Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi och forskningsprefekt vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi och forskningsprefekt vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet."

Transkript

1 1 Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi och forskningsprefekt vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Anställningsbarhet, tillämpning, relevans, resultat, innovation är ord som kommit till oss, som surrar i seminarierummen och kring lunchborden. I min vardag befinner jag mig i en kulturvetenskaplig mångdisciplinär institutionsmiljö med bl.a. konstvetare, idé- och lärdomshistoriker, bokhistoriker och biblioteks- och informationsvetare. Själv är jag etnolog med flera års erfarenheter från det statliga utredningsväsendet samt regional och kommunal kulturmiljövård. Som etnolog med den sortens erfarenheter har jag inte haft svårt att tänka i termer av tillämpbarhet och relevans. Med viss självklarhet har vi användning av kunskap och insikter. Frågan borde alltså inte ställas om vi samhället har användning kultur- och samhällsvetenskaplig forskning utan snarare vilken sorts användning vi talar om och i vilka sammanhang den kommer till användning. Jag ska här ge en kort lägesbeskrivning av de forskningsområden jag har bäst kontakt med men också peka på två problem som vi arbetar med: 1) motsägelsefullheten i kraven på publicering och samverkan med det omgivande samhället samt 2) sårbarheten i våra relativt små forskningsmiljöer. I mitt ämne etnologi har vi sedan länge varit framgångsrika i medicin- och hälsofältet. Vi är många som sedan 1990-talet har arbetat med dessa frågor. Vi har haft stark representation på Vårdalinstitutet i Lund. Vi har haft goda framgångar hos stora externa finansiärer som VR och RJ. Framgången bygger förstås på en genomgående hög kvalitet på de aktiva forskarna. Men också på att en del av oss har givit tydliga bidrag till ett verksamhetsfält som så uppenbart efterfrågar kunskap om mänskliga konsekvenser av medicinska perspektiv och praktiker, av behandling och omhändertagande. Vår forskning har varit, vad man skulle kunna säga, relevant, såväl i det medicinska fältet som för samhället och enskilda individer. Ett annat fält som jag är verksam i kulturarv och användning av förflutenheter är på liknande sätt uppenbart relevant utanför akademin. Genom den omfattande forskning om kulturarv som pågår på flera lärosäten har kulturarvsfältet inte bara beskrivits och analyserats utan också kritiskt granskats. Vilka konsekvenser får perspektiv och praktiker i detta fält? Sedan länge har forskningen varit påtagligt fokuserad på kulturarvsinstitutioners produktion

2 2 av historia, inte minst kopplad till nationella identiteter och föreställda gemenskaper. Vi har nu även börjat undersöka vilka betydelser t.ex. museers och kulturmiljövårdares aktiviteter har för de människor som tar del av dem. Vi har också riktat intresset mot hur aktörer utanför de traditionella kulturarvsinstitutionerna producerar och använder historia. Sätter man bara på sig rätt glasögon framträder sådan användning och produktion i de mest skilda och vardagliga sammanhang. Näringsliv, sport, massmedia är några exempel som lämpar sig för ett sådant studium liksom hur individer enskilt eller i grupp bygger upp system av egna och andras historiska erfarenheter som ett slags orienteringsverktyg för framtida handlingar. Vi har haft ganska stor beviljningsframgång i vår relativt lilla miljö i Lund ingår ett femtontal disputerade etnologiska forskare. Med något undantag arbetar alla i olika hög grad med externa forskningsmedel. Alla dessa projekt har starkt påverkat våra kompetenser och ämnets inriktning. Det finns förstås stora fördelar med detta men också en påtaglig risk. När vi söker medel är vi inte bara beroende av aktuella utlysningar utan också av den kompetens vi har skaffat oss genom tidigare projekt. Framgången riskerar i denna mening att verka konserverande, ett faktum som måste beaktas när vi för upp frågan om så kallade fria forskningsmedel och sökbara anslag. Det ska dock också sägas att vi i Lund också har andra starka etnologiska områden, bl.a. mat/måltid och etnografi utanför universitetet. Inget av dem saknar intressenter utanför akademin. Mina etnologkollegor har heller inga svårigheter att odla utåtriktad samverkan och kommunikation. Jag kan dock fortfarande notera en viss ovana att uttrycka sig i termer av t.ex. tillämpning och resultat. Delvis har detta att göra med att orden så uppenbart har hämtats från andra vetenskapliga områden som arbetar med just tillämpad forskning vars slutprodukt inte sällan uttrycks som resultat. Här någonstans ligger också ett par av våra nuvarande utmaningar. Utifrån ställs krav på oss att vi ska efterlikna kollegor inom framförallt medicinska och naturvetenskapliga fakulteter. De för oss numera inte så nya publiceringskraven står i viss mån i vägen för strävan att kommunicera och samverka med samhället utanför akademin. Såväl etnologer som kulturvetare i allmänhet skolas in i en språkbehandling som bygger på viljan och förmågan att kommunicera inte bara inomvetenskapligt utan också med människor och andra aktörer utanför akademin. Det har varit framgångsrikt men när jag ser mina yngre kollegor noterar jag också ett växande krav på att publicera sig i internationella tidskrifter. Och därmed också, vågar jag påstå, ett vikande intresse för den tredje uppgiften.

3 3 Det finns en inbyggd motsägelse i detta. Å ena sidan belönar akademin inomvetenskaplig publicering. Å andra sidan höjs kraven på samhällsrelevans och samverkan med det omgivande samhället. Min övertygelse och förhoppning är att denna den tredje uppgiften kommer att bli allt mer central för våra vetenskaper. Låt mig ge ett exempel. I egenskap av forskningsprefekt har jag haft förmånen att utveckla ett formaliserat och långsiktigt samarbete med Region Skånes kulturnämnd 1. Det samarbetsavtal och konkreta aktiviteter forskningsprojekt, undervisning, studentpraktiker etcetera som detta har lett till är förstås en konsekvens av regionaliseringen av den svenska kulturpolitiken. Men från vår sida är det också resultatet av en strävan att samverka med det omgivande samhället. En motsvarande målsättning finns hos Kultur Skåne som vill utveckla anknytningen till relevant forskning och undervisning. Det är viktigt att här påpeka att Region Skåne inte ställer krav på oss att producera omedelbart tillämpbar forskning i termer av t.ex. problemlösande studier. Den sortens uppdrag står vi på institutionen visserligen inte främmande för. Men regionens företrädare har också förstått att vi kan bidra med att lyfta nya problem och producera kunskap och insikter som aktörerna i kulturfältet tidigare inte var medvetna om. Samtidigt ger samarbetena oss forskare nya insikter i kulturfältets villkor, vilket inte bara befordrar vår forskning utan ger oss också möjlighet att spetsa de av våra utbildningar som har relevans för kulturfältet. Jag nämner det här samarbetsavtalet inte endast för att det är det första i sitt slag i landet utan också för att det till skillnad från de flesta liknande samarbeten inte primärt är uppbyggt kring ett eller ett par projekt utan bygger på en mer generell vilja till utvecklat samarbete som inte alltid kräver att pengar byter ägare. Min bedömning är att vi därigenom har skapat en hållbar relation jämfört med projektbaserade samarbeten. Vid min institution och fakultet har nu två forskningsutvärderingar 2008 och 2014 pekat på problemet med små forskningsmiljöer och ämnen präglade av a lone scholar profile. Har vi dragit några slutsatser? Har det fått konsekvenser? Problemen med sådan individbaserad forskning är att den är störningskänslig. Den bygger på att en individ har kontinuerlig tillgång till forskningsresurser vilket knappast kan tas för givet i en situation då en växande andel forskning utförs med externa anslag. Den kan också medverka till att isolera individen från de samtal och kommunikationsvägar som är fundamentala för framgång. Men det finns forskare 1 Parallellt med Institutionens samarbetsavtal med Region Skåne utarbetades också en liknande överenskommelse för Fakulteterna för Humaniora och Teologi vid Lunds universitet.

4 4 som fungerar bäst ensamma (utan att vara isolerade) och som är produktiva i flera olika avseenden. Det är knappast något självändamål att arbeta i grupp. Med det sagt, har vi på min institution inlett arbetet med att i högre grad än tidigare organisera vår forskning i miljöer eller grupper. Delvis har detta att göra med att hitta empiriska och/eller teoretiska tangenter och teman mellan forskare. Ett första steg kan vara att beskriva en grupps sådana gemensamma nämnare och att hålla en serie seminarier för att undersöka om och i så fall vad som finns att bygga vidare på. Ett andra steg kan vara att skaffa resurser för att kunna forska tillsammans och etablera miljön långsiktigt som verksam och arbetande. Förutom att underlätta för det intellektuella utbytet tror vi oss kunna höja beredskapen för de allt vanligare tematiska utlysningarna av externa forskningsmedel genom att underlätta för och etablera forskning i miljöer. Vår erfarenhet är att det sällan räcker med kompetenser knutna till enstaka discipliner för att kunna komma ifråga för stora tematiska utlysningar. En annan sent gjord erfarenhet är att en viss beredskap inför sådana utlysningar är en förutsättning för framgång. Sammanfattningsvis kan jag se att vi inom kulturvetenskaperna både har omfamnat och tagit avstånd från arbetssätt i andra fakulteter. Det är uppenbart att forskare som befinner sig i nätverk och miljöer generellt sett står bättre rustade än kollegor som är verksamma på egen hand. Mitt eget ämne, etnologi, har länge varit relativt framgångsrikt avseende extern forskningsfinansiering. Men den sortens framgång är färskvara. Vi befinner oss i små forskarkollektiv där en utebliven beviljning kan få avsevärda konsekvenser för storlek och sammansättning på miljön. Jag har pekat på det ökade kravet på publicering i internationella peer reviewade tidskrifter men också på möjligheterna att öka samverkan med det omgivande samhället. Delvis motverkar dessa två aktiviteter varandra. Belöningssystemet gynnar i hög grad publicering inom vetenskapen. Samverkan med det omgivande samhället är endast undantagsvis karriärbefrämjande inom kulturvetenskaperna. Vid tjänstetillsättningar är det fortfarande dina publikationer som läses och räknas. Att arbeta mycket med samverkan är inget du bygger en akademisk CV med. Det finns en risk i att våra förändrade publiceringsvanor kommer att sluta akademien ytterligare mot samhället. Vi måste därför utveckla belöningssystem som samtidigt omfattar både inomakademisk publicering och samverkan med det omgivande samhället. Vi måste ha system som erkänner publikationer både på svenska och på engelska, både i monografisk form och i artikelform.

5 5 Under förutsättning att både vetenskapssamhället och samhället utanför ställer allt högre krav på oss i termer av nytta, relevans och resultat är det min övertygelse att vi i framtiden måste utveckla våra aktiviteter inom den tredje uppgiften. Samtidigt är det viktigt att sådan samverkan inte sker enkom på det omgivande samhällets villkor, att vi inte blir reaktiva i våra relationer. Vikten av kultur- och samhällsvetenskaplig forskning kan inte endast vägas mot möjligheten att svara på redan färdigformulerade frågor och problem. Ett av våra mest väsentliga samhällsbidrag måste vara och är förmågan att ställa nya frågor och formulera tidigare oidentifierade problem.

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020 Dnr: 2013/281-2.2.4 Rekryteringsplan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-0 Inledning För att kunna locka attraktiv kompetens har fakultetsstyrelsen för beslutat

Läs mer

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap HUMSAM 2014/48 och strategier Vetenskapsområdet för humaniora och Fastställd av områdesnämnden för humaniora och 2015-09-24 Innehållsförteckning Detta är vetenskapsområdet för humaniora och (humsam-området)

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2014-2017 naturvetenskapliga fakulteten 3 Förord Vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet studerar och beskriver vi den fysiska världen. Vi strävar efter att förstå allt från

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning Grundutbildningsberedningen Sven-Åke Lindgren Karin Kjellgren Maxim Fris FÖRSLAG 1 / 5 2008-08-26 dnr G 8 3348/08 Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Engelska (Doctoral studies in English)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Engelska (Doctoral studies in English) Dnr HS2015/332 Studieplan för utbildning på forskarnivå i Engelska (Doctoral studies in English) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd 1998-11-23 av Fakultetsrådet och reviderad av Fakultetsnämnden

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Gemensam programförklaring för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Gemensam programförklaring för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet 2011-03-21 1 (9) Gemensam programförklaring för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Vi Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund,

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå:

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik Bilaga för utbildning på forskarnivå i matematik

Läs mer

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Datum Diarienummer 2017-03-13 1.2.4-2017-612 Handläggare Mikael Jonsson Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Vetenskapsrådet ansvarar enligt instruktionen för att nationellt samordna

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Vart försvann tanken om att lära sig något, att fördjupa sitt tänkande och komma

Vart försvann tanken om att lära sig något, att fördjupa sitt tänkande och komma Prat om produktivitet Vart försvann tanken om att lära sig något, att fördjupa sitt tänkande och komma till insikt? Försvann den mellan kunskapsmaskineriets kugghjul? Camilla Kronqvist synar produktivitetspratet.

Läs mer

FSE den gränsöverskridande fakulteten. Strategidokument innehållmässigt godkänt av fakultetsrådet Språket uppdateras ännu.

FSE den gränsöverskridande fakulteten. Strategidokument innehållmässigt godkänt av fakultetsrådet Språket uppdateras ännu. FSE den gränsöverskridande fakulteten Strategidokument innehållmässigt godkänt av fakultetsrådet 21.10.2015. Språket uppdateras ännu. Vår vision Åbo Akademi är det gränsöverskridande universitetet med

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor

Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor tillsvidare I samband med anställningstillfället ska en kompetensutvecklingsplan upprättas. För anställda med meriteringsanställning,

Läs mer

Beslut Högskoleverket beslutar att inte ge Malmö högskola tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området migration.

Beslut Högskoleverket beslutar att inte ge Malmö högskola tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området migration. Malmö högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Akademisk meritportfölj för naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet

Akademisk meritportfölj för naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet RIKTLINJER 1 Akademisk meritportfölj för naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet För ansökan om anställning som lärare För ansökan om befordran För karriärutvecklingssamtal/planeringssamtal/lönesamtal

Läs mer

Högskolan i Borås vision och mål

Högskolan i Borås vision och mål Högskolan i Borås vision och mål Vision det tredje universitetet i Västsverige Högskolan i Borås är en av landets starkaste högskolor med framgångsrika utbildnings- och forskningsmiljöer samt en tydlig

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

Fakultetsnämnden Utskotten Rekryteringskommittén. Arbetsseminarium 20 februari 2013 Ny Forsknings- och utbildningsstrategi 2013-2016

Fakultetsnämnden Utskotten Rekryteringskommittén. Arbetsseminarium 20 februari 2013 Ny Forsknings- och utbildningsstrategi 2013-2016 Fakultetsnämnden Utskotten Rekryteringskommittén Arbetsseminarium 20 februari 2013 Ny Forsknings- och utbildningsstrategi 2013-2016 Agenda för 20 februari 2013 09.30-10.00 Inledning (dekaner) 10.00-10.20

Läs mer

Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent

Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent Sid 1 (5) Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent Anvisningarna för ansökan till och bedömning av docentur vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten vänder sig till både sökande och sakkunniga.

Läs mer

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS YTTRANDE Vårt dnr: 2015-12-18 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Eva Marie Rigné Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS Sammanfattning av SKL:s

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2007-05-08 Dnr LTH 2007/549 Rektor Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola 2007 2011 LTH:s strategiska plan baseras på LTH:s fyra huvuduppgifter: utbildning på grundnivå och avancerad nivå,

Läs mer

FORSKNING PÅGÅR PROFESSIONER. Aktuell utbildningsvetenskaplig forskning med stöd från Vetenskapsrådet

FORSKNING PÅGÅR PROFESSIONER. Aktuell utbildningsvetenskaplig forskning med stöd från Vetenskapsrådet FORSKNING PÅGÅR PROFESSIONER Aktuell utbildningsvetenskaplig forskning med stöd från Vetenskapsrådet Värt att notera Forskning pågår professioner ger en överblick av utbildningsvetenskaplig forskning om

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning 2012 2020 Stiftelsen Lantbruksforskning är näringens starkt samlande kraft för världsledande tillämpbar forskning. Nuläge och omvärld 2012 Stiftelsen Lantbruksforskning

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN

FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN Denna forsknings- och utbildningsstrategiska plan utformades hösten 2008 av strategigruppen inom institutionens genomförandegrupp inför omorganisationen 2009.

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Omvårdnad

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Omvårdnad Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i (Doctoral studies in Nursing) Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700 10 00 Fax 054-700 14 60 Information@kau.se

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Datahanteringsplaner Ämnet för den här presentationen är datahanteringsplaner, ett praktiskt verktyg för att få kontroll över sin datahantering och se till

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE DATUM: 130823 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

Lägesrapport FUS:arbete. Aug 2015

Lägesrapport FUS:arbete. Aug 2015 Lägesrapport FUS:arbete Aug 2015 I FUS 2017-2022 skall följande särskilt beaktas Uppdrag från HSST resultaten av forskningsutvärderingen MER14 resultaten av genomförda utbildningsutvärderingar vidareutveckling

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete Dnr HS2018/125 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete (Doctoral studies in Educational Work) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd

Läs mer

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt 1 Lund 16/5 2014 Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt Varför är humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning viktig? För det första har humanistisk och samhällsvetenskaplig

Läs mer

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING Ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering möjliggör en tvärvetenskaplig eller inomvetenskaplig fördjupning inom ett valt kunskapsområde.

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

ULFförsöksverksamhet. - uppdrag

ULFförsöksverksamhet. - uppdrag ULF-AVTAL ULFförsöksverksamhet - uppdrag Försöksverksamheten syftar till att skapa långsiktigt hållbara strukturer som vilar på tre ben: Forskning - skolverksamhet - lärarutbildning Att planera och genomföra

Läs mer

Hur kan vi söka och värdera vetenskaplig information på Internet?

Hur kan vi söka och värdera vetenskaplig information på Internet? EHSS-seminarium 2014-10-07 Hur kan vi söka och värdera vetenskaplig information på Internet? Göran M Hägg goran@ergomusic.se, tel. 070-262 48 02 Varför? Vad kan vi ha för motiv för att söka vetenskaplig

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj?

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? 2. Med samverkan i fokus Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? Rapport från lärprojektet Formaliserad samverkan mellan akademi och

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt!

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Lena-Pia Carlström Hagman Högskolan Kristianstad har som mål att bli nationellt erkänd för sin pedagogiska utveckling. Skriftserien

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning.

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning. ORU 1.2.1-02595/2017 Behörighetskrav och bedömningsgrunder samt anvisningar till sakkunnigutlåtande för professorsanställningar inom ENT-nämndens ansvarsområde vid Örebro universitet Vid bedömningen gäller

Läs mer

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 19 Förbundsstyrelsens proposition Verksamhetsinriktning 2019-2021 Utgångspunkten för verksamhetsinriktningen för kongressperioden är SULF:s vision I mänsklighetens tjänst: Högre

Läs mer

Allmänna bestämmelser för utbildning på forskarnivå finns i Högskolelagen och Högskoleförordningen.

Allmänna bestämmelser för utbildning på forskarnivå finns i Högskolelagen och Högskoleförordningen. Dnr HS2017/803 Studieplan för utbildning på forskarnivå Forskarskolan för undervisningens digitalisering Doctoral studies for digitization of teaching Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd av

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i. omvårdnad

Studieplan för utbildning på forskarnivå i. omvårdnad Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

Future Faculty enkät januari 2011

Future Faculty enkät januari 2011 Future Faculty enkät januari 2011 Om yngre forskares förhållande vid medicinska fakultetens Majoriteten av de som svarade på enkäten var i 30-45 års åldern (Fig 1) och lite mer än hälften var kvinnor (Fig

Läs mer

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 2016-03-07 PROMEMORIA 2016-03-07 Lena Adamson Titel Telefon Email Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 Skolans och förskolans verksamma ställs dagligen

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik Studieplan för utbildning på forskarnivå Biologisk fysik Skolan för Teknikvetenskap Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik Skolan för Datavetenskap och Kommunikation Nationella föreskrifter

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Motions- och propositionsdialogen

Motions- och propositionsdialogen Proposition Verksamhetsinriktning Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna arbeta in inkomna synpunkter.

Läs mer

Historia, nutid och framtid för en stark svensk religionsvetenskap. Göran Larsson, Göteborgs universitet

Historia, nutid och framtid för en stark svensk religionsvetenskap. Göran Larsson, Göteborgs universitet Historia, nutid och framtid för en stark svensk religionsvetenskap Göran Larsson, Göteborgs universitet Religionsvetenskap är på många sätt ett illustrativt exempel på att upprätthållandet av traditionella

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Sahlgrenska akademin DATUM: 2017-10-25 UTARBETAD AV: Prodekan Eric Hanse, t.f. vicedekan Lena Carlsson Ekander (forskning), vicedekan Silvana Naredi (utbildning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK 1(5) 2010-12-14 Dnr: 306-31-0185-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Stockholms universitet 2007-05-31.

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Underlag för Uppsala universitets utbildnings- och forskningsstrategier för åren

Underlag för Uppsala universitets utbildnings- och forskningsstrategier för åren Dnr 2007/607 Underlag för Uppsala universitets utbildnings- och forskningsstrategier för åren 2009 2012 Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställda av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2007-10-04

Läs mer

LiTH Syllabus Ver 2.0 1

LiTH Syllabus Ver 2.0 1 LiTH Syllabus Ver 2.0 1 1 ÄMNESKUNSKAPER 1.1. KUNSKAPER I GRUNDLÄGGANDE MATEMATISKA OCH NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN 1.2. KUNSKAPER I GRUNDLÄGGANDE TEKNIKVETENSKAPLIGA ÄMNEN 1.3. FÖRDJUPADE KUNSKAPER, METODER

Läs mer

INGEN TID FÖR FORSKNING. - kort om professorers arbetsvillkor 2018 /SULF:s professorers förening, SPF

INGEN TID FÖR FORSKNING. - kort om professorers arbetsvillkor 2018 /SULF:s professorers förening, SPF INGEN TID FÖR FORSKNING - kort om professorers arbetsvillkor 2018 /SULF:s professorers förening, SPF Forska är centralt för professorer vid svenska universitet och högskolor, men forskningstiden varierar

Läs mer

Betygskriterier för bedömning av uppsatser på termin 6, ht14

Betygskriterier för bedömning av uppsatser på termin 6, ht14 Betygskriterier för bedömning av uppsatser på termin 6, ht14 Till studenter Allmänna krav som ska uppfyllas men som inte påverkar poängen: Etik. Uppsatsen ska genomgående uppvisa ett försvarbart etiskt

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2017-12-14 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Doktorandprogram Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Som Excellence Center har vi ett särskilt ansvar att föra praktik och akademi närmare varandra och som ett led i att hitta nya former för kunskapsutveckling

Läs mer

Att planera och genomföra en halvtidsbedömning och opposition inför doktorsexamen

Att planera och genomföra en halvtidsbedömning och opposition inför doktorsexamen Att planera och genomföra en halvtidsbedömning och opposition inför doktorsexamen Professor, Dr Med Vet Chef för Vårdalinstitutet vid Lunds och Göteborgs universitet Halvtidsbedömning Syftet är dels att

Läs mer

Genusforskning och politik en nödvändig eller olycklig symbios?

Genusforskning och politik en nödvändig eller olycklig symbios? Anne-Marie Morhed Genusforskning och politik en nödvändig eller olycklig symbios? Idag kan vi betrakta genusforskningens genombrott med viss historisk distans. I Sverige har den funnits både som studieinriktning

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Typ av dokument Beslutad av Policy Beslutsdatum 2018-09-13 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens forskningsstrategi LUNDS UNIVERSITET

Samhällsvetenskapliga fakultetens forskningsstrategi LUNDS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetens forskningsstrategi 2014-2017 LUNDS UNIVERSITET BESLUT 2014-05-15 Dnr STYR 2014/217 Styrelsen Forskningsstrategi 2014 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten Inledning Samhällsvetenskapliga

Läs mer

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för inriktning av forskning Svante Ödman 010-240 43 25 svante.odman@msb.se Utlysning av forskningsmedel 2011- organisationers informationssäkerhet

Läs mer

A. Utbildningsplan för Kandidatprogram i genusvetenskap

A. Utbildningsplan för Kandidatprogram i genusvetenskap Dnr U2017/92 Samhällsvetenskapliga fakulteten A. Utbildningsplan för Kandidatprogram i genusvetenskap (Bachelor of Science Programme in Gender Studies) Omfattning: 180 högskolepoäng Nivå: Grundnivå Programkod:

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Historia och historiedidaktik vid Malmö Högskola, 2011-01-01

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Historia och historiedidaktik vid Malmö Högskola, 2011-01-01 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Historia och historiedidaktik vid Malmö Högskola, 2011-01-01 Fastställd av fakultetsstyrelsen 2011-03-11 Utbildningen på forskarnivå i historia och historiedidaktik

Läs mer