Science Lektionsplan: Vårt solsystem: Jag undrar? (I 1- D- R)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Science Lektionsplan: Vårt solsystem: Jag undrar? (I 1- D- R)"

Transkript

1 Science Lektionsplan: Vårt solsystem: Jag undrar? (I 1- D- R) Mål (Motsvarande vetenskapliga normer för betyg 3-5) 1. Skapa nyfikenhet att studera och utforska vår omgivning. 2. Design representationer i konventionella och kreativa sätt att besvara rumsliga och relationella frågor mellan objekt i vårt solsystem. 3. Tänka kritiskt och logiskt att göra förhållandet mellan bevis och förklaringar. 4. Lär att jorden är en av åtta planeter som kretsar kring solen varierar i storlek, struktur, utseende och avstånd från solen. 5. Identifiera skillnaderna mellan planeter, månar, kometer och asteroider. Inledning - Bygga Anslutningar till Curriculum Fråga eleverna: Vad är vårt solsystem? Svaren kommer att variera. Solsystemet är solen och de föremål som kretsar det. Förklara att du kommer att identifiera lite senare vad de olika objekten i solsystemet. Fråga eleverna: Varför är det viktigt för oss att lära oss om vårt solsystem? Svaren kommer att variera. Förklara att vi upptäcker att vi söker. Genom prospektering har vi upptäckt nya kontinenter, har vi funnit botemedel mot sjukdomar, och vi har skapat ett helt nytt sätt att kommunicera genom datorteknik. Det är så vi har byggt vår civilisation. Vetenskap, nyfikenhet, och behovet av att tänka, studera och utforska vår omgivning driver oss att vara som vi är.

2 Fråga eleverna den retoriska frågan: Har du någonsin tittat på stjärnorna och undrade vad som ligger bortom? Öppna Mål Demonstration Aktivitet: 1. Granska teorier om hur solsystemet bildades. 2. Skapa ett intresse svara rumsliga och relationella frågor mellan objekt i vårt solsystem Ämne (n) Lista: Vatten En tydlig plastflaska med lock (som inte kommer att läcka) Glitter diskmedel Instruktioner: 1. Fyll plastflaska med vatten tills den når cirka trekvart fulla. 2. Tillsätt några droppar diskmedel. 3. Strö i några nypor glitter (detta kommer att göra din tornado lättare att se). 4. Sätt locket på ordentligt. 5. Vänd flaskan upp och ner och håll den i nacken. Snabbt snurra flaskan i en cirkulär rörelse i några sekunder, stanna och titta i för att se om du kan se en mini tornado bildas i vattnet. Du kan behöva prova ett par gånger innan du får det fungerar. Fråga eleverna: Vad orsakade mini tromben i flaskan? Svaren kommer att variera. Förklara att vattnet snabbt snurrar runt centrum av whirlpool på grund av en inåtriktad kraft styra ett föremål eller vätska, såsom vatten mot centrum av dess cirkulära bana. Övergång till förklara forskare tror att solsystemet utvecklats från en gigantisk moln av stoft och gas. De tror att detta stoft och gas började kollapsa under tyngden av sin egen gravitation och stoft och gas börjar röra sig i en gigantisk cirkel. Fråga eleverna: Har du någonsin sett vattnet som det rinner ut ur ett badkar?

3 Övergång till förklara som ett badkar är nästan tom, vattnet i avloppet rör sig runt centrum av avloppet i en cirkel som rör sig snabbare och snabbare tills det inte finns mer vatten. På liknande sätt är teorin att i mitten av denna snurrande moln, började en liten stjärna bildas. Denna stjärna blev större och större eftersom det samlas mer och mer av stoft och gas som kollapsade i den. Längre bort från centrum av denna massa där stjärnan var formning, fanns mindre klumpar av stoft och gas som också kollapsar. Stjärnan i mitten brast slutligen eld och gjorde en stor boll av ständigt brinnande eld blir vår sol. Solen är en stjärna. Det är det största som finns i vårt solsystem. Allt ljus och värme på planeterna kommer från solen. Solen får mest får sin energi från kärnreaktioner, som frigör stora mängder energi, och dessa samma kärnreaktioner skapade mindre klumpar av materia som blev planeter, månar, kometer och asteroider. Hur solsystemet bildades är en viktig fråga, och en som är svårt för forskare att förstå. Även om det finns olika teorier om hur solsystemet bildades, är en sak alla är överens om att skapa vårt solsystem ägde rum innan det fanns några människor runt att bevittna det. Vad är skillnaden mellan planeter, månar, kometer och asteroider? Planeter En planet är ett stort utrymme objekt som kretsar kring en stjärna (solen är en stjärna). Kometer Flying bitar av sten och is med en svans av vattenånga som vetter vanligtvis bort från solen på grund av solvinden. Månar Kallas även en satellit. En bit av sten roterar runt en planet. Asteroids Bitar av stenar som kommer från de yttre delarna av rymden och brukar komma från blivande planeter som aldrig gjort det. Diskussionen- Building Anslutningar till Idéer Fråga eleverna (Upprepa den ursprungliga frågan): Vad är solsystemet? Svaren kommer att variera. Solsystemet är vår sol och allt som rör sig runt det också. Vi vet att åtta planeter ringa vår sol. Det kan finnas mer att vi inte kan se! Expandera ditt svar:

4 Andra saker kretsa solen också. Dvärg planeter, kometer och asteroider omloppsbana solen. Damm och isbitar omloppsbana också! Innan vi talar om vad som gör en "dvärgplanet", låt oss prata om vad planeter är i vårt solsystem. En planet är ett stort utrymme objekt som kretsar kring en stjärna. Åtta planeter har upptäckts i vårt solsystem. Merkurius, Venus, Jorden och Mars är planeterna närmast solen. De kallas de inre planeterna - och mestadels består av sten. De yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus är stora bollar av gaser med ringar runt dem. Alla åtta planeter resa runt solen i en annan bana. Varje planet, med undantag för Jorden, namngavs för en gammal romersk gud eller gudinna. Alla åtta planeter kretsa kring solen i sitt eget unika sätt. Solen är en stjärna. Det är det största som finns i vårt solsystem. Allt ljus och värme på planeterna kommer från solen. Våra årstider och hur vi håller tiden sätts beroende på var vi befinner oss i vårt solsystem. Som namngav solen? Romarna kallade solen Sol, som på engelska betyder sön I det gamla Grekland, solen kallades Helios. Vår sol är inte unikt i universum. Det är en vanlig medelstora gula stjärnan som forskarna har namn Sol, efter den antika romerska namnet. Det är därför vårt system av planeter kallas solsystemet. Det finns biljoner andra stjärnor i universum precis som det. Många av dessa stjärnor har sina egna system av planeter, månar, asteroider och kometer. Solens familj Solen är den överlägset största objektet i solsystemet. 98% av all materia i solsystemet finns inom solen. Detta innebär att alla planeter, månar, asteroider, mindre planeter, kometer, gas och damm skulle alla kombineras för att göra upp endast 2% av all materia i solsystemet. Solen är så stor att jorden lätt skulle kunna passa in i solen en miljon gånger.

5 Eftersom solen är så stor jämfört med allt annat, är det lätt kunna hålla på med resten av ärendet, vilket allt annat omloppsbana runt den. Visste du att? Scientist brukade säga att det var nio planeter i vårt solsystem. År 1930, då Pluto upptäcktes identifierades forskarna Pluto som den nionde planeten i vårt solsystem. Under 2006 Pluto demoted från status av en planet till en dvärgplanet. Ska Pluto en planet? Dvärgplanet är en ny klass av astronomiska objekt. Det skapades i 2006 av Internationella astronomiska unionen (IAU är en organisation som grundades 1919 med uppdraget att främja och skydda vetenskapen om astronomi i alla dess aspekter genom internationellt samarbete.) Definitionen av en dvärgplanet kom eftersom dessa planeter didn 't passar definitionen för att vara en "planet". Forskare beslutade att för att vara en planet i vårt solsystem, måste ett objekt vara i omloppsbana runt solen och har tillräckligt massa så att det har blivit rund i formen på grund av sin egen tyngd. För ett objekt som en planet, måste den uppfylla dessa tre krav som fastställts av IAU: Det måste vara i omloppsbana runt solen - Ja, så kanske Pluto är en planet. Det måste ha tillräckligt allvar för att dra sig till en sfärisk form - Pluto... kolla Det måste ha "rensat trakten" av sin bana - Uh oh. Här är regeln brytaren. Enligt denna är Pluto inte är en planet. Neptunus är storebror i Plutos grannskap och Neptunus- taggar bakom Pluto i sin omloppsbana av solen. Dessutom, som namnet antyder, dvärg planeter tenderar att vara mindre i storlek, så små att cirka av dem skulle kunna passa in i jorden. Vi är fortfarande i upptäckten läge. Eftersom tekniken fortsätter att avancera, så gör vår förmåga att upptäcka mer om vårt universum.

6 Fråga eleverna den retoriska frågan: Kan du blunda och föreställa sig vad som finns där ute i rymden ännu inte upptäckt? Paus för ett ögonblick, innan att förklara att på talet innan vi hade möjlighet att studera planeterna vi har diskuterat, det var ett välkänt kompositör namn Gustav Holst som blev berömd på grund av sammansättningen som kallas planeterna. Gustav Holst - Kompositör eller Visionary? Planeterna - Jupiter, Op. 32 Född i Cheltenham England den 21 september 1874, den brittiska kompositören, mest känd för sin komposition kallas planeterna, skrev en imponerande musikstycke långt innan vi hade förmågan att se vårt solsystem, som vi känner den idag. Gustav Holst består också annan musik, spelade trombon och undervisade på en flickskola i London. Hans far lärde honom piano i tidig ålder, men en nervsjukdom klippa sin karriär som pianist kort. Han fortsatte med att delta i Royal College of Music där han studerade komposition. Gustav jobb som trombonist och lärare tog upp mycket av hans tid, så han gjorde det mesta av hans komponerande på sin fritid. The Planets musik gjorde honom framgångsrik och han var inte mycket bekväma med all uppmärksamhet. Holst gav upp undervisningen i 1925 på grund av hans nervsjukdom, och tillbringade de sista åren av sitt liv skriva musik. Hans verk omfattar operor, körmusik, orkesterstycken och sånger. Planeterna är en sju- rörelse orkestersvit skrivet mellan 1914 och Varje rörelse i sviten är uppkallad efter en planet i vårt solsystem. Rörelserna: Mars, Bringer of War Venus, Bringer of Peace Merkurius, Winged Messenger Jupiter, Bringer av munterhet Saturnus, Bringer av ålderdom Uranus, trollkarlen Neptunus, Mystic Jorden var inte med på grund Planeterna har en lös grund i astrologi, och på astrologi, är jorden där planeterna sågs, och så ingår inte i Planeterna

7 sammansättning. (För den levande showen använde vi olika delar av Jupiters teman att understryka solen, jorden och månen.) Fråga eleverna: Varför tror ni att Gustav Holst inte innehöll en rörelse för Pluto? Svar: Påminn eleverna om att Pluto inte upptäcktes förrän 1930 (se sidan 5) och Holst består planeterna mellan , innan upptäckten av Pluto. Fråga eleverna: Hur förklarar du hur bra den musikaliska kompositionen matchar de fysiska egenskaperna hos planeterna, sedan Gustav använde sin inre syn, innan teleskop försett oss med förmågan att se lika tydligt med våra fysiska ögon? ÖVNING: Dröm om det! Material som behövs: pennor och papper och en CD- spelare och ett spår av planeterna - Jupiter, Op. 32 Instruktioner: Rita en bild eller skriv en beskrivning på vad bilderna kommer att tänka efter din lärare spelar varje Holst rörelser. Händerna på aktivitet / Enrichment: Låt oss ta en planet Walk Skala i storlek sol. Även om det kommer att ta lite eftertanke och förberedelser för att göra planeten Walk ingen annan övning kommer att skapa samma vördnad i elevens sinnen. Kan du föreställa dimensioner solsystemet? Faktum är att planeterna är mäktiga små och avstånden mellan dem är nästan löjligt stor. För att göra några utfästelser vars skala är sant för planeterna storlekar och avstånd, vi måste gå utomhus. Först, samla de objekt som du behöver. De är: Sun- någon boll, diameter 8,00 inches (bowlingklot fungerar bra) Kvicksilver- ett knappnålshuvud, diameter 0,03 tum (pinne i ett index kort, annars är det svårt att se det) Venus- en pepparkorn, diameter 0,08 tum Jorden- en andra pepparkorn Mars- en andra knappnålshuvud (pinne i ett index kort, annars är det svårt att se den) Jupiter- en kastanj eller pekannöt, diameter 0,90 tum Saturn- en hasselnöt eller ett ekollon, diameter 0,70 tum Uranus- en jordnöt eller kaffe bönor, diameter 0,30 tum

8 Neptunus- en andra jordnötter eller kaffebönor Pluto- tredjedel knappnålshuvud (eller mindre, eftersom Pluto är den minsta planeten - stick i ett index kort, annars är det svårt att se det) Kan använda stenar i rätt storlek, emellertid är fördelen med att använda de föremål som anges ovan att deras grova storlekar ihåg tillsammans med dem. Det spelar ingen roll om jordnötter inte är exakt 0,3 tum lång. Efter att ha redogjort föremålen som modellen ska göras, är nästa sak att fråga: "Hur mycket utrymme behöver vi göra det?" eleverna kan tycka att bordsskivan räcker, eller en del av den, eller bara flytta objekten isär lite. För effekt måste vi införa skala. Denna pepparkorn är jorden vi lever på. Jorden är 8000 miles bred! Pepparkorn är åtta hundradelar av en tum bred. Hur är solen? Det är miles bred. Bollen representerar det åtta inches bred. Så är en tum i modellen hundra tusen miles i verkligheten. Detta innebär att en gård (36 inches) representerar miles. Ta en takt: detta avstånd över golvet är en enorm rymd- resa som kallas " miles." Nu, vad är avståndet mellan jorden och solen? Det är 93 miljoner miles. I modellen kommer detta att vara 26 meter. Detta fortfarande inte kan innebära mycket tills du får en dina elever att börja på sidan av klassrummet och ta 26 steg. Din student kommer upp mot den motsatta väggen på ca 15 steg! För att till fullo förstå distans förhållande är det nödvändigt att gå utanför. Hand solen och planeterna till utvalda studenter och se till att varje elev vet namnet på objektet han eller hon bär, så för att kunna hålla jämna steg med syfte att göra upp solsystemet repliken. Du kommer att ha funnit i förväg en plats där du kan gå tusen meter i något som liknar en rak linje. Det kan inte vara lätt. Rakhet med kursen är inte kritisk, och du förmodligen inte kommer att kunna se den ena änden av det från det andra. Sätt solen bollen ner och mars iväg på följande sätt. (Efter de första planeterna, kommer du vill utse någon annan att göra själva stimulering ringa denna person "rymdfarkoster" eller "Pacecraft"- så att du är fri att prata.) Efter 10 steg, ropa "Mercury, var är du?" och har Mercury- bärare lägga ner sina kort och pinhead, viktning dem med en sten om det behövs.

9 Efter ytterligare 9 steg, sätter Venus ner hennes pepparkorn. Efter ytterligare 7 steg, är jorden placerad. Redan sak verkar obegripligt. Kvicksilver är tänkt att vara så nära solen att det bara är en bränd sten, och vi aldrig se den utom i solens sken på gryning eller skymning, men här är det, helt vilse i rymden! När det gäller jorden, som kan tro att solen kunde värma oss om vi är så långt från det? Den skenbara storlek Sun bollen, 26 steg bort, är nu samma som den verkliga Sun- halv grad eller båge, eller halva bredden av ditt lillfinger hölls på armlängds avstånd. (Om både storleken på ett objekt och dess avstånd har förminskats med samma faktor, då vinkeln måste vara samma.) Efter ytterligare 14 steg, blir Mars en del av scenen. Eleverna kommer att börja griper vidden av utrymme, när de tar ytterligare 95 steg till Jupiter hem. Här är "jätte- planet"- men det är en kastanj, mer än ett kvarter från sin närmaste granne i rymden! Utrymmet Vandringen fortsätter: Ytterligare 112 steg: Saturn Ytterligare 249 steg: Uranus Ytterligare 281 steg: Neptune Ytterligare 242 steg: Pluto Du har marscherat mer än en halv mil! (Avståndet i modellen uppgår till steg. En mil är meter.) Titta tillbaka mot solen bollen, är det inte längre syns även med kikare och titta ner på knappnålshuvud Pluto, är att känna den skrämmande undrar utrymme. Det är konturerna av den Tusen- Yard modell. verkliga i modell Jordens bredd miles 8/100 tum Suns bredd miles 8 tum därför skalan är miles 1 tum Så km 36 inches eller 1 yard och Sun- Earth avstånd km 26 meter Uppföljning Som kommit till slutet av promenad, kan du förvandla din klass runt och spåra dina steg. Re- räkna antalet ger en andra chans att lära dem och leta efter de små objekten åter betonar hur förlorade de är i rymden.

10 Det fungerar bra, i denna mening: alla uppmärksammar de senaste åren räknas, " "- undrar om Neptunus kommer i sikte. Men det fungerar inte bra om jordnötter inte kan hittas, vilket är alldeles för troligt, så du bör, om du planerar att göra detta, placera objekten på kort eller ställa markörer bredvid dem (stora stenar, eller flaggor). Ytterligare Skala Övning: Ämne (n) Lista: 144 tum (12 fot) måttband Instruktioner: Sträck måttbandet till full längd med hjälp av frivilliga studenter. Förklara att om solen var 144 inches (12 fot), då planeterna skulle vara: Kvicksilver: ½ tum (0,50 tum) Venus: 1 - ¼ inches (1,25 inches) Jorden: 1 - ¼ tum (1,32 inches) Mars: 3/4 tum (0,70 tum) Jupiter: 14 ¾ inches (14,79 inches) Saturnus: 12 inches (12,05 inches) Uranus: 4 ¾ (4,86 inches) Neptune: 4 ¾ (4,70 inches) Fråga eleverna: Använda inches skalmodell hur många inches isär är vår jord från solen? Svar: Mellan jorden och solen är 936 inches enligt vår skala. Visste du att? Solsystemet har över 100 världar Det är sant att det bara finns åtta planeter. Dock solsystemet består av över 100 världar som är minst lika fascinerande. Några av dessa mindre planeter och månar är faktiskt större än planeten Merkurius! De jordlika planeterna: Kvicksilver Venus Jorden Mars Yttre gasjättar: Jupiter Saturn Uranus

11 Neptune Dvärgen Planeter: Ceres Pluto Makemake Eris Visste du att? Solen består 98 procent av allt material i solsystemet. Solen är en medelstor stjärna. Solen var "född" när damm och annat utrymme materia samlades och antänds. diameter solen är ca miles, eller 1,4 miljoner kilometer. Vi är 93 miljoner miles, eller 150 miljoner kilometer från solen. Det tar 8 minuter för solens energi för att nå jorden. Vi får bara ca 1 miljarddels solens totala energi. Några fakta om planeterna: De planeter i vårt solsystem hålls på plats av solens gravitation. Planeterna har egna bana varaktighet, beroende på deras avstånd från solen, så varje planet "år" skiljer. Jupiter är den största planeten i vårt system. Pluto har omklassificerats som dvärgplanet. Jorden är den enda planeten i vårt system som har vatten. Det omfattar tre fjärdedelar av jordens yta. Planeterna i solsystemet har totalt 170 månar och mer kan upptäckas. Copernicus teori planeterna flyttade runt solen (snarare än allt kretsar runt jorden) ungefär 500 år sedan. Galileo uppfann teleskopet ungefär 400 år sedan, öppnar en helt ny arena för prospektering, och bevisa Copernicus var korrekt. Tillämpad / Extended Experience - Bygga Real World Anslutningar Kom ihåg att landa på månen, eller lära sig om Jorden och andra planeter var bara möjligt eftersom de tidigare och nuvarande ledarna beslutade att fullfölja dessa mål. Många av Gustav Holst vänner och familjer förmodligen inte inser vad en visionär de visste. Det är en del av vår mänskliga natur att utforska och göra nya upptäckter.

12 Se om du kan översätta den främmande koden, främmande för de flesta av dina föräldrar. Övning: Alien utrymme kompisar Kan du knäcka koden? Du har just avlyssnade ett meddelande mellan två rymden kompisar. Utmaning: Skriv ett "kodat" meddelande till en främmande plats kompis. Avsändare 121? En till en Responder F2F? Face to Face Avsändare,!! Prata med handen Responder G1 Bra en Avsändare RRR Har harmoni harmoni Responder GR8 Stora Sender 143 Jag älskar dig Responder 1432 Jag älskar dig också Sender CUL8R ses senare Responder W8 Vänta Avsändarens L8R Senare Responder K Okay Avsändare BB4N Bye Bye för nu Responder CUATU Se dig runt i universum Diskussion - Bygga Anslutningar till Idéer UTMANING: Space dag hedra det - 20 juli! 20 juli 1969, folket i världen fördes närmare varandra genom den första bemannade utforskning av månen. Det beslutades att 20 juli utses till utforskning av rymden Dag, en potentiell semester i storleksordningen Flag Day, och juli utses till US Space Iakttagande, till minne av nio dagars Apollo 11 moonen Mission. GOTO: att underteckna den officiella ansökan att förklara den 20 juli som en Rymdutforskning Day semester. Performance Uppgifter - Förstå vad lärt

13 Jorden är en av åtta planeter som kretsar kring solen varierar i storlek, struktur, utseende och avstånd från solen. Merkurius, Venus, Jorden och Mars är planeterna närmast solen. De kallas de inre planeterna - och mestadels består av sten. De yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus är stora bollar av gaser med ringar runt dem. Alla åtta planeter resa runt solen i en annan bana. Universum är så stort, med en okänd gräns ännu inte upptäckt. Dvärg planeter, kometer och asteroider kretsa också solen. Damm och isbitar omloppsbana också! Vi upptäcker att vi söker. Genom prospektering har vi upptäckt nya kontinenter, har vi funnit botemedel mot sjukdomar, och vi har skapat ett helt nytt sätt att kommunicera genom datorteknik. Det är så vi har byggt vår civilisation. Vetenskap och nyfikenhet är därför vi behöver för att utforska vår omgivning. Vetenskap Standarder: A. National Science Education standard 1 (Analys, utredning och design): S2.1 - göra observationer och förfina förklaringar S3.1 Design diagram, tabeller, diagram och andra representationer av observationer i konventionella och kreativa sätt att hjälpa dem att hantera sin frågeställning eller hypotes. S3.1a organisera resultat, med hjälp av lämpliga grafer, diagram, datatabeller, och andra modeller för att visa relationer S3.2h använda och tolka grafer och datatabeller B. National Science Education standard 4: fysiska miljön S1.1a Jordens Sun är en medelstor stjärna. Solen är mer än en miljon gånger större i volym än jorden. S1.1b Andra stjärnor är som solen, men är så långt bort att de ser ut som ljuspunkter. Avstånd mellan stjärnorna är stora jämfört med avstånden inom vårt solsystem. S1.1c Solen och planeterna som kretsar runt det är de stora kropparna i solsystemet.

14 Andra medlemmar inkluderar kometer, månar och asteroider. Jordens omloppsbana är nästan cirkulär. Bibliografi 1. Bidragsgivare, e- how. Hur man kan förklara Gravity till ett barn. ehow. [Online] ehow Inc, [Hänvisas till: 28 jan 2011.] gravity- child.html. 2. Ottewell, Guy. Den Tusen- Yard modell. Nationella Optisk Astronomy Observatory. [Online] lärresurser, [Hänvisas till: September 22, 2011.] 3. Vårt solsystem: Fakta, Bildning och Discovery. Space.com. [Online] TechMediaNetwork Brands, [Hänvisas till: September 22, 2011.] our- solar- system- facts- formation- and- discovery.html. 4. The Sun namn betyder. Astronomi för barn. [Online] Barn Know It Network, [Hänvisas till: September 22, 2011.] 5. Vårt solsystem. Astronomi för barn. [Online] Barn Know It Network, [Hänvisas till: September 22, 2011.] 6. Vad är vårt solsystem. NASA Utbildning. [Online] NASA, 9 April, [Hänvisas till: September 22, 2011.] 4/stories/what- is- the- solar- system.html. 7. Libbey, Ted. Gustav Holst: s Peerless "Planeter". NPR klassisk 50. [Online] npr musik, [Hänvisas till: September 22, 2011.] holsts- peerless- planets. 8. Dolphin, Lambert. Ursprunget av solsystemet. Lambert bibliotek. [Online] 14 maj [Hänvisas till: September 22, 2011.] 9. Gör en tornado i en flaska. Experiment för barn. [Online] Science Kids. [Hänvisas till: September 22, 2011.] Lär ditt barn om solsystemet. Lär Kiids Hur. [Online] [Hänvisas till: September 22, 2011.] your- child- about- the- solar- system/.

15 Janets Planet Curriculum Förslag: Lonnie Jones Schorer Författare: Barn till rymden, A Space Travelers Guide planerar Mission pedagog guide, barnen till Space Club, Är vi där ännu? Han är född i Connecticut, tjänade Lonnie Jones Schorer en BA i ryska från Connecticut College i New London och en Masters of Architecture examen från Virginia Polytechnic Institute och State University i Blacksburg, Virginia. Hon bor i Virginia där hon och hennes man David Hitta oändliga rekreation återställa en viktorianska hem. Lonnie tillbringat mer än 20 år bor utomlands i Thailand, Turkiet, Italien, Norge, och fd Sovjetunionen och samtidigt stödja sin makes karriär utrikesdepartementet. Hon var som bedriver yrkesmässig UNESCO: s världsarvslista program samt markplanering, bostäder, kommersiella och arkitektoniska projekt bevarande. Hon utvecklade också utbildningsmöjligheter för barn och unga vuxna. De dagliga utmaningar höja en son och två döttrar på olika språk, kulturer och ofta obetalda politiska klimat främjat en tro på att lära och ta till sig genom att våga fram för dagliga upptäcktsfärder och små upptäckter. Som medlem i Explorers Club, Kvinnor i Aerospace och International Group efter ett historiskt flygplan Recovery ledde Lonnie fascination prospektering och frihet flygningen henne att titta mot himlen, först som en fallskärmshoppare och sedan som en privat pilot och rymd förespråkar. Tro på strävan efter visionära mål och nya gränser, som chef för design för nya konceptet tons ombord gemenskap till havs, World of ResidenSea, och för närvarande som direktör för Global Space resenärer, ett dotterbolag till ShareSpace, med dr Buzz Aldrin, tror Lonnie att vad som åstadkoms vid havs också kan uppnås i rymden. Hon tror att framtiden för rymdfärder, med raketen skyttlar flyttning människor och varor och dockning hamnar destination utrymme, framgångsrikt kunde modelleras på kryssningsfartyget industrin. Köp Lonnie böcker här eller på Amazon.com 20Kids/KidstoSpaceSE.html

Science Lektionsplan: Vårt solsystem: Jag undrar? (I 1- D- R)

Science Lektionsplan: Vårt solsystem: Jag undrar? (I 1- D- R) Science Lektionsplan: Vårt solsystem: Jag undrar? (I 1- D- R) Mål (Motsvarande vetenskapliga normer för graderar K- 2) 1. Skapa nyfikenhet att studera och utforska vår omgivning. 2. Design representationer

Läs mer

Astronomi. Vetenskapen om himlakropparna och universum

Astronomi. Vetenskapen om himlakropparna och universum Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum Solsystemet Vi lever på planeten jorden (Tellus) och rör sig i en omloppsbana runt en stjärna som vi kallar solen. Vårt solsystem består av solen och

Läs mer

Illustration Saga Fortier och Norah Bates

Illustration Saga Fortier och Norah Bates Illustration Saga Fortier och Norah Bates The big bang The big bang I rymden fanns en liten liten prick inte större en en ärta. Men plötsligt hände det något, den lilla pricken exploderade. Och bakom all

Läs mer

Astronomi. Hästhuvudnebulosan. Neil Armstrong rymdresenär.

Astronomi. Hästhuvudnebulosan. Neil Armstrong rymdresenär. Hästhuvudnebulosan Astronomi Neil Armstrong rymdresenär. Illustration av vår galax Vintergatan. Av naturliga själ har vi aldrig sett vår galax ur detta perspektiv. Vilka är vi jordbor egentligen? Var i

Läs mer

Hur trodde man att universum såg ut förr i tiden?

Hur trodde man att universum såg ut förr i tiden? Hur trodde man att universum såg ut förr i tiden? Ursprunglig världsbild Man trodde länge att jorden var en platt skiva omgiven av vatten. Ovanför denna fanns himlen formad som ett halvklot. På detta himlavalv

Läs mer

Universum. Stjärnbilder och Världsbilder

Universum. Stjärnbilder och Världsbilder Universum Stjärnbilder och Världsbilder Stjärnor Stjärngrupp, t.ex. Karlavagnen Stjärnbild, t.ex. Stora Björnen Polstjärnan Stjärnor livscykel -Protostjärna - Huvudseriestjärna - Röd jätte - Vit dvärg

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Använd en lampa som sol och låt jordgloben snurra så att det blir dag och natt i Finland. En flirtkula på en grillpinne kan också föreställa jorden.

Använd en lampa som sol och låt jordgloben snurra så att det blir dag och natt i Finland. En flirtkula på en grillpinne kan också föreställa jorden. Rymden 1 Rymden...2 Dygnet...2 Månaden...2 Året...3 Stjärnhimlen...5 Öva att hitta några stjärnbilder på vinterhimlen...6 Starka stjärnor...7 Solsystemet...8 Gör en miniatyr i verklig skala...8 Ta reda

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

ENKEL Fysik 22. Magnetism. Tengnäs Läromedel. Vad är magnetism? Magneter. EXPERIMENT - Magnetisk kraft

ENKEL Fysik 22. Magnetism. Tengnäs Läromedel. Vad är magnetism? Magneter. EXPERIMENT - Magnetisk kraft ENKEL Fysik 22 Magnetism Magneter har vi överallt i vårt samhälle. Hemma i köket sitter det kanske små magneter på kylskåpsdörren, som håller upp komihåg-lappar. Magneter kan även hålla skåpsluckor stängda.

Läs mer

Ordförklaringar till Trollkarlen från rymden

Ordförklaringar till Trollkarlen från rymden Ordförklaringar till Trollkarlen från rymden Asterism En asterism är ett stjärnmönster bestående av stjärnor som lånats från en stjärnbild. Den mest berömda av dessa är Karlavagnen, som består av stjärnor

Läs mer

Använd en lampa som sol och låt jordgloben snurra så att det blir dag och natt i Finland. En flirtkula på en grillpinne kan också föreställa jorden.

Använd en lampa som sol och låt jordgloben snurra så att det blir dag och natt i Finland. En flirtkula på en grillpinne kan också föreställa jorden. Rymden 1 Rymden...2 Dygnet...2 Månaden...2 Året...3 Stjärnhimlen...5 Öva att hitta några stjärnbilder på vinterhimlen...6 Starka stjärnor...7 Solsystemet...9 Gör en miniatyr i verklig skala...9 Ta reda

Läs mer

ÖVNING: Träna läsförståelse!

ÖVNING: Träna läsförståelse! ÖVNING: INNEHÅLL... Vårt solsystem... Vintergatan 7... Stjärnbilder 8 9... En spännande tävling 10 11... Ord i rutor 1... Lånade ord 1 1... Vandring på månen 1 17... Ett rymdäventyr 18 19... Tänk efter!

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras vårt solsystem med dess åtta planeter och vår livsviktiga sol. Vi får veta hur länge vårt solsystem har funnits och hur man tror att det

Läs mer

Elins bok om Rymden. Börja läsa

Elins bok om Rymden. Börja läsa Elins bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läs

Min bok om Rymden. Börja läs Min bok om Rymden Börja läs Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s. 4

Läs mer

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning 1 Rymden 3. Solen 3 Månen 3 Jorden 4 Stjärnor 4 Galaxer 4 Nebulosor 5. Upptäck universum med Cosmonova 3

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning 1 Rymden 3. Solen 3 Månen 3 Jorden 4 Stjärnor 4 Galaxer 4 Nebulosor 5. Upptäck universum med Cosmonova 3 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Rymden 3 Upptäck universum med Cosmonova 3 Solen 3 Månen 3 Jorden 4 Stjärnor 4 Galaxer 4 Nebulosor 5 2 Rymden Rymden, universum utanför jorden, studeras främst

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Kumla Solsystemsmodell. Skalenlig modell av solsystemet

Kumla Solsystemsmodell. Skalenlig modell av solsystemet Kumla Solsystemsmodell Skalenlig modell av solsystemet Kumla Astronomiklubb har i samarbete med Kumla kommun iordningställt en skalenlig modell av solsystemet runt om i Kumla. Placeringen av samtliga tio

Läs mer

Min bok om. planeterna. Namn:

Min bok om. planeterna. Namn: Min bok om planeterna Namn: JORDEN Avstånd från solen: Diameter: Jorden bildades: Ett annat namn är: Temperatur: Ytan består av: Egen fakta: Jordens avstånd från solen är 150 miljoner km. Ytan är stenig

Läs mer

Syfte Att öka elevernas förståelse för delar av rymden, rymdteknik samt ta del av rymdutställningen på ett elevaktivt sätt.

Syfte Att öka elevernas förståelse för delar av rymden, rymdteknik samt ta del av rymdutställningen på ett elevaktivt sätt. Lärarhandledning äldre elever 10-16 år Aktivitetskortens färg: röd Rymden Syfte Att öka elevernas förståelse för delar av rymden, rymdteknik samt ta del av rymdutställningen på ett elevaktivt sätt. Inledning

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

ASTRONOMI. Filminfo Speltid: min Målgrupp: åk 1-3 Ingår i serien: Astronomi

ASTRONOMI. Filminfo Speltid: min Målgrupp: åk 1-3 Ingår i serien: Astronomi Fil m ha nd le dn ASTRONOMI Planeterna Den här filmen tar oss med på en snabb resa till jorden, planeterna och solen för att utforska och förklara solsystemets utseende med korta fakta om planeterna. Handledningen

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss. Solen är stjärnan

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Översiktskurs i astronomi Lektion 6: Planetsystem forts. Solsystemet I: Banor. Solsystemet II: Banplanet

Översiktskurs i astronomi Lektion 6: Planetsystem forts. Solsystemet I: Banor. Solsystemet II: Banplanet Översiktskurs i astronomi Lektion 6: Planetsystem forts. Densitet (1000 kg/m 3 ) Varför har Uranus och Neptunus högre densitet än Saturnus? Upplägg Jordens magnetfält Jordens måne Planeterna Merkurius

Läs mer

ASTRONOMI. Centralt innehåll Lgr 11. Fysik 4-6

ASTRONOMI. Centralt innehåll Lgr 11. Fysik 4-6 Fil m ha nd le dn in ASTRONOMI Centralt innehåll Lgr Planeterna 2 Solen är en stjärna och navet i vårt solsystem. Den enorma dragningskraften, gravitationen håller de åtta planeterna på plats i sina omloppsbanor.

Läs mer

4 Solsystemet. OH1 Tidszonerna 2 Tidszonerna 3 En jordglobs skala OH2 Årstiderna 4 Varför har vi årstider?

4 Solsystemet. OH1 Tidszonerna 2 Tidszonerna 3 En jordglobs skala OH2 Årstiderna 4 Varför har vi årstider? 4 Solsystemet 4.1 1 Varför har vi dag och natt OH1 Tidszonerna 2 Tidszonerna 3 En jordglobs skala OH2 Årstiderna 4 Varför har vi årstider? 4.2 5 Månen vår största satellit 6 Ordfläta OH3 Solen, jorden

Läs mer

Universum en resa genom kosmos. Jämförande planetologi. Uppkomsten av solsystem

Universum en resa genom kosmos. Jämförande planetologi. Uppkomsten av solsystem Universum en resa genom kosmos Jämförande planetologi Uppkomsten av solsystem Materiella byggstenar Av grundämnena är det endast väte och helium som bildas vid Big Bang Tyngre grundämnen bildas i stjärnor

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Fenomenala rymdbilder - en utställning i Kungsträdgården

Fenomenala rymdbilder - en utställning i Kungsträdgården Fenomenala rymdbilder - en utställning i Kungsträdgården Rymdstyrelsen, som är en myndighet under Utbildningsdepartemenet, har i samarbete med Stockholms stad producerat utställningen Fenomenala rymdbilder

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

UTMANING 3 Planetpromenad

UTMANING 3 Planetpromenad UTMANING 3 Planetpromenad Utmaningen är en del av Mot nya höjder - en rymdresa. Mot nya höjders mål är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik bland skolelever i Kronobergs län. Utmaningen

Läs mer

UTMANING 3 Rymdpromenad

UTMANING 3 Rymdpromenad UTMANING 3 Rymdpromenad 3 UTMANING REACHING FOR THE STARS ASE 2015 BAKGRUND Utmaningen består av att klassen tillverkar skalriktiga modeller av hela solsystemet och placerar planeterna på skalenligt avstånd

Läs mer

Solsystemet II: Banplanet. Solsystemet I: Banor. Jordens magnetfält I. Solsystemet III: Rotationsaxelns lutning mot banplanet. Solvind 11.

Solsystemet II: Banplanet. Solsystemet I: Banor. Jordens magnetfält I. Solsystemet III: Rotationsaxelns lutning mot banplanet. Solvind 11. Översiktskurs i astronomi Lektion 6: Planetsystem forts. Upplägg Jordens magnetfält Jordens måne Planeterna Merkurius Venus Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Planeternas Asteroider och kometer Meteorer

Läs mer

Maria Österlund. Ut i rymden. Mattecirkeln Tid 2

Maria Österlund. Ut i rymden. Mattecirkeln Tid 2 Maria Österlund Ut i rymden Mattecirkeln Tid 2 NAMN: Hur mycket är klockan? fem i åtta 10 över 11 5 över halv 7 20 över 5 10 över 12 kvart i 2 5 över 3 20 i 5 5 i 11 kvart i 6 5 i halv 8 5 över halv 9

Läs mer

Viktig information, aktualiteter! Vi träffas första gång år 2016, på Industrimuséet tisdagen den 12 januari.

Viktig information, aktualiteter! Vi träffas första gång år 2016, på Industrimuséet tisdagen den 12 januari. GISLAVEDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP ORION NYHETSBREV Observationer, nyheter från rymden, tips och idéer Nummer 7, december 2015 Viktig information, aktualiteter! Vi träffas första gång år 2016, på Industrimuséet

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren - en upptäcktsresa i rymden KAPITEL 1 Leia möter björndjuren Fakta om björndjur björndjuren är en av få levande organismer som kan klara extrem hetta och kyla. De överlever också infrysning

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren - en upptäcktsresa i rymden KAPITEL 1 Leia möter björndjuren Fakta om björndjur björndjuren är en av få levande organismer som kan klara extrem hetta och kyla. De överlever också infrysning

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

2060 Chiron - en ovanlig centaur

2060 Chiron - en ovanlig centaur 2060 Chiron - en ovanlig centaur Claes-Ingvar Lagerkvist 1 Astronomiska Observatoriet, Uppsala Universitet, Box 515, S-75120, Uppsala 2 Claes-Ingvar Lagerkvist 1 Inledning Under 1970-talet sökte Charles

Läs mer

Planetrörelser. Lektion 4

Planetrörelser. Lektion 4 Planetrörelser Lektion 4 Äldre tiders astronomer utvecklade geocentriska (jorden i centrum) modeller för att förklara planeternas rörelser retrograd rörelse direkt rörelse Liksom solen och månen så rör

Läs mer

Orienteringskurs i astronomi Föreläsning 1, Bengt Edvardsson

Orienteringskurs i astronomi Föreläsning 1, Bengt Edvardsson Orienteringskurs i astronomi Föreläsning 1, 2014-09-01 Bengt Edvardsson Innehåll: Korta frågor och svar Anteckningarna är en hjälp vid läsningen av boken men definierar inte kursen. Första föreläsningen

Läs mer

Trappist-1-systemet Den bruna dvärgen och de sju kloten

Trappist-1-systemet Den bruna dvärgen och de sju kloten Trappist--systemet Den bruna dvärgen och de sju kloten Trappist- är en sval dvärgstjärna, en brun dvärg, som man nyligen upptäckte flera planeter kring. För tillfället känner man till sju planeter i omloppsbana

Läs mer

Solsystemet. Lektion 15 (kap 7-8)

Solsystemet. Lektion 15 (kap 7-8) Solsystemet Lektion 15 (kap 7-8) Solsystemet Består av nio stora planeter varav de flesta har en eller flera månar Mängder av småplaneter eller asteroider, kometer och meteoroider Interplanetariskt stoft

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

Min bok om Rymden. börja läsa

Min bok om Rymden. börja läsa Min bok om Rymden börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

CYGNUS. Länktips! Kallelse: Årsmöte 15 mars 2012

CYGNUS. Länktips! Kallelse: Årsmöte 15 mars 2012 CYGNUS Medlemsblad för Östergötlands Astronomiska Sällskap Nr 2, 2011 Innehåll Länktips! Kallelse till Årsmötet Sammanfattning av Gösta Gahms föredrag under Höstmötet 1 2 Vårens program 3 ÖAS webbplats

Läs mer

Astronomin och sökandet efter liv där ute. Sofia Feltzing Professor vid Lunds universitet

Astronomin och sökandet efter liv där ute. Sofia Feltzing Professor vid Lunds universitet Astronomin och sökandet efter liv där ute Sofia Feltzing Professor vid Lunds universitet Sofia Feltzings vanliga forskning 250 miljoner år Drakes ekvation!"#"$" "%"!"#$%& "&"'()*" "%""+," "%"+$&%""+-%$&."+,"

Läs mer

Solsystemet, vårt hem i Universum

Solsystemet, vårt hem i Universum ASTA02 - Lennart Lindegren - 14 sept 2011 Solsystemet, vårt hem i Universum Upptäckten av vårt eget planetsystem [M&F kap. 3]: Sex planeter Uranus 1781 Neptunus 1846 Pluto 1930 Asteroider, kometer, transneptunska

Läs mer

Astronomi, kraft och rörelse

Astronomi, kraft och rörelse Astronomi, kraft och rörelse Detta undervisningsområde handlar om följande delar av läroplanens centrala innehåll i fysik för årskurs 7-9: Fysiken i naturen och samhället Partikelmodell för att beskriva

Läs mer

Denna stjärna är en neutronstjärna, ett blivande svart hål, ett dödsrike

Denna stjärna är en neutronstjärna, ett blivande svart hål, ett dödsrike Livet eller döden. Det tredje alternativet finns inte. Man kan jämföra vår galax med ett frö. Av frön uppstår liv, men efter en viss tid försvinner livet och döden dyker upp. Observera att jag i detta

Läs mer

Solsystemet samt planeter och liv i universum

Solsystemet samt planeter och liv i universum Solsystemet samt planeter och liv i universum Kap. 7-8, Solsystemet idag och igår Kap. 9.2, Jordens inre Kap. 10, Månen Kap 17, asteroider, kometer Kap 30, Liv i universum Jordens inre Medeltäthet ca 5500

Läs mer

Universum 1a. Astrologi Astronomi

Universum 1a. Astrologi Astronomi Universum 1a. Stora björnen b. Norr 2a. Orion var en jägare i grekisk mytologi. b. Orions bälte 3. 4. Man använde sig av solen. När moln skymde sikten, kunde sjöfarare orientera sig med hjälp av långa

Läs mer

Rymdpromenad med fakta och grubbel. Vilken raket kommer först till Jupiter? Räkna ihop. Högst summa vinner!

Rymdpromenad med fakta och grubbel. Vilken raket kommer först till Jupiter? Räkna ihop. Högst summa vinner! Fråga 1 Snabbaste raketen! Vilken raket kommer först till Jupiter? Räkna ihop. Högst summa vinner! a 3 + 4 + 1 + 4 + 5 + 1 + 6 b 5 + 5 + 1 + 4 + 2 + 1 + 5 c 3 + 6 + 1 + 1 + 3 + 1 + 4 40 000 km i timmen

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Fysik Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN. Lärarhandledning

ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN. Lärarhandledning ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN Lärarhandledning 1 Vad gör en astronaut egentligen? Hur påverkar tyngdlösheten det dagliga livet ombord på rymdstationen? Genom olika montrar, som Gravitationstratten och Planetvågarna,

Läs mer

Varför har månen faser? Lärarledd demonstration; lämplig för åk 4-5

Varför har månen faser? Lärarledd demonstration; lämplig för åk 4-5 Varför har månen faser? Lärarledd demonstration; lämplig för åk 4-5 Syftet med övningen är att eleverna ska förstå vad som orsakar månens faser. Förslag på tillvägagångssätt och material: -- en jordglob

Läs mer

Namn: Skola: Klass:

Namn: Skola: Klass: 2017-18 Namn: Skola: Klass: s 1 s 2 s 3 s 4 s 5 s 7 s 8 s 9 s 10 s 11 Tvåorna, vi är här nu Tjalla Balla Tjing Tjing Vi e i Malmö Alla barn Rymden Kroppen Music makes me happy Vokalgalen Vi vill ha fred

Läs mer

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning MITT I RYMDEN Lärarhandledning 1 Gör en resa ut i rymden och upptäck hur det är att bo, leva och jobba på en rymdstation. Hur gör astronauterna när de går på toaletten och varför är de fastspända när de

Läs mer

att båda rör sig ett varv runt masscentrum på samma tid. Planet

att båda rör sig ett varv runt masscentrum på samma tid. Planet Tema: Exoplaneter (Del III, banhastighet och massa) Det vi hittills tittat på är hur man beräknar radien och avståndet till stjärnan för en exoplanet. Omloppstiden kunde vi exempelvis få fram genom att

Läs mer

Övning Fyll i. Övning Fundera på. Övning Hitta felen Hitta 7 fel i texten. 1 VAD ÄR NO?

Övning Fyll i. Övning Fundera på. Övning Hitta felen Hitta 7 fel i texten. 1 VAD ÄR NO? 1 VAD ÄR NO? Övning Fyll i Övning Förklara orden på svenska Övning Fundera på Övning Hitta felen Hitta 7 fel i texten. Engelsmannen hålls kvar Svensken Isaac Newton kom på varför jorden och de andra planeterna

Läs mer

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET 2003-05-31 PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET av Gabriel Jonsson Figur 1 Möjlig framtida marsraket enligt NASA Uppsats inom kursen Astronomi B, 5p Institutionen för fysik, Umeå Universitet Lärare:

Läs mer

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Deduktiv metod - Falsifikationism -

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Deduktiv metod - Falsifikationism - FTEA12:4 Vetenskapsteori Deduktiv metod - Falsifikationism - Falsifikationism Karl Popper, 1902-1994 The Logic of Scientific Discovery (1934) Falsifikationisten anammar gladeligen tesen att observation

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Förord 5 Författarens förord 9 1. En resa till ett svart hål 14 2. Det snabba ljuset 38 3. En ny syn på rummet och tiden 57 4. Ett nytt sunt förnuft 80 5. Absurt, sa Newton 100 6. En ny syn på

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Matematikvandring på Millesgården

Matematikvandring på Millesgården Matematikvandring på Millesgården Kort beskrivning Detta är en matematikvandring på Millesgården där läraren går runt tillsammans med klassen och gör gemensamma stopp där eleverna löser olika matematikuppgifter

Läs mer

Universums tidskalor - från stjärnor till galaxer

Universums tidskalor - från stjärnor till galaxer Universums tidskalor - från stjärnor till galaxer Fysik och Kemidagarna 2017 Prof. Peter Johansson Institutionen för Fysik, Helsingfors Universitet Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten/ Peter Johansson/

Läs mer

Lokal pedagogisk plan

Lokal pedagogisk plan Syfte med arbetsområdet: Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

Från väskor till rymden????

Från väskor till rymden???? Från väskor till rymden???? Hur kan ett projekt börja med väskor och sluta med rymden? Clara och Emilia började designa och klippa väskor av papper. Flera barn nappade på idén, väskproduktionen tog fart.

Läs mer

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien Månen Månen i perigeum, Kalifornien Hur kan månen lysa? Allmänt om månen Månen bildades för över 4 miljarder år sedan. En jättestor planet krockade med vår jord som då var en glödande klump. Kollisionen

Läs mer

Facit till Tema Matematik 2

Facit till Tema Matematik 2 Facit till Tema Matematik 2 Tema Matematik 2 Doris Lindberg och Birgitta Kuijl och Liber AB Får kopieras 1 Vårt solsystem Sidan 4 Merkurius 0 Venus 0 Jorden/Tellus 1 Mars 2 Jupiter 63 Saturnus 60 Uranus

Läs mer

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3.

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. MITT I RYMDEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och

Läs mer

Undersökning av teorier gällande 2012

Undersökning av teorier gällande 2012 Undersökning av teorier gällande 2012 Inledning Jag mins inte vart jag först hörde talas om 2012 och att det skulle kunna vara ett årtal då någonting fruktansvärt var förutbestämt att hända med jordens

Läs mer

Tentamen för Tidigarelärarinriktning astronomi 13 feb 2002 Examinator: Sverker Johansson (036-157755, 69706) Hjälpmedel: varandra i gruppen

Tentamen för Tidigarelärarinriktning astronomi 13 feb 2002 Examinator: Sverker Johansson (036-157755, 69706) Hjälpmedel: varandra i gruppen Tentamen för Tidigarelärarinriktning astronomi 13 feb 2002 Examinator: Sverker Johansson (036-157755, 69706) Hjälpmedel: varandra i gruppen Varje uppgift kan ge maximalt 10 poäng. Varje grupp lämnar ett

Läs mer

Universumboken Läraranvisning punktskrift. Verksnummer: 40037

Universumboken Läraranvisning punktskrift. Verksnummer: 40037 Universumboken Läraranvisning punktskrift Verksnummer: 40037 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt anpassade boken

Läs mer

DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA

DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA 7A OCH 7B BERGUNDASKOLAN, VÄXJÖ 2015 DIKTA MOT STJÄRNORNA En diktsamling av 7a & 7b, Bergundaskolan, Växjö 2015 LINUS Rymddikt Rymden skiner starkt av alla

Läs mer

Översiktskurs i astronomi Hösten 2009

Översiktskurs i astronomi Hösten 2009 Översiktskurs i astronomi Hösten 2009 Upplägg Formell information Vår r plats i Universum Grundläggande astronomiska begrepp Formell information I Lärare (idag): Erik Zackrisson Lärare påp resten av kursen:

Läs mer

Konsten att "se" det osynliga. Om indirekta metoder att upptäcka exoplaneter

Konsten att se det osynliga. Om indirekta metoder att upptäcka exoplaneter ASTA02 - Lennart Lindegren - 19 okt 2011 Konsten att "se" det osynliga. Om indirekta metoder att upptäcka exoplaneter De allra flesta hittills funna exoplaneter har upptäckts med indirekta metoder. Vad

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

INNEHÅLL. illustrationer 316

INNEHÅLL. illustrationer 316 INNEHÅLL 1. i ett kosmiskt perspektiv 11 2. stjärnresor 25 3. från myter till mätningar 45 4. rymdskeppet jorden 67 5. äpplen och planeter 87 6. månen en lyckträff 101 7. våra steniga grannar 123 8. ringprydda

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Johan Hansson. Johan Hansson Docent i Fysik Lärare & Forskare vid Ltu

Johan Hansson. Johan Hansson Docent i Fysik Lärare & Forskare vid Ltu ASTROLOGI Johan Hansson Johan Hansson Docent i Fysik Lärare & Forskare vid Ltu Attitydundersökning 2003 8% anser att astronomi(!) inte är vetenskapligt 15% anser att astrologi är i högsta grad vetenskapligt

Läs mer

PROGRAMMANUS 1(9) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA10 SKAPELSEMYTER I BEGYNNELSEN

PROGRAMMANUS 1(9) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA10 SKAPELSEMYTER I BEGYNNELSEN PROGRAMMANUS PRODUCENT: JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA10 SKAPELSEMYTER I BEGYNNELSEN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Peter Borenstein Caroline Krook

Läs mer

Fakta om Marcus och Martinus

Fakta om Marcus och Martinus SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Marcus och Martinus. Du kommer att lära dig massor av fakta om killarna. Du kommer bland annat att få svar på följande frågor:

Läs mer

Förslag den 25 september Fysik

Förslag den 25 september Fysik Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Gravitationens gåta Ett nytt förslag till lösning Av Josef Kemény, 2008

Gravitationens gåta Ett nytt förslag till lösning Av Josef Kemény, 2008 Gravitationens gåta Ett nytt förslag till lösning Av Josef Kemény, 2008 Detta är en gåta som lett till de värsta grälen inom vetenskapen. Att lösa gåtan är inte en lätt uppgift. Den rådande vetenskapen

Läs mer

Lärarhandledning Textil Evolution

Lärarhandledning Textil Evolution Lärarhandledning Textil Evolution Introduktion och syfte Det händer mycket inom textilbranchen nu. Men vad är textil? Om man stickar i metalltråd, är det då textil? Gränsöversridande material och ny teknologi

Läs mer

Upplägg. Galax. Stjärna. Stjärna vätebomb. Avståndsenheter i astronomi

Upplägg. Galax. Stjärna. Stjärna vätebomb. Avståndsenheter i astronomi Sökandet efter intelligent liv i rymden Föreläsning 2: Grundläggande astronomi och astrobiologi Upplägg Grundläggande astronomiska begrepp: Galax, stjärna, planet Måne, asteroid, komet Meteorid, meteor

Läs mer

Minifakta om resor i rymden

Minifakta om resor i rymden TROELS GOLLANDER SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att resa i rymden. Hur länge har vi kunnat resa ut i rymden? Hur snabbt går det att åka till Mars och kan man bo i rymden?

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer