Språkutvecklande material

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Språkutvecklande material"

Transkript

1 Språkutvecklande material Bästa lärare, förälder, elev, läsare! Träning ger färdighet. För att hjälpa barn att bredda sitt ordförråd och få ett rikare, mera nyanserat språk finns det massor med användbara pedagogiska redskap. I den här Lärum-Glimten har vi samlat ihop fina språkutvecklande spel och böcker. Priser finns på shop.larum.fi.

2 Kom loss i läs- och skrivutvecklingen Solveig Pettersson Enkla, effektiva övningar och nyttiga tips! Kom loss är en praktisk resursbank för dig som arbetar med barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Genom att utgå från varje persons särskilda behov och genom ett positivt samspel med individen, främjas en god utveckling. Här finns enkla och praktiska övningar på mellan 5 och 15 minuter som engagerar flera sinnen och hjälper dig hjälpa eleven att komma loss i sin läs- och skrivutveckling. Du för en dialog med eleven och hjälper denna att förstå varför en viss övning är till hjälp för honom/henne. På så sätt får du eleven engagerad i sin egen utveckling. Boken innehåller kopieringsunderlag. Knäck koden En hoppfull bok om dyslexi Ann Lagerström Kan dyslektiker lära sig läsa och skriva? Kan man bli direktör, lärare och pressombudsman om man har dyslexi? Finns det skolor där i princip varenda elev behärskar svenska språket? Svaret på de här tre frågorna är ja och i den här boken tr vi er med på en resa där ni får träffa passionerade lärare, engagerade forskare, stolta dyslektiker och en väldigt arg professor. Och medan ni bekantar er med alla dessa fantastiska människor så delar de med sig av sina kunskaper, sina tips och goda råd. Visste du tell exempel att det går lättare för en dyslektiker att läsa om det är tyst omkring henne? Visste du att sju procent av Sveriges befolkning behöver extra hjälp för att lära sig stava? Och visste du att författaren Lennart Helsing, skådespelaren Eva Funck, rapparen Petter, hälsoexperten Sanna Edhin, blomsterkonstnären Peter Ødegaard och entreprenören Bertil Hult alla har dylexi? Matin Ingvar, professor och hjärnforskare säger Det som är bra för elever med dyslexi är bra för alla barn.

3 Tala ut och prata på Lotta Julin Barns språk utvecklas närmast explosionsartat under förskoleåren och de första åren i skolan språkliga förmågor som under ett helt liv är grunden för kommunikation, social utveckling och lärande. För en del barn innebär den språkliga utvecklingen också hinder som vuxna behöver vara särskilt uppmärksamma på för att kunna stödja barn med särskilda behov i sin språkutveckling. Boken presenterar teoretiska perspektiv men är framför allt en praktisk handbok med en stor mängd övningar och lekar för barn med typisk, sen och avvikande språkutveckling. Områden och lekar som tas upp i boken är bl.a.: vuxnas roll i barns språkutveckling mungymnastik språkljud fonologisk utveckling språklig medvetenhet språklekar och sociala lekar röst och kroppsspråk lässerier, dialoger och sketcher stamning och talflyt En del av boken utgörs av en webbplats där du kan lyssna på inspelat tal: t.ex. dialekter, exempel på sen- och avvikande språkutveckling, inspelade dialoger och lässerier samt röstövningar. Där hittar du också utskrivningsbara spelplaner som exemplifieras med bilder i boken samt många av bokens dialoger och lässerier. Ljudparken Siv Nilsson, Annika Giannini Ljudparken är lämplig att använda tillsammans med barn från 3 år och uppåt. Ljudparken har flera olika användningsområden. Den kan med fördel användas för barn som inte har kommit igång med sitt tal som språkutvecklande stimulans som rimsaga med inbjudande illustrationer för barn med grava missbildningar, läppkäk-gomspalt. Genom att följa barnen på promenaden genom Ljud-djurparken kan man locka barnen att upptäcka olika språkljud utan att sätta fokus på det talade språket. Man kan uppmuntra barnen att låta som tex en gris, orm, papegoja. De uttrycksfulla bilderna stimulerar barnen att använda kroppsspråk eller teckenkommunikation. Man kan även uppmärksamma barnets oralmotoriska förmåga genom att t.ex. fnysa som tjuren, läpprundning som fisken, få giraffen att slå med tungan i sidled. Att läsa rimsagan och själv fylla i rimordet är en rolig övning för de lite äldre barnen. Ett bra sätt att förstärka rimmet och få barnen att minnas sagan är att använda sig av handdockor eller fingerdockor. Genom att presentera sagan på ett så inbjudande och fantasifullt sätt som möjligt har man öppnat vägen för många olika användningsområden. Låt fantasin flöda!

4 Språklekar i skolan Övningar i språklig förmåga och medvetenhet för elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Astrid Frylmark Boken har tillkommit för att inspirera till upptäckarglädje över våra ord. Den är tänkt att användas av klasslärare och specialpedagoger från åk 4 och uppåt. Boken börjar med ett kort teoretiskt avsnitt, därefter följer övningar med hela ord, delade och böjda ord samt övriga övningar. Språkglädje Språklekar i förskola och skola Ann-Katrin Svensson För att barn ska kunna utveckla ett rikt språk behöver de uppmuntran och språklig stimulans. I denna bok presenteras en mängd rim, ramsor, fingerlekar, hemliga språk, sånger, gåtor, talesätt, be-rättelselekar och andra former av språklekar och språkliga övningar. I ett inledande avsnitt redogör författaren för olika faktorer som inverkar på barns språkförmåga samt tydliggör hur barns språk kan stimuleras på olika sätt. Författaren betonar att språklig medvetenhet, t.ex. om språkljud och orddelar, underlättar läsinlärningen. Hon visar också vilken betydelse föräldrarna har för barnens språkutveckling och ger praktiska råd om hur man kan skapa en god språklig miljö i hemmet, förskolan och skolan. Boken är avsedd som en kunskaps- och inspirationskälla för alla som möter barn i åldrarna 3 till 11 år.

5 Lyssna & berätta 100 språklekar för små barn Astrid Frylmark Bokens 100 språklekar kan genomföras av en vuxen och 1-3 barn. På varje uppslag finns lyssningslekar till vänster och samtalsförslag på samma tema till höger. Boken är uppbyggd kring olika samtalsteman, som exempel kan nämnas djur, möbler eller namn, och ger stora möjligheter till spännande utflykter i ordens värld. Boken är tänkt för arbete med personer som behöver bli mer uppmärksamma lyssnare, till exempel: barn med talsvårigheter barn med flera språk barn med hörselskada barn som behöver öva på att fokusera barn som behöver bli medvetna om ord barn som behöver få utveckla sin samtalsförmåga Berätta tillsammans Frances Dickens, Kirstin Lewis, översättning Astrid Frylmark. Berätta tillsammans är en inspirerande handbok med kopieringsunderlag som syftar till att hjälpa barn att berätta kreativt. Boken är utformad för barn 4-11 år. Boken har en enkel formgivning och färgglada illustrationer. Boken är bl.a. lämplig i specialundervisning och idealisk för barn med svenska som andra språk och barn med språkstörning.. Berätta tillsammans fokuserar på 12 nyckelområden inom berättande: Genrer, personer och figurer, känslor/, storlek, ord och ljud, hastighet, miljö, struktur, lukt och smak, färg, föremål, tid, väder Alla 12 flikarna innehåller: Guide, författartips samt kopieringsunderlag för inspirationssidor.

6 Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i teori och praktik Boel Heister Trygg, Ida Andersson Medförfattare: Lisa Hardenstedt, maja Sigurd Pilejö Boken var när den kom ut 1998 den första större läroboken inom området alternativ och kompletterande kommunikation, anpassad efter svenska förhållanden. Boken nådde en bred publik inte minst inom högre utbildning. Trots att samma författare har publicerat kompletterande litteratur som belyser olika delområden inom AKK finns ett fortsatt behov av litteratur som genomlyser hela fältet, teoretiskt och praktiskt. Efter flera upplagor finns nu en reviderad upplaga med aktuella rön och aktuell forskning. Ur innehållet: Teorier kring tal, språk och kommunikation, alternativa och kompletterande kommunikationssätt, omgivningsfaktorer, metodik, etik, olika funktionsnedsättning mm. Genom boken får vi följa ett antal personer i varierande ålder och med olika svårigheter och de ställningstaganden som görs för att dessa ska få bästa möjliga förutsättningar att kunna kommunicera Boken är skriven för personer som i sin yrkesverksamhet ansvarar för området AKK, t ex logopeder, arbetsterapeuter och pedagoger, och för både grundutbildning och vidareutbildning. TAKK Tecken som AKK Boel Heister Trygg TAKK Tecken som AKK är det mest vanliga "formella" AKKsättet i Sverige. TAKK är både en metod och ett sätt att kommunicera som omgivningen använder sig av för att kommunicera med en individ med funktionsnedsättning. Tillämpning av TAKK ska alltid ske i förhållande till en individs behov. Boken har tre delar. Teoridelen ger en introduktion till kommunikation, språk och språktillägnande och till Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Frågor besvaras som Vad är TAKK? Vem behöver TAKK? Hur skiljer sig TAKK från annat teckenanvändande? Läsaren får en översikt över aktuell forskning inom AKK och TAKK. Metoddelen ger stöd i hur vi kommer igång att använda TAKK. Den avslutande diskussions- och framtidsfrågedelen beskriver behov av bl a policy, rättigheter och utbildning.tecken som AKK utkom första gången 2004.

7 GAKK - Grafisk AKK. Om saker, bilder och symboler som Alternativ och Kompletterande Kommunikation Boel Heister Trygg När personer med funktionshinder behöver stöd i sin kommunikationsutveckling prövas ofta grafiska redskap i form av saker, bilder och symboler. Alla grafiska vägar är inte lika ändamålsenliga för en god utvekling. Frågorna är många: Vem behöver grafiska alternativ och kompleterande kommunikation (GAKK)? Vilka vägar kan stödja en god språkutveckling? Vad ska man välja och varför? Kan man blanda? Hur ska introduktion och uppbyggnad ske? Är färgglada bilder och fotografier lämpliga att använda? Vilka "personer kan använda Bliss? Vad är Pictogram? Kan en ""pratapparat"" lösa kommunikationsproblemen?" Vad är PECS- och TEACCHmetoderna som ofta används vid autism -kan de underlätta kommunikation? Kan datorer fungera som kommunikationshjälpmedel? Tidig AKK - stöd för stora och små Boel Heister Trygg Boken Tidig AKK är skriven för dig som arbetar med stora och små barn som fungerar på tidig kommunikativ nivå/tidig utvecklingsnivå. Boken vill ge dig hjälp att utveckla din förmåga att se vad barnet kan, att se vad du själv gör och hur det påverkar barnet och att se vad barnet kan göra med hjälp från dig. Den AKK som beskrivs innefattar både barnets uttrycksvägar till dig och barnets vägar att förstå dig, det vill säga dina uttrycksvägar till barnet. Det handlar inte om att införa något nytt och ta bort något gammalt. Barnet kommunicerar redan. Och det är den kommunikationen vi utgår från. Med din hjälp kan barnet erbjudas att lägga till något till den redan befintliga kommunikationen. Genom boken får du också följa fyra olika barn som fungerar på tidig utvecklingsnivå och personerna i deras omgivning.

8 AKK i skolan En pedagogisk utmaning Boel Heister Trygg Denna bok är skriven för dig som är pedagog i förskola och skola och som kommer i kontakt med barn i behov av AKK Alternativ och Kompletterande Kommunikation. I boken beskrivs en pedagogisk AKK utifrån samtal med erfarna pedagoger från olika nivåer och olika verksamhetsformer. Pedagogerna gör ofta goda insatser för barnen i vardagen men är ibland ändå osäkra på om de gör rätt och om det ännu finns mera som de borde göra. I boken får läsaren ta del av erfarenheter från personer om inte uppfinner hjulet för första gången, som har en gedigen erfarenhet att luta sig mot, som har tagit ställning till svårigheter som kan uppstå och som har dragit lärdom av dessa. Framförallt vill de dela med sig av den stora entusiasm de känner i kontakten med dessa barn. Lilla boken om tecken Anneli Tisell Med tecken kan du hjälpa ett barn med dess språkutveckling. Genom att tala och teckna samtidigt förtydligar du det du säger och samtidigt ger du barnet ett verktyg för att själv kunna uttrycka sig tidigare. Lilla boken om tecken är en lättsam och inspirerande bok för dig som vill veta mer om hur och varför man använder TAKK, Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Boken innehåller fakta om TAKK, tips för att komma igång och fortsätta med tecken och massor av inspiration för att skapa en tecknande miljö. En cd med kom-i-gång-teckenmaterial samt en miniversion av dataspelet TeckenHatten ingår. Fingerresan Fingerresan lockar med både stora och små och ger bra övning i att använda melodin i rösten. Ta fram ditt finger, värm upp rösten och häng med på en resa runt i Babblarnas dal. Antingen läser du boken med fingret eller använder pappersfigurerna som ingår och gör deras ljud på resan genom boken. Rösten varieras så att när texten är liten blir rösten svag och när texten är stor blir rösten stark. Text upptill på sidan uttalas med ljusare röst och text nedtill uttalas med mörk röst. Pedagogiken är baserad på Karlstadmodellen, särskilt bra för dem som behöver extra stöd i sin språkutveckling. Boken har stort format 22x21 cm med skyddad ringbindning. Ljud-cd för att lyssna och härma ljuden medföljer samt en ask med många olika Babblarnafigurer i papper, för att kunna variera hur det låter när du åker.

9 Min bok Förberedande läs-, skriv och räkneövningar Stina Hannedahl Min Bok riktar sig till alla barn som börjar bli nyfikna på bokstäver och siffror. På varje uppslags vänstersida finns en saga på rim om Ture och Sara och deras upptåg. I bilden finns uppgifter att lösa, räkna, rita och måla. På uppslagets högra sida finns fler uppgifter att fylla i eller spel att spela. Min bok tar upp följande begrepp och moment: Lika många, dubbelt hälfte Fler - färre än Höger vänster Längst - kortast Alfabetet Rim Ordlängd Siffror Räkna antal Former och mönster Bokstavskul Anna-Stina Jonsson, Carina Ring Bokstavskul är en inspirerande handledning som ger förslag till olika sätt att lära in bokstäver. Här kan du hitta tips, idéer, lekar, övningar och vägledning för att guida och träna elever i bokstavsinlärningen. Bokstavskul tar hänsyn till att alla elever är olika och behöver olika sätt för att lära in. Övningarna är därför anpassade för att alla skall hitta åtminstone en övning som attraherar. I Bokstavskul presenteras arbetsgången i hur egentillverkade bokstavsböcker skapas med hjälp av olika material. En del av materialet finns som kopieringsunderlag i boken och på medföljande CD, t.ex. spåralfabet och ljudhyllor. Elevprotokoll och en checklista finns också som kopieringsunderlag

10 Samtalsmatta Svenska erfarenheter av metoden Ulrika Ferm, Maja Sigurd Pilesjö, Maria Tengel Jöborn En stor del av kommunikation mellan människor handlar om vad vi tycker och tänker om olika saker. Personer som har kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar har begränsade möjligheter att formulera och uttrycka sina åsikter och därmed begränsade möjligheter till inflytande och delaktighet. I den här rapporten berättas om en metod som gör det möjligt för personer med kognitiva och kommunikativa svårigheter att uttrycka åsikter, tankar och idéer Metoden kommer från Skottland och heter TalkingMats. Metoden kallas här "samtalsmatta". Materialet består av en skrift och en film. Filmen visar hur några personer använder samtalsmatta. Utbyggd grammatik Språkträning enligt Karlstadmodellen Irene Johansson Utbyggd grammatik är ett efterlängtat nytillskott i Iréne Johanssons serie om språkträning enligt Karlstadmodellen. För dig som redan är bekant med Karlstadmodellen kommer boken att kännas fräsch, lättillgänglig, inspirerande och lustfylld med den nya formen som träningen presenteras i. Utbyggd grammatik har en tydlig struktur där varje moment i språkträningen presenteras i små steg. Vad innehåller boken? Den teoretiska delen innehåller en genomgång av olika teorier som passar de praktiska övningarna i arbetsboken. Tanken med det gjorda urvalet är att en insikt i teorin ska ge förståelse till övningarna och göra det lättare att sätta in dem i ett meningsfullt sammanhang. Arbetsboken består av olika kapitel med praktiska språkträningsövningar. Till varje kapitel finns ett särskilt arbetsmaterial bestående av bilder som på olika sätt används i språkträningen. Materialet finns samlat på den medföljande cd-skivan vilket gör det lättåtkomligt och mycket enkelt att skriva ut i det antal exemplar man behöver. Vem är boken ämnad för? Utbyggd grammatik - Språkträning enligt Karlstadmodellen är en bok tillägnad alla dem, barn, unga och vuxna, som av olika anledningar behöver anstränga sig lite extra för att bli goda språkbrukare. Det kan till exempel vara personer som har en språkstörning eller personer som har ett annat modersmål än det svenska. Hur kan boken användas? Boken är avsedd att ge just inspiration och att underlätta det praktiska arbetet med språkträning. Använd materialen och anpassa det för elevens egna behov och intressen. Materialpaketet består av en teoribok och en arbetsbok samt en CD med arbetsmaterialen färdiga att skriva ut.

11 Lättlästa böcker med läs- och skrivövningar Dessa böcker passar mycket bra till den första lästräningen. Berättelserna och bilderna är roliga och engagerande. Texterna är korta med korta och ljudenliga ord. Varje uppslag är en berättelse med fyra bilder och till varje bild finns två meningar att läsa. Direkt efter texten finns korta läs-, skriv- eller ritövningar som knyter an till texten. Varje bok innehåller sju uppslag med bilder, text och övningar. I nivå 2 höjer sig texten språkligt en aning men både text och bild är fortfarande engagerande och underhållande för läsaren. Titlar i nivå 1: Titlar i nivå 2: Åke är en räv Ida är en mus Fia är ett får Isa är en ko Leo är en mås Mia är en myra Åke söker en lya Ida tar ett bad Fia får nya vänner Nya rimord Nya Rimord är ett språkförberedande läggspel med två olika kortlekar och flera olika spelvarianter. Spelet innehåller två olika sorters kort med vilka du kan spela Memory, Domino eller någon av de andra spelvarianterna som beskrivs i den medföljande handledningen. Bildkorten är nu mycket större än i det tidigare rimordspelet, själva ordbilden ligger på korten som en hjälp för läraren, men också som träning för barnen. Både bilder och rim är nya. Bildkorten är 9 x 9 cm. Dominokorten är 9 x 4,5 cm.

12 Rimmemo Spelet innehåller 40 memobrickor och passar för 2 4 spelare. Lägg ut korten med baksidan upp. Den som börjar vänder på två valfria kort så att bilderna syns. Om orden på de båda korten rimmar på varandra, får spelaren ta upp dem och vända två nya o.s.v. Om orden på korten inte rimmar, vänds de tillbaka och nästa spelare får göra ett försök att hitta kort med ord som rimmar. När alla korten är upplockade, vinner den som har flest par. Under spelets gång är det viktigt att alla hinner se de kort som vänds upp. Spel med ABC ABC-kortlek med åtta olika spelövningar för såväl nybörjare som för lite mer vana. Spel med ABC innehåller 3 olika kortlekar. Med dessa kortlekar tränar man på olika sätt att koppla samman bild och bokstav ljud och symbol. De enklaste spelreglerna passar att använda från 5 år. Även svårare alternativ för äldre elever erbjuds. Inspirerande bilder. Många användningstips i den medföljande handledningen. Svenska uttryck BERIKA SPRÅKET MED SVENSKA UTTRYCK! Att trampa i klaveret eller att få en tupp i halsen råkar väl de flesta ut för någon gång, men vad betyder uttrycken egentligen? I detta spel ska 30 bildkort med uttryck paras ihop med rätt betydelse. Rätta dig genom att vända på korten.

13 Ordspråk En blind höna har också öron, Liten tuva gör ingen sommar Här vill det till att hålla isär begreppen. Ett roligt läggspel där våra kända ordspråk blir hårt beprövade. Två kort skall kombineras så att ett känt ordspråk bildas. Para ihop två ofullständiga meningar, ett blåfärgat och ett beigefärgat kort, vänd sedan korten om se om du lagt rätt. På baksidan finns då ordspråket i sin helhet med matchande bild. Du kan också välja att fundera ut vilket ordspråk som kan höra ihop med bilden, lägga ordspråket till bilden, vända och se om samma ordspråk finns på baksidan av korten. Vissa bilder ger en väldigt klar beskrivning av vad ordspråket betyder. 76 ordspråkskort totalt i formatet 90x60 mm levererat i en ask

14 Talesätt Hur säger man? Arg som en oxe eller stark som en oxe. Fri som en tupp eller fri som en fågel. Med dessa kort presenteras 24 vanliga talesätt där djur står för en beskrivande karaktär. Två kort skall kombineras. Ett kort med text och ett med bild. Korten är självrättande, vänd och se om du lagt rätt. Bilderna kan också användas till att hitta synonymer till adjektiven eller till att diskutera om varför de olika djuren har fått stå som förebild för en viss egenskap. Gör djuren rättvisa åt denna egenskap eller inte? Korten kan också användas så att man utgår från bildkortet, funderar ut en berättelse kring bilden eller försöker lista ut vilket talesätt man har i åtanke med bilden.

15 Sammansatta ord Två olika ord kan bilda ett tredje, sammansatt ord. 84 med bild och text. Korten har olika färg på ramen för att markera första eller andra leden av ordet. Para ihop ett blått kort med ett gult. Orden på dessa båda bildar tillsammans ett tredje ord, som finns på ett grönt kort. Använd dem som ett läggspel med sorteringsövning, som patiens eller som memory. Fler spelvarianter presenteras i den medföljande handledningen. Tokmening 2 Rolig och enkel grammatik! Här kan många tokiga och roliga meningar skapas. På ett lekfullt sätt tränas språk, grammatik och läsförmåga. Tokmening 2 innehåller 30 ordkort vardera till ordklasserna adjektiv, artikel, preposition, substantiv obestämd form, substantiv bestämd form och verb. I handledningen som medföljer finns förslag på olika övningar.

16 Begreppsspel Trevliga och enkla bilder stimulerar barn och vuxna till inlärning av språk, tal och begrepp. Kan användas enskilt eller i grupp. Använd materialet vid temaläsning, eller som sorteringsövning. Exempelvis, vilka grönsaker växer under jord och vilka växer ovan? Vilka frukter växer på träd respektive buskar? Bland fordonsbilderna kan man sortera dem som går på land, i luften eller på vattnet. Vilka har två respektive fyra hjul? Låt ett barn sortera bilder i ett spel efter eget tycke och smak och låt de andra barnen gissa hur denne tänkt. Alla kort är självrättande, vänd på bilden och se om du lagt rätt. Trevliga bilder, tryckta på kartong och laminerade på båda sidor. Bilderna är 75x105 mm och textbrickorna 75x20 mm. Varje spel omfattar 30 bilder och ord. Följande begreppskategorier finns: Kläder, yrken, möbler, frukt & grönt, verktyg, djur på lantgården, textilslöjd, fordon, köksredskap, idrotter, instrument

17 Läslänga Träna läsning på ett avslappnat och stimulerande sätt. Enkla meningar, anpassat för den första lästräningen, paras ihop med tydliga bilder. Spelen är självrättande. Börja med startkortet, läs meningen och leta upp en bild som passar till texten (en typ av Dominospel). Har du läst rätt kommer sista kortets mening att stämma överens med första kortets bild. Varje läslänga innehåller 30 laminerade kort med tre fristående delar bestående av 10 kort vardera. Läslänga 2 och 3 är lite svårare och innehåller delar med gåtor Vem är jag? som anknyter till bilderna. Dessa kort kan också användas som s.k. loop, dvs. en läser t.ex. Jag är röd och rund och god. Jag smakar bra. Vem är jag?, en annan elev svarar Jag är tomat och läser sedan frågan på sitt eget kort. I läslänga 3 tränas läsaren att dra egna slutsatser, så kallad inferensläsning. Gissa vad Den finns i affärer eller hemma i en skål. Den kan ha olika färger men denna är röd. Så kan en förklaring till en av bilderna låta. Med Gissa vad får spelarna träna sig i att beskriva vardagliga ting genom antydningar och synonymer. En spelare ger en beskrivning och de andra lyssnar aktivt för att kunna lista ut vilken bild som beskrivs. Den spelare som gissat rätt placerar en av sina spelpjäser på bilden. Det gäller att bli av med sina spelpjäser först. Är du för ivrig och ger en fel gissning får du stå över till nästa omgång. Fler spelvarianter finns i handledningen som följer med spelet. Levereras komplett i stadig låda med dubbelsidig spelplan (40x40 cm), spelpjäser och tärningar.

18 Rött eller grönt Visuell perception och språklig medvetenhet! Ett nytt roligt spel i "Sant eller Falskt-familjen" där man tränar: visuell perception språkliga begrepp och ordförråd detaljer, helhet och mönster språkmedvetenhet Spelet går ut på att upptäcka detaljer i de 10 bildkorten som överensstämmer med de små korten (16 till varje bildkort). Sortera under Rött (stämmer inte) eller Grönt (stämmer). Spelet är självrättande. Vänd på de små korten för att se om du gjort rätt! Ja eller Nej Ett nytt läsförberedande spel! I detta spel övas den tidiga läsningen och läsförståelsen på ett lättsamt och roligt sätt. Till varje bildkort finns 16 påstående som du ska sortera in i rätt kolumn, Ja eller Nej. Svaret har du i bilden. När du lagt ut alla dina kort rättar du dig genom att vända korten om.

19 Sant eller falskt En förutsättning för att växa som läsare är att förstå den text man läser. Texten du läser får ett innehåll, innehållet blir till tänkta bilder. De tänkta bilderna jämförs med verkligheten och en slutsats kan göras. Sant eller falskt är ett självinstruerande och självrättande material som tränar upp läsförståelsen och iakttagelseförmågan. Åtta vackert illustrerade bilder med tillhörande påståenden indelade i olika svårighetsgrader. Till varje bild finns 16 påståenden som kan vara sanna eller falska. Spelaren placerar påståenden under sant- eller falsktkolumnen. När dessa är utlagda vänds de om och rätt svar finns på baksidan. De falska påståendena kan också korrigeras på så sätt att svararen berättar vad det är som inte stämmer och hur man kunde ändra för att påståendet skall bli sant. Tips, låt barnen skriva egna påståenden. Bilderna kan givetvis också användas som underlag för samtal, diskussioner och berättelser.

20 Rätt eller fel Rätt eller Fel tränar läsförmågan i kombination med taluppfattning och matematiska begrepp. Eleven tränas i att kritiskt granska, noggrant observera och bedöma innehållet i text och bild. Rätt eller Fel är ett förberedande material för problemlösning i stort, samt i förmågan att kunna lösa matematikuppgifter framställda i textform. Eleven får svar direkt om han/hon förstått den text som lästs. Åtta illustrerade bilder med tillhörande påståenden indelade i bl.a. lägesord och antal, fler än, färre än, lika många, dubbelt och hälften, kortare än, längre än, m.m. Dessutom finns några påståenden som är helt subjektiva, dvs. det finns inget rätt eller fel. Korten sorteras i respektive kolumn: Rätt, Fel eller Kanske. När korten vänds står svaren på baksidan men man kan också ha ett annat svarsalternativ som man anser vara rätt. Då är uppgiften att motivera sin åsikt och förklara hur man tänker. Motsatsord Motsatsord används för att stimulera elevernas bildspråk och verbala medvetenhet. Två kort passar ihop, blå färgram och orange färgram. Gå på motsatsjakt i klassrummet, naturen eller hemma. Spela memory eller lägg patients. Försök forma adjektiven som kroppsspråk. Använd det ena paret av kort och låt eleverna själva komma med motsatser. Korten kan användas av lärare för att visa hur ord kan beskriva en karaktär, förhållande eller utseende. 40x2 kort - dubbel uppsättning, där en uppsättning har text, den andra ingen. Lämpligt för barn från 5 år och uppåt, enskilt eller i grupp.

21 Hitta ljudet Hur många ljud finns i ordet? Detta spel går ut på att räkna antal ljud i ord för att så småningom kunna identifiera ljuden och koppla ljud med bokstav. Spelet innehåller bildkort med olika ordlängder samt röda och blå markörer att lägga under bilden. De blå markörerna används till konsonanter och de röda till vokaler. Spelarna drar var sitt kort och lägger markörer efter antal ljud som ordet innehåller. Spelet går att spela med eller utan tävlingsmoment. Handledning medföljer. Som det låter Efterlikna världens alla ljud! Med detta spel tränar du artikulation i lekens form. Här ska du härma olika ljud - från djur, människor, fordon och annat. Spelarna tar sig runt på spelplanen och drar bildkort under spelets gång. Bildkortet visar vilket ljud som ska efterliknas. Hur låter en tuta, en orm, ett tåg, en prutt eller en puss? På ett roligt sätt tränas svårproducerade ljud som p, b, d, t, r, s och så vidare. Tre olika spelvarianter presenteras i den handledning som medföljer.

22 TRUGS Trugs är roliga och spännande kortspel för lästräning. Spelen har gjort stor succé i engelskspråkiga länder. Man börjar spela med enkla ord, och svårighetsgraden ökar successivt. Den svenska versionen av spelet är uppbyggd efter svenska språkets struktur, och ordens svårighetsgrad ökar successivt i den första lådan som finns på svenska. TRUGS: - är anpassat till svenska språkets struktur - är utformat som kortspel (alla med ett spänningsmoment inbyggt) - kan användas på den läsnivå barnen befinner sig - kan spelas när det finns en stund över - fordrar inte några förberedelser - passar i olika miljöer så som skolan, fritidsverksamheten och hemma.

23 Det svarta fåret Den här bildboxen inbjuder till logiskt tänkande, reflektion och diskussion. Korten är sorterade i grupper med 5 kort. Barnen ska fundera kring vilket av objekten som inte passar in i gruppen och motivera varför. Det finns inga rätta eller fel svar. Alla objekten kan uteslutas av olika anledningar. Det gäller både att tänka själv och att kunna förstå andras resonemang. Innehåller 76 kort, 9x9 cm. Framför-bakom spelet Framför-bakom är ett spel som tränar barnens inlärning av prepositioner. Bilderna är konstruerade så att de stimulerar barnen att formulera meningar med olika grammatiska svårighetsgrad. Spelet är enkelt att använda och är vanligt på förskolor och i specialundervisningen för äldre barn.

24 Ljudlek Lotto med två spelvarianter För barn som börjat visa intresse för bokstäver och språk! Med Ljudlek blir spelarna väl förberedda för den första lästräningen. Att kunna dela upp ord i ljud och urskilja var i ord ett särskilt ljud förekommer i början, i slutet eller någonstans i mitten är en av grundpelarna i den språkliga förberedelsen. Att äga denna förmåga ger en bra grund för språnget ut i läsarnas värld. Spelet passar barn mellan 5-8 år och innehåller sex spelplaner med bilder, 54 ordkort och 56 bokstavskort. Spelas med 2-6 deltagare. Två olika spelsätt. Med Ljudlek får spelarna träna sig på att: urskilja ljud i ord. dela upp ord i ljud. känna igen bokstäver och ljuden de står för. koncentrera sig och lyssna aktivt. tänka logiskt. aktivera minnet.

25 Kan du göra och låta så här? Kan du göra sockerläpp, russinnos, smilis eller sur filur? Utmana dina kompisar med detta roliga kortspel! Härma ljud, miner och rörelser! Bilderna i kortspelet Kan du göra & låta så här? är hämtade från filmerna Sång & HoppHatten. Kortspelet går ut på att härma de miner, ljud elelr rörelser som korten visar och att samla par. Kan du göra & låta så här? är ett roligt spel som tränar motorik i mun, tunga och kropp samtidigt som det lockar till många skratt. Tyst jättetärning med fickor En stor mjuk tärning 13 x 13 cm med transparenta fickor på alla sex sidor. Som tillbehör finns kort med stora siffror, prickar, känslor eller bilder. Det finns också blanka kort där du kan göra egna kort och sätta in dem i fickorna. Enkelt och smidigt, variera i det oändliga. Läslinjaler/textmarkörer/läsfönster Textmarkörerna är plastfickor med ett markerat, färgat läsfält vars uppgift är att underlätta vid läsningen. De små textmarkörerna är 7 x 10 cm. Läsfönstren är av tålig papp är en utmärk hjälp för elever som har problem med visuell spårning och behöver hjälp med att hitta linjen i läsning av lite större textmassa. Transparenta remsor av plast i olika färger att lägga i fönstren medföljer för att ytterligare underlätta läsningen. Läsfönstren är 17 cm breda och 5 cm höga och utrymmet för text passar bokstäver upp till 14 punkter.

26 Lättläst litteratur I Lärum-förlagets sortiment finns lättläst litteratur för alla åldrar. Sortimentet omfattar egen utgivning samt material från svenska förlag, t.ex. från LL-förlaget och Nypon förlag. Till dessa förlags böcker finns arbetsmaterial på nätet, fritt att ladda ner. Några aktuella titlar Filip i djurparken Sabira Ståhlberg Filip tycker om hajar och riktigt farliga djur. Han ska besöka djurparken med sin moster och sin kusin Sofia. Filip tycker att djuren i djurparken är snälla och inte alls farliga. Snälla djur är tråkiga, tycker han. Moster smugglar med sin hund in i djurparken, fast Sofia säger att hon inte får. När hunden rymmer råkar Filip ut för ett spännande äventyr. Kanske snälla djur inte är så tråkiga ändå... Filip i djurparken är den fjärde boken i den lättlästa serien om Filip. Tidigare har utkommit: Filip och tunneln, Filip och båten samt Filip och flyget. Filip i djurparken finns också som e-bok! Erik bygger en koja Torsten Bengtsson Erik bygger en koja. Den blir fin. Erik ska sova över i den. Men på kvällen är det så ensamt. Och plötsligt hörs det steg i mörkret... Böckerna om Erik är en uppskattad serie om en övermodig kille i 10-årsåldern. Erik har fått många ovilliga unga läsare att faktiskt läsa en bok, och en till... och så en till! Just så som vi vill att en serie för nybörjarläsare ska fungera. BTJ har sagt i en recension: En varm och rolig serie som man blir glad av. Torsten Bengtsson, välkänd för sina lättlästa böcker samarbetar här med illustratören Jonas Anderson, som även är en populär serietecknare. Serien vänder sig till nybörjarläsare på lågstadiet.

27 Mästerdetektiven Blomkvist Astrid Lindgren Kalle Blomkvist är 13 år, och detektiv. Han är duktig på att lösa kriminalgåtor. Han är orädd och smart. Men det gör också att han tillsammans med sina kompisar Anders och Eva-Lotta hamnar i riktigt farliga situationer. Pistolhot, slottsruiner och biljakter hör till inslagen i denna klassiska deckarhistoria. Det är inte utan viss stolthet Nypon förlag presenterarmästerdetektiven Blomkvist i en lättläst version. Astrid Lindgrens barnböcker har blivit moderna klassiker. Men många barn och ungdomar saknar möjlighet att ta del av Astrids litterära kulturarv. Därför har Nypon förlag i samarbete med barnboksförfattaren Hans Peterson och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman gjort en lättläst bearbetning av Kalle Blomkvist. Bearbetningen är gjord med största omsorg. Astrid Lindgrens berättarröst finns kvar liksom hennes vackra och färgrika språk. Boken har också gjorts mer lättläst genom att handlingen har koncentrerats kring själva deckargåtan. Boken är därmed betydligt kortare än i sin ursprungliga version. Men kvar finns den charmiga miljön från en småstad i 1940-talets Sverige. Jag är Zlatan Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz Jag var en liten kille. Jag hade en stor näsa och läspade. I skolan kunde jag inte sitta stilla. Jag rusade runt hela tiden.inget ont kunde hända mig om jag sprang tillräckligt fort. Zlatan Ibrahimovics uppväxt i Rosengård var tuff. Han stal cyklar och bråkade med familjen och lagkamraterna. Men tricksen från förorten tog han med sig till fotbollsplanen när han blev proffs i bland annat Milan och Barcelona. Med egna ord berättar Zlatan om kampen och kickarna, om livet som en av världens bästa fotbollsspelare. Succén Jag är Zlatan Ibrahimovic är på väg att bli Sveriges bäst säljande bok någonsin. Nu är den återberättad till lättläst av författaren och fotbollsälskaren Mats Wänblad.

28 Material från Kontaktuppgifter Lärum-förlaget Ab Handelsesplanaden 20 A (4 vån.) Vasa e-post: forlaget@larum.fi tfn: +358-(0) fax: +358-(0) shop.larum.fi FDUV/Lärum Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS tfn: +358-(0)

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo...

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo... Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som gör språkträningen till ett spännande och lekfullt äventyr. Alla älskar dem och varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar

Läs mer

Berätta tillsammans. Astrid Frylmark

Berätta tillsammans. Astrid Frylmark Berätta tillsammans Det är nu mer än ett år sedan jag först såg boken The Story Maker av Francis Dickens och Kirstin Lewis. Med fokus på barn med engelska som andra språk inspirerar författarna sina elever

Läs mer

Lång handledning. Jag läser om resor. Eva Eriksson

Lång handledning. Jag läser om resor. Eva Eriksson Lång handledning Jag läser om resor Eva Eriksson 1 Handledning till Jag läser om resor Bakgrund I mitten av 90-talet arbetade jag med läsinlärning på träningsskolan, ett mycket roligt och stimulerande

Läs mer

ORDEN I LÅDAN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat språk och kommunikation

ORDEN I LÅDAN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat språk och kommunikation ORDEN I LÅDAN Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkutveckling... 4 Läsa och skriva i förskolan... 4 Kopplingar

Läs mer

BOKSTAVSBAGERIET. Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet

BOKSTAVSBAGERIET. Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet BOKSTAVSBAGERIET Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Förskolebarn och bokstäver... 4 Läsa

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren sidan 1 Författare: Astrid Lindgren En modern klassiker Astrid Lindgren var och är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Hennes berättelser har lästs av barn och vuxna från 1940-talet fram till våra

Läs mer

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning.

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Programvaror utvecklade av BITTECH under åren 1990 till 2004 Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Meteor

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo...

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo... Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som gör språkträningen till ett spännande och lekfullt äventyr. Alla älskar dem och varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(6) Förskoleklass mål för förskoleklass Exempel på genomförande Strävansmål mot år 2 få fonologisk medvetenhet känna lust att lära genom att LÄSA få möjlighet till att LYSSNA, TALA och BERÄTTA utveckla

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Tecken! tecken. www.hattenforlag.se u. (nedtill på sidan)

Tecken! tecken. www.hattenforlag.se u. (nedtill på sidan) Tecken! Med tecken kan du ge bra stöd i språkutvecklingen. Genom att tala och teckna samtidigt förtydligar du det du säger och samtidigt får barnet ett verktyg för att själv kunna uttrycka sig tidigare.

Läs mer

Erik bygger en koja Lärarmaterial

Erik bygger en koja Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik har inget att göra. Han går ut i köket till pappa och frågar om de kan hitta på något. Men pappa måste jobba. Han föreslår att Erik kan

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Dikter. Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi

Dikter. Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi Dikter Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkutveckling... 4 Skolprogrammets förankring i Lgr 11, reviderad 2016... 4 Förmågor...

Läs mer

Minifakta om traktorer

Minifakta om traktorer SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att traktorer. Här får du lära dig hur man gjorde innan det fanns traktorer och du får också läsa om lika sorters traktorer och vad en traktor

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Varför har vi valt detta tema och vilka strävansmål har vi valt? Förra terminen var

Läs mer

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk Om AKK och modersmål Kommunikation och språk Ordet kommunikation kommer från latinets communicare och betyder att göra gemensam. Kommunikation betyder att föra över ett budskap. För att kommunikation ska

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

Nätverk 1 28 september 2018

Nätverk 1 28 september 2018 Nätverk 1 28 september 2018 Inventering/behovsanalys om språkundervisning Skolverkets kartläggningsmaterial i förskoleklass, Hitta språket Till nästa gång Sammanställning från era svar på frågorna: Vad

Läs mer

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder.

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder. LJUDLEK Vad är språklig medvetenhet? Små barn använder språket för kommunikation HÄR och NU, och det viktiga är vad orden betyder. Man kan säga att orden är genomskinliga, man ser igenom dem på den bakomliggande

Läs mer

Team för Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) Team Munkhättan

Team för Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) Team Munkhättan Team för Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) Team Munkhättan Bakgrund Vid Team Munkhättan finns cirka 40 elever. Många av eleverna har tal-, språk- och kommunikationssvårigheter. Ungefär

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

Språklekar enligt Bornholmsmodellen Alfabetssånger Dramatiseringsövningar Trullematerialet Rim och ramsor

Språklekar enligt Bornholmsmodellen Alfabetssånger Dramatiseringsövningar Trullematerialet Rim och ramsor Strävansmål för förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål för förskoleklass Läsa Skriva Kunna känna igen kamraternas namn på namnskyltar Känna igen enkla ordbilder Språklekar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Gustav och Viktor är på läger med sin klass. De bor i en stuga i skogen. Pojkarna längtar tills kvällen då de ska gå en runda med frågesport. De har bestämt

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer Förskola 1-5år Mål Förskolan ska sträva efter: Att ge barnet ett rikt och välfungerande språk Att barnen kan lyssna på sagor, återberätta, skapa egna berättelser, dramatisera och beskriva bilder Att öva

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor För ett litet barn är det otroligt viktigt att lära känna sin kropp. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom lukt, smak,

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: Att Mima Hösten Att Mima Vintern RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim Former & Fantasi Kroppens Fantasi Did I Really? Hej! Vi har under de senaste fem åren arbetat

Läs mer

Vägledning till Hör ihop - magnetspel

Vägledning till Hör ihop - magnetspel Vägledning till Hör ihop - magnetspel 1(6) Vägledning till Hör ihop - magnetspel Det här materialet kan användas dels som ett pedagogiskt övningsmaterial, dels som ett spel. När det används som övningsmaterial

Läs mer

Vilka är bokens huvudpersoner? Vem passar boken för? Arbetsmaterial. coola tjejers klubb

Vilka är bokens huvudpersoner? Vem passar boken för? Arbetsmaterial. coola tjejers klubb sidan 1 Gratis material till läraren Vilka är bokens huvudpersoner? Boken handlar om Boel, Ines, Tekla och Zilla som är 12 år. Tjejerna är väldigt olika varandra men de är vänner ändå. Sommaren mellan

Läs mer

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar Författare: Emma- Ida Johansson Bakgrund Det här materialet hör till boken Darias stigar som är skriven av Emma- Ida Johansson. Materialet är tänkt som ett stöd för

Läs mer

SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an

SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an Arbetets syfte: Den språkliga medvetenheten är av betydelse för hur barns läs- och skrivförmåga utvecklas. Studier på förskolebarn visar att de som är

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015 Välkommen till TAKK för Språket september- oktober 2015 Värdegrund för flerspråkighet Interkulturalitet Mänskliga rättigheter Nationell lagstiftning. AKK- Alternativ och kompletterande kommunikation Metoder

Läs mer

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Svenska I förskoleklass arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Svenska I förskoleklass arbetar eleverna med: I förskoleklass arbetar eleverna med: År F - att lyssna och ta till sig enkel information i grupp (MI-tänk) - att delta i ett samtal - att lyssna på en saga och återberätta - att beskriva enklare bilder

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barn- och ungdomsförvaltningen Resurscentrum TINS - LättLäst I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barnen får språkträning varje dag, på flera olika sätt och i

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:1 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Boken om mig själv. En film om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi för elever 7 12 år. Speltid: 12 minuter.

Boken om mig själv. En film om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi för elever 7 12 år. Speltid: 12 minuter. Boken om mig själv En film om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi för elever 7 12 år. Speltid: 12 minuter. Det finns flera informationsfilmer om dyslexi, men vi har saknat en film som kan förklara för yngre

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Bornholmsmodellen ett metodiskt sätt att göra elever läsberedda. Utbildningsförvaltningen

Bornholmsmodellen ett metodiskt sätt att göra elever läsberedda. Utbildningsförvaltningen Bornholmsmodellen ett metodiskt sätt att göra elever läsberedda Bornholmsprojektet 1985-1989 Kan man: Specifikt stimulera språklig medvetenhet? Bekräfta ett positivt samband mellan fonologisk medvetenhet

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

KOMPIS Kommunikation genom pekprat i skolmiljö

KOMPIS Kommunikation genom pekprat i skolmiljö KOMPIS Kommunikation genom pekprat i skolmiljö Ett projekt i samverkan mellan särskolor i Göteborg DART kommunikations och dataresurscenter Frölunda Data? Finansiering från Specialpedagogiska Skolmyndigheten

Läs mer

Att bygga språk/engelska för elever med språkstörning

Att bygga språk/engelska för elever med språkstörning Att bygga språk/engelska för elever med språkstörning Vårt projekt mål och syfte: Ta fram ett sätt att tänka om språkinlärning, som gagnar denna elevgrupp. Det yttersta målet är att eleven klarar enkel

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Leo och olyckan Lärarmaterial

Leo och olyckan Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Leos pappa har en gård där han har kor. En kväll hör Leo hur det brakar utanför. Hela taket på ladan har rasat in, för att

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som går i femman. Alla hans klasskamrater har ett husdjur. Men inte Emil. Hans mamma är allergisk och hans pappa förstår

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Första tillfället Gemensam läsning Inled lektionen med en aktivitet som anknyter till texten. Samla sedan klassen kring storboken. Täck gärna

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1?

Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1? Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1? Skolans uppdrag Leverera verktyg till elevens verktygslåda Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment:

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Röda tråden i svenska för F-6 Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

Kursplan i svenska. Mål att sträva mot för år F-5

Kursplan i svenska. Mål att sträva mot för år F-5 Kursplan i svenska En av skolans viktigaste uppgifter är att skapa goda möjligheter för elevernas språkutveckling. Skolans undervisning ska ge eleverna möjlighet att använda och utveckla sina färdigheter

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 1 (16) Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande Syfte Syftet med förskolans självvärdering är att granska och bedöma den egna verksamheten.

Läs mer

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby Hör och härma Röda boken lite lättare Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk Unni Brandeby spår 1 FÖRORD till den studerande Den här boken är till dig som just ska börja lära dig svenska.

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Tisdag den 27 september 2016

Tisdag den 27 september 2016 Tisdag den 27 september 2016 Att arbeta i projekt Det vi gör idag hänger samman med det vi gjorde i går och kommer att påverka det vi ska göra i morgon Vad är projektarbete? Ett utforskande arbetssätt

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

läsresan Lärarhandledning

läsresan Lärarhandledning läsresan Lärarhandledning med kopieringsunderlag Innehåll Läsresan för förskoleklass...4 Läsresan och läroplanen...6 Om läs- och skrivutveckling... 7 Arbeta med språkets alla delar i Läsresan... 11 Webben...

Läs mer

Skolan med arbetsglädje Montessori

Skolan med arbetsglädje Montessori Skolan med arbetsglädje Montessori Vem var Maria Montessori? Maria Montessori (1870-1952) var Italiens första kvinnliga läkare. I sitt arbete kom hon tidigt i kontakt med mentalt störda barn och socialt

Läs mer

Provkapitel - Läsresan åk 1 läsebok

Provkapitel - Läsresan åk 1 läsebok läsresan L Ä S E B OK L Ä S E B OK L Ä S E B O K INNEHÅLL Välkommen till Läsresan!... 5 Kapitel 1 Ord att förstå... 6 Viktiga veckan.... 7 poetisk text Kapitel 2 Ord att förstå... 12 Min svans... 13 beskrivande

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer