Kommundirektör Kjell Johansson Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Anna Lindholm. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommundirektör Kjell Johansson Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Anna Lindholm. Kommunledningskontoret, Vallentuna"

Transkript

1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 augusti 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 21 augusti kl Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Gunnel Orselius-Dahl (fp), vice ordförande Elisabeth Rydström (c) Lars-Bertil Ohlsson (kd) Hans Strandin (s) Jaana Tilles (s) Kommundirektör Kjell Johansson Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Anna Lindholm Hans Strandin (s) Kommunledningskontoret, Vallentuna Sekreterare Anna Lindholm Paragrafer Ordförande Sten-Åke Adlivankin Justerande Hans Strandin BEVIS Protokollet har anmälts till kommunstyrelsen 1 (1)

2 Innehållsförteckning: Kommunplan , Driftramar...3 Kommunplan , Resultat & finansieringsplan...7 Skolpengsystemet, fastställande av belopp för läsåret 2003/ Kommunplan , Exploateringsplan Kommunal utdebitering för Delårsbokslut...13 Budgetuppföljning 2/2003 kommunstyrelsen...14 Budgetuppföljning för 2/2003 för hela kommunen...15 Åtgärder för att klara budget Kompletterande renhållningstaxa...21 Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen Slutredovisning av investeringsprojekt, Årstidsvägarna...23 Vallentuna Tennisklubb, borgensåtagande...24 Policy och riktlinjer för upphandling i Vallentuna kommun...26 Städverksamhetens framtida organisation...28 Exerman-Hersby. Remiss från Österåkers kommun...31 Skydd av tätortsnära natur i Stockholmslän...32 Yttrande över delbetänkandet Tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholm Mälardalsregionen, SOU 2003: Delbetänkande från Stockholmsberedningen Trängselavgifter Remissvar...37 Hemställan från Allergikommittén om dess framtida arbete...42 Bolagisering av Vallentunas va-verksamhet och samgående med Roslagsvatten AB44 Motion - Satsa på e-demokrati...46 Motion Håll isär frågorna på dagordningen...47 Motion Gör det möjligt att få kallelser via epost igen...49 Behov av anställning på Konsult och service ekonomi...50 Sid 2 (50)

3 Kommunplan , Driftramar AU 77 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige fastställa driftramar enligt reviderat förslag, bilaga 1. Ärendet Kommunfullmäktige har den 16 juni 42 återremitterat förslaget till Kommunplan för perioden för vidare utredning och konsekvensbeskrivning. Kommunstabens synpunkter och förslag till justeringar Det föreligger inte något uppdrag till kommunstaben att komplettera ärendet inför den beredning som blir aktuell till kommunfullmäktiges nästa sammanträde den 22 september. På grund av förändrade förutsättningar bör dock vissa justeringar, enligt följande redovisning, göras i det förslag som förelades kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i juni. Kommunstyrelsen gav arbetsutskottet i uppdrag att ge en redovisning av de s k Wernersson-pengarna. Kommunstaben har begärt ett yttrande från barn- och ungdomsförvaltningen, vilket väntas föreligga inför kommunstyrelsens sammanträde den 8 september Driftramar Avgiften till Södra Roslagens Brandförsvarsförbund för 2004 har av förbundsfullmäktige fastställts till tkr eller 400 tkr lägre än i förslaget till driftramar. Rambeloppet kan därför justeras ned till , och tkr för perioden Kostnaden för pensioner m m beräknas nu bli något lägre än budgeterat under 2003 vilket motiverar en nedjustering av rambeloppen för till , respektive tkr. Beloppet under posten Övrigt/besparingar måste justeras ned som följd av beslut i kommunstyrelsen som innebär att vissa av de av kommunstaben föreslagna åtgärderna inte ska genomföras. Sammantaget innebär justeringarna att summan av driftramarna blir marginellt högre än i kommunstyrelsens förslag. Då förutsätts att det allmänna besparingsbetinget på 1,4 % fr o m 2004 för nämnderna inklusive skolpengsystemet kvarstår. Förslag till justerade rambelopp framgår av bilaga 1. Myndighetsnämnden Den successiva översynen av taxor och avgifter som nu pågår bedöms endast täcka en mindre del av nödvändig ramjustering. 3 (50)

4 Forts 77 Fritidsnämnden Fritidsnämndens förebyggande arbete leder till lägre kostnader för kommunen. Det är därför rimligt att budgeten justeras med hänsyn till det ökande antalet ungdomar och därmed högre kostnader. Uppräkningen av driftramarna är avsevärt lägre än de automatiska kostnadsökningarna vilket innebär en minskning av nämndens reella ekonomiska utrymme. Kulturnämnden De senaste årens uppräkning av ramen har helt gått åt att klara lönekostnader och bibliotekets IT. Anslag för verksamhet har minskats eller är oförändrade sedan Barn- och ungdomsnämnden Nämnden har antagit en tjänsteskrivelse som remissvar. I skrivelsen ägnas ett längre avsnitt åt resonemang kring de ekonomiska förutsättningarna, mot bakgrund av kostnadsutvecklingen under de två senaste åren, realismen i rambeloppen samt uppdelning av dessa på en fast budgetdel och en del för skolpengsystemet. Två alternativa förslag redovisas med en höjning av såväl fast del som skolpeng med 8 respektive 5 %. Dessa förslag leder till en brist jämfört med föreslagen budgetram för 2004 med ca 28 respektive ca 17 miljoner kr. Barn- och ungdomsnämnden har ännu inte tagit ställning till hur mycket skolpengen bör höjas under perioden utan skall återkomma senare. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Nämnden har överlämnat en tjänsteskrivelse som remissvar. Enligt denna är rambeloppet för 2004 otillräckligt och bristen anges till ca 3 miljoner kr utöver täckning av beräknat underskott från Socialnämnden Nämnden har antagit en tjänsteskrivelse som remissvar. I bilaga 1 till denna tjänsteskrivelse sammanfattas de ekonomiska förutsättningarna. En volymökning under planperioden är oundviklig. Omfattning är dock svår att förutspå. Den fastställda budgetramen för 2003 och de för planperioden föreslagna budgetramarna är alltför snäva för att inrymma såväl kostnads- som volymökningar. Med ledning av detta kan socialnämnden ej åta sig att klara befarade volymökningar med bibehållen kvalitet i verksamheterna. 4 (50)

5 Forts 77 Kommunstabens kommentarer Generellt kan noteras att samtliga nämnder i sina kommentarer mer eller mindre tydligt påtalar att driftramarna behöver utökas, i förhållande till kommunstyrelsens remissförslag, för att verksamheten ska kunna bedrivas på nuvarande nivå vad gäller omfattning och kvalitet. Mot bakgrund av kommunstyrelsens uttalade målsättning om en oförändrad utdebitering under planeringsperioden är det naturligtvis inte möjligt att utöka driftramarna. Om 2002 års negativa resultat skall återställas under perioden t o m 2006 kan det i stället finnas behov av att ytterligare reducera driftramarna. Kommunstaben inser svårigheten för nämnderna att klara verksamheten inom de föreslagna driftramarna. En första förutsättning måste vara att genomföra åtgärder för att klara budget 2003 utan underskott. Därefter finns endast ett mindre utrymme för att täcka kostnadsökningar och volymförändringar. Det innebär att internpriser måste ligga kvar på nuvarande nivå eller helst sänkas. Barn- och ungdomsnämndens alternativ till höjning av skolpengen är naturligtvis helt orealistiska i nuvarande ekonomiska perspektiv. Kommunstaben har i skrivelse till budgetberedningen redovisat synpunkter på vad som skulle kunna vara motiverad höjning av pengbeloppen men inte heller dessa höjningar på mindre än 3 % per år skulle rymmas inom föreslagna rambelopp. Eftersom skolverksamhetens förutsättningar förändras vid varje läsårsskifte borde skolpengen enligt kommunstabens mening fastställas för läsår i stället för kalenderår. En sådan förändring skulle kunna genomföras fr o m 2004 på så sätt att 2003 års pengbelopp förlängs att gälla även för vårterminen Nya belopp skulle sedan kunna fastställas för läsåret 2004/05 sedan förutsättningarna kunnat analyseras mera noggrant under hösten. I budgetramarna skulle tills vidare en preliminär höjning kunna beaktas med förslagsvis 2-3 % varje läsår fr o m 2004/05. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den maj 62 föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att 1. Fastställa driftramar år enligt alternativ C, men med ytterligare neddragning med 1,4 % för samtliga nämnder och styrelser. Se särskilt dokument Kommunplan Skolpengen till för- och grundskoleverksamheten ska i fortsättningen fastställas läsårsvis. 5 (50)

6 Forts 77 Kommunstyrelsen har den 2 juni 69 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag med tilläggen att uppdra åt arbetsutskottet att vid kommunstyrelsens sammanträde den 8 september ge en redovisning av de så kallade Wernerssonpengarna samt att uppdra åt arbetsutskottet att ta fram en konsekvensanalys av ett eventuellt avskaffande av interhyressystemet och återgång till den gamla modellen med anslag för fastighetsdriften. Den 16 juni 42 återremitterade kommunfullmäktige ärendet. Yrkanden vid sammanträdet Hans Strandin (s) yrkar bifall till socialdemokraternas förslag till driftramar. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer proposition på Hans Strandins yrkande och finner att arbetsutskottet avslår det och istället föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Handlingar i ärendet 1. Kommunplan Socialdemokraternas förslag till driftramar 6 (50)

7 Kommunplan , Resultat & finansieringsplan AU 78 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige fastställa resultat- och finansieringsplan enligt reviderat förslag, bilaga 1. Ärendet Kommunfullmäktige har den 16 juni återremitterat förslaget till Kommunplan för perioden för vidare utredning och konsekvensbeskrivning. Kommunstabens synpunkter och förslag till justeringar Det föreligger inte något uppdrag till kommunstaben att komplettera ärendet inför den beredning som blir aktuell till kommunfullmäktiges nästa sammanträde den 22 september. På grund av förändrade förutsättningar bör dock vissa justeringar, enligt följande redovisning, göras i det förslag som förelades kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i juni. Kommunstyrelsen gav arbetsutskottet i uppdrag att ge en redovisning av de s k Wernersson-pengarna. Kommunstaben har begärt ett yttrande från barn- och ungdomsförvaltningen, vilket väntas föreligga inför arbetsutskottets sammanträde. Resultatplan Utöver effekten av justeringarna på nämndernas driftkostnader anser kommunstaben att posten Räntekostnadsnetto kan justeras ned något under 2004 som följd av det låga ränteläge som råder för närvarande. Resultatplanen visar i princip ett 0-resultat för perioden när hänsyn tagits till täckning av 2002 års underskott med 12 mkr per år. Reviderat förslag framgår av bilaga 1. Finansieringsplan Resultatet av exploateringsverksamheten har justerats som följd av samhällsbyggnadsnämndens förslag till exploateringsplan. Planen visar en förstärkning av likviditeten med ca 60 mkr under perioden vid en oförändrad upplåningsvolym. Detta utrymme kan användas till att successivt amortera ned kommunens låneskuld. Reviderat förslag framgår av bilaga 1. 7 (50)

8 Forts 78 Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den maj 64 föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att fastställa resultat- och finansieringsplan enligt alternativ C med besparingskrav med 1,4 %. Kommunstyrelsen har den 2 juni 72 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Den 16 juni 45 återremitterade kommunfullmäktige ärendet. Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar bifall till socialdemokraternas förslag till resultat- och finansieringsplan. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer proposition på Hans Strandins yrkande och finner att arbetsutskottet avslår det och istället föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Handlingar i ärendet 1. Kommunplan , resultatplan 2. Socialdemokraternas förslag till resultat- och finansieringsplan 8 (50)

9 Skolpengsystemet, fastställande av belopp för läsåret 2003/04 AU 79 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta om följandeskolpeng för Vt 2004 Pengbelopp i tkr Vt 2004 Förskola små 1 2 år 79,9 Förskola 3 5 år 71,2 Familjedaghem små 1 2 år 72,2 Familjedaghem 3 5 år 64,3 6-åringar 43,4 Grundskola ,4 Grundskola ,2 Fritidshem 24,65 Nytt beslut för skolpeng Ht 2004 och Vt 2005 tas i början av Ärendet Kommunfullmäktige återremitterade den 16 juni 2003 ärendet till barn- och ungdomsnämnden för att få reda på konsekvenserna av beslutet för verksamhetsåret Barn- och ungdomsförvaltningens förslag kommer att delas ut vid arbetsutskottets sammanträde den 21 augusti Kommunstabens förslag inför kommunfullmäktige den 16 juni 2003 Mot bakgrund av budgetberedningens förslag har kommunstaben beräknat följande pengbelopp att gälla för läsåret 2003/04 efter en reduktion med 1,4 % av nu utgående belopp: Pengbelopp i tkr Vt /04 Förskola små 1 2 år 81,0 79,9 Förskola 3 5 år 72,2 71,2 Familjedaghem små 1 2 år 73,2 72,2 Familjedaghem 3 5 år 65,2 64,3 6-åringar 44,0 43,4 Grundskola ,0 43,4 Grundskola ,0 56,2 Fritidshem 25,0 24,65 Fortsättningsvis bör kommunfullmäktige under första kvartalet varje år fastställa de nya pengbeloppen inför varje nytt läsår. 9 (50)

10 Forts 79 Ärendets tidigare behandling Kommunstyrelsen har den 2 juni 70 beslutat att bordlägga ärendet och behandla det vid ett extra kommunstyrelsesammanträde den 16 juni Kommunstyrelsen har den 16 juni 86 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Den 16 juni 43 återremitterade kommunfullmäktige ärendet till barnoch ungdomsnämnden för att få reda på konsekvenserna av beslutet för verksamhetsåret Yrkanden vid sammanträdet Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige att besluta enligt kommunstabens förslag om skolpeng för Vt Nytt beslut för skolpeng Ht 2004 och Vt 2005 tas i början av 2004 Hans Strandin (s) yrkar att skolpengen skall vara oförändrad. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer de två yrkandena mot varandra och finner att arbetsutskottet avslår Hans Strandins yrkande och istället föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med ordförandes förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. 10 (50)

11 Kommunplan , Exploateringsplan AU 80 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att fastställa samhällsbyggnadsnämndens förslag till exploateringsplan Ärendet Samhällsbyggnadsnämnden har antagit ett förslag till exploateringsplan för perioden och överlämnat planen till kommunfullmäktige för fastställelse. Exploateringsplanen är en del av kommunplanen för Kommunstabens synpunkter Exploateringsplanen innehåller en bra beskrivning av grundläggande förutsättningar såväl i det långsiktiga som kortsiktiga perspektivet samt en kortfattad textmässig redovisning av varje exploateringsområde. Dessutom innehåller planen ekonomiska kalkyler för de olika områdena uppdelat på bostadsområden och arbetsplatsområden. I underlaget för samhällsbyggnadsnämndens beslut anges att exploateringsverksamheten för planperioden är självfinansierad. Samtidigt konstateras att stora investeringar under , bl a i vägprojekt inom exploateringsområdena, medför att verksamheten dessa år visar ett kraftigt ekonomiskt underskott. Enligt kommunstabens uppfattning är kommunens övergripande målsättning att exploateringsverksamheten dels ska bära de direkta kostnaderna inom exploateringsområdena men också ge ett bidrag till kommunens investeringar i den övergripande infrastrukturen, t ex väg- och va-anläggningar. Den framlagda planen når inte denna ekonomiska målsättning. Enbart för att den ska vara balanserad vad gäller löpande utgifter och inkomster så krävs försäljning av mark inom arbetsplatsområden på en betydligt högre nivå än vad som varit fallet under den senaste femårsperioden. Det måste bedömas som en stor osäkerhet i nuvarande konjunkturläge. Inför bokslutet 2003 kommer en genomgång att ske i avsikt att avsluta vissa exploateringsprojekt som efter samråd med samhällsbyggnadsförvaltningen kan anses slutförda. Dessa kommer då att utgå ur planen fr o m Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. 11 (50)

12 Kommunal utdebitering för 2004 AU 81 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar om oförändrad utdebitering år 2004 med 18:68 kr. Socialdemokraterna deltar inte i beslutet. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den maj 65 föreslagit att kommunfullmäktige beslutar om oförändrad utdebitering år 2004 med 18:68 kr. Kommunstyrelsen har den 2 juni 73 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag Den 16 juni 46 återremitterade kommunfullmäktige ärendet till kommunstyrelsen för vidare utredning och konsekvensbeskrivning. Yrkanden vid sammanträdet Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkar att kommunfullmäktige beslutar om oförändrad utdebitering år 2004 med 18:68 kr. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med ordförandes förslag. Socialdemokraterna deltar inte i beslutet. 12 (50)

13 Delårsbokslut AU 82 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen överlämnar delårsrapport för perioden januari juni 2003 till kommunfullmäktige. Ärendet Kommunledningskontoret har upprättat delårsrapport för perioden januari juni Sammanfattning Det ekonomiska utfallet för perioden visar ett negativt resultat med 18,9 Mkr varav ca 10 Mkr beror på ändrad redovisningsprincip för beräkning av semesterlöneskuld till kommunens anställda. Såväl verksamhetskostnader som skatteintäkter och bidrag har ökat med 11 % jämfört med motsvarande period föregående år. Soliditeten enligt balansräkningen har sjunkit från 54,7 % i bokslut 2002 till 53,0 %. Helårsprognosen, som redovisar ett negativt resultat med 21 Mkr, baseras på nämndernas prognoser i BUF 2/2003 samt aktuella bedömningar av skatteintäkter och övriga finansiella poster. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Delårsbokslut (50)

14 Budgetuppföljning 2/2003 kommunstyrelsen AU 83 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen att godkänner Vasaru-rapporten för andra kvartalet Ärendet Kommunledningskontoret har upprättat budgetuppföljning efter andra kvartalet 2003 för kommunstyrelsens ansvarsområden. I tjänsteskrivelse (Vasaru-rapport) daterad redovisas måluppfyllelser, nyckeltal och prognoser. I bilaga 1 redovisas även budgetutfallet per verksamhet. Prognosen för utfallet inom driftsramen innebär en positiv budgetavvikelse med ca 800 tkr. Även investeringarna prognostiseras hållas inom fastställd budget. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Vasaru-rapport för kommunstyrelsen 14 (50)

15 Budgetuppföljning för 2/2003 för hela kommunen AU 84 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen överlämnar BUF 2/2003 till kommunfullmäktige som underlag för beslut om åtgärder för att nå en budget i balans under Ärendet Den andra verksamhets- och budgetuppföljningen för 2003 med nämndernas VaSaRu- rapporter redovisar en helårsprognos baserad på första halvårets verksamhet och bokförda kostnader samt de åtgärder i kostnadsbesparande syfte som nämnderna planerar att verkställa under andra halvåret. I redovisningen har inte beaktats de förslag till budgetnedskärningar som kommunstyrelsen föreslog i juni. Förslaget återremitterades av kommunfullmäktige och kommer nu att behandlas vid septembersammanträdet. Sammanfattning Kommunens driftbudget för 2003 visar ursprungligen ett 0-resultat. Kommunstyrelsen har beslutat om ombudgeteringar från bokslut 2002 som påverkar resultatet marginellt. En sammanställning av nämndernas beräknade budgetutfall enligt VaSaRu-rapporterna redovisas i bilaga 1 och visar ett underskott mot budget med ca 14 mkr. Samtidigt visar utfallet av skatter och andra finansiella poster enligt bilaga 2 ett negativt utfall med 8 mkr. Under övrigt i resultatprognosen redovisas 1 mkr som motsvarar del av tidigare beräknade höjningarna av politikerarvodena, vilka nu inte bedöms komma att genomföras under Sammantaget blir det beräknade resultatet för 2003 därmed negativt, 20,8 mkr. Investeringsbudgeten inklusive ombudgeterade anslag från bokslut 2002 samt anslagsjusteringar under 2003 uppgår till 71 mkr medan utfallsprognosen visar ca 52,5 mkr. Nämndernas prognoser redovisas i bilaga 1. I prognoserna är beaktat att biblioteksutbyggnaden inte ska medföra några utbetalningar under året. Likviditetsprognosen enligt bilaga 2 visar att likviditeten ansträngs med det prognostiserade negativa driftresultatet. Kommunstabens kommentar Den andra kvartalsrapporten för 2003 visar en något bättre utveckling för kommunens ekonomi men fortfarande med ett betydande negativt resultat enligt nämndernas prognoser och kommunstabens bedömning av utfallet av skatteintäkter och de övriga finansiella posterna. 15 (50)

16 Forts. 84 Prognosen för nämndernas utfall har dock förbättrats med 5 mkr från uppföljningen efter första kvartalet då den totalt var på -19,2 mkr mot nu -14,1 mkr. Trots kommunledningens uppmaningar till de s k mjuka nämnderna att vidta åtgärder för att nå en budget i balans 2003 så redovisar barn- och ungdomsnämnden samt socialnämnden fortfarande negativt budgetutfall med totalt ca 13 mkr. Detta är dock en förbättring med 4 mkr jämfört med prognosen i BUF 1/2003. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden visar en förbättrad prognos med ca 2 mkr medan samhällsbyggnadsnämnden däremot visar en försämring i ungefär samma storleksordning. Kommunstaben konstaterar att förutsättningen för att 2003 års bokslut skall visa positivt resultat är beslut om budgetjusteringar enligt kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige samt att nämnderna vidtar åtgärder för att klara sin verksamhet inom dessa lägre budgetnivåer. Nämndernas VaSaRu-rapporter Nämndernas VaSaRu-rapporter redovisas i bilaga 1. Samhällsbyggnadsnämnden/MTM Årsprognosen för driftbudgeten visar en negativ budgetavvikelse med 1,2 mkr för den anslagsfinansierade delen och 0,9 mkr för resultatenheterna. Den negativa utvecklingen förklaras främst av att fördelningen av personalkostnader till investerings- och exploateringsbudget inte beräknas nå den budgeterade nivån. Flera av investeringsprojekten inom väg- och va-anläggningar, som ännu inte slutredovisats, visar stora budgetöverskridanden. Fritidsnämnden Nämndens prognos visar nu ett budgetöverskott med 100 tkr för driftbudgeten eller 250 tkr bättre än efter ett kvartal. Det beror bl a på en bedömning om ett bra utfall för Kvarnbadet. Kulturnämnden Nämndens prognos visar ett budgetöverskott med 100 tkr. Det förklaras med att lägre politikerarvoden än budgeterat betalas ut under året och kommer inte att kvarstå när budgeten justerats. Barn- och ungdomsnämnden Prognosen för driftbudgeten består av tre olika delar. Skolpengen från kommunfullmäktige till Barn- och ungdomsnämnden beräknas bli ungefär som budgeterat, 361 mkr. Jämfört med förra prognosen har en viss nedjustering skett av beräknade utbetalningar. 16 (50)

17 Forts. 84 Verksamheterna, som ska finansieras med skolpengen, visar kraftigt negativt utfall för första halvåret, - 11 mkr och detta beräknas kvarstå och t o m öka något i helårsprognosen. Utfallet är ca 4 mkr sämre än prognosen efter första kvartalet vilket bl a beror på att budgeterat s k strukturbidrag inte avses betalas ut till rektorsområdena under Nämndens s k fasta budgetram är på drygt 39 mkr. Av denna har endast ca 40 % förbrukats under första halvåret. Prognosen för helårets utfall är ett överskott med 4,7 mkr beroende på planerade besparingsåtgärder, bl a innehållet strukturbidrag med 3 mkr. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Årsprognosen visar ett budgetöverskridande med 0,2 mkr jämfört med 2,5 mkr i förra prognosen. Förbättringen beror främst på ett förväntat lägre utfall för de interkommunala kostnaderna samt på effekten av genomförda besparingsåtgärder. Socialnämnden Årsprognosen visar ett budgetöverskridande med ca 7 mkr eller 1,5 mkr bättre än i förra prognosen. Förbättringen gäller äldreomsorgen som nu bedöms ge ett överskott med ca 2 mkr. Övriga verksamhetsområden visar högre kostnader än budgeterat, särskilt individ- och familjeomsorg samt LSS-verksamhet, som belastas av fortsatta volymökningar. Gemensamma och finansiella poster Skatteintäktsprognosen baseras på Kommunförbundets senaste bedömning gjord i maj Den innebär en väsentlig nedjustering av 2003 års skatteintäkter med en negativ avräkningspost jämfört med de förskottsbelopp som betalas ut. Lägre skatteintäkter och ett något sämre utfall än budgeterat för skatteutjämningen innebär negativ budgetavvikelse med 11 mkr. Statsbidrag inkl. det generella sysselsättningsstödet samt mellankommunal utjämning bedöms ge en positiv budgetavvikelse med 2 mkr. Som följd av det låga ränteläget bedöms även räntenettot kunna ge en positiv budgetavvikelse med ca 1 mkr. Resultat- och likviditetsprognos Med de ovan redovisade prognoserna beräknas resultatet för 2003 komma att bli negativt, - 20,8 mkr. Detta medför en fortsatt finansiell belastning jämfört med förutsättningen enligt fastställd budget. Delvis kompenseras detta genom att investeringarna bedöms bli något lägre än budgeterat på grund av beslut om senareläggningar. 17 (50)

18 Forts. 84 Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Nämndernas Vasaru-rapporter 18 (50)

19 Åtgärder för att klara budget 2003 AU 85 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. Alla nämnder uppmanas att göra vad de kan för att inte ha ett underskott Samtliga under- och överskott ska tas med till Utbyggnaden av Vallentuna bibliotek senareläggs och att ramtillskottet för kulturnämndens driftbudget läggs i slutet av planeringsperioden. Ärendet Kommunstyrelsen har den 14 april 2003 gett kommundirektören i uppdrag att tillsammans med kommunstaben ta fram åtgärder för att minska interna kostnader och redovisa dessa för kommunstyrelsens arbetsutskott (budgetberedningen). Budgetberedningen har den 22 april 2003 gett uppdrag till arbetsutskotten i samhällsbyggnadsnämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt socialnämnden att till budgetberedningens sammanträde den 12 maj redovisa åtgärder för att hålla sina respektive budgetar för Kommunfullmäktige har den 16 juni 2003 återremitterar följande två punkter till kommunstyrelsen för vidare utredning och konsekvensbeskrivning: 1. Åtgärder ska vidtas för att hålla 2003 års budget i balans. Samtliga nämnder och styrelser ges dessutom ett besparingskrav med 0,7 % av nämndens nettobudget år 2003 för att uppnå en ekonomi i balans. 2. Besluta att utbyggnaden av Vallentuna bibliotek senareläggs och att ramtillskottet för kulturnämndens driftbudget läggs i slutet av planeringsperioden. Yrkanden vid sammanträdet Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkar att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att: 1. Alla nämnder uppmanas att göra vad de kan för att inte ha ett underskott Samtliga under- och överskott ska tas med till Utbyggnaden av Vallentuna bibliotek senareläggs och att ramtillskottet för kulturnämndens driftbudget läggs i slutet av planeringsperioden. 19 (50)

20 Forts 85 Hans Strandin (s) yrkar avslag till andra meningen i första punkten i Sten-Åke Adlivankins yrkande i övrigt yrkar han bifall till yrkandet. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer de två yrkandena mot varandra och finner att arbetsutskottet avslår Hans Strandins yrkande och istället föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med ordförandes förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. 20 (50)

21 Kompletterande renhållningstaxa AU 86 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att taxan för hushållssopor kompletteras i enlighet med nedanstående tabell, beslutet gäller från och med den 1 januari Ärendet Den nuvarande renhållningstaxan fastställdes genom beslut i kommunfullmäktige och har varit gällande från och med Kommunens entreprenör, SITA, har upptäckt att det saknas taxor för tre varianter av hämtning. Beräkningarna för dessa taxor har utförts på samma grund som övriga taxor. Kompletterande taxor, verksamheter (exkl moms). Grundavg/ år Behand/ hämtn Hämt+ behand/år Årspris inkl grundavgift 130l kärl 2ggr/v 520,00 4, , ,36 370l kärl 3ggr/v 780,00 13, , ,72 löst avfall 3ggr/v 1 800,00 36, , ,84 Samhällsbyggnadsnämndens beslut Samhällsbyggnadsnämnden har den 17 juni 151 beslutat att taxan för hushållssopor kompletteras i enlighet med ovanstående tabell under år 2003 samt föreslagit kommunfullmäktige att fastställa dessa kompletteringar i enlighet med detta beslut. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben har inget erinra mot samhällsbyggnadsnämndens förslag till kompletteringar av taxan för hushållssopor med undantag av att beslutet bör kompletteras med att det skall gälla från och med den 1 januari Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Samhällsbyggnadsnämndens protokoll 21 (50)

22 Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen 2002 AU 87 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendet Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium har överlämnat årsredovisning för verksamhetsåret Revisorerna har avgivit sin revisionsberättelse daterad och tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Kommunstabens förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. 22 (50)

23 Slutredovisning av investeringsprojekt, Årstidsvägarna AU 88 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. Slutredovisningen för investeringsprojektet Årstidsvägarna läggs till handlingarna. 2. Samhällsbyggnadsnämnden uppmanas att i fortsättningen förbättra anslagskontrollen över nämndens investeringsprojekt och att följa bestämmelserna i kommunfullmäktiges reglemente för budgetuppföljning. Ärendet Samhällsbyggnadsnämnden har till kommunfullmäktige överlämnat en av samhällsbyggnadsförvaltningen upprättad slutredovisning över investeringsprojektet Årstidsvägarna, avseende utbyggnad av valedningar och återställande av vägar. Kommunstabens synpunkter Av samhällsbyggnadsnämndens protokoll framgår inte nämndens ställningstagande till den upprättade slutredovisningen vilket måste anses anmärkningsvärt. Enligt slutredovisningen har anvisat anslag för projektet, tkr, överskridits med mer än 100 % och den slutliga utgiften redovisas till tkr. Det är samhällsbyggnadsnämndens ansvar att följa utvecklingen av investeringsprojekten, att anmäla befarade budgetöverskridanden samt att vid behov begära anslagstillskott innan projekten genomförs. Kommunfullmäktige har tidigare uppmanat nämnden att vidta åtgärder för att förbättra kalkylunderlaget för anslagsäskanden avseende kommande investeringsprojekt. För det nu slutredovisade projektet är det uppenbart att det förelåg stora brister i det ursprungliga kalkylunderlaget. Någon avräkning mot den ursprungliga kalkylen redovisas inte. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Samhällbyggnadsnämndens protokoll 23 (50)

24 Vallentuna Tennisklubb, borgensåtagande AU 89 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar att kommunens åtagande om kommunal borgen till Vallentuna Tennisklubb för kommande femårsperiod ska gälla intill en nivå om högst kronor. Detta under förutsättning att ett avtal upprättats mellan kommunen och tennisklubben. I vilket tennisklubben halvårsvis skall redovisa en ekonomisk rapport till KSAU. Tennisklubben skall också redovisa en plan för framtida amorteringar. Ärendet Nordea Bank Sverige AB i Vallentuna har i egenskap av långivare begärt ett nytt beslut om fortsatt kommunalt borgensåtagande för lån upptagna av Vallentuna Tennisklubb inför omsättning av befintliga lån per Lånebeloppet uppgår i dag till kronor fördelat på två lån. Tidigare beslut Kommunfullmäktige beslutade att bevilja Tennisklubben borgen på 5 miljoner kronor för byggande av tennishall vid Vallentuna idrottsplats. Vid första omsättningen av lånet uttalade kommunstyrelsen att man förutsatte att klubben i fortsättningen skulle amortera på lånet med minst 100 tkr per år. Vid nästa låneomsättning meddelade klubben att målsättningen om amortering med 100 tkr per år inte uppnåtts utan att amortering då kunde ske med endast 200 tkr för 5 års perioden. Kommunstyrelsens godkände den lägre amorteringen och medgav fortsatt borgensåtagande för kommande femårsperiod. Kommunstabens synpunkter Ekonomin i Vallentuna Tennisklubb är ansträngd. De senaste åren har verksamheten gått med stora ekonomiska underskott och den balanserade förlusten enligt senaste balansräkning uppgår till mer än en miljon kronor. Under perioden sedan tennishallen byggdes har det finansiella utrymmet, som skapats genom årliga avskrivningar, använts för att täcka driftunderskott i stället för att amortera på klubbens lån. Trots att räntenivån på lånet har sjunkit kraftigt vid varje låneomsättning har det inte resulterat i någon påtaglig förbättring av klubbens ekonomi. Mot bakgrund av klubbens ekonomiska situation har banken haft flera möten med klubbrepresentanter och påtalat vikten av att förbättra ekonomin. 24 (50)

25 Forts 89 Tjänstemän från fritidsförvaltningen och kommunstaben har också deltagit vid möten där den ansträngda ekonomin diskuterats. Det är därför förvånansvärt att notera att klubbens ordförande vid en presentation av verksamheten för fritidsnämnden i mars 2003 uttalat att ekonomin är god. Kommunstabens uppfattning är att tennisklubbens ekonomi nu är så ansträngd att krafttag måste tas för att klubben inte ska hamna på obestånd. Om så sker måste kommunens borgensansvar infrias och anläggningen övertas av kommunen enligt den säkerhetsöverlåtelse som är tecknad. Enligt stabens mening är detta naturligtvis icke önskvärt men oavsett den framtida utvecklingen finns i dag knappast något annat alternativ än att medge en ytterligare förlängning av borgensåtagandet trots att klubben inte klarar av att amortera på lånet. Därför föreslås att kommunstyrelsen medger en ytterligare förlängning av kommunens borgensåtagande på nivån kronor för kommande femårsperiod. Yrkanden Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkar bifall till kommunstabens förslag med tillägget att beslutet villkoras med att ett avtal upprättats mellan kommunen och tennisklubben. I vilket tennisklubben halvårsvis skall redovisa en ekonomisk rapport till KSAU. Tennisklubben skall också redovisa en plan för framtida amorteringar. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med ordförandes förslag. 25 (50)

26 Policy och riktlinjer för upphandling i Vallentuna kommun AU 90 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta kommunstabens förslag till policy och riktlinjer för upphandling i Vallentuna kommun. Ärendet Upphandlingsansvarig har på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram ett förslag till policy och riktlinjer för upphandling i Vallentuna kommun. Kommunstyrelsen beslutade den 12 maj 2003 att återremittera detta ärende till kommunstaben för behandling av Sten-Åke Adlivankins och Nicklas Steorns yrkanden, se KS protokoll 56. Kommunstaben har justerat policyn enligt följande: Under rubriken inledning framgår att kommunen skall verka för långsiktig hållbarhet. Under rubriken formella förutsättningar framgår att upphandlingsenheten skall se till att det i förfrågningsunderlaget ställs krav på att anbudsgivare anger vilka delar av upphandlingskontraktet som han avser lägga ut på annan. Vallentuna kommun skall prioritera varor och tjänster som uppfyller kraven på miljömärkning enligt KRAV, Svanen, EUblomman m fl, uppfyller krav på högsta möjliga trafiksäkerhet och arbetsmiljö utifrån senaste forskningsrön, minimerar utsläpp och föroreningar och koldioxid, Under rubriken övriga dokument framgår att upphandlingspolicyn bl a gäller för att säkerhetsställa långsiktig hållbarhet. Kommunstaben har justerat riktlinjerna enligt följande: I första stycket framgår att information om tidpunkten för kommunens kommande upphandlingar skall finnas med på kommunens hemsida. Denna mening har införts under riktlinjerna istället för i policyn av utseendemässiga skäl. Yrkandandet att i policyn även ställa krav på att varor och tjänster skall vara producerade av miljöcertifierade producenter har inte beaktats då det för närvarande inte är tillåtet att ställa ett sådant krav. Under rubriken upphandlingsrutiner och handledning, upphandlingsenheten svarar för, yrkades att begreppet långsiktig hållbarhet skulle läggas till efter formella krav. Detta yrkande har inte beaktats då aktuell skrivning syftar på de formella krav som framgår av 1 kap 17 lagen om offentlig upphandling. 26 (50)

27 Forts 90 Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 23 april 48 föreslagit kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Den 12 maj 56 återremitterade kommunstyrelsen ärendet till kommunstaben. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Policy och riktlinjer för upphandling 27 (50)

28 Städverksamhetens framtida organisation AU 91 Dnr Arbetsutskottets förslag 1. Kommunfullmäktige konstaterar att samhällsbyggnadsnämnden genomfört uppdraget att utvärdera hela städverksamheten. 2. Kommunfullmäktige uppdrar till samhällbyggnadsnämnden att organisera den framtida städverksamheten utifrån ett kundperspektiv, där primärverksamheterna själva kan välja städform, entreprenad eller kommunal egenregi, båda med eventuella inslag av egna kombinationstjänster. 3. Upphandling av entreprenadstädning ska utföras av kommunledningskontorets upphandlingsfunktion i samråd med respektive förvaltning och samhällsbyggnadsförvaltningen. Avtalen tecknas mellan entreprenören och respektive nämnd, vilken därmed har det fulla ansvaret för uppföljning och tillsyn. Ärendet Kommunfullmäktige har i april 2000 gett samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att öka andelen entreprenadstädning samt att genomför en utvärdering av hela städverksamheten som ledning för beslut om den framtida städorganisationen. Med anledning av fullmäktiges uppdrag har Samhällsbyggnadsnämnden i maj 2003, lämnat en redovisning för vidtagna åtgärder samt ett förslag till den framtida städverksamhetens utformning. Samhällsbyggnadsnämndens beslut, 118, 15 maj Samhällsbyggnadsnämnden anmäler till kommunfullmäktige att målen för konkurrensutsättning av städverksamheten i kommunens egna och inhyrda lokaler, nu uppfyllts i enlighet med fullmäktiges beslut den 11 april Kommunfullmäktige uppdrar åt samhällsbyggnadsnämnden att organisera den framtida städverksamheten utifrån ett kundperspektiv, där primärverksamheterna själva kan välja städform, entreprenad eller kommunal egenregi, båda med eventuella inslag av egna kombinationstjänster Bakgrund Kommunfullmäktiges beslöt i april Tekniska nämnden/samhällsbyggnadsnämnden åläggs att i samråd med primärverksamhetsansvariga nämnder och styrelser upprätta förfrågningsunderlag, upphandla, följa upp och kontrollera den konkurrensutsatt delen av städverksamheten i kommunens egna och inhyrda lokaler. 28 (50)

29 Forts Målet ska vara att minst 35 % av städytorna är utlagda på entreprenad tolv (12) månader efter beslut i kommunfullmäktige. 3. Målet ska vara att ytterligare minst 15 % är utlagt arton (18) månader efter beslut i kommunfullmäktige. 4. Målet ska vara att en utvärdering av städverksamheten sker efter 18 månader. Samhällsbyggnadsnämndens åtgärder och synpunkter Förändringar Delar av städverksamheten har etappvis lagts ut på entreprenad i samråd med primärverksamheterna. Målet 50 % entreprenadstädning anses uppfyllt men är svårt att exakt definiera på grund av att viss del av lokalarean numera upplåts för enskilda verksamheter samt att vissa lokaler delvis städas av personal anställd av primärverksamheterna, genom så kallade kombinationstjänster. Utvärdering Som underlag för beslut om den framtida städverksamheten har en konsult utvärderat och jämfört kommunens egenregistädning med den upphandlade entreprenadstädningen. Utvärderingen och jämförelserna har omfattat kvalitet, kundfokusering, organisation och effektivitet. Fakta har hämtats in genom kundenkäter och intervjuer. Resultatet av utvärderingen kan sammanfattas med att egenregistädningen uppvisar en högre kvalitet och kundfokusering medan entreprenadstädningen är kostnadseffektivare och har en högre avverkningsgrad. Kundernas åsikter För att få ytterligare underlag för beslut har samhällsbyggnadsförvaltningen träffat barn- och ungdomsförvaltningen och dess rektorer. Oavsett städform anser dessa att städavtalen ska vara långsiktiga för att skapa stabil bemanning och bygga upp gemensam kunskap och förståelse. Skolorna vill också bli mer delaktiga genom att själva avtala om städning hos entreprenören och ha ansvar för uppföljning och tillsyn. Därutöver vill man utföra viss del av städningen med egen personal via kombinationstjänster. Framtida organisation Med utgångspunkt från utvärderingen och synpunkter framförda av kunderna bör den framtida städorganisationen byggas med en betydande del egenregistädning i kombination med professionellt upphandlad entreprenadstädning. Båda formerna ska vara flexibla och anpassas utifrån primärverksamheternas behov. 29 (50)

30 Forts. 91 Upphandling av entreprenadstädning, enligt verksamhetens val, utförs lämpligen av kommunledningskontorets jurist i samråd med primärverksamheten och samhällsbyggnadsförvaltningen. Avtalen bör ha en inbyggd flexibilitet utifrån verksamhetens behov samt vara långsiktiga för att skapa en stabil bemanning och bygga upp gemensam kunskap och förståelse. Avtalen bör också tecknas direkt mellan entreprenören och primärverksamheten, som därmed får det fulla ansvaret för uppföljning och tillsyn. Samverkan Samhällsbyggnadsförvaltningen har samverkat med personalorganisationerna enligt MBL 11 den 14 maj PO är överens med arbetsgivaren om förslaget. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Utvärdering, daterad 5 november 2002, utförd av konsult på samhällsbyggnadsnämndens uppdrag. 30 (50)

31 Exerman-Hersby. Remiss från Österåkers kommun AU 92 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar att uttala att Vallentuna kommun är positiv till Österåkers kommuns förslag till beslut för bildande av naturreservatet Exerman-Hersby. Ärendet Österåkers kommun har inkommit till Vallentuna kommun med en remiss om förslag till beslut om bildande av naturreservatet Exerman- Hersby. Beslutsförslaget avser den del av det planerade reservatet som ligger inom Österåkers kommun. Eftersom det föreslagna området för naturreservatet Exerman-Hersby ligger både i Vallentuna och Österåkers kommuner ska kommunerna formellt hantera och besluta om respektive delområde som ett separat naturreservat. Båda kommunerna har därför samtidigt skickat ut sina beslutsförslag på remiss till bl a sakägare för synpunkter. Förslaget till bildandet av naturreservatet Exerman-Hersby har upprättats i samråd mellan Vallentuna kommun med Österåkers kommun. Syftet med förslaget att bilda ett naturreservat är att bevara ett för naturvården och vetenskapen värdefullt urskogsliknande naturområde och dess skyddsvärda växt- och djurliv. En förutsättning för att kommunfullmäktige i Vallentuna och Österåker ska kunna fatta beslut om att gemensamt bilda naturreservatet Exerman-Hersby är att en slutlig uppgörelse kan nås med markägarna. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. 31 (50)

32 Skydd av tätortsnära natur i Stockholmslän AU 93 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar att anta samhällsbyggnadsnämndens förslag till yttrande med tillägget att för Exerman -Hersby pågår arbetet med att bilda ett kommunalt reservat i enlighet med kommunstyrelsens beslut Ärendet Regeringen har gett länsstyrelsen i uppdrag att tillsammans med andra aktörer i länet ta fram ett program för hur de mest värdefulla naturområdena för friluftsliv och naturvård ska kunna få varaktigt skydd och förvaltning. Programmet har nu remitterats till kommunerna. Kommunstyrelsen har remitterat ärendet till samhällsbyggnadsnämnden för yttrande. Syftet med programmet är att vara ett underlag för Länsstyrelsen, Landstinget i sin roll som regionplaneorgan, kommunerna m. fl i det fortsatta arbetet med att skydda den tätortsnära naturen i regionen ut till omkring 30 km från Stockholms centrum. Programmet utgör del i en helhetssyn för att få en långsiktigt hållbar utveckling och bibehålla en attraktiv region. Programmet kan ses som ett led i att uppfylla de av riksdagen fastställda femton övergripande nationella miljökvalitetsmålen jämte delmål. Viktiga urvalsgrunder är naturvärden, värden för friluftslivet och kulturmiljövärden. För Vallentunas del föreslår rapporten skydd av fyra områden: För Exerman Hersby pågår arbetet med att bilda ett kommunalt naturreservat och ett förslag till beslut har varit ute på remiss till berörda sakägare under sommaren Övriga föreslagna reservat är Vadadalen, området i anslutning till Lindholmens gård och en utvidgning av Björkby Kyrkvikens naturreservat, främst med syftet att fortsätta utbyggnaden av gångoch cykelstråket runt sjön Samhällsbyggnadsnämnden har översänt som nämndens svar på remissen nedanstående yttrande till kommunstyrelsen. 32 (50)

33 Forts. 93 Samhällsbyggnadsnämndens yttrande Vallentuna kommun delar uppfattningen att det är av stor vikt att långsiktigt bevara en genomtänkt grönstruktur. I kommunens Översiktsplan 2001 är den bevaransvärda grönstrukturen en viktig utgångspunkt för den framtida markanvändningen. Samtliga i rapporten upptagna objekt i Vallentuna ligger i grönområden som avses bevaras obebyggda för framtiden enligt överskiktplanen. Kommunen är helt enig i denna bedömning och något ytterligare skydd med offentlig finansierad förvaltning av marken anser samhällsbyggnadsnämnden inte vara nödvändigt. Beslutsgång Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse 33 (50)

34 Yttrande över delbetänkandet Tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholm Mälardalsregionen, SOU 2003:33 AU 94 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar att anta UNO-ledningsgrupps yttrande till Näringsdepartementet, daterad , angående Tillräcklig Flygplatskapacitet i Stockholm Mälardalsregionen. Ärendet Stockholmsberedningen har, enligt kommittédirektiv, till regeringen föreslagit insatser för att uppnå en tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholm Mälardalsregionen för en trettioårsperiod där hänsyn också tas till ett väl fungerande allmänflyg. Näringsdepartementet har sänt ärendet på remiss med inbjudan till bl a kommunerna att lämna synpunkter senast den 12 september UNO ledningsgrupp har den 3 juni 2003 antagit följande yttrande, daterat , till Näringsdepartementet. Kommunstaben föreslår kommunstyrelsen att anta UNO ledningsgrupps yttrande. UNO yttrande UNO-kommunerna delar i allt väsentligt Stockholmsberedningens förslag för tillräcklig framtida flygplatskapacitet i Stockholm Mälardalsregionen. Arlanda kommer för överskådlig tid att vara huvudflygplats för invånare, näringsliv och offentlig förvaltning i de sex kommunerna. Under ett par års tid har tillväxten i Stockholmsregionen avstannat. I ett något längre perspektiv kan man dock utgå från att det rör sig om en temporär avmattning. UNO-kommunerna har ställt sig positiva till den tillväxt som anges i den regionala utvecklingsplanen och är beredda att ta ett stort ansvar för Stockholmsregionens utveckling. De sex kommunerna har bland annat förklarat sig villiga att verka för att åstadkomma ett bostadsbyggande för närmare invånare och många nya arbetsplatser. Som en väsentlig del av sektorns utveckling har UNO-kommunerna dessutom påbörjat planeringen för att skapa en regional kärna längs E 18-stråket, den s.k. Täby - Arninge kärnan. År 2000 fanns det drygt sysselsatta i kärnan. År 2030 beräknas antalet sysselsatta i kärnan vara drygt (50)

35 Forts. 94 Det säger sig självt att en befolkningsökning på närmare invånare samt tillväxten av en regional kärna kräver avsevärda satsningar, inte minst på trafikinfrastrukturen. Nationella och internationella erfarenheter visar på den oerhört stora betydelse som effektiva förbindelser till en flygplats betyder för tillväxtkraften i en regional kärna. För många kommuner i regionen kommer Arlanda att vara huvudflygplats. Därför måste marktransporterna, särskilt kollektivtrafiken, till Arlanda förbättras. Dels för att öka tillgängligheten dels för att minimera emissionerna. Nordostsektorn är den del av stockholmsregionen som har den lägsta kollektivtrafikstandarden. För att kunna fullfölja byggandet av bostäder för närmare invånare samt utveckla en livskraftig regional kärna förutsätter därför nordostkommunerna att staten genomför kraftfulla infrastruktursatsningar i nordostsektorn av Storstockholm. Både spåroch vägutbyggnader. Förbättrad tillgänglighet till Arlanda är av vital betydelse för en fortsatt tillväxt i nordostsektorn. En utbyggnad av spårförbindelse till Arlanda är angelägen. Parallellt bör förutsättningarna för en förlängning till Arlanda av dels Roslagsbanans Vallentunagren, dels den planerade pendeltågslinjen till Arninge utredas. Som tidigare nämnts är kollektivtrafikstandarden i nordostsektorn undermålig. Ett sätt att relativt snabbt förbättra kollektivtrafiken till Arlanda är att inrätta en stombusslinje via Arninge. Förbättrade vägförbindelser mellan nordostsektorn och Arlanda är nödvändiga och bör utredas ytterligare. Ett första steg är att, i enlighet med RUFS, snarast bygga ut den planerade nya sträckningen för Väsbyvägen mellan Grana och Hammarby samt bygga en ny trafikplats i Vallentuna centrum. Vidare finns det ett behov av förbättrad vägförbindelse mellan länets norra delar. Riksväg 77 och länsväg 273 bör ingå i en analys. I detta samanhang bör behovet av högkvalitativ busstrafik beaktas. Förslagsvis som en stombusslinje Norrtälje Rimbo Arlanda. 35 (50)

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 8 september 2003 kl 18.00 19.45

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 8 september 2003 kl 18.00 19.45 Kommunstyrelsen 8 september 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 8 september 2003 kl 18.00 19.45 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 22 september Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 22 september 2003 kl 19:

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 22 september Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 22 september 2003 kl 19: Kommunfullmäktige 22 september 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 22 september 2003 kl 19:00-22.30 Beslutande Lars Rundgren (m) 52-69 Claes Ericsson (m) Sten-Åke

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 26 maj 2003 kl Kommundirektör Kjell Johansson Vikarierande kommunsekreterare Louise Steengrafe

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 26 maj 2003 kl Kommundirektör Kjell Johansson Vikarierande kommunsekreterare Louise Steengrafe Kommunfullmäktige 26 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 26 maj 2003 kl 19.00 Kommunfullmäktiges presidium träffas samma dag kl 18.45 Kallade tjänstemän Kommundirektör

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Kommunstyrelsen 15 december 2003

Kommunstyrelsen 15 december 2003 Kommunstyrelsen 15 december 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 18.30-19.00 Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Kommunstyrelsen 30 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise Löwenbeck

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19 Kommunstyrelsen 2000-06-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 19 juni, kl 11.00-11.25

Läs mer

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Ove Larsson (s) och Ove Hahn (m) Kommunledningskontoret, Vallentuna

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Ove Larsson (s) och Ove Hahn (m) Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunfullmäktige 2000-09-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 11 september 2000, kl 19.00-20.00

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 1 januari - 30 juni Periodens resultat - 14 Mkr. Prognostiserat helårsresultat 24 Mkr

VALLENTUNA KOMMUN. 1 januari - 30 juni Periodens resultat - 14 Mkr. Prognostiserat helårsresultat 24 Mkr VALLENTUNA KOMMUN 1 januari - 30 juni 2002 Periodens resultat - 14 Mkr Prognostiserat helårsresultat 24 Mkr Nämndernas driftsresultat under perioden 8 Mkr Nämndernas helårsprognos 22 Mkr Negativt delårsresultat

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS 2016.142 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-05-30 101 Resultatöverföring från 2015 års bokslut (KS 2016.142) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar.

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar. VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L3-03-2L 12 (16) 53e Månadsuppföljning februari, samtl ga nämnder (KS.093) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef 52-55

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef 52-55 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-06-07 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdagdag den 10 maj 2007 kl 09.00-10.00 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 16 juni 2009, kl. 19.30 20.40

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 16 juni 2009, kl. 19.30 20.40 Barn- och ungdomsnämnden 2009-06-16 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 16 juni 2009, kl. 19.30 20.40 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordförande Jerker

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s)

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2006-01-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna, Kl. 19.00-19.53 ande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M) ordförande, Hans Heneby (M), Jenny

Läs mer

Tjänsteskrivelse VaSaRu tertial

Tjänsteskrivelse VaSaRu tertial PATRIC ANDERSSON SID 1/11 EKONOMICHEF PATRIC.ANDERSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse VaSaRu tertial 1 2011 Kommunledningskontorets förslag till beslut 1. att föreslå kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-01-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 januari 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport 2010. Oxelösunds kommun 2010-09-29. Matti Leskelä

Revisionsrapport. Delårsrapport 2010. Oxelösunds kommun 2010-09-29. Matti Leskelä Revisionsrapport Oxelösunds kommun 2010-09-29 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning... 1 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning... 2 1.3 Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndag den

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 2 juni 2003 kl 16.00 18.20

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 2 juni 2003 kl 16.00 18.20 Kommunstyrelsen 2 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 2 juni 2003 kl 16.00 18.20 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Jane Schultzberg

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition 2 Ks 48 Dnr 02/KS1 042 Verksamhetsredovisning per 2002-03-31 Nämnder och kontor har till kommunstyrelsen överlämnat verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition Peter Carpelan (m), Leif

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004 Utbildningsnämnden 21 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 21 september 2004 kl 19.00 Utbildningschef Roland Beijer

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott/ planberedningsgrupp 2007-11-15

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott/ planberedningsgrupp 2007-11-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-11-15 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdagen den 15 november 2007 kl 9.00-13.00 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp) Kommunfullmäktige 2000-11-20 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 20 november 2000, kl 16.00-20.15.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Trelleborgs kommun Anders Thulin Bengt-Åke Hägg Alf Wahlgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

K U NGÖRELSE. Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare. Vallentuna den 27 oktober 2014

K U NGÖRELSE. Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare. Vallentuna den 27 oktober 2014 K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-11-10 Tid och plats Kl 18.00 Kultursalen, Kulturhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare Övriga kallade

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik Bäckstrand (C), tj ers Kurt Andersson (KD) Ulrika Simonsson (M) Stefan Olsson (S) Bo Augustsson (S)

Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik Bäckstrand (C), tj ers Kurt Andersson (KD) Ulrika Simonsson (M) Stefan Olsson (S) Bo Augustsson (S) PROTOKOLL 1(20) Paragrafer 239-254 Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 08.30 11.25 ande Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik Bäckstrand (C), tj ers Kurt Andersson (KD) Ulrika Simonsson (M) Stefan

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16 Utbildningsnämnden 2009-01-29 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40 Beslutande Elisabeth Rydström (c),ordförande Jörgen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 15 november 2007 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 15 november 2007 kl Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-11-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 15 november 2007 kl 9-9.30 Beslutande Örjan Lid (m), ordförande, ej 136 Elisabeth

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-16.45 ande Claes Jägevall (FP) ordf Laila Gröhn (FP) ersätter Alda Daniel (FP) Claes-Gunnar Almestål (FP) Ann-Britt Danielsson (M) Peo Andersson (M)

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2003 kl 18.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2003 kl 18.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunstyrelsen 1 december 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2003 kl 18.00 Sammanträdet inleds med utbildning i distansarbetes funktionen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Marge Aab Svensson (m), ordförande Karin Unnerstad (fp) Tommy Eckelöv (s) Jan-Åke Bredberg, fritidschef Marie-Louise Bornholm, nämndsekreterare

Marge Aab Svensson (m), ordförande Karin Unnerstad (fp) Tommy Eckelöv (s) Jan-Åke Bredberg, fritidschef Marie-Louise Bornholm, nämndsekreterare Fritidsnämndens arbetsutskott 16 april 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna, måndagen den 16 april 2007, kl. 08.00-10.00 Marge Aab Svensson

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den Kommunstyrelsen 25 oktober 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m)

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2006-02-07 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 19.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 19.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunfullmäktige 15 december 2003 Plats och tid för sammanträdet Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 19.00 Kommunfullmäktiges presidium träffas samma dag kl 18.45 Kallade tjänstemän

Läs mer

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1995-09-07 Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens EXTRA arbetsutskott 2006-12-18

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens EXTRA arbetsutskott 2006-12-18 Kommunstyrelsens EXTRA arbetsutskott 2006-12-18 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Karbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 april 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 april 2004 kl 14.00-16.00

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kommunstyrelsen 2009-11-30 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kallade tjänstemän Tf Kommundirektör

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 8 maj 2006 kl Tf kommundirektör Ann-Charlotte Järnström Kommunsekreterare Marianne Sarberg

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 8 maj 2006 kl Tf kommundirektör Ann-Charlotte Järnström Kommunsekreterare Marianne Sarberg Kommunfullmäktige 2006-05-08 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 8 maj 2006 kl 19.00 Kommunfullmäktiges presidium träffas samma dag kl 18.45 Kallade tjänstemän Tf

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Justerare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kl 09.00- Örjan Lid (M), ordförande Elisabeth Rydström

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 117 2 117 Flerårsstrategi 2014-2016 Alingsås kommun...4 3 Plats och tid Rådslaget, Rådhuset, Alingsås kl 9.00-9.25 Paragrafer 117 Beslutande Daniel Filipsson (M), ordförande Joakim Järrebring

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

Hjämstaskolans matsal tisdagen den 19 december kl.19.00 Utvecklingsledare Eva Lod Nämndsekreterare Tomas Anderson Controller Annika Hellberg

Hjämstaskolans matsal tisdagen den 19 december kl.19.00 Utvecklingsledare Eva Lod Nämndsekreterare Tomas Anderson Controller Annika Hellberg Barn- och ungdomsnämnden 2006-12-19 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Hjämstaskolans matsal tisdagen den 19 december kl.19.00 Utvecklingsledare Eva Lod Nämndsekreterare Tomas Anderson Controller

Läs mer

Jerker Sjögren (kd) ordförande Hans Temrin (fp), vice ordf Sandor Heveus (m) Jan Erik Gyllenram (m) Johan Liberson (m)

Jerker Sjögren (kd) ordförande Hans Temrin (fp), vice ordf Sandor Heveus (m) Jan Erik Gyllenram (m) Johan Liberson (m) Barn- och ungdomsnämnden 2003-04-29 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 29 april 2003 kl 19:00-22:00 Beslutande Jerker Sjögren (kd)

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni 2017 1 (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 10.40-11.45 Ajournering Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders Nilsson (V) Christer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-25 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.10 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Kerstin Bergström

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Controller Anna Liss-Daniels. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Utbildningschef Roland Beijer Controller Anna Liss-Daniels. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna L Utbildningsämndens arbetsutskott 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Kragstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 08.15 09.20 Elisabeth

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2010-03-22 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset Tunatorg 1, Vallentuna Måndag den 22 mars 2010 kl 18.00-19.10 Beslutande Ersättare Justerare Örjan Lid (M), ordförande

Läs mer