Kvalitetsbokslut 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2012"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Psykiatriska kliniken NLN, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens... 4 Verksamhetens uppdrag... 8 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat... 9 Patientsäkerhetsresultat... 9 Patienterfarenheter Måluppfyllelse Ekonomi Aktiviteter Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

3 Inledning Psykiatrin är de svagas vattenhål i sjukvården. Vi har en tillåtande och förstående inställning till mänskligheten. Ibland måste vi ta till tvångsmetoder, när sjukdomar drabbar förnuft och tanke. Detta är en mycket ansvarsfylld uppgift, som vi axlar med respekt för de svaga. Psykiatrin har många gånger en ganska otydlig framtoning. Det kan vara svårt att avgöra vad som är vad i psykisk sjukdom, sociala svårigheter, kriser, missbruk mm. Vi har många samarbetspartners. Vi har många kontaktytor med våra sju kommuner. Vi har samarbeten med, primärvården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården, Migrationsverket. Våra patienter har barn, föräldrar och andra närstående som påverkas av psykisk sjukdom. Detta gör psykiatrin till en samarbetenas specialitet. Under året 2012 har vi bland annat arbetat med en övergripande överenskommelse med länets kommuner kring psykisk ohälsa. Vi har framarbetat lokala avtal för vård av missbruk och beroendesjukdomar med alla kommuner. Kliniken har flera mycket aktiva barnrättspiloter som värnar barnens rätt. Vi arbetar enligt Bearslee-metoden för att fånga hela familjens väl och ve, när psykisk sjukdom har gjort livet svårt. Vidare har vi förstärkt kliniken med arbetsterapiresurser för att bättre kunna samverka med Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Ett rehabiliteringstänk har börjat etableras. Året 2012 har varit ett tufft år med stora ekonomiska besparingar, samtidigt som antalet patienter som söker vår hjälp har ökat. Resultatet har varit en ansträngd öppenvård och konstant fullbelagda vårdavdelningar. Trots dessa svårigheter, så har året varit fullt av framgångar och förbättringar. Faktaruta Fakta Utfall 2012 Omsättning Antal anställda Antal vårdplatser 225mnkr 254st 43st Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

4 Organisation / Kompetens Vårdkedja Psykiatrisk akutvård Psykiatriskt akutintag NLN Enheten är ett psykiatriskt akutintag med tillgänglighet 24 timmar per dygn. Här bedöms akuta ärenden samt konsultationer från övriga sjukhuskliniker. Psykiatriska akutteamet, NLN utgår från Akutintaget Nyköpings lasarett. Psykiatriska jourteamet, KSK är lokaliserat på Kullbergska sjukhuset. Psykiatriska jourteamet KSK/Psykiatriska akutteamet NLN Teamens övergripande ansvar och uppdrag är att tillgodose behovet av ett gott och säkert akutpsykiatrisk omhändertagande för befolkningen. Teamen ska bedöma rätt vårdnivå vid kontakt. Uppdraget för de psykiatriska akut/jourteamen är att vara tillgängliga för akut psykiatrisk rådgivning, vara tillgängliga för akuta psykiatriska bedömningar, i samarbete med primärjour/bakjour bedöma behovet av psykiatriskt omhändertagande, vårdinsats och vårdnivå, vara ett stöd för primärjouren i för och efterarbete i samband med läkarbesök/bedömningar, vara tillgängliga för att ge akut stöd till psykiatriska patienter som sviktar i sitt Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

5 tillstånd, reducera behovet av slutenvård, vara tillgängliga för patienter i väntan på att kontakt etableras med öppenvården, under jourtid tillkommer följande uppdrag: administrera substitutionsläkemedel till patienter från Beroendecentrum KSK, i samarbete med akutjourlinjen KSK, primärjour och bakjour bedöma behovet av psykiatriskt omhändertagande, vårdinsats och vårdnivå akuta insatser på jourtid för barnpsykiatriska patienter enligt avtal med BUP KSK (se särskilt avtal). Teamen arbetar på uppdrag av sig själva i kontakten med patienter och på uppdrag av interna och externa samarbetspartners. Samverkan sker dessutom med polisen, socialtjänsten och primärvårdsjouren. För Psykiatriska jourteamet, KSK tillkommer att i samband med helger och helgdagar vara tillgängligt för transporter till Nyköping i samband med inläggning för slutenvård efter bedömningen att transporten inte kan lösas på annat sätt och/eller patienten bedöms vara i behov av psykiatrisk skolad personal under transporten. Beroendecentrum/PIVA Avdelningen är uppdelad i två delar, dels en som arbetar med personer med svår beroendeproblematik, dels en som erbjuder psykiatrisk intensivvård med hög omhändertagandenivå. Rehabkliniken har rätt att disponera två vårdplatser på PIVA/Beroende för patienter med demenssjukdom och agitation eller psykotiska symtom. Vårdkedja allmänpsykiatri Allmänpsykiatriska mottagningar Kliniken har fem allmänpsykiatriska öppenvårdsmottagningar varav tre i södra länsdelen och två i västra länsdelen. Målgruppen för den allmänpsykiatriska öppenvården är vuxna personer (>18 år) med svår psykiatrisk problematik. Uppdraget är att medicinskt utreda, behandla, lindra och bota psykiatriska sjukdomar och skador. Mottagningarna verkar för god psykisk hälsa och vård på lika villkor. Den vård som vi erbjuder skall vara lättillgänglig, av god kvalitet och bygga på respekt för den enskilde. I mottagningarnas åtagande finns också en rådgivningsfunktion riktad mot allmänheten. Även information och undervisning av studerande och praktikanter förekommer, liksom ett samarbete med anhörig- och patientorganisationer. Allvårdsavdelningen Allvårdsavdelningen är en allmänpsykiatrisk vårdavdelning med 18 vårdplatser. Man har erfarenhet och särskild kompetens av att vårda personer med affektiva sjukdomar. ECT-verksamhet ECT-verksamheten är idag kopplad till allvårdsavdelningen. All ECT ges idag i Nyköping. Vi ger behandlingar per år och deltar i Kvalitetsregister ECT. Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

6 Ätstörningsenhet I samverkan med BUP drivs ätstörningsenheter i Nyköping och Katrineholm. Unga vuxna I samverkan med BUP drivs samtalscentrum för Unga Vuxna i Nyköping. I västra länsdelen bedrivs samtalsbehandling för Unga Vuxna integrerat med övriga mottagningsverksamheten. Vårdkedja Psykossjukdom Psykosteamet KSK/Integrerad Psykosverksamhet NLN Psykosvården skiljer sig mellan de olika länsdelarna i Sörmland. Ett förbättrings- och förändringsarbete startade under våren 2009 i västra länsdelen. Målet som gruppen formulerade var att skapa och dokumentera rutiner med struktur och kontinuitet för psykosvården i Katrineholm. Verksamheten anpassas till nationella riktlinjer, utifrån lokala förutsättningar. Förbättringsarbetet resulterade i att ett psykosteam tillskapats vid den samlade psykiatriska mottagningen. Vården av psykospatienter ska vara likvärdig med vården som ges till övriga patientgrupper på psykiatriska klinikerna i länet. Sjuksköterskor och skötare utgör stommen i teamen. Överläkare ingår i psykosteamen som medicinskt ansvarig för psykosvården. I psykosteamen finns även kompetenser från andra yrkeskategorier: arbetsterapeut, psykolog, kurator, psykoterapeut och läkarsekreterare. Till öppenvårdsmottagningen i södra länsdelen är en vårdavdelning med 12 vårdplatser knuten. Ombyggnation av psykosenhetens verksamhet i Nyköping är initierad. Under december 2012 kommer avdelningen evakueras till tillfälliga lokaler av denna anledning. Psykosverksamheten är samlad under en vårdenhetschef. Vårdkedja beroende missbruk I södra- och västra länsdelarna finns Beroendecentrum öppenvård. Mottagningarna vänder sig till personer med beroende- och missbruksproblematik. Mottagningarna drivs i samverkan mellan Landstinget Sörmland och kommunerna i upptagningsområdet med gemensamma insatser till individen. Beroendecentrum KSK och NLN Vården inom respektive beroendecentrum inom landstinget Sörmland styrs och baseras på det reviderade vårdprogrammet för behandling av beroendesjukdomar. Ett annat styrdokument som finns är Riktlinjer för samverkan inom missbruks- och beroendevården daterat och som är framtaget av landstinget Sörmland och kommunerna i Sörmland. Beroendecentrums uppdrag är främst att utreda, behandla och följa upp patienter med opiatberoende. Under förutsättning att vissa specifika kriterier uppfylls erbjuds läkemedelsassisterad underhållsbehandling. Till målgruppen räknas även patienter med läkemedelsberoende som inte kan behandlas inom primärvården; patienter med beroendeproblematik som är i behov av behandling med centralstimulantia; körkortsärenden där missbruk/beroende av narkotika utgjort det Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

7 direkta skälet till indraget körkortutredning; behandling (poliklinisk avgiftning) av patienter med alkoholberoende där psykiatrins insatser erfordras. I södra länsdelen finns en slutenvårdsavdelning med 6 vpl som arbetar med personer med svår beroendeproblematik. Beroendevården är samlad under en vårdenhetschef. Psykiatrisk/psykologisk katastrofledningsgrupp (PKL) I södra- och västra länsdelarna finns psykiatrisk/psykologisk katastrofledningsgrupper som ingår i Landstingets verksamhet vid katastroftillbud. Kompetens För den psykiatriska specialitetens utveckling fordras en bred kompetensutveckling med möjlighet till specialistkompetens inom olika områden. Tillgång till professionell handledning är en förutsättning för att arbetet ska kunna bedrivas kvalitetssäkert. Handledning är en viktig del för den enskilda individens kompetensutveckling och motverkar risken att personal drabbas av stress och utbrändhet. Nyanställda sjuksköterskor ska ha genomgått introduktionsprogrammet som anordnas av landstinget Sörmland. Mot bakgrund av de svårigheter som finns att rekrytera sjuksköterskor med specialistutbildning i psykiatri och pensionsavgångar riskerar vårdkvalitetén att bli bristfällig. Kliniken medverkar därför tillsammans med VUP i norra länsdelen, Karsuddens sjukhus, VUP i Västmanland och Mälardalens högskola till en halvfartsutbildning på fyra terminer. I klinikens långsiktiga kompetensplan för sjuksköterskor ska alla anställda sjuksköterskor ha specialistutbildning. Klinikens målsättning är att samtliga anställda skötare ska ha en grundläggande nationell utbildning. Den som inte har någon adekvat utbildning ska erbjudas en grundläggande utbildning. Personal som behöver grundkunskaper i psykiatrisk vård och omsorg erbjuds en basutbildning under 6 dagar. Erbjudandet gäller outbildad personal, personal som varit frånvarande en längre tid samt utbildad personal som behöver förnya sina kunskaper. Utbildningen som ges gemensamt till landstingets och kommunernas personal ingår i en långsiktig kompetensplan. Kliniken erhåller även statsbidrag för utveckling av psykologiska behandlingsmetoder. Så t ex erhåller kliniken stöd för kompetensutveckling i KBT. All nyanställd personal får introduktion/inskolning på den enhet de ska arbeta på. Det finns även introduktionsdagar som anordnas centralt årligen. Alla enheter har checklistor som gås igenom och alla får vid introduktionen signera att man tagit del av informationen. Inhyrda sjuksköterskor och läkare får en genomgång av rutiner vid första tillfället de kommer till kliniken. Vi använder ELLSA som plattform för utbildning av klinikens medarbetare. Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

8 Verksamhetens uppdrag Psykiatriska kliniken ska erbjuda specialiserad psykiatrisk vård för vuxna medborgare med svårare psykiatrisk problematik. Syftet med specialiserad psykiatrisk vård är att uppnå förbättrad psykisk hälsa och funktionsförmåga, samt minska dödligheten p g a psykisk sjukdom hos patienterna. Vården ska bygga på evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet samt utformas för att möta den individuella patientens behov på bästa sätt. Klinikens ledningssystem utgår från Socialstyrelsens handbok, God vård samt SOSFS 2005:12. Målgrupper Klinikens målgrupper är patienter med svårare psykiatrisk problematik enligt definition i vårdöverenskommelsen mellan Psykiatri och Primärvård i Södermanland. Verksamhetens inriktning Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Vården ska ges med respekt och lyhördhet för individens specifika behov, förväntningar och värderingar, och att dessa vägs in i de kliniska besluten. Klinikens värdegrund finns fastlagd i våra etiska riktlinjer. Patientens upplevelse av sin vård och behandling följs upp via Nationella patientenkäten, samarbete med Patientnämnd och Personliga ombud. Metoder för diagnostik, vård och behandling Kliniken följer nationella riktlinjer och i förekommande fall länsövergripande vårdprogram. Kliniken deltar i SKL och Socialstyrelsens långsiktiga utvecklingsarbeten för implementering av evidensbaserade metoder. Vi ser ett behov av att utveckla metoder för säkrare implementering av nya metoder och riktlinjer genom årlig revidering och uppföljning av enhetsplanerna och GAP-analyser. Tillgänglighet Vår jourverksamhet har en god tillgänglighet i såväl Katrineholm som Nyköping. Under 2012 har antalet akutbesök ökat, vilket orsakat längre väntetider emellanåt. Väntetiden för nybesök ser lite olika ut på klinikens allmänpsykiatriska mottagningar. De flesta har klarat gränsen på 90 dagar. Tyvärr har inte alla mottagningar gjort detta, varför vi kommer att kraftsamla inför Vår ambition är att de flesta patienterna ska få tid för nybesök inom en månad. Goda exempel på hög tillgänglighet är mottagningarna i Oxelösund och i Katrineholm. Dessa mottagningar har hittat fungerande strukturer och haft korta väntetider. I Nyköping har vi provat en modell med "subakut" mottagning. Syftet är att ge nya patienter som sökt jouren en snabb uppföljning. Utvärdering av denna verksamhet kommer att ske under våren Telefontillgängligheten ser också skiftande ut. Vi har kunnat konstatera en del tekniska orsaker till den bitvis mycket dåliga telefontillgängligheten. Vi kan konstatera att vår förmåga att ge patienter och vårdgrannar en rimlig telefonservice inte varit tillräckligt Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

9 god. Även detta kommer vara ett viktigt fokus för förbättring under Våra specialmottagningar för beroende och psykostillstånd har inte haft några väntetider. Klinikens öppenvårdsmottagningar har haft en varierad kapacitet för att genomföra neuropsykiatriska utredningar. Vissa mottagningar har inte haft några köer för utredning, medan andra mottagningar har oacceptabelt långa köer för detta. Vi satsar inför 2013 för att jämna ut olikheterna. Sammantaget kan man konstatera att klinikens organisation behöver moderniseras och bli mer flexibel, så att länsdelens alla innevånare ska beredas likartad tillgång till utredning och behandling. Medicinska resultat På kliniken registerar vi i flera av de psykiatriska kvalitetsregistren: ECT BUSA BipoläR PsykosR RiksÄT Inför 2013 kommer vi att göra en storsatsning på kvalitetsregistrering där vi ökar vår täckningsgrad i ovan nämnda register, liksom att vi kommer att börja registrera i: SBR RättsPsyk LAROS Kliniken är en aktiv del av kvalitetsregister ECT. Nästan alla elbehandlingar registreras. Tack vare detta deltagande kan vi efter redan ett år ta lärdom av våra resultat. I Nyköping ges kortare behandlingsserier jämfört med andra kliniker. Detta leder sannolikt till ett ökat antal återinsjuknanden i depression. Vi har under åter gått ut med denna kunskap, så att denna kraftfulla behandling ges till rätt personer i rätt mängd. I de jämförande data som kommit fram under 2012 visar den samlade bilden att den psykiatriska vården på kliniken står sig väl i jämförelse. Patientsäkerhetsresultat Ett viktigt och bra projekt har varit PIVA:s deltagande i "Bättre vård - mindre tvång". De belyste de tvångsvårdade patienternas utsatthet i tvångsvården och deras upplevelser vid tvångsåtgärder, såsom bältesläggning och tvångsinjektioner. Resultatet var att klart ökad medvetenhet från personalens sida. Patienterna har varit positiva till detta. Här är några av förändringarna: Strukturerat ankomstsamtal Tydligare deltagande av patient och anhöriga/närstående i vården Morgonsamtal med kontaktperson Utvärderande samtal efter tvångsåtgärd Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

10 Ny ELLSA-utbildning i bältesläggning Öppenvården har under året utbildat flera medarbetare i PPI (psykopedagogisk intervention). Satsningen ger oss större möjlighet att involvera anhöriga och närstående i vården. Att arbeta med grupper ger oss också möjlighet att nå fler patienter. Inom vår psykosvård har man satsat på förebyggande vård. Patienter med kroniska psykoser har en klart ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. De har också en betydligt kortare medellivslängd, jämfört med andra. Satsningen innebär ökad medvetenhet kring hälsofaktorer. Personalen strävar också efter att fysiskt aktivera denna patientgrupp. Gruppverksamhet såsom rösthörargrupp har också initierats. Psykosverksamheten arbetar nu, liksom tidigare, med att skapa samarbeten med patienternas nätverk. Patienterfarenheter Den nationella patientenkäten hade dessvärre en låg svarsfrekvens, vilket gör resultaten osäkra. Sammanfattningsvis är tendensen att patienterna är mer nöjda med omvårdnad och stöd från slutenvårdens personal jämfört med tidigare undersökning. Patienterna upplever inte att de får träffa läkare så ofta som de velat. Öppenvårdens patienter är generellt mindre nöjda jämfört med tidigare undersökning. Ett resultat som förbryllar är att mottagningen i Flen fått ganska dåliga resultat. Svarsfrekvensen var 50 %, vilket är att betrakta som en hög andel. En trolig förklaring till det dåliga resultatet är att undersökningen genomfördes under en period som var ganska konfliktrik på mottagningen. Under 2013 avser vi att göra om undersökningen. Vi förväntar oss ett bättre resultat denna gång. Generellt visar patientenkäten i all väsentligen samma resultat som personalens upplevelser av året. Situationen har varit ansträngd, med nedläggning av slutenvårdsplatser, läkarbrist mm. Ett ökat antal patienter har sökt sig till öppenvården, som haft svårt att hinna med. Vi arbetar aktivt med att förbättra många av de problemområden som patientenkäten påtalat. Vi har fått kritik från flera håll för vår bristande telefontillgänglighet. Vi satsar på en förbättring inför Måluppfyllelse Året 2012 har präglats av stora besparingar. Den enskilt största besparingen har varit nedläggningen av Mindre Allvårdsenheten. Mot slutet av året fick vi en märkbar ökning av hyrläkarkostnaderna, pga byte av verksamhetschef. Detta gjorde att året slutade på ett minusresultat. De ekonomiska besparingarna har gått ut över verksamheten och varit det stora målet för året. Vi har kartlagt problemområden och 2013 kommer bli året då vi genomför nödvändiga förbättringar. Klinikens hantering av avvikelser, såsom Synergirapporter, Patientnämndsärenden, enskildas klagomål och Lex Maria har setts över. Vi är väl rustade inför 2013 för att uppnå goda resultat rörande avvikelsehantering och därmed också förbättringsarbete. Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

11 Ekonomi Psykiatriska kliniken NLN/KSK redovisar ett negativt resultat för år 2012 med tkr (Resultat A med - 593tkr och Resultat B med tkr). Vid sidan av god vård för patienterna har ekonomin stått i fokus. Det ekonomiska resultatet 2012 är god och underskottet utgör knappt 0,4 % av klinikens totala omsättning på ca 225 mnkr. Till detta gjordes en för hög uppbokning i bokslutet för hyrläkare, vilket hade gjort att kliniken skulle redovisat ett positivt resultat med en budget i balans vid årets slut. Kliniken visar ett intäktsöverskott som till stor del består av kostnadsrelaterade projekt för att finansiera det redovisade underskottet inom personalkostnader. Ett visst underskott på labkostnader internt har lett till en omfördelning av budgetklasser för att klara av 2013 års laboratoriekrav. Klinikens totala kostnader låg 2012 på samma nivå som 2011, vilket visar att kostnadsutvecklingen varit låg. Landstingsprisindex för 2012 var 2,7 %. Klinikens omsättning 2012 var tkr. Aktiviteter 2013 Inom den nybildade division psykiatri har vi ännu inte blivit klara med urvalet av aktiviteter. Vi strävar efter att ha relativt få, men relevanta aktiviteter. Vi vill få in kvalitetsaspekter i möjligaste mån, vilket inte är så lätt inom det psykiatriska området. Vi kommer att inkludera aktiviteter såsom: Genomförda neuropsykiatriska utredningar/patienter i väntan på utredning Väntetider för nybesök Antal genomförda vårdplaneringar Antal kvalitetsregistrerade Telefontillgänglighet Implementering av basscreening Andra specificerade förbättringsprojekt. Ett viktigt fokus för 2013 är införandet av ny mobil verksamhet i enlighet med Landstingets satsning. Aktiviteter Uppföljning av den Nationella patientenkäten. Utbildning i sekretess- och tystnadsplikt samt behörighet och dataintrång Implementering av de förvaltningsspecifika miljöledningsrutinerna. Miljöutbildning Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Psykiatriska kliniken NLN, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2014 Psykiatriska kliniken NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Psykiatriska kliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Psykiatriska kliniken MSE 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 BUP Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut Psykiatriska kliniken MSE

Kvalitetsbokslut Psykiatriska kliniken MSE Kvalitetsbokslut 2011 Psykiatriska kliniken MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 8 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 11 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren Maria Ungdom Samordnade insatser för ungdomar med missbruk & Gisela Baumgren 1 Maria Ungdom Maria Ungdom startades 1966 Antal anställda: 85 personer Vårddygn: 2 038 (2013) Antal öppenvårdsbesök: 28 500

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin Struktur och samverkan Samarbete mellan primärvård - specialistvård När landstinget har breddad kompetensen inom primärvården för det psykiatriska

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland

PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Ledningsstaben 2014-04-24 DN PS140036-1 Ylva Berger, Utvecklare 070-662 60 52 Driftnämnden för Psykiatrin i Halland PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Faktaruta Personal: 60 tjänster. Läkare, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, skötare, förskolekonsulent, bildterapeut, behandlingsassistent, läkarsekreterare.

Läs mer

Länsgemensam vårdöverenskommelse Primärvård och Psykiatri

Länsgemensam vårdöverenskommelse Primärvård och Psykiatri Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse primärvård och psykiatri Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst.

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. Tillsammans utvecklar vi beroendevården Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. En säker och enkel väg till bättre beroendevård Svenskt Beroenderegister

Läs mer

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom SU Psykiatri affektiva Nyttjande av utökade medel Mottagningen har anställt följande yrkeskategorier: 1,5

Läs mer

Verksamhetsområde psykosvård och rättspsykiatrisk vård

Verksamhetsområde psykosvård och rättspsykiatrisk vård Juni 2013 Verksamhetsområde psykosvård och rättspsykiatrisk vård Verksamhetschef Inga Nigam, 018-611 21 84 Bitr verksamhetschef Else-Marie Brunn, 018-611 20 61 Verksamhetsområdets ledningsgrupp finns på

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Psykiatriska omvårdnadsteam. Nyköping & Katrineholm

Psykiatriska omvårdnadsteam. Nyköping & Katrineholm Psykiatriska omvårdnadsteam Nyköping & Katrineholm Sörmland Västra och södra länsdelen har 2 team. Utgår från Nyköping och Katrineholm. Arbetar mot 7 kommuner. Består av sjuksköterska och skötare. Projektdirektivets

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

49/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-0678-3 49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer:

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden. Bakgrund

Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden. Bakgrund Handlingstyp Överenskommelse 1 (8) Datum 6 november 2014 Missbruks- och beroendevård Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan när det gäller personer som missbrukar alkohol,

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

22/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0194-2 22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer: PVN16-0194 Behandlat

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Beroendevårdkedja Halland. Hans.Ackerot@regionhalland.se

Beroendevårdkedja Halland. Hans.Ackerot@regionhalland.se Beroendevårdkedja Halland Hans.Ackerot@regionhalland.se Ansvarsfördelning beroende/missbruk Baserat bl.a. på nationella riktlinjer från 2007 och 2014 samt regeringens missbruksutredning 2011. Socialtjänsten

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren Utdrag Protokoll I:9 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8974/FS/(delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 1(6) version 2010-01-04 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE Överenskommelsen om samverkan är en lokal överenskommelse mellan socialnämnden i Danderyds kommun genom Socialkontorets vuxenenhet och Stockholms läns

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer

Motionssvar - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

Motionssvar - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-10-05 LS-LED16-0678-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - "Snabbspår" för

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid Schizofreni och Schizofreniliknande tillstånd

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid Schizofreni och Schizofreniliknande tillstånd Förbundsdirektionen den 22 mars Nationella riktlinjer för vård och stöd vid Schizofreni och Schizofreniliknande tillstånd Gap- och Konsekvensanalys för landsting och regioner i de fyra norra länen Västerbottens

Läs mer

Målgrupp 1. - Full täckningsgrad - Inga köer eller väntetider

Målgrupp 1. - Full täckningsgrad - Inga köer eller väntetider Målgrupp 1 Okomplicerade avgiftningar för helt alternativt till stor del socialt integrerade personer Psykiska problem i huvudsak relaterade till abstinensfas Personerna är framför allt kända inom hälso-

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Laboratoriemedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Strängnäs Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder 1 (7) Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder Följande underlag är framtaget med anledning av det krav som ställs i 2014 års överenskommelse PRIO Psykisk ohälsa. I överenskommelsen

Läs mer

Beroendekliniken. i Göteborg

Beroendekliniken. i Göteborg Beroendekliniken i Göteborg Vi erbjuder utredning och behandling vid komplicerat missbruk/beroende av alkohol, läkemedel och narkotika för personer med eller utan psykiatrisk problematik. Målgrupp Beroendekliniken

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

VUP:Stor klinik på SÄS

VUP:Stor klinik på SÄS VUP:Stor klinik på SÄS 235 500 över 18 år BORÅS 9 öppenvårdsmottagningar 4 avdelningar 1 akutmottagning 1 observationsavdelning ALINGSÅS 2 öppenvårdsmottagningar varav en regional mottagning för Könsdysforiutredning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Mariefred 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 156 Akademiska sjukhuset, Uppsala Syfte med deltagandet i Teammedlemmar Genombrott Ros-Marie Östlund Minska LPT med 15% för personer med BPSD Agneta Bergkvist

Läs mer

Verktyg för tillämpning av regionalt vårdprogram: schizofreni och andra psykossjukdomar (rev )

Verktyg för tillämpning av regionalt vårdprogram: schizofreni och andra psykossjukdomar (rev ) Verktyg för tillämpning av regionalt vårdprogram: schizofreni och andra psykossjukdomar (rev. 20081122) Syfte: Mål: att underlätta tillämpningen på verksamhetsnivå av det nya (2008) regionala vårdprogrammet

Läs mer

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare Psykiatrins utmaning Kuno Morin Chefsöverläkare Förekomnst av psykisk sjukdom 25% av alla människor beräknas under livstiden drabbas av psykisk sjukdom (The World Health Report 2001, WHO, Genève, 2001)

Läs mer

Förstärkning äldrepsykiatri

Förstärkning äldrepsykiatri Förstärkning äldrepsykiatri Psykiatriberedningen Johan Sandelin, verksamhetschef Neuropsykiatri SU 2018-05-16 Utgångspunkter Äldres behov av psykiatrisk vård och stöd (SoS artikelnr 2012-2-22) Psykisk

Läs mer

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning LS 1112-165 Specifik uppföljning 1 Uppföljning 1.1 Beställarens uppföljning I Allmänna villkor beskrivs uppföljningen. Den innebär att Beställaren löpande följer att Vårdgivare uppfyller sitt Åtagande

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Ann-Christin Åström Projektledare landstinget Henry Lundgren Projektledare Kommunförbundet Projektnamn: Uppbyggnad av Beroendecentrum i Norrbotten

Läs mer

Utvecklingsarbete i den slutna psykosvården

Utvecklingsarbete i den slutna psykosvården Utvecklingsarbete i den slutna psykosvården Hur långt har vi kommit och vart är vi på väg Mats Gustafsson, Överläkare avd 242, Mölndals Sjukhus Beatrice Adriansson Carlsson, Vårdenhetschef och specialistsjuksköterska

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister för psykosvård

Nationellt kvalitetsregister för psykosvård Nationellt kvalitetsregister för psykosvård Varför kvalitetsregister -Mäta och utvärdera vårdkvalitet -Uppmuntra vården till förbättringsarbete -Ge patienterna underlag att välja Nyttan med register? Register

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer