Fysisk planering av förorenad mark

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fysisk planering av förorenad mark"

Transkript

1 Fysisk planering av förorenad mark Hur hanteras förorenad mark vid en bygglovsansökan? Vem har enligt miljöbalken ansvar för att undersöka och åtgärda förorenad mark? Hur stort är ansvaret? Kan krav utifrån miljöbalken leda till skadeståndsanspråk gentemot kommunen? Miljöbalken och PBL, när möts de och inte? Behöver man tillämpa båda samtidigt? Vägledning gällande fysisk planering av förorenad mark (rapportutkast från Länsstyrelsen i Östergötland och kommande PM från Länsstyrelsen i Jönköpings län)

2 Hantering av förorenad mark vid bygglovsansökan Ansökan om bygglov inkommer Inom eller utom plan finns detaljplan plankartan eller prövning enligt 2 kap. PBL

3 GIS 9 fornlämningar Riksintresse vattendrag Riksintresse naturvård Strandskyddsområde mm.

4 Detaljplanen

5 9 kap. 30 Plan- och bygglagen Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om 1.den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplanen eller b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen. 2.åtgärden inte strider mot detaljplanen. 3.åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för en detaljplan börjar löpa, och 4.åtgärden uppfyller kraven i 2 kap. 6 första stycket 1 och 5,6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18.

6 Boverkets allmänna råd Rättigheter och skyldigheter Detaljplanen har vissa rättsverkningar för kommunen och enskilda. Planen fastlägger ramar för hur kommunen och fastighetsägarna kan/skall genomfora planen. Fastighetsägarna har under planens genomförandetid en garanterad byggrätt i enlighet med planen. Efter genomförandetiden är byggrätten mer osäker eftersom planen då kan ersättas, ändras eller upphävas utan särskild ekonomisk kompensation till fastighetsägarna for att icke utnyttjad byggrätt minskas. Fastighetsägarna har viss rätt att få ersättning vid skada på grund av detaljplanen. I vissa fall har de rätt att få sina fastigheter inlösta av kommunen. Med detaljplanen följer en mer omfattande lovplikt än vad som gäller generellt i områden utan detaljplan.

7 Kan krav ställas även utifrån miljöbalken? Krav utifrån 26 kap. 9 miljöbalken för att exempelvis uppfylla försiktighetsprincipen i 2 kap. 3 eller reglerna i 10 kap. om efterbehandlingsansvar. -> krav på undersökningar eller efterbehandling Krav ställs på verksamhetsutövaren. Även exploatör räknas som verksamhetsutövare.

8 Ansvar för förorenad mark enligt miljöbalken Verksamhetsutövarens ansvar Fastighetsägarens ansvar Ansvar för förebyggande åtgärder

9 10 kap. miljöbalken tillämpningsområde, nytt kapitel I 10 kap. miljöbalken återfinns grunderna för att utkräva ett ansvar för att utreda och åtgärda ett förorenat område. 10 kap. miljöbalken gäller områden som har konstaterats vara så förorenade att de kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön (10 kap. 1 ). Lagen om ändring i miljöbalken (SFS 2007:660) nytt 10 kap. från och med den 1 augusti kap. miljöbalken i sin lydelse från före den 1 augusti 2007 är oftast tillämpligt.

10 Verksamhetsutövarens ansvar primärt, förutsättningar Verksamhetsutövaren är den som i första hand är ansvarig för att undersöka och utreda föroreningssituationen samt för att efterbehandla området (10 kap. 2 och 8 1 st.). Verksamhetsutövaren är dock bara ansvarig under förutsättning att Den faktiska driften av verksamheten som bidrog till föroreningen har pågått efter den 30 juni 1969, Verkningarna av verksamheten alltjämt pågår den 1 januari 1999, och Det föreligger behov av att avhjälpa skador eller olägenheter som orsakats av verksamheten (se 8 lagen (1998:811) om införande av miljöbalken).

11 Verksamhetsutövarens ansvar verksamhetsöverlåtelse Vid fusion av ett företag tas ansvaret för föroreningsskador över av det övertagande bolaget, se rättsfallen Balticgruppen (M ) och Karlstad Renhållning (KN B 156/96). Vid en inkråmsöverlåtelse tas i princip såväl rättigheter som skyldigheter över av det övertagande bolaget, se rättsfallet Arvamet (M ).

12 Verksamhetsutövarens ansvar ej konstaterat förorenat Om ett område inte är konstaterat förorenat (men detta kan befaras) är verksamhetsutövaren ändå skyldig att utföra undersökningar av området (se 26 kap. 22 ), dock inte att utföra efterbehandlingsåtgärder. En rimlighetsavvägning av ansvaret ska göras (se 2 kap. 7 ).

13 Fastighetsägarens ansvar enligt 10 kap. 3 miljöbalken Fastighetsägaren är i andra hand ansvarig för att undersöka och utreda föroreningssituationen samt för att efterbehandla området om inte verksamhetsutövaren kan utföra eller bekosta detta (sekundärt ansvar), förutsatt att Fastigheten förvärvades från och med den 1 januari 1999 Förvärvaren vid förvärvet kände till föroreningarna eller då borde ha upptäckt dem, om förvärvet avser en privatbostadsfastighet ansvarar dock endast en förvärvare som känt till föroreningen (10 kap. 3 1 st., 10 kap. 8 första stycket och 15 lag (1998:811) om införande av miljöbalken) Fastighetsägarens ansvar är begränsat till den egna fastigheten.

14 Fastighetsägarens ansvar för värdeökning och utredningskostnader Även om fastighetsägaren inte har ett ansvar enligt 10 kap. 2 eller 3 kan denne i skäligt utsträckning få svara för kostnader som motsvaras av den värdeökning på fastigheten som en efterbehandling medför (se 10 kap. 5 ) samt för utredningskostnader som rör fastigheten (se 10 kap. 8 2 st.).

15 Skälighetsbedömning Skälighetsbedömning - den ansvarige verksamhetsutövaren (eller fastighetsägaren) ska utföra eller bekosta undersökningar, utredning och efterbehandling enligt 10 kap. miljöbalken i den omfattning som det kan bedömas som skäligt (10 kap. 4 och 8 1 st.). Vid skälighetsbedömningen ska hänsyn tas till Tidsaspekten Följsamhet med dåtidens krav Bidragit till föroreningen i en begränsad mån? Omständigheter i övrigt

16 Solidariskt ansvar Om flera verksamhetsutövare är ansvariga enligt 10 kap. 2, eller om flera fastighetsägare är ansvariga enligt 10 kap. 3, svarar de solidariskt om inte annat följer av 10 kap. 4 (se 10 kap. 6, 7 och 8 1 st.). Att ansvaret är solidariskt innebär att tillsynsmyndigheten i princip kan vända sig mot vem som helst av de ansvariga för att utkräva hela det ansvar som omfattas av solidariteten. Den som får stå för andras delar är hänvisad till att söka kostnadstäckning från de övriga genom att väcka särskild talan vid mark- och miljödomstolen (se 20 kap. 2 1 st. punkt 7).

17 Ansvar för förebyggande åtgärder Oavsett om ett område har konstaterats vara förorenat eller inte kan krav ställas på verksamhetsutövaren att vidta de förebyggande åtgärder som behövs för att hindra eller motverka att den verksamhet eller åtgärd som bedrivs/vidtas medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön (se 2 kap. 3 ). Krav på förebyggande åtgärder kan endast ställas i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem (se 2 kap. 7 ). Som verksamhetsutövare med ansvar för förebyggande åtgärder räknas även markägare i förvaringsfallen samt exploatörer där exploateringen innebär att föroreningarna kan sprida sig till omgivningen.

18 Kan krav utifrån miljöbalken leda till skadeståndsanspråk gentemot kommunen? Enligt 3 kap. 2 skadeståndslagen ska staten eller en kommun ersätta skada som vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande staten eller kommunen svarar (t.ex. om kommunen inte utreder markens lämplighet tillräckligt vad gäller föroreningssituationen). -> kan leda till civilrättsliga krav gentemot kommunen på ersättning för skada (exempelvis ekonomisk skada med anledning av kostnader som beror på krav utifrån miljöbalken på undersökningar av föroreningssituationen)

19 Exempel på rättsfall gällande skadeståndsanspråk T , 6 juni 2012, Norrtälje kommun (överklagad till Svea hovrätt, för avgörande februari 2013) Bolag förvärvade fastigheter där det bedrivits sågverksamhet som var förorenade av impregneringsvätska. Tingsrätten kom fram till att kommunen inte utrett föroreningssituationen tillräckligt innan planen antogs och att kommunen var skadeståndsskyldig gentemot bolaget för de skador som uppkommit genom antagandet av planen. T , mellandom, 21 december 2010 (fastställd av Svea hovrätt den 16 januari 2012 i T ), Nyköpings kommun Kommunen hade antagit en plan utan att förvissa sig om markens lämplighet för bebyggelse och hade gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning.

20 Miljöbalken och PBL Miljöbalken (MB) och plan- och bygglagen (PBL) är två separata lagstiftningar med delvis olika syften och utgångspunkter. De gäller dock parallellt. Inget generellt krav finns på samordning mellan. Miljöbalken - Syfte att värna människans hälsa, en god miljö och naturens skyddsvärde Plan- och bygglagen - Syfte att främja en lämplig samhällsutveckling - Inriktad mot användningen av mark- och vatten - Avvägning mellan allmänna och enskilda intressen (miljö- och hälsa är endast en aspekt av flera som ska beaktas)

21 Miljöbalken och PBL Det finns regler som kopplar samman miljöbalken och PBL i vissa delar och vad gäller vissa beslut - Tillstånd enligt miljöbalken: får inte strida mot gällande detaljplan (2 kap. 6 3 st. miljöbalken). - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser (3 och 4 kap. miljöbalken): kopplas ihop med PBL (se 2 kap. 2 PBL) - Miljökvalitetsnormerna i 5 kap. miljöbalken: ska följas i samband med bland annat planläggning (2 kap. 10 PBL). I PBL saknas dock hänvisningar till - miljöbalkens allmänna hänsynsregler - miljöbalkens regler om miljöskador, bland annat förorenade områden (kap. 10)

22 När kommer miljöbalken in i planärenden? Miljöbalkens krav blir aktuella först när planen eller lovet ska genomföras, och riktas då mot de faktiska byggnadsåtgärderna Om inte utrett föroreningsproblematiken tillräckligt under plan- och lovprövningsprocessen -> eventuellt krav enligt miljöbalken på kostsamma och tidsfördröjande efterbehandlingsåtgärder som ställs på byggherren under byggskedet

23 Bra att samordna hantering av PBL och miljöbalken! En målsättning måste vara att utforma planprocessen så att hanteringen av PBL och miljöbalken samordnas så långt det är möjligt! Vid planering och lovgivning enligt plan- och bygglagen bör kommunen tidigt söka samråd och samverkan med tillsynsmyndigheten för det förorenade området. -> komma överens om vilka utredningar och åtgärder som krävs för att kunna använda marken som planerat -> precisera åtgärderna

24 BECOSI-handbok om planering av förorenade områden En vägledning är framtagen inom ramen för BECOSI av Länsstyrelsen i Östergötland om hur förorenade områden ska beaktas och hanteras i den fysiska planeringen. Syftet är att kunna göra planer som hanterar förorenade områden på ett genomtänkt sätt. Målgruppen är myndigheter, markägare och andra intressenter som arbetar med förorenade områden eller fysisk planering. Ett utkast på handbok är nu på remiss.

25 Vägledande PM om fysisk planering av förorenad mark Översiktsplaner Kan man belysa FO-frågor mer i kommunens översiktsplan (ÖP) och i så fall hur detaljerad bör bilden av föroreningssituationen i kommunen vara? Hur bör/kan man i ÖP:n ange riktlinjer för vilket förhållningssätt man bör ha till förorenade områden (dvs. inte bara beskriva var de förorenade områdena i kommunen finns?)? Kan man i ÖP:n belysa vilken saneringsnivå som bör gälla när markanvändningen inte stämmer överens med detaljplanen?

26 Vägledande PM om fysisk planering av förorenad mark Gamla detaljplaner Hur kan/bör/ska man hantera förorenad mark när det gäller befintliga (gamla) detaljplaner där föroreningen inte var känd vid antagandet av detaljplanen? Vilken skyldighet har kommunen att gå igenom sina gamla planer? Hur kan kommunen inför ett bygglovsbeslut, som i enlighet med en äldre detaljplan måste meddelas, uppmärksamma att det finns förorenad mark som kan komma att beröra bygglovet?

27 Vägledande PM om fysisk planering av förorenad mark Framtagande av nya detaljplaner Hur mycket bör vara utrett om föroreningssituationen inför samrådet? Hur långt framme i EBH-processen bör man vara för att kunna anta en detaljplan för ett förorenat område?

28 Vägledande PM om fysisk planering av förorenad mark Bygglov Hur kan/bör/ska man hantera förorening som upptäcks vid pågående exploatering där bygglov redan beviljats? Övrigt Hur kan man jobba mer förebyggande med frågor om förorenade områden i samband med detaljplaner, exploatering och bygglov? Hur kan man i planeringen tydliggöra att man inte bör bygga över inspontningar och inkapslingar så att man i framtiden kan komma dit och eventuellt åtgärda?

Förorenade områden vid planering och lovgivning

Förorenade områden vid planering och lovgivning Förorenade områden vid planering och lovgivning Henrik von Zweigbergk Mälarlänsutbildningen 8 november 2016 Bakgrund Träffar med kommunernas plan- och miljöskyddshandläggare hösten 2012 -> frågor om hur

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist Ansvarsutredningar Sara Lundquist 10 kapitlet miljöbalken Tillämpligt om föroreningsskada finns Huvudregeln är att den som förorenat också ska avhjälpa. (10:2 MB) Vad är avhjälpande? Utredning, efterbehandling

Läs mer

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Förändringar i praxis relaterat till undersöknings- och saneringsansvar Per Molander Mannheimer Swartling Advokatbyrå Nätverket Renare Mark, seminarium 22 november

Läs mer

Hur undviker man krockar mellan plan- och bygglagen och miljöbalken vid exploatering?

Hur undviker man krockar mellan plan- och bygglagen och miljöbalken vid exploatering? Hur undviker man krockar mellan plan- och bygglagen och miljöbalken vid exploatering? Renare Marks vårmöte 25-26 mars 2015 Exploatering drivkraft, många intressen ska beaktas Drivkraft för hantering av

Läs mer

MILJÖBALKEN, EXPLOATERINGSAVTAL ENLIGT PBL OCH SANERINGSANSVAR PIA PEHRSON OCH CATERINA CARREMAN FOYEN ADVOKATFIRMA

MILJÖBALKEN, EXPLOATERINGSAVTAL ENLIGT PBL OCH SANERINGSANSVAR PIA PEHRSON OCH CATERINA CARREMAN FOYEN ADVOKATFIRMA MILJÖBALKEN, EXPLOATERINGSAVTAL ENLIGT PBL OCH SANERINGSANSVAR PIA PEHRSON OCH CATERINA CARREMAN FOYEN ADVOKATFIRMA NYA PBL NYA UTMANINGAR Bakgrund: Byggprocessutredningen, PBL-kommittén, Energieffektiviseringsutredningen

Läs mer

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 710-09 1 KLAGANDE 1. G H 2. Y H MOTPART Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 Visby ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Gotlands

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer

Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer 1 Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer Advokat Anders Linnerborg, Setterwalls Advokatbyrå i Malmö 1 3 Om det inte finns någon verksamhetsutövare som kan utföra

Läs mer

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet M 9822-02 Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip övertar

Läs mer

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet (MÖD 2003:17) Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar. I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip

Läs mer

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område?

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Advokat Maria Paijkull Nätverket Renare Mark, Jönköping 2018-09-27 Case: Utfyllnad med gjutsand Övergångsbestämmelser enligt

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen Enhet 3 DOM 2008-03-14 meddelad i Nacka Strand Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Munksjö Sweden AB Box 624 551 18 Jönköping Ombud: Advokat T.C. Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-03-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6364-09 KLAGANDE GMTC Global Machine Trade Center HB, 969699-0762 Ombud: E.L. c/o IRM Contracting i Kristinehamn AB MOTPART

Läs mer

Tillsyn av förorenade områden

Tillsyn av förorenade områden Tillsyn av förorenade områden Ansvarsbedömningar och 28-anmälningar (FMH) På säker grund för hållbar utveckling Sofie Hermansson Miljöjurist Statens geotekniska institut sofie.hermansson@swedgeo.se 013-20

Läs mer

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas 2 kap. 8 MB 10 kap. MB 9 kap. 1 MB 2 kap. 3, 7 MB 26 kap. 9, 14, 21, 22 MB 28 kap. 5 MB Lagen om införande av miljöbalken 8, 15 Övergångsbestämmelserna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 T 2052-10 KLAGANDE JM Värmdöstrand AB, 556001-6213 169 82 Stockholm Ombud: Advokat VD MOTPART Kustbostäder i Oxelösund Aktiebolag,

Läs mer

2014-06-30. Vägledning om fysisk planering av förorenade områden

2014-06-30. Vägledning om fysisk planering av förorenade områden 2014-06-30 Vägledning om fysisk planering av förorenade områden Innehåll Inledning... 3 Miljöbalken och plan- och bygglagen... 3 Vägledningens syfte och avgränsning... 3 Framtagande av vägledning... 3

Läs mer

Hur gör vi bra riskbedömningar och får dem accepterade? En aspekt för en tillsynsmyndighet acceptansen är att få föroreningarna under kontroll

Hur gör vi bra riskbedömningar och får dem accepterade? En aspekt för en tillsynsmyndighet acceptansen är att få föroreningarna under kontroll Hur gör vi bra riskbedömningar och får dem accepterade? En aspekt för en tillsynsmyndighet vad gäller acceptansen är att få föroreningarna under kontroll Utgångspunkt Helt eliminera risk och ta bort föroreningen

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

Hur har det gått? g. Klar? Nästan klar? Halvvägs? Vad är svårast? Något ni önskar svar på idag?

Hur har det gått? g. Klar? Nästan klar? Halvvägs? Vad är svårast? Något ni önskar svar på idag? Välkomna! 08.15 Hur har det gått 08.30 Grupparbete praktikexempel 09.30 Fika 09.45 Grupparbete skälighetsavvägning 10.45 Att ta beslut 11.15 Övrigt 11.30 Utvärdering Hur har det gått? g Klar? Nästan klar?

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

Ansvarsutredning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsutredning?

Ansvarsutredning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsutredning? Ansvarsutredning Ansvar enligt 10 kap Vem eller vilka kan/ska vi rikta krav till? Skriva en enkel ansvarsutredning Varför utreda ansvar? 1. Rena tillsynsobjekt 2. Objekt med delvis ansvar 3. Objekt utan

Läs mer

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i planeringen Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i samhällsplaneringen Översiktsplan PBL 3 kap Detaljplan PBL 4 kap Plan- och lovsystemet

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal KLK.2018.618 Riktlinjer för exploateringsavtal antogs av kommunfullmäktige den 28 januari 2019. Riktlinjer för exploateringsavtal tydliggör hur kommunen arbetar med exploateringsavtal.

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1311 DOM 2010-06-23 Stockholm Mål nr M 6231-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2009-06-23 i mål nr M 2425-06, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM meddelad i Umeå

DOM meddelad i Umeå UMEÅ TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2007-06-07 meddelad i Umeå Mål nr M 2355-06 1(7) KLAGANDE Swedish Meats ek. för., 702002-0116,121 86 Johanneshov Ombud: Jur. kand. EA, Vattenfall Power Consultant AB,

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 11012-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-13 i mål nr M 4375-13, se bilaga

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-12-21 meddelad i Vänersborg Mål nr M 4526-12 KLAGANDE Skandinaviska Bensinaktiebolaget Din-X Drottninggatan 7 252 21 Helsiingborg MOTPART Miljö-

Läs mer

Naturvårdsverkets och Boverkets arbete om förorenade områden i fysiskt planering Ingemar Palm, Boverket. Utgångspunkter.

Naturvårdsverkets och Boverkets arbete om förorenade områden i fysiskt planering Ingemar Palm, Boverket. Utgångspunkter. Naturvårdsverkets och Boverkets arbete om förorenade områden i fysiskt planering Ingemar Palm, Boverket - Utgångspunkter - Innehåll - Hänsyn till människors hälsa och miljön - Plansystemet - Fo i planer

Läs mer

Två jurister samtalar om senare års praxis

Två jurister samtalar om senare års praxis Två jurister samtalar om senare års praxis Sofie Hermansson, SGI Maria Paijkull, Front Advokater 2016-11-24 Begreppet verksamhetsutövare Utgångspunkter för ansvar Vad säger äldre praxis? Senare års praxis

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

Kan en harmlös verksamhet bli farlig och hur påverkar det ansvaret för föroreningsskador? Mikael Hägglöf

Kan en harmlös verksamhet bli farlig och hur påverkar det ansvaret för föroreningsskador? Mikael Hägglöf Kan en harmlös verksamhet bli farlig och hur påverkar det ansvaret för föroreningsskador? Mikael Hägglöf Vad är miljörätt? Politik Styrmedel mot hållbar utveckling Juridik Konkretisering av politiska målsättningar

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

Johan Asplund & Lars Davidsson

Johan Asplund & Lars Davidsson Johan Asplund & Lars Davidsson WSP i Sverige 2 200 medarbetare i Sverige Stark lokal förankring Program Inledning, presentation Hur farligt är det med förorenade områden? Varför är det viktigt att undersöka

Läs mer

KS 7 15 JANUARI Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 7 15 JANUARI Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 7 15 JANUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Helena Bavrell Östblom Jenny Oltner Datum 2013-12-08 Diarienummer KSN-2013-0507 Kommunstyrelsen Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun Förslag

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun UPPRÄTTAD: Diarienr: MN 2016/56 STANDARDFÖRFARANDE PLANUPPDRAG SAMRÅD Granskning ANTAGANDE LAGAKRAFT Plan-

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:441 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Förorenad mark i PBL. 5 feb 2010

Förorenad mark i PBL. 5 feb 2010 Förorenad mark i PBL 5 feb 2010 Länsstyrelsens uppdrag i samhällsplaneringen PBL-området ÖVERSIKTSPLAN 4 kap 5 och 9 PBL Ta till vara och samordna statens intressen. Tillhandahålla underlag. Ge råd om

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2018-12-13 Stockholm Mål nr P 1771-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-26 i mål nr P 4548-17,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2017:424 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2018-10-08 Stockholm Mål nr P 1916-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-02-05 i mål nr P 2886-17, se

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar cathrine.lundin@naturvardsverket.se anna.rolf@naturvardsverket.se Foto: Daniel Martini Inventeringen och EBH-stödet I EBH-stödet som är den databas där

Läs mer

Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med enskilt huvudmannaskap

Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med enskilt huvudmannaskap 2016-09-02 Miljö- och byggnadsavdelningen Tjänsteskrivelse Dnr 2016/1666 stadsarkitekt Maria Koistinen Hellborg 040-425170 Miljö- och Byggnadsnämnden Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2016-12-22 Stockholm Mål nr M 8829-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-28 i mål nr M 313-16

Läs mer

Ändring av detaljplan för Kummiltorp 2, 1496K-DP617

Ändring av detaljplan för Kummiltorp 2, 1496K-DP617 AKT 1496K-DPXXX Ändring av detaljplan för Kummiltorp 2, 1496K-DP617 Planbeskrivning Samrådshandling Dnr PLAN.2018.9 Laga kraft 20xx-xx-xx Upprättad 2019-01-28 Sektor samhällsbyggnad SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE

Läs mer

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Drivern Planområde SAMRÅDSHANDLING 2015-09-10 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samråd av planförslaget

Läs mer

Om tuvor och lass Fysisk planering av förorenade områden

Om tuvor och lass Fysisk planering av förorenade områden Om tuvor och lass Fysisk planering av förorenade områden Redovisning av enkätstudie Nätverket Renare Mark, Vårmötet 2015 Helena Helgesson, SGI På säker grund för hållbar utveckling SGI:s enkäter vad &

Läs mer

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag.

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Projektet Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Etapp 2 (i höst), nedlagda verksamheter Anordna workshop, genomföra en kortare utbildning om

Läs mer

Vägledning om hantering av förorenade områden vid planering och lovgivning

Vägledning om hantering av förorenade områden vid planering och lovgivning Vägledning om hantering av förorenade områden vid planering och lovgivning Titel: Vägledning om hantering av förorenade områden vid planering och lovgivning Utgivare: Länsstyrelsen i Jönköpings län Datum:

Läs mer

Förorenade områden och fysisk planering

Förorenade områden och fysisk planering Förorenade områden och fysisk planering Ingemar Palm Boverket Renare Marks workshop, Göteborg G 22 januari 2008 Hänsyn till fo i plan- och bygglagen PBL infördes 1987 (och bygger på BL från 1947). Lagen

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Regeringens förslag till ändringar i PBL

Regeringens förslag till ändringar i PBL Regeringens förslag till ändringar i PBL Kerstin Åkerwall Kerstin.akerwall@boverket.se Proposition om studentbostäder Prop. 2013/14:59 Prop. 17/12-13 Gäller från 1/7-14 Beslut 10/4-14 Proposition om studentbostäder

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Introduktion till miljöbalken

Introduktion till miljöbalken Introduktion till miljöbalken Många lagar har betydelse för miljön Miljöbalken Miljökvalitet Skydd av natur, djur och växter Artskyddsförordningen Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förorenade områden

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar

Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar 2014-05-22 Länsstyrelsernas Juristsamverkansgrupp För EBH-frågor Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar Ibland går det inte att utkräva något ansvar för en förorening enligt 10 kap. miljöbalken.

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2013-11-26 Stockholm Mål nr P 7862-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-02 i mål nr P 257-13, se bilaga

Läs mer

KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR

KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Granskningshandling Datum 2016-12-17 2016-0222 1 (7) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (7) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Seminarium Förorenade områden i fysisk planering och bygglovhantering. Länsstyrelsen i Skåne Malmö 21 november2014

Seminarium Förorenade områden i fysisk planering och bygglovhantering. Länsstyrelsen i Skåne Malmö 21 november2014 Seminarium Förorenade områden i fysisk planering och bygglovhantering Länsstyrelsen i Skåne Malmö 21 november2014 Dagens program 9.15-9.20 Introduktion Länsstyrelsen Skåne 9.20-10.30 Länsstyrelsens arbete

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västmanlands län beslut den 2 september 2009, se domsbilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västmanlands län beslut den 2 september 2009, se domsbilaga 1 NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr M 5034-09 Miljödomstolen 2009-11-05 meddelad i Nacka Strand KLAGANDE 1. H.E. 2. J.O. MOTPART Miljönämnden i Köpings kommun 731 85 Köping ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västmanlands

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden.

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden. Observera att FAQn gäller både i det fall ett objekt har kommunicerats efter identifiering eller efter att inventering och riskklassning har gjorts. Vilket utskick som är det aktuella (identifiering eller

Läs mer

DOM meddelad i VÄXJÖ

DOM meddelad i VÄXJÖ VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2008-05-20 meddelad i VÄXJÖ Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Ystad Hamn Logistik AB Hamntorget 2 271 39 YSTAD Ombud: EN, Klewe Advokater AB, Skomakaregatan 4, 211 34 Malmö MOTPART Myndighetsnämnden

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Vägledning om Förvaringsfall teori & typfall

Vägledning om Förvaringsfall teori & typfall 2019-03-26 Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för EBH-frågor Vägledning om Förvaringsfall teori & typfall Denna vägledning beskriver begreppet förvaringsfall och fokuserar särskilt på hur en tillsynsmyndighet

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

underlagsmaterial till Ansvarsutredningsworkshop

underlagsmaterial till Ansvarsutredningsworkshop Länsstyrelserna i Uppsala, Gävleborg, Stockholm, Södermanland och Gotlands län Uppsala och Stockholm underlagsmaterial till Ansvarsutredningsworkshop Foto: SGI, Ebba Wadstein 2012-05-25 Datum: 2012-05-25

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Redogörelse för gällande rätt, utifrån praxis och med fokus på konkurser På säker grund för hållbar utveckling Presentationens innehåll Efterbehandlingsansvaret

Läs mer

Seminarium om ansvarsutredningar

Seminarium om ansvarsutredningar Seminarium om ansvarsutredningar Sara Lundquist, Matilda Nilsson Tervahauta och Jessica Bernfreed Ewald Malmö den 13 maj 2016 Naturvårdsverkets mall för ansvarsutredningar Bra att utgå från NV:s mall för

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för del av Sådden 4 och 7, Halmstad HALMSTADS KOMMUN Plan E309K Enkelt förfarande, KS 2014/0475 Kommunstyrelsen, 2015-08-18 Laga kraft 2015-09-14 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Miljööverdomstolen MÖD 2005:29

Miljööverdomstolen MÖD 2005:29 Miljööverdomstolen MÖD 2005:29 Målnummer: M3079-04 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2005-05-17 Rubrik: Föreläggande enligt miljöbalken att följa villkor i beslut om tillstånd enligt miljöskyddslagen-----ett

Läs mer

Om tuvor och lass Fysisk planering av förorenade områden

Om tuvor och lass Fysisk planering av förorenade områden Om tuvor och lass Fysisk planering av förorenade områden Redovisning av enkätstudie Nätverket Renare Mark, Vårmötet 2015 Helena Helgesson, SGI På säker grund för hållbar utveckling SGI:s enkäter vad &

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Ändringar i planförslaget... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag

Läs mer

Tillsynshandboken. Vad kommer jag att ta upp? Tillsynshandboken vad har hänt?

Tillsynshandboken. Vad kommer jag att ta upp? Tillsynshandboken vad har hänt? Tillsynshandboken Sanering och efterbehandling av förorenade områden genom tillsyn och prövning På säker grund för hållbar utveckling Vad kommer jag att ta upp? Ansvar för förebyggande åtgärder Ansvar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-06-12 2017-2353 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Älgen 1 Fastighetens adress: Sturckvägen 2 Sökande: Ärende: Kalmar kommun Nybyggnad av

Läs mer

Dnr N2015/08971/PUB YTTRANDE SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen

Dnr N2015/08971/PUB YTTRANDE SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2016-03-31 Dnr N2015/08971/PUB SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Remissvar, Bättre samarbete mellan stat och kommun, SOU 2015:109 Dnr: N2015/08971/PUB Mark- och miljööverdomstolen kommer

Läs mer

DOM 2010-06-23 Stockholm

DOM 2010-06-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 0611 DOM 2010-06-23 Stockholm Mål nr M 6598-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, miljödomstolen, dom 2009-07-20 i mål M 2109-08, se bilaga A KLAGANDE Staten

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer