolans nyrekryterade meriterade lärare har ett tydligt miljöperspektiv i sitt konstnärliga och pedagogiska arbete. Högskolan har erhållit medel för ett forskningsprojekt där relationen mellan människa och natur är i fokus. Effekten av detta är att miljöfrågor och miljöpåverkan får en större plats i utbildning och forskning. Våra kärnverksamheter samverkar ofta i tvärvetenskapliga sammanhang, där val av konstnärlig metod och medel kan ge möjligheter att på ett konkret sätt arbeta med miljö och miljöpåverkan. En ny upphandlingspolicy som inkluderar miljöperspektiv har tagits fram. Miljöpåverkan har följts upp vid pågående avtal, framförallt vid genomförande av pågående städavtal. Vid val mellan två likvärdiga produkter eller tjänster ska miljöhänsyn ges en betydande roll. Vid anskaffning av ljuskällor till utbildning och forskning har LED-belysning prioriterats. 7a. Redovisa hur väl målen för direkt miljöpåverkan har uppfyllts Måluppfyllelsen ligger i fas med de planerade åtgärderna. Flera av åtgärderna kommer att behöva följas upp i ett längre perspektiv för att se att utvecklingen går i rätt riktning. Den systematiska uppföljning som behövs har inte startat men förberedelser pågår för att skapa rutiner den. 7b. Redovisa hur väl målen för indirekt miljöpåverkan har uppfyllts De planerade åtgärderna har bidragit till att öka måluppfyllelsen. Ett systematiskt uppföljningsarbete har inte påbörjats, varför det är svårt att med säkerhet ange graden av måluppfyllelse. 8. Vilka åtgärder har myndigheten vidtagit för att ge de anställda den kunskap de behöver för att ta miljöhänsyn i arbetet? Information ges till nyanställd personal vid introduktionsutbildningar. Eventuella förändringar och aktiviteter i samband med miljöarbetet publiceras löpande. Hållbar utveckling etableras alltmer som begrepp i utbildning och forskning. Miljöaspekter ges utrymme i upphandlingsarbetet.

6 9. På vilket sätt har myndigheten använt informationsteknik i syfte att minska sin energianvändning? Ett systematiskt arbete med att byta ut gammal teknik till modern, ffa nya datorer och telefoner pågår, vilket bidrar till att minska energianvändningen hos maskinparken. Virtuella lagringsmiljöer för anställda har ersatt befintliga serverlösningar, vilket minskar energiåtgången. De trådlösa nätverk som finns förbättras för att ge bättre förutsättningar för att arbeta med digitala material. En större upphandling av nätverk har initierats vid en av skolorna. Likaså har former för webbanvändning för registrering och information till studenter förbättrats, vilket minskar resande och pappersförbrukning. 10. På vilket sätt har myndigheten använt informationsteknik i syfte att minska antalet tjänsteresor? Det operativsystem som används har uppgraderats under 2016 vilket ger bättre förutsättningar för möten och konferenser genom Skype. Föreläsningar, seminarier och lektioner dokumenteras regelbundet inom vissa av verksamheterna för att bidra till att studenter och lärare ska kunna följa undervisning på distans i stället för att resa till vissa moment. Forskningsverksamheten använder regelbundet Skype för möten som ersättning för resande. Vid antagning av nya studenter har vissa praktiska prov genomförts med hjälp av modern teknik i stället för fysiska resor, vilket minskar antalet resor som görs i samband med antagningsproven till högskolan. Vid vissa rekryteringar har intervjuer och presentationer genomförts med hjälp av modern teknik i stället för fysiska intervjuer och presentationer på plats i Stockholm. Detta har särskilt eftersträvats då det har inneburit att extremt långa resor har kunnat undvikas.

7 Del 2 Uppföljning av miljöledningsarbetets effekter Antal årsarbetskrafter och kvadratmeter Antal årsarbetskrafter: 189 Antal kvadratmeter lokalyta: Tjänsteresor och övriga transporter Utsläpp av koldioxid i kilogram, totalt och per årsarbetskraft uppdelat per fordonsslag (1.1), sammanlagt (1.2) och från flygresor över 50 mil (1.3) samt antal resor Årets uppgifter antal resor och kg CO 2 Föregående års uppgifter Antal resor KgCO 2 Totalt KgCO 2/å.a. KgCO 2 Totalt KgCO 2/å.a. a) Flygresor under 50 mil b) Bilresor , c) Tågresor ,001 1,00 0,005 d) Bussresor , ,85 e) Maskiner och övriga fordon , Sammanlagda utsläpp av koldioxid 1.1 a-e Flygresor över 50 mil a, b Beskrivning av insamlat resultat (vad som har påverkat resultatet, eventuella problem och luckor i materialet samt hur och när myndigheten planerar att åtgärda dessa) Beräkning av utsläpp för bil, buss och övriga fordon baseras på fakturauppgifter ur ekonomisystemet, ett tillvägagångssätt som inte alltid ger komplett information, varför beräkningen blir en uppskattning av värdet. Detta ger dock en vägledning som visar på tendenser och utveckling av resande med dessa fordonstyper. I en kommande upphandling av resebyråtjänst kommer dessa färdmedel att vara en del av underlaget för den tjänst som ska upphandlas och därmed kunna återfinnas i statistiska underlag på ett bättre sätt än idag. Minskningen av långa flygresor kan till en del förklaras med att resor ersatts med resfria möten, men förändringen är inte tillräckligt stor och bestående för att kunna generera alltför långtgående slutsatser. 1.5 Hur uppgifterna är framtagna? Leverantörsuppgifter, ekonomisystem samt beräkningar av troliga utsläpp baserad på kostnad för respektive fordon/transportmedel.

8 Schablonlista från Naturvårdsverket 1.6 Uppföljningsmåtten i svaren på frågorna är baserade på Analyser av fakta samt en bedömning av var myndigheten befinner sig i arbetet med att utveckla systematiska system som stöd för uppföljningsarbetet.

9 2. Energianvändning 2.1 Årlig energianvändning i kilowattimmar totalt, per årarbetskraft och per kvadratmeter total användbar golvarea uppdelat på kwh totalt Verksamhetsel (avser lokaler) Fastighetsel Värme Kyla Totalt kwh/årsarbetskraft kwh/m Verksamhetsel (avser lokaler) Fastighetsel Värme Kyla Totalt Eventuell energianvändning utanför lokaler kwh totalt Energi Är värmeförbrukningen normalårskorrigerad Ja 2.3 Andel förnybar energi av den totala energianvändningen (anges i procent) Verksamhetsel 100 % 100 % 100 % Fastighetsel 100 % 100 % 100 % Värme 100 % 100 % 100 % Kyla 100 % 100 % 100 % Utanför lokaler 100 % 100 % 100 % Totalt 100 % 100 % 100 %

10 2.4 Har krav ställts på produktionsspecificerad förnybar el i myndighetens elavtal? Krav har inte ställts på produktionsspecificerad förnybar el i myndighetens elavtal. Myndigheten har inga egna hyresavtal, hyresvärdarnas el finns i hyresavtalen, där ansvaret ligger hos hyresvärd att använda förnybar el. I de gröna hyresavtalen specificeras produktionsformerna för el. Leverantörsuppgifter. 2.5 Har energianvändningen minskat som ett resultat av samverkan med myndighetens fastighetsägare? (vid ja ange vilka åtgärder som har genomförts) Fastighetselen har minskat något som ett led i det gemensamma arbetet med inomhusklimat, armaturskifte och att elförbrukningen anpassas till verksamheten, exempelvis vid längre uppehåll i undervisningen. 2.6 a, b Beskrivning av insamlat resultat (vad som har påverkat resultatet, eventuella problem och luckor i materialet samt hur och när myndigheten planerar att åtgärda dessa)) 2.7 Hur är uppgifterna framtagna? Leverantörsuppgifter

11 3. Miljökrav i upphandling 3.1 Andel upphandlingar och avrop där miljökrav ställts av det totala antalet upphandlingar och avrop Antal st Upphandlingar och avrop med miljökrav Upphandlingar och avrop totalt Andel upphandlingar och avrop med miljökrav 8 % 14 % 3.2 Antal upphandlingar över tröskelvärdet där energikrav enligt förordning (2014:480) om statliga myndigheters inköp av energieffektiva varor, tjänster och byggnader har ställts Inga Om krav enligt förordningen om statliga myndigheters inköp av energieffektiva varor, tjänster och byggnader inte har ställts vid upphandlingar över tröskelvärdet, ange skälen för det: 3.3 Har myndigheten ställt energikrav vid nytecknande av hyresavtal eller inköp av byggnader? (vid nej ange skälen för det) Nej, ej aktuellt 3.4 Ekonomiskt värde av registrerade upphandlingar och avrop med miljökrav av det totala värdet av upphandlingar och avrop per år Värde kr Upphandlingar och avrop med miljökrav Upphandlingar och avrop totalt Andel upphandlingar och avrop med miljökrav 11 % 50 % % 3.5 a, b Beskrivning av insamlat resultat (vad som har påverkat resultatet, eventuella problem och luckor i materialet samt hur och när myndigheten planerar att åtgärda dessa) 3.6 Hur är uppgifterna framtagna? Eget uppföljningssystem

12 4. Frivilliga frågor Frågor om policy 4.1 Har myndigheten internt styrande dokument för IT och miljö? (om ja ange vilka områden som tas upp i dokumentet) Ja Energianvändning för IT, IT-användning för resfria möten, Miljöhänsyn vid anskaffning av IT Frågor om IT-anskaffning 4.2 Andel IT-anskaffningar där miljökrav ställts av det totala antalet ITanskaffningar per år (anges i procent och värde) Andel (%) 0 % 0 % 0 Värde (Skr) Skr Skr Skr Hur är uppgifterna framtagna? Egen uppföljning. 4.3 Vilken typ av miljöhänsyn har tagits vid IT-anskaffningar? Hur är uppgifterna framtagna? Frågor om energianvändning 4.4 Årlig energianvändning i kilowattimmar totalt och per årsarbetskraft uppdelat på kwh kwh/årsarbetskraft PC-arbetsplats Skrivare Servrar och Serverrum Hur är uppgifterna framtagna?

13 Frågor om resfria möten 4.5 Antal resfria möten totalt och per årsarbetskraft Antal Antal/årsarbetskraft Resfria möten Hur är uppgifterna framtagna? Statistik saknas. Frågor om förklaring till resultatet 4.6 a, b Beskrivning av insamlat resultat (vad som har påverkat resultatet, eventuella problem och luckor i materialet samt hur och när myndigheten planerar att åtgärda dessa) Myndigheten planerar att under året utveckla former för att kunna följa upp utvecklingen av resfria möten, vilket inte har funnits tidigare. Frågor om energi 4.7 Har myndigheten en strategi för sitt energieffektiviseringsarbete, innefattande nulägesanalys, mål samt handlingsplan med åtgärder, som utgör grunden för ert energieffektiviseringsarbete? Nej 4.8 Producerar myndigheten egen el? (om ja ange hur mycket i kwh) Nej 4.9 Har myndigheten miljöklassade och/eller certifierade byggnader? Nej Frågor om avrop 4.10 Har myndigheten vid avrop mot statliga ramavtal ställt egna miljökrav, där så har varit möjligt? Nej

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet 2018-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Redovisning av miljöledningsarbetet år Konkurrensverket överlämnar härmed redovisning av miljöledningsarbetet för år

KONKURRENSVERKET. Redovisning av miljöledningsarbetet år Konkurrensverket överlämnar härmed redovisning av miljöledningsarbetet för år KKV'iOOO,v21_2017 12-18. W KONKURRENSVERKET BESLUT Swedish Competition Authority 2018-02 15 Dnr 38/2018 1 (1) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet år 2017 Konkurrensverket

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Arbetsmiljöverket 2017-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Mötesdatum Rektors beslutsmöte

Mötesdatum Rektors beslutsmöte PROTOKOLL Mötesdatum Rektors beslutsmöte 2019-02-18 Plats och tid B19 kl. 10:00-12:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Pär Weihed (vice ordförande) (Stf rektor) Cathrine Norberg (Prorektor) Staffan

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Tillväxtverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Tillväxtverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Tillväxtverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej. 2. Hur lyder

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Mälardalens högskola

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Mälardalens högskola 2018-02-06 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Mälardalens högskola Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Tillväxtverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Tillväxtverket 2018-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Tillväxtverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej.

Läs mer

Miljöledningsrapport 2014 Specialpedagogiska skolmyndigheten

Miljöledningsrapport 2014 Specialpedagogiska skolmyndigheten Miljöledningsrapport 2014 Specialpedagogiska skolmyndigheten Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter och förordning (SFS 2014:480) om myndigheters inköp av energieffektiva varor,

Läs mer

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler.

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler. 2011-02-02 Avdelningen för lokalplanering Dnr 143/10/2011 Till UTBILDNINGSDEPARTEMENTET NATURVÅRDSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA I bilaga redovisas miljöledningsarbetet

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS X Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut 2019-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Basfakta

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2014

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 4 KONKURRENSVERKET i Swedish Competition Authority BESLUT 2014-02-09 Dnr 31/2015 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Årlig redovisning av Försäkringskassans miljöledningsarbete

Årlig redovisning av Försäkringskassans miljöledningsarbete SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (1) Datum 2018-02-12 Dnr 000065-2018 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Årlig redovisning av Försäkringskassans miljöledningsarbete Enligt bilagan till förordning (2009:907)

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Linnéuniversitetet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Linnéuniversitetet 2017-02-08 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Linnéuniversitetet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Extern redovisning av miljöledningsarbetet vid Mälardalens högskola 2015

Extern redovisning av miljöledningsarbetet vid Mälardalens högskola 2015 2016-02-09 2016/0070 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Rebecka Malmgren Extern redovisning av miljöledningsarbetet vid Mälardalens högskola 2015 Beslut Rektor beslutar om extern redovisning av högskolans

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Försäkringskassan

Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Försäkringskassan 2019-02-01 Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Försäkringskassan Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Basfakta Antal årsarbetskrafter: 12

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten 2014-02-19 ALL 2014/193 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Rapport från Läkemedelsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Rapport från Läkemedelsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1.2-2018-002050 Februari 2018 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Uppsala universitet 2017-02-13 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Uppsala universitet 2018-02-09 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Redovisning samt följebrev bifogas

Redovisning samt följebrev bifogas FÖRSÄTTSBLAD TILL REKTORSFÖREDRAGNING Ärende för beslut Avdelningen för Husservice Dnr 168/10/2012 2012-02-14 ÄRENDEMENING Redovisning av miljöledningsarbete enligt mall i bilaga till förordningen. Redovisningen

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Halmstad

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Halmstad Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Halmstad Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej. 2.

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan i Gävle

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan i Gävle 2017-02-17 HIG-STYR 2017/19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan i Gävle Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Uppsala universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Riksgäldskontoret

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Riksgäldskontoret Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Riksgäldskontoret Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet 2012-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

ÅRSREDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 2012 TILL REGERINGSKANSLIET OCH NATURVÅRDSVERKET

ÅRSREDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 2012 TILL REGERINGSKANSLIET OCH NATURVÅRDSVERKET Beslutad av rektor Dnr 288/10/2013 2013-02-19 FÖR ÅTGÄRD Tord Eriksson FÖR KÄNNEDOM ÅRSREDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 2012 TILL REGERINGSKANSLIET OCH NATURVÅRDSVERKET Bakgrund

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Riksantikvarieämbetet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Riksantikvarieämbetet 2013-02-04 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Riksantikvarieämbetet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Stöd- och hjälptexter i webbformuläret för miljöledningsrapportering

Stöd- och hjälptexter i webbformuläret för miljöledningsrapportering 1(8) 2015-01-28 Stöd- och hjälptexter i webbformuläret för miljöledningsrapportering STARTSIDA Välkommen till Naturvårdsverkets rapporteringssystem för miljöledningsarbetet i statliga myndigheter år 2014!

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Högskolan Väst

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Högskolan Väst Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Högskolan Väst Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Uppsala universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej. 2.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Försvarshögskolan

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Försvarshögskolan 2018-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Försvarshögskolan Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Rapport från Läkemedelsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Rapport från Läkemedelsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Rapport från Läkemedelsverket Dnr:1.1-2016-012055 Februari 2016 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år och

Läs mer

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Miljöledningssystemets miljöeffekter (besvaras frivilligt år 2008) Blanketten följer Miljödepartementets riktlinjer 2008-06-17 Inramade gultonade fält

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Rapport från Läkemedelsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Rapport från Läkemedelsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1.2-2017-004465 Februari 2017 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE MILJÖLEDNINGSSYSTEM M1 1171091 0110 Sida 1 av 8 dnr 1171091 RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE Syfte Syftet är att säkerställa att Högskolan i Borås miljöarbete följs upp och

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

INFÖR RAPPORTERINGEN AV 2017 ÅRS MILJÖLEDNINGSARBETE

INFÖR RAPPORTERINGEN AV 2017 ÅRS MILJÖLEDNINGSARBETE INFÖR RAPPORTERINGEN AV 2017 ÅRS MILJÖLEDNINGSARBETE Webbinarium 15 december Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-12-18 1 Dagordning, 9 ca. 10.45 1. Syfte och genomförande 2. Bakgrund

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2016 HÖGSKOLAN DALARNA

MILJÖREDOVISNING 2016 HÖGSKOLAN DALARNA MILJÖREDOVISNING 2016 HÖGSKOLAN DALARNA Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan Dalarna Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej 2. Hur lyder myndighetens miljöpolicy? Statens institutionsstyrelse, SiS, har till uppgift att

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Sida: 1 av 10 Dnr: Af-2011/044734 Datum: 2011-02-09 Mottagare: Arbetsmarknadsdepartementet Naturvårdsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsförmedlingen Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Dalarna

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Dalarna Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Dalarna Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej. 2.

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Läkemedelsverkets miljöarbete 2009

Läkemedelsverkets miljöarbete 2009 Läkemedelsverkets miljöarbete 2009 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0)18 17 46 00 Fax:

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2017 HÖGSKOLAN DALARNA

MILJÖREDOVISNING 2017 HÖGSKOLAN DALARNA MILJÖREDOVISNING 2017 HÖGSKOLAN DALARNA 2018-02-20 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Högskolan Dalarna Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet 2013-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Beslut. Beslut om mål för miljöarbetet och miljöhandlingsplan för Specialpedagogiska skolmyndigheten

Beslut. Beslut om mål för miljöarbetet och miljöhandlingsplan för Specialpedagogiska skolmyndigheten Beslut 2018-11-30 Dnr: 1 STY 2018/378 Samråd/beredning Jurist PLG Specialskola PLG Ledningsstöd den Beslut om mål för miljöarbetet och miljöhandlingsplan för Specialpedagogiska skolmyndigheten 2018-2019

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2018 HÖGSKOLAN DALARNA

MILJÖREDOVISNING 2018 HÖGSKOLAN DALARNA MILJÖREDOVISNING 2018 HÖGSKOLAN DALARNA 2019-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Högskolan Dalarna Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Miljöledningsarbete 2018

Miljöledningsarbete 2018 Miljöledningsarbete 2018 Redovisning av Försvarshögskolans miljöledningsarbete 2018 enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Försvarshögskolan

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Lunds universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Lunds universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Lunds universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej. 2. Hur

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan Väst

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan Väst 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Högskolan Väst Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter; SFS 2015:229 Utkom från trycket den 6 maj 2015 utfärdad den 23 april 2015. Regeringen

Läs mer

Läkemedelsverkets miljöarbete 2013

Läkemedelsverkets miljöarbete 2013 2014-01-23 Läkemedelsverkets miljöarbete 2013 Februari 2013 Dnr 1.1-2014-000193 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42,

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB.

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB. Utbildning Högskolan i Borås ska integrera hållbar utveckling i utbildningen så att studenterna bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom att sprida insikter och förhållningssätt i sina framtida

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Linnéuniversitetet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Linnéuniversitetet 2019-02-21 Redovisning av miljöledningsarbetet 2018 Linnéuniversitetet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Basfakta Antal årsarbetskrafter: 1

Läs mer

Sida: 2 av 20 Redovisning av Miljöledningsarbetet Avdelningen Infrastruktur Enheten Strategi

Sida: 2 av 20 Redovisning av Miljöledningsarbetet Avdelningen Infrastruktur Enheten Strategi Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012-02-22 2011-01-01 2011-12-31 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Dnr: Af-2012/040536 Datum: 2012-02-13 Återrapportering enligt

Läs mer

Rapportering 2015 av energiuppgifter för 2014

Rapportering 2015 av energiuppgifter för 2014 Redovisning av miljöledningsarbete Dnr: Af-2015/074617 Datum: 2015-02-20 Rapportering 2015 av energiuppgifter för 2014 Myndighet: Arbetsförmedlingen Organisationsnr: 202100-2114 sid 1 av 5 Denna rapportering

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sjöfartsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sjöfartsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sjöfartsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja, endast ISO14001

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sjöfartsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sjöfartsverket 2013-02-13 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sjöfartsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Del 1 Miljöledningssystemet

Del 1 Miljöledningssystemet Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Sjöfartsverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej 2. Hur lyder myndighetens miljöpolicy? Sjöfartsverket har ett sektorsansvar för

Läs mer

Sjöfartsverkets redovisning av miljöledningsarbetet 2009

Sjöfartsverkets redovisning av miljöledningsarbetet 2009 SJÖFARTSVERKET Sjöfart och Samhälle Handläggare, direktielefon Reidar Grundström, 011-19 1038 Datum 2010-02- 19 Ert datum Närings departe mentet Vår beteckning 09-02586 Er beteckning M20081482 1 /11 103

Läs mer