UB är en pionjär inom placeringar i börsnoterade realtillgångar i Norden. Förvaltningen av UB:s realtillgångsfonder har alltsedan fonderna startades

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UB är en pionjär inom placeringar i börsnoterade realtillgångar i Norden. Förvaltningen av UB:s realtillgångsfonder har alltsedan fonderna startades"

Transkript

1 REALTILLGÅNGSFONDER

2 UB är en pionjär inom placeringar i börsnoterade realtillgångar i Norden. Förvaltningen av UB:s realtillgångsfonder har alltsedan fonderna startades skötts av samma förvaltarteam. Utöver enskilda fonder tillhandahåller UB även heltäckande kapitalförvaltning med tonvikt på realtillgångar.

3 Realtillgångar har en hög och stabil förväntad avkastning. Enligt UB:s uppfattning lämpar de sig för i stort sett alla typer av portföljer för att sprida risken och skydda portföljens värde mot inflation. Exempel på realtillgångar är fastigheter, råvaror, infrastrukturtillgångar och markegendom. UB tillhandahåller ett brett utbud av fonder som placerar i realtillgångar. Via fonderna kan investerare enkelt göra infrastruktur- och fastighetsplaceringar även med en liten kapitalinsats. Genom UB:s realtillgångsfonder sprider man placeringar effektivt på olika tillgångar, vilket minskar portföljens risknivå utan att ge avkall på portföljens långfristiga avkastningsförväntningar. Samtidigt ges möjlighet att placera i en traditionellt icke likvid tillgångsklass i en likvid form. Som investerare bör man notera att risknivån mellan de olika fonderna kan variera. Varför placera i realtillgångar? Realtillgångar utgör en central del av en väldiversifierad portfölj och ger investeraren följande fördelar: Öppnar möjligheten till en god förväntad avkastning. Erbjuder ett alternativ för investerare som vill bevara det reala värdet på sina tillgångar. Ger ett inflationsskydd i de fall där inflationen förväntas öka. Uppvisar mätt över längre perioder låg samvariation till traditionella tillgångar. Detta gäller i synnerhet placeringar i realtillgångar som producerar ett kontinuerligt kassaflöde. Placeringar i realtillgångar stöds av flera akademiska studier 1 som visar att t.ex. fastighetsplaceringar på lång sikt har kunnat leverera t.o.m. högre avkastning än aktieplaceringar. En fördel med placeringar i realtillgångar är också att risken och värdeförändringarna är lägre än för direkta aktieplaceringar. 1 Russel Fogler, H. 1984, 20 % in Real Estate: Can Theory Justify It. The Journal Portfolio Management 10 Andonov, A., Eichholtz, P. ja Kok, N., 2012, Value Added From Money Managers in Private Markets? An Examination of Pension Fund Investments in Real Estate, Maastricht University Vad betraktas som realtillgångar? Realtillgångar definieras som tillgångar vilkas pris inte sjunker även om penningvärdet skulle sjunka. Den skyddar m.a.o. portföljens värde mot inflation. Viktiga realtillgångsklasser ur investerarens perspektiv är fastigheter, råvaror, ädelmetaller, jord- och skogsbruksmark samt infrastruktur av olika slag. Realtillgångar kan indelas i två huvudgrupper: råvaror, som inte producerar kassaflöde för placeraren, utan vilkas avkastning grundar sig på en förväntad värdestegring tillgångar som ger realavkastning och som utöver en värdestegring även producerar ett kassaflöde för placeraren. Till denna grupp hör bl.a. fastigheter, jord- och skogsbruksmark samt infrastrukturtillgångar. Det är möjligt att placera direkt i realtillgångar vilket oftast kräver en stor kapitalinsats. Realtillgångar i form av värdepapper som t. ex placeras i en fond är ett likvidare alternativ med en begränsad kapitalinsats.

4 Alternativa fastighetsplaceringar Direkta fastighetsplaceringar Det mest traditionella sättet att placera i fastigheter har varit att direkt placera i t.ex. bostadsfastigheter och lägenheter. Direkta fastighetsplaceringar förutsätter initialt en stor kapitalinsats för att kunna sprida risken, eftersom enskilda placeringsobjekt är kapitalkrävande. En utmaning med direkta fastighetsplaceringar är också att de ofta kräver arbetsinsatser för att generera avkastning, t.ex. att fastigheten hyrs ut och att lägenheten eller fastigheten underhålls. Onoterade fastighetsfonder Ett alternativ till direkta fastighetsplaceringar är onoterade fastighetsfonder, där flera investerare tillsammans skaffar stora fastighetsobjekt för en fond som särskilt bildats för detta ändamål. Placeringarna har i allmänhet ett tidsperspektiv på flera år och det är ofta svårt att sälja dem mitt under fondens livscykel. Även onoterade fastighetsfonder kräver i allmänhet stort placeringskapital. REIT-aktiefonder fastighetsplaceringar lönsamt, enkelt och skatteeffektivt Som alternativ till direkta fastighetsplaceringar kan man placera i aktier i börsnoterade fastighetsbolag eller i fonder som placerar i dessa. Det är ett smidigt sätt att sprida fastighetsplaceringarna på den internationella marknaden. Börsnoterade REIT-bolag har befriats från bolagsskatt, vilket innebär att utdelningen inte, som i normala börsbolag, beskattas två gånger. Investeraren gynnas av att REIT-bolagen förvaltar stora fastighetsportföljer. Förvaltningen och uppföljningen av fastighetsobjekten är därtill offentlig och transparent. UB erbjuder flera fonder som placerar globalt i REIT-bolag och börsnoterade fastighetsbolag för sina kunders räkning. REIT-aktiefonderna är också ett mycket likvitt sätt att placera på fastighetsmarknaden. Historien visar att likviditeten är av stor betydelse då man placerar i värdepapper. Fondernas primära målsättning är att ge en avkastning i linje med tillgångsklassen med en så låg risknivå som möjligt. Således använder fonderna inte några egentliga jämförelseindex. Då man placerar i börsnoterade fastighetsbolag, kan placeringarna enkelt utökas eller minskas i små poster på samma sätt som för normala aktieplaceringar. REIT-fonderna lämpar sig väl som komplement även till traditionella fastighetsplaceringar. Undersökningar som jämfört avkastningen på REIT-placeringar och direkta fastighetsplaceringar, visar att REIT-placeringarna gett klart bäst avkastning av alla former av fastighetsplaceringar. Enligt en omfattande undersökning som gjordes vid Maastrichts universitet 2 år 2012 var avkastningen på den börsnoterade fastighets-marknaden i genomsnitt över 4 procent högre än för direkta fastighetsplaceringar åren Andonov, A., Eichholtz, P. ja Kok, N., 2012, Value Added From Money Managers in Private Markets? An Examination of Pension Fund Investments in Real Estate, Maastricht University

5 Vad är en REIT? REIT är en förkortning av Real Estate Investment Trust Den första REIT-lagstiftningen trädde i kraft i USA Motsvarande lagstiftning har därefter utarbetats i ett flertal länder. Inom REIT-lagstiftningen befrias fastighetsbolagen från bolagsskatt under vissa förutsättningar, varför de omfattas av enkel beskattning. Med andra ord betalar bolaget ingen bolagsskatt, utan investerare betalar skatt på den utdelning de erhåller. I de flesta länderna reglerar REIT-lagen även hur stort bolagets skuldkapital kan vara. En REIT-aktiefond är en fond, i vilken tillgångarna helt eller delvis placeras i bolag som lyder under REIT-lagstiftningen.

6 Lönsamt och skatteeffektivt sätt att placera i fastigheter Ett viktigt krav i REIT-lagen är att bolagen ska dela ut största delen av sina nettohyresintäkter i form av utdelning till sina ägare. Detta innebär i praktiken att REIT-bolagens utdelning ofta är högre än den genomsnittliga utdelningen på aktieplaceringar. En finländsk fond är en skattefri enhet, som på basen av internationella skatteavtal kan ansöka om återbäring för en del av källskatten som innehållits av fondens utdelning. Detta i förening med REIT-bolagens enkla beskattning gör att REIT-fonderna skattemässigt är ett mycket effektivt sätt att placera på fastighetsmarknaden.

7 UB:s fastighetsaktiefonder ASIA REIT PLUS UB Asia REIT Plus UB AsiaREIT Plus är en aktiefond (UCITS) som placerar globalt i aktier i börsnoterade fastighetsplaceringsbolag och REITs. Fondens huvudfokus på lång sikt är i börsnoterade fastighetsbolag på tillväxtmarknaderna. Fondens placeringar allokeras i huvudsak på tillväxtmarknaderna i Sydostasien, företrädesvis i fastighetsbolag och REITs framom fastighetsutvecklingsbolag även om fonden har mandat att investera även i andra utvecklingsmarknader och fastighetsutvecklingsverksamhet. EUROPEAN REIT UB Europa REIT UB Europa REIT är en aktiefond (UCITS) som placerar i börsnoterade europeiska fastighetsbolagsaktier och REITs. Målet är att ge investeraren möjlighet att placera likvitt i europeiska fastigheter och att så effektivt som möjligt undvika värdefluktuationer på aktie- och räntemarknaden. På grund av detta beaktas speciellt företagens utdelningsmöjligheter när placeringsobjekten väljs. Målet är också att sprida placeringarna på flera olika geografiska marknader för att minska fastighetsmarknadens konjunkturrisk. Allokeringen sker inte baserat på bolagens marknadsvärde och fonden har inget jämförelseindex. Fonden kan skydda helt eller delvis sin valutaexponering. UB Global REIT UB Global REIT är en aktiefond (UCITS) som placerar globalt i fastighetsaktier i OECD-länderna. Fondens mål är att ge investerare möjlighet att placera likvitt och diversifierat i fastigheter och att så effektivt som möjligt undvika värdefluktuationer på aktie- och räntemarknaden. Därför beaktas speciellt företagens utdelningsmöjligheter när placeringsobjekten väljs. Målet är också att sprida placeringarna på flera olika geografiska marknader för att minska fastighetsmarknadens konjunkturrisk. Huvuddelen av fondens placeringar allokeras i bolag som har en så kallad REIT-status med en hög direktavkastning. NORTH AMERICA REIT UB North America REIT UB North America REIT är en aktiefond (UCITS) som placerar i fastigheter på NAFTA-området (USA, Kanada och Mexiko) via noterade fastighetsbolag. Fondens målsättning är att placera i de aktuella ländernas fastighetsmarknad där fondens tyngdpunkt ligger på medelstora REITs med hög direktavkastning. USA, vars fastighetsmarknad utgör fondens huvudsakliga fokus, är världens största och mest likvida fastighetsmarknad. Detta, kombinerat med en högre ekonomisk tillväxt än övriga länder i västvärlden och en mindre reglerad fastighetsmarknad, är en kombination som historiskt sett har genererat en utmärkt totalavkastning till fastighetsinvesterare. De amerikanska placeringarna kompletteras av fastigheter på den kanadensiska marknaden och ger exponering mot ett land som uppvisar liknande egenskaper som ett europeiskt välfärdssamhälle. Portföljen kompletteras ytterligare av placeringar på den mexikanska fastighetsmarknaden och ger exponering mot ett land med stor utvecklingspotential och växande fastighetssektor.

8 Infrastruktur som placeringsobjekt Med infrastruktur avses de allmänna tekniska servicesystemen i samhället, såsom vägar, vattenförsörjning och flygplatser. De har traditionellt till största delen ägts och underhållits av samhället. Även om infrastruktur är en omfattande tillgångsklass, har största delen av den stått utanför placerarnas räckhåll. Möjligheterna att placera i infrastrukturbolag har samtidigt också varierat mellan olika länder. Under de senaste årtiondena har infrastrukturen emellertid i allt större omfattning privatiserats runt om i världen. Utvecklingen har varit speciellt snabb på tillväxtmarknaderna och särskilt i Asien. tential och samtidigt utvecklas de mer stabilt än traditionella aktieplaceringar i genomsnitt. Ur investerarens synvinkel är den intressantaste egenskapen hos infrastrukturverksamheter en lägre affärsrisk än normalt. Detta förklaras med att bolagens verksamhet grundar sig på långsiktiga avtal och de kan ha en fullständig eller partiell monopolställning inom sitt verksamhetsområde. På grund av detta är konkurrensläget ofta begränsat. Tack vare affärsverksamhetens karaktär är de flesta börsnoterade infrastrukturbolagen på aktiemarknaden förknippade med en lägre risk än normalt. Då det gäller placeringar i infrastruktur erbjuder börsnoterade infrastrukturbolag, dvs. infrabolag, det mest attraktiva alternativet. Börsnoterade infrabolag representerar i regel den största och viktigaste infrastrukturverksamheten på marknaden. Fördelen med dem är en god avkastningspo- Avigsidan med infrabolagens utmärkta risk- och avkastningsprofil är en högre politisk risk än i genomsnitt. Myndigheterna har rätt att ingripa i verksamhetsmiljön för bolag som innehar monopolställning, om exempelvis deras lönsamhet blir för hög. UB:s infrastrukturfonder INFRA UB Infra UB Infra är en aktiefond (UCITS) som placerar i aktier i börslistade infrastrukturbolag (t.ex. i el-, gas- och vattenbolag) i huvudsak i OECD-länderna. Fondens mål är att ge investerare möjlighet att placera likvitt och globalt i infrastrukturbolag för att bl.a. sprida risken förknippad med regionala konjunktursvängningar. Fonden strävar efter en jämnare avkastning än den allmänna kursutvecklingen på aktiemarknaden. EM INFRA UB EM Infra UB EM Infra är en aktiefond (UCITS) som placerar globalt i aktier i infrastrukturbolag aktiva inom el-, vatten- och gasdistribution, flygfält, hamnar och tullvägar. Målet är att ge investerare möjlighet att placera likvitt och diversifierat i infrastrukturbolag på de kraftigt växande tillväxtmarknaderna. Fonden strävar efter en jämnare avkastning än den allmänna kursutvecklingen på aktiemarknaden. UB:s fondurval innehåller flera fonder som specialiserat sig på infrastrukturplaceringar. Med infra fonder kan man placera globalt i stabila infrastrukturverk samheter som ger en god avkastning. Traditionellt har infra strukturplaceringar endast kunnat göras av storinvesterare t.ex. via private equity fonder. Ett särdrag hos UB:s infrafonder är att placeringsobjekten till största delen består av infrabolag som omfattas av begränsad konkurrens och inte av t.ex. gruv-, bygg- och stålbolag, som ofta har ett väsentligt mer riskfyllt risk- och avkastningsförhållande. Även om de flesta placeringsobjekten i fonderna har en lägre risknivå än genomsnittet, sprids risken fortfarande i hög grad både på olika bolag, branscher och geografiskt. Genom en god spridning i portföljen minskas, förutom placeringsrisken, även den politiska risken förknippad med enskilda bolag effektivt. Beviset på att UB:s infrafonder har haft en framgångsrik placeringsstrategi är att de med en betydligt lägre risk, dvs. små fluktuationer i fondernas värde, har haft höga historiska avkastningar jämfört med traditionella aktieinvesteringar. Samtidigt bör noteras att en en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

9 Vad menas med infrastruktur? Infrastruktur är de allmänna servicesystem som traditionellt har varit samhällsägda och som under de senaste årtiondena har privatiserats runt om i världen. Traditionella infrastrukturverksamheter är elförsörjning och -distribution, gasdistribution, vattenförsörjning, hamnar, flygplatser och vägtullsbolag. Infrastrukturverksamheter har privatiserats runt om i världen och bolagen som ansvarar för dem har listats på börsen. På detta sätt är infrastrukturen nu inom räckhåll för alla investerare. Bra att veta: En fonds historiska avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det kapital som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det placerade kapitalet kan förloras helt eller delvis. Risken relaterad till fondinvesteringar varierar beroende på fonden i fråga. Innan investeringsbeslutet bör placeraren bekanta sig med det fondrelaterade materialet, ur vilket de fondspecifika riskerna framgår. De mest centrala riskerna finns i fondernas faktablad och stadgar hos UB Asset Management filial och på Fonderna förvaltas av UB Fondbolag Ab Innehållet i denna broschyr utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation.

10 Trygg samarbetspartner UB Real Asset Management Ab som tillhör den finländska, år 1986 grundade United Bankers -koncernen, ansvarar för portföljförvaltningen av realtillgångsfonderna. UB-koncernen har fyra verksamhetsområden: kapitalförvaltning, fondförvaltning, värdepappersförmedling och investeringsbankverksamhet. United Bankers Abp har sedan November 2014 varit börsnoterad på marknadsplatsen First North Finland som uppehålls av Nasdaq OMX Helsinki Oy. UB:s centrala styrka är en sakkunnig och engagerad personal. Nyckelpersonerna som delägare säkerställer både kontinuiteten av vår verksamhet och fortsatt hög yrkeskompetens.

11 Närmare information om fondalternativen och aktuella månadsöversikter finns på Mer information om placeringar i realtillgångar får du av våra experter per e-post på placera@unitedbankers.com eller per telefon: , eller Fonderna förvaltas av UB Fondbolag Ab (FO-nummer/finskt bolagsnummer ). Fondprospekt och faktablad på svenska fås från UB Asset Management filial.

12 UB ASSET MANAGEMENT Birger Jarlsgatan 14, Stockholm, SWEDEN Tfn placera@unitedbankers.com Hemort Stockholm, Org.nummer:

Specialplaceringsfond UB Realtillgångar

Specialplaceringsfond UB Realtillgångar Specialplaceringsfond UB Realtillgångar unitedbankers.fi Realtillgångar erbjuder möjligheten till en konkurrenskraftig avkastning med genomsnittligt lägre risk. Juuso Uski placeringschef Specialplaceringsfond

Läs mer

UB AMERIKA PLACERINGSFOND

UB AMERIKA PLACERINGSFOND UB AMERIKA PLACERINGSFOND UB Amerika en patenterad investeringsprocess som ger resultat UB Amerika-fonden investerar på aktiemarknaden i USA. Fondens portföljförvaltning använder sig av en investeringsprocess

Läs mer

FlexLiv Överskottslikviditet

FlexLiv Överskottslikviditet FlexLiv Överskottslikviditet 2 5 Förvaltning av överskottslikviditet Regelverket för fåmansföretag i Sverige begränsar nyttan av kapitaluttag genom lön och utdelning. Många företagare väljer därför att

Läs mer

SPECIALPLACERINGSFOND UB SKOG

SPECIALPLACERINGSFOND UB SKOG SPECIALPLACERINGSFOND UB SKOG Stabil avkastning från finsk skog Skog är ett placeringsobjekt som bevarar sitt värde väl och erbjuder stabil avkastning. Den lämpar sig väl som en del av de flesta placeringsportföljerna.

Läs mer

FlexLiv Den nya pensionsprodukten

FlexLiv Den nya pensionsprodukten FlexLiv Den nya pensionsprodukten 2 Den nya pensionsprodukten FlexLiv ger dig de bästa egenskaperna från både traditionellt livsparande och aktiv fondförsäkring. Via ett antal förvaltade portföljer med

Läs mer

SKAGEN m 2. En andel i den globala fastighetsmarknaden

SKAGEN m 2. En andel i den globala fastighetsmarknaden SKAGEN m 2 En andel i den globala fastighetsmarknaden Förvaltarna av SKAGEN m 2 Peter Almström Michael Gobitschek Harald Haukås Vad är SKAGEN m 2? En global aktiefond med syfte att skapa god långsiktig

Läs mer

BASFAKTA FÖR INVESTERARE

BASFAKTA FÖR INVESTERARE BASFAKTA FÖR INVESTERARE 01/2017 Detta faktablad innehåller basfakta om nedanstående fond och riktar sig till placerare. Faktabladet är inte reklammaterial. Faktabladet är material som krävs enligt lag

Läs mer

UB NORDIC PROPERTY SPECIALPLACERINGSFOND

UB NORDIC PROPERTY SPECIALPLACERINGSFOND UB NORDIC PROPERTY SPECIALPLACERINGSFOND UB Nordic Property Bättre avkastning från kommersiella fastigheter Specialplaceringsfond UB Nordic Property är en fond som placerar i kommersiella fastigheter.

Läs mer

FlexLiv Den nya pensionsprodukten

FlexLiv Den nya pensionsprodukten FlexLiv Den nya pensionsprodukten CATELLA FLEXLIV Den nya pensionsprodukten FlexLiv den nya pensionsprodukten ger dig de bästa egenskaperna från både traditionellt livsparande och aktiv fondförsäkring.

Läs mer

BASFAKTA FÖR INVESTERARE

BASFAKTA FÖR INVESTERARE BASFAKTA FÖR INVESTERARE 06/2018 Detta faktablad innehåller basfakta om nedanstående fond och riktar sig till placerare. Faktabladet är inte reklammaterial. Faktabladet är material som krävs enligt lag

Läs mer

SELIGSON & CO FONDER

SELIGSON & CO FONDER SELIGSON & CO FONDER Bilaga till fondbroschyren FAKTABLAD 1.10.2015 PASSIVA AKTIEFONDER Europa Indexfond Nordamerika Indexfond Asien Indexfond Finland Indexfond OMXH25 Börshandlad fond UCITS ETF Global

Läs mer

SELIGSON & CO FONDER

SELIGSON & CO FONDER SELIGSON & CO FONDER Bilaga till fondbroschyren FAKTABLAD 19.1.2015 PASSIVA AKTIEFONDER Europa Indexfond Nordamerika Indexfond Asien Indexfond Global Top 25 Brands Global Top 25 Pharmaceuticals Emerging

Läs mer

NASDAQ OMX ETF-EVENT 8 MARS

NASDAQ OMX ETF-EVENT 8 MARS NASDAQ OMX ETF-EVENT 8 MARS OM ETFSVERIGE.SE Lanserades i april 2009 ETFSverige.se är Sveriges första innehållssajt som enbart fokuserar på Exchange Traded Funds ( ETF/ETF:er ) eller på svenska börshandlade

Läs mer

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK FRIHET Svenska Investeringsgruppens vision är att skapa möjligheter för ekonomisk tillväxt och frihet genom att identifiera de främsta fastighetsplaceringarna på marknaden. Vi vill hjälpa våra kunder att

Läs mer

- Portföljuppdatering för

- Portföljuppdatering för - Portföljuppdatering för 2012-3 år 5 år 10 år N/A N/A 2012 (EUR, %) Utveckling Risk Save Earth Fund +13,8 9,4 MSCI World Net +14,0 9,9 Överavkastning +-0,2 Kort om fonden Placeringsinriktning Save Earth

Läs mer

BASFAKTA FÖR INVESTERARE

BASFAKTA FÖR INVESTERARE 10/2018 BASFAKTA FÖR INVESTERARE Detta faktablad innehåller basfakta om nedanstående fond och riktar sig till placerare. Faktabladet är inte reklammaterial. Faktabladet är material som krävs enligt lag

Läs mer

BASFAKTA FÖR INVESTERARE

BASFAKTA FÖR INVESTERARE BASFAKTA FÖR INVESTERARE 02/2017 Detta faktablad innehåller basfakta om nedanstående fond och riktar sig till placerare. Faktabladet är inte reklammaterial. Faktabladet är material som krävs enligt lag

Läs mer

Sparbanken Fastighetsaktie Europa

Sparbanken Fastighetsaktie Europa Sparbanken Fastighetsaktie Europa Varför placera i fonden Sparbanken Fastighetsaktie Europa? Fonden placerar i noggrant utvalda europeiska fastighets- och infrastrukturbolag. Avkastningen från fastighets-

Läs mer

Investeringsaktiebolaget Cobond AB. Kvartalsrapport december 2014

Investeringsaktiebolaget Cobond AB. Kvartalsrapport december 2014 Investeringsaktiebolaget Cobond AB Kvartalsrapport december 2014 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 2 KVARTALSRAPPORT DECEMBER 2014 HUVUDPUNKTER Aktiekursen

Läs mer

Fondallokering 2014-02-17

Fondallokering 2014-02-17 Fondallokering 2014-02-17 1 Stellum Låg... 2 1.1 Förvaltningsmål och riskprofil... 2 1.2 Värdering och jämförelseindex... 2 1.3 Aktuell fondallokering... 2 1.4 Portföljens prestanda jämfört med jämförelseindex...

Läs mer

HUR KAN JAG ANVÄNDA ETF:ER SOM ETT KOMPLEMENT TILL MIN VANLIGA AKTIEPORTFÖLJ?

HUR KAN JAG ANVÄNDA ETF:ER SOM ETT KOMPLEMENT TILL MIN VANLIGA AKTIEPORTFÖLJ? HUR KAN JAG ANVÄNDA ETF:ER SOM ETT KOMPLEMENT TILL MIN VANLIGA AKTIEPORTFÖLJ? OM ETFSVERIGE.SE Lanserades i april 2009 ETFSverige.se är Sveriges första innehållssajt som enbart fokuserar på Exchange Traded

Läs mer

Välkommen till Aktiespararna och Aktiekunskap ABC

Välkommen till Aktiespararna och Aktiekunskap ABC Välkommen till Aktiespararna och Aktiekunskap ABC 1 Övergripande mål Det övergripande målet med Aktiekunskap ABC är att du, med Aktiespararnas Gyllene regler som grund, ska kunna praktiskt tillämpa ett

Läs mer

Portföljfonder 20-50-80

Portföljfonder 20-50-80 Portföljfonder 20-50-80 SEB Gyllenbergs portföljfonder 20, 50 och 80 Bekväm förmögenhetsförvaltning. SEB GYLLENBERG 20 SEB GYLLENBERG 50 SEB GYLLENBERG 80 SEB Gyllenberg 20, 50 och 80 är portföljfonder,

Läs mer

Välkommen till. Aktiespararna och Aktiekunskap ABC

Välkommen till. Aktiespararna och Aktiekunskap ABC Välkommen till Aktiespararna och Aktiekunskap ABC 1 Övergripande mål Det övergripande målet med Aktiekunskap ABC är att du, med Aktiespararnas Gyllene regler som grund, ska kunna praktiskt tillämpa ett

Läs mer

ALLOKERING BALANSERAD Portföljöversikt

ALLOKERING BALANSERAD Portföljöversikt 11/2017 12/2017 1/2018 2/2018 3/2018 4/2018 5/2018 6/2018 7/2018 8/2018 9/2018 10/2018 11/2018 12/2018 1/2019 2/2019 3/2019 4/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 55,6

Läs mer

FOND BALANSERAD Portföljöversikt

FOND BALANSERAD Portföljöversikt 8/2010 2/2011 8/2011 2/2012 8/2012 2/2013 8/2013 2/2014 8/2014 2/2015 8/2015 2/2016 8/2016 2/2017 8/2017 2/2018 8/2018 FOND BALANSERAD ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer

Bättre placeringar. SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012

Bättre placeringar. SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012 Bättre placeringar SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012 Om SIP Nordic Företaget Start i Stockholm 2006 Tillståndspliktig verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, USA Produktportfölj:

Läs mer

Månadsbrev oktober 2017

Månadsbrev oktober 2017 Månadsbrev oktober 2017 Världens börser fortsatte att klättra under oktober och vi kan konstatera att samtliga Granits fonder hade en positiv utveckling under månaden. Förutom att Granit Kina hade en stark

Läs mer

Castellumaktien. Substansvärde. Föreslagen utdelning

Castellumaktien. Substansvärde. Föreslagen utdelning Castellum skall verka för att bolagets aktie får en konkurrenskraftig totalavkastning i förhållande till risken samt en hög likviditet. Allt agerande skall utgå från ett långsiktigt perspektiv och bolaget

Läs mer

ODIN Fastighet Fondkommentar Januari 2011. Nils Petter Hollekim

ODIN Fastighet Fondkommentar Januari 2011. Nils Petter Hollekim ODIN Fastighet Fondkommentar Januari 2011 Nils Petter Hollekim 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 43,8procent för ODIN Fastighet. Fondens referensindex steg under motsvarande

Läs mer

Vi gör förändringar i våra Premiumfonder

Vi gör förändringar i våra Premiumfonder Stockholm oktober 2014 1(4) Vi gör förändringar i våra Premiumfonder Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt utbud av fonder med hög kvalitet. Det innebär att vi kontinuerligt arbetar

Läs mer

ALLOKERING TILLVÄXT Portföljöversikt

ALLOKERING TILLVÄXT Portföljöversikt 11/2017 2/2018 5/2018 8/2018 11/2018 2/2019 5/2019 8/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 74,6 % 75 % Ränteplaceringar 25,4 % Obligationer 23,9 % 20 % Penningmarknaden

Läs mer

Så får du pengar att växa

Så får du pengar att växa Så får du pengar att växa Sammanfattning Genom att spara regelbundet, vara långsiktig och ta hänsyn till avgifter kan även ett blygsamt men regelbundet sparande med tiden växa till ett betydande belopp.

Läs mer

Månadsbrev december 2017

Månadsbrev december 2017 Månadsbrev december 2017 Året avslutades i svagt stigande kurser, både i Sverige och internationellt. Glädjande kan vi konstatera att samtliga fonder slutade året på plus. Bäst gick det för Småbolagsfonden

Läs mer

Strukturerade placeringar Säljtips september 2013

Strukturerade placeringar Säljtips september 2013 Strukturerade placeringar Säljtips september 2013 Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag 1309 A & B Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag Kunden som vill ha en exponering mot den 4 år lång region

Läs mer

+ 3 150 % 2002 2012. Ett resultat av genuint hantverk

+ 3 150 % 2002 2012. Ett resultat av genuint hantverk +3 150% + 3 150 % 2002 2012 Ett resultat av genuint hantverk Diskretionär aktieförvaltning av småbolag Consensus aktieförvaltning inriktar sig på att placera i oupptäckta ValueGrowthbolag på de mindre

Läs mer

Ändrade bestämmelser för Länsförsäkringars fonder

Ändrade bestämmelser för Länsförsäkringars fonder Ändrade bestämmelser för Länsförsäkringars fonder Vi ändrar fondbestämmelserna för Länsförsäkringars fonder Den 15 juli 2016 ändrar Länsförsäkringar Fondförvaltning fondbestämmelserna för flera av sina

Läs mer

Månadsbrev februari 2018

Månadsbrev februari 2018 Månadsbrev februari 2018 Efter en mycket stark inledning på året med global optimism och god börsutveckling under årets första månad förbyttes stämningen i februari till oro för ökande inflation och därmed

Läs mer

Global Fastighet Utbetalning 2008 AB. Kvartalsrapport december 2014

Global Fastighet Utbetalning 2008 AB. Kvartalsrapport december 2014 Global Fastighet Utbetalning 2008 AB Kvartalsrapport december 2014 innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Fastighetsöversikt 5 Drift, förvaltning och finansiering 6 Struktur 7

Läs mer

INVESTERINGSFILOSOFI

INVESTERINGSFILOSOFI INVESTERINGSFILOSOFI Vänligen observera att innehållet i detta dokument inte utgör någon rekommendation eller råd från Vator Securities AB rörande investering eller transaktion i aktier eller andra finansiella

Läs mer

Strukturinvest på två minuter

Strukturinvest på två minuter Strukturinvest på två minuter Bakgrund Strukturinvest Fondkommission grundades 2009 av två hemvändande svenskar som under sina år på några av världens ledande investmentbanker bidrog till att bygga upp

Läs mer

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt 5/2007 2/2008 11/2008 8/2009 5/2010 2/2011 11/2011 8/2012 5/2013 2/2014 11/2014 8/2015 5/2016 2/2017 11/2017 8/2018 PROFIL MÅTTLIG ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 30,3

Läs mer

Månadsbrev april 2018

Månadsbrev april 2018 Månadsbrev april 2018 Året har börjat relativt bra för aktier. Efter fyra månader är nu börsen på plus trots alla dramatiska utspel om handelskrig från Trump samt oro för stigande räntor. Här i Sverige

Läs mer

Månadsbrev mars Jan Rosenqvist, Granit Fonder

Månadsbrev mars Jan Rosenqvist, Granit Fonder Månadsbrev mars 2018 OSÄKERHETEN ÖKAR Det är fortsatt nervöst på världens börser när hotet om ett utökat handelskrig ökar. Första kvartalet har varit volatilt och efter den inledande kursuppgången är nu

Läs mer

Månadsbrev oktober 2018

Månadsbrev oktober 2018 Månadsbrev oktober 2018 Det har varit dramatiska veckor och extrema kursrörelser, globalt, i Sverige och givetvis även för småbolag. I USA lyckades företagsrapporterna överlag inte infria marknadens skyhögt

Läs mer

FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 12/2014 3/2015 6/2015 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 12/2018 FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje

Läs mer

Månadsbrev januari 2018

Månadsbrev januari 2018 Månadsbrev januari 2018 Året startade med stigande kurser och global optimism. Några dagar innan månadens slut hade det amerikanska S&P-indexet stigit till nytt rekord, upp 7,45 procent sedan årets början.

Läs mer

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1112

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1112 Strukturerade placeringar Kapitalskyddade placeringar SEB1112 Aktieobligation Nya Tillväxtländer 1112 E & F Aktieobligation Nya Tillväxtländer 3 år lång Exponering: BNP Paribas Next 11 Core 8 index (f

Läs mer

En fond för ditt långsiktiga sparande

En fond för ditt långsiktiga sparande C ARNEGIE TOTAL En fond för ditt långsiktiga sparande Beprövade fonder. Om du är långsiktig i ditt sparande ska du investera långsiktigt i välskötta företag. Du gör det med Total, en multifond som investerar

Läs mer

Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014

Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014 Stockholm mars 2014 1(3) Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014 Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt utbud av fonder med hög kvalitet. Det innebär att vi kontinuerligt

Läs mer

SPECIALPLACERINGSFOND UB SKOG

SPECIALPLACERINGSFOND UB SKOG SPECIALPLACERINGSFOND UB SKOG Stabil avkastning från finsk skog Skog är ett placeringsobjekt som bevarar sitt värde väl och erbjuder stabil avkastning. Den lämpar sig väl som en del av de flesta placeringsportföljerna.

Läs mer

TECKNINGSBLANKETT FÖR FONDER

TECKNINGSBLANKETT FÖR FONDER TECKNINGSBLANKETT FÖR FONDER Aktiefonder Placeringsfond UB Amerika A Nordea FI83 1596 3000 0406 85 Pohjola FI63 5780 1020 0153 95 Danske FI76 8000 1771 0298 58 Placeringsfond UB EM Infra A Nordea FI33

Läs mer

ALLOKERING BALANSERAD GLOBAL Portföljöversikt

ALLOKERING BALANSERAD GLOBAL Portföljöversikt 11/2017 2/2018 5/2018 8/2018 11/2018 2/2019 5/2019 8/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 49,8 % 50 % Ränteplaceringar 50,2 % Obligationer 48,9 % 40 % Penningmarknaden

Läs mer

ALLOKERING TILLVÄXT GLOBAL Portföljöversikt

ALLOKERING TILLVÄXT GLOBAL Portföljöversikt 11/2017 2/2018 5/2018 8/2018 11/2018 2/2019 5/2019 8/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 75,5 % 75 % Ränteplaceringar 24,5 % Obligationer 23,1 % 20 % Penningmarknaden

Läs mer

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt 5/2007 2/2008 11/2008 8/2009 5/2010 2/2011 11/2011 8/2012 5/2013 2/2014 11/2014 8/2015 5/2016 2/2017 11/2017 8/2018 5/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 24,4 % 25

Läs mer

Månadsbrev november 2017

Månadsbrev november 2017 Månadsbrev november 2017 Världsindex och S&P500 fortsatte att klättra under november månad. Stockholmsbörsen utvecklades dock negativt under månaden efter mycket stark utveckling under september och oktober,

Läs mer

Global Private Equity I AB. Kvartalsrapport december 2014

Global Private Equity I AB. Kvartalsrapport december 2014 Global Private Equity I AB Kvartalsrapport december 2014 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 Portföljöversikt 7 2 KVARTALSRAPPORT DECEMBER 2014 HUVUDPUNKTER

Läs mer

Månadsbrev september 2017

Månadsbrev september 2017 Månadsbrev september 2017 September blev en stark månad. Alla Granit fonder steg under september. Starkast var Granit Småbolag som steg drygt 4 procent. Även Granit Global 85 och Trend 100 hade fina uppgångar.

Läs mer

Månadsbrev augusti 2018

Månadsbrev augusti 2018 Månadsbrev augusti 2018 Efter en lång och het sommar närmar sig nu hösten. Augusti innehar stigande kurser för samtliga våra fonder. På den politiska arenan ökar spänningen, inte minst gäller det vårt

Läs mer

2013: +79,6% Consensus Småbolagsförvaltning Placerar i oupptäckta tillväxtbolag på de mindre börslistorna.

2013: +79,6% Consensus Småbolagsförvaltning Placerar i oupptäckta tillväxtbolag på de mindre börslistorna. 2013: +79,6% Consensus Småbolagsförvaltning Placerar i oupptäckta tillväxtbolag på de mindre börslistorna. 2013: +79,6% Diskretionär aktieförvaltning Diskretionär av småbolag aktieförvaltning av Diskretionär

Läs mer

Vid sidan av default-alternativet AP7 Såfa, finns ett fondutbud med drygt 850 fonder för dig som själv vill välja fonder inom premiepensionen.

Vid sidan av default-alternativet AP7 Såfa, finns ett fondutbud med drygt 850 fonder för dig som själv vill välja fonder inom premiepensionen. Vid sidan av default-alternativet AP7 Såfa, finns ett fondutbud med drygt 850 fonder för dig som själv vill välja fonder inom premiepensionen. Fondbolagen tar ut en avgift för att förvalta och administrera

Läs mer

Månadsbrev augusti 2017

Månadsbrev augusti 2017 Månadsbrev augusti 2017 Efter en stark inledning på året har sommarens utveckling varit av den svagare karaktären. Stockholmsbörsen har sedan 1 juni fallit med ca 5,6 procent, där en av de bidragande orsakerna

Läs mer

NAVENTI FONDUTBUD HÖSTEN 2018

NAVENTI FONDUTBUD HÖSTEN 2018 NAVENTI FONDUTBUD HÖSTEN 2018 OM NAVENTI FONDER Naventi Fonder AB är ett svenskt fondbolag som grundades år 2002 och vars ägare är operativt verksamma i bolaget. Vår affärsidé är att erbjuda sparande i

Läs mer

PROFIL TILLVÄXT Portföljöversikt

PROFIL TILLVÄXT Portföljöversikt 3/2005 12/2005 9/2006 6/2007 3/2008 12/2008 9/2009 6/2010 3/2011 12/2011 9/2012 6/2013 3/2014 12/2014 9/2015 6/2016 3/2017 12/2017 9/2018 6/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer

Investeringsaktiebolaget Cobond AB

Investeringsaktiebolaget Cobond AB o b l i g o i n v e s t m e n t m a n a g e m e n t Investeringsaktiebolaget Cobond AB Kvartalsrapport juni 2015 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Kursutveckling 4 Allmänt

Läs mer

INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ TILLVÄXT UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ TILLVÄXT UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ TILLVÄXT UTAN FOKUS PÅ FINLAND ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt

Läs mer

INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt

Läs mer

Månadsbrev december 2018

Månadsbrev december 2018 Månadsbrev december 2018 December blev en tråkig månad på aktiemarknader världen över. S&P 500 var ner 9,2 procent i december och även vår svenska aktiemarknad var kraftigt. Bidragande orsaker var ökad

Läs mer

Halvårsredogörelse FCG Fonder AB Östermalmstorg Stockholm

Halvårsredogörelse FCG Fonder AB Östermalmstorg Stockholm Halvårsredogörelse 2018 FCG Fonder AB Östermalmstorg 1 114 42 Stockholm www.fcgfonder.se 2 INLEDNING Årsberättelse FCG Fonder AB, 556939 1617, avger härmed halvårsredogörelsen för perioden 2018-01-01-2018-06-30,

Läs mer

Månadsbrev maj Jan Rosenqvist, Granit Fonder

Månadsbrev maj Jan Rosenqvist, Granit Fonder Månadsbrev maj 2018 Maj blev trots allt en relativt bra månad. Bäst utveckling under maj hade Granit Småbolag som steg 3,45 procent. Här på hemmaplan skiftar tillväxtkrafterna, bostadsbyggandet växlar

Läs mer

PROFIL BALANSERAD Portföljöversikt

PROFIL BALANSERAD Portföljöversikt 9/2005 6/2006 3/2007 12/2007 9/2008 6/2009 3/2010 12/2010 9/2011 6/2012 3/2013 12/2013 9/2014 6/2015 3/2016 12/2016 9/2017 6/2018 3/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer

PROFIL TILLVÄXT Portföljöversikt

PROFIL TILLVÄXT Portföljöversikt 3/2005 12/2005 9/2006 6/2007 3/2008 12/2008 9/2009 6/2010 3/2011 12/2011 9/2012 6/2013 3/2014 12/2014 9/2015 6/2016 3/2017 12/2017 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 79,8

Läs mer

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1111

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1111 Strukturerade placeringar Kapitalskyddade placeringar SEB1111 Aktieobligation Nya Tillväxtl xtländer 1111E och 1111F Aktieobligation Nya Tillväxtländer 3 år lång Exponering: BNP Paribas Next 11 Core 8

Läs mer

Månadsbrev november 2018

Månadsbrev november 2018 Månadsbrev november 2018 November inleddes precis som oktober med hög volatilitet och orolig handel på världens börser. S&P 500 föll under månaden tillbaka till de lägsta nivåer som indexet handlade på

Läs mer

Månadsbrev juli Jan Rosenqvist, Granit Fonder

Månadsbrev juli Jan Rosenqvist, Granit Fonder Månadsbrev juli 2017 Juli var en svag månad på börserna följt av politisk oro, dollarförsvagning samt något svagare rapporter. Svenska OMXS30 var ned 3,4 procent under månaden. Något bättre gick det för

Läs mer

Månadsbrev september 2018

Månadsbrev september 2018 Månadsbrev september 2018 LUGN SEPTEMBER MED STIGANDE KURSER September innebar fortsatt låg volatilitet på aktiemarknaden med generellt svagt stigande kurser på utvecklade marknader. Värt att notera var

Läs mer

INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND

INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 INSTITUTIONELL FONDPORTFÖLJ BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ Portföljöversikt ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN AVKASTNING,

Läs mer

NAVENTI GLOBAL FÖRETAGSOBLIGATIONSFOND

NAVENTI GLOBAL FÖRETAGSOBLIGATIONSFOND NAVENTI FONDUTBUD OM NAVENTI FONDER Naventi Fonder AB är ett svenskt fondbolag som grundades år 2002 och vars ägare är operativt verksamma i bolaget. Vår affärsidé är att erbjuda sparande i aktivt förvaltade

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 24 maj 2019 Senast årlig översyn genomförd 24 maj 2019 Inledning Denna sammanställning

Läs mer

COELI PRIVATE EQUITY 2009 AB

COELI PRIVATE EQUITY 2009 AB INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I COELI 2009 AB Denna informationsbroschyr är en sammanfattning av prospektet Inbjudan till teckning av aktier Coeli Private Equity 2009 AB. Ett fullständigt prospekt kan

Läs mer

Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond

Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond Antagen av Diabetesfonden den 18 oktober 2009 Reviderad den 21 maj 2019 Inledning Denna sammanställning syftar

Läs mer

Portföljstudie av bostadshyresfastigheter

Portföljstudie av bostadshyresfastigheter Portföljstudie av bostadshyresfastigheter En utvärdering av möjligheten att använda bostadshyresfastigheter som ett sätt att diversifiera en investeringsportfölj baserad på historisk avkastning för olika

Läs mer

Månadsbrev juni Med önskan om en skön sommar! Jan Rosenqvist, Granit Fonder

Månadsbrev juni Med önskan om en skön sommar! Jan Rosenqvist, Granit Fonder Månadsbrev juni 2017 Vi kan summera en stark utveckling av första halvåret 2017. Samtliga våra fonder, utom Granit Kina, steg under perioden. Bäst gick det för Granit Småbolag som steg med 9,91 procent

Läs mer

För dig som är förmedlare. Utökat utbud av fonder, portföljförvaltningstjänster och förvaltningstjänster i fond

För dig som är förmedlare. Utökat utbud av fonder, portföljförvaltningstjänster och förvaltningstjänster i fond För dig som är förmedlare Utökat utbud av fonder, portföljförvaltningstjänster och förvaltningstjänster i fond Ny riskskala för fonder Folksam följer rekommendationen från EU:s European Securities and

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

CARNEGIE TOTAL. En fond för ditt långsiktiga sparande

CARNEGIE TOTAL. En fond för ditt långsiktiga sparande CARNEGIE TOTAL En fond för ditt långsiktiga sparande MIFID II & PROVISIONSFÖRBUD Avgifter i fokus Vad betalar kunden idag? Hur hög är den årliga avgiften? Är det en rimlig avgift som tas ut? Ersättning

Läs mer

DANSKE BANK ABP:S AKTIEDEPOSITION VIII/2012

DANSKE BANK ABP:S AKTIEDEPOSITION VIII/2012 Danske Bank Abp, www.danskebank.fi DANSKE BANK ABP:S AKTIEDEPOSITION VIII/2012 Information om Aktiedepositionen: Depositionens mottagare: Danske Bank Abp Aktiedeposition VIII/2012 Till underliggande instrument

Läs mer

NAVENTI FONDUTBUD VÅREN 2019

NAVENTI FONDUTBUD VÅREN 2019 NAVENTI FONDUTBUD VÅREN 2019 OM NAVENTI FONDER Naventi Fonder AB är ett svenskt fondbolag som grundades år 2002 och vars ägare är operativt verksamma i bolaget. Vår affärsidé är att erbjuda sparande i

Läs mer

ALLOKERING MÅTTLIG GLOBAL Portföljöversikt

ALLOKERING MÅTTLIG GLOBAL Portföljöversikt 10/2014 1/2015 4/2015 7/2015 10/2015 1/2016 4/2016 7/2016 10/2016 1/2017 4/2017 7/2017 10/2017 1/2018 4/2018 7/2018 10/2018 ALLOKERING MÅTTLIG GLOBAL ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt

Läs mer

ETF eller vanlig aktiefond?

ETF eller vanlig aktiefond? ETF eller vanlig aktiefond? Seligson & Co Fondbolag Abp KOSTNADERNAS BETYDELSE? Utgångsläge: placering av 100 000 euro för 25 år Förväntad avkastning: 10 % per år Två alternativ: Kostnadseffektiv: helhetskostnader

Läs mer

FOND MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

FOND MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 12/2014 3/2015 6/2015 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 12/2018 3/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 30,1

Läs mer

Global Infrastruktur II AB. Kvartalsrapport juni 2013

Global Infrastruktur II AB. Kvartalsrapport juni 2013 Global Infrastruktur II AB Kvartalsrapport juni 2013 innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 2 Kvartalsrapport juni 2013 Huvudpunkter Aktiekursen stiger med

Läs mer

Basfonden Granit Basfonden

Basfonden Granit Basfonden Basfonden Granit Basfonden Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar. Grunden för all framgångsrik förvaltning är att sprida

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 17 maj 2018 Senast årlig översyn genomförd 17 maj 2018 Inledning Denna sammanställning

Läs mer

COELI PRIVATE EQUITY 2014 AB

COELI PRIVATE EQUITY 2014 AB INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I 2014 COELI 2014 AB Denna informationsbroschyr är delvis en kortfattad sammanfattning av prospektet Inbjudan till teckning av aktier Coeli Private Equity 2014 AB. Det

Läs mer

Global Private Equity 2 AB

Global Private Equity 2 AB O B L I G O I N V E S T M E N T M A N A G E M E N T Global Private Equity 2 AB Kvartalsrapport december 2018 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Beräknat värde per aktie och utdelningar 4 Kursutveckling

Läs mer

Vi erbjuder därför våra bästa idéer vid varje enskilt tillfälle, vilket förutsätter en aktiv förvaltning oberoende av index. Februari 2013 Fonderna

Vi erbjuder därför våra bästa idéer vid varje enskilt tillfälle, vilket förutsätter en aktiv förvaltning oberoende av index. Februari 2013 Fonderna Det viktigaste för oss är vad kunden verkligen får i fickan. Vårt fokus ligger således på kundens resultat, och inte på hur marknaderna generellt utvecklas. Vi erbjuder därför våra bästa idéer vid varje

Läs mer

Investeringsaktiebolaget Cobond AB

Investeringsaktiebolaget Cobond AB O B L I G O I N V E S T M E N T M A N A G E M E N T Investeringsaktiebolaget Cobond AB Kvartalsrapport mars 2015 Innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Allmänt om bolaget 4 Aktiekurs och utdelningar 4 Kursutveckling

Läs mer

Nordic Secondary AB. Kvartalsrapport december 2014

Nordic Secondary AB. Kvartalsrapport december 2014 Nordic Secondary AB Kvartalsrapport december 2014 innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 Portföljöversikt 7 2 Kvartalsrapport december 2014 Huvudpunkter Aktiekursen

Läs mer

Månadsbrev mars Anders Åström, Granit Fonder

Månadsbrev mars Anders Åström, Granit Fonder Månadsbrev mars 2017 Efter en stark start på året har bland annat amerikanska aktier tagit en paus under mars till följd av den ökande oron kring Trumps möjligheter att driva igenom sin politik. Den amerikanska

Läs mer