PARTSGEMENSAMMA KOMMENTARER TILL KFS AVTAL 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PARTSGEMENSAMMA KOMMENTARER TILL KFS AVTAL 2004"

Transkript

1 PARTSGEMENSAMMA KOMMENTARER TILL KFS AVTAL 2004 Flygplatsavtal är ännu inte förhandlat för LO-gruppen. AVTALSPARTER FÖRHANDLINGS- PROTOKOLL AVTALSPERIODENS LÄNGD KFS och SEKO, Kommunal, Transport, SKTF, Ledarna, CF/CR, Förtecknade SACO-förbund, Lärarnas Samverkansråd och HTF. Förhandlingsprotokoll är upprättade med SEKO, Kommunal, Transport, Lärarnas Samverkansråd och HTF var för sig och med övriga tjänstemannaorganisationer ett gemensamt. Protokollen finns på KFS hemsida under Avtal och mallar/branschavtal. Observera att vissa regleringar helt eller delvis inte gäller lärare. Transport och Kommunals avtal inom Renhållning är tvååriga och gäller för perioden Övriga avtal är treåriga och gäller för perioden Om skäl finns kan avtalen med undantag för Kommunals inom samtliga branscher samt Transports inom Renhållning och HTFs avtal sägas upp för tredje avtalsåret. LÖNEÖVERSYN Lönerevision ska ske per den 1 april 2004, 1 april 2005 och 1 april För LO-organisationerna och HTF genomförs lönerevisionerna som reguljär förhandling med den fackliga organisationen. För övriga tjänstemannaorganisationer genomförs lönerevisionerna genom så kallad lokal lönebildning, lönesättning i samtal med enskild arbetstagare. För SKTFs medlemmar, inom alla branscherna, ska på endera lokala partens begäran löneöversynen 2004 istället genomföras i form av lokal förhandling med eventuell central medverkan. För SEKO gäller ett löneutrymme för individuell fördelning utan individgarantier om lägst 2,6 %, 2,6 % och 2,1 % av lönesumman för respektive år. Med lönesumman avses summan av de fasta kontanta lönerna/ månadslönerna för tillsvidareanställda arbetstagare och beräknas på lönerna månaden före förhandlingstillfället. För Kommunal gäller ett löneutrymme för lokal fördelning utan individgarantier om 470 kronor, 470 kronor och 520 kronor för respektive år. För Tranport och Kommunal inom Renhållning ska lönerevision ske per den 1 april 2004 och 1 april 2005 med ett löneutrymme för lokal fördelning om 520 kronor för respektive år. För Transport gäller en individgaranti om 260 kronor vid respektive revisionstillfälle. För tjänstemannaorganisationerna gäller lokal lönebildning utan siffror eller individgarantier, med undantag för första avtalsåret inom Vård och Omsorg där ett utrymme om 1,8 % gäller.

2 För HTF finns ett utrymme om 2,0 %, 2,3 % och 2,5 % av lönesumman att fördela vid lokal löneförhandling den 1 april 2004, 1 april 2005 och 1 april Dessutom är parterna överens om ytterligare ett utrymme om 0,5 % att fördela under treårsperioden. Av löneutrymmet garanteras tillsvidareanställda ett utrymme den 1 april 2004 om 220 kronor, den 1 april 2005 om 230 kronor och den 1 april 2006 om 240 kronor. För Lärarnas Samverkansråd gäller att lönerevision ska ske per den 1 september 2004, 1 april 2005 och 1 april För lönerevisionen den 1 september 2004 gäller ett löneutrymme för lokal fördelning utan individgarantier om lägst 2,5 % av lönesumman. Med lönesumman avses summan av de fasta kontanta lönerna/månadslönerna för tillsvidareanställda månaden före förhandlingstillfället. För tillsvidareanställda arbetstagare den 1 september 2004 utgår också ett engångsbelopp om kronor. Engångsbeloppet räknas i proportion till anställningsgrad och anställningstid under perioden 1 april - 1 september För avtalsåren 2005 och 2006 gäller lokal lönebildning utan siffror/individgarantier. Löneöversynen ska ske med utgångspunkt i branschavtalens 6 Lönebestämmelser. I övrigt framgår löneförhandlingsprocessen av respektive förhandlingsprotokoll. Det bör särskilt noteras arbetsgivarens skyldighet att enligt 10 Jämställdhetslagen göra en årlig lönekartläggning och att arbetsgivare med minst tio anställda enligt 11 samma lag dessutom ska upprätta en handlingsplan. LÄGSTLÖNER Nya lägstlöner för arbetstagare som fyllt 19 år kronor kronor i yrke där arbetsgivaren kräver och arbetstagaren har gymnasial yrkesutbildning (gäller inte Kommunal, Transport inom branschen Renhållning och inte för HTF i någon bransch) kronor kronor Lägstlöner för arbetstagare som inte fyllt 19 år 16 år 75 % 17 år 85 % 18 år 90 % av ovanstående löner Överenskommelse om lägstlön är träffad med SEKO, Kommunal och Transport för samtliga avtalsområden utom Renhållning, men kan tjäna som riktmärke även för övriga. Lägstlöner för Kommunal och Transport i branschen Renhållning kronor kronor

3 ARBETSMILJÖ- OCH HÄLSOFRÄMJANDE ÅTGÄRDER BELOPPSBILAGA/ LÖNEBILAGA LOKALA TILLÄGG De centrala parterna är överens om gemensamma utgångspunkter för arbetet som framgår av bilaga till förhandlingsprotokollen. Parterna är överens om att tillsätta en partsgemensam referensgrupp till projektet Friskare Företag i syfte att utveckla samarbetet med de fackliga organisationerna, för att inspirera och förmedla idéer om hälsofrämjande verksamhet. De särskilda ersättningarna höjs från och med med 7,3 % och de nya beloppen framgår av bilaga till de allmänna anställningsvillkoren. Höjning sker alltså bara vid ett tillfälle under hela avtalsperioden. På motsvarande sätt ska eventuella lokala tillägg räknas upp med 7,3 % från och med För SEKOs del gäller dock att de lokala tillläggen räknas upp med 2,6 %, 2,6 % och 2,1 % per den 1 april respektive avtalsår. För Transport och Kommunal inom Renhållning höjs de lokala tilläggen med 2,6% och 2,6% per den 1 april respektive år. Tjänstemannaorganisationerna förutom HTF betraktar de lokala tillläggen som en lokal fråga och de regleras därför inte centralt. För HTFs del ska de lokala tilläggen höjas med 7,3 %. ARBETSTIDSKONTON Se protokollsanteckning 1. För Transport, HTF och Lärarnas Samverkansråd finns inget centralt avtalat arbetstidsutrymme. ÄNDRINGAR I 1 ALLMÄNNA ANSTÄLL- I moment 1 har endast ett förtydligande gjorts beträffande avtalets om- NINGSVILLKOR fattning, inom företagets verksamhetsområde. I Anläggningsavtalet har särskilt angetts tillämpningsområdet för SEKO. I moment 2, har rubriken ändrats till Annan reglering av avtalsinnehåll istället för avvikelseavtal. Detta begrepp har införts genomgående i de paragrafer där annan reglering får göras. Moment 2a har samma innebörd som tidigare att de allmänna anställningsvillkoren är dispositiva för de lokala parterna. För SEKO och Kommunal gäller särskilda regler för de lokala kollektivavtalen och anmärkningen har skrivits om för att det tydligare ska framgå hur och när de lokala kollektivavtalen kan sägas upp. Moment 2b har inte ändrats i sak, men det klargörs att de enskilda överenskommelserna ska vara skriftliga med tre månaders uppsägningstid och ses över årligen. Det bör lämpligen ske i samband med medarbetarsamtal/lönesamtal. Syftet med bestämmelsen är att möjliggöra lösningar som är anpassade till den enskilde individen och arbetsgivaren. En enskild överenskommelse förutsätter att den anställde har kännedom om de villkor i branschavtalet som överenskommelsen avser. Möjligheten till enskilda överenskommelser ska inte användas för att generellt urholka värdet av förmånerna i avtalet.

4 2 Rubriken är ändrad för att bättre spegla innehållet i paragrafen. I de delar LAS är dispositiv kan lokala kollektivavtal träffas utan att det särskilt behöver anges. Moment 1 har förenklats och anger bara lagens begrepp för anställningsformerna. I moment 2 punkt 1 har ett tillägg gjorts om möjlighet till förlängning av provanställning vid giltig frånvaro (vid ogiltig frånvaro har parterna utgått från att det inte blir aktuellt med någon fortsatt anställning). Punkt 2, provanställning som visstidsanställning med möjlighet till maximalt två sexmånadersperioder, gäller fortsättningsvis endast i branschavtal Utbildning och Vård och Omsorg. 3 Moment 1:5 har förtydligats och anmärkningen infogats i momentet. Förhandling om arbetstid enligt nya moment 1:4 och 1:5 kan bara föras som lokal förhandling och MBLs regler i är inte tillämpliga. Nya moment 1:7, 1:8 och 1:9 reglerar i vilka fall lokala avvikelser från ATL, som inte finns i avtalstexten i övrigt, är möjliga. Frågor om begränsningsperiod och genomsnittlig arbetstid är exempelvis dispositiva för de lokala parterna med stöd av portalparagrafen. I moment 2:1 har ett tillägg gjorts om att arbetstagare utan rätt till övertidsersättning kan kompenseras exempelvis med lön, extra semesterdagar, tjänstebil eller liknande. En överenskommelse om undantag från rätt till övertidskompensation ska, enligt den nya lydelsen av moment 2:2, vara skriftlig med en ömsesidig uppsägningstid av tre månader och ses över årligen. Det bör ske i samband med årliga medarbetarsamtal/lönesamtal. Nya moment 2:4 innebär att arbetsgivarens planeringsansvar framhålls, för att arbetstagarna ska kunna utnyttja sin rätt till ledighet i så nära anslutning till utfört övertidsarbete som möjligt. Arbetstagarnas inflytande över förläggningen av kompensationsledighet stärks också genom den nya texten. Det ställs alltså större krav på arbetsgivarens planering om arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att övertidskompensation ska tas ut i form av ledig tid. Ledigheten ska enligt momentet tas ut senast fyra månader från intjänandet och från och med får kompensationsledighet sparas med högst 40 timmar. De 40 timmarna är timmar som kan tas ut som ledighet och är alltså omräknade timmar från övertidstimmar till timmar för kompensationsledighet. Om antalet sparade timmar överstiger 40 utges istället kontant ersättning med fyllnadslön för sådan komptimme.

5 De centrala parterna har genom denna bestämmelse velat ge sin syn på frågan ur hälso- och arbetsmiljöperspektiv vikten av kopplingen ansträngning vila och därmed även begränsningar i möjligheten att spara kompensationsledighet. Parterna är dock medvetna om att de lokala förutsättningarna är olika och att det undantagsvis måste finnas möjligheter till lokala anpassningar, vilket portalparagrafen ( 1 moment 2a och 2b) ger utrymme för. 4 Rubriken ändrad. Gamla moment 1 handlar om smittorisk och är inte någon disciplinär åtgärd och regeln har därför flyttas in under sjukdomsparagrafen till ett nytt 8 moment 1:13. Gamla moment 2 blir moment 1 och tillförs att även den anställde ska underrättas om den tilltänkta varningen. 5 Nya moment 1 klargör att det är uppsägningstiderna i LAS som normalt gäller. Moment 2 innebär inga sakliga förändringar och gäller endast arbetstagare som har varit anställd enligt detta avtal före och som gäller fortlöpande eller förlängs utan avbrott. För dessa arbetstagare gäller längre uppsägningstider än vad som följer av LAS. Att uppsägningen ska vara skriftlig är en ordningsföreskrift och gäller både arbetsgivare och arbetstagare. Nya moment 3 är av mer upplysningskaraktär som innebär att nya företag inom KFS normalt behåller tidigare uppsägningstider. I samband med inrangeringsförhandlingar kan överenskommelse träffas om annat. Nya moment 4 ger en möjlighet för både arbetsgivare och arbetstagare att säga upp en tidsbegränsad anställning. Förutsättningen är att anställningen är längre än sex månader och uppsägningstiden är en månad ömsesidigt. Kravet på saklig grund enligt LAS gäller för en uppsägning från arbetsgivarens sida. I moment 6 har de ändringar parterna tidigare varit överens om, med anledning av rätt för arbetstagare att kvarstå i anställning till 67 års ålder, införts. Nya moment 7 innebär att bestämmelsen om möjligheten till omreglering av anställning vid partiell sjukersättning som inte är tidsbegränsad flyttats från PA-KFS till de allmänna anställningsvillkoren. Ett tillägg till bestämmelsen har gjorts som innebär att arbetsgivaren ska ompröva en omreglering, om sjukersättningen helt upphör genom att arbetsförmågan inte längre är nedsatt.

6 7 Nya moment 4:1 innebär att arbetsgivarens planeringsansvar för all hela årets semester framhålls och arbetstagarnas inflytande över förläggningen stärks. Nytt moment 8:3 har förtydligats, så att det framgår att det är arbetstagare med en semesterrätt om 25 dagar som avses. Nytt moment 8:4 gäller lönegaranti för lärare med 25 dagars semesterrätt från det år arbetstagaren fyller 40 år. Moment 10 ändras och innebär en anpassning till semesterlagens regler. En arbetstagare får varje år spara högst fem utöver 20 betalda semesterdagar och från och med ha högst 25 sparade betalda semesterdagar. Samma resonemang som ligger till grund för begränsningen av kompensationsledighet gäller för sparande av semester. Moment 11 om det beror på arbetsgivaren att semesterdag inte kunnat utläggas under semesteråret, innebär den nya skrivningen att sparad semester utöver 25 dagar ska tas ut som ledighet senast under kommande kalenderår. 8 Moment 1:4 har tillförts ett nytt stycke, angående utlagd jour och beredskap, som tidigare fanns som en protokollsanteckning. Moment 2:1 innebär att ordet garantinivå ändras till det begrepp som lagen anger lägstanivå. Vidare har tiden för föräldrapenningtillägg ändrats från maximalt 60 dagar till maximalt 90 dagar. Ändringen gäller för ledigheter som påbörjas efter Ledigheter som påbörjats tidigare omfattas alltså inte av den längre ledigheten. Skulle någon arbetstagare ha tagit ut del av ledighet med föräldrapenningtillägg tidigare och återgått i arbete och därefter påbörjar ny ledighet efter får denne rätt även till de nya dagarna. Observera att föräldrapenningtillägg inte utges vid ledighet med tillfällig föräldrapenning såsom pappadagarna eller vid vård av sjukt barn. PROTOKOLLS- ANTECKNINGAR Gamla protokollsanteckning 3 blir ny protokollsanteckning 1 med ny lydelse. Ändringen innebär att utrymmet för arbetstidsåtgärder, 27 timmar, är centralt reglerat för avtalsområdet och har samma värde som gällde Reglerna gäller också för nyanställda och för nya medlemsföretag inom avtalsområdet, om inte annat avtalas vid inrangeringsförhandlingar. Reglerna för arbetstidskonton är desamma som gällde för föregående avtalsperiod, med undantag för att någon rätt till avsättning för pensionspremie inte finns från och med Ny protokollsanteckning 7 innebär att arbetstagare anställda och på vilka tidigare bestämmelser i 8 moment 3, Ledighet för värnpliktstjänstgöring med mera, då var tillämpliga även framöver omfattas av de äldre bestämmelserna. En förutsättning för rätt till ersättning enligt bestämmelsen är dock att arbetstagaren före aktuell tjänstgöring anmäler anspråk på sådan till arbetsgivaren.

7 Ny protokollsanteckning 8 är en upplysning att lokalt kollektivavtal om pensionsavtal för Kommunals del tecknas av Kommunal centralt. Ny protokollsanteckning 9 innebär att parterna senare ska diskutera frågan om distansarbete. PROTOKOLLS- ANTECKNINGAR - Lärarnas Samverkansråd Ny numrering då flera protokollsanteckningar har utgått.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (7) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-02 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Trafik Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-06-26 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Flygplatser Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-06-26

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Inledning Den 28 maj 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och SEKO Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Den 19 juni 2013 tecknade KFS och Kommunal ett treårigt avtal med ett värde om 6,8 procent. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i avtalet. Löneökningar

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Inledning Den 4 juni 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och Svenska Transportarbetareförbundet (Transport)

Läs mer

Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017

Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017 Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017 2 Avtalsperiod Tillsvidareavtal med tjänstemannaorganisationerna Omförhandlat 2017 med samtliga tillsvidareparter Period för Lärarnas samverkansråd

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm

KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-21 1 (9) Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Utbildning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Den 4 juli 2013 tecknade KFS och Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Inledning Denna redogörelse omfattar Överenskommelse om Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare.

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor

Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor Avtalsyrkanden 2016 Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor HÖK med bilagor Lön och ersättningar Löneökningar Kommunal yrkar på löneökningar med minst

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Vision

Nyheter i Energiavtalet med Vision Nyheter i Energiavtalet med Vision Den 25 juni 2013 tecknade KFS och Vision ett tillsvidareavtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Läkare, Sveriges läkarförbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Läkare, Sveriges läkarförbund Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Läkare, Sveriges läkarförbund Den 8 maj enades parterna om ny HÖK 13 för OFRs förbundsområde Läkare. Denna redogörelse omfattar

Läs mer

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009 2007 049 1(3) Anita Fink Knudsen/ek 2007-09-18 4. 2710 2005 038, 2006 025 Till medlemmar som omfattas av avtalet för personlig assistans LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Per Wiryth Jesper Neuhaus. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Per Wiryth Jesper Neuhaus. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Flygplats Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

KFS kontor, World Trade Center, Stockholm. För KFS; Erik Ackebo Mats Andersson Annelie Elmertoft Inger Eriksson Göran Holm Giggi Langlet

KFS kontor, World Trade Center, Stockholm. För KFS; Erik Ackebo Mats Andersson Annelie Elmertoft Inger Eriksson Göran Holm Giggi Langlet FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2012-09-14 1 (12) Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, World Trade

Läs mer

Information om nytt avtal inom Svensk Handel

Information om nytt avtal inom Svensk Handel 2013-05-30 Information om nytt avtal inom Svensk Handel Akademikerförbunden och Svensk Handel tecknade nytt kollektivavtal den 21 maj 2013 med giltighet från den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2016.

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm

KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-21 1 (9) Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan1,

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Klas Bergström. för SEKO; Jan Rudén Christer Carlsson Fredrik Bäckström

KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Klas Bergström. för SEKO; Jan Rudén Christer Carlsson Fredrik Bäckström FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-05-21 1 (10) Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Energi Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan1, Stockholm

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor 2016-05-04 Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller med Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) från och med 2016-05-01.

Läs mer

Arbetslivskonto 2010-2013

Arbetslivskonto 2010-2013 Arbetslivskonto 2010-2013 Fastigo och SKTF, Unionen, AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sv. Arkitekter) samt Ledarna

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 10 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 10 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 10 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 10 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Den 12 april 2017 enades parterna om Huvudöverenskommelse, HÖK 16 Prolongerad, för Kommunal.

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2017-06-15 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Musei- och arkeologisk verksamhet Plats KFS kontor, World Trade Center,

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-06-17 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Utbildning Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-06-17

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 11 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 11 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård 2011-04-18 Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 11 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 11. Därutöver ges en mer utförlig beskrivning

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Butiksavtalet Augusti Avtal 2013 Butiksavtalet

Arbetsgivarfrågor. Butiksavtalet Augusti Avtal 2013 Butiksavtalet Arbetsgivarfrågor Butiksavtalet Augusti 2013 Avtal 2013 Butiksavtalet Nytt Butiksavtal har äntligen träffats med Handelsanställdas förbund. Avtalet är, liksom Livsmedelsavtalet, på tre år och gäller från

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Public service 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom public

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Dagspress 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom dagspressföretag.

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Avtalsförhandlingarna med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet pågick i över fyra månader.

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-06-20 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Energi Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-06-20

Läs mer

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Arbetsgivarinformation (Cirkulär) Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 4 april 2013 Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Den 2 april 2013 träffade Skogsindustrierna 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2010 2011

AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2010 2011 Cirkulär nr Sida 2010 017 1(4) Handläggare Datum Jan-Eric Rönngren 2010-04-27 Sakregisternr Ersätter cirk 4. 2010 012 Till medlemmar som omfattas av KFO-Handels detaljhandelsavtal AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

KOLLEKTIVAVTALET FÖR SVENSKA KYRKANS 22 000 ANSTÄLLDA ÄR KLART

KOLLEKTIVAVTALET FÖR SVENSKA KYRKANS 22 000 ANSTÄLLDA ÄR KLART Bilaga 1 Löneavtalet 1 Grundläggande principer för lönesättning Allmänt Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar

Läs mer

Avtalsextra 14 juni 2013

Avtalsextra 14 juni 2013 Avtalsextra 14 juni 2013 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen träffade den 23 maj 2013 ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2013 31 maj 2016, vilket motsvarar 36 månader. Båda

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

Löneavtal Paragraferna är oförändrade.

Löneavtal Paragraferna är oförändrade. Redogörelse för Centralt översättningsavtal CÖA 98 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd I redogörelsen nedan kommenteras innehållet och de förändringar som gjorts i förhållande till

Läs mer

Nytt avtal för Fryshus

Nytt avtal för Fryshus Nytt avtal för Fryshus Här informeras om de förändringar som följer av det träffade treåriga avtalet med Handelsanställdas förbund. Avtalet gäller under perioden 1 april 2013 31 mars 2016. 1. Löner 1.1

Läs mer

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg.

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Tjänstemannaavtalet TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Avtalsperiod Denna överenskommelse

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg.

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Sverige Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Ordinarie arbetstid per vecka Ordinarie arbetstid för heltidsanställd är 40 timmar i genomsnitt per vecka. För

Läs mer

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön.

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Löner Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Ett löneutrymme skapas på avtalsområdet genom att varje individ bidrar med. 2,8%, dock lägst 672 kronor per månad. För Livsmedelsarbetareförbundets

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-06-20 Ärende Förhandling angående allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Anläggning Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-06-20 Parter

Läs mer

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna yrkar följande avtalsförändringar fr.o.m. 1 april 2016 Avtalsperiod Utgångspunkten för avtalskraven är en

Läs mer

KFS kontor, World Trade Center, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Mats Andersson Annelie Elmertoft Inger Eriksson Göran Holm Giggi Langlet

KFS kontor, World Trade Center, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Mats Andersson Annelie Elmertoft Inger Eriksson Göran Holm Giggi Langlet FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2012-12-19 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Utbildning Plats Parter KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Kommunala

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 17 med OFRs förbundsområde Läkare

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 17 med OFRs förbundsområde Läkare 2017-06-01 Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 17 med OFRs förbundsområde Läkare Inledning Parter i Huvudöverenskommelsen är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Arbetsgivarförbundet Pacta samt

Läs mer

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Är uppräkningen till 24 000 kr kopplad till individen som genererar det extra utrymmet eller går det in i hela "potten" och kan läggas på andra som ligger

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2016-06-17 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Vård och omsorg Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2016-06-17

Läs mer

Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution

Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution Almega Tjänsteförbunden 2013-05-24 Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution Här informeras om de förändringar som följer av det träffade 36-månaders avtal

Läs mer

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01.

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Nedanstående ändringar har överenskommits i avtalet: 1. Avtalets omfattning. Här har före detta KY-utbildning ersatts med YH-utbildning. 2.

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Protokoll Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Ärende Plats 14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september 2014 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Läs mer

~-s. Förhandlingsprotokoll. Datum Förhandling angående lön och allmänna anstälhlingsvillkor med mera för branschområde Vård och omsorg.

~-s. Förhandlingsprotokoll. Datum Förhandling angående lön och allmänna anstälhlingsvillkor med mera för branschområde Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Datum 2018-03-16 rlrende Förhandling angående lön och allmänna anstälhlingsvillkor med mera för branschområde Vård och omsorg. Plats KF'S kontor, World Trade Center, Stockholm Tid

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Avtalskonferens 2017 Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Agenda Utgångspunkter inför avtalsförhandlingarna 2017 Ingångsvärden, ekonomi, parternas avtalskrav Nyheter i de avtal som träffats Avtalslängd,

Läs mer

ORIGiNAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Datum Parter Al mega Tj änsteföretagen. IT-Hantverkarna. Unionen. Närvarande för Almega Tjänsteföretagen

ORIGiNAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Datum Parter Al mega Tj änsteföretagen. IT-Hantverkarna. Unionen. Närvarande för Almega Tjänsteföretagen Parter Al mega Tj änsteföretagen Unionen IT-Hantverkarna Datum 2013-07-02 FÖRHANDLINGSPROTOKOLL arbetsliv. Delpension, innefattande ökad pensionsavsättning och möjlighet mellan Almega Tjänsteföretagen

Läs mer

Avtalsinformation den 5 december 2017 LR:s ombud inom Almega Tjänsteföretagen /Friskoleavtalet

Avtalsinformation den 5 december 2017 LR:s ombud inom Almega Tjänsteföretagen /Friskoleavtalet Avtalsinformation den 5 december 2017 LR:s ombud inom Almega Tjänsteföretagen /Friskoleavtalet Partsgemensam statistik Almega tjänsteföretagen - Löneutveckling 2013 till 2016 vs märket År 2013 2014 2015

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb 2015-11-13 Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb och gäller fr.o.m. 2015-11-12. Parter i överenskommelsen är Sveriges Kommuner

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-07-04 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Konsult och Service Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

Avtalskommentarer till 2007 års nya kollektivavtal

Avtalskommentarer till 2007 års nya kollektivavtal 1 (6) Till förtroendevalda och medlemmar inom s område Avtalskommentarer till 2007 års nya kollektivavtal Här kommenterar jag löneavtalet, förändringarna i allmänna villkorsavtalet samt övriga nyheter

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE ----------------------- Avtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras med följande ändringar:

ÖVERENSKOMMELSE ----------------------- Avtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras med följande ändringar: ÖVERENSKOMMELSE EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) och Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och SEKO har idag träffat nedanstående avtal att gälla vid samtliga EFAs medlemsföretag för tiden 1

Läs mer

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Den 16 november 2015 enades parterna efter konstruktiva förhandlingar

Läs mer

Centrala och lokala protokollsanteckningar

Centrala och lokala protokollsanteckningar Svenska Kommunförbundet Bilaga 4 Arbetsgivarförbundet KFF till ÖLA 01 Centrala och lokala protokollsanteckningar 1. Anteckningar till AB 01 Anställningsform, vissa psykologer 1. Psykolog med psykologexamen

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 3 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Sammanfattning Protokoll Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Förhandling enligt MBL gällande byte av kollektivavtal Förhandlingsdatum mellan 2012

Läs mer

Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor

Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor Förhandlingsprotokoll 2012-06-19 Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. ÖLA 12 Parter Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten A-CIRKULÄR Till Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten 13.60 Avtal 2013 inom Almega IT-Hantverkarna Nu är det nya avtalet för

Läs mer

Nedan följer huvuddragen i uppgörelsen. Avtalsuppgörelsen i dess helhet går att finna på

Nedan följer huvuddragen i uppgörelsen. Avtalsuppgörelsen i dess helhet går att finna på Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 4 7 april 2017 Avtalsuppgörelse med Pappers Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden 1 april 2017 31 mars 2020

Läs mer

I -k Sign 6P- Överenskommelse om löner och allmänna anställningsvillkor m.m. IOr. FÖRHANDLINGSPRØTØKOLL Protokoll nr

I -k Sign 6P- Överenskommelse om löner och allmänna anställningsvillkor m.m. IOr. FÖRHANDLINGSPRØTØKOLL Protokoll nr FÖRHANDLINGSPRØTØKOLL 2018 I k Sign 6P Ärende Överenskommelse om löner och allmänna anställningsvillkor m.m. IOr perioden 20180501 20200430 thr branschen Utbildning och Folkbildning hos Arbetsgivaralliansen

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

Avtalsextra 12 juni 2012

Avtalsextra 12 juni 2012 Avtalsextra 12 juni 2012 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade efter medling ett nytt kollektivavtal den 10 juni 2012. Nedan finns en sammanfattning av avtalet. - avtalsperioden är

Läs mer

Ändring i Allmänna bestämmelser 17 och 28

Ändring i Allmänna bestämmelser 17 och 28 Förhandlingsprotokoll 2018-12-11 Ändring i Allmänna bestämmelser 17 och 28 Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation å ena sidan,

Läs mer

FöRIIANDLINGSPROTOKOLL Protokoll nr 3t-2014-

FöRIIANDLINGSPROTOKOLL Protokoll nr 3t-2014- FöRIIANDLINGSPROTOKOLL 3t-2014- I Arende Överenskommelse om löner och allmänna anställningsvillkor m.m. för perioden 2014-05-01-2018 -04-30 für branschen Utbildning och Folkbildning hos Arbetsgivaralliansen

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2017-06-15 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Återvinning Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2017-06-15

Läs mer

Avtalsyrkande avtalsrörelsen 2012 - KFS

Avtalsyrkande avtalsrörelsen 2012 - KFS Britta Kärnström Löner och yrkesvillkor Sida 1 Avtalsyrkande avtalsrörelsen 2012 - KFS Inledning Vi i Vision värnar om den svenska välfärden vilken skapar trygghet och välmående för både medborgare och

Läs mer

Avtal om lönebildning

Avtal om lönebildning Avtal om lönebildning för fristående skolor och förskolor samt uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarförbundet & Lärarnas Riksförbund, 1 maj 2007 31 dec 2009 SKTF, 1 maj 2007 31 dec

Läs mer

Kommundirektörsträff 4 mars 2010 Avtal 10

Kommundirektörsträff 4 mars 2010 Avtal 10 Kommundirektörsträff 4 mars 2010 Avtal 10 Vad händer i omvärlden Avtalsrörelsen just nu Omvärld När drar det igång hos oss? Vad vill vi? SKLs mål och inriktning Lång avtalsperiod, gärna tillsvidareavtal,

Läs mer

HÖK 07 Medlemsmöte Manus

HÖK 07 Medlemsmöte Manus HÖK 07 Medlemsmöte Manus Stöd och kommentarer till bildspel Bild 2: HÖK 07 Ge en kortfattad beskrivning av avtalsrörelsen och dess innehåll utifrån nedanstående redogörelse: SKL önskade ett tillsvidareavtal

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-11-04 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid

Läs mer