Notiser från när och fjärran.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Notiser från när och fjärran."

Transkript

1 Notiser från när och fjärran. Jag får en del nyhetsbrev via nätet och när det är något som intresserar mig så gör jag en sammanfattning som jag tänkte dela med mig. Hoppas det intresserar även er. Hör gärna av er med synpunkter. Lennart Asteberg Republikaner föreslår koldioxidskatt. Det är lite oväntat att en grupp från Republikanska Partiet i USA föreslår en koldioxidskatt. Upplägget var dock lite annorlunda och egentligen inte så dumt. Man föreslår att staten lägger en skatt på 40 USD per ton koldioxid. (Sveriges co2 skatt är ca 15SEK /ton) Det annorlunda i förslaget är att staten sedan skulle betala ut de pengar man får in jämt fördelat på alla invånare. En 2 barns familj skulle då få ca 2000 USD/år i bidrag. Det betyder att de som lever koldioxidsnålt kommer att tjäna på skatten och de som slösar får betala. Hälften av Donald Trumps väljare är för en sådan här skatt enligt en opinionsundersökning. Det är ledande republikaner som står bakom förslaget som presenterades av James Baker fd. utrikesminister, så det är kanske inte otroligt att det blir verklighet. Italien - Vetenskapsmän föreslår koldioxidskatt. Även i Italien har man föreslagit en koldioxidskatt dock för att öka statens inkomster. Italien har ett stort underskott i statens finanser så ökade inkomster är nödvändiga. 20Euro per ton CO 2 skulle ge 8 miljarder Euro.

2 Mayekawa visar nya luftkylda ammoniakaggregat. Mayekawa (fd Mycon) visade flera nya kompressorer på Chillventa i höstas. Semihermetiska kompressorer med permanentmagnetmotorer för ammoniak som köldmedium. Nu visade man i Las Vegas luftkylda ammoniakmaskiner med CO 2 som köldbärare. CO 2 som köldbärare var ganska vanligt för 10 år sedan till frysar i livsmedelsbutiker i Sverige. Det fungerade mycket bra men var dyrt i investering mycket beroende på en dyr pumpmodul för koldioxiden. Mayekawa har ett enklare system där koldioxiden kyls direkt i förångaren. Nu har man dessutom byggt in allt i ett utomhusplacerat luftkylt aggregat. Aggregatet är tänkt att försörja kyldiskar med -6 C koldioxid. Det minsta aggregatet har 77 kw kyleffekt (-6 C) och en fyllning av 17 kg ammoniak. Det största 285 kw med 74 kg ammoniak. Aggregatet finns också för luftkonditionering och då med vatten som köldbärare. Mayekawa har också vätskekylda aggregat för inomhusplacering och anslutna till kylmedelkylare. Både med CO2 som köldbärare och vatten.

3 Nya F-gasförordningen Ingen i branschen har väl kunnat undgå nyheten att den svenska F-gasförordningen har kommit och började gälla 1 januari i år. Det är inte så mycket nyheter i den. Jag frågade Naturvårdsverket vad som är ändrat och fick följande svar: De flesta nyheterna kom när det nya EU-förordningen kom, dvs EU 517/2014. Den svenska förordningen ger en del kompletteringar till den EU-förordning 517/2014, de krav som kom med EUförordningen trädde i kraft direkt och den innebar ju bl.a. att köldmediemängderna mäts i koldioxidekvivalenter istället för mängd i kg. Den nya svenska förordningen innebär bl,a att: -från 1 juli 2017 krävs företagscertifiering för service, påfyllning mm av AC i bilar. (från ) -gränsen för anmälan och rapportering till tillsynsmyndigheten är 14 ton koldioxidekvivalent istället för 10 kg -rapportering till tillsynsmyndigheten ska omfatta även de uppgifter som anges i artikel 6.1 i EU 517/2014* (se nedan) -rapportering till tillsynsmyndigheten omfattar mobila utrustningar En nyhet som är kopplad till EU 517/2014 är att vid import av köldmedia, eller utrustning med köldmedia, så det krävs att importören har tillgång till kvoter motsvarande importerad mängd koldioxidekvivalenter. Vi (Naturvårdsverket) jobbar med att ta fram vägledning om den nya förordningen och kommer att uppdatera vår hemsida under våren. Om ni har frågor om tolkningar så skicka gärna in dom så vet vi vad vi behöver vägleda om. Alltså skicka in frågor om sådant som är oklart till Naturvårdverket. De brukar svara snabbt och det hjälper dem att få reda på oklarheter. * Där står nedanstående uppgifter som skall vara med i rapporten a) Mängd och typ av fluorerade växthusgaser som har installerats. b) Mängd fluorerade växthusgaser som har lagts till vid installation, underhåll och service eller på grund av läckage. c) Huruvida mängden installerade fluorerade växthusgaser har återanvänts eller regenererats, inbegripet materialåteranvändnings- eller regenereringsanläggningens namn och adress samt, i förekommande fall, certifieringsnumret. d) Mängd fluorerade växthusgaser som har återvunnits. e) Identiteten på det företag som installerat, utfört service på, underhållit och i förekommande fall reparerat eller nedmonterat utrustningen, inbegripet, i förekommande fall, numret på dess certifikat. f) Datum för och resultat av de kontroller som utförts enligt artikel g) Om utrustningen har nedmonterats, de åtgärder som vidtagits för att återvinna och bortskaffa de fluorerade växthusgaserna.

4 Energiwende går trögt i Tyskland- Värmepumpar spås en lysande framtid. Omställningen mot förnybar energi går trögt i Tyskland. 32,3% av energin som användes i Tyskland kom från förnybara energikällor. Man räknar med att koldioxidutsläppen ökade med 0,9% mest beroende på att det händer lite på transportsidan och i uppvärmning. Tysklands ansträngningar hittills har mest handlat om elenergi. Ser man på Tysklands totala utsläpp så ser det än dystrare ut. Det beror på att Tyskland exporterar mycket smutsig kolkraft, främst till länderna öster om Tyskland. Diagrammet ovan visar primärenergikonsumtionen i Tyskland. Primärenergi betyder att man räknar den energi som används för att göra elström mm. För vind och solenergi så betyder det ingen skillnad men för t.ex. kärnkraftverk och kolkraftverk gör det stor skillnad då det mesta som de producerar blir förluster och endast en mindre del blir användbar elström. Även om Tyskland har gjort mycket så har de långt kvar innan all energi är förnybar. Det ser dessutom mycket värre ut för t.ex. Polen. Där har man knappt börjat ställa om ännu. Naturgasen, ser man, står för en mycket stor del och det mesta används till lokaluppvärmning. Ungefär hälften av all uppvärmning i Tyskland sker med naturgas. Där kommer en del att konverteras till fjärrvärme från bioeldade pannor men en mycket stor del, framförallt utanför stadskärnorna, kommer att konverteras till värmepumpar. Det är en gigantisk marknad som då öppnar sig. Samma sak gäller bilar där elbilar är ett måste.

5 Nya Elsäkerhetslagen. Vad gäller från och med 1 juli 2017? Den I juli 2017 införs nya regler om elinstallationsarbete. Det innebär att de som yrkesmässigt utför elinstallationsarbete har ett särskilt ansvar att se till att arbetet utförs på rätt sätt och av personer med rätt kompetens. Organisationen ska också ha ett egenkontrollprogram för elinstallationsverksamheten och ha minst en Elinstallatör för regelefterlevnad i organisationen. Om arbetet utförs på en anläggning som tillhör någon annan ska din organisation också vara registrerad hos Elsäkerhetsverket. Registreringen gör du i en e-tjänstpå Elsäkerhetsverkets webbplats som kommer att finnas på plats från januari Checklista för elinstallationsföretag Alla som utför elinstallationsarbete omfattas Oavsett vilken bransch ditt företag eller din organisation tillhör kan du omfattas av definitionen på elinstallationsföretag. Alla organisationer oavsett juridisk form är att anse som ett elinstallationsföretag om det utförs elinstallationsarbete i organisationen. Aktiebolag, enskilda firmor, föreningar, myndigheter, kommuner, landsting med flera är elinstallationsföretag om de utför elinstallationsarbete. Elinstallationsarbete kan förenklat sammanfattas som allt arbete som utförs på själva elanläggningen fram till och med eluttagen samt alla fasta anslutningar och losskopplingar av all elektrisk utrustning. Mer information och stöd På Elsäkerhetsverkets webbplats finns mer information om de nya reglerna. Olika typer av stöd (information, föreläsningsmaterial, handbok etc.) kommer kontinuerligt att publiceras på Steg 1: Regelkännedom Ta reda på vad de nya reglerna innebär, se Utbilda berörd personal och hela företagsledningen, se Steg 2: Inventera din verksamhet Ta reda på vilka elinstallationsarbeten din organisation Ta reda på om arbetet utförs på annans anläggning. Steg 3: Förbered egenkontrollen Börja fundera på hur din organisations egenkontrollprogram ska se ut. Tänk igenom hur omfattande ert egenkontrollprogram behöver vara. Det beror på vilka elinstallationsarbeten som utförs, se steg 2. Ta reda på om ni har ett befintligt egenkontrollprogram eller kvalitetssystem som ni kan utgå ifrån? Steg 4: Utse Elinstallatörer för regelefterlevnad Fundera på vem eller vilka som ska utses att vara Elinstallatör för regelefterlevnad. Behöver ni rekrytera är det bra att vara ute i god tid. Steg 5: Registrera elinstallationsföretaget i Tänk på att du kan registrera din organisation redan i januari 2017 om du vill!

6 Tesla -Powerwall 2. Elbilsföretaget Tesla har även ett batteri för hemmabruk. De som har solceller skall kunna lagra sin elenergi från dagen och använda den när solen inte lyser. Nu har det kommit en ny modell med nästan dubbla lagerkapaciteten till nästan samma pris. Det betyder att priset per kwh har nästan halverats. Batteripaketet innehåller nu också den elektronik som behövs för att man skall kunna ladda och ladda ur. Har man redan en befintlig solcellsanläggning så är det bara att koppla in Powerwall. Den innehåller sin egen inverter och laddningsregulator. Batteriet är nu på 14 kwh och vill man han mer energi lagrad så kan man köpa flera och koppla ihop dem som på bilden. Den kan hängas på vägg eller ställas på golv. Priset i Australien är ca SEK För montage tillkommer ca SEK En intressant historia med anknytning till Powerwall är att Australien har upplevt en rejäl värmebölja i februari som gett stora problem med elförsörjningen. Man har haft flera stora blackouts där hela delstater blivit strömlösa. Mycket beroende på den ökande förbrukning som luftkonditionering medför kombinerat med ett dåligt elsystem. Elon Musk (Teslas VD) twittrade då att han kan lösa delstaten SA s (South Australia) elproblem på 100 dagar genom att installera 100MW Powerwall. En av delstatens riksdagsmän twittrade tillbaka och frågade om han kunde garantera sitt erbjudande. Elon Musk svarade: Klarar jag det inte så får ni dem, duger den garantin? Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har nu fortsatt att diskutera med Elon så vi får se vad resultatet blir. Australien elenergi kom till 85% från fossila källor 2015, mest kolkraft. Det är bara Tasmanien och just SA som har större produktion av förnybar elenergi (vattenkraft, vindkraft). Övriga delstater har nästan bara elproduktion från fossil energi. Solenergi byggs dock men motarbetas hårt av de större elbolagen som känner sin verksamhet hotad.

7 Albert Heijn XL superstore, Purmerend, Holland-Naturliga köldmedier Albert Heijn är en holländsk butikskedja som satsar hårt på naturliga köldmedier. Man har byggt en ny anläggning i Purmerend, strax norr om Amsterdam, med CO2 transkritiskt för kyl och frysdiskar och propan för luftkonditionering. Dessutom lagrar man värmen i ett lager med 2-fasmedium. Man lagrar också en del kyla i ett marklager. Elströmmen produceras till 50% på plats genom solceller och en biogasdriven elgenerator som även hjälper till att värma butiken. Ett möjligt framtida besöksmål för en studieresa med Kyltekniska? En av värdens största solcellsparker fotograferad från Landsat 8 Longyangxia Dam Solar Park är en solcellspark på Tibetanska högplatån. Den har en effekt på 850 MW och täcker ett område på 25 kvadratkilometer. Anm. Ringhals 1 har en effekt på 879MW I Kina monteras en yta motsvarande 1 ½ fotbollsplan med solceller varje timma dygnet runt.

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Nya regler för att utföra elinstallationer! Den 1 juli 2017 kommer en ny elsäkerhetslag att träda i kraft!

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören NY ELLAG I SVERIGE Den 1 juli 2017 börjar den nya elsäkerhetslagen att gälla. Det innebär att Sverige får ett helt nytt system för vilka krav som gäller för den som utför elinstallationer. De nya reglerna

Läs mer

http://www.globalamalen.se/ Undertecknat av 193 världsledare 2015 2018-10-24 3 Historien som upprepar sig Dom första köldmedierna var naturliga Giftiga och brandfarliga gaser SO 2 Svaveloxid NH 3 ammoniak

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman Kyltekniska föreningen Malmö Bo Westman 2017-04-19 Vad är en bransch? kyl-och värmepumpbranchen? Stationär Värmepumpar Transport AC i fordon Fartyg Flygplan Militären Vi styrs av många lagar och förordningar

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1 Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) 1 En ny elsäkerhetslag VD Registrering Elsäkerhetsverket Egenkontrollprogram Auktoriserad elinstallatör Anställd Inhyrd personal Elsäkerhet

Läs mer

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek Transkritiska kyl- och fryssystem 2013-06-05 Anders Ek Kommersiella kyl och frysanläggningar i livsmedelsbutiker 70-80-talet installerades direkta system med syntetiska köldmedier av typ CFC (Klorfluorkarboner)

Läs mer

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar En vägledning i att tolka elsäkerhetslagen vid installation och drift av solcellsanläggningar www.solivast.nu Hållbar utveckling Väst är det regionala

Läs mer

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått.

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått. PM 1 (16) Johan Lidbaum Avdelningen för anläggningar 010-168 05 51 2016-12-14 Dnr 16EV2147-2150 Bilaga 1: Installatörsföretagens synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elinstallationsföretag

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

Energisituation idag. Produktion och användning

Energisituation idag. Produktion och användning Energisituation idag Produktion och användning Svensk energiproduktion 1942 Energislag Procent Allmänna kraftföretag, vattenkraft 57,6 % Elverk 6,9 % Industriella kraftanläggningar (ved mm) 35,5 % Kärnkraft

Läs mer

Version X.X Ort och datum

Version X.X Ort och datum Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete Upprättat för att uppfylla kraven i 24 elsäkerhetslagen för [organisationens namn] med organisationsnummer XXXXXX-XXXX. Version X.X Ort och datum Innehållsförteckning

Läs mer

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt Allt om F-GAS Köldmedier används bland annat i kyl och frysanläggningar, värmepumpar och klimatanläggningar. Det finns många olika köldmedier. Begreppet köldmedium är ett samlingsnamn för den gas eller

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 7 KS 424/17 Ändring i taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken avseende köldmedier Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationsarbete och om elinstallationsföretag

Läs mer

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström DET NYA ELSÄKERHETSREGELVERKET LAG (SFS) 1 juli 2017. Ny elsäkerhetslag 1 juli 2017 FÖRORDNING FÖRORDNING (SFS) (SFS) Ny elsäkerhetsförordning MYNDIGHETS-

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden. PM 2015:69 RV (Dnr 110-310/2015) Översyn av svensk lagstiftning med anledning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade växthusgaser Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Fluorerade växthusgaser frågor och svar

Fluorerade växthusgaser frågor och svar 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Fluorerade växthusgaser frågor och svar Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om fluorerade växthusgaser i en pdf. Informationen riktar sig framför

Läs mer

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Ordförklaringar elsäkerhetslagen (2016:732) Definitionen av elinstallationsarbete finns i

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till ändringar i den svenska förordningen om fluorerade växthusgaser.

Naturvårdsverkets förslag till ändringar i den svenska förordningen om fluorerade växthusgaser. Naturvårdsverkets förslag till ändringar i den svenska förordningen om fluorerade växthusgaser. Kyl- och värmepumpdagen 16 oktober 2015 Maria Ujfalusi Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24)

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24) 0 (24) Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket 2019 1 (24) 2 (24) Innehållsförteckning Auktorisation som elinstallatör 3 Till dig som utbildar... 3 Om utbildningsmaterialet...

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet 1 Det nya regelverket Föreskrifter

Läs mer

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja?

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? FAQ Mikroproduktion FAQ som Svensk Energi har tagit fram. Teknik Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? Svar: Det beror på vilka förutsättningar man har där man bor samt vilket

Läs mer

Skånes Energiting tisdag 11 april, 2013 Malmömässan i Hyllie. Lennart Söder Professor, Elektriska Energisystem, KTH

Skånes Energiting tisdag 11 april, 2013 Malmömässan i Hyllie. Lennart Söder Professor, Elektriska Energisystem, KTH Skånes Energiting tisdag 11 april, 2013 Malmömässan i Hyllie Lennart Söder Professor, Elektriska Energisystem, KTH Tes om integration av större mängder vind+sol (55 TWh, nu ca 7 TWh 5%): - Detta är tekniskt

Läs mer

Område Kommissionens förslag Parlamentets kommentarer Ministerrådets kommentarer Branschens åsikter KVF SVEP

Område Kommissionens förslag Parlamentets kommentarer Ministerrådets kommentarer Branschens åsikter KVF SVEP Laglig bas Grunda sig enbart på miljögrundande laglig bas. Ger möjlighet till lokalt strängare regler. Gör en markering att det är ok att införa strängare regler utöver vad som finns reglerat i förordningen.

Läs mer

Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013

Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013 Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013 Per Jonasson Kyl & Värmepumpföretagen www.kvforetagen.se Kyl & Värmepumpföretagen Kyl & Värmepumpföretagen Branschförening Organiserar ca. 85% av kyl- och värmepumpbranschen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-10 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Elsäkerhet Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Uppföljning av energianvändning och miljöpåverkan SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Per Holm Fakta Skåneinitiativet - anslutna företag per 2012-01-01 Antal anslutna företag 106 Totalt antal lägenheter

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Elsäkerhetsverket Box 4 681 21 Kristinehamn Stockholm den 3 oktober 2016 Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Diarienummer: 15EV4271 Svenska

Läs mer

Brandfarliga köldmedier. Webinar - SKVP 13 mars Johan Landé

Brandfarliga köldmedier. Webinar - SKVP 13 mars Johan Landé Brandfarliga köldmedier Webinar - SKVP 13 mars 2019 Johan Landé Brandfarliga köldmediermöjligheter och utmaningar - - - - - Säkerhet miljö, person Direktiv Förordningar (EU-lagstiftning) Lagar Förordningar

Läs mer

Energikällor Underlag till debatt

Energikällor Underlag till debatt Energikällor Underlag till debatt Vindkraft Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. År 2014 producerade vindkraften i Sverige 11,5 TWh el vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning.

Läs mer

Ny F-gasförordning. Kraftfulla sanktioner mot F-gaser. Per Jonasson.

Ny F-gasförordning. Kraftfulla sanktioner mot F-gaser. Per Jonasson. Ny F-gasförordning Kraftfulla sanktioner mot F-gaser Per Jonasson www.kvforetagen.se Varför en ny F-gas förordning? Rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, 4th Assessment Report)

Läs mer

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion E.ON Sveriges el- och värmeproduktion 2005 Övrigt fossilt 6 % Förnybart (vatten, vind,

Läs mer

Vindenergi. Holger & Samuel

Vindenergi. Holger & Samuel Vindenergi Holger & Samuel Hur utvinns elenergi ur vinden? Ett vindkraftverk består av ett torn med rotorblad samt en generator. Vinden får rotorbladen att snurra, varpå rotationen omvandlas till el i

Läs mer

Seminarium - Geoenergi

Seminarium - Geoenergi Barkaby gård 2011-05 05-20 Seminarium - Geoenergi Ekonomisk och miljömässig värdering presenterat av Olle Andersson, Geostrata Innehåll Ekonomiska villkor och beräkningsgrunder Olika syn på miljövärdering

Läs mer

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014 Harry Frank KVA - 1 5/10/2014 Harry Frank IVA och KVA Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? 7 maj 2014 - Harry Frank KVA - 2 Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? För att besvara

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Instuderingsfrå gor el och energi å k5

Instuderingsfrå gor el och energi å k5 Instuderingsfrå gor el och energi å k5 1.Vad uppfann Thomas Alva Edison? Glödlampan, men han hade också över 1000 patent på andra uppfinningar. 2. Ungefär när visades glödlamporna upp för vanligt folk

Läs mer

Lycka till med dina förstudier!

Lycka till med dina förstudier! Testa dina förkunskaper genom att försöka lösa följande uppgifter. Ju mer förberedd du är inför kurs och examinering desto mer givande blir kursen och dina förutsättningar att klara examineringen ökar.

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Pressmeddelande 2009-04-08 Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Svenska folket anser att den ekonomiska krisen (37 procent) och klimathotet (18 procent) är de allvarligaste samhällsproblemen

Läs mer

NEPP fredag 14 juni, 2013 Klara Strand. Lennart Söder Professor, Elektriska Energisystem, KTH

NEPP fredag 14 juni, 2013 Klara Strand. Lennart Söder Professor, Elektriska Energisystem, KTH NEPP fredag 14 juni, 2013 Klara Strand Lennart Söder Professor, Elektriska Energisystem, KTH Om integration av större mängder vind +sol (55 TWh, nu ca 7 TWh 5%): - Detta gäller framtiden, troligen efter

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2012

Energiskaffning och -förbrukning 2012 Energi 2013 Energiskaffning och -förbrukning 2012 Träbränslen var den största energikällan år 2012 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,37 miljoner terajoule (TJ) år 2012,

Läs mer

Magnus Jonasson. Energi- och klimatrådgivare

Magnus Jonasson. Energi- och klimatrådgivare Solenergi Magnus Jonasson Energi- och klimatrådgivare 290 kommuner Ca 250 energi- och klimatrådgivare Växjö kommun 656 000 kr 93 000 invånare 2018-2020 Informerar om: Energi Klimat Transporter Till: Privatpersoner

Läs mer

KRAV PÅ KÖKSKYLA. Klimatpåverkan Köldmedier Energieffektivitet. Lennart Rolfsman RISE Research Institutes of Sweden

KRAV PÅ KÖKSKYLA. Klimatpåverkan Köldmedier Energieffektivitet. Lennart Rolfsman RISE Research Institutes of Sweden KRAV PÅ KÖKSKYLA Klimatpåverkan Köldmedier Energieffektivitet Lennart Rolfsman Lennart.rolfsman@ri.se RISE Research Institutes of Sweden En ny tid F-gas R 404 alternativ Brandfarliga köldmedier EcoDesign

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer.

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer. Nordpoolspot och Statnett Postad av Stefan Ericson - 02 feb 2015 14:04 Startar en tråd om vår elmarkna och hur den fungerar. Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när

Läs mer

Spelinstruktioner och material

Spelinstruktioner och material Spelinstruktioner och material (Översättning av Stabilization Wedges från Carbon Mitigation Initiative, http://cmi.princeton.edu/wedges) Målet för spelet är att konstruera en stabiliseringstriangel genom

Läs mer

Energigas en klimatsmart story

Energigas en klimatsmart story Energigas en klimatsmart story Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 569 TWh TWh Vattenkraft 66 Gas 17 Biobränsle 127 Värmepumpar 6 Vindkraft 3 Olja 183 Kärnkraft

Läs mer

Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad

Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad Projektet Sol i Syd anordnade en workshop om frågor om risk- och säkerhet och solceller den 21 september i

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Förstår vi skillnaden mellan kw och kwh?

Förstår vi skillnaden mellan kw och kwh? Förstår vi skillnaden mellan kw och kwh? Bengt- Erik Löfgren ÄFAB/Pelletsförbundet Sockerbruksgatan 1 531 40 LIDKÖPING Telefon 0510 262 35 kansliet@pelletsforbundet.se Visst är vi med på spåret Klimatavtalet

Läs mer

Prisbildning på den nordiska elmarknaden

Prisbildning på den nordiska elmarknaden Avdelningen för elektriska energisystem EG2050 SYSTEMPLANERING Vårterminen 2010 Datoruppgift Prisbildning på den nordiska elmarknaden I denna uppgift ska du studera prisbildningen på den nordiska elmarknaden.

Läs mer

! HÄNG PÅ! UPPSALA SOLENERGIPROJEKT. Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt

! HÄNG PÅ! UPPSALA SOLENERGIPROJEKT. Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt UPPSALA SOLENERGIPROJEKT! 2020 hus med solceller till år 2020!! HÄNG PÅ! Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt Kontakt: uppsalasol@gmail.com Skrindvägen

Läs mer

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1 Solceller Råd och regler för elinstallationen SEK Handbok 457 Utgåva 1 SEK Handbok 457 Utgåva 1 Februari 2019 Solceller Råd och regler för elinstallationen En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard.

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-03 Kompletta paket för grön elproduktion ELCERTIFIKAT Som elproducent har du möjlighet att ansöka om elcertifikat för den el du levererar ut på nätet.

Läs mer

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar Vattenfall InHouse Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar En helhetslösning för hållbar el, värme och laddning Det unika med InHouse är enkelheten Solceller, värmepumpar och laddboxar till

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Vindandelar en god investering DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare

Läs mer

Installations Certifiering i Stockholm AB

Installations Certifiering i Stockholm AB 1 VD, Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) Svenska Kyltekniska Föreningen Stockholm 2013-09-23 2 Installations Certifiering i Stockholm AB EIO Kyl & Värmepumpföretagen Svenska Kyltekniska

Läs mer

Basindustrin finns i hela landet

Basindustrin finns i hela landet Basindustrin finns i hela landet Viktig på orter med svag arbetsmarknad Efterfrågan på produkterna ökar varje år 375 000 direkt och indirekt sysselsatta 27 procent av varuexporten 1/3 del av industrins

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-09 Kompletta paket för grön elproduktion PRODUCERA EGEN GRÖN EL ENKELT, MILJÖVÄNLIGT OCH LÖNSAMT Med GAROs kompletta paket med solpaneler, med växelriktare

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1641 av Penilla Gunther (KD) Inriktningen av energipolitiken Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Solenergi som framtiden älskar.

Solenergi som framtiden älskar. Solenergi som framtiden älskar. Grundat 1997 Djurmo mellan Borlänge och Leksand, Dalarna Leverantör av flexibla värmesystem med solvärme. Leverantör och installatör av solcellsanläggningar för elproduktion

Läs mer

Råd för användning av köldmedier

Råd för användning av köldmedier Råd för användning av köldmedier Var rädd om vårt klimat på jorden använd låg GWP köldmedier EU lagstiftning genom F-gasförordningen EU/ 517/2014 kommer att styra marknaden mot användningen av köldmedier

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el Egen el direkt till uttaget Dala Elfond Ett avtal som passar alla Tillsammans är vi stora Dala Solel Använd solsidan - gör din egen el Visste du att... Melbourne i Australien har 2100 soltimmar per år.

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete för Ängelholms Elduo AB Företagets uppgifter Juridiskt namn Ängelholms Elduo AB Adress Älvdalsgatan 7 Postnummer och ort 26273 Organisationsnummer 556943-6305

Läs mer

Energi och koldioxid i Växjö 2012

Energi och koldioxid i Växjö 2012 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö 212 Inledning Varje år sedan genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping Välkommen till informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Daniel Boström Enköping Kvällens agenda: Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Utveckling av solceller i världen, Sverige och

Läs mer

Enklare vardag Hållbar framtid

Enklare vardag Hållbar framtid Välkommen! Enklare vardag Hållbar framtid Agenda Utveckling i Umeå tillsammans med våra kunder Jan Ridfeldt, Energilösningar Hjälp att beräkna årskostnad för fjärrvärme Mattias Lindberg, marknad Elnätet

Läs mer

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige?

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Lars Thomsson, Vindkraftssamordnare Region Mitt Lars Thomsson - Mitt Vindkraftsamordnare region mitt sen 1 maj 2011 Kommunalråd samhällsbyggnad och byggnadsnämndens

Läs mer

Mindre och bättre energi i svenska växthus

Mindre och bättre energi i svenska växthus kwh/kvm På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-02-11 Mindre och bättre energi i svenska växthus De svenska växthusen använder mindre energi per odlad yta nu än för elva år sedan. De håller

Läs mer

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Det nya elsäkerhetsregelverket Lag Elsäkerhetslag (2016:732) Förordning Elsäkerhetsförordning (2017:218) Föreskrifter ELSÄK-FS 2017:2

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

A 1. Totalt tillförd energi fördelad på olika energibärare

A 1. Totalt tillförd energi fördelad på olika energibärare A 1. Totalt tillförd energi fördelad på olika energibärare 197 21 TWh 7 6 5 4 3 2 1 197 1975 198 Kärnkraft Vattenkraft inkl vind Fjärrvärme från värmepumpar Biobränsle Oljeprodukter inkl råolja Naturgas

Läs mer

Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat

Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat Introduktion Många av köldmedierna som används i kyl-, värmepump- och luftkonditionerings aggregat innehåller fluorerade växthusgaser (köldmedier). Användandet

Läs mer

Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998)

Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998) Bilaga 2 Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998) Jaime Arias Per Lundqvist KTH, Inst. För Energiteknik Avd Tillämpad termodynamik och kylteknik 100 44 Stockholm Sammanfattning Institutionen

Läs mer

Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Energieffektivisering

Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Energieffektivisering Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel Inom energiområdet Energiläget 2013 sid 56-57, 94-105 En sv-no elcertifikatmarknad Naturvårdverket - NOx Ekologisk hållbarhet Konkurrenskraft Försörjningstrygghet

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Va!enkra" Av: Mireia och Ida

Va!enkra Av: Mireia och Ida Va!enkra" Av: Mireia och Ida Hur fångar man in energi från vattenkraft?vad är ursprungskällan till vattenkraft? Hur bildas energin? Vattenkraft är energi som man utvinner ur strömmande vatten. Här utnyttjar

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Behöver Finland en radikal energiomvälvning? Handelsgillet 25.2.2016

Behöver Finland en radikal energiomvälvning? Handelsgillet 25.2.2016 Behöver Finland en radikal energiomvälvning? Handelsgillet 25.2.2016 Konsekvenserna av det tyska energibeslutet Kärnkra(en avvecklas fram 0ll år 2022 och sam0digt skulle produk0onen med kolkra(verk minska

Läs mer

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Harry Frank Energiutskottet KVA Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Seminarium 2 dec 2010 Harry Fr rank KVA - 1 12/3/2010 0 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien rank KVA - 2 Förenklad energikedja

Läs mer

Plasternas roll i samhället 1

Plasternas roll i samhället 1 Plasternas roll i samhället Plasternas roll i samhället 1 Vad tänker du på när du hör ordet plast? Plasternas roll i samhället 2 Plasternas roll i samhället 3 Visste du att det här är av plast? Plastpresentation

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi

Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi Agenda "Termisk Bioenergianvändning" Värme, kyla och el från bioenergi Kontaktuppgifter: Bengt- Erik Löfgren ÄFAB/PelletsFörbundet Sockerbruksgatan

Läs mer

Kan vi täcka energibehovet med solceller?

Kan vi täcka energibehovet med solceller? Sjöbo Solpark Kan vi täcka energibehovet med solceller? Målsättning Bevisa att solel fungerar på stor skala i Sverige Målsättningar med projektet: Driva fram ett stort projekt som referensprojekt för framtida

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Privatpersoner Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

Minskade utsläpp genom moderna braskaminer och kassetter med ny teknik

Minskade utsläpp genom moderna braskaminer och kassetter med ny teknik Minskade utsläpp genom moderna braskaminer och kassetter med ny teknik 1 Om Svensk Brasvärmeförening Brasvärmeföreningen består av branschledande företag som producerar eller importerar eldstäder och skorstenar

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2011

Energiskaffning och -förbrukning 2011 Energi 2012 Energiskaffning och -förbrukning 2011 Totalförbrukningen av energi minskade med 5 procent år 2011 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,39 miljoner terajoule

Läs mer

Solel för & av privatpersoner.

Solel för & av privatpersoner. Solel för & av privatpersoner www.solpaneler.nu Agenda Hur fungerar solceller? Användningsområden Utveckling i Sverige Vilka möjligheter finns det som privatperson.och är det lönsamt? (Produktion just

Läs mer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw För användaren Driftmanual ROTEX Värmepumpar Typer ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw ROTEX HPSU

Läs mer