Projektdirektiv för Plan för vatten- och avloppsförsörjning i Östersunds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektdirektiv för Plan för vatten- och avloppsförsörjning i Östersunds kommun"

Transkript

1 1 (8) Projektdirektiv för Plan för vatten- och avloppsförsörjning i Östersunds kommun 1. Inledning Vatten- och avloppsförsörjningen inom en kommun styrs av ett antal olika faktorer som lagkrav, nationella och regionala mål samt åtgärdsprogram inom svensk Vattenförvaltning. Lagkrav Lagen om allmänna Vattentjänster Anläggningslagen PBL Miljöbalken Livsmedelslagen Mål Nationella miljömål Regionala mål Kommunen Kommunala mål Svensk Vattenförvaltning Åtgärdsprogram Kommunfullmäktige har det övergripande ansvaret för vatten- och avloppsförsörjningen i kommunen. Kommunen har skyldighet att fördela ansvaret internt så att de krav som finns i lagen om allmänna vattentjänster, miljöbalken, livsmedelslagen samt plan- och bygglagen uppfylls. Kommunen har skyldighet, enligt lagen om allmänna vattentjänster, att bestämma det verksamhetsområde där vattentjänsterna behöver ordnas och se till att behovet snarast tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän VA-anläggning. Kommunen har alltså många olika roller i planering av vatten- och avloppsförsörjningen och kommunfullmäktige har i reglementen fördelat ut ansvar och uppgift till nämnder och styrelser. 1. Miljö- och samhällsnämnden 1 är tillsynsmyndighet, planmyndighet och tillståndsmyndighet och ansvarar bland annat för omfattning av verksamhetsområden för vatten och avlopp samt beredning av taxa för VA. 2. Utförarstyrelsen 2 har bland annat ansvar för förvaltning av mark, byggnader och anläggningar 3 (ex vis skyddsområden, markreserver för framtida exploatering, va- och avfallsanläggningar) samt investeringar 4. Styrelsen har driftansvar för kommunens vatten- och avloppsanläggningar. Styrelsen har också att utföra de uppdrag kommunens övriga nämnder 1 Reglemente, beslut i KF , Reglemente, beslut i KF , med undantag av kultur- och fritidsnämndens och miljö- och samhällsnämndens anläggningar samt de förvaltningsfrågor som åligger kommunstyrelsen 4 med undantag av kultur- och fritidsnämndens och miljö- och samhällsnämndens investeringar

2 2 (8) beställer och beställande nämnd äger och råder över det utförarstyrelsen fått uppdrag att utföra. Styrelsen har dessutom uppdraget att bedriva en effektiv operativ verksamhet utifrån de uppdrag styrelsen får samt utifrån styrelsens egna verksamheter. 2. Uppdrag från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2.1 Beslut i kommunstyrelsen 17 februari Under 2010 har ett stort utbrott av magsjuka inträffat i kommunen, vilket har sin grund i spridning av parasiten Cryptosporidium via dricksvattnet. Dricksvattnet tas ur Storsjön, och har sedan många år renats i vattenverket i Minnesgärde genom ph-justering, ozonering med filtrering samt klorering. Med anledning av sjukdomsutbrottet har reningen i vattenverket sedan december 2010 kompletterats med UV-ljus, vilket är en effektiv reningsmetod för Cryptosporidier, Giardia m fl mikroorganismer. För att säkerställa att Östersund står väl rustat för framtiden avseende vatten- och avloppsförsörjningen har kommunstyrelsen beslutat om en handlingsplan med ett antal åtgärder: 1. Kommunstyrelsen tar initiativ till att upprätta en vattenanvändningsplan för Storsjön. Samtliga kommuner runt Storsjön, Länsstyrelsen samt Regionförbundet och Indalsälvens vattenvårdsförbund ska ingå i arbetet. Länsstyrelsen kan alternativt vara huvudman för arbetet. Frågor som rör mark- och vattenanvändning lyfts in i kommunens översiktsplan. 2. Utförarstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningar för alternativa råvattenuttag från såväl yt- som grundvattentäkter. Arbetet ska föregås av en analys av hela processen för dricksvattenframställning. 3. Utförarstyrelsen får i uppdrag att slutföra arbetet med erforderliga skyddsområdesbestämmelser för kommunens vattentäkter. 4. Utförarstyrelsen får i uppdrag att arbeta med risk- och sårbarhetsanalyser, förmågebedömning samt åtgärder inom verksamhetsområdet enligt Myndighetens för samhällsskydd och beredskap föreskrift 2010:6. 5. Kommunstyrelsen infordrar nämndernas förslag till effektmål och nyckeltal utifrån det övergripande miljömålet för 2012 om vattenförsörjningen i kommunen. 6. Kommunstyrelsen tar initiativ till att genomföra seminarier, informationsträffar etc. i syfte att sprida kunskap om erfarenheter och konsekvenser av händelsen. 7. Med beaktande av vattensmittan och i samråd med näringslivet vidtar kommunstyrelsen åtgärder som underlättar för en fortsatt positiv utveckling för turism och annat näringsliv i kommunen. 2.2 Beslut i kommunfullmäktige 17 mars Kommunfullmäktige beslutade att tillsätta en beredning med uppdrag att utreda och föreslå en plan för kommunens vatten- och avloppsförsörjning, vilket ska inkludera alternativa lösningar för vatten- och avloppsförsörjning samt dagvattenhantering i kommunen.

3 3 (8) 2.3 Förtydligande av uppdragen Kommunstyrelsen gav i handlingsplanen kommunstyrelsen och utförarstyrelsen ett antal uppdrag som kommer att löpa parallellt med kommunfullmäktiges uppdrag, samtidigt har kommunstyrelsen uppdraget att göra en översyn av den fysiska översiktsplanen (ÖP). Uppdragen är fördelade enligt följande: Kommunfullmäktiges uppdrag Kommunstyrelsens uppdrag Utförarstyrelsens uppdrag Utarbeta en sektorplan Plan för Vatten- och avloppsförsörjningen (fullmäktigeberedning) 1. Översyn av den fysiska översiktsplanen (ÖP) 2. Upprätta en vattenanvändningsplan för Storsjön i samarbete med länsstyrelsen och berörda kommuner 3. Infordra nämndernas förslag till effektmål och nyckeltal utifrån det övergripande målet om vattenförsörjning (ingår i budgetprocessen för 2012) 4. Genomföra seminarier, informationsträffar etc (medborgardialog genomförd 21 mars 2011) 1a. Analys av hela processen för dricksvattenframställning 1b. Utreda förutsättningar för alternativa råvattenuttag från såväl yt- som grundvattentäkter 2. Slutföra arbetet med erforderliga skyddsområdesbestämmelser för kommunens vattentäkter 3. Arbeta med risk- och sårbarhetsanalyser 4. Utreda förutsättningar för alternativa lösningar avs. spilloch dagvattenförsörjningen. Uppdrag till fullmäktigeberedningen För att få en trygg och säker dricksvattenförsörjning beslutade fullmäktige att tillsätta en fullmäktigeberedning med uppdrag att utreda och föreslå en plan för kommunens vatten- och avloppsförsörjning. Planen ska inkludera alternativa lösningar för vatten- och avloppsförsörjning samt dagvattenhantering i kommunen. Uppdraget består i att utarbeta en sektorplan för vatten- och avloppsförsörjningen som ska innehålla inriktningsmål och övergripande strategier. Planen ska innehålla mål för att få en trygg och säker dricksvattenförsörjning och även utgå från de kvalitetsdimensioner som kommunfullmäktige fastställt i kvalitetspolicyn: tillgång/tillgänglighet, inflytande, bemötande och kompetens. Fullmäktigeberedningens arbete innebär att diskutera och föreslå ambitionsnivåer och utifrån dessa formulera inriktningsmål. För att beredningen ska kunna göra detta måste den löpande hålla sig informerad om vad de övriga ovanstående uppdragen diskuterar och kommer fram till. Fullmäktigeberedningen har inte ansvar att driva de uppdrag som kommunstyrelsen och utförarstyrelsen har fått men däremot kan gemensamma möten genomföras i syfte att det ska finnas en transparens mellan projekten och ett kontinuerligt informationsflöde.

4 4 (8) När beredningen diskuterar ambitionsnivåer måste också en riskbedömning göras i förhållande till kostnaden. Lagen uttrycker att dricksvattnet ska vara hälsosamt och rent och beredningen får diskutera hur rent och hälsosamt ska dricksvattnet vara i förhållande till vad detta får kosta och vilken risknivå är acceptabel. Uppdrag till kommunstyrelsen De uppdrag kommunstyrelsen har erhållit och ansvarar för utförs av samhällsbyggnad vad gäller att upprätta en vattenanvändningsplan tillsammans med berörda kommuner runt Storsjön och kommunledningsförvaltningen avseende arbetet med effektmål och informationsmöten. Kommunfullmäktige har tidigare uppdragit till kommunstyrelsen att arbeta fram en ny fysisk översiktsplan och detta arbete bör synkroniseras med de övriga uppdragen och utförs av samhällsbyggnad. Uppdrag till utförarstyrelsen De uppdrag som utförarstyrelsen ansvarar för utförs av teknisk förvaltning/vatten Östersund och här utreds bl.a. förutsättningar för alternativa råvattenuttag från såväl yt- som grundvattentäkter samt förutsättningar för alternativa lösningar avs. spill- och dagvattenförsörjningen. Kommunikation mellan uppdragen Tidplaner för alla ovanstående uppdrag måste synkroniseras för att säkerställa att information ges vid rätt tidpunkt och av den anledningen är berörda tjänstemän med i projekt- och styrgrupp för Plan för Vatten- och avloppsförsörjningen. Det ska råda transparens mellan uppdragen och arbetet ska präglas av nära samråd och ömsesidig information. 2.3 Syfte Projektet syftar till att upprätta en kommunal plan för vatten- och avloppsförsörjningen för att få en heltäckande långsiktig planering för hela kommunen både inom och utanför nuvarande verksamhetsområde, i första hand inom det geografiska området runt Storsjön. Den täcker både vatten- och avloppsförsörjningen och inom tätorterna även hantering av dag- och dräneringsvatten. Planen ger en möjlighet att planera för en långsiktig hållbar vatten- och avloppsförsörjning i områden som inte berörs av de allmänna vattentjänsterna. 2.4 Mål Mål med projektet är att fullmäktige fastställer en sektorplan för vatten- och avloppsförsörjningen i kommunen för att trygga framtida hälsosamt och rent dricksvatten.

5 5 (8) 2.5 Avgränsningar Fullmäktigeberedningen har inte ansvar för och projektet omfattar inte de uppdrag som beslutades den 17 februari av kommunstyrelsen och som ålades kommunstyrelsen och utförarstyrelsen. Dessa uppdrag får genomföras i särskild ordning med tydliga uppdragsbeskrivningar från respektive styrelse. Se förtydligande av uppdragen i avsnitt Framgångsfaktorer för att genomföra projektet En viktig framgångsfaktor är att en bred dialog genomförs med medborgare och intressenter i syfte att fånga upp krav och förväntningar på kommunens vattenförsörjning samt att återfå förtroendet för att kommunens åtgärder säkerställer rent och friskt dricksvatten. Andra framgångfaktorer för projektet är att dialog sker med expertis inom området, att alla fakta tas fram samt att det finns transparens mellan alla uppdrag. 3. Projektets omfattning, organisation och bemanning 3.1 Projektet omfattar följande aktiviteter Enligt kommunens antagna styrmodell beslutar kommunfullmäktige om planer för verksamheten, så kallade sektorplaner, som innehåller inriktningsmål och övergripande strategier. Efter fullmäktiges beslut bör berörd nämnd/styrelse utarbeta program och handlingsplaner för att tydliggöra hur inriktningsmålen ska uppfyllas. Projektet kommer att innehålla följande steg: Etapp 1 Översikt & nuläge Etapp 2 Utarbeta sektorplan Etapp 3 Dialog och remiss Etapp 4 Beslut Vad är känt? Vilken ambitionsnivå Vad tycker Beslut i olika instanser Vilka behov finns? ska planen ha? intressenterna? Omvärldsfaktorer/analys Befintliga planer Strategiska vägval Medborgardialog Utarbeta beslutsunderlag Studiebesök/Hearings Prioriteringsgrunder Information Utskott Nuläge (analys av hela processen/från Ambitionsnivåer Remissomgång Kommunstyrelse US) Förutsättningar och behov Kommunfullmäktige Information fr övr uppdrag Framtida utveckling Fullmäktigeberedningen börjar sitt arbete parallellt med en analys av hela processen som genomförs av utförarstyrelsen och som beredningen sedan tar del av. De aktiviteter som sedan görs av beredningen är en omvärldsanalys, s.k. SWOT-analys, hearings och studiebesök för att skapa en gemensam bild över dagsläget samt se vilka förutsättningar och behov som finns och som påverkar den framtida utvecklingen. Under arbetets gång genomförs medborgardialoger och en remissomgång. 3.2 Projektorganisation Kommunfullmäktige har beslutat att följande fullmäktigeledamöter ingår i beredningen. Politisk ledningsgrupp/fullmäktigeberedning utgörs av: Mona Modin Tjulin (s) ordförande Christina Hedin, v Jan Moberg, mp

6 6 (8) Sven Ringvall, m Carina Zetterström Lennart Ledin, fp Emanuel Sandberg, kd Gerhard Carlsson, sd Styrgrupp och projektgrupp utses av kommundirektör och berörda förvaltningschefer. Styrgrupp Bengt Marsh, kommundirektör Bert Olof Åkerström, bitr kommundirektör Lars Andersson, förvaltningschef samhällsbyggnad Anne-Katrin Ångnell, förvaltningschef teknisk förvaltning Projektgrupp Ulla Nordin, projektledare, kommunledningsförvaltningen Jari Hiltula, miljöchef samhällsbyggnad Rickard Johnson, chef Vatten Östersund, teknisk förvaltning Sven-Olof Gustafsson, sakkunnig kommunledningsförvaltningen Krister Frykberg, planarkitekt samhällsbyggnad 4. Medborgardialog, intressenter och remissomgång Projektet genomförs genom att projektgruppen biträder ledningsgruppen i arbetet. Inledningsvis tar projektgruppen fram underlag för att ledningsgruppen ska kunna sätta sig in i hur verksamheten fungerar och material tas fram som ledningsgruppen behöver för sin diskussion och när mål och strategier ska formuleras. Ledningsgruppen startar arbetet med en SWOT-analys i syfte att ta fram en gemensam bild över nuläge. Styrgruppen sammanträder löpande och tar beslut i vissa frågor när behov uppstår. Medborgardialoger kommer att genomföras och den 21 mars 2011 genomfördes den första dialogen där allmänheten bjöds in att få information om vad som hänt samt gavs möjlighet att lämna förslag och synpunkter. Dessa synpunkter och förslag kommer att beaktas i det fortsatta arbetet. Ledande förtroendevalda och tjänstemän var närvarande. I det fortsatta arbetet kommer en eller flera medborgardialoger att genomföras och utifrån delaktighetstrappan är ambitionen att de ska innehålla information, konsultation och dialog. Information för att kunna vara delaktig behöver man vara väl informerad och ha möjlighet att ta till sig kunskaper om den fråga som ska behandlas. Vissa beslut är inte lämpade för medborgardialoger

7 7 (8) men medborgarna har rätt att bli informerade om vilket besluts som fattats. En transparent kommun skapar tillit och förtroende. Konsultation - innebär att ge medborgarna möjlighet till att ta ställning till vilket alternativ de tycker är mest lämpligt för en aktuell fråga. Här utgår man från färdiga alternativ som är beredda av professionen och godkända av de förtroendevalda och där medborgarna får ta ställning till om de föredrar alternativ 1 eller 2 eller A eller B. Dialog här ger man människor möjlighet att möta andra för att föra dialog om en aktuell fråga. Utgångspunkten är att alla ska få föra fram sin åsikt och argumentera för sin syn på frågan. Grunden är att man inte behöver nå konsensus. Delaktighet/inflytande innebär att medborgarna deltar under en längre tid och är med en utvecklingsprocess från det vita pappret till färdigt förslag som underlag till politiska beslut. Deltagandet blir på en djupare nivå. Medbeslutande här har den representativa valda församlingen valt att delegera ansvar till nämnd eller styrelse där delegaterna inte är valda utifrån partitillhörighet utan valda som person. Hur och när ytterligare dialog ska genomföras får diskuteras av fullmäktigeberedningen med ansvariga för de projekt som löper parallellt. Intressenter i detta projekt är egentligen alla medborgare eftersom hela samhället berörs av hur kommunen hanterar vatten- och avloppsförsörjningen. Ett antal formella samverkansorgan bör ges möjlighet att lämna synpunkter, likaså statliga myndigheter och företag. Deras synpunkter får lämnas i en remissomgång när det finns ett utkast till plan att diskutera. De instanser som ska tillfrågas i remissomgången är följande: Tillgänglighetsrådet Pensionärsrådet Ungdomsrådet Berörda nämnder och styrelser Länsstyrelsen Landstinget/Smittskyddsenheten Regionförbundet Indalsälvens vattenvårdsförbund ev. fler 5. Resurser Projektledare utses av kommunledningsförvaltningen inom befintlig budget. Övriga representanter i projektgruppen inom befintlig budgetram. Utredningstid för samhällsbyggnad och teknisk förvaltning beräknas till ca 3-6 månader och får belasta VA-kollektivet. De kostnader som uppstår för fullmäktigeberedningen (ersättning för förlorad arbetsförtjänst, arvoden m.m.) belastar kommunfullmäktiges konto, verksamhet Projektet syftar till att upprätta en kommunal plan för vatten- och avloppsförsörjningen för att få en heltäckande långsiktig planering för hela kommunen både inom och utanför nuvarande verksamhetsområde i första hand inom det geografiska området runt Storsjön vilket kommer att kräva utökade utredningsresurser.

8 8 (8) 6. Övergripande tid- och aktivitetsplan Projektgruppen/styrgruppen föreslår en övergripande tidplan och projektgruppen kommer att utarbeta en mer utförlig projekt- och tidplan till fullmäktigeberedningens första sammanträde. Etapper Etapp 1 Översikt & nuläge Etapp 2 Utarbeta förslag sektorplan Etapp 3 Dialog och Remissomgång Etapp 4 Beslutsprocess Period Augusti 2011 januari 2012 Januari 2012 juni 2012 Augusti 2012 oktober 2012 Oktober 2012 december 2012 December 2012 april 2013 Om beredningen behöver mer tid för dialog och diskussioner flyttas aktiviteterna framåt i tiden. 7. Förväntat resultat och godkännande 7.1 Resultat Ett antal dokument kommer att utarbetas inom ramen för projektet: Planering: Genomförande: Avslut: Projektdirektiv, projektplan/tidplan, nulägesbeskrivning, SWOTanalys Dokumentation möten, medborgardialoger och remissomgång, remissupplaga Sektorplan som fastställs av kommunfullmäktige 7.2 Projektavslut och uppföljning Projektet avslutas när kommunfullmäktige fastställer en sektorplan för kommunens vattenoch avloppsförsörjning. Utifrån de inriktningsmål och övergripande strategier som fullmäktige fastställt ska berörda nämnder/styrelser formulera effektmål som löpande följs upp i prognoser och delårsrapporter samt i årsredovisningen. Utförarstyrelsen utarbetar program och handlingsplaner för genomförande och implementering av planen.

Vad hände i Östersund? och vad har vi lärt oss. 26/11 2010 18/2 2011. Jari Hiltula. Miljöchef Östersunds kommun

Vad hände i Östersund? och vad har vi lärt oss. 26/11 2010 18/2 2011. Jari Hiltula. Miljöchef Östersunds kommun Vad hände i Östersund? 26/11 2010 18/2 2011 och vad har vi lärt oss. Jari Hiltula Miljöchef Östersunds kommun Östersunds kommun i täten mot ett hållbart samhälle Först i landet med miljöcertifiering enligt

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk samt Samverkansrådet för landsbygdsfrågor Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande).

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande). Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för utförarstyrelsen Sida: 1 (7) REGLEMENTE FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. UTFÖRARSTYRELSENS

Läs mer

Medborgardialog i Västerviks kommun principer

Medborgardialog i Västerviks kommun principer Kanslichef Elisabet Olsson 0490-25 40 69 elisabet.olsson@vastervik.se Kommunstyrelsen Medborgardialog i Västerviks kommun principer Sammanfattning Demokratiberedningen tog 2014 fram ett förslag till ett

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för medborgardialog

Strategi. Luleå kommuns strategi för medborgardialog Strategi Luleå kommuns strategi för medborgardialog 2016-2020 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för medborgardialog Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad: Fastställd:

Läs mer

Instruktion för kommunchef

Instruktion för kommunchef Dokumenttyp och beslutsinstans Instruktion, beslutad av kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunledningskontoret Dokumentnamn Instruktion för kommunchef Dokumentet gäller för Kommunchef Fastställd/Upprättad

Läs mer

Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB Ägardirektiv 2016-12-05 Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB Utfärdat av kommunfullmäktige senast den 26 september 2016 och fastställt av bolagsstämman den 26 oktober 2016. Genom detta specifika

Läs mer

Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Kommunstyrelsen 2018-02-15 Kommunledningskontoret Kommunikation och delaktighet KSKF/2017:725 Isabel Jansson 016-710 18 44 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Kommunal VA plan. Mora kommun

Kommunal VA plan. Mora kommun Kommunal VA plan Mora kommun 1 2 Kommunal VA försörjning? Kommunal VA plan Med kommunal VA-plan menas ett styrdokument som beskriver hur kommunen ska lösa VA-försörjningen i hela kommunen, d.v.s. både

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Principer för medborgardialog

Principer för medborgardialog 1 2017-11-09 Principer för medborgardialog Antagen i kommunfullmäktige xx 2 1. Övergripande mål Med regelbundna medborgardialoger ska ovanåkersborna få inflytande att påverka kommunens utveckling och framtid.

Läs mer

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Sida 2016-03-01 VA-GIS 2015/466 1 (2) VA-GIS nämnden Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun Förslag till beslut Att föreslå för kommunstyrelsen i Höörs kommun att

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Instruktion för kommundirektören KS-2017/545. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Instruktion för kommundirektören KS-2017/545. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-27 188 Instruktion för kommundirektören KS-2017/545 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förslag på instruktion för kommundirektören.

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Hamrångefjärden Informationsmöte 9 maj 2015 Kort presentation av Gästrike

Läs mer

Utveckling av kommunen som organisation, verksamhet och territorium

Utveckling av kommunen som organisation, verksamhet och territorium Syftet med detta dokument är att tydliggöra kommunchefens roll och utgöra en grund för utvecklat samspel byggt på ömsesidig förståelse mellan kommunchef och den politiska ledningen. För att lyckas behövs

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kulturutskottet 2003-01-15

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kulturutskottet 2003-01-15 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 1 Presentation av verksamheten Cheferna för biblioteks-, fritids- och kulturenheterna gör en kortare presentation av respektive verksamhet och de ekonomiska förutsättningarna

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog i Tierps kommun

Riktlinjer och principer för medborgardialog i Tierps kommun Riktlinjer och principer för medborgardialog i Tierps kommun Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Riktlinjer och principer för medborgardialog

Läs mer

Förändring av den politiska organisationen

Förändring av den politiska organisationen www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund & Robert Bergman Förändring av den politiska organisationen Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

1. Lisbeth Adelmyr (MP) utses till ledamot i miljö- och byggnadsnämnden efter Anette Bächi (MP).

1. Lisbeth Adelmyr (MP) utses till ledamot i miljö- och byggnadsnämnden efter Anette Bächi (MP). PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2016-05-25 1 (1) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2016/252 71 Fyllnadsval Beslut Kommunfullmäktige beslutar: 1. Lisbeth Adelmyr (MP) utses till ledamot i miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning

Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning www.pwc.se Jörn Wahlroth 21 januari 2014 Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Torsås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.2.1.

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören Instruktion för kommundirektören Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:344 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: 2018-06-04 Dokumentet gäller

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för medborgardialog i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2014-02-19 33, dnr 2014/0066 KS.030 Innehåll Inledning... 2 Definition... 2 Skillnad mellan medborgardialog och brukardialog...

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA

PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA 1 2010-10-05 Dnr 1362/2010 Rev 2010-12-14 enligt FU beslut PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA 1 BESTÄLLNING Projektdirektivet är fastställt i kommunstyrelsen 2010-10-12, 241 2 SYFTE OCH MÅL 2.1 Bakgrund

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? Det myckna bokskrivandet tar aldrig slut Predikaren 12:12 Krister Törneke, Tyréns AB Vatten och avlopp viktiga delar

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings

Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings 1 (5) Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 2018-06-13, 71 Instruktionen ska ses över årligen 2 (5) Den rättsliga regleringen Kommunallagen Av kommunallagen

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet.

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. Reglemente för kultur- och Kultur- och verksamhetsområde 1 Kultur- och fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. I nämndens uppgifter ingår att - stimulera till ett brett fritids-, och

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.41 Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun Dokumenttyp Reglemente Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun Processägare

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2010:13 Infördes i författningssamlingen den 16 november 2010 Reglemente för beredningen för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor;

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist :TS 2013-139 1(8) 0.1 2016-06-03 Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist År Benämning Beslutsinstans 2012 Vision 2030 KF 2007 Översiktsplan KF 2013 Fördjupad översiktsplan Nybro stad KF 295,

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN VÄLKOMMEN Datum och tid: 2017-12-14, kl 18:00 Plats: Stadshuset, Gruvsalen Ledamot som är förhindrad att närvara vid sammanträdet bör snarast anmäla detta till Niklas Åkerström

Läs mer

Förslag - Process och tidplan för utvecklingsplan 2014 och flerårsplan

Förslag - Process och tidplan för utvecklingsplan 2014 och flerårsplan Beslutad av: Kommunstyrelsen Dokumentansvarig: Anki Svensson Gäller från: 2013-02-13 Diarienr: Bilaga 1 KS.2012.1069/042 Dokumenttyp: Övrigt Giltighetstid: Årligen Förslag - Process och tidplan för utvecklingsplan

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Checklista enligt nya kommunallagen KOMMUNDIREKTÖRSFÖRENINGEN den 23 mars 2018 Kommundirektörsinstruktion Checklista enligt nya kommunallagen Den nya kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA

Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA antaget av kommunfullmäktige i Halmstads kommun den 22 juni 2010, 68 och i Laholms kommun den 23 juni 2010, 98 samt med senaste ändring i Halmstads kommun den

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/400 2012-12-03 Kommunstyrelsen Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Förslag till beslut

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Vilka är vi? Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Forsby Informationsmöte 22 september 2015 Kort presentation

Läs mer

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Tjänsteutlåtande Utvecklingsdirektör 2015-11-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2015:275 10151 Kommunstyrelsen Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Förslag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Använd hela verktygslådan! Arbeta proaktivt! Förankring! Manual för kommunala VA-planer - exempel på arbetssätt och planeringsverktyg.

Använd hela verktygslådan! Arbeta proaktivt! Förankring! Manual för kommunala VA-planer - exempel på arbetssätt och planeringsverktyg. Manual för kommunala VA-planer - exempel på arbetssätt och planeringsverktyg Mats Johansson Ecoloop / VERNA Ekologi AB Ny mailadress! mats.johansson@ecoloop.se Uppsala 29 september 2009 Använd hela verktygslådan!

Läs mer

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde?

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? UPPDRAGSBESKRIVNING 2017-05-24 ARBETSMATERIAL VERSION 1.1 HELEN SMITH ANNA-KARIN FOLGER Innehåll Bakgrund...3 Effektmål...3 Projektmål

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Tid Klockan 13.15 14.00 Plats Strömsalen, Kinnaström Beslutande C Ulla-Maj Persson M Jörgen Hagman Lindén MBP Ylva Höglund C Erika Arnell tjänstgör för Rolf Hallberg (FP)

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun

Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun Beslutsdatum 2017-12-06 Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Chef kommunkansli Diarienummer 2017/KS 0388 003 Giltighetstid Gäller

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Dokumenttyp Styrdokument För revidering ansvarar Kommunsekreterare Dokumentet gäller till och med Diarienummer 2018-609-003 Uppföljning och tidplan Löpande Fastställt Kommunstyrelsen

Läs mer

dnr: KS 1231/ Uppdragshandlingför utarbetande av skol- och utbildningsprogram

dnr: KS 1231/ Uppdragshandlingför utarbetande av skol- och utbildningsprogram BÅSTADS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKO LL 2013-01-09 2013-01-23 Blad 23 26 KS KF 16 13 dnr: KS 1231/12-600 Uppdragshandlingför utarbetande av skol- och utbildningsprogram 2014-2021 Beskrivning

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

Vad hände i Östersund?

Vad hände i Östersund? Vad hände i Östersund? 26/11 2010 18/2 2011 Hiltula, Miljöchef Johnson, VA-chef 1 Misstanken Under november hittade labbet på sjukhuset krypto hos patienter 24 november kontaktar smittskyddsläkaren miljö

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

Strategi för invånardialog

Strategi för invånardialog Strategi för invånardialog Gäller fr.o.m. 2014-06-18 Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 Strategi för invånardialog Innehållsförteckning Inriktningsmål... 1 Förhållningssätt... 1 Berörda av invånardialog...

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för kommunerna

Åtgärdsprogrammet för kommunerna Åtgärdsprogrammet för kommunerna K1 Kommunerna ska bedriva tillsyn enligt miljöbalken inom sina verksamhetsområden, avseende verksamheter som påverkar vattenförekomster i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA

Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 97 Dnr KS/2019:300-303 2019-05-29 1/2 Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. det kommunala verksamhetsområdet

Läs mer

Mandat- och årshjul Underlag för Politisk planeringsberedningen

Mandat- och årshjul Underlag för Politisk planeringsberedningen Mandat- och årshjul Underlag för Politisk planeringsberedningen Tommy Johansson, 2015 Innehållsförteckning Mandat- och årshjul 1 1 Politisk planeringsberedning 3 2 Mandat- och årshjul 3 2.1 Mandathjul

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika!

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Varmt välkomna! 18.00 18.45 Presentation av första utkast VA plan 18.45 20.00 Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Syfte med mötet Dialog kring tjänstemannagruppens diskussionsunderlag

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige Reglemente för miljö- och byggnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-18 135 Innehållsförteckning Miljö- och byggnämndens uppgifter 3 Miljö- och byggnämndens sammansättning och sammanträden 5 Antal

Läs mer

Linköping kommuns policy för medborgardialog

Linköping kommuns policy för medborgardialog Linköping kommuns policy för För alla som bor och vistas i Linköping Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2016-11-14 500 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer