Ett ansvarsfullt lån

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett ansvarsfullt lån"

Transkript

1 Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna en film eller en cykel kanske, som någon har låtit dig ta hand om för att han eller hon också tror på att du kan ta hand om det. När jag precis hade tagit körkort (för 11 år sedan) så hade vi i familjens ägor en blå folkvagnsbuss och en vit Jetta. Wolksvagen, das auto. Jettan var B bilen så säga, och därför så blev det den bilen som jag fick låna när jag behövde bil, just för att jag kanske var lite b, vilket egentligen inte var något dåligt i sig, utan det är ju alltid gott att få b Jag och mitt hårdrocksband Fortitude skulle under en helg åka på vår första turné på 3 dagar. Vi skulle först till Torpa utanför Tranås, sedan skulle vi åka upp till Hjo, I love You, och därefter skulle vi åka vidare mot Oskarshamn. En ganska så lång resa faktiskt. Och då jag var den enda som hade körkort i bandet så var det ju självklart att jag skulle köra, och även låna den gamla stabila Jettan av pappa, vilket jag fick. Jag var riktigt nervös, när jag nu skulle köra den längsta sträckan i min körkortskarriär, men resan gick bra. Vi gjorde succé ute på vägarna och när vi hade kommit hem och jag skulle lämna av den sista i bandet där han bodde så var jag väldigt, väldigt stolt att jag klarat hela resan utan att det hände något med bilen. Jag skulle nu bara sätta mig i bilen igen och köra hem till mitt hus, endast några kilometer därifrån. Galet vad bra jag är på detta med bilkörning tänkte jag. Men ni kanske vet hur det brukar gå när man tänker så. Precis. När jag nu skulle backa för att köra ut på vägen igen så vrider jag om ratten betydligt mer självsäkert än innan, utan att titta vad som finns bakom mig och pang! Så hade jag kört in i det stora äppelträdet på tomten, och fått en rejäl buckla där bak på bilen, och min första tanke var självklart, vad ska pappa säga? Och hur ska jag säga det till honom? Jag planerade att vara uppe tidigt så jag kunde berätta om det innan han fick se det, men vi hade varit uppe länge de senaste nätterna, så därför sov jag förbi morgonen och när jag vaknade och mötte pappa i trappan, så förstod jag, han hade sett bilen. Min pappa är inte den som blir arg så man hör, och inte heller alltid så ser man det, men man vet det ändå, hans tystnad berättade att han var ledsen.

2 Han hade låtit mig ta hand om hans bil, och jag hade misslyckats. Nog anade han att det kunde hända när han lånade ut bilen till mig, men han ändå gett mig sitt förtroende. På samma sätt så gav Gud människan förtroendet att ta hand om den jord som bibelns författare är övertygad om att han har skapat. Jorden med alla dess växter, djur och människor. Som vi får leva och verkligen njuta av, Gud talar om sin skapelse som något gott. Han är nöjd över det han skapat. Han behärskar Jorden på ett mästerligt vis i en kärleksfull omsorg. Det är en skapelse som tillhör honom. Vi kan slå upp Ps.24:1. Alltså jorden är inte vår på det sättet att vi äger den och kan kontrollera den på det sättet som vi vill, utan det är Guds, men i Guds kärlek till människan, kronjuvelen i verket, så har han låtit dig och mig att ta hand om den, det var med den uppgiften som människan, sattes i lustgården, 1 mos.2:15 Människan är satt till att vårda och bevara skapelsen så att den kan leva vidare. I vers 26 i det första kapitlet så står det att vi ska lägga skapelsen under oss och råda över fiskarna i havet, över fåglarna under himlen och över alla djur som rör sig på jorden! Vilket inte innebär att vi kan hantera det som vi vill utan som vi läste så innebär det att odla och bevara det Gud skapat. Han har gett oss förtroendet att ta hand om hans jord. Även om Gud nog redan visste att det inte skulle gå hela vägen. Människan frestades att själv ha kunskap mellan gott och ont och vara oberoende av Gud. Och precis som det gick när jag för en sekund upplevde att jag själv hade koll och att bilen jag lånat av min pappa var min, så följde det en rejält stor skada, när Adam och Eva inte lät Gud vara Gud. När de tänkte att de själva ville vara Gud, och självsäkert inte tittade så som de hade blivit lärda till, så krockade även de med äppelträdet, då den gemenskap med skaparen som människan var skapad för brast, men inte bara det utan hela naturen, hela skapelsen blev skadad. Det ser vi fortfarande runt om vår jord. I takt med att människan har svårt att tro att det finns en Gud bakom skapelsen, och då människan vill vara oberoende av Gud och själv tro att vi är våra egna gudar, så verkar det som att jorden också förstörs mer och mer. Och det där är märkligt tycker jag för att allt som börjar existera har ju en orsak, till och med myggen har en orsak, fast vi som varit på uv läger en vecka inte riktigt kan förstå det. Universum började ju existera en gång och därför så borde ju universum ha en orsak till att finnas, alltså någon som ligger bakom den. Men många människor idag tror att universum plötsligt bara började existera ur ingenting. Men ur ingenting så kommer ingenting.

3 Och för den som bygger sin världsbild utan Gud har bara ett svar att ge på den väldiga frågan om vem som tände stjärnorna och skapade den här jorden; ingen. Ett hopplöst mörker som jag tror faktiskt påverkar synen på skapelsen och att ta hand om den. För om det inte finns någon orsak att den finns, vilken orsak finns det då att ta hand om den? Samma sak som gjorde att skapelsen skadades ifrån börjar levar kvar. Man har tagit bort Gud som Herre och skapare, och därför så lider också hans skapelse. Och bucklan har blivit ganska så stor. Tänk bara på all regnskog som skövlas ner. Jag vet att ni har sommarlov ifrån skolan, men det är ändå viktigt att tänka till på tror jag. För regnskogen är en av jordens större livgivare, eftersom den tillverkar energirikt syre ifrån alla växter. Men när det finns färre träd och växter kvar att ta upp solens strålar så finns det heller inte så mycket energirikt syre att få utan mängden koldioxid ökar istället i luften tillsammans med alla fossila bränslen som vi släpper ut ifrån bilar och industrier som leder till en ökad växthuseffekt. Som leder till en ökad global uppvärmning, vilket innebär att jordens temperatur ökar, isarna smälter och vattnet stiger och börjar täcka den delen av mark som vi människor behöver för att leva. Det finns säkert både överdrivna och underdrivna teorier om hur allvarligt läget är, men jag tror att alla kan förstå att allt inte är ok. Det finns oerhört mycket som fungerar, men det fungerar inte så som det borde, det vet vi. Precis som pappa Gud vet det. Han har sett bucklan på bilen, han vet att skapelsen suckas och våndas. Det är kanske inte det som han ropar högt om, men vi vet att Gud vet, vi känner det på något sätt. Vi vet att vi har misslyckats med uppdraget vi fått av Gud bara genom att titta på hur hans jord ser ut. Det finns säkert mycket som vi kan komma att skylla på. Precis som Adam skyllde på sin Eva när Gud frågade honom varför han valt att göra det enda som han hade sagt åt dem att inte göra. Men Adam kunde inte och vi kan heller egentligen aldrig skylla och lägga skulden på någon annan eller något annat, när det faktiskt alltid är vi själva, var och en som står inför ett val. Vi är alla ansvariga för våra handlingar och för vårt liv. Jag kan aldrig skylla på äppelträdet eller något annat över min krock med bilen. Det var ett eget val att backa utan att titta mig för. Och när det gäller uppgiften att vårda och bevara den här jorden så tror jag att det är en ganska så personlig fråga, då den största skadan orsakas av våra val av livsstil.

4 Vi kanske inte är de människor som är ute i regnskogen och skövlar träd, men det mesta som bidrar till den globala uppvärmningen eller att andra människor runt om på jorden lider har oftast med dina och mina val att göra. Vilken mat vi äter, vilka kläder vi köper, vilka nöjen vi har, vad vi väljer att transportera oss med, osv. påverkar. Ett exempel som är ett bra exempel på hur våra egna val kan få konsekvenser är berättelsen om Aralsjön i Ryssland, som en gång var den fjärde största insjön på Jorden. En sjö som höll en ganska stabil vattennivå fram till mitten av 1900 talet så bestämde regeringen att sjöns vatten skulle vara till för konstbevattning för odlingarna av ris, meloner och bomull. Vilket gjort att sedan 1960 så har ytan minskat och minskat och minskat och därmed har salthalten också ökat som tagit död på all fisk, Här är en bild av sjön 1985 (bild), och här är en bild ifrån 2009 (bild). 90 % av den enorma sjön är borta. Fisket i Aralsjön bidrog tidigare till en stark ekonomi, men numera står skeppen strandade i sanden (bild) Avdunstningen har lämnat tjocka saltlager i sanden och lokalbefolkningen har drabbats av stora hälsoproblem på grund av att vinden sprider saltlagren vidare. Allt detta pågrund av att man ville ha mer bomull och meloner. Ännu ett exempel som jag fick höra sist jag satt och åt på thai restaurang var berättelsen om de här jätteräckorna man friterar och är väldigt uppskattade, tigerräkor kallas de också. Räkor som man odlar upp speciella odlingsdammar i mangroveskogen, där träd avverkas för att ge plats. Vilket gör att fisket försämras i skogen och i havet utanför. Utan skog fortsätter slammet ut till korallreven som slammar igen och dör. Jordbruket runtomkring som många människor livnär sig på utsätts för mera salt ifrån havet som förstör. Med andra ord så blir människorna bara fattigare, Och de får heller inget av det termitsäkra virke som mangrove ger, att elda med. Och detta, bara för att vi vill ha en god jätteräka på tallriken. Sverige importerar runt 2000 ton jätteräkor om året, och frågan är om det är värt det? Sådana här exempel finns det överallt. FN har räknat ut att en halv miljard människor kommer vara såkallade klimatflyktingar Alltså människor kommer fly ifrån sina länder, inte pågrund av hunger eller krig utan pågrund av att klimatet är så förstört att det inte längre går att leva i. Även om siffror kanske inte stämmer alltid så är det ändå en varning tycker jag. Som berättar att dina val kan vara avgörande för andra människor, i denna orättvisa värld.

5 Alla människor är skapade av Gud, och i Bibeln så står det att Gud inte gör skillnad på människor, med andra ord Gud sätter samma enorma värde på varje människa. Men så ser inte vår värld ut riktigt. Om världen vore en by med 100 invånare så skulle byn se ut så här har någon kommit fram till: 7 personer skulle ha tillgång till internet, 67 personer skulle inte kunna läsa, 50 personer skulle vara undernärda, alltså brist på mat och 24 personer skulle inte ha elektricet. Inte rättvist någonstans, men jag tror ändå att du och jag kan vara med och förändra den genom ganska så små val. Jag är dock inte det bästa föredömet. Jag borde egentligen vara den sista till att ha just detta ämne. Kanske just för att jag har ganska så svårt för människor som blivit totalt uppslukade av alla miljö och rättvisefrågor. Nu säger jag inte att alla är så, men när jag läste till pastor fanns det några som tyckte det var den största synden i världen att inte köpa rättvisemärkt kaffe, samtidigt som de utan problem kunde sitta och dricka pilsner på krogen samtidigt som hundratusentals svenskar har alkohol problem som resulterar i våld och en för tidig död? Som jag tycker är ett betydligt större problem! Och jag har många gånger funderat på om det kan ha sådan betydelse, det kan väl inte förändra så speciellt mycket pågrund av vad jag väljer att äta eller inte eller om jag väljer att cykla eller åka bil. Den här världen kommer fortsätta vara lika dålig ändå, en enda människa kan väl inte ha så mycket att bidra med i denna enorma fråga, Eller? Och dessutom om jorden ändå ska slitas ut som en klädnad som det står i Jes. 51:6. Om allt ska försvinna med allt som jorden rymmer en dag (1 Joh.2:17). Varför är det då så viktigt att engagera sig i i alla dessa miljöfrågor? När jag jobbar med denna fråga så kommer jag tillbaka till det som vi talade om för en stund sedan, att vi har bara denna jord till låns. Vi kan slå upp ps.95:3-6. Om det nu är hans så förstår jag att jag behöver vara försiktig med den. Precis som vi ofta förstår att vi behöver vara försiktiga, när vi lånat något fint av någon annan. Gud har låtit dig och mig vara hans trädgårdsmästare och därför så vill han att vi ska ta hand om den så gott vi kan. Och även om vi har misslyckats många gånger så tror jag att uppgiften finns kvar. Jag fick faktiskt låna bilen av pappa flera gånger, jag tog sönder den flera gånger faktiskt. Men pappa gav mig fortfarande förtroendet att ta hand om den. Och jag tror det är samma sak med Gud. Vi kommer inte klara av att göra allt vi vill, allt vi försöker med för att den här världen ska läkas, men vi har fortfarande förtroendet.

6 Sedan så kommer skapelsen att förändras, vilket är ett grundläggande svar i miljöfrågan och ett hopp att stå på. Vi läser Upp.21:1-5. Här finns det kristna hoppet förklarat på ett helt fantastiskt vackert sätt. En ny himmel och en ny jord, detta väntar vi på som Guds barn, men också skapelsen längtar efter denna dag. Rom.8: Fram till det händer är det vårt ansvar att vårda och att bruka naturen på ett rätt och riktigt sätt, med ögonen riktade mot himlen. Att också förstå att denna jord inte är allt, det finns någonting mer!! Gud kommer skapa och göra allting nytt. Och utifrån det så får vi själva skapa en sund inställning till de problem som finns. Någonting som du kan bidra med är att ta cykeln istället än att be mamma och pappa skjutsa dig till fotbollsträningen, några koldioxidutsläpp mindre. Du kan börja källsortera, alltså dela upp soporna lite, så att mer kan återvinnas istället än att vi måste producera nya förpackningar och släpper ut ännu mera koldioxid. Hoppa jätteräkan nästa gång du är på restaurang eller så kan du välja flera rättvisemärkta produkter i affären. Då du ser till att arbetare och odlare får tillräckligt betalt för det arbete de utför, Du motverkar barnarbete, du motarbetar diskriminering på grund av kön, hudfärg och tro och säkert mycket mer! Jesus ger oss budet att älska Gud och älska sin nästa, och detta kan verkligen vara ett sätt att faktiskt visa kärlek till människor. Jag har inte vikit mig för det rättvisa kaffet, och jag är tveksam om jag någonsin kommer kunna offra det. Men som att t.ex. cykla mer, källsortera eller köpa rättvismärkt mjölk, är i alla fall något som jag vill göra för att visa min tacksamhet till Gud, för att jag får leva i en så pass fantastisk skapelse som jag ändå möter varje morgon när jag öppnar mina ögon. Allt kanske är så vackert som det kunde vara, men den är fortfarande otroligt vacker! Det är en teater, en spegel som visar oss Guds närvaro, väsen och egenskaper. Skapelsen talar om Guds härlighet och jag tror att många människor kan dras mot Gud genom skapelsen. Skapelsen i sig tror jag inte kan berätta om Jesus, men den kan dra människor, den kan skapa ett intresse till att få lära känna skaparen. Och visar vi att vi vill ta hand om skapelsen, skapa rättvisare förutsättningar för människor i vår värld så tror jag också att den kärleken kan dra i människor och skapa tillfällen för dig och mig att berätta om Jesus och himlen, den nya jorden. Tron på Jesus, kärleken till honom, föder konkreta handlingar till andra människors situationer runt om i världen. Och det blir en lovsång till Gud.

7 Lovsång levs jämt och sjungs ibland, så är det och jag tror att genom att ge av det som du kan, för att denna trasiga värld ska bli en hoppfullare plats att leva på, just nu, så blir det som en lovsång till Guds ära. Så låt oss böja våra knän för vår skapare. Frågor: Tycker du det är viktigt att engagera sig i miljö/rättvisefrågor? Varför/varför inte? Förändras din syn på skapelsen, när du tänker på att det är ett lån? I, så fall hur? Vad tycker du är det bästa sättet att vårda naturen? Vad gör du idag? Vad skulle du kunna göra? Tror du att ens handlingar gentemot naturen och rättvisan i världen kan dra andra människor till att vilja lära känna Jesus?

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

LEDARHANDLEDNING TROLIGT NUMMER 3 2015

LEDARHANDLEDNING TROLIGT NUMMER 3 2015 LEDARHANDLEDNING TROLIGT NUMMER 3 2015 Av: Michael Hjelt Act Now for Climate Justice är en kampanj som leds av ACT Alliance, en koalition av mer än 140 organisationer och kyrkor som jobbar tillsammans

Läs mer

Livet är en gåva. Nr 1 i serien Kristusvägen

Livet är en gåva. Nr 1 i serien Kristusvägen Livet är en gåva Nr 1 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUDS HISTORIA Gud har skapat världen och gett människan en alldeles särskild plats i skapelsen. Gud älskar alla människor och vill oss det

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf I tron på att en predikan inte ska vara så dålig att den inte kan predikas mer än en gång och i tron på att nattens tankar som kom till mig ändå kan

Läs mer

Mopedens historia. Mopedens början:

Mopedens historia. Mopedens början: Mopeden Mopedens historia Mopedens början: Det var Euge ne och Michel Werner som uppfann motorpeden år 1897 och samma år visades den upp för först gången på parissalongen. Den såg ut som en cykel med en

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf Lidandets befriare Av: Johannes Djerf Under vår kvällsgudsjänst som vi hade här i Törestorp sist så predikade jag utifrån ett bibelstudium som jag senare skulle ha på vårt UV-läger. Och jag tänkte även

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild.

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild. HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2003 VEM ÄR GUD? I. DET GUD ÄR I SIG SJÄLV A. GUDS VÄSEN 1. ANDE 1) Gud är ande Joh.4:24 2) Gud är osynlig Rom.1:20 3) Kristus är den osynlige Gudens avbild Kol.1:15-20 Gud är

Läs mer

Lycklig eller välsignad

Lycklig eller välsignad Lycklig eller välsignad Av: Johannes Djerf Sedan 1939 så är det lagstadgat i Sverige att alla arbetare har rätt till betald semester. Något som i stort sett alla länder över hela världen har idag. Det

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

En ny eld! Av: Johannes Djerf

En ny eld! Av: Johannes Djerf En ny eld! Av: Johannes Djerf Vi ska idag börja med att läsa en bibeltext. Matt.21:12-17. Templet var det religiösa centrumet. Det var här Gud bodde. Det var en bestämd plats där Guds folk fick erfara

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta

Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta JESUS trons upphovsman och fullkomnare...låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom

Läs mer

Att släppa kontrollen

Att släppa kontrollen Att släppa kontrollen Av: Johannes Djerf Hans väg hade varit lång genom städer och byar som kantats av både medgångar och motgångar. Han hade funnit tro där han minst anade den och han hade mött många

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

När Gud skapade allting

När Gud skapade allting Bibeln för barn presenterar När Gud skapade allting Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Byron Unger; Lazarus Bearbetad av: Bob Davies; Tammy S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Skapelsetid 2013 - Värna den jord Gud älskar

Skapelsetid 2013 - Värna den jord Gud älskar Skapelsetid 2013 - Värna den jord Gud älskar I SKR:s skrift Värna den jord Gud älskar finns uppmaningen att - kyrkor och samfund i Sverige som en del av den internationella ekumeniska rörelsen särskilt

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

BöneLIV! Av: Johannes Djerf

BöneLIV! Av: Johannes Djerf BöneLIV! Av: Johannes Djerf Det finns ingenting som är så fantastiskt, som ger ett sådant pirr i hjärteroten och som är så spännande som gemenskapen mellan skaparen och det skapade. Det finns ingenting

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Början på människans olycka

Början på människans olycka Bibeln för barn presenterar Början på människans olycka Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Byron Unger; Lazarus Bearbetad av: M. Maillot; Tammy S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Predikan 5 sön i Påsktiden, 3 årg. Joh 17:9-17, Att växa i tro. Centrumkyrkan Psalm: 298, 67, Kyrkokör.

Predikan 5 sön i Påsktiden, 3 årg. Joh 17:9-17, Att växa i tro. Centrumkyrkan Psalm: 298, 67, Kyrkokör. Predikan 5 sön i Påsktiden, 3 årg. Joh 17:9-17, Att växa i tro. Centrumkyrkan 2017. Psalm: 298, 67, 259 + Kyrkokör. Inledningsord till Evangeliet: Vi rör oss alltmer ifrån Påsken mot Kr him och Pingst.

Läs mer

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen.

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Tanken på en dom är inte bekväm av två anledningar. Dels så tvivlar vi på att vi själva ska hålla inför domens krav och dels blir vi

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Samling 1 SKAPELSEN alltings början

Samling 1 SKAPELSEN alltings början Samling 1 SKAPELSEN alltings början Till ledaren: Denna första samling är en introduktion till hela terminen och samtidigt så handlar samlingen om alltings början skapelsen. Det är viktigt att barnen får

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper GUDS STORA PASSION 50 skäl att Jesus gav sitt liv John Piper Kristus led och dog... FÖR ATT UPPSLUKA GUDS VREDE Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

En MAXimerad rotfyllning

En MAXimerad rotfyllning En MAXimerad rotfyllning Av: Johannes Djerf För några veckor sedan när jag var i Värnamo så tänkte jag av god vana stanna till vid hamburgarerestaurangen Max. Om någon timme skulle jag vara hos tandläkaren

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer