Varg Lärarhandledning och övningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varg Lärarhandledning och övningar"

Transkript

1 Varg - lärarhandledning & övningar sida 1 Varg Lärarhandledning och övningar

2 Varg - lärarhandledning & övningar sida 2 LÄRARDEL Inledning & bakgrund Lärarhandledning Om Varg Varg är skriven av barnboksförfattaren Ulf Nilsson och riktar sig till elever i årskurs 4-6. Varg handlar om fem företagsamma barn som startar en tidning i brist på sommarjobb. Tillsammans med huvudpersonen får läsaren bekanta sig med entreprenörskap och företagande. Läsning i skolan Tre olika spår för läsning För läsningen kan ni välja mellan tre spår och växla mellan dessa i arbetet med boken. Målet är att variera olika pedagogiska metoder och träna på olika förmågor. Variera med hänsyn till gruppens nivå. Spår 1 - läraren läser högt för eleverna. Spår 2 - eleverna läser individuellt. Spår 3 - eleverna läser tillsammans i grupper. Läsning med avbrott Att läsa med avbrott är ett bra sätt för att få en uppfattning om elevernas förståelse av texten. Ett kort stycke in i berättelsen gör ni ett avbrott i läsningen för gemensam tillbakablick. Efter varje del i boken Boken består av fem delar, efter varje del kan ni. Göra en gemensam genomgång av innehållet och låta eleverna jämföra sina läsupplevelser med varandra. Låta eleverna avbilda den eller de viktigaste händelserna i delen. När bilderna är klara, kan eleverna samarbeta och sätta upp dem i kronologisk ordning som en karta över bokens händelser. Låta eleverna fundera på vad de olika huvudpersonerna pratar med sina föräldrar om när de kommer hem på kvällen. Vad säger föräldrarna? Vad säger barnen? Vad frågar föräldrarna? Vad svarar barnen? Det här kan gestaltas i form av rollspel eller i kortare texter som eleverna skriver individuellt.

3 Varg - lärarhandledning & övningar sida 3 Ordförklaringar På sidan 169 introduceras begrepp som aktier och börs. Det är bra att förklara dessa begrepp på ett enkelt sätt. Använd gärna ordförklaringarna i detta häfte. Svårt att läsa, svårt att höra? I nästan varje klass går det elever som har problem med att läsa eller svårt att förstå svenska språket. De kan ha god hjälp av att få lyssna till Varg. Vill ni lyssna på Varg som ljudbok finns den att ladda ner på Att prata om pengar Tänk på att pengar kan vara en komplicerad och värdeladdad fråga. Speciellt om det finns barn i klassen med mycket varierande ekonomiska hemförhållanden. Om företagarbesök Företagarbesök är ett bra sätt för att få kunskap om företagsamheten på orten. Kanske kan någon företagare komma på besök till klassen, eller så kan klassen göra studiebesök hos ett företag. Då kan eleverna få svar på frågor som: Hur är det att driva ett företag?. Vad är roligast och vad är jobbigast? Vad är skillnaden mellan att vara företagare och att vara anställd?

4 Varg - lärarhandledning & övningar sida 4 Inspiration från lärare som använt tidigare utgåva av Varg Lärarhandledning Ingbritt Svensson och Agneta Espling Lärare, Husensjö skola, Helsingborg Agneta Espling och Ingbritt Svensson genomförde tillsammans en testläsning av Varg i en fjärdeklass som hade delats in i en större och en mindre grupp, vilka också gick fram olika fort. I Varg får eleverna på ett underhållande sätt en idé om vad företagande kan innebära. De kan förstå hur många led och hjul som snurrar kring ett företag och kanske också få syn på sin egen roll som konsument och på hur reklamen påverkar. På hemmaplan kan man koppla detta till studiebesök av olika slag, kanske genom klassföräldrars försorg. Vårt syfte med litteraturläsning i skolan är att skapa ett livslångt förhållande till skönlitteratur. I litteraturläsningen kan man få in väldigt mycket glädje, nyfikenhet, fantasi, kunskap i olika ämnen och förkovran i svenska språket. Vi har dagliga lässtunder på cirka 30 minuter, då eleverna läser individuellt. Emellanåt samlas vi kring ett gemensamt tema. Läsningen är en bas för recensioner, bilder och eget berättande. Varje dag läser vi högt för eleverna ur en väl vald skönlitterär bok.

5 Varg - lärarhandledning & övningar sida 5 ELEVDEL Att arbeta med Varg Elevdel Här följer förslag på övningar som ni kan arbeta med efter att ni har läst varje del i boken. Arbetet med Varg är i första hand tänkt att göras i små grupper eller i par. Lärartips innan läsningen Låt eleverna ta med sig olika typer av tidningar hemifrån. Titta tillsammans på tidningarna och prata om vilka olika syften en tidning kan ha. Vilka andra tidningar känner de till? Vilka olika yrken finns inblandade för att göra en tidning? Var kan man köpa en tidning? Vad betyder prenumerera? Begrepp som rubrik, ingress, brödtext, bildtext är också bra att gå igenom. För gärna en diskussion om yrken. Låt eleverna lista olika yrken de känner till. Vad vet dina elever om begreppen lön och skatt? Första delen Av en slump tar vi hand om ett helt tryckeri Det är så allt börjar På sidan 12 berättar Alexandra att hon har ordnat sommarjobb. Jag har ordnat så vi får ett jobb, sa hon. Det var då allt började. Vilket är uppdraget som barnen får? Varför tackade de ja till uppdraget tror ni? Kunde barnen då ana vad som skulle hända sen? Kapitlet visar hur en sak kan leda till något annat, hur en liten händelse kan fortsätta att växa som en snöboll. Hur ser snöbollen ut för barnen i slutet av första delen? Företagare är ofta öppna, nyfikna och påhittiga. En sak kan leda till något annat och man försöker se möjligheter i allt. På vilka sätt passar den beskrivningen in på barnen i tryckeriet? Vad tror ni det är som gör att huvudpersonen föreslår att de ska starta en tidning? Vilka skäl kan det finnas att starta företag, tror ni?

6 Varg - lärarhandledning & övningar sida 6 Att få som man vill På sidan 24 berättar huvudpersonen att han och Amanda brukar bråka på ett hemtrevligt sätt. Han har också knep för att få som han vill. Ibland får jag en känsla av att hon använder samma knep mot mig, säger han. Kan man bråka på ett hemtrevligt sätt? Vad menas med det? Använder ni ibland knep för att få som ni vill? Att vara någon På sidan 40 berättar huvudpersonen om sig själv. Jag då? Jag kan inte någonting Men om han skriver så hinner han tänka ut vettiga svar. Alexandra är på ett annat sätt. Hur beskrivs Alexandra, hur är hon som person? Hur beskriver huvudpersonen sig själv? Vilka är hans styrkor? Vad innebär det att vara någon? Alexandra och huvudpersonen är ganska olika. På vilka sätt kan de ändå fungera bra ihop när de jobbar med tryckeriet? Variera & utveckla Hur är din egen personlighet? Hur skulle du beskriva dig själv med både dina yttre och inre egenskaper? Vilka är dina styrkor? Ta gärna med saker du behöver utveckla också. Gör en tankekarta och presentera dig själv muntligt för en klasskamrat.

7 Varg - lärarhandledning & övningar sida 7 Andra delen Vi startar en tidning med kronor i skon Att våga ta risker På sidan 47 pratar barnen om att göra verklighet att sina idéer. Vi testar och säljer den för tjugo kronor. Om det inte går, så får Bernhard behålla alla pengarna. (Pengarna för städningen och betalningen som barnen fick för löpsedlarna). Huvudpersonen har en bra idé och alla verkar vilja göra en tidning. Att starta ett företag är ofta förknippat med risker. Vilka risker tar huvudpersonerna i boken när de bestämmer sig för att göra en tidning? Är det värt risken som de tar? Vad kan de vinna? Skulle ni hellre ta pengarna för att ha städat tryckeriet och sedan ha sommarlov? Att söka jobb På sidan 54 funderar huvudpersonen över vad som är viktigt när man söker jobb. Vad behövs för att kunna söka jobb? Föreställ er att redaktionen på Varg behöver en ny medarbetare. Arbeta i par och skriv en annons där ni anger vad de som söker jobbet ska vara bra på. Får man skriva vad man vill? På sidan 57 funderar huvudpersonen på vad som gäller när man gör en tidning. Man får lov att skriva vad man vill, bara det är roligt. Och bara man berättar vad som är riktigt sant och vad som är drömmar. Eller? Får man skriva vad man vill i en tidning? Är det viktigt att det som skrivs i en tidning är sant? Hur är det med serietidningar som Kalle Anka eller Fantomen, finns det någon sanning i dessa? I vilka tidningar måste det som står i dem vara sant? Vad kan journalister göra för att vara säkra på att skriva sanningen? Lärartips källkritik Planera in en eller flera lektioner om källkritik, kollakallan/lektionsmaterial Artiklar till löpsedeln På sidan 70 finns löpsedeln till det första numret av Varg. Men vi får inte läsa alla artiklarna i tidningen. Arbeta i par och välj någon rubrik. Sedan får ni själva skriva texten till rubriken.

8 Varg - lärarhandledning & övningar sida 8 Tredje delen En inbrottstjuv slår till och alla tappar lusten William är bra på datorer På sidan 96 får vi lära känna William, vad han är bra på och vad han kan bidra med till tidningen. Han kunde datorer och han kunde rita så alla kom fram och beundrade teckningarna. Han hade verkligen något att ge oss på tidningen VARG. Fundera en stund och diskutera: Vilka andra egenskaper kan vara bra att ha när en tidning ska göras? Jobba för att ha pengar att göra av med På sidan 97 funderar Alexandra på varför hon skulle jobba med tidningen. Man jobbar för att man vill tjäna pengar, för att man vill ha pengar att göra av med. Jag säljer en tidning, verkade hon resonera, och så får jag betalt för det, och så köper jag en glass eller den där solkrämen eller en mycket dyr baddräkt. Stämmer det som Alexandra säger, att man jobbar för att tjäna pengar som man vill göra av med? Finns det andra värden i att jobba? Varför kan det vara bra att spara pengar och inte bara köpa? Finns det saker som man både vill och kan göra utan pengar? En sak kan leda till något annat På sidan 99 funderar även Amanda på varför hon vill jobba med tidningen. Arbetet med VARG kanske ledde någonstans. Till något som hon ville syssla med. Om man bara låg hemma ett helt sommarlov så hände ingenting. Amanda menar att om man jobbar med Varg så händer något, det kanske leder till något annat. Vad tycker ni om hennes sätt att tänka kring att hon ska fortsätta med Varg? Hur skulle ni tänka om ni var i Amandas situation? Om ni var med i berättelsen, vad skulle ni hoppas på att arbetet med Varg kunde leda till för er? Lärartips jobba med stödord Ge eleverna ett blankt papper och penna innan kapitlet. Förbered dem på att de under din högläsning ska anteckna stödord från kapitlet och vad syftet med stödorden är. Efter genomförd högläsning ska de muntligt öva på att sammanfatta och återberätta kapitlet för en klasskamrat. Låt dem gärna kika på varandras stödord. Lyft goda exempel och visa på hur man kan göra.

9 Varg - lärarhandledning & övningar sida 9 Fjärde delen Allt ser plötsligt ljusare ut och vi ber tjuven komma tillbaka Är skolan ett arbete? På sidan 113 berättar huvudpersonen, Klockan var bara halv sju och jag kände en sådan otrolig arbetslust. När jag satt där upptäckte jag för första gången hur alla redan var igång och gjorde sina uppgifter. Tänk på det som huvudpersonen säger, att världen är full av aktivitet, redan tidigt på morgonen. Hur ser det ut runt omkring er när ni är på väg till skolan? Vart tror ni att alla människor är på väg? Ge exempel. Är det ett arbete att gå i skolan? Vad finns det för likheter och skillnader mellan att arbeta och att gå i skolan? Tusen kvinnor och tusen män På sidan 115 funderar huvudpersonen på alla som arbetar för att han ska kunna äta sin frukost. Och alltihop slutade vid det här bordet där jag satt en tidig morgon. Tusen kvinnor, tusen män, alla hade arbetat för att jag skulle få min frukost. Tänk på något som finns i er vardag, kanske era föräldrars bil eller kläderna ni har på er? Fundera på var de kommer ifrån och hur många som har jobbat för att dessa saker ska bli verklighet och för att de ska komma hem till er. - Arbeta i grupper och hjälps åt att skapa en mindmap eller en karta.

10 Varg - lärarhandledning & övningar sida 10 Rätt betalt? På sidan 139 funderar huvudpersonen på vad som är rätt betalt. Men Rasmus skulle förstås ha rätt betalt. Vi tänkte ju inte lura honom. Fast det var ganska svårt att ta reda på vad som är rätt betalt på förhand. Vad är egentligen rätt betalt? Hur kan det bestämmas? Har ni själva fått ersättning eller lön av era föräldrar (eller någon annan) för att ni har hjälpt till med något? Vad gör man med vinsten? Alexandra, Amanda och Lilleman kommer tillbaka. De har sålt alla tidningar på tre och en halv timma skriver huvudpersonen i sin dagbok på sidan 149. De säljer exemplar och varje exemplar kostar 21 kronor. Hur mycket har de sålt för totalt? Vad tycker ni att barnen ska göra med alla pengarna? Finns det utgifter som barnen måste använda pengarna till? Ge exempel. Hur tror ni att företag använder pengarna de får in? Lärartips - personporträtt Hitta bilder ur en tidning eller på nätet föreställande okända människor i olika åldrar, kön och etniskt ursprung. Låt eleverna välja en bild och själva fantisera kring vad personen har för yrke. Försök att beskriva vad som ingår i yrkets uppdrag. Avsluta med att eleverna redovisar sina personporträtt för varandra.

11 Varg - lärarhandledning & övningar sida 11 Femte delen Alla drömmar går i uppfyllelse och jag springer efter min cykel Pengar i en skokartong På sidan 173 får vi veta att det faktiskt var Vargredaktionens pengar som blivit stulna. Max hade kopierat alla pengarna och han förvarade dem i en skokartong. Han hade ju kopior av varenda sedel vi tjänat. Och alla nummer syntes på fotona. Det var bara att jämföra bilderna i hans bokföring med pengarna i kartongen vi hittat hemma hos Persson. Vad är det som gör att barnen kan få tillbaka sina pengar? Hur bör pengar förvaras? Vilka alternativ finns det till att ha pengar i en låda? Är det säkrare att ha pengarna på banken? Vilka alternativ finns det till kontanter när en vara eller tjänst ska betalas? Man bara gör På sidan 180 träffar huvudpersonen Marika som säger, Varg. Att ni gör den. Att ni visar att det går att göra nåt utan att nån säger åt en. Man bara gör det! Marika säger att det är bra att barnen i boken gör Varg. Vad tror ni att hon menar? Har ni själva gjort något på det viset? Fundera ut exempel på vad det kan vara som man gör bara för att man själv tycker att det känns meningsfullt? Både arbete och fritid På sidan 183 börjar tiden rinna ut för barnen i tryckeriet. Om bara en och halv vecka kommer Bernhard hem, och då ska allting vara snyggt och färdigt. Nu är frågan om vi ska hinna trycka boken också. Någon VARG nummer 4 kommer vi i alla fall inte att hinna göra i år. Vi måste ju ha sommarlov också. Hur hade ni gjort? Hade ni valt att ha sommarlov eller gjort det fjärde numret av VARG? Är det viktigt att ha tid med både arbete och fritid? En rolig sommar På sidan 187 tar huvudpersonen och Max farväl av tryckeriet. Allt var klart. Jag och Max var nere på tryckeriet och städade det sista. William hade åkt på semester med sina föräldrar. Amanda också. Alexandra låg nere på Brunnsbadet och solade.

12 Varg - lärarhandledning & övningar sida 12 I slutet av boken är huvudpersonen och Max på tryckeriet och gör klart det sista. Fundera på boken ni läst, och: Ge några exempel på vad Max har lärt sig under sommaren? Ge några exempel på vad huvudpersonen lärt sig under sommaren? Hur har Max och huvudpersonens relation utvecklats under sommaren? Tror ni att det har varit en rolig sommar för Max och huvudpersonen? Förklara varför. En bra avslutning Hela berättelsen handlar om att skriva och att driva ett eget företag. En rolig avslutning på arbetet med boken kan vara att, 1. Rikta blicken mot framtiden. Vad vill ni bli när ni blir vuxna? Vad krävs för att bli detta? 2. Fundera på hur företag och arbeten kommer att se ut om år? Vilka företag och yrken finns kvar? Vilka har försvunnit? Vilka nya har tillkommit? 3. Skriv en egen lördagsbilaga. På sidan 184 får vi veta att Varg ska bli lördagsbilaga i lokaltidningen. Gör som barnen i boken, skriv en egen lördagsbilaga till er lokaltidning. Lärartips recension Avsluta med att eleverna får skriva en egen recension av boken.

13 Varg - lärarhandledning & övningar sida 13 LÄRARDEL Ordförklaringar för elever Lärarhandledning Affär kan betyda två saker: Detsamma som butik. Att göra en affär. Detsamma som att man köper eller säljer något. Aktiebolag är ett företag som kan ägas av flera personer tillsammans. Varje person äger en eller flera bitar av företaget. En bit kallas aktie. Anställd kallas den som arbetar på ett företag och som får lön av det företaget. Arbetsgivare kallas den som har någon anställd. Avkastning är en inkomst av pengar, till exempel när du får ränta på ett bankkonto. Bank är ett företag som bland annat ägnar sig åt att låna ut pengar och att ta hand om människors sparpengar. Bokföring är att varje dag skriva upp alla inkomster och utgifter i en särskild bok eller i ett dataprogram. Butik är en lokal där man säljer varor, till exempel en klädaffär eller en livsmedelsbutik. Börs är ett ställe där man kan köpa och sälja till exempel aktier. Det finns också börser för vissa varor, som guld och olja. Börskurs är priset för en aktie på börsen. Entreprenör är en företagsam person, ofta någon som har startat ett eller flera företag. Entreprenörskap är egenskaper som entreprenören har, till exempel företagsamhet och initiativkraft, och som får företaget att utvecklas i positiv riktning. Företag arbetar med att tjäna pengar på sådant de är bra på, till exempel. att tillverka saker, köpa och sälja eller att hjälpa folk med tjänster. Företagare är en ledare/ägare till ett företag. Företagsam betyder framåt, aktiv.

14 Varg - lärarhandledning & övningar sida 14 Försäkring är ett skydd som betalar ens kostnader om man skulle råka ut för en skada eller olycka. För att vara försäkrad betalar man en särskild avgift. Industri är ett företag där många människor tillverkar varor med hjälp av maskiner. Inkomst är pengar som man tjänar. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi betalar när vi köper något. Moms är en del av priset på det man köper. Reklam är till för att locka oss att köpa en viss vara. Reklam kallas också marknadsföring. Skatt är de pengar vi betalar till staten, landstingen och kommunerna för att bekosta deras verksamhet. Det är skatterna som betalar försvaret, polisen och det mesta av kostnaderna för förskolor, skolor, sjukhus, vägar och så vidare. Både människor och företag betalar skatt. Utgift är pengar som man betalar. Vinst är detsamma som att företaget tjänar mer pengar än det gör av med.

15 Varg - lärarhandledning & övningar sida 15 Koppling till kursplaner Lgr11 I arbetet med Varg görs följande kopplingar till innehållet i kurserna samhällskunskap, hem- och konsumentkunskap och svenska för årskurs 4-6. Samhällskunskap Centralt innehåll Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion. Skolverkets kommentar: Privatekonomi Eftersom ekonomi kan upplevas som ett svårt och abstrakt ämne utgår undervisningen om ekonomi för de yngre eleverna från så bekanta sammanhang som möjligt. I årskurserna 1 3 är pengars användning och värde ett centralt innehåll och kan då handla om olika betalningsformer och vad olika varor kostar. I årskurserna 4 6 ska eleverna få möta ett innehåll som utgår från privatekonomi och fokuserar på relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion. Eleverna ska få insikt i att de flesta människor får pengar som ersättning för arbete och att ersättningens storlek beror på vilken typ av arbete man utför och hur mycket man arbetar. De ska också få förståelse för att individer och familjer måste hushålla med sina resurser. Här finns beröringspunkter med innehållet ungas ekonomi, sparande och konsumtion i ämnet hem- och konsumentkunskap, årskurserna 4 6. Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6 Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument.

16 Varg - lärarhandledning & övningar sida 16 Hem- och konsumentkunskap Centralt innehåll Ungas ekonomi, sparande och konsumtion. Skolverkets kommentar: Ungas privatekonomi Barn och unga är, precis som vuxna, aktörer i ett samhälle som allt mer bygger på konsumtion av varor och tjänster. Det är väsentligt att eleverna tidigt utvecklar en förståelse för sambandet mellan den egna konsumtionen och den egna ekonomin. I årskurserna 1 6 möter eleverna ett innehåll som handlar om ungas ekonomi, sparande och konsumtion. Det innebär en förståelse för hur mycket man kan få för sina pengar och hur man får pengarna att räcka, nu och för behov längre fram. Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6 Eleven kan föra välutvecklade resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa.

17 Varg - lärarhandledning & övningar sida 17 Svenska Centralt innehåll Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna. Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder och digitala medier som hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation. Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbaka blickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger. Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6 Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse. Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen. Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

18 Varg - lärarhandledning & övningar sida 18 Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Livskraftiga företag är en förutsättning för växande välstånd. Vi arbetar för att alla företag i Sverige ska ha bästa möjliga villkor för att verka och växa. Svenskt Näringsliv företräder närmare små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 50 bransch- och arbetsgivarförbund. Vår verksamhet täcker ett brett fält och vänder sig till olika målgrupper. Vi arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning, utvecklar nya idéer och tar fram konkreta förslag för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten. Ett bättre företagsklimat ger fler företag, fler växande företag och fler jobb. Svenskt Näringslivs skolmaterial syftar till att föra skola och arbets/ näringsliv närmare varandra i form av ökad förståelse för entreprenörskap, företagande och arbetsmarknad. Materialet är kostnadsfritt och erbjuds som ett komplement till ordinarie läromedel. För mer information och beställning besök

Kursplan i svenska grundläggande kurs W

Kursplan i svenska grundläggande kurs W kursplan svenska w.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs W Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs X

Kursplan i svenska grundläggande kurs X kursplan svenska x.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs X Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 15-16

Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 15-16 Kurs: Svenska- läsa, skriva, tala, lyssna Tidsperiod v.9-23 Skola Nordalsskolan Årskurs 5 Lärare Lena Gustavsson, Staffan Henning, Anne Sundqvist & Mia Fredriksson Kursen kommer att handla om: Vi kommer

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO.

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. I planeringen nämns en mängd saker som berörs under arbetsområdets gång. Jag vill

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 Innehåll Centralt innehåll i ämnet svenska SV 2011 enligt läroplan... 2 Förtydligande av centralt innehåll

Läs mer

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson Lokal Pedagogisk Planering i svenska Ämnesområde: Skolfotot och Huset Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson mail: annika.svartling.andersson@edu.upplandsvasby.se Centralt innehåll: Skillnader i språkanvändning

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET SVENSKA

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET SVENSKA KUNSKAPSKRAV I ÄMNET SVENSKA Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK 5 F-KLASS Sambandet mellan ljud och bokstav Språket lyfter A3 läsa Alfabetet och alfabetisk ordning Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen

Läs mer

Sagotema. 1 av 7. Förankring i kursplanens syfte. Kopplingar till läroplan. Montessori. Nedan ser du vilka förmågor vi kommer att arbeta med:

Sagotema. 1 av 7. Förankring i kursplanens syfte. Kopplingar till läroplan. Montessori. Nedan ser du vilka förmågor vi kommer att arbeta med: 7 9 LGR11 Sv Sagotema Under några veckor kommer vi att arbeta med ett sagotema. Vi kommer att prata om vad som kännetecknar en saga samt vad det finns för olika typer av sagor. Vi kommer också att läsa

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Smedingeskolan LPP och matris för tema klassiker. LPP och matris för tema klassiker

Smedingeskolan LPP och matris för tema klassiker. LPP och matris för tema klassiker Under den kommande perioden kommer vi att arbeta med temat klassiker. Ni ska få lära er vad som räknas som en klassiker samt olika författare. Ni ska läsa en klassiker - som ni själva väljer, läsa utdrag

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Svenska

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Svenska ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Svenska Övergripande Mål: formulera sig och kommunicera i tal och skrift, läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika

Läs mer

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Pedagogisk planering i svenska Säkert har du hört talas om Törnrosa och Askungen; kanske läste dina föräldrar de här eller andra sagor för dig när du var barn. Sagor har fascinerat människor i alla tider

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y kursplan svenska y.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs Y Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Lokal studieplan för svenska.

Lokal studieplan för svenska. Lokal studieplan för svenska. Kunskapso mråde Läsa och skriva Centralt Innehåll 1. Sambandet mellan ljud och bokstav. Alfabetet och alfabetisk ordning. Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET SVENSKA SOM ANDRASPRÅK KUNSKAPSKRAV I ÄMNET SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak

Läs mer

Förslag den 25 september Svenska

Förslag den 25 september Svenska Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Vendelsömalmsskolan Pedagogisk planering

Vendelsömalmsskolan Pedagogisk planering Under arbetsområdet Språket genom media kommer eleverna att arbeta med media som en metod att öva på sina färdigheter och öka sina kunskaper i språket. Vi kommer att ta upp många saker ur det centrala

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Svenska Direkt i årskurs 7. Vi läser även ett par skönlitterära böcker. Eftersom vi delar material kan planeringen variera mellan klasserna. Kursplanen i svenska delas in i

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:1 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

svenska som andraspråk

svenska som andraspråk svenska som andraspråk Arbetslag: Gamma Klass: 9ABC Veckor: 33-43 HT 2019 Världskrigslitteratur Utdrag ur kursplanen i svenska: Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 kusplan svenska grnsve2.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom

Läs mer

svenska kurskod: sgrsve7 50

svenska kurskod: sgrsve7 50 Svenska Kurskod: SGRSVE7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet handlar om hur språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas. Kärnan i ämnet är språk

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet svenska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet svenska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia)

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Läroplanens mål: Historia Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska

Läs mer

"Jordens processer" I Europa finns det vulkaner, glaciärer och bergskedjor. Varför finns de hos oss? Hur blir de till?

Jordens processer I Europa finns det vulkaner, glaciärer och bergskedjor. Varför finns de hos oss? Hur blir de till? "Jordens processer" Ge Sv Vi läser om jordens uppbyggnad och om hur naturen påverkar människan och människan påverkar naturen. Vi läser, skriver och samtalar. Skapad 2014-11-11 av Pernilla Kans i Skattkärrsskolan,

Läs mer

Arbetsområden för Freja och Frigg

Arbetsområden för Freja och Frigg Arbetsområden för Freja och Frigg Arbetsområde: Läsinlärning och bokstavsarbete Kunskapskrav Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska spela match idag. Matchen börjar bra och vi gör det första målet. Sedan får vi problem och det andra laget gör mål. Efter förlängningen

Läs mer

Syfte och mål med kursen

Syfte och mål med kursen Arbetsområde: Världskrigens tid åk 9 Under vecka 34-40 kommer vi att arbeta med Världskrigens tid. Genom att ha kunskap om vår historia skapar vi förståelse om det samhälle vi lever i idag. Första och

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet svenska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet svenska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

VAD HANDLAR BOKEN OM?

VAD HANDLAR BOKEN OM? TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik tältar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och Lea sätter upp ett tält i Leas trädgård. Lea föreslår att det ska sova över i tältet, men först måste de fråga sina föräldrar.

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

Kunskapskrav SVENSKA SOM ANDRASPRÅK År 9

Kunskapskrav SVENSKA SOM ANDRASPRÅK År 9 Kunskapskrav SVENSKA SOM ANDRASPRÅK År 9 LÄSA: Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med ( ) flyt genom att ( ) välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag. Genom att göra

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Skolverkets förslag till kursplan i svenska i grundskolan. Svenska

Skolverkets förslag till kursplan i svenska i grundskolan. Svenska Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

"Pay it forward" Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet?

Pay it forward Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet? "Pay it forward" Ge Re Sv Skapad 2014-08-07 av Erika Hermansson i Surteskolan, Ale Redigerad senast 2014-08-28 av Erika Hermansson Vårt sista läsår tillsammans, ska vi starta igång med ett projekt som

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk

Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk Centralt innehåll Lärområde Tid Delområde Undervisning/ arbetssätt Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och

Läs mer

Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap

Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap Det här är vi! Pernilla Holmgren Yvonne Eriksson Anpassningsbara läromedel Grundskola Gymnasium Särskola Förberedelseklass SFI Grundvux Efter gymnasiet Gymnasiet

Läs mer

Hjälten Lärarmaterial

Hjälten Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Detta är en bilderbok där man som läsare får följa en kille som efter skolan är superhjälte då han hjälper människor och djur i nöd.

Läs mer

Språkbruk Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Språkbruk Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Pedagogisk planering Boken om mig Syfte Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Individer och gemenskaper

Individer och gemenskaper Samhällskunskap åk 4-6 - Centralt innehåll Familjen och olika samlevnadsformer Sexualitet, könsroller och jämställdhet Social skyddsnätt Samerna och övriga minoriteter i Sverige Individer och gemenskaper

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

Pass 3 Bygga ett samhälle

Pass 3 Bygga ett samhälle Kursplaner åk 1 3 Pass 1 Vad är ett samhälle? Samhällskunskap Att leva i närområdet Centrala samhälls funktioner, till exempel sjukvård, räddningstjänst och skola. Yrken och verksamheter i närområdet.

Läs mer

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. Pedagogisk planering klassbok Pojken i randig pyjamas Syfte Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i svenska som andraspråk i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i svenska som andraspråk i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i svenska som andraspråk i grundskolan 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Centralt innehåll. I årskurs 1 3 75 3.17 Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Svenska som andraspråk Åk 1-9 2012-08-20

Svenska som andraspråk Åk 1-9 2012-08-20 Vallaskolan Svenska som andraspråk Åk 1-9 2012-08-20 Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera

Läs mer

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och Ekonomi och konsumtionsfrågor ingår både i ämnet hem- och konsumentkunskap och i. I kursplanerna

Läs mer

Pedagogisk planering: Skriva argumenterande texter, åk 4

Pedagogisk planering: Skriva argumenterande texter, åk 4 Pedagogisk planering: Skriva argumenterande texter, åk 4 ne m gu nde r A era t Ämne: Svenska åk 4 Läromedel: ZickZack Skrivrummet åk 4 Beräknad tidsåtgång: 400 500 minuter under 4 5 veckor LGR 11, del

Läs mer

BESKRIVNING AV SVENSKA SOM ANDRASPRÅK (SVA)

BESKRIVNING AV SVENSKA SOM ANDRASPRÅK (SVA) 1 (9) BESKRIVNING AV SVENSKA SOM ANDRASPRÅK (SVA) Avsedd som underlag till lärare i förberedelseklass, svenska som andraspråk och svenska 2 (9) VAD ÄR SVENSKA SOM ANDRASPRÅK OCH FÖR VEM? Det svenska språket

Läs mer

LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR

LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR HANNE LETH Sidan 1 LEJONET OCH MUSEN OCH ANDRA FABLER Lärarmaterial LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Läs mer

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället:

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället: prövning grundläggande svenska Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Pep för arbetsområdet: No - Rymden

Pep för arbetsområdet: No - Rymden PeP - Pedagogisk Planering Upprättad av: Cecilia Eklund Datum: 2013-08-01 Pep för arbetsområdet: No - Rymden Årskurs och tidsperiod: V. 36-42 klass 2 Kunskapskrav från läroplanen: -Jordens, solens och

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Lpp för Svenska som andraspråk år 6 9 Hofors kommun, Petreskolan År6 Ht studieteknik 1 Vt sagor År 7 Ht Studieteknik 2 Vt Boken om mig själv År 8 Ht Studieteknik 3 Vt År 9 Ht Vt Deckare Studieteknik 4,

Läs mer

Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Muntliga presentationer och. Gester och kroppsspråk. muntligt berättande.

Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Muntliga presentationer och. Gester och kroppsspråk. muntligt berättande. Svenska åk 4-6 - Centralt innehåll Argumentera Muntliga presentationer och muntligt berättande Hjälpmedel: Stödord, bilder, digitala medier. Gester och kroppsspråk Tala, lyssna och samtala Berättande texter

Läs mer

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 1 Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 2 ELEVSIDA Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 OMFATTNING: 2-3 lektionstimmar

Läs mer

Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk

Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk Grundsärskolan Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Boken handlar om två personer som går i samma klass. Båda tycker att det är ganska stökigt i klassen och drar sig undan bråk och stök. De lägger

Läs mer

LPP Läsprojekt Svenska År 1. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen.

LPP Läsprojekt Svenska År 1. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. LPP Läsprojekt Svenska År 1 Beskrivning av arbetet Tidsperiod: April + lite maj 2013 (4 veckor) Ämnets syfte: Undervisningen i ämnet ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. I undervisningen

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

SVENSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

SVENSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE SVENSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf drömmer alltid att han är i fara. Pappa ger honom tipset att tänka på något kul innan han somnar. Alf tänker på julen och paket och snö Men plötsligt hör

Läs mer

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, Svenska Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: formulera sig och kommunicera i tal och skrift, läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner

Läs mer

Prövningsanvisningar våren 2017 Svenska som andraspråk grundläggande nivå

Prövningsanvisningar våren 2017 Svenska som andraspråk grundläggande nivå Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisningar våren 2017 Svenska som andraspråk grundläggande nivå Läs igenom kursplanen för Svenska som andraspråk här nedanför. Läs och arbeta med kursboken

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Svenska Årskurs: 7 Ansvarig lärare: Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? är en lättläst berättelse för barn mellan 8 och 11 år. Egil bor tillsammans med sin mamma och längtar efter en egen hund. Nu är det sommarlov och han fyller

Läs mer

TECKENSPRÅK FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

TECKENSPRÅK FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE TECKENSPRÅK FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår

Läs mer

Bilaga 8. Förslag till kursplan för sameskolan inklusive kunskapskrav Dnr 2008:741

Bilaga 8. Förslag till kursplan för sameskolan inklusive kunskapskrav Dnr 2008:741 Bilaga 8 Förslag till kursplan för sameskolan inklusive kunskapskrav 2010-03-22 Dnr 2008:741 Skolverkets förslag till kursplan i samiska i sameskolan Samiska Samerna är vårt lands enda urfolk och samiskan

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa ska gå på bio. Erik blir nyfiken på den nya filmen som handlar om vampyrer, men man måste vara 15 år för att få se den. Erik och pappa ska se

Läs mer